Protocol schorsing en verwijdering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol schorsing en verwijdering"

Transcriptie

1 Protocol schorsing en verwijdering Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen onze school te vergroten, willen wij de bij ons geldende regels met betrekking tot de gevolgen van ongewenst gedrag (inclusief schoolverzuim) duidelijk uiteen zetten, zodat zowel ouders als leerlingen helderheid op dit punt hebben en we niet voor verrassingen komen te staan. Regels voor schorsing en verwijdering en ons registratiesysteem Dit protocol treedt in werking indien er sprake is van (ernstig) ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en/of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht. Daartoe onderscheiden we twee categorieën: 1. "ongewenst gedrag waarvoor een leerling op de gang kan worden gezet of een gele of een rode kaart kan krijgen. 2. "(ernstig) wangedrag waarvoor een leerling een time-out, schorsing of verwijdering kan krijgen. Onder "ongewenst gedrag wordt in ieder geval begrepen: overtreding van de schoolregels agressief of intimiderend gedrag bedreiging vandalisme seksuele intimidatie ongeoorloofd schoolverzuim Het bevoegd gezag kan naar eigen zeggen ook een ander gedrag als ongewenst beschouwen. Naar aanleiding van ongewenst gedrag van een leerling kunnen ten opzichte van hem/haar de volgende maatregelen en/of sancties worden genomen: Tijdelijk op de gang zetten Toekenning gele kaart Toekenning rode kaart Indien ongewenst gedrag ernstige vormen aanneemt of indien dat gedrag zich meerdere keren voordoet, is er sprake van "(ernstig) wangedrag. Naar aanleiding van ernstig wangedrag van een leerling kunnen ten opzichte van hem/haar de volgende maatregelen en/of sancties worden genomen Time-out; Schorsing; Verwijdering.

2 NB. Met betrekking tot verwijdering: deze kan plaats vinden als sanctie, maar ook omdat de school niet kan voldoen aan de zorgbehoefte van de leerling (een onderwijskundige organisatorische maatregel). Onder het kopje verwijdering wordt ingegaan op beide vormen van verwijdering. Tijdelijk op de gang zetten Indien de groepsleraar, een vakdocent of invalleerkracht (kortom: leraar) van mening is dat er sprake is van storend gedrag, mag de desbetreffende leerling tijdelijk uit het lokaal worden verwijderd. Dan treedt het protocol werken buiten de klas in werking. Het kaartensysteem Het kaartensysteem is bedoeld om een bijdrage te leveren aan rust, orde en veiligheid binnen de school. Elke maand wordt de kaartregistratie door de groepsleerkracht met zijn/haar leerlingen besproken. Als een leerling daarna een maand lang geen kaart heeft gekregen, begint hij/zij met de schone lei. Gele kaart Toekenning van de gele kaart is bedoeld als waarschuwing en wordt gegeven naar aanleiding van eenmalig ongewenst gedrag dat als negatief wordt gezien. De gele kaart wordt toegekend door de leraar en voor gezien getekend door de directeur. De leerling zelf vult de gele kaart in en de kaart zal ook worden besproken met de leerling. Ouders zullen telefonisch op de hoogte worden gebracht, bij voorkeur op dezelfde dag. Rode kaart De rode kaart wordt aan de desbetreffende leerling toegekend bij ten tweede male ongewenst gedrag en houdt in dat de leerling één schoolweek lang in de ochtendpauze binnen bezig wordt gehouden met zinvol werk. De ouders worden hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. De rode kaart wordt toegekend door de leraar en voor gezien getekend door de directeur. De leerling zelf vult de rode kaart in en de kaart zal ook worden besproken met de leerling. De ouders worden hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Dat zal zowel via de mail als via de post plaatsvinden. Time-out Ernstig grensoverschrijdend gedrag leidt tot een time-out met onmiddellijke ingang. Time-out is geen strafmaatregel maar een ordemaatregel en wordt gezien als bruikbaar bij onveilige situaties of bij het herstellen van de rust binnen de school. Van de time-out wordt geen aantekening gemaakt in het dossier van de leerling. Het incident dat aanleiding gaf tot een time-out wordt wel in het dossier opgenomen. De time-out maatregel wordt na toepassing schriftelijk gemeld aan het bevoegd gezag, zijnde het bestuur. De time-out maatregel kan eenmaal worden verlengd met 1 dag. Daarna kan de leerling worden geschorst voor maximaal 1 week.

3 Procedure time-out: (1) Na constatering van het incident wordt door de groepsleerkracht zo snel mogelijk overleg gepleegd met de directie van de school. Indien de directie daarvoor goedkeuring heeft verleend, wordt aan de desbetreffende leerling een time-out gegeven. (2) Aan de leerling wordt voor de rest van de dag toegang tot de school ontzegd. (3) Tenzij redelijke gronden zich daartegen verzetten, worden de ouders/verzorgers onmiddellijk en gemotiveerd van het incident en de time-out op de hoogte gebracht. Als de veiligheid van de leraar of de leerlingen voorop staat moet de time-out niet afhankelijk gesteld worden van het contact met ouders/verzorgers. Indien de ouders/verzorgers niet te bereiken zijn wordt de leerling tijdelijk geplaatst op de kamer van de directeur of bij haar afwezigheid in een ander klaslokaal totdat hij/zij door zijn ouders kan worden opgehaald. (4) Indien het gelukt is om contact te hebben met de ouders/verzorgers, worden zij in de gelegenheid gesteld om de leerling zo spoedig mogelijk op te halen. Met de ouders wordt tevens een afspraak gemaakt voor een apart gesprek over de redenen van de time-out. Bij dit gesprek is de groepsleerkracht en een lid van de directie van de school aanwezig. Dit gesprek zal plaatsvinden NA schooltijd en in afwezigheid van de leerling. (5) Van het incident en het gesprek met de ouders/verzorgers wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt door de ouders/verzorgers voor gezien getekend. (6) Dit verslag wordt in het leerlingdossier bewaard. Schorsing Pas bij een volgend ernstig incident, of in het afzonderlijke geval dat het voorgevallen incident zo ernstig is dat meteen moet worden geschorst, kan door de directie met melding aan en in overleg met een lid van het bestuur worden overgegaan tot een formele schorsing. Een formele schorsing hoeft dus niet te worden voorafgegaan door een time-out. De schorsing kent het volgende procedurele verloop: (1) Het bevoegd gezag van de school wordt voorafgaand aan de schorsing in kennis gesteld van deze maatregel en om goedkeuring gevraagd. (2) Gedurende de schorsing wordt de leerling de toegang tot de school ontzegd. Voor zover mogelijk worden er maatregelen getroffen waardoor de voortgang van het leerproces van de leerling gewaarborgd kan worden. Schorsing mag niet betekenen dat de leerling in het doen van toetsen wordt belemmerd. Dit vraagt passende maatregelen, bv. het wel tot de school toelaten voor het doen van een bepaalde toets. Daarnaast kan het beschikbaar stellen van (thuis)studiemateriaal tot de mogelijkheden behoren.

4 (3) De schorsing bedraagt maximaal een week en kan hooguit twee maal worden verlengd. Tijdens de schorsing heeft de school voldoende tijd ter beschikking om een eventuele verwijdering beslissing op zorgvuldige wijze voor te bereiden. (4) De ouders/verzorgers worden door de directie uitgenodigd voor een gesprek betreffende de zich voordoende schorsing. Hierbij dienen nadrukkelijk oplossingsmogelijkheden te worden verkend, waarbij de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de opvang van de leerling na de schorsing op de school aan de orde komen. Indien door één van de partijen dit wenselijk wordt geacht, zal een lid van het bestuur bij het gesprek aanwezig zijn (5) Van de redenen en het verloop van de schorsing en van het gesprek met de ouders wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt door de ouders/verzorgers voor gezien getekend en in het leerlingendossier opgeslagen. Het verslag wordt ter kennisgeving verstuurd aan: het bevoegd gezag, de ambtenaar leerplichtzaken en de inspectie onderwijs. (6) Ouders/verzorgers kunnen beroep aantekenen tegen het besluit tot schorsing bij het bevoegd gezag van de school. Het bevoegd gezag beslist uiterlijk binnen veertien dagen op het beroep. Verwijdering Het bevoegd gezag beslist over de verwijdering. Hierbij wordt een duidelijke afweging gemaakt tussen het belang van de school bij verwijdering en het belang van de leerling om op school te blijven. Gronden voor verwijdering Bij de behandeling van verwijdering wordt een onderscheid gemaakt tussen: verwijdering omdat de school niet kan voldoen aan de zorgbehoefte van de leerling ( verwijdering als een onderwijskundige organisatorische maatregel ). Het schoolbestuur houdt daarbij rekening met de volgende pedagogische en organisatorische factoren:. groepsgrootte;. samenstelling groep als gevolg van WSNS;. effect op onderwijs aan reeds aanwezige leerlingen;. deskundigheid personeel;. beschikbaarheid personeel;. de mogelijkheid van begeleiding door de ouder;. benodigde middelen (kosten extra personeel);. de gevergde aanpassing in de organisatie, de begeleiding en het onderwijs;. werkdruk. Gekeken wordt naar het zorgprofiel dat elke school heeft en waarin staat aangegeven wat de grenzen van zorg zijn. Het zorgprofiel wordt jaarlijks herzien en is in te zien op school. verwijdering op andere gronden zoals, meermalig ernstig wangedrag van de leerling en/of de ouders dat ingrijpende gevolgen heeft voor de veiligheid en/of de

5 onderwijskundige voortgang van de school ( verwijdering als een sanctie ). Bij wangedrag van de ouders wordt gedacht aan (herhaalde) intimidatie van leerkrachten, agressief gedrag ten opzichte van andere leerlingen e.d. Keuze regulier of speciaal onderwijs De schoolleider overlegt met de groepsleerkracht, het team en de intern begeleider. De uitkomsten hiervan worden schriftelijk vastgelegd. De inspectie wordt ook betrokken bij dit proces. In overleg met onderwijsbegeleiding wordt bepaald of een leerling thuishoort op het reguliere onderwijs of op het speciaal onderwijs: 1. De leerling hoort in het reguliere onderwijs. Dan kan òf de keuze worden gemaakt om de situatie nog een laatste keer proberen op te lossen òf de keuze om de verwijdering procedure in gang te zetten. 2. De leerling hoort in het speciaal onderwijs. In overleg met de ouders kan de leerling worden aangemeld bij de Permanente Commissie Leerlingenzorg of bij de Commissie voor Indicatiestelling. Als één van deze commissies een beschikking afgeeft voor het speciaal onderwijs, dan kunnen de ouders de leerling daar aanmelden. Indien zij dit niet willen, dan geldt dezelfde procedure als bij "de leerling hoort in het reguliere onderwijs. Als er geen beschikking wordt afgegeven voor het toelaten van de leerling op het speciaal onderwijs, dan geldt hierbij ook dezelfde procedure als bij "de leerling hoort in het reguliere onderwijs. Procedure Voordat er wordt overgegaan tot verwijdering van een leerling is er een dossier van de leerling opgesteld, waaruit blijkt dat de school niet kan voldoen aan de zorgbehoefte of dat er sprake is van ernstig wangedrag. (Lichtere) maatregelen ter voorkoming van herhaling van ernstig wangedrag hebben gefaald en de laatste waarschuwing is al gegeven. Ook zijn er meerdere gesprekken gevoerd met de ouders, waarvan verslagen zijn gemaakt. De school zorgt ervoor dat het onderwijskundig rapport over de leerling is opgesteld (Wet op het primair onderwijs). De ouders worden schriftelijk uitgenodigd voor een gesprek over het voornemen tot verwijdering en de redenen waarvoor het belang van de ouders en de leerling moet wijken voor het belang van de school. De reden en het doel van het gesprek, de verdere procedure en de mogelijkheid om na een definitief besluit schriftelijk bezwaar aan te tekenen worden ook hierbij vermeld. Het gesprek dient om van de ouders te vernemen wat zij vinden van het voornemen. Van dit gesprek wordt een verslag gemaakt en wordt ook aan de ouders gegeven. Als het gesprek geen aanleiding vormt om van het voornemen af te zien, dan wordt dit schriftelijk en onderbouwd aan de ouders en het personeel bericht. Ook de ambtenaar leerplichtzaken en de inspectie onderwijs worden op de hoogte gesteld. Gedurende 8 weken na het besluit tot verwijdering zal het schoolbestuur zoeken naar een andere school die bereid is de leerling toe te laten. Als het om een zorgleerling gaat wordt ook overlegd met de coördinator van WSNS. Alle zoekpogingen en contacten worden geregistreerd (inspanningsverplichting). Binnen 8 weken is:

6 een school gevonden die de leerling wil toelaten. De ouders melden hun leerling op de nieuwe school aan en schrijven hun kind op de huidige school uit. De school stuurt het onderwijskundig rapport op naar de nieuwe school. geen school bereid gevonden die de leerling wil toelaten of een school gevonden die de leerling wil toelaten, maar ouders weigeren hun kind aan te melden. Dan kan definitief worden overgegaan tot verwijdering en de ouders worden hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. De bezwaarschriftenprocedure van de Algemene wet bestuursrecht wordt aangehouden, ouders kunnen binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen, de beslissing vindt plaats binnen 4 weken (Wet op het primair onderwijs). Regels ter bestrijding van schoolverzuim. Ouders mogen hun kind niet zonder reden thuishouden. Als een kind niet naar school kan gaan, wordt van de ouders/verzorgers verwacht dat ze de school daarvan direct (en dus voor aanvang van de lessen) en gemotiveerd in kennis stellen. Mocht een kind niet op school komen, dan wordt er zo snel als mogelijk na vaststelling van de afwezigheid contact opgenomen met de ouders/verzorgers: "Je weet per slot van rekening niet wat er aan de hand is!. Mocht het schoolverzuim structureel zijn, dan wordt dit aan de leerplichtambtenaar van de gemeente doorgegeven. Deze zal contact met de ouders/verzorgers opnemen en passende maatregelen nemen. Dit kan uiteindelijk een boete zijn.

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring CONCEPT d.d. 9 januari 2012 Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen ons kindcentrum te vergroten, willen wij

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Wanneer wordt een kind van school gestuurd? Leerlingen kunnen, in het geval van ernstige misdragingen en in het geval van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders.

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders. 1 e Van der Huchtschool Postbus 3248, 3760 DE Soest Paulus Potterlaan 13-15, 3761 AT Soest. tel. 035-6037459 info1e@vanderhucht.nl www.vanderhucht-pauluspotter.nl De school neemt bij zeer ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Schorsing en Verwijdering

Protocol Schorsing en Verwijdering Protocol Schorsing en Verwijdering Versie 2018 Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn Stichting OPO Borger-Odoorn De Baander 2; 9531MC Borger T: 0599-353570 E: info@opoborger-odoorn.nl I: www.opoborger-odoorn.nl

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Inleiding De directies van de scholen worden met enige regelmaat geconfronteerd met situaties die aanleiding kunnen geven tot het treffen van (disciplinaire) maatregelen

Nadere informatie

Protocol Schorsing en Verwijderen

Protocol Schorsing en Verwijderen Protocol Schorsing en Verwijderen Inleiding Soms ontstaan er op school situaties die lijken uit te draaien op schorsing en/of verwijdering van leerlingen. Om diverse redenen zijn scholen erg terughoudend

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen Geleding Besproken d.d. Besluitvorming d.d. Staf Staf 24-9-2014 Directeuren MT GMR GMR 3-12-2014 GMR 3-12-2014 (advies) College van Bestuur CvB 3-2-2015 Openbaar Primair Onderwijs Almelo Protocol Schorsing

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Vastgesteld door: GMR : adviesrecht: 21 september 2016

Nadere informatie

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door een leerling. Onder ontoelaatbaar gedrag wordt

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Juni 2016 HS 1 Algemeen. Elke school neemt in zijn schoolgids een tekst op i.v.m. het schorsen en verwijderen van een leerling. In die tekst wordt verwezen

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen. Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde

Protocol schorsen en verwijderen. Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde Protocol schorsen en verwijderen Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde Mei 2015 1. Inleiding Soms ontstaan er op school situaties die lijken uit te draaien op schorsing en/of verwijdering

Nadere informatie

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst grensoverschrijdend gedrag door een leerling, waarbij psychisch

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychisch

Nadere informatie

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd.

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Begripsomschrijving Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Van verwijdering is sprake als een leerling

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BIJ TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING

GEDRAGSCODE BIJ TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING GEDRAGSCODE BIJ TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING Bijlagen: 1. Katern toelating en verwijdering 2. Protocol Schorsing en verwijdering 3. Criteria toelating 4. Onacceptabel gedrag 5. Weigering gebaseerd

Nadere informatie

:protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

:protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Onderwerp :protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Auteur(s) :Monique Hoeijmakers Datum :10-04-2017 Inhoud van de notitie besproken met : CvB, GMR-afvaardiging onderwijs Financiële consequenties

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Bijlage 9 PROTOCOL TIMEOUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN De bevoegdheid tot schorsing en verwijdering van leerlingen in het primair onderwijs berust bij het bevoegd gezag van school. Het bevoegd

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen 31 augustus 2017 Inleiding Met de invoering van de Wet passend onderwijs per augustus 2014 hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze

Nadere informatie

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VASTGESTELD IN MAART 2009 MET INSTEMMING VAN DE GMR

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VASTGESTELD IN MAART 2009 MET INSTEMMING VAN DE GMR PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VASTGESTELD IN MAART 2009 MET INSTEMMING VAN DE GMR Baarn, maart 2009 INLEIDING Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Indien er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling of een ouder/verzorger van deze leerling of een ernstig incident m.b.t. een leerling

Nadere informatie

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen 2018-2019 Adres: Jan van Schoonvorststraat 1 6021BP Budel Tel: 0495-491432 Website: www.bravocollege.nl Dit protocol treedt in werking als er

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1 Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1. Inleiding Gelukkig geeft het gedrag van leerlingen zelden aanleiding tot onoverkomelijke problemen in een groep

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is

Nadere informatie

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Voor het primair onderwijs is in artikel 40 leden, 11 en 12 en 40c van de Wet Primair Onderwijs (WPO) geregeld onder welke omstandigheden het bestuur mag

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie 20150914 Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school.

Nadere informatie

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Protocol Schorsen & Verwijderen Stichting Penta in Hoorn 1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Allereerst: het belang van het kind staat centraal. De schorsing en/of verwijdering als strafmaatregel

Nadere informatie

P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl

P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor

Nadere informatie

de school. Situaties waarin Verwijdering Time-out de rest van de dag de noot noot Schorsing

de school. Situaties waarin Verwijdering Time-out de rest van de dag de noot noot Schorsing Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedtt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychischh

Nadere informatie

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Overleg Datum Afgehandeld MT CVB GMR CVB Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid schorsing en verwijdering 3 3. Algemene criteria voor schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Algemeen: In het belang van het handhaven van fatsoensnormen, orde, rust en veiligheid op school gelden regels en worden afspraken gemaakt. Zowel schooldirecteuren

Nadere informatie

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart 2013 Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Dit protocol treedt in werking als er sprake

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school. Een slecht pedagogisch

Nadere informatie

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID Inleiding De locatiedirecteur is binnen de door het bestuur vastgestelde kaders en met inachtneming van de wettelijke voorschriften belast met de inschrijving, uitschrijving

Nadere informatie

richtinggevend Beleidsprotocol m.b.t. Toelating, Berisping, Waarschuwing, Time-out, Schorsing, Verwijdering Stichting BOOM Oisterwijk

richtinggevend Beleidsprotocol m.b.t. Toelating, Berisping, Waarschuwing, Time-out, Schorsing, Verwijdering Stichting BOOM Oisterwijk richtinggevend Beleidsprotocol m.b.t. Toelating, Berisping, Waarschuwing, Time-out, Schorsing, Verwijdering Stichting BOOM Oisterwijk Eindversie van woensdag 27 juni 2012 Inhoudsopgave van dit beleidsprotocol

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING Protocol time-out en verwijdering, maart 2013 pagina 1 van 5 Dit protocol treedt in werking als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag door een judoka, ouders en/of

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en medewerkers op school. Een slecht

Nadere informatie

Het gedragsprotocol van de Omnibus

Het gedragsprotocol van de Omnibus Het gedragsprotocol van de Omnibus Op De Omnibus is een goed pedagogisch klimaat erg belangrijk. Om dit te bereiken werken alle groepen met de Kanjertraining (Weide, 2008). Het doel van de Kanjertraining

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering

Schorsing en verwijdering 2015 Schorsing en verwijdering SCHORSING EN VERWIJDERING DE BLAUWE LOPER Th. van Doesburgweg 4 -- 1703 DL Heerhugowaard 072 53 499 82 www.deblauweloper.nl -- info@deblauweloper.nl Schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering

Schorsing en verwijdering Schorsing en verwijdering Inhoud Schorsing en verwijdering... 1 Schorsing en verwijdering... 3 Inleiding... 3 Normen, waarden en gedrag... 3 Maatregelen... 3 Sancties bij overtreding gedragsregels door

Nadere informatie

Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong

Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong Vastgesteld op 11 november 2011 door de m.r. Protocol gedrag, time-out, schorsen en verwijderen. Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Leerlingen dienen in het belang van het onderwijs en in het belang van geordend schoolleven bepaalde gedragsregels van de school op te volgen. Wanneer

Nadere informatie

Protocol disciplinaire maatregelen

Protocol disciplinaire maatregelen Protocol disciplinaire maatregelen Commissie: Onderwijs Directie-overleg: 16-02-2016 GMR: 16-06-2016 (instemming) Raad van Toezicht: n.v.t. College van Bestuur: 17-06-2016 Evaluatie: 17-06-2019 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID Inleiding De locatiedirecteur is binnen de door het bestuur vastgestelde kaders en met inachtneming van de wettelijke voorschriften belast met de inschrijving, uitschrijving

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling. Wanneer de rust en veiligheid ernstig verstoord worden of wanneer de

Nadere informatie

Protocol Gedrag, Schorsing en Verwijdering van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad

Protocol Gedrag, Schorsing en Verwijdering van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school. Een slecht pedagogisch klimaat gaat ten koste van het welbevinden van

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Regeling schorsing & verwijdering

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Regeling schorsing & verwijdering Regeling schorsing & verwijdering 01 januari 2016 INHOUDSOPGAVE A) REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vaststelling van de regeling... 3 Artikel 3 Inwerkingtreding

Nadere informatie

PROTOCOL BIJ (ZEER) ERNSTIGE INCIDENT(EN)

PROTOCOL BIJ (ZEER) ERNSTIGE INCIDENT(EN) O.B.S. Kallenkote Kallenkote 29 8345 HC Kallenkote tel: 0521-513709 E-mail: directie@obskallenkote.nl PROTOCOL BIJ (ZEER) ERNSTIGE INCIDENT(EN) Stappenplan bij (zeer) ernstige incident(en) door één of

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering De Spinaker SO Kortenaerkade 22 1813 EZ Alkmaar Tel. 072-5411800 E-mail www.despinaker.nl Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering. Stichting Proceon

Schorsing en verwijdering. Stichting Proceon Schorsing en verwijdering Stichting Proceon 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wanneer schorsen/verwijderen? 3. Eerste actie na ernstig incident/overtreding van de schoolregels 4. Schorsing 5. Verwijdering

Nadere informatie

Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege

Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege Instemming door de MR 28-01-2016 A. Inleiding Soms ontstaan er op school situaties, die aanleiding geven tot disciplinaire maatregelen waaronder

Nadere informatie

Richtlijnen bij aanname, LGF, schorsing en verwijderingbeleid van de stichting PANTA RHEI

Richtlijnen bij aanname, LGF, schorsing en verwijderingbeleid van de stichting PANTA RHEI 10.4 Richtlijnen bij aanname, LGF, schorsing en verwijderingbeleid van de stichting PANTA RHEI Stappenplan bij een schorsing en verwijderingbeleid A A1 A2 B Stappenplannen Stappenplan bij een schorsing

Nadere informatie

Zo gaan wij met elkaar om!

Zo gaan wij met elkaar om! Zo gaan wij met elkaar om! Omgangsregels cbs Willem de Zwijger Vastgesteld: Team: 19-01-15 MR: 04-03-15 Inhoud Inleiding bladzijde 2 Schoolregels cbs Willem de Zwijger bladzijde 2 Stappenplan bij overtreding

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering

Regeling Schorsing en Verwijdering Regeling Schorsing en Verwijdering Voorgenomen besluit College van Bestuur: 1 april 201 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Definitief besluit College van Bestuur: Zaan Primair Regeling schorsing &

Nadere informatie

Protocol m.b.t. Maatregelen ongewenst gedrag leerlingen

Protocol m.b.t. Maatregelen ongewenst gedrag leerlingen Protocol m.b.t. Maatregelen ongewenst gedrag leerlingen eindversie BESLUITVORMINGSORGAAN DATUM Directeurenoverleg GMR ouders GMR personeel advies/instemming advies/instemming 16-06-2006 16-06-2006 Algemeen

Nadere informatie

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering Voorgenomen besluit college van bestuur: september 2018 Advies managementberaad: 20 november 2018 Advies GMR: 19 november 2018 Definitief besluit college van bestuur: december 2018 Zaan Primair Regeling

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk Regeling Schorsing en Verwijdering Stichting Kopwerk 2 INHOUDSOPGAVE pagina INHOUDSOPGAVE 1 Begripsbepalingen 2 DE REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING 3 Doel van de regeling 3 Hoofdstuk 1 TIME -OUT 3 Artikel

Nadere informatie

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING en VERWIJDERING Van Asch van Wijck 2012 / 2013 [Geef tekst op] Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 1 2. Normen, waarden en gezag blz. 1 2a. Gedragscode voor leerkrachten

Nadere informatie

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân Protocol Toelating Schorsing en Verwijdering Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân 1 Januari 2015 INHOUD: 1. Inleiding 1.1. Uitgangspunten 3 1.2. Bepalende principes 3 1.3. Toepasselijke wetsbepalingen

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Op de elf scholen van Stichting VCO Harderwijk-Hierden streven we naar een veilig schoolklimaat voor iedereen. Veelal slagen we hier in. Vanzelfsprekend

Nadere informatie

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Zeister Vrije School INHOUD 1. Inleiding 2. Begrippen: - Ernstig incident - Time-out - Schorsing - Verwijdering 3. Aanleidingen en regels - Procedure time-out

Nadere informatie

Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen

Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen Inleiding Soms is het nodig dat een leerling een time-out krijgt, geschorst wordt of zelfs van school verwijderd wordt. Onze scholen gaan in al die

Nadere informatie

Toelaten en verwijderen van leerlingen. PPO de Link

Toelaten en verwijderen van leerlingen. PPO de Link Toelaten en verwijderen van leerlingen PPO de Link Vastgesteld door : mevrouw F.M. van Veen, algemeen directeur Datum : eerste vaststelling op 24 september 2013; bijgesteld en opnieuw vastgesteld op 27

Nadere informatie

Preventie problemen. Situatie 1 : Incidentele gebeurtenissen 1

Preventie problemen. Situatie 1 : Incidentele gebeurtenissen 1 Gedragsprotocol Op de PWA-school is het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Wanneer kinderen zich veilig voelen, dan komt dat hun ontwikkeling ten goede. Vandaar dat één van de schoolregels is

Nadere informatie

Aannamebeleid van de Agatha Snellenschool

Aannamebeleid van de Agatha Snellenschool Aannamebeleid van de Agatha Snellenschool De Agatha Snellenschool is een school voor algemeen bijzonder onderwijs. Algemeen betekent dat er op de school niet vanuit een geloofsovertuiging onderwijs wordt

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen.

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Inleiding De meeste leerlingen krijgen gelukkig nooit met schorsing of verwijdering te maken. Maar soms ziet het bevoegd gezag (het CvB) geen andere uitweg

Nadere informatie

Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014

Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014 Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014 Wettelijk kader: Toelating/Weigering Verwijdering Openbare school 40, 46 en 158 lid 1 sub d 40 Wpo Awb (- 6:162 BW) Wpo Awb (- 6:162 BW)

Nadere informatie

STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN. CSG Het Noordik

STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN. CSG Het Noordik STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN CSG Het Noordik Kenmerk: SB/SGI/LGR/2017/000181 Vastgesteld door het bestuur na goedkeuring van de MR d.d. 10 oktober 2017 INLEIDING Soms ontstaan

Nadere informatie

Bijlage 2. Protocol schorsing en verwijdering CVO Zuid-West Fryslân

Bijlage 2. Protocol schorsing en verwijdering CVO Zuid-West Fryslân Bijlage 2 Protocol schorsing en verwijdering CVO Zuid-West Fryslân 1 Inleiding Dit protocol heeft betrekking op de wettelijke strafmaatregelen schorsing en verwijdering. Er kunnen naast deze wettelijke

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling van een leerling Het is duidelijk dat we heldere en simpele afspraken moeten maken over dit thema. Niet om het schorsen van leerlingen te promoten maar om duidelijkheid te scheppen aan alle partijen en

Nadere informatie

Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool

Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool Inleiding Voor u ligt het omgangsprotocol van onze school. Hierin staat hoe we vinden dat we met elkaar om moeten gaan. De Parkenschool is een school waar leerkrachten,

Nadere informatie

Artikel 3. Voordat de directeur besluit tot weigering van toelating stelt hij/zij de ouders in de gelegenheid hun zienswijze naar voren te brengen.

Artikel 3. Voordat de directeur besluit tot weigering van toelating stelt hij/zij de ouders in de gelegenheid hun zienswijze naar voren te brengen. Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding. Vastgesteld door AD d.d. 9 juni 2010 Algemeen Artikel 1. Deze regeling verstaat onder:

Nadere informatie

Beleid schorsing en verwijdering

Beleid schorsing en verwijdering Beleid schorsing en verwijdering Opgesteld door : werkgroep Kwaliteit Instemming GMR : 19 september 2017 Vastgesteld door : F.M. van Veen, voorzitter CvB Vastgesteld op : 19 september 2017 Evalueren in

Nadere informatie

Regeling tot schorsing, overplaatsing en definitieve verwijdering van leerlingen van het Atlas College

Regeling tot schorsing, overplaatsing en definitieve verwijdering van leerlingen van het Atlas College Regeling tot schorsing, overplaatsing en definitieve verwijdering van leerlingen van het Atlas College CSL/Bestuur Atlas College juli 2004 SCHORSING 5-2004 2.3 / 1 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Schorsing...3

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering van leerlingen in het Primair Onderwijs.

Schorsing en verwijdering van leerlingen in het Primair Onderwijs. Schorsing en verwijdering van leerlingen in het Primair Onderwijs. Bij schorsing en verwijdering van een leerling van een school voor primair onderwijs spelen een drietal wetten een rol: - De Wet Primair

Nadere informatie

Schorsen en verwijderen van leerlingen

Schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen en verwijderen van leerlingen Versie 2011 Inleiding Soms ontkomt men er niet aan een leerling te straffen. Het beleid hieromtrent is een taak van de school. Om aan alle betrokkenen duidelijk te

Nadere informatie

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag.

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag. Inhoudsopgave 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 2. INLEIDING... 3 Artikel 2. Inwerkingtreding protocol... 3 Artikel 3. Grensoverschrijdend gedrag... 3 Artikel 4. Schorsen en

Nadere informatie

Aanname-, schorsings- en verwijderingsbeleid

Aanname-, schorsings- en verwijderingsbeleid Aanname-, schorsings- en verwijderingsbeleid Hoofdstuk 1 Aannamebeleid: Er is op 3 verschillende momenten sprake van aanmelding/inschrijving Voordat het kind 4 is Als het van een andere basisschool komt:

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Inhoud 1 Toepassingsgebied 3 2 Definities 4 3 Algemene bepalingen 5 3.1. Maatregelen binnen het traject van schorsen en verwijderen 5 4 Uitvoering 7 4.1. Besluit tot

Nadere informatie

Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen

Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen BIJLAGE 3 Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen Verschillende maatregelen Er gelden regels ten aanzien van de gang van zaken binnen de

Nadere informatie

Inleiding. Grensoverschrijdend gedrag

Inleiding. Grensoverschrijdend gedrag 2 Inleiding Op iedere plaats waar kinderen samen spelen en leren kunnen uitingen van agressie voorkomen. Zo ook op onze school, ondanks dat we verschillende methoden op school hanteren waarin we kinderen

Nadere informatie

tegen personeel. -seksueel misbruik; seksuele intimidatie; ongewenst seksueel gedrag tegen personeel

tegen personeel. -seksueel misbruik; seksuele intimidatie; ongewenst seksueel gedrag tegen personeel Algemeen: De regeling schorsen en verwijderen van leerlingen bevat de hierin te nemen stappen met inachtneming van de Wet op het voortgezet onderwijs; het Inrichtingsbesluit wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Besluitvorming en communicatie Bespreken MO 29 januari 2015 Instemming GMR 4 februari 2015 Vaststellen definitieve versie bestuur 4 februari

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen (Vastgesteld: Januari 2014)

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen (Vastgesteld: Januari 2014) Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen (Vastgesteld: Januari 2014) Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: A. Ernstige overtreding door een leerling

Nadere informatie

Procedure schorsing en verwijdering leerlingen VO. 1. Inleiding

Procedure schorsing en verwijdering leerlingen VO. 1. Inleiding Procedure schorsing en verwijdering leerlingen VO 1. Inleiding In het Voortgezet Onderwijs is het schorsen van een leerling wettelijk geregeld. Het Inrichtingsbesluit bij de wet op het Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Voorgenomen besluit CvB : 6 juni 2017 Bespreking CMO : 2 juni 2017 Advies ouder- en leerling geleding GMR : 22 juni 2017 Vastgesteld besluit CvB : 3 juli 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Veilige School Protocol Schorsen en verwijderen leerlingen

Veilige School Protocol Schorsen en verwijderen leerlingen Veilige School Protocol Schorsen en verwijderen leerlingen Auteur van het document : Odeth Bloemberg-van den Bekerom Eigenaar van het document : Werkgroep Veilige School (College van Bestuur) Vastgesteld

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering van een leerling; gedragscode voor alle betrokkenen bij de school

Schorsing en verwijdering van een leerling; gedragscode voor alle betrokkenen bij de school Schorsing en verwijdering van een leerling; gedragscode voor alle betrokkenen bij de school Regeling vanaf het moment dat een leerling dermate moeilijk gedrag vertoont, dat de leerkracht of de groep eronder

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Leerlingen kunnen van school worden gestuurd, voor een korte tijd (een schorsing genaamd) of voorgoed (een verwijdering genaamd). De beslissing over

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Juni 2015.................................................................. Protocol Schorsing en verwijdering Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Protocol Schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd

Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd Inhoudsopgave Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd blz. 2 Inleiding. blz. 2 Waarom een omgangsprotocol blz. 2 Onze uitgangspunten.. blz. 2 Afspraken rondom

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Groenhorst Stafdienst Telefonisch bereikbaar op 088 0207020 Vastgesteld: augustus 2011 2 Protocol schorsing en verwijdering Inhoudsopgave

Nadere informatie

Organisatie Januari n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen

Organisatie Januari n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen werkveld datum Instemming/advies GMR Goedkeuring RvT Vastgesteld CvB Organisatie Januari 2016 09-02-2016 n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen 10-02-2016 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4

Nadere informatie