Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels:"

Transcriptie

1 Koningsspelen quiz Benodigdheden: Dobbelsteen Kaartjes van de verschillende vragen (uitgesneden en gelamineerd) Antwoorden voor de spelleider (lekkere) beloning Leuke manier om punten te tellen Spelregels: De kinderen worden verdeeld in 4 tot 6 groepen. Iedere groep mag, wanneer deze groep aan de beurt is dobbelen. Er zijn 5 categorieën vragen. Wanneer er nummer 1 gegooid wordt, krijgt de groep een vraag uit categorie 1. Wanneer er 6 wordt gegooid mag de groep zelf een keuze maken van een vraagsoort. 1. Wie is het? (Open vraag) 2. Data (meerkeuzevraag) 3. Geschiedenis (meerkeuzevraag) 4. Paleizen (meerkeuze vraag) 5. Monarchie ( meerkeuze vraag) 6. Vrije keuze Wanneer een vraag goed wordt beantwoord krijgt deze groep een punt. Welke groep heeft aan het einde van de speeltijd de meeste punten? Deze groep krijgt natuurlijk een beloning en de eeuwige roem.

2

3

4

5 1. Wanneer is koning Willem Alexander jarig? a) 25 april b) 26 april c) 27 april d) 30 april 2. Wanneer is koningin Maxima jarig? a) 31 januari b) 30 april c) 17 mei d) 7 december 3. Wanneer is prinses Beatrix jarig? a) 31 januari b) 30 april c) 17 mei d) 7 december 4. Op welke datum vierden we Koninginnedag? a) 31 januari b) 30 april c) 17 mei d) 7 december 5. Wie was er jarig op Koninginnedag? a) Wilhelmina b) Juliana c) Beatrix d) Willem Alexander 6. Wanneer is prinses Amalia jarig? a) 31 januari b) 30 april c) 17 mei d) 7 december 7. In welk jaar is prinses Amalia geboren? a) 2001 b) 2002 c) 2003 d) Wanneer is prinses Alexia jarig? a) 7 december b) 26 juni c) 25 juli d) 29 maart 9. In welk jaar is prinses Alexia geboren? a) 2004 b) 2005 c) 2006 d) Wanneer is prinses Ariane jarig? a) 25 juli b) 26 juni c) 10 april d) 29 maart

6 11. In welk jaar is prinses Ariane geboren? a) 2005 b) 2006 c) 2007 d) Op welke datum zijn Willem Alexander en Maxima getrouwd? a) 2 februari 2002 b) 1 januari 2001 c) 27 april 2001 d) 20 mei In welk jaar is prins Claus overleden? a) 2001 b) 2002 c) 2003 d) Wanneer is prins Friso overleden? a) 2011 b) 2012 c) 2013 d) Op welke datum besteeg Willem Alexander de troon? a) 27 april 2013 b) 27 april 2012 c) 30 april 2012 d) 30 april Op welke datum besteeg Beatrix de troon? a) 30 april 1978 b) 30 april 1979 c) 30 april 1980 d) 30 april Hoe lang is Beatrix koningin der Nederlanden geweest? a) 30 jaar b) 31 jaar c) 32 jaar d) 33 jaar 18. Hoe lang is Juliana koningin der Nederlanden geweest? a) 30 jaar b) 31 jaar c) 32 jaar d) 33 jaar 19. Hoe lang is Wilhelmina koningin der Nederlanden geweest? a) 33 jaar b) 40 jaar c) 42 jaar d) 50 jaar 20. Vanaf welk jaar vieren we Koningsdag? a) 2010 b) 2011 c) 2012 d) 2013

7 21. Hoeveel jaar is Emma regentes geweest? a) 4 jaar b) 6 jaar c) 8 jaar d) 10 jaar 22. In welk jaar is Koning Willem III gestorven? a) 1890 b) 1870 c) 1910 d) In welk jaar is prins Hendrik gestorven? a) 1932 b) 1934 c) 1936 d) In welk jaar is Koningin Wilhelmina gestorven? a) 1950 b) 1952 c) 1960 d) In welk jaar is Koningin Juliana gestorven? a) 2002 b) 2003 c) 2004 d) In welk jaar is prins Bernhard gestorven? a) 2002 b) 2003 c) 2004 d) In welk jaar is Willem van Oranje gestorven? a) 1533 b) 1540 c) 1542 d) Vanaf welk jaar hebben we in Nederland de koningsspelen? a) 2011 b) 2012 c) 2013 d) Hoe oud was Willem Alexander toen hij koning werd? a) 35 b) 39 c) 41 d) Hoe oud was Amalia toen haar vader koning werd? a) 9 jaar b) 10 jaar c) 11 jaar d) 12 jaar

8 1. Op welke datum werd Nederland een koninkrijk? a) 1813 b) 1814 c) 1815 d) Wie zijn de ouders van Willem Alexander? a) Maxima en Alexander b) Juliana en Bernhard c) Beatrix en Bernard d) Beatrix en Claus 3. Wie zijn de ouders van Beatrix? a) Maxima en Alexander b) Juliana en Bernhard c) Beatrix en Bernard d) Beatrix en Claus 4. Wie zijn de ouders van Juliana? a) Beatrix en Bernard b) Wilhelmina en Willem III c) Wilhelmina en Hendrik d) Emma en Willem III 5. Wie zijn de ouders van Wilhelmina? a) Beatrix en Bernard b) Wilhelmina en Willem III c) Wilhelmina en Hendrik d) Emma en Willem III 6. Wie was de eerste koning van Nederland? a) Willem van Oranje b) Willem I c) Willem Alexander d) Hendrik 7. Wie was de eerste koningin van Nederland? a) Wilhelmina b) Emma c) Juliana d) Beatrix 8. Hoe lang is Wilhelmina koningin geweest van Nederland? a) 33 jaar b) 40 jaar c) 42 jaar d) 50 jaar 9. Hoe oud was Wilhelmina toen ze koningin werd? a) 10 jaar b) 15 jaar c) 18 jaar d) 20 jaar 10. Met hoeveel vrouwen is Willem III getrouwd geweest? a) 1 x b) 2x c) 3x d) 4x

9 11. Hoe heten broers van Willem Alexander? a) Johan Friso en Constantijn b) Friso en Maurits c) Constantijn en Bernhard junior d) Maurits en Bernhard junior 12. Hoe heten de kinderen van Willem Alexander? a) Claus Casimir, Leanore, Elena b) Ariane, Alexia, Amalia c) Amalia, Anna, Alexia d) Anne, Astrid, Amalia 13. Hoe heten de zussen van Beatrix? a) Margriet, Irene, Christina b) Maxima, Margriet, Marilene c) Irene, Marijke, Maxima d) Emma, Margriet, Marilene 14. Hoeveel kinderen heeft Koning Willem III gekregen? a) 3 b) 4 c) 5 d) Hoeveel stadhouders heeft Nederland gehad? a) 3 b) 4 c) 5 d) Wat was Nederland voordat het een koninkrijk werd? a) Dictatuur b) Monarchie c) Republiek d) Staat 17. In welk jaar wordt koning Willem I ingehuldigd? a) 1813 b) 1814 c) 1815 d) Hoe komt de koninklijke familie aan de naam van Oranje Nassau? a) Door erfenis van een voormalig Duits graafschap, Orange b) Door Willem van Oranje c) Door erfenis van het prinsdom Orange in Frankrijk d) Door erfenis van het prinsdom Orange in Spanje 18. Hoe komt de koninklijke familie aan de naam van Oranje Nassau? a) Door erfenis van een voormalig Duits graafschap, Nassau b) Door Willem van Oranje c) Door erfenis van het prinsdom Nassau in Frankrijk d) Door erfenis van het prinsdom Nassau in Spanje 20. Welke stadhouder had geen kinderen en liet alle rechten en bezittingen na aan zijn neef? a) Maurits b) Willem III c) Willem IV d) Johan Willem Friso

10 21. Welke stadhouder werd stadhouder na zijn oom? a) Maurits b) Willem III c) Willem IV d) Johan Willem Friso 22. Wie zijn de ouders van koning Willem I? a) Wilhelmina en Hendrik b) Wilhelmina en Willem IV c) Juliana en Willem V d) Juliana en Willem 23. Wie zijn de ouders van Willem van Oranje? a) Wilhelmina en Hendrik b) Wilhelmina en Willem IV c) Juliana en Willem V d) Juliana en Willem 24. Wanneer werd Willem van Oranje geboren? a) 24 april 1533 b) 27 april 1540 c) 30 april 1535 d) 21 april Waar werd Willem van Oranje geboren? a) In Orange b) In Nassau c) In Dillenburg d) In Delft 26. Hoeveel keren is Willem van Oranje getrouwd geweest? a) 2x b) 3x c) 4x d) 5x 27. Waar is Willem van Oranje gestorven? a) Den Haag b) Orange c) Delft d) Nassau 28. Wie heeft Willem van Oranje vermoord? a) Balthasar Gerards b) Koning Filips II c) Generaal Alva d) Karel V 29. Wie werd ook wel Willem de Zwijger genoemd? a) Stadhouder Willem IV b) Willem van Oranje c) Willem Alexander d) Koning Willem II 30. Hoeveel kinderen heeft Willem van Oranje gekregen? a) 5 b) 8 c) 12 d) 15

11 1. Wat is het werkpaleis van Koning Willem Alexander? b) Huis ten Bosch d) Het Loo 2. Waar woont Willem Alexander? b) Huis ten Bosch d) De Eikenhorst 3. In welk paleis woont prinses Beatrix? b) Huis ten Bosch d) De Eikenhorst 4. In welke plaats ligt de woning van Willem Alexander? a) Amsterdam b) Den Haag c) Wassenaar d) Apeldoorn 5. Hoe heet het paleis in Amsterdam? b) Paleis op de Dam d) Het Loo 6. Wie heeft er niet in Paleis het Loo gewoond? a) Koning Willem III b) Koningin Wilhelmina c) Prinses Margriet d) Prinses Beatrix 7. In welke plaats ligt Paleis het Loo? a) Amsterdam b) Den Haag c) Wassenaar d) Apeldoorn 8. Wat is de functie van Paleis Huis ten Bosch? a) Werkpaleis b) Woonpaleis c) Museum d) Nog geen bestemming 9. Welk Paleis is nu een museum? b) Paleis op de Dam d) Het Loo 10. Wie woonden op Paleis Soestdijk? a) Willem Alexander en Maxima b) Claus en Beatrix c) Hendrik en Wilhelmina d) Bernard en Juliana

12 11. Bij welk Paleis hoorde jachthuis t Aardhuis? b) Paleis op de Dam d) Het Loo 12. Welk paleis ligt in een kroondomein? b) Paleis op de Dam d) Het Loo 13. Welke twee paleizen zijn door het Rijk bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld? en Paleis op de Dam b) Noordeinde en Paleis op de Dam c) Het Loo en Noordeinde d) De Eikenhorst en Soestdijk 15. Wie verhuist in de toekomst naar paleis Huis ten Bosch? a) Prinses Beatrix b) Prinses Margriet c) Prinses Amalia d) Koning Willem Alexander 14. In welk paleis worden regelmatig jonge oranjes gedoopt? b) Paleis op de Dam d) Het Loo 16. In welke plaats ligt Paleis Huis ten Bosch? a) Amsterdam b) Den Haag c) Wassenaar d) Apeldoorn 17. Bij welk paleis was vroeger met Koninginnedag een defilé? b) Soestdijk d) Het Loo 19. Van wie is landgoed de Horsten? a) Van koning Willem Alexander b) Van de regering c) Van de Rijksgebouwendienst d) Van de koninklijke familie. 18. Bij welk paleis begroet de koning het volk, na het voorlezen van de troonrede, vanaf het Balkon? b) Paleis op de Dam d) Huis ten Bosch 20. Van wie is paleis Soestdijk? a) Van koning Willem Alexander b) Van de regering c) Van de Rijksgebouwendienst d) Van de koninklijke familie.

13 1. Welke rol heeft ons staatshoofd niet? a) Samenbindend b) Vertegenwoordigend c) Aanmoedigend d) Beslissend 3. Wie zijn geen lid van het Koninklijk Huis? a) De afgereden koning b) Wettelijke nakomelingen die voor troonopvolging in aanmerking komen c) Echtgenoten van nakomelingen die voor troonopvolging in aanmerking komen. d) Nakomelingen die trouwen zonder toestemming van het Parlement 5. Wat is de functie van een regent? a) De koning helpen bij zijn taken b) Regeren uit naam van het staatshoofd tot deze 18 jaar is c) Advies geven aan de tweede kamer d) Dat is de minister-president 2. Nederland is constitutionele monarchie. Wat betekent dit? a) Dat de positie van de koning is vastgelegd in de grondwet b) Dat de regering beslist wat de koning moet doen c) Dat de regering de koning kan ontslaan d) Dat de koning wordt gekozen 4. Wie is er geen lid van het Koninklijk Huis? a) Prinses Beatrix b) Prins Constantijn c) Prinses Mabel d) Prinses Laurentien 6. Wie is ooit regent geweest? a) Emma b) Wilhelmina c) Beatrix d) Willem Alexander 7. Wie is er ooit regent geweest? a) Wilhelmina b) Juliana c) Beatrix d) Willem Alexander 9. Wat is geen regalia? a) De kroon b) De scepter c) Het rijkszwaard d) De koningsmantel 8. Vanaf welke leeftijd mag je, wanneer je troonopvolger bent, regeren? a) 16 jaar b) 18 jaar c) 20 jaar d) 22 jaar 10. Wordt de koning in Nederland gekroond? a) Ja b) Nee

14 11. Wie is op dit moment de Prinses van Oranje? a) Beatrix b) Maxima c) Amalia d) Alexia 13. Wat betekent het, dat de koning onschendbaar is? a) Hij kan niet worden gedood. b) Hij mag geen lintjes doorknippen. c) Hij is de baas d) De ministers zijn politiek verantwoordelijk voor het optreden van de koning 15. Hoeveel coupletten heeft het Wilhelmus? a) 15 b) 12 c) 10 d) Welke spreuk staat op het rijkswapen? a) Liberte, Egalite, Franternite b) Je Maintiendrai c) du Roy d) l'honneur 12. Wanneer de kinderen van Willem Alexander geen koning(in) kunnen of willen worden, wie wordt dan koning(in) a) Maxima b) Constantijn c) Beatrix d) Mabel 14. Welk lied is geen volkslied geweest? a) Het Vlistervolkslied b) Het Wilhelmus c) Wien Neêrlands Bloed d) De draaiersjongen 16. Welke coupletten van het Wilhelmus worden doorgaans gezongen? a) Couplet 1 en 5 b) Couplet 2 en 3 c) Couplet 1 en 2 d) Couplet 1 en Wie helpt er niet mee met het tot stand komen van een wet? a) De staten-generaal b) De ministers c) De koning d) De rechter 19. Wanneer is prinsjesdag? a) De derde dinsdag in september b) 27 april c) 30 april d) 7 december 20. Waar wordt de troonrede voorgelezen? a) In Paleis Noordeinde b) In de Tweede Kamer c) In de Ridderzaal d) In de Eerste Kamer

15 Antwoorden Wie is het? (Open vraag) 1. Koning Willem Alexander 2. Koningin Maxima 3. Prinses Beatrix 4. Prinses Amalia, Prinses van Oranje 5. Prinses Alexia 6. Prinses Ariane 7. Prins Constantijn 8. Prinses Laurentien 9. Prinses Margriet 10. Prof. mr. Pieter van Vollenhove 11. Prins Friso (overleden) 12. Prinses Mabel 13. Prins Maurits 14. Prinses Marilène (getrouwd met prins Maurits) 15. Prins Bernhard jr. 16. Prins Pieter Christiaan 17. Prinses Anita (getrouwd met prins Pieter-Christiaan) 18. Prins Floris 19. Prinses Aimée (getrouwd met prins Floris) 20. Prinses Annette (getrouwd met Prins Bernhard jr.) 21. Koning Willem I 22. Koning Willem II 23. Koning Willem III 24. Koningin Emma 25. Koningin Wilhelmina 26. Prins Hendrik 27. Koningin Juliana 28. Prins Bernhard 29. Prins Claus 30. Willem van Oranje Data (meerkeuzevraag) 1. C 2. C 3. A 4. B 5. B 6. D 7. C 8. B 9. B 10. C 11. C 12. A 13. B 14. C 15. D 16. C 17. D 18. C 19. D 20. D 21. C 22. A 23. B 24. D 25. C 26. C 27. A 28. C 29. D 30. A Geschiedenis (meerkeuzevraag) 1. B 11. A 2. D 12. B 3. B 13. A 4. C 14. B 5. D 15. D 6. B 16. C 7. A 17. C 8. D 18. A 9. C 19. C 10. B 20. B 21. D 22. C 23. D 24. A 25. B 26. C 27. C 28. A 29. B 30. D

16 Paleizen (meerkeuze vraag) 1. C 2. D 3. A 4. C 5. B 6. D 7. D 8. A 9. D 10. D Monarchie (meerkeuze vraag) 1. D 2. A 3. D 4. C 5. B 6. A 7. B 8. B 9. D 10. B 11. D 12. D 13. B 14. D 15. D (en C) 16. B 17. B 18. C 19. D 20. C (en B) 11. C 12. B 13. D 14. D 15. A 16. D 17. B 18. D 19. A 20. C

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Verkiezingen 2010 EenVandaag Opiniepanel deelnemers 28 april 2010

Uitslag onderzoek Verkiezingen 2010 EenVandaag Opiniepanel deelnemers 28 april 2010 Uitslag onderzoek Verkiezingen 2010 EenVandaag Opiniepanel 27.000 deelnemers 28 april 2010 Hoeveel vertrouwen heeft u in Beatrix als koningin? Heel veel vertrouwen 28,9 Tamelijk veel vertrouwen 44,1 Niet

Nadere informatie

3 januari januari januari januari januari januari januari-16. Week: zondag. maandag. dinsdag.

3 januari januari januari januari januari januari januari-16. Week: zondag. maandag. dinsdag. Week: 1 2016 3 januari-16 4 januari-16 5 januari-16 6 januari-16 7 januari-16 8 januari-16 9 januari-16 Week: 2 2016 10 januari-16 11 januari-16 12 januari-16 13 januari-16 14 januari-16 15 januari-16

Nadere informatie

: TROONOPVOLGING IN NEDERLAND

: TROONOPVOLGING IN NEDERLAND DE NIEUWE KONING WILLEM-ALEXANDER 30 april 2013 : TROONOPVOLGING De nieuwe troonopvolger in Nederland Op 27 april 1967 wordt het eerste kindje van kroonprinses Beatrix en haar man Prins Claus geboren.

Nadere informatie

Troonopvolging. Hij wordt koning. Er is op 30 april dus een troonswisseling. Hoe gaat dat? Dit en meer lees je in deze krant.

Troonopvolging. Hij wordt koning. Er is op 30 april dus een troonswisseling. Hoe gaat dat? Dit en meer lees je in deze krant. Troonopvolging LEVE DE KONING! Hoe ging het vroeger? In dit filmpje zie je hoe koningin Beatrix in 1980 werd ingehuldigd. 0 april 01 een bijzondere dag! Waarom? Op die dag stopt koningin Beatrix met haar

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Verjaardag koningin Beatrix EenVandaag Opiniepanel deelnemers 29 januari 2010

Uitslag onderzoek Verjaardag koningin Beatrix EenVandaag Opiniepanel deelnemers 29 januari 2010 Uitslag onderzoek Verjaardag koningin Beatrix EenVandaag Opiniepanel 26.000 deelnemers 29 januari 2010 Hoeveel vertrouwen heeft u in Beatrix als koningin? Heel veel vertrouwen 28,1 Tamelijk veel vertrouwen

Nadere informatie

TROONOPVOLGING TROONOPVOLGING

TROONOPVOLGING TROONOPVOLGING KINDErkrant TROONOPVOLGING 2013 / e JAARGANG / NUMMER 01 INTERVIEW Weetjes opdrachten Puzzels Een kroon hoort echt bij een koning. Daaraan kun je zien dat hij koning is. Maar in Nederland heeft de koning

Nadere informatie

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5 Naam: Groep: Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.

Nadere informatie

QUIZ. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven.

QUIZ. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. QUIZ Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag en noemt de 3 mogelijke

Nadere informatie

Jubileum Beatrix. Rapport. Tom van der Horst / Peter Kanne. C december Social & Polling

Jubileum Beatrix. Rapport. Tom van der Horst / Peter Kanne. C december Social & Polling Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Social & Polling Rapport Jubileum Beatrix Tom van der Horst /

Nadere informatie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze

Nadere informatie

25 JAAR KONINGIN BEATRIX

25 JAAR KONINGIN BEATRIX KONINGIN BEATRIX 30 april 1980 - heden Inleiding Op 30 april 1980 tekende koningin Juliana de Acte van Abdicatie. Hiermee deed ze afstand van haar troon. Diezelfde dag werd haar oudste dochter en kroonprinses

Nadere informatie

EEN NIEUWE PRINS(ES): TROONOPVOLGING IN NEDERLAND

EEN NIEUWE PRINS(ES): TROONOPVOLGING IN NEDERLAND 7 december EEN NIEUWE PRINS(ES): De geboorte van een nieuwe troonopvolger in Nederland Op 7 december 2003 wordt het eerste kindje van kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Prinses Máxima geboren. Ze

Nadere informatie

Ons koningshuis. Doel: Na deze opdracht weet je meer over ons koningshuis. Geschiedenis tijd: ** Koningin Wilhelmina. Tips en benodigde materialen;

Ons koningshuis. Doel: Na deze opdracht weet je meer over ons koningshuis. Geschiedenis tijd: ** Koningin Wilhelmina. Tips en benodigde materialen; Thema : Amerika moeilijkheid:*** Geschiedenis tijd: ** Belangrijke mensen Juf Dineke Koningin Wilhelmina Ons koningshuis Doel: Na deze opdracht weet je meer over ons koningshuis Tips en benodigde materialen;

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

NA 123 JAAR WEER EEN KONING!

NA 123 JAAR WEER EEN KONING! Troonopvolging NA 12 JAAR WEER EEN KONING! Hoe ging de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980? Je ziet het in dit filmpje. Op 0 april 201 treedt koningin Beatrix af. Prins Willem-Alexander volgt haar

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Koning Juliana Inleiding Koningin Juliana werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag. Haar volledige naam is: Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau. Ze is een dochter Prins van Hendrik

Nadere informatie

koningin beatrix

koningin beatrix koningin beatrix 1980-201 Op weg naar de troon Een baby als alle andere kinderen. En toch niet, want eens zal een hermelijnen koningsmantel om haar schouders hangen. Zo was het toen Beatrix Wilhelmina

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

Koningsdag 2017 in Tilburg!

Koningsdag 2017 in Tilburg! Koningsdag 2017 in Tilburg! Koninklijk Huis Koning Willem Alexander Koningin Maxima De Prinses van Oranje Prinses Catharina-Amalia Prinses Alexia Prinses Ariane Prins Constantijn Prinses Laurentien Prinses

Nadere informatie

1. De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets.(1977)

1. De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets.(1977) 1. De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets.(1977) 2. De bus met daarop Koningin Wilhelmina als jong meisje, en de intocht te Amsterdam.(1984)

Nadere informatie

Vakanties en bijzondere dagen

Vakanties en bijzondere dagen Vakanties en bijzondere dagen VAKANTIE NOORD/MIDDEN/ZUID DATA Kerst 2013 alle regio s 21-12-13 t/m 05-01-14 Voorjaar noord 22-02-14 t/m 02-03-14 midden / zuid 15-02-14 t/m 23-02-14 Mei alle regio s 26-04-14

Nadere informatie

Koninginnedag 2013 Lessuggestie Inhuldigings-kijkwijzer groep 5-8

Koninginnedag 2013 Lessuggestie Inhuldigings-kijkwijzer groep 5-8 De inhuldiging van dichtbij Op 30 april is de inhuldiging van Willem-Alexander als onze nieuwe koning. Die dag heeft heel Nederland vrij. De kinderen in Nederland hebben ook nog vakantie in die week. Om

Nadere informatie

Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken.

Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken. Wat doet de koning? 2 Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken. De meeste landen in Europa zijn

Nadere informatie

12½ jaar samen. Reformatorisch Dagblad

12½ jaar samen. Reformatorisch Dagblad 12½ jaar samen Reformatorisch Dagblad 1 1 3 2 2 3 2002 2003 1 In het jaar van hun huwelijk moeten de prins en prinses de op 6 oktober overleden prins Claus naar de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft

Nadere informatie

YVONNE HOEBE. 200 jaar koninklijke vrouwen

YVONNE HOEBE. 200 jaar koninklijke vrouwen YVONNE HOEBE 200 jaar koninklijke vrouwen Inhoud Inleiding: de acht vrouwen van Oranje 6 1 Koningin Wilhelmina van Pruisen 10 2 Koningin Anna Paulowna 28 3 Koningin Sophie 58 4 Koningin Emma 84 5 Koningin

Nadere informatie

POLITIEKE BINGO. Het volk

POLITIEKE BINGO. Het volk Derde dinsdag van september Het volk WA De ministers Amsterdam De Troonrede Minister van Financiën Amsterdam De Troonrede Paleis Noordeinde Hoedje Het volk WA De ministers Ridderzaal WA Het volk Acht Minister

Nadere informatie

L E E R L I N G E N W E R K B L A D

L E E R L I N G E N W E R K B L A D L E E R L I N G E N W E R K B L A D Koning Willem I en zijn taarten Noem een paar Nederlandse politieke partijen: Partij van de Dieren VVD Nederland heeft een minister president, wie is onze minister president?

Nadere informatie

navolgers. In 1625 bestelde de stad vijf portretten bij de schilder Michiel Jansz. van Mierevelt, te weten die van Willem van Oranje, Maurits,

navolgers. In 1625 bestelde de stad vijf portretten bij de schilder Michiel Jansz. van Mierevelt, te weten die van Willem van Oranje, Maurits, in de etalage Album, bevattende handteekeningen van vorstelijke personen, die het Oude Raadhuis der stad Kampen met een bezoek vereerden, 1875. Met tekeningen van C.H. Hein. De relatie tussen Kampen en

Nadere informatie

Koningsdagonderzoek 2013

Koningsdagonderzoek 2013 Koningsdagonderzoek 2013 Publicatiedatum: 26-04- 2013 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 23 t/m 26 april 2013, deden 2300 jongeren mee (onder wie 828 middelbare scholieren). De uitslag

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT PRINSJESDAGBINGO SEPTEMBER 2015 AAN DE SLAG MET #6 DE WERKVORM IN HET KORT Een combinatie van een ouderwetse bingo en een kennisquiz. Leerlingen moeten de antwoorden aankruisen. Jij stelt een vraag, zij

Nadere informatie

Monarchie! vmbo. Leerdoel De leerlingen zien welke taken/regels onze huidige koning(in) heeft.

Monarchie! vmbo. Leerdoel De leerlingen zien welke taken/regels onze huidige koning(in) heeft. Monarchie! vmbo Sinds 1848 heeft de koning geen politieke macht meer. Hij moet zich houden aan de grondwet. Hieronder staan 20 regels voor het koningshuis. Welke 8 regels passen er bij ons huidige koningshuis?

Nadere informatie

Koninklijke symbolen. Wilhelmus. Volkslied (Wilhelmus)

Koninklijke symbolen. Wilhelmus. Volkslied (Wilhelmus) Volkslied (Wilhelmus) Een volkslied is een lied dat een land symbolisch vertegenwoordigt. In Nederland is het 'Wilhelmus van Nassouwe' het officiële volkslied sinds 1932. Tot die tijd was het 'Wien Neêrlands

Nadere informatie

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten Typisch Nederlands Hollandse tradities en gewoonten Inhoud Welkom... 6 hoofdstuk 1 Oranje... 8 Inleiding... 10 Koninginnedag... 12 De Nederlandse vlag... 14 Prinsjesdag... 16 Het Wilhelmus... 18 hoofdstuk

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis ( )

Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis ( ) Nummer archiefinventaris: 2.09.98 Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis (1816-1980) Auteur: Centrale Archief Selectiedienst Nationaal

Nadere informatie

De Troonswisseling in Nederland op 30 april 2013

De Troonswisseling in Nederland op 30 april 2013 De Troonswisseling in Nederland op 30 april 2013 Op 28 januari 2013 kondigde Koningin Beatrix haar aftreden aan. De abdicatie van de Koningin en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, de huidige Prins

Nadere informatie

Monarchie? vmbo. Korte omschrijving werkvorm Leerlingen maken zelf een nieuwe grondwet en debatteren over deze nieuwe grondwet.

Monarchie? vmbo. Korte omschrijving werkvorm Leerlingen maken zelf een nieuwe grondwet en debatteren over deze nieuwe grondwet. Monarchie? vmbo Korte omschrijving werkvorm Leerlingen maken zelf een nieuwe grondwet en debatteren over deze nieuwe grondwet. Leerdoel De leerlingen leren de kenmerken van een staatsbestel met een erfelijk

Nadere informatie

27 april Onderzoek:

27 april Onderzoek: 27 april 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Willem III der Nederlanden: Brussel, 19 februari 1817 Apeldoorn, 23 november 1890

Willem III der Nederlanden: Brussel, 19 februari 1817 Apeldoorn, 23 november 1890 Willem III der Nederlanden: Brussel, 19 februari 1817 Apeldoorn, 23 november 1890 Hij was koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg van 17 maart 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was ook hertog

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs, Fryslân

Erfgoedonderwijs, Fryslân Erfgoedonderwijs, Fryslân Inleiding Fries erfgoedonderwijs Deze lesbrief bevat vier leesteksten op bovenbouwniveau (primair onderwijs) en een gemakkelijk uitvoerbare verwerkingsopdracht. U vindt vragen

Nadere informatie

Koninklijke Wandeling. Wandeling langs de Paleizen van Koninklijk Den Haag

Koninklijke Wandeling. Wandeling langs de Paleizen van Koninklijk Den Haag Koninklijke Wandeling Wandeling langs de Paleizen van Koninklijk Den Haag Looproute Door bij elk gebouw een of twee vragen te beantwoorden kunt u letters verzamelen. Wanneer u alle letters heeft gevonden,

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

hoera een koning mijn persoonlijke bewaarboekje want ik was erbij!

hoera een koning mijn persoonlijke bewaarboekje want ik was erbij! 2013 Inhuldiging Willem-Alexander hoera een koning mijn persoonlijke bewaarboekje want ik was erbij! Leuke voorbeelden van kroontjes! Hallo, dit ben ik! Vul je dit ook nog even in? Als ik koning/koningin

Nadere informatie

VAN KOETS TOT KOFFERTJE

VAN KOETS TOT KOFFERTJE VAN KOETS TOT KOFFERTJE SEPTEMBER 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK #3 WAT HEB JE NODIG? Acht foto s (uitprinten en knippen) Een touw en wasknijpers DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen vragen over

Nadere informatie

Pienter prinsesje wordt Prinses AMALIA KAN GAAN WENNEN AAN HET IDEE DAT ZE OOIT KONINGIN ZAL ZIJN

Pienter prinsesje wordt Prinses AMALIA KAN GAAN WENNEN AAN HET IDEE DAT ZE OOIT KONINGIN ZAL ZIJN PRINSES VAN ORANJE Pienter prinsesje wordt Prinses AMALIA KAN GAAN WENNEN AAN HET IDEE DAT ZE OOIT KONINGIN ZAL ZIJN Met de Inhuldiging van koning Willem-Alexander verandert ook de status van zijn oudste

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek.

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek. HISTORISCHE BLINGO Korte omschrijving werkvorm Deze kennisquiz is een combinatie van Bingo en Lingo. De klas wordt verdeeld in zes teams. Ieder team heeft een bingokaart met daarop negen jaartallen. Het

Nadere informatie

Instructie voor leerkracht

Instructie voor leerkracht Instructie voor leerkracht Bij deze PPT hoort achtergrondinformatie. Dit vindt u ook op deze site. In het document: Informatie voor leerkrachten Print het uit. Dan heeft u de info bij de hand, tijdens

Nadere informatie

25 april Onderzoek:

25 april Onderzoek: 25 april 2017 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Escher in Het Paleis Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, 070 42 777 30

Escher in Het Paleis Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, 070 42 777 30 Escher in Het Paleis Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, 070 42 777 30 Looproute Door bij elk gebouw een of twee vragen te beantwoorden kunt u letters verzamelen. Wanneer u alle letters heeft gevonden,

Nadere informatie

WELKOM OP PALEIS HET LOO

WELKOM OP PALEIS HET LOO ANTWOORDEN BIJ DE SPEURTOCHT: 1. De oranjeboom (sinaasappelboom) 2. Kroon en rijksappel 3. Kroon op tafel, appel in de hand 4. Aan de overkant aan de muur 5. Links en rechts van de open haard 6. Dan zat

Nadere informatie

De Oranjes. Verrassende feiten die iedereen moet weten. Arendo Joustra Jeroen Langelaar Annemarie van Ulden Jos Widdershoven

De Oranjes. Verrassende feiten die iedereen moet weten. Arendo Joustra Jeroen Langelaar Annemarie van Ulden Jos Widdershoven DE ORANJES De Oranjes Verrassende feiten die iedereen moet weten Arendo Joustra Jeroen Langelaar Annemarie van Ulden Jos Widdershoven 2011 Elsevier Reed Business Alle rechten voorbehouden Redactie José

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2013 No. 15 Landsverordening van de 14 de maart 2013 tot aanpassing van verschillende landsverordeningen vanwege de troonopvolging IN NAAM VAN DE KONINGIN! De

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Jean-Baptiste Van der Hulst

Jean-Baptiste Van der Hulst RKDimages Jean-Baptiste Van der Hulst Portret van koning Willem II (1792-1849) als prins van Oranje met zijn gezin, ca. 1827 Amsterdam, Verder zoeken in RKDimages kunstenaar Van der Hulst, Jean-Baptiste

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

Nederland & Oranje sluit daarmee aan bij de kerndoelen van de leergebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Nederland & Oranje sluit daarmee aan bij de kerndoelen van de leergebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Docentenhandleiding Welkom bij Paleis Het Loo! U gaat met uw klas het lesprogramma Nederland & Oranje volgen. Hierbij hoort een voorbereidende les op school (60 minuten), een bezoek aan Paleis Het Loo

Nadere informatie

Kleuren. Meten en wegen. Vormen. Tellen en getalbegrip. Doel: Oranje herkennen Materialen: verf: geel rood en papier

Kleuren. Meten en wegen. Vormen. Tellen en getalbegrip. Doel: Oranje herkennen Materialen: verf: geel rood en papier Rekenopdrachten Thema: Lang leve de Koningin Meten en wegen Doel: Linten eerlijk delen Materialen: dropveters, linten van papier Organisatie: Filmpje: dropveter delen in de grote groep, opdracht in kleine

Nadere informatie

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk, (Hongaars: Mária Terézia, Kroatisch: Marija Terezija), was regerend aartshertogin

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 880 Jaarverslagen over het jaar 2002 Nr. 2 JAARVERSLAG VAN HET HUIS DER KONINGIN (I) Aangeboden 21 mei 2003 KST66881 0203tkkst28880-2 ISSN 0921-7371

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL OKTOBER 2014 - AAN DE SLAG MET #5 TAALGEBRUIKSPELPRINSJESDAG WAT HEB JE NODIG? Bespreekvel met filmlinks Speelkaartjes Klokje/aftelklok DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen

Nadere informatie

Prinsjesdag. De gouden koets, de Koning, de troon, dames met soms de (té) gekste hoeden, het koffertje!

Prinsjesdag. De gouden koets, de Koning, de troon, dames met soms de (té) gekste hoeden, het koffertje! Prinsjesdag De gouden koets, de Koning, de troon, dames met soms de (té) gekste hoeden, het koffertje! De dag waarop dit alles in het teken staat is Prinsjesdag. Ieder jaar wordt dat gevierd op de derde

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Generaal-majoor A.W.P. Weitzel (1816-1896)

Generaal-majoor A.W.P. Weitzel (1816-1896) Ik heb in die dagen en trouwens ook vroeger een treurige ondervinding opgedaan. Het is deze: men kan in Nederland veel kwaad zeggen van Jezus Christus, van de Heilige Geest, zelfs van de Goede God zonder

Nadere informatie

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705 Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni 1640 - aldaar, 5 mei 1705 Leopold I (Leopold Ignatius Joseph Balthasar Felician; Hongaars: I. Lipót), was bijna een halve eeuw heerser als Rooms-Duitse keizer, koning van

Nadere informatie

Willem van Oranje. Over Willem. Info. Bekenden van Willem. Willem van Oranje. Tijdlijn Info Foto s. wsw. Dillenburg. Willem van Oranje Lente, 1545

Willem van Oranje. Over Willem. Info. Bekenden van Willem. Willem van Oranje. Tijdlijn Info Foto s. wsw. Dillenburg. Willem van Oranje Lente, 1545 Over Willem Willem krijgt op 11-jarige leeftijd door het overlijden van een neef een grote erfenis. Daar hoort ook bij dat hij verhuist van zijn ouders in de naar de grote stad. Daar wordt hij opgevoed

Nadere informatie

quiz De Nederlandse geschiedenis

quiz De Nederlandse geschiedenis quiz De Nederlandse Wie is de eerste troonopvolger van koningin Beatrix? A. Prins Filip B. Prins Willem-Alexander C. Prinses Máxima Wie is de eerste troonopvolger van koningin Beatrix? A. Prins Filip B.

Nadere informatie

Verkiezingen in Nederland

Verkiezingen in Nederland Verkiezingen in Nederland 1 NEDERLAND IS EEN MONARCHIE 1 DE KONINKLIJKE FAMILIE A Het staatshoofd van Nederland is de koning. Hieronder ziet u een foto van het gezin van de koning. Weet u de namen van

Nadere informatie

Lespakket over Prinsjesdag voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Gemaakt door Ronald Koster van Chr.MAVO de Saad uit klas 2f.

Lespakket over Prinsjesdag voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Gemaakt door Ronald Koster van Chr.MAVO de Saad uit klas 2f. Werkboek van groep. cijfer! Lespakket over Prinsjesdag voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Gemaakt door Ronald Koster van Chr.MAVO de Saad uit klas 2f. V oorwoordje Hallo, docent en leerlingen

Nadere informatie

SOESTER STRATEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS (I) door G. Staalenhoef

SOESTER STRATEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS (I) door G. Staalenhoef SOESTER STRATEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS (I) door G. Staalenhoef Onder deze titel zal regelmatig iets worden gepubliceerd. Hierbij zullen niet alleen aan de orde komen de huidige straatnamen doch tevens

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

1. Staatsinrichting 4. Staat van oorlog 6. Staten-Generaal 6a. Raad van Ministers 6b. Raad van State 7. Koninklijk Gezag en Koninklijk Huis 8.

1. Staatsinrichting 4. Staat van oorlog 6. Staten-Generaal 6a. Raad van Ministers 6b. Raad van State 7. Koninklijk Gezag en Koninklijk Huis 8. HOOFDSTUK XX ORGANISME VAN HET KONINKRIJK 1. Staatsinrichting 4. Staat van oorlog 6. Staten-Generaal 6a. Raad van Ministers 6b. Raad van State 7. Koninklijk Gezag en Koninklijk Huis 8. Rijkswetten en rijksbesluiten;

Nadere informatie

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Ook bekend als Willem I (volledige naam: Willem Frederik Lodewijk, Duits: Wilhelm Friedrich Ludwig) van het Huis Hohenzollern, was

Nadere informatie

De Stadsroute ( 18,4 Kilometer )

De Stadsroute ( 18,4 Kilometer ) De Stadsroute ( 18,4 Kilometer ) De stadsroute laat u zien waarom Den Haag wordt geroemd om haar culturele leven en groene oases. Den Haag is één van de vier grote steden die Nederland kent. Nationale

Nadere informatie

een zee van tijd In Omdat 14 juli het begin van de Franse Revolutie is. Werkblad 42 Ω Fransen en koningen Ω Les 1: De Fransen komen Naam:

een zee van tijd In Omdat 14 juli het begin van de Franse Revolutie is. Werkblad 42 Ω Fransen en koningen Ω Les 1: De Fransen komen Naam: Werkblad 4 Ω Fransen en koningen Ω Les : De Fransen komen een Het strijdlied van de Franse Revolutie: Kom, kinderen van het vaderland, de dag van de overwinning is gekomen! De Franse Revolutie De burgers

Nadere informatie

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( )

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( ) Nummer Toegang: A15 Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda (1626-1650) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A15 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Prinsjesdag Groep 1-8. Lesmateriaal Viering Werkbladen

Prinsjesdag Groep 1-8. Lesmateriaal Viering Werkbladen Prinsjesdag Groep 1-8 Lesmateriaal Viering Werkbladen Kleur op school Abonnementen Kleur op school verschijnt vier keer per jaar in tijdschriftvorm. Een school kan zich per jaargang abonneren. Kleur op

Nadere informatie

Titel Functies en nevenfuncties Erefuncties 4. Oogappeltjes van Oranje: Amalia, Alexia en Ariane Prinses Catharina-Amalia Prinses Alexia Prinses

Titel Functies en nevenfuncties Erefuncties 4. Oogappeltjes van Oranje: Amalia, Alexia en Ariane Prinses Catharina-Amalia Prinses Alexia Prinses Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord Inleiding: Wie is wie? Het verschil tussen de koninklijke familie en het Koninklijk Huis Leden van het Koninklijk Huis Overige

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Onderzoek Koningsdag

Onderzoek Koningsdag Onderzoek Koningsdag 27 april 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 19.124 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 23 tot en met 26 april 2014. Het onderzoek is

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Kasteel van Versailles Koning van Frankrijk Co-vorst van Andorra Periode : 1814-1824 Voorganger: Napoleon

Nadere informatie

De Staat van het Koningshuis anno 2005

De Staat van het Koningshuis anno 2005 Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport De Staat van het Koningshuis anno Remco Frerichs C4903

Nadere informatie

Nummer Toegang: A04. Nassau-Siegense en Nassau-Hadamarse Linies

Nummer Toegang: A04. Nassau-Siegense en Nassau-Hadamarse Linies Nummer Toegang: A04 Nassau-Siegense en Nassau-Hadamarse Linies Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A04 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen voor de gebruiker...6

Nadere informatie

Prinsjesdag Groep 1-8. Lesmateriaal Viering Werkbladen

Prinsjesdag Groep 1-8. Lesmateriaal Viering Werkbladen Prinsjesdag Groep 1-8 Lesmateriaal Viering Werkbladen Kleur op school Abonnementen Kleur verschijnt vier keer per jaar in tijdschriftvorm. Een school kan zich per jaargang abonneren. Kleur werkt het best

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 31 505 Technische aanpassing en actualisering van de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis GEWIJZIGD VOORSTEL VN WET 3 juli 2008 Wij Beatrix,

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Wilhelmina der Nederlanden: Den Haag, 31 augustus 1880 Apeldoorn, 28 november 1962

Wilhelmina der Nederlanden: Den Haag, 31 augustus 1880 Apeldoorn, 28 november 1962 Wilhelmina der Nederlanden: Den Haag, 31 augustus 1880 Apeldoorn, 28 november 1962 Koningin der Nederlanden Periode 1: 890 1948 (van 1890 tot 1898 onder regentschap, in 1898 als koningin ingehuldigd) Voorganger:

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 16 034 (R 1138) Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake het koningschap

Nadere informatie

'Kort na tien uur ' Overgrootmoeder. Partners. Agenda. Cartoon. Nieuwsbrief jaargang 3, nummer 29, 29 april 2013

'Kort na tien uur ' Overgrootmoeder. Partners. Agenda. Cartoon. Nieuwsbrief jaargang 3, nummer 29, 29 april 2013 Nieuwsbrief jaargang 3, nummer 29, 29 april 2013 'Kort na tien uur ' Inhuldigingsnummer Partners Staatsrechtelijke kanttekeningen bij de troonswissel Het gebeurt rond kwart over tien. Feitelijk is er maar

Nadere informatie

INHOUD OKTOBER 2013 UITGELICHT NOVEMBER 2013. Olympische Winterspelen FEBRUARI 2014 UITGELICHT UITGELICHT. aan Caraïbisch deel Koninkrijk

INHOUD OKTOBER 2013 UITGELICHT NOVEMBER 2013. Olympische Winterspelen FEBRUARI 2014 UITGELICHT UITGELICHT. aan Caraïbisch deel Koninkrijk INHOUD OKTOBER 2013 06 NOVEMBER 2013 14 30 JANUARI 2014 Bezoek Shimon Peres, Den Haag Dankbetuiging krijgsmacht, Gilze-Rijen Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, Amsterdam Huwelijk Jaime en Viktória,

Nadere informatie

Ochtendprogramma. Koninklijk Den Haag

Ochtendprogramma. Koninklijk Den Haag Alstublieft, uw gepersonaliseerde programma voor uw groep/organisatie! Wilt u nog een dag toevoegen of meerdere opties bekijken? Dan kunt u nogmaals de verschillende stappen doorlopen. Wanneer u dit programma

Nadere informatie

Wat staat erin Prinsjesdag de derde dinsdag de naam Het koffertje allereerste nog meer rijksbegroting Miljoenennota De eerste Wat gebeurt er na

Wat staat erin Prinsjesdag de derde dinsdag de naam Het koffertje allereerste nog meer rijksbegroting Miljoenennota De eerste Wat gebeurt er na Wat staat erin Inleiding 5 Wat gebeurt er op Prinsjesdag? 6 Waarom de derde dinsdag in september? 13 Waar komt de naam Prinsjesdag vandaan? 15 Het koffertje, wat zit er in? 17 Het allereerste koffertje

Nadere informatie

PrinsjesDag. Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets.

PrinsjesDag. Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets. KINDErkrant PRINSJESDAG 2013 / 4e JAARGANG / NUMMER 02 INTERVIEW Weetjes opdrachten Puzzels Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets. PrinsjesDag Op de derde dinsdag in september is het

Nadere informatie

Catharina de Grootste. Dit werkboekje is van:

Catharina de Grootste. Dit werkboekje is van: Catharina de Grootste Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je

Nadere informatie

Afscheidstoespraak Koningin Beatrix

Afscheidstoespraak Koningin Beatrix Afscheidstoespraak Koningin Beatrix 1 2 3 4 5 Koningin Beatrix gebruikt hier een metafoor om te verwijzen naar haar voorgangers. Drieslag met verwijzing naar voorgangers van de Koningin. In de vorm van

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Handleiding Willem van Oranje

Handleiding Willem van Oranje Korte lesomschrijving In deze les staat de vensterplaat over Willem van Oranje centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat wie hij was en hoe hij aan zijn einde is

Nadere informatie