Groene glazenmaker en Krabbenscheer. in de Veenkoloniën rond Wildervank

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groene glazenmaker en Krabbenscheer. in de Veenkoloniën rond Wildervank"

Transcriptie

1 Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de Veenkoloniën rond Wildervank

2 Gerard Dutmer Libellenonderzoeker en adviseur van: Stichting Platform Berend Botje Met medewerking van: Henk Jaap Meijer te Kiel Windeweer, Voorzitter van Platform Berend Botje

3 Doelstelling van Stichting Platform Berend Botje: Natuur beschermen tegen de negatieve invloed van grote projecten zoals: Van Turfvaart naar Toervaart, waarbij een populatie Groene glazenmakers moest verdwijnen.

4 Twee vragen: Waarom komen in de Veenkoloniën Krabbenscheer en Groene glazenmaker maar op een beperkt aantal plaatsen voor? Waarom gaan de aantallen Groene glazenmakers landelijk gestaag achteruit?

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16 Ondanks de beschermde status volgens de Conventie van Bern en Flora en Faunawet is de populatie Groene glazenmakers daar vernietigd met medewerking van Ministerie van LNV.

17 Onderzoek 1. Is er in de Veenkoloniën een verband tussen waterdiepte en het voorkomen van Krabbenscheervelden die geschikt zijn als voortplantingsgebied voor Groene glazenmakers?

18 1. Waterdiepte van de Nieuwe Locatie

19 Conclusie De Krabbenscheerplanten hebben zich verplaatst: van een waterdiepte van cm naar een ondiepere plaats van cm.

20 2: Baggeren Westerdiep in Wildervank Betreft het deel ten noorden van de 5e laan.

21

22

23

24

25

26 Conclusie: Er is in het Westerdiep een verband tussen waterdiepte en het voorkomen van velden Krabbenscheer. Deze waterdiepte bedraagt hier: ongeveer 75 tot 80 cm.

27 3. Diepteprofiel Nieuwe Diep, in het dorp Nieuwediep (provincie Drenthe) het Nieuwe Diep is door dammen verdeeld in verschillende vakken met verschillende vegetaties.

28

29

30

31

32

33

34

35

36 Conclusie: Er is in het Nieuwe diep een verband tussen waterdiepte en het voorkomen van velden Krabbenscheer. Deze waterdiepte bedraagt hier ongeveer: 80 tot 85 cm.

37 4. Controles. Bij diverse andere Krabbenscheervelden is de waterdiepte bepaald. Uitkomsten: Dalweg west: Maarsinghwijk: Westerdiep / zwaaikom: Vijver Aquapark: Sloot Langeleegte: cm cm 70 cm 80 cm 60 cm

38 4. Controles 2: Op drie plaatsen waar Krabbenscheervelden voorkwamen die door menselijk toedoen permanent zijn verdwenen is de waterdiepte bepaald: Kalkwijksterdiep: Vijver Woortmanslaan: Westerdiep: 140 cm 110 cm cm

39 Onderzoek 2: de Krabbenscheerplant De oorzaak van deze maximale waterdiepte moet uiteraard gezocht worden bij de Krabbenscheer plant. In de literatuur is hier opmerkelijk weinig over te vinden Wel veel over de mogelijke relatie tussen waterkwaliteit en het voorkomen van Krabbenscheerplanten.

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53 Uitkomsten: (gemiddelden) Diepte rozet: 20 cm Lengte wortels: 90 cm Wortel in bagger: 40 cm Wortels zijn vrij stug en stevig Wortels zijn vrij recht en niet elastisch Wortels breken gemakkelijk bij de basis af Wortels lijken een maximale lengte te hebben

54 Waterdieptes uit literatuur: Higler, 1977: 60 cm; vanaf 80 deels boven Geene, 1989: cm; (10 150) Maessen, 1994: cm, optimaal Mars & Barendregt, 1996b: 72 cm (40-140) Mars & Barendregt, 1996a: 32 cm (10-80) De Jong, 1999: 88 ( ) 74 ( ) 76 ( ) optimaal: cm J.Gerard, 2006: cm Vlinderstichting: meestal geen dieptes vermeld

55 Variabelen m.b.t. waterdieptes zijn: Fluctuaties in het waterpeil Helderheid en kleur van het water Is de groeiplaats permanent? Oftewel: overleven de Krabbenscheerplanten op de vindplaatsen de winter? De groeiplaatsen: plassen, kanalen, sloten, laagveen, zandbodem

56

57 Daglicht bepaalt de maximale waterdiepte van Krabbenscheerplant Water absorbeert daglicht in zeer sterke mate Waterdiepte,kleur en helderheid bepalen hoeveel daglicht de bodem bereikt Dit bepaalt of KS plant van de bodem kan opstijgen en op welk moment in het voorjaar Hoe later de KS plant in het voorjaar opstijgt hoe minder vitaal de plant en hoe vroeger in het najaar de KS plant weer naar de bodem zakt Invloed op kiemende zaden is mij onbekend

58 Een overzicht van de populaties Groene glazenmaker rond Wildervank

59

60 Aantallen GG, gemiddeld over : Dalweg 36 west (A): 100 Dalweg 36 oost (A): 12 Maarsinghwijk (A): 7 Greidhoek (B.K.): 3 Nieuwe Diep (B.K.): 5 Beneden Westerdiep (B.K.): 4 Aquapark (B.K.) 3 Rivierenbuurt (B.K.) 4 Tuinvijver Kiel Windeweer (B.K.) 8 3 in Agrarisch gebied; 6 in Bebouwde kom.

61 Verklaring van deze verspreiding: Van oorsprong zijn alle waterpartijen door mensenhand aangelegd. Deze zijn tussen cm diep. Locale verlandingsprocessen zorgen voor de gewenste ophoging van de bodem, tot de benodigde ondiepte van ca. 80 cm. De oorzaken van deze verlanding zijn:.

62

63 Bomen zorgen in de Veenkoloniën voor locale verlanding. Bomen komen in het agrarisch gebied van de Veenkoloniën van oorsprong alleen voor langs verbindingswegen die naast kanalen lopen. Bomen komen binnen de bebouwde kom uiteraard voor in de nabijheid van de waterpartijen die bedoeld zijn voor de recreatie (en niet voor KS en GG). De afgevallen bladeren zorgen voor de gewenste bodemverhoging of verondieping.

64

65 Aantallen GG, gemiddeld over : Dalweg 36 west (A): 100 Dalweg 36 oost (A): 12 Maarsinghwijk (A): 7 Greidhoek (B.K.): 3 Nieuwe Diep (B.K.): 5 Beneden Westerdiep (B.K.): 4 Aquapark (B.K.) 3 Rivierenbuurt (B.K.) 4 Tuinvijver Kiel Windeweer (B.K.) 8 3 in Agrarisch gebied, 6 in Bebouwde kom.

66 Vraag 1: betreffende de verspreiding van KS en GG is hiermee beantwoord. Waar bomen nabij waterpartijen staan kan de bodem voldoende worden opgehoogd. Dit komt vooral voor binnen de bebouwde kom. In het agrarisch gebied is dit een weinig voorkomende situatie. Vandaar dat in de Veenkoloniën de meeste populaties Groene glazenmaker en Krabbenscheer binnen de bebouwde kom voorkomen.

67 Deze populaties zijn erg kwetsbaar: Populaties in agrarisch gebied zijn afhankelijk van aanpalende agrariërs. Binnen de bebouwde kom wordt de aanwezigheid van uitgebreide Krabbenscheervelden door aanwonenden meestal niet op prijs gesteld Deze worden nog al eens (op verzoek van aanwonenden) verwijderd, al dan niet legaal.

68 Zorgwekkend zijn de lage aantallen Groene glazenmakers Een mogelijke oorzaak lijkt voedselgebrek Agrarische gewassen zijn vooral: aardappels en suikerbieten Hierop en hiervan leven weinig insecten die als voedsel voor Groene glazenmakers kunnen dienen Graan met een rijke entomofauna wordt nog maar weinig verbouwd in de Veenkoloniën

69 De achteruitgang van de Groene glazenmaker De Groene glazenmaker is één van de weinige libellensoorten die in Nederland achteruitgaan, ondanks bescherming door F&F-wet en diverse beschermingsplannen die voor Groene glazenmakers zijn gemaakt.

70

71 Krabbenscheer, geschikt voor Groene glazenmaker vereist: Helder, kleurloos water, arm aan golfslag Matig mineraalrijk water Arm aan meststoffen (zoals: nitraat) Een weke bodem, zoals laagveen Of een laag bagger op een harde bodem van 20 tot 50 cm Waterdiepte tussen 40 en 80 cm

72 Van Krabbenscheerplanten wordt wel vermeldt: Dat ze zijn aangepast aan de waterkwaliteit waarin ze groeien. Het is goed denkbaar dat dit ook geldt voor de waterdiepte. Dat er stammen voorkomen die zijn aangepast aan verschillende waterdieptes. Het hier gehanteerde getal 80 cm geldt voor de Veenkoloniën. Voor andere gebieden zouden deze bepaald moeten worden.

73 Eisen van GG aan KS vegetaties Naar R. Geene, 1989: KS-vegetatie homogeen, KS dominant KS plant: enkele bladeren zijn > 25 cm KS plant: enkele bladeren 2,5 3,5 cm breed KS: planten per m² KS: waterdiepte tussen cm Volgens De Jong, 1999: extra eis: Bladpunten van KS plant bruin, wat wijst op verminderde vitaliteit van de KS plant. Eigen bevindingen: planten ouder dan 1-2 jaar.

74 Mogelijke oorzaken van deze achteruitgang: Menselijke activiteiten: Schonen door hekkelen Baggeren

75

76

77

78

79 Conclusie: Dat er vraagtekens geplaatst kunnen worden bij het hekkelen. Het lijkt erop dat de golven die ontstaan bij het hekkelen zeer schadelijk of zelfs fataal zijn voor de niet gehekkelde planten Krabbenscheer en dat ook deze het hekkelen niet overleven Na het hekkelen groeien er het volgend jaar vrijwel alleen eerstejaars planten Krabbenscheer Eerstejaars planten worden maar weinig gebruikt door eileggende Groene glazenmakers

80 Baggeren Wat gebeurt er eigenlijk bij het baggeren?

81

82

83 Wat gebeurt er bij het baggeren? Antwoord: De Krabbenscheerplanten worden van hun bestaansgrond beroofd

84 Samenvatting mogelijke oorzaken van de achteruitgang van de Groene glazenmaker 1. Na hekkelen: wel eerstejaars Krabbenscheerplanten, maar deze worden niet gebruikt door eileggende Groene glazenmakers 2. Na baggeren: geen bagger meer; dus geen Krabbenscheerplanten meer en dus ook geen Groene glazenmakers

85 Werkzaamheden rond Wildervank en Krabbenscheer blijvend verdwenen 1. Kalkwijksterdiep: door werkzaamheden te diep geworden (140 cm) 2. Vijvers Woortmanslaan: (ooit de grootste Krabbenscheervegetatie van Veenkoloniën): geschoond en te diep geworden: 110 cm 3. Westerdiep Wildervank: gebaggerd tot 140 cm (behalve noordelijk deel).

86 Werkzaamheden in Westerkwartier, Krabbenscheer blijvend verdwenen Hooge Mieden en Bombay (SBB). Briltil (gem. Zuidhorn). Drie Polders (SBB). Pas Op (SBB). Tolberter vijver (gem. Leek) Bakkerom (SBB). Doezemer Mieden Oost (SBB), 2 locaties Polder Kale Weg (SBB). Met dank aan Herman de Heer! (gegevens uit 2008)

87 Baggeren kan ook anders Het noordelijk deel van het Westerdiep in Wildervank is KS en GG-vriendelijk gebaggerd Te verwijderen bagger is opgeduwd naar één centraal punt en daar, zonder golfslag te veroorzaken verwijderd Onder een brede strook langs de westoever is onder de KS-vegetatie niet gebaggerd Na baggeren ziet de KS-vegetatie er goed uit Met dank aan Bureau Tauw!

88

89

90

91 Nieuwe adviezen voor baggeren en schonen van KS-vegetaties Algemeen: Zo weinig mogelijk baggeren en schonen Alleen als Krabbenscheer te snel verlandt Eerst verlandingssnelheidbepalen Bij baggeren en schonen maximaal de helft Hierbij het ontstaan van hoge golven vermijden

92 Het schonen van Krabbenscheervelden Te vaak wordt uit gewoonte geschoond Schonen alleen bij te snelle verlanding. Schonen kan een verwoestend effect op Krabbenscheervelden hebben. Schonen: maximaal de helft, eens per vijf jaar Hoge golven vermijden Zodoende blijven er voldoende oude Krabbenscheerplanten over die geschikt zijn voor eiafzettende Groene Glazenmakers

93 Baggeren van waterpartijen met Krabbenscheer Baggeren alleen als het noodzakelijk is Eerst verlandingssnelheid bepalen Baggeren niet dieper dan 80 cm Maximaal de helft, eens in de vijf jaar Bij voorkeur Krabbenscheer vriendelijk (bijvoorbeeld: zoals door bureau Tauw gedaan in Wildervank).

Platform Berend Botje research 2010

Platform Berend Botje research 2010 Platform Berend Botje research 2010 Een veldonderzoek naar waterdiepte als habitat factor voor Krabbenscheer velden. Inleiding: De aanleiding voor dit veldonderzoek was de verplaatsing van een populatie

Nadere informatie

Overzicht van Krabbenscheer vegetaties aangetast en/of verwoest door gemeente Stadskanaal.

Overzicht van Krabbenscheer vegetaties aangetast en/of verwoest door gemeente Stadskanaal. Overzicht van Krabbenscheer vegetaties aangetast en/of verwoest door gemeente Stadskanaal. De nummers komen overeen met de nummering zoals opgenomen in het verslag over de gemeente. 1. Berkenstraat, tussen

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2016. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

Het overzicht: Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep: 2008 t/m 2016.

Het overzicht: Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep: 2008 t/m 2016. Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep: 2008 t/m 2016. In het westelijke deel van het Nieuwediep kwamen in vier vakken Krabbenscheer V, voor in fraaie velden, die een leef-

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2014. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

Aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Hunze en Aa s, t.a.v. Willem Kastelein.

Aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Hunze en Aa s, t.a.v. Willem Kastelein. Zienswijze Slochterdiep, 13-2-14 Haaksbergen, 13 februari 2014. Aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Hunze en Aa s, t.a.v. Willem Kastelein. Betreft: Zienswijze met betrekking tot: Ontwerp projectplan

Nadere informatie

Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep.

Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep. Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep. Leeswijzer: Van de waarnemingen van de jaren voor het jaar 2015 worden ter wille van de leesbaarheid vrijwel uitsluitend de maximaal

Nadere informatie

Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep.

Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep. Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep. In het westelijke deel van het Nieuwediep komen in vier vakken Krabbenscheer V, voor in fraaie velden, die een leef- en voortplantingsgebied

Nadere informatie

30: Aquapark en omgeving:

30: Aquapark en omgeving: 30: Aquapark en omgeving: Groen = Krabbenscheer; Rood = Groene glazenmaker. 31. Korte Leegte: Sloot noord van Veendammerweg: AC: 253.821 569.767. Lengte sloot ca. 150 meter; breedte varieert van 3 tot

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmakers in en rond Dedemsvaart 2013 tot en met 2016.

Krabbenscheer en Groene glazenmakers in en rond Dedemsvaart 2013 tot en met 2016. Krabbenscheer en Groene glazenmakers in en rond Dedemsvaart 2013 tot en met 2016. In 2013 is een begin gemaakt met het inventariseren van het gebied in en rond Dedemsvaart op het voorkomen van Krabbenscheer

Nadere informatie

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010,

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014. Deel: Waterschap Hunze en Aas Groen: Krabbenscheer; Rood: Groene glazenmaker. In de gemeente Emmen zijn nu op meerdere

Nadere informatie

26 april 2015: Gerard Dutmer stuurt waterschap Vechtstromen een herinnering van de mail van 1 april.

26 april 2015: Gerard Dutmer stuurt waterschap Vechtstromen een herinnering van de mail van 1 april. Activiteiten overzicht PBB 2015. 1 april 2015: Gerard Dutmer vraagt waterschap Vechtstromen om een datum vast te stellen voor overleg over Krabbenscheer vegetaties. 26 april 2015: Gerard Dutmer stuurt

Nadere informatie

Veendam: Krabbenscheer en Groene glazenmaker, t/m 2013.

Veendam: Krabbenscheer en Groene glazenmaker, t/m 2013. Veendam: Krabbenscheer en Groene glazenmaker, t/m 2013. Een overzicht van waarnemingen van Krabbenscheer en Groene glazenmakers in Veendam en omgeving aangevuld met gegevens van de website waarneming.nl.

Nadere informatie

Biologisch baggeren van veenkoloniale waterpartijen met Krabbenscheer en Groene glazenmaker

Biologisch baggeren van veenkoloniale waterpartijen met Krabbenscheer en Groene glazenmaker Persbericht Platform Berend Botje Biologisch baggeren van veenkoloniale waterpartijen met Krabbenscheer en Groene glazenmaker Inleiding De afgelopen jaren heeft stichting Platform Berend Botje er regelmatig

Nadere informatie

Krabbenscheer verwijderd en verdwenen in Veendam t/m 2014.

Krabbenscheer verwijderd en verdwenen in Veendam t/m 2014. Krabbenscheer verwijderd en verdwenen in Veendam t/m 2014. 1. Beneden Dwarsdiep oost: In 2010 werden hier enige plukken en wat losse planten Krabbenscheer waargenomen in vrij voedselrijk water. In totaal

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmakers in Stadskanaal,

Krabbenscheer en Groene glazenmakers in Stadskanaal, Krabbenscheer en Groene glazenmakers in Stadskanaal, 2008-2015. In 2015 zijn de plaats en omgeving zeven maal bezocht. Helaas werkte het weer niet erg mee en is er minder vaak waargenomen dan de bedoeling

Nadere informatie

2. Bargerveen kanaal: 20, 23, 20, 22, 23, 24, 28. 4. Runde N van Panden: 27, 20, 24, 22, 23, 27.

2. Bargerveen kanaal: 20, 23, 20, 22, 23, 24, 28. 4. Runde N van Panden: 27, 20, 24, 22, 23, 27. Een onderzoek aan Krabbenscheer: Bepaling van het aantal planten per m2, uitgevoerd in september 2015. Met behulp van een plastic vierkant van een bij een meter dat met behulp van een hengel op de krabbenscheer

Nadere informatie

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in Wildervank en omgeving tot en met 2014.

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in Wildervank en omgeving tot en met 2014. Groene glazenmaker en Krabbenscheer in Wildervank en omgeving tot en met 2014. Een overzicht van waarnemingen van Krabbenscheer en Groene glazenmakers in Wildervank en omgeving, aangevuld met waarnemingen

Nadere informatie

C. Stadskanaal, Hagen, Vogels en Borgen.

C. Stadskanaal, Hagen, Vogels en Borgen. C. Stadskanaal, Hagen, Vogels en Borgen. Groen = Krabbenscheer; Rood = Groene glazenmaker. Situatie tot en met 2016. Dit deel van Stadskanaal is in 2017 niet bezocht. 51A: Abelenhage oost: vijver; Coördinaten:

Nadere informatie

Groene glazenmaker in de provincie Groningen

Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Tekst: Albert Vliegenthart Met medewerking van: Herman de Heer, Henk

Nadere informatie

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014.

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014. Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 200, 20, 202, 203 en 204. Voor meer zie: www.platformberendbotje.nl Groen: Krabbenscheer; Rood: Groene glazenmaker. In de gemeente Emmen zijn nu

Nadere informatie

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Moeras met Lisdodde in de Krimpenerwaard Wetland Wetland is een mozaïek van open water, drijvende waterplanten, planten die met hun voeten in het water staan, riet dat in het water

Nadere informatie

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015.

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015. Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 200, 20, 202, 203, 204 en 205. Groen: Krabbenscheer; Rood: Groene glazenmaker. Leeswijzer: Van de waarnemingen van de jaren voor het jaar 205 worden

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in de polder Mastenbroek

Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in de polder Mastenbroek Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in de polder Mastenbroek Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in de polder Mastenbroek DE VLINDERSTICHTING 2007 De groene glazenmaker in de polder Mastenbroek

Nadere informatie

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 1 Diepte-/profielschouw, wat en waarom? EEN SLOOT MOET EEN SLOOT BLIJVEN. Het is om meerdere redenen belangrijk dat de diepte en breedte van een sloot door

Nadere informatie

Krabbenscheer in de Krimpenerwaard. Resultaten van het herintroductieproject en tips voor natuurvriendelijk slootonderhoud

Krabbenscheer in de Krimpenerwaard. Resultaten van het herintroductieproject en tips voor natuurvriendelijk slootonderhoud Krabbenscheer in de Krimpenerwaard Resultaten van het herintroductieproject en tips voor natuurvriendelijk slootonderhoud Krabbenscheer in de Krimpenerwaard Resultaten van het herintroductieproject en

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Bijlage 3: Notitie Aanvullend onderzoek vissen wijzigingsplannen N359, knooppunten Winsum, Húns-Leons en Hilaard

Bijlage 3: Notitie Aanvullend onderzoek vissen wijzigingsplannen N359, knooppunten Winsum, Húns-Leons en Hilaard Bijlage 3: Notitie Aanvullend onderzoek vissen wijzigingsplannen N359, knooppunten Winsum, Húns-Leons en Hilaard Notitie aanvullend onderzoek vissen - aanpassingen kruisingen N359 De provincie Fryslân

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Wat is buitengewoon onderhoud? Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (breedte, diepte en helling van taluds) houden van een watergang.

Nadere informatie

Voorbereidende onderzoeken. Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder

Voorbereidende onderzoeken. Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Voorbereidende onderzoeken Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Bagger Wat is bagger? Op de bodem van de Ringvaart groeit een laag die ontstaat door bezonken slib, inwaaiende bladeren, afgestorven

Nadere informatie

Ecologisch Werkprotocol

Ecologisch Werkprotocol Ecologisch Werkprotocol Aanleg depots Oude Reeuwijkerweg, Reeuwijk Projectnummer: 5999 Datum: 24-1-2013 Opgesteld: D. Welink Begeleidend ecoloog: Tel. Aanleiding Op een aantal graslandpercelen langs de

Nadere informatie

Opbouw presentatie. Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 15 december 2011 Gerben van Geest Deltares. - Achtergrond;

Opbouw presentatie. Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 15 december 2011 Gerben van Geest Deltares. - Achtergrond; Opbouw presentatie - Achtergrond; Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken - Sturende factoren voor waterplanten; - Uitleg KRW-tool. 15 december 11 Gerben van Geest Deltares Achtergrond: Maatregelen

Nadere informatie

Onderzoek naar de waarde van een ponyweide aan de Nemelerbergweg 17a (Zwolle) voor de knoflookpad.

Onderzoek naar de waarde van een ponyweide aan de Nemelerbergweg 17a (Zwolle) voor de knoflookpad. Onderzoek naar de waarde van een ponyweide aan de Nemelerbergweg 17a (Zwolle) voor de knoflookpad. REPTIELEN AMFIBIEËN VISSEN ONDERZOEK NEDERLAND Onderzoek naar de waarde van een ponyweide aan de Nemelerbergweg

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord In het gebied tussen de strekdammen bij Strand Horst Noord en de bebouwing van Harderwijk ligt een klein natuurgebied

Nadere informatie

KRW en Gedragscode: Houvast of last? Janneke van Goethem Platform beek- en rivierherstel17 april 2014

KRW en Gedragscode: Houvast of last? Janneke van Goethem Platform beek- en rivierherstel17 april 2014 en Gedragscode: Houvast of last? Janneke van Goethem Platform beek- en rivierherstel17 april 2014 Resultaatgericht /gedragscode Doelgericht Werkwijze gericht Resultaatgericht d.m.v. maatlatten Abundantie

Nadere informatie

REACTIENOTA. Ontwerp projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg

REACTIENOTA. Ontwerp projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg REACTIENOTA Ontwerp projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg Juni 2015 INHOUD REACTIENOTA 1. INLEIDING 3 2. GEVOLGDE PROCEDURE 3 3. INGEKOMEN REACTIES 3 4. BEHANDELING REACTIES 4 2 1.

Nadere informatie

Aan de slag met uw watergang Dit moet u weten over onderhoud aan watergangen

Aan de slag met uw watergang Dit moet u weten over onderhoud aan watergangen Aan de slag met uw watergang Dit moet u weten over onderhoud aan watergangen 13.0634 brochure WT.indd 1 Onderhoud is belangrijk Watergangen zorgen voor aanvoer, afvoer en berging van water. Goed onderhoud

Nadere informatie

Pakketten Waterbeheer

Pakketten Waterbeheer Pakketten Waterbeheer 2016-2021 Duurzaam slootbeheer, iets voor u? Als agrariër heeft u belang bij een goed onderhouden sloot. Nu is de waterkwaliteit de afgelopen jaren al flink verbeterd, maar het kan

Nadere informatie

Het effect van schonen en baggeren op vis

Het effect van schonen en baggeren op vis Het effect van schonen en baggeren op vis focus op beschermde vissoorten sturende factoren schade (natuur)beheer Wouter Patberg - Vissennetwerk 24 maart 2016 Inleiding Onderhoud en beheer - schonen en

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 26-28 augustus 2008 - Wim Giesen, 30 augustus 2008 25-28 augustus 2008 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek

Nadere informatie

Herstelplan groene glazenmaker in Groningen

Herstelplan groene glazenmaker in Groningen Herstelplan groene glazenmaker in Groningen Tekst: Robert Ketelaar & Bas van de Wetering Productie: De Vlinderstichting Postbus 506 6700 AM Wageningen telefoon: 0317-467346 fax: 0317-420296 email: info@vlinderstichting.nl

Nadere informatie

Bijenorchis (Ophrys apifera)

Bijenorchis (Ophrys apifera) Bijenorchis (Ophrys apifera) De onderstaande gebiedstypen kunnen de functie van groeiplaats voor deze soort vervullen. Achter de gebiedstypen staat het hoofdstuknummer waarin de werkzaamheden worden beschreven

Nadere informatie

Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in Flevoland

Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in Flevoland Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in Flevoland Meer leefgebied voor de groene glazenmaker in Flevoland DE VLINDERSTICHTING 2007 Meer leefgebied voor groene glazenmaker in Flevoland 1 Meer leefgebied

Nadere informatie

Werkprotocol baggeren watergangen polder Bloemendaal landelijk

Werkprotocol baggeren watergangen polder Bloemendaal landelijk Werkprotocol baggeren watergangen polder Bloemendaal landelijk Inleiding Grondeigenaren baggeren in de komende jaren de sloten van polder Bloemendaal. In en rond de sloten kunnen beschermde planten en

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Werkblad Waterrapport 1 - Kleur van het water

Werkblad Waterrapport 1 - Kleur van het water Werkblad Waterrapport - Kleur van het water Water in sloten, plassen, meren en rivieren kan allerlei verschillende kleuren hebben door de stoffen die erin opgelost zijn. Meestal betekent helder en lichtgekleurd

Nadere informatie

NATUURONDERZOEK A9 BADHOEVEDORP

NATUURONDERZOEK A9 BADHOEVEDORP NATUURONDERZOEK A9 BADHOEVEDORP Vleermuizen vliegroutes en foerageergebied Eindrapport Adviesbureau E.C.O. Logisch Nieuwerkerk a/d IJssel, 16-11-2016 VERANTWOORDING Opdrachtgever: Aveco de Bondt Contactpersoon:

Nadere informatie

Resultaat inventarisatie en plan van aanpak wegwerken achterstanden baggeren.

Resultaat inventarisatie en plan van aanpak wegwerken achterstanden baggeren. Bijlage II Resultaat inventarisatie en plan van aanpak wegwerken achterstanden baggeren. Lemstervaart, gemeente Lemsterland Datum: xxxxxxx pagina 1 1. INLEIDING 1.1 Doel Dit document heeft tot doel de

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Nat schraalland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Nat schraalland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 Nat is zeer laagproductief hooiland op natte, onbemeste, basenrijke veen- en zandgrond dat gewoonlijk een keer per jaar worden gemaaid in de nazomer.

Nadere informatie

akkerbouw. Meest verbouwde gewassen zijn granen (vooral wintertarwe), aardappels, suikerbieten en uien. Bij het selecteren van de bedrijven voor deze

akkerbouw. Meest verbouwde gewassen zijn granen (vooral wintertarwe), aardappels, suikerbieten en uien. Bij het selecteren van de bedrijven voor deze Samenvatting Intensivering van de landbouw heeft ertoe geleid dat populaties van boerenlandvogels sterk zijn afgenomen sinds de jaren 60. Ooit veelvoorkomende soorten als patrijs (Perdix perdix) veldleeuwerik

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 - Wim Giesen, Kris Giesen & Wouter Suykerbuyk, 7 juli 2009 29 juni-3 juli 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen

Nadere informatie

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie.

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie. 3. Inventarisatie 3.1. Methode Het inventarisatieformulier (zie bijlage 2) voor de Jeneverbes is verspreid via diverse organisaties naar beheerders en vrijwilligers. De organisaties die hierbij aan bij

Nadere informatie

Spiegelplas en Ankeveense plassen

Spiegelplas en Ankeveense plassen Spiegelplas en Ankeveense plassen Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken Jasper Stroom Floor Speet Winnie Rip Een tienminuten gesprek. Hoe staan onze kinderen er voor?

Nadere informatie

Dieptekaart van de Munnikenhank Diepenveen De nieuwe situatie na het project ruimte voor de rivier

Dieptekaart van de Munnikenhank Diepenveen De nieuwe situatie na het project ruimte voor de rivier Dieptekaart van de Munnikenhank Diepenveen De nieuwe situatie na het project ruimte voor de rivier Leon van Der Tuuk en Bram Duchatteau Copyright 2018 De Munnikenhank, De Hank In opdracht van DHV Diepenveen

Nadere informatie

Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel [Voer de ondertitel in]

Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel [Voer de ondertitel in] Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel [Voer de ondertitel in] Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel Uitvoering herstelmaatregelen

Nadere informatie

Polder Kortenhoef: landschap met geschiedenis. Korremof. Oost Indië. Wijde gat Oost zijde. Achter de Kerk

Polder Kortenhoef: landschap met geschiedenis. Korremof. Oost Indië. Wijde gat Oost zijde. Achter de Kerk Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken : landschap met geschiedenis Vecht t Hemeltje Horstermeerpolder Oost Indië Korremof Vreeland Kleine Wijhe Kortenhoef Wijde gat Oost

Nadere informatie

AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON

AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON juni 2007 In

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Spiegelplas en Ankeveense plassen

Spiegelplas en Ankeveense plassen Spiegelplas en Ankeveense plassen Klankbordgroep Vechtplassen 9 dec 2016 tussenresultaten ecologische systeemanalyse Gerard ter Heerdt en anderen Spiegelplas Toestand: matig Spiegelplas Toestand Biologie

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 21 Mei 2014 Rapportnummer 031 Projectnummer 012 opdrachtgever Fam. Ten Dam Kolenbranderweg

Nadere informatie

Een leefgebied voor de rugstreeppad

Een leefgebied voor de rugstreeppad Een leefgebied voor de rugstreeppad Landschapsbeheer Flevoland 1 De rugstreeppad in de Noordoostpolder Op zwoele avonden klinkt in het Noordoostpolder vanuit poelen en sloten de luidruchtige roep van de

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Enschede 2 December 2010 Rapportnummer 0123 Projectnummer

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, september 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, september 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 25-26 september 2008 - Wim Giesen, 2 oktober 2008 25-26 september is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek Zuid),

Nadere informatie

Onafhankelijk boomtechnisch onderzoek

Onafhankelijk boomtechnisch onderzoek Onafhankelijk boomtechnisch onderzoek Achterdijk te Hedel Flor y Fauna Consult De Berk 34 4631 AS Hoogerheide Tel.: 06-19530179 Email: floryfaunaconsult@online.nl BTW nummer: NL.1476.10.655.B.01 1 oktober

Nadere informatie

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse memo aan: van: OG ZAND/ZON/130372 c.c.: datum: 22 augustus 2013 betreft: Achterweg 48, Lisse INLEIDING Bij alle ruimtelijke ingrepen moet rekening gehouden worden met de aanwezige natuurwaarden in en om

Nadere informatie

Bijlage 6: Oplegnotitie bij bijlage 5 Gevolgen voor beschermde en bedreigde natuurwaarden inrichting Skûlenboarch, Buro Bakker, 2011

Bijlage 6: Oplegnotitie bij bijlage 5 Gevolgen voor beschermde en bedreigde natuurwaarden inrichting Skûlenboarch, Buro Bakker, 2011 Bijlage 6: Oplegnotitie bij bijlage 5 Gevolgen voor beschermde en bedreigde natuurwaarden inrichting Skûlenboarch, Buro Bakker, 2011 Gevolgen voor beschermde en bedreigde natuurwaarden inrichting Skûlenboarch

Nadere informatie

ASSCHATTERWEG LEUSDEN. Nader onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen en de functie van de omgeving voor vleermuizen

ASSCHATTERWEG LEUSDEN. Nader onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen en de functie van de omgeving voor vleermuizen ASSCHATTERWEG LEUSDEN Nader onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen en de functie van de omgeving voor vleermuizen COLOFON OPDRACHT Onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen en de eventuele

Nadere informatie

28/09/2011. Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten. Zout? Menselijke zoutbronnen: spatzout. Tom Joye - Inverde

28/09/2011. Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten. Zout? Menselijke zoutbronnen: spatzout. Tom Joye - Inverde Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten Tom Joye - Inverde Zout? Met zout wordt doorgaans keukenzout (NaCl) bedoeld, maar de zouten zijn een grote groep scheikundige verbindingen De problemen

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

De groene glazenmaker beter in beeld

De groene glazenmaker beter in beeld De groene glazenmaker beter in beeld De groene glazenmaker beter in beeld De groene glazenmaker beter in beeld Tekst: Henk de Vries Met medewerking van: Freya Adamcyk, Floor de Boer, Daniël Goedbloed,

Nadere informatie

Richtlijnen Dierplaagbeheersing laatst bijgewerkt: 14-4-2009

Richtlijnen Dierplaagbeheersing laatst bijgewerkt: 14-4-2009 Kip (Gallus gallus domesticus) Ontwikkelingssnelheid Afhankelijk van menselijk voeren Afhankelijk van zwerfvuil Risico om ziek te worden Schadelijk gedrag Samenvattend werkprotocol voor beheerder Bij Kippenoverlast

Nadere informatie

Vleermuizenonderzoek Het Bosje te Elst

Vleermuizenonderzoek Het Bosje te Elst Notitie Contactpersoon Sipke Holtes Datum 26 juni 2008 Vleermuizenonderzoek Het Bosje te Elst In opdracht van Amer Adviseurs bv is door Tauw begin 2007 een Natuurtoets met kenmerk N003-4463429FKO-pla-V01

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 27-30 april 2009 - Wim Giesen, Paul Giesen & Kris Giesen, 4 mei 2009 27-30 april 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord

Nadere informatie

Libellen van de Habitatrichtlijn,

Libellen van de Habitatrichtlijn, Indicator 19 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Er staan negen soorten Nederlandse

Nadere informatie

Bomencheck Dorpsstraat 192-A (Lunteren)

Bomencheck Dorpsstraat 192-A (Lunteren) Bomencheck Dorpsstraat 192-A (Lunteren) Colofon Titel Bomencheck Dorpsstraat 192-A (Lunteren) Projectnummer 11283 Opdrachtgever Architectenbureau Eduard C. Gerds Hoofdweg 81 9617 AC Harkstede Datum 22

Nadere informatie

memo gemeente Lingewaard, Dion Steenbergen , hoofdlijnen mitigatieplan kleine wolfsmelk Houtakker II, Bemmel

memo gemeente Lingewaard, Dion Steenbergen , hoofdlijnen mitigatieplan kleine wolfsmelk Houtakker II, Bemmel memo aan: van: gemeente Lingewaard, Dion Steenbergen SAB, Eric Verkaik c.c.: datum: 15 september 2017 betreft: 160472, hoofdlijnen mitigatieplan kleine wolfsmelk Houtakker II, Bemmel INLEIDING Aan de Houtakker

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, maart 2010

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, maart 2010 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 23-25 maart 2010 - Wim Giesen, Kris Giesen, Paul Giesen & Wouter Suykerbuyk, 29 maart 2010 23-25 maart 2010 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op

Nadere informatie

Dolf Moerkens. Hoogheemraadschap van Rijnland

Dolf Moerkens. Hoogheemraadschap van Rijnland Onderhoudsbeheerplan hoofdwatergangen Implementatie van de gedragscode op basis van de Flora & Faunawet Flora & Faunawet 2002 1 april 2002 in werking getreden Regelt de bescherming van soorten In de wet

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM Colofon Opdrachtgever: Tulp-Bijl B.V. Titel: Quickscan Edeseweg 51 Wekerom Status: Definitief Datum: Februari 2013 Auteur(s): Ir. M. van Os Foto s: M. van Os Kaartmateriaal:

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 31 augustus - 2 september 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 31 augustus - 2 september 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 31 augustus - 2 september 2009 - Wim Giesen, Kris Giesen, Wouter Suykerbuyk, 19 september 2009 31 augustus 2 september 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made

Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made Inleiding Eind september 2018 is de reconstructie van het Raadhuisplein en de Nieuwstraat (rotonde) in Made grotendeels gereedgekomen. De volgende

Nadere informatie

Wegvangen van kleine modderkruipers i.v.m. het vergraven van watergangen in de Klapwijkse Pier

Wegvangen van kleine modderkruipers i.v.m. het vergraven van watergangen in de Klapwijkse Pier Ecologisch werkprotocol Wegvangen van kleine modderkruipers i.v.m. het vergraven van watergangen in de Klapwijkse Pier Natuur-Wetenschappelijk Centrum, Noorderelsweg 4a, 3329 KH Dordrecht Ecologisch Adviesbureau

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Verplaatsen van exemplaren van het Klein glaskruid in het kader van sloopwerkzaamheden aan de Vinkenweg 17 te Rijnsburg

Verplaatsen van exemplaren van het Klein glaskruid in het kader van sloopwerkzaamheden aan de Vinkenweg 17 te Rijnsburg Verplaatsen van exemplaren van het Klein glaskruid in het kader van sloopwerkzaamheden aan de Vinkenweg 17 te Rijnsburg - notitie - November 2015 P15-105/W1072 Auteur: S. Westbroek Natuur-Wetenschappelijk

Nadere informatie

8IBLIOTH - MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT Abw februari

8IBLIOTH - MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT Abw februari , s 8IBLIOTH - RIJK J J MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT GEDEELTELIJKE WATERPLANTENKARTERING IN HET VELUWEMEER, JULI 1981 door J. Diender 148 r 1982-52 Abw februari m \fa\ MINISTERIE VAN VERKEER EN

Nadere informatie

Onderhoudsbeelden wateren en waterkeringen Overzicht beschermde flora en fauna Overzicht probleemflora en -fauna

Onderhoudsbeelden wateren en waterkeringen Overzicht beschermde flora en fauna Overzicht probleemflora en -fauna Onderhoudsbeelden wateren en waterkeringen Overzicht beschermde flora en fauna Overzicht probleemflora en -fauna Onderhoudsbeeld wateren 3. Eén droog talud en één natte oever begroeid Na de maaibeurt staat

Nadere informatie

Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe

Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe WFD-dag, 28 februari 2015 Edwin Dijkhuis Dit project wordt uitgevoerd en mogelijk gemaakt door: Foto: Peter Meininger Portret: Kleine

Nadere informatie

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk 2 Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk De Handreiking Ontgravingen in een

Nadere informatie

Sthveglxkiziv# # # Eyxiyv# # # # # # # # # # # # # # N1#Qipmw# # R1Z1#Rihivperhwi#Kewyrmi## # Tswxfyw#495# #;733#EH#Hizirxiv#

Sthveglxkiziv# # # Eyxiyv# # # # # # # # # # # # # # N1#Qipmw# # R1Z1#Rihivperhwi#Kewyrmi## # Tswxfyw#495# #;733#EH#Hizirxiv# Gemeente Maastricht Veiligheid en Leefbaarheid Ontvangen op : 14-12-2015 Zaaknummer : 15-2868WB Behoort bij besluit van B&W d.d. 12-05-2016 VettsvxRehivSrhiv~sio Rehivsrhiv~sioEptir{exivwepeqerhiv/le~ip{svqir

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid 10 februari 2012 Versie 1.1 Projectnummer 6444 Status: Concept In het najaar van 2011 werd in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer een nieuw hoofdstructuurplan opgezet

Nadere informatie

PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016

PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016 PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016 Contactpersonen IRIS BAIJENS Arcadis Nederland B.V. Postbus 264 6800 AG Arnhem Nederland 2 INHOUDSOPGAVE ONDERBOUWING

Nadere informatie

Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit

Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit NOTA VAN BEANTWOORDING Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit De Wijk 17.066346 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Overzicht zienswijzen... 3 3 Beantwoording zienswijze... 4 Bijlage

Nadere informatie

Effectbeoordeling voorgenomen uitbreiding van golfbaan De Haar op de nesten van Buizerd en Havik

Effectbeoordeling voorgenomen uitbreiding van golfbaan De Haar op de nesten van Buizerd en Havik NOTA Bestemd voor: Afkomstig van: Golfclub De Haar Sovon Vogelonderzoek Nederland Datum: november 2016 Betreft: Effectbeoordeling voorgenomen uitbreiding van golfbaan De Haar op de nesten van Buizerd en

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie