wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden."

Transcriptie

1 wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden. INLEIDING: Jezus en Jeruzalem. Ik zag onlangs een mooie documentaire over de geschiedenis van Jeruzalem wat een bijzondere stad is dat toch zowel voor Joden, Christenen, als Moslim s. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo. Door de eeuwen heen is het oog van de wereld gericht op deze stad. In de bijbel is dat ook zo Jeruzalem: alles en iedereen gaat naar Jeruzalem om vervolgens vanuit Jeruzalem verder te trekken welke kant dan ook op. PPT 1: De tekst voor vanmorgen speelt zich ook af in Jeruzalem: PPT.2: Tekst: Hand.2:9-12 Hoe kan het dan dat wij hen allemaal in onze eigen moedertaal horen? 9 Parten, Meden en Elamieten, inwoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië, mensen uit Pontus en Asia, 10 Frygië en Pamfylië, Egypte en de omgeving van Cyrene in Libië, en ook Joden uit Rome die zich hier gevestigd hebben, 11Joden en proselieten, mensen uit Kreta en Arabië wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden. Toen ik het weer eenst las werd ik getroffen door deze laatste woorden, waarover spreekt de H. Geest? Hij spreekt over Gods grote daden maar wat zijn die grote daden van God? Jeruzalem: Einde van het begin. Luk. 9-30,51En zie, twee mannen spraken met Jezus; het waren Mozes en Elia. 31Zij verschenen in heerlijkheid en spraken over Zijn heengaan, dat Hij zou volbrengen in Jeruzalem..Toen de tijd naderde dat Hij zou worden weggenomen, koos Hij vastberaden Jeruzalem als reisdoel. Luk 18:31-33.Even later nam Hij de twaalf apart en zei tegen hen: We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door de profeten is geschreven zal men de Mensenzoon laten ondergaan. Want hij zal worden uitgeleverd aan de heidenen en worden bespot en mishandeld en bespuwd. En nadat hij is gegeseld, zal hij worden gedood, maar op de derde dag zal hij opstaan. wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden. PPT 3: In Jeruzalem zouden Gods grote daden zichtbaar worden. Het is de groep de Casting crowns die dat prachtig samenvatten in een dat mooie lied Glorious Day. Met name in het refrein: Living, He loved me, Dying, He saved me, Buried, He carried my sins far away, Rising, He justified freely forever, One day He s coming, Oh glorious day, oh glorious day. PPT 4: Vrij vertaald zeggen ze eigenlijk het volgende:

2 Levend: had Hij ons lief. Hield hij van Ons: God werd mens in Jezus. Stervende: werden wij gered van de dood, door Jezus aan het kruis. Begraven: droeg hij onze zonde ver weg, naar de diepste zee: verboden te vissen. Opgestaan: Werden we voor altijd om niet gerechtvaardigd. Door zijn opstanding overwon hij de dood en de zonde, en is er leven na de dood. Op een dag zal hij terug komen en krijgen we deel aan het eeuwige leven. Wat een heerlijke en glorieuze dag. Dit zou de inhoud van de verkondiging van de H.Geest op de Pinkster kunnen zijn geweest. : wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden. In Het evangelie van Lucas eindigt Jezus met deze woorden: Luk.24:46-48: Zo staat er geschreven en zo moest de Christus lijden en uit de doden opstaan op de derde dag. En in Zijn Naam moet onder alle volken bekering en vergeving van zonden gepredikt worden, te beginnen bij Jeruzalem. En u bent van deze dingen getuigen. En zie, Ik zend de belofte van Mijn Vader op u; maar blijft u in de stad Jeruzalem, totdat u met kracht uit de hoogte bekleed zult worden. PPT 5 Jeruzalem: Hemelvaart is stilte voor de storm. Lukas,de discipelen hebben nog niet veel weet van de toekomstige betekenis van Jeruzalem als stad van de eindtijd, de stad waar Jezus eens terug zal komen op die geweldig glorieuze dag. Voor Lukas is Jeruzalem de stad waar het verhaal van Jezus stopt, de stad waar Jezus zijn doel bereikt en zijn aardse reis eindigt. Maar ook de stad waar het verhaal van de kerk begint, het startpunt van waaruit het christelijke getuigenis de wereld over zal gaan. Hand.1:8: En Jezus zei: maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde. En nadat Hij dit gezegd had, werd Hij opgenomen terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. En toen zij, terwijl Hij van hen wegging, hun ogen naar de hemel gericht hielden, zie, twee mannen stonden bij hen in witte kleding, die ook zeiden: Galileïsche mannen, waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel? Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan. En toen zij in Jeruzalem gekomen waren, gingen zij naar de bovenzaal en bleven daar, allen eensgezind volharden in het bidden en smeken,. Na Hemelvaart is er een Intermezzo een stilte voor de storm, Terwijl de apostelen wachten, bidden en vasten in de bovenzaal begint het einde.

3 Jeruzalem: begin van het einde PPT 6: In zijn commentaar van Handlingen zegt M.Parsons het volgende: Jeruzalem is het begin van het einde. Hij gebruikt dan een aparte term die ik heel toepasselijk vind. Jeruzalem is The beachhaed for the gentile mission. Maar wat is een beachhaed? Beachhead is een militaire strategische term die wij vooral kennen vanuit de tweede wereld oorlog bij de landing van de geallieerde troepen op de stranden van Normadie. D Day. Een beachhead is het eerste stukje land, Het strand van Normandië: die de aan land gekomen legereenheid inneemt en begint te verdedigen bij een invasie. Het startpunt van waaruit de invasie stukje bij beetje vorm krijgt. In Normandie zou dat uiteindelijk het begin zijn van onze bevrijding. Parsons: Jeruzalem was het bruggehoofd voor de invasie van de H.Geest. En dat begrip spreekt me aan. Want de komst van de H.Geest leek werkelijk op een invasie. En zie, Ik zend de belofte van Mijn Vader op u; maar blijft u in de stad Jeruzalem, totdat u met kracht uit de hoogte bekleed zult worden. Bekleed met kracht, de eerst stap om de wereld in te nemen voor Jezus en te onderwijzen alles wat Jezus gezegd heeft. Jezus zegt in Math.28: God heeft mij alle macht gegeven, in de hemel en op de aarde. 19 Jullie moeten naar alle volken gaan, zodat iedereen mijn leerling kan worden. Jullie moeten de mensen dopen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige Geest. Leer de mensen om zich te houden aan alles wat ik jullie verteld heb. En vergeet nooit: ik ben altijd bij jullie, totdat de nieuwe wereld komt. En die nieuwe wereld begint op de pinksterdag: Welkom in de nieuwe wereld. Laten we eens een paar aspecten van die pinksterdag bekijken, de dag van de invasie van de H.Geest. - PPT 7: Pinksterdag: God openbaart zich met kracht. De Geest komt met wind en vuur. Een invasie van Gods kracht door de Geest En plotseling kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige windvlaag en dat vervulde heel het huis waar zij zaten.3en aan hen werden tongen als van vuur gezien, die zich verdeelden, en het zat op ieder van hen. 4En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen te spreken in andere talen, zoals de Geest hun gaf uit te spreken. God openbaart zich hier door wind en vuur. Dit zijn twee klassieke fysiek zichtbare kenmerken van God. Denk maar eens aan Mozes op de berg Sinaï als hij de tien geboden ontvangt: Rook en Vuur. Of als hij God wil zien: in de rotsspleet: een zachte rustige wind. Pinksterdag: We moeten bedenken dat de vele mensen niet kwamen voor de H.Geest dat kregen ze erbij. Ze waren in Jeruzalem voor het vieren van oogstfeest, (sjwot) en, niet toevallig, valt de uitstorting van de Heilige Geest samen met het herdenken van het ontvangen van de tien geboden. (Matan thora)

4 Op deze dag gaat trouwens ook een profetie van Ezecheël in vervulling:ez.36:25-27: Ik zal zuiver water over jullie uitgieten om jullie te reinigen van alles wat onrein is, van al jullie afgoden. Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en je er een levend hart voor in de plaats geven. Ik zal jullie mijn geest geven en zorgen dat jullie volgens mijn wetten leven en mijn regels in acht nemen. Het is als het ware dat God zegt: Het is de heilige Geest die jullie zal helpen om naar mijn Leven gevende woorden (10 geboden) te kunnen leven. Jullie kunnen dat niet uit jezelf. Strong geeft de betekenis van de H.Geest mooi weer: Parakleet duid op de H.Geest die bestemd is om de plaats van Jezus in te nemen om ons te leiden naar een dieper kennen van Gods woord, het woord van de waarheid, en ons kracht te geven die we nodig hebben zodat we de beproevingen en vervolgingen die er zijn om Jezus wil te kunnen doorstaan. - PPT 8: Pinksterdag: Volgens Petrus gaat er nog een profetie in vervulling Joel 2.Een profetie over de nieuwe gemeenschap in die nieuw wereld niet begonnen is. Lukas zegt.. dat Petrus zegt dat Joel zegt en Joel zegt dat God zegt. En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw jongemannen zullen visioenen zien en uw ouderen zullen dromen dromen. 18 En ook op Mijn dienaren en op Mijn dienaressen zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten en zij zullen profeteren. 19 En Ik zal wonderen geven in de hemel boven en tekenen op de aarde beneden: bloed, vuur en rookwalm. 20 De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en ontzagwekkende dag van de Heere komt. 21 En het zal zo zijn dat ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, gered zal worden. Wat mij hier in het bijzonder opvalt is dat er niemand wordt uitgesloten al is er wel een beperking. Het is voor iedereen: zonen en dochters, mannen en vrouwen, jong en oud, alle volken iedereen die zijn naam aanroept zal gered worden. PPT: 9 Afronding: Jeruzalem: Gods grote daden verkondigen Wat een Dag, de dag van de invasie van de H.Geest. We gaan nog even terug naaar Lukas 24. En zie, Ik zend de belofte van Mijn Vader op u; maar blijft u in de stad Jeruzalem, totdat u met kracht uit de hoogte bekleed zult worden. Het woord voor bekleden betekent letterlijk to sink into Kleren. Neer dalen in de H.Geest. Wij zijn gewend aan andersom, de Geest daalt op ons neer. Neer dalen in de Geest.. Ons in het kleed van Geest laten zakken. Wij zijn gewend aan: Het over ons heen laten komen. De Geest daalt op ons neer als een kleed. Wat ik belangrijk vind is de gedachte dat het een kleed is dat we aan

5 doen. Bekleed en wel gaan we opweg om Gods grote daden tye verkondigen zoals de H.Geest dat ook deed. Tot slot nog een opmerking daarover. Ik doe dat n.a.l.v.hand.1:1 Let even op de volgorde: Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theofilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen, niv: to do and teach.. Misschien is dit wel een goede tip voor ons allemaal, laat het een kenmerk van die nieuwe gemeenschap zijn die doet en leert. We leren door te doen. Wij denken vaak dat we eerst moeten leren en dan pas doen maar.?? Jose Maria Escriva: Vergeet vooral niet dat doen komt voor onderwijzen, eerst doen zodat jij en ik kunnen leren. Levend: hield Hij van mij. Stervend: werd ik gered. Begraven: droeg Hij mijn zonde ver weg. Opgestaan: werd ik voor altijd om niet gerechtvaardigd.. Vanuit de hemel: Bekleed en vervuld: met de H.Geest Op een dag: Komt Hij Terug

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016 Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, 37-41 Gert Hijkoop 15 mei 2016 Handelingen 2:1-21 (NBV) 1 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een

Nadere informatie

Orde van dienst voor Pinksteren, 4 juni 2017 in de St. Gudulakerk

Orde van dienst voor Pinksteren, 4 juni 2017 in de St. Gudulakerk Orde van dienst voor Pinksteren, 4 juni 2017 in de St. Gudulakerk Orgel: Els Dijkerman Vg. ds.: Corien Veenhuizen 1 Toenadering Orgelspel Stilte Welkom: ouderling van dienst, een kind steekt de kaarsen

Nadere informatie

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde Tussen hemelvaart & Pinksteren Wachten op het beloofde 16 april 2017 Pasen, opstanding 1 Ko 15:17 Rm 1:4 1 Ko 15:21 Rm 4:25 Rm 6:9 Ef 2:6 Jh 20:22 geeft inhoud aan geloof Jezus = Zoon van God er is opstanding

Nadere informatie

Pinksteren: feest van de geest! Dienst door, met en voor jongeren en voor iedereen

Pinksteren: feest van de geest! Dienst door, met en voor jongeren en voor iedereen Pinksteren: feest van de geest! Dienst door, met en voor jongeren en voor iedereen Dorpskerk Wassenaar 9 juni 2019 Klokluiden Orgelspel Welkom en mededelingen -allen gaan staan- Zingen (staande): lied

Nadere informatie

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken.

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. PINKSTEREN 104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. Uit de Handelingen der Apostelen 1 Toen de dag van Pinksteren aanbrak waren allen bijeen

Nadere informatie

Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen

Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen Van: Schrijver? Aan: Theófilus 1) 2) 3) 4) Lukas 1 : 4 Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen Handelingen 16 : 10 Toen

Nadere informatie

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug blok A - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Herhaling vorige week / Romeinen 6:23 19.20 Woordweb afscheid nemen 19.25 Lezen Handelingen

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Muziek: Willem Datema Toelichting De tekst van Handelingen 2 : 1 t/m 47, is genomen uit de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. De rolverdeling is als volgt:

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente De Morgenster Pinksteren 2017 Openbare Geloofsbelijdenis Voorganger: ds. Magda Hazeleger Organist: Klaas de Haan m.m.v.

Protestantse wijkgemeente De Morgenster Pinksteren 2017 Openbare Geloofsbelijdenis Voorganger: ds. Magda Hazeleger Organist: Klaas de Haan m.m.v. Protestantse wijkgemeente De Morgenster Pinksteren 2017 Openbare Geloofsbelijdenis Voorganger: ds. Magda Hazeleger Organist: Klaas de Haan m.m.v. Het Morgensterkoor Zingen: Lied 668 Halleluja, adem van

Nadere informatie

zondag 9 juni 2019 in het Kruispunt Pinksteren

zondag 9 juni 2019 in het Kruispunt Pinksteren zondag 9 juni 2019 in het Kruispunt Pinksteren lezing tora (lector) Joël 3, 1-5 1 Daarna zal zich dit voltrekken: Ik zal mijn geest uitgieten over al wat leeft. Jullie zonen en dochters zullen profeteren,

Nadere informatie

op 1e Pinksterdag 20 mei 2018

op 1e Pinksterdag 20 mei 2018 Orde van dienst van Woord en Sacrament op 1e Pinksterdag 20 mei 2018 in de Hervormde kerk te Sellingen In deze dienst doen belijdenis van hun geloof: Gert-Jan en Monique Bos Geert Fokkens Eric Wind en

Nadere informatie

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen?

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Zacharia en de vroege regen in relatie met de late regen. Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Deuteronomium 11:14 14 dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen,

Nadere informatie

Welke kracht geeft het gebed aan jong en oud?

Welke kracht geeft het gebed aan jong en oud? Zacharia en de late regen. Welke kracht geeft het gebed aan jong en oud? Jakobus 5:16 Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand. Wat je doet met bidden is dat je jezelf aansluit op

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie

Jan Willem Roosenbrand - Liturgie voor de Pinksterochtenddienst 2013

Jan Willem Roosenbrand - Liturgie voor de Pinksterochtenddienst 2013 Jan Willem Roosenbrand - Liturgie voor de Pinksterochtenddienst 2013 Rood: gesproken onderdelen - toelichting, preek, gebed, getuigenis Blauw: liederen, zingen, muziek Zwart: de bijbelgedeelten uit Handelingen

Nadere informatie

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias De Handelingen van de verrezen Heer Jezus De hoop van Israeël De opstanding & het aanbreken van de laatste dagen 2. De hoop van Israël: Israël de opstanding & de laatste dagen De in het OT. de OT leer

Nadere informatie

Zondagsbrief voor zondag 9 juni 2019-Pinksteren Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk.

Zondagsbrief voor zondag 9 juni 2019-Pinksteren Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Zondagsbrief voor zondag 9 juni 2019-Pinksteren Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden Voorganger: Ouderling: Diaken: Collectant: Lector: Organist: Gastvrouw: Kinderkerk: Jeugdkerk:

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Liturgie 9 juni Pinksteren. doop van Joy-Anna Kant

Liturgie 9 juni Pinksteren. doop van Joy-Anna Kant Liturgie 9 juni 2019 Pinksteren doop van Joy-Anna Kant Zingen Hemelhoog 637 Houd mij dicht bij U. Laat me nooit meer gaan. Voor U leg ik mij leven neer. Verlangend naar uw vriendschap Heer. U alleen begrijpt

Nadere informatie

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging het pinksterfeest Leviticus 23 pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging 1 Korinthe 5 : 7 Want ook ons pascha, Christus, is geslacht. Lukas 22 : 15 Ik heb er vurig naar verlangd dit pascha met

Nadere informatie

Vol van de Heilige Geest

Vol van de Heilige Geest Liturgie voor de eredienst op Eerste Pinksterdag - zondag 27 mei 2012 - in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Vol van de Heilige Geest Hervormde Gemeente Hattem wijkgemeente Stadswijk Voorganger: ds. M.L.W.

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

De Heilige Geest. Je ziet het: boze geesten bestaan wel! Wie zouden er met die boze geesten bedoeld worden?

De Heilige Geest. Je ziet het: boze geesten bestaan wel! Wie zouden er met die boze geesten bedoeld worden? Pinksteren Groep 5 t/m 8 De Heilige Geest Het wordt al donker. In het oerwoud loopt een jongen. Darius heet hij. In zijn ogen schittert angst. Vlug loopt hij door. Plotseling verstijft hij van schrik.

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND!

Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND! Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND! Voorganger: ds. P. Molenaar Aanvang van de dienst: 10.45 uur. Ouderling van dienst: M. van Maanen

Nadere informatie

Adem van de Geest. Oecumenische Pinksterviering met de geloofsgemeenschappen van de Bronkerk en de Bonifatiuskerk te Ugchelen

Adem van de Geest. Oecumenische Pinksterviering met de geloofsgemeenschappen van de Bronkerk en de Bonifatiuskerk te Ugchelen Adem van de Geest Oecumenische Pinksterviering met de geloofsgemeenschappen van de Bronkerk en de Bonifatiuskerk te Ugchelen 20 mei 2018 Voorafgaand aan de viering zingen we: Lied: Kom Schepper, Geest

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b Binnenkomst kerkenraad

Nadere informatie

Pinksteren, 9 juni 2019 Bethlehemkerk Nieuwerbrug 9.30 uur

Pinksteren, 9 juni 2019 Bethlehemkerk Nieuwerbrug 9.30 uur Pinksteren, 9 juni 2019 Bethlehemkerk Nieuwerbrug 9.30 uur Voorganger: Ds. M.J. van Oordt Afkondigingen Zingen: 10 000 redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor

Nadere informatie

Ochtenddienst 15 mei :00 uur Hervormde gemeente Numansdorp

Ochtenddienst 15 mei :00 uur Hervormde gemeente Numansdorp Ochtenddienst 15 mei 2016 10:00 uur Hervormde gemeente Numansdorp Pinksteren! 15 mei 2016 Voorganger Organist : Ds. C.D. van Alphen : Jan Bezuijen Welkom Afkondigingen door ouderling Ton Versteeg Voor

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

De doop en gaves van de Heilige Geest

De doop en gaves van de Heilige Geest De doop en gaves van de Heilige Geest Stof vandaag Wat het betekent om gedoopt te worden in de Heilige Geest Wat de tekenen zijn van de doop in de Heilige Geest Wat u moet doen om de doop in de Heilige

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Gij zult kracht ontvangen

Gij zult kracht ontvangen Gij zult kracht ontvangen Om getuigen van Jezus te zijn 1 Ken jij de kracht van de wind? Eenwindmolen in NL levert 4000 MWh Dit is genoeg energie voor 1000 huizen Alle windmolens in NL leverden 10 TWhin

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472

Nadere informatie

20 mei E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied

20 mei E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied 20 mei 2018-1 E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied 670: 1, 3 en 7 1. Kom Schepper God, o Heilige Geest daal

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

3. Ontsteek een licht in ons verstand en maak tot liefde ons hart bereid, geleid met milde vaste hand ons zwakke vlees in zekerheid.

3. Ontsteek een licht in ons verstand en maak tot liefde ons hart bereid, geleid met milde vaste hand ons zwakke vlees in zekerheid. 20 mei 2018-1 E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied 670: 1, 3 en 7 1. Kom Schepper God, o Heilige Geest, daal

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar

Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar zij zich vestigden. 3 En zij zeiden tot elkander: Welaan,

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt?

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? Deel 9 Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? 2 Petrus 1:19 Wij achten het profetische woord daarom des te vaster, en gij doet wel er acht op te geven als op een lamp, die

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Zingen lied 681: Veni Creator Spiritus De cantorij zingt het lied 2x, daarna allen 2x

Zingen lied 681: Veni Creator Spiritus De cantorij zingt het lied 2x, daarna allen 2x voorganger is ds. Corrie van Duinen ouderling: Ruerd Ruben diaken: Niek de Graaf cantor- organist: Gert Boersma muzikale medewerking: de cantorij van de Duinzichtkerk Het woord pinksteren is afgeleid van

Nadere informatie

Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt.

Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. Inleidend orgelspel Welkom en afkondigingen Door ouderling van dienst Stil gebed Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. De volgende liederen zingen we staande (indien mogelijk)

Nadere informatie

Orde voor de dienst op zondag Pinksteren 2016

Orde voor de dienst op zondag Pinksteren 2016 1 Lied vòòr de dienst: (mel. Gez. 291 NH-bundel) Adem van boven, gul en goed, vervul ons hart, ons vlees en bloed, o bron die onze vreugde voedt, kom Geest van God! Louter ons leven, heilig vuur, wijs

Nadere informatie

De Willibrord vertaling zegt: hij wist niet goed wat hij zei. Spreekt iemand dient iemand

De Willibrord vertaling zegt: hij wist niet goed wat hij zei. Spreekt iemand dient iemand - 1 - Spreekt iemand dient iemand Ons onderwerp voor vanmorgen vinden we in 1 Petrus 4:11 waar staat: Spreekt iemand, laten het woorden zijn als van God; dient iemand, laat het zijn als uit kracht, door

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

L i t u r g i e. Welkom

L i t u r g i e. Welkom Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde en de kleur van reinheid, liefde en feest. Daaronder

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

Liturgie voor de eredienst op eerste Pinksterdag zondag 4 juni 2017 in de Sionskerk te Papendrecht

Liturgie voor de eredienst op eerste Pinksterdag zondag 4 juni 2017 in de Sionskerk te Papendrecht Liturgie voor de eredienst op eerste Pinksterdag zondag 4 juni 2017 in de Sionskerk te Papendrecht Voorganger: Ds. F. van Roest Organist: Ronald Bot Muziek: Sound of Life - Inleidend orgelspel - Afkondigingen

Nadere informatie

25 mei 2017 Hemelvaartsdag uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke

25 mei 2017 Hemelvaartsdag uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke 25 mei 2017 Hemelvaartsdag 09.30 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK gezang 101 De dag van onze vorst brak aan. Kinderen: Handen. E&R 236 Elk oog zal hem

Nadere informatie

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG!

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! Hallo Jozua, De HEER is waarlijk opgestaan! ECHT? Geschrift A- Ontstaan in jaar B- Oudste Exemplaar Periode tussen A-B Aantal Exemplaren Herodotus 488-428 VC 900 1.300 8

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, Ochtenddienst Openbare geloofsbelijdenis. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, Ochtenddienst Openbare geloofsbelijdenis. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 16-18 Ochtenddienst Openbare geloofsbelijdenis Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 87 : 1, 3 en 4 4. Lezing van de wet 5.

Nadere informatie

3.01 NL. Wat is het Leerhuis? Terwijl je de 12 programma s uit dit fundament behandelt, raden we je aan 1 Korinthe te lezen.

3.01 NL. Wat is het Leerhuis? Terwijl je de 12 programma s uit dit fundament behandelt, raden we je aan 1 Korinthe te lezen. fundament Heilige Waar gaat dit TXT-Fondueprogramma over? Het doel van dit programma is dat de Heilige en jij elkaar beter leren kennen, zodat jij met de enorme kracht en liefdevolle zorg van de Heilige

Nadere informatie

Sauwerd, (14.15 u.) Groningen N/W, (16.30 u.)

Sauwerd, (14.15 u.) Groningen N/W, (16.30 u.) Preek over Handelingen 2:1-4 (+ HC Zondag 20) Liturgie morgendienst: Votum en groet Zingen: Gez. 167:1,2,3 De Tien Woorden Zingen: Ps. 143:8,9 Gebed Schriftlezing 1: Handelingen 2:1-21 Zingen: Gez. 103:1,2,3

Nadere informatie

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 Prijs den HEER' met blijde galmen; Gij, mijn ziel, hebt rijke stof; 'k Zal, zo lang ik leef, mijn psalmen Vrolijk

Nadere informatie

HET FEEST VAN DE GEEST

HET FEEST VAN DE GEEST HET FEEST VAN DE GEEST 1 ste pinksterdag 2015 Elimkerk te t Harde Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. G.G. Kunst Aanvang: 9.30 uur 1 Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: pinksterliederen OTH 124

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35 De krachtige gemeente Hand. 2:41-47 Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen; op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. 42 Ze bleven trouw aan het onderricht

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst

Liturgie voor de morgendienst Liturgie voor de morgendienst op Eerste Pinksterdag 2017 in de Oosterholthoeve Pinksteren: een beslissende wending! Voorganger: ds. J.A. Brussaard Ouderling van dienst: J. Brink Begeleiding gemeentezang:

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Gerard van de Wardt Pastoraal Ouderling, sectie 8 Psalm 42 vers 1 Psalm 42 vers 1 Stil gebed, votum, groet Psalm 42 vers 2 en 3 Psalm 42

Nadere informatie

Thema: God maakt vol

Thema: God maakt vol Thema: God maakt vol Eerste Pinksterdag 2017 Voorganger: ds. A.J. Sonneveld Voorzang: Er komen stromen van zegen (OTH 113) (Joh. de Heer & Zn. Muziek: J. McGranahan) Er komen stromen van zegen, dat heeft

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

Waarom is dit onderwijs noodzakelijk Manifestaties Wat werkt het uit?

Waarom is dit onderwijs noodzakelijk Manifestaties Wat werkt het uit? 13-11-2016 1 Waarom is dit onderwijs noodzakelijk Manifestaties Wat werkt het uit? 13-11-2016 2 Iedereen Altijd Nooit Johannes 21: 21-22 Toen Petrus deze zag, zei hij tegen Jezus: Heere, maar wat zal er

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST: PINKSTERZONDAG 9 juni Oude Blasius Delden

ORDE VAN DIENST: PINKSTERZONDAG 9 juni Oude Blasius Delden ORDE VAN DIENST: PINKSTERZONDAG 9 juni Oude Blasius Delden Voorganger : Ds. Dick Juijn Organist : Ma9hijs ten Thije Koster : Gerrie Tuitert - Burggraaff Lector : Anje Gnodde ==================================================================

Nadere informatie

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Eredienst 25 november 2018 16:30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 89 : 4, 6 Gebed Schriftlezing: Numeri 12 Gezang 8 : 1, 2, 3 >> Regenboog Tekst: Numeri 12 : 15 Preek Psalm

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Pinksteren Sionskerk 10 uur. Organist: Wouter Rouvoet Voorganger: ds. David Rodenburg. Welkom en mededelingen.

Pinksteren Sionskerk 10 uur. Organist: Wouter Rouvoet Voorganger: ds. David Rodenburg. Welkom en mededelingen. Pinksteren 2017 Sionskerk 10 uur Organist: Wouter Rouvoet Voorganger: ds. David Rodenburg Welkom en mededelingen Moment van stilte Zingen: Joh. de Heer 132: 1, 5 Heer! Ik hoor van rijke zegen, die Gij

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

%!&! " '!! $(! $$! $!) *(+,*'$ +,* $ $ " +,- $. /)* +-$$ - +, 3! 4 5!!! $ $! )!+! ' 6- $ 6! $ $! $! $$ 5! ) 3 9! :

%!&!  '!! $(! $$! $!) *(+,*'$ +,* $ $  +,- $. /)* +-$$ - +, 3! 4 5!!! $ $! )!+! ' 6- $ 6! $ $! $! $$ 5! ) 3 9! : "# $ %& " ' $( $$ $) *(+,*'$ +,* $ $ " +,- $. /)* +-$$ - 0 $1%0$12 +, 3 4 5 $ $ $$% ) + ' 6- $ 6 5 77 5 8 0 0 + $ $ $ $$ 5 ) 3 9 : 6 ;$< 6# 6 : ' 6 3 &9 9 3 = 9 ) nu is Timoteüs teruggekomen met het goede

Nadere informatie

Zondag 4 juni :00 Eerste Pinksterdag en Heilige Doop

Zondag 4 juni :00 Eerste Pinksterdag en Heilige Doop Zondag 4 juni 2017 10:00 Eerste Pinksterdag en Heilige Doop Tekst: Joël 2: 28 En daarna zal het geschieden dat Ik Mijn Geest zal uitgieten over alle vlees, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren;

Nadere informatie