Patton-competitie, Eerste sessie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patton-competitie, Eerste sessie"

Transcriptie

1 Patton-competitie, Eerste sessie door Tim Rasser In het scoreboekje van de Pattoncompetitie staat, dat de Pattontelling is bedoeld voor een viertallenwedstrijd over een klein aantal spellen, en verder, dat het resultaat van een Pattonwedstrijd een combinatie is van een parenresultaat en een viertallenresultaat. Het parenresultaat is blijkbaar bedoeld om het viertallenresultaat te corrigeren voor het kleine aantal spellen. Wanneer in het kleine aantal spellen relatief veel ongewone verdelingen zouden voorkomen, zou het viertallenresultaat alleen geen goed beeld geven van de werkelijke krachtsverhouding tussen de teams. Is het aan te raden om op een Pattonavond bij BCO net zo te spelen als op een Interne Viertallenavond? Of was de Pattonsessie van jl. vrijdag meer iets voor parenspelers die wilden scoren? Elke wedstrijdvorm heeft zijn eigen tactische principes. Om een goed parenresultaat te halen moet je anders spelen dan voor een goed viertallenresultaat. Hoe moet je dan spelen op een Pattonavond? Als je met dezelfde instelling speelt als in een Parencompetitie bij BCO dan haal je waarschijnlijk geen beter resultaat dan iemand die met beide aspecten van de Pattontelling rekening houdt. De uitleg in het scoreboekje is niet echt duidelijk. Als ik het goed begrijp, dan kan een Pattonwedstrijd ook gezien worden als een Board- a- Match wedstrijd tussen twee viertallen over een klein aantal spellen, waarbij het Board- a- Match resultaat wordt gecorrigeerd voor het kleine aantal spellen door er een viertallenresultaat bij op te tellen, nadat beide resultaten zijn geschaald tot wedstrijdpunten. In een Board- a- Match wedstrijd is elk spel een wedstrijd op zich. Dus moet je in elk spel op het puntje van je stoel zitten, alsof je in een parenwedstrijd voor 4 paren over een klein aantal spellen zit. De Pattontelling voor teamwedstrijden is genoemd naar de beroemde Amerikaanse generaal uit de Tweede Wereldoorlog, die bekend stond om zijn moed, vechtlust, tactisch inzicht en flexibiliteit. Hij was ook een goede bridger. Generaal Eisenhower noemde hem zelfs de beste bridger in het Amerikaanse leger. Dat deed hij nadat hij tegen Patton een robbertje had gedaan (en waarschijnlijk had verloren). Voor Patton was oorlog zijn leven, en zijn leven, dus waarschijnlijk ook bridge, oorlog. De bridgeruimte lag in de war zone, de speeltafel zal hij gezien hebben als een war theatre en je kunt je voorstellen dat hij er na elke deal een slagveld van probeerde te maken. In het boek War as I knew it staan leerspreuken van hem, die een deelnemer aan de Pattoncompetitie zó kan toepassen. Ter illustratie een aantal spellen van jl. vrijdag. Mijn partner Herman te Riele en ik zaten en ons nevenpaar Sjoerd Couperus en Jan Prins zaten OW.

2 In case of doubt attack. Fame never found a man who waited to be found. Spel 21 / BT9 H87 B97 AB95 A8654 AV654 8 T4 H73 93 HVT V2 BT2 A642 HV32 oord opende aan onze tafel volgens de Regel van 20 met 1. Oost paste en uid bracht met 2 een wegversperring aan. West keek er ongemakkelijk naar, en paste. oord paste en Oost leek niet helemaal tevreden met het verloop van de strijd, maar paste ook. Oost kwam uit met B en Herman maakte volgens het boekje 9 slagen voor een score van Aan de andere tafel waren de eerste 5 biedingen hetzelfde maar toen kwam Oost met een actie á la Patton. Veel van diens uitspraken hoef je voor Jan Prins niet uit het Engels te vertalen. West oord Oost uid 1 pas 2 pas pas 2SA a.p. Patton had in uid misschien wel 3 geboden over 2SA. West speelde voor de tweede keer in zijn leven met Oost en had het niet met hem over de Unusual T gehad. oord s hand was niet geschikt om te doubleren na de pas van uid; niet voor een parenresultaat en nog minder voor een viertallenresultaat. uid kwam uit met H en deed daarmee zijn aankomer voor een ruitenslag van de hand. Oost kon nu nog maar 1 down. oord kwam in slag 2 met A aan slag en speelde schoppen door. De leider maakte B, ging naar de hand met klaveren, en speelde B voor. oord nam met V, maakte twee schoppenslagen maar kon niet meer verhinderen, dat Oost een hartenslag ontwikkelde. Min 50 voor OW leverde ons een viertallenresultaat op van 3 IMPen en een parenresultaat van 2 Pattonpunten.

3 As long as you attack them, they cannot find the time to attack you. Spel 22 O/OW 86 VB86 BT63 HVT 7532 H3 AHV82 95 T94 AT54 97 A874 AHVB B632 Aan onze tafel ging de bieding als volgt: West oord Oost uid pas pas pas 1 1 dbl* pas 2 a.p. Oost startte met twee hoge schoppens, en toen hij de derde speelde zat West al met de vraag welke kaart ze het beste kon missen. Het werd een hartentje, en hiermee ontstond voor de leider de mogelijkheid om een harten vrij te troeven. De vierde schoppen werd getroefd in dummy en overgetroefd door West, die daarmee de troefcontrole opgaf. West moet nu echt klaveren spelen om de entree van tafel te verwijderen, maar speelde in plaats daarvan troef terug. De leider maakte nu een overslag. Eerst werden de troeven opgehaald, waarbij in dummy klaveren werden weggedaan. Daarna kwamen H en A en werd een harten in de hand getroefd. De leider ging naar tafel met klaveren en gooide op de vrije harten de klaverenverliezer in de hand weg. Score +110 voor ons. Aan de andere tafel opende niet oord de vijandelijkheden, maar Oost. West oord Oost uid 1 pas 1 dbl pas 1SA pas 2 pas pas 3 pas pas 3 a.p.

4 Met hun aanvallende bieden slaagden OW erin om hun tegenstanders te imponeren en van de wijs te brengen. De druistigheid van West had ook verkeerd uit kunnen pakken als uid had gedoubleerd. Het 3 contract kan 3 down voor een score van Tegen 3 startte Oost met 9 en toen de kruitdampen waren vervlogen was oord 2 down voor een score van Vijf IMP plus 2 Pattonpunten voor ons. We can conquer only by attacking. You have but one life, live it to the fullest of glory and be willing to pay any price. Spel 1 /- AT98 BT2 V84 V86 7 V4 963 HT97543 B543 H98753 H A2 HV62 A6 ABT752 B Aan onze tafel begonnen de schermutselingen in oord. West oord Oost uid 3 3 * 4 4 pas pas pas oords opening kan wel stoutmoedig genoemd worden, nietwaar Rixi Markus? Oost s 3 werd gealerteerd en uitgelegd als een conventioneel informatiedoublet. uid probeerde de barricade nog wat op te hogen, maar West denderde er over heen. oord kwam uit met 3, genomen met de Aas door uid, die 2 terugspeelde. West legde een kleine en troefde 10 van oord. De leider speelde H en V, sneed op B bij uid. Deze werd met A opgeveegd en toen liet West V naar H doorlopen, waar zij hartelijk werd ontvangen. West speelde een kleine harten naar de Vrouw en het Aas. De rest van de slagen lagen in dummy. Dat was 4 +1 en 450 punten voor onze tegenstanders. Aan de andere tafel werd het eindcontract 4, te spelen door Oost. Dat ging helaas 1 down. Als 5 een slecht contract is, dan zou ik graag willen weten waarom.

5 ever make excuses whether or not it is your fault. There is no approved solution to any tactical situation. Spel 30 O/- A73 A4 B653 T983 B T872 HB HV8 H83 AHV4 V62 T52 VBT92 9 A754 Op dit spel was het Oost, die als eerste het vuur opende en met 2 de communicatie bij ons verstoorde. Ik doubleerde in uid. West kan nu misschien het beste 2SA bieden, maar hij paste, en dat pakte goed uit. Herman bood 2 en Oost paste. Ik overwoog 2SA te bieden, maar vond het zonde om de schoppensteun te verzwijgen, die waardevol zou kunnen zijn als oord net als Oost een tweekleurenspel zou hebben. Met 3 liet ik weten dat ik sterk was en meer wilde. West paste en Herman bood met zijn overwaarde 4. Dat werd niet gedoubleerd, gelukkig voor ons want het contract kan 4 down voor Wij gingen 2 down voor Bij ons nevenpaar was het bieden van wel in 2SA geëindigd. uid ging 1 down en scoorde Op dit spel verloor ons team dus 2 IMP en en 2 Pattonpunten. By perseverance and study, and eternal desire, any man can become great. Bij het analyseren van de spellen van jl. vrijdag besef ik hoe belangrijk het is in een Pattonwedstrijd dat je een goede afweging maakt tussen het parenresultaat en het viertallen resultaat. In een viertallenwedstrijd levert een overslag soms een 1 IMP op, en daar blijft na omzetting in Wedstrijdpunten weinig van over. In een parenwedstrijd levert een overslag soms vele Wedstrijdpunten op, en ben je als leider nogal eens bereid om wat risico te nemen om een overslag te maken, zeker als je vermoedt dat je tegenstanders in de zaal dat zullen proberen. In Patton zitten al je tegenstanders in de zaal aan tafel met je nevenpaar, en kun je vaak een betere inschatting maken van hun risicobereidheid. In een viertallenwedstrijd bied je scherpere manches dan in paren, en laat je het wel uit je hoofd om daarin down te gaan omwille van een overslag. Als er een safety play is, dan speel je meestal safe, ook al kost dat soms een overslag. Is dat in Patton ook zo? Hangt dat ook nog af van de bereidheid om risico s te nemen, die je bij je tegenstanders aan de andere tafel vermoedt? In een viertallenwedstrijd is het gevecht om de deelscore meestal minder hevig dan in paren. Het verschil in deelscores aan beide tafels, omgezet in IMPen, levert meestal geen groot verschil in WP op. In paren is een klein scoreverschil met een tegenstander van dezelfde windrichting gauw een

6 verschil van een paar MP. Bij Patton is dat ook zo, en dus legt bij spellen waarin de rijkdommen evenwichtig verdeeld zijn over en OW het parenresultaat meer gewicht in de schaal ten opzichte van het viertallenresultaat dan bij spellen waarin de ene partij beduidend meer heeft dan de andere. Omdat laatstgenoemde categorie spellen minder vaak voorkomt dan de eerstgenoemde, komt bij Patton de parentactiek vaker te pas dan de viertallentactiek. Dat betekent misschien wel, dat Patton meer op paren lijkt dan op viertallen, zoals enkele ervaren competitiespelers op de club vinden. Maar het betekent niet, dat je een Pattoncompetitie net zo moet ingaan als een parencompetitie, aangenomen dat je een hoge klassering wil bereiken.

Kleine foutjes, grote gevolgen

Kleine foutjes, grote gevolgen Kleine foutjes, grote gevolgen door Tim Rasser Voor het verslag van de clubavond zoek ik doorgaans de spellen uit, waarin mijn partner en ik het slechtst scoorden. Die zijn vaak voor mij het meest leerzaam

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

BCO 6 weer Herbstmeister

BCO 6 weer Herbstmeister BC 6 weer Herbstmeister door te Riele In de zevende ronde van de districtsviertallen-competitie in HK-A op 9 december speelden de nummers 1 en 2 van de ranglijst: BC 6 en BD 1, tegen elkaar. ij (BC 6)

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

Eenvoudige Safety Plays

Eenvoudige Safety Plays Eenvoudige Safety Plays In deze les gaan we dieper in op de Safety Play. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent deze term veilig afspel. Veilig afspel is in zijn algemeenheid bij viertallenbridge

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

Interne Viertallen competitie- Eerste avond

Interne Viertallen competitie- Eerste avond Interne Viertallen competitie- Eerste avond door Tim Rasser De Interne Viertallen Competitie bij BCO wordt gespeeld op de vier vrijdagavonden in februari van het clubjaar 2015-2016. De eerste 28 spellen

Nadere informatie

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Basis Afspeeltechniek Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Vandaag Speelplan Sans Ophouden Positionele stoppers de gevaarlijke hand Entrees en deblokkeren Spelen spellen 1-6 en nabespreken Troefcontracten

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Wat is er zo leuk aan viertallen?

Wat is er zo leuk aan viertallen? Wat is er zo leuk aan viertallen? Viertallen is een teamsport. Natuurlijk is paren ook een teamsport (want je speelt met een partner), maar viertallen speel je met een team van 4 spelers. Je speelt tegen

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 150 (16 mei 2017) Chris Frowein Een jubileumnummer vlak voor de zomer: aflevering 150 van dit bulletin. Op naar de 200! Gisteravond

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Wedstrijdbridge: Paren Viertallen. Butler

Wedstrijdbridge: Paren Viertallen. Butler Wedstrijdbridge: Paren Viertallen Butler Waar het over gaat: De Telling De Strategie: Spelbespreking Samenvatting : Aanwijzingen Oefening: 12 spellen Paren: wedstrijd tussen teams van 2 personen Viertallen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 SA werkplan toepassen Dummy H V 7 6 9 6 5 B 8 V B 7 3 Leider A B T 8 V 8 A 7 A H T 5 4 Contract: 4 Vaste slagen:

Nadere informatie

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord:

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord: Veilige speelwijzen 1. ptimisme en pessimisme Er zijn momenten dat je als bridger over een flinke dosis optimisme moet beschikken. anneer je in een contract bent beland dat er kansloos uitziet, moet je

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

B.C. Nieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017

B.C. Nieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017 B.C. ieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017 Spel 1 /- AVT54 V872 4 AT5 763 AHB65 3 B763 H2 T VT765 HV942 B98 943 AHB982 8 est oord ost uid 1 2 2 dbl 1 3 1 Competitief Resultaat: 3 C 4 > 3 H

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in de biedmachine van de tegenstander te strooien maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek Les 5 Uitkomen Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek De uitkomst Alleen de eerste kaart in de eerste slag noemen we: de uitkomst Het spelen van de eerste kaart in elke volgende slag

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 19 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. m te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 30 van de 55 punten behalen.

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2 Opgave 1 West oord Oost uid 7 5 1 A H 8 6 4 1SA 2 H 3 2?? A V 9 2 Wat biedt u? A. B. 2 C. 2 D. 2SA E. 3 Te verdienen punten 5, 4, 3, 0, 0 Opgave 2 West oord Oost uid 1SA 2 3SA H 4 7 6 3 W O A H B 10 9

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Uitkomen hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Doel van het uitkomst Slagen ontwikkelen. leider down krijgen Slagen ontwikkelen. leider geen slagen cadeau doen Slagen

Nadere informatie

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 1 Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 Strafdoublet oorspronkelijke betekenis 2 Wanneer is doublet voor straf? Zodra partner geboden heeft 1 2 2 dbl 1 pas 2 3 dbl Na

Nadere informatie

Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8. Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek

Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8. Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8 Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek 1 Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod

Nadere informatie

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod 2 Doel van een volgbod Zelf een contract spelen De tegenspelers het bieden moeilijker maken Een

Nadere informatie

NOORD A4 V72 B3 ABT653

NOORD A4 V72 B3 ABT653 Spel 1 N // - HVT8 T985 T76 H7 NOORD A4 V72 B3 ABT653-1 1 2 3SA Signaleren Dick en Marcel Signaleren als partner met de Heer start en/of Signaleren als leider een kleur aanspeelt Laag-hoog is oneven aantal

Nadere informatie

Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet?

Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet? Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet? Verslag clubavond 17 augustus, door JP Op een clubavond van 28 spellen heb je, statistisch gezien, per persoon recht op totaal 280 honneurpunten. Deze avond

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd.

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Op het antwoordformulier dient u uw gegevens zo volledig mogelijk in te

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Structure van de clinic

B.C. t Onstein. Structure van de clinic B.C. t nstein Bridge clinic : Smith Echo (signaal) door Magdaléna Tichá 12 november 2014 Structure van de clinic 1) Een situatie (spel) bespreken die illustreert de noodzaak van Smith 2) Uitleg van het

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Opgave 1 West oord Oost uid V 1 A 10 7 5 2 1 2 V 10 3 3?? A H 8 6 A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Te verdienen punten 5, 4, 3, 2, 0 Opgave 2 Oost/niemand West oord Oost uid 6 5 2 1 1 7 3 2 2 3 4 A 5 4 V 10

Nadere informatie

Programma. Introductie. Butler. Ondersteuning. Wie zijn de sprekers. Uitleg butler telling. NBB, District, Overig

Programma. Introductie. Butler. Ondersteuning. Wie zijn de sprekers. Uitleg butler telling. NBB, District, Overig Butler Introductie Programma Wie zijn de sprekers Butler Uitleg butler telling Ondersteuning NBB, District, Overig Bauke Schoustra De sprekers District-competitieleider / Wedstrijdleider Bestuurslid diverse

Nadere informatie

Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA

Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA Als je aan het bridgen bent wil je soms meerdere dingen over je hand in een keer vertellen in het biedproces. En daarvoor het je gewoon goede biedgereedschappen

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog

Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog Omdat de nieuwe lichting bridgers wordt geprogrammeerd met 5-kaart hoog, zullen we in de komende Trainingen daarop inhaken. Speel je

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) U hebt voor het examen 2 uur de tijd. 11.00 uur 13.00 uur De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 Opgave

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 3 les 3

Uitkomen hoofdstuk 3 les 3 1 Uitkomen hoofdstuk 3 les 3 Flits 1 Hoogste van een serie honneurs kleintje belooft plaatje hoge middenkaart van niks Voorbeeld H van HV65 3 van H83 8 van 865 2 Flits 1 Algemene adviezen voor uitkomen:

Nadere informatie

Viertallenwedstrijden consequentie voor strategie:

Viertallenwedstrijden consequentie voor strategie: Viertallen versus Paren Verschillen tussen paren- en viertallenbridge Tussen paren en viertallen zitten enkele in het oog springende verschillen: In viertallen kan één spel beslissend zijn voor de hele

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten.

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De Losing Trick Count (LTC) De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De eerste uitvoerige publicatie over de LTC is geschreven in de jaren 30. Hoewel het

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) Je hebt voor het examen 2 uur de tijd. 10.30 uur 12.30 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 Opgave

Nadere informatie

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat?

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? door Ig Nieuwenhuis Een clubavond spelen is altijd gezellig, maar na een week hard werken is het soms lastig om op vrijdagavond de concentratie

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Rekenen & Organisatie, Spelregels SUCCES 13 mei 2017 10.00 12.30 uur ALGEMEEN Het CLB-examen bestaat uit twee gedeelten: Rekenen & Organisatie en Spelregels. Voor beide onderdelen

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. e zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. e kunnen meestal maar gewoon

Nadere informatie

Bridge in een flits 1 De basisregels

Bridge in een flits 1 De basisregels 1 Bridge in een flits 1 De basisregels Benodigdheden 4 spelers 1 pak kaarten zonder jokers 2 De spelers Benaming spelers Noord West Oost Zuid 3 Om de beurt de kaarten delen iedere speler krijgt 13 kaarten

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) 11 april 2015 U heeft voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen en bestaan uit zestien éénpuntsvragen en twee tweepuntsvragen

Nadere informatie

Heel zwak en heel hoog. les 12

Heel zwak en heel hoog. les 12 Heel zwak en heel hoog les 12 1 2 Preëmptief bieden Punten samen 12-18 1 19-22 2 23-24 3 25+ 4 27+ 5 7 6 10 7 Contract hoogte Het bekende rijtje 1-5 niveau voor gemiddelde handen 6 niveau 12 kaarten in

Nadere informatie

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven Speeldag 6 Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven 1 Voorwoord De finale rondes zijn begonnen. In de Trofee-ronde boekte de zwakste schakel de grootste

Nadere informatie

NABC Online Individual: dag 1

NABC Online Individual: dag 1 NABC Online Individual: dag 1 De digitalisering van de wereld is ook in bridge voelbaar. Bridgen vanuit je luie zetel thuis op computer, smartphone of tablet wordt steeds populairder. Je hoeft er zelfs

Nadere informatie

Viertallen. Hoofdstuk 1 : Wat is er zo leuk aan viertallen? Hoofdstuk 2 : Waar moet u bij het viertallen op letten?

Viertallen. Hoofdstuk 1 : Wat is er zo leuk aan viertallen? Hoofdstuk 2 : Waar moet u bij het viertallen op letten? Viertallen Bridgeclub De Robber en viertallen. Het is en blijft een moeizame combinatie. Waarom eigenlijk? Want viertallen is een prachtige en vooral zeer zuivere manier van bridgen. Wat zijn de knelpunten?

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Troefvrouw opvragen Heren vragen 4SA Opening 1SA 4SA SLEMBIEDEN Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Splinters Controlebiedingen

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 B 4 3 A B 4 V 2 A H V B 10 A H V Aan alle tafels speelt zuid 3SA. De helft van de westspelers start met H en de andere helft met 10. Hoe moet

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken.

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. Bridgewijzer BLAU 2 De vierde kleur 1. Probleem at moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. est ost???

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Viertallen Bridge. Opzet viertallenwedstrijd. In het volgende voorbeeld speelt viertal A (paar A1 en paar A2) tegen viertal B (paar B1 en paar B2).

Viertallen Bridge. Opzet viertallenwedstrijd. In het volgende voorbeeld speelt viertal A (paar A1 en paar A2) tegen viertal B (paar B1 en paar B2). Viertallen Bridge Viertallen is een wedstrijdvorm waarbij twee teams die elk uit twee paren bestaan tegen elkaar spelen. Een volledige viertallenwedstrijd bestaat uit twee helften, waarbij beide paren

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Speelplan SA-contracten

Speelplan SA-contracten Speelplan SA-contracten Biedermeijer Groen: wijzer 9 vormgeving: Ton Walbeek ederlandse Bridge Bond Speelplan maken Stappen speelplan SA 1. Stel vast hoeveel slagen je moet maken 2. Tel je vaste slagen

Nadere informatie

W O. N H943 Dbl Pas 4 Dbl W O. Nog maar een rondje Eerste Divisie paren

W O. N H943 Dbl Pas 4 Dbl W O. Nog maar een rondje Eerste Divisie paren Nog maar een rondje Eerste Divisie paren In het tweede weekend leken de tegenstanders de MD conventie beter te beheersen... Dat maakt het voor Gé en Rik wel een stuk lastiger. Nu werd het avontuur zo hachelijk

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld De gevaarlijke hand In deze lesbrief gaan we het hebben over de hand die u liever niet aan slag wilt laten komen, omdat die bijvoorbeeld door een honneur van u heen kan spelen. Dit speelt vooral een grote

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Twee kleurendwang tegen één tegenstander

Twee kleurendwang tegen één tegenstander Twee kleurendwang tegen één tegenstander De doelstelling van deze clinic is dat we een dwang makkelijker leren herkennen en dat we meer controle hebben bij de uitvoering ervan. Magisch iet moeilijk, vaak

Nadere informatie

De herbieding van de antwoordende hand

De herbieding van de antwoordende hand De herbieding van de antwoordende hand Als uw partner heeft geopend met één in een kleur, u een bijbod heeft gegeven en uw partner zijn herbieding heeft gedaan, heeft u meestal een goed beeld van het spel.

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Bridge in een flits 2 Speelplan SA hoofdstuk 1 les 1. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Bridge in een flits 2 Speelplan SA hoofdstuk 1 les 1. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Bridge in een flits 2 Speelplan SA hoofdstuk 1 les 1 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Herhaling SA openingen 15-17 punten: 1NT (18-19 punten: 1-1 - 2NT) 20-22 punten: 2NT 23-24

Nadere informatie

24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010. Juniorenbridge en Bossche cafédrive

24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010. Juniorenbridge en Bossche cafédrive 24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010 Juniorenbridge en Bossche cafédrive Het is al weer zes jaar geleden maar velen zullen zich nog herinneren dat van 1993-2004 een deel van de opbrengst van

Nadere informatie

BCO 1: eerste weekend

BCO 1: eerste weekend BCO 1: eerste weekend 31 oktober, 1 november door Schreiber Voorbeschouwing onder Chris spelen wij dit jaar weer competitie. Door onze terugtrekking vorig jaar is dat wel een niveau lager, in de Eerste

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 165 (29 november 2017) Chris Frowein Het bulletin een dagje later dan gepland vanwege binnenlandse zakenreizen. Slempen was het

Nadere informatie

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart 6 maart - 7 mei 2017 Ruitenboer toernooi 2016 Ruitenboer toernooi 2017 57e editie 58 e editie finale zondag 17 april donderdag 9 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 58e Ruitenboertoernooi

Nadere informatie

'n Slechte generale?

'n Slechte generale? 'n Slechte generale? door Ig ieuwenhuis BC speelt weer een parenserie; net de clubavond voor onze laatste wedstrijddag in de 2e Divisie. ou ja, oefenen is oefenen. e kijken elkaar aan en we lijken allebei

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie