Interne Viertallen competitie- Eerste avond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Interne Viertallen competitie- Eerste avond"

Transcriptie

1 Interne Viertallen competitie- Eerste avond door Tim Rasser De Interne Viertallen Competitie bij BCO wordt gespeeld op de vier vrijdagavonden in februari van het clubjaar De eerste 28 spellen kwamen jl. vrijdag langs. a een ruil met Herman te Riele mocht ik onverwachts van deze clubavond het verslag schrijven voor Britsj Online. De spellen, die ik voor dit verslag heb gekozen waren voor mij de meest leerzame van de 28, en ik hoop dat mijn clubgenoten mijn selectie interessant zullen vinden. Ik hoop voor hen, dat zij daarin minder vaak beslissingen namen die verkeerd uitpakten dan ons team. Van diverse mensen heb ik informatie ontvangen over het verloop van de door mij gekozen spellen bij hen aan tafel. Bij het maken van dit verslag bleek dat in veel gevallen waardevolle feedback te zijn, en ik wil hen daarvoor bij deze bedanken. In de eerste plaats Jan Prins, die mijn bridgepartner was op deze avond. Onze beide vaste partners konden niet aanwezig zijn, en wij speelden voor het eerst samen. Als dummy heb ik me teveel bezig gehouden met aantekeningen voor dit verslag en te weinig met zijn afspel. Jan was bereid mij zijn reconstructie te sturen van het verloop van drie interessante spellen, waarin hij leider was. In de tweede plaats wil ik onze teamgenoten, Daniëlle en Jan de Jong, bedanken voor de informatie, die zij mij mailden over het spelverloop aan hun tafel. In de derde plaats onze tegenstanders Ben Mom en Laura van Drie en Martijn Schoonderwoerd en Gérold icolasen voor hun informatie over het biedverloop en de betekenis van bijzondere biedingen in spellen, waarin wij tegen elkaar uit kwamen. Alle door mij geselecteerde spellen heb ik geanalyseerd met mijn digitale bridgecoach, Professor Jack. Ook van zijn commentaar heb ik hier en daar dankbaar gebruikt gemaakt, maar natuurlijk neem ik zelf de verantwoordelijkheid voor wat ik daarvan heb opgeschreven in dit verslag. Onderstaande tekst is niet alleen bedoeld voor de clubleden die jl. vrijdag aanwezig waren, maar ook voor hen, die niet aan de viertallencompetitie mee konden doen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan ons oudste lid, de altijd hoffelijke Paul Hart, die al enige weken, zeer tegen zijn zin en zeer tegen zijn gewoonte, niet aanwezig is op de clubavonden. Ik hoop, dat hij zal genieten van de mooie spellen, en dat het zal bijdragen aan zijn herstel. Spel 4 W/Allen A72 HT43 VB5 VT4 Het is niet altijd zoals het lijkt VB5 A2 AH84 AHB8 HT94 B V5 T

2 Bij ons aan tafel ging het bieden als volgt: West oord Oost uid 1 dbl pas 1 pas 3SA a.p. Het contract ziet er gezond uit, maar het kan altijd down met een schoppenstart. Oost koos echter voor een start met 10 en nu kan het gemaakt worden tegen elke verdediging. West nam 10 over met B, die werd genomen met H in oord. De leider speelde listig B na. Oost legde 6, die argwanend werd bekeken door oord, die de systeemkaart ging raadplegen. Was dit een distributie- signaal of een falsecard? uid en West speelden een kleintje bij. Vervolgens kwam V. Dat lijkt consequent, maar om het contract te maken, had oord 2 op tafel moeten leggen! oord bleef aan slag met V nadat zowel in uid als in West was gedoken. (elfs als in uid de H wordt gelegd moet West deze duiken om de communicatie te verstoren. De leider komt dan nog steeds niet tot 9 slagen.) In slag 4 speelde oord H om een eventuele secce V bij Oost te vangen, en ging er daarna met 5 uit. Aan slag gekomen met A speelde West V na, door oord genomen. In slag 7 speelde oord A. Oost kan nu het beste deblokkeren met V, maar deed het niet en het was ook niet strikt noodzakelijk. uid en West speelden een kleintje bij. In slag 8 kwamen toen 2 uit oord, V in Oost en een kleintje in dummy. West kan het contract nu down spelen door over te nemen en ruiten na te spelen, maar deed dat niet. Strikt genomen was ook dat niet noodzakelijk, maar West had het daarmee wel gemakkelijker gemaakt voor Oost. Die bleef nu aan slag en moest nu echt in slag 9 9 op tafel leggen en daarna in slag 10 7 om het contract down te krijgen. Oost zag het niet en speelde 3. Toen werd het contract op fraaie wijze verder afgespeeld en gemaakt. De leider nam 3 klaverslagen mee en ging eruit met 8. Oost kwam met 9 aan slag en moest naar 8 toe spelen. Op de 22 tafels in de zaal waar dit bijzondere, moeilijke spel werd gespeeld, werd 18 keer 3SA geboden door de - paren. De helft daarvan ging down (Butlerscore min 8 IMP), hoewel in slechts twee van deze negen gevallen de downstart was gevonden door Oost. Op de negen tafels waar het 3SA- contract van wél werd gemaakt (Butlerscore +9 IMP), was slechts één keer met schoppen uitgekomen.

3 In het volgende spel kregen de OW- paren te maken met een bekend fenomeen. Spel 9 /OW Wéér een fit in harten zoekgeraakt AHT532 HT87 VB T V T6432 V5 B7 B94 A87 AH842 8 AV53 H95 B9763 Het - paar bij ons aan tafel hanteerde een biedsysteem, waarmee wij als gelegenheidspaar niet goed raad wisten. West oord Oost uid pas pas 1 1 pas 1SA pas 2 a.p. uid beloofde met HCP en een balanced hand of HCP Unbalanced zonder 5- kaart hoog of 5-5 laag. West vond zijn hand te sterk voor een zwak sprongvolgbod in schoppen, ook gezien de vierkaart harten. a het 1SA- bod van Oost vond West de manche te ver weg en de honneurkracht van de hartenkleur ten opzichte van de schoppenkleur te zwak om op zoek te gaan naar een hartenfit. elfs met een singleton aan de overkant dacht hij wel 2 te kunnen maken. De vraag blijft of na een algemeen cue- bod van Oost met 2, dat ongeveer even sterk is als 1SA, en nadere informatie vraagt, West wél 2 geboden zou hebben. De helft van de OW- paren in de zaal had de hartenmanche geboden en gemaakt. Chapeau!

4 Spel 11 /- - A8 T8632 A8754 V Balanceren H4 VB T32 HT8765 T976 A9 VB9 A432 VB532 H754 H6 B9 West oord Oost uid 1 pas 1SA a.p. uid beloofde met HCP en een balanced hand of HCP Unbalanced zonder 5- kaart hoog of 5-5 laag. West vond de kwaliteit van zijn rode kleuren te matig voor een uitneembod en paste op 1SA van oord. Ten onrechte. et als in Spel 9 werd de hartenfit niet gevonden en werd de hartenmanche gemist. Er waren in de zaal 5 OW- paren, die de hartenmanche hadden geboden. Slechts 3 daarvan waren er in geslaagd 10 slagen te maken. De geniale Michael Lawrence uit de VS heeft in zijn voortreffelijke boek The complete book of Balancing gezegd, dat de eisen, die aan de kleur van een volgbod in de uitpaspositie moeten worden gesteld, minder hoog zijn dan aan een direct volgbod in de tweede hand. Spel 13 /Allen De vereisten voor een direct volgbod Over de eisen, die gesteld moeten worden aan de lengte en kwaliteit van de kleur van een volgbod en aan de totale puntenkracht van de hand, lopen de meningen van de bridge- experts nogal uiteen. Sommigen, waaronder Mike Lawrence, zien er niet tegenop om op 1- niveau met een vierkaart te volgen, als de kleurkwaliteit maar heel goed is, zoiets als HVT9. Hij wijdt een heel hoofdstuk aan het volgen op vierkaarten in zijn boek The complete book of Overcalls. Anderen vinden, dat voor een volgbod op 1- niveau in een kleur tenminste een vijfkaart met 3 tot 4 speelslagen nodig is. Daartussenin zijn er nog deskundigen, die minder eisen stellen aan de kleurkwaliteit, als er maar voldoende entrees in de andere kleuren aanwezig zijn om een uitkomst van partner in de kleur van het volgbod te kunnen verdragen. In dit spel vond Oost zijn hand goed genoeg voor een kwetsbaar volgbod na de kwetsbare eerstehandsopening van oord.

5 AHT7 H95 82 A762 V85 B743 HV7 HT5 9 T8 AT954 VB843 B6432 AV62 B63 9 West oord Oost uid pas pas 4SA pas 5 pas pas dbl a.p. Het 1 - bod van oord belooft HCP en een balanced hand of HCP Unbalanced zonder 5- kaart hoog of 5-5 laag. Oost volgt met boer- vijfde en 1-2 entrees in harten. Het 2 - antwoord van uid gaf een tweekleurenspel met minstens 4+ in beide minoren aan. Met 4SA beloofde uid extra lengte in de minoren en vroeg aan oord om er een uit te kiezen. oord ging voor klaveren. West koos voor zijn uitkomst de enige kleur waarmee het contract 3 down kon en speelde A voor, waar Oost B onder gooide. West vatte dit op als een kleursignaal en speelde met 5 de enige kleur na, waarmee het contract nog steeds 3 down kon. Oost nam met A en speelde 2 terug. West nam met de H en kwam met de 9 terug, die oord en Oost lieten houden, maar door uid werd getroefd. uid speelde een kleine troef naar de troefheer en een kleine troef na. West nam de troefaas, en moest nu schoppenheer naspelen om het contract 3 down te krijgen. West verwachtte echter ruitenaas bij zijn partner en speelde troef na. Daarmee ging het contract 2 down voor 500 in plaats van 3 down voor 800. In de zaal hebben 14 OW- paren de maakbare schoppenmanche geboden, en onze tegenstanders waren het enige - paar, dat had uitgenomen. Toch kregen OW nog een positieve Butlerscore, omdat 4 zeven keer was downgespeeld. Voor het 2 down spelen van 5 kregen OW 7 IMP, waar 3 down de zaaltop van 12 IMP had opgeleverd.

6 Met zijn bizarre verdeling was het laatste spel van de avond geschikt als uitsmijter. Spel 28 Twee secce azen in de majors vs. twee singletons in de minors W/ HVB93 V98632 V 3 A A BT954 VBT975 T854 HT4 A76 AH2 762 B75 H West oord Oost uid 1 1) 1 2SA 2) 3 4 3) 4 4) 5 5) 5 6) pas 6) pas pas 1) Hand niet sterk genoeg voor een eventuele reverse 2) Oost s versie van Inverted minors (versie bij West onbekend) 3) Tweede kleur, wie doet me wat 4) Sterk zat 5) Voorkeur voor ruiten 6) a lang nadenken West ging uit van HCP bij zijn partner en dacht, dat uid over uitnemen zat te denken. Omdat hij het toch niet helemaal vertrouwde, besloot West om niet te doubleren. Tot zijn verbazing werd het contract gemaakt. Bij was dan ook maar één van de twee kleuren in de bieding uit de verf gekomen. Slot In dit verslag van de BCO- clubavond van 5 februari 2016 staat nog niet de voorlopige stand in de Interne Viertallencompetitie. Die was nog niet bekend op het moment van inzending naar de redactie. De eer en het genoegen om het verslag te mogen maken waren er niet minder om. Hopelijk zal de lezer evenveel nagenieten van de besproken spellen als uw verslaggever.

Kleine foutjes, grote gevolgen

Kleine foutjes, grote gevolgen Kleine foutjes, grote gevolgen door Tim Rasser Voor het verslag van de clubavond zoek ik doorgaans de spellen uit, waarin mijn partner en ik het slechtst scoorden. Die zijn vaak voor mij het meest leerzaam

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

B.C. Nieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017

B.C. Nieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017 B.C. ieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017 Spel 1 /- AVT54 V872 4 AT5 763 AHB65 3 B763 H2 T VT765 HV942 B98 943 AHB982 8 est oord ost uid 1 2 2 dbl 1 3 1 Competitief Resultaat: 3 C 4 > 3 H

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 150 (16 mei 2017) Chris Frowein Een jubileumnummer vlak voor de zomer: aflevering 150 van dit bulletin. Op naar de 200! Gisteravond

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 3 les 3

Uitkomen hoofdstuk 3 les 3 1 Uitkomen hoofdstuk 3 les 3 Flits 1 Hoogste van een serie honneurs kleintje belooft plaatje hoge middenkaart van niks Voorbeeld H van HV65 3 van H83 8 van 865 2 Flits 1 Algemene adviezen voor uitkomen:

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Het Volgbod Met goede lange (5+) kaart en / of Met puntenkracht (zonder lengte: opening) Tussenbieden Waaromzou je het

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. e zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. e kunnen meestal maar gewoon

Nadere informatie

Zomeravondbridge bij Metro

Zomeravondbridge bij Metro Zomeravondbridge bij Metro Gisterenavond, maandag 20 augustus speelde ik de zomeravonddrive bij Metro met Eric Harms. We eindigden op een derde plaats met net geen 59%. Hieronder zoals u van me gewend

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek Les 5 Uitkomen Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek De uitkomst Alleen de eerste kaart in de eerste slag noemen we: de uitkomst Het spelen van de eerste kaart in elke volgende slag

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Terminologie West Noord Oost Zuid 1 1 1 2 openingsbod volgbod of tussenbod bijbod antwoord op volgbod Het bieden is een

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen Reverse bieden Tot de belangrijkste biedingen in het bridge behoren het tweede bod van de openaar en het tweede bod van de antwoordende hand. Hiermee worden zowel de verdeling als de kracht van de hand

Nadere informatie

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid De herbieding: Flits 1 Geef Kracht 12-14 15-17 18-19 en Verdeling SA 2kleuren 1kleur SA (4333, 4432,5332) herbieding: 12-14 of 18-19 (sprong) Kleurherhaling 6+ kaart 12-14 (2-niveau) 15-17 (3-niveau) 2-Kleurenspel

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Structure van de clinic

B.C. t Onstein. Structure van de clinic B.C. t nstein Bridge clinic : Smith Echo (signaal) door Magdaléna Tichá 12 november 2014 Structure van de clinic 1) Een situatie (spel) bespreken die illustreert de noodzaak van Smith 2) Uitleg van het

Nadere informatie

BCO 6 weer Herbstmeister

BCO 6 weer Herbstmeister BC 6 weer Herbstmeister door te Riele In de zevende ronde van de districtsviertallen-competitie in HK-A op 9 december speelden de nummers 1 en 2 van de ranglijst: BC 6 en BD 1, tegen elkaar. ij (BC 6)

Nadere informatie

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel Les 3 Les 3 AFSPELE richtlijnen voor goed afspel De aanpak Open met 12 punten of meer. Partner overweegt of een manche (25pt samen) mogelijk is (punten tellen) Ga op zoek naar een fit (samen tenminste

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Eenvoudige Safety Plays

Eenvoudige Safety Plays Eenvoudige Safety Plays In deze les gaan we dieper in op de Safety Play. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent deze term veilig afspel. Veilig afspel is in zijn algemeenheid bij viertallenbridge

Nadere informatie

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel Leerzaam? Voor ons in elk geval wel door Ig Nieuwenhuis Het wordt weer tijd om aan de competitie van volgend jaar te gaan denken. Dus ook tijd om weer serieus te worden en goed te oefenen. Ziedaar mijn

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Troefvrouw opvragen Heren vragen 4SA Opening 1SA 4SA SLEMBIEDEN Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Splinters Controlebiedingen

Nadere informatie

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg "...Jammer van dat rampspel, waar een Multi 2 werd geopend." "Ja, dat is niet de eerste keer dat we onderuit gaan tegen een Multi!" aarschijnlijk hebt u dit gesprek

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Uitkomen hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Doel van het uitkomst Slagen ontwikkelen. leider down krijgen Slagen ontwikkelen. leider geen slagen cadeau doen Slagen

Nadere informatie

Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA

Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA Als je aan het bridgen bent wil je soms meerdere dingen over je hand in een keer vertellen in het biedproces. En daarvoor het je gewoon goede biedgereedschappen

Nadere informatie

Les 6 IN GESPREK. Tafelopdracht 7.1. Tafelopdracht 7.2. Tafelopdracht 7.3. Tafelopdracht 7.5. Tafelopdracht 7.4. Hoeveel ruiten slagen mogelijk?

Les 6 IN GESPREK. Tafelopdracht 7.1. Tafelopdracht 7.2. Tafelopdracht 7.3. Tafelopdracht 7.5. Tafelopdracht 7.4. Hoeveel ruiten slagen mogelijk? Tafelopdracht 7.1 Les 6 I GESPREK Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier Wat is de entree in de? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten zuid V 7 2 B 8 3 B 10 8 7 7 6 5 A H 3 A 9 2 A H V H B 4 3 Tafelopdracht

Nadere informatie

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Opgave 1 West oord Oost uid V 1 A 10 7 5 2 1 2 V 10 3 3?? A H 8 6 A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Te verdienen punten 5, 4, 3, 2, 0 Opgave 2 Oost/niemand West oord Oost uid 6 5 2 1 1 7 3 2 2 3 4 A 5 4 V 10

Nadere informatie

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod 2 Doel van een volgbod Zelf een contract spelen De tegenspelers het bieden moeilijker maken Een

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

'n Slechte generale?

'n Slechte generale? 'n Slechte generale? door Ig ieuwenhuis BC speelt weer een parenserie; net de clubavond voor onze laatste wedstrijddag in de 2e Divisie. ou ja, oefenen is oefenen. e kijken elkaar aan en we lijken allebei

Nadere informatie

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet egatief doublet 1. Voorgeschiedenis In één van de eerste cursussen hebt u geleerd dat uw bieden verstoord kan worden door het tegenbieden. Meestal werd dat geïllustreerd met de volgende oosthand: est oord

Nadere informatie

Heel zwak en heel hoog. les 12

Heel zwak en heel hoog. les 12 Heel zwak en heel hoog les 12 1 2 Preëmptief bieden Punten samen 12-18 1 19-22 2 23-24 3 25+ 4 27+ 5 7 6 10 7 Contract hoogte Het bekende rijtje 1-5 niveau voor gemiddelde handen 6 niveau 12 kaarten in

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2 Tom Tom (2) vormgeving: Ton Walbeek Les 9 Hoofdstuk 10 kaartlezen bij afspel A V 8 2 10 4 3 A B 9 7 6 5 H 10 3 B 8 6 V 10 V 8 7 5 2 West oord Oost uid 1 1 1 Dbl 1 2 3 2 4 West start A, na( 4, 9 en 9).

Nadere informatie

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2 Opgave 1 West oord Oost uid 7 5 1 A H 8 6 4 1SA 2 H 3 2?? A V 9 2 Wat biedt u? A. B. 2 C. 2 D. 2SA E. 3 Te verdienen punten 5, 4, 3, 0, 0 Opgave 2 West oord Oost uid 1SA 2 3SA H 4 7 6 3 W O A H B 10 9

Nadere informatie

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 1 Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 Strafdoublet oorspronkelijke betekenis 2 Wanneer is doublet voor straf? Zodra partner geboden heeft 1 2 2 dbl 1 pas 2 3 dbl Na

Nadere informatie

De herbieding van de antwoordende hand

De herbieding van de antwoordende hand De herbieding van de antwoordende hand Als uw partner heeft geopend met één in een kleur, u een bijbod heeft gegeven en uw partner zijn herbieding heeft gedaan, heeft u meestal een goed beeld van het spel.

Nadere informatie

Flits 1. Les 6 IN GESPREK

Flits 1. Les 6 IN GESPREK Flits 1 Les 6 IN GESPREK Tafelopdracht 7.1 Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier 3SA zuid leider V 7 2 B 8 3 B 108 7 7 6 5 Wat is de entree in de dummy? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten dummy

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8. Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek

Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8. Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8 Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek 1 Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod

Nadere informatie

De geüpdatete BCO-clubavond

De geüpdatete BCO-clubavond De geüpdatete BCO-clubavond de Vos De laatste verslagen die van clubavonden zijn geschreven, werden prompt gewonnen door de schrijver van dienst. Vol vertrouwen nam ik dan ook ienke en mijn pen mee naar

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 136 (24 januari 2017) Chris Frowein Een korte speelavond gisteravond. Vanwege de ALV deden we slechts 18 spellen. Maar het vuurwerk

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2 Tom Tom Les 7 V B 2 H 7 V B 10 9 3 H B 7 H 8 4 9 6 5 A 7 A V 9 3 2 West oord Oost uid 1 1 1SA 3SA West begint met V, Je speelt H die de slag wint. 1. Hoeveel punten mis je, 14 hoe verdeeld? 2. Hoeveel

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in de biedmachine van de tegenstander te strooien maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Les 6. De herbieding van de openaar. vormgeving: Ton Walbeek. het biedgesprek voortzetten

Les 6. De herbieding van de openaar. vormgeving: Ton Walbeek. het biedgesprek voortzetten Les 6 De herbieding van de openaar het biedgesprek voortzetten vormgeving: Ton Walbeek To bid or not to bid (1) Wat belooft Noord? hartenfit 6-9 punten Manche kansen? Nee Bieding Zuid? pas W N O Zuid gelimiteerd

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 165 (29 november 2017) Chris Frowein Het bulletin een dagje later dan gepland vanwege binnenlandse zakenreizen. Slempen was het

Nadere informatie

Het betere gooi- en smijt-werk

Het betere gooi- en smijt-werk Het betere gooi- en smijt-werk door Ig Nieuwenhuis Op de terugweg naar huis heb ik in de auto meestal wel tijd om na te denken over een "thema" voor een stukje als dit, maar deze keer was dat niet nodig.

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Informatiedoublet en 1SA-volgbod

Informatiedoublet en 1SA-volgbod Informatiedoublet en 1SA-volgbod De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt

Nadere informatie

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Basis Afspeeltechniek Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Vandaag Speelplan Sans Ophouden Positionele stoppers de gevaarlijke hand Entrees en deblokkeren Spelen spellen 1-6 en nabespreken Troefcontracten

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Bridge clinic: WK Lyon

B.C. t Onstein. Bridge clinic: WK Lyon B.C. t Onstein Bridge clinic: WK Lyon door Magdaléna Tichá 27 september 2017 Plan voor vandaag Introductie Spellen bespreken van het WK Lyon (2 bieden, 2 afspel, 1 verdediging, 1 uitkomst + 2 bonus) Doel:

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 1 BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten.

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten. REVERSE Sprong herbiedingen Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, hoger dan de openingskleur op 2-hoogte geboden zonder sprong Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur 18-19 16-19 5-kaart

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 18 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Om te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 30 van de 54 punten behalen.

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

NOORD A4 V72 B3 ABT653

NOORD A4 V72 B3 ABT653 Spel 1 N // - HVT8 T985 T76 H7 NOORD A4 V72 B3 ABT653-1 1 2 3SA Signaleren Dick en Marcel Signaleren als partner met de Heer start en/of Signaleren als leider een kleur aanspeelt Laag-hoog is oneven aantal

Nadere informatie

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken.

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. Bridgewijzer BLAU 2 De vierde kleur 1. Probleem at moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. est ost???

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

De herbieding van de openaar

De herbieding van de openaar De herbieding van de openaar Als u hebt geopend met één in een kleur (circa 12-19 punten), en uw partner geeft een antwoord (bijbod), moet u proberen met uw tweede beurt (herbieding of rebid genaamd) aan

Nadere informatie

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf

Nadere informatie

Bridge in een flits II (vervolgcursus)

Bridge in een flits II (vervolgcursus) Flits 2 Bridge in een flits II (vervolgcursus) 10 maandagavonden 19.30- ca 22.15 Docent : Maurice Peereboom mpeereboom@gmail.com Peersite.weebly.com BIC: peer57 (docent): Klas 315 ieuwe boeken Bridgeleerboek

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart 6 maart - 7 mei 2017 Ruitenboer toernooi 2016 Ruitenboer toernooi 2017 57e editie 58 e editie finale zondag 17 april donderdag 9 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 58e Ruitenboertoernooi

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) 11 april 2015 U heeft voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen en bestaan uit zestien éénpuntsvragen en twee tweepuntsvragen

Nadere informatie

Conventies hoofdstuk 12 les 12

Conventies hoofdstuk 12 les 12 1 Conventies hoofdstuk 12 les 12 3 Alerteren Flits 2 Ieder bod dat niet hoeft te betekenen wat op het biedkaartje staat, moet gealerteerd worden door de partner. 1NT 1NT 1NT Biedingen boven 3SA hoeven

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

De populariteit van de Multi heeft ook diverse verdedigingsmechanismen tegen de Multi opgeroepen. Deze komen in een aparte lesbrief aan de orde.

De populariteit van de Multi heeft ook diverse verdedigingsmechanismen tegen de Multi opgeroepen. Deze komen in een aparte lesbrief aan de orde. De Multi 2 -opening 1. Inleiding De afgelopen tien jaar is de Multi-coloured 2 -opening uitgegroeid tot één van de populairste conventionele openingen. De Multi (zoals de opening kortweg aangeduid wordt)

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd.

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Op het antwoordformulier dient u uw gegevens zo volledig mogelijk in te

Nadere informatie

Sterke openingen 2SA en 2 hoofdstuk 11 (2/3 deel) les 11

Sterke openingen 2SA en 2 hoofdstuk 11 (2/3 deel) les 11 1 Sterke openingen 2SA en 2 hoofdstuk 11 (2/3 deel) les 11 1SA opening Noord Zuid Noord Zuid 15-17 punten 1SA Stayman Jacoby pas (0-7 punten) 2SA (8-9 punten) 3SA (10 + punten) 8 + -punten & 4 + -kaart

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s 5. Het speelplan in troef Leerboekjes op elk niveau CD s Het Speelplan Na de uitkomst: Eérst nadenken : - bekijk dummy, - ga biedverloop na, - beoordeel uitkomst Maak dan een speelplan Speel dàn pas bij

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten Reverse bieden Iedereen heeft zijn mede-bridgers wel eens horen praten over een reverse zonder te begrijpen wat daar precies mee bedoeld wordt. Letterlijk betekent reverse : omgekeerd. Het gaat dus over

Nadere informatie

Bridge in een flits II (vervolgcursus)

Bridge in een flits II (vervolgcursus) Flits 2 Bridge in een flits II (vervolgcursus) 10 donderdagavonden 19.30- ca 22.15 Docent : Maurice Peereboom mpeereboom@gmail.com Peersite.weebly.com BIC: peer57 (docent): Klas 293 Correcties boekje Blz.

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Bridge Clinic BC t Onstein. Uitkomen

Bridge Clinic BC t Onstein. Uitkomen Bridge Clinic BC t Onstein Uitkomen Berry Westra Kleintje van je langste kleur Frans Borm Tegen troef: Kom niet onder je heer uit! Computer Start je korte hoge kleur Kom een aas uit Start hoog van een

Nadere informatie

BCO 1: eerste weekend

BCO 1: eerste weekend BCO 1: eerste weekend 31 oktober, 1 november door Schreiber Voorbeschouwing onder Chris spelen wij dit jaar weer competitie. Door onze terugtrekking vorig jaar is dat wel een niveau lager, in de Eerste

Nadere informatie