Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering"

Transcriptie

1 Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het juiste aantal uitknippen. Voorzie één schaar per groepje Print de familiefiches, knip ze uit (4 verschillende) Print de rekening van maand 1, knip ze uit (4 verschillende) Print de rekening van maand 2, knip ze uit (4 verschillende) Print de rekening van maand 3, knip ze uit (4 verschillende) Print 'Wat verandert er in jouw familie?', knip ze uit (4 verschillende) Verwondering Geld lenen kost ook geld Schrijf in het groot op het bord: 'Let op: Geld lenen kost ook geld!' Vertel dat alle banken in België sinds december 2010 verplicht zijn om dit zinnetje toe te voegen bij alle reclame die ze voeren op radio en televisie. Stel volgende vragen: Hebben jullie dat al eens gehoord op de radio? Wat bedoelen ze hiermee? Waarom moeten de banken dit zeggen tegen hun klanten? Wat kan er gebeuren als je heel veel geld leent? Wanneer je te weinig geld hebt om een bepaalde droom te verwezenlijken of om iets wat je hard nodig hebt te kunnen kopen is lenen een oplossing. Hierbij moet je wel rente betalen, dit is een vergoeding voor de bank om dit geld te lenen. Hoe meer geld je leent, hoe meer rente je moet betalen. Tegenwoordig wordt lenen als oplossing aangeboden bij de meeste geldprobleem en wordt er geen aandacht besteed aan de nadelen van geld lenen. Veel mensen komen dan ook in de problemen doordat ze te veel lenen. De schulden stapelen zich op wat voor sommigen een aanleiding is om nog meer te gaan lenen. Zo zijn al veel mensen in de problemen geraakt en in armoede terecht gekomen.

2 Kennis D.m.v. een rollenspel proberen we op een eenvoudige manier het lenen van geld uit te leggen. We laten hen ook de gevolgen van de crisis voelen. Leerkracht = bank Leerlingen = families uit verschillende landen Groepje 1: een Belgische familie die een huis wilt kopen en 1000 centen leent Groepje 2: een Belgische familie die een huis wilt kopen en 700 centen leent Groepje 3: een Spaanse familie die een nieuwe auto nodig heeft en 200 centen leent Groepje 4:een Griekse familie die een huis wilt kopen en 700 centen leent 1) Deel de klas op in 4 groepjes. Geef elke groepje een andere familiefiche. Ze lezen wie ze zijn, welk huis ze gekocht hebben en hoeveel ze hiervoor elke maand moeten afbetalen. Overloop dit klassikaal en bekijk of ze het systeem van 'rente' begrijpen. Ze moeten dus elke maand een extra vergoeding betalen aan de bank voor het lenen van dat geld. 2) Start met maand 1. Geef elke familie de rekening van maand 1. Hierop s taan 2 kolommen met aan de ene kant hoeveel ze verdienen en aan de andere kant hoeveel ze moeten betalen aan de bank en voor andere belangrijke zaken (zoals voeding). Dit zijn vaste kosten die elke maand terugkomen. Daarnaast komen er extra kosten bij die elke maand verschillend zijn (bv een doktersbezoek, weekendje weg,...). De leerlingen berekenen hoeveel ze verdienen en vragen dit aan de bank. De leerkracht geeft het juiste bedrag aan elke familie. Nadien rekenen de families uit hoeveel ze moeten betalen. Dit knippen ze van hun centen af en geven het terug aan de bank. Bespreek: Wat heb je over deze maand? Wat moest je allemaal betalen? De meeste families zullen juist toekomen met hun geld of een paar centen overhouden. 3) Hierna start de 2de maand en geef jij de rekening van maand 2 aan de juiste familie. De leerlingen berekenen opnieuw hoeveel centen ze verdiend hebben en hoeveel ze moeten betalen. Bespreek: Hoeveel geld heb je over? Wat moest je betalen? Waarom? De meeste families zullen juist toekomen met hun geld of een paar centen overhouden. 4) Na de 2de maand vraag je de aandacht van alle families voor een belangrijke boodschap. Lees voor: Het is crisis in Europa. Dit wil zeggen dat veel landen schulden hebben en minder geld gaan uitgeven. In veel landen worden er maatregelen genomen, deze zijn in het ene land

3 strenger dan in het andere. Voorbeelden: Soms worden mensen ontslagen (omdat het loon van de mensen vaak de grootste kost is). Mensen moeten langer werken (in het loon van mensen zit een deel voor de overheid, dus hoe meer mensen werken hoe meer geld er binnenkomt). In sommige landen krijgen mensen minder loon. Er is minder geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Sommige dingen worden duurder (bv. voedsel, medicijnen, hier wordt extra belasting op betaald).... 5) Geef elke familie een extra briefje 'Wat verandert er in jouw familie?'. De leerlingen lezen wat er bij hun familie gebeurt. Bij sommige families slaat de crisis harder toe dan bij andere families (bv. in Griekenland en Spanje meer dan in België). 6) Deel tenslotte de rekening van maand 3 uit aan elke familie. Bespreek hoe de leerlingen zich voelen. Hoeveel geld heb je over? Hebben sommigen geld tekort? Waar zou je minder geld aan kunnen uitgeven? Wat betekent het als je je lening niet kan afbetalen? Wat zou dit voor de banken betekenen als veel mensen hun lening niet kunnen afbetalen? Conclusie: In België ondervinden veel gezinnen de gevolgen van de crisis (bv. ontslagen, besparingen in sommige sectoren), maar in veel landen in Zuid-Europa (zoals Griekenland) is de crisis nog veel meer voelbaar. Mensen zijn hiervan het slachtoffer en komen daarom op straat. Opmerking: Voor de precieze oorzaken van de crisis kan je naar het onderdeel 'kennis' van de 3de graad gaan kijken. In de 2de graad focussen we vooral op de gevolgen. Filosoferen Maak van je leerlingen veerkrachtige en kritische wereldburgers door met hen te filosoferen. Zet je samen met de leerlingen in een kring. Zorg dat je elkaar in de ogen kan kijken. Vertel hen dat je gaat nadenken over één vraag (zie voorbeeld). Hoe meer vragen die ene vraag oproept, hoe beter. Het is helemaal niet erg als de leerlingen geen pasklare antwoorden vinden. Er zijn slechts drie regels:

4 1) Ze mogen allerlei opmerkingen maken als ze bereid zijn het uit te leggen. 2) Ze luisteren naar elkaar. 3) Alles wordt in vertrouwen gezegd. Voorbereiding: Je bereidt een filosofisch gesprek voor door een discussieplan op te stellen (zie hieronder). Je start met één thema uit de les als concept. Daaruit leid je opnieuw verschillende concepten af. Deze concepten helpen je om de hoofdvraag en bijvragen te formuleren. De bijvragen kunnen aan bod komen om een antwoord te vinden op de hoofdvraag. Let wel, het is niet de bedoeling om tijdens het filosofisch gesprek het discussieplan letterlijk te volgen. Laat ruimte voor de inbreng van de leerlingen. Het discussieplan is als een kompas dat je door het gesprek kan leiden. lenen krijgen tijdelijk bezit cadeau altijd afspraken samen belofte Hoofdvraag: Kan je alles lenen? Subvragen: Als je iets leent, wordt het dan van jou? Kan je iets voor eeuwig lenen? Mag je doen wat je wilt met iets dat niet van jou is? Kan je iets geleend cadeau doen aan iemand anders? Kan je iets van iemand lenen zonder dat hij het weet?

5 Smaakt dit naar meer? In de nascholing 'initiatie in filosoferen met kinderen' reiken we een houvast aan om een filosofisch gesprek te begeleiden aan de hand van inspirerende vragen. Of bekijk wat een coaching voor jou (en je team) kan betekenen. Interessante informatie over filosoferen met kinderen vind je bij de links. Actie Een bank zonder geld Een bank heeft niet veel geld in huis...vroeger zat er inderdaad goud en/of geld in de kluizen van banken. Maar vandaag zie je dit enkel nog in films. Waar halen de banken dan wel hun geld vandaan? Banken hebben het geld van spaarders en gebruiken de rente van de mensen die leningen bij hen hebben. Met dit geld gaan de banken andere mensen betalen en investeringen te doen. Er wordt dus vooral met het geld van de mensen gewerkt, er is slechts een klein beetje reserve. Een bank kan dus ook in de problemen komen als mensen hun schulden niet kunnen afbetalen. Of als mensen de bank niet meer vertrouwen en al hun spaargeld van de bank halen om thuis te bewaren. Een bank zonder geld geeft natuurlijk problemen. Hierdoor is heel de crisis enkele jaren geleden dan ook begonnen.... Voor meer info: zie 'kennis' van het thema 'crisis' 3de graad. Uitvinders aan de slag! (alleen of per 2) Misschien kan een bank zonder geld ook goed zijn. En moeten banken zich met andere dingen gaan bezig houden dan met geld.... De uitdaging: Bedenk een bank die mensen gelukkig maakt en niet met geld bezig is. Hoe zou dit kunnen? Stap 1: Wat gaat jouw speciale bank precies doen? Wat kan de bank maken i.p.v. geld? Waar worden mensen gelukkig van? Wordt de aarde er ook beter van? Maak hier eventueel een woordspin van. Verzin een naam voor jouw uitvinding. Stap 2: Verzamel materialen om een maquette te maken van jouw uitvinding. Zoek zeker buiten naar natuurmaterialen of afvalmateriaal uit de vuilbak. Stap 3: Stel je bank voor aan de anderen en probeer zoveel mogelijk mensen uit de buurt te overtuigen van jouw zelf ontworpen bank. Bespreek: Kunnen we ideeën halen uit de voorstellen van de leerlingen om in de echte wereld te gebruiken? Reflectie Bespreek: Wat vonden de kinderen van de les? Hoe voelden ze zich bij de les? Begrijpen ze nu de slogan beter 'geld lenen kost ook geld?

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

HET GEVECHT OM GELD EN MACHT VOOR WIE BESTEMD? DOEL DUUR

HET GEVECHT OM GELD EN MACHT VOOR WIE BESTEMD? DOEL DUUR HET GEVECHT OM GELD EN MACHT Als je op het einde van de maand geen geld meer hebt om je gsm terug op te laden of om een festivalticket te kopen, ben je dan arm? Neen! Want de maand nadien krijg je opnieuw

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start winnen met debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start Ischa Meijer Journalist De meeste mensen hebben hun eigen mening uit het hoofd geleerd Uitgave 2012 voorwoord Deze reader

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Zo maak je een spreekbeurt over geld

Zo maak je een spreekbeurt over geld Zo maak je een spreekbeurt over geld Veel succes! Uittrekselsheets De bank FUN Het ontstaan van de euro SPAAR- TIPS Het eerste geld HOE Test je klas Spreekbeurttips TIPS Spreekwoorden Sparen en lenen Goed

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

ALTIJD TIJD VOOR TAART 10+

ALTIJD TIJD VOOR TAART 10+ ALTIJD TIJD VOOR TAART 10+ LESMAP Informatie over de voorstelling Een jongen wint een veldslag, duikt van wel 60 meter hoog récht in een piepklein zwembad, overleeft het zebrapad, en vindt een pure diamant.

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

Cultuur opbouwen: open en veilig

Cultuur opbouwen: open en veilig Hoofdstuk 10 83 HOOFDSTUK 10 Cultuur opbouwen: open en veilig Het rommelt een beetje in de groep van Joel. De kinderen zijn vaak onrustig, luisteren matig en werken maar weinig mee. Joel vermoedt dat dit

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14 176 In samenwerking met Marja van Dijk, JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding. 177 Het is woensdagmiddag. Een aantal jongens en meisjes in de groep wil voetballen. Helaas is de bal

Nadere informatie