Nieuwsbrief. Voorlichtingsfilms. Coördinator DCWF. Editie oktober 2012 nummer 14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Voorlichtingsfilms. Coördinator DCWF. Editie oktober 2012 nummer 14 info@dcwf.nl"

Transcriptie

1 Voorlichtingsfilms Het DCWF heeft 12 voorlichtingsfilms laten maken voor patiënten. In de praktijk is gebleken dat patiënten folders en brochures slecht lezen. Een goede voorbereiding op de onderzoeken is voor patiënten belangrijk, emoties als onzekerheid en spanning spelen vaak een grote rol en het is voor de patiënt meestal een unieke gebeurtenis. Voor de medewerker geldt dat er niet altijd voldoende tijd is om de patiënt goed uit te leggen wat er gaat gebeuren en daarnaast zijn veel handelingen voor de medewerker dagelijkse kost. Met enige trots laten we u alvast het resultaat zien. Volg onderstaande link: Binnen een maand volgt een brede lancering van deze films met aanpassing van de website van DCWF en verzenden van promotiemateriaal. Het DCWF bedankt alle acteurs en daarnaast iedereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van de films. Coördinator DCWF Eind september is Kitty Loos aangesteld als coördinator DCWF. Gezien de grote groei die DCWF heeft doorgemaakt is een overgang naar een volgende fase met verdere professionalisering gewenst. Hierin zal de coördinator een grote rol vervullen. Zij zal zich in eerste instantie o.a. bezighouden met de ondersteuning van de bestuursleden met alle voorkomende werkzaamheden, daarnaast richt zij zich op de communicatie (o.a. nieuwsbrieven, website). Zij stelt zich even aan u voor: Hallo, mijn naam is Kitty Loos-Haakman, 44 jaar, getrouwd met Peter en moeder van 3 kinderen (Daan, Sem en Caya), wij wonen in De Goorn. Na 7 jaar gewerkt te hebben in het AMC te Amsterdam als medisch secr./doktersass. kwam ik in 1995 op de polikliniek Orthopedie in het WFG waar ik vele jaren met veel plezier heb gewerkt. In 2007 werd Prognosis, de bedrijvenpoli van het WFG, opgericht waar ik vanaf het begin bij betrokken ben geweest en waar ik ruim 5 jaar met veel plezier als zorgconsulente heb gewerkt. Ik was daar de spin in het web en regelde de contacten met o.a. patiënten, specialisten, bedrijfsartsen, directieleden/p&o-medewerkers van diverse bedrijven. In die tijd heb ik een managementopleiding gevolgd. Daarnaast werkte ik ook (samen met

2 Erik) op de sportpoli-nh als doktersassistente. Door Erik en Stefan ben ik gevraagd om coördinator DCWF te worden, een uitdaging die ik graag ben aangegaan en ik hoop, samen met u, DCWF op een nog hoger plan te brengen. Satelliet cito lab (Point of care Testing) Satelliet cito lab (Point of care testing (POCT)) is een methode om een laboratoriumtest uit te voeren naast of in de buurt van het bed van de patiënt. In het Engels wordt het ook wel bedsidetesting of nearpatienttesting genoemd. De handelingen worden uitgevoerd buiten het laboratorium door getrainde doktersassistenten, POH ers, verpleegkundigen of laboranten. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de testen ligt bij de klinisch chemicus. Point of care testing wordt steeds meer toegepast in het ziekenhuis op momenten dat snelle resultaten nodig zijn en niet gewacht kan worden op transport van het materiaal naar het laboratorium omdat direct ingrijpen van de arts nodig kan zijn. De bloedglucosemeter is hier het bekendste voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn: Hemoglobine Bloedgas Calcium CRP voor infectie Troponine, CK-MB en BNP voor de diagnostiek van hartziekten INR voor de controle van de bloedstolling Daarnaast zijn er ook testen op de markt op het gebied van diagnostiek naar infecties zoals hiv. Voordelen: De test kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd. Het resultaat is binnen enkele minuten bekend De handelingen om een meting uit te voeren zijn eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van kleine draagbare apparaatjes. De resultaten worden direct elektronisch aan het medisch dossier toegevoegd. Deze apparaatjes zijn namelijk met het laboratoriuminformatiesysteem verbonden. In sommige gevallen wordt de test door de patiënt zelf uitgevoerd zoals in het geval van glucosemeting of INR-meting.

3 Het DCWF gaat aan de slag met deze apparatuur en heeft een aantal apparaten aangeschaft. Op proef worden deze bij grotere huisartsen(groeps)praktijken uitgezet, onder verantwoordelijkheid van de klinisch chemicus. Op de vraag van meerdere huisartsen start het DCWF in ieder geval met de CRP bepaling. Dit is ook geheel in lijn met de standaard hoesten. Een bepaling van de CRP kan onnodig gebruik van antibiotica voorkomen, maar ook gerichter behandelen als antibiotica geïndiceerd zijn. Nascholing laboratoria 27 september 2012 Nascholing Ontwikkelingen in de laboratoria Op 27 september organiseerde DCWF een nascholing over dit onderwerp. Gerard Beukeveld, klinsch chemicus WFG hield een inleiding over Kwaliteitsborging Point of Care meters in de eerste lijn. Wytze Oosterhuis, laboratoriumarts van het Atrium Medisch Centrum te Heerlen sprak over Reflecterend testen voor de eerst lijn. Na het buffet kwam Mehdi Jiwa, patholoog en directeur Symbiant aan het woord, zijn presentatie ging over Optimaal gebruik van pathologische expertise in de huisartsenpraktijk. Als laatste presenteerden Carla Westra en Ben Ridwan, artsen-microbioloog van het MML WFG Grote stappen in het allerkleinste. Een glansrol was weggelegd voor Wendy Wolfe als WDH-lid/voorzitter nascholing. Er waren ruim 20 deelnemers aanwezig; een van de reacties: Ik vond het een leuke nascholing, en ook inspirerend, met name het verhaal over reflecterend laboratoriumonderzoek. Maar ook leuk om te horen dat jullie gaan starten met het uitzetten van apparatuur voor metingen in de praktijk. Binnenkort kunt u op de site van het DCWF de presentaties downloaden. Francisca van Bezuijen: Hart voor de zaak Interview met Francisca van Bezuijen; zij is één van de zes hartfunctielaboranten. Tegenwoordig is dat een HBO opleiding. De hartfunctielaborant maakt zelfstandig e.c.g. s en doet inspannings e.c.g. s. Francisca vindt het leuk en interessant werk. Ze is echt zelf met de patiënten bezig. Zij doet bij een fietsproef zelf een korte anamnese en begeleidt de patiënt. Doelgroep inspanningstest: Op de vraag welke patiënten nu geschikt zijn voor zo n inspanningstest zegt Francisca dat eigenlijk alle patiënten die tijdens inspanning pijn krijgen

4 in aanmerking komen, vooral als dat pijn op de borst is, uitstralend naar de linker arm of naar de keel/kaak. Maar vooral ook pijn tussen de schouderbladen bij inspanning wordt nog al eens niet herkend als cardiaal. Het onderzoek kan dit goed aantonen. De volgende vraag aan Francisca sluit hier mooi bij aan. Wat meet je nu precies bij de fietstest? Francisca legt uit dat tijdens belasting de hartslag steeds sneller wordt en er meer bloed door de coronair vaten wordt gepompt. Afwijkingen hieraan kun je dan meteen waarnemen op het e.c.g. Ook ritmestoornissen kun je zien, maar ook bijvoorbeeld bij klachten van duizeligheid kan bepaald worden of deze cardiaal van aard zijn. Francisca en haar collega s doen de testen zelfstandig, maar de cardioloog is op korte afstand aanwezig. Op de fietsen zit een noodknop, die elke ochtend wordt getest. Soms wordt er ook wel eens per ongeluk tegen deze knop gestoten en dan blijkt de cardioloog binnen enkele seconden naast je te staan. Overigens zijn er eigenlijk nooit problemen met de fietsproeven, hoewel de patiënten toch tot maximale inspanning gaan. En in Nederland kan iedereen fietsen, dus kan bijna iedereen ook een behoorlijke inspanning leveren. Sinds enige tijd zijn de inspanningselectrocardiogrammen ook beschikbaar voor de huisartsen. In het begin van dit project hadden de hartfunctielaboranten wel wat moeite. De formulieren moeten goed zijn ingevuld. Patiënten die geen klachten hebben van pijn op de borst kunnen ook bij de sportarts een fietstest ondergaan. Bij deze sporters is ook meer de vraag hoe het met de conditie is gesteld, dus een heel andere vraagstellingen. De hartfunctielaboranten zien 1 tot 2 kandidaten voor de fietstest van de huisarts per dag, dus zo n 40 tot 50 per maand. Zij kunnen er veel meer aan. Uiteraard komen er veel patiënten van de cardioloog om te fietsen. Maar hier kan ook sprake zijn van tijdverlies. Een patiënt kan vaak veel sneller een fietstest krijgen dan een consult bij de cardioloog. Als er dan iets aan de hand is, is de patiënt via een fietstest veel sneller op de eerste harthulp. De fietstest geeft zekerheid en dat is mooi. Francisca heeft ook meegewerkt aan een tweetal films, die het DCWF heeft laten maken als patiëntenvoorlichting. Zij vond het leuk om te doen maar vindt het vooral nuttig voor patiënten om die films te zien vóór het onderzoek. Zij kunnen zich dan beter voorbereiden en weten wat hen gaat overkomen.

5 Wensen voor de toekomst? De hartfunctielaboranten zouden graag de uitslagen direct digitaal kunnen opslaan en opsturen. Nu gaat alles op papier naar de cardioloog, die beoordeelt en dat is veel werk en tijdverlies. Wel wordt alles direct gescand en kan de huisarts via de inzagefunctie in EZIS wel direct het onderzoek zien. Meestal worden de proeven binnen een dag beoordeeld. Bovendien worden de patiënten met acute pathologie er altijd uitgehaald en aan de cardioloog gepresenteerd, ook bij twijfel. Elke patiënt die na een fietsproef naar huis wordt gestuurd heeft dus geen afwijkingen op het inspanningselectrocardiogram. Francisca en haar collega s stellen deze patiënten dan ook gerust. Het DCWF dankt Francisca hartelijk voor het interview en haar rol in de films over e.c.g. en inspanningselectrocardiogram. Echo van het hart Het DCWF kreeg het verzoek, via een van de HAGRO s, om echo s van het hart als diagnostisch onderzoek voor volwassenen te realiseren. Dit verzoek wordt nu door DCWF uitgewerkt. Wat betreft de cardiologische echo van kinderen: deze vorm van diagnostiek maakt altijd onderdeel uit van een verwijzing naar een kinderarts dus niet los aan te vragen door de huisarts. Dit is de laatste maanden meerdere keren voorgekomen. Virtuele colonscopie via het DCWF In het Westfriesgasthuis is het mogelijk voor huisartsen om een virtuele colonoscopie aan te vragen. Dit gaat middels een CT-scan op de afdeling radiologie. De voorbereiding van de patiënt is iets lichter dan die voor een traditionele colonoscopie. Inmiddels hebben de MDL-artsen en de radiologen een gezamenlijk protocol opgesteld. De huisarts kan hiermee bepalen welk onderzoek hij bij zijn/haar patiënt moet aanvragen. Protocol traditionele optische colonoscopie Voor een colonoscopie bij de MDL-arts komen in aanmerking: Alle patiënten jonger dan 50 jaar Patiënten met een familiaire belasting met colontumoren Patiënten met zichtbaar of occult bloedverlies per anum

6 Alle andere patiënten komen ook voor een CT-colonografie in aanmerking. Ook voor de patiënten die absoluut geen colonoscopie willen, kan een CT colon worden aangevraagd. Met de vakgroepen radiologie en MDL is verder afgesproken dat patiënten die een onvolledige colonoscopie bij de MDL hebben (bijvoorbeeld een passagestoornis), op diezelfde dag nog een CT-colonografie krijgen. Het voordeel is dat het een keer voorbereiding scheelt; het colon is namelijk al schoon. Omgekeerd kan dit nog niet; de voorbereiding voor de CT-colon is namelijk lichter en het colon is dus minder schoon. Bij de aanvraag voor een CT-colon worden de patiënten van te voren (meestal als zij de voorbereiding afhalen) gescreend door de radioloog. Als de radioloog meent dat de betrokken patiënt beter een colonoscopie bij de MDL-arts kan krijgen, dan neemt hij contact op met de huisarts. Overigens zijn er tot nog toe nooit verkeerde verwijzingen naar de radioloog geweest en is de indicatie steeds door de huisarts goed gesteld. Tenslotte nog de wachttijd voor de CT-colon: deze bedraagt thans tussen de 1 dag (spoed) en maximaal 5 dagen. De uitslag is binnen 48 uur bekend. Achtergrondinformatie: Op grond van de huidige literatuur en op grond van de ervaringen met dit onderzoek elders kunnen de volgende conclusies worden getrokken: Inschatting van het risico op colonmaligniteit wordt door de huisarts gedaan aan de hand van symptomen, lichamelijk onderzoek en familieanamnese. Bij hoog risico wordt verwezen voor een optische colonoscopie en blij laag risico kan verwezen worden voor een CT-colon als alternatief Bij jonge patiënten heeft optische colonoscopie de voorkeur boven CT-colon indien er verdenking is op inflammatoire darmziekten Bij jonge patiënten en/of bij minder specifieke darmklachten kan echografie het voorkeursonderzoek zijn. Mede daarom beoordeelt de radioloog elke aanvraag van de huisartsen. Dit laatste kan leiden tot telefonisch overleg. Na overleg adviseert de radioloog soms echografie of accepteert hij een uitdrukkelijke wens voor CT-colon Verklarende woordenlijst: Optische colonoscopie: de traditionele colonoscopie, uitgevoerd door de Maag-Darm-Lever-arts

7 CT-colonoscopie of virtuele colonoscopie is een röntgenologisch onderzoek, uitgevoerd door de radioloog. Intraveneus contrast CT-scan thorax/abdomen Bij het maken van een CT-scan van de thorax en het abdomen wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van intraveneus contrast. Bij andere CTonderzoeken zoals een CT van de neusbijholten of een CT-colon wordt geen intraveneus contrast gegeven. Een CT-scan van thorax of abdomen wordt door de huisarts eigenlijk alleen aangevraagd op advies van de radioloog. Met de vakgroep radiologie is afgesproken dat bij de uitslag van de X-thorax, of bijvoorbeeld een echo van de buik altijd aangegeven wordt als een CT-scan nodig is én of daar intraveneus contrast bij wordt gebruikt. Als de huisarts het advies van de radioloog volgt, dan dient het onderstaande formulier volledig te worden ingevuld en vervolgens gefaxt naar de afdeling radiologie. Het faxnummer staat er op. Het formulier kunt u downloaden van onze website Via info@dcwf.nl kunt u het uitgebreide protocol "Preventie van contrastnefropathie bij het intraveneus gebruik van jodiumhoudend contrastmiddel bij volwassenen" opvragen. Hierin staan de achtergronden en overwegingen. In de nabije toekomst is dit protocol ook via de website te downloaden. Nascholing Op donderdag 22 november komt de nascholing te vervallen. De nascholingskalender voor 2013 volgt via de website van DCWF. Symposium DCWF Vlak voor de vakantie, wat uitgesteld door de Europese Kampioenschappen Voetbal, hield DCWF een symposium ter gelegenheid van het tweejarig bestaan. Het Symposium werd ingeleid door Bart Götte, van beroep Business Futurist. Bart nam zijn geboeide gehoor mee in een reis getiteld: Hoe de Smartphone u raakt. Een korte samenvatting hieronder voor de lezers die niet zijn geweest. Bart constateerde als eerste een trend do ityourself, met als voorbeelden Marktplaats de geldautomaten, waar voorheen een bankbediende zat en

8 de trend naar freelancers en zzp ers. Maar ook op het gebied van de gezondheidszorg is er sprake van een do ityourself -trend. Op internet bijvoorbeeld Gezondheidsplein.nl, de Social Media over gezondheid, de gamification van gezondheid de consumerdevices (zie hieronder) en allerlei apps op het gebied van gezondheid. Kijk maar eens op internet onder*self-experimentation * Behavior monitoring, * Lifelogging, lifecaching, lifestreaming * Location tracking * Digitizing body info * Biometric data * Psychological self-assessments * Medical self-diagnostics * Personal genome sequencing. Het DCWF is op dit moment bezig een verwijsapp te ontwikkelen voor de huisarts. Bart schetst ook kansen en ziet perspectieven in zelfdiagnose & - management.: Zelfmonitoring: zelfkennis, gezonder leven new business, marktontwikkeling Zelfdiagnose: vroege diagnose, effectievere behandeling, lagere kosten new business, marktontwikkeling Zelfmanagement: behoud van autonomie, preventie Vanuit consumentenperspectief zijn er implicaties, namelijk Uitdagingen & Onzekerheden: De patiënt wil begeleiding, duiding, en advies van de dokter. Wat te denken over vragen als: Dag arts, ik ben niet ziek. Maar kunt u mij helpen nog gezonder te worden? Dag arts, kunt u mij helpen? Ik snap mijn resultaten niet. Kunt u er chocola van maken Dag arts, ik heb deze ziekte. Kan ik deze behandeling krijgen op maat?

9 Dag patiënt, wij hebben onze eigen health-check app. Wil je deze gebruiken? Dag verzekeraar, ik heb mijn genetisch profiel in kaart gebracht. Kan ik een polis op maat krijgen? Dag verzekeraar,. Kijk! Ik leef aantoonbaar gezond. Kan ik korting op de premie krijgen? Dag overheid, de omgeving maakt mij ziek. Kan ik compensatie krijgen? Foresight 2020 volgens Bart Götte: zelfmonitoring, diagnose, management Na de verkiezingen in 2012 is het roer in de gezondheidszorg omgegaan. Beleid faciliteert in toenemende mate dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en daar een substantiële bijdrage in moeten leveren. Naast care & cure is preventie eindelijk van de grond gekomen. De drijvende kracht is de DIY-trend die onverminderd heeft doorgezet. De overheidsinitiatieven om een nationaal EPD te realiseren zijn opgegeven. De plannen werden door de realiteit ingehaald. Circa vijf miljoen Nederlanders beschikt over een eigen GezondheidsDashboard. Het dashboard integreert informatie over gezondheidsparameters met levensstijl-indicatoren. Niet de ouderwetse smart phone maar de populaire H-watches registreren 24/7 de vitale levensfuncties, al dan niet verrijkt met nano-tech in het lichaam. Het dashboard geeft persoonlijke resultaten weer, wijst op verbanden met bijvoorbeeld de Agenda, Locatie, en sociale omgeving. Bij bijzondere resultaten wordt de consument toestemming gevraagd om de resultaten met de huisarts te delen. Gebruikers worden slim genudged om gezondheidsprofielen volledig te maken. Diagnostische centra spelen slim in op deze ontwikkelingen door de analysemogelijkheden te benutten voor de particuliere markt. De kosten zijn fors gedaald door technologische ontwikkelingen en de grote volumes. Veel analyses zijn gratis. De waarde van de informatie is groter dan de kosten voor het vergaren ervan. Health-labs zijn informatiebrokers geworden voor industrieën die maar wat voor deze informatie betalen. Huisartsen konden de toegenomen behoefte om gezondheidsondersteuning al snel niet meer aan. Nieuwe medische disciplines zijn ontstaan waarin gezondheidsbegeleiding centraal staat. Duiding en advies staan hierin centraal. Vaak binnen de praktijk want binding en nabijheid blijven cliënten heel belangrijk vinden. Specialisten verrichten steeds meer maatwerk. De koppeling van epidemiologische inzichten met de specifieke persoonskenmerken van, en vroegtijdige diagnose bij patiënten heeft de effectiviteit van behandelingen een enorme impuls gegeven.

10 De verzekeraars, ooit een machtige speler, binnen het krachtenveld, staan onder druk. Nieuwe toetreders hebben de starre polissen doorbroken en komen met andere aanbiedingen en verdienmodellen. Maatwerk en Life Management staat hierin centraal. De overheid staat het toe. maar het zou ook goed heel anders kunnen gaan. Verkrijgbare testapparatuur Smartphone De firma Medisana doet veel aan moderne medische applicaties op de iphone. Op het Symposium waren er voorbeelden van apparaten. Er werden onder de bezoekers na de pauze twee weegschalen verloot, die kunnen nu hun lichaamsgewicht op de iphone volgen. Deze apparaten zijn onder meer bij EP Beerepoot verkrijgbaar.

11 Wetenswaardigheden DCWF Wist u dat: De koeriersdienst op vrijdagmiddag geen kweken e.d. meer ophaalt, zodat uw patiënt deze persoonlijk moet inleveren op poli 1 in het ziekenhuis. Anders kan het materiaal niet tijdig worden geanalyseerd en moet nieuw materiaal worden afgenomen. Dat dit ook geldt de dag vóór feestdagen Dat de wachttijd voor echografie op de afdeling radiologie thans 12 dagen is Het jaarverslag van DCWF online is, en kan worden gelezen: Het DCWF op dit moment bezig is met de ontwikkeling van een verwijsapp voor de huisarts Er twee verschillende telefoonnummers zijn om het DCWF te bereiken: voor de huisartsen: en voor patiënten

Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt

Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt FutureFlock Consulting 5 juli 2012 Zelfdiagnose & -management Hoe de Iphone u raakt Colofon in opdracht van: Door: Drs. Bart Götte MBA Business Futurist

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Gynaecologische echo s. Interview tijdschrift Amice

Nieuwsbrief. Gynaecologische echo s. Interview tijdschrift Amice Gynaecologische echo s Sinds kort is het mogelijk dat huisartsen een vaginale echografieaanvragen. Dit onderzoek wordt gedaan op de polikliniek gynaecologie door ervaren echolaboranten. De indicaties waarvoor

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Combinatie afspraak pijn op de borst

Combinatie afspraak pijn op de borst Patiënteninformatie Combinatie afspraak pijn op de borst rkz.nl Geachte heer/mevrouw, Hierbij bevestigen wij uw afspraak op... om... uur, bij dr...., cardioloog. U kunt zich op de dag van de afspraak melden

Nadere informatie

Programma. Pijn op de borst Hartkloppingen AF en Nieuwe behandelmethodes

Programma. Pijn op de borst Hartkloppingen AF en Nieuwe behandelmethodes Acute cardiologie Lodewijk Wagenaar, cardioloog Jurren van Opstal, cardioloog Cees Doelman, klinisch chemicus Anja van Kempen, huisarts Mirella Nijmeijer, huisarts Programma Pijn op de borst Hartkloppingen

Nadere informatie

Algemene informatie polikliniek Cardiologie

Algemene informatie polikliniek Cardiologie Algemene informatie polikliniek Cardiologie U heeft binnenkort een afspraak op de polikliniek Cardiologie van het Havenziekenhuis. In deze folder leest u wat er op deze poli gebeurt en welke onderzoeken

Nadere informatie

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol MSB EN VMSD Hoe samenwerking meer oplevert 3 OPLEIDEN IS VOORUITZIEN Investeren in de toekomst demedisch Specialist OKTOBER 2015 UITGAVE VAN DE FEDERATIE

Nadere informatie

Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren plotseling wegvalt? Dat wilt u toch ook voorkomen? Prescan Zakelijk

Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren plotseling wegvalt? Dat wilt u toch ook voorkomen? Prescan Zakelijk Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren plotseling wegvalt? Dat wilt u toch ook voorkomen? Prescan Zakelijk Total Body Check-up Voor medewerkers De Total Body Check-up is een onderzoek op basis

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek KLINISCHE CHEMIE Veelgestelde vragen over bloedonderzoek ADVIES Veelgestelde vragen over bloedonderzoek In deze folder leest u de meest gestelde vragen over bloedonderzoek. Hebt u vragen die niet in deze

Nadere informatie

Doelmatigheid van de zorg: Verbeteren efficiëntie in order systeem protocollaire en CITO (laboratorium) orders

Doelmatigheid van de zorg: Verbeteren efficiëntie in order systeem protocollaire en CITO (laboratorium) orders Doelmatigheid van de zorg: Verbeteren efficiëntie in order systeem protocollaire en CITO (laboratorium) orders Afdeling Heelkunde Sept 2015 Probleemstelling: Aanvragen van routine labaanvragen en post-operatieve

Nadere informatie

PIJN OP DE BORSTPOLIKLINIEK

PIJN OP DE BORSTPOLIKLINIEK PIJN OP DE BORSTPOLIKLINIEK 1163 Afspraak Pijn op de borst polikliniek (POB) Mevrouw/Mijnheer, Dag Datum Meldt u zich om: o 8.00 uur bij balie 352 o 12.00 uur bij balie 352 Bericht van verhindering Het

Nadere informatie

Total Body Scan Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. René Sprangers Cardioloog

Total Body Scan Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. René Sprangers Cardioloog Total Body Scan Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden René Sprangers Cardioloog Openbaarmaking belangen R. Sprangers Zelfstandig gevestigde medisch specialist o.a. werkzaam voor Prescan in Medisch

Nadere informatie

Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak. Kern: risicofactoren en gemiste diagnose acuut coronair lijden

Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak. Kern: risicofactoren en gemiste diagnose acuut coronair lijden Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak Kern: risicofactoren en gemiste diagnose acuut coronair lijden Uit de onderstaande casus blijkt weer eens hoe belangrijk het is om als huisarts

Nadere informatie

Digitaal raadplegen van medische gegevens

Digitaal raadplegen van medische gegevens Digitaal raadplegen van medische gegevens Inleiding De Ommelander Ziekenhuis Groep heeft van elke patiënt een medisch dossier. Hierin houden de medisch specialisten en andere zorgverleners van het ziekenhuis

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Per jaar melden zich 28.000 mensen op de SEH voor een medische behandeling,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Zorgkoepel West-Friesland op 1 januari gestart. Ergo s kinderen < 18 jaar altijd in overleg. MRI aanvragen

Nieuwsbrief. Zorgkoepel West-Friesland op 1 januari gestart. Ergo s kinderen < 18 jaar altijd in overleg. MRI aanvragen Zorgkoepel West-Friesland op 1 januari gestart Zorgkoepel West-Friesland (ZWF) bestuurt Huisartsenpost West-Friesland (CHP), Ketenzorg West-Friesland (KZWF) en Diagnostisch centrum West Friesland (DCWF).

Nadere informatie

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog:

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: Afspraak nieuwe patiënt U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: 2 Binnenkort brengt u een bezoek aan de cardioloog op de polikliniek cardiologie. Omdat u een nieuwe patiënt bent, willen wij graag

Nadere informatie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie Intensive care/coronaire care Informatie voor de patiënt en familie De intensive care / coronairy care afdeling U of uw familielid is opgenomen op de intensive care of coronaire care afdeling. Deze afdeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Pilot: röntgenfaciliteit voor patiënten van de CHP. Geen MRI s meer via de huisarts. Editie december 2013 nr.19

Nieuwsbrief. Pilot: röntgenfaciliteit voor patiënten van de CHP. Geen MRI s meer via de huisarts. Editie december 2013 nr.19 Pilot: röntgenfaciliteit voor patiënten van de CHP Per 8-11-2013 is het inloopspreekuur radiologie voor de patiënten van de CHP gestart. Patiënten kunnen op zaterdag, zondag en op officiële feestdagen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Resultaten tevredenheidsonderzoek juni 2013. Editie oktober 2013 nr.18 info@dcwf.nl

Nieuwsbrief. Resultaten tevredenheidsonderzoek juni 2013. Editie oktober 2013 nr.18 info@dcwf.nl Resultaten tevredenheidsonderzoek juni 2013 Allereerst onze dank aan alle huisartsen die de moeite hebben genomen om het tevredenheidsonderzoek in te vullen. We zijn ons ervan bewust dat er meerdere onderzoeken

Nadere informatie

Cardiologische onderzoeken op de functieafdeling Patiënten informatie

Cardiologische onderzoeken op de functieafdeling Patiënten informatie Cardiologische onderzoeken op de functieafdeling Patiënten informatie Uw afspraak U wordt verwacht op de functieafdeling, Cardiologie, balie F voor: Datum Tijd o E.C.G., uur o Holter, uur o Fiets, uur

Nadere informatie

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO 856 Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie) of magnetische

Nadere informatie

Pijn op de borstpolikliniek

Pijn op de borstpolikliniek Pijn op de borstpolikliniek U heeft binnenkort een afspraak op de Pijn op de borstpolikliniek. Hier zult u enkele onderzoeken ondergaan. Na afloop van de onderzoeken krijgt u direct de uitslagen van de

Nadere informatie

15-05-2014. Doelmatigheid van zorg - in opleiden -

15-05-2014. Doelmatigheid van zorg - in opleiden - Doelmatigheid van zorg - in opleiden - Doelmatigheid van zorg - in opleiden - Doel workshop: Inspiratie opdoen Zichtbaar maken hoe het thema doelmatigheid van zorg binnen de opleiding vormgegeven kan worden

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Fietstest. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Fietstest. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Fietstest i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De cardioloog heeft, in overleg met u, een fietstest aangevraagd. Een fietstest wordt ook wel eens inspanningstest, inspannings-ecg

Nadere informatie

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten SAMENVATTING Het project betreft het verbeteren van de aanvraagroute, uitvoering en planning van tilt-tafeltesten

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Medische Psychologie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De specialist bij wie u onder behandeling bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis, heeft u verwezen naar

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi & Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

POLIKLINIEK PIJN OP DE BORST

POLIKLINIEK PIJN OP DE BORST POLIKLINIEK PIJN OP DE BORST (POB) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de procedure op de polikliniek Pijn op de Borst van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Nadere informatie

TRANSMURAAL PROTOCOL MICTIEKLACHTEN BIJ MANNEN

TRANSMURAAL PROTOCOL MICTIEKLACHTEN BIJ MANNEN TRANSMURAAL PROTOCOL Inleiding Mictieklachten bij mannen komen frequent voor. Zeker met het toenemen van de gemiddelde levensverwachting zal het aantal mannen, dat zich presenteert met dergelijke klachten,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar?

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar? PATIËNTEN INFORMATIE Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal Geen bezwaar? Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis

Nadere informatie

Echocardiogram en fietsergometrie (inspanningstest)

Echocardiogram en fietsergometrie (inspanningstest) Echocardiogram en fietsergometrie (inspanningstest) 2 Functieafdeling Locatie Delfzicht (Delfzijl) Melden bij: Datum: Tijd: Zuil 8 (route H, locatie H.06) (vervolgens kunt u plaatsnemen in wachtkamer 1

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie Centrumlocatie U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor de cardioloog. De cardioloog onderzoekt en behandelt patiënten onder andere op de polikliniek Cardiologie. Waarschijnlijk is u hierover al

Nadere informatie

Algemene informatie huisartspraktijk

Algemene informatie huisartspraktijk Algemene informatie huisartspraktijk Adres en telefoon Kruidentuin 5d 2991 RK Barendrecht Telefoonnummer: 0180-617141 Receptenlijn: (24 uur per dag bereikbaar): 0180-617141 (optie 2) (alleen voor herhaalrecepten/chronische

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Inventarisatie bijzondere bekwaamheden huisartsen

Nieuwsbrief. Inventarisatie bijzondere bekwaamheden huisartsen Werkwijze bij acute afnames thuis De medewerkers van het laboratorium komen regelmatig in moeilijkheden omdat assistentes van huisartsen een verzoek doen voor acute afnames thuis, d.w.z. afnames die op

Nadere informatie

Spelregels second opinion

Spelregels second opinion Spelregels second opinion En/of voortzetting behandeling elders mca.nl Spelregels second opinion Als patiënt heeft u het recht de mening te vragen van een andere deskundige dan uw behandelend arts over

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Diagnostiek en Monitoring. Sanne van Delft Annelijn Goedhart

Diagnostiek en Monitoring. Sanne van Delft Annelijn Goedhart Diagnostiek en Monitoring Sanne van Delft Annelijn Goedhart 1 Peiling Point of care testing is het uitvoeren van een laboratorium test buiten het laboratorium door iemand die geen analist/laborant is,

Nadere informatie

Fiets- ergometrie. (fietstest) Cardiologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Fiets- ergometrie. (fietstest) Cardiologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Fiets- ergometrie (fietstest) Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Fietstest In overleg met uw cardioloog of huisarts wordt een fietstest (ergometrie) afgenomen. Met behulp van de fietstest kan worden vastgesteld

Nadere informatie

Welkom op de Spoed Eisende Hulp (SEH)

Welkom op de Spoed Eisende Hulp (SEH) Welkom op de Spoed Eisende Hulp (SEH) Welkom op de afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH) van het St. Anna Ziekenhuis. Op deze afdeling zien we dagelijks dertig tot veertig patiënten. Een deel van deze patiënten

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

http://toelatingsexamen.110mb.com

http://toelatingsexamen.110mb.com Arts-patiëntgesprek Dit onderdeel bestaat uit meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden, waarvan je er meestal al meteen 2 kan elimineren omdat ze te extreem zijn. Je moet eigenlijk op je gevoel afgaan

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

CT-onderzoek van het hart

CT-onderzoek van het hart CT-onderzoek van het hart Afdeling radiologie De CT-scan van het hart vindt plaats op afdeling radiologie in Veldhoven: Datum:. Dag / tijd:.. dag.. uur Routenummer: 055 Neemt u uw servicepas mee? Door

Nadere informatie

Sponsoring voorbeeldmails

Sponsoring voorbeeldmails Sponsoring voorbeeldmails In dit document hebben we een aantal voorbeeldmails opgesteld, die je kunt sturen naar verschillende contacten voor sponsoring. Ter info: dance4life is een brandname en wordt

Nadere informatie

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Geachte heer of mevrouw, Onlangs heeft u een hartinfarct, een dotterbehandeling of een hartoperatie gehad. Misschien waren er voordien al voortekenen

Nadere informatie

Combinatie afspraak tia/licht CVA

Combinatie afspraak tia/licht CVA Patiënteninformatie Combinatie afspraak tia/licht CVA rkz.nl U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts voor de combinatie afspraak TIA/ licht CVA. Hierbij ontvangt u een informatiefolder over de onderzoeken

Nadere informatie

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 1 Zelfzorg & zelfdiagnose Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 2 3 Zorgt Zelfdiagnose en Zelfzorg voor eigen regie van de patiënt? Zelfzorg & zelfdiagnose kan tot (meer) eigen regie leiden

Nadere informatie

Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren door ziekte wegvalt? Dit kunt u voorkomen. Business Body Scan

Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren door ziekte wegvalt? Dit kunt u voorkomen. Business Body Scan Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren door ziekte wegvalt? Dit kunt u voorkomen Business Body Scan Iedereen is vervangbaar! Een bekend gezegde, maar in de praktijk is het vaak uiterst lastig

Nadere informatie

Polikliniek cardiologie

Polikliniek cardiologie Polikliniek cardiologie Een overzicht van uw afspraken Afspraak: Afspraak: Afspraak: Afspraak: Bent u verhinderd? Mocht u om wat voor reden dan ook verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek

Nadere informatie

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC?

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015 Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? Gemiddeld 5 x Vind u dat u altijd door een arts geholpen

Nadere informatie

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam Welkom op zorgeenheid Acute adviezen Zorg na een afdeling hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam 1 2 Eerste Hart Hulp (EHH) Welkom U bent zojuist opgenomen op de Eerste Hart Hulp omdat u klachten

Nadere informatie

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Scholingen & Trainingen Datum: Dinsdag 12 mei 2015 Locatie: Jaarbeurs Utrecht Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Datum:

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi en Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Plenaire opening Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Opening door Anke Leibbrandt Iedereen wordt van harte welkom geheten namens de BVN en de programmacommissie erfelijkheid (betrokken

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5

Nadere informatie

Onderzoek naar oorzaken hoge bloeddruk

Onderzoek naar oorzaken hoge bloeddruk Onderzoek naar oorzaken hoge bloeddruk 2 U bent verwezen naar de afdeling interne geneeskunde/nierziekten. Om te onderzoeken wat uw hoge bloeddruk kan veroorzaken. In deze folder leest u wat u van dit

Nadere informatie

Punctie onder echo met opname

Punctie onder echo met opname Punctie onder echo met opname Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 2 5 Tijdens het onderzoek... 3 6 Na het onderzoek... 3 7 Uitslag...

Nadere informatie

Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering.

Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering. Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering. Uitleg en inzicht . In deze digitale folder leest u wat u kunt verwachten bij ons medisch acceptatieproces. Hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Cardicare. Centrum voor Cardiologie Blaricum. Afspraak binnen 24 uur Hartonderzoek en behandelplan binnen 2,5 uur. Informatie voor patiënten

Cardicare. Centrum voor Cardiologie Blaricum. Afspraak binnen 24 uur Hartonderzoek en behandelplan binnen 2,5 uur. Informatie voor patiënten Cardicare Centrum voor Cardiologie Blaricum Afspraak binnen 24 uur Hartonderzoek en behandelplan binnen 2,5 uur Informatie voor patiënten St. Antonius Cardicare St. Antonius Cardicare, locatie Gooi en

Nadere informatie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie Hartinfarct gehad? Hoe nu verder Cardiologie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over een hartinfarct 3 2. Diagnose en behandeling 4 3. Naar huis 6 4. Instructies en adviezen voor thuis 7 3 Uitleg

Nadere informatie

Afdeling radiologie. CT urografie. zonder darmvoorbereiding. Afspraak op. ...dag. ...uur

Afdeling radiologie. CT urografie. zonder darmvoorbereiding. Afspraak op. ...dag. ...uur Afdeling radiologie CT urografie zonder darmvoorbereiding Afspraak op...dag.......uur Inleiding U bent doorverwezen naar de afdeling radiologie van het Lievensberg ziekenhuis. Datum en tijdstip van het

Nadere informatie

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl Uw cliënt verdient toch maatwerk zorg? Waarom Webfysio? Uw eigen online en blended maatwerk zorgpakketten aanbieden Uw cliënten ondersteunen met online agenda, notificaties en herinneringen Direct online

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

CT Onderzoek. Volwassenen

CT Onderzoek. Volwassenen CT Onderzoek Volwassenen Uw specialist heeft u voor een CT-onderzoek verwezen naar de afdeling Radiologie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Deze brochure bevat informatie over het CT-onderzoek en

Nadere informatie

GHC Zorgprotocol Point-Of-Care Test (POCT)

GHC Zorgprotocol Point-Of-Care Test (POCT) GHC Zorgprotocol Point-Of-Care Test (POCT) Groningen, november 2016 CRP metingen De NHG standaard Acuut hoesten adviseert bij het vermoeden op een pneumonie of gecompliceerd luchtweginfect een C-reactieve

Nadere informatie

Polikliniek Sneldiagnostiek Longgeneeskunde

Polikliniek Sneldiagnostiek Longgeneeskunde Polikliniek Sneldiagnostiek Longgeneeskunde Vanwege een afwijking op uw longfoto heeft de huisarts u voor een afspraak verwezen naar de polikliniek Sneldiagnostiek Longgeneeskunde in HMC. Op de poli Sneldiagnostiek

Nadere informatie

U moet worden gekeurd! En nu?

U moet worden gekeurd! En nu? Protocol Verzekeringskeuringen: als u een medische keuring moet ondergaan door de hoogte van het bedrag dat u wilt verzekeren U moet worden gekeurd! En nu? 2 U moet worden gekeurd! En nu? Inhoud Voor wie

Nadere informatie

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning. Eventuele

Nadere informatie

Uitslag Patiënten Enquête

Uitslag Patiënten Enquête Uitslag Patiënten Enquête December 2011 Een onderzoek naar patiënttevredenheid. Dermatologisch Centrum Amstel & Vechtstreek Introductie Voor u ligt het rapport patiënttevredenheid 2011. Omdat wij als dermatologisch

Nadere informatie

Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie

Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie Eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie 2 U bent door uw huisarts, of een andere specialist, voor nader onderzoek verwezen naar de polikliniek cardiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Nadere informatie

HART AAN DE SLAG VOOR UW PRAKTIJK Hartritme-diagnostiek op afstand DE STAPPEN DE FUNCTIES DE PRAKTIJK

HART AAN DE SLAG VOOR UW PRAKTIJK Hartritme-diagnostiek op afstand DE STAPPEN DE FUNCTIES DE PRAKTIJK HART AAN DE SLAG VOOR UW PRAKTIJK Hartritme-diagnostiek op afstand DE PRAKTIJK Hartis in uw praktijk Hartritmestoornissen zijn vaak lastig vast te stellen. Kunt u als huisarts zelf behandelen of moet u

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Coronaire CT-angiografie Afdeling Cardiologie

PATIËNTENFOLDER Coronaire CT-angiografie Afdeling Cardiologie PATIËNTENFOLDER Coronaire CT-angiografie Afdeling Cardiologie Inleiding Binnenkort komt u naar Acibadem voor een coronaire CT-angiografie. In deze brochure leest u meer over de behandeling. Meldt u zich

Nadere informatie

Alzheimercentrum Belangrijk

Alzheimercentrum Belangrijk Alzheimercentrum U bent verwezen naar het Alzheimercentrum van VU medisch centrum (VUmc). In dit centrum wordt voor u op één dag al het onderzoek verricht dat nodig is voor het stellen van een diagnose.

Nadere informatie

Medisch acceptatieproces overlijdensrisicoverzekering

Medisch acceptatieproces overlijdensrisicoverzekering Medisch acceptatieproces overlijdensrisicoverzekering 1.0 2014 Bijzondere mensen, vertrouwde hypotheken www.woonfonds.nl Medisch acceptatieproces Overlijdensrisicoverzekering Uitleg en inzicht MODEL MA

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer mca.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5 Vragen over behandeling,

Nadere informatie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie Maatschap Cardiologie Boezemfibrilleren en cardioversie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling hartbewaking (CCU). Voorbereiding Wij verzoeken u twee dagen voor de elektrische

Nadere informatie

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "vasculaire preventie polikliniek". Uw afspraak is op... om 07.45 uur. Meldt

Nadere informatie

Wie bent u en wat verwacht u van deze workshop? Verwachtingen managen rond genetisch testen. Hoe verloopt intake gesprek? Waar bent u werkzaam?

Wie bent u en wat verwacht u van deze workshop? Verwachtingen managen rond genetisch testen. Hoe verloopt intake gesprek? Waar bent u werkzaam? Wie bent u en wat verwacht u van deze workshop? Verwachtingen managen rond genetisch testen Akke Albada Margreet Ausems Afd. Medische Genetica UMC Utrecht Waar bent u werkzaam? Hebben uw patiënten onrealistische

Nadere informatie

Vaatpoli. Een snellere weg naar behandeling

Vaatpoli. Een snellere weg naar behandeling Vaatpoli Een snellere weg naar behandeling Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de vaatpoli, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk te maken hebben met een afwijking van uw vaten. De vaatpoli wil mensen

Nadere informatie

Polikliniek maag-darmlever

Polikliniek maag-darmlever Polikliniek maag-darmlever (MDL) Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Rijnstate. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de polikliniek

Nadere informatie

Zie voor meer informatie: het kopje contrastvloeistof (in de bloedbaan).

Zie voor meer informatie: het kopje contrastvloeistof (in de bloedbaan). CT-scan onderzoek 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een Computer Tomografisch röntgen onderzoek, (CT-scan) op de afdeling radiologie van CWZ. Bij dit onderzoek worden er met een

Nadere informatie

MEDICONNECT DE TOTAAL OPLOSSING VOOR UW ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER

MEDICONNECT DE TOTAAL OPLOSSING VOOR UW ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER MEDICONNECT DE TOTAAL OPLOSSING VOOR UW ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER MEDICONNECT EEN KRACHTIG INSTRUMENT VOOR UW PRAKTIJK. MediConnect creëert een compleet elektronisch medisch dossier, inclusief alle

Nadere informatie

een goed begin is het halve werk

een goed begin is het halve werk een goed begin is het halve werk een goed begin is het halve werk Een oude wijsheid, maar een jong initiatief in de zorg: als zowel patiënt als dokter beter voorbereid zijn op het eerste consult in het

Nadere informatie

Radiologie. CT-scan van het hart. www.catharinaziekenhuis.nl

Radiologie. CT-scan van het hart. www.catharinaziekenhuis.nl Radiologie CT-scan van het hart www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD013 / CT-scan van het hart / 10-02-2014 2 CT-scan van het hart Door uw

Nadere informatie

1 Telefonisch triëren

1 Telefonisch triëren 1 Telefonisch triëren 1.1 Inleiding Telefonisch triëren is een nieuw begrip binnen de gezondheidszorg. Het woord triëren komt uit het Frans en betekent sorteren. In het Nederlandse leger en bij rampen

Nadere informatie

Hoe maak je verwijzingen naar de 2 de lijn effectiever? Een opmaat naar geintegreerde specialistische zorg in de 1 ste lijn.

Hoe maak je verwijzingen naar de 2 de lijn effectiever? Een opmaat naar geintegreerde specialistische zorg in de 1 ste lijn. Hoe maak je verwijzingen naar de 2 de lijn effectiever? Een opmaat naar geintegreerde specialistische zorg in de 1 ste lijn. Eerst het https://kostenvanziektentool.volksgezondheidenzorg.info CBS, statline

Nadere informatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie Digitale transformatie van zorgcommunicatie trendrapport 2016 Digitale transformatie en marktwerking ontwrichten zorgcommunicatie De zorg was decennialang een behouden markt, met professionals die kwaliteit

Nadere informatie

Praktijktoets. Vragen van CLB. NIEUWSBRIEF 3-5 december 2014. Geachte directie, Beste CLB-verpleegkundige en CLB-arts, Beste VWVJ-lid of sympathisant,

Praktijktoets. Vragen van CLB. NIEUWSBRIEF 3-5 december 2014. Geachte directie, Beste CLB-verpleegkundige en CLB-arts, Beste VWVJ-lid of sympathisant, Geachte directie, Beste CLB-verpleegkundige en CLB-arts, Beste VWVJ-lid of sympathisant, Praktijktoets Het eerste trimester loopt haast op zijn einde en de praktijktoets zit volledig op koers. Er werden

Nadere informatie

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl Vitaliteit rendeert! Vitaal zijn en je vitaal voelen staat voor iedere persoon aan de basis van het leven. Om je lekker te voelen, om je werk goed en met plezier te doen en/ of om prestaties te leveren.

Nadere informatie

Afdeling Radiologie. Algemene folder

Afdeling Radiologie. Algemene folder Afdeling Radiologie Algemene folder Inleiding Op de afdeling radiologie worden diverse onderzoeken uitgevoerd. Door middel van deze folder willen we u in het kort een aantal zaken over deze onderzoeken

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Mammapoli Westfriesgasthuis

Mammapoli Westfriesgasthuis Mammapoli Westfriesgasthuis Patiëntenvoorlichting Mammapoli 1 Mammapoli Westfriesgasthuis U bent bij uw huisarts geweest omdat u een verandering heeft bemerkt aan uw borst, of omdat u bericht heeft gehad

Nadere informatie

Pancreatief. Mijn rijkdom is mijn gezin Portret van vrijwilliger Gijsbert Hoek. Als je kanker hebt, heb je haast. Dat wordt geen gebak vanavond

Pancreatief. Mijn rijkdom is mijn gezin Portret van vrijwilliger Gijsbert Hoek. Als je kanker hebt, heb je haast. Dat wordt geen gebak vanavond Pancreatief Een kwartaaluitgave van de Alvleeskliervereniging Jaargang 15 december 2013 nr. Als je kanker hebt, heb je haast Kundige Kundige handen handen van van verpleegkundige verpleegkundige Thea Thea

Nadere informatie

Punctie met behulp van CT-scan

Punctie met behulp van CT-scan Punctie met behulp van CT-scan In overleg met uw behandelend arts is voor u een punctie met behulp van CTscan afgesproken. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (routenummer 780). De informatie

Nadere informatie

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Nierpatiënten Perspectief online is een internetpanel voor mensen met een nierziekte*, naasten van nierpatiënten en nierdonoren. Zij kunnen via

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: - Aanvraagformulier medicijnspiegel bepaling - Dientamoeba fragilis

Nadere informatie