Diversiteitsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Diversiteitsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid"

Transcriptie

1 Diversiteitsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid Poging tot definitie Diversiteit is het respecteren van verschillende gedragingen, waarden, cultuurkaders, levensstijlen, competenties en ervaringen van ieder lid van een groep (FOD P&O - herziening actieplan om de diversiteit op te waarderen). Belangrijkste regelgevingen Verdrag van Rome van 25 maart art. 13 heeft tot doel elke discriminatie te bestrijden op grond van geslacht, oorsprong, godsdienst, overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid dat op 01/02/2003 van kracht werd EEG-richtlijn van 9 februari beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen ten aanzien van de toegang tot het arbeidsproces, de beroepsopleiding en de promotiekansen en ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden EEG-richtlijn van 10 februari gelijke beloning voor mannelijke en vrouwelijke werknemers Wet van 25 februari 2003 (B.S. van 17 maart 2003) ter bestrijding van discriminatie en tot wijziging van de wet van 15 februari 1993 tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Wet van 5 maart 2007 (B.S. van 16 maart 2007) betreffende de werving van personen met een handicap in het federale administratieve openbaar ambt Wet van 10 mei 2007 (B.S. van 30 mei 2007) ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie. Context Onze maatschappij is grondig aan het veranderen en wordt almaar multicultureler. Mentaliteiten veranderen stap voor stap. Op alle niveaus wordt men zich geleidelijk aan bewust van de noodzaak om de nadruk te leggen op de diversiteit en om alle beschikbare middelen en het aanwezige menselijke potentieel ten nutte te maken. Die ontwikkeling zou zowel bij de overheidsbesturen als in de privésector weerspiegeld moeten worden. Dat belangrijke maatschappelijke thema moeten zij actief ter harte nemen. Als overheidsdienst hebben wij een rol te spelen in die positieve maatschappelijke ontwikkeling. Het diversiteitscharter werd op dinsdag 28 maart 2006 ondertekend door de voorzitters van alle FOD's en POD's. Het charter houdt in dat de voorzitters zich verbinden tot gelijke kansen en diversiteit in de federale overheidsbesturen.

2 Die goede intenties moeten nu gestalte krijgen! Discrimineren ik? Nooit! Nochtans komen wij allen, al dan niet bewust, in aanmerking voor discrimerende praktijken. Iedereen kent wel iemand waarvan hij niet houdt en draagt clichés uit die invloed hebben op zijn houding en zijn gedrag ten opzichte van bepaalde personen. Laat ons dat eens voor ogen houden. In de eerste plaats is het belangrijk er zich bewust van te worden, het durven toe te geven en vervolgens een andere houding aan te nemen. Op weg naar een diversiteitsplan In het Federaal Wetenschapsbeleid zijn er al acties ter zake opgezet, zoals het niet vermelden van het geslacht in jobadvertenties. Voor meer efficiëntie lijkt het ons echter essentieel dat in een alomvattend diversiteitsplan te verwerken. Wij willen ook dat het personeel van het FWB op alle niveaus zich nog verder bewust wordt van die problematiek en dat het in die optiek zijn initiatieven op touw zet. Daartoe wil de Cel diversiteit een plan uitwerken dat opgebouwd is rond twee hoofdlijnen waarin de 3 door de federale regering aangeprezen thema's zijn opgenomen. Andere thema's aansnijden in het licht van de behoeften van de POD is evenwel niet uitgesloten, zonder de thema's over het hoofd te zien die de federale overheid verplicht kan maken. 2 werkpakketten 1. Werving en selectie 2. Bewustmaking rond diversiteit Aan de hand van die 2 werkpakketten worden de door de federale overheid aanbevolen thema's aangesneden, te weten : 1. Personen met een handicap 2. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen 3. personeel van buitenlandse oorsprong De federale overheid heeft deze 3 thema s ondertussen uitgebreid en we zullen ons daarbij aansluiten als de behoefte ontstaat of zich een gunstige gelegenheid voordoet. Dergelijk diversiteitsproject moet in 2 fasen worden uitgevoerd. In de eerste fase wordt de stand van zaken opgemaakt in de POD en in de tweede fase moeten de doelstellingen ervan worden afgeleid en concrete acties worden voorgesteld om die te halen. Analyse van de toestand Om doelstellingen te kunnen vastleggen en concrete acties te kunnen opzetten, is het nuttig een duidelijk inzicht te hebben in de diversiteit binnen het FWB. Op dit ogenblik vonden wij het belangrijk een stand van zaken op te maken. De beschikbare personeelsgegevens worden geanalyseerd.

3 Er zijn weinig gegevens beschikbaar over personen met een handicap. Om die reden heeft de BAPH - de begeleidingscommissie voor de aanwerving van personen met een handicap - gevraagd het aantal personen met een handicap te tellen. De vragenlijst van de BAPH werd aan alle personeelsleden van de POD bezorgd. Geen enkele persoon met een handicap heeft op de vragenlijst geantwoord. Moeten wij daaruit besluiten dat er bij de POD geen enkele persoon met een handicap werkt? Neen, want uit de analyse van de gegevens "Junior" (HR-databank) blijkt dat niet zo te zijn. Een van onze besluiten is dat die personeelsleden niet wensen deel uit te maken van het quotum van personen met een handicap. Het aantal van personeel van buitenlandse oorsprong tellen is moeilijk, want er is geen overeenstemming over de definitie van dat begrip in de federale overheidsbesturen. Verscheidene FOD's hebben besloten de definitie over te nemen van het Rosettaplan (zie hieronder). Het zou een goede zaak zijn dat alle besturen zich bij die definitie aansluiten om op een gemeenschappelijke basis te kunnen werken. Met de cijfers van "Junior" ter hand kennen wij het percentage mannen en vrouwen per niveau en per leeftijd (zie bijgevoegde tabel). Werkpakket 1 : Werving en selectie -> Doel : een zo objectief en professioneel mogelijke werving, met naleving van de antidiscriminatienormen Het Wetenschapsbeleid doen kennen bij de verenigingen en het personeel bewustmaken van de problematiek -> Acties De bestaande P&O-processen analyseren (werving, opvang van de nieuwe medewerkers) met als doel de voor verbetering vatbare punten in het licht te stellen, met bijzondere aandacht voor de werving en de opvang van personen met een handicap In de selectietemplates met betrekking tot de jobaanbiedingen de volgende zin opnemen : " Diversiteit is een principe waaraan het Federaal Wetenschapsbeleid ten zeerste is gehecht en dat de competenties in het licht stelt zonder onderscheid van geslacht, huidskleur, handicap, politieke of religieuze overtuigingen, leeftijd, seksuele voorkeur..." Een diversiteitsopleiding (bijv. opleiding "Sleutels om goed te functioneren binnen een diverse professionele omgeving"), in een eerste fase voor het HR-personeel, de personen die deel uitmaken van de selectiecommissies, de personen met een managementfunctie en vervolgens de andere personeelsleden Contact opnemen met de verenigingen die op het terrein werkzaam zijn, te weten Selor, P&O, de Brailleliga, de AWHIP..., maar ook met de diversiteitscellen van de andere FOD's Deelnemen aan seminaries die door instellingen worden georganiseerd die tegen discriminatie en voor gelijke kansen zijn Die personen opvangen en de diversiteit in licht te stellen en een van de 2 bij het OFO beschikbare diversiteitsopleidingen voorstellen Een budget uittrekken opdat de website van Wetenschapsbeleid door slechtziende personen kan worden bezocht.

4 Werving en selectie van personen met een handicap -> Doel : de reglementering toepassen Het quotum van 3% halen, waarbij 3% van het bij de POD tewerkgestelde personeel personen met een handicap moet zijn. Zie KB van 5 maart 2007 dat alle gemeenschappen en gewesten verplicht dat quotum te halen tegen 1 januari > Acties : een procedure instellen om het KB van 5 maart 2007 toe te passen 1.1. Precieze vastlegging van het aantal bij de POD tewerkgestelde personen met een handicap Voor de telling gebruikmaken van de vragenlijst van de BAPH Een gewone verklaring opstellen bij de commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer vooraleer die vragenlijst te gebruiken Ervoor zorgen dat die vragenlijst vrijwillig aan iedere nieuwkomer wordt bezorgd om op geregelde tijdstippen onze gegevens daaromtrent te updaten Aanwerven door gebruik te maken van de verschillende lijsten van Selor zodra de POD zal zijn verhuisd en de toegang voor personen met beperkte mobiliteit gemakkelijker zal zijn gemaakt 1.3. Een luik bewustmaking rond handicap zal opgesteld worden. Werkpakket 2: bewustmaking rond diversiteit -> Doel : zich eigen maken van de begrippen respect en verdraagzaamheid door de andere beter te leren kennen -> Acties Campagnes ten gunste van diversiteit en gelijke kansen voortzetten om personen van verschillende origine aan te moedigen te solliciteren bij onze administratie Informatie inwinnen bij andere besturen over projecten en gemeenschappelijke acties overwegen De internationale dag voor personen met een handicap promoten (3 december) Netwerken tot stand brengen van personeelsleden die bij het thema diversiteit zijn betrokken De functionele chefs warm maken voor diversiteit via theaterstukken, striptentoonstellingen..., Voorzien in gesprekken met de personen die de POD zouden verlaten, om de redenen te kennen van hun vertrek, met inbegrip van een hoofdstuk diversiteit.

5 Bewustmaking rond de gelijke behandeling van mannen en vrouwen -> Doel : Meer vrouwen betrekken bij de besluitvorming -> Acties Gemengde commissies Vrouwen ertoe aansporen managementopleidingen te volgen bij het OFO Vrouwen met de nodige ervaring ertoe aansporen zich kandidaat te stellen voor managementfuncties door campagnes als Top Skills bijvoorbeeld voort te zetten De ouders ondervragen over hun tijdbeheer en over kinderopvang (vragenlijst van de Cel welzijn van P&O) Genderbudgeting in de toekomstige begroting inpassen. Bewustmaking van de aanwezigheid van personeel van buitenlandse oorsprong Daar er geen gemeenschappelijke definitie is bij de federale overheidsbesturen, is het onontbeerlijk het eens te worden over een definitie van het begrip «personeel van buitenlandse oorsprong», om een duidelijk zicht te hebben op de toestand en dienovereenkomstig te kunnen handelen. De Cel diversiteit stelt voor de definitie over te nemen van het Rosettaplan.Vele FOD's hebben ze al goedgekeurd, want zij is het resultaat van een consensus die gevonden werd bij de opstelling van het Rosettaplan. Onder "werknemers van buitenlandse oorsprong" wordt in het Rosettaplan verstaan : personen die niet de nationaliteit bezitten van een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie of personen van wie minstens een van de ouders die nationaliteit niet bezit of personen waarvan minstens twee grootouders die nationaliteit niet bezitten of bij hun overlijden bezaten. -> Doel : vastleggen van het aantal door de POD tewerkgestelde werknemers van buitenlandse oorsprong Een ontwerp van nationaliteitsverklaring uitwerken uitgaande van de definitie in het Rosettaplan en in een vragenlijst voorzien aan de hand waarvan een telling kan plaatsvinden Het document voor akkoord voorleggen aan de Cel diversiteit van de POD P&O. Een verklaring indienen bij de commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer die akte neemt van de verzameling van gevoelige gegevens door de federale overheidsbesturen in het kader van het diversiteitsbeleid

6 Op vrijwillige basis gebruikmaken van het document "nationaliteitsverklaring" bij de aanwerving Dat document bekendmaken bij het volledige personeel dat verzocht wordt het in te vullen. Iedereen heeft baat bij diversiteit!

ACTIEPLAN DIVERSITEIT VAN DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

ACTIEPLAN DIVERSITEIT VAN DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING ACTIEPLAN DIVERSITEIT VAN DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2007-2008 Achtergrond Reglementering Diversiteitsplan voor het openbaar ambt en

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.654 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- IPA 2007-2008 - Non-discriminatie - Positieve acties x x x 2.278/1-1

Nadere informatie

INITIATIEFADVIES. betreffende de opmaak van een anti-discriminatie kaderordonnantie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

INITIATIEFADVIES. betreffende de opmaak van een anti-discriminatie kaderordonnantie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. INITIATIEFADVIES betreffende de opmaak van een anti-discriminatie kaderordonnantie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 20 april 2017 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie De instrumenten in de strijd tegen discriminatie 1 e instrument: De wetgeving HET IS WETTELIJK VERBODEN TE DISCRIMINEREN! De 3 anti-discriminatiewetten van 10 mei 2007 De Brusselse ordonnanties van 2008

Nadere informatie

Diversiteit in de federale overheid. Actieplan Diversiteit aanstekelijk anders!

Diversiteit in de federale overheid. Actieplan Diversiteit aanstekelijk anders! Diversiteit in de federale overheid Actieplan 2011-2014 Diversiteit aanstekelijk anders! Actieplan 2011-2014 Het diversiteitsbeleid van de federale overheid is gebaseerd op het principe van respect voor

Nadere informatie

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE #DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE In het kader van de sectorconvenants 2018-2019, afgesloten tussen de Vlaamse regering en de sectoren, is antidiscriminatie een belangrijk thema. Een onderdeel hiervan

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006 inzake het voorontwerp van ordonnantie betreffende de gelijke kansen

Nadere informatie

Het overzicht omvat 6 processen inzake human resources en een luik communicatie:

Het overzicht omvat 6 processen inzake human resources en een luik communicatie: TOOL 9. NIET-EXHAUSTIEVE LIJST MET VOORBEELDEN VAN DIVERSITEITSACTIES PER HR-DOMEIN [ TOOLS ] Dit document stelt actiepistes en aandachtspunten voor om gelijke kansen binnen uw organisatie te stimuleren.

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú De Socialistische Fractie in het Europees Parlement streeft naar de garantie dat iedereen zich volledig aanvaard voelt zoals hij of zij is, zodat we in onze gemeenschappen

Nadere informatie

Werving van personen met een handicap. klanteninfosessie Selor - 21 juni 2013

Werving van personen met een handicap. klanteninfosessie Selor - 21 juni 2013 Werving van personen met een handicap klanteninfosessie Selor - 21 juni 2013 AGENDA 1 I. Context: KB 2 3 II. Focus op instroom III. Focus op selectie 4 IV. Focus op doorstroom AGENDA 1 I. Context: KB 2

Nadere informatie

Actieplan Diversiteit

Actieplan Diversiteit Actieplan Diversiteit 2010-2012 Stafdienst Personeel en Organisatie Dienst Diversiteitsbeleid CONTACT : Cindy HANNARD cindy.hannard@just.fgov.be Tél. : 02/542.66.50 Kim HERREMANS kim.herremans@just.fgov.be

Nadere informatie

Respect voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Respect voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen Respect voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen De federale overheid: een diverse werkgever Hoe meer verschillende en tegengestelde stemmen, hoe mooier het concert. Angelus Silesius Respect voor gelijkheid

Nadere informatie

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan?

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? 2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? Om de strijd tegen discriminatie op de werkvloer aan te gaan, kan je als militant beroep doen op een breed wettelijk kader. Je vindt hieronder de belangrijkste

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2413 (2013-2014) Nr. 3 19 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 13 juli 2007 houdende bevordering van een meer evenwichtige participatie van vrouwen

Nadere informatie

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De wet van 22 april 2012 en de doelstellingen ervan

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De wet van 22 april 2012 en de doelstellingen ervan 1 Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen De wet van 22 april 2012 en de doelstellingen ervan 1. Europese context 2 3 Europese context 1.1. Verdrag en richtlijn Artikel 157 van het Verdrag van

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 mei 2002 houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt;

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 mei 2002 houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt; Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering houdende maatregelen ter bevordering en ondersteuning van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in de Vlaamse administratie DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Isaac De Vos 21 mei 2015 Cel Diversiteit Doel: Discriminatie binnen de geïntegreerde politie tegen te gaan. Sensibiliseringscampagnes, het coördineren van

Nadere informatie

12/02/2015. Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De wet van 22 april 2012 en de doelstellingen ervan. 1.

12/02/2015. Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De wet van 22 april 2012 en de doelstellingen ervan. 1. 1 Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen De wet van 22 april 2012 en de doelstellingen ervan 2 1. 1 3 1.1. Verdrag en richtlijn Artikel 157 van het Verdrag van Rome (ratio legis + direct horizontaal

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari A D V I E S Nr. 1.888 ------------------------------- Zitting van dinsdag 28 januari 2014 ------------------------------------------------- Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen

Nadere informatie

Algemene bepalingen. Pagina 1 van 5

Algemene bepalingen. Pagina 1 van 5 Bijlage: Gedragscode voor deelnemers aan loopbaanbegeleiding die door gemandateerde dienstverleners toegepast moet worden bij de uitvoering van de opdracht als vermeld in artikel 5, 1, tweede lid, 6 Algemene

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS -------------------------

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 22 december

A D V I E S Nr Zitting van maandag 22 december A D V I E S Nr. 1.662 ------------------------------ Zitting van maandag 22 december 2008 ------------------------------------------------------ Wetsvoorstel tot bevordering van de werkgelegenheid van

Nadere informatie

Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen.

Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen. Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen Samenvatting Wat wordt er bedoeld met beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen? Waarom bestaan er nog steeds beloningsverschillen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.656 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- Wetsvoorstel om korte bedrijfsstages te gebruiken als middel om

Nadere informatie

Respect voor. culturen. De federale overheid: een diverse werkgever

Respect voor. culturen. De federale overheid: een diverse werkgever Respect voor culturen De federale overheid: een diverse werkgever Hoe meer verschillende en tegengestelde stemmen, hoe mooier het concert. Angelus Silesius Respect voor culturen De federale overheid: een

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.762 ----------------------------- Zitting van woensdag 26 januari 2011 ------------------------------------------------ IAO - Rapporten betreffende de niet geratificeerde verdragen en

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 03 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 03 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

jobs, overheid, screening, certificering, competenties, taaltesten Hoe laureaten met een handicap aanwerven? www.selor.be info@selor.

jobs, overheid, screening, certificering, competenties, taaltesten Hoe laureaten met een handicap aanwerven? www.selor.be info@selor. jobs, overheid, screening, certificering, competenties, taaltesten Hoe laureaten met een handicap Jaarlijks test Selor een 800-tal kandidaten met een handicap. De effectieve aanwervingen van personen met

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 3 MAART 2011. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot uitvoering van de ordonnantie van 4 september 2008 ter bevordering van diversiteit

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 15 MAART 2007

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 15 MAART 2007 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 15 MAART 2007 inzake het ontwerp van sociaal-economische monitoring op basis van

Nadere informatie

Advies nr. 154 van 8 december 2017 van het Bureau van de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen over de verloven voor co-ouders in het

Advies nr. 154 van 8 december 2017 van het Bureau van de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen over de verloven voor co-ouders in het Advies nr. 154 van 8 december 2017 van het Bureau van de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen over de verloven voor co-ouders in het geval van een doodgeboren kind 1 Advies nr. 154 van 8 december

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 BIS --------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 19 december 2001 ------------------------------------------------------

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 60.417/3 van 12 november 2016 over een voorontwerp van decreet van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest houdende instemming met 1 de overeenkomst tussen

Nadere informatie

FAQ - TOP SKILLS 2A. WAT HOUDT HET PROJECT TOP SKILLS CONCREET IN?

FAQ - TOP SKILLS 2A. WAT HOUDT HET PROJECT TOP SKILLS CONCREET IN? FAQ - TOP SKILLS 1. WAAROM TOP SKILLS? Er zijn nog te veel verschillen tussen de pressionele situatie van mannen en vrouwen; Het aandeel vrouwelijke kandidaturen en de vertegenwoordiging van vrouwen op

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Diversiteit : actieplan 2009-12

Diversiteit : actieplan 2009-12 Diversiteit : actieplan 2009-12 Diversiteit Waarom? Belangrijk en noodzakelijk begin: Alleen iemand die met twee ogen naar de wereld kijkt, ziet perspectief. Wie met 1 oog kijkt, ziet geen perspectief.

Nadere informatie

Knipperlichten Psychosociale Risico s : Module 2

Knipperlichten Psychosociale Risico s : Module 2 Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Europees Sociaal Fonds Datum:...................... Knipperlichten Psychosociale Risico s : Module 2 Parameter Cijfermatige gegevens

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 38 SEXIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 38 SEXIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 38 SEXIES --------------------------------------------------------------------------------- Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------

Nadere informatie

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep. Handvest diversiteit 2018

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep. Handvest diversiteit 2018 Argenta Bank- en Verzekeringsgroep 2018 Antwerpen, 20 maart 2018 Argenta Bank- en Verzekeringsgroep nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen Gevoeligheid: publiek Management samenvatting Argenta streeft ernaar

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/ COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe(2008)D/ Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie Herrmann-Debrouxlaan 48 1160 Brussel Betreft:

Nadere informatie

Criteria verlaagd tarief. Het Oranje Kruis. per 1-1-2016

Criteria verlaagd tarief. Het Oranje Kruis. per 1-1-2016 Criteria verlaagd tarief van Het Oranje Kruis per 1-1-2016 2015 Criteria verlaagd tarief van Het Oranje Kruis per 1-1-2016 Stichting Het Oranje Kruis heeft geen winstoogmerk. De organisatie streeft niet

Nadere informatie

De Diversity Award van de Federale Overheid

De Diversity Award van de Federale Overheid De Diversity Award van de Federale Overheid Dit document is een realisatie van de Werkgroep Diversiteit van het Netwerk Federale Diversiteit. Voorzitter van de werkgroep Van Eeckhout Freddy - Defensie

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

INFORMATIEBERICHT. Directeur Dienstenchequebedrijf. Contractuele tewerkstelling - onbepaalde duur - voltijds

INFORMATIEBERICHT. Directeur Dienstenchequebedrijf. Contractuele tewerkstelling - onbepaalde duur - voltijds INFORMATIEBERICHT Directeur Dienstenchequebedrijf Contractuele tewerkstelling - onbepaalde duur - voltijds Het dienstenchequebedrijf PWA Maasmechelen gaat over tot de aanwerving van een (m/v) directeur,

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 21/10/2014

Datum van inontvangstneming : 21/10/2014 Datum van inontvangstneming : 21/10/2014 Vertaling C-432/14-1 Zaak C-432/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 22 september 2014 Verwijzende rechter: Conseil de prud hommes de

Nadere informatie

Non-discriminatie: invulling van de aangekondigde maatregelen

Non-discriminatie: invulling van de aangekondigde maatregelen Circ. : 2007 228/HM/bf Dat. : 22/11/2007 De. : INT Contact : H. MUYLDERMANS Non-discriminatie: invulling van de aangekondigde maatregelen De Bestuursraad van Federgon Uitzendarbeid heeft tijdens zijn laatste

Nadere informatie

Onze vraag: In het partijprogramma en congresteksten van CD&V staat op p. 60, in het luik over Werking van de overheid : Waarom deze vraag?

Onze vraag: In het partijprogramma en congresteksten van CD&V staat op p. 60, in het luik over Werking van de overheid : Waarom deze vraag? Onze vraag: De Vlaamse overheid maakt zijn voorbeeldfunctie betreffende tewerkstelling van kansengroepen waar, met een geactualiseerd streefcijfer van 10% personeelsleden uit etnisch-culturele minderheden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN NR. 38 BIS VAN 29 OKTOBER 1991, NR. 38

Nadere informatie

Wervings- en selectieprocedures en discriminatie: een bevraging van HRpersoneel. Lieve Eeman en Miet Lamberts - HIVA

Wervings- en selectieprocedures en discriminatie: een bevraging van HRpersoneel. Lieve Eeman en Miet Lamberts - HIVA Wervings- en selectieprocedures en discriminatie: een bevraging van HRpersoneel Lieve Eeman en Miet Lamberts - HIVA OVERZICHT 1. Situering en onderzoeksvragen 2. Methode 3. Wervings- en selectieprocedures

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Arbeidsongevallen Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg steven.vandenbroeck@werk.belgie.be 5 juni 2018 1 Inhoud 1. Wetgeving 2. EHBO 3. Vergoeding

Nadere informatie

INFORMATIEBERICHT. Directeur Dienstenchequebedrijf. Contractuele tewerkstelling - onbepaalde duur - voltijds

INFORMATIEBERICHT. Directeur Dienstenchequebedrijf. Contractuele tewerkstelling - onbepaalde duur - voltijds INFORMATIEBERICHT Directeur Dienstenchequebedrijf Contractuele tewerkstelling - onbepaalde duur - voltijds Het dienstenchequebedrijf PWA Maasmechelen gaat over tot de aanwerving van een (m/v) directeur,

Nadere informatie

Reglement Samenlevingsprijs

Reglement Samenlevingsprijs Reglement Samenlevingsprijs Goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 mei 2017 Bekendgemaakt op 23 mei 2017 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Doelgroep en toepassingsgebied... 1 Artikel 3. Categorieën...

Nadere informatie

Gelijke behandeling. informatie voor werknemers

Gelijke behandeling. informatie voor werknemers Gelijke behandeling informatie voor werknemers Gelijke behandeling: informatie voor werknemers Het is wettelijk bepaald dat iemand niet ongelijk behandeld mag worden vanwege zijn godsdienst, levensovertuiging,

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen (B.S. 10.11.2003) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 VERSLAG van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) aan: de Raad EPSCO Nr. vorig doc.: 9081/08

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad tot vaststelling van

Nadere informatie

ADJUNCT DIRECTEUR (M/V)

ADJUNCT DIRECTEUR (M/V) ADJUNCT DIRECTEUR (M/V) INSTITUUT VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN ANG05735 Functiecontext Verslag uitbrengen aan de raad van bestuur over de uitvoering van het algemeen beleid van het Instituut

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Datum: 8 december

Nadere informatie

ADVIES 2 A Integratie van de genderdimensie

ADVIES 2 A Integratie van de genderdimensie BRUSSELSE RAAD VOOR GELIJKHEID TUSSEN VROUWEN EN MANNEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES 2 A 2014 002 Integratie van de genderdimensie 13 februari 2014 Ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR

TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR [ TOOLS ] De DIVERSImeter is een analysevragenlijst gebaseerd op zelfevaluatie en toegespitst op strategie, leiderschap

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 25/07/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Subsidiereglement voor afvalpreventiemaatregelen in de feestkernen voor de Gentse Feesten 2017

Subsidiereglement voor afvalpreventiemaatregelen in de feestkernen voor de Gentse Feesten 2017 Subsidiereglement voor afvalpreventiemaatregelen in de feestkernen voor de Gentse Feesten 2017 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 april 2017 Bekendgemaakt op 25 april 2017 Inhoudstafel Artikel 1. Doel...

Nadere informatie

GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN

GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN Functiebeschrijvingen en competentieprofielen bij de federale overheid GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN Handleiding Januari 2018 DG Rekrutering en Ontwikkeling FOD Beleid en Ondersteuning INHOUDSTAFEL 1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september A D V I E S Nr. 2.098 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 september 2018 -------------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden

Nadere informatie

Respect voor. personen met een handicap. De federale overheid: een diverse werkgever

Respect voor. personen met een handicap. De federale overheid: een diverse werkgever Respect voor personen met een handicap De federale overheid: een diverse werkgever Hoe meer verschillende en tegengestelde stemmen, hoe mooier het concert. Angelus Silesius Respect voor personen met een

Nadere informatie

Gender- en diversiteitsplan 2005

Gender- en diversiteitsplan 2005 Brussel, juni 2005 060805_Gender-_en_diversiteistplan_2005 Gender- en diversiteitsplan 2005 Sociaal-Economische Raad van laanderen Inhoud 1. otivatie... 3 2. Identificatie van de entiteit... 5 3. Gender-

Nadere informatie

VERSLAG WERKGROEP KADASTER VAN HET CONTRACTUEEL PERSONEEL.

VERSLAG WERKGROEP KADASTER VAN HET CONTRACTUEEL PERSONEEL. VERSLAG WERKGROEP KADASTER VAN HET CONTRACTUEEL PERSONEEL. Dit document bevat het verslag van de werkgroep, opgericht binnen het Comité B, ter uitvoering van één van de aspecten van punt 1 van het op 22

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/142 BERAADSLAGING NR 11/092 VAN 6 DECEMBER 2011 MET BETREKKING TOT DE ONDERLINGE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningscriteria

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Mensenrechten Beleid (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.2/2013 op 22 februari 2013) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011 5.10.1 Gedragscode FloreoKids Versie 1 26-7-2011 5.10.1. Gedragscode FloreoKids Om elkaar te beschermen heeft FloreoKids in een gedragscode beschreven op welke wijze we met elkaar en met onze klanten omgaan.

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019 Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen Deze oproep tot het indienen van voorstellen past in de uitvoering van het

Nadere informatie

1.1. HET VERDRAG VAN DE VERENIGDE NATIES INZAKE DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP

1.1. HET VERDRAG VAN DE VERENIGDE NATIES INZAKE DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP WETGEVENG KADER Er bestaan meerdere basisteksten die belangrijke elementen bekrachtigen met betrekking tot de tewerkstelling van personen met een handicap. Die principes zijn de basis van het geleverde

Nadere informatie

overal waar zij wordt gebruikt, kan ook hij worden gelezen

overal waar zij wordt gebruikt, kan ook hij worden gelezen GEDRAGSCODE SMWO Inleiding Iedere medewerker bij SMWO is uniek. Maar een aantal kernwaarden delen wij met elkaar. Daarmee krijgt onze organisatie een eigen identiteit. Een identiteit die gedragen wordt

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 38 QUATER -------------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 14 juli 1999 --------------------------------------------

Nadere informatie

betreffende sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond

betreffende sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond ingediend op 415 (2014-2015) Nr. 1 30 juni 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Jan Hofkens, Sonja Claes, Emmily Talpe, Andries Gryffroy, Robrecht Bothuyne en Miranda Van Eetvelde betreffende sensibilisering,

Nadere informatie

Hoofdmedewerker Buitenlandse zendingen (M/V)

Hoofdmedewerker Buitenlandse zendingen (M/V) De Managementondersteunende Diensten van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie gaan via de interne arbeidsmarkt over tot een bevordering in de graad van: Hoofdmedewerker Buitenlandse zendingen

Nadere informatie

Stuk 1068 ( ) Nr. 1. Zitting januari 2007 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1068 ( ) Nr. 1. Zitting januari 2007 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1068 (2006-2007) Nr. 1 Zitting 2006-2006 18 januari 2007 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met de overeenkomst inzake zeevervoer tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds,

Nadere informatie

OCMW AALST SAMEN ZORGEN VOOR WELZIJN

OCMW AALST SAMEN ZORGEN VOOR WELZIJN OCMW AALST SAMEN ZORGEN VOOR WELZIJN BESTUURSSECRETARIS ICT - dienst informatica m/v SELECTIEPROCEDURE AANWERVING EN BEVORDERING VOLTIJDS STATUTAIR NIVEAU A1a-b, A2a AANLEG WERVINGSRESERVE 2 JAAR, VERLENGBAAR

Nadere informatie

Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 -

Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 - Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 - Minister Onkelinx en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zijn erg betrokken bij de problematiek van het

Nadere informatie

Een kennismaking met de anti-discriminatiewetten en ediv West4Work 2017

Een kennismaking met de anti-discriminatiewetten en ediv West4Work 2017 Een kennismaking met de anti-discriminatiewetten en ediv West4Work 2017 mars 16 p 1 Praktische afspraken Timing Gsm Input vanuit eigen ervaringen Vrij praten Respect Vertrouwelijkheid mars 16 p 2 Programma

Nadere informatie

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van MESEN Markt 1 8957 Mesen Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI MESEN/RMID-SCP/2017 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag Geachte Voorzitter, Hierbij

Nadere informatie

NOTA AAN DE MINISTERRAAD

NOTA AAN DE MINISTERRAAD KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER ALGEMENE DIRECTIE COÖRDINATIE EN JURIDISCHE ZAKEN STUDIEDIENST NOTA AAN DE MINISTERRAAD BETREFT : Nota aan de Ministerraad - Uitvoering van het Verdrag van de Verenigde

Nadere informatie