Groot-Alveringem de ontstaansgeschiedenis van onze dorpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groot-Alveringem de ontstaansgeschiedenis van onze dorpen"

Transcriptie

1 Groot-Alveringem de ontstaansgeschiedenis van onze dorpen Alveringem 1898 ha Beveren aan de IJzer 1235 ha Gijverinkhove 392 ha Hoogstade 566 ha Leisele 1538 ha Oeren 289 ha Sint-Rijkers 372 ha Stavele 1263 ha Izenberge 451 ha

2 De vorming van Groot-Alveringem 1970 De fusie van 1970 herleidde de 9 gemeentes tot 3: Alveringem (met Oeren, Sint-Rijkers en Hoogstade) Leisele (met Izenberge en Gijverinkhove) Stavele (met Beveren aan de IJzer) De nieuwe entiteit Alveringem strekt zich uit over 8002 ha en zit als het ware geklemd tussen Diksmuide, Lo-Reninge, Poperinge, Veurne, Vleteren en Frankrijk In 1976 werd de grote fusie doorgevoerd, die ook een einde stelde aan het onafhankelijk bestaan van Leisele en Stavele. Vanaf 1 januari 1976 werd Groot-Alveringem gevormd. Gemeentewapen 1963: rechts in lazuur 3 omgekeerde sparappels van goud. Links in goud een leeuw van sable, getongd van keel, met schuinkruis van sinopel over alles heen. Rechts staat het wapen van het O.L.Vrouwekapittel van Sint-Omaars. Dit kapittel bezat vermoedelijk sinds de 7 e eeuw de rechtsmacht over het zogenaamde Vrije van Sint-Omaars. In 1604 kocht de kasselrij Veurne- Ambacht een deel van de overheidsrechten over, namelijk de burgerlijke en strafrechterlijke macht. Links staat het wapen van de kasselrij Veurne- Ambacht. Het schild wordt geplaatst voor een H. Audomarus, rechtstaand en gemijterd. In de rechterhand houdt hij een kruis vast, in de linkerhand een staf met kromming. Met de fusie is Sint-Audomarus verdwenen uit het schild. Gemeentelogo Buiten: de landbouwactiviteit die nog steeds een belangrijke plaats inneemt, maar ook het landelijke karakter van de gemeente. Gewoon: het wonen op het platteland. Koppelteken: verbondenheid tussen de mensen, de fusie en de verbondenheid tussen de verschillende deelgemeenten. Samen groepeert de slogan Buiten-Gewoon het buitengewone karakter van Alveringem als leef-, woon- en feestgemeente in een landelijke omgeving. Een gemeente met uitzonderlijke mensen die met elkaar verbonden zijn. Kleuren: verwijzen naar het open landschap en het landelijke karakter.

3 Alveringem Germaans: Albuharinga haim = woning van de lieden van Albuhari. Herleidbaar tot Adalfrid-ing-hem = woonplaats van de leden van Adalfridus. Alveringem is ongetwijfeld één van de oudste nederzettingen in de Westhoek. Het toponiem dat uit de Merovingische-Karolingische periode dateert en de ligging op de noordoosthoek van het Plateau van Izenberge wijzen in die richting. Alveringem was duidelijk een moederparochie. Zeker Sint-Rijkers en waarschijnlijk ook Oeren zijn met de tijd uit de parochie afgesplitst. Na Veurne was Alveringem één van de belangrijkste parochies in de kasselrij van Veurne- Ambacht. Bij conflicten tussen stad en kasselrij, onder meer in en ook in 1664 trok de kasselrijmagistraat zich terug in Alveringem. De legende van de Sint-Audomarusput Bisschop Audomarus van Terwaan heeft in 663 het blindgeboren kind van Adalfried gedoopt waarna het kind terug kon zien. Adalfried zou vervolgens al zijn goederen geschonken hebben aan de H. Audomarus. De plaats waar het wonder plaats vond groeide uit tot een bedevaartsplaats met kapel die in 1892 afgebroken werd. De Putstraat herinnert nog aan deze plaats. Fortem Toponiem: voorthem = een doorwaadbare plaats Het gehucht vormt de verbinding van het dorp met de Lovaart. De Lovaart is een belangrijke verbinding, die Alveringem met Veurne, Lo en de IJzer verbindt. Het kanaal werd in 1867 verbreed en verdiept (van 7,5m naar 15,5m). In de 15 e en 16 e eeuw was Fortem belangrijk voor zijn lakennijverheid. In de tweede helft van de 18 e eeuw stond het bekend als smokkelaarsnest. Beveren aan de IJzer Brebona (Keltisch) en Bibruno (Oud-Germaans) = bever. De plaats wordt reeds vermeld in 806 als inplanting in een proostdij. De dorpskern van Beveren is gelegen op het uiteinde van de landtong tussen de IJzer en de Kallebeek. In het zuiden van de parochie lag de belangrijkste oversteek over de IJzer richting Roesbrugge. Het klooster van de Roesbrugge Damen In 1232 stichtten Willem van Bethune en zijn vrouw Elisabeth van Roesbrugge er een klooster. De nonnen volgden de regel van Augustinus en werden Victorinnen genoemd. In 1579 had het klooster te lijden onder de vernielingen en plunderingen door de Geuzen. Ten gevolge hiervan verhuisden de kloosterlingen in 1584 naar Ieper, waar hun klooster evolueerde naar het klooster van de Roesbrugge Damen. Het klooster in Beveren werd nooit meer heropgebouwd.

4 Blauwers en commiezen In de 19 e eeuw kende de parochie zijn hoogtepunt onder impuls van de grenshandel. De smokkelaars (blauwers) probeerden de Franse grens over te steken met boter, tabak en andere smokkelwaar om zo de invoertaksen te vermijden. De douaniers (commiezen) patrouilleerden langs de grens om de smokkelaars tegen te houden. Gijverinkhove Gibahardinga hofa = boerderij/hof van de lieden van Gibahard. De dorpskern van Gijverinkhove heeft zijn middeleeuwse uitzicht bewaard. De kerk staat nog steeds geïsoleerd met daar rond de verspreide woningen. Het eigenlijke zwaartepunt heeft zich in de loop van de 19 e eeuw naar het gehucht Weegschede verplaatst, waar een T-vormig straatdorp ontstond. De legende van de drie ridders Omstreeks 1200 zouden er in het kasteel van Gijverinkhove, dat in de omgeving van de kerk stond, drie ridders hebben gewoond. Na de dood van hun moeder lieten ze het beheer van hun goederen over aan de dienstknecht en verlieten het dorp. Hun moeder had hen een geheim toevertrouwd. Elk ging zijn eigen weg. Na de dood van de dienstknecht verviel het kasteel. Op een zekere dag kwamen drie oude mannen de kasteeldreef opgelopen. Niemand herkende hen. Wanneer ze om de dienstknecht vroegen, vertelden de inwoners dat hij reeds 60 jaar overleden was. De drie broers gaven een som geld aan de pastoor van het dorp met het verzoek om voor elk van hen een kapel te bouwen. Daarvan zouden er nu nog twee bestaan: de kapel O.L.Vrouw van Troost en O.L.Vrouw van de drie boompjes. De herberg In de drie ridders scheewege (nu: De Drie Ridders) herinnert aan de plaats waar de broers uit elkaar gingen. Daar waar hun wegen zich scheidden = Weegschede. Hoogstade Germaans: hauha (hoog) en stadi (plaats). De topografie van de dorpskern die zich op een iets hoger gedeelte bevindt, verklaart deze naam. Omtrent het dorp is weinig geweten. De plaats kreeg een nieuwe impuls met de aanleg van de steenweg Veurne-Ieper tijdens de Oostenrijkse periode. De eigenlijke dorpskom kreeg toen zijn huidige uitzicht. Het patroonsrecht van de parochie, die voor het eerst in 1268 werd vermeld, hoorde toe aan de augustijnerabdij van Eversam in Stavele. In 1578 vond op het gehucht Collaertshille de eerste gewapende bijeenkomst plaats van de Geuzen in Veurne-Ambacht. Hoogstade in de Eerste Wereldoorlog Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde Hoogstade een niet te onderschatten rol. In rustoord Clep werd op 29 januari 1915 het Belgian Field Hospital ingericht. Bij het gebouw kwamen zes grote paviljoenen. In het rustoord werden acht operatiekamers ingericht. De keuze van de site was ingegeven door de ligging op slechts 10km van het front en bij de grote weg. Zo n 1320 soldaten zijn er overleden.

5 Izenberge Germaans: Isan berga = berg van Iso. De oorsprong van Izenberge is onduidelijk. De plaats werd waarschijnlijk al in de Romeinse periode gebouwd, want er kruisen twee Romeinse wegen (bewaard in de Oude Molenstraat, Kazernestraat en Izenbergestraat). Izenberge was in de 16 e eeuw een belangrijk centrum dat over een eigen rederijkerskamer beschikte. Het dorp leverde dan ook talrijke intelligensa af zoals Christian Cellarius (professor Grieks, 1 e helft 16 e eeuw), Paulus Leopardus en Franciscus Nansius (burgemeester van het Brugse Vrije). Het mirakel van Izenberge Een boerenknecht die een boom aan het snoeien was, viel uit de boom en bleef door tussenkomst van Onze-Lieve-Vrouw aan de takken van de boom hangen. Tijdens zijn val wierp hij namelijk een blik op het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. De boerenknecht vertelde zijn verhaal in het dorp. Zo is de verering van Onze-Lieve-Vrouw in Izenberge begonnen. Er werd in 1654 een kapel gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid en is sindsdien een bedevaartsoord geworden. Leisele Eerste vermelding: Lincellam. Lindo (linde) en Sali (eenbeukig huis) = huis bij de lindeboom. De kern van het dorp wordt gevormd door de site van De Burg, vermoedelijk een oude motte van de heren van Leisele, die later evolueerde tot een kasteelhoeve. Het dorp beleefde een bloeiperiode onder impuls van grenshandel in de 19 e eeuw, net als in Beveren aan de IJzer. Oeren Horen (1231) verwijst naar hore = slijk (bodemgesteldheid op die plaats). Oer is vermoedelijk een moer-toponiem, zoals de Moeren. De volksetymologie maakt graag de associatie met hoeren. Een volksverhaal vertelt hoe het dorp oorspronkelijk Maagdendale zou genoemd hebben. Oeren splitste zich vermoedelijk van Alveringem af. Wanneer en waarom is niet duidelijk. De kern van het dorp wordt gevormd door een omwalling, die vermoedelijk een verdedigingskern vormde. De parochie werd in 1808 opgeheven en bij Alveringem gevoegd. Van Maagdendale naar (H)Oeren De overlevering van de naam van het dorp heeft een kleurrijke verklaring. In een kwade bui zou de pastoor de naam van de gemeente Maagdendale in Hoeren veranderd hebben toen er niet voldoende maagden bleken te zijn om het beeld van Onze-Lieve-Vrouw in de processie te dragen.

6 Sint-Rijkers Genoemd naar de patroonheilige Sint-Richardus. Sint-Rijkers splitste vermoedelijk in de loop van de 11 e eeuw af uit het grondgebied van Alveringem. De dorpskern is nu verdwenen, maar situeerde zich binnen de Dolfijnstraat, Sint- Rijkersstraat en Papestraat. De kerk, toegewijd aan Sint-Richardus, ontstond vermoedelijk uit een kapel in de 11 e eeuw bediend vanuit Mesen. In 1803 is de parochie met Hoogstade samengevoegd. Het oude gemeentehuis werd in 1965 afgebroken en naar het openluchtmuseum van Bokrijk gebracht, waar het nog steeds te bewonderen is. Stavele Oudste vernoeming: Stafala (1110). Germaans: staba (staf, stok) en lauha (bosje op hoge zandgrond). Op het grondgebied van de gemeente lag de proostdij van Eversam, die in 1091 gesticht werd. In Stavele lag de heerlijkheid en het kasteel van de heren van Stavele, die van omstreeks 1300 tot 1700 de titel burggraven van Veurne droegen. Hun kasteel was ten oosten van de huidige kerk gelegen. Het geheel werd in 1697 afgebroken. De Rosten van Stavele De Stavelenaars dragen de titel van Stavelsche Rosten. De achtergrond berust op een legende. Jan van Stavele was één van de kasteelheren van Stavele. Wegens zijn hoogblonde haar werd hij in de volksmond Jean le Roux genoemd. In de middeleeuwen bestond het cuissagegerecht vrij vertaald het dij- of billenrecht. Wanneer een meisje van het dorp in het huwelijk trad had de heer het recht om de eerste huwelijksnacht met dit meisje door te brengen. Onze dappere Stavelse Jan heeft hier veel gebruik van gemaakt. Het zal dus niemand verbazen dat veel van de eerstgeboren Stavelenaars een rosse haartooi kregen toebedeeld. De abdij van Eversam De geschiedenis van Stavele hangt nauw samen met die van de abdij van Eversam, in 1901 gesticht door Walbertus, kanunnik van Kassel. De abdij werd in 1794 verwoest tijdens de Franse Revolutie. Alleen de hoeve in de Eversamstraat verwijst nog naar de historische abdij. In de Eerste Wereldoorlog ( maart 1916) werd op de hoeve een grote militaire badinrichting en wasserij opgericht en moest de belabberde hygiëne van de militairen verbeteren. De instelling werd voorbehouden voor de troepen van het zuidelijk gedeelte van het Belgische front. Er werkten bijna 200 militairen en 295 vrouwen uit de omgeving. Deze informatiebrochure werd opgesteld door dienst Toerisme en Cultuur Alveringem. De informatie is afkomstig van verschillende documenten en publicaties over de geschiedenis van Groot-Alveringem. Dienst Toerisme en Cultuur Sint-Rijkersstraat Alveringem cultuur@alveringem.be

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

41 Alveringem Pollinkhove Oeren

41 Alveringem Pollinkhove Oeren Aalscholverroute 41 Alveringem Pollinkhove Oeren Het landelijke Alveringem toont zijn charmes op niet minder dan vier fietsroutes. Een ervan, de Aalscholverroute, krijg je vandaag voor de wielen. In het

Nadere informatie

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering :

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : De kapel en de kluizenaarswoniing van Saint-Thibaut. Deze grandioze plek die reeds vanaf de prehistorie in gebruik is, laat je van op haar rotsachtige

Nadere informatie

Ridder Hendrik van Norch en familie.

Ridder Hendrik van Norch en familie. Ridder Hendrik van Norch en familie. Uit bewaard gebleven historische gegevens weten wij dat in Drenthe voorname families hebben gewoond die tot de Ridderschap behoorden. In de middeleeuwen maakten vertegenwoordigers

Nadere informatie

BOERMARKEN IN DRENTHE

BOERMARKEN IN DRENTHE BOERMARKEN IN DRENTHE Historie Geschiedenis gaat ver terug. Het begrip Boermarke, ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. MARKE,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD notulen. Zitting van 22 juni 2017

GEMEENTERAAD notulen. Zitting van 22 juni 2017 GEMEENTERAAD notulen Zitting van 22 juni 2017 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Gerard Liefooghe, burgemeester-voorzitter Dirk Vermeulen, Jacques Blanckaert, Johan Albrecht, schepenen Karolien Avonture,

Nadere informatie

Erfgoed in Alveringem

Erfgoed in Alveringem Erfgoed in Alveringem De Groote Oorlog laat zijn sporen na Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Westhoek het toneel waar de strijd losbarstte. Honderdduizenden soldaten van meer dan 20 nationaliteiten

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Kruisbeeld aan de kerk + gedenksteen ter nagedachtenis van Augustinus Ambrosius Rosseeuw. Was van 1816 tot 1837 pastoor van Kachtem. Onder zijn bestuur kreeg de kerk in 1830

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Gemeente Km² ** Terr Terr Terr /08-09/10 05/06-07/08. Veurne 22,7 6 0,26 5 0,22 4 0,18 1,00 0,04 1 0,04

Gemeente Km² ** Terr Terr Terr /08-09/10 05/06-07/08. Veurne 22,7 6 0,26 5 0,22 4 0,18 1,00 0,04 1 0,04 Steenuilen 2010 Bij het beëindigen van het voorjaar sluiten we traditioneel ook steeds onze werking rond de steenuilen af. Dit jaar met een dubbel gevoel. Enerzijds met de voldoening dat we weer nuttig

Nadere informatie

Gouden geschiedenis De Bilt

Gouden geschiedenis De Bilt Gouden geschiedenis De Bilt Toen wij in 1993 verhuisden naar De Bilt en ik, nieuwsgierig naar de nieuwe woonplaats, het boekje kleine historie van De Bilt en Bilthoven van de heer Meijer in de bibliotheek

Nadere informatie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie De Beeldbankquiz Donderdag 13 maart 2014 - WESTHOEK verbeeldt - receptie Enkele afspraken 14 vragen Telkens 1 mogelijk antwoord 1 schiftingsvraag 'WESTHOEK verbeeldt'- receptie - 13 maart 2014 2 De Beeldbankquiz

Nadere informatie

± 1:50.000 GRS VLETEREN. INFORMATIEF GEDEELTE Planningscontext. Opdrachtgever: Gemeente Vleteren Opdrachthouder:

± 1:50.000 GRS VLETEREN. INFORMATIEF GEDEELTE Planningscontext. Opdrachtgever: Gemeente Vleteren Opdrachthouder: GRS VLETEREN Planningscontext Kaart 13: Ruilverkavelingen gemeentegrens Vleteren BOEZINGE RENINGE STAVELE WOESTEN Tel. 050/367171 Fax 050/356849 Opdrachtgever Opdrachthouder Tel. (050)36 71 71 Fax (050)35

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

VLUCHTKALENDER & Kampioenschappen 2017

VLUCHTKALENDER & Kampioenschappen 2017 VLUCHTKALENDER & Kampioenschappen 2017 Het bestuur Lokaal Atlantis Bergenstraat 18 8972 Roesbrugge-Haringe President : Regheere Willy Vice-President : Lagache Eric Secretary : Delefortrie Maureen Deputy

Nadere informatie

Oudenburg in het Brugse Ommeland

Oudenburg in het Brugse Ommeland Oudenburg in het Brugse Ommeland Oudenburg, nu eigenlijk een rustig plattelandsstadje op de grens tussen polder- en zandstreek in het Brugse Ommeland, behoort tot de oudste steden van ons land. De Romeinen

Nadere informatie

Jan Feb Maa Apr Mei Juni Totaal Avekapellestraat Duur snelheidscontrole 1:00 1:00 2:00 Aantal gecontroleerde voertuigen Aantal

Jan Feb Maa Apr Mei Juni Totaal Avekapellestraat Duur snelheidscontrole 1:00 1:00 2:00 Aantal gecontroleerde voertuigen Aantal Veurne Bebouwde kom Jan Feb Maa Apr Mei Juni Totaal Avekapellestraat 2:00 Aantal gecontroleerde voertuigen 70 80 150 Aantal overtredingen 10 11 21 Percentage 14% 14% 14% Brugse Steenweg Duur snelheidscontrole

Nadere informatie

21 WERVIK, garageverkoop (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr., Draperiestr., Wallestr., Komenwegelke)

21 WERVIK, garageverkoop (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr., Draperiestr., Wallestr., Komenwegelke) ROMMELMARKTEN Westhoek - Westkust 2015 MAART 21 WERVIK, garageverkoop 056 31 26 45 (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr., Draperiestr., Wallestr., Komenwegelke) 22 WERVIK, Sint-Jozefscollege 056 31

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod!

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod! algemene informatie contact: dienst erfgoed openingsuren: T 09 210 32 92 ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Waarvoor

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Vleteren

Uw gemeente in cijfers: Vleteren Inleiding Vleteren : Vleteren is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Alveringem, Ieper, Lo-Reninge en Poperinge. Vleteren heeft een

Nadere informatie

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al lang voorbij zijn, bevindt zich in Moustiers ook nog

Nadere informatie

Archiefvormers in de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne

Archiefvormers in de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne Overzichten van de archieven en verzamelingen van het Rijksarchief te Brugge Archiefvormers in de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne 11 Archieven van ~verheidsinstellingen vanaf 1795

Nadere informatie

Frans Coeckelbergs ( )

Frans Coeckelbergs ( ) Frans Coeckelbergs (1859 1918) Frans Coeckelbergs werd in 1859 in het gehucht Achterheide (Heist-op-den- Berg) geboren. Zijn geboortehuis, hoeve De Kroon, staat er nog steeds. Als kind verhuisde hij naar

Nadere informatie

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee naar het plateau van Rahiermont. Deze Middeleeuwse plek, rijk aan verhalen, laat zeker een sfeer van spiritisme achter.

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van Reeuwijk en Driebruggen

Beknopte geschiedenis van Reeuwijk en Driebruggen Beknopte geschiedenis van Reeuwijk en Driebruggen De huidige gemeente Reeuwijk bestaat uit verschillende oude ambachtsheerlijkheden en gemeenten. In 1855 werd de oorspronkelijke kleine agrarische gemeente

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Rommelmarkten Brocantes. Westhoek - Westkust 2018

Rommelmarkten Brocantes. Westhoek - Westkust 2018 Rommelmarkten Brocantes Westhoek - Westkust 2018 FEBRUARI / FEVRIER 25 WERVIK, zaal Oosthove 056 31 01 25 MAART / MARS 17 WERVIK, garageverkoop 056 31 26 45 (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr.,

Nadere informatie

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien)

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) Kerkgeschiedenis Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo c.a. De Hervormde Gemeente omvat vier kerkdorpen. Allen met een eigen kerk en

Nadere informatie

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES kloosterhaar Klooster Groot Galilea in Sibculo LES 2 < kloosterhaar Docentenhandreiking Klooster Groot Galilea in Sibculo < 1200 1860 1870 1880 1890 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers of Lodewijk I van Vlaanderen, ook Lodewijk van Crécy genoemd, was graaf van Vlaanderen en van Nevers (1322-1346),

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE ALVERINGEM 2014 kerk molen wijkspeeltuinen picknickbank Eversambos Dienst Toerisme militaire begraafplaatsen 1 Mout- & Brouwhuis de Snoek 5 2 Openluchtmuseum Bachten de Kupe 3 Museum A. Nollée 4 Glasblazerij

Nadere informatie

Secretariaat: De Heffe 10, Banknummer: NL24RABO PG, Bladel. adres: Nieuwsbrief mei 2017

Secretariaat: De Heffe 10, Banknummer: NL24RABO PG, Bladel.  adres: Nieuwsbrief mei 2017 Secretariaat: De Heffe 10, Banknummer: NL24RABO0136200427 5531 PG, Bladel. E-mailadres: info@heemkundebladel.nl Tel. 0497 38 52 26. Website: www.heemkundebladel.nl Bezoekadres heemkamer: Bleijenhoek 57,

Nadere informatie

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008)

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008) Fotomemorie 1 Een mooi zicht op de Nieuwstraat rond het midden van de 20 e eeuw. Vandaag vinden we er onder andere een gloednieuwe babywinkel, eetcafé Bierbuik, schoenenwinkel Timie Shoe, serviceflats,

Nadere informatie

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten als ge van ze leven in de westhoek passeert deur regen en noorderwinden keert omme den tijd als g' alhier passeert den oorlog ga j' hier were vinden (uit het liedje 'Duizend soldaten' van Willem Vermandere)

Nadere informatie

WANDELZOEKTOCHT - 7 KM

WANDELZOEKTOCHT - 7 KM WANDELZOEKTOCHT - 7 KM In het kader van Zwalm, Dorp van de Ronde organiseert de Sportraad van Zwalm een wandelzoektocht. Iedereen kan gratis deelnemen. Per deelnemer mag er slechts één antwoordblad afgegeven

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, GEZIN EN WELZIJN,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, GEZIN EN WELZIJN, MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- EN DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, GEZIN EN WELZIJN, Gelet op het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten, stads-

Nadere informatie

Zoon Desiderius-Augustinus Van Malleghem

Zoon Desiderius-Augustinus Van Malleghem HUIS VAN MALLEGHEM Huis Van Malleghem in Nukerke-dorp met links van de woning een gebouwtje dat dienst deed als parochiale bewaarschool. Zo vertelde Aloïs Willems over zuster Alcantra in die kleine bewaarschool.

Nadere informatie

De geschiedenis van de (katholieke) kerk en het Onze Lieve Vrouweklooster in Renkum.

De geschiedenis van de (katholieke) kerk en het Onze Lieve Vrouweklooster in Renkum. De geschiedenis van de (katholieke) kerk en het Onze Lieve Vrouweklooster in Renkum. Oude kerken aan de rand van het Renkums beekdal Er zijn aanwijzingen maar geen bewijzen voor het bestaan van de Willibrordkapel,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Alveringem

Uw gemeente in cijfers: Alveringem Inleiding Alveringem : Alveringem is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Diksmuide, Lo-Reninge, Poperinge, Veurne en Vleteren. Alveringem

Nadere informatie

Leenhof van de Burg van Veurne-Ambacht. Archieven rakende de parochies van de kasselrij Veurne.

Leenhof van de Burg van Veurne-Ambacht. Archieven rakende de parochies van de kasselrij Veurne. BE-A0513_102774_101157_DUT Leenhof van de Burg van Veurne-Ambacht. Archieven rakende de parochies van de kasselrij Veurne. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in

Nadere informatie

Brauerei Ibing Friedrich en Richard Ibing werden geboren als de jongste zonen van een befaamd lakenmakersgeslacht, dat al ruim 200 in de textielindust

Brauerei Ibing Friedrich en Richard Ibing werden geboren als de jongste zonen van een befaamd lakenmakersgeslacht, dat al ruim 200 in de textielindust Brauerei Ibing Friedrich en Richard Ibing werden geboren als de jongste zonen van een befaamd lakenmakersgeslacht, dat al ruim 200 in de textielindustrie actief was. De achteruitgang van deze industrie

Nadere informatie

www.gratisaanbiedingen.nl Bronkhorst Ruud van Capelleveen Nummer: 19 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads

www.gratisaanbiedingen.nl Bronkhorst Ruud van Capelleveen Nummer: 19 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Bronkhorst Ruud van Capelleveen Nummer: 19 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Bronkhorst DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen en Henegouwen van 1205 tot 1244, was de oudste dochter van graaf Boudewijn IX

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp Lenzen door de luiken De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp vanuit de dichtste hemel te bekijken. Door de hoge luiken fotografeerden ze in de vier windrichtingen.

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 februari 2016 Agenda nr: 11 Onderwerp: Nieuwe gemeentevlag. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 februari 2016 Agenda nr: 11 Onderwerp: Nieuwe gemeentevlag. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 februari 2016 Agenda nr: 11 Onderwerp: Nieuwe gemeentevlag Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel In de huidige gemeentevlag is de

Nadere informatie

Broederschap van Sint-Guido lezing door Jan Longin op 13 maart 2005

Broederschap van Sint-Guido lezing door Jan Longin op 13 maart 2005 Broederschap van Sint-Guido lezing door Jan Longin op 13 maart 2005 bron foto : http://www.broederschapheiligeguido.be Naar aanleiding van het Sint-Guidojaar menen we er goed aan te doen om een verslag

Nadere informatie

De wapenschilden van Cuijk en Grave

De wapenschilden van Cuijk en Grave De wapenschilden van Cuijk en Grave Het wapenschild van de familie van Cuyck Aernt Van Buchel reproduceerde in zijn Monumenta drie verschillende wapenschilden van de van Cuycks 1 : In goud twee dwarsbalken

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet.

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet. Vriendschap, Vrij en ongedwongen, Zonder vriendschap kun je iemand niet helemaal vertrouwen in je blijdschap en verdriet. Wie ben jij, wie is de ander? In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Sittard, dominicanen en Sint Rosa

Sittard, dominicanen en Sint Rosa Sint Rosa Sittard, dominicanen en Sint Rosa Wanneer de Amerikaanse dominicanessen naar Sittard komen, treden zij in de voetsporen van eerdere dominicanen en dominicanessen, die voor Sittard heel veel betekend

Nadere informatie

Minister van Plattelandsbeleid Kris Peeters brengt werkbezoek aan plattelandsgemeente Alveringem

Minister van Plattelandsbeleid Kris Peeters brengt werkbezoek aan plattelandsgemeente Alveringem PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE VLAAMSE MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS EN VLAAMS MINISTER VAN INSTITUTIONELE HERVORMINGEN, HAVENS LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID 5 maart 2010 Minister

Nadere informatie

Fier op hier... Alveringem 2015

Fier op hier... Alveringem 2015 Fier op hier... Alveringem 2015 Alveringem... 04 wist je dat? 06 curieuzeneust 28 for Kids 32 op de kaart 16 beleeft 34 confronteert buiten-gewoon welkom BEREIKBAARHEID Auto E40/A18-N8: Brugge-Nieuwpoort-Veurne-Alveringem

Nadere informatie

Kanunnikessen. Heilig Graf. Utrecht. verhaalt. Reguliere. van het. in Maarssen. bladzijden uit het. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

Kanunnikessen. Heilig Graf. Utrecht. verhaalt. Reguliere. van het. in Maarssen. bladzijden uit het. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf in Maarssen bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Kannunikessen v.h. Heilig Graf/Priorij Maarssen/ 11 november 2015/ # Reguliere Kanunnikessen

Nadere informatie

IEPER- DIKKEBUSSEWEG

IEPER- DIKKEBUSSEWEG Archeologisch vooronderzoek IEPER- DIKKEBUSSEWEG Uitvoerder : Begeleiding : Financiering : BAAC Vlaanderen bvba Archeo7 en Agentschap Onroerend Erfgoed K & K projects bvba, dhr. M. Vandevoorde en M. Claeys

Nadere informatie

Dank aan volgende inventariseerder van dienst : Marc Detollenaere, Kris Degraeve en Jef Desaever

Dank aan volgende inventariseerder van dienst : Marc Detollenaere, Kris Degraeve en Jef Desaever Steenuilen in 2008 Steenuileninventarisatie Veurne In Veurne inventariseren we het grondgebied op steenuilen in een tweejaarlijkse cyclus. Momenteel is reeds de tweede cyclus achter de rug : na de periode

Nadere informatie

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Ds. Hendrik de Cock Het zegel van de kerk Voor kant kerk Berghuizen 2018 Foto van het kerkgebouw van voor 1912 Het ontstaan van de afscheiding. De Afscheiding

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

De opkomst van het christendom

De opkomst van het christendom De opkomst van het christendom Goden in het Romeinse Rijk Net als de Egyptenaren, Grieken en Germanen geloofden de Romeinen in veel goden. Apollo De belangrijkste waren de staatsgoden zoals Jupiter en

Nadere informatie

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Titel: Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Inleiding Oosterhout, strategisch gelegen tussen de A27, de A59 en de A16 heeft al een lange geschiedenis. Thans een bruisende stad met

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart.

Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart. Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart. Deze eeuwenoude,jaarlijks terugkerende gebeurtenis, moet haar oorsprong hebben gehad rond het jaar 1400 toen Arnoldus Groen Pastoor der Parochie

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw

 Non - Stop  Seniorenwerking vnr - vzw Plaats : BEERSEL Naam wandeling : KESTERBEEKBRONWANDELING Lengte wandeling : 7 km 800 meter. Duur wandeling : 1 uur 57 min. Gemiddelde Snelheid : 4 km/h Aard van de wegen : De wandeling loopt over betonwegjes

Nadere informatie

De Bredase huisarts T. Gori en de predikant ds. Berkelbach van der Sprenkel uitten de wens

De Bredase huisarts T. Gori en de predikant ds. Berkelbach van der Sprenkel uitten de wens Het begon in 1819. Op initiatief van drie vooraanstaande katholieken uit Breda, Mr. L. Ingenhousz, Mr. F.J. Hoppenbrouwers en J.P. Eeltiens, werd een Stichting in het leven geroepen ten behoeve van noodlijdende

Nadere informatie

Cursus landschapsgeschiedenis. De dorpsgeschiedenis van Appelscha

Cursus landschapsgeschiedenis. De dorpsgeschiedenis van Appelscha Cursus landschapsgeschiedenis De dorpsgeschiedenis van Appelscha Inleiding Archeologie in relatie tot het landschap Middeleeuwse bewoning & dorpsgeschiedenis Appelscha op de kaart Op zoek naar landschapselementen

Nadere informatie

Vriezenveen. (Bron:

Vriezenveen. (Bron: Vriezenveen (Bron: www.twenterand.gemeentedocumenten.nl) Introductie In 2002 fuseerde de Overijsselse gemeente Vriezenveen met een aantal omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Twenterand. Vriezenveen,

Nadere informatie

Tot ziens, De Vrienden van het Ambacht Dudzele

Tot ziens, De Vrienden van het Ambacht Dudzele FAKE? Wat is echt en wat is vals? Wanneer gaat iets tot de historische canon behoren, of wanneer wordt het precies uitgespuwd als fake? Schitterende historische vervalsingen en hun verhalen, onwaarheden,

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,-

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,- Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier 4.700.000,- Referentienummer ERB F34561927 Prijs 4.700.000,- Gebouwd in XII Algemene staat Goed Perceel van 680000m² Woonoppervlak 1700m² Ligging

Nadere informatie

21 WERVIK, garageverkoop (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr., Draperiestr., Wallestr., Komenwegelke)

21 WERVIK, garageverkoop (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr., Draperiestr., Wallestr., Komenwegelke) ROMMELMARKTEN Westhoek - Westkust 2015 MAART 21 WERVIK, garageverkoop 056 31 26 45 (Barrièrestr., Hansbekestr., Westmolenstr., Draperiestr., Wallestr., Komenwegelke) 22 WERVIK, Sint-Jozefscollege 056 31

Nadere informatie

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE Alveringem 2013 kerk molen wijkspeeltuinen picknickbank Eversambos Dienst Toerisme militaire begraafplaatsen 1 Mout- & Brouwhuis de Snoek 5 2 Openluchtmuseum Bachten de Kupe 3 Museum A. Nollée 4 Glasblazerij

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KOOPWONINGEN, APPARTEMENTEN EN KAVELS

FORMULIER VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KOOPWONINGEN, APPARTEMENTEN EN KAVELS Inschrijvingsgeld (euro): Betaald op: Inschrijvingsnummer: Brugse Steenweg 2, 8630 VEURNE 058/31 22 40 info@ijzerenzee.be FORMULIER VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Kaart van 1755 van de Keizersen. Lievenspoort. St lievenspoort. Brusselsepoort. Oud Scheldeken. Heuvelpoort. St Pietersdorp.

Kaart van 1755 van de Keizersen. Lievenspoort. St lievenspoort. Brusselsepoort. Oud Scheldeken. Heuvelpoort. St Pietersdorp. Brusselsepoortstraat johan@sint-pietersdorp.be D7 Brusselsepoort St lievenspoort Kaart van 1755 van de Keizersen Sint- Lievenspoort Oud Scheldeken Heuvelpoort St Pietersdorp Spaans kasteel Kaart van 1799

Nadere informatie

Zaterdag 16 juli 2016

Zaterdag 16 juli 2016 Zaterdag 16 juli 2016 Een organisatie van Wandelclub Al Kontent Groot Evergem vzw lid van WSVL vzw 3304 Een nieuw en spectaculair project. De korte afstanden langs de pittorekse Dries. Vanaf de 15km neem

Nadere informatie

Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel

Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel De Plaats, de naam van het centrum van een dorp, van het dorp Gestel bij Herlaar vanaf circa 1570 Sint-Michielsgestel geheten had drie

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN ONTWERP VAN LIJST VAN VOOR BESCHERMING VATBARE MONUMENTEN, STADS- EN DORPSGEZICHTEN

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN ONTWERP VAN LIJST VAN VOOR BESCHERMING VATBARE MONUMENTEN, STADS- EN DORPSGEZICHTEN 1")\/,,, ' ) (,_..i i ( (...-...'(, r~ - MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN ONTWERP VAN LIJST VAN VOOR BESCHERMING VATBARE MONUMENTEN, STADS- EN DORPSGEZICHTEN DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIËN

Nadere informatie

Caernarfon Ruud van Capelleveen Nummer: 30 kijk op voor digitale boeken

Caernarfon Ruud van Capelleveen Nummer: 30 kijk op  voor digitale boeken Caernarfon Ruud van Capelleveen Nummer: 30 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Caernarfon DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat 4, 6921

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Poperinge

Uw gemeente in cijfers: Poperinge Inleiding Poperinge : Poperinge is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Alveringem, Heuvelland, Ieper en Vleteren. Poperinge heeft een

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

Julianadorp en de Willibrordkerk

Julianadorp en de Willibrordkerk De Petrus en Pauluskerk in oud Den Helder De Vredeskerk in de Schooten De Nicolaaskerk in Nieuw Den Helder De Willibrordkerk in Julianadorp Julianadorp en de Willibrordkerk KORTE GESCHIEDENIS VAN JULIANADORP

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen De Brabantse Wal Verbelgd, niet verbolgen Mattemburgh 14 1. Mattemburgh 2. Lindonk 3. Groot Molenbeek 4. Lievensberg 5. Bieduinenhof 6. Zoomland 7. Boslust 8. Wouwsche Plantage 9. Groote Meer 10. Putsche

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie