Erfgoed in Alveringem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Erfgoed in Alveringem"

Transcriptie

1 Erfgoed in Alveringem De Groote Oorlog laat zijn sporen na Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Westhoek het toneel waar de strijd losbarstte. Honderdduizenden soldaten van meer dan 20 nationaliteiten sneuvelden hier. Vandaag dragen talloze militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten en sites een vredesboodschap uit. Frontsoldaat in Alveringem Voorkant Sint-Audomaruskerk, 8690 Alveringem Het natuurstenen standbeeld voor de Sint-Audomaruskerk stelt een frontsoldaat uit de Eerste Wereldoorlog voor, die wijst naar het IJzerfront. Het monument werd opgericht door de gemeente in nagedachtenis van haar gesneuvelde helden tijdens Graf van Cyriel Verschaeve Zuidzijde kerkhof, 8690 Alveringem Sinds 1973 ligt Cyriel Verschaeve begraven aan de zuidzijde van de kerk. De controversiële priester-dichter is in 1949 in ballingschap gestorven en begraven in het Oostenrijkse Solbad Hall. Maar op 10 mei 1973 pakt de Vlaamse Militanten Orde (VMO) uit met de spectaculaire Operatie Brevier. Een achtkoppig commando onder leiding van Bert Eriksson heeft het stoffelijk overschot van Cyriel Verschaeve opgegraven en naar het kerkhof van Alveringem gebracht. Op 3 augustus 1973 is zijn stoffelijk overschot onder een plaat gewapend beton herbegraven. Het graf is op 7 oktober 1973 na een indrukwekkende kerkdienst plechtig ingewijd. In mei 1987 zijn rond het graf van Verschaeve acht Vlaamse oudstrijders verenigd, eveneens onder een heldenhuldezerkje in de schaduw van de kerk. De aanleg van het ereperk maakte deel uit van de herschikkingswerken op de gemeentelijke begraafplaats. Heldenhuldezerkjes Nabij het graf van Cyriel Verschaeve Heldenhuldezerkjes van Vlaamse gesneuvelden zijn nog terug te vinden op de militaire kerkhoven van Oeren, Hoogstade en op de kerkhoven van Alveringem en Beveren aan de IJzer. Deze heldenhuldezerkjes met een Keltisch kruis, een meeuw of Blauwvoet en de letters AVV VVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus) is door frontsoldaat, schilder en tekenaar Joe English ontworpen.

2 Open Brief door Frontbeweging Nieuwstraat 52, 8690 Alveringem De gedenkplaat, opgehangen aan de voorgevel van de gemeentelijke basisschool van Alveringem herinnert aan de Frontbeweging en het drukken van de Open brief aan Koning Albert I met de oproep om het lot van de Vlaamse frontsoldaten te verbeteren. De brief werd in het huis van meester Selschotter gestencild op duizend exemplaren door brancardiers van de 1 ste divisie en dat terwijl in andere schoollokalen rijkswachters gekantonneerd waren. De brief werd op 11 juli 1917 verspreid onder de Vlaamse soldaten aan het IJzerfront. De Sûreté Militaire trad zeer repressief op. Iedereen die betrapt werd met dit pamflet op zak, riskeerde overplaatsing of een gevangenisstraf. Herberg den Appel Appelstraat 7, 8690 Alveringem In 1917 en 1918 vergaderen de Belgische letterkundigen in legerdienst in herberg Den Appel. Aan het huis herinnert een rechthoekige witglazen plaat aan deze bijeenkomsten van hoofdzakelijk Franstaligen. Pittig detail: Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden in Den Appel veel bijeenkomsten gehouden van het rechtsradicale Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In de jaren 1980 hebben in het achterliggende schuurtje literaire avonden plaats onder de noemer "Literaire Appeltjes". Pannendorp Langs de rechteroever van de Lovaart, op het kruispunt van de Vaartstraat en de Groenedreef, een kleine kilometer ten noorden van de Fortembrug, 8690 Alveringem Op de oostelijke oever van de Lovaart ligt de archeologische site Pannendorp. In de 18de en 19de eeuw was hier een dakpannenfabriek gevestigd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had het Belgisch leger er loopgraven aangelegd met een ruimte voor een klein garnizoen. Nu simuleert het landschapskunstwerk uit 2004 van Stijn Claikens met twee speelse en felgekleurde betonnen muurtjes in rood en blauw de loop van de Belgische en Duitse frontlinies in de Westhoek. Belgische militaire begraafplaats Oeren Oerenstraat, 8690 Oeren In de schaduw van de kerk van Oeren ligt de kleinste maar wellicht meest pittoreske Belgische militaire begraafplaats in het IJzergebied. In het begin van de jaren 1920 lagen er nog 629 Belgen, 17 Fransen en 3 Duitsers begraven. Vandaag telt het kerkhof nog 510 graven. Ooit hebben er 104 heldenhuldezerkjes gestaan. Daarvan zijn er slechts 5 bewaard gebleven. Bij sommige Belgische militairen vallen deze Vlaamse zerkjes bijzonder slecht. Zo slecht zelfs dat in de nacht van 9 op 10 februari 1918 grafschenners op het kerkhof van Oeren de letters AVV-VVK op 36 heldenhuldezerkjes van Vlaamse frontsoldaten dichtpleisteren. In de jaren 1920 is het kerkhof van Oeren een populair bedevaartsoord. Op 26 augustus 1923 heeft in Oeren onder grote belangstelling de 4de IJzerbedevaart plaats.

3 Monument te Sint-Rijkers Hoek Dolfijnstraat en Sint-Rijkersstraat, 8690 Alveringem Op een driedelige hardstenen sokkel staat een afgeknotte boom met afgehakte takken op een rotsformatie, opgebouwd uit omgehakte boomstammen. Op de stam is een kruis aangebracht en er groeit een wingerd tegenaan. Op het voetstuk: op de voorkant een oorlogskruis met 2 gekruiste takken, "Aan onze helden ", op de rechterkant: "Het Gemeente Bestuur En de Inwoners Van St.-Ricquiers Aan zyne roemryke Gesneuvelden", op de linkerkant: de uitgehouwen namen. Op de plaats van het monument bevond zich vroeger de 18de eeuwse estaminee "In den Dolfijn". Vóór deze herberg in 1965 naar het Openluchtmuseum Bokrijk werd overgebracht, deed zij dienst als gemeentehuis van Sint-Rijkers, net zoals herberg De Leute in het naburige Oeren. Gedenkzuil te Beveren aan de IJzer Sint-Brigidaplein, 8691 Beveren aan de IJzer Het gedenkteken bij het kerkhof herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Beveren aan de IJzer van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op een geprofileerd hardstenen voetstuk staat een hardstenen zuil, vierkant van vorm en naar boven toe versmallend, met sterk gelede kroonlijst en doorlopende eiken- en laurierbladtorus, afgedekt met piramidevormige top en bekroond met een kruis. Op de voorkant staat "Hulde aan onze dappere en duurbare helden". Tussen de traditionele oorlogstrofeeën (pijlenkoker, speer, helm, lans met vaandel en palmtak) in reliëf afgebeeld, staat "Overwinnen of sterven". Op het voetstuk: op de voorkant staat op het fronton " ", " ", hieronder een palm- en eikenbladkrans, een klimmende leeuw in reliëf is afgebeeld tussen een gekruiste palm- en eikentak; op de linkerkant de namen van de soldaten; op de achterkant: de namen van de burgers en " " met de namen; op de rechterkant: de namen van de soldaten. Belgische militaire graven Kerkhof, 8691 Beveren aan de IJzer De Belgische militairen die overlijden in het militair hospitaal van Beveren aan de IJzer worden op een aparte strook grond op het gemeentelijk kerkhof begraven. Ze zijn nadien bijna allemaal weggenomen. Achter de kerk is er nog een klein perkje met Belgische militaire graven. Daar liggen zes grafstenen, waaronder twee heldenhuldezerkjes en het graf van kolonel A.E.M. Bremer (1 regiment Karabiniers). Verspreid over het kerkhof, liggen nog twee graven van Belgische militairen. Churchyard Kerkhof, 8691 Beveren aan de IJzer In de uiterste rechterhoek van het kerkhof ligt het Brits militair ereperk Churchyard. Het terrein is vlak en cirkelvormig en is afgebakend door een haag. Hier liggen 20 Britten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven in het militair hospitaal van Beveren aan de IJzer. Daarnaast liggen er ook acht Britten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gelaten bij de terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940.

4 Gedenkzuil te Hoogstade Een zuil met kruis voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (WO I & WO II) alsook voor een opgeëiste (WO II) van Hoogstade staat in de nabijheid van de kerk. Belgische militaire begraafplaats Hoogstade Brouwerijstraat, 8690 Hoogstade Omdat er zoveel Belgische militairen sterven in het veldhospitaal Clep wordt in april 1915 op de grond van de kerkfabriek een nieuwe begraafplaats aangelegd langs de Brouwerijstraat bij de dorpplaats. Bij de kerk van Hoogstade wordt een dodenhuisje aangebracht voor de gestorven militairen, in afwachting dat ze begraven worden op de Belgische militaire begraafplaats. In 1968 breidt deze begraafplaats uit met 117 Belgische graven vanop de opgeheven militaire begraafplaats in Reninge. Er liggen nu 806 Belgische doden begraven: 594 Nederlandstaligen, 196 Franstaligen, 16 onbekenden. De gestorven militairen zouden afkomstig zijn uit 370 gemeenten in België. Deze begraafplaats telt nog zes heldenhuldezerkjes. Daarnaast staan er ook 20 Britse zerkjes. Fronthospitaal Clep Gapaard 9, 8690 Hoogstade Bij legaat laat notaris en volksvertegenwoordiger Joseph Clep ( ) langs de Gapaard een Godshuis bouwen voor de "behoeftige ouderlingen en weeskinderen van Hoogstade". Op 2 december 1876 nemen de eerste behoeftigen er hun intrek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het rustoord uitgekozen om het Belgian Field Hospital te herbergen, dat uit het Bisschoppelijk College van Veurne moest verdwijnen uit veiligheidsoverwegingen. Oorlogsvrijwilliger en chirurg Charles Willems wordt er medisch directeur. Op 15 mei 1916 wordt het een Belgisch veldhospitaal. In totaal zullen er in Clep zowat 1320 militairen overlijden. "Honderden slachtoffers van de Grooten Oorlog werden er verzorgd, velen gered, maar helaas vonden ook velen hun laatste rustplaats op het militair kerkhof van Hoogstade". J. Didier, verpleger Hoogstade Aan de voorgevel van het rustoord Clep in Hoogstade hangen twee bronzen gedenkplaten. De ene vermeldt: "Hier bestond gedurende den oorlog de Britse Stichting, het Belgian Field Hospital dat later het Belgisch Militair Hospitaal van Hoogstaede werd". De andere stelt de beeltenis van kolonel-geneesheer Charles Willems voor in vlakreliëf.

5 Gedenkzuil te Leisele Een zuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen van Leisele. Het monument der gesneuvelden is onthuld in Gedenkzuil te Stavele Alexis De Carneplein, 8691 Stavele Het gedenkteken herinnert aan de militairen van Stavele die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Op een breed podium met twee niveaus staat een meerdelig hardstenen voetstuk. Het is voorzien van tekstplaten en bovenaan versierd met een meervoudig geprofileerde kroonlijst. Op de top is een rechtopzittende leeuw met het wapenschild van Stavele aangebracht. Op het voetstuk: op de voorkant een kruis en de namen van de gesneuvelden, Stavele aan zijne gesneuvelde helden ; op de rechter en linkerkant de namen van de doden en hun sterfjaar en plaats. Benieuwd naar meer oorlogsrelicten in Groot-Alveringem? Bezoek dan zeker eens

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN ONTWERP VAN LIJST VAN VOOR BESCHERMING VATBARE MONUMENTEN, STADS- EN DORPSGEZICHTEN

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN ONTWERP VAN LIJST VAN VOOR BESCHERMING VATBARE MONUMENTEN, STADS- EN DORPSGEZICHTEN 1")\/,,, ' ) (,_..i i ( (...-...'(, r~ - MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN ONTWERP VAN LIJST VAN VOOR BESCHERMING VATBARE MONUMENTEN, STADS- EN DORPSGEZICHTEN DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIËN

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

b) Weet je hoe het komt dat hier vooral Duitse soldaten werden begraven?

b) Weet je hoe het komt dat hier vooral Duitse soldaten werden begraven? 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Toen de Eerste Wereldoorlog begon, lagen er dus al heel wat Roeselaarse burgers begraven. Tijdens

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

OORLOGSDOCUMENTEN VAN DE FAMILIE ROBERT BRACKE J. DE MAERTELAERE

OORLOGSDOCUMENTEN VAN DE FAMILIE ROBERT BRACKE J. DE MAERTELAERE OORLOGSDOCUMENTEN VAN DE FAMILIE ROBERT BRACKE J. DE MAERTELAERE Robert is ook een grote lezer en kreeg volgend boek als geschenk: Wandelen door Gent 1903 1918 Van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog.

Nadere informatie

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk.

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Ik zie aan de overkant de J. Guislainstraat niet liggen tenzij de brug vroeger bijna

Nadere informatie

Het Militaire Kerkhof van Veltem-Beisem

Het Militaire Kerkhof van Veltem-Beisem Het Militaire Kerkhof van Veltem-Beisem Guy Saelemaekers Een stukje geschiedenis Op 4 augustus 1914 viel Duitsland ons land binnen. Luik viel al op 7 augustus. Generaal Leman kon nog een week weerstand

Nadere informatie

Inleiding. Begraafplaats bij Providentia in Sterksel

Inleiding. Begraafplaats bij Providentia in Sterksel Begraafplaats bij Providentia in Sterksel Inleiding In 1919 besloten de Broeders van de Heilige Joseph in Heerlen om in Sterksel een terrein te kopen voor de stichting van een nieuw verpleeghuis voor epileptici.

Nadere informatie

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING 2016 2017 2018 BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING TENTOONSTELLING FRONT 14/18 - DE EERSTE WERELDOORLOG IN 3D 10.04 7.08 / Gratis

Nadere informatie

Het opschrift. De omgeving van het monument. De vorm en samenstelling. Aan weerszijden van de 2 soldaten staan er opschriften.

Het opschrift. De omgeving van het monument. De vorm en samenstelling. Aan weerszijden van de 2 soldaten staan er opschriften. Het opschrift Aan weerszijden van de 2 soldaten staan er opschriften. De omgeving van het monument 1. Kijk eens goed om je heen. Hoe is het monument geplaatst? Kruis aan. - We kunnen het al van ver zien.

Nadere informatie

Oorlogsmonumenten met een verhaal Achtergrond voor de leerkracht

Oorlogsmonumenten met een verhaal Achtergrond voor de leerkracht Oorlogsmonumenten met een verhaal Achtergrond voor de leerkracht INLEIDING Het Vredescomité Beersel -een nieuwe werkgroep van de cultuurraad- organiseert dit jaar voor het eerst een reeks activiteiten

Nadere informatie

Ramskapelle, Belgische Militaire Begraafplaats

Ramskapelle, Belgische Militaire Begraafplaats BMP Vriendenkring van Carabiniers en Carabiniers-Grenadiers West-Vlaanderen Bogaert Marnik Ramskapelle, Belgische Militaire Begraafplaats Periode 1914-1915 19 Begraven Karabiniers op deze begraafplaats

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017

Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017 Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017 Het parcours: De zoektocht staat niet alleen in het teken van 50 jaar Kring KBC Brugge maar ook in het teken van de 100-jarige herdenking van den Grooten

Nadere informatie

WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING

WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING Wandeltocht van 10 km langs 7 markante plaatsen in Londerzeel Wie het heeft over Wereldoorlog I (WO I), denkt automatisch aan de loopgraven in de Westhoek. Daar

Nadere informatie

Welkom / Dobro došli

Welkom / Dobro došli Welkom / Dobro došli 1. Nederland & Eerste Wereldoorlog 2. Aankomst van de Servische krijgsgevangenen in Nederland 3. Overlijden van 92 Servische WOI soldaten 4. Opgraving en transport naar Jindřichovice

Nadere informatie

QR-code aan monument Blauwenhoek

QR-code aan monument Blauwenhoek QR-code aan monument Blauwenhoek Herdenkingsborden aan Blauwenhoek met de namen van de inwoners van Londerzeel overleden ten gevolge van WO I of WO II Op de vier gemeentelijke oorlogsmonumenten van de

Nadere informatie

In het totaal liggen er nu 8257 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven.

In het totaal liggen er nu 8257 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven. INLEIDING Deze grote begraafplaats was op het einde van de Eerste Wereldoorlog helemaal niet zo groot. Hoe klein ze eerst was, zien we straks, op het einde van onze wandeling. Dan komen we in het deel

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~y. Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van oorlogsgedenktekens te Brugge

Vlaamse Regering ~y. Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van oorlogsgedenktekens te Brugge U HfJfJRT 2010 Vlaamse Regering ~y ~ Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van oorlogsgedenktekens te Brugge DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME

Nadere informatie

BELGISCHE MILITAIRE BEGRAAFPLAATSEN: BEHEER ONDERHOUD ENZ.

BELGISCHE MILITAIRE BEGRAAFPLAATSEN: BEHEER ONDERHOUD ENZ. BELGISCHE MILITAIRE BEGRAAFPLAATSEN: BEHEER ONDERHOUD ENZ. Onderhoud grafzerken Inhoud 1 Algemeen 2 Beheer 3 De begraafplaats van Ramskapelle 4 De grafsteen of zerk 5 De Belgische driekleur op de grafstenen

Nadere informatie

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan)

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan) Opdracht 8: Zoek de achtergronden van een monument Voor dit onderzoek hebben wij gekozen voor de herdenkingskapel st. Jozef. Deze is te vinden in het hortensiapark te Helmond 1. In welke categorie valt

Nadere informatie

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen.

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen. ENKELE BESPIEGELINGEN BIJ HET OORLOGSMONUMENT TE WASSENAAR Op 4 mei vindt in ons land de nationale dodenherdenking plaats: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen burgers en militairen

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Ministerieel besluit houdende bes cherming als monument v an de Belgische

Ministerieel besluit houdende bes cherming als monument v an de Belgische Vlaamse overheid Ministerieel besluit houdende bes cherming als monument v an de Belgische militaire begraafplaatsen in Vlaande ren DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Vlaamse overheid :Yl~

Vlaamse overheid :Yl~ Vlaamse overheid :Yl~ ~ ~nisterieel besluit houdende bescherming als monument van de Amerikaanse militaire begraafplaats te Waregem DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK. www.stad.gent/redeengraf

CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK. www.stad.gent/redeengraf CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK wwwstadgent/redeengraf INHOUD In deze catalogus vindt u een overzicht van grafmonumenten die u kan hergebruiken als laatste rustplaats voor u en/of uw familie Bij

Nadere informatie

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten als ge van ze leven in de westhoek passeert deur regen en noorderwinden keert omme den tijd als g' alhier passeert den oorlog ga j' hier were vinden (uit het liedje 'Duizend soldaten' van Willem Vermandere)

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

BELGIË BELGIË - BELGIQUE BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

BELGIË BELGIË - BELGIQUE BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BELGIË BELGIË - BELGIQUE België is een koninkrijk, dat ontstond na de Belgische Revolutie in 1830 toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaat uit 3 Gewesten: Brussels

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

Fier op hier... Alveringem 2015

Fier op hier... Alveringem 2015 Fier op hier... Alveringem 2015 Alveringem... 04 wist je dat? 06 curieuzeneust 28 for Kids 32 op de kaart 16 beleeft 34 confronteert buiten-gewoon welkom BEREIKBAARHEID Auto E40/A18-N8: Brugge-Nieuwpoort-Veurne-Alveringem

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~l~ ~ Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van oorlogsgedenktekens te Zonnebeke

Vlaamse Regering ~l~ ~ Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van oorlogsgedenktekens te Zonnebeke 5 rma ijf f: 2010 Vlaamse Regering ~l~ ~ Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van oorlogsgedenktekens te Zonnebeke DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING,

Nadere informatie

Gemeentelijke begraafplaats. Een mensenleven is niet meer dan een hartslag op de eeuwigheid

Gemeentelijke begraafplaats. Een mensenleven is niet meer dan een hartslag op de eeuwigheid Gemeentelijke begraafplaats Een mensenleven is niet meer dan een hartslag op de eeuwigheid Afscheid is de eerste stap tot het weerzien Colofon Tekst Gemeente Borne Vormgeving TerZake reclame communicatie

Nadere informatie

Jozef Armand Ribbens, een onbekende soldaat uit Wereldoorlog I

Jozef Armand Ribbens, een onbekende soldaat uit Wereldoorlog I Jozef Armand Ribbens, een onbekende soldaat uit Wereldoorlog I Guy De Mulder 1. Inleiding. Wereldoorlog I is naar aanleiding van de 100-jarige herdenking terecht een historisch hot item. Vooral de grote

Nadere informatie

Het kan van alle kanten gezien worden. Er is een bloemenperk aangelegd. Er zijn veel bomen en ander groen rond het monument.

Het kan van alle kanten gezien worden. Er is een bloemenperk aangelegd. Er zijn veel bomen en ander groen rond het monument. De omgeving van het monument 1. Start je observatie van het monument aan het kruispunt van de Gulden- Sporenlaan en het Gedachtenissquare. a. Welke vorm heeft de zone waarin het monument zich bevindt?

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014 Andy Vandevelde Schepen van Openbare Werken, Begroting, Financiën, Ruimtelijke Ordening KABINET VAN DE SCHEPEN Gemeentehuis Linter Helen-Bosstraat 43 3350 Linter GSM: 0478 21 72 28 andy.vandevelde@skynet.be

Nadere informatie

s t u d i e De markt van de dood De markt van de dood Oktober 2010

s t u d i e De markt van de dood De markt van de dood Oktober 2010 s t u d i e De markt van de dood De markt van de dood Oktober 2010 Inhoudstafel 1. Doelstellingen 2. Methodologie 3. De doden gedenken 4. Allerheiligen 5. Begrafenissen 6. Conclusies 2 Doelstellingen De

Nadere informatie

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren 2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2013-2014 2000 jaar Tongeren in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument 3. Welke elementen kan je terugvinden op het monument? Kruis aan. De omgeving van het monument 1. Kijk goed naar het monument. Kruis aan wat juist is. Je kan het van ver zien. Je kan er rond. Er is een

Nadere informatie

CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK.

CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK. CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK wwwstadgent/redeengraf INHOUD In deze catalogus vindt u een overzicht van grafmonumenten die u kan hergebruiken als laatste rustplaats voor u en/of uw familie Bij

Nadere informatie

Ruimingsbeleid gemeentelijke begraafplaatsen

Ruimingsbeleid gemeentelijke begraafplaatsen Ruimingsbeleid gemeentelijke begraafplaatsen Gemeente Terneuzen De gemeente Terneuzen wil voldoende ruimte op de gemeentelijke begraafplaatsen houden en ongelijkheid tussen graven waarvoor wel rechten

Nadere informatie

Namens de dorpsraad heette Joop Krant een ieder welkom met de volgende woorden.

Namens de dorpsraad heette Joop Krant een ieder welkom met de volgende woorden. Met het realiseren van een oorlogsmonumentje op het plein voor de kerk heeft Maashees ook een plek gekregen waar nu jaar jaarlijkse een dodenherdenking op de avond van 4 mei zal worden gehouden. Voor deze

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

ZOEKTOCHT - Stedelijke begraafplaats Leuven

ZOEKTOCHT - Stedelijke begraafplaats Leuven download van www.funerabilia.be ZOEKTOCHT - Stedelijke begraafplaats Leuven (Kerkhofdreef 7, grenzend aan de Philipssite) Welkom! Op het eerste gezicht lijkt deze begraafplaats immens en misschien ook

Nadere informatie

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE ALVERINGEM 2014 kerk molen wijkspeeltuinen picknickbank Eversambos Dienst Toerisme militaire begraafplaatsen 1 Mout- & Brouwhuis de Snoek 5 2 Openluchtmuseum Bachten de Kupe 3 Museum A. Nollée 4 Glasblazerij

Nadere informatie

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Voor de oorlog Mariekerke is vooral een vissersdorp waar de inwoners hun brood verdienen door op de Schelde te gaan vissen. 4 augustus 1914 : ten oorlog! Mariekerke

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

ONZE VERGETEN HELDEN

ONZE VERGETEN HELDEN ONZE VERGETEN HELDEN Een project over heemkunde en funerair erfgoed in je gemeente In het kader van de herdenking rond 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog lanceert het War Heritage Institute (WHI)

Nadere informatie

LEIJSENAKKERS. Wandeling over gedenkpark Leijsenakkers

LEIJSENAKKERS. Wandeling over gedenkpark Leijsenakkers LEIJSENAKKERS Wandeling over gedenkpark Leijsenakkers Welkom bij Gedenkpark Leijsenakkers Met drie kloosters, vele monumentale boerderijen, oude wegen en waterlopen vormt de Heilige Driehoek in Oosterhout

Nadere informatie

EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN

EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN Lijssenthoek Military Cemetery is één van de vele sporen die de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek heeft nagelaten. Je kent er vast nog. Welke van deze plekken hebben ook te

Nadere informatie

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden Ride to Remember 71 jaar geleden streden militairen uit verschillende landen om de vrijheid van Europa. Deze toertocht leidt langs verschillende kleine begraafplaatsen waar gesneuvelde parachutisten van

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties!

Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties! Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties 1. Kortrijkstraat (50 50.957', 3 35.373'). In de Kortrijkstraat was een Duitse schietstand gevestigd wat valt af te leiden uit luchtfoto s van het Britse leger.

Nadere informatie

Iets om over na te denken en dan aan mee te werken

Iets om over na te denken en dan aan mee te werken Iets om over na te denken en dan aan mee te werken Te jong is een pedagogisch project, gemaakt op maat van de scholen, dat onze jongeren wil doen stilstaan in deze steeds sneller draaiende wereld. De twintigste

Nadere informatie

Begraven en asbestemming

Begraven en asbestemming Begraven en asbestemming In deze folder geven wij u algemene informatie die u helpt bij het maken van een keuze voor een laatste rustplaats op een gemeentelijke begraafplaats. De gemeente Meppel beschikt

Nadere informatie

Als ik later dood ben...

Als ik later dood ben... Als ik later dood ben... Veel mensen praten niet graag over de dood en over wat er daarna gaat gebeuren. Alleen het idee al vinden ze eng, griezelig of zelfs luguber. Maar waarom eigenlijk? De dood hoort

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt Den Haag, 20. März 2013 Tel.: 0031 70-342.06.18 Fax: 0031 70-365.32.48 Toespraak ter gelegenheid van

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

VOORNAAM TELEFOON. A. GEMEENTELIJK MAGAZIJN VOOR HULPGOEDEREN of SUIKERDEPOT

VOORNAAM TELEFOON. A. GEMEENTELIJK MAGAZIJN VOOR HULPGOEDEREN of SUIKERDEPOT 1914 2014 NAAM VOORNAAM ADRES TELEFOON E-MAIL VRAGEN OP PAAL VRAAG 1 A. KASTEELSTRAAT (7) B. VILLA CARA VRAAG 2 A. GEMEENTELIJK MAGAZIJN VOOR HULPGOEDEREN of SUIKERDEPOT B. MOUTERIJ (VAN ASSCHE) VRAAG

Nadere informatie

Tallin - grafstenen in de stad ESTLAND: TALLIN begraafplaats = kalmistu Tallin - Toomkirk (Dom) SISELINNA KALMISTU (begraafplaats binnen de stad ) Dit

Tallin - grafstenen in de stad ESTLAND: TALLIN begraafplaats = kalmistu Tallin - Toomkirk (Dom) SISELINNA KALMISTU (begraafplaats binnen de stad ) Dit BALTISCHE STATEN ESTONIA, LATVIA, LITHUANIA - ESTLAND, LETLAND, LITOUWEN In Noord- en Midden-Europa ligt de nadruk van de begraafplaats op de natuur. De wens om na de dood terug te keren naar de natuur

Nadere informatie

Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek. Persconferentie 24 september 2018

Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek. Persconferentie 24 september 2018 Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek Persconferentie 24 september 2018 Westfront Monitor bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek Dodengang Mus. a/d IJzer D. Vladslo 7 MUSEA / SITES: (via ticketing)

Nadere informatie

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch De omgeving van het monument 1. Dit monument is Kruis de antwoorden aan die van toepassing zijn op dit monument. 1. Het monument staat symmetrisch asymmetrisch op een plein/in een park op een rond punt

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie De Beeldbankquiz Donderdag 13 maart 2014 - WESTHOEK verbeeldt - receptie Enkele afspraken 14 vragen Telkens 1 mogelijk antwoord 1 schiftingsvraag 'WESTHOEK verbeeldt'- receptie - 13 maart 2014 2 De Beeldbankquiz

Nadere informatie

Hoe deze website gebruiken?

Hoe deze website gebruiken? Hoe deze website gebruiken? 1. Tussenscherm Dit scherm zal op verschillende tijdstippen tussenkomen bij het surfen op de site. Het betekent dat er informatie dient opgehaald te worden van de server (bvb

Nadere informatie

Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid.

Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid. Begraafplaats Maastricht Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid. De gemeentelijke begraafplaats in Maastricht. In Maastricht kunnen overledenen begraven worden op een

Nadere informatie

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015:

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Jos van Kooij 1 Wat er vooraf ging: Tijdens mijn onderzoek naar de bouw van de nieuwe kerk (2012-2013) in Maashees

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

DE HONDENETERS. december 1917. " te saam vereend in vreugd en nood. Als d'ene sterft, de andere dood."

DE HONDENETERS. december 1917.  te saam vereend in vreugd en nood. Als d'ene sterft, de andere dood. uitgeverij Mechelen DE HONDENETERS Victor Vervoort DJANGO Mechelse herder december 1917 Uitgave nr. 17 oorlogskrant TELEFOON 012-12345678 2800 Mechelen Broederliefde; " te saam vereend in vreugd en nood.

Nadere informatie

De vorm van het monument

De vorm van het monument samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Observeer het monument en duid aan wat het best past. We kunnen het van ver zien. Het ligt een beetje verstopt. We kunnen er rond wandelen.

Nadere informatie

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment Rotselaar 1914 2014 100-jarige Herdenking van de Slag aan de Molen In het Vossenblad van juni hebben jullie de uitnodiging voor de deelname aan de jaarlijkse herdenking

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Thema oorlog: de vestingroute in Ieper

Thema oorlog: de vestingroute in Ieper Thema oorlog: de vestingroute in Ieper Doelstelling: Lpd: 17/19/21 Lesdoelen: Inhoud: Ga naar het centrum van Ieper. Ga naar de toeristische dienst en vraag voor elke leerling een exemplaar van de vestingroute

Nadere informatie

Herdenking aan het Graf van de Onbekende Soldaat

Herdenking aan het Graf van de Onbekende Soldaat 11 november Wapenstilstand Herdenking aan het Graf van de Onbekende Soldaat Senaat Federaal Parlement Kamer van volksvertegenwoordigers 2 Hallo! 11 november is een bijzondere dag. Dat zal je niet ontgaan

Nadere informatie

Notitie herdenkingen Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kapelle

Notitie herdenkingen Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kapelle Notitie herdenkingen Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kapelle 1. Inleiding De gemeente Kapelle en haar kernen zijn op twee momenten betrokken geweest bij oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

JODENVERVOLGING IN TWAALF PORTRETTEN. Davidson. Dit is de lesbrief over Barend Davidson. Zoek zijn portret op in de tentoonstelling en

JODENVERVOLGING IN TWAALF PORTRETTEN. Davidson. Dit is de lesbrief over Barend Davidson. Zoek zijn portret op in de tentoonstelling en JODENVERVOLGING IN TWAALF PORTRETTEN Davidson zat in het verzet Davidson Geboren in... Overleden in... Voor je begint Dit is de lesbrief over Davidson. Zoek zijn portret op in de tentoonstelling en beantwoord

Nadere informatie

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Visitor Management Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Persconferentie 8 april 2015 Opvolging bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek BC Westfront 7 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN: via tellers Forse

Nadere informatie

TARIEVENTABEL AANGAANDE DE BEGRAAFPLAATSEN IN HENDRIK-IDO-AMBACHT Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier 1.

TARIEVENTABEL AANGAANDE DE BEGRAAFPLAATSEN IN HENDRIK-IDO-AMBACHT Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier 1. TARIEVENTABEL AANGAANDE DE BEGRAAFPLAATSEN IN HENDRIK-IDO-AMBACHT 2019 Hoofdstuk 1 Verlenen van rechten 1.1 Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier 1.179,00 graf wordt geheven voor

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

... beroep:... land/geboorteplaats:... leeftijd bij overlijden:...

... beroep:... land/geboorteplaats:... leeftijd bij overlijden:... DE FOTOMUUR Als je het bezoekerscentrum binnenkomt, zie je rechts een rode kubus met allemaal foto s. Op deze foto s staan soldaten die begraven liggen op Lijssenthoek Military Cemetery. In één van de

Nadere informatie

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE

KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40. KUST De Panne. Nieuwpoort afrit E40 VEURNE VEURNE SINT-RIJKERS SINT-RIJKERS 4HOOGSTADE HOOGSTADE GIJVERINKHOVE Alveringem 2013 kerk molen wijkspeeltuinen picknickbank Eversambos Dienst Toerisme militaire begraafplaatsen 1 Mout- & Brouwhuis de Snoek 5 2 Openluchtmuseum Bachten de Kupe 3 Museum A. Nollée 4 Glasblazerij

Nadere informatie