c ;::;: I :J 3 B :J 8. i 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "c ;::;: I :J 3 B :J 8. i 3"

Transcriptie

1 1.350 allerlei andere zaken. Made moet verschillende malen van bezetter verwisseld zijn?? Het eerste vrije blad is gisteren verschenen: 'de Vrije Stem'. Hierin is opgenomen 'De Reclame'. De Vrije Stem is reeds lang, doch in kleiner formaat en alleen met het nieuws van de radio verschenen. Voortaan zal ze 2 à 3 maal per week verschijnen; vroeger dagelijks. Nu is alles gedrukt; vroeger slechts gestencild. Nog steeds geen gas, water, electriciteit of boter. Vanmiddag heb ik ruim 40 tanks met daarbij de nodige vrachtwagens en gevechtswagens naar het front zien vertrekken. Het getal 40 zegt weinig, doch als je die allemaal achter elkaar ziet voorbijtrekken, is het een geweldig grote macht. In de kerk van StJan moeten 9 voltreffers gekomen zijn. Daar de Duitsers de kerk vanuit de verte konden zien liggen en wisten, dat dat het centrum van de stad was, mikten ze daar precies op. Voor de middag nogal jagers gezien, doch na de middag zeer donker en daardoor geen meer gezien. Ma. 6 nov. Voor het eerst sedert een week weer wezen werken. Op de fabrieksterreinen ligt het vol met scherven van granaten. Er zijn rondom de fabriek verscheidene granaten neergekomen. De gashouders zijn niet beschadigd, zoals beweerd werd. De pijpenloods is getroffen, een muur van een van de kolenbunkers ook en op het nieuwe fabrieksterrein is ook een granaat gevallen. Vandaag nog geen water,electriciteit en boter. Echter wel wat gas nl.van 7-8 's morgens en van half 12 tot half een 's middags en van half 7 tot half 8 's avonds, dus 3 uur per dag. Er is vandaag veraf nogal geschoten. Ook af en toe zware dreunende slagen, waarschijnlijk bommen. Vannacht enkele zeer harde klappen. Men zegt dat dit

2 2 ~ 5'.1 brug één en van de spoorbrug 2 bogen in het water liggen. Middelburg en Veere werden bevrijd. St.Philipsland door de Duitsers ontruimd. Veel mensen zijn hun huizen reeds zo goed en zo kwaad als het gaat aan het repareren. Woe. 8 nov. Vorige week is Prins Bernard hier geweest!! Aan het kanaal. Er zijn nu ca geëvacueerden uit Made en omgeving. Vanmiddag voor het eerst sedert ma. 30 oct. weer water, maar geen electriciteit en boter. Do. 9 nov. Vandaag geen nieuws gehoord. De hele dag zeer regenachtig en koud. Voor de middag veel bommenwerpers overgetrokken: onzichtbaar. Bij ons in huis (in de Kegelstraat) zijn vandaag Engelsen geweest: ze zijn echter reeds weer vertrokken. Twee oude dekens en een keukenspiegel die er nog waren blijven liggen, hebben ze gestolen. De Engelsen zijn ook geen engeltjes! (Naderhand is gebleken dat ze die spiegel en dekens slechts geleend hebben, nun het huis van Verlaat teruggevonden). Nog geen electriciteit: de PNEM te Geertruidenberg is geheel verwoest. Alles wat door handgranaten of dynamiet niet te vernielen was, hebben ze met hamers stukgeslagen. Onherstelbaar vernield. Waarschijnlijk hebben we a.s. zondag stroom van Simons. Nog steeds geen boter; we eten altijd nog allerlei variaties van appels. Vrij. 10 nov. Geen officieel nieuws gehoord. Men zegt: de Engelsen zijn in Dordrecht. Antwerpen wordt met vliegende bommen bestookt. Bericht gehad van grootmoeder en tante Anna uit Breda: daar is het huis getroffen, maar beiden zijn nog gezond.

3 c ;::;: I :J 3 B :J 8. i 3

4 Z')$'14 We hebben vannacht nogal horen schieten, vandaag nog af en toe. Er zijn vandaag geëvacueerden uit Raamsdonksveer hier aangekomen. In de tweede gashouder op de fabriek zitten nogal wat gaten van granaatscherven. Alleen in het bovenste stuk zitten al 7 gaten. Gisteren ben ik langs het kanaal geweest. Een café dat de Duitsers bezet hadden, hebben ze in de lucht laten vliegen. Ook 2 van de 3 bruggen naar Den Hout. Die zijn intussen al tijdelijk gerepareerd. De brugwachterswoningen hebben de Moffen afgestookt. Ook ben ik gisteren naar de Bredaseweg geweest, waar de Engelsen reeds een brug aan het leggen zijn. Prachtig en snel gaat dat. Alles staal! Net een meccanodoos. Gisteren was de brug al zo goed als klaar, maar lag toen midden op de weg. Vandaag lag ze reeds over het kanaal!! Dat gaat dus zeer snel. Ze ligt heel hoog boven het water, zonder een enkele steun er onder. Ik vermoed, dat er nog aan weerszijden een oprit gemaakt moet worden. De steunen waarop de brug rust, zullen waarschijnlijk niet meer kunnen zakken. Het is echter een pracht staaltje van ingenieurskunst als je dat ziet. En zoals ik reeds zei. of beter schreef, het gaat allemaal zeer gauw in zijn werk. Hoe het zo vlug kon begrijp ik niet; ik zou graag wel eens een hele dag naar die bruggenbouw willen kijken, maar werk gaat voor. Met het eten is het ook treurig; nog steeds geen boter, altijd nog appelmoes, schijfjes appel, appels in de oven gesmoord, enz. enz. Vlees en melk zeer weinig. Vanaf maandag mag er slechts in 2 bakkerijen meer gebakken worden. Morgenavond hebben we waarschijnlijk stroom. Iedere middag omstreeks 3 uur worden de nieuwsberichten op de Markt doorgegeven. Het is ongelooflijk hoe druk het dan is. De hele markt staat stampvol met volk.

5 Van de Moerdijkbrug was nu nog meer vernield door de Duitsers. (

6 2.35& Ma. 13 nov. Vandaag hebben we de radio weer eens vooor het eerst laten spelen. Ook muziek hebben we er op gehad! Het is een genot je eigen radio weer eens volop (hard) te kunnen laten spelen, zonder bang te moeten zijn dat er buiten iets gehoord wordt. Nu het nieuws: Op 11 nov.zijn Churchill en Eden in Parijs aangekomen. Ze zijn er geweldig ontvangen. Frankrijk wordt weer een grote mogendheid. Het zal weer een eigen groot leger op de been brengen enz. Vandaag de hele dag 'vrij' geweest. Met Ben heb ik de schuur in de Kegelstraat geheel leeg geruimd. De Engelsen, die bij Verlaat in huis zitten, hebben nl. gisteren wat stook uit de schuur van ons gehaald. Na echter gewaarschuwd te zijn, dat dat huis nog bewoond zal worden, zijn ze er af gebleven. In de regen hebben we voor alle zekerheid alles maar weggebracht. Er zijn vandaag veel tanks uit Oosterhout vertrokken. Ongeveer 60. Nog veel meer zijn er doorgetrokken. Die hebben de brug ingewijd. Alles trok in noordelijke richting. Vanmiddag hebben we drie zware klappen gehoord. Over de radio vernomen, dat de Moffen weer meer bogen van de Moerdijkbrug hebben opgeblazen. Dat zullen waarschijnlijk die klappen geweest zijn. Di. 14 nov. Vanmorgen om half tien, tien uur en half 12 drie zeer zware explosies. Men zegt, dat er op het vliegveld mijnen werden opgeblazen. Er komen hier zeer binnenkort 1600 Polen. Hiervoor is overal kwartier gemaakt. Ook bij ons op de Keiweg en bij tante Jaan komen 2 Polen. Overmorgen zullen ze komen. Woe. 15 nov. Alle buitenlandse bladen houden zich bezig met de vraag Waar is Hitier? Leeft Hitier nog? In Amerika wordt

7 beweerd: Hitier is dood. Andere bladen schrijven: hij heeft een keeloperatie ondergaan in Berchtesgaden. Ook van de proclamatie die zgn. door Hitier geschreven is, wordt beweerd dat ze van een ander is. Laten we hopen dat Hitier 'kapot' is en dat het Duitse volk dit spoedig weet en er zodoende een grote verandering of iets dergelijks zal plaats hebben. Vannacht veel geschoten. Zo goed als alle troepen zijn vannacht uit Oosterhout vertrokken, maar morgen komt nieuwe voorraad (die bewuste 1600 Polen). Vanmiddag veel vliegtuigen overgekomen. Do. 16 nov. Er zijn vandaag zeer veel Polen aangekomen in Oosterhout. Vanmorgen om half 12 zijn er 37 zware viermotorige bommenwerpers overgekomen. Vanmiddag enkele harde ontploffingen gehoord. Men zegt, dat er uit Breda zeer veel mensen aan het vliegveld werken. Nog steeds geen boter. Vorige week (wanneer weet ik niet precies) is oud-minister Colijn overleden. Vrij. 17 nov. De hele dag zeer regenachtig en koud weer. Voor de middag enkele zeer harde slagen. Na de middag 2 nog hardere knallen. Men zegt: op het vliegveld. Voor de middag zeer veel materiaal doorgetrokken naar het noorden. Er zijn vandaag weer vele Polen aangekomen. Ook bij ons zijn er 2 aangekomen. Het zijn zeer aardige kerels. Ze zijn erg royaal, vooral met cigaretten. Vader en ik hebben al een doosje cigaretten gekregen. Daarbij hebben we heel de avond nog van hun cigaretten gerookt. De kinderen hebben al chocolade en zuurtjes gekregen. Ook hebben we vanavond een stukje gekookte ham gehad en enkele sneden prima spierwit brood geruild voor ons donker brood. Moeder heeft een stuk palmolivezeep gehad.

8 2.358 Sigmund, de kleinste van de 2 Poolse soldaten die bij ons zijn ingekwartierd, woont in Warschau. Vwadec, de grootste,woont in Lublin. Ze komen vanuit België over Frankrijk, Engeland, Afrika, Roemenië en Polen! Nu komen ze rechtstreeks van het front aan de Moerdijk en zijn zeer vermoeid. Beiden zijn katholiek. Za. 18 nov. Vanmiddag zijn er ontzettend veel bommenwerpers overgekomen: richting Duitsland. Toen ze terugkwamen, werd er vanaf boven de Moerdijk op geschoten. Er is ook flink met artillerie geschoten na de middag. Met onze Polen stellen we het uitstekend. Ze zijn zeer royaal, vooral met cigaretten. Ik heb nog nooit zo veel gerookt als vandaag. Ook brengen ze af en toe etenswaren mee, zoals pap, soep, boter, enz. Er was vandaag boter te verkrijgen op de bon. We hebben voor 4 bonnen, dat is 1 pond boter gekregen. De overige 3 bonnen zullen later uitgereikt worden. Ma. 20 nov. Zeer slecht weer. Vandaag zeer veel tanks en kanonnen doorgekomen. Af en toe heel in de verte horen schieten. Vanmiddag op het gemeentehuis ons persoonsbewijs laten afstempelen. Enkele prijzen: 1 I.melk f 1,25; een ei f 1,70 en een mud aardappelen (70 kg.) f 80,- Di. 21 nov. Na de middag ben ik grootmoeder en tante Anna wezen opzoeken in Breda. De brug is namelijk weer vrij. Het huis waar ze in gewoond hebben is vernield door het opblazen van een brug vlak bij. Het was in Breda zeer druk met allerlei Engelse, Poolse en Canadese voertuigen.

9 Op het kantoor van Jos Driessen, een grote NSB-er uit Breda was nog iets te zien. Met grote letters staat daar nl. op: Jos Driessen. Nu was er rond de voornaam, dus Jos, een oranje vierkant getrokken, zodanig dat de letter J was 'weggevallen'. Op het Chassé-terrein landen regelmatig Britse jagers. Juist toen ik er voorbij kwam, daalde er een, enkele tellen later steeg er weer een op, dus druk verkeer hè! Er stonden er 7 op de grond. In Breda zelf heb ik slechts weinig oorlogsschade gezien. Echter wel is de kerk aan de Driesprong geheel vernield door de Moffen. De toren is blijkbaar aan de overkant op een huis terecht gekomen; dat was namelijk geheel vernield. Vanavond met Vwadec gekaart. Ook nog een glas wijn gekregen van de Polen. Zygmunt kan niet jokeren. Die heeft de hele avond naar de radio zitten luisteren. Veel cigaretten gekregen vanavond. Woe. 22 nov. Geen nieuws van de radio gehoord. Het was te druk met kaarten vanavond en we zaten in de voorkamer, terwijl de radio in de keuken stond. Zeer slecht weer: de hele dag regen en koud. Veel tanks en wagens doorgekomen, vooral in de richting Breda. Ook in noordelijke richting. Weer veel cigaretten gerookt vanavond en veel geld verloren met kaarten. Do. 23 nov. Rond half drie vanmiddag veel bommenwerpers overgekomen. Even later hevig geschutsvuur van Britse of Poolse artillerie. Niet ver weg. Dit duurde wel enkele uren. Vanavond met Zygmunt zitten 'studeren'. Zygmunt moest Hollands leren en leerde mij Pools I?!?

10 Za. 25 nov. Vanaf heden tot 11 uur 's avonds buiten. Tot nu toe was dit 6 uur. Alle beroepsmilitairen worden verplicht zich aan te melden. Gisteren alle chauffeurs, enz. Zo. 26 nov. De Nederlandse minister-president, Prof. Dr. Gerbrandy met de minister van Justitie. de minister van Handel, Nijverheid en Scheepvaart en nog één of twee andere ministers zijn in Nederland aangekomen. Vooral voor de voedselvoorziening en de rechtspraak. De minister-president zal spoedig naar Londen terugkeren, terwijl de andere ministers langer hier blijven. Vanavond heeft de minister-president een redevoering gehouden. Vandaag veel jagers in Oosterhout. Men zegt dat generaal Montgomery in Breda is. Ma. 27 nov. Betrokken weer; toch veel vliegtuigen overgekomen. Ook veel tanks en vrachtwagens e.d. doorgekomen. De Polen die bij ons zijn ingekwartierd, zijn vandaag naar Antwerpen. In Zeeland hebben ze al voedsel en kleding uit Amerika gekregen. Alles natuurlijk beperkt en gedistribueerd. maar het begin is toch gemaakt. Di. 281istopade (Pools:november) De koningin heeft een redevoering gehouden. Hierin sprak zij over de verwoestingen en vernielingen die de Moffen overal hebben aangericht. over de terreur die er heerst in de nog bezette gebieden van Nederland, over de hulp die de bevrijders van de ondergrondsen ondervonden hebben, over de aanvoer van levensmiddelen en grondstoffen voor de bevrijde gebieden, die zo spoedig mogelijk geholpen moeten worden, over de jonge mannen die bij de geallieerden in het leger gegaan zijn, over de dappere standhouding van de Nederlandse spoorwegmannen, over de mijnwerkers, die zoveel mogelijk hun best moeten doen om de reeds bevrijde gebieden te

11 23b, voorzien van brandstoffen, zo nodig voor het bereiden van levensmiddelen en voor de verwarming, over de grote vervoersmoeilijkheden, over de huismoeders die het zo moeilijk hebben om zonder iets toch nog voor voedsel en onderhoud van woningen te zorgen, enfin, over de toestand in geheel Nederland. De hele dag in Oosterhout ontzettend veel materiaal doorgekomen: tanks, vrachtwagens, geschut en allerlei andere voertuigen trokken in noordelijke en ook in zuidelijke richting. Een lawaai dat alles maakte! Op een gegeven moment moest een colonne die naar het zuiden trok stoppen voor één die noordwaarts ging. Gisteren zijn er in Antwerpen 6 vliegende bommen terecht gekomen volgens onze soldaten. Woe. 29 nov. Er is veel gevlogen, vooral bommenwerpers. Evenals gisteren is er ook weer zeer veel gereden en getrokken met allerlei modellen van tanks, pantserwagens, enz. Er zijn vandaag veel Polen uit Oosterhout naar het front vertrokken. Ook de onze zijn weg. Ze hebben echter gezegd dat ze over 8 dagen weer terug zullen zijn. Nog iets over het vervoer, het grootste van alle problemen op dit moment. De gasfabriek zat zo goed als zonder kolen. Na veel heen en weer gepraat met de Engelse commandant werd goedgevonden, dat er enkele Poolse vrachtwagens met chauffeur konden worden gekregen om kolen te halen. Die moesten in Eindhoven gehaald worden. Gisteren is de directeur daar met 7 wagens naartoe geweest, evenals vandaag. 14 Vrachtwagens is nog niet veel, maar beter dan niets. Dan liggen er ook nog kolen op de suikerfabriek te Zevenbergen, die toch niet mag werken. Er is hier echter nog maar één vrachtwagen die de Moffen niet gepikt hebben. Zodoende is het zeer moeilijk om die kolen uit Zevenbergen hier te krijgen. Dat was dan alleen nog

12 :2.3b2 maar een voorbeeld om kolen hier te krijgen. Over de rest weet ik niet veel. Er zijn vandaag weer bonnen bekend gemaakt doch van alles slechts zeer weinig. Boter natuurlijk niets nov. Winston Churchill wordt vandaag 70 j. De haven van Antwerpen is thans ook voor grote zeeschepen weer in orde gemaakt. Er zijn reeds enkele convooien aangekomen. Een Nederlands schip is enkele dagen geleden uit Engeland vertrokken naar Zeeland met 500 ton levensmiddelen aan boord. Prins Bernard heeft deze week een bezoek gebracht aan Zeeland. In West-Zeeuws- Vlaanderen en op Walcheren heeft hij veel verwoeste steden en dorpen bezocht. Mussert woont op dit ogenblik in Almelo, op slechts 20 km van de Duitse grens. Onze Polen zitten op dit ogenblik in Made. Vanmiddag is er nogal veel van dichtbij geschoten. Er zijn vooral vanavond zeer veel bommenwerpers overgekomen. Gisteren is Generaal Eisenhouwer in Breda geweest. Generaal Montgomery is er reeds enige tijd. Er zijn vandaag of gisteren weer 6 Duitse hoofdkwartieren in Nederland met Typhoons gebombardeerd. Ook jl. zondag werden er 4 totaal vernield (o.a. van de Gestapo). Op de Tilburgse weg zijn de Engelsen weer een brug aan het bouwen. Za. 2 dec. Of ik reeds vermeld heb, dat we al verscheiden weken gas hebben van 's morgens 7 uur tot 8 uur en 's avonds van half 7 tot half 9, weet ik niet meer en doe het daarom nu nog maar. Vanaf vandaag hebben we electriciteit van ongeveer 4 uur tot 11 uur 's avonds.

13 2363 Ma. 4 dec. Sinds 1864 is er geen najaar meer geweest zo nat als dit jaar. In de maand nov. vooral! Na de middag zeer veel viermotorige bommenwerpers overgekomen; op de thuisreis! Hier in de omgeving wordt overal aangeplakt: 'Meldt U als oorlogsvrijwilliger!' Het heeft buitengewoon veel resultaat. Er zijn namelijk zeer veel jongens en jongemannen die zich vrijwillig opgeven. De één voor Indië, de ander bij de luchtmacht, enz. enz. In Breda bij het meldingsbureau is het de laatste dagen ontzettend druk. De brug over het Kanaal aan de Tilburgseweg waarover ik vorige week schreef, heeft er slechts een dag gelegen. Gisteren ging ik kijken en er was niets meer te zien. Veel plaatsen in de omgeving o.a. Breda, Made, Dongen, krijgen of hebben reeds extra levensmiddelen, snoep, cigaretten gehad. Wij echter nog niets. Di. 5 dec. Het is vanavond eigenlijk Sint-Nicolaas-avond of 'pakjesavond'! Wij hebben echter niets, maar dan ook niets gedaan. Alleen heeft moeder gisteren 2 lekkere broden gebakken die we vanavond gegeten hebben (van tarwemeel). Ook voor Tonnie, Paula of Sjef is het morgen geen Sinterklaas. Het is wel onnozel die kinderen zonder iets te zetten, terwijl er anderen zijn waarvoor Sinterklaas wel rijdt, maar daar er toch zo goed als niets te krijgen is en wij bovendien oorlogsslachtoffers zijn, schiet het er deze keer niet op over. Vorige week is er over de radio nog gesproken over het concentratiekamp Vugt. Het was letterlijk een perfect ingericht en voor het verschrikkelijke doel prima gemoderniseerd kamp. Als je hoort wat daar een leed geleden is en wat daar gefolterd en gekweld werd, noem je de Duitsers geen mensen meer en zou je ze tot de laatste sterveling willen uitroeien.

14 z3b4 Bij Jan de Jongh, een bekend fotograaf hier uit Oosterhout, liggen foto's van de overvliegende luchtlandingstroepen op 17 sept. jl. Ook een foto van de parade voor de koningin in 1914 of 1918, dat weet ik niet. Woe. 6 dec. De weg van Breda naar Tilburg is voor fietsers verboden vanwege het zeer drukke militaire verkeer. Dit wijst dus wel op komende operaties, dunkt mij. Do. 7 dec. Vandaag zijn onze Polen teruggekomen. Jozef Borm is vandaag uit Zeeland naar Made gekomen en bij ons aan geweest. Daar hebben ze een sinterklaaspakket gehad met spek, echte koffie, corned beef, zeep en chocolade. Jozef heeft het schip 'De Amstelstroom' gezien, dat met 500 ton levensmiddelen voor Zeeland uit Engeland is aangekomen in Terneuzen. Dagelijks zien ze daar vele grote, zeer grote schepen en convooien naar Antwerpen opstomen. Vanuit Zeeland worden aardappelen naar Limburg gebracht en dezelfde wagens brengen kolen mee terug, die voor de burgers bestemd zijn. Vrij. 8 dec. Vanmiddag vrij geweest vanwege het feest van Maria Onbevl. Ontvangenis. Kaart van Duitsland gekocht.het was ontzettend druk in Breda met geallieerde voertuigen. Zo. 10 dec. Vanmorgen een Tsjech gesproken die hier ondergedoken had gezeten. Toen die man hoorde dat hier Polen zaten, was hij zo blij dat hij iedere Pool aansprak. Tsjechisch is nl. zeer verwant met Pools.

15 1.~b5 Ma. 11 dec. Vandaag zijn de meeste Amerikaanse vliegtuigen sedert de hele oorlog op weg geweest naar Duitsland Vliegende forten en Liberators met 800 jagers. Ze hebben spoorwegknooppunten Stuttgart en Giessen gebombardeerd. Hiermee waren 1600 piloten gemoeid. Vandaag vele harde ontploffingen gehoord, evenals gisteren. De Polen zeggen, dat het landmijnen zijn. Di. 12 dec. Alkmaar is vandaag aan de beurt geweest voor razzia's. In Utrecht geeft men 38 cent voor één aardappel, als het een hele grote is 50 cent. Dit vertelden 10 studenten die de rivieren overgezwommen zijn! Er zijn vandaag nieuwe bonnen bekend gemaakt, o.a. voor chocolade, Engelse biscuits, suiker, jam, boter, vet, voor kleine kinderen geconserveerde melk. Woe. 13 dec. Vanavond naar oom Sjef geweest en daar de radio gehoord. Ik heb nog niet verteld, dat ik dit vanaf de invasie (6 juni dus) tot begin sept. dagelijks gedaan heb. De radio zat toen zeer goed verborgen tussen het plafond. Degene die wilde luisteren, behoefde slechts een matje weg te schuiven, een plankje op te tillen en onder dat plankje een schakelaar om te draaien en de radio speelde. Op enkele kisten en koffers konden we zitten. Hoe dikwijls wij toen niet tegen elkaar gezegd hebben: hoe lang zal dat nog duren eer we weer gewoon vrijuit,zonder angst en in de kamer naar de radio kunnen luisteren? Slechts zelden heb ik een dag overgeslagen. Iedere avond na de uitzending moest ik bij verschillende buren, die niet in de gelegenheid waren te luisteren, verslag gaan uitbrengen. In sept. hebben we onze eigen radio teruggehaald die ook bij oom Sjef stond, evenals die van tante Jaan van de Brand en Hurkmans.

16 2.3bh Do. 14 dec. Vanavond heb ik in de lucht een eigenaardigheid opgemerkt. Toen ik om kwart over 5 van kantoor kwam, zag ik in oostelijke richting een lichte streep aan de hemel. Ik sloeg er geen acht op, daar ik dacht dat het een rij sterren was die vlak onder elkaar stonden. Toen ik echter later nog eens buiten kwam, stond die streep er nog (ca. 7 uur) en nu duidelijk. Om iets voor half elf nog en nu iets langer dunkt me. Merkwaardig vind ik het. In het begin dacht ik: misschien een vliegende bom! Daar er echter geen beweging in zat is dat onmogelijk.?? Vrij. 15 dec. Het schijnsel van gisteren in de lucht is, zo men zegt, afkomstig van schijnwerpers op het vliegveld. Vandaag hebben we onze chocolade en echte koffie gehad! Morgen komen de Engelse biscuits. Ook boter en suiker. Suiker echter zeer weinig, evenals jam. De laatste 5 dagen hebben we helemaal zonder suiker gezeten. Za. 16 dec. Vannacht en vandaag zijn er nogal veel vliegende bommen over Oosterhout gekomen. Zo men zegt vannacht 11 stuks. Ik heb ze echter niet gehoord of gezien. De eerste die ik hoorde was rond tien uur 's morgens. Daarna met tussenpozen nog een stuk of zes. Overdag zijn ze niet te zien, vooral niet met mist, zoals vandaag, maar 's nachts is het net een rode bal die door de lucht suist. Het geluid dat die dingen maken, lijkt op het ronken van vliegtuigen, doch zeer onregelmatig, net of de motor defect is. Er zijn vandaag veel harde klappen geweest en dreunen als van zeer zware ontploffingen. Die soldaat van ons zegt dat er een vliegende bom op het vliegveld gevallen is. Of het waar is weet ik niet. Ik heb waarschijnlijk gehoord dat ze een vliegende bom neerschoten. Tegen half

17 2"367 drie hoorde ik schieten, precies zoals het afweergeschut op Gilze-Reyen vroeger deed. Slechts kort. Enige tijd later (ongeveer 2 minuten) hoorde ik een zware dreun en een ontploffing, dus ik vermoed dat het een vliegende bom geweest is, die neergeschoten werd. Laten we hopen dat er hier geen terecht komen en dat spoedig heel Nederland bevrijd is, zodat de lanceerplaatsen niet meer gebruikt hoeven te worden. Zo. 17 dec. Vannacht zijn er weer een stel vliegende bommen overgekomen met veel geweld. Vandaag 7 stuks. Hiervan heb ik er 2 gezien. De eerste bij daglicht om vijf over half één. Ik was met Ben een tijdje gaan wandelen. We waren over de nieuwe weg gegaan en zo naar het punt waar vroeger de 'Brug van Jan de Hoogh' lag. Hier zijn ze op het ogenblik weer aan het werken. Er stond ook een keet. Opeens een geronk. Ben stond achter de keet. Ik zeg: 'kom eens kijken hoe snel die jager daar aankomt'. Ik had het echter nog niet gezegd of ik zag dat het geen jager was, maar een V1. De snelheid is dus ongeveer die van een jager. Het model is eveneens als van een vliegtuig, echter met zeer kleine vleugeltjes. Het geronk is veel zwaarder en stotender. Van achter zagen we er vuur uitkomen. Voor elke ontploffing een vuurstraal, dus zeer snel achter elkaar vele vuurstralen. Men hoort ze niet van zo ver aankomen als verdwijnen. want lang nadat ze niet meer te zien zijn, hoort men het geronk nog, maar niet veel van tevoren. Als je uitrekent waar ze neerkomen kom je tot de slotsom: ongeveer 60 km. hiervandaan, dus: Antwerpen. De richting is van NNO naar ZZW. Vanavond tegen donker zagen we er ook nog een. Toen echter niets dan de vuurstraal.

18 2.3bs Ook hebben we een stuk of zes versperringsballons gezien. Die schenen echter niet vast te zitten: ze dreven nl. snel af. Eveneens hebben we nogal veel vliegtuigen gezien. Allemaal van en naar Gilze-Reyen. Men zegt dat er vandaag 15 Duitse jagers boven het vliegveld geweest zijn. Ik geloof het echter niet. Ma. 18 dec. Vannacht en vandaag weer V1's overgekomen. Na de middag zeer veel jagers in de lucht. Om iets voor 2 een hevige knal. De één zegt: een vliegende bom door jagers neergeschoten. De ander: landmijnen die ze opblazen. Om kwart voor 5 weer een harde klap. Veel mensen hebben toen een vuurbol door de lucht zien zweven, die echter niet te horen was. Even daarna viel die vuurbal naar beneden en hoorde men een ontploffing. Di. 19 dec. Het Duitse offensief in de Ardennen vordert nog steeds. Op het meest vooruitgeschoven punt staan de Duitsers nog 30 km van Luik! Op enkele andere plaatsen is de opmars echter tot staan gebracht. In Oosterhout vannacht 13 en vandaag ongeveer 7 of 8 vliegende bommen gepasseerd. Gisteren zowel als vandaag heeft er op Oosteind een stuk geschut staan schieten in de richting Gorcum. Er staan op Oosteind nogal veel stukken zwaar geschut. Vanavond om 10 voor 5 een vliegende bom zeer laag overgekomen. Deze was juist gepasserd, toen er een hevige knal gehoord werd. Er wordt gezegd dat het die V1 was, die in het land achter de vroegere wielerbaan van de Tilburgseweg terecht kwam. Een ander zegt: achter het kanaal is hij gevallen. Bij deze ontploffing zijn veel ruiten gesneuveld, evenals gistermiddag tegen 2 uur.

19 23bq Na de middag werd het plotseling zeer mistig. Het was zo mistig, dat ik het vanavond niet gewaagd heb met de fiets naar Breda voor les te gaan. Ik ben tot de brug geweest en daar dit toch zeer goed bekende weg is, durfde ik niet verder, omdat het op die weg zelfs niet ging. Woe. 20 dec. De vliegende bom van gisteren is een eind achter de Zeemlederfabriek neergekomen. Vandaag is het weer druk geweest met V1's. Vanmorgen tegen 9 uur kwam er een aan, die plotseling stilviel. Dat waren enkele angstige momenten. We hebben hem echter niet horen vallen of ontploffen. Vanavond nog enkele explosies, misschien ook vliegende bommen. Vandaag zijn er veel Polen uit Breda en Oosterhout vertrokken. Men zegt: naar Den Bosch. De onze staan ingepakt en weten nog niet of ze weg moeten. Het is geweldig druk geweest vandaag met verkeer. Er zijn reeds verschillende Canadezen in Oosterhout aangekomen, ter vervanging van de Polen. Do. 21 dec. Vannacht weer enkele vliegende bommen overgekomen. Vandaag ongeveer 3. Om half één vanmiddag kwam er een zeer laag over. Dit is tot heden toe (tien uur n.m.) de laatste geweest. Gisteren is er op Den Hout een V1 neergekomen. Vlak bij een boerderij. Hiervan is de schuur geheel verwoest, de kozijnen overal uitgerukt en vele ruiten op Den Hout vernield. Vandaag zijn er weer veel Polen uit Breda en Oosterhout vertrokken. Ook de onze zijn vertrokken. Wladec en Roman van tante Jaan heb ik nog gezien. Sygmunt echter niet meer. Jammer! De één zegt: naar Dongen, de ander: naar Tilburg, Den Bosch, Nijmegen, Belgiê??

20 '2.3]0 Het is vandaag ontzettend, geweldig, enorm druk geweest met verkeer op de weg. Vooral na de middag zeer veel. Honderden tanks, vrachtauto's, pantserwagens, stukken geschut, enfin alle denkbare voertuigen en vervoermiddelen zijn gepasseerd. Alles vanaf de Bredaseweg door de Arendstraat over de Keiweg door de Kloosterstraat en zo over Oosteind verder de richting Dongen. Achter het kanaal stonden gisteren enkele stukken zwaar geschut opgesteld, in de buurt van Nagtzaam, zo ongeveer tussen het kanaal en de bossen met de zandbergen in. Of ze er vandaag nog staan, weet ik niet.

21 r -, \, I :~; IJ. \'.DOE HET ZELF' Wij.makenookvoorUallemogelijkemodellen TRAPPEN.DEUREN.KOZIJNEN Vraagvrijblijvendprijsopgave M.VAN DERAVOIRD HOUT-, BOARD-ENTRIPLEXHANDEL Keiweg 127 Telefoon(01620) PC Oosterhout 18emd8c~.ppI' IjZlrwanl 11I...el sluitwerk bulallolldllljkllrtlkllll lu ook11"ii8n1c1). A. BROEDOVEN YOGI' KIoo8t8r88ruI2-008t8rh0ut - Tel 'I

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Poolse Sherman tanks op zoek naar Duitse infiltranten in de polder.

Poolse Sherman tanks op zoek naar Duitse infiltranten in de polder. Poolse Sherman tanks op zoek naar Duitse infiltranten in de polder. - 2.~~5 thuis op de grond tot ca. 8 uur geslapen. Toen kwam er iemand met berichten dat er vandaag (woensdag 1 nov. Allerheiligen) veel

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

.1.1,87. Vanavond 3 zeer zware ontploffingen gehoord: misschien drie nog niet ontplofte bommen van jl. dinsdag op het vliegveld.

.1.1,87. Vanavond 3 zeer zware ontploffingen gehoord: misschien drie nog niet ontplofte bommen van jl. dinsdag op het vliegveld. .t:t.b" er ineens een zeer grote, zwarte rookkolom op, die even later een hoogte van ongeveer 1 km. en een breedte van ca.1,5 km. bereikte. Later gehoord dat er slechts 2 bommen naast het vliegveld gevallen

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) *

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) * Deze maand is het zeventig jaar geleden dat de oorlog in Europa (VE Day) ten einde kwam. Met operatie Market Garden' was de bevrijding van Nederland begonnen, maar na de mislukking van de slag om Arnhem

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 1 van 18

Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 1 van 18 Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 1 van 18 Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 2 van 18 Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 3 van 18 Brief

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, De eerste jaren van de oorlog was het een bezetting van de Duitsers,

Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, De eerste jaren van de oorlog was het een bezetting van de Duitsers, Verhaal van Jo Koonings Litjens over Wereld Oorlog 1940 1945. Wij woonden op een boerderij aan de weg naar de Heide. Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, Harry en Ton.

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-1-b 1 / 14 lees verder bron 1 Een zin uit het programma van een politieke partij (1894): Het

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 FOTO 1. 17 SEPTEMBER 1944: OPERATIE MARKET GARDEN IS BEGONNEN. ER KOMEN VEEL VLIEGTUIGEN OVER OSS, DIE

Nadere informatie

j,1q~ zettend, enorm enz. De gehele dag trekken er Duitsers per fiets door.

j,1q~ zettend, enorm enz. De gehele dag trekken er Duitsers per fiets door. -- ------ 'J."17 Naar gezegd laten de Duitsers bommen, die nog op Gilze-Reyen liggen in de lucht vliegen. Ook de uitkijktoren van de Warande heeft er aan moeten geloven. Bij Simons lagen in het zijkanaalije

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 29 april 2018 Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 9.30 uur Voorganger: ds Adri van der Wal Met medewerking van de 4U-band o.l.v. André Kastelein 1 Intocht De kerkenraad komt

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens.

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens. LB -. Nederland doet niet mee > Lees Ruzie in Europa. Leg uit waarom Nederland toch met de oorlog te maken krijgt. Gebruik de volgende woorden: vluchten kamp voedsel België. In 9 krijgen twee landen ruzie

Nadere informatie

Opstaan, het is oorlog

Opstaan, het is oorlog Jacques Huinck Opstaan, het is oorlog Maastricht 1940-1945 en de bevrijding van Bunde ISBN: 978 90 8666 095 7 NUR: 693 2018, Jacques Huinck Mosae Libro, Maastricht www.mosaelibro.nl www.boekenplan.nl Alle

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1]

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 07/26/2015-13:43 Tags:reizen

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

GROTE BLINKENDE VOGELS

GROTE BLINKENDE VOGELS GROTE BLINKENDE VOGELS LUISTERFRAGMENTEN over het leven in oorlog in St-Michiels 44 En toen zagen wij de ravage Dat was de enige keer in mijn leven dat ik mijn vader heb zien huilen Op Pinksterzondag 1944,

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Deel 1. De eerste oorlogsdagen

Deel 1. De eerste oorlogsdagen Deel 1 De eerste oorlogsdagen Vrijdag 10 mei 1940, heel vroeg in de ochtend Luchtaanval Chris wordt wakker van harde dreunen en zwaar gebrom. Vliegtuigen, weet hij meteen. Zware vliegtuigen, bommenwerpers!

Nadere informatie

De oorlogsdagboeken van mevrouw Van Bodegraven

De oorlogsdagboeken van mevrouw Van Bodegraven Mevrouw Van Bodegraven De oorlogsdagboeken van mevrouw Van Bodegraven 24 mei: 1 e Pinksterdag. Vandaag een geweldige hagelbui. Wij eten bij gebrek aan ander snoep, gebakjes en taart alles heel duur. Je

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Op één voetje en één kleppertje

Op één voetje en één kleppertje Op één voetje en één kleppertje Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Geboren: 1944, Breskens Toptijd: 1962-1983 Clubs: Velox, Xerxes, Feyenoord, AZ 67, Chicago Sting, FC Utrecht Positie

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Betreft: Toestand Midden-Oosten Afgesloten 17.00 uur op 17 oktober

Nadere informatie

De val van de Berlijnse muur

De val van de Berlijnse muur Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van televisie en computer Koude oorlog Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De val van de Berlijnse muur Doel: Na deze opdracht weet je waarom de Berlijnse muur

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Lyrath Estate Hotel Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Inleiding: Mijn naam is Maud van Overdijk en ik zit in mijn eerste jaar op Europrof Horeca opleidingen in

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

Schilndler s list gaat over de tweede wereld oorlog. Schindler wil gebruik maken van de joden.

Schilndler s list gaat over de tweede wereld oorlog. Schindler wil gebruik maken van de joden. Filmverslag door M. 1967 woorden 6 november 2014 8,6 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Het gaat over een man Schindeler hij is een Duitser. Hij is geboren in 1908 in het plaatsje Zwittau

Nadere informatie

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam Verzetsmuseum Junior op wielen is mede mogelijk gemaakt door Kiwanis Club Amsterdam Anoniem Fonds Stichting Dutch-Paris Het Solidariteitsfonds

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Het boek gaat over een gezin dat in een dorpje, Beringe, in het zuiden van Limburg woont.

Het boek gaat over een gezin dat in een dorpje, Beringe, in het zuiden van Limburg woont. Boekverslag door een scholier 1625 woorden 13 juni 2003 4,1 61 keer beoordeeld Auteur Genre Ton van Reen Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands Verslag van het verhaal Het boek gaat over een gezin

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGE

DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGE Dagelijks leven Inleiding Hoe zag Raalte eruit als bezet dorp? Wat waren de gevolgen van de oorlog op het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 NIEUWSBRIEF Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 In het museum te München staat deze auto, een Tatra, prominent geëtaleerd. Er was geen toelichting bij. Van de toeschouwer werd verwacht

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Verslag Campertrip Tour de France 2012.

Verslag Campertrip Tour de France 2012. Verslag Campertrip Tour de France 2012. Het leek ons wel leuk om eens een etappe van de Tour van nabij mee te maken. We hebben gekozen voor de eerste bergetappe, van Macon naar Bellegarde sur Valserine.

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

In memoriam J. C. (Boy) van EMPEL op 21 mei 1944 te Dorst.

In memoriam J. C. (Boy) van EMPEL op 21 mei 1944 te Dorst. In memoriam J. C. (Boy) van EMPEL op 21 mei 1944 te Dorst. Inleiding: Bij het begin van het vierde oorlogsjaar zeiden de mensen: "Dit jaar móét er een einde komen aan de oorlog. Zo kan het niet langer."

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie