Uitnodiging. Noorddag logopedie -SPRAAK- Congres voor en door logopedisten op zaterdag 11 maart 2017 in Groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging. Noorddag logopedie -SPRAAK- Congres voor en door logopedisten op zaterdag 11 maart 2017 in Groningen"

Transcriptie

1 Uitnodiging Noorddag logopedie -SPRAAK- Congres voor en door logopedisten op zaterdag 11 maart 2017 in Groningen

2 Beste logopedist, Op zaterdag 11 maart 2017 organiseren wij opnieuw de Noorddag Logopedie. Hét symposium voor en door logopedisten uit Noord- Nederland vindt plaats in Hampshire Hotel Plaza te Groningen. Graag nodigen wij je uit om hierbij aanwezig te zijn. De Noorddag is een populaire dag voor logopedisten, waar je niet alleen collega logopedisten ontmoet, maar waar je ook op de hoogte wordt gebracht van diverse nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied van de logopedie. De DKB-commissie Logopedie, bestaande uit de logopedisten Mathilde Cleveringa, Laura Kromkamp, Ingrid van der Meulen, Rita Velthuis en Gerard Tros van ELANN, heeft in 2016 voor de logopedisten een groot aantal interessante en populaire cursussen georganiseerd: Woordvinding, Executieve functies, Hodson & Paden en twee maal Prompt 1. Voor 2017 staat als eerste de Noorddag Logopedie op de agenda! De DKB-commissie heeft voor dit congres een zeer interessant programma aan workshops rondom het thema SPRAAK samengesteld. Dagvoorzitter Laura Kromkamp zal het startsein geven, waarna Marjolein Coppens als keynote spreker ingaat op de actuele situatie van logopedisten, gerelateerd aan het onderwerp van de dag. Na het plenaire deel volgen als vanouds drie workshoprondes. Het aanbod van 2017 bestaat uit 9 workshops. Ook dit jaar zal er een materialenmarkt met vertegenwoordiging van diverse organisaties en bedrijven zijn. Gedurende de dag zal er ruimschoots de tijd zijn om de markt te bezoeken.

3 Net zoals in 2015 kun je je via de website inschrijven. Bij het inschrijven kan je aangeven welke workshop je per ronde wilt volgen. Hoe eerder je je inschrijft, hoe groter de kans is dat je de door jou gewenste workshops kunt volgen. Als het maximum aantal deelnemers voor een bepaalde workshop in een bepaalde ronde is bereikt, kan er niet meer voor deze workshop ingeschreven worden. Na de inschrijving word je doorverwezen naar de pagina om het inschrijfgeld te betalen. Als je de gehele dag aanwezig bent geweest, worden na afloop de accreditatiepunten digitaal bijgeschreven. Graag tot ziens op zaterdag 11 maart 2017! Met vriendelijke groet, De organisatie van de Noorddag Logopedie De DKB-commissie Logopedie, bestaande uit Mathilde Cleveringa, Laura Kromkamp, Ingrid van der Meulen, Rita Velthuis en Gerard Tros.

4 Programma uur Inschrijving en ontvangst met koffie en thee in de foyer uur Opening en welkomstwoord Laura Kromkamp, dagvoorzitter uur Plenaire lezing Verbeteren verstaanbaarheid uur Pauze met koffie en thee, bezoek materialenmarkt uur Workshopronde uur Lunchbuffet, bezoek materialenmarkt uur Workshopronde uur Pauze met koffie en thee, bezoek materialenmarkt uur Workshopronde uur Afsluiting Met een drankje en live muziek

5 Plenaire lezing Verbeteren verstaanbaarheid Marjolein Coppens Logopedisten zien veel cliënten die slecht verstaanbaar spreken. In deze lezing wordt bekeken hoe kan worden gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het spreken en de verstaanbaarheid. Er is aandacht voor de spraak van anderstaligen, voor specifieke problemen in de spraak van mensen met verstandelijke beperkingen en voor spraakproblemen bij kinderen. De meest belangrijke oorzaken van spraakproblemen worden belicht zoals slappe articulatie, broddelen, fonetische articulatiestoornissen, spraakproblemen door zorgen op het gebied van gehoor, een afwijkend gebit of nasaliteit. Tenslotte wordt er gekeken naar resultaten uit recente onderzoeken op het gebied van spraak die relevant zijn voor logopedisten. dr. M.C. (Marjolein) Coppens: Directeur ProNect, wetenschappelijk onderzoeker, Clinical Director Special Olympics, consultant, docent, logopedist. Marjolein studeerde logopediewetenschap en klinische linguïstiek aan de Universiteit van Utrecht en in 2013 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het onderwerp Communicatie met volwassenen met een verstandelijke beperking. Naast ervaring in de praktijk als logopedist en klinisch linguïst in speciaal onderwijs en revalidatiecentra, heeft Marjolein ook veel ervaring als docent, zowel aan de Hogeschool Fontys als de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens vervulde zij diverse functies binnen de NVLF, o.a. binnen het hoofdbestuur.

6 Workshops 1 Schisis: spraakmakend Marije Beenakker, logopedist, schisisteam UMC Groningen De anatomische structuren van de articulatoren van kinderen met een schisis zijn anders dan van kinderen zonder schisis. Hierdoor kunnen zich zowel qua uiterlijk als qua spreken verschillende problemen voordoen. Om de verstaanbaarheid en daarmee de communicatieve redzaamheid en mogelijk het zelfbeeld van een kind te optimaliseren, is het van belang op het juiste moment de juiste logopedische behandeling te geven. De presentatie geeft een overzicht van de mogelijke (spraak)problematiek, de terminologie die past bij wat de logopedist hoort als hij/zij een kind met schisis onderzoekt en in vogelvlucht de logopedische behandeling van kinderen met schisis. 2 Logopedie bij spraakapraxie: nieuwe inzichten en materiaal Judith Feiken, klinisch linguïst/logopedist, UMCG Centrum voor Revalidatie Spraakapraxie was tot voor kort een onderbelichte stoornis in het logopedisch werkveld. Daar is nu verandering in gekomen door het aanbod van scholing op dit gebied en de komst van het Diagnostisch Instrument voor Apraxie van de Spraak (DIAS) en het Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak (TIAS) met aansluitend therapiemateriaal, zoals de TIAS box en de TIAS applicatie. Aan de hand van videomateriaal wordt besproken welke symptomen en therapeutische aspecten een rol spelen.

7 3 Meten van spraak Marjolein Coppens, logopedist, docent en wetenschappelijk onderzoeker, ProNect Hoe bepaal je de kwaliteit van spraak en hoe meet je verstaanbaarheid? Deze workshop start met een theoretische inleiding over kwaliteit van spraak en de term verstaanbaarheid. Hierna worden de deelnemers aan het werk gezet. Aan de hand van verschillende geluidsopnames van mensen met minder verstaanbare spraak wordt een gezamenlijke consensus gezocht bij het bepalen van de mate van verstaanbaarheid en de kwaliteit van de spraak. Hoe kun je de kwaliteit van spraak en de mate van verstaanbaarheid weergeven in een verslag als je werkt in de eerstelijn? Hoe beschrijf je spraak als je kijkt naar bepaalde kenmerken? Wat is belangrijk om te vermelden bij het beschrijven van de beluisterde spraak en waarom? 4 Nederlandstalig Dysartrie Onderzoek-Volwassenen (NDO-V) in praktijk Renske de Vries, logopedist en docent, UMCG, Hanzehogeschool opleiding Logopedie Beoordelen en classificeren van de diverse typen dysartrie is belangrijk voor een juiste diagnose en behandeling. In 2014 is het NDO-V op de markt gekomen, een onderzoeksinstrument dat naast een juiste typering ook ten doel heeft om tot meer eenduidigheid in beoordelen te komen. In deze interactieve workshop worden de deelnemers na een korte inleiding over het onderzoek uitgedaagd om aan de hand van één of meerdere patiëntopnames zelf te scoren en tot consensus te komen.

8 5 Core Vocabulary Therapy Katja Daamen, logopedist en klinisch linguïst Ambulatorium, Kentalis Eindhoven De Core Vocabulary Therapie is bedoeld voor kinderen met (ernstige) problemen in de verstaanbaarheid. Het fonologisch systeem is onstabiel, waardoor er nog te vaak (inconsequente) fouten worden gemaakt in de uitspraak van woorden en de transfer naar de spontane spraak moeizaam verloopt. Samen met de ouders wordt er een selectie gemaakt van woorden die functioneel en van belang zijn voor de communicatie van het kind. Het doel van de methode is om samen met het kind naar een zo verstaanbaar mogelijke productie te werken en deze bewust te oefenen, zodat de transfer naar de spontane spraak beter verloopt. Het kind wordt zich meer bewust van zijn eigen uitspraak en leert zichzelf controleren en corrigeren. In de workshop wordt de achtergrond en opbouw van de methode besproken. Aan de hand van voorbeelden, een casus en filmpjes wordt de inzet van de Core Vocabulary Therapy in de behandeling en het effect ervan gedemonstreerd. 6 VAKT-fun bij spraak(problemen) en dyslexie Nanda Klop, logopedist en cursusleider bij De Leesvlinder, ontwikkelaar en uitgever van VAKT-fun leermaterialen voor de ondersteuning van lees- en spellingontwikkeling Als een kind de spraakklanken voldoende gekoppeld heeft aan letters kan het gaan decoderen. En hoe beter het kind kan decoderen hoe vlotter het leesproces zal verlopen. Maar wat als het decoderen niet op gang wil komen? Of wat als het niet automatisch wordt? Daarover gaat deze workshop. Er wordt uiteengezet waarom het decoderen de bottleneck is van leren lezen. Ook wordt samen met de deelnemers onderzocht hoe kennis over de spraak(ontwikkeling) en spraakklanken ingezet kan worden om kinderen te leren decoderen.

9 7 Richtlijn Stotteren in de praktijk Marlies Tonnis, logopedist-stottertherapeut (NVST), Stottercentrum Groningen, docent Hanze Hogeschool De Richtlijn Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen is nu al geruime tijd beschikbaar. Hoe gaat het werken volgens de richtlijn tot nu toe in de praktijk? Tijdens deze workshop is er tijd om vragen te stellen waar je als logopedist tegen aan loopt in het werkveld, zoals: Wanneer verwijs je een cliënt door naar een stottertherapeut? Daarnaast wordt dieper ingegaan op het proces van monitoren, de fasen van de therapie, shared decision making en het stellen van doelen binnen een behandeling gericht op stotteren. 8 Fonologie en fonologisch bewustzijn Marcia van de Wetering, Projectleider kennisontwikkeling / logopedist, Kentalis academie Fonologisch bewustzijn is een belangrijk onderdeel van een goede mondelinge taalontwikkeling en ligt aan de basis van geletterdheid, het kunnen lezen en schrijven. Het kunnen lezen en schrijven zijn belangrijke vaardigheden in onze maatschappij om een talige boodschap via schrift te delen. Fonologisch bewustzijn is het (toenemend) vermogen (bij jonge kinderen) om zich te richten op de klankvorm en te manipuleren met klanken (definitie Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Het fonologisch bewustzijn ontwikkelt zich in de peuter- en kleuterjaren, onder invloed van de bredere taal- en cognitieve ontwikkeling van een kind. Bij taalzwakke kinderen, of kinderen met een TOS, ontwikkelt zich het fonologisch bewustzijn beperkt of trager. In deze workshop wordt onderzocht hoe bij zeer jonge risicokinderen aan het fonologisch bewustzijn gewerkt kan worden?

10 9 Articulatie bij OMFT Wenda Haasjes, logopedist, Logopediepraktijk Haasjes, ontwikkelaar bij Logo-Art Als er geen balans is in de spieren van het mondgebied werken logopedisten aan het verbeteren van die balans door middel van oro-myofunctionele therapie. Maar als de OMFT-hulpvraag gecombineerd is met een articulatiehulpvraag, zoals interdentaliteit, addentaliteit of een laterale s, hoe geef je de therapie dan vorm? Op welk moment in de oro-myofunctionele therapie kun je starten met de training van de articulatie en hoe bouw je deze training op? Tijdens deze workshop wordt een verantwoorde opbouw van deze articulatietherapie aangeboden met veel nieuwe ideeën en werkvormen. Ook wordt besproken hoe deze aanpak geintegreerd kan worden in de oro-myofunctionele therapie...

11 Naam cursus: Noorddag Logopedie SPRAAK- Het congres voor en door logopedisten Datum: Zaterdag 11 maart 2017 Doelgroep: Organisatie: Tijd: Locatie: Accreditatie: Prijs: Aanmelding: Logopedisten ELANN i.s.m. DKB-commissie Logopedie uur Hampshire Hotel Plaza Groningen, Laan Corpus den Hoorn JT GRONINGEN Telefoon punten (aangevraagd) 135,-- (inclusief koffie, thee en lunch) 50,-- voor studenten logopedie (aanmelden via g.tros@elann.nl) Klik op Inschrijving Noorddag Inlichtingen: Gerard Tros, ELANN Telefoon g.tros@elann.nl

op Uitnodiging Noorddag logopedie Congres voor en door logopedisten op zaterdag 7 maart 2015 in Groningenrdag 9 maart 2013 in Assen

op Uitnodiging Noorddag logopedie Congres voor en door logopedisten op zaterdag 7 maart 2015 in Groningenrdag 9 maart 2013 in Assen op Uitnodiging Noorddag logopedie Congres voor en door logopedisten op zaterdag 7 maart 2015 in Groningenrdag 9 maart 2013 in Assen Beste logopedist, Op zaterdag 7 maart 2015 organiseren wij opnieuw de

Nadere informatie

Uitnodiging Regiodag voor logopedisten

Uitnodiging Regiodag voor logopedisten Uitnodiging Regiodag voor logopedisten 27 mei 2014 Espeq, Heerhugowaard Aanmelden kan tot uiterlijk 21 april 2014 via digitaal inschrijfformulier op www.zonh.nl. Praktische informatie Datum : 27 mei 2014

Nadere informatie

Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen. Waarom dit onderwerp? Goed nieuws! Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen

Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen. Waarom dit onderwerp? Goed nieuws! Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen Regiodag logopedie 27 mei 2014 Waarom dit onderwerp? Maaike Diender Klinisch linguïst Audiologisch centrum Alkmaar: ACHN Kinderen 2-5 jaar, 2010-2013 Geen spraakproductieprobleem

Nadere informatie

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Vrijdag 27 september 2013 Golden Tulip Hotel Ampt van Nijkerk Nijkerk Voorwoord Het is algemeen bekend dat zowel

Nadere informatie

Spraak & Taal Ambulatorium

Spraak & Taal Ambulatorium Spraak & Taal Ambulatorium Communicatieontwikkeling van het kind weer snel op het goede spoor Hans Kaffener, Gz-psycholoog h.kaffener@kentalis.nl Wendy Boelhouwer, klinisch linguïst w.boelhouwer@kentalis.nl

Nadere informatie

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL SCHOLINGEN PEDI-NL De PEDI-NL is de Nederlandse vertaling en bewerking van Pediatric Evaluation of Disability Inventory. Met de PEDI kan de mate van zelfstandigheid in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Perifere articulatiestoornissen

Perifere articulatiestoornissen Perifere articulatiestoornissen Perifere articulatiestoornissen Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 13 Houten 2014 Ó 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Symposium Opleiding Docent Muziek vrijdag 23 mei 2014. e M u. z k. t a. Over de relatie tussen (taal)ontwikkeling en muziek(educatie)

Symposium Opleiding Docent Muziek vrijdag 23 mei 2014. e M u. z k. t a. Over de relatie tussen (taal)ontwikkeling en muziek(educatie) Symposium Opleiding Docent Muziek vrijdag 23 mei 2014 e M u z k t a i l OF a Over de relatie tussen (taal)ontwikkeling en muziek(educatie) Programma Annelijn van Asseldonk Roger Brakelé & Léon Packbier

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners. Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC

Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners. Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC Inleiding Cursus Counselen over Prenatale Screening Prenatale screening valt per 1 januari

Nadere informatie

LICHTE COGNITIEVE STOORNISSEN

LICHTE COGNITIEVE STOORNISSEN LICHTE COGNITIEVE STOORNISSEN Wel of geen diagnostiek? Wel of geen diagnose? BrainAgingMonitor Hoe oud is jouw brein? Donderdag 26 april 2012 www.brainagingmonitor.nl Toelichting PAO Heyendael organiseert

Nadere informatie

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk Workshop Spiegeltherapie in de praktijk vrijdag 15 april 2011 Erasmus MC, Rotterdam a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Prikkelverwerking. Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN

Prikkelverwerking. Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN Prikkelverwerking Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN Prikkelverwerking Een goede prikkelverwerking is van

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

congres Hoe autisme werkt! een voorzet op succesfactoren www.voorzet.nl dinsdag 4 juni 2013

congres Hoe autisme werkt! een voorzet op succesfactoren www.voorzet.nl dinsdag 4 juni 2013 congres Hoe autisme werkt! een voorzet op succesfactoren dinsdag 4 juni 2013 www.voorzet.nl Programma congres 4 juni 2013 10.00-10.05 Opening Dagvoorzitter Dhr. Karel Bootsman Arbeidsdeskundige bij TATA

Nadere informatie

Stoornis of breder? De stoornis beschrijven De 5 aspecten in een handzaam schema! Casuïstiek Conclusie

Stoornis of breder? De stoornis beschrijven De 5 aspecten in een handzaam schema! Casuïstiek Conclusie Overzicht diagnostisch instrumentarium spraak-taalonderzoek Edith Hofsteede-Botden Rianneke Crielaard Kentalis Sint-Michielsgestel Team Spraak-Taal Overzicht diagnostisch instrumentarium spraak-taalonderzoek

Nadere informatie

Dyslexiewijzer. Waarom deze dyslexiewijzer? De rol van de logopedist bij dyslexie

Dyslexiewijzer. Waarom deze dyslexiewijzer? De rol van de logopedist bij dyslexie Dyslexiewijzer Dyslexiewijzer Waarom deze dyslexiewijzer? Voordat kinderen met het leesonderwijs in aanraking komen, kunnen ze al verwezen worden naar een logopedist. Zij hebben dan een logopedische stoornis

Nadere informatie

Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan

Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan Congres Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan Diploma s zijn hopeloos achterhaald. Leren vindt nu een leven lang plaats. Prof. Dr. Harold Bekkering 2 donders ontmoet onderwijs: toekomstgericht leren

Nadere informatie

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Scholingen & Trainingen Datum: Dinsdag 12 mei 2015 Locatie: Jaarbeurs Utrecht Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Datum:

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief

Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief Studiehandleiding Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief 6 september 2013 Multidisciplinair Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief Voor effectieve behandeling

Nadere informatie

Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis

Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis U en uw kind hebben een afspraak op het Gehoor- en Spraak Centrum (GSC) van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Erasmus MC - Sophia.

Nadere informatie

S3 Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn

S3 Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn S3 Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn De Bode Nascholingen Trainingen op maat, gegeven met passie Inleiding eendaagse workshop Het voorkomen van escalatie! 1. Juiste collegiale bejegening en

Nadere informatie

Counselen over Prenatale Screening

Counselen over Prenatale Screening Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig zorgverleners Woensdag 12 april 2017 Locatie: AMC, Costerzaal Cursus Counselen over Prenatale Screening Pagina 1 Inleiding Cursus Counselen over

Nadere informatie

MS-MasterclasS Exclusieve training door MS experts

MS-MasterclasS Exclusieve training door MS experts MS-MasterclasS Exclusieve training door MS experts MS-MasterclasS Graag nodigen wij u, neuroloog of neuroloog in opleiding, uit voor een tweedaagse training die zich richt op de klinische aspecten van

Nadere informatie

DIAS: Diagnostisch Instrument voor Apraxie van de Spraak

DIAS: Diagnostisch Instrument voor Apraxie van de Spraak DIAS: Diagnostisch Instrument voor Apraxie van de Spraak Judith Feiken, Centrum voor Revalidatie- UMCG, loc. Beatrixoord Roel Jonkers, Rijksuniversiteit Groningen Met dank aan: Stichting Afasie Nederland

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Uitnodiging Symposium Kinderallergologie Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Geachte collega, Kinderartsen, dermatologen, KNO-artsen en diëtisten

Nadere informatie

Symposium Actualiteiten JGZ

Symposium Actualiteiten JGZ Vrijdag 29 maart 2019 Symposium Actualiteiten JGZ Amsterdam UMC, locatie VUmc Inleiding Preventie bij jeugd heeft vele facetten. Van het ongeboren kind tot de jong volwassene, van voorkomen van ziekten

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

S Y M P O S I U M SOMATIEK IN DE VERSLAVINGSGENEESKUNDE

S Y M P O S I U M SOMATIEK IN DE VERSLAVINGSGENEESKUNDE S Y M P O S I U M SOMATIEK IN DE donderdag 16 juni 2011, Domus Medica, Utrecht Het is mij een groot genoegen u uit te nodigen het symposium Somatiek in de Verslavingsgeneeskunde op donderdag 16 juni 2011

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1. Achtergronden 21. (psycho-)linguïstische en (psycho-)akoestische factoren 29

Inhoudsopgave. Deel 1. Achtergronden 21. (psycho-)linguïstische en (psycho-)akoestische factoren 29 Voorwoord 11 Algemene inleiding 13 Deel 1. Achtergronden 21 1. Inleiding 23 2. Articuleren, een samenspel van neurofysiologische, (psycho-)linguïstische en (psycho-)akoestische factoren 29 2.1 Het neurofysiologische

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013 EXECUTIEVE FUNCTIES bij kinderen en adolescenten Congres De stand van zaken Donderdag 27 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht EXECUTIEVE FUNCTIES De stand van zaken 2013 Executieve functies zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl inleiding DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 In het najaar van 2013 zullen de eerste aios in het aandachtsgebied

Nadere informatie

Gluren bij de Buren Spreken en slikken lijkt zo vanzelfsprekend. Anne Pross & Lindy Geerink Logopedisten bij Carintreggeland

Gluren bij de Buren Spreken en slikken lijkt zo vanzelfsprekend. Anne Pross & Lindy Geerink Logopedisten bij Carintreggeland Gluren bij de Buren Spreken en slikken lijkt zo vanzelfsprekend Anne Pross & Lindy Geerink Logopedisten bij Carintreggeland Inhoud 1. Carintreggeland 2. Wie zijn wij? 3. Het werkveld van de logopedist

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

Wie zijn wij? Werkwijze

Wie zijn wij? Werkwijze Het SpraakTaalteam De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn later met hun eerste woordjes, andere kinderen praten al snel maar zijn voor

Nadere informatie

DE ROL VAN DE LOGOPEDIST BIJ NEUROMUSCULAIRE AANDOENINGEN (NMA)

DE ROL VAN DE LOGOPEDIST BIJ NEUROMUSCULAIRE AANDOENINGEN (NMA) DE ROL VAN DE LOGOPEDIST BIJ NEUROMUSCULAIRE AANDOENINGEN (NMA) Donderdag 13 december 2012 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met de sectie logopedie van de afdeling Revalidatie op 13

Nadere informatie

Counselen over Prenatale Screening

Counselen over Prenatale Screening Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig zorgverleners 29 september 2017 Locatie: AMC, Vrijzaal Cursus Counselen over Prenatale Screening Pagina 1 Inleiding Cursus Counselen over Prenatale

Nadere informatie

Audiologisch centrum, spraaktaalteam

Audiologisch centrum, spraaktaalteam TOS en Meertaligheid Onderwijsdag 25 mei 2016 Maaike Diender, klinisch linguïst Els de Jong, teamleider spraaktaalteam/logo-akoepedist Audiologisch centrum, spraaktaalteam Gehooronderzoek Logopedisch onderzoek

Nadere informatie

MEETING PROSPECTUS. Post-CROI symposium 2018 Klinische en wetenschappelijke update voor HIV-behandelaren

MEETING PROSPECTUS. Post-CROI symposium 2018 Klinische en wetenschappelijke update voor HIV-behandelaren Post-CROI symposium 2018 Klinische en wetenschappelijke update voor HIV-behandelaren 10 april 2018 Utrecht MEETING PROSPECTUS www.virology-education.nl www.expertmedicalevents.com ADVANCING HEALTH GLOBALLY

Nadere informatie

Iedereen kan last krijgen van stemproblemen en het komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor.

Iedereen kan last krijgen van stemproblemen en het komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Stem Adem-/ en stemproblematiek Heesheid Adembeheersing als voorbereiding op zingen Hyperventilatie Spreken in het openbaar Stemproblemen en stemverandering bijv. bij transseksualiteit, pubertijd Symptomen:

Nadere informatie

DIAGNOSTIEK LICHAAMSSAMENSTELLING; EEN PRAKTISCHE NASCHOLING OVER BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE

DIAGNOSTIEK LICHAAMSSAMENSTELLING; EEN PRAKTISCHE NASCHOLING OVER BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE DIAGNOSTIEK LICHAAMSSAMENSTELLING; EEN PRAKTISCHE NASCHOLING OVER BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE Beste collega, Het gebruik van de bio-elektrische impedantiemeter in de diëtististische praktijk is in opkomst.

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Downtown Nouwels. Symposium 12 december 2015

Downtown Nouwels. Symposium 12 december 2015 Downtown Nouwels Symposium 12 december 2015 AUTEURS JANNEKE DE WAAL-BOGERS Op 12 december 2015 vond in Lemele (Overijssel) het symposium Downtown Nouwels plaats. Dit symposium werd georganiseerd door Caroline

Nadere informatie

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen.

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen. WERKGEHEUGEN Cogmed Braingame Brian Jungle Memory Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen Congres Dinsdag 1 april 2014 Jaarbeurs Utrecht WERKGEHEUGEN Training en ondersteuning

Nadere informatie

Wat is logopedie? Wat doet een logopedist? Wanneer is logopedie nodig?

Wat is logopedie? Wat doet een logopedist? Wanneer is logopedie nodig? Wat is logopedie? Wat is logopedie? Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke

Nadere informatie

Domeinen onderliggend aan de communicatieve ontwikkeling

Domeinen onderliggend aan de communicatieve ontwikkeling ISAAC-NF congres Communicatie in een nieuw perspectief Domeinen onderliggend aan de communicatieve ontwikkeling Prof. Dr. Hans van Balkom, Radboud Nijmegen/Milo/Kentalis Dr. Yvonne van Zaalen, Fontys Paramedische

Nadere informatie

Wat is logopedie? Wanneer is logopedie nodig?

Wat is logopedie? Wanneer is logopedie nodig? Wat is logopedie? Wat is logopedie? Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke

Nadere informatie

Congres Leerproblemen

Congres Leerproblemen ? bij kinderen Congres Leerproblemen en adolescenten DINSDAG 15 NOVEMBER 2016 DRIEBERGEN Leerproblemen Leerstoornissen en -problemen komen helaas vrij veel voor. Ongeveer een op de vijf kinderen of adolescenten

Nadere informatie

De immunologie van de allergologie

De immunologie van de allergologie 5e Symposium Kinderallergologie De immunologie van de allergologie Vrijdag 5 april 2019 Locatie Inn Style Maarssen Geachte collega s, Dit jaar een feestelijk symposium! Het 1e lustrum voor het landelijke

Nadere informatie

Een oudergesprekstool voor het bevorderen van de communicatieve redzaamheid van kinderen met TOS

Een oudergesprekstool voor het bevorderen van de communicatieve redzaamheid van kinderen met TOS ONTWIKKELING ENGAGE Een oudergesprekstool voor het bevorderen van de communicatieve redzaamheid van kinderen met TOS Ingrid Singer, Inge Klatte, Ellen Gerrits ingrid.singer@hu.nl 23-03-2018 FUNCTIONaliteit

Nadere informatie

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN CONGRES DONDERDAG 2 NOVEMBER 2017 Emotieregulatie Boosheid, woedeaanvallen, angst, frustratie, verdriet en somberheid: veel kinderen en adolescenten hebben

Nadere informatie

PEUTERS MET VERSTAANBAARHEIDSPROBLEMEN: WELKE BEHANDELING WERKT?

PEUTERS MET VERSTAANBAARHEIDSPROBLEMEN: WELKE BEHANDELING WERKT? PEUTERS MET VERSTAANBAARHEIDSPROBLEMEN: WELKE BEHANDELING WERKT? Simea, april 2019 Presentatie bevat voorlopige resultaten 1 EVEN VOORSTELLEN Marieke van Schuppen Teamleider/gedragswetenschapper Bernadette

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

Informatiebrochure Apraxie

Informatiebrochure Apraxie Informatiebrochure Apraxie UZ Leuven 2 Beste familie, deze informatiebrochure bieden wij u aan naar aanleiding van de spraak-, taal - en/of slikproblemen die uw familielid momenteel ondervindt. In deze

Nadere informatie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie UITNODIGING: Hogescholen dag Evidence-based Onderwijs Geachte collegae, De opleiding Fysiotherapie van de nodigt U van harte uit voor hogescholen dag naar aanleiding van haar 100 jarig bestaan op vrijdag

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen Workshops en lezingen Donderdag 16 maart 2017 van 19:00 tot 21:45 uur Workshop Inhoud Doelgroep Voor Voor wie? 1. Ervaringscircuit Een interactieve workshop waarin je beleeft hoe het is om een te hebben.

Nadere informatie

Diagnostiek en behandeling

Diagnostiek en behandeling Diagnostiek en behandeling Hans Kaffener Diagnostiek en behandeling Kennismaking met de Doelgroep TOS in theorie en in beleving Wat biedt Kentalis diagnostiek en behandeling Hoe kom je bij Kentalis? verwijsmogelijkheden

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

80 jaar Reumafonds Jubileumcongres

80 jaar Reumafonds Jubileumcongres 80 jaar Reumafonds Jubileumcongres zaterdag 7 oktober 2006 De Doelen Rotterdam Samen resultaat boeken Succes behalen in de strijd tegen reuma. Dat is de missie van het Reumafonds, dat dit jaar tachtig

Nadere informatie

De hartspecialist, dat bent u toch ook?!

De hartspecialist, dat bent u toch ook?! De hartspecialist, dat bent u toch ook?! Bijscholing De hartspecialist, dat bent u toch ook? Dinsdag 10 september 2013 De hartspecialist, dat bent u toch ook? Dinsdag 10 september 2013 Zonder dat u zich

Nadere informatie

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Julius Academy Uitnodiging voor het congres COPD Ketenzorg 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Samen sterk voor COPD Op veel verschillende manieren trachten professionals, managers,

Nadere informatie

Alumnidag 2008. Lezen van psychologische onderzoeksresultaten en het aanpassen van je therapie n.a.v. het intelligentieprofiel

Alumnidag 2008. Lezen van psychologische onderzoeksresultaten en het aanpassen van je therapie n.a.v. het intelligentieprofiel Alumnidag 2008 Zaterdag 27 september 2008 werd de 4e alumnidag voor de opleiding logopedie georganiseerd. De dag werd bezocht door 69 logopedisten. De ochtend werd gevuld met vier lezingen. Na een uitgebreide

Nadere informatie

Uitnodiging voor de herhaling van de VOBZ-studiedag 2012. Het Hypotone kind..wie spant zich in?

Uitnodiging voor de herhaling van de VOBZ-studiedag 2012. Het Hypotone kind..wie spant zich in? Uitnodiging voor de herhaling van de VOBZ-studiedag 2012 Het Hypotone kind..wie spant zich in? Dinsdag 25 juni 2013 Plaats: UMC St. Radboud Hippocrates-zaal van het studiecentrum medische wetenschappen

Nadere informatie

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1028 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Spraak. Informatie over logopedie

Spraak. Informatie over logopedie Spraak Taal en spraak zorgen ervoor dat wij met elkaar contact kunnen hebben, onze gedachten en gevoelens kenbaar kunnen maken en duidelijk kunnen maken wat we willen en denken. Wanneer iemand problemen

Nadere informatie

De Klinisch Linguïst. Specialist in. Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen

De Klinisch Linguïst. Specialist in. Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen De Klinisch Linguïst Specialist in Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen Copyright Vereniging voor Klinische Linguïstiek (VKL) April 2000 Secretariaat: Vereniging voor Klinische Linguïstiek

Nadere informatie

Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter Ma hys

Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter Ma hys Slim maar... KINDEREN EN ADOLESCENTEN MET ZWAKKE EXECUTIEVE FUNCTIES CONGRES 16 JUNI 2015 ANTROPIA DRIEBERGEN Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling

(potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

E-HEALTH EN DE OUDERENZORG

E-HEALTH EN DE OUDERENZORG E-HEALTH EN DE OUDERENZORG Donderdag 6 februari 2014 Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de doelgroepcommissie Ouderengeneeskunde op donderdag 6 februari 2014 de cursus: E-HEALTH EN DE OUDERENZORG

Nadere informatie

Kwaliteitstoets en audit. Nicole Cremers, HCA Henriëtte Delsing, MSc., Kiwa

Kwaliteitstoets en audit. Nicole Cremers, HCA Henriëtte Delsing, MSc., Kiwa Kwaliteitstoets en audit Nicole Cremers, HCA Henriëtte Delsing, MSc., Kiwa Programma Voorstellen Terugblik Methodisch logopedisch handelen / dossiertoets NVLF richtlijnen Vragen Doel van de Kwaliteitstoets

Nadere informatie

De jeugd van tegenwoordig

De jeugd van tegenwoordig ACT CONGRES De jeugd van tegenwoordig Verbonden of verdwaald? Veel Nederlandse jongeren geven hun leven een dikke voldoende. Zo blijkt gelukkig uit cijfers van het CBS. Toch geldt dit helaas niet voor

Nadere informatie

INFORMATIE EXPOSANTEN 2015

INFORMATIE EXPOSANTEN 2015 INFORMATIE EXPOSANTEN 2015 AUTISMECONGRES RINO GROEP Impact van comorbide problemen en autisme Autisme heeft tijdens de hele levensloop invloed op de ontwikkeling. Problemen komen tot uiting op alle leefgebieden.

Nadere informatie

GOED LEVEN & DE ACADEMIE

GOED LEVEN & DE ACADEMIE GOED LEVEN & DE ACADEMIE De ACADEMIE is een opleidingscentrum met workshops, trainingen, leertrajecten en opleidingen voor mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelings- of gedragsstoornis.

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Deel 1 Gebruik van het computerprogramma Behandeldoelen tos. 2 Stappen bij het opstellen van een behandelplan 29

Deel 1 Gebruik van het computerprogramma Behandeldoelen tos. 2 Stappen bij het opstellen van een behandelplan 29 Inhoud Inleiding 15 Deel 1 Gebruik van het computerprogramma Behandeldoelen tos 1 Het computerprogramma 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Doel van het computerprogramma Behandeldoelen tos 23 1.3 Doelgroep en gebruikers

Nadere informatie

Revalidatie bij gewrichtsziekten

Revalidatie bij gewrichtsziekten Revalidatie bij gewrichtsziekten Locatie: Reade, Amsterdam Donderdag 14 februari 2013 Toelichting De Nederlandse Vereniging voor Revalidatie Artsen (VRA) organiseert in samenwerking met PAO Heyendael op

Nadere informatie

Informatiebrochure Dysartrie. [Geef tekst op] Pagina 1

Informatiebrochure Dysartrie. [Geef tekst op] Pagina 1 Informatiebrochure Dysartrie [Geef tekst op] Pagina 1 UZ Leuven 2 Beste familie, deze informatiebrochure bieden wij u aan naar aanleiding van de spraak-, taal - en/of slikproblemen die uw familielid momenteel

Nadere informatie

Opzet van het boek 13. Deel 1. Definiëring & symptomatologie 17

Opzet van het boek 13. Deel 1. Definiëring & symptomatologie 17 Inhoud Voorwoord 11 Opzet van het boek 13 Deel 1. Definiëring & symptomatologie 17 1. Normale spraakproductie 19 Soorten spraakproductiemodellen 19 Spraakproductiemodel van McNeil (2002) 21 Neuroanatomische

Nadere informatie

Taal. Informatie over logopedie

Taal. Informatie over logopedie Taal Taal is... Het geheel van de door de spraakorganen, op basis van het taalvermogen voortgebrachte tekens waarvan de mens gebruik maakt om zijn gedachten te articuleren, zijn wereld te ordenen en te

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

4 e Reanimatie Congres

4 e Reanimatie Congres www.reanimatieraad.nl 4 e Reanimatie Congres Woensdag 30 mei 2007 te Ede Programma Basale Reanimatie Primair bedoeld voor Instructeurs Eerste Hulp 09.30 Opening: Basale Reanimatie F. van Marion Voorzitter:

Nadere informatie

Virale hepatitis. utrecht 12 mei 2015 Supernova Jaarbeurs Utrecht 31 Maart meeting Prospectus.

Virale hepatitis. utrecht 12 mei 2015 Supernova Jaarbeurs Utrecht 31 Maart meeting Prospectus. Klinische ontwikkelingen en wetenschappelijke van klinisch en wetenschappelijk update voor HIV behandelaren onderzoek Virale hepatitis na EASL 2015 utrecht 12 mei 2015 Supernova Jaarbeurs 31 Maart 2015

Nadere informatie

Van Logopedische praktijk naar Logopediewetenschap! Prof dr Ellen Gerrits Symposium promotie dr Joost Hurkmans 12 februari 2016

Van Logopedische praktijk naar Logopediewetenschap! Prof dr Ellen Gerrits Symposium promotie dr Joost Hurkmans 12 februari 2016 Van Logopedische praktijk naar Logopediewetenschap! Prof dr Ellen Gerrits Symposium promotie dr Joost Hurkmans 12 februari 2016 1 Spraak-, Taal-, Stem-, Gehooren Slikstoornissen Klinische expertise Beste

Nadere informatie

W10: "Druk, druk, druk"

W10: Druk, druk, druk W10: "Druk, druk, druk" Dit programma wordt door 88% van de deelnemers beoordeeld met een 9,1 gemiddeld Inleiding eendaagse workshop Heb je altijd te weinig tijd? Heb je het gevoel dat je een race tegen

Nadere informatie

AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR. Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek

AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR. Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek Het spraaktaalteam van het ACHN Multidisciplinair team bestaat uit: Gedragswetenschappers (orthopedagogen/psychologen)

Nadere informatie

TWEEDEJAARS COMPLEXE COMMUNICATIE OP SPREEKKAMERNIVEAU. Locatie: Sophia Revalidatie, Den Haag

TWEEDEJAARS COMPLEXE COMMUNICATIE OP SPREEKKAMERNIVEAU. Locatie: Sophia Revalidatie, Den Haag TWEEDEJAARS COMPLEXE COMMUNICATIE OP SPREEKKAMERNIVEAU Locatie: Woensdag 12 t/m vrijdag 14 november 2014 Toelichting De Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Stichting Utrechtsch Studenten Symposium Postbus 431 3500 AK Utrecht. Betreft: Stichting Utrechtsch Studenten Symposium (SUSS)

Stichting Utrechtsch Studenten Symposium Postbus 431 3500 AK Utrecht. Betreft: Stichting Utrechtsch Studenten Symposium (SUSS) Stichting Utrechtsch Studenten Symposium Postbus 431 3500 AK Utrecht Betreft: Stichting Utrechtsch Studenten Symposium (SUSS) Geachte heer / mevrouw, Jaarlijks wordt er door de Stichting Utrechtsch Studenten

Nadere informatie

Uitnodiging Samen sterk voor Syndromen

Uitnodiging Samen sterk voor Syndromen Uitnodiging Samen sterk voor Syndromen 2013 22 maart Congrescentrum Jaarbeurs Utrecht Samen sterk voor syndromen Welke stappen worden gevolgd? Welke taak is er weggelegd voor de jeugdarts? Hoe bekend ben

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 15. 1 Wat is stotteren? 19 Jan Bouwen

Inhoud. Inleiding 15. 1 Wat is stotteren? 19 Jan Bouwen Inhoud Inleiding 15 1 Wat is stotteren? 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Stotteren, verstoring en stoornis 20 1.3 Stotteren, een geïntegreerde visie 21 1.3.1 Het Erasmus-viercomponentenmodel Stournaras 23 1.3.2

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

Avondseminar. Making Testing Matter Simulatie en Model-Based Testen. Nspyre nodigt u uit voor het Technology Seminar:

Avondseminar. Making Testing Matter Simulatie en Model-Based Testen. Nspyre nodigt u uit voor het Technology Seminar: Avondseminar Nspyre nodigt u uit voor het Technology Seminar: Making Testing Matter Simulatie en Model-Based Testen Dinsdag 27 maart 2012 - Auditorium Einstein High Tech Campus Eindhoven Avondseminar over

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

M1221. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1221. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1221 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST Motivatie Wat weten we over de rol van motivatie bij kinderen en adolescenten met ADHD, ASS, gedragsproblemen, rekenproblemen en faalangst? CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST motivatie

Nadere informatie