SPREEKBEURT GROTE CLUBACTIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPREEKBEURT GROTE CLUBACTIE"

Transcriptie

1 SPREEKBEURT GROTE CLUBACTIE

2 1. Inleiding Wat leuk dat jij je spreekbeurt gaat houden over de Grote Clubactie! Heb je zelf loten verkocht voor jouw vereniging? En ging dat goed? De meeste kinderen in je klas zullen de Grote Clubactie wel kennen. Ze hebben loten verkocht voor hun scouting. Of misschien voor hun sportvereniging. Of anders voor bijvoorbeeld hun muziekclub. Maar hoe werkt het nou precies? En hoe is het ontstaan? Dat weten ze vast niet. Leuk dat jij ze dat gaat vertellen! Heb je na het lezen nog vragen? Dan kun je mailen naar Vermeld wel je naam, adres, adres en leeftijd. Je krijgt altijd antwoord. Loten zijn unieke nummers die meedoen in een loterij. Door toeval (willekeurig) worden er winnaars uitgekozen. Alle loten worden zeg maar in een grabbelton gedaan en daaruit worden de winnende loten gekozen.

3 2. Wat is de Grote Clubactie? De Grote Clubactie vindt verenigingen heel belangrijk. Want verenigingen brengen mensen samen. De Grote Clubactie organiseert daarom ieder jaar een loterij voor verenigingen. Daarmee halen verenigingen extra geld op. Zo kunnen de verenigingen doen wat ze willen doen. Zo kunnen verenigingen blijven bestaan. Maar wat is eigenlijk een loterij? Wat kunnen verenigingen ermee? En wat levert het op? Wat is een loterij? Een loterij is een kansspel. Als je een lot koopt in een loterij, maak je kans op prijzen. Maar je weet dus vooraf niet of je een prijs gaat winnen. De Grote Clubactie-loterij wordt elk jaar georganiseerd. Verenigingen kunnen meedoen. Zij kopen geen loten om prijzen te winnen, maar zij verkopen loten samen met de clubleden. Deze verkoper ze bijvoorbeeld aan hun ouders, buren, vrienden of juf. Van elk lot dat zij verkopen gaat 80% van het opgehaalde geld dan naar de vereniging. Dus door mee te doen aan de Grote Clubactie, krijgt de vereniging extra geld. En de kopers van een lot maken kans op mooie prijzen. Voor wie is de Grote Clubactie? Aan de Grote Clubactie doen ieder jaar ongeveer verenigingen mee. Alle soort verenigingen kunnen deelnemen aan de Grote Clubactie: - Sportverenigingen, voor alle sporten zoals voetbal, hockey, zwemmen, tennis, badminton, korfbal, volleybal, paardrijden, en ga zo maar door - Muziekverenigingen, zoals een koor, band of harmonie - Maar ook allerlei andere type verenigingen, zoals reddingsbrigades, scoutingclubs, carnavalsverenigingen, toneelverenigingen, buurtverenigingen, kinderboerderijen, enzovoorts

4 Wat levert de Grote Clubactie op? Een lot van de Grote Clubactie kost 3,-. Een koper moet dus 3,- betalen voor een lot. Van dit bedrag gaat 80% naar de vereniging waarvan het lot wordt gekocht. 80% van 3,- is 2,40. Dus er gaat 2,40 per lot naar de vereniging waarvan het lot wordt gekocht. Een voorbeeld: - In een team zitten 10 kinderen - Elk kind verkoopt 7 loten - Dan verkoopt het team samen 70 loten - 70 x 2,40 = 168,- - Het team haalt dus samen 168,- voor de vereniging op - De vereniging bestaat uit 10 teams - De vereniging haalt dus 1.680,- op Gemiddeld halen verenigingen 1.400,- op met de Grote Clubactie. Maar er zijn ook verenigingen die meer dan ,- ophalen! De Grote Clubactie is een stichting en krijgt zelf 20 % van elk lot. Dat betekent dat de stichting 0,60 per lot krijgt. Want 3,-min 2,40 = 0,60. Van 20% van de verkochte loten samen organiseert de Grote Clubactie de loterij. Maar ze gebruikt dit ook voor de prijzen. Een stichting is een organisatie met een bepaald doel. Een stichting hoeft geen winst te maken en mag geen geld overhouden. Ze moeten al hun geld in hun doel steken. Wat kun je winnen met de Grote Clubactie? Als je een lot koopt van de Grote Clubactie, maak je kans op verschillende prijzen. De hoofdprijs is ,- (honderdduizend euro). Dat is een heleboel geld! De tweede prijs is een auto. Je kunt verder reizen winnen. Maar ook entreekaarten voor pretparken. Of een slipcursus. Of je mag naar de sauna.

5 3. Geschiedenis De Grote Clubactie werd in 1972 bedacht door meneer Pierre Claessens. Hij was chef-redacteur bij het Nieuwsblad van het Zuiden (nu Brabants Dagblad). Dat was toen de krant van de provincie Noord-Brabant. Pierre Claessens bedacht de Grote Clubactie, omdat verenigingen bij hem aanklopten. De verenigingen gaven aan dat ze extra geld nodig hadden. Hij kon natuurlijk niet alle verenigingen geld geven. Hij bedacht toen de loterij. Dan konden de verenigingen door loten te verkopen extra geld ophalen. Hij regelde de loterij en het prijzenpakket. In de krant plaatste hij de uitslag van de trekking. Een chef-redacteur is iemand die de baas is van een groep personen die de inhoud van een krant schijven en samenstellen. Tijdens de eerste Grote Clubactie in 1972 werden alleen loten verkocht in de plaats Tilburg. De plaats waar de Grote Clubactie gevestigd is. Er werden toen in totaal loten verkocht. In 1977 werd de Grote Clubactie in heel Nederland georganiseerd. Er deden toen verenigingen mee. Zij verkochten samen loten. De Grote Clubactie werd toen geregeld door alle kranten van de provincies. Inmiddels doen er jaarlijks verenigingen mee. Er worden ongeveer 3 miljoen loten verkocht. Alle verenigingen samen halen dus in totaal 7 miljoen euro op met de Grote Clubactie.

6 4. Hoe werkt de Grote Clubactie? Je weet nu wat de Grote Clubactie is. Je weet ook hoe de Grote Clubactie is ontstaan. Maar hoe werkt het nou eigenlijk allemaal? Hoe kun je loten verkopen? De Grote Clubactie is er voor alle verenigingen in Nederland. Sommige verenigingen hebben veel leden. Anderen hebben er maar een paar. Sommige verenigingen hebben veel jonge leden. Anderen hebben vooral oudere leden. En zo heb je nog veel meer verschillen. Geen enkele vereniging is hetzelfde. Daarom heeft de Grote Clubactie verschillende manieren om loten te verkopen. Zo kunnen toch alle verenigingen meedoen. Er zijn 4 verschillende manieren om loten te verkopen: 1. Contant 2. Eenmalige machtiging Hoe werkt het? De vereniging koopt loten in bij de Grote Clubactie voor 0,60 per stuk. De vereniging verkoopt de loten voor 3,-. Kopers betalen contant. De kopers krijgen een papieren lot waar het lotnummer op staat. Het is ook mogelijk dat kopers eerst hun gegevens achterlaten in een verkoopboekje. Ze betalen dan pas als de verkoper weer langs komt met het lot. Hoe werkt het? De leden gaan met verkoopboekjes langs de deuren. In het boekje schrijven ze de gegevens van de lotenkopers. Een aantal mensen van de vereniging registreert de gegevens op de website van de Grote Clubactie. De Grote Clubactie incasseert eenmalig het bedrag bij de lotenkoper. De koper ontvangt het lotnummer op zijn/haar bankafschrift. Incasseren betekent geld ontvangen door het geld van een rekeningnummer af te halen. Eenmalige machtiging is een betaalmethode waarbij de verkoper van de koper toestemming krijgt om geld van zijn rekening af te halen. Voor wie is het? Vooral volwassen leden Voor wie is het? Vooral jeugdleden Voordelen Mogelijkheid om meteen te verkopen of tot verkoop met latere aflevering loten. Meteen contant geld voor de vereniging. Voordelen De verkopers hoeven maar één keer langs de deur. De verkopers lopen niet met geld over straat.

7 3. Online 4. Superlot Hoe werkt het? De vereniging krijgt op de website van de Grote Clubactie een eigen webpagina. Op deze pagina kunnen loten van de vereniging gekocht worden. De vereniging kan de pagina delen met mogelijke kopers en leden. De leden kunnen de pagina vervolgens sturen naar hun vrienden en familie. Dit kan via Facebook en e- mail. De Grote Clubactie incasseert het lot bij de koper. De koper ontvangt het lotnummer op zijn/haar bankafschrift. Hoe werkt het? Het Superlot staat voor 50 reguliere loten. Kopers kopen dus een heleboel loten in één keer. Het lot kan worden verkocht aan bijvoorbeeld bedrijven in de regio. Het lot kan contant verkocht worden of via eenmalige machtiging. De koper ontvangt na aankoop een symbolisch Superlot, plus 50 papieren loten of de lotnummers op zijn/haar bankafschrift. Symbolisch betekent dat de koper wel een papieren Superlot krijgt, maar dat dat lot zelf eigenlijk niets waard is. De koper krijgt de echte loten opgestuurd of de lotnummers op het bankafschrift. Voor wie is het? Vooral oudere jeugdleden en volwassenen. Voordelen Binnen een half uurtje staat de online actie klaar. De vereniging is geen tijd kwijt met het invoeren van verkochte loten. Het is mogelijk om met meerdere verkoopmethodes mee te doen. Voor wie is het? Vooral volwassen leden en de sponsorcommissie. Voordelen Mogelijkheid om loten aan bedrijven te verkopen In één klap 50 loten verkocht en dus 120,- voor de vereniging!

8 5. Wanneer is de Grote Clubactie? De Grote Clubactie wordt elk jaar georganiseerd. Ieder jaar, in dezelfde periode. Vanaf half september mogen de loten worden verkocht. Vanaf dan mogen de verkopers langs de deuren en vrienden en familie gaan. Begin december vindt de trekking van de Grote Clubactie plaats. Maar er zijn nog meer belangrijke datums. Alle belangrijke datums op een rijtje: 11 september Bezorging verkoopmateriaal en loten Dit is de eerste dag waarop verkoopmateriaal en loten wordt bezorgd. Dit is een week voor de start van de actie. Zo heeft de vereniging voldoende tijd om de boekjes uit te delen. 19 september Start landelijke lotenverkoop Grote Clubactie Het verkopen kan beginnen! 10 december Trekking Grote Clubactie + Superlot De notaris verricht de trekking van de Grote Clubactie en het Superlot. De uitslag wordt op de website van de Grote Clubactie gezet. 22 december Ontvangst cheque Alle verenigingen die hebben deelgenomen krijgen een cheque. Op deze cheque staat hoeveel geld ze hebben opgehaald met de Grote Clubactie. Een notaris is iemand die belangrijke zaken opschrijft, zoals een erfenis of de koop van een huis. Of natuurlijk een loterij.

9 6. Hoe verkoop je de meeste loten? Een vereniging wil natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen. En jij als verkoper wil dat natuurlijk ook. Hoe pakken jullie dit aan? Hoe verkoopt een vereniging de meeste loten? Een goed begin is het halve werk. Van dit spreekwoord heb je vast wel eens gehoord. Het betekent dat wanneer je een goede voorbereiding hebt, het uiteindelijke werk vaak sneller en beter verloopt. Dit geldt ook voor verenigingen die meedoen met de Grote Clubactie. Als zij zich goed voorbereiden, dan zullen er uiteindelijk meer loten worden verkocht. Hoe moet een vereniging zich dan voorbereiden? Een aantal tips: - Vorm een werkgroep Je kunt de Grote Clubactie beter met een groepje organiseren dan alleen. Dan kun je de werkzaamheden verdelen. - Bepaal een doel Een doel is belangrijk. Verkopers weten dan waarvoor ze loten verkopen. Als ze het doel leuk vinden, gaan ze beter hun best doen. De lotenkoper weet ook waar z n geld naartoe gaat. - Zet de online verkooppagina klaar De online verkooppagina kan al op 1 augustus klaar worden gezet. Je hoeft hier dus niet op te wachten tot dat de Grote Clubactie start. - Maak een brief De verkopers moeten natuurlijk wel weten hoe de Grote Clubactie werkt. Ze moeten weten wat ze moeten vragen aan de deur. En bijvoorbeeld hoe veel een lot kost. Maar ook wanneer ze hun verkoopboekje weer moeten inleveren. Daarom is het goed als de vereniging ook een brief bij het boekje geeft. In de brief kunnen ze dan alles uitleggen aan het kind en de ouders. - Organiseer een verkoopwedstrijd Verkopers kunnen worden gemotiveerd door een verkoopwedstrijd te organiseren. Je kunt dan afspreken om de beste verkopers een prijs te geven. En je kunt ook de beste teams een prijs geven. Zo gaan verkopers extra hun best doen.

10 Hoe verkoop je als verkoper de meeste loten? Zorg ook als verkoper dat je goed bent voorbereid. Wat moet je dan doen? Bedenk alvast wat je wilt gaan zeggen. Waarom doet jouw vereniging mee? Voor welk doel? Maar ook hoeveel een lot kost. En wat de koper kan winnen. Zorg verder dat je goed weet wat je aan de koper moet vragen. Wat moet de koper opschrijven? Wat moet de koper aan jou geven? Dit is verschillend per verkoopmethode. Het is leuk als je gaat verkopen in je clubtenue. Als jouw vereniging dat heeft natuurlijk. De koper ziet dan gelijk van welke vereniging jij bent. En zorg ook dat je je mooiste glimlach draagt, zodat jij veel loten verkoopt! Je verkoopt vast loten aan je papa en mama, opa en oma en de buren. Maar je kunt nog aan veel meer mensen loten verkopen. Ga de hele buurt langs. En ook al ken je sommige mensen niet zo goed, ze willen vast wel een lot van jou kopen. Neem ook je verkoopboekje eens mee naar een verjaardag. Dan kun je iedereen vragen om een lot te kopen. En heb je al wel eens je juf of meester gevraagd? Gewoon doen! Quinlan van Arkel (9): beste lotenverkoper De 9-jarige Quinlan van Arkel was in 2014 vanuit de Grote Clubactie de beste lotenverkoper van Nederland! Hij verkocht 747 loten voor zijn voetbalclub Oranje Wit in Dordrecht. De loten van Quinlan brachten bijna 2000 euro op voor zijn club. Dat is bijna de helft van de totale opbrengst. Quinlan werd tijdens een voetbaltraining overvallen, waarna de hoofdprijs van de verkoopwedstrijd, een ipad, werd uitgereikt door het team van de Grote Clubactie. Elke dag 10 loten verkopen, soms wel 30! Quinlan s tactiek: "Gewoon door blijven gaan". "Ik wilde elke dag tien loten verkopen, soms wel dertig. Ik wou niet opgeven." "Een doorzetter is Quinlan ook op het veld", vertelt trainer Ricardo. Hij probeert zichzelf altijd te verbeteren, zowel op als buiten het veld.

11 7. Quiz Het is leuk om je spreekbeurt af te sluiten met een quiz. Zo kom je gelijk te weten of je klasgenootjes goed hebben opgelet! Hierbij een paar voorbeeld vragen en antwoorden. Weet jij zelf al de goede antwoorden? 1) Hoeveel kost een lot in de Grote Clubactie-loterij? a. 5,- b. 3,- c. 2,- 2) Hoeveel procent gaat er per lot naar de vereniging? a. 80% b. 70 % c. 50 % 3) Hoeveel verkoopmethodes heeft de Grote Clubactie? a. 2 b. 3 c. 4

Extra. Wat wordt jullie actie dit jaar?

Extra. Wat wordt jullie actie dit jaar? Extra inkomsten voor de clubkas 3.125,- voor jullie clubkas? Wat wordt jullie actie dit jaar? In deze flyer vind je alle informatie die je nodig hebt om jullie clubactie te organiseren. Heb je na het lezen

Nadere informatie

Organiseer dit jaar ook een Grote Clubactie!

Organiseer dit jaar ook een Grote Clubactie! is t a W l e o d jullie 8? 1 in 20 Organiseer dit jaar ook een Grote Clubactie! Extra inkomsten nodig voor je vereniging? Doe mee met de Grote Clubactie! In deze folder vind je alle informatie die je nodig

Nadere informatie

INKOMSTEN VOOR DE CLUBKAS. Organiseer dit jaar ook een Grote Clubactie!

INKOMSTEN VOOR DE CLUBKAS. Organiseer dit jaar ook een Grote Clubactie! EXTRA INKOMSTEN VOOR DE CLUBKAS Wat is jullie doel in 2017? Organiseer dit jaar ook een Grote Clubactie! Extra inkomsten nodig voor uw vereniging? Doe mee met de Grote Clubactie! In deze folder vindt u

Nadere informatie

WAT. Doe mee en realiseer jullie dromen

WAT. Doe mee en realiseer jullie dromen OP KAMP VERBOUWING CLUBHUIS WAT WORDT JULLLIE DOEL IN 2016? CLUB FEEST NIEUW MATERIAAL Doe mee en realiseer jullie dromen In deze flyer vindt u alle informatie die u nodig heeft om de Grote Clubactie te

Nadere informatie

STAPPENPLAN. Hoe organiseert uw vereniging een succesvolle Grote Clubactie? Uit ons onderzoek. De viering van ons jubileum

STAPPENPLAN. Hoe organiseert uw vereniging een succesvolle Grote Clubactie? Uit ons onderzoek. De viering van ons jubileum STAPPENPLAN Hoe organiseert uw vereniging een succesvolle Grote Clubactie? De viering van ons jubileum Uit ons onderzoek Verenigingen die het Stappenplan gebruiken hebben gemiddeld een hogere opbrengst

Nadere informatie

STAPPEN PLAN GROTE CLUBACTIE? HOE ORGANISEERT ONZE VERENIGING EEN SUCCESVOLLE

STAPPEN PLAN GROTE CLUBACTIE? HOE ORGANISEERT ONZE VERENIGING EEN SUCCESVOLLE STAPPEN PLAN HOE ONZE VERENIGING ORGANISEERT EEN SUCCESVOLLE GROTE CLUBACTIE? EEN GOEDE VOORBEREIDING IS EEN GARANTIE VOOR SUCCES! Wat is onze grootste drijfveer? De Grote Clubactie wil verenigingen zo

Nadere informatie

Stappenplan. 80% gaat naar. Hoe organiseert. een succesvolle Grote Clubactie? Uit ons onderzoek. jouw vereniging

Stappenplan. 80% gaat naar. Hoe organiseert. een succesvolle Grote Clubactie? Uit ons onderzoek. jouw vereniging Stappenplan 80% gaat naar jouw vereniging Uit ons onderzoek Hoe organiseert jouw vereniging een succesvolle Grote Clubactie? Verenigingen die het Stappenplan gebruiken hebben gemiddeld een hogere opbrengst

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2014

Nieuwsbrief september 2014 Nieuwsbrief september 2014 Beste MHCU'ers, De zomervakantie is achter de rug en het nieuwe seizoen staat op het punt van losbarsten! We hebben een roerige zomer achter de rug met ups en downs. Iedereen

Nadere informatie

De grote clubactie 2005

De grote clubactie 2005 De grote clubactie 2005 Aan alle lotenverkopers en hun ouders, Hieronder kunt u meer informatie vinden over de grote clubactie. Leest u deze informatie even door en heeft u nog vragen neem dan contact

Nadere informatie

Stappenplan. 80% gaat naar de vereniging. Hoe organiseert uw vereniging een succesvolle Grote Clubactie?

Stappenplan. 80% gaat naar de vereniging. Hoe organiseert uw vereniging een succesvolle Grote Clubactie? Stappenplan Hoe organiseert uw vereniging een succesvolle Grote Clubactie? 80% gaat naar de vereniging Uit ons onderzoek Verenigingen die het Stappenplan gebruiken hebben gemiddeld een hogere opbrengst

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2018

Nieuwsbrief oktober 2018 Nieuwsbrief oktober 2018 Van het bestuur: Beste KDO-ers, het bestuur ziet zich genoodzaakt wederom een bijzondere Algemene Ledenvergadering uit te schrijven op 15 november 2018. Onderwerp is ook dit keer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEIZOEN 2018/2019. jaargang 9 nr In dit nummer o.a.: 1. van het bestuur. 2. de Grote Clubactie. 3.

NIEUWSBRIEF SEIZOEN 2018/2019. jaargang 9 nr In dit nummer o.a.: 1. van het bestuur. 2. de Grote Clubactie. 3. In dit nummer o.a.: 1. van het bestuur 2. de Grote Clubactie 3. nevenactiviteiten 5. wedstrijdprogramma NIEUWSBRIEF jaargang 9 nr. 2 27-09-2018 SEIZOEN 2018/2019 Beste deelnemers aan de op 17 april gehouden

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE LOTERIJ TWEEDUIZENDNEGENTIEN

INFORMATIEBROCHURE LOTERIJ TWEEDUIZENDNEGENTIEN INFORMATIEBROCHURE LOTERIJ TWEEDUIZENDNEGENTIEN INHOUD 1. DE LOTERIJ IN HET KORT p.4 2. STAPPENPLAN MEI EN SEPTEMBER p.6 3. DE VOORBEREIDING p.8 4. DE LOTERIJ-BOX p.9 5. ZO VERKOOP JE LOOTJES p.10 6. NA

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE LOTERIJ TWEEDUIZENDACHTTIEN VERKOOP VIA MACHTIGING

INFORMATIEBROCHURE LOTERIJ TWEEDUIZENDACHTTIEN VERKOOP VIA MACHTIGING INFORMATIEBROCHURE LOTERIJ TWEEDUIZENDACHTTIEN VERKOOP VIA MACHTIGING INHOUD 1. DE LOTERIJ IN HET KORT p.4 2. STAPPENPLAN MEI EN SEPTEMBER p.6 3. DE VOORBEREIDING p.8 4. DE LOTERIJ-BOX p.9 5. ZO VERKOOP

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van het CSG Rehoboth. Schooljaar 2011-2012 Welkom bij de maatschappelijke stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de maatschappelijke

Nadere informatie

Nikantes Tussendoortje Seizoen Zondag Uitslagen afgelopen week:

Nikantes Tussendoortje Seizoen Zondag Uitslagen afgelopen week: Nikantes Tussendoortje Seizoen 2017-2018 Zondag 17-09-2017 Uitslagen afgelopen week: Wedstrijdwijzigingen De wedstrijd KOAG E2 Nikantes E1 van zaterdag 16-09-2017 is verschoven naar zaterdag 14-10-2017

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

In de herfstvakantie maandag 16 oktober en woensdag 18 oktober wordt er door geen enkele ploeg getraind.

In de herfstvakantie maandag 16 oktober en woensdag 18 oktober wordt er door geen enkele ploeg getraind. 2 oktober 2017 2 Activiteiten. 02-10-2017 Krantje nr. 4 06-10-2017 Klaverjassen 13-10-2017 Inleveren Kopij Krantje nr. 5 16-10-2017 Krantje nr. 5 27-10-2017 Inleveren Kopij krantje nr. 6 30-10-2017 Krantje

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

VC058 Dé volleybalvereniging van Leeuwarden en omstreken

VC058 Dé volleybalvereniging van Leeuwarden en omstreken Nieuwsbrief 9 Nieuws! VC058 Dé volleybalvereniging van Leeuwarden en omstreken Seizoen 201 5-201 6 Voorwoord van het bestuur Beste leden van VC058, Voor jullie ligt de eerste nieuwsbrief van het seizoen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Jij sport toch ook mee met de Buurtsportcoaches van de Pauzesport, Sportbus en BSO sportclinics! Sportweek in de laatste week van de zomervakantie:

Jij sport toch ook mee met de Buurtsportcoaches van de Pauzesport, Sportbus en BSO sportclinics! Sportweek in de laatste week van de zomervakantie: Jij sport toch ook mee met de Buurtsportcoaches van de Pauzesport, Sportbus en BSO sportclinics! Sportweek in de laatste week van de zomervakantie: Maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus Sportweek in de laatste

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

https://youtu.be/qtmiqhsjnfq Deze presentatie kunt u gebruiken om de Doelpuntactie te presenteren aan de andere vrijwilligers van de sponsorcommissie en/of het bestuur. Het beeld op deze titelslide komt

Nadere informatie

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk.

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. We moesten ook een quiz doen dat was ook wel erg leuk. De kinderen uit mijn klas had het erg naar hun zin. Dit is Corien Oranje-) Dit

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

In 2014: bijna 6.000 verenigingen

In 2014: bijna 6.000 verenigingen DE GROTE CLUBKRANT Oplage: 10.000 2015 Op naar een succesvolle Grote Clubactie in 2015! 19 september gaat de Grote Clubactie 2015 van start! Ook dit jaar gaan we ons volop inzetten om samen een mooi bedrag

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 2, 2016/2017

Nieuwsbrief Nr. 2, 2016/2017 In deze nieuwsbrief 1. Woord van de voorzitter 2. Belangrijke data 3. Nieuwe leden 4. Vacatures 5. Grote Club Actie 6. TC 7. Notulen ALV 8. Sponsorcommissie 9. Overige zaken Nieuwsbrief Nr. 2, 2016/2017

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Pieter Challenge zaterdag 12 augustus jl. te Eindhoven. Rachelle, Janina en Celina hadden zich aangemeld voor deze leuke dag.

Pieter Challenge zaterdag 12 augustus jl. te Eindhoven. Rachelle, Janina en Celina hadden zich aangemeld voor deze leuke dag. Beste leden en ouders, Middels de korte nieuwsflitsen willen wij als bestuur jullie regelmatig op de hoogte brengen van wat er speelt in onze vereniging. Belangrijke en soms ook minder belangrijke, maar

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank!

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank! Jouw spreekbeurt over De Bank! Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk op die bank? En wat gebeurt er met jouw

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Jouw spreekbeurt over de bank Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Laatste veldwedstrijden

Laatste veldwedstrijden 19 oktober 2015 2 Activiteiten. Datum Activiteit Commissie 19-10- 2015 Krantje nr. 6 PRC 22-10- 2015 Algemene Jaarvergadering Bestuur 30-10- 2015 inleveren kopij krantje nr. 7 PRC 31-10- 2015* Welpentoernooi

Nadere informatie

Rekenmodule procenten Pagina 1

Rekenmodule procenten Pagina 1 % Rekenmodule procenten Pagina 1 Rekenmodule procenten Pagina 2 Inleiding Omdat gebleken is dat nog niet iedereen van jullie helemaal thuis is in procenten gaan we het nu hebben over dit onderwerp. Met

Nadere informatie

Activiteiten. Van de T.C. Vanaf 31 oktober zijn de trainingstijden in Sporthal Tuinwijk als volgt:

Activiteiten. Van de T.C. Vanaf 31 oktober zijn de trainingstijden in Sporthal Tuinwijk als volgt: 31 oktober 2016 2 Activiteiten. Datum Activiteit Commissie 10-11-2016 Klaverjassen CC 11-11-2016 Inleveren kopij krantje nr. 7 PRC 14-11-2016 Krantje nr. 7 PRC 25-11-2016 Inleveren kopij krantje nr. 8

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Trainingstijden aankomende week Dinsdag GR uur

Trainingstijden aankomende week Dinsdag GR uur Nikantes Tussendoortje Seizoen 2016-2017 Zondag 18-09-2016 Uitslagen Zaterdag 17-09-2016 NIO 1 Nikantes 1 15 13 NIO 2 Nikantes 2 21 10 Twist 6 Nikantes 3 7 12 Dijkvogels 5 Nikantes 4 9 13 't Capproen B1

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

BaroNieuws. Oktober l 2013

BaroNieuws. Oktober l 2013 BaroNieuws Oktober l 2013 Beste Baronieleden, nu het oktoberfest weer achter ons ligt en de dagen weer korter worden gaan we op weg naar de laatste maanden van dit jaar. Voor Baronie belangrijke maanden!

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

De teamleider is een coördinator van de lotenverkoop binnen uw vereniging, hij of zij heeft een aantal lotenverkopers onder zich.

De teamleider is een coördinator van de lotenverkoop binnen uw vereniging, hij of zij heeft een aantal lotenverkopers onder zich. 1. Inleiding Hieronder vindt u uitgebreide informatie over het invoeren van lotenkopers. U vindt hier alles over het gebruik van de knoppen en achterliggende invoer- en beheerschermen. 2. Het gemak van

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

CROWDFUNDING SCOREBORD

CROWDFUNDING SCOREBORD CROWDFUNDING SCOREBORD Je wilt graag een scorebord crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt! Hiervoor

Nadere informatie

Rekenmodule procenten Pagina 1

Rekenmodule procenten Pagina 1 % Rekenmodule procenten Pagina 1 Inleiding Omdat gebleken is dat nog niet iedereen van jullie helemaal thuis is in procenten gaan we het nu hebben over dit onderwerp. Met behulp van deze module proberen

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Als jij wint... winnen je vrienden ook. Én je club wint altijd!

Als jij wint... winnen je vrienden ook. Én je club wint altijd! Als jij wint... winnen je vrienden ook. Én je club wint altijd! Samen winnen, ook voor je club of vereniging! Sinds januari 2011 heet de Sponsor Bingo Loterij de VriendenLoterij. De VriendenLoterij maakt

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie