Prediking Kortrijk, 11 november 2012 JE EIGEN WEG GAAN Stedef JE EIGEN WEG GAAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prediking Kortrijk, 11 november 2012 JE EIGEN WEG GAAN Stedef JE EIGEN WEG GAAN"

Transcriptie

1 JE EIGEN WEG GAAN 1/10 Er zijn onder ons mensen die gered zijn en die weten dat ze gered zijn. Maar die toch, ergens onderweg, er toch opnieuw voor kiezen om hun eigen weg te gaan. Om één of andere reden zijn we onze eerste liefde, onze eerste volkomen toewijding aan God kwijtgespeeld. Misschien hebben we ergens een teleurstelling opgelopen waardoor ons vertrouwen in God beschadigt is. Met als gevolg dat we ruimer gaan denken. We gaan Gods geboden niet meer au serieux nemen. Stapvoets gaan we de grenzen van het geloof verleggen. Als christen gaan we ons ontrekken van Gods wil voor ons leven. We gaan onze eigen weg op. Maar waar je ook gaat, wat je ook doet, onthoud altijd dat God jou nooit de rug zal toe keren. Onze hemelse Vader heeft altijd het beste met ons voor. Zelfs als we niet op Zijn weg wandelen heeft Hij nog steeds het beste met ons voor. Het verschil zit hem in de manier waarop Hij met ons omgaat. Als je wandelt volgens Gods wil heb je een gevoel van vertrouwen, van verbondenheid, een gevoel van bescherming. Wanneer je wandelt buiten Gods wil is er een kortsluiting tussen u en God, een gevoel van afscheiding. Je eigen weg opgaan wil eigenlijk evenveel zeggen als dat je in opstand komt tegen God. Je denkt zelf beter te weten welke weg voor jou de beste weg is. Hoe dan ook, als je buiten Gods wil wandelt, dan wandel je op een niveau dat ver beneden datgene is wat hij voor jou bedoeld had en wat Hij voor jou mogelijk had gemaakt. Vandaag wil ik u de vraag voorleggen op welke weg u zich bevindt? Wandelt u nog steeds op Gods weg of hebt u één of enkele zijwegen ingebouwd, waar niemand iets van mag weten? Hebt u de bereidheid om, als het u goed zou uitkomen, om willens en wetens te gaan experimenteren met ongehoorzaamheid tot God? Ik wil met jullie een gelijkenis van Jezus lezen die jullie allemaal wel zullen kennen, en wel de gelijkenis van de verloren zoon. Het gaat hier over een vader

2 en zijn twee zonen. Vandaag ga ik het dus alleen maar hebben over dié ene zoon die zijn eigen weg opgaat. Leest u het even in de veronderstelling dat de vader hier bedoelt wordt als onze hemelse Vader en de verloren zoon als de christen die zijn eigen weg wil gaan en die dus willens en wetens zonde toelaat in zijn leven. Lucas 15: /10 En Hij zeide: Iemand had twee zonen. De jongste van hen zeide tot zijn vader: Vader, geef mij het deel van ons vermogen, dat mij toekomt. En hij verdeelde het bezit onder hen. En weinige dagen later maakte de jongste zoon alles te gelde en ging op reis naar een ver land, waar hij zijn vermogen verkwistte in een leven van overdaad. Toen hij er alles doorgebracht had, kwam er een zware hongersnood over dat land en hij begon gebrek te lijden. En hij trok er op uit en drong zich op aan een der burgers van dat land en die zond hem naar het veld om zijn varkens te hoeden. En hij begeerde zijn buik te vullen met de schillen, die de varkens aten, doch niemand gaf ze hem. Toen kwam hij tot zichzelf en zeide: Hoeveel dagloners van mijn vader hebben brood in overvloed en ik kom hier om van de honger. Ik zal opstaan en naar mijn vader gaan en tot hem zeggen: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u, ik ben niet meer waard uw zoon te heten; stel mij gelijk met een uwer dagloners. En hij stond op en keerde naar zijn vader terug. En toen hij nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen. En hij liep hem tegemoet viel hem om de hals en kuste hem. En de zoon zeide tot hem: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u, ik ben niet meer waard uw zoon te heten. Maar de vader zeide tot zijn slaven: Brengt vlug het beste kleed hier en trekt het hem aan en doet hem een ring aan zijn hand en schoenen aan zijn voeten. En haalt het gemeste kalf en slacht het, en laten wij een feestmaal hebben, want mijn zoon hier was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is gevonden. En zij begonnen feest te vieren.

3 De zoon vraagt dus aan zijn vader zijn deel van het vermogen dat hem toe komt. Hij houd het thuis voor bekeken en wil zijn geld besteden zoals hij dat wil. Hij wil op zijn eigen benen staan en acht zich volwassen genoeg om zijn eigen beslissingen te nemen. Komt er ook nog bij dat hij waarschijnlijk van die wilde, fantastische verhalen heeft gehoord over het verre buitenland waardoor de verleiding om weg te gaan van huis alleen maar groter worden. U kent deze vorm van zelfbedrog wel: het gras is altijd groener aan de overkant. Maar goed, de beslissing is genomen, hij vertrekt en gaat zijn eigen weg op. Opmerkelijk is dat we nergens lezen dat de vader zijn zoon wil tegenhouden. 3/10 Als Jezus ons een gelijkenis vertelt wil Hij ons iets duidelijk maken. In elke gelijkenis is er altijd een wijze les terug te vinden. En die les van 2000 jaar geleden is vandaag nog steeds van kracht. De principes die er achter steken zijn nog steeds dezelfde. En een 1 e principe wat we hier in deze gelijkenis zien is dat God toelaat dat je van Hem weg wandelt. Als jij je eigen weg wil gaan zal Hij jou niet tegenhouden. En waarom we onze eigen weg willen gaan heeft meestal dezelfde reden, het begint allemaal met misleiding, leugens, bedrog. Bij de verloren zoon is de misleiding dat het in dat verre land zo veel beter zou zijn. Misleiding dus. We worden beïnvloed door van alles en nog wat. Al die dingen die op je afkomen, is het allemaal wel waar wat ze je voorschotelen? Al die reclameborden langs de baan proberen allemaal onze aandacht op te eisen, je kunt er niet naast kijken. Of op televisie. Om de zoveel minuten krijg je een resem reclamespotjes te zien die allemaal maar 1 doel hebben en dat is jou aanzetten om te kopen. Mensen realiseren zich niet hoeveel zij daardoor geïndoctrineerd worden. Als je er zó wil uitzien dan moet je dàt kopen. En met dit zalfje zijn je rimpeltjes verleden tijd. Je moet dàt kleedje kopen, die schoenen, en als je een zorgeloos leven wilt dan moet je dié auto kopen. En uw keuken moet gepoetst worden met Mr. Proper, één veeg met een spons of één veeg met uw borstel en heel uw keuken blinkt als een spiegeltje. Ik heb het geprobeerd en dat is niet waar hoor!! Oral-B voor de witte tanden en Dash voor de witte was. En die misleidingen gaan maar verder en verder en verder met je te vertellen hoe jij moet leven. Al die dingen worden ons voorgekauwd.

4 Misschien zal je nu zeggen, jaaaa... maar bij mij pakt al die reclame niet hoor. Totdat je gaat shoppen. Dan begin je plots te realiseren wat een effect het allemaal op jou heeft. Heeey, dat is van de tv, ik ga dat toch eens proberen. Herkent u dat? En je begint rond te kijken naar je vrienden, je kennissen, hoe zij leven, wat zij kopen, hoe zij zich kleden enz Misleiding is een machtig en niet te onderschatten wapen van de wereld. Het is ook door misleiding dat de zonde is ontstaan. Kijk maar in Genesis: satan vroeg aan Eva of God echt had gezegd dat als je van de vruchten van deze boom eet dat je dan zal sterven? Ja. Waarop satan zei: gij zult geenszins sterven! En de leugen, de misleiding was geboren. Daarom noemen we satan de vader van de leugen. 4/10 Wat ook wel leeft bij mensen die een zijweg inslaan is dat ze het gevoel hebben dat ze bij God teveel van het leven zullen missen. Hun ogen puilen uit van verbazing en van begeerte als ze zien wat er in de wereld allemaal te beleven valt. En hoe daar in alle aspecten van het leven van geprofiteerd wordt. Zij willen niet denken aan de gevolgen van hun manier van leven want zij willen een leven zonder beperkingen, zonder grenzen, zonder discipline, ze willen vrij zijn. Ze willen iets doen wanneer ze dat willen, waar ze dat willen, met wie ze dat willen, hoe ze dat willen en zolang ze dat willen. Dat is geen vrijheid, dat is de voorbode van zelfmoord. Een leven zonder enige vorm van discipline is een gevaarlijke manier van leven. Nog een reden waarom mensen God verlaten is dat zij een hart hebben dat niet wil of niet kan vergeven. Het is als een wolfijzer dat toe klapt en je hart vastklemt in bitterheid en frustraties. Dié heeft mij dit aangedaan of dié heeft mij dat aangedaan en ik kan daar niet mee om gaan. Dat is onvergefelijk! Een hart dat niet wil vergeven beïnvloedt elk aspect van je leven, of je dat nu gelooft of niet. Het beïnvloedt zelfs je gezondheid. Hartziekten, maagzweren, depressies. Ik heb onlangs nog gehoord op televisie dat er nooit zoveel depressies zijn geweest als nu. En zo verlaten mensen God om verschillende redenen. Sommigen zijn er van overtuigd dat er geen gevolgen zijn als je God verlaat; dat is weer een leugen van satan. De wereld zegt: Och, je gaat er toch geen last van hebben van een beetje sex hier en beetje sex daar, God is toch liefde!?!

5 Wat kwaad kan het nu doen om naar porno te kijken op internet. Dat maakt deel uit van t leven. Wat kan er nu verkeerd aan zijn om je eens lazarus te drinken, een jointje te roken, cocaïne, heroïne, XTC enz... Dat wordt allemaal overroepen, zo erg is dat toch niet? Allemaal misleidingen van satan. En satan zorgt er wel voor dat er zo weinig mogelijk wordt gesproken over de gevolgen van zo n leven. 5/10 Weet je, als je tot God komt lezen we in Romeinen dat je hele denken wordt vernieuwd, en dat klopt ook, u zal dat wel zelf ook wel ondervonden hebben toen u tot geloof kwam. Maar als je God verlaat begint je denken zich opnieuw aan te passen aan de wereld en begin je opnieuw deze wereldse denkwijze te verdedigen, je begint jezelf te verdedigen waarom je je eigen weg wil opgaan. Opnieuw komt de oude natuur terug naar boven. Als we er over na denken hoe dat allemaal zover is kunnen komen, dan moeten we vaststellen dat de aanzet om je eigen weg op te gaan, de aanzet om zonde toe te laten altijd zijn oorsprong vindt in ons denken. Als je van God weg wandelt, stap je een heel ander arena binnen, je betreedt het strijdperk van de tegenstander en je begint te dwalen. Twijfels sluipen binnen. Je begint je af te vragen of wat men mij altijd gezegd heeft over het geloof wel de waarheid is? En dat gebeurt langzaam aan. God verlaten gaat in stappen: eerst is er het verlangen, de begeerte, dan is er de misleiding, je begint een leugen te geloven, dan volgt de beslissing en je gaat je eigen weg op. En dat is ook precies wat er gebeurt in de gelijkenis van de verloren zoon. Eerst zijn er de verlangens: hij is het thuis beu en wil weg, hij wil op zijn eigen benen staan. Dan is er de misleiding, de leugen, hij heeft waarschijnlijk wilde verhalen gehoord over het prachtige leven in een ver vreemd land. Dan neemt hij de beslissing en hij vertrekt. Daarom is het zo belangrijk om elke dag te lezen in Gods woord. Want de

6 Bijbel is ons anker, de Bijbel houd ons denken op het rechte pad. Het houd onze verlangens onder controle. Het helpt ons om dingen te zien zoals God ze ziet. En als ik de dingen zie zoals God ze ziet zal ik wijs zijn in de keuzes die ik moet maken in mijn leven. Gods Woord zal mij behoeden dat mijn gedachten afdwalen naar een ver vreemd land. De definitie van een ver land in onze gelijkenis is deze: gelijk welke plaats waar jij leeft buiten de wil van God is een heel ver land. 6/10 Misschien is er onder ons iemand die zijn eigen weg wil opgaan, of dat al doet, dat kan perfect. Je kan elke zondag naar hier komen, nota s nemen, na de dienst een koffietje en een koekje, en toch het leven leven zoals jij dat wil. Je kan elke zondag onder ons zijn, maar met je gedachten kan je in een ver vreemd land vertoeven. Veel mensen denken dat alles met hen goed gaat omdat ze naar de kerk gaan. Naar de kerk gaan maakt van jouw geen christen. Als jij willens en wetens, en luister nu goed, als jij willens wetens in zonde leeft, en je komt, alsof er niets aan de hand is, week in week uit naar de zondagdienst, dan hoop ik dat jij je zó miserabel voelt dat je bij je aankomst in de kerk onmiddellijk terug wil vertrekken. En weet u waarom ik dat hoop? Omdat ik u liefheb met de liefde van Jezus, omdat ik het beste met u voorheb. Omdat uw hemelse Vader zo ontzettend veel om u geeft. En Hij wil niets liever dan dat u de touwtjes van uw leven vrijwillig in Zijn handen legt. Hij wacht op u. De verloren zoon had vele mooie verwachtingen toen hij wilde vertrekken van thuis. Maar als je God verlaat vallen al je verwachtingen uit elkaar, gelijk wie jij bent.. In vers 13 lezen we dat hij zijn vermogen verkwistte in een leven van overdaad. En in vers 30 lezen we dat hij zijn geld verspilde aan slechte vrouwen, aan vrouwen van lichte zeden. Hij verspilde zijn geld aan allerlei dingen. Maar hij verspilde niet alleen zijn geld, hij verspilde ook zijn tijd. Jaren gingen voorbij. Hij verspilde zijn talenten, hij verspilde zijn gaven die hij bij de bekering ontvangen had. Hij verspilde al de dingen die hij van zijn vader ontvangen had. Wanneer je God verlaat is er verspilling, m.a.w. de leute die je wil in je leven, die heeft een prijs. En als de verspilling ten einde is, omdat er niets meer is om nog te verspillen, dan hoef je in de wereld geen hulp

7 te verwachten. Heel zijn fortuin is opgesoupeerd en hij ziet zich ten einde raad verplicht om werk te gaan zoeken. In Lucas 15:15-16 lezen we: 7/10 En hij trok er op uit en drong zich op aan een der burgers van dat land en die zond hem naar het veld om zijn varkens te hoeden. En hij begeerde zijn buik te vullen met de schillen, die de varkens aten, doch niemand gaf ze hem. Niemand, al zijn wereldse vrienden hebben hem laten vallen. Als je in de wereld geld hebt, heb je massa's vrienden die je langs alle kanten willen helpen. Maar als je geld weg is, zijn ook zij weg. Dat is niet alleen zo met geld maar ook met populariteit, prestige, je maatschappelijke positie enz als je rol is uitgespeeld, zijn al je vrienden weg. Veel mensen zullen je vriend zijn zolang je blijft geven. Dat zijn geen vrienden maar parasieten, ze zuigen je leeg en als je eenmaal helemaal leeg gezogen bent gaan ze op zoek naar een andere welgevulde prooi. We lezen bij de verloren zoon dat, van zodra zijn geld op was, dan had hij niemand meer. Hij bleef alleen achter, met meer dan waarschijnlijk een teleurgesteld hart vol met bitterheid en onvrede. Wanneer je weg wandelt van God, ga je vroeg of laat alleen komen te staan. Ook de verloren zoon was dus alles kwijt: al zijn geld was weg, geen vrienden meer, hij leefde bij de varkens, alles loopt verkeerd, hij is door iedereen verlaten, en dan gebeurt er iets: we lezen in v17: Toen kwam hij tot zichzelf Hij kwam tot bezinning. Hij begon erover na te denken hoe goed hij het vroeger wel had bij zijn vader. En hoe dom wel geweest was om dat allemaal achter te laten. En dan neemt hij een beslissing: Luister wat de Bijbel zegt:

8 Lucas 15: /10 Toen kwam hij tot zichzelf en zeide: Hoeveel dagloners van mijn vader hebben brood in overvloed en ik kom hier om van de honger. Ik zal opstaan en naar mijn vader gaan en tot hem zeggen: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u, ik ben niet meer waard uw zoon te heten; stel mij gelijk met een uwer dagloners. En hij stond op en keerde naar zijn vader terug Dat was de beste beslissing die hij ooit kon nemen. Hoeveel keren hebt u een beslissing gemaakt om het terug goed te maken met God? Je hebt het goede voornemen genomen om dingen in je leven te veranderen en je gaat er ook voor bidden. Maar heb je de dingen dan ook verandert? Of waarom is er niets verandert? Had je misschien geen spijt? Had je misschien geen berouw over je zonden? Want dat is de misleiding: Je denk, ik maak de beslissing, God begrijpt het en alles is terug ok. NEEN! Je mag zoveel beslissingen nemen als je wil, als die beslissing geen verandering teweegbrengt, betekent die beslissing voor God NIETS. Berouw is absoluut een vereiste om dingen terug goed te maken met God. Berouw moet altijd een verandering teweegbrengen! De verloren zoon stond dus op en keerde terug naar zijn vader. En nu komt het mooiste. We gaan zien we hoe God reageert op uw terugkomst, hoe Hij reageert op uw berouwvolle beslissing om het terug goed te maken. Dit is een prachtig voorbeeld en Jezus beschrijft op een manier dat je het nooit zal vergeten: Wat is Gods houding tegenover jou? Vergeet niet: Jij kwam in opstand tegen God. Jij koos er voor om God te verlaten, jij leefde in zonde, jij deed van alles wat niet deugde. Hier is Gods reactie: Lucas 15:20 En hij stond op en keerde naar zijn vader terug. En toen hij nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen. En hij liep hem tegemoet viel hem om de hals en kuste hem.

9 Moet je dit horen, en ik ben blij dat Jezus dat zo beschreven heeft: Vanaf dat zijn vader hem zag liep hij hem tegemoet, viel hem om de hals en kuste hem. Dan moet je weten dat in die dagen geen enkel gerespecteerd man zou rennen in het openbaar. Toch lezen we hier dat hij liep, en zoals het hier beschreven staat doet ons veronderstellen dat hij de benen van onder zijn lijf liep. En of dat rennen weinig respect opbracht, het kon hem allemaal niet schelen, zo blij was hij. Hij rende zijn zoon tegemoet die er waarschijnlijk uitzag als een verwildert man, helemaal onder het stof en de vuiligheid en die waarschijnlijk een uur in de wind stonk naar de varkens. 9/10 Maar zijn vader hield van hem en hij viel hem om de hals en kuste hem. En misschien zal je dan verwachten dat zijn vader hem een preek zou geven met het vingertje omhoog, zo van: ik heb het nog zo gezegd. Nee hoor, zijn vader had hem vergeven nog voor hij hem zag. Hij heeft altijd gehoopt en gebeden dat hij zou terugkomen. En terwijl de zoon zijn spijt uitdrukt, wat doet de vader? Hij roept zijn slaven om het mooiste kleed te brengen, en hij geeft hem schoenen, doet hem een ring aan zijn vinger en richt een groots feestmaal in want de zoon die verdwaald was is teruggekomen. Hij vergaf hem, hij aanvaarde hem, hij herstelde hem, hij gaf hem opnieuw de vreugde en vrede in het hart. En daarom wil ik je aanmoedigen, gelijk wie je bent, gelijk wat je ook gedaan hebt, gelijk op welke zijweg je nu ook bent terechtgekomen, om opnieuw voor God te kiezen. Keer de rug toe aan het leven wat je nu leeft en vraag God om vergiffenis en neem de vastberaden beslissing om je leven in Gods handen te leggen. Hij zal je vergeven en je leven opnieuw radicaal veranderen. Hij zal je opnieuw onder zijn hoede nemen. Denk er aan dat wanneer er zonde is in je leven, dit niet enkel zijn invloed zal hebben op jouw leven, maar het zal ook zijn invloed laten gelden op het leven van uw man, uw vrouw, uw kinderen, uw familie en vrienden. En daar bent u verantwoordelijk voor!!

10 Aan de verwoestende kracht van zonde heeft alleen Christus een afdoend antwoord. Hij is de enige die jou terug op het juiste spoor kan zetten. 10/10 Kies voor Christus, Hij is de weg, de enige weg. Amen Jezus zegt: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven Johannes 14:6 Hebt u vragen of wil u gewoon in alle discretie uw hart eens luchten :

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

voor de gezinsdienst op zondag 6 september 2015 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur, samenzang vanaf 9.15 uur.

voor de gezinsdienst op zondag 6 september 2015 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur, samenzang vanaf 9.15 uur. Liturgie voor de gezinsdienst op zondag 6 september 2015 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur, samenzang vanaf 9.15 uur. Thema: God is op zoek naar jou (10 mooiste bijbelverhalen; nr.

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Welkom Aansteken van de Paaskaars Door Ruben Mensen Yinthe Mensen leest het gedicht Het Licht verdrijft de duisternis, omdat de Heer verrezen is. Hij is Gods

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Thema: Wat is er toch mis met deze wereld?

Thema: Wat is er toch mis met deze wereld? Thema: Wat is er toch mis met deze wereld? 1. Wat gaat er zoal mis in Gods perfecte Plan? De zondeval? : Genesis 1:26-27, 31/ 2:15-17/ 3:1-5,22. De satan? : Richteren 9:22-23/ 1 Sam.16:14/ 2 Sam.24:1/

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 6: Bekering Don Krow

Niveau 1 - Les 6: Bekering Don Krow Niveau 1 - Les 6: Bekering Don Krow Sommige mensen hebben een verkeerd idee van wat bekering is. Bekering is niet volmaaktheid, maar een verandering van richting. We zullen gaan spreken over de verloren

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Zondag 30 juni Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Lied 848 Lied 221 Lied 299J Lied 416 Lied 304

Zondag 30 juni Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Lied 848 Lied 221 Lied 299J Lied 416 Lied 304 Voorganger: ds. G.H. Olsman Ouderling van dienst:? Zondag 30 juni 2019 Organist: Erik Nijzink KND: Hilde Rotmensen Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Lied 848 Lied 221 Lied 299J Lied 416 Lied 304

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ouderling van dienst: Gerjanne Katerberg

Ouderling van dienst: Gerjanne Katerberg Psalm 34: 1, 3 en 7 Lied 858 Lied van belofte Lied 896 Projectlied Lied 816 Lied 426 Lezingen: Psalm 34 en Lucas 15:11-32 Voorganger: ds. Wina Hordijk Ouderling van dienst: Gerjanne Katerberg Organist:

Nadere informatie

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32 tekenboekje In dit boekje staat een verhaal. De Heere Jezus vertelde het, toen Hij op aarde was. Het is niet echt gebeurd. Maar het is ook geen gewoon verhaaltje. Het is een gelijkenis. Dat betekent dat

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD Bijbel voor Kinderen presenteert DE BOER EN HET ZAAD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD Bijbel voor Kinderen presenteert DE BOER EN HET ZAAD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

geloofsbelijdenis Nicea voorlezen en zingen LB 150a : 1, 2, 4 Geprezen zij God

geloofsbelijdenis Nicea voorlezen en zingen LB 150a : 1, 2, 4 Geprezen zij God 23 december 2018-17.00 uur R ter Beek orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Rinke Larooy welkom, mededelingen, handdruk oproep tot eerbied votum zingen zegengroet, amen zingen lofprijzing

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DE VERLOREN ZONEN RECHT NAAR HET HART VAN HET CHRISTELIJK GELOOF

DE VERLOREN ZONEN RECHT NAAR HET HART VAN HET CHRISTELIJK GELOOF DE VERLOREN ZONEN RECHT NAAR HET HART VAN HET CHRISTELIJK GELOOF - GEBASEERD OP TIM KELLER: DE VRIJGEVIGE GOD - HANDBOEK VOOR KRINGLEDEN VGSU INHOUD De gelijkenis van de verloren zonen... 3 Avond 1: de

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 3. Les 3 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden?

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 3. Les 3 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? Les 3 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze studie zul je mogelijk niet zo gemakkelijk vinden. Dat komt

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Dienst 12 februari Opsporing verzocht_. Nieuw Jeruzalemkerk, 9.30u Voorganger: Jeffrey Bredenhoff Muzikale begeleiding: Henk Lip

Dienst 12 februari Opsporing verzocht_. Nieuw Jeruzalemkerk, 9.30u Voorganger: Jeffrey Bredenhoff Muzikale begeleiding: Henk Lip Dienst 12 februari 2017 Opsporing verzocht_ Nieuw Jeruzalemkerk, 9.30u Voorganger: Jeffrey Bredenhoff Muzikale begeleiding: Henk Lip 1 Muziek Intro OPSPORING VERZOCHT_ Goedemorgen dames en heren, jongens

Nadere informatie

Orde van dienst 13 januari Voorganger: Peter Smilde Organist: Cor Zijlstra. Vooraf: 1006

Orde van dienst 13 januari Voorganger: Peter Smilde Organist: Cor Zijlstra. Vooraf: 1006 Orde van dienst 13 januari 2019 Voorganger: Peter Smilde Organist: Cor Zijlstra Vooraf: 1006 1 Onze Vader in de hemel, U staat zorgzaam om ons heen. Geef dat alle mensen weten: zoals U is er maar één.

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

en voor wie klopt zal opengedaan worden.. De zekerheid van de gebeds verhoring We lezen in Matth. 7:7:

en voor wie klopt zal opengedaan worden.. De zekerheid van de gebeds verhoring We lezen in Matth. 7:7: - 1 - De zekerheid van de gebeds verhoring We lezen in Matth. 7:7: 7 Bid, en u zal gegeven worden; zoek en u zult vinden; klop, en er zal voor u opengedaan worden. Deze woorden van Jezus zijn vol van zekerheid:

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS EERSTE STAP - Gods doel Vrede & Leven 1. GOD HEEFT JOU GESCHAPEN UIT LIEFDE EN HIJ HEEFT EEN PLAN VOOR JOUW LEVEN. GODS LIEFDE " Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat

Nadere informatie

7 bijzondere uitspraken van Jezus

7 bijzondere uitspraken van Jezus 7 bijzondere uitspraken van Jezus Ik ben het brood dat leven geeft. (Joh. 6:35) Ik ben het licht voor de wereld. (Joh. 8:12) Ik ben de deur voor de schapen. (Joh. 10:7) Ik ben de goede herder. (Joh. 10:14)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 10 Houd jezelf toch niet voor de gek! Mensen die met allerlei mannen of vrouwen naar bed gaan, of afgoden aanbidden, of niet trouw zijn aan hun eigen man of vrouw, of mannen

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

19 FEBRUARI 2006, 7e zondag door het jaar, B

19 FEBRUARI 2006, 7e zondag door het jaar, B NAAMOPGAVE: GROEIEN 19 FEBRUARI 2006, 7e zondag door het jaar, B Intredelied: Kijk eens om je heen Verwelkoming: Welkom in deze viering, heel speciaal aan jullie, vormelingen. Vandaag gaan jullie het zeggen,

Nadere informatie

Het begin van het verdriet van de mens

Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

De verloren zoon. Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013

De verloren zoon. Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013 De verloren zoon Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013 Ik zou je nóg een gelijkenis van Jezus vertellen, zei Lucas tegen Matteüs. De hoge heren van het land,

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Verkondiging Geef me meer geloof God. Het is één van de meest gevaarlijke vragen die je aan God kunt stellen. Ik kan je van te voren zeggen:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Gevonden worden! Liturgiesuggesties: Schriftberijming 31: 1 en 2 Psalm 107: 1 en 2 Psalm 119: 59 Lucas 15: 11-24 Psalm 51: 1 OB Na verkondiging: Psalm 51: 5 OB of Psalm 32: 3 en 4 e 2 deel avondmaalsformulier

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Weet je wat het betekent om te vasten? Het betekent in feite niet eten. Hij gaf ook geld aan de kerk. Hij was een van die mensen die zou zeggen:

Weet je wat het betekent om te vasten? Het betekent in feite niet eten. Hij gaf ook geld aan de kerk. Hij was een van die mensen die zou zeggen: Behoud uit genade Jezus heeft vaak gelijkenissen gebruikt, verhalen die geestelijke waarheden verduidelijken. Lukas 18:9-14 begint aldus: 9 Hij sprak ook met het oog op sommigen, die van zichzelf vertrouwden,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

ervaar GOD David Sörensen

ervaar GOD David Sörensen ervaar GOD David Sörensen inhoud Ervaar God 4 Door de kracht van zijn Woord Waarom de woorden van God? 19 Gods woorden hebben kracht! Houdt God echt van mij? 30 God houdt zielsveel van mij! Ik zie het

Nadere informatie

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Bijbel voor Kinderen presenteert HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door:

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie