Moet het waterverbruik in Europa gereguleerd worden?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Moet het waterverbruik in Europa gereguleerd worden?"

Transcriptie

1 Moet het waterverbruik in Europa gereguleerd worden?

2 Inleiding De wereld bestaat er voor tweederde uit; water. Het heeft een bijzondere aantrekkingskracht op mensen, we hebben zeilboten en zwemmen alsof we waterdieren zijn. Er heerst echter een tekort aan schoon, zoet water. Iedereen kent het; de collectanten die bij je deur langs komen om je te vragen of je nog iets over hebt voor waterputten in Afrika. Dat is ver weg, denken we dan. Maar het is misschien minder ver dan je denkt. Er heerst droogte in het zuiden van Europa, in centraal Spanje kruipt de woestijn langzaam op en worden er miljoenen kubieke meters water rondom Madrid gespoten om te voorkomen dat het veranderd in een woestenij. Douchen, afwassen en drinken, iedereen gebruikt iedere dag liters aan schoon gezuiverd zoet water. Ook de productie van veel spullen vereist het gebruik van water. Vooral voedingsmiddelen verbruiken veel water. Het probleem is; schoon water is schaars, en word steeds schaarser. Er moet dus iets veranderen, in onze consumptie of productie. Maar sommige landen hebben niet de mogelijkheid om meer te produceren, en de mee ste landen zullen ook moeite hebben met het verminderen van de consumptie. Daarom is het misschien beter om te kijken naar de mogelijkheid om de watervoorzieningen als een groter geheel te regelen. En wat is een betere instantie daarvoor dan de Europese Unie? Wij hebben het waterverbruik en de waterproductie van de Europese landen onderzocht, zowel van de huishoudens als de industrieën. Ook hebben wij gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om zoet water te winnen en welke methodes om dit water te zuiveren. Uiteindelijk hebben we gekeken naar welke landen met de grootste watertekorten en problemen kampen en welke landen in de toekomst zich aan dit rijtje toe zullen voegen Hiermee zullen we kijken welke landen meer zouden kunnen produceren en welke landen hun consumptie zouden kunnen minderen, en of dit minderen dan door middel van een hogere prijs op water is of sancties voor bedrijven die water verspillen. Uiteindelijk gaan wij hieruit een conclusie trekken met betrekking op de waterwetgeving in Europa, en of de waterwinning en zuivering het best door een centrale Europese instantie geregeld kan worden. Ook gaan we kijken naar de mogelijkheid om bepaalde regels op te stellen met betrekking op het waterverbruik van landen en bedrijven.

3 Onze hoofdvraag is dan ook: Moet het waterverbruik in Europa gereguleerd worden?

4 Inhoudsopgave 1. Waterverbruik in Europa 1.1 Inleiding 1.2 Waterverbruik en productie in Europa 1.3 Waterverbruik en productie in Nederland Waterverbruik in Nederland Waterproductie in Nederland 1.4 Waterverbruik en productie in Bulgarije Waterverbruik Bulgarije Waterproductie Bulgarije 1.5 Waterverbruik en productie in Noorwegen Waterverbruik in Noorwegen Waterproductie in Noorwegen 1.6 Waterverbruik en productie in Spanje Waterverbruik in Spanje Waterproductie in Spanje 1.7 Conclusie 2. Schoon drinkwater 2.1 Waterzuiveringstechnieken Grondwater Oppervlaktewater Zeewater Nieuwe ontwikkelingen 2.2 Toepassing technieken Nederland Spanje Noorwegen Bulgarije 2.3 Wetgeving Europese Unie

5 Hoofdstuk 1 Waterverbruik en Waterwinning in de Europese Unie.

6 1.1 Inleiding Sommige landen in de Europese Unie zijn groot en hebben veel inwoners, sommige zijn klein en hebben weinig inwoners. Sommige landen zijn rijk en andere arm. Het ene land is het andere niet, en het waterverbruik verschilt dus ook. Daarom zal er een globaal beeld van elk land geschetst worden. Hetzelfde geld voor de productie, het ene land heeft meer smeltwater en het andere meer grondwater. Maar welke landen zijn zelfvoorzienend en welke landen exporteren? We zullen voor vier landen de consumptie en de productie verder uitwerken. De landen die we verder zullen uitwerken zijn Nederland, Bulgarije, Noorwegen en Spanje. Nederland is een rijk West Europees land dat noordelijk ligt. Bulgarije is een minder rijk Oost Europees land dat zuidelijk ligt. Noorwegen is een rijk West Europees land dat zeer noordelijk ligt, bovendien heeft Noorwegen een grote kuststrook en veel mogelijkheden tot zoetwaterwinning. Spanje is een minder rijk West Europees land dat zeer zuidelijk ligt, er is hier al sprake van verwoestijning rondom Madrid. Bovendien heeft het een grote kuststrook. Deze landen verschillen erg van elkaar, door juist deze landen te vergelijken hopen wij dat we een goed beeld schetsen van hoe verschillend het verbruik is, en hoe verschillend de productie en productie methodes zijn.

7 1.2 Waterverbruik en productie in Europa Alle landen van Europa verbruiken water, en produceren het ook. Maar veel van deze landen zijn niet zelfvoorzienend. Hieronder een overzicht van hoe veel elk land gebruikt Waterverbruik in Europa In m3 per jaar Europese Unie : : : : : : : : : Belgie : : Bulgarije Tjechie Denemarken Duitsland : : : : : : Estland Ierland : : : : 799 : 730 : : Griekenland : : Spanje : Frankrijk : : Italie : : : : : : : : Cyprus Letland : : Litouwen Luxemburg : : : : : : : : 47 Hongarije : : : : : : : Malta Nederland 8915 : : Oostenrijk : : : : : 3657 : : : Polen Portugal : : : : : : : : : Roemenie Slovenië : Slowakije : 907 : 688 : : Finland : : : : : 1634 : : : Zweden : : Engeland : : : : : : : : IJsland : : : : Macedonië Zwitserland : : :

8 1.3 Nederland Waterverbruik in Nederland Inleiding In Nederland verbruiken we veel water, in het dagelijks en bedrijfsleven. Hier behandelen wij het gebruik van de Nederlandse gezinnen en het Nederlandse bedrijfsleven. Thuisverbruik Iedereen gebruikt thuis water, meer dan je zelf door hebt. Het is dan ook een optelsom van allemaal kleine verbruiken die samen een groot geheel vormen. Hieronder volgt een tabel van het thuisverbruik per gezin in Nederland. Deelverbruiken 3 grote steden Rest westen Noorden Oosten Zuiden Totaal Bad 2,7 2,4 2,9 3,1 3,6 2,8 Douche 61,2 44,0 42,7 47,0 43,8 48,6 Wastafel 4,8 4,7 5,2 5,1 5,4 5,0 Toiletspoeling 31,0 35,3 34,8 34,8 34,0 33,7 Kleding wassen 15,0 15,6 15,4 15,4 15,2 15,4 Afwassen 6,0 6,2 5,2 5,4 6,6 6,1 Voedselbereiding 1,3 1,3 1,0 1,9 1,3 1,4 Koffie/Thee 1,4 1,2 1,3 1,0 1,0 1,2 Water drinken 0,7 0,5 0,4 0,7 0,7 0,6 Overig 6,3 4,9 4,4 4,6 5,9 5,3 Totaal 130,6 116,1 118,7 118,7 117,4 120,1 Dit is een verbruik per persoon per dag, en in 2010 waren er 16,68 miljoen mensen. Dat maakt dus een dagelijks verbruik van meer dan twee miljard liter! Dan is er dus een jaarlijks verbruik van meer dan 730 miljard liter! Dat is 730 miljoen m3 aan water. Verbruik in het bedrijfsleven Voor het fabriceren van veel spullen word water gebruikt. In Nederland word er 305 miljoen m3 water per jaar gebruikt in het zakelijk leven. Ongeveer de helft van wat de huishoudens verbruiken dus. Dat maakt samen een verbruik van 1035 miljoen m3 water.

9 1.3.2 Waterproductie in Nederland Inleiding Nederland is rijk aan grondwater. Daardoor hebben wij de mogelijkheid om te over produceren, en we exporteren momenteel ook al een kleine hoeveelheid water. Waterproductie Hieronder volgt een tabel van hoe veel water elk Nederlands waterbedrijf produceert, en uit wat voor een gebied Bedrijf Totaal Grondwater Oever Natuurlijk Oppervlakte Water Grondwater Duinwater Miljoen m3 Waterbedrijf Groningen Waterleidingsmaatschappij Drenthe Vitens PWN Waterleidingsbedrijf Noord Holland Waternet Watertransportmaatsch Rijn Kennemerland Dunea Oasen Evides Drinkwater Brabant Water Waterwinningsbedrijf Brabantse Bieschbosch WML Nederland We produceren meer dan we consumeren. De rest van het water exporteren we naar o.a. Duitsland en België.

10 1.4 Bulgarije Waterverbruik in Bulgarije Inleiding Bulgarije is een Oost Europees land, dat aan de zwarte zee grenst. Het is een relatief arm land. Het kraanwater is er ook niet goed drinkbaar, waardoor de meeste mensen flessen water kopen. Thuisverbruik In Bulgarije word er weinig water verbruikt in het huis per jaar. Er wordt namelijk 97,8 miljoen m3 water per jaar gebruikt in de huishoudens Industrieel verbruikt Bij het industrieel verbruik is er onderscheid te maken tussen landbouw verbruik, productie verbruik en voor de koeling van elektriciteit centrales. Voor de landbouw word er 100 miljoen m3 water verbruikt per jaar in Bulgarije. Voor de productie van spullen word er 16,4 miljoen m3 water verbruikt. Voor de koeling van de elektriciteitscentrales word er 355 miljoen m3 water gebruikt Waterproductie in Bulgarije Waterproductie In Bulgarije word er jaarlijks 612 miljoen m3 water geproduceerd. Dit is meer dan ze nodig hebben, en wat ze te veel produceren word grotendeels verkocht aan Griekenland.

11 1.5 Noorwegen Waterverbruik in Noorwegen. Inleiding Noorwegen, het land van fjorden en bergen. Het is een Scandinavisch land en een van de rijkste landen ter wereld. Het sociale systeem is zeer goed hier, en de watervoorzieningen zijn ook zeer goed geregeld. Thuisverbruik In Noorwegen word jaarlijks 833 miljoen m3 aan water gebruikt in hun huis. Industrieel gebruik Noorwegen heeft geen energiecentrales die koeling nodig hebben, daarom is er geen waterverbruik voor energiekoeling. Voor de landbouw word er 845 miljoen m3 aan water gebruikt per jaar. De industrie gebruikt er 1261 miljoen m3 water per jaar Waterproductie in Noorwegen Noorwegen produceert precies genoeg water per jaar om zichzelf te voorzien, 2939 miljoen m3 dus. Ze exporteren niets, maar ze zitten niet aan hun maximale productie. 1.6 Spanje Waterverbruik in Spanje Inleiding Spanje is een zuidelijk land dat omringd word door de zee. Het land kampt echter met een groot probleem; verwoestijning. En er moet veel water worden gebruikt om dit probleem tegen te gaan. Thuisverbruik In Spanje word er per jaar 577 miljoen m3 water gebruikt in het huishouden Industrieel verbruik Spanje gebruikt veel water in de industrie, namelijk; 1965 miljoen m3 voor de landbouw, wat ook heel logisch is aangezien Spanje een zeer droog land is. De industrie gebruikt er veel minder, namelijk maar 71 miljoen m3. De koeling van de elektriciteitcentrales gebruikt er 623 miljoen m Waterproductie in Spanje Spanje exporteert geen water, en produceert genoeg voor zichzelf, namelijk 3236 miljoen m3.

12 Hoofdstuk 2 Schoon Drinkwater

13 Inleiding De westerse mens gebruikt gedurende zijn hele leven ongeveer een miljoen liter kraanwater. Dit water moet wel schoon zijn, zodat je het kunt gebruiken voor het wassen en douchen. Voor ons is schoon kraanwater een doodnormale zaak. Maar er zit veel werk achter om dit water schoon te krijgen. Dit gebeurt door middel van waterzuiveringsinstallaties. In Nederland hebben we daar een stuk of tweehonderd van. Al met al moeten deze installaties enorm veel water schoonmaken. Dit moet natuurlijk wel zo efficiënt mogelijk gebeuren. Het is belangrijk dat het zo efficiënt mogelijk gaat omdat er dan de meeste winst gemaakt wordt. Ook moet de natuur in de gaten gehouden worden. Het is namelijk een gevaar dat gebieden helemaal droog gepompt worden bij grondwater winning. Hierdoor komt het dat er met waterwinning veel wettelijke regels gemoeid zijn. Ook zijn er vele regels om de kwaliteit van het drinkwater te garanderen. Maar niet al deze regels zijn in heel Europa hetzelfde. Dit komt ook omdat er verschillende verwachtingen zijn van het drinkwater. In Nederland gaat iedereen er namelijk van uit dat het water dat uit de kraan komt te drinken is, in een heleboel andere landen is dit lang niet zo vanzelfsprekend. Verder is het ook zo dat niet ieder land dezelfde waterwinningsmethodes gebruikt. Dit komt meestal door vanzelfsprekende dingen. In Oostenrijk kan je bijvoorbeeld moeilijk zeewater winnen, aangezien het niet aan een zee ligt. Door al deze aspecten heeft de Europese Unie te maken met veel variatie in drinkwater kwaliteit, regels en zuiveringsmethodes. En ook dat is een punt, niet al het water wordt gezuiverd, op een aantal punten is het water zo schoon dat het gelijk gebruikt kan worden als kraanwater. Er moet dan wel goed opgelet worden dat het water schoon blijft. In dit hoofdstuk beginnen wordt er eerst beschreven welke zuiveringsmethoden er allemaal zijn in Europa en welke er misschien nog gaan komen. Nadat we deze zuiveringsmethoden uitgelegd hebben gaan we kijken waar deze technieken gebruikt worden en waarom op die plek. We zullen daarbij specifiek in gaan op de landen Noorwegen, Spanje, Bulgarije en Nederland. Daarna zullen we aandacht besteden aan de huidige wetgeving vanuit de Europese Unie. Ook zullen we kijken of sommige landen nu financiële steun krijgen van de Europese Unie om deze wetgeving te behalen.

14 2.1 Waterzuiveringstechnieken Over de hele wereld zijn verschillende water zuiveringstechnieken te vinden. Wij willen deze graag belichten en aangezien ons project over heel Europa gaat zullen de meeste technieken ook langs komen. Maar omdat ook Europa erg groot is en niet alle drinkwater zuiveringstechnieken in alle landen het best toegepast kunnen worden, zullen we kijken naar de landen die we dit hele verslag al gebruiken: Nederland, Spanje, Noorwegen en Bulgarije. We zullen eerst kijken welke technieken van drinkwaterwinning er voorkomen in deze landen en dan verder ingaan op de technieken zelf. Later zullen we ook gaan kijken welke verbeteringen er kunnen komen in het zuiveringssysteem om het zo efficiënt mogelijk te gaan maken. Dit is belangrijk om het klimaat te sparen. Ook is dit handig omdat je zo op lange termijn kosten kan gaan besparen door hogere efficiëntie. Maar aller eerst zullen we nu dus gaan kijken naar de verschillende water zuiveringstechnieken in de vier genoemde landen. De drinkwatervoorziening bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst moet het water op den bepaalde manier gewonnen worden. Daarna moet het water gezuiverd worden tot in ieder geval wettelijk bepaalde standaarden. Nadat het water gezuiverd is, wordt het bij de waterzuiveringsinstallatie opgeslagen. Vanuit deze opslag wordt het naar een andere opslag getransporteerd dat dichter bij het distributienet ligt. Vanuit deze opslag gaat het water met het distributienet gelijk naar de consument. Dit is hoe de drinkwatervoorziening in hoofdlijnen werkt Grondwater Veel kraanwater wordt gewonnen uit grondwater. Dit grondwater komt uit waterwingebieden. Dit zijn plekken waar het wettelijk is vastgelegd dat je een bepaalde hoeveelheid water uit de grond mag pompen. Het is hierbij erg belangrijk dat je op de omgeving let. Als je namelijk al het grondwater wegpompt kan je de natuur er omheen stevig aantasten. Dit komt door verdroging. Daarom zijn er strenge maximum hoeveelheden water die weggepompt mogen worden. Het wordt als standaard gezien dat al het grondwater in waterwingebieden minstens vijftig jaar onder de grond heeft gezeten. Door het lange verblijf van het water in deze ondergrond is het bacteriologisch gezien erg betrouwbaar water, van constante kwaliteit. Ook is het grondwater constant wat temperatuur betreft. Deze eigenschappen maken dat grondwater in het algemeen weinig zuivering nodig heeft, en in sommige gevallen zelfs geen zuivering. Het grondwater moet wel afgesloten zijn van andere aardlagen. Anders kan er vervuiling optreden. De geschiktheid van een gebied om een waterwingebied te worden heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste heeft het te maken met de aanwezigheid van chemische stoffen. Vooraf is vaak al te bedenken welke chemische stoffen aanwezig zijn in het grondwater. Een belangrijke indicator voor de aanwezigheid van bepaalde chemische stoffen is zuurstof. Hoe langer water in de bodem zit hoe minder zuurstof er over het algemeen in het water zit. Net zoals hoe meer organisch materiaal er in de bodem zit, hoe minder zuurstof er in het grondwater zit. Zuurstofrijk water wordt vlak onder de grond vandaan gehaal en hoeft meestal bijna niet gezuiverd te worden. Zuurstof arm water zit dieper onder de grond en bevat meestal ammonium, ijzer en mangaan. Deze stoffen moeten uit het grondwater gefiltreerd worden. Maar gelukkig zijn de hoeveelheden van deze stoffen meestal erg laag. Grondwater dat nog dieper zit bevat geen zuurstof meer, maar wel ammonium, ijzer, mangaan, methaan en waterstofsulfide. Dit water wordt dus liever niet gebruikt om drinkwater van te maken. Een andere factor waar naar wordt gekeken bij de geschiktheid van grondwater om kraanwater van te maken is de zuurgraad(ph). De ph kan je vooraf inschatten door te kijken naar de hoeveelheid CO2 in de lucht. In stedelijke gebieden zit meer CO2 in de lucht. Hierdoor valt er meer zure regen. Hierdoor krijg je zuurder grondwater. Deze zuurgraad kan echter weer verminderen door de aanwezigheid van kalkafzettingen. Hier neemt de hardheid van water dan wel toe.

15 De derde belangrijke factor is de verontreiniging. De verontreiniging van grondwater is in verband met de verontreiniging van de bodem. Door bemesting is er een hoger nitraat gehalte en er kunnen ook bestrijdingsmiddelen in het grondwater terecht komen. Dit verslecht uiteraard de kwaliteit van het grondwater. De zuivering van grondwater gaat als volgt: Allereerst wordt het grondwater gelucht. Door deze beluchting komt er zuurstof in het water en kunnen de andere gassen uit het water ontsnappen. Doordat er zuurstof in het water is gekomen kan er een oxidatiereactie plaatsvinden met metalen als ijzer en mangaan, en ook met ammonium (geen metaal). Deze stoffen kunnen dan even later in het filter afgevangen worden. Dit proces wordt daarna nog een keer herhaald. Hierna is het water schoon genoeg om als drinkwater te dienen.

16 2.1.2 Oppervlakte water Oppervlakte water kan op twee verschillende manier gewonnen worden. De in eerste instantie meest logische manier is directe zuivering. Hierbij wordt het water dat afgetapt is van een rivier of een meer gezuiverd. Dit is een ingewikkelder proces omdat oppervlakte water over het algemeen vuiler is dan grondwater. Bij het aftappen van het water wordt eerst het grote vuil (en de vissen) tegen gehouden. Daarna wordt het vuile water naar grote bekkens gepompt. In deze bekkens blijft het water een bepaalde tijd liggen. Hierdoor treedt er sedimentatie van vaste stoffen op, een soort natuurlijke waterzuivering. Het water wordt nu naar de zuiveringsfabriek getransporteerd. Maar eerst gaat het nog door een microzeef. Deze zeef houdt kleinere deeltjes tegen en ook algen. Het water wordt naar de fabriek gepompt en er worden chemicaliën toegevoegd. Bij elke zuiveringsinstallatie zijn dit andere chemicaliën, dit komt omdat overal de samenstelling van het water anders is. Het water gaat door de roerwerken zodat de chemicaliën door het water verspreidt worden. Hierna komt het water in de slibbezinking. Hier blijft het water een tijdje zodat het zwaardere slib kan sedimenteren. Als dat gebeurt is ondergaat het water nog een behandeling met ozon zodat bacteriën gedood worden. Als het hierna nodig wordt bevonden kunnen er weer chemicaliën toegevoegd worden. Hierna gaat het water door een dubbellaagsfilter. Dit filter bestaat uit zand. Hier wordt het fijnere materiaal uit het water gefilterd. Nu moeten alleen de gevaarlijke stoffen nog uit het water. Dit gebeurt door actieve koolstoffilters. Deze zuiveren het water omdat ze met allerlei chemische stoffen binden. Als laatste wordt het water nog een keer gedesinfecteerd. Na deze stap is het klaar voor transport en heb je schoon drinkwater.

17 Een andere manier van oppervlaktewater winning is door middel van infiltratie. Het water wordt eerst voorgezuiverd op een zelfde soort manier als directe zuivering, maar dan minder goed. Hierna wordt het vuile water de duinen in geïnfiltreerd. Omdat het geïnfiltreerde water zoetwater is blijft het boven het zoute grondwater drijven. Hierdoor is het zoete water later gemakkelijk op te pompen. Gedurende het infiltratie proces heeft het water zich verder gezuiverd. Hierna is het alleen nog nodig het water schoon te maken door beluchting, zodat er weer zuurstof in het water komt die met de schadelijke stoffen bindt. Verder moet het dan nog een keer gefiltreerd worden door middel van een zandfilter. Na deze filtratie wordt het filtraat naar de reinwaterkelder geleid. Hier wordt het water opgeslagen. Zo kan er bij zeer hoge water vraag toch genoeg water aangevoerd worden. Voordat het water uit de reinwaterkelder wordt weggepompt wordt het nog een keer gedesinfecteerd en dan is het klaar om als kraanwater te dienen.

18 2.1.3 Zeewater Er zijn verschillende technieken om van zout zeewater zoet drinkwater te maken. Dit is ook het gebied waar tegenwoordig het meeste onderzoek naar gedaan wordt. Dit komt omdat er geschat wordt dat in de nabije toekomst een tekort komt aan drinkwater en dit niet alleen opgelost kan worden met de hiervoor beschreven technieken, omdat hier niet genoeg zoet water voor is. En op sommige eilanden is nu al een tekort aan zoetwater en wordt er al kraanwater gewonnen uit zeewater. Dit gebeurt in Europa bijvoorbeeld al op Malta. Het grootste probleem om van zeewater zoet water te maken is het zout uit het water te krijgen. Er zijn vele manieren hiervoor, maar de meeste kosten veel te veel geld. Hierom wordt er gekeken om met zo min mogelijke energie kosten zoveel mogelijk water te ontzilten. Een van de technieken om zeewater te ontzilten is door het water door speciale membranen heen te laten stromen. Dit is een heel ingewikkeld proces waarbij restwarmte van fabrieken of warmte van zonne energie gebruikt kan worden omdat het proces niet veel warmte nodig heeft. Ook heb je elektrodialyse: Dit ingewikkelde proces werkt met elektrische ladingen. Zout lost op in water en vormt daarbij de ionen Na+ en Cl. Als je daar elektriciteit op aanslaat gaan de Cl ionen naar de anode en de Na+ ionen zullen zich naar de kathode bewegen.

19 Verder heb je nog eutectische bevriezing. Dit is een vorm van zoetwater winning waarbij water en zoutkristallen ontstaan. De zoutkristallen worden hierna simpel van de waterkristallen gescheiden en zo krijg je zoet water. Ook is er een techniek die berust is op omgekeerde osmose. Ze gaan hier uit van de situatie dat water met een lage concentratie zouten gescheiden is door middel van een membraan met water met een hogere zoutconcentratie. Als er in deze situatie geen diffusie kan optreden van de zouten omdat er een membraan tussen zit, dan treedt er osmose op. Dan gaat water door het membraan heen en totdat de zoutconcentratie gelijk is. Maar als er op een gegeven ogenblik netto niet meer water door het membraan heen gaat, hoeft dit niet te betekenen dat het de zoutconcentratie nu gelijk zijn. Het kan namelijk ook betekenen dat plek met de hoogste zoutconcentratie tegendruk uitoefent op het water dat binnen stroomt. Dus als de druk gelijk is aan de osmotische druk krijg je een evenwicht. Als je dus zoet water naast zout water zet met een membraan ertussen zal er water uit de zoete kant stromen tot er gelijke druk is ontstaan. Stel nou dat je heel veel druk uitoefent op het zoute water, zo hoog dat deze druk hoger is dan de osmotische druk, dan zal er water naar het zoete water stromen. Dit wordt dus ook gedaan bij de omgekeerde osmose techniek. De laatste veel gebruikte techniek is vacuüm destillatie. Door het zoute water onder heel lage druk te brengen kookt het veel sneller. Hierdoor is er minder warmte voor nodig om het water te destilleren. Door het destilleren scheid je het zout van het water. Hierdoor kan je bijna al het water uit zout winnen.

20 2.1.4 Nieuwe ontwikkelingen Er wordt nog steeds veel nagedacht over technieken om zo goedkoop mogelijk kraanwater te produceren. Deze processen worden technisch steeds ingewikkelder zoals te zien is in de paragraaf hiervoor bij de winning uit zeewater. Dit komt omdat er steeds meer vraag is naar drinkwater over de hele wereld, omdat de wereldbevolking nog steeds groeit. Er worden dan ook steeds gekkere manieren bedacht om genoeg drinkwater te produceren. Zelfs het verslepen van een ijsberg wordt onderzocht, zoals je kunt lezen in paragraaf 2.2.2

21 2.2 Toepassing technieken Niet alle hiervoor beschreven technieken kunnen overal toegepast worden. Of in ieder geval zijn ze niet efficiënt genoeg. Zo is het voor Nederland erg gemakkelijk om te doen aan (duin)infiltratie van oppervlakte water. Maar landen als Zwitserland hebben geen duinen dus die zullen andere manieren gebruiken om kraanwater te winnen. Om deze verschillen in Europa duidelijk te maken zullen we Bulgarije, Spanje, Noorwegen en Nederland weer vergelijken Nederland In Nederland wordt tweederde van al het kraanwater gewonnen uit grondwater. De rest van al het kraanwater in Nederland wordt gewonnen uit oppervlakte water. Dit gebeurt op twee manieren, door middel van infiltratiewater en door directe zuivering. Infiltratiewater zuivering kan in Nederland heel goed omdat er in Nederland veel duinen zijn. Op het kaartje hiernaast is dan ook goed te zien waar de duinen liggen in Nederland. Alle oppervlakte water gebieden zijn te vinden langs rivieren of bij de oude Zuiderzee. Hier zijn grote zoetwater hoeveelheden beschikbaar zonder dat er problemen ontstaan als je het wegpompt. In Nederland kan hebben we veel grondwaterwingebieden(200!). De overheid probeert tegenwoordig dit aantal terug te brengen. Dit doen ze door middel van ontheffing. Dit komt neer op een extra belasting, ook wel ecotaks genoemd. Nederland doet dit omdat het vindt dat het teveel grondwaterwinning heeft. Meer dan 90% van alle drinkwater wingebieden is namelijk een grondwater wingebied. Aangezien oppervlakte water zuivering overal het algemeen minder schade toebrengt aan het milieu dan grondwaterwinning heeft de regering dus de ecotaks ingevoerd.

22 2.2.2 Spanje Spanje is een interessant land op drinkwaterwinningsgebied. Dit komt omdat het vele mogelijkheden om drinkwater te winnen. Maar de aller bijzonderste winproces is wel het volgende. Het is namelijk zo dat Tenerife een eiland is waar je vooral aan water kan komen door zeewater te zuiveren. Aangezien deze zeewater zuiveringstechnieken nog erg duur zijn heeft Tenerife een oplossing bedacht. Tenerife wil namelijk een ijsberg van groenland naar Tenerife verslepen om daar vervolgens drinkwater uit te gaan winnen. Dit is technisch en praktisch gezien een erg ambitieus plan Noorwegen Noorwegen wint onder andere veel water uit fjorden. Dit zijn grote zoetwater hoeveelheden die al redelijk schoon zijn, dus een relatief kort zuiveringsproces doorlopen Bulgarije Ligt aan zee dus daar winnen ze water uit maar ook uit rivieren. 2.3 Wetgeving Europese Unie Voor Nederland gelden: Waterleidingwet Waterleiding besluit Grondwater richtlijn WHO richtlijnen

23 Bronnen Drinkwaterprincipes en praktijk P.J. Moel J.Q.J.C. Verberk J.C.van Dijk &language=en Drinkwaterstatistieken2008_lr.pdf proposes clearer rules.html berg komt naar mohammed lynkx e204f c616b a e67.pdf d= ag3=355&item_id=497 y.tudelft.nl%2fassets%2fuuid%3a5d933b7a 853f 42bb 9eacbde3a5233cd7%2Fkoudkunstje pdf&rct=j&q=eutectisch%20bevriezen&ei=Xk4UToPIIMmUOq bgvael&usg=afqjcnhw5yk 5m1hInAzNsOPJmrAE0VCEA&sig2=ImxZZ2 YX35LHLxgL8E1RA&cad=rja

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Schoon water Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Brabant Water Les je dorst educatieplatform Verdiepende suggesties

Brabant Water Les je dorst educatieplatform Verdiepende suggesties Brabant Water Les je dorst educatieplatform Verdiepende suggesties Voor groep 6 tot en met 8 Verdiepende suggesties voor de bovenbouw De volgende lessuggesties zijn veelal gericht op actief coöperatief

Nadere informatie

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx Bijlage B4 Werken aan de start Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 5 Tabel B4.3... 6 Tabel B4.4... 7 Tabel B4.5... 8 Tabel B4.6... 9 Tabel B4.7... 10 Tabel B4.8... 11 Tabel B4.9... 12 Tabel

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent?

De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent? De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent? Symposium Energie en Water schrijven toekomst 20 juni 2012 Jan Peter van der Hoek Focus Drinkwatervoorziening NL: dichtbevolkt gebied (16,7

Nadere informatie

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water.

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water. Water Zonder water kun niet Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te plassen

Nadere informatie

Brabantwater en uw kraanwater

Brabantwater en uw kraanwater Brabantwater en uw kraanwater Uw kraanwater wordt geleverd door Brabant Water. Wij winnen en zuiveren grondwater, wat u later als drinkwater van hoge kwaliteit uit de kraan haalt. In totaal maken 2,4 miljoen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 economie CSE GL en TL GT-0233-a-15-2-b Zelfstandig of niet informatiebron 1 Cijfers Kamer van Koophandel over 2013 Starters 113.823 Bedrijfsbeëindigingen 136.640 informatiebron

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water?

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? Drinkwater Quiz?? Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? a) 25 tot 35% b) 35 tot 45 % c) 45 tot 55% d) 55 tot 75% Antwoord vraag 1 Jouw lichaam

Nadere informatie

5,9. Werkstuk door een scholier 2020 woorden 20 februari keer beoordeeld

5,9. Werkstuk door een scholier 2020 woorden 20 februari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2020 woorden 20 februari 2000 5,9 173 keer beoordeeld Vak Biologie De mensen van tegenwoordig hier in Nederland vinden het de meest normale zaak ter wereld dat bij het opendraaien

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17 2.2. EUROPESE UNIE 2.2.1. Droogte remt groei melkaanvoer af Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) 2005 2015 2017 2018 % 18/17 België 3 022 3 988 4 025 4 190 4,1 Denemarken 4 451 5 278 5

Nadere informatie

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07.

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. Overdaad Schaadt Onderzoek naar vervuild water Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. 1 inleiding Inleiding: Vroeger was alles beter. Dus niet. Neem bijvoorbeeld drinkwater. Tot ver in de vorige

Nadere informatie

Tabel 1 - Waterkwaliteit voor een aantal parameters (indien geen eenheid vermeld is de eenheid in mg/l). aeroob grondwater

Tabel 1 - Waterkwaliteit voor een aantal parameters (indien geen eenheid vermeld is de eenheid in mg/l). aeroob grondwater Oefenopgaven Zuivering Vraag 1 In de onderstaande tabel staan de analyses van het ruwe water van drie zuiveringsstations gegeven. Het betreft een aeroob grondwater, een oppervlaktewater (directe zuivering)

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Onderzoek gunstige prijsligging.

Onderzoek gunstige prijsligging. Onderzoek gunstige prijsligging. BMW 3 Serie Model 320D. 22 Eu-Lidstaten. Jordy Reijers Marketing/Onderzoek P van. Prijs 1 Inhoud Opgave Onderzoek informatie over Eu landen Welke landen hanteren de euro?

Nadere informatie

Kraanwater alle feiten op een rij

Kraanwater alle feiten op een rij Kraanwater alle feiten op een rij Inhoud Kraanwater is vanzelfsprekend 4 Goed voor de gezondheid 8 Zuiver van kwaliteit 12 Lekker goedkoop 18 Tips 22 Drinkwaterbedrijven 28 3 kraanwater.nu Kraanwater is

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld Retourtje Water Uitgave: Amsterdams NME Centrum Retourtje Water Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum Auteur Mirella Vierveijzer Lay-out Agnes

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van motor Fietsendiefstal Inbraak

Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van motor Fietsendiefstal Inbraak Bijlage 4 621 Tabellen bij hoofdstuk 9 Tabel 9.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten) Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van motor Fietsendiefstal Inbraak

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

Tabel 1: Economische indicatoren (1)

Tabel 1: Economische indicatoren (1) Tabel 1: Economische indicatoren (1) Grootte van de Openheid van de Netto internationale Saldo op de lopende rekening (% economie (in economie (Export + BBP per hoofd, nominaal (EUR) BBP per hoofd, nominaal,

Nadere informatie

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten.

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten. 0 1 Werkblad: Geografie van Europa. Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. -a-geef de landen van Europa allemaal een eigen kleurtje. (je mag dezelfde kleur vaker gebruiken) -b-zet

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

Energie uit drinkwater en afvalwater

Energie uit drinkwater en afvalwater Energie uit drinkwater en afvalwater Inhoud 1. De cyclus van de stedelijke drinkwatervoorziening en afvalwater 2. Installeren van een turbine in het drinkwaternet 2.1. De druk in drinkwaternetten 2.2.

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig Nieuwe roamingbundels voor voordelig bellen en internetten in de EU Om ook in de EU voordelig gebruik te kunnen maken van de mobiele telefoon, biedt Telfort Zakelijk vanaf 1 september 2013 twee interessante

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Kerngegevens drinkwater 2017

Kerngegevens drinkwater 2017 Kerngegevens drinkwater 2017 Distributiegebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en van drinkwaterbedrijven. Daarnaast geven tijdreeksen

Nadere informatie

Kerngegevens drinkwater 2018

Kerngegevens drinkwater 2018 Kerngegevens drinkwater 2018 Distributiegebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en van de drinkwaterbedrijven. Daarnaast geven tijdreeksen

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

WIST JE DaT? Elke dr ppel telt

WIST JE DaT? Elke dr ppel telt Elke dr ppel telt 1 Water bij de Toyota fabrieken Sinds 2002 hebben de productiefabrieken van Toyota in Europa het waterverbruik (m³/auto) met 54% teruggebracht. TMMF, de Toyota fabriek in Valenciennes,

Nadere informatie

Rijverboden in Europa Mei 2018

Rijverboden in Europa Mei 2018 Rijverboden in Europa Mei 2018 Datum Land Beschrijving DI, 1-5-2018 Andorra dag van de Arbeid DI, 1-5-2018 Oostenrijk nationale feestdag DI, 1-5-2018 België dag van de Arbeid DI, 1-5-2018 Bulgarije dag

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan niet meer naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan gratis naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Kerngegevens drinkwater 2014

Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Kerngegevens drinkwater 2014 Vereniging van waterbedrijven in Nederland Kerngegevens drinkwater 2014 Watervoorzieningsgebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en

Nadere informatie

België in de Europese informatiemaatschappij. Een benchmark van het bezit en het gebruik van ICT in België t.o.v. 24 Europese landen in 2006

België in de Europese informatiemaatschappij. Een benchmark van het bezit en het gebruik van ICT in België t.o.v. 24 Europese landen in 2006 België in de Europese informatiemaatschappij Een benchmark van het bezit en het gebruik van ICT in België t.o.v. 24 Europese landen in 2006 Bezit en gebruik van ICT en Internet 1 Luxemburg 2 Litouwen 3

Nadere informatie

Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens

Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens Bijlage 4 587 Tabellen bij hoofdstuk 11 Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van

Nadere informatie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Prof. ir. Hans van Dijk 1 Afdeling Watermanagement Sectie Gezondheidstechniek Inhoud hydrologische kringloop kwalitatief 1. regenwater 2. afstromend/oppervlaktewater. infiltratie

Nadere informatie

Handelsmerken 0 - DEELNAME

Handelsmerken 0 - DEELNAME Handelsmerken 29/10/2008-31/12/2008 391 antwoorden 0 - DEELNAME Land DE - Duitsland 72 (18.4%) PL - Polen 48 (12.3%) NL - Nederland 31 (7.9%) UK - Verenigd Koninkrijk 23 (5.9%) DA - Denemarken 22 (5.6%)

Nadere informatie

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT Werkstuk Techniek Rioolwaterzuiveringsinstallaties Bron foto: www.wve.nl Bron foto: www.wve.nl Werkstuk gemaakt door: Anoniem Samantha (op van eigen de verzoek) Maat Bert Bert van van Naamen Naamen Klas:

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Bijlage 1 INSCHRIJFFORMULIEREN. Categorie 1: Veiligheid van producten die online worden verkocht. Vragen met betrekking tot de toelating

Bijlage 1 INSCHRIJFFORMULIEREN. Categorie 1: Veiligheid van producten die online worden verkocht. Vragen met betrekking tot de toelating Bijlage 1 INSCHRIJFFORMULIEREN Categorie 1: Veiligheid van producten die online worden verkocht Vragen met betrekking tot de toelating 1. Ik bevestig dat mijn bedrijf een zakelijke entiteit met een industrieel

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Roeselare Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

KLIMAATVERANDERING. N.B. : Voor de algemene analyse zie de analytische synthese.

KLIMAATVERANDERING. N.B. : Voor de algemene analyse zie de analytische synthese. Directoraat-generaal Communicatie EENHEID PUBLIEKE OPINIE Brussel, 15/10/2008 KLIMAATVERANDERING Speciale Eurobarometer 300 Voorjaar 2008 Eerste ruwe resultaten: Europees gemiddelde en belangrijke nationale

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK Arrondissement Diksmuide HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Ieper Opsplitsing in

Nadere informatie

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen Ten gevolge van de

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal Tariefplan: Kruidvat Helder * Je kan je niet meer aanmelden voor dit tariefplan. * Het tariefplan: 'Kruidvat Helder' maakt gebruik van vier verschillende bundels. Namelijk: de 'Kruidvat Helder 200 Bundel',

Nadere informatie

Algemene informatie over de respondent

Algemene informatie over de respondent Openbare raadpleging over de Refit-evaluatie van de EU-wetgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelenresiduen Velden met een * zijn verplicht. Algemene informatie over de respondent

Nadere informatie

Verhoging fiscale inkomsten op tabak kan staatskas 200 à 300 miljoen opbrengen.

Verhoging fiscale inkomsten op tabak kan staatskas 200 à 300 miljoen opbrengen. Verhoging tabaksaccijnzen : meer inkomsten en minder rokers PERSBERICHT Verhoging fiscale inkomsten op tabak kan staatskas 200 à 300 miljoen opbrengen. In België werden er in 2009 11.617 miljoen sigaretten

Nadere informatie

Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Kerngegevens drinkwater 2016

Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Kerngegevens drinkwater 2016 Vereniging van waterbedrijven in Nederland Kerngegevens drinkwater 2016 Watervoorzieningsgebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en

Nadere informatie

PRESENTATOREN. Kitty de Heiden. Sander Wassink Hypotheekadviseur ABN AMRO

PRESENTATOREN. Kitty de Heiden. Sander Wassink Hypotheekadviseur ABN AMRO #BEELDBANKIEREN PRESENTATOREN Kitty de Heiden Kitty.de.heiden@nl.abnamro.com +31 6 10 619 225 Penningmeester SEH Leidinnggevende Communicatie, Portefeuille en Pricing Hypotheken ABN AMRO Klant zo makkelijk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60576 30 oktober 2018 Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 22 oktober 2018, kenmerk 1432459-182639, houdende

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

Water nu en... KRW De Europese. Kaderrichtlijn water. Een grote kans voor. de verbetering van de. waterkwaliteit. en daarmee ook voor de

Water nu en... KRW De Europese. Kaderrichtlijn water. Een grote kans voor. de verbetering van de. waterkwaliteit. en daarmee ook voor de KRW De Europese Kaderrichtlijn water Een grote kans voor de verbetering van de waterkwaliteit en daarmee ook voor de drinkwatervoorziening. Water nu en... Vereniging van Waterbedrijven in Nederand KRW

Nadere informatie

Geachte meneer, mevrouw,

Geachte meneer, mevrouw, Informatiemap 2018 Geachte meneer, mevrouw, Hierbij ontvangt u de informatie en prijzen map voor 2018 Hierin vindt u : Onze standaard service Onze mogelijkheden Verpakking voorschriften Prijzen voor: o

Nadere informatie

* In welke land ben je de afgelopen vijf jaar op vakantie geweest?

* In welke land ben je de afgelopen vijf jaar op vakantie geweest? * In welke land ben je de afgelopen vijf jaar op vakantie geweest? 1 Frankrijk 11 Denmark 21 Cyprus 2 België 12 Tsjechië 22 Slowakije 3 Duitsland 13 Zweden 23 Letland 4 Spanje 14 Ierland 24 Estland 5 Italië

Nadere informatie

kennis en economie 2013 statistische bijlage

kennis en economie 2013 statistische bijlage ICT, kennis en economie 2013 statistische bijlage ICT, kennis en economie 2013 statistische bijlage Deze bijlage bevat enkele tabellen met aanvullend cijfermateriaal bij de publicatie ICT, kennis en economie

Nadere informatie

Question Geef in de onderstaande figuur aan waar welk type grondwater zich bevindt.

Question Geef in de onderstaande figuur aan waar welk type grondwater zich bevindt. Page 1 of 7 CT3011 INLEIDING WATERMANAGEMENT (2008-2009 Q1) (9805-080901) > TEST MANAGER > TEST CANVAS Test Canvas Add, modify, and remove questions. Select a question type from the Add Question drop-down

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

EUROPA, OOST EUROPA, ISRAEL, TURKIJE, NOORWEGEN & VERENIGD KONINKRIJK GELDIG VAN 1 SEPTEMBER TOT 1 OKTOBER 2016

EUROPA, OOST EUROPA, ISRAEL, TURKIJE, NOORWEGEN & VERENIGD KONINKRIJK GELDIG VAN 1 SEPTEMBER TOT 1 OKTOBER 2016 EUROPA, OOST EUROPA, ISRAEL, TURKIJE, NOORWEGEN & VERENIGD KONINKRIJK GELDIG VAN 1 SEPTEMBER TOT 1 OKTOBER 2016 Wat wilt u dit jaar bereiken met uw business? Wat zou u ervan vinden om in 2016 het Shoot

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN EOR reglementering : drie wettelijke documenten de richtlijnen 1994/45 en 2009/38 de omzetting in nationale wetgeving uw akkoord 2 2009/38? akkoorden getekend na 5.06.2011 ongewijzigde

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H7 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 7 Europese grenzen? Paragraaf 7.1 Wat

Nadere informatie

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country Zuivelproductie per land 2015 Melkaanvoer en productie EU-28 2015 Milk deliveries and production EU-28 index: 2014=100 EU-28 jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec cumulatief index Melkaanvoer

Nadere informatie

Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Kerngegevens drinkwater 2015

Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Kerngegevens drinkwater 2015 Vereniging van waterbedrijven in Nederland Kerngegevens drinkwater 2015 Watervoorzieningsgebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

Dorstig Europa? Snel, J. (2007). Dorstig Europa? AdFundum, Vakblad voor de Drankenbranche, 15(6/7):10-11, juni/juli.

Dorstig Europa? Snel, J. (2007). Dorstig Europa? AdFundum, Vakblad voor de Drankenbranche, 15(6/7):10-11, juni/juli. Snel, J. (2007). Dorstig Europa? AdFundum, Vakblad voor de Drankenbranche, 15(6/7):10-11, juni/juli. Dorstig Europa? Maart 2007 werd een 76 bladzijden tellend rapport gepubliceerd over meningen over Alcohol

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

In Nederland veroordeeld, in eigen land de straf of maatregel ondergaan Informatie voor buitenlandse gedetineerden in Nederland over de mogelijkheid

In Nederland veroordeeld, in eigen land de straf of maatregel ondergaan Informatie voor buitenlandse gedetineerden in Nederland over de mogelijkheid In Nederland veroordeeld, in eigen land de straf of maatregel ondergaan Informatie voor buitenlandse gedetineerden in Nederland over de mogelijkheid om de in Nederland opgelegde sanctie (verder) in eigen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité NL NL TOELICHTING

Nadere informatie

Landelijke dag Burkina Faso Platform 2010 Workshop Water

Landelijke dag Burkina Faso Platform 2010 Workshop Water Landelijke dag Burkina Faso Platform 2010 Workshop Water 6 november 2010 Sander de Haas Piet Keijzer Introductie Sander de Haas, (geo)hydroloog werkzaam bij PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Mede-oprichter

Nadere informatie

Workshop SEPA. Over Congressus. Incasso stappenplan SEPA. Terminologie. Mandaten. Tijdlijn

Workshop SEPA. Over Congressus. Incasso stappenplan SEPA. Terminologie. Mandaten. Tijdlijn SEPA incasso s Workshop LKvV - november 2014 Workshop SEPA Over Congressus Incasso stappenplan SEPA Terminologie Mandaten Tijdlijn Over Congressus Over Congressus Website, ledenadministratie en financiën

Nadere informatie

4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron

4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron H 4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron «De blauwe planeet», «het water, als bron van het leven». Twee gangbare uitdrukkingen die het belang van het water in ons dagelijks leven onderstrepen.

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1722 woorden 24 mei keer beoordeeld. Waterzuivering. Kwaliteit van het drinkwater

6,3. Werkstuk door een scholier 1722 woorden 24 mei keer beoordeeld. Waterzuivering. Kwaliteit van het drinkwater Werkstuk door een scholier 1722 woorden 24 mei 2001 6,3 238 keer beoordeeld Vak Biologie Waterzuivering Kwaliteit van het drinkwater Onze drinkwater voorziening is kwetsbaar. De bronnen van drinkwater

Nadere informatie

Nederland 0,10 0,10. Internationaal 0,10 0,10. Alarmnummer 112 Gratis Gratis

Nederland 0,10 0,10. Internationaal 0,10 0,10. Alarmnummer 112 Gratis Gratis Tarievenkaart Starttarieven Doel Incl. btw Mobiel Nederland 0,10 0,10 Internationaal 0,10 0,10 Tarieven bellen binnen Nederland tarieven in euro/ minuut (doorberekend per hele minuut) Bestemming Incl.

Nadere informatie

Ik ben de Kaart. De Kaart is een juffrouw, maar die is best een beetje ijdel! DE LIDSTATEN GROEP 7 8

Ik ben de Kaart. De Kaart is een juffrouw, maar die is best een beetje ijdel! DE LIDSTATEN GROEP 7 8 Ik ben de Kaart De Kaart is een juffrouw, maar die is best een beetje ijdel! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goed kinderen, kijk even allemaal

Nadere informatie

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Onderzoek waterkwaliteit en Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Met behulp van kiezel, grof en fijn zand, actieve kool en wat watten werd het natuurlijk zuiveringssysteem van de bodem nagebootst.

Nadere informatie