Hoe om te gaan met gedragsproblematiek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe om te gaan met gedragsproblematiek."

Transcriptie

1 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Hoe om te gaan met gedragsproblematiek. Wat kan de leerkracht doen? Voor de aanpak van kinderen met gedragsproblemen is geen wetenschappelijk toverstokje voorhanden. Kwalitatief hoogstaand onderwijs - uitdagend, contextrijk, op maat van de doelgroep - is de belangrijkste en meest effectieve preventie. De preventie en aanpak van gedragsproblemen staat en valt met een positieve, actieve grondhouding, effectieve instructie en effectief klassenmanagement. Voor effectief klassenmanagement zijn onderstaande anticiperende maatregelen - die gericht zijn op het voorkomen van probleemgedrag - van belang: Alertheid, orkestratie en flexibiliteit Met alertheid en orkestratie wordt de vaardigheid bedoeld om je bewust te zijn van de verschillende zaken die tegelijkertijd in een groep spelen. De leerkracht is in staat te anticiperen, vooruit te lopen op dingen die zouden kunnen gebeuren en handelt snel wanneer dat nodig is. Een andere belangrijke vaardigheid van de leerkracht is om op een flexibele manier verschillende dingen tegelijk te doen. Ook moet de leerkracht weten hoe leerlingen het beste te motiveren zijn. Dit vergt zicht op hun onderwijsbehoeften. Plannen en faseren van leeractiviteiten Dit uit zich bijvoorbeeld in het goed kunnen plannen van het begin en het einde van een activiteit, de tijd die nodig is voor het opruimen en de overgang naar de volgende activiteit. Tijdens de les blijft de leerkracht de leerlingen richten op de bedoeling van de les zodat ze het spoor niet kwijtraken. Gebruik van tijd De manier waarop de beschikbare tijd gebruikt wordt in een groep is zeer belangrijk. Er is een sterk verband tussen actieve en effectieve leertijd van de leerling en de organisatievaardigheid van de leerkracht. Leerlingen moeten weten wat er van hen verwacht wordt en moeten zich niet gaan vervelen. Punctualiteit en goede routines Punctualiteit van de kant van de leerkracht, zoals op tijd beginnen, is een duidelijk signaal aan leerlingen. Punctueel zijn gaat samen met goede routines: heldere structuur gedurende de dag en de week en duidelijke markeringspunten zijn belangrijk.

2 Gebruik van ruimte en materiaal Leerlingen werken beter in een ordelijke ruimte, waarbij recent werk van kinderen zichtbaar is, zonder dat het te veel afleidt. Wisseling van onderwijsactiviteiten dient snel te gebeuren. Dit heeft onder andere consequenties voor de manier waarop tafels, de stoelen en het materiaal geplaatst zijn en het gebruik van materialen. Effectief klassenmanagement Effectiviteit van klassenmanagement wordt in de wetenschappelijke literatuur genoemd als preventieve methode voor gedragsproblemen. De volgende onderdelen van effectief klassenmanagement worden toegelicht: Het hanteren van duidelijke gedragsregels en grenzen, het aanleren van vaardigheden voor gewenst gedrag en het belonen van positief gedrag van individuele en groepen leerlingen; Het afstemmen van de situatie op de ontwikkelingskansen van leerlingen met uiteenlopende onderwijsbehoeften. Afstemming kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld door extra instructie te geven, door het aanbieden van herhalings- of verrijkingsstof, door aanpassen van de leertijd, door tempodifferentiatie, of door het bieden van individuele ondersteuning door een remedial teacher of Ambulant Begeleider uit het Speciaal Onderwijs; Effectieve instructiestrategieën, zoals: het opdelen van de instructie in kleine stappen, leerlingen meer mogelijkheden geven om te reageren op vragen, en het inbouwen van keuzemogelijkheden. Aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid van leerlingen en de betrokkenheid van leerlingen bij de les. Strategieën bij hardnekkig probleemgedrag Ondanks preventieve maatregelen kan een leerkracht te maken hebben met leerlingen met hardnekkige gedragsproblemen. Een leerkracht zal voor deze aanhoudende problemen een doeltreffende aanpak moeten zien te vinden. Dit kan het beste gebeuren in samenwerking met anderen: collega-leerkrachten, directie, ouders, interne en externe deskundigen. Specifieke strategieën bij hardnekkig probleemgedrag.. Rustig, empathisch en geduldig blijven om spanning te verminderen; Humor gebruiken of een afleidende opmerking maken om spanning te verminderen; Door fysieke nabijheid, oogcontact, gebaren, stemgebruik het gedrag van de leerling nauwlettend volgen en bijsturen; Minimaal interveniëren door reacties even op te schorten of het gedrag eventjes te negeren;

3 Doelbewust negeren van ongewenst gedrag met het oog op het uitdoven ervan; Time-out-aanpak hanteren, waardoor de leerling kan kalmeren en niet meer de gelegenheid krijgt om het gedrag te vertonen en er, door de aandacht van anderen, voor beloond te worden; Time-out-aanpak hanteren om zowel de leerling als de leerkracht de gelegenheid te bieden hun rol bij de probleemsituatie te heroverwegen en er in gezamenlijk overleg conclusies uit trekken; De leerling laten ondersteunen door de groep, een deel van de groep of maatje bij de aanpak van het probleem; Hanteren van gedragscontracten op individueel en/of groepsniveau, waarin het gewenste gedrag, wederzijdse afspraken en beloningen (beloningssysteem) bij verbeterd gedrag zijn vastgelegd; Bij gedragscorrectie individueel met de leerling praten, de groep niet laten 'meegenieten'; Ervoor zorgen dat de rest van de groep niet lijdt onder het probleemgedrag; Een speciale taak geven om spanning te verminderen of om gezichtsverlies te besparen; Werken met voordoen en nadoen van gedragingen, goede en foute voorbeelden, gewenst gedrag gericht oefenen (bijv. in de vorm van een rollenspel); De leerling leren om mislukkingen of teleurstellingen niet als een catastrofe te zien, leren relativeren; Actief luisteren, geven van ik-boodschappen of onderhandelen over oplossingen; De leerling helpen om het probleemgedrag te herkennen, verantwoordelijkheid ervoor te nemen en zich te committeren aan een verbeterplan; Zich informeren via artikelen, boeken en andere bronnen over de achtergronden van gedragsproblemen en de aanpak ervan in de klas, de school en de jeugdzorg en de Jeugd GGZ. Constructief samenwerken met ouders Scholen kunnen op een constructieve manier samenwerken met ouders door samen een analyse van het probleem te maken, concrete doelen te bepalen, onderwijsbehoeften te formuleren, en van elkaars oplossingen te profiteren. Ook is het van belang dat scholen aan de ouders aangeven welke bijdrage er van hen en hun opvoeding verwacht wordt, zodat hun kind goed kan functioneren op school. Indien de leerkracht handelingsverlegen is kan de leerling ingebracht worden in het interne of externe zorg- en adviesteam.

4 Visie document en Stappenplan time-out Visie op Time-out De Weide is een school waar respect voor elkaar, open communicatie en betrokkenheid belangrijke waarden zijn. In een positief, veilig klimaat werken leerkrachten, kinderen en ouders samen, luisteren ze naar elkaar en leren ze van elkaar. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen op school. School moet voor ieder kind een veilige omgeving zijn. Daarom is er veel aandacht voor de sociale en emotionele ontwikkeling. We werken aan een school waar het verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen toeneemt, waar sprake is van betrokkenheid op elkaar en waarin kinderen leren conflicten op te lossen. Elke groep maakt zijn eigen groepsafspraken ten aanzien van het omgaan met elkaar en het werken in de klas. Leerkrachten hebben een Kanjertraining gehad en passen de lessen toe in hun groep. Ondanks deze preventieve interventies kan het voorkomen dat leerlingen herhaaldelijk ongewenst gedrag vertonen. In dat geval kan overgegaan worden tot een time-out. We zien time-out als een positieve techniek, een maatregel waarbij de leerling kan worden verwijderd van een negatieve versterker van het gedrag en waarbij de leerling de kans krijgt om ongewenst gedrag te beëindigen waardoor ruimte is voor gewenst gedrag. Het doel van de time-out is om de leerling te laten afkoelen en te helpen in het verbeteren van zijn gedrag. Daarnaast kan het voor rust zorgen in de eigen klas en kan de leerkracht doorgaan met zijn les. Echter: we achten het van belang dat time-out pas wordt ingezet als andere interventies zijn geprobeerd. Voordat tot time-out over wordt gegaan, vraagt de leerkracht zich eerst af of zijn verwachtingen wel zijn afgestemd op de mogelijkheden van de leerling.

5 Waar nodig kan de leraar zijn verwachtingen eerst aanpassen aan wat haalbaar is voor het kind. Beoordeling van de situatie lijkt de eerste stap. We hanteren de volgende voorwaarden bij het uitvoeren van een time-out: - de leerkracht brengt zelf de leerling weg naar de afgesproken plek; ( bij een collega ) - de leerkracht haalt de leerling zelf op; - de plekken zijn per klas bekend en ingericht met een tafel, stoel, potlood en time-out formulier - de time-out duurt niet langer dan 15 minuten; - de tijd wordt aangegeven met een time-timer; - leerlingen vanaf groep 5 vullen een time-out formulier in t.b.v. de zelfreflectie; - na de time-out vindt een gesprek plaats tussen eigen leerkracht en de leerling (over de aanleiding, het gewenste gedrag, tevens wordt de verwachting uitgesproken dat het gaat lukken); - het werk dat niet kon worden uitgevoerd wordt na schooltijd door de leerling ingehaald; - mocht de leerling na de time-out nog niet zijn afgekoeld dan beslist de eigen leerkracht voor verlenging van de time-out; - de leerkracht maakt een notitie in het leerling administratiesysteem - de leerkracht informeert de ouders - tijdens de stappen communiceert de leerkracht kort, zakelijk en duidelijk. De leerkracht blijft de hele tijd respectvol en kalm. - de procedure van de time-out is voorspelbaar en dus bekend bij leerkrachten, ouders én leerlingen en wordt af en toe herhaald en is gepubliceerd - er zijn richtlijnen voor als een leerling niet meewerkt. - de leerkracht en de leerling beginnen na de time-out samen opnieuw! N.B. Bij kleuters is de time-out in de meeste gevallen echt de allerlaatste stap die we nemen. Kleuters kunnen soms nog onvoldoende rekening houden met hun omgeving. Ze doen graag gelijk wat ze denken en hebben nog niet het inzicht om het even uit te stellen. Ze reageren vaak met hetzelfde gedrag en zijn nog niet in staat om alternatieven te gebruiken.

6 Stappenplan time-out bij ongewenst gedrag Fase 1 Preventieve maatregelen Stap 1 De leerkracht beoordeelt de situatie en vraagt zich eerst af of zijn verwachtingen wel zijn afgestemd op de mogelijkheden van de leerling. Waar nodig kan de leraar zijn verwachtingen eerst aanpassen aan wat haalbaar is voor het kind. Stap 2 Leerkracht gaat door met de les en richt zich op leerlingen die het gewenste gedrag vertonen. Stap 3 Mocht de leerling zijn gedrag niet hebben aangepast dan wordt hij door de leerkracht aangesproken op een respectvolle, maar duidelijke toon. Het gewenste gedrag wordt duidelijk benoemd. Stap 4 Mocht de leerling nog niet het gewenste gedrag vertonen, dan herhaalt de leerkracht zijn korte uitleg als in stap 3 en legt vervolgens de verantwoordelijkheid bij de leerling: Zorg dat het goed komt. De leerkracht maakt minimaal contact en vermijdt de strijd. Fase 2 De time-in (in de klas) Stap 5 Naar eigen inzicht van de leerkracht wordt de leerling: - afgeschermd van factoren die het probleem gedrag oproepen en versterken; - op een andere plek in het lokaal gezet en mag hij niet meer actief deelnemen; Daarbij wordt heel kort, neutraal en zakelijk uitgelegd wat de reden is van de time-in.

7 Fase 3 De Time-out (uit de klas) Stap 6 De leerkracht brengt de leerling naar de vaste time-outplek bij een collega. Deze collega houdt zich zoveel mogelijk afzijdig. De tijd van de time-out wordt aangegeven m.b.v. een time-timer. De tijd is minuten, afhankelijk van de situatie, de tijd moet vooraf duidelijk zijn. De leerling koelt af en maakt het time-out formulier (vanaf groep 5) Stap 7 De leerling wordt opgehaald door de leerkracht waarna (indien mogelijk, anders op een later tijdstip) een gesprek plaatsvindt waarin de aanleiding besproken wordt, hoe het gedrag voorkomen kan worden net als het gedrag dat verwacht wordt, tevens wordt de verwachting uitgesproken dat het gaat lukken. Mocht de leerling nog niet zijn afgekoeld dan wordt de time-out verlengd met 5 tot 15 minuten. Stap 8 De leerkracht maakt een notitie in het leerling administratieprogramma en licht de ouders in. De leerling haalt zijn werk altijd na schooltijd in. Bij welk gedrag zetten we direct de time-out in? Als de veiligheid van de leerling zelf, de medeleerlingen of de leerkracht in het geding is, wordt de time-out direct ingezet. De ouders worden direct gebeld. Richtlijnen als een leerling niet meewerkt Als de leerling niet vrijwillig meegaat, hanteren we het volgende protocol: Onderstaande werkwijze wordt vooraf besproken met de ouders van het betreffende kind. De ouder heeft het document in de bijlage ondertekend. Hierbij wordt toestemming verleend om het kind, wanneer het weigert om uit de groep te gaan, bij de pols vast te pakken en mee te nemen. Als ouders dit niet willen dan wordt de betreffende ouder gebeld om het kind zelf uit de klas te halen. 1. De leerkracht schakelt directeur of intern begeleider in 2. De leerkracht geeft de leerling de keuze: of zelfstandig meelopen of vastgepakt worden 3. Er wordt vooraf aan de leerling verteld hoe de leerling wordt vastpakt (polsgreep). 4. Ouders worden altijd op de hoogte gesteld. Verdeling time-out plekken Iedere leerkracht zorgt voor een time-out plek in de klas. (Tafel, stoel, time-timer, potlood en vanaf groep 5 time-outformulieren) Betreffende groep 1/2 A 1/2 B /8 A 7/8 B Gaat in eerste instantie naar groep Bij afwezigheid van die groep naar

8 Stappenplan voor leerling time-out bij ongewenst gedrag In dit stappenplan word je uitgelegd wat de leerkracht doet als je je niet aan de afspraken houdt. Stap 1 De leerkracht vertelt je kort welk gedrag hij/zij van je verwacht. Stap 2 De leerkracht vertelt je nog een keer welk gedrag zij/hij wil zien. De leerkracht geeft aanwijzingen en je denkt zelf mee hoe jij je gedrag gaat aanpassen. Je zorgt ervoor dat het goed komt. Stap 3 Is je gedrag niet aangepast dan krijg je een time-in. Stap 4 Lukt het je niet op de time-in plek je gedrag aan te passen dan krijg je een time-out. De leerkracht bepaalt hoe lang je in groep zit. Je wordt gebracht en gehaald door de leerkracht en je ouders worden ingelicht. Zonder stappen op de time-out: Breng je met jouw gedrag jezelf of een ander in gevaar dan word je direct op de time-out plek gezet. Je ouders worden dan direct gebeld met het verzoek om naar school te komen. Tijd inhalen Als je een time-out krijgt haal je altijd de verloren tijd na schooltijd in. Wat verstaan we onder gewenst gedrag: Onder gewenst gedrag verstaan we dat jij je houdt aan de regels en afspraken die we binnen de school en de groep hebben afgesproken.

9 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Time-out formulier leerling In te vullen door de groepsleerkracht.. Datum: Groep: Time out tijdens vakgebied: Gevraagd gewenst gedrag: Verloren effectieve leertijd in minuten: Mijn naam: 1. Wat gebeurde er? 2. Wat deed je toen? 3. Wat deed je goed? 4. Wat kon beter? 5. Ik heb hulp nodig van want Handtekening / naam leerling Handtekening juf / meester (dit formulier wordt bewaard in het leerling-dossier)

10 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Formulier ter ondertekening Als een leerling niet meewerkt Als de leerling bij een time-out niet vrijwillig meegaat, hanteren we het volgende protocol: Onderstaande werkwijze wordt vooraf besproken met de ouders van het betreffende kind. De ouder heeft dit document ondertekend. Hierbij wordt toestemming verleend om het kind, wanneer het weigert om uit de groep te gaan, bij de pols vast te pakken en mee te nemen. Als ouders dit niet willen dan wordt de betreffende ouder gebeld om het kind zelf uit de klas te halen. 1. De leerkracht schakelt directeur of intern begeleider in 2. De leerkracht geeft de leerling de keuze: of zelfstandig meelopen of vastgepakt worden 3. Er wordt vooraf aan de leerling verteld hoe de leerling wordt vastpakt (polsgreep) 4. Ouders worden altijd op de hoogte gesteld. Naam leerling: Groep: Datum: o o Ik geef toestemming om, als mijn kind weigert het lokaal te verlaten bij een time-out, mijn kind bij de pols te pakken en mee te nemen. Ik geef geen toestemming om, als mijn kind weigert het lokaal te verlaten bij een time-out, mijn kind bij de pols te pakken en mee te nemen. Ik wil gebeld worden zodat ik zelf mijn kind uit de klas kan halen. Ondertekening: Moeder vader school

Visiedocument en Stappenplan time-out

Visiedocument en Stappenplan time-out Visiedocument en Stappenplan time-out Visie op Time-out De Rietvink is een Vreedzame School waar respect voor elkaar, open communicatie en betrokkenheid belangrijke waarden zijn. In een positief, veilig

Nadere informatie

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel:

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel: Met het gedragsprotocol willen we een bijdrage leveren aan het creëren en behouden van een prettige en veilige sfeer. Sfeer in de school en de groep heeft alles te maken met de manier waarop we met elkaar

Nadere informatie

Protocol gewenst en ongewenst gedrag. sept 2015

Protocol gewenst en ongewenst gedrag. sept 2015 Protocol gewenst en ongewenst gedrag sept 2015 stap 0 stap 1 direct halve dag de klas uit verbeterplan opstellen time- out 10/20 minuten, daarna dagdeel zelfreflectieformulier stap 2 stap 3 direct hele

Nadere informatie

R.K Basisschool De Molenwiek

R.K Basisschool De Molenwiek Protocol time-out Molenwiek november 2013 Omgaan met grensoverschrijdend gedrag: 1. We hebben positief geformuleerde gedragsregels in de groep die regelmatig herhaald worden of in herinnering worden gebracht

Nadere informatie

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Hoe werken wij aan een positief klimaat 3. Wat verstaan wij onder ongewenst gedrag 4. Wat doen leerkrachten bij ongewenst gedrag

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Stap : reactieprocedure (zie bijlage ) De leerkracht volgt de reactieprocedure en geeft de desbetreffende leerling de kans om zelf te beslissen om het gewenste gedrag

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Protocol Time- Out okt

Protocol Time- Out okt Protocol Time- Out okt 2016 1 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Doel van het protocol 3 Hoofdstuk 2 Wat verstaan we onder time- out 3 Hoofdstuk 3 De Time- Out ruimte 4 Hoofdstuk 4 Van time-

Nadere informatie

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag PCBO Het Mozaïek Middelwijk 2 9202 GV Drachten 0512 544530 info.hetmozaiek@pcbosmallingerland.nl www.pcbo-hetmozaiek.nl Documenteigenaar Team PCBO Het Mozaïek

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL Anti-pestbeleid Alle kinderen hebben er recht op zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

o Het externe bureau buiten schooltijd

o Het externe bureau buiten schooltijd Behandeling door externen onder schooltijd 1. Inleiding Basisscholen krijgen in toenemende mate te maken met ouders/verzorgers die op eigen initiatief en voor eigen rekening externe hulp inschakelen om

Nadere informatie

Protocol gewenst gedrag. Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan.

Protocol gewenst gedrag. Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan. Protocol gewenst gedrag Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan. Nelson Mandela Versie schooljaar 2015-2016 Voorwoord Dit is het gewenst gedrag protocol

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen Gedragsprotocol Inhoud: Inleiding Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen Algemene gedragsregels Regels voor de leerlingen Regels voor leerkrachten en ondersteunend personeel Stappen bij storend

Nadere informatie

Respectprotocol de Wierde

Respectprotocol de Wierde Waarom een respectprotocol? De Wierde streeft ernaar, dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en kunnen uitgroeien tot evenwichtige volwassenen. Om dit te bereiken wil de school de leerlingen

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

PESTPROTOCOL 2016/2017

PESTPROTOCOL 2016/2017 PESTPROTOCOL 2016/2017 De Kernschool voor Nieuwkomers Samengesteld door Hennie Dekker INHOUD Inhoud INLEIDING... 3 DOEL VAN HET PESTPROTOCOL... 3 WAT IS PESTEN?... 4 SIGNALEN VAN PESTERIJEN KUNNEN O.A.

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Protocol Pedagogisch klimaat

Protocol Pedagogisch klimaat Protocol Pedagogisch klimaat Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Betrokken - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Zorgt voor een duidelijke terugkoppeling naar de ouders en leerlingen.

Nadere informatie

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen Bijlage bij groepsplan Aanpak in de klas via IGDI model Voorbereiding Start van de les: te behandelen leesstrategie op het bord, doel van de les benoemen Instructie en inoefening: 1. één strategie hardop

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Schooljaar 2016-2017 Ongewenst gedrag Over het omgaan met ongewenst gedrag zijn school breed afspraken gemaakt. Binnen PBS volgen we een vaste werkwijze om klein

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag Voor een veilige school Goed Gedrag Handleiding en lessen Goed Gedrag Bij deze handleiding hoort de usb-kaart Goed Gedrag Inhoudsopgave Woord vooraf... 2 De twintig kijkplaten... 4 De twintig posters...

Nadere informatie

Pestprotocol School met de Bijbel De Wegwijzer

Pestprotocol School met de Bijbel De Wegwijzer Pestprotocol School met de Bijbel De Wegwijzer 1. Algemene regels en verantwoordelijkheden Ons uitgangspunt : Een veilig schoolklimaat is de belangrijkste voorwaarde voor : - Kinderen om zich optimaal

Nadere informatie

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat

Nadere informatie

Het gedragsprotocol van de Omnibus

Het gedragsprotocol van de Omnibus Het gedragsprotocol van de Omnibus Op De Omnibus is een goed pedagogisch klimaat erg belangrijk. Om dit te bereiken werken alle groepen met de Kanjertraining (Weide, 2008). Het doel van de Kanjertraining

Nadere informatie

Daar waar over de klas geschreven wordt kan ook gymzaal of tijdens talententijd gelezen worden.

Daar waar over de klas geschreven wordt kan ook gymzaal of tijdens talententijd gelezen worden. Versie: november 2017 TIME-OUT PROTOCOL Op IKC Wereldwijs wordt er in alle groepen op dezelfde wijze gewerkt met een time-out plek. Naast de time-out plek heeft elke groep zijn eigen plek of mogelijkheid

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

PROTOCOL GEWENST GEDRAG

PROTOCOL GEWENST GEDRAG Openbare basisschool De Polderhof PROTOCOL GEWENST GEDRAG 1 Inleiding De Polderhof is een Vreedzame School. Wij willen (sociale) veiligheid bieden voor alle betrokkenen, de kinderen op de eerste plaats.

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Actieplan sociale veiligheid

Actieplan sociale veiligheid Actieplan sociale veiligheid Regels zonder waarden zijn waardeloze regels Inleiding Onze opdracht als opvoeder (ouders en school) is een goede bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen tot sociale,

Nadere informatie

Lerend Netwerk. Leidsche Rijn / Utrecht West. 14 november 2017

Lerend Netwerk. Leidsche Rijn / Utrecht West. 14 november 2017 Lerend Netwerk Leidsche Rijn / Utrecht West 14 november 2017 Welkom Fijn dat jij er bent! Programma 09.00-10.25 Professionalisering thema gedrag 10.25-10.45 Pauze 10.45-12.00 Presentatie Buurtteam Filmpje

Nadere informatie

Verzamellijst onderwijsbehoeften

Verzamellijst onderwijsbehoeften Pedagogische studiedag HGW 20 november 2013 Verzamellijst onderwijsbehoeften Een onderwijsbehoeften bestaat uit twee delen: 1. Welke doelen streef je samen met een kind na? 2. Wat heeft dit kind extra

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL BREDE MARIA SCHOOL REUSEL Pedagogisch beleid Brede Mariaschool Visie De Brede Mariaschool werkt vanuit een visie waarbij het welbevinden van de aan de Brede Mariaschool toevertrouwde kinderen centraal

Nadere informatie

Ingevulde VKB-formulieren worden door de leerkracht in de klassenmap bewaard.

Ingevulde VKB-formulieren worden door de leerkracht in de klassenmap bewaard. Bijlage 1 Handleiding VKB-fomulieren. Deze handleiding bevat informatie over het VKB- formulier, het inzetten en beschrijven van het formulier en een korte toelichting op grensoverschrijdend gedrag. Het

Nadere informatie

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN I. Inleiding De ontwikkeling van onze leerlingen staat centraal op Toermalijn. Aan de basis van deze ontwikkeling staat het welbevinden van het

Nadere informatie

Correctie van gedrag en toepassen van time-out. Werken vanuit de kernwaarden

Correctie van gedrag en toepassen van time-out. Werken vanuit de kernwaarden Correctie van gedrag en toepassen van time-out. Werken vanuit de kernwaarden Mr de Jonghschool April 2012 Voorwoord Leerlingen van de Mr de Jonghschool tonen in veel gevallen gedragsproblemen. Deze problemen

Nadere informatie

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Groep 1-2 Groep 3-4-5 Groep 6-7-8 1. Luisteren naar elkaar Elkaar aankijken tijdens het praten. Oogcontact maken. In mimiek en lichaamstaal je luisterende houding laten

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat Wij willen als school een pedagogisch veilig klimaat scheppen. Hiervoor gebruiken wij de volgende methoden.

Pedagogisch klimaat Wij willen als school een pedagogisch veilig klimaat scheppen. Hiervoor gebruiken wij de volgende methoden. Protocol Gedrag Inleiding Wij willen op de Bataaf duidelijk zijn in hoe onze manieren en afspraken zijn omtrent gedrag en wat wij doen bij eventueel overschrijdend gedrag. De Bataaf is een school waar

Nadere informatie

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag Protocol grensoverschrijdend gedrag Hoe gaan wij op CBS Marimba om met kinderen die grensoverschrijdend gedrag vertonen: Waarom hebben we op CBS Marimba een protocol grensoverschrijdend gedrag?: Als team

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

PROTOCOL GOED GEDRAG

PROTOCOL GOED GEDRAG PROTOCOL GOED GEDRAG Inleiding De Mare streeft naar een sociaal veilige omgeving voor haar leerlingen, ouders/verzorgers en het team. Dit gedragsprotocol is bestemd voor: - Personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Wat wil je zien? Wat wil je horen? Stel duidelijke regels voor de klas. Tip # 1. Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas

Wat wil je zien? Wat wil je horen? Stel duidelijke regels voor de klas. Tip # 1. Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas Wat wil je horen? Wat wil je zien? Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas Wat wil je horen? Wat wil je zien? Tip # 2 Onderwijs de regels direct Doe voor

Nadere informatie

Notitie hulp en/of behandeling door externen onder schooltijd. Basisschool Dierdonk. MT vastgesteld: 07-11-2011

Notitie hulp en/of behandeling door externen onder schooltijd. Basisschool Dierdonk. MT vastgesteld: 07-11-2011 Notitie hulp en/of behandeling door externen onder schooltijd Basisschool Dierdonk MT vastgesteld: 07-11-2011 MR behandeld: 19-01-2012 Notitie hulp / behandeling door externen onder schooltijd 1. Inleiding

Nadere informatie

Inge Glazemakers. Overzicht. Hoop en verwachting. Ouderschap en opvoeding

Inge Glazemakers. Overzicht. Hoop en verwachting. Ouderschap en opvoeding Overzicht Inge Glazemakers Onze hoop en verwachtingen Opvoeden bij kinderen met metabole aandoening: een extra uitdaging Gedrag van kinderen: wat opvoeden soms moeilijk maakt Wat is positief opvoeden?

Nadere informatie

Anti-pest Protocol De Reiger

Anti-pest Protocol De Reiger Anti-pest Protocol De Reiger Pesten komt helaas op iedere school voor, ook op de onze. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Dit protocol moet ertoe leiden

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

Beleidsdocument (14-01-2013 aangepast) Verlof leerlingenzorg door externen onder schooltijd

Beleidsdocument (14-01-2013 aangepast) Verlof leerlingenzorg door externen onder schooltijd Beleidsdocument (14-01-2013 aangepast) Verlof leerlingenzorg door externen onder schooltijd September 2012 Inleiding Basisscholen krijgen in toenemende mate te maken met ouders/verzorgers die op eigen

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

CHECKLIST LEERKRACHTV AARDIGHEDEN: EEN KADER VOOR GESPREK, OBSERVATIE EN REFLECTIE

CHECKLIST LEERKRACHTV AARDIGHEDEN: EEN KADER VOOR GESPREK, OBSERVATIE EN REFLECTIE CHECKLIST LEERKRACHTV AARDIGHEDEN: EEN KADER VOOR GESPREK, OBSERVATIE EN REFLECTIE Basishouding en pedagogisch klimaat Leerkracht-leerlingrelatie. De leerkracht: laat leerlingen merken dat zij er voor

Nadere informatie

Protocol Doubleren 1

Protocol Doubleren 1 Protocol Doubleren 1 Protocol: Doubleren. Inleiding Bij Basisschool Aventurijn kan het voorkomen dat kinderen niet altijd goed presteren. Er zijn situaties waardoor kinderen niet kunnen overgaan maar dat

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1. Taakaanpak

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

Ontmoetingsdag HGW. HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog

Ontmoetingsdag HGW. HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog Ontmoetingsdag HGW HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog 1 Doel en werkvormen Hoe is HGW toe te passen bij gedrag? doen we al Nu ook nog Theorie met

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Oeps! Dat ging even mis!

Gedragsprotocol. Oeps! Dat ging even mis! Gedragsprotocol Oeps! Dat ging even mis! OBS De Twamêster staat voor een veilige leer- en leefomgeving voor alle partijen met een doorgaande lijn door de hele school, waar de afspraken voor iedereen duidelijk

Nadere informatie

IB bijeenkomst Gedrag. Voorjaar 2018

IB bijeenkomst Gedrag. Voorjaar 2018 IB bijeenkomst Gedrag Voorjaar 2018 Doel bijeenkomst Inzicht hebben op in verschillende niveaus van handelen op het gebied van gedrag Nagedacht over stand van zaken op eigen school Idee hebben over de

Nadere informatie

Anti-pestprotocol mei 2018

Anti-pestprotocol mei 2018 Anti-pestprotocol mei 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom een pestprotocol? 2. Uitgangspunten 3. Preventieve maatregelen 4. Repressieve maatregelen 5. Concrete pedagogische invulling 6. Preventie en aanpak van

Nadere informatie

De leraar doet er toe

De leraar doet er toe De leraar doet er toe Uit de praktijk 29 maart 2018 1 Dheedens Annick Pedagogische begeleider competentie ontwikkeling West-Vlaanderen Informatie Casus Schets gedrag en situatie Wat werd reeds geprobeerd?

Nadere informatie

Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support

Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support School: Datum: Functie Administratief Onderwijsassistent Onderwijsondersteunend personeel Directie Leraar Ouders Intern Begeleider/ Zorgcoördinator

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Inleiding Wat is orde en wat is ervoor nodig om die te bereiken? Tien tips om orde te houden 30 Samenvatting 47

Inleiding Wat is orde en wat is ervoor nodig om die te bereiken? Tien tips om orde te houden 30 Samenvatting 47 Inhoud Inleiding 11 Deel 1 Het gedrag in de klas Inleiding deel 1 17 1 Het gedrag tijdens de eerste lessen 21 Inleiding 21 1.1 Wat is orde en wat is ervoor nodig om die te bereiken? 22 1.2 Tien tips om

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Opgemaakt op 26-1-2017 Door: Gedragsspecialisten, Sanne Habets en Carla Vanderheijden Inhoud - Het belang van een anti pest protocol. - Uitgangspunten van

Nadere informatie

TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015

TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015 TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015 Op de Don Boscoschool werken we in alle groepen op dezelfde wijze met een time-outplek, een boos-plek en een rustig werken-plek. Uitgangspunt in het time-outprotocol

Nadere informatie

Omgangsprotocol Vredeveldschool

Omgangsprotocol Vredeveldschool Vredeveldschool Het omgangsprotocol De Vredeveldschool een katholieke basisschool en wil vanuit een christelijke levensvisie kwalitatief en goed onderwijs bieden aan alle kinderen op school. Wij willen

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Structureren en grenzen stellen. Kinderopvang Bootcamp Interactievaardigheden 29 mei 2015 Christine ten Kate

Structureren en grenzen stellen. Kinderopvang Bootcamp Interactievaardigheden 29 mei 2015 Christine ten Kate Structureren en grenzen stellen Kinderopvang Bootcamp Interactievaardigheden 29 mei 2015 Christine ten Kate Even voorstellen (Interim) Manager Docent agogische vakken Trainer Moeder en oma Lezingen, workshops

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool de Bolderik

Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding 1 Inleiding Het Aventurijncollege is bezig met het implementeren van PBS (Schoolwide Positive Behaviour Support) in

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid op school 1 Inleiding In dit document staat omschreven welk beleid en welke protocollen gehanteerd worden op t Kofschip met betrekking tot de sociale veiligheid. Het is een weerslag

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1.

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar

CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar Datum eerste versie 01-02-2010 Datum laatste versie 26-05-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging

Nadere informatie