Manneken-Pis in. 10 sleutels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Manneken-Pis in. 10 sleutels"

Transcriptie

1 NL Manneken-Pis in 10 sleutels

2

3 1. Maar hij is zo klein! Het blijft verbazen dat de roem van Manneken-Pis totaal omgekeerd evenredig is met zijn gestalte. Het beeldje is amper 55 cm hoog, maar zijn bekendheid is enorm. En toch, wie kent nu echt zijn geschiedenis? Die gaat terug tot de middeleeuwen. Halfweg de 15de eeuw was een openbare fontein op het kruispunt van de Eikstraat en de Stoofstraat al versierd met een Manneken-Pis. De bevolking raakte gehecht aan dit plassende kereltje. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat het Brusselse stadsbestuur in 1619, in het kader van de herinrichting van de fontein, een gerenommeerde beeldhouwer, Hiëronymus Duquesnoy de Oudere (ca ), de opdracht gaf om er een nieuw bronzen beeldje voor te maken. Halfweg de 19de eeuw werd Manneken-Pis een louter decoratieve fontein. Het hek schermt niet alleen het beeldje af, maar ook het bekken waarin hij zijn waterstraaltje stort.

4

5 2. Incarnatie van de Brusselaars Met zijn teder en tegelijk guitig uiterlijk heeft Manneken-Pis het hart van de Brusselaars gestolen, in die mate dat ze zich met hem identificeren. Wie hem bekritiseert, tast hen in hun eer aan. Maar als hen iets verweten wordt, neemt hij het voor hen op. Toen bijvoorbeeld de Franse koning Lodewijk XIV de stad in 1695 bombardeerde, stak Manneken-Pis in naam van de Brusselaars de draak met hem en wenste hem groot onheil toe. In 1747 ontvoerden Franse soldaten het beeldje. Om een confrontatie tussen zijn militairen en de bevolking te vermijden, benoemde Lodewijk XV Manneken- Pis tot ridder in de Orde van de Heilige Lodewijk en schonk hem een galakostuum. In 1817 werd het beeldje gestolen. Toen het teruggevonden werd, kreeg de schuldige een buitenmatige straf: dwangarbeid, een brandmerk en publiek aan de kaak gesteld! Tijdens de twee wereldoorlogen verpersoonlijkte Manneken-Pis de geest van verzet tegen de bezetter. In minder dramatische tijden werd zijn houding - die weliswaar heel natuurlijk is - gebruikt om goedmoedig te spotten met de overheid, met de regels van het fatsoen en met preutsheid. En onlangs was hij de uitgelezen figuur om uiting te geven aan het verdriet en de woede van de bevolking na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.

6

7 3. Een aangekleed beeld?! Religieuze beelden, speciaal die van de Maagd Maria en Christus, werden courant aangekleed. Voor profane beelden is dat veel zeldzamer. Manneken-Pis is waarschijnlijk het enige beeldje ter wereld met een echte garderobe. De traditie om hem te kleden gaat minstens terug tot 1615, waar hij als een herder opduikt in het schilderij van Denis Van Alsloot over de traditionele processie van de Ommegang. De oudste bewezen schenking van een kostuum dateert uit 1698, maar het oudste originele kostuum dat in het museum bewaard wordt, is het galakostuum dat Lodewijk XV in 1747 cadeau gaf. In de 18de eeuw werd het beeldje minstens vier keer per jaar aangekleed, bij grote festiviteiten. Tegenwoordig is er een officiële kalender van ongeveer 130 aankleedbeurten per jaar.

8

9 4. Bijna duizend kostuums! Manneken-Pis bezit vandaag bijna 1000 kostuums. Tot in de 19de eeuw groeide zijn garderobe maar traag aan. De oudste kostuums waren kostbare geschenken van overheden. Tussen 1918 en 1940 ontving hij een dertigtal nieuwe kostuums. Vanaf 1945 en tot in de jaren 1970 kreeg hij er elk jaar tussen de 5 en de 15. Sinds de jaren 1980 is dat aantal opgelopen tot 25 à 30 per jaar. De schenkers komen intussen ook uit meer diverse hoeken. Verenigingen sportieve, sociale, carnavaleske, vooraanstaande figuren en ambassades brengen met een kostuum hulde aan het ketje van Brussel, en via hem ook aan de stad. Het is een manier om zichtbaarheid te krijgen en om van zich te laten spreken. Alle continenten zijn vertegenwoordigd in deze rijke collectie. Maar het zal niet verbazen dat de meeste kostuums uit België en Europa komen.

10

11 5. Een zeer ernstige commissie Wie Manneken-Pis een kostuum cadeau wil doen, dient daarvoor een officiële aanvraag in bij het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel. Dat voorstel wordt onderzocht door een commissie samengesteld uit leden van de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis en vertegenwoordigers van de Stad Brussel. Een reglement bepaalt de voorwaarden waaraan een kostuum moet voldoen. De stoffen moeten van goede kwaliteit zijn met het oog op de bewaring, en het beeldje mag niet gebruikt worden voor politieke, godsdienstige of publicitaire doeleinden. Als het voorstel aanvaard wordt, krijgt de schenker de juiste maten om het kostuum te laten maken. Daarna wordt een officiële ceremonie voor de overhandiging geregeld: een afgevaardigde van de Stad neemt het nieuwe kostuum officieel in ontvangst op het stadhuis. Vervolgens trekt een stoet naar de fontein, waar de aankleder het beeldje intussen in zijn nieuwe pak gestoken heeft. Na de plechtigheid draagt Manneken-Pis dat nog de hele dag, waarna het in zijn garderobe terechtkomt. De schenkers kunnen verzoeken dat Manneken-Pis hun kostuum achteraf nog draagt bij een speciale gelegenheid, zoals een nationale feestdag, een vergadering van gezellen van een broederschap, of een sportief, cultureel of liefdadig evenement.

12

13 6. Kostuums vroeger en nu De eerste kostuums van Manneken-Pis, een dertigtal in totaal, hielden geen rekening met de gestalte van het beeldje: de mouwen worden volgepropt met watten en lopen uit in handschoenen. Sinds 1945 helpt een patroon om het kostuum beter af te stemmen op de houding van het plassertje. Dat werd in de jaren 2000 gedigitaliseerd zodat het wereldwijd gebruikt kan worden. Een kostuum maken voor dit beeldje is niet eenvoudig, omdat zijn verhoudingen niet overeenstemmen met die van een echt jongetje, maar vooral ook omdat er vindingrijkheid nodig is om het kostuum gemakkelijk aan te trekken aan de fontein.

14

15 7. Een officiële aankleder Het eerste bewijs van een officiële aankleder van Manneken-Pis is te vinden in een akte uit 1756, bewaard in het Archief van de Stad Brussel. Vandaag is er nog altijd een gemeentebeambte die de opdracht heeft om het beeldje aan- en uit te kleden volgens de opgestelde kalender. Hij moet daartoe vroeg uit de veren en laat werken, zowel op weekdagen als in het weekend! De aankleder balanceert in weer en wind op een ladder, onder het toeziende oog van vele nieuwsgieringen, en moet daarbij aardig wat handigheid aan de dag leggen om het beeldje zijn pak aan te trekken. Zijn voeten zitten immers vast aan de sokkel, zijn armen rusten op zijn heupen, en op zijn rug zit er een gat waarlangs het water aangevoerd wordt.

16

17 8. Een levende collectie De garderobe van Manneken-Pis bestaat uit kostuums speciaal ontworpen voor een fontein in de open lucht. Dat maakt deze museumcollectie heel atypisch. De kostuums staan bloot aan weer en wind, aan spatten, en zelfs aan vandalisme. Stuk voor stuk problematisch voor hun conservering op lange termijn. Als het kostuum van de fontein gehaald wordt, wordt het zorgvuldig gedroogd om schimmelvorming te voorkomen, en zo nodig lichtjes gereinigd en geconsolideerd voordat het opgeborgen wordt. Voor een optimale conservering in het museumdepot worden de verschillende onderdelen van elk kostuum apart bewaard. Dat vermijdt dat er scheuren ontstaan, dat kleuren van het ene stuk afgeven op het andere, en dat ze samengedrukt worden. Ondanks alle goede zorgen takelen sommige kostuums toch af. Die worden toevertrouwd aan professionele textielrestaurateurs. De diversiteit van de materialen (leer, metaal, hout, plastic ) vereist een multidisciplinaire aanpak. Uitzonderlijk wordt een kostuum vervangen door een kopie, als het te sterk aangetast is om nog aan te fontein gebruikt te worden. Het origineel wordt dan zorgvuldig opgeborgen in het museumdepot.

18

19 9. De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis, opgericht in 1954, is het levende geheugen van het beeldje. Zowat honderd leden nemen een actieve rol op in de folklore rond dit beroemde plassertje: van het bespreken van de kandidaturen voor nieuwe kostuums tot hun inhuldiging aan de fontein. Bij die gelegenheid heffen de leden van de Orde de hymne van Manneken-Pis aan, geschreven door Maurice Chevalier, een beroemde Franse vedette van tussen de twee wereldoorlogen en erna: Manneken-Pis, petit gars de Bruxelles. Tijdens het refrein besproeit Manneken-Pis de toeschouwers. Bij bepaalde plechtigheden fabriceert het ketje bier of wijn, in de lijn van de traditie van de drinkfonteinen.

20

21 10. Maar waar is het dan, het echte? Van de 18de tot de 20ste eeuw werd Manneken- Pis verschillende keren gewelddadig ontvoerd. In 1965 zetten de overheid een kopie aan de fontein en besliste om het origineel te bewaren in het Museum van de Stad Brussel op de Grote Markt. Twijfel niet om dit meesterwerk van dichtbij te gaan bewonderen! Uw toegangsticket voor de GardeRobe is ook geldig voor het Museum.

22

23 Concept en realisatie Departement van Cultuur van de Stad Brussel Verantwoordelijk Uitgever Thérèse Symons Met uitzondering van foto nr. 4 (detail van het schilderij van Denis van Alsloot met de Ommegang in 1615, Victoria and Albert Museum) zijn alle afbeeldingen in dit werk eigendom van de Musea van de Stad Brussel. Elke reproductie is verboden. Wettelijk Depot D 2017/3285/2 ISBN

24

Proef het Museum van de Stad Brussel. Educatieve speurtocht voor kinderen 5-9 jaar

Proef het Museum van de Stad Brussel. Educatieve speurtocht voor kinderen 5-9 jaar Proef het Museum van de Stad Brussel Educatieve speurtocht voor kinderen 5-9 jaar Hoi! Schrijf je naam hier:........... Zoek naar deze cijfers! tot Wat een gebouw! We staan in een groot gebouw op de Grote

Nadere informatie

Proef het Museum van de Stad Brussel. Educatieve speurtocht voor kinderen 6-8 jaar

Proef het Museum van de Stad Brussel. Educatieve speurtocht voor kinderen 6-8 jaar Proef het Museum van de Stad Brussel Educatieve speurtocht voor kinderen 6-8 jaar Hoi! Schrijf je naam hier........... Zoek naar deze cijfers! tot Wat een gebouw! We staan in een groot gebouw op de Grote

Nadere informatie

Proef het Museum van de Stad Brussel. Educatieve speurtocht voor kinderen 6-8 jaar

Proef het Museum van de Stad Brussel. Educatieve speurtocht voor kinderen 6-8 jaar Proef het Museum van de Stad Brussel Educatieve speurtocht voor kinderen 6-8 jaar Hoi! Schrijf je naam hier........... Zoek naar deze cijfers! tot Wat een gebouw! We staan in een groot gebouw op de Grote

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

OPENING PERS DOSSIER. Musea van de Stad Brussel

OPENING PERS DOSSIER. Musea van de Stad Brussel PERS DOSSIER OPENING 04.02.2017 Musea van de Stad Brussel EDITO In februari 2017 krijgt Manneken Pis, de beroemdste inwoner van Brussel, zijn eigen museum. De normaalste zaak van de wereld voor een knul

Nadere informatie

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden.

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden. PAV 2004-2005 Beste leerlingen, Samen met jullie leerkracht zullen jullie Brussel vandaag ontdekken. We zullen een stadswandeling maken doorheen het prachtige centrum. Het is vooral belangrijk om goed

Nadere informatie

1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g

1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g 1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g Analyse van de karikatuur I. Identiteitskaart van het document Observeer de karikatuur en vervolledig onderstaand kader. Auteur:..

Nadere informatie

Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom.

Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom. Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom. Dit jaar trekt de Ommegang voor de 70- e maal door de straten van Bergen op Zoom. De stoet vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en werd na de Tweede

Nadere informatie

Reglement op het aanbrengen door verenigingen van publiciteit in de gemeentelijke infostanden en op de aankondigingsborden en -zuilen

Reglement op het aanbrengen door verenigingen van publiciteit in de gemeentelijke infostanden en op de aankondigingsborden en -zuilen Dienst Secretariaat 03-410 16 43 uitleen@zandhoven.be Reglement op het aanbrengen door verenigingen van publiciteit in de gemeentelijke infostanden en op de aankondigingsborden en -zuilen I. Infostanden

Nadere informatie

Fons Gieles en de Maria-Ommegang te Bergen op Zoom.

Fons Gieles en de Maria-Ommegang te Bergen op Zoom. Fons Gieles en de Maria-Ommegang te Bergen op Zoom. De Maria Ommegang, die nog jaarlijks door de straten van Bergen op Zoom trekt, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en werd na de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden Verwervingsprocedure

Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden Verwervingsprocedure 1. Verwerving Deze procedure is opgezet aan de hand van SPECTRUM-N: Standaard voor collectiemanagement in musea, versie 1.0 (2008). Omschrijving Het beheren en documenteren van de overwegingen bij potentiële

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Rond de toren Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

De prent is een lithografie, ingekleurd met aquarel en gouache. Gouache is een dekkende

De prent is een lithografie, ingekleurd met aquarel en gouache. Gouache is een dekkende Overgenomen uit: Begijnhofkrant 37 (2012) 16-17 ONZE-LIEVE-VROUW VAN SCHERPENHEUVEL Opmerkelijke prent in het Begijnhofmuseum Begijnen leefden in eenvoud. Hun huizen fleurden ze op met afbeeldingen van

Nadere informatie

UITVOERINGSMAATREGELEN VOOR DE GEDRAGSCODE VOOR DE LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT INZAKE FINANCIËLE BELANGEN EN BELANGENCONFLICTEN

UITVOERINGSMAATREGELEN VOOR DE GEDRAGSCODE VOOR DE LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT INZAKE FINANCIËLE BELANGEN EN BELANGENCONFLICTEN UITVOERINGSMAATREGELEN VOOR DE GEDRAGSCODE VOOR DE LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT INZAKE FINANCIËLE BELANGEN EN BELANGENCONFLICTEN BESLUIT VAN HET BUREAU VAN 15 APRIL 2013 Hoofdstukken: 1. In een officiële

Nadere informatie

Oude ansichtkaart Groeten uit Oss. Deze kaart dateert uit 1908 en wordt bewaard in het Stadsarchief. Werkblad les 1.

Oude ansichtkaart Groeten uit Oss. Deze kaart dateert uit 1908 en wordt bewaard in het Stadsarchief. Werkblad les 1. Oude ansichtkaart Groeten uit Oss. Deze kaart dateert uit 1908 en wordt bewaard in het Stadsarchief. Werkblad les 1.1a Ansichtkaart Werkblad les 1.1b Tentoonstellingskaartje Naam: Wat is dit? Hoe oud is

Nadere informatie

De Musea van de Stad Brussel en hun herschikking. 6 Februari Musea van de Stad Brussel. Peperstraat 1 / 1000 Brussel

De Musea van de Stad Brussel en hun herschikking. 6 Februari Musea van de Stad Brussel. Peperstraat 1 / 1000 Brussel De Musea van de Stad Brussel en hun herschikking 6 Februari 2015 Musea van de Stad Brussel Peperstraat 1 / 1000 Brussel De musea herschikken! De herschikking van de Musea van de Stad Brussel beklemtoont

Nadere informatie

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV )

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 13 MEI

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1 Inca Dresscode Kinderboekje 1 Welkom op de tentoonstelling «Inca Dress Code»! Je zal tijdens deze tentoonstelling meer te weten komen over sieraden en kleding uit Peru en ontdekken hoe volkeren zoals de

Nadere informatie

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat Zichem

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort  F T G  Vossekotstraat Zichem S T A T U T E N FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat 130 3271 Zichem Identificatienummer 10729/83 - Ondernemingsnummer 424828326 -------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

Over dit boek. Richtlijnen voor gebruik

Over dit boek. Richtlijnen voor gebruik Over dit boek Dit is een digitale kopie van een boek dat al generaties lang op bibliotheekplanken heeft gestaan, maar nu zorgvuldig is gescand door Google Dat doen we omdat we alle boeken ter wereld online

Nadere informatie

Historisch overzicht gilden van de gemeente Cuijk

Historisch overzicht gilden van de gemeente Cuijk Historisch overzicht gilden van de gemeente Cuijk De betekenis van de gilden in vroegere tijden. De gilden hebben een eeuwenoude traditie. Zij waren verspreid over vele landstreken van West- en Noord-Europa.

Nadere informatie

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal (in het Italiaans, Il Cenacolo of L' Ultima Cena) is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci in opdracht van hertog Ludovico

Nadere informatie

Toespraken van koning Boudewijn en premier Lumumba op de onafhankelijkheidsdag van Congo op 30 juni 1960.

Toespraken van koning Boudewijn en premier Lumumba op de onafhankelijkheidsdag van Congo op 30 juni 1960. Toespraken van koning Boudewijn en premier Lumumba op de onafhankelijkheidsdag van Congo op 30 juni 1960. Vergelijk deze punten en geef er uitleg bij: a. Hoe is de dekolonisatie er gekomen? b. Was er sprake

Nadere informatie

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

Processies en roerend cultureel erfgoed. Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur CRKC vzw Julie Aerts 16 november 2013

Processies en roerend cultureel erfgoed. Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur CRKC vzw Julie Aerts 16 november 2013 Processies en roerend cultureel erfgoed Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur CRKC vzw Julie Aerts 16 november 2013 Wat is CRKC? CRKC = Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw 1997: oprichting

Nadere informatie

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen Tekst en afbeeldingen: Theo Philipsen DEEL 2 Rechts: Voorpagina van een Oostenrijks tijdschrift Columbus

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem.

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Huishoudelijk reglement De algemene vergadering van de cultuurraad Maldegem, Gelet op het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal

Nadere informatie

BIJLAGE III: UURROOSTERS VAN PRINS BOUDEWIJN 1131

BIJLAGE III: UURROOSTERS VAN PRINS BOUDEWIJN 1131 181 BIJLAGE III: UURROOSTERS VAN PRINS BOUDEWIJN 1131 De uurroosters van prins Boudewijn zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. Jules Bosmans stelde deze roosters samen vanaf oktober 1876 tot 1 mei 1887.

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge Tentoonstelling van 6 juni 2015 tot 3 januari 2016 Passé composé. Het

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Gedurende de eerste 3 tot 4 weken na uw heupoperatie

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

AFDELINGS REGLEMENT. (als bedoeld in artikel 16 van de statuten van LTO Noord) van de LTO Noord afdeling Rijn- en Vlietlanden

AFDELINGS REGLEMENT. (als bedoeld in artikel 16 van de statuten van LTO Noord) van de LTO Noord afdeling Rijn- en Vlietlanden AFDELINGS REGLEMENT (als bedoeld in artikel 16 van de statuten van LTO Noord) van de LTO Noord afdeling Rijn- en Vlietlanden Naam en werkgebied Artikel 1 De afdeling van LTO Noord is genaamd: Rijn- en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad ART. 1 : Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke cultuurraad door het organiseren van de algemene vergadering,

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Vandaag onze warmste dag, 30 C. Gelukkig hebben we allen genoeg water mee want onderweg is er geen water te vinden.

Vandaag onze warmste dag, 30 C. Gelukkig hebben we allen genoeg water mee want onderweg is er geen water te vinden. Vandaag onze warmste dag, 30 C. Gelukkig hebben we allen genoeg water mee want onderweg is er geen water te vinden. De GR 7 slingert zich een weg door ruw en woest gebied. Op sommige dagen komen we geen

Nadere informatie

Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis 1. Momenteel zijn er drie vacante betrekkingen van attaché in

Nadere informatie

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood. Hij besteeg de troon

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Uitleendossier Expo Human Migration

Uitleendossier Expo Human Migration Uitleendossier Expo Human Migration GoodPlanet Belgium Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te

Nadere informatie

bpost Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr (RPR Brussel) ( bpost NV )

bpost Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr (RPR Brussel) ( bpost NV ) bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 14 MEI

Nadere informatie

Ideeën vastleggen. Succesvol ondernemen begint met registreren

Ideeën vastleggen. Succesvol ondernemen begint met registreren Ideeën vastleggen Succesvol ondernemen begint met registreren Een goed idee ontstaat vaak spontaan op het moment dat u dit het minst verwacht. In de kroeg, onder de douche, tijdens het koken of op de fiets.

Nadere informatie

De schatkamer. Dit werkboekje is van:

De schatkamer. Dit werkboekje is van: De schatkamer Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Museum van de Stad Brussel. Broodhuis. De 5 topstukken

Museum van de Stad Brussel. Broodhuis. De 5 topstukken Museum van de Stad Brussel Broodhuis De 5 topstukken Broodhuis Pierre-Victor Jamaer. 1873-1895 Wat maakt dit tot een topstuk? Een architecturaal meesterwerk van neogotiek Het Broodhuis is een van de mooiste

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Nieuw memorandum van samenwerking tussen de zustersteden Gent en Kanazawa

Nieuw memorandum van samenwerking tussen de zustersteden Gent en Kanazawa Nieuw memorandum van samenwerking tussen de zustersteden Gent en Kanazawa Het Jaar van Japan in Gent (met de 150ste verjaardag van de diplomatieke relaties tussen België en Japan en de 45ste verjaardag

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts persdossier Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts p. 2 Tentoonstelling Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts Korte inhoud

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1]

Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning van een sportief evenement

Aanvraag voor ondersteuning van een sportief evenement Aanvraag voor ondersteuning van een sportief evenement Sportdienst Unit Ondersteuning Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Zuiderlaan 13 9000 Gent tel.: 09 266 80 00 Stadhuis Botermarkt

Nadere informatie

Weekend bij de Gaaischieters in Zeeland 8 tot 10 juli 2016

Weekend bij de Gaaischieters in Zeeland 8 tot 10 juli 2016 Weekend bij de Gaaischieters in Zeeland 8 tot 10 juli 2016 Vrijdagmiddag 8 juli 2016 rijden we rond 15.00 uur richting Zeeland. Westkapelle om precies te zijn. Rond 18.15 uur aangekomen in hotel de Valk,

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch De omgeving van het monument 1. Dit monument is Kruis de antwoorden aan die van toepassing zijn op dit monument. 1. Het monument staat symmetrisch asymmetrisch op een plein/in een park op een rond punt

Nadere informatie

STATUTEN. Te Brussel, Traffic Control, zaal Alfa, werd op 27 maart 2008 een zaalvoetbalvereniging opgericht onder de benaming zvc Traffic Control.

STATUTEN. Te Brussel, Traffic Control, zaal Alfa, werd op 27 maart 2008 een zaalvoetbalvereniging opgericht onder de benaming zvc Traffic Control. STATUTEN Titel I Oprichting, doel en zetel van de vereniging Artikel 1 Oprichting Te Brussel, Traffic Control, zaal Alfa, werd op 27 maart 2008 een zaalvoetbalvereniging opgericht onder de benaming zvc

Nadere informatie

www.rawa.nl Geef KunstMagazine Tijdloos

www.rawa.nl Geef KunstMagazine Tijdloos Idee Geef www.rawa.nl KunstMagazine Tijdloos Uniek Cadeau Cadeau trend voor mensen die iets blijvends willen geven Als relatiegeschenk We hebben een collectie handgemaakte beeldjes vervaardigd van staal,

Nadere informatie

Archeologische observaties tijdens OCE-onderzoek Richelleweg, Soest

Archeologische observaties tijdens OCE-onderzoek Richelleweg, Soest Archeologische observaties tijdens OCE-onderzoek Richelleweg, Soest augustus 2011 Amersfoort, oktober 2013 Opgesteld door: Drs. M.L. Verhamme, Regio-archeoloog Centrum voor Archeologie Langegracht 11 3811

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag door een scholier 1376 woorden 28 september 2006 6 162 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens De architectuurwijzer - Vorm De

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht Liederenblad Passie - Pasen Hervormde Gemeente Bergambacht 3 maart t/m 22 april 2019 1 e lijdenszondag - 3 maart WK 564 Alzo lief had God de wereld WK 153 : 1, 2, 5 en 6 Leer mij, o Heer, Uw lijden recht

Nadere informatie

VIRGA JESSE FEESTEN HASSELT AUGUSTUS 2010

VIRGA JESSE FEESTEN HASSELT AUGUSTUS 2010 VIRGA JESSE FEESTEN HASSELT 13-29 AUGUSTUS 2010 DE VIRGA JESSEFEESTEN IN HASSELT De Virga Jesse is de beschermvrouw van de stad. Rond haar mirakelbeeld worden al sinds 1682 om de zeven jaar feesten georganiseerd

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Jaarverslag 1949. Stichting Het Nederlands Belastingmuseum"

Jaarverslag 1949. Stichting Het Nederlands Belastingmuseum Jaarverslag 1949 /'2 - a -icy y// 3' Stichting Het Nederlands Belastingmuseum" E 17 Directeur: Prof. Dr J. van der Poel, Conservator voor het fiscaal zegel: C. Eeltjes, Geestbrugweg 114, Rijswijk. Archivaris:

Nadere informatie

Speelgoed Algemeen. Retail Trainingen. alles over de speelgoedbranche, speelgoed en leeftijd, soorten speelgoed en veilig speelgoed

Speelgoed Algemeen. Retail Trainingen. alles over de speelgoedbranche, speelgoed en leeftijd, soorten speelgoed en veilig speelgoed alles over de speelgoedbranche, speelgoed en leeftijd, soorten speelgoed en veilig speelgoed Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een

Nadere informatie

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument De vorm en samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Kijk goed om je heen en duid aan wat het beste past voor dit monument. We kunnen het van ver zien. Het is gelegen aan een drukke

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

s t u d i e De markt van de dood De markt van de dood Oktober 2010

s t u d i e De markt van de dood De markt van de dood Oktober 2010 s t u d i e De markt van de dood De markt van de dood Oktober 2010 Inhoudstafel 1. Doelstellingen 2. Methodologie 3. De doden gedenken 4. Allerheiligen 5. Begrafenissen 6. Conclusies 2 Doelstellingen De

Nadere informatie

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente.

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente. ORGANIEK REGLEMENT VOOR HET BEHEERSORGAAN VAN STEDELIJK CULTUURCENTRUM DE HERBAKKER EEKLO Titel 1: Opdracht Artikel 1 Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid

Nadere informatie

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld.

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. SPORTRAAD pagina 1/1 STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. WETTELIJK KADER Bij toepassing van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

m se m klas op ontdekking in de Stedelijke Musea Mechelen STEDELIJKE MUSEA MECHELEN

m se m klas op ontdekking in de Stedelijke Musea Mechelen STEDELIJKE MUSEA MECHELEN m se m klas op ontdekking in de Stedelijke Musea Mechelen 2009 STEDELIJKE MUSEA MECHELEN w e l - kom Ook dit jaar stellen we u graag het educatieve programma van de Stedelijke Musea Mechelen voor met de

Nadere informatie

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV )

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) OPROEPING TOT DE BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 22

Nadere informatie

Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet.

Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet. 1 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet. Het kind - Maria en Jozef, de herders, de

Nadere informatie

De stad Binche en het Bureau voor Toerisme organiseren een wedstrijd voor het ontwerp van de officiële affiche van het Carnaval van Binche 2019.

De stad Binche en het Bureau voor Toerisme organiseren een wedstrijd voor het ontwerp van de officiële affiche van het Carnaval van Binche 2019. CARNAVAL VAN BINCHE 2019 WEDSTRIJD AFFICHES Reglement Artikel 1 : ONDERWERP De stad Binche en het Bureau voor Toerisme organiseren een wedstrijd voor het ontwerp van de officiële affiche van het Carnaval

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Het object is stabiel en zal stabiel blijven in de huidige omgevingsomstandigheden. Het object vereist geen restauratie

Het object is stabiel en zal stabiel blijven in de huidige omgevingsomstandigheden. Het object vereist geen restauratie BEWARINGSTOESTAND goed redelijk matig slecht Het object is stabiel en zal stabiel blijven in de huidige omgevingsomstandigheden. Het object vereist geen restauratie Het object is stabiel en zal stabiel

Nadere informatie

Weg met Manneken Pis!

Weg met Manneken Pis! Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Weg met Manneken Pis! Alle Belgen kennen Manneken Pis. Het is een jongen die plast. Het beeldje staat in Brussel. Er staat ook een beeldje

Nadere informatie

17 maart :00 / 10:30

17 maart :00 / 10:30 17 maart 2019 9:00 / 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Michiel Nieboer / Rick van Emous Organist: Rik Nijs Lector: Desiree van Meerveld / Thea Bos Koster: Evert van den Heuvel Beamer: Niels

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

STATUUT KLANKBORDGROEP ROZENBURG

STATUUT KLANKBORDGROEP ROZENBURG STATUUT KLANKBORDGROEP ROZENBURG Definitieve versie 7 juni 2005 Inhoud Pagina 1. Ontstaansgeschiedenis 3 2. Doelstellingen 3 3. Werkwijze 3 4. Toetreding 4 5. Uittreding 4 6. Schooladoptieplan 4 7. Communicatie

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Personeelsvereniging Dow Benelux - Terneuzen Huishoudelijk Reglement Personeelsvereniging Dow-Benelux Terneuzen Personeelsvereniging Dow Benelux - Terneuzen ALGEMEEN Artikel 1. Het Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen ( )

Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen ( ) Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen (16-06-2014) 1. DOELSTELLING 1.1. Het Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid, bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak

Nadere informatie