Green tech innovatie van Nederlandse bodem. Geluidsreductie, luchtzuivering, constructieve eenvoud in integraal duurzaam ontwerp.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Green tech innovatie van Nederlandse bodem. Geluidsreductie, luchtzuivering, constructieve eenvoud in integraal duurzaam ontwerp."

Transcriptie

1 Green tech innovatie van Nederlandse bodem Geluidsreductie, luchtzuivering, constructieve eenvoud in integraal duurzaam ontwerp.

2 Wall4life en Screen2clean Wall4life is een uniek gepatenteerd green tech geluidsscherm uitgevoerd met de nieuwste innovatie in plant technologie en architectuur. Het scherm filtert zeer efficiënt geluid en fijnstof uit de lucht. Het beste van ecologie en technologie gecombineerd in een low-tech scherm oplossing. Ons landschap wordt langzamerhand weggestopt achter lange metalen en betonnen geluidsschermen om ons te beschermen tegen geluidsoverlast veroorzaakt door infrastructuur. Veel traditionele schermen maken helaas niet waar wat toegezegd was, of in ieder geval veel minder. De wind speelt een cruciale rol in de wervelingen van luchtstromen en daarmee met het verplaatsen van geluid en fijnstof. Het oppervlak van harde schermen buigt de luchtstromen vol met verkeersgeluid en fijnstof af waardoor de (giftige) deeltjes geconcentreerd neerslaan in de achterliggende omgeving inclusief het verkeersgeluid. Het eenvoudig later begroeien van de traditionele schermen heeft vaak niet het gewenste effect. Screen2clean en Wall4life bieden een nieuw innovatief systeem, het groene scherm dat zeer effectief, een haalbare oplossing biedt voor dit specifieke milieuprobleem. Een methodiek die met respect voor de natuur en een ontwikkelende samenleving tezamen een realistisch kijk heeft naar de toekomst. Een nieuw innovatief geluidsscherm dat de lucht zuivert, geluidsoverlast reduceert en ecologische systemen en stedelijke ontwikkeling ondersteunt.

3 Screen2clean is de groene zuiverende scherm oplossing voor een gezondere stedelijke omgeving. Wall4life is het geluidsscherm dat de lucht zuivert en verkeersoverlast voor de omgeving reduceert. Beide concepten zijn de start van een duurzame infrastructuur en heeft als extra duurzaam concept dat het scherm gebouwd kan worden van gerecyclede materialen!

4 De noodzaak van schone lucht Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat in dichtbevolkte gebieden een opmerkelijk hoger percentage van de bevolking te maken krijgt met hart en longziektes dan mensen die wonen in landelijk gebied. De reden hiervoor zijn de hoge concentraties fijnstof in de lucht. De wetenschappelijke naam voor fijnstof is PM (Particulate Matter). Deze deeltjes zijn onder andere afkomstig uit het roet van verbrandingsmotoren, door wrijving van remmen, slijtage van het wegdek en het afschuren van rubberbanden, maar ook saharazand en zeezout vallen hieronder. Hoe fijner de deeltjes, hoe dieper ze in de longen kunnen doordringen. Hoe groter de aanwezigheid van toxische, giftige deeltjes in de longen, des te sterker de gezondheidsbelasting. Ons verkeer is de grootste boosdoener als het aankomt op de productie van fijnstof. Dit fijnstof is een serieus probleem en verdient een zuivere oplossing. EU-Normering verkeersgeluid ondergrens bovengrens binnenstedelijk verkeer 48dB 63dB buitenstedelijk verkeer 48dB 53dB Railverkeer 55dB 68dB Industrielawaai 50dB 55dB Volgens de 2005 EU-normering mogen fijnstof concentraties niet het daggemiddelde van 40 microgram per kubieke meter per jaar overstijgen. De PM10 concentratie mag echter maximaal 35 dagen per jaar hoger dan 50 mcg/m 3 uitkomen. In de 2010 EU-normering zullen deze normen verder worden aangescherpt. EU-Normering Fijnstof (PM 10 ) Fase 1 Fase Jaarlijks gemiddelde 40 µg/m³ 20 µg/m³ Dagelijks gemiddelde 50 µg/m³ 50 µg/m³ Maximale overschrijdings dagen per jaar

5 Hoge concentraties van achtergrond PM veroorzaakt door de verbranding in kolencentrales worden ook deels uit de lucht gefilterd.

6 Innovatief green tech ontwerp: Complexiteit teruggebracht tot de eenvoud Door de massief geprefabriceerde kern, de groene schermen en de noodzakelijke spouw, worden luchtstromen op een gecontroleerde manier door de vegetatie schermen gestuurd en gezuiverd en het geluid gereduceerd. Screen2clean en Wall4life kunnen worden opgenomen in een zeer beperkt ruimtebeslag naast de weg. De schermen zijn zeker niet breder dan traditionele schermen. Door de groene uitstraling hebben de schermen geen schadelijke invloed op de omgeving en passen ze prima in het landschap en verzachten ze stedelijke harde oppervlaktes. De dubbel gelaagde groene schermen van Screen2clean en Wall4life zijn zo ontworpen dat ze zeer efficiënt fijnstof afvangen alsmede ook achtergrond PM concentraties. De fijnstofdeeltjes worden gevangen in het scherm door het wegvallen van luchtstromen veroorzaakt door de fijne compacte structuur van de Hedera. Op het moment dat de wind wordt gebroken vallen de grotere deeltjes op de planten en de grond. De microscopische fijne haartjes op de bladeren van de Hedera vangen de allerfijnste deeltjes en houden ze vast totdat de regen de fijnstofdeeltje eraf spoelt naar de grond. De fijnstofdeeltjes komen niet meer vrij doordat ze als het ware gevangen zitten in de dichte klimopwolk.

7

8 Hedera Hedera, beter bekend als Klimop, blijft het hele jaar door groen en produceert continu meer nieuwe bladeren dan er oude afvallen. De groeiende hoeveelheid bladoppervlak is een belangrijk voordeel als het gaat om het realiseren van de opnamen van fijnstof uit de lucht. De grotere deeltjes blijven op het blad liggen tot de regen ze eraf spoelt, ultra kleine deeltjes zijn zo klein dat ze als gasdeeltjes in de huidmondjes terechtkomen. Het resultaat is dat er langs een weg direct 40% minder stofdeeltjes in de lucht blijven hangen, voordat de wind er vat op krijgt om ze naar het naast de weg gelegen gebied te vervoeren. De Hedera is een gemakkelijke plant, omdat deze snel groeit, goed overleeft in een minder voedselrijke grond, en in principe het hele jaar door geplant kan worden. Ook is de plant onderhoudsvriendelijk; de onderhoudsfrequentie ligt al snel na aanplant lager dan het gras van de berm. Daarbij zorgt de Hedera er ook nog eens voor, dat een geluidsscherm een veel natuurlijkere uitstraling krijgt voor zowel bewoners als automobilisten. Klimop kan redelijk goed tegen strooizout en daardoor goed langs wegen te gebruiken. Bovendien krijgt graffiti geen kans meer en dat kan de overheid een flinke, jaarlijkse besparing op schoonmaakkosten opleveren en de omwonende een hoop ergernis besparen. Het is de ideale plant en mede vanwege alle variaties en uitstraling is het overal goed in te passen. De plant variaties kunnen aangepast worden naar het lokale weer en klimaat condities. Een alternatieve lokale beplanting kan ook een goede aanvulling zijn voor de groene schermen.

9 Één kilometer Wall4life van drie meter hoog neemt net zoveel CO 2 op als één hectare bos.

10 De lucht zuiveren Dankzij de aanwezigheid van een beschermende haag van groen (Hedera in enkele sterke variëteiten), die op ruime afstand aan weerzijden van de kern wordt geplaatst, ontstaat er een tussenlaag die beduidend meer geluid en fijnstof afvangt dan een traditioneel scherm. Door de ruimere spouw in de gepatenteerde Wall4life geluidsschermen, wordt er een betere doorstroombaarheid voor wind en stof gecreëerd. Deze doorstroombaarheid zorgt er enerzijds voor dat het windklimaat gecontroleerd wordt, zodat ook bij wind vanaf de weg naar de ontvanger toe de akoestische voordelen niet teniet worden gedaan. Anderzijds zorgt de doorstroombaarheid ervoor, dat er meer lucht langs de bladeren stroomt en er door de versterkte filtering achter het scherm een groter gebied van zuivere lucht ontstaat met beperktere indringing van het stof. Afgevangen stof 45,0% 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% Concentratie fijnstof µg/m 3 TSP PM10 PM2,5 PM1 Uit windtunnelonderzoek is gebleken dat een Hederahaag, mits juist uitgevoerd, veel fijnstof kan afvangen. Opvallend is dat zelfs het percentage gemiddeld opgenomen fijnstof verder omhoog gaat als de lucht vuiler is.

11

12 Reductie geluidsoverlast Geluid verplaatst zich over luchtstromen en daardoor kan geluidsoverlast door middel van de wind zichzelf verder verplaatsen. Harde geluidsschermen veroorzaken turbulentie in de lokale luchtstromen waardoor het geluid zich verder verplaatst en niet wordt opgenomen. Door het neutraliseren van deze negatieve windeffecten functioneren geluidsschermen met het juiste groenontwerp veel efficiënter. Volgens Belgisch wetenschappelijk onderzoek kan de absorptie van geluid worden verminderd met 4dB(A) (en lokaal zelfs tot 10dB(A)). Hiervoor is het echter noodzakelijk dat de groene schermen op juiste wijze worden ontworpen en ingepast. Door de grote massa in de kern van de Wall4life wordt meer geluid geabsorbeerd dan bij traditionele dunne schermen. Met 400 kilo/m2 worden geluidsgolven eenvoudig opgevangen en met het dubbele Screen2clean Hedera-scherm worden de luchtstromen gereduceerd waardoor weerkaatsing wordt geneutraliseerd. De grote prefab elementen kunnen eenvoudig getransporteerd en geplaatst worden, en belangrijker, ze kunnen ook eenvoudig gedemonteerd en herplaatst worden. De flexibele mogelijkheden van eenvoudige montage, demontage en verplaatsen is een cruciaal ontwerp ingrediënt in de dynamische wereld van de infrastructuur. Deze bouwmethodiek bespaart ook op energieconsumptie voor bouw en sloop. De prefab elementen en eenvoudige bouwmethodiek van Wall4life maken tijdelijk gebruik zelfs mogelijk.

13

14 Ruimte geven aan ontwikkeling Het schadelijke effect van fijnstof en de effecten op lange termijn voor de gezondheid bedreigen veel ontwikkelingen langs drukke infrastructuur. De groeiende hoeveelheid verkeersbewegingen is het resultaat van een groeiende economie, dichterbevolkt stedelijk gebied en verhoogde mobiliteit. Het is de vooruitgang van de mensheid en moet daarom niet worden geremd door zaken die opgelost kunnen worden. Hiervoor hebben we de uitermate efficiënte en wetenschappelijk aangetoonde oplossing bedacht om milieuvriendelijke zuiverende wanden samen met de groei van de economie en groei van het stedelijk gebied in één lineaire oplossing te ontwerpen als Wall4life en Screen2clean. Mits goed ontworpen kunnen de concepten het fijnstof afvangen tot 40% van de PM concentratie. Het wetenschappelijk onderzoek door de universiteit van Lancaster (UK), Envico (NL) en VITO (B) ondersteunen de resultaten. Screen2clean concept Het integrale ontwerp van de Wall4life kan ook aangepast worden in de architectuur. De bestaande wanden, van bijvoorbeeld een gebouw, kunnen gebruikt worden als massa. De losse schermen van de Wall4life functioneren dan als zuiverende schermen aan de gevelwand. Dit concept, Screen2clean, zuivert de lucht van fijnstof maar een andere bijkomend positief effect is de absorptie van fel zonlicht. Dit voorkomt dat het gebouw teveel opwarmt in de zomer door de kracht van de zon. In de winter beschermt Screen2clean juist tegen de harde koude wind. Hiermee ontstaat een extra isolatielaag aan de buitenzijde van het gebouw waardoor er veel bespaard kan worden op verwarming in winter en koeling in de zomer. Een plaats voor de ecologische ontwikkeling, besparing op koeling en verwarming en het zuiveren van de omgeving; Screen2clean biedt de oplossing.

15 Bij een gemiddelde uitstoot van een moderne auto van 100 gr CO 2 per km compenseert de Wall4life aan 1 kant van de weg in zijn jaarlijkse opname de uitstoot van passerende personenauto s.

16 Ecologische inpassing Niet alleen zuivert de vegetatie de lucht, het draagt ook bij aan een positief psychologisch effect bij mensen. Ook voor ons ecosysteem bieden de schermen een nieuw natuurlijk habitat voor flora en fauna. In steden zijn deze plaatsen schaars en met Sreen2clean en Wall4life worden lange ecologische lijnen geïntroduceerd in stedelijk gebied met een enorm potentieel oppervlak voor ecologie. Het is het beste van ecologie en technologie gecombineerd met het beste van de natuur. Wall4life is vanwege de groene uitstraling een plezier voor mens en dier. Het groenafval afkomstig het groenonderhoud kan verwerkt worden tot biobrandstof wat een verdere besparing oplevert in de CO 2 uitstoot.

17

18 Wall4life energie Met de toevoeging van zonnepanelen of kleine windturbines kan de Wall4life een generator worden voor groene stroom. Lange lijnen van zonnepanelen, en/of windturbines versterkt door de luchtstromen van passerende (vracht)auto s kunnen de zuiverende lineaire structuren transformeren in energie opwekkende landschappelijke structuren.

19

20 Goedkoper, sneller en flexibiliteit De Wall4life biedt al vanaf het voortraject van de aanleg een groot voordeel op het traditionele, al dan niet groene geluidsscherm. De kostenbesparing begint al bij het grondwerk: de Wall4life wordt geplaatst zonder te heien, ook op een minder draagkrachtige bodem. Vervolgens worden op de bouwplaats vooral voorbewerkte onderdelen geassembleerd, die op innovatieve wijze en door het materiaalgebruik uiterst kostenefficiënt, onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt en uitgehard zijn. Vanwege de relatief eenvoudige constructie, kan de Wall4life in een zeer kort tijdsbestek worden geplaatst. Als gevolg daarvan kunnen wegtrajecten sneller worden opgeleverd of hoeven ze minder lang afgesloten te worden. Ook is het mogelijk om de Wall4life te verplaatsen en opnieuw te gebruiken als een wegtraject wijzigt. Hierdoor behoudt de Wall4life een hoge continue waarde.

21

22 Screen2clean en Wall4life voorzien in de behoefte van de stad: Schone lucht toegepast als Screen2clean geluidsscherm of als Screen2clean gevel element. Geluidsreductie en schone lucht toegepast als Wall4life geluidsscherm. Groene stroom, schone lucht en geluidsreductie als toegepast alswall4life met moderne efficiënte windturbines (het Wall4life energie scherm). Met de Wall4life kunnen stadscentra en infrastructuur van vervuilende plekken transformeren naar zuiverende en energie producerende omgevingen.

23 Door het probleem te onderkennen, verantwoordelijkheid te nemen, het te onderzoeken en oplossingen te ontwikkelen voor de groeiende fijnstof problematiek, geluid- en landschapsvervuiling komt Green4roads integrale zuiverende oplossing voor de complexe problematiek en komt het met een integrale zuiverende oplossing; Wall4life. Screen2clean en Wall4life : omgevingszuiverend mogelijk gebruik van gerecycled materiaal duurzame constructie lage productie kosten snel en flexibele prefab constructie hoge CO 2 reductie geluidsreductie graffiti vrij bouwen met natuur allernieuwste green tech Meervoudige CO 2 reductie Één kilometer Wall4life van drie meter hoog absorbeert de CO 2 gelijk aan één hectare bos!

24 LeidseVAART 25, 2161 AS Lisse, Postbus 109, 2160 AC Lisse T , F , E info@green4roads.com Wall4life is een product van Green4roads BV, een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven uit de groen- en techniekbranche waaronder; ZND Holding BV, AW groep BV, Ponse Groenadvies BV, ES Consulting BV en Kobre Holding BV.

GREEN TECH INNOVATIE VAN NEDERLANDSE BODEM. Geluidsreductie, luchtzuivering, gevel isolatie, voor een groenere leefomgeving.

GREEN TECH INNOVATIE VAN NEDERLANDSE BODEM. Geluidsreductie, luchtzuivering, gevel isolatie, voor een groenere leefomgeving. GREEN TECH INNOVATIE VAN NEDERLANDSE BODEM Geluidsreductie, luchtzuivering, gevel isolatie, voor een groenere leefomgeving. Green4Walls introductie Screen2clean is de groene zuiverende schermoplossing

Nadere informatie

van verkeerslawaai door duurzaam bouwen Werking CleanScreen CleanScreen: de oplossing voor een gezondere leefomgeving Testrapporten zijn beschikbaar

van verkeerslawaai door duurzaam bouwen Werking CleanScreen CleanScreen: de oplossing voor een gezondere leefomgeving Testrapporten zijn beschikbaar Werking CleanScreen Windrichting Windrichting Er ontstaat circulatie door onderdruk Vervuilde lucht Vervuilde lucht Woongebied Wegzijde Woongebied Wegzijde Bij wind vanaf de wegzijde Bij wind vanaf het

Nadere informatie

CleanScreen. voor een gezondere leefomgeving

CleanScreen. voor een gezondere leefomgeving CleanScreen voor een gezondere leefomgeving CleanScreen Een echte verademing De hoge concentraties fijnstof en NO x (stikstofdioxide) in de lucht rond verkeerswegen vormen een serieuze bedreiging voor

Nadere informatie

Impact van groen op levenskwaliteit

Impact van groen op levenskwaliteit Impact van groen op levenskwaliteit Inge Vermeulen Provincie Antwerpen Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid 1-6/6/2018 Levenskwaliteit Een goede omgevingskwaliteit zorgt voor een betere levenskwaliteit.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE EMERGO Bouwnovatie EMERGO werkt graag samen aan vernieuwende en realistische totaaloplossingen. Ons doel is dat u én wij ingenomen zijn met

Nadere informatie

Verkeer en luchtverontreiniging

Verkeer en luchtverontreiniging Verkeer en luchtverontreiniging gezondheidsschade Dr Ir Miriam Gerlofs-Nijland RIVM 1 Positie RIVM Onderzoeksinstituut rijksoverheid Onafhankelijk van politiek en beleid Verbindt wetenschap en beleid Maakt

Nadere informatie

Elektrostatische filtratie

Elektrostatische filtratie Itho Daalderop PureBlue Elektrostatische filtratie van virussen, allergenen en fijnstof PureBlue De meest effectieve en gezonde luchtzuivering PureBlue is dé nieuwe oplossing om virussen, allergenen en

Nadere informatie

Aaneengesloten geluidsscherm. langs de oostkant van de A28. vanaf oprit A1 Hoevelaken tot bedrijven terrein de Flier

Aaneengesloten geluidsscherm. langs de oostkant van de A28. vanaf oprit A1 Hoevelaken tot bedrijven terrein de Flier 1 Aaneengesloten geluidsscherm langs de oostkant van de A28 vanaf oprit A1 Hoevelaken tot bedrijven terrein de Flier Doel: De geluidbelasting van alle woningen in Hoevelaken en Holkerveen en in het recreatie

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

Participatie. Deelname aan initiatieven in de sector

Participatie. Deelname aan initiatieven in de sector Participatie Deelname aan initiatieven in de sector Definitief Participatie Deelname aan initiatieven in de sector Versie 1 Opdrachtgever Eelerwoude Mossendamsdwarsweg 3 7472 DB Goor T 0547 26 35 15 F

Nadere informatie

Veel gemeenten bezuinigen op groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte

Veel gemeenten bezuinigen op groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte Veel gemeenten bezuinigen op groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte 1. Gemeentelijk gras wordt nog wel gemaaid maar niet meer afgevoerd; men gaat vaak over op klepelen of sikkelen. Dode bomen

Nadere informatie

De Duurzame Weg. László Vákár. Raadgevend Ingenieur

De Duurzame Weg. László Vákár. Raadgevend Ingenieur De Duurzame Weg László Vákár Raadgevend Ingenieur 7 maart 2012 Kennismaking Naam: László Vákár (Budapest, 1953) Functie: Raadgevend Ingenieur Opleiding: TU Delft Civiele Techniek, 1982 De Duurzame Weg

Nadere informatie

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten.

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Ademloos, Horta-avond. 7 feb 2012 Prof. Dirk Avonts.Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Wat is gekend? Hoe fijner het fijn stof, hoe schadelijker. Hoe verder

Nadere informatie

Kant & Klaar Haag. MobiRoof. NoiStop. Kant & Klaar. Groensystemen

Kant & Klaar Haag. MobiRoof. NoiStop. Kant & Klaar. Groensystemen Kant & Klaar Haag MobiRoof NoiStop Kant & Klaar Groensystemen NIET JAREN WACHTEN OP UW PRIVACY Kant & Klaar Haag Direct een groene afscheiding Een direct groene omgeving én privacy zijn twee punten die

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

OORVERDOVENDE RESULTATEN

OORVERDOVENDE RESULTATEN OORVERDOVENDE RESULTATEN Het recht toe, recht aan geluidsscherm De Greenwall Compact is een modulair geluidsscherm dat bestaat uit paneelvormige elementen. Deze elementen kunnen tegen palen of tussen H-profielen

Nadere informatie

van duurzaam tot circulair

van duurzaam tot circulair van duurzaam tot circulair van duurzaam tot circulair In gebouwen die ontmanteld moeten worden zijn veel materialen aanwezig die een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen, zoals staal, aluminium, vloerbedekking,

Nadere informatie

PLANTDESIGN: DENK ECO, PLANT EEN GROENGEVEL

PLANTDESIGN: DENK ECO, PLANT EEN GROENGEVEL PLANTDESIGN: DENK ECO, PLANT EEN GROENGEVEL U hoeft geen tuin te bezitten om in het groen te wonen. Zelfs midden in de stad kan u het groen en gezond houden dankzij een verticale tuin of groenmuur. Kiezen

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Adviesnota. Samenvatting

Adviesnota. Samenvatting Aan Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Project Afsluitdijk Van Peer van de Sande Telefoon 030-265 4432 Kenmerk Projectnummer RM192247 Onderwerp Expert judgement lucht/geluid Den Oever Datum 15 juni 2017

Nadere informatie

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Na een oproep van de Stad Gent stelden vijftig Gentenaars hun gevel ter beschikking om de invloed van het verkeer op de Gentse luchtkwaliteit te onderzoeken.

Nadere informatie

Participatie. Deelname aan initiatieven in de sector

Participatie. Deelname aan initiatieven in de sector Participatie Deelname aan initiatieven in de sector Definitief Participatie Deelname aan initiatieven in de sector Versie 2 Opdrachtgever Eelerwoude Mossendamsdwarsweg 3 7472 DB Goor T 0547 26 35 15 F

Nadere informatie

JAARPLAN CO AW Groep Versie: februari Jaarplan CO februari 2018

JAARPLAN CO AW Groep Versie: februari Jaarplan CO februari 2018 Jaarplan CO 2 2018 19 februari 2018 Inhoud 1. Reductiedoelstellingen... 3 Bedrijfsdoelstelling... 3 Scope 1... 3 Scope 2... 3 Scope 3... 3 2. Maatregelen en initiatieven... 4 2.1 Maatregelen... 4 2.2.

Nadere informatie

Ventileren, fijn stof en gezondheid

Ventileren, fijn stof en gezondheid Ventileren, fijn stof en gezondheid 1. Inleiding Dat het binnen brengen van frisse lucht belangrijk is, is meer dan duidelijk. De meest gebruikelijke manier om frisse lucht in een gebouw te krijgen is

Nadere informatie

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder Verontreiniging door wegverkeer Peter Hofschreuder Hebben we problemen,en met de luchtkwaliteit in Nederland? Verkorting van de levensduur door blootstelling aan fijn stof Verandering van de bekorting

Nadere informatie

Connecting the energy

Connecting the energy Connecting the energy Zonne-energie gratis laten gebruiken Energie besparen Softs concept. Een uniek idee Al jaren wordt er gesproken over verduurzaming. Maar woorden omzetten in daden is waar veel initiatieven

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

GTL-congres. Duurzaamheid en geluid in de wegenbouw. Bert Gaarkeuken, Hoevelaken,

GTL-congres. Duurzaamheid en geluid in de wegenbouw. Bert Gaarkeuken, Hoevelaken, GTL-congres Duurzaamheid en geluid in de wegenbouw Bert Gaarkeuken, Hoevelaken, 09-11-2016 Ontwikkelingen Waar gaan we heen? Is dit de waan van de dag of moet BAM hier aan mee doen? Waar gaan we heen?

Nadere informatie

luchtzuiverende dakbedekking voor nu en later

luchtzuiverende dakbedekking voor nu en later Noxite Noxite luchtzuiverende dakbedekking voor nu en later 1 m 2 Noxite dakbedekking geeft 12 mensen schone lucht per jaar. Luchtzuiverend Gehele levensduur effectief Aangetoonde werking Zon, wind en

Nadere informatie

Elk moment het klimaat van een zomerochtend in huis. Consumenteninformatie

Elk moment het klimaat van een zomerochtend in huis. Consumenteninformatie Elk moment het klimaat van een zomerochtend in huis. Consumenteninformatie Een comfortabele leefomgeving is uw goed recht. Door de opwarming van de aarde is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Om u toch

Nadere informatie

Duurzame en innovatieve geluidsoplossing op maat

Duurzame en innovatieve geluidsoplossing op maat Duurzame en innovatieve geluidsoplossing op maat In de wereld van nu is sprake van een groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke producten. Als antwoord op deze vraag ontwikkelde SoundSafe een

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

comfortverhogend, energiezuinig en fluisterstil

comfortverhogend, energiezuinig en fluisterstil Airconditioners comfortverhogend, energiezuinig en fluisterstil FTX-JV WAndModeL ftx-jv Het uitgebreide productgamma van Daikin biedt voor elke toepassing de juiste airconditioner. Wandmodellen worden

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

Product naam: MM00156

Product naam: MM00156 Product naam: MM00156 Specificaties MM00156: Levensduur: 10000u Wattage: 23.00W Kleur: 2700K (warmwit) Lumen: 1371 lu RA: 82 Lamp soort: Globe Lampvoet: E27 Lengte: Diameter: Gewicht: Spanning: Beschermingsklasse:

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering De ervaring laat zien dat onze klanten voor de volgende uitdagingen staan: Strenge certificeringseisen:

Nadere informatie

Green-Air Buitenshuis

Green-Air Buitenshuis Green-Air Buitenshuis Uitwisseling van groene kennis voor een gezondere binnen- en buitenlucht Deze brochure kwam tot stand door de operationele groep Green-Air Deze operationele groep werd cogefinancierd

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892 Since 1892 EDEL PATENTED TECHNOLOGY Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening 80, 100, 150, 200 or 270 L modellen Lucht als bron of vloerverwarming retour- leiding als bron

Nadere informatie

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid Duurzaamheid in : kansen en inspiratie Het s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid Leefomgeving Dit project draagt bij aan een gezond woon- en werkklimaat

Nadere informatie

StaticAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten.

StaticAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten. NL StaticAir StaticAir is een jonge onderneming die zich richt op de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. StaticAir is in het bezit van unieke octrooien. Deze octrooien en onze kennis

Nadere informatie

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten:

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten: Nu goedkoper en groener rijden Uw auto direct aanzienlijk voordeliger en schoner laten rijden? Dat kan met GO-Greener. Meer kilometers voor minder geld. Met behoud van comfort en zelfs verbetering van

Nadere informatie

Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit

Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Mei 2008 Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Uitbreiding snelwegen vraagt extra aandacht voor leefbaarheid In deze brochure wordt een oplossing

Nadere informatie

Workshop Scenariodenken 16 oktober uur

Workshop Scenariodenken 16 oktober uur 1 Mobiel zonder olie Workshop Scenariodenken 16 oktober 2008 13-17 uur 2 - Hoge olieprijs - Energievoorzieningszekerheid - Grote gevolgen voor, maar ontbreken kennis en aandacht binnen sector verkeer -

Nadere informatie

NoiStop. Green Leef zonder lawaai

NoiStop. Green Leef zonder lawaai Silence Please Bescherm u tegen lawaai... - en hoor de stilte Efficiënte geluidsschermen voor huis en tuin Leef zonder lawaai Als u van uw huis en tuin een oase van kalmte wil maken, is NoiStop de ideale

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

slimme geluidsschermen funderingsloos scherm scherm met zonnepanelen ipv Delft Pieters Bouwtechniek Holland Scherm

slimme geluidsschermen funderingsloos scherm scherm met zonnepanelen ipv Delft Pieters Bouwtechniek Holland Scherm slimme geluidsschermen funderingsloos scherm scherm met zonnepanelen ipv Delft Pieters Bouwtechniek Holland Scherm funderingsloos geluidsscherm, Vianen slimme geluidsschermen Drukke doorgaande (snel)wegen

Nadere informatie

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)?

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)? Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de

Nadere informatie

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT energiezuinig & comfortabel CVE ECO RFT: - Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroommotor - Altijd schone lucht in huis - Lagere

Nadere informatie

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming.

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. 5 redenen Waarom infraroodverwarming de juiste keuze is Steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming. Dat is niet

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

Ontwikkeling Borgronden Naarden Toetsing aan milieu- en natuurwetgeving. 6 december 2017 Gerlof Wijnja

Ontwikkeling Borgronden Naarden Toetsing aan milieu- en natuurwetgeving. 6 december 2017 Gerlof Wijnja Ontwikkeling Borgronden Naarden Toetsing aan milieu- en natuurwetgeving 6 december 2017 Gerlof Wijnja De toetsing en het plangebied In deze onderzoeksfase zijn de volgende vragen onderzocht: Is woningbouw

Nadere informatie

Luchtkwaliteit, geluid en verkeer

Luchtkwaliteit, geluid en verkeer Luchtkwaliteit, geluid en verkeer Door Ton Hesselmans Hoofd Leefomgeving & Milieu CROW Luchtkwaliteit, geluid en verkeer 1 Samen werken aan een succesvolle en duurzame openbare ruimte Schone lucht is cruciaal

Nadere informatie

Er moet te allen tijden sprake blijven van een aanvaardbaar- woon en leefklimaat.

Er moet te allen tijden sprake blijven van een aanvaardbaar- woon en leefklimaat. Er moet te allen tijden sprake blijven van een aanvaardbaar- woon en leefklimaat. Een stelling uit de zienswijze nota van het Provinciaal Inpassingsplan Arnhemseweg & Hengelder(gemeente Zevenaar) mei 2017.

Nadere informatie

DUST SENTRY AAN HET WERK

DUST SENTRY AAN HET WERK DUST SENTRY AAN HET WERK Waarom fijnstof meten? DUST SENTRY De atmosfeer van de aarde bevat atmosferische deeltjes, ook wel bekend als deeltjes of fijnstof. Fijnstof wordt vaak gegeven in PM, wat staat

Nadere informatie

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. Energiezuinig en comfortabel ventileren

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. Energiezuinig en comfortabel ventileren Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT B Energiezuinig en comfortabel ventileren E B Met 2 sensoren CVE ECO RFT: - Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroommotor -

Nadere informatie

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Wat kunt u verwachten? Hoe is úw kennis van luchtverontreiniging? Inzicht in normen en techniek Wat is de invloed van sjoemelsoftware? Casestudy A13 Overschie

Nadere informatie

Vloermodel Cassettemodel Kanaalmodel Plafondmodel airconditioners

Vloermodel Cassettemodel Kanaalmodel Plafondmodel airconditioners Vloermodel Kanaalmodel airconditioners Cassettemodel Plafondmodel Bedieningen Fuji Electric bedieningen, voor elk wat wils Fuji Electric levert een verscheidenheid aan bedieningen om aan ieders wens tegemoet

Nadere informatie

Balans van de Leefomgeving

Balans van de Leefomgeving Balans van de Leefomgeving 14 september 2010 Maarten Hajer Agenda 2 In vogelvlucht Successen Resterende problemen Inzoomen op grote dossiers, inclusief beleidsopties Gevolgen van economische crisis Successen:

Nadere informatie

Product naam: MM01085

Product naam: MM01085 Product naam: MM01085 Specificaties MM01085: Groep Spaarlamp CFL Soort Zenia Classic CFL Levensduur L90 8.000u RA 82 Wattage 5W Beschermingsgraad IP20 Spanning 230V Lengte 118mm Lichtkleur 2700K (CFL)

Nadere informatie

Direct-groene oplossingen voor dak, gevel en bodem

Direct-groene oplossingen voor dak, gevel en bodem Direct-groene oplossingen voor dak, gevel en bodem productoverzicht Naturally www.sempergreen.com Over Sempergreen Samen maken we uw project tot een succes De grootste leverancier van vegetatie matten

Nadere informatie

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT energiezuinig & comfortabel CVE ECO RFT: - Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroommotor - Altijd schone lucht in huis - Lagere

Nadere informatie

7-5-2010 Groene gevels 1

7-5-2010 Groene gevels 1 7-5-2010 Groene gevels 1 SBR brochure Gevels in t Groen Aanwijzingen voor het ontwerpen van groene gevels April 2008 7-5-2010 Groene gevels 2 SBR brochure Gevels in t Groen Gevel Musée du Quai Branly te

Nadere informatie

Product naam: MM00892

Product naam: MM00892 Product naam: MM00892 Specificaties MM00892: Levensduur: 15000u Lengte: 90 mm Wattage: 7W Diameter: 45 mm Kleur: speciaalk Gewicht: 43 gr Lumen: 57 lu Spanning: 230 V Lampvoet: E14 Beschermingsklasse:

Nadere informatie

All-in-one ECO dakbaan

All-in-one ECO dakbaan All-in-one ECO dakbaan Nebiprofa: De zekerheid van kwaliteit voor mens en milieu Er worden steeds hogere eisen gesteld met betrekking tot energie-efficiëntie van gebouwen. Reden hiervoor is de toenemende

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

Windenergie in Utrecht

Windenergie in Utrecht Windenergie in Utrecht J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Levend schilderij met echte planten

Levend schilderij met echte planten The power of plants Levend schilderij met echte planten In LivePicture komen innovatie, design en groen op een bijzondere wijze samen. In de lijst is een geïntegreerd watergeefsysteem met reservoir verwerkt.

Nadere informatie

StatiqAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten.

StatiqAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten. NL StatiqAir StatiqAir is een jonge onderneming die zich richt op de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. StatiqAir is in het bezit van unieke octrooien. Deze octrooien en onze kennis

Nadere informatie

Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding

Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding WAVE onkruidbestrijding met 100% heet water Effectieve onkruidbestrijding met minimale hoeveelheden heet water door de gepatenteerde sensortechniek.

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche wat te verwachten? delen van visie en droom van fareno inzicht in mogelijkheden en proces gezondere aanpak in onze branche u enthousiast

Nadere informatie

Product naam: MM14039

Product naam: MM14039 Product naam: MM14039 Specificaties MM14039: Groep Spaarlamp CFL Soort Zenia Classic CFL Levensduur 10.000u RA 82 Wattage 2W Beschermingsgraad IP20 Spanning 230V Lengte 73mm Lichtkleur K (blauw) Diameter

Nadere informatie

Route naar emissievrije (binnen)steden. Huib van Essen, CE Delft

Route naar emissievrije (binnen)steden. Huib van Essen, CE Delft Route naar emissievrije (binnen)steden Huib van Essen, CE Delft Emissievrij: gezonde stad, leefbare toekomst Luchtvervuiling - Grootste boosdoeners: fijnstof en NO x - Forse gezondheidsschade - Dalende

Nadere informatie

Bosal Diesel-Oxikatfilter

Bosal Diesel-Oxikatfilter Bosal Diesel-Oxikatfilter EEN UNIEK CONCEPT Een roetfilter op uw dieselwagen draagt bij tot een schonere lucht Zoals alle westerse, geïndustrialiseerde landen heeft ook België een dreigend luchtkwaliteitsprobleem.

Nadere informatie

Kant & Klaar Haag. MobiRoof. NoiStop. Kant & Klaar. Groensystemen

Kant & Klaar Haag. MobiRoof. NoiStop. Kant & Klaar. Groensystemen Kant & Klaar Haag MobiRoof NoiStop Kant & Klaar Groensystemen Kant & Klaar Haag Direct een groene afscheiding De Kant & Klaar Haag bestaat uit een hoogwaardig hekwerk met 10 jaar garantie. De haagelementen

Nadere informatie

Veehouderij en gezondheid omwonenden

Veehouderij en gezondheid omwonenden Veehouderij en gezondheid omwonenden Hebben veehouderijen effect op de gezondheid van mensen die in de omgeving wonen? Dat was de centrale vraag in het onderzoek VGO. In deze brochure vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Product naam: MM16212

Product naam: MM16212 Product naam: MM16212 Specificaties MM16212: Groep Spaarlamp CFL Levensduur L90 10.000u Wattage 23W Spanning 230V Lichtkleur 2700K (warmwit) Lampsoort PAR38 Fitting E27 Dimbaar NEE Lumen 1000 lm Cd 339

Nadere informatie

De arbeidsomstandigheden zijn enorm verbeterd en we hoeven nu aanzienlijk minder schoon te maken.

De arbeidsomstandigheden zijn enorm verbeterd en we hoeven nu aanzienlijk minder schoon te maken. Klantuitspraken We hebben voor en na de installatie van het luchtreinigingssysteem metingen uitgevoerd en een groot verschil geconstateerd. Lars-Erik Andersson, directeur, ICA Maxi Hälla, Västerås (SE)

Nadere informatie

Creators of Air. Airconditioners. Plafondmodellen, Vloermodellen, Cassettemodellen & Kanaalmodellen

Creators of Air. Airconditioners. Plafondmodellen, Vloermodellen, Cassettemodellen & Kanaalmodellen Creators of Air Airconditioners Plafondmodellen, Vloermodellen, Cassettemodellen & Kanaalmodellen Bedieningen Fuji Electric bedieningen, voor elk wat wils. Met onze uitgebreide is het instellen en beheren

Nadere informatie

Waarom doen we het ook alweer?

Waarom doen we het ook alweer? Apart inzamelen van gft-afval Als Vereniging Afvalbedrijven stimuleren we dat al het afval in Nederland op de juiste manier wordt verwerkt. Hierbij houden we rekening met het milieu en de kosten. De meest

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De wereldpopulatie verbruikt steeds meer energie. Momenteel wordt deze energie vooral geleverd door fossiele brandstoffen. Een groot nadeel van fossiele brandstoffen is dat hun aanwezigheid

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

StaticAir. De missie van StaticAir is het creëren van een fijnstof vrije leef- en werkomgeving.

StaticAir. De missie van StaticAir is het creëren van een fijnstof vrije leef- en werkomgeving. NL StaticAir Fijnstof: een materie die voor velen ongrijpbaar is, slechts door sommigen te meten is en door zeer weinig te vangen is. StaticAir biedt een revolutionaire oplossing. Het afvangen van fijnstof

Nadere informatie

Alle ruimte voor de beste oplossing

Alle ruimte voor de beste oplossing Alle ruimte voor de beste oplossing Bergingen, Daken en Gevels De Groot Vroomshoop De Groot Vroomshoop Groep ontstond in 1927 en is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met ca. 250 vaste medewerkers.

Nadere informatie

Duurzaam. klimaat- comfort IN ELKE RUIMTE NL1

Duurzaam. klimaat- comfort IN ELKE RUIMTE NL1 Duurzaam klimaat- comfort IN ELKE RUIMTE NL1 1 Interalu klimaatplafonds hebben 90% minder hydraulische koppelingen dan concurrerende systemen. In de actieve zones bevinden zich geen koppelingen of flexibels.

Nadere informatie

Product naam: MM03227

Product naam: MM03227 Product naam: MM03227 Specificaties MM03227: Levensduur: 20000u Lengte: 76 mm Wattage: 0.20W Diameter: 16x65 mm Kleur: 2700K (warmwit) Gewicht: 28 gr Lumen: 10 lu Spanning: 230 V Lamp soort: Orientatielicht

Nadere informatie

KRISTALHELDER WATER DANKZIJ UV-C LICHT VOORDELEN VAN WATERZUIVERING MET UV-C

KRISTALHELDER WATER DANKZIJ UV-C LICHT VOORDELEN VAN WATERZUIVERING MET UV-C UV-C WATERZUIVERAAR KRISTALHELDER WATER DANKZIJ UV-C LICHT Ieder zwembad behoort schoon, helder water te bevatten dat vrij is van bacteriën, virussen, algen en schimmels. U wilt tenslotte veilig kunnen

Nadere informatie

Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo

Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo Steenwijk, 8 maart 2016 Inleiding Aanleiding van het onderzoek Naar aanleiding van vragen en zorgen van een aantal deelnemers en vrijwilligers

Nadere informatie

DE VOORDELEN VAN VERGROENEN

DE VOORDELEN VAN VERGROENEN DE VOORDELEN VAN VERGROENEN Groen draagt bij aan klimaatbestendig inrichten Laura Kleerekoper 5 april 2017 1 WAAROM GROEN? BATEN VAN GROEN GROENADVIEZEN 2 WAAROM GROEN? 10-15 C verlaging van de gevoelstemp.

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

TIER 4 INTERIM / STAGE IIIB EMISSIENORMEN VOOR NON-ROAD MOBIELE MACHINES

TIER 4 INTERIM / STAGE IIIB EMISSIENORMEN VOOR NON-ROAD MOBIELE MACHINES TIER 4 INTERIM / STAGE IIIB EMISSIENORMEN VOOR NON-ROAD MOBIELE MACHINES TIER 4 INTERIM / STAGE IIIB EMISSIENORMEN VOOR NON-ROAD MOBIELE MACHINES Op 1 januari 2011 zijn de emissienormen Tier 4i / Stage

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie