Verlichting vandaag. Een grote uitdaging!!!!!!!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verlichting vandaag. Een grote uitdaging!!!!!!!!"

Transcriptie

1 Verlichting vandaag. Dag van de elektriciteit: 15 december 2016 Een grote uitdaging!!!!!!!! Alain Floree: Docent SBM

2 Huidige trends in de verlichting. Connected lighting & Internet of Thinks Leasen verlichting Dynamisch licht Circulare verlichting.

3 Connect lighting Connected light. Heel veel verlichtingsfabrikanten hebben momenteel een eigen systeem. Het begint bij draadloos schakelen bij renovatie maar kan gaan tot een volledig gebouwbeheersysteem dat gekoppeld kan worden via sensoren en een IT-systeem.

4 Wat doen we vandaag met connected light? We bedienen de verlichting vanop onze smartphone als we op kantoor vertrekken. Als we thuis vertrekken doven we alle verlichting automatisch uit vanop onze smartphone. We activeren alle verlichting met de paniekfunctie als dit noodzakelijk is. Het licht kan automatisch aangaan als we een ruimte betreden. We passen de sfeer van onze verlichting aan volgens het tijdstip van de dag en passen onze kleuren aan volgens behoefte.

5 Wat zijn de mogelijke problemen momenteel? Momenteel veel verschillende merken en systemen. Connectie maken onderling is meestal niet mogelijk tussen de diverse systemen. Bepaalde fabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van modules die de communicatie tussen deze systemen mogelijk maken. Dit maakt dat de toepassingsgebieden veel breder worden dan verlichting alleen. Op deze manier groeien de verschillende systemen immers naar elkaar toe. Dit noemen we internet of thinks. Ieder merk heeft immers zijn eigen taal momenteel. Er zijn 2 grote verschillen. Er zijn immers systemen via bluetooth (Casambi bvb) en systemen via wifi /RF (Philips Huebvb).

6 Slimme verlichting! Onderdeel van internet of Thinks.

7 Slimme verlichting en internet of Thinks.! Omdat niet alleen verlichtingsfabrikanten bezig zijn met het connected verhaal willen we uiteraard ook deze technologien integreren. De verwarming is hier een voorbeeld van. Slimme termostaten (bvb nest) kunnen we dan ook van eender waar besturen. Ook camerabewaking en het bedienen van de voordeur vanop afstand zijn praktische voorbeelden geworden. Het gaat om het samenwerken tussen verlichting, ventilatie, zonwering, inbraakbeveiliging, camerabewaking, audio, tv en verwarming. Het verschil met onze traditionele domotica is dat we geen enkel gebruik meer hoeven te maken van bekabeling naar schakelaars en drukknoppen.

8 Enkele voorbeelden! Ubie van Qbus verbindt al jou internet of thinkstoestellen met elkaar.

9 Enkele voorbeelden! Jouw televisie, hifi, verwarming en verlichting met één enkele toepassingbedienen: het lijkt een utopische gedachte. Delta Dore maakt het idee echter realiteit met zijn TYDOM 3.0- systeem.

10 Slimme verlichting en Milieu! We denken soms dat als verlichting en andere apparaten altijd met elkaar verbonden zijn dat dit slechter zou zijn voor het mileu. Dit is echter zeker niet waar. Zo kunt u lampen die u vergeten was uit te zetten alsnog doven als u niet meer thuis bent. U kunt immers een melding krijgen op uw smartphone als deze nog branden. Hierdoor bespaart u een hoop energie. Door het feit dat we gebruik maken van de nieuwste technologie hebt u bvb ook de meest efficiente verlichting en zorgt de termostaat voor een nauwkeurige temperatuur. De energieefficientie zorgt dat een slimme woning een veel lager verbruik geeft.

11 Case: Woning. vb 1: U bent niet thuis en uw smart inbraakalarm geeft een signaal dat er bijvoorbeeld een inbreker binnen is. U kunt al uw verlichting vanaf afstand aanzetten of dit instellen dat dit automatisch gebeurt. Vb 2: U bent in de woonkamer, de verlichting en de andere apparaten (smartphone enz.) zijn verbonden met elkaar. De apparaten weten waar u zich bevindt door middel van wifi of gps. Als u naar boven gaat zullen de lampen dimmen in de kamer beneden en de lampen aangaan in de slaapkamer, hierdoor hoeft u helemaal niet meer de lampen zelf te besturen. Vb 3, enz...

12 Gelijkvloers

13 Verdiep

14 Dim Dali Sfeer TV Dim to warm Living Dim to warm Sfeer eten Philips Hue Zigbee via tablet Woonkamer

15 Screens op/neer Sfeer Screens

16 Circulair gebruik van verlichting. Bedoeling : Energiebesparing (kostenbesparing) Met garantie van lichtcomfort en veiligheid op lange termijn. Product blijft eigendom van de fabrikant die terugname van de grondstoffen garandeerd en deze hergebruikt voor een nieuw product. Dit stimuleerd de markt voor het maken van betere produkten. De fabrikant staat immers in voor de waarborg gedurende de ganse huurperiode.

17 Normale cyclus versus Circulair

18 Casestudie: Biblioteek Kortrijk Kortrijk wil met een pilootproject nagaan hoe leasing- of huurmodellen kunnen helpen om duurzaamheidsingrepente doen zonder de investeringsbudgetten te belasten. De uitgespaarde middelen (van bijvoorbeeld een lagere energiefactuur) kunnen een rollend fonds creëren om dergelijke ingrepen te blijven financieren. Dit alles met zo weinig mogelijk overheadkosten. Het vervangen van de TL-lampen in de stedelijke bibliotheek door zuinige LED-verlichting is een eerste concrete testcase.het pilootproject omvat drie facetten: Aftasten of er ook bij andere gemeenten en steden interesse en draagvlak is om mee na te denken. Nagaan hoe gemeenten er in hun boekhouding en aankoopbeleid mee kunnen omgaan. Nagaan hoe de markt op de vraag reageert.

19 Casestudie: Biblioteek Kortrijk We zien van links naar rechts Schepen Koen Byttebier, Country Manager Philips Lighting Gert Roeckx en Schepen Bert Herrewyn. Het gaat om een proefproject van het bedrijf Philips Lighting. "De stad Kortrijk koopt licht als een dienst voor haar bibliotheek en Philips Lighting blijft eigenaar van de lichtinstallatie", legt Gert Roeckx, countrymanager bij Philips, uit. "Er is een prestatiecontract van tien jaar afgesloten, dat inhoudt dat wij de beste verlichting leveren en de bibliotheek voorzien wordt van de laatste nieuwe updates zodra die beschikbaar komen."

20 Casestudie: Biblioteek Kortrijk. Philips verbindt zich ertoe om na afloop van het contract de armaturen te hergebruiken. Een verlenging van het contract of een overname van de installatie door de stad is ook mogelijk. Het voordeel is dat Kortrijk niet hoeft te investeren, maar kan betalen met de middelen die vrijkomen uit energiebesparing en uit het feit dat het minder materiaal moet vervangen. Op die manier wordt de cirkel gesloten. Besparingen zijn mogelijk omdat er bijvoorbeeld verlichtingsschema's kunnen worden geprogrammeerd, er dag-en nachtherkenning is en aanwezigheidsdetectie. "Met dit project voor zowel de verlichting als het bijhorende meubilair onderstreept Kortrijk zijn ambitie van een Klimaatstad", aldus schepen voor Klimaat Bert Herrewyn (sp.a). "We besparen 80 procent in ons energieverbruik ten opzichte van de huidige oplossing, wat staat voor een jaarlijkse besparing van kwh." Dat komt volgens de schepen overeen met het jaarlijkse verbruik van veertien gezinnen

21 Leasing Verschillende mogelijkheden (Relightingduurzame verlichting) Via bepaalde fabrikanten (o.a. Philips, Sylvanie, enz...) Rechtstreeks via diverse banken (Belfius, ING, enz..). Voordelen 100% financiering (ook installatie) Mogelijkheid eigendom eind contract Kost ipv investering (besparing soms groter dan kost) Momenteel nog mogelijkheid premie!

22 BIODYNAMISCH LICHT Licht als levensenergie heeft positieve effecten op de mens en zijn omgeving. Deze effecten kunnen het dagelijks leven optimaliseren en op een verregaande manier socio-culturele en economische effecten positief beïnvloeden.

23 In de natuur draait alles om licht. Licht zorgt voor groei, variatie en schoonheid. Wij mensen zijn een deel van de natuur. Daarom is licht een van de natuurlijkste levensmiddelen van de wereld.het bepaalt ons hele bestaan: licht beïnvloedt belangrijke hormoon-en stofwisselingsprocessen, geeft de maat aan voor onze inwendige klok en verschaft daarmee ons leven ritme. In situaties waarin het natuurlijke daglicht tekortschiet, biedt biodynamische verlichting mensen weer het juiste licht. Het menselijk lichaam doorloopt elke dag hetzelfde programma. Onze interne klok bepaalt de slaap-en waakfasen, maar ook hartslag, bloeddruk en stemming. Dit ritme van biologische processen wordt in grote mate door licht aangestuurd en ondersteund. Daarbij spelen vooral de hormonen cortisol en melatonine een rol. Als het lichaam onvoldoende licht krijgt kunnen als gevolg daarvan chronische vermoeidheid, slaapstoornissen en depressie optreden.

24 Biodynamische verlichting is de verzamelnaam voor dimbare verlichtingsarmaturen met meerdere kleuren lichtbronnen in combinatie met een regelsysteem. Goed licht heeft een gunstige uitwerking op ons welbevinden en onze gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Licht stuurt diverse inwendige klokken die verantwoordelijk zijn voor ons dag-nachtritme. Het beïnvloedt ook belangrijke signaalstoffen en stofwisselingsprocessen. Hoewel onze biologische klok met een 24-uursritme genetisch bepaald is, moet ze elke dag door daglicht, of op daglicht gelijkend kunstlicht: biodynamisch licht, opnieuw gesynchroniseerd worden

25 Ochtend: Wakker worden! Door het hormoon cortisol wordt de stofwisseling geactiveerd en wordt het lichaam geprogrammeerd voor de dagelijkse activiteiten. Het eerste ochtendlicht onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine. Aan het begin van de werkdag is stimulerend licht met een koele toon en een hoge lichtsterkte belangrijk. Case Voormiddag: In de loop van de dag wordt continu cortisol aangemaakt. Rond het middaguur levert dit bij werkenden een goed prestatievermogen op. Overwegend activerend licht met een koele toon werkt hier ondersteunend aan. Namiddag: De productie van cortisol in het lichaam is afgenomen, de actieve werkfase loopt ten einde. Maar de productie van het slaaphormoon is op dit tijdstip natuurlijk nog niet gewenst! De overgang naar de namiddag wordt ondersteund door een verminderde lichtsterkte. Avond: Gaap! Het hormoon melatonine maakt moe en vertraagt de lichaamsfuncties. Als het lichaam overdag biodynamisch licht heeft ontvangen zal de melatoninespiegel s nachts hoog uitvallen. De persoon slaapt goed, voelt zich uitgerust en is de volgende dag actief en productief. Door een verlaging van de lichtsterkte ontstaat er een ontspannen warm licht

26 Wat is de plaats van de installateur in deze (r)evolutie? De installateur heeft niet alleen meer zijn gereedsschapskoffer nodig maar dient vandaag evenveel met pc en tablet te kunnen werken om alles te kunnen programmeren. De toegevoegde waarde van zijn kennis wordt steeds belangrijker!

27 Opleidingen verlichting SBM 2017 Buitenverlichting: 4 sessies Januari : Kortrijk Mei : Brugge Binnenverlichting: 11 sessies Maart : Brugge en Brasschaat September : Kortrijk Dialux evo: 3 sessies Op aanvraag

28 Vragen?

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR 2 PULSE VTL 3 V I S U E E L E M O T I O N E E L LICHT B I O I S C H L O G De dimensies van licht: licht stelt ons in staat om onze omgeving waar te

Nadere informatie

Koop licht geen lampen. Philips Managed Services Gerlinde Haberl 14/11/2017

Koop licht geen lampen. Philips Managed Services Gerlinde Haberl 14/11/2017 Koop licht geen lampen Philips Managed Services Gerlinde Haberl 14/11/2017 Managed services Door Philips gegarandeerde prestaties: Wij bieden een volledige end-to-end -aanpak inclusief het ontwerp, de

Nadere informatie

HET AANKOOPPUNT. PILOOTPROJECT CIRCULAIRE ECONOMIE Stadsbib Kortrijk koopt licht in plaats van verlichting

HET AANKOOPPUNT. PILOOTPROJECT CIRCULAIRE ECONOMIE Stadsbib Kortrijk koopt licht in plaats van verlichting HET AANKOOPPUNT PILOOTPROJECT CIRCULAIRE ECONOMIE Stadsbib Kortrijk koopt licht in plaats van verlichting Wie ben ik Sébastien Lefèbvre manager aankoop en technologie Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR 2 PULSE VTL 3 V I S U E E L E M O T I O N E E L LICHT B I O I S C H L O G De dimensies van licht: licht stelt ons in staat om onze omgeving waar te

Nadere informatie

Puur genieten in Ittersum. Huisautomatisering

Puur genieten in Ittersum. Huisautomatisering Puur genieten in Ittersum Huisautomatisering We bouwen voor de toekomstige bewoners Bij Nijhuis Bouw bouwen we niet zomaar. We bouwen voor de toekomstige bewoners. Elke woning moet voldoen aan de verwachtingen

Nadere informatie

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE K ANTOOR

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE K ANTOOR JFK projectinrichting.nl 038-7114050 PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE K ANTOOR 2 PULSE V TL E LICHT De dimensies van licht: licht stelt ons in staat om onze omgeving waar te nemen (visueel),

Nadere informatie

HET AANKOOPPUNT PILOOTPROJECT CIRCULAIRE ECONOMIE VERLICHTING ALS DIENST

HET AANKOOPPUNT PILOOTPROJECT CIRCULAIRE ECONOMIE VERLICHTING ALS DIENST HET AANKOOPPUNT PILOOTPROJECT CIRCULAIRE ECONOMIE VERLICHTING ALS DIENST Wie ben ik Sébastien Lefèbvre aankoop en technologiemanagement Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056 27 8500 @fireman_seb AANKOOPPUNT

Nadere informatie

Automatisch ventileren in de badkamer

Automatisch ventileren in de badkamer Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

DYNAMISCH LICHT NU HAALBAAR VOOR IEDEREEN

DYNAMISCH LICHT NU HAALBAAR VOOR IEDEREEN Dynamisch licht DYNAMISCH LICHT NU HAALBAAR VOOR IEDEREEN Het aanbrengen van dynamiek in de intensiteit, kleur en verdeling van (kunst)licht heeft vele toepassingen. U kent natuurlijk de effecten van extra

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

LED VERLICHTING BEST PRACTICE WAAR MOET IK OP LETTEN? 21 OCTOBER 2015

LED VERLICHTING BEST PRACTICE WAAR MOET IK OP LETTEN? 21 OCTOBER 2015 LED VERLICHTING BEST PRACTICE WAAR MOET IK OP LETTEN? TRILUX GROEP ACTIEF IN FUNCTIONELE VERLICHTING KANTOREN, OVERHEIDSGEBOUWEN, SCHOLEN, INDUSTRIE, RETAIL, ZIEKENHUIZEN ZIJN ONZE KLANTEN LED BETEKENT

Nadere informatie

C R O W N S T O N E SMART HOME PAKKET

C R O W N S T O N E SMART HOME PAKKET C R O W N S T O N E SMART HOME PAKKET JOUW A ANWE ZIGHEID MA AK T HE T VERSCHIL ULTIEME LUXE ZELFS VOORDAT JE ERAAN DENKT Het Crownstone Smart Home pakket brengt ultieme luxe! De verwarming gaat automatisch

Nadere informatie

Philips Circular lighting

Philips Circular lighting Lighting Circular lighting Philips Circular lighting Direct geld besparen met de hoogste vorm van duurzaamheid Wat is Philips Circular lighting? De toekomst van verlichting is nu! Steeds meer bedrijven

Nadere informatie

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Illuminating ideas. 1 Niko Home Control de nieuwe elektrische installatie. Niko Home Control overstijgt de mogelijkheden van een traditionele

Nadere informatie

D-APPZ.

D-APPZ. D-APPZ D-APPZ SOFTWARE DAGLICHTSTURING Met de gateway opent u enorme mogelijkheden om de armaturen in uw installatie te koppelen aan de D-APPZ. Met deze app heeft u vele instelling en controlemogelijkheden.

Nadere informatie

DYNAMISCH LICHT. Variatie op het gebied van kleur, intensiteit en verdeling. We onderscheiden:

DYNAMISCH LICHT. Variatie op het gebied van kleur, intensiteit en verdeling. We onderscheiden: webref. SC031A1 webref. SC031A2 DYNAMISCH LICHT Variatie op het gebied van kleur, intensiteit en verdeling We onderscheiden: Stimulerend licht: ETAP-programma dat zorgt voor ondersteuning van onze biologische

Nadere informatie

Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag

Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag De digitale revolutie vindt nu ook zijn weg in huis Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag De laatste paar jaar volgen de technologische ontwikkelingen zich in een snel tempo op. Wat

Nadere informatie

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Illuminating ideas. 1 2 Het touchscreen informeert je op elk moment van de dag over je elektriciteits-, gas- en waterverbruik. Niko

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Voorwoord 3. Basis pakket 4. Comfort pakket 6. Comfort Plus pakket 8. Overzicht 10. Zorg pakket 12. Extra opties 17. Energie 18

Voorwoord 3. Basis pakket 4. Comfort pakket 6. Comfort Plus pakket 8. Overzicht 10. Zorg pakket 12. Extra opties 17. Energie 18 1 Voorwoord 3 Basis pakket 4 Comfort pakket 6 Comfort Plus pakket 8 Overzicht 10 Zorg pakket 12 Extra opties 17 Energie 18 2 In deze handleiding vindt u uitleg over het domotica systeem, toegepast in uw

Nadere informatie

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein.

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. Fibaro is een complete en krachtige oplossing voor het monitoren, beheren en intelligent automatiseren

Nadere informatie

Even voorstellen 14/12/2015. Technicus Domoticasystemen - Inleiding 1. Syntra - SBM - Dag van de Elektriciteit - 2015 Tony Van der Voort

Even voorstellen 14/12/2015. Technicus Domoticasystemen - Inleiding 1. Syntra - SBM - Dag van de Elektriciteit - 2015 Tony Van der Voort SKILLS VOOR BEDRIJF EN MEDEWERKERS Syntra - SBM - Dag van de Elektriciteit - 2015 Tony Van der Voort 1 www.syntrawest.be - www.sbmopleidingen.be Even voorstellen Tony Van der Voort Zaakvoerder van The

Nadere informatie

LED licht in de zorg. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk?

LED licht in de zorg. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk? LED licht in de zorg Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk? Een belangrijke omgevingsfactor in de zorg wordt vaak vergeten of als niet beïnvloedbaar gezien. De invloed die licht heeft op het welzijn van

Nadere informatie

HOOG TIJD VOOR SLIMME ELEKTRICITEIT.

HOOG TIJD VOOR SLIMME ELEKTRICITEIT. HOOG TIJD VOOR SLIMME ELEKTRICITEIT. ONE Smart Control tovert je elektriciteit om in een krachtig en slim netwerk. Alle drukknoppen en stopcontacten worden veelzijdiger dan ooit. Lichten gegroepeerd in-

Nadere informatie

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service in de bibliotheek Kortrijk Sinds de uitvinding van het elektrisch licht hebben we dat licht altijd op dezelfde

Nadere informatie

Wat is domotica? Domotica maakt u het leven gemakkelijker en veiliger en doet uw energiefactuur dalen. Bij deze enkele voorbeelden:

Wat is domotica? Domotica maakt u het leven gemakkelijker en veiliger en doet uw energiefactuur dalen. Bij deze enkele voorbeelden: Waarom domotica? Als ik bij mensen op bezoek ga of mensen komen naar mij voor het maken van een prijsofferte, stel ik hen steeds de vraag waarom geen domotica te plaatsen? Ik stel dan vast dat lang nog

Nadere informatie

Niko Home Control. De nieuwe elektrische installatie

Niko Home Control. De nieuwe elektrische installatie Niko Home Control De nieuwe elektrische installatie 20 2 Niko Home Control De nieuwe elektrische installatie Niko Home Control is de elektrische installatie waarmee je comfortabel, veilig en ecologisch

Nadere informatie

Verslag Smart Lighting college 02 d.d

Verslag Smart Lighting college 02 d.d Studie : Adpt 16-17 College : Smart Lighting Volgnummer : 02 Datum college : 15-02-2017 (ochtend) Datum verslag : 21-02-2017 Opsteller : René Welter Volgende college : 22-02-2017 Locatie : HHS te Delft

Nadere informatie

Uw slimme woning Zo magisch kan huisbesturing zijn!

Uw slimme woning Zo magisch kan huisbesturing zijn! Uw slimme woning Zo magisch kan huisbesturing zijn! Busch-free@home Herkent u dat? U stapt s ochtends vroeg de deur uit en ziet dat er nog een lamp aanstaat, vergeten uit te zetten.. Uiteraard gaat u toch

Nadere informatie

Energiebesparing met leds

Energiebesparing met leds Energiebesparing met leds Enkele aandachtspunten Docent SBM : Alain Floree Leds Newlighting Relighting Zijn leds nu echt de wonderoplossing hiervoor? Kritische en ook logische benadering van de ledverlichting.

Nadere informatie

SMART BUILDING LIGHTING. Introducing. Draadloze verlichting besturing

SMART BUILDING LIGHTING. Introducing. Draadloze verlichting besturing Introducing. Draadloze verlichting besturing Wat is Wireleds? Slimme draadloze verlichting aansturing Mesh Netwerk Draadloze schakelaars Draadloze sensoren LED-lampen Wat is de meerwaarde? Flexibiliteit

Nadere informatie

SMART HOME STANDAARD PAKKET. ECO SMART HUIS met KNX systeem

SMART HOME STANDAARD PAKKET. ECO SMART HUIS met KNX systeem SMART HOME STANDAARD PAKKET ECO SMART HUIS met KNX systeem We bouwen Eco-Smart huizen met een ingebouwd systeem om het huis, op basis van het wereldwijde standaard, KNX systeem, te bedienen en te controleren.

Nadere informatie

MyriaMesh. Professionele Draadloze Lichtbesturing. Parkeergarages - Distributiecentra - Ziekenhuizen - Scholen - Kantoren

MyriaMesh. Professionele Draadloze Lichtbesturing. Parkeergarages - Distributiecentra - Ziekenhuizen - Scholen - Kantoren MyriaMesh Professionele Draadloze Lichtbesturing Parkeergarages - Distributiecentra - Ziekenhuizen - Scholen - Kantoren Over Chess Wise Chess Wise maakt zich hard voor voor een transitie naar duurzame,

Nadere informatie

Domotica. Verdiepende opdracht

Domotica. Verdiepende opdracht 2015 Domotica Verdiepende opdracht Inleiding. In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Domotica. Pagina 1 Inhoud 1. Domotica...3 1.1 Doel...3 1.2 Inhoud...3 1.3 Verwerking...10 Pagina 2 1.

Nadere informatie

Hfdst 1: Wat is een domoticasysteem?

Hfdst 1: Wat is een domoticasysteem? Hfdst 1: Wat is een domoticasysteem? 1. Definitie Doel: automatiseren van de woning in al zijn facetten. het comfort en de veiligheid van een woning verhogen. rationeel energiegebruik, communicatie met

Nadere informatie

Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D

Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D Ongeveer 30% van de kinderen met AD(H)D heeft chronische inslaapproblemen. Dit zien we ook vaak bij onder andere kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme,

Nadere informatie

Sammode Smart Lighting Concept

Sammode Smart Lighting Concept Sammode Smart Lighting Concept Het Sammode Smart Lighting Concept is opgebouwd uit zeer duurzame armaturen, die voorzien zijn van slimme lichtbesturingscomponenten zoals actuatoren (controllers en LEDdrivers)

Nadere informatie

Domotica als killer app? 23 april 2015

Domotica als killer app? 23 april 2015 Domotica als killer app? 2015 23 april 2015 Wie zijn wij? AGENDA Wat is VORMOtica? Wat hebben wij gedaan? Wat zijn onze ervaringen? Wat kan beter? Wat is uw mening? Stemmen Wat is onze toekomstverwachting?

Nadere informatie

HDL buspro Domotica installaties

HDL buspro Domotica installaties HDL buspro Domotica installaties HDL is sinds 1985 producent van lichtregel & automatiseringssystemen voor installateurs wereldwijd. Toegankelijk Domotica systemen zijn niet langer enkel voor de Rich &

Nadere informatie

HOOG TIJD VOOR SLIMME ELEkTRIcITEIT.

HOOG TIJD VOOR SLIMME ELEkTRIcITEIT. HOOG TIJD VOOR SLIMME ELEkTRIcITEIT. ONE Smart Control tovert je elektriciteit om in een krachtig en slim netwerk. Alle drukknoppen en stopcontacten worden veelzijdiger dan ooit. Lichten gegroepeerd in-

Nadere informatie

Je schakelaars op je smartphone

Je schakelaars op je smartphone Je schakelaars op je smartphone Niko connected switch Moeiteloos slimmer 9/8/2016 Niko connected switch 3 Jun 2016 9/8/2016 Bedien je schakelaars voor verlichting, rolluiken, zonwering en stopcontacten

Nadere informatie

De volgende richtlijnen moeten gevolgd worden voor de toepassing van het Casambi systeem.

De volgende richtlijnen moeten gevolgd worden voor de toepassing van het Casambi systeem. Richtlijnen voor toepassen Casambi systeem. Casambi staat voor slimme draadloze verlichting. Plaats een casambi-unit bij je lamp of gebruik de kant-en-klare LED lamp met ingebouwde Casambi-unit. Dimmen,

Nadere informatie

Maak een thuis van uw huis. domotica

Maak een thuis van uw huis. domotica Maak een thuis van uw huis domotica U bent vertrekkensklaar? Uw woning ook. Want met één druk op de knop dooft u alle lichten, sluit u de rolluiken, zet u de verwarming af en schakelt u het alarm aan.

Nadere informatie

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik.

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiecontroller iungo Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare

Nadere informatie

Licht&is&energie.&Energie&die&door& de&miljoenen&jaren&van&evolu6e& buiten&via&ons&menselijk&oog& een&posi6eve&invloed&hee:&op&

Licht&is&energie.&Energie&die&door& de&miljoenen&jaren&van&evolu6e& buiten&via&ons&menselijk&oog& een&posi6eve&invloed&hee:&op& Licht&is&energie.&Energie&die&door& de&miljoenen&jaren&van&evolu6e& buiten&via&ons&menselijk&oog& een&posi6eve&invloed&hee:&op& ons&gedrag&en&welbevinden&& &LIFE&NEEDS&LIGHT&E&& Menselijke&evolu6e&is&sterk&

Nadere informatie

Evolutie in verlichtingssturing. SBM Alain Floree

Evolutie in verlichtingssturing. SBM Alain Floree Evolutie in verlichtingssturing SBM Alain Floree 13-12-2018 Wat is connectiviteit? Bron Wikipedia Connected Lighting : De pagina "Connected Lighting " bestaat niet. Connected Lighting van Philips brengt

Nadere informatie

CTRL DELTA WIRELESS CONTROL

CTRL DELTA WIRELESS CONTROL CTRL DELTA WIRELESS CONTROL CTRL DELTA WIRELESS CONTROL Delta Light stelt CTRL DELTA voor, een draadloze dimoplossing waarmee u verschillende armaturen kunt bedienen en beheren via de app CTRL DELTA op

Nadere informatie

Veilig op vakantie door slim verlichten

Veilig op vakantie door slim verlichten Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

Niko connected switch Je schakelaars op je smartphone

Niko connected switch Je schakelaars op je smartphone Niko connected switch Je schakelaars op je smartphone Creëer meer mogelijkheden voor je elektrische installatie Je hebt een traditionele elektrische installatie en je wilt die graag updaten? Maar je wilt

Nadere informatie

ConnectedLighting. Hoe Philips Connected Lighting gebouwen klaar maakt voor de toekomstige communicatie en informatie trends.

ConnectedLighting. Hoe Philips Connected Lighting gebouwen klaar maakt voor de toekomstige communicatie en informatie trends. ConnectedLighting Hoe Philips Connected Lighting gebouwen klaar maakt voor de toekomstige communicatie en informatie trends. Maarten Bax Philips Lighting Solutions- Indoor 22 oktober 2014 1 We levenin

Nadere informatie

Biodynamische LED verlichting in de zorg

Biodynamische LED verlichting in de zorg Biodynamische LED verlichting in de zorg Dynamisch licht wordt onder andere toegepast in de medische wereld en de zorgsector. Licht heeft namelijk een bewezen positieve invloed op de lichamelijke en geestelijke

Nadere informatie

www.domestia.be Domotica Gids

www.domestia.be Domotica Gids www.domestia.be Domotica Gids Het doel van deze domotica Ontwerpgids Een domotica systeem biedt talloze mogelijkheden. Maar deze troef is meteen ook een van de moeilijkheden. Hoe te kiezen? Wat is er allemaal

Nadere informatie

Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA

Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA Eén enkele App voor het eenvoudig koppelen van apparaten en voor het bedienen van alle functies in het domoticasysteem MyHOME_Up. GEEN CONFIGURATIE GEEN SOFTWARE.

Nadere informatie

Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA

Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA Welcome simplicity. DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA MyHOME_Up DE EVOLUTIE VAN DOMOTICA MYHOME_UP VERANDERT DE WERELD VAN DOMOTICA Piano Terra Cucina + Musica Luce colorata Luce Tapparella MyHOME_Up App Eén App

Nadere informatie

eenvoudig, veilig, comfortabel en energiezuinig

eenvoudig, veilig, comfortabel en energiezuinig Uw Slimme Huis Wist u dat u nóg comfortabeler en veiliger kunt wonen? Met uw tablet of smartphone kunt u nu uw hele huis besturen. De verlichting aan of uit, de verwarming een graadje hoger of de zonwering

Nadere informatie

Smart Lighting en Business Modellen. Han Bak Led Expo 2017

Smart Lighting en Business Modellen. Han Bak Led Expo 2017 Smart Lighting en Business Modellen Han Bak Led Expo 2017 Wat is het probleem? LED maakt een revolutie mogelijk Licht maken was een ambacht LED is commodity Prijzen dalen snel, kwaliteit uit China stijgt

Nadere informatie

VISUAL TIMING LIGHT BIODYNAMISCH LICHT IN DE OUDERENZORG

VISUAL TIMING LIGHT BIODYNAMISCH LICHT IN DE OUDERENZORG VISUAL TIMING LIGHT BIODYNAMISCH LICHT IN DE OUDERENZORG 2 3 INHOUDSOPGAVE VISUAL TIMING LIGHT PAGINA MENS EN LICHT 4 DE NATUUR ALS VOORBEELD 6 DE DERDE DIMENSIE VAN HET LICHT 8 DE INWENDIGE KLOK 10 BIOLOGISCH

Nadere informatie

28 APPARTEMENTEN COMFORT WONEN DE ZAETE YERSEKE BLOK B (P18115-E) LOXONE. Versie Technische omschrijving

28 APPARTEMENTEN COMFORT WONEN DE ZAETE YERSEKE BLOK B (P18115-E) LOXONE. Versie Technische omschrijving 28 APPARTEMENTEN COMFORT WONEN DE ZAETE YERSEKE BLOK B (P18115-E) LOXONE Versie 3.1 21-06-19 Technische omschrijving 1. INLEIDING De appartementen zijn voorbereid om te kunnen functioneren als SmartHome.

Nadere informatie

Infoblad LED verlichting

Infoblad LED verlichting Infoblad verlichting Dit document is bedoeld om onafhankelijke en duidelijke informatie te verschaffen en is opgesteld door Jan Linssen i.s.m. gebruikers, installateurs, docenten en iedereen die daar een

Nadere informatie

EIR LUCHTEN.

EIR LUCHTEN. www.pomwvl.be EIR LUCHTEN www.pomwvl.be Is investeren in relighting de ideale oplossing om op energie en onderhoud te besparen? D e e n e z e g t : R e l i g h t i n g i s e e n z e e r g o e d e i n v

Nadere informatie

COMFORTABEL, VEILIG EN DUURZAAM WONEN? MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK! SLIM WONEN IRIS

COMFORTABEL, VEILIG EN DUURZAAM WONEN? MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK! SLIM WONEN IRIS 1 COMFORTABEL, VEILIG EN DUURZAAM WONEN? MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK! Zorgeloos op vakantie? IRIS houdt een oogje in het zeil en waarschuwt je bij ongewone activiteiten in en om je huis. Jouw woning, jouw

Nadere informatie

EOS - LED UNDER CANOPY ILLUMINATION

EOS - LED UNDER CANOPY ILLUMINATION FUEL EOS - LED UNDER CANOPY ILLUMINATION NL LED S CONNECT THE FUTURE EOS PRODUCTEN & APPARATEN LED Luifelverlichting De Luci Series, uitgerust met EOS Technologie, zorgt ervoor dat uw luifel voldoende

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Meer comfort, meer controle en minder energie de slimste manier om de woning te verwarmen. P2 Comfort en controle P3 evohome Het systeem voor slimme zoneregeling

Nadere informatie

KOOPHULP IKEA Smart lighting TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE GOED OM TE WETEN

KOOPHULP IKEA Smart lighting TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE GOED OM TE WETEN KOOPHULP IKEA Smart lighting, FLOALT, JORMLIEN, SURTE GOED OM TE WETEN Dit symbool staat op de verpakking van elk product dat deel uitmaakt van IKEA Smart lighting. Een beter dagelijks leven thuis met

Nadere informatie

Slim verwarmen, verlichten en ventileren

Slim verwarmen, verlichten en ventileren Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Meer comfort, meer controle en minder energie de slimste manier om de woning te verwarmen. P2 Comfort en controle Comfort en controle: dat is precies wat

Nadere informatie

LED-systemen Stand-alone oplossingen

LED-systemen Stand-alone oplossingen LED-systemen Stand-alone oplossingen freedim Personal lighting for you! freedim is een armatuur gebonden oplossing. De verlichting wordt ingesteld op de manier waarop de gebruiker het wilt en past zich

Nadere informatie

Draadloze bediening van verlichting

Draadloze bediening van verlichting Draadloze bediening van verlichting Maak uw verlichting draadloos en geniet van meer... Uw verlichting bedienen op afstand. Vanaf elke plaats in en rondom uw woning. Maar ook vanaf grote afstand met een

Nadere informatie

Biodynamische LED verlichting in Scholen

Biodynamische LED verlichting in Scholen Biodynamische LED verlichting in Scholen Dynamisch licht wordt onder andere toegepast in de het onderwijs en de scholen. Enkele voordelen van dynamische LED verlichting zijn: Verbeterde geheugenfunctie

Nadere informatie

Wat is DALI? VSA s of LED drivers van elk merk/ fabrikaat kunnen in een installatie doorelkaar toegepast worden. (Osram, Philips, Helvar)

Wat is DALI? VSA s of LED drivers van elk merk/ fabrikaat kunnen in een installatie doorelkaar toegepast worden. (Osram, Philips, Helvar) Wat is DALI? DALI is een intelligent systeem waarin verschillende componenten met elkaar communiceren, gericht op verlichting, energiebesparing en bedieningsgemak. Digital Addressable Lighting Interface

Nadere informatie

Het doel van deze domotica Ontwerpgids. Hoe deze domotica ontwerpgids gebruiken?

Het doel van deze domotica Ontwerpgids. Hoe deze domotica ontwerpgids gebruiken? Domotica Gids Het doel van deze domotica Ontwerpgids Een domotica systeem biedt talloze mogelijkheden. Maar deze troef is meteen ook een van de moeilijkheden. Hoe te kiezen? Wat is er allemaal mogelijk?

Nadere informatie

P4Product Informatie LAVIGO Het beginsel van eenvoud

P4Product Informatie LAVIGO Het beginsel van eenvoud 1 Juist eenvoudige vormen blijken onafhankelijk van modegrillen en behouden ook morgen nog hun geldigheid. Daarom is de vormgeving van het staande LED-armatuur LAVIGO consequent beperkt tot de rechthoek.

Nadere informatie

Moderniseer uw benzinestation met slimme verlichting

Moderniseer uw benzinestation met slimme verlichting Lighting Moderniseer uw benzinestation met slimme verlichting Mini 300 LED gen3 Philips Mini 300 LED gen3-armaturen, een combinatie van een optimaal productontwerp en de nieuwste LED-technologie voor uiterst

Nadere informatie

B.E.G. LUXOMAT. Human Centric Lighting met B.E.G. aanwezigheidsmelders PD4-M-HCL de innovatieve oplossing voor biodynamische verlichting

B.E.G. LUXOMAT. Human Centric Lighting met B.E.G. aanwezigheidsmelders PD4-M-HCL de innovatieve oplossing voor biodynamische verlichting B.E.G. LUXOMAT Human Centric Lighting met B.E.G. aanwezigheidsmelders PD4-M-HCL de innovatieve oplossing voor biodynamische verlichting WERELDPRIMEUR DALI-aanwezigheidsmelder met HCL-functie voor biodynamische

Nadere informatie

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat Nefit ModuLine Easy Nefit houdt Nederland warm Easy De slimste thermostaat Nefit Easy De slimme thermostaat die verder gaat Nefit Easy is de eerste slimme thermostaat die alleen maar voordelen heeft. U

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Domintell

Inhoudsopgave. Domintell Domintell Domintell onderscheidt zich ten opzichte van andere domoticasystemen. Het design is uitgebreid, van klassiek tot modern. Het systeem is schaalbaar: van eenvoudige installatie tot uitgebreide

Nadere informatie

ELM. Adresseerbaar systeem voor lichtregeling en energiebeheer. pms 484. cool grey 11 DALI. ELM Network

ELM. Adresseerbaar systeem voor lichtregeling en energiebeheer. pms 484. cool grey 11 DALI. ELM Network ELM Network DALI ELM Adresseerbaar systeem voor lichtregeling en energiebeheer pms 484 cool grey 11 ELM combineert besparing met lichtcomfort De Energy & Light Manager (ELM) is een uniek adresseerbaar

Nadere informatie

io-homecontrol van Somfy voor rolluiken Voor hen die het beste eisen voor hun huis!

io-homecontrol van Somfy voor rolluiken Voor hen die het beste eisen voor hun huis! io-homecontrol van Somfy voor rolluiken Voor hen die het beste eisen voor hun huis! i o - h o m e c o n t r o l v a n S o m f y v o o r r o l l u i k e n Voel je veilig thuis! Wilt u verzekerd zijn van

Nadere informatie

Verbetering van concentratie, motivatie en coöperatief leergedrag Klaslokaal van de toekomst! Kim van Rosmalen

Verbetering van concentratie, motivatie en coöperatief leergedrag Klaslokaal van de toekomst! Kim van Rosmalen Verbetering van concentratie, motivatie en coöperatief leergedrag Klaslokaal van de toekomst! Kim van Rosmalen 2012 1 SchoolVision -veel media aandacht Licht van invloed op concentratie leerlingen WINTELRE

Nadere informatie

P E R S B E R I C H T

P E R S B E R I C H T ROYAL MIDAS van KEUCO: slim verlichtingsconcept voor de hele badkamer Met één druk op de knop het juiste licht Goede verlichting speelt een steeds belangrijkere rol en is van cruciaal belang voor een gezellige

Nadere informatie

1.1 De nieuwe stroom kan meer: Welkom in de toekomst

1.1 De nieuwe stroom kan meer: Welkom in de toekomst 1 Introductie 2 1.1 De nieuwe stroom kan meer: Welkom in de toekomst 1.2 digitalstrom wordt steeds leuker 4 1.3 Zo ziet de toekomst eruit met digitalstrom: Handig, kleurrijk en altijd iets nieuws 1.4 Voorbeelden

Nadere informatie

Interact Pro. Slimme verlichting voor het MKB. Connected lighting

Interact Pro. Slimme verlichting voor het MKB. Connected lighting Interact Pro Slimme verlichting voor het MKB Works with Connected lighting Inhoudsopgave 04 Maak kennis met Interact Pro. 10 Waar kan je Interact Pro gebruiken? 06 De voordelen op een rij. Ontdek hoe het

Nadere informatie

The Power of Off. Verbind elke lamp, overal.

The Power of Off. Verbind elke lamp, overal. The Power of Off Verbind elke lamp, overal. Over Chess Wij hebben het onze missie gemaakt om elke lamp, op elke locatie, draadloos te verbinden. Als ingenieurs in hart en nieren geloven wij dat technologie

Nadere informatie

Slimme Huis Huis vd Toekomst -..

Slimme Huis Huis vd Toekomst -.. Slimme Huis Huis vd Toekomst -.. AGENDA Doelstelling Begrippen Toepassen Voorbeelden + DEMO Vragen Kennissessie Slimme huis - nov2016 2 Doelstelling Kennis delen Slimme keuzes voor eigen huis. Slim kopen,

Nadere informatie

Flexibele gebouwen -automatisering voor energiebesparing, veiligheid en comfort

Flexibele gebouwen -automatisering voor energiebesparing, veiligheid en comfort Flexibele gebouwen -automatisering voor energiebesparing, veiligheid en comfort IN HET TEMPO VAN UW GEZIN COMFORT BINNEN HANDBEREIK 3 2 KLAAR OM TE GAAN WERKEN... ALLES MOET SNEL GAAN! Start het vertrekritueel.

Nadere informatie

Interact Pro. Slimme verlichting voor het MKB. Connected lighting

Interact Pro. Slimme verlichting voor het MKB. Connected lighting Interact Pro Slimme verlichting voor het MKB Works with Connected lighting Inhoudsopgave 04 Maak kennis met Interact Pro. 10 Waar kan je Interact Pro gebruiken? 06 De voordelen op een rij. Ontdek hoe het

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Meer comfort, meer controle en minder energie laat evohome zorgen voor de verwarming van uw huis. P2 Comfort en controle Comfort en controle: dat is precies wat

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

ikitlux LUXOM COMFORT KIT

ikitlux LUXOM COMFORT KIT ikitlux LUXOM COMFORT KIT Op een creatieve manier kies je samen met de installateur voor een duurzaam wooncomfort. Zorgeloos gebruiksgemak dat is afgestemd op de behoeften en het levensritme van je familie.

Nadere informatie

Beveiliging in eigen beheer. Beveiligingssystemen OPLOSSING VOOR BEVEILIGING IN EIGEN BEHEER EN BEWAKING OP AFSTAND.

Beveiliging in eigen beheer. Beveiligingssystemen OPLOSSING VOOR BEVEILIGING IN EIGEN BEHEER EN BEWAKING OP AFSTAND. Beveiliging in eigen beheer Beveiligingssystemen OPLOSSING VOOR BEVEILIGING IN EIGEN BEHEER EN BEWAKING OP AFSTAND total connect box TOTAL CONNECT BOX CONCEPT 1 Bij ontdekking van een inbraak maakt de

Nadere informatie

Blauw licht: the fake news en de nuttige toepassingen. Peter Bracke Cluster manager Groen Licht Vlaanderen Gent, 12 september 2017

Blauw licht: the fake news en de nuttige toepassingen. Peter Bracke Cluster manager Groen Licht Vlaanderen Gent, 12 september 2017 1 Blauw licht: the fake news en de nuttige toepassingen Peter Bracke Cluster manager Groen Licht Vlaanderen Gent, 12 september 2017 2 3 4 Wat is een te hoge blootstelling? Overdag: de mens is aangepast

Nadere informatie

Optie uit 2 goede keuzes!! Kim van Rosmalen Philips Nederland Licht 2009

Optie uit 2 goede keuzes!! Kim van Rosmalen Philips Nederland Licht 2009 Schoolverlichting Optie uit 2 goede keuzes!! Kim van Rosmalen Philips Nederland Licht 2009 Wist u dat In 70% van de scholen in NL de verlichting verouderd d is Verlichting 73% van alle elektriciteit op

Nadere informatie

Cadis Consumption Reporter

Cadis Consumption Reporter Geautomatiseerde verbruiksmonitoring: Cadis Consumption Reporter Eenvoudig en zorgeloos! Energie-transparantie bespaart u tijd en geld Nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas zijn een belangrijke

Nadere informatie

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Steven Ghysens, directeur cluster Facility, stad Aalst Sven Linthout, industrieel ingenieur, stad Aalst 1 Inhoud Deel 1: Openbare verlichting

Nadere informatie

LED BE SMART. Slimme Fietspadverlichting

LED BE SMART. Slimme Fietspadverlichting LED BE SMART Slimme Fietspadverlichting Licht op maat is voor ons de belangrijkste functionaliteit. Door middel van de sensor wordt het licht te allen tijde gedimd, maar licht op wanneer er iemand langs

Nadere informatie

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat Nefit ModuLine Easy Nefit houdt Nederland warm Easy De slimste thermostaat Nefit Easy De slimme thermostaat die verder gaat Nefit Easy is de eerste slimme thermostaat die alleen maar voordelen heeft. U

Nadere informatie

Belfius Smart City Award 2015

Belfius Smart City Award 2015 Belfius Smart City Award 2015 «Stadslab2050 Energie voor het Antwerpse hart» Stad Antwerpen Stadslab2050 (http://stadslab2050.be/) is een stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen

Nadere informatie

e-sense Organic De slimme oplossing voor open kantoren

e-sense Organic De slimme oplossing voor open kantoren e-sense Organic e-sense Organic De slimme oplossing voor open kantoren e-sense Organic is een draadloos stuursysteem dat is ontwikkeld voor werkplekken. Alle armaturen hebben een eigen sensor die reageert

Nadere informatie

SLIMME OPLOSSINGEN VOOR GARAGEDEUREN

SLIMME OPLOSSINGEN VOOR GARAGEDEUREN TECKENTRUP I HOME SLIMME OPLOSSINGEN VOOR GARAGEDEUREN Eenvoudig. Flexibel. Intelligent. Smart Home-control center Uw voordelen: Bediening via smartphone Gemakkelijk te integreren Controle vanaf één enkel

Nadere informatie