Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach"

Transcriptie

1 Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105, Lukas 22,7-20 Preek over Lukas 22,15-20 Zingen: LB 203,5.6.7 Kinderen Gebed Wetslezing Zingen: Ps 81,6.7.8 Collecte LB 360,1.2 Lezen formulier Gebed Geloofsbelijdenis Zingen: Gez 109,1.3.4 Viering Zingen: LB 305 Zegen Opmerking: Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl

2 Preek over Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach 1. Aan welk feest heb je meer: het Pascha of het avondmaal? We doen vanmorgen mee met het paasproject van de kinderclub. Daar gaat het vanmorgen over Lukas 22,7-23. Dat komt mooi uit: wij vieren hier het avondmaal. Wat doet Jezus? Hij viert voor het laatst het Pesach en maakt daar een nieuw feest van ons avondmaal. Wordt het daar beter van? En waarom dan? Pesach is toch een heel mooi feest: God bevrijdt uit de slavernij. Dat gaat ergens over. Bevrijdingsdag. Geen slaven meer. Niemand in de gevangenis. Iedereen vrij! Daar heb je wat aan. Zo wil ik het ook wel! Maar het avondmaal? Vergeving van zonden? Is dat, oneerbiedig gezegd, niet zoiets als dat God met een bezem achter ons aanloopt om onze troep op te ruimen? En wij gaan gewoon door met zondigen God vergeeft wel? Makkelijk voor mensen als de farao! Makkelijk voor een slavendrijver! Je slaat een slaaf met een zweep, je vraagt om vergeving, en de volgende dag gaat het weer net zo. Kun je niet beter Pesach vieren dan het avondmaal? Is Pesach niet veel concreter? Gaat dat niet veel meer over ons leven hier en nu? Laten we eens kijken wat het Peseach-feest inhoudt. En wat Jezus met het Pesach- feest doet. Ik hoop je daardoor beter gaat zien: wie is Jezus voor ons? Wat heb ik er aan als ik Hem volg en hier avondmaal vier en geen Pesach? 2. Het Pesach-feest hoort bij het begin van de geschiedenis van Israël. We hebben erover gelezen, Exodus 12. De kinderen van Jacob zitten gevangen in Egypte. Mozes mag ze uit Egypte brengen. God gaat hen bevrijden!

3 Aan het eind van de 10 plagen komt dan die vreemde opdracht: slacht een lam. Vang het bloed van dat lam op en smeer dat aan de deurposten van je voordeur. Als je dat doet, dan zal het bloed van dat lammetje je beschermen. Beschermen, waartegen? Tegen de engel van God. Die engel zal s nachts door Egypte gaan en in elk huis naar binnen gaan. In elk huis zal hij de oudste zoon doden. Maar als er bloed rondom de voordeur te zien is, dan weet de engel: hier woont iemand van het volk Israel. Hier ga ik niet naar binnen. Aan dit huis ga ik voorbij. Pesach is het feest van de engel die voorbijgaat. Het feest van de bevrijding uit Egypte. God dwingt met een laatste klap Egypte op de knieën. Het is dus een soort Bevrijdingsdag. Elk jaar moeten ze het vieren. Met matzes brood zonder gist. Misschien bak je wel eens pizza, of oliebollen. Dat moet je wachten tot het deeg gerezen is. Dat kost tijd. Als je haast hebt, kun je beter pannekoeken bakken. Zonder gist. Dan hoef je niet te wachten tot het deeg gerezen is. Zo maken ze platte koeken die je snel kunt bakken. Brood voor als je snel weg moet, Egypte uit. En met bittere kruiden. Als herinnering aan de bitterheid van de slavernij. In Egypte was het naar en vervelend. Een bittere herinnering. En met een Paaslam. Net zo n lam als toen in Egypte. Met bloed aan de deurposten net als toen. Ze eten het altijd helemaal op. Er blijft niks over, want je kunt niks meenemen op reis. Zorg dat je goed eet, dan is je maag goed vol. Dan kun je op weg!

4 Een jaarlijks bevrijdingsfestival. Wie wil dat niet? Niemand gevangen. Geen slavernij. Vrijheid. Een mooi feest! Heb je aan dit Pesach-feest meer dan aan het avondmaal? Want je kunt je afvragen: wat is er veranderd in de wereld sinds Jezus is gestorven? Is het geloof in Christus niet veel abstracter? Pesach gaat tenminste over gewone vrijheid, hier op aarde. Daar hebben we wat aan! Dat hebben we nodig! Maar wat is er veranderd in de wereld sinds het Pesach-feest gevierd wordt? Het Joodse volk is bevrijd uit Egypte. En daarna? Hoe loopt de geschiedenis van het volk Israël in het Oude Testament? Wat een onrecht. Wat een zonde. Is dat zo n mooi verhaal? Nee. Je kunt wel mensen bevrijden. Maar het probleem zit dieper: in hun hart. Daar is het mis ons hart staat niet open voor God. Daar zit de slavernij en de onvrijheid. Daardoor is Israel uiteindelijk verspreid geraakt over heel de wereld: Egypte, Babel, Rome, en ook Israël. En daarom dachten de Israëlieten bij het Pesachfeest ook altijd aan iets anders, iets wat nog zou komen: God komt nog een keer. God komt Israël nieuw maken. God komt met een nieuw rijk van David een nieuwe bevrijding. Daar verlangen we naar! 3. Pesach heeft dus twee kanten: terugkijken naar de

5 bevrijding uit Egpyte. En verlangen naar een nieuw moment dat God ingrijpt om te bevrijden. We hebben meer nodig dan die bevrijding uit Egypte. En dan komt Jezus. Hij gebruikt de viering van het Pesachfeest om iets over zichzelf te zeggen. Wat doet Jezus? Hij pakt brood, hij pakt een beker wijn. Het gaat niet meer over Egypte. Het gaat nu over Hemzelf. Dit is mijn lichaam dat voor jullie verbroken wordt. Dit is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten wordt. Van de week viel me opeens op wat Jezus niet doet: Hij doet niks met het bloed en het vlees van het lammetje. Waarom eigenlijk niet? Dat zou toch veel mooier zijn? Dat Jezus wijst naar het bloed van het lammetje en zegt: dat is mijn bloed? Bij het lamsvlees zegt: dat is mijn vlees? Jezus moet daar over na gedacht hebben. Waarom kiest Jezus voor brood en wijn? Zo kan Jezus laten zien: Vroeger deden we het met een dood lammetje. Dat dode dier laten we achter ons. Nu komt er iets nieuws hij zegt het ook: er komt een nieuw verbond. Wat is dan het nieuwe van dat verbond? Dan moet je denken aan Jeremia 31,31-34 (dia in beeld) 31 De dag zal komen spreekt de HEER dat ik met het volk van Israël en het volk van Juda een nieuw verbond sluit, 32 een ander verbond dan ik met hun voorouders sloot toen ik hen bij de hand nam om hen uit Egypte weg te leiden. Zij hebben dat verbond verbroken, hoewel ze mij toebehoorden spreekt de HEER. 33 Maar dit is het verbond dat ik in de

6 toekomst met Israël zal sluiten spreekt de HEER: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en hem in hun hart schrijven. Dan zal ik hun God zijn en zij mijn volk. 34 Men zal elkaar niet meer hoeven te onderwijzen met de woorden: Leer de HEER kennen, want iedereen, van groot tot klein, kent mij dan al spreekt de HEER. Ik zal hun zonden vergeven en nooit meer denken aan wat ze hebben misdaan. Een nieuw verbond. Kenmerk 1 daarvan: ik zal hun God zijn en zij mijn volk. Iedereen kent God. Daar gaat het om. God kennen. Met God leven. De dingen doen waar God blij van wordt. Dan wordt het leven mooi. En in dat kader moeten dan ook de zonden vergeven en vergeten worden. Maar dat is een middel, niet het doel. Vergeving is dus maar niet dat God achter ons aanloopt met een bezem om onze troep op te ruimen. Vergeving heeft een doel: dat wij een goede relatie met God kunnen hebben. Kennen jullie God zo en leven jullie met God? Zijn jullie mensen met een nieuw hart dat vol is van God? Daar gaat het God om. Daar werkt Hij aan. Dan komt er echte vrijheid. 4. O ja? Kijk eens om je heen. Wat is er veranderd sinds er op deze aarde avondmaal gevierd wordt? Je hebt gelijk, het Pascha heeft de wereld niet veranderd. Maar wordt het beter van het avondmaal? Wat levert het op, het avondmaal? Dat brood en die beker? Jezus heeft het hier over twee dingen:

7 Aan de ene kant: doordat Hij zijn bloed geeft, is er een nieuw verbond. Een nieuwe relatie met God. Stevig we weten wat we aan God hebben. Hij is onze Vader. Hij geeft de Heilige Geest in ons hart. Hij gaat onze harten nieuw maken. Heel ons hart vol van de Heilige Geest dat is waar het om gaat. Dat levert het avondmaal op: wij hebben een nieuw verbond met God. Leven jullie in dat nieuwe verbond? Bidden jullie om de volheid van de Heilige Geest? Anders verandert er inderdaad niks! Maar aan de andere kant: Jezus zegt ook: vanaf nu drink ik geen wijn meer. Tot het koninkrijk van God gekomen is. Wij zitten nog niet met Jezus aan tafel in het koninkrijk van God om daar samen met Hem wijn te drinken. Het is nog niet compleet. Dacht je dat dan? Dacht je dan echt dat God genoegen neemt met minder dan de bevrijding uit Egypte? Dat God wel tevreden is als de zonden vergeven zijn en Hij begint ons van binnen nieuw te maken? Natuurlijk niet! Een nieuw verbond, het is nog maar stap 1. Het doel is veel meer dan de bevrijding uit Egypte. Gods rijk op aarde. Heel de aarde vol van God. Vol van de kennis van God. Dat niemand meer rondloopt met de vraag: bestaat God wel? Wie is God eigenlijk? Grijpt God wel in? Jezus is meer dan het Pesachlam. Dat Pesachlam laten we achter ons. Wij doen het met Jezus.

8 Wat Jezus geeft is dus ook veel meer dan de bevrijding uit Egypte. Een nieuwe sterke relatie met God en vergeving van zonde om dat mogelijk te maken. Een nieuw hart dat vol is van God. En daardoor mensen die gaan voor God. Die niet meer vragen hebben over wie God is, maar Hem kennen. Die in alles leven voor Hem. Daarvoor heeft Jezus geleden en is Hij gestorven aan het kruis. Dat God alles is in allen. Dat hier op aarde Gods rijk gekomen is. Dat heel de schepping bevrijd is. Geen pijn. Geen ruzie. Geen ongelijkheid. Geen onrecht. Geen oorlog. Geen honger. Geen oneerlijke samenleving. Alles nieuw! Vier je avondmaal? Ga dan daar naar op weg. Naar Gods rijk. En laat het beginnen bij je hart: Gods wet in jouw hart gekerfd. Heel je leven voor God. Ken Hem in alles! Eer Hem in alles!

9 Hebreeën 4,14-16 Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2, Hebreeën 4,11-16 Preek over Hebreeën 4,14-16 Zingen: Gez 155 Gebed afgewisseld met Gezang 37, Collecte Zingen Ps 65, Zegen Opmerking: Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl Preek over Hebreeën 4,14-16 Bidden dankzij Jezus onze hogepriester 1. Bidden. Het heeft iets vanzelfsprekends. Natuurlijk gaan we vanavond bidden. En heel veel mensen bidden. Bidden, dat kan iedereen. Over heel de wereld wordt gebeden, in alle

10 godsdiensten. Je hoeft maar je handen te vouwen en je kunt beginnen. Toch? Maar is elke manier van bidden gelijk? Als je op internet eens op zoek gaat naar hoe Moslims bidden, dat zie je dat je op de voorgeschreven tijden moet bidden. Je moet beginnen met Allahoe Akbar, Allah is de grootste. Wat je moet zeggen, de verschillende houdingen, het is allemaal voorgeschreven. De nadruk ligt op het erkennen van de grootheid van Allah. Allah blijft op afstand. Hindu s moeten oppassen op welke dag ze iets doen. Je moet altijd rekening houden met de invloed van verschillende goden. Mantra s moeten goed uitgesproken worden. Elke god heeft zijn eigen mantra s zinnen die je niet begrijpt als Nederlander. Zonder probleem heb je zomaar meer dan 30 goden bij elkaar. Er horen offers bij. Moderne westerse mensen, soms kerkgangers, die bidden, kun je weer iets heel anders horen zeggen. Je bidt niet om God iets te vragen. Bidden is een vorm van meditatie, therapeutische meditatie. Je wordt er rustig van. Het verandert jou zelf en maakt dat je houding beter wordt, liefdevoller. Of er een god is die luistert, dat is nauwelijks van belang. Lang niet alle gebeden zijn zo concreet en persoonlijk als wij het gewend zijn. Zoals we hier straks samen bidden dat is totaal anders dan Moslims of Hindu s het doen. Is het wel zo vanzelfsprekend, zoals wij hier bidden? Daarom is het mooi dat het vanavond èn biddag is, èn het begin van de 40-dagentijd de tijd waarin we nadenken over het lijden en sterven van onze Heer, Jezus Christus. Wij bidden als volgelingen van Jezus. Wij bidden dankzij zijn lijden en sterven. Bidden als christen is een heel eigen manier van bidden. Wat is dat dan? Wat heeft Jezus aan ons bidden verandert?

11 Daarover wil ik vanavond met jullie nadenken, naar aanleiding van Hebreeën 4, En we nemen in ons achterhoofd mee wat we gelezen hebben in Hebreeën Wat je proeft in de Islam en in het Hindoeïsme, dat is: god, het goddelijke, staat op afstand. En zo is het ook! God is op afstand komen te staan en wij gaan een keer dood. Onze relatie met God is stuk gelopen en daar waren we zelf bij. Het was onze eigen schuld. Zonde, noemt de Bijbel dat. Nu zijn we sterfelijke mensen geworden. Ons leven ligt in het donker angst voor de dood, de macht van de duivel. Slaven zijn we geworden. En dus kunnen we helemaal niet meer open en vrij met God omgaan als er niks gebeurd. We zijn zelf bang zou God wel naar ons luisteren? We schamen ons. We voelen schroom, zegt Hebreeën. Kom ik weer Zou God naar mij luisteren? In de tabernakel, de tent van God in Israël, werd die afstand heel duidelijk. Alleen de priesters mochten offers brengen. Elke dag mocht maar één priester met reukwerk het heilige in. Eerbied, afstand. En maar één keer per jaar mocht de hogepriester voorbij het voorhangsel in het allerheiligste komen. Eén keer per jaar maar, met bloed van een offer voor zichzelf, want anders zou hij het niet overleven. Afstand tussen zondige mensen en de heilige God. Die afstand blijft er als je leeft zonder Jezus. Als je bidt zonder Jezus. Dan blijft God op afstand.

12 Hij komt niet dichtbij. Je hebt het gevoel: ik moet het goed doen. Anders luistert hij niet. Zou het helpen om de woorden goed uit te spreken? Plechtige taal zou Hij dan luisteren? Maar dat kan ik niet, daar heb ik niet voor geleerd. Kan ik dan wel bidden? Misschien voelt het wel alsof je bidt tegen een muur. Een gesloten hemel. Bidden is niet vanzelfsprekend! 3. Maar het is niet gebleven zoals het toen was. Het volk Israël had een tabernakel op aarde. Het echte heiligdom, zegt Hebreeën, is in de hemel. En nu is er voor het eerst een hogepriester die met een offer in dat heiligdom in de hemel binnengegaan is. De Zoon van God zelf. In Hem schittert Gods luister. Hij is Gods evenbeeld. En hij zag dat wij mensen van vlees en bloed een probleem hadden een groot probleem. Gevangenschap, de macht van de duivel, doodsangst, sterven. Zondige mensen. En Hij is een mens geworden! Stel je voor dat je een imker bent, en je hebt bijen. Misschien weten jullie dat bijen in Europa een groot probleem hebben: ze sterven s winters massaal. Het klinkt raar, maar denk je eens in: die imker is zo begaan met zijn bijen, dat hij alles wel wil doen. Hij wil dat probleem van de bijensterfte oplossen. Uiteindelijk kiest hij er voor om zelf bij te worden. En als een bij te sterven. Om zo hun problemen mee te maken en op te lossen. Bizar? Onmogelijk?

13 Wat God gedaan heeft in zijn Zoon is nog veel onwaarschijnlijker. Maar wel hiermee vergelijkbaar. De Zoon van God wordt mens. God wordt mens. En God wordt als mens op de proef gesteld. In elk opzicht, net als wij kijk in 4 vers 16. De duivel heeft van alles geprobeerd om Jezus te laten zondigen. Gods Zoon is iemand geworden die net als wij weet wat het is om te worstelen. Met verleiding. Met jezelf. Met wat anderen je aandoen. Met ziekte. Met teleurstelling. Maar nooit is hij bezweken. nooit heeft hij gezondigd. En hìj is onze hogepriester. Hij heeft zelfs geleden daar staan we de komende weken bij stil. Geleden, en hoe. Onschuldig is hij door mensen uitgekotst. Weg met die man. Sla hem maar aan een kruis. Met spijkers aan een kruis vastgetimmerd. Maar Hij is trouw gebleven aan God, zijn Vader. Hij is doorgegaan en heeft in de Heilige Geest als een offer zich aan God gegeven. Hij verzoent onze zonden. Bedekt ze. Doet ze weg. Neemt ze mee in zijn dood. Offert zichzelf. Wat een wonder, dat offer. Zondag mogen we speciaal stilstaan bij Jezus dood, in het avondmaal. Wen er nooit aan! Laat zijn dood nooit vanzelfsprekend worden. En met dat offer van zichzelf is hij na zijn opstanding, met hemelvaart de hemel doorgegaan. Kijk in 4,14. Jezus is als hogepriester met zijn eigen bloed in het heiligdom naar binnen gegaan. Al onze zonde verzoent hij. Alle afstand overbrugt hij. Hij is bij God voor ons! Hij maakt de weg naar God open! Nu kunnen we bidden! 4. Ja, nu kunnen we bidden. Dankzij Jezus onze hogepriester.

14 Bidden is niet vanzelfsprekend. Kijk om je heen, hoe mensen die zonder Jezus leven bidden. Zonder Jezus is God op afstand. Met Jezus wordt het zo anders. Dan is Jezus er: de perfecte hogepriester die ons uitnodigt: Kom, kom naar de troon van God. En bid. Wees niet bang. Denk niet dat God je niet ziet staan. Doe niet moeilijk alsof God alleen luistert als je de goede houdingen kent, de juiste technieken hebt geleerd, de goede mantra s, de goede formules. Denk je dat God daarvan onder de indruk zou zijn? Dat daardoor God dichterbij komt? Natuurlijk niet. Jezus met zijn dood, zijn offer, Jezus overbrugt de afstand. Door alle muren heen, voorhangsel of niet, door alle aardse tempels heen, over de grote kloof tussen God en mens heen, is Jezus naar God gegaan. En Hij is de weg! Wij mogen achter hem aan. Daarom zegt Hebreeën 4,14: hou vast aan het geloof dat we belijden. Van het geloof in Jezus hangt heel je gebed af. Want die hogepriester weet wel wie jij bent. Hoe jij en ik in elkaar zitten. Onze zwakheden. Als we onszelf of elkaar tegenvallen. Teleurstellen. Hij weet het uit ervaring en hij voelt met ons mee! En juist dan nodigt Hij ons uit: Kom, kom naar de troon van de Genadige. Ga met Jezus mee, de hemel door, voorbij alle muren en voorhangsels. Direct naar de troon van God de Genadige! Je Vader! Bid vol vertrouwen. Zonder angst.

15 Bid om hulp. Bid om barmhartigheid. Bid om genade. Kom in Christus, kom in geloof. Stort je hart uit bij God in jouw woorden. Leg je persoonlijke zorgen bij God neer. Bid voor grote en kleine dingen. Ook voor je dagelijks brood. Ook voor gewas en arbeid. God zal horen en helpen op het juiste tijdstip. In de NBV staat dat er niet zo duidelijk, in het grieks en in andere vertalingen wel. God helpt en reageert op het juiste tijdstip, als Hij weet dat het goed is. Bidden is niet vanzelfsprekend. Dankzij Jezus lijden en sterven mogen wij bidden. En dus mogen we bidden. Laten we straks dus zonder schroom naderen tot de troon van de Genadige, waar we als we hulp nodig hebben op het juiste tijdstip barmhartigheid en genade vinden. Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum

16 Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet Lied Gez 168 k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God Wet Lied Ps 84,1.2 Gebed Bliid Boadskip Sjongers Lezen uit de Bijbel Marcus 14,1-11 Preek over Marcus 14,1-11 Zingen Opw 462 aan uw voeten Heer Bliid Boadskip Sjongers Gebed Collecte Zingen Gez 111 Jezus leeft in eeuwigheid Zegen Bliid Boadskip Sjongers Opmerking: Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl Preek over Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde 1. Ik heb hier een fles. Hij ruikt. Wie wil even ruiken? Ruikt-ie lekker? [laten ruiken] Wat zou jij zeggen? Als ik een grote fles parfum kocht voor Janneke. Mijn vrouw. En dan eentje die nog veel duurder is. En

17 nog veel lekkerder. En ik zou de dop er zo vanaf halen. [dop eraf] En de hele fles helemaal over haar heen gooien in een keer hele fles leeg? Wat zou je dan zeggen? Wat zouden jullie daarvan vinden? [vragen] Dat doe je natuurlijk niet! Jammer van die lekkere fles. Istie in één keer op! En dat is toch ook helemaal niet lekker? Veel te veel! Dat ruikt toch ook veel te sterk! Nou weet je? Jezus is aan het eten. Zat Jezus aan tafel? Nee! Hij lag op een bed te eten. Dat deden ze toen. Heerlijk eten, ze hadden lekker gekookt. En dan komt Maria er aan. Met een fles hele dure parfum. Wie van jullie heeft er zelf een fles parfum? Daar ben je vast heel zuinig op of niet? Niet te veel gebruiken een beetje, dat is lekker. Maar

18 teveel? Dan ruikt hele kerkzaal naar de parfum! Kijk eens wat Maria doet! Ze gaat naar Jezus toe. Ze breekt de fles kapot zo krak! De hals eraf. En ze giet die hele fles leeg op Jezus. Op zijn hoofd. Op zijn voeten. Hij is helemaal leeg. Overal ruik je het. Het hele huis ruikt naar parfum. Ruik je het? En moet je kijken. Maria pakt geen handdoek. Maria heeft lang haar. Met haar lange haar maakt ze zijn voeten droog! Maria houdt van Jezus. Maria houdt heel veel van Jezus! Houden jullie van Jezus? Dat wil ze laten zien. Heel die parfumfles in één keer hij is voor Jezus! Haar lieve Jezus! 2. Nou ja! Wat vind je daarvan? [reactie?] En de mensen bij Maria? Die vinden het maar gek. Die kijken boos. Die zeggen tegen elkaar: Moet je kijken! Die rare Maria. Dat doe je toch niet? Zo veel parfum in een keer. Hele dure

19 parfum! Weet je wat zo n fles kost? Een heel jaar hard werken! Evenveel als een dure auto! Je kunt het geld beter aan de arme mensen geven. Dit is weggegooid geld. Alles in één keer op! Is ze gek geworden? Zeg jij dat wel eens tegen iemand? He joh, jij doet gek! Jij bent raar! Doe es gewoon! Of zeggen mensen dat wel eens tegen jou? Wat doe jij nou? Doe niet zo raar! Ben je gek geworden! Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Misschien wil je wel zingen en klappen in de kerk. Maar de mensen vinden het raar. Dus je doet het maar niet. Misschien wil je wel je handen in de lucht steken. Maar de mensen vinden het raar. Dus je doet het maar niet. Stel je voor. Wat zouden de mensen zeggen? Ik heb het allebei wel eens. Soms denk ik ook: joh, doe niet overdreven. Doe es gewoon. En dan denk ik afkeurend: Wat sta jij overdreven te zingen! Soms denk ik ook: weet je, ik doe maar gewoon. Dan val ik niet op.

20 Dan zegt niemand: Jij bent raar! Ik steek geen hand in de lucht als ik zing. Straks wordt iemand er boos om. Zo gaat dat. Iemand is enthousiast. Iemand is blij. Iemand laat het ook zien. Maar anderen vinden het gek. Anderen zeggen: joh, dat hoort niet. Doe eens gewoon. En daarna? Zou je dan nog durven? Of ben je nu bang? Ik doe wel gewoon Ik wil niet opvallen. Maar dominee, het is toch ook gek? Dat doe je toch niet? Een hele fles dure parfum? Daar ben je zuinig op. Zoveel parfum in één keer, dat is toch niet lekker? Het is veel te veel in een keer. Jammer van de parfum!

21 En klappen; of je handen omhoog doen, in de lucht met zingen; dat doen wij toch niet? Het is toch ook raar? Doe maar gewoon allemaal. Dat vind ik zelf ook fijn. Wat moet ik anders doen? Ik doe gewoon jij doet gewoon klaar. Al die gekkigheid, al dat gedoe. Ik hou er niet van. Dat vindt Jezus vast ook! Jezus zorgt voor de armen. Dat moeten wij doen. Wees zuinig met geld. Dan kun je iets geven! Jezus vindt al die gekkigheid vast ook maar raar. Wat overdreven zo is Jezus toch niet? Jezus doet heus ook gewoon normaal. 3. Maar dan komt Jezus. He, jullie maken haar bang! Straks durft ze niet meer. Laat haar met rust. Ze doet iets goeds voor mij! Hè? Hoor ik dat goed? Vindt Jezus het niet gek? Zegt Jezus niet: Maria, doe niet zo raar! Bewaar die parfum toch.

22 Wat doe je nou weer? Nee. Jezus ziet: Maria doet het voor mij. Jezus zegt niet: Doe maar gek. Doe maar raar. Ga tekeer als een beest. Jezus zegt: Maria doet iets goeds voor mij. Jezus ziet: Maria houdt van mij. Maria geeft mij alles wat ze heeft. En dat maakt hem blij. Dat is belangrijk: Maak Jezus blij met jouw liefde. Niet wat de mensen vinden. Misschien vinden de mensen jou raar. Nou, dat is dan maar zo. Maak Jezus blij met jouw liefde. Hoor je dat Jezus dan zegt: jij doet iets goeds voor mij. Dat maakt mij blij! Hoe maak jij Jezus blij? Hoe laat jij zien: Ik hou van Jezus? Laat het maar zien! Ook al vinden de mensen het raar. Zeg het ook zelf niet: Jij bent raar! Doe niet zo gek. Maak een ander niet bang. Maar is Jezus dan gek?

23 Zoveel parfum, dat wil je toch niet? Zoveel parfum, dat stinkt! Soms gebruikten ze vroeger wel zoveel parfum in één keer. Bij een begrafenis. Als er iemand gestorven is. Dan deden ze heel veel parfum op het dode lichaam. Anders rook het niet lekker meer. Zeker als het heel warm is. En in het land van Jezus is het heel warm. Dus bij een begrafenis. Dan gebruikten ze heel veel parfum. Is Jezus dan gek? Nee, Jezus weet: straks ga ik sterven. Sterven voor jullie allemaal. Sterven aan het kruis. Dat weten jullie toch: Jezus is aan het kruis gestorven. Voor ons allemaal. En dan staat Hij op. Alles wordt nieuw. Jezus weet: bijna ga ik sterven. Dan word ik begraven. Daarom: het is goed, al die parfum. Voor straks. Voor in mijn graf. Maria doet iets goeds voor mij.

24 Maria houdt van mij. Ze geeft alles wat ze heeft. Maria die snapt het: Jezus gaat dood. Daar is het goed voor, al die parfum. 4. Wat vinden jullie daarvan? [reactie?] Misschien vind je het gek. Nu nog gekker dan eerst. Wat een geklets. Die Jezus is niet wijs. Hij is nog niet dood je begraaft hem nu toch niet? Wat denkt die Jezus wel? Dat Hij God is of zo? Kom op Jezus, doe es normaal. Is hij niet meer goed bij zijn hoofd? Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik geloof hem niet meer. Ik hoor niet meer bij hem. Dat denkt Judas. Weg met die Jezus. Weet je wat? Ik ga hem verraden.

25 Misschien krijg ik dan geld! Meer geld dan die parfum kost. Straks word ik nog rijk. Denk jij dat ook? Die Jezus is gek? Judas was een leerling. Hij kende Jezus heel goed. Hij had alles gezien: de wonderen. Hij had alles gehoord: de verhalen. Het raakt hem niet meer. Dat kan dus zo maar. Je was een leerling. Maar je wilt hem niet meer. Pas op! Verraad Jezus niet! Of denk je iets anders? Was ik maar zo als Maria. Kon ik dat maar. Alles geven wat ik had. Maar ik durf niet. Dan vinden de mensen me raar. Ik kan het niet. Mijn liefde is te klein. Zo kan ik het nooit. Maar Jezus is er toch?

26 Jezus is God. Jezus ziet jou. Hij ziet wat je doet. En waarom. En Hij houdt van jou. Als Hij gaat sterven, dan is het voor jou. Als Hij weer opstaat, dan is het voor jou. Hij doet het uit liefde! Hij maakt je vrij. Vrij van de mensen. Vrij van de trots. Ik wil bewondering. Vrij van het bang zijn. Wat zouden ze zeggen? Wat maakt het uit? Het gaat om wat Jezus zegt! Hou zelf van Jezus. Maak hem blij met je liefde. Zoals jij bent. Met alles wat jij hebt. Geef Hem al je parfum wat is dat voor jou? Laat Hem lekker ruiken hoe kun jij dat doen? Laat het Hem zien: Heer, ik hou van u! Geef Hem je geld. Geef Hem je tijd. Zing uit volle borst.

27 Praat over Hem. Steek je handen in de lucht. Doe mee met je kring. Doe mee in de kerk. Waar doe je het voor? Toch niet voor jezelf? Doe het voor Jezus dan is het goed! Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33

28 (Zingen Ps 45,1.4) Preek over Efeze 5,32 Zingen: EL 166 Lezen Doopformulier Bediening van de doop Zingen: Ps 105,1.5 Aanbieden doopkaart (Middag: geloofsbelijdenis Zingen: LB 90,2.5.11) Gebed Collecte Zingen LB 296 Zegen Opmerkingen: - Bij deze preek is een Samen GROEI-en (een samenvatting met verwerkingsvragen) beschikbaar; - Ook heb ik een pp-presentatie bij deze preek gemaakt - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl Preek over Efeze 5,32 Christus liefde: geheim van een christelijk huwelijk 1. Ik heb zelf niks met Valentijnsdag. [dia 2] Meestal koop ik wel bloemen voor Janneke, maar dan voor 14 februari. Dit jaar met Valentijnsdag op maandag viel er niet aan te ontkomen Maar Valentijnsdag leek me wel een mooie aanleiding om het over het huwelijk te hebben: vooral over het geheim van een christelijk huwelijk. Bovendien laten jullie Marije vandaag dopen [dia 3] Haar overgrootvader wenste haar toe dat ze de Here Jezus mocht

29 leren kennen. Vlak na haar geboorte mocht pake De Vries Marije zien, toen hij nog leefde ze waren allebei in het MCL. Nu wordt ze gedoopt. Wat zal er van dit kleine meisje worden? Ze is in Gods hand. Maar wij kunnen God in de weg lopen. Of voor Hem een bruikbaar instrument zijn. Als eerste via jullie, Henny en Emil, mag Marije de Here Jezus leren kennen. Dan heeft Marije belang bij een liefdevol en stabiel gezin. Bij een vader en een moeder die van elkaar houden [dia 4] en blijven houden. Wat is het geheim van een goed huwelijk? [klik] Daarover valt veel te zeggen. Maar we zitten hier niet bij een huwelijkstherapeut, we luisteren naar een apostel van Jezus Christus. Hij wil laten zien: wat gebeurt er als Christus in je huwelijk centraal staat? Paulus is bezig om te laten zien: jullie horen bij Christus wat betekent dat in de gewone alledaagse verhoudingen? Leven als christen is voor Paulus: Zo leven dat je steeds meer in alles uit Jezus put. Zo leven dat je steeds meer ziet dat jij bij Jezus hoort. Hij daagt ons uit: jullie zijn in Christus nieuwe mensen, laat dan in alles zien dat je Jezus Christus volgt. Dus ook in je huwelijk. Is het vanmorgen dus alleen interessant voor getrouwde christenen? Dat hoop ik niet. Zelfs als je geen christen bent, kun je wel zien hoe belangrijk Jezus voor Paulus is, juist in alledaagse relaties. Te zien hoe hij Jezus Christus centraal zet in een huwelijk, is leerzaam voor iedereen. Christen of niet, getrouwd of ongetrouwd, ook al heb je geen kinderen en ook als het pijn doet omdat je huwelijk stukgelopen is Kijk mee wat er gebeurt als Jezus in je leven centraal komt te staan en dit keer dan in je huwelijk. Wat is het grote

30 geheim van Jezus? Wat zou Jezus te bieden hebben aan getrouwden, in een wereld waarin zoveel relaties stuklopen? Onze kinderen hebben zo n belang bij goede, sterke huwelijken! 2. Wat gebeurt er als je huwelijk in het licht van Christus komt te staan? Juist bij het huwelijk is iets bijzonders aan de hand. Al in het Oude Testament, het eerste deel van de Bijbel, vergeleek God zijn verbond met Israel met een huwelijk. [dia 5] In het Nieuwe Testament gebeurt dat weer. We zijn op weg naar de bruiloft van het lam. Dat wil zeggen: Jezus is een bruidegom. Wie is dan de bruid met wie Jezus trouwt? Dat is zijn kerk. Wij zijn de bruid. [klik] De relatie die wij met z n allen samen met Jezus hebben, kun je vergelijken met een huwelijk. Dus een man en een vrouw lijken op Jezus en de gemeente? [klik] Dat is wel Gods bedoeling, ja. Man en vrouw worden één vlees, één lichaam. De vrouw is het lichaam van de man. Zo zijn ook Jezus Christus en de gemeente één. De gemeente is het lichaam van Christus. Wat een wonder niet? Dat wij wij samen als mensen hier in deze gemeente zo n diepe eenheid met Jezus mogen hebben. Zo intiem. Zo liefdevol. Zo onverwacht. En kijk hoe groot Gods liefde is. In het Oude Testament: God houdt ontzettend veel van Israel, hij is als een man die blijft houden van een vrouw die steeds weer vreemd gaat. Jezus houdt zo veel van zijn gemeente, dat Hij alles voor haar over heeft, zelfs zijn leven, zegt Paulus, vers 25.

31 Oftewel: God geeft een geweldig voorbeeld van liefde, van huwelijkstrouw, van inzet voor zijn vrouw. God laat zien: dit is liefde zoals ik het in gedachten had. Dit ben ik liefde. Paulus zegt: we horen bij Christus, we houden van Hem, Hij is alles voor ons. Als Jezus in ons zichtbaar wordt, dan worden we mens, dan worden we nieuw en genezen. Volg Jezus in je leven! En ook in je huwelijk. En dan kun je het omkeren: Er is een diep geheim: Jezus relatie met ons lijkt op een huwelijk. [dia 6] Zo intiem zijn we met Hem verbonden. Zoveel houdt Hij van ons. En wij: maak jij hem zichtbaar, als je getrouwd bent? Of maak jij Hem onzichtbaar? Lijkt jouw huwelijk op Jezus relatie met ons? Paulus heeft dus een duidelijk ideaal en een uitdaging voor iedereen die getrouwd is: [klik] Maak samen als man en vrouw Christus zichtbaar in je huwelijk! Laat zo aan Marije, aan je kinderen als je die hebt, je omgeving, de liefde van Jezus zien! 3. Dus dominee, het geheim van een goed huwelijk is: Jezus is ons voorbeeld. Hou van elkaar zoals Jezus van ons houdt. En als wij dat doen, laten we Jezus zien aan onze omgeving? Nou, Paulus gaat verder. Het mysterie van de eenheid tussen ons en Christus is dieper. Het wonderlijke is: als je gelooft in Jezus, ben je één met Jezus. Dan is Jezus meer dan een voorbeeld. Jezus is de bron van alles wat je mag zijn en worden. Ook van onze liefde! Kijk wat Paulus zegt: [dia 7]

32 Christus heiligt en reinigt de kerk de christenen. Hij maakt ze zuiver en heilig. Zonder vlek of rimpel. Vers 25 en 26. Hij voedt en verzorgt zijn lichaam, de kerk. Vers 29. Het mysterie is juist de diepe eenheid tussen Christus als het hoofd en de kerk als zijn lichaam. Uit Christus krijgen we onze groei, ons leven. Zo diep is deze eenheid. Twee worden één, net als in het huwelijk. Jezus is veel meer dan een voorbeeld. Jezus is de bron van liefde in een huwelijk. [dia 8] Mensen zeggen wel eens: de liefde was op. Dus zijn we uit elkaar gegaan. We maakten zoveel ruzie dat het voor de kinderen beter was om te gaan scheiden. Werkt het voor ons idee vaak niet zo? Onze liefde is beperkt. Wij kunnen alleen maar liefde doorgeven die we eerst gekregen hebben. Als man en vrouw kun je elkaar leegzuigen. De kinderen worden er de dupe van; scheiden is niet goed voor kinderen. Dan is het toch geweldig dat er een onuitputtelijke bron van liefde is? God die liefde is. Die in de persoon van Jezus Christus naar ons toekomt. In Jezus is een goddelijke volheid van liefde oneindig. En wij mensen die in Jezus geloven mogen met Hem één zijn. Van hem krijg je voeding, groei, leven. Aangesloten op die bron is er liefde om te geven! Jullie mogen de liefde van Jezus aan elkaar doorgeven. Aan Marije! Niet alleen getrouwde mensen, ook hun kinderen profiteren daarvan.

33 Bedenk dat alsjeblieft. [dia 9] Maak dat concreet voor je eigen gezin als je dat hebt. Voor mij betekent dat: ik krijg liefde van Jezus Christus die ik door mag geven aan Janneke. En zij mag hetzelfde doen naar mij. Samen mogen wij Jezus liefde doorgeven aan onze kinderen. Aan iedereen die wij thuis mogen ontvangen. Put samen je liefde uit de bron van Christus liefde! 4. Maarre dit staat toch gewoon in dienst van vrouwenonderdrukking? Al die mooie praatjes over Christus als bron van liefde het gaat hier om onderdanigheid macht voor de man! Wacht. Denk je even in waar Paulus dit zegt: in de wereld van het antieke Rome en Griekenland. Daar zei de filosoof Seneca:[dia 10]: De man is als heerser geboren en de vrouw is geschapen om gehoorzaam te zijn. Wat krijg je dan? Een dominante man die zijn gang gaat en een slaafse overheerste vrouw. Dat is vrouwonvriendelijk. Of een slappe man die niet tegen zijn vrouw op kan en gaat slaan; en een bazige, gefrustreerde vrouw die haar ding niet kan doen. Of een afwezige man en een overbelaste vrouw. Zo werkt de vloek van de zonde door. God zei na de zondeval:[dia 11] Je zult je man begeren en hij zal over je heersen. Die vloek proef je in de woorden van Seneca. En het gaat nog steeds mis tussen mannen en vrouwen.

34 Wat is dan het effect van Paulus woorden? Wordt het daar beter van of slechter? Paulus houdt het naar de vrouwen beknopt: erken het gezag van uw man als het gezag van de Heer. Die Heer heeft zijn gezag niet misbruikt. Jezus is niet dominant. Hij was juist uitermate open in het contact met vrouwen. Naar de mannen is Paulus uitgebreider. Hij zegt niet: Hou ze onder de duim. Hij zegt: Houdt van hen zoals Christus van de kerk gehouden heeft. Heb alles voor je vrouw over. Zet je in voor haar welzijn. Zorg voor haar, want je bent één met haar ze is je eigen lichaam. Neem je verantwoordelijkheid! Dus wat is het effect? [dia 12] De vloek van Genesis 3 wordt tegengegaan. Ontsporingen worden rechtgezet. Als Christus de toon aan geeft, dan geldt voor vrouwen en mannen: dienende liefde. Vrouwen, wees niet slaafs, niet gefrustreerd, niet tegendraads. Mannen, wees niet dominant, ga niet slaan, loop niet voor je verantwoordelijkheden weg. Paulus spreekt beiden aan op Christus. En zo kunnen man en vrouw weer tot hun recht komen. Elk hun eigen plek. De man als hoofd, als eerste. De vrouw als tweede, als lichaam. Elk hun eigen plek. Een twee-eenheid. Zoals dat past in je eigen huwelijk bij jullie, Emil en Henny, betekent het dat Emil overdag veel voor Marije zorgt en Henny werkt. Zo heeft ieder zijn eigen verhaal. Maar laat steeds Christus centraal staan. Dat Hij het heilig maakt. De zonde, de vloek eruit. Dat zijn liefde het doortrekt. 5. Echte liefde dat is liefde die trouw blijft en die kan

35 vergeven. Kijk maar in Efeze 5. [dia 13] Christus heeft zijn kerk gered. En Paulus schrijft: Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven 26 om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Dat was nodig. Marije wordt niet voor niets gedoopt. Wij hebben van onszelf een probleem. Als het om God gaat zijn we eindeloos overspelig. Vreemd gaan met de gekste afgoden. En God vergeten. De doop laat zien: God is daar in Jezus Christus over heen gestapt. Hij blijft houden van mensen die bij Hem weggelopen zijn. Overspel, vreemd gaan, het was bij hem niet het einde van de relatie. Het was voor hem de reden tot een ultieme reddingsactie! Hij wil iets moois van ons maken daarin gaat hij tot het uiterste! Wat een wonder ondanks onze zonde mogen we met Jezus leven, in een wonderlijk diepe eenheid. Wat een mysterie! En wat hebben wij die liefde nodig. [dia 14] Juist ook om onze huwelijken goed te houden. Ga eens kijken wat er mis gaat in huwelijken. Slechte communicatie. Ruzie. Elkaar kwetsen. Mishandeling. Langs elkaar heen leven. Onbegrip. Eenzaamheid. Christenen zijn daarin vaak niet anders dan anderen. En kinderen pikken dat feilloos op. Worden stil. Proberen te compenseren. Papa en mama moeten aardig tegen elkaar doen. Jullie gaan toch niet scheiden?

36 Maar de liefde van man en vrouw jullie liefde mag de liefde van Christus zijn. Zijn liefde in jullie liefde. Dat is het grote mysterie waar Paulus het over heeft! Jullie liefde voor elkaar, Henny en Emil genadige liefde. Wat kan er dan een mooi meisje uit deze kleine Marije groeien. Liefde die trouw blijft en kan vergeven. Hou zo van elkaar, dan kunnen jullie zo ook van Marije houden. Laat haar niet vallen. Vergeef haar als ze stout is, als ze jullie kwetst Voed haar liefdevol op, zodat ze uit kan groeien tot een mooie vrouw.. Mannen en vrouwen, hou zo van elkaar, met de liefde van Christus. Trouw door dik en dun. Het kan omdat Jezus Christus er is. Bron van liefde die trouw is en die kan vergeven. Zijn liefde blijft zelfs als je huwelijk stukgelopen is 6. Alle liefde is uit God, zegt de Bijbel. Dus de liefde van christenen èn niet-christenen. Maar niet iedereen weet dat God de bron is van alle liefde. Niet iedereen put bewust uit die bron. Niet iedereen dankt God voor die liefde. En niet iedereen wil in zijn huwelijk heel bewust Christus centraal stellen. Om als man en vrouw samen Christus liefde voor de gemeente tastbaar en ervaarbaar te maken. Niet iedereen wil Christus weerspiegelen. Samen bewust leven vanuit het geheim van de eenheid met Christus, dat kan alleen als je beide in Jezus Christus gelooft. Als je niet alleen seksueel en lichamelijk één bent, maar ook geestelijk één in Christus. Daarom zegt Paulus in 1 Korinte 7,39: [dia 15] Een vrouw is gebonden aan haar man zolang hij leeft, maar wanneer hij is gestorven, is ze vrij om te trouwen met wie ze wil, mits het een huwelijk is in verbondenheid met de Heer. Dat past bij wat je in de Bijbel steeds vindt: trouw een

37 partner die net als jij God dient. Die net als jij van Jezus houdt. Trouw met een christen. Dan kun je samen in je huwelijk getuigen van Christus. Als je met een niet-christen getrouwd bent, is het een ander verhaal. Eerder in 1 Korinte 7 zegt Paulus (vers 12-14): [dia 16] wanneer een broeder een ongelovige vrouw heeft die bij hem wil blijven, mag hij niet van haar scheiden. Dit geldt ook voor een zuster: wanneer ze een ongelovige man heeft die bij haar wil blijven, mag ze niet van hem scheiden. (NBV) Want de ongelovige man is geheiligd door zijn vrouw en de ongelovige vrouw is geheiligd door haar man. (HSV) Maar nu gaat het me hier om: hoe kun je in je huwelijk Christus centraal stellen, zoals in heel je leven? Als je nog aan een relatie moet beginnen? Kies een partner waarmee je samen kunt putten uit dezelfde bron: de liefde van Christus. [dia 17] Kies een partner waarmee je samen Christus liefde kunt weerspiegelen. Niet dat wij beter zijn iedereen is welkom bij Jezus. [klik] Kom en geniet van zijn liefde! Maar begin niet aan een liefdesrelatie voor je weet: de ander houdt net als ik van Jezus. Geef dat later aan Marije mee. Dat voorkomt veel verdriet en problemen. Gelukkige kinderen hebben baat bij liefdevolle gezonde gezinnen. Bij liefdevolle, gezonde huwelijken. Jezus Christus is de bron van liefde die we allemaal nodig hebben. [dia 18] Marije mag uit die bron putten leer haar dat te doen. Geef de liefde van Christus aan haar door. En jullie allemaal: drink uit die bron!

38 Jacobus 1,25-27 Ware liefde Themadienst over het jaarthema van het CGJO te gekke liefde. Liturgie Voorzang Ps 139, Stil gebed Votum Zegengroet Zingen LB 328 Gebed Lezen uit de Bijbel - Jakobus 1,19-27 Zingen LB 482,2.8 - Jakobus 2,14-19 Zingen LB 252,1.2. (Alternatief: Ps 15) Preek thema: Ware liefde Zingen Opw 334 (Alternatief: LB 252) (Geloofsbelijdenis Zingen: Ps 139,1.2.11) Gebed Collecte Geloofsbelijdenis Zingen: LB 456 (Alternatief: Ps 134) Zegen Opmerkingen: - Bij deze preek is een een pp-presentatie beschikbaar; - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje:

39 Preek over Jacobus 1,25-27 Ware liefde 1. God houdt van mij! [dia 2] Wow! Gods liefde is te gek zoals het jaarthema van de CGJO zegt. Dat klinkt misschien wat raar, maar het is wel zo. Kijk wat God doet wij zouden allang gezegd hebben: dat is te gek. God is zo groot, zo creatief, zo verrassend. Zoals God doet, dat verzin je toch niet? Doorgaan met houden van mensen die vreemd gaan, met andere goden. En niet maar eens een slippertje. Maar vreemd blijven gaan, kijk het volk Israël in het OT. Doorgaan met houden van mensen die jou pijn doen en je in het gezicht slaan. Kijk naar hoe het met Jezus gaat: de spijkers worden door zijn handen en door zijn enkels geslagen, en hij bidt: Vader, vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen. Volhouden met van ons houden ook al kost het je je liefste en enige kind. Wow Gods liefde is te gek! Maar dan. Kijk om je heen, en dan zie je: zomaar gaat het toch nog mis. God houdt van mij, maar het raakt me niet.

40 God houdt van mij, en ik leef gewoon verder alsof er niks gebeurd is. Dat is een risico in onze tijd: dat God van ons mag houden. Dat we het veel hebben over Gods liefde. Maar dat we stiekem God voor ons karretje spannen. Hij mag van ons houden, wij gaan onze eigen gang. Stel je voor. Thomas en Mirjam zitten bij elkaar. [dia 3] Ik hou van je, zegt Thomas. Hij kust haar. Mirjam legt haar hoofd op zijn schouder. Dan zegt ze: Wil je me een plezier doen? Thomas reageert direct: Natuurlijk! Hij kijkt haar stralend aan. Ga je morgenavond met me mee op bezoek bij mijn oma, in het verzorgingstehuis? [klik] Het wordt stil. Thomas gezicht betrekt. Nou? Eh, daar heb ik helemaal geen zin in. Ik ken haar niet eens! Mirjam is geschokt: Maar ze is mijn oma! Ik ben niet gek, zegt Thomas, om naar zo n oud mens te gaan die ik niet eens ken. Wat zou je doen als je Mirjam was? Mirjam houdt van Thomas. Thomas zegt: ik houd van Mirjam. Maar Thomas wil niet mee naar Mirjams oma.

41 Is dat liefde? En nu is de vraag, als het gaat om Gods liefde: lijk jij op Thomas? Lijk ik op Thomas? We zeggen: wow, God houdt van mij! Maar dan? 2. Als God nu hart heeft voor weduwen en wezen? [dia 4] Zwakke mensen, die tussen wal en schip vallen. De hele Bijbel door proef je: God heeft hart voor ze. Weduwen vrouwen waarvan de man gestorven is. Zeker in die tijd kwetsbare mensen. Vergelijk het met bijstandmoeders hier bij ons. En dan nog erger. Geen uitkeringen. Geen werk. Wie komt er voor ze op? Wezen. Geen vader en geen moeder meer. Wie zou van ze houden? Vergelijk het met pleegkinderen die van tehuis naar gastgezin naar weer een andere plek gaan. Geen thuis. Heb je je aan iemand gehecht, moet je weer ergens anders heen. Stel: God zegt tegen jou: ik houd van jou jij houdt van mij. Wil je mij een plezier doen? Ga je mee, naar die eenzame oude mevrouw? Als ik dan zeg: Heer, ik houd van u. Maar nee, ik wil niet naar die oude mevrouw toe. Als liefde alleen maar uit mooie woorden bestaat, wat koop je daar voor? [dia 5] Jacobus heeft het over geloof, meer dan over liefde. Maar het komt op hetzelfde neer. Jacobus is duidelijk. [klik] Als je zegt dat je in Jezus gelooft. Maar het zijn alleen maar

42 mooie woorden. Dan is je geloof niks waard. Het is dood geloof. Je houdt jezelf voor de gek. Zoals het lichaam dood is zonder de ziel, zo is ook geloof zonder daden dood. Kijk in 2,27. Bij de profeten in het OT kom je dat ook tegen. Nep-profeten zeiden: God houdt van ons! We wonen in de stad met Gods tempel. Hier kan niks fout gaan! God zegent ons. En iedereen geloofde ze. Weduwen, wezen lieten ze verhongeren. Rijken werden rijker. Tot Gods oordeel kwam! Zou dat ons ook kunnen overkomen? Zou dat mij kunnen overkomen, als dominee? We zeggen: God houdt van ons. We zijn er blij mee. We zeggen: ik geloof in God. Dus ik kom in de hemel. Straks. En nu nu ben ik net als ieder ander. Ik leef mijn eigen leven. God zorgt voor me en ik ga mijn eigen gang. En ondertussen houd ik mezelf voor de gek! Herken jij dat bij jezelf? Jacobus zegt: dan zit je op een dwaalspoor! Denk aan Thomas en Mirjam: als je zo reageert als Thomas, dan hou je niet echt van je vriendin. Als je zo met God omgaat, dan geloof je niet. Dan is je geloof dood. Dan hou je niet van God. 3. Hoe voorkom je dat?

43 Hoe voorkom je dood geloof? Denk aan Thomas en Mirjam. Thomas voorkomt het door naar Mirjam te luisteren. Door echt oog voor haar te hebben. Eh, daar heb ik helemaal geen zin in. Ik ken haar niet eens! Mirjam is geschokt: Maar ze is mijn oma! Ik ben niet gek, zegt Thomas, om naar zo n oud mens te gaan die ik niet eens ken. Wat? Hoor je wat je zegt! roept Mirjam. Ze barst in tranen uit. Hoe kun je dat zeggen over mijn oma? Je houdt niet van me! Wat zou Thomas nu doen? Hij kan het langs zijn rug af laten glijden. Zijn eigen gang gaan. Dan zal hun relatie niet lang doorgaan. Mirjam maakt het dan vast snel uit. Of Thomas kan schrikken van zichzelf waar ben ik mee bezig? Ik wil Mirjam niet kwijt! Wat ben ik een lompe boer! Excuus maken, spijt hebben, veranderen. Hoe voorkom je dood geloof? Lees Jacobus: [klik] Vers 19: ieder mens moet zich haasten om te luisteren Vers 21: En aanvaard zo de boodschap die in u is geplant en die u kan redden. Vers 22: Vergis u niet: alleen horen is niet genoeg, u moet wat u gehoord hebt ook doen. Luisteren naar het goede nieuws: God houdt van ons! Laat het

44 tot je door dringen. Oog proberen te hebben voor God. Voor wat Hij belangrijk vindt. Wat Hem boos maakt. En dat niet van je rug af laten glijden. Maar schrikken van jezelf. Waar ben ik mee bezig? Toe geven dat je fout zat. Vergeving vragen. Veranderen. Jacobus noemt dan ook de volmaakte wet die vrijheid brengt. [dia 7] Vers 25: Wie zich daarentegen spiegelt in de volmaakte wet die vrijheid brengt, en dat blijft doen, niet als iemand die hoort en vergeet, maar als iemand die ernaar handelt hem valt geluk ten deel, juist om wat hij doet. Op die wet kom ik straks nog terug. Nu wil ik dit zeggen: Luister ook naar die wet. In die wet leer je God kennen. Je ontdekt wat God mooi vindt, en wat Hij verschrikkelijk vindt. Verdiep je in die wet misschien schrik je dan wel, net als Thomas van de tranen van Mirjam schrok. Wat vindt God belangrijk? Waar houdt God van? Hoe kan ik Hem laten merken dat ik van Hem hou? Hoe kan ik Hem een plezier doen? Hoe kan ik Hem een cadeautje geven? Hoe kan ik Hem dienen? 4. God dienen. Dat klinkt zo zwaar. Hoe kan ik God dienen? Godsdienst niet echt een woord dat je combineert met houden

45 van God. Zo n woord uit de kerk. Maar kennen jullie de vijf talen van de liefde? Waarderen met woorden, tijd en aandacht geven, aanraken, cadeaus geven en dienen. Je kunt van elkaar houden door elkaar te dienen. Ik kan van Janneke houden door s avonds voor haar de afwasmachine in te ruimen en de keuken netjes te maken. Als je die vijf talen nu eens toepast op hoe wij van God houden, wat krijg je dan? Dan krijg je bijvoorbeeld dit: [dia 8]: - Woorden van liefde: Hem aanbidden, loven en prijzen. - Tijd maken: Bijbel, gebed, kerkdienst - Cadeau s geven mijn leven een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst, Romeinen 12,1 - Dienen dingen voor Hem doen, Hem helpen, je voor Hem inzetten. De laatste twee horen er bij. Echt van God houden dat is ook dat je hele leven een cadeau voor God is. Dat is ook God dienen. Godsdienst = liefde. Tenminste, zegt Jacobus, als het reine en zuivere godsdienst is. Dat is de taal van de tempel en van het offer. [dia 9] Net zoals in Romeinen 12,1: mijn leven een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst. Wij hebben geen tempels meer. We gaan niet meer met dieren naar een altaar. Dus klinkt dat voor ons wat gek. Maar de grap is: we hebben geen tempels meer nodig, omdat wij samen tegenwoordig de tempel zijn. Wij als gelovigen, wij zijn

46 de tempel van de Heilige Geest. We hebben geen offers meer nodig, omdat wij net als Jezus onszelf aan God mogen offeren. Heel ons leven één groot creatief mooi offer voor God. Dat is van God houden: zoals het past bij God. Rein. Niet vies. Zonder vlekken. Zuiver. Puur en echt. Niet gemengd met vervuiling. Heilig. Aan God gewijd. Zoals het past bij God. God welgevallig. Dus, dat God er plezier aan beleeft. Vind je dat te gek worden? Ja beste dominee, we blijven mensen. Ik wil best naar de kerk komen, maar zeur me verder niet aan mijn hoofd. Denk nog eens aan Thomas en Mirjam. Als Thomas zegt: Zeg, ik wil best met je zoenen. Ik wil met je uit. Maar naar je oma, nee, dat wordt te gek. Is dat echte liefde? [dia 10] 5. De Bijbel belooft ons zoveel. Te gekke liefde van God. God geeft zichzelf. De Here Jezus. Die voor ons sterft. Die in ons wonen wil.

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)

Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Efeze 5,32 - Christus' liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)

Efeze 5,32 - Christus' liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Efeze 5,32 - Christus' liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33

Nadere informatie

Jacobus 1,25-27 Ware liefde

Jacobus 1,25-27 Ware liefde Jacobus 1,25-27 Ware liefde Themadienst over het jaarthema van het CGJO te gekke liefde. Liturgie Voorzang Ps 139,1.2.11 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen LB 328 Gebed Lezen uit de Bijbel - Jakobus 1,19-27

Nadere informatie

Jacobus 1,25-27 - Ware liefde

Jacobus 1,25-27 - Ware liefde Jacobus 1,25-27 - Ware liefde Themadienst over het jaarthema van het CGJO te gekke liefde. Liturgie Voorzang Ps 139,1.2.11 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen LB 328 Gebed Lezen uit de Bijbel - Jakobus

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je?

1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je? 1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je? Viering Heilig Avondmaal Derde adventszondag Liturgie Voorzang LB 120,1.4 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 40,1.2.7

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias

Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias Doop Petra Boer Liturgie Voorzang Opw 599 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 103,3.4.5 Gebed Schriftlezing: Matt 16,13-28 Preek over Matt

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid 1 Petrus 4,6 Gastvrijheid Avondmaal Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2.4 Welkom Stil gebed. Votum Zegengroet Zingen: Ps 84,1.2 Wet Zingen: Ps 135,3.12 Gebed Schriftlezing: - Genesis 18,1-10a - 1 Petrus 4,7-11

Nadere informatie

Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010)

Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010) Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010) Orde van dienst Welkom en mededelingen Voorzang E.L. 352 (=Opw. 339) Votum en groet Zingen Ps. 95:1, 2 Gebed Schriftlezing Ex. 16:1-6, 13-22, 27-31, 35 Joh. 6:32-35, 40-44,

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God

Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God Samen God eren (2) Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 8,1.3 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 8,4.6 Wet Zingen: LB 169,1.2.4

Nadere informatie

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Eredienst 2 April 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Liturgie Intocht: Opwekking 464 Votum / zegengroet Psalm 43 : 1, 3, 4 Zingen: Wet in kindertaal Gebed Doven van kaars Hebreeën 9 : 1-14 Laat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Exodus 12,1-14 - God is machtig èn God beschermt - in het bloed van Jezus

Exodus 12,1-14 - God is machtig èn God beschermt - in het bloed van Jezus Exodus 12,1-14 - God is machtig èn God beschermt - in het bloed van Jezus Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 81,1.2.3 Wet Zingen: Ps 81,6.7.8 Gebed Schriftlezing: Exodus

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang: Ps 42,1.3 Votum / groet Zingen Ps 43,4.5 Wet Zingen LB 358,1 Gebed Lezen: Psalm 62 Zingen Ps 62,3.4 Preek

Nadere informatie

Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven

Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven Liturgie Welkom en evt actuele mededelingen Voorzang: - God kent jou vanaf het begin Opwekking voor kids 77 - Breng dank aan de Eeuwige Opwekking 331 -

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid?

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid? Johannes 1,1-18 2010: een jaar vol van goedheid en waarheid? Liturgie Voorzang: LB 1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 19,1.3 Wet Zingen Ps 19,4.5 Gebed Schriftlezing Joh 1,1-18 Zingen Gez 27,1.4.5 Preek

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Liturgie Voorzang: Gez 88 (uit Het lam dat ons doet leven ) Votum / groet Zingen: Ps 25,1.7 Gebed Schriftlezing: Lucas 23,44-56- Psalm

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Exodus 12:27 Om niet te vergeten

Exodus 12:27 Om niet te vergeten Exodus 12:27 Om niet te vergeten Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus!

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Liturgie Voorzang: Ps 23 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 43,3.4 WeT Zingen: Ps 81,1.4.8 Gebed Lezen: Marcus 9,2-13 Preek over Marcus 9,2-8 Zingen: Gez 68.1.3

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen :

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen : Avondmaal vieren - Psalmen en Gezangen uit Geref Kerkboek van de Gz zijn de 1 e regels 1 e couplet weergegeven Viering op 4 e zondag voor Pasen : Thema 4 e zondag : oculi meï Mijn ogen (oculi meï) zijn

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie