Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)"

Transcriptie

1 Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33 (Zingen Ps 45,1.4) Preek over Efeze 5,32 Zingen: EL 166 Lezen Doopformulier Bediening van de doop Zingen: Ps 105,1.5 Aanbieden doopkaart (Middag: geloofsbelijdenis Zingen: LB 90,2.5.11) Gebed Collecte Zingen LB 296 Zegen Opmerkingen:

2 - Bij deze preek is een Samen GROEI-en (een samenvatting met verwerkingsvragen) beschikbaar; - Ook heb ik een pp-presentatie bij deze preek gemaakt - Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl Preek over Efeze 5,32 Christus liefde: geheim van een christelijk huwelijk 1. Ik heb zelf niks met Valentijnsdag. [dia 2] Meestal koop ik wel bloemen voor Janneke, maar dan voor 14 februari. Dit jaar met Valentijnsdag op maandag viel er niet aan te ontkomen Maar Valentijnsdag leek me wel een mooie aanleiding om het over het huwelijk te hebben: vooral over het geheim van een christelijk huwelijk. Bovendien laten jullie Marije vandaag dopen [dia 3] Haar overgrootvader wenste haar toe dat ze de Here Jezus mocht leren kennen. Vlak na haar geboorte mocht pake De Vries Marije zien, toen hij nog leefde ze waren allebei in het MCL. Nu wordt ze gedoopt. Wat zal er van dit kleine meisje worden? Ze is in Gods hand. Maar wij kunnen God in de weg lopen. Of voor Hem een bruikbaar instrument zijn. Als eerste via jullie, Henny en Emil, mag Marije de Here Jezus leren kennen. Dan heeft Marije belang bij een liefdevol en stabiel gezin. Bij een vader en een moeder die van elkaar houden [dia 4] en blijven houden. Wat is het geheim van een goed huwelijk? [klik] Daarover valt veel te zeggen. Maar we zitten hier niet bij een huwelijkstherapeut, we luisteren naar een apostel van Jezus Christus. Hij wil laten zien: wat gebeurt er als Christus in je huwelijk centraal staat?

3 Paulus is bezig om te laten zien: jullie horen bij Christus wat betekent dat in de gewone alledaagse verhoudingen? Leven als christen is voor Paulus: Zo leven dat je steeds meer in alles uit Jezus put. Zo leven dat je steeds meer ziet dat jij bij Jezus hoort. Hij daagt ons uit: jullie zijn in Christus nieuwe mensen, laat dan in alles zien dat je Jezus Christus volgt. Dus ook in je huwelijk. Is het vanmorgen dus alleen interessant voor getrouwde christenen? Dat hoop ik niet. Zelfs als je geen christen bent, kun je wel zien hoe belangrijk Jezus voor Paulus is, juist in alledaagse relaties. Te zien hoe hij Jezus Christus centraal zet in een huwelijk, is leerzaam voor iedereen. Christen of niet, getrouwd of ongetrouwd, ook al heb je geen kinderen en ook als het pijn doet omdat je huwelijk stukgelopen is Kijk mee wat er gebeurt als Jezus in je leven centraal komt te staan en dit keer dan in je huwelijk. Wat is het grote geheim van Jezus? Wat zou Jezus te bieden hebben aan getrouwden, in een wereld waarin zoveel relaties stuklopen? Onze kinderen hebben zo n belang bij goede, sterke huwelijken! 2. Wat gebeurt er als je huwelijk in het licht van Christus komt te staan? Juist bij het huwelijk is iets bijzonders aan de hand. Al in het Oude Testament, het eerste deel van de Bijbel, vergeleek God zijn verbond met Israel met een huwelijk. [dia 5] In het Nieuwe Testament gebeurt dat weer. We zijn op weg naar de bruiloft van het lam. Dat wil zeggen: Jezus is een bruidegom. Wie is dan de bruid met wie Jezus trouwt? Dat is zijn kerk. Wij zijn de bruid. [klik] De relatie die wij met z n allen samen met Jezus hebben, kun je vergelijken met een huwelijk.

4 Dus een man en een vrouw lijken op Jezus en de gemeente? [klik] Dat is wel Gods bedoeling, ja. Man en vrouw worden één vlees, één lichaam. De vrouw is het lichaam van de man. Zo zijn ook Jezus Christus en de gemeente één. De gemeente is het lichaam van Christus. Wat een wonder niet? Dat wij wij samen als mensen hier in deze gemeente zo n diepe eenheid met Jezus mogen hebben. Zo intiem. Zo liefdevol. Zo onverwacht. En kijk hoe groot Gods liefde is. In het Oude Testament: God houdt ontzettend veel van Israel, hij is als een man die blijft houden van een vrouw die steeds weer vreemd gaat. Jezus houdt zo veel van zijn gemeente, dat Hij alles voor haar over heeft, zelfs zijn leven, zegt Paulus, vers 25. Oftewel: God geeft een geweldig voorbeeld van liefde, van huwelijkstrouw, van inzet voor zijn vrouw. God laat zien: dit is liefde zoals ik het in gedachten had. Dit ben ik liefde. Paulus zegt: we horen bij Christus, we houden van Hem, Hij is alles voor ons. Als Jezus in ons zichtbaar wordt, dan worden we mens, dan worden we nieuw en genezen. Volg Jezus in je leven! En ook in je huwelijk. En dan kun je het omkeren: Er is een diep geheim: Jezus relatie met ons lijkt op een huwelijk. [dia 6] Zo intiem zijn we met Hem verbonden. Zoveel houdt Hij van ons. En wij: maak jij hem zichtbaar, als je getrouwd bent? Of maak

5 jij Hem onzichtbaar? Lijkt jouw huwelijk op Jezus relatie met ons? Paulus heeft dus een duidelijk ideaal en een uitdaging voor iedereen die getrouwd is: [klik] Maak samen als man en vrouw Christus zichtbaar in je huwelijk! Laat zo aan Marije, aan je kinderen als je die hebt, je omgeving, de liefde van Jezus zien! 3. Dus dominee, het geheim van een goed huwelijk is: Jezus is ons voorbeeld. Hou van elkaar zoals Jezus van ons houdt. En als wij dat doen, laten we Jezus zien aan onze omgeving? Nou, Paulus gaat verder. Het mysterie van de eenheid tussen ons en Christus is dieper. Het wonderlijke is: als je gelooft in Jezus, ben je één met Jezus. Dan is Jezus meer dan een voorbeeld. Jezus is de bron van alles wat je mag zijn en worden. Ook van onze liefde! Kijk wat Paulus zegt: [dia 7] Christus heiligt en reinigt de kerk de christenen. Hij maakt ze zuiver en heilig. Zonder vlek of rimpel. Vers 25 en 26. Hij voedt en verzorgt zijn lichaam, de kerk. Vers 29. Het mysterie is juist de diepe eenheid tussen Christus als het hoofd en de kerk als zijn lichaam. Uit Christus krijgen we onze groei, ons leven. Zo diep is deze eenheid. Twee worden één, net als in het huwelijk. Jezus is veel meer dan een voorbeeld. Jezus is de bron van liefde in een huwelijk. [dia 8] Mensen zeggen wel eens: de liefde was op. Dus zijn we uit elkaar gegaan. We maakten zoveel ruzie dat het voor de kinderen beter was om te gaan scheiden.

6 Werkt het voor ons idee vaak niet zo? Onze liefde is beperkt. Wij kunnen alleen maar liefde doorgeven die we eerst gekregen hebben. Als man en vrouw kun je elkaar leegzuigen. De kinderen worden er de dupe van; scheiden is niet goed voor kinderen. Dan is het toch geweldig dat er een onuitputtelijke bron van liefde is? God die liefde is. Die in de persoon van Jezus Christus naar ons toekomt. In Jezus is een goddelijke volheid van liefde oneindig. En wij mensen die in Jezus geloven mogen met Hem één zijn. Van hem krijg je voeding, groei, leven. Aangesloten op die bron is er liefde om te geven! Jullie mogen de liefde van Jezus aan elkaar doorgeven. Aan Marije! Niet alleen getrouwde mensen, ook hun kinderen profiteren daarvan. Bedenk dat alsjeblieft. [dia 9] Maak dat concreet voor je eigen gezin als je dat hebt. Voor mij betekent dat: ik krijg liefde van Jezus Christus die ik door mag geven aan Janneke. En zij mag hetzelfde doen naar mij. Samen mogen wij Jezus liefde doorgeven aan onze kinderen. Aan iedereen die wij thuis mogen ontvangen. Put samen je liefde uit de bron van Christus liefde! 4. Maarre dit staat toch gewoon in dienst van vrouwenonderdrukking? Al die mooie praatjes over Christus als bron van liefde het gaat hier om onderdanigheid macht voor de man!

7 Wacht. Denk je even in waar Paulus dit zegt: in de wereld van het antieke Rome en Griekenland. Daar zei de filosoof Seneca:[dia 10]: De man is als heerser geboren en de vrouw is geschapen om gehoorzaam te zijn. Wat krijg je dan? Een dominante man die zijn gang gaat en een slaafse overheerste vrouw. Dat is vrouwonvriendelijk. Of een slappe man die niet tegen zijn vrouw op kan en gaat slaan; en een bazige, gefrustreerde vrouw die haar ding niet kan doen. Of een afwezige man en een overbelaste vrouw. Zo werkt de vloek van de zonde door. God zei na de zondeval:[dia 11] Je zult je man begeren en hij zal over je heersen. Die vloek proef je in de woorden van Seneca. En het gaat nog steeds mis tussen mannen en vrouwen. Wat is dan het effect van Paulus woorden? Wordt het daar beter van of slechter? Paulus houdt het naar de vrouwen beknopt: erken het gezag van uw man als het gezag van de Heer. Die Heer heeft zijn gezag niet misbruikt. Jezus is niet dominant. Hij was juist uitermate open in het contact met vrouwen. Naar de mannen is Paulus uitgebreider. Hij zegt niet: Hou ze onder de duim. Hij zegt: Houdt van hen zoals Christus van de kerk gehouden heeft. Heb alles voor je vrouw over. Zet je in voor haar welzijn. Zorg voor haar, want je bent één met haar ze is je eigen lichaam. Neem je verantwoordelijkheid! Dus wat is het effect? [dia 12] De vloek van Genesis 3 wordt

8 tegengegaan. Ontsporingen worden rechtgezet. Als Christus de toon aan geeft, dan geldt voor vrouwen en mannen: dienende liefde. Vrouwen, wees niet slaafs, niet gefrustreerd, niet tegendraads. Mannen, wees niet dominant, ga niet slaan, loop niet voor je verantwoordelijkheden weg. Paulus spreekt beiden aan op Christus. En zo kunnen man en vrouw weer tot hun recht komen. Elk hun eigen plek. De man als hoofd, als eerste. De vrouw als tweede, als lichaam. Elk hun eigen plek. Een twee-eenheid. Zoals dat past in je eigen huwelijk bij jullie, Emil en Henny, betekent het dat Emil overdag veel voor Marije zorgt en Henny werkt. Zo heeft ieder zijn eigen verhaal. Maar laat steeds Christus centraal staan. Dat Hij het heilig maakt. De zonde, de vloek eruit. Dat zijn liefde het doortrekt. 5. Echte liefde dat is liefde die trouw blijft en die kan vergeven. Kijk maar in Efeze 5. [dia 13] Christus heeft zijn kerk gered. En Paulus schrijft: Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven 26 om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Dat was nodig. Marije wordt niet voor niets gedoopt. Wij hebben van onszelf een probleem. Als het om God gaat zijn we

9 eindeloos overspelig. Vreemd gaan met de gekste afgoden. En God vergeten. De doop laat zien: God is daar in Jezus Christus over heen gestapt. Hij blijft houden van mensen die bij Hem weggelopen zijn. Overspel, vreemd gaan, het was bij hem niet het einde van de relatie. Het was voor hem de reden tot een ultieme reddingsactie! Hij wil iets moois van ons maken daarin gaat hij tot het uiterste! Wat een wonder ondanks onze zonde mogen we met Jezus leven, in een wonderlijk diepe eenheid. Wat een mysterie! En wat hebben wij die liefde nodig. [dia 14] Juist ook om onze huwelijken goed te houden. Ga eens kijken wat er mis gaat in huwelijken. Slechte communicatie. Ruzie. Elkaar kwetsen. Mishandeling. Langs elkaar heen leven. Onbegrip. Eenzaamheid. Christenen zijn daarin vaak niet anders dan anderen. En kinderen pikken dat feilloos op. Worden stil. Proberen te compenseren. Papa en mama moeten aardig tegen elkaar doen. Jullie gaan toch niet scheiden? Maar de liefde van man en vrouw jullie liefde mag de liefde van Christus zijn. Zijn liefde in jullie liefde. Dat is het grote mysterie waar Paulus het over heeft! Jullie liefde voor elkaar, Henny en Emil genadige liefde. Wat kan er dan een mooi meisje uit deze kleine Marije groeien. Liefde die trouw blijft en kan vergeven. Hou zo van elkaar, dan kunnen jullie zo ook van Marije houden. Laat haar niet vallen. Vergeef haar als ze stout is, als ze jullie kwetst Voed haar liefdevol op, zodat ze uit kan groeien tot een mooie vrouw.. Mannen en vrouwen, hou zo van elkaar, met de liefde van Christus. Trouw door dik en dun. Het kan omdat Jezus Christus

10 er is. Bron van liefde die trouw is en die kan vergeven. Zijn liefde blijft zelfs als je huwelijk stukgelopen is 6. Alle liefde is uit God, zegt de Bijbel. Dus de liefde van christenen èn niet-christenen. Maar niet iedereen weet dat God de bron is van alle liefde. Niet iedereen put bewust uit die bron. Niet iedereen dankt God voor die liefde. En niet iedereen wil in zijn huwelijk heel bewust Christus centraal stellen. Om als man en vrouw samen Christus liefde voor de gemeente tastbaar en ervaarbaar te maken. Niet iedereen wil Christus weerspiegelen. Samen bewust leven vanuit het geheim van de eenheid met Christus, dat kan alleen als je beide in Jezus Christus gelooft. Als je niet alleen seksueel en lichamelijk één bent, maar ook geestelijk één in Christus. Daarom zegt Paulus in 1 Korinte 7,39: [dia 15] Een vrouw is gebonden aan haar man zolang hij leeft, maar wanneer hij is gestorven, is ze vrij om te trouwen met wie ze wil, mits het een huwelijk is in verbondenheid met de Heer. Dat past bij wat je in de Bijbel steeds vindt: trouw een partner die net als jij God dient. Die net als jij van Jezus houdt. Trouw met een christen. Dan kun je samen in je huwelijk getuigen van Christus. Als je met een niet-christen getrouwd bent, is het een ander verhaal. Eerder in 1 Korinte 7 zegt Paulus (vers 12-14): [dia 16] wanneer een broeder een ongelovige vrouw heeft die bij hem wil blijven, mag hij niet van haar scheiden. Dit geldt ook voor een zuster: wanneer ze een ongelovige man heeft die bij haar wil blijven, mag ze niet van hem scheiden. (NBV)

11 Want de ongelovige man is geheiligd door zijn vrouw en de ongelovige vrouw is geheiligd door haar man. (HSV) Maar nu gaat het me hier om: hoe kun je in je huwelijk Christus centraal stellen, zoals in heel je leven? Als je nog aan een relatie moet beginnen? Kies een partner waarmee je samen kunt putten uit dezelfde bron: de liefde van Christus. [dia 17] Kies een partner waarmee je samen Christus liefde kunt weerspiegelen. Niet dat wij beter zijn iedereen is welkom bij Jezus. [klik] Kom en geniet van zijn liefde! Maar begin niet aan een liefdesrelatie voor je weet: de ander houdt net als ik van Jezus. Geef dat later aan Marije mee. Dat voorkomt veel verdriet en problemen. Gelukkige kinderen hebben baat bij liefdevolle gezonde gezinnen. Bij liefdevolle, gezonde huwelijken. Jezus Christus is de bron van liefde die we allemaal nodig hebben. [dia 18] Marije mag uit die bron putten leer haar dat te doen. Geef de liefde van Christus aan haar door. En jullie allemaal: drink uit die bron!

Efeze 5,32 - Christus' liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)

Efeze 5,32 - Christus' liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Efeze 5,32 - Christus' liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33

Nadere informatie

Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)

Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33

Nadere informatie

Preek Efeziërs 5:32 - Trouwen in hou-en

Preek Efeziërs 5:32 - Trouwen in hou-en Preek Efeziërs 5:32 - Trouwen in hou-en (preek in het kader van de Marriage week) Liturgie 12 februari 2012 - ds. Bouwsma/Vonck te Houten Z. Opw. 518 (Heer u doorgrondt.) Belijdenis van afhankelijkheid

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17 -

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias

Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias Doop Petra Boer Liturgie Voorzang Opw 599 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 103,3.4.5 Gebed Schriftlezing: Matt 16,13-28 Preek over Matt

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid?

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid? Johannes 1,1-18 2010: een jaar vol van goedheid en waarheid? Liturgie Voorzang: LB 1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 19,1.3 Wet Zingen Ps 19,4.5 Gebed Schriftlezing Joh 1,1-18 Zingen Gez 27,1.4.5 Preek

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God

Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God Samen God eren (2) Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 8,1.3 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 8,4.6 Wet Zingen: LB 169,1.2.4

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Liturgie 10 maart 2019

Liturgie 10 maart 2019 Liturgie 10 maart 2019 Votum en groet Zingen Hemelhoog 493 U bent welkom We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer We zijn hier bij elkaar Om te vieren

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

2 Korinte 5,18-20 Ambassadeurs van Gods verzoening

2 Korinte 5,18-20 Ambassadeurs van Gods verzoening 2 Korinte 5,18-20 Ambassadeurs van Gods verzoening Verzoening gedreven door de liefde van Christus (jaarthema 3) Liturgie Voorzang: Ps 67,1.2 Votum / groet Zingen: Gez 111 Wet Zingen: Gez 93,1.2 Gebed

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven

Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven Liturgie Welkom en evt actuele mededelingen Voorzang: - God kent jou vanaf het begin Opwekking voor kids 77 - Breng dank aan de Eeuwige Opwekking 331 -

Nadere informatie

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen?

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Liturgie Voorzang Gez 118,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 102a,1.2 Schuldbelijdenis en genadeverkondiging: n.a.v. Handelingen 2,38-39 Zingen Ps 34,6.7.8

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Efeze 2,20-21 Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn

Efeze 2,20-21 Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn Efeze 2,20-21 Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn Afscheidsdienst Hans en Janneke Burger-Niemeijer als predikant en kerkelijk werker Liturgie Voorzang Ps 84 Psalmen voor nu Wat hou ik van uw huis

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

1 Petrus Met God, buiten je comfortzone

1 Petrus Met God, buiten je comfortzone 1 Petrus 1 2 3 Met God, buiten je comfortzone Zondag voor de vervolgde kerk en openbare geloofsbelijdenis Liturgie Zingen vooraf - Psalmen voor nu 84 Wat hou ik van uw huis - Opw 614 Uw genade is mij genoeg

Nadere informatie

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Zingen: Psalm 51: 4 en 5 Afsluiten met gebed Programma: Opening Zingen: Psalm 51: 1 en 3 Gebed Inleiding door

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 5, 32 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 5, 32 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 5, 32 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Psalm 100 : 1 4 4. Gebed om zegen over de eredienst 5. Schriftlezing: Efeziërs 5 6. Zingen: Psalm

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en)

Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 95,1.3 Als wetslezing: Galaten 5,13-26 Zingen:

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Preek over het 7 e gebod: zondag 41 HC - Schildwolde, 13 maart Kees van Dusseldorp - viering HA (middagdienst) Liturgie:

Preek over het 7 e gebod: zondag 41 HC - Schildwolde, 13 maart Kees van Dusseldorp - viering HA (middagdienst) Liturgie: Preek over het 7 e gebod: zondag 41 HC - Schildwolde, 13 maart 2016 - Kees van Dusseldorp - viering HA (middagdienst) Liturgie: Thema: Getrouwd met Christus votum en groet Ps.19:1,4 HA-formulier 4 Gz.109:1,4

Nadere informatie

Spreuken 3,9-10 Vrijgevigheid God eren met je rijkdom

Spreuken 3,9-10 Vrijgevigheid God eren met je rijkdom Spreuken 3,9-10 Vrijgevigheid God eren met je rijkdom GROEI-preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (3) Liturgie Voorzang Ps 21,7 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 148 Wet Zingen Ps 16,1-3 Gebed

Nadere informatie

1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je?

1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je? 1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je? Viering Heilig Avondmaal Derde adventszondag Liturgie Voorzang LB 120,1.4 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 40,1.2.7

Nadere informatie

Genesis 22,1-19 Vertrouw alleen op God, ook als je soms niks van Hem begrijpt

Genesis 22,1-19 Vertrouw alleen op God, ook als je soms niks van Hem begrijpt Genesis 22,1-19 Vertrouw alleen op God, ook als je soms niks van Hem begrijpt Abraham II (3) Doop Eelke Wielstra Liturgie Voorzang Gez 146 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 63,2.3 Wet Zingen LB 432 Gebed

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt

Nadere informatie

Romeinen 15,5-7 - Eensgezind God eren

Romeinen 15,5-7 - Eensgezind God eren Romeinen 15,5-7 - Eensgezind God eren p>preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (5) Liturgie Voorzang Ps 18,1.5 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,14.15 Gebed Schriftlezing - Jesaja 66,18b-24

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid 1 Petrus 4,6 Gastvrijheid Avondmaal Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2.4 Welkom Stil gebed. Votum Zegengroet Zingen: Ps 84,1.2 Wet Zingen: Ps 135,3.12 Gebed Schriftlezing: - Genesis 18,1-10a - 1 Petrus 4,7-11

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Jacobus 1,25-27 Ware liefde

Jacobus 1,25-27 Ware liefde Jacobus 1,25-27 Ware liefde Themadienst over het jaarthema van het CGJO te gekke liefde. Liturgie Voorzang Ps 139,1.2.11 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen LB 328 Gebed Lezen uit de Bijbel - Jakobus 1,19-27

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

Romeinen 15,5-7 Eensgezind God eren

Romeinen 15,5-7 Eensgezind God eren Romeinen 15,5-7 Eensgezind God eren p>preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (5) Liturgie Voorzang Ps 18,1.5 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,14.15 Gebed Schriftlezing - Jesaja 66,18b-24

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Preek over HC Zondag 8. Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 33:1,2

Preek over HC Zondag 8. Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 33:1,2 Preek over HC Zondag 8 Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 33:1,2 Viering Heilig Avondmaal Lezen: avondmaalsformulier 4 Apostolische Geloofsbelijdenis: Gez. 179b Rondgang van het brood Lezen: Efeziërs

Nadere informatie

Preek over Kolossenzen

Preek over Kolossenzen Kolossenzen 3,18-4,6 Het nieuwe leven in de praktijk Liturgie Voorzang Gez 95,1.4Stil gebedvotum / groetzingen: Zingen: Ps 16,1.3.5 s Morgens: Wet met Kol 3,1-17- Zingen: Ps 119,47.49GebedLezen: Kol 3,18-4,6

Nadere informatie

DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE

DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op 26-08-2007 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 122:1.3 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 103:1.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:1-9 & Openb.

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons

Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons Liturgie Stilte Voorzang Gez 90,1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 25,1.2 Gebed Lezing avondmaalsformulier Gebed Zingen LB 178,1.4.6 Viering Zingen Ps 113

Nadere informatie

Psalm 147 Loof God en leef met God

Psalm 147 Loof God en leef met God Psalm 147 Loof God en leef met God Dankuur voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen E&R 362 Gebed Zingen: Gez 141,1.3 Schriftlezing: Psalm 147 Zingen Ps 147,1.2

Nadere informatie

Marcus 1,29-39 Het geheim van Jezus macht

Marcus 1,29-39 Het geheim van Jezus macht Marcus 1,29-39 Het geheim van Jezus macht Doop Hieke Wester Liturgie Voorzang: Gez 167 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 148,1.2.4 ( s Middags: Gez 167) Wet Zingen: Ps 25,5.7 Gebed Lezen: Marcus 1,21-39

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Kolossenzen 3,18-4,6 - Het nieuwe leven in de praktijk. Preek over Kolossenzen 3,18-4,6 Het nieuwe leven in de praktijk

Kolossenzen 3,18-4,6 - Het nieuwe leven in de praktijk. Preek over Kolossenzen 3,18-4,6 Het nieuwe leven in de praktijk Kolossenzen 3,18-4,6 - Het nieuwe leven in de praktijk Liturgie Voorzang Gez 95,1.4Stil gebedvotum / groetzingen: Zingen: Ps 16,1.3.5 s Morgens: Wet met Kol 3,1-17- Zingen: Ps 119,47.49GebedLezen: Kol

Nadere informatie

Ontvangst van het doopkind, het bruidspaar en de familie. Uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Efeze.

Ontvangst van het doopkind, het bruidspaar en de familie. Uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Efeze. 2 KERKELIJKE HUWELIJKSSLUITING TIJDENS EEN DOOPSEL Ontvangst van het doopkind, het bruidspaar en de familie Begroeting P. In de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. A. Amen. Welkomstwoord

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Efeze 2,20-21 - Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn

Efeze 2,20-21 - Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn Efeze 2,20-21 - Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn Afscheidsdienst Hans en Janneke Burger-Niemeijer als predikant en kerkelijk werker Liturgie Voorzang Ps 84 Psalmen voor nu Wat hou ik van uw huis

Nadere informatie

leerpreek 3 over gebod 6-10 - jan. 2007

leerpreek 3 over gebod 6-10 - jan. 2007 -votum, zegen -psalm 91:1,2,8 -gebed -Ef. 5:21-33 en 1 Kor. 7:1-11 -psalm 45:1,4,5 -Zondag 41 en 44 -gezang 1:9,12,13 -preek -gezang 32:1,2,4 -apost. gel.bel. -LB 114 -gebed -collecte -psalm 148:1,4,5

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Genesis 1,31 En God zag dat het zeer goed was

Genesis 1,31 En God zag dat het zeer goed was Genesis 1,31 En God zag dat het zeer goed was Eerste zondag van de Adventstijd Liturgie Voorzang: Gez 132,1.2.6 Aansteken eerste adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 89,1.6 Wet Zingen: Ps 78,1.2

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Efeze 5: 21-6: 9: Man, vrouw en.. dienen Doop van Suus.

Efeze 5: 21-6: 9: Man, vrouw en.. dienen Doop van Suus. Efeze 5: 21-6: 9: Man, vrouw en.. dienen Doop van Suus. Orde van dienst: Voor de dienst - Psalm Project psalm 72 - Psalm project psalm 52 Witter dan sneeuw. Welkom. Aansteken Adventskaars Lezen: Jesaja

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Huwelijksformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van en aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten we eerst nagaan wat het Woord van God

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Johannes 17,20-23 Het profiel van een christen

Johannes 17,20-23 Het profiel van een christen Johannes 17,20-23 Het profiel van een christen

Nadere informatie