Het Nederlandse politieke stelsel draait door

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Nederlandse politieke stelsel draait door"

Transcriptie

1 Het Nederlandse politieke stelsel draait door Vijf vragen over de Tweede Kamerverkiezingen, vijf weken voor 15 maart Peter Kanne Opinieonderzoeker bij I&O Research 6 februari 2017 Vijf weken voor de verkiezingen, nu de campagne op stoom komt, geef ik mijn persoonlijke visie op de electorale strijd tot 15 maart. Ik maak een voorlopige balans op door vijf vragen op te werpen en te beantwoorden. Op basis van de I&O-peilingen en eerdere onderzoeken en ervaringen. 1. Hoeveel kiezers zweven nog? 2. Normaal. Doen. Hoe moet dat? 3. Wordt het een tweestrijd tussen VVD en PVV? 4. Wie wordt de grootste op links? 5. Welke partij gaat de verkiezingen winnen? 1. Hoeveel kiezers zweven nog? Al eind november vorig jaar kreeg ik deze vraag van de Volkskrant. Mijn eerste beetje lacherige reactie: wie niet? Er waren immers nog bijna vier maanden te gaan tot de verkiezingen van 15 maart. Het echte antwoord toen: ongeveer twee derde. In januari en februari blijven journalisten me die vraag maar stellen en ze willen het liefst een zo exact mogelijk cijfer. Het Algemeen Dagblad kopte 26 januari mede op basis van onze cijfers 70%. We twijfelen nog massaal. Koeienletters op de voorpagina. Is dit echt nieuws? En wat betekent dat, dat zeventig procent twijfelt? Ongeveer een op de vijf kiezers weet het al helemaal zeker. Circa driekwart tot tachtig procent twijfelt op dit moment (begin februari). Het is niet zo dat de zwevers geen enkel idee hebben; dat geldt maar voor ongeveer een kwart van degenen die van plan zijn te gaan stemmen. Blijft circa de helft van de kiezers over die twijfelen tussen twee, drie of meer partijen. De verzuchting van sommige politici zoals bijvoorbeeld PvdA Kamerlid Mei Li Vos in NRC van 4 februari dat de meeste mensen het gewoon nog niet weten en nog heel goed bij de PvdA terecht kunnen komen, moeten we helaas (voor haar) afdoen als ijdele hoop. Haar vervolgvraag Worden die linkse zwevende kiezers wel meegenomen in de peilingen? Of doen alleen mensen mee die al weten dat ze rechts gaan stemmen?, is zo mogelijk nog naïever. Nee Mei Li, we boycotten geen linkse zwevende kiezers.

2 2. Normaal. Doen. Hoe moet dat? Van de VVD moeten we Normaal. Doen. Electoraal een goede keuze: kiezers noemen normen en waarden het vaakst als argument om voor een politieke partij te kiezen. Vaker nog dan zorg of immigratie. Het geldt zowel voor CDA-, VVD-, PVV-, PvdA- als SP-stemmers. Maar hoe je die normen en waarden vertaalt naar gedrag, daar denken ze vaak heel anders over. In een focusgroep, half januari, kreeg ik op de vraag wat houdt je bezig in het dagelijks leven van een potentiele PVV-stemmer het antwoord: politiek en normvervaging. In de groep al snel vertaald als politieke normvervaging. Het was een ZZP-er uit Amsterdam Noord, blanke man van begin veertig, die naast zijn werk als vrijwilliger werkt met moeilijke jongeren. Je irriteert je aan alles. Dat iedereen maar alles op straat flikkert. Elkaar intimideren, hoe mensen elkaar bejegenen. Dat vond deze ondernemer dus niet normaal. Voor 15 maart twijfelde hij tussen PVV, VNL en Forum voor Democratie. Eigenlijk alle deelnemers aan het gesprek waren het met hem eens: dat is niet normaal en dat willen we niet in Nederland. De man naast hem herkende het ook. Hij wond zich er over op dat hij van mensen in de trein, als hij ze een paar enquêtevragen wil stellen, onbeschofte afwijzingen krijgt. Deze meneer, 43 jaar, ook blank, stemt CDA. Een derde deelnemer 45 jaar, twijfelend tussen GroenLinks en Artikel 1 ergert zich ook aan de normvervaging, maar legt dat heel anders uit. Hij vond juist mensen die je aanspreken in de trein of op straat, om een enquête af te nemen, heel vervelend. Ik heb het idee dat ze dan mijn gegevens gebruiken voor commerciële doelen. Drie blanke mannen van dezelfde leeftijd, modale inkomens, middelbaar opleiding; alle drie willen ze dat we een beetje fatsoenlijk met elkaar omgaan; maar hoe dat moet leggen de drie volslagen anders uit. Over hoe normaal migranten en moslims en andere migranten moeten doen was men het ook eens en oneens. De PVV-er: Wat je achter je voordeur doet moet je zelf weten. Als je hier een toekomst wil, dan moet je je aanpassen. De CDA-er: Ik woon in Amsterdam Nieuw-West, woon tussen de moslims. Ik zie dat heel anders. Ik vind ze heel aangepast. Hoe je Normaal Doen in de praktijk brengt hangt af van wat je norm is. En vooral in hoeverre je je eigen norm als doorslaggevend beschouwt of oog hebt voor de norm voor de ander. Waar normen & waarden voorheen vooral het stokpaardje van het CDA was, lijkt de PVV ook dit thema naar zich toe te hebben getrokken (net als immigratie, integratie en zelfs zorg). Zoals een PVV-stemmer die vroeger CDA-stemde het in onze decemberpeiling stelt: Het is de partij die het Nederlands historische kerngoed en -gedachte, de Joods-christelijke traditie, nog het best verdedigt. En dat moet je luid en duidelijk doen! Dat de VVD hier graag tussen wil komen is begrijpelijk, of het lukt moeten we nog gaan zien.

3 3. Wordt het een tweestrijd tussen VVD en PVV? Half oktober stelde hoogleraar politicologie Tom van der Meer (UvA) deze vraag op blogsite Stukroodvlees en hij gaf het volgende antwoord: Nou, nee. Dat is hoogst onwaarschijnlijk. Zo n tweestrijd zou bokkensprongen vergen van alle hoofdrolspelers: de partijen en de media en de kiezers. Maar eerlijk gezegd, we hebben het afgelopen jaar wel gekkere bokkensprongen gezien. Het begint er toch wel heel sterk op te lijken dat de strijd om de eerste plaats wél zal gaan tussen PVV en VVD. In de I&O-peiling gaan PVV en VVD al enige tijd samen aan kop, waarbij ze stuivertje wisselen om de eerste plaats. Dit beeld zien we ook in de andere peilingen, al verschillen ze met name voor de PVV sterk (van 23 tot 35 zetels). De nummer drie volgt op afstand: minder dan 20 zetels voor D66, CDA of GroenLinks. Waarom zou zo n tweestrijd tussen PVV en VVD niet kunnen plaatsvinden? Volgens Van der Meer kan dat onder andere niet omdat de twee partijen geen natuurlijke tegenhangers zijn. Voor een succesvolle tweestrijd moeten partijen zich volgens hem kunnen opstellen als elkaars tegenpolen. De VVD is economisch uitgesproken rechts, terwijl de PVV volgens Van der Meer niet echt links is. De partij van Wilders maakt regelmatig gebruik van linkse retoriek, maar stemt in de Tweede Kamer vaker als een rechtse partij. Dat mag zo zijn, maar dat hebben de PVV-stemmers niet of nauwelijks in de gaten. Sterker nog, in de ogen van veel kiezers is de PVV de beschermer van de verzorgingsstaat. Immigratie, integratie, veiligheid en normen & waarden zijn weliswaar de belangrijkste thema s voor de PVV-achterban, maar daarna volgt de gezondheidszorg. En het is interessant om te zien hoe vaak deze thema s met elkaar vermengd worden. Lees bijvoorbeeld dit citaat van een PVV-stemmer: Ik stem PVV omdat de PVV in mijn ogen staat voor Nederlanders eerst, terwijl het nu vluchtelingen eerst is. Ik vind het niet normaal dat vluchtelingen van alles krijgen, huurhuizen, terwijl Nederlanders daarvoor 12 jaar op een wachtlijst moeten staan. Inboedel en geld om opleidingen te doen...terwijl de Nederlanders die ziek zijn aan hun lot worden overgelaten. Gedwongen worden om te werken en geen geld krijgen voor omscholing of wat dan ook. Terwijl dat de mensen zijn die Nederland opgebouwd hebben. * Deze figuur komt voort uit eerder onderzoek, onder andere onderzoek (2010) gebruikt voor mijn boek Gedoogdemocratie en een herhaling van dit onderzoek eind De cijfers en posities zijn handmatig ingevuld en zijn bij benadering.

4 De manier waarop de PVV in de Tweede Kamer het initiatief van Hugo Borst en Carin Gaemers om de ouderenzorg niet langer te politiseren naar zich toe trok, is illustratief voor hoe SP, PvdA en GroenLinks zich de kaas van het brood laten eten. In het manifest van Borst en Gaemers wordt opgeroepen te stoppen met het politiseren van verpleeghuiszorg en om goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen. Het lukte PVV-Kamerlid Fleur Agema om voorafgaand aan het debat een motie over het manifest aan te kondigen. Agema sprak bij het debat vooral schande van het beleid, vertrok en kwam niet meer terug. De andere partijen knarsetandend achterlatend. Maar zij ondertekenden de PVV-motie wel. Ook de PvdA, die zich had voorgenomen dat nooit meer te doen. Dat de PVV in 2010 de verdergaande marktwerking in de zorg gedoogde (en dus mogelijk maakte) klopt. Dat ze bij de gedoogconstructie-onderhandelingen de eis dat de AOW op 65 jaar zou blijven als eerste liet vallen klopt ook. Maar in de beeldvorming is de PVV de partij die opkomt voor behoud van de verzorgingsstaat, of in de woorden van een van haar kiezers: de enige partij momenteel die opkomt voor de belangen voor de lage inkomens en luistert wat er mis gaat in onze samenleving. Een tweede argument van Tom van der Meer waarom een tweestrijd tussen PVV en VVD niet logisch is, is dat kiezers trouw zijn aan een coherent blok van partijen. Van der Meer: De Nederlandse kiezer is namelijk niet wispelturig, maar trouw aan een redelijk consistente keuzeset, een blok van twee à drie partijen die inhoudelijk op elkaar lijken. De strategische stem die veroorzaakt dat de politieke strijd een tweestrijd wordt vindt volgens hem plaats binnen het economisch linkse blok (PvdA, SP, GroenLinks) en het economisch rechtse blok (VVD, PVV, CDA). D66 wisselde kiezers uit met beide blokken. Deze analyse gaat grotendeels ook voor de verkiezingen in 2017 op. Ook nu gaat de strijd op rechts vooral tussen VVD, PVV, CDA en D66. D66 staat sociaaleconomisch iets rechts van het midden, maar is sociaal-cultureel progressief. Vandaar dat de partij van Pechtold voor zowel links- als rechtsprogressieve kiezers in aanmerking komt. Maar liefst een kwart van de VVD-stemmers en 14 procent van de CDA-stemmers overweegt ook D66. Ook ChristenUnie, 50 Plus, SGP, VNL en Forum voor Democratie komen in aanmerking op rechts. Maar Van der Meer stelt vervolgens dat omdat PVV en VVD inhoudelijk te veel op elkaar lijken zij niet kunnen fungeren als drakendoder, waarmee hij de partij bedoelt die de grootste kan worden en die daarmee kan voorkomen dat zijn tegenhanger uit het andere blok de grootste wordt. Zoals de PvdA de draak VVD leek te kunnen doden in 2012 en een deel van de primaire SP-kiezers om deze reden voor de PvdA kozen. Zo fungeerde de VVD op rechts als drakendoder met de PvdA in de rol van draak. Dat is een logische redenering als je rationeel naar de inhoudelijke programma s en het stemgedrag in de Tweede Kamer kijkt en er vanuit gaat dat de kiezers hun afwegingen rationeel maken. Dat doen ze echter niet. Zoals we ook hebben gezien bij de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen stemmen kiezers soms tegen hun (objectief gezien) eigenbelang in. Bovendien weten kiezers niet alles. Van der Meer stelt dat kiezers tamelijk consistent zijn in hun opvattingen. Ook dat klopt. Maar wat er aan het veranderen is, is dat de culturele dimensie (internationaal versus nationaal of progressief versus conservatief) op dit moment dominanter is dan de sociaaleconomische (links-rechts) dimensie. Daarnaast schuift de PVV in ieder geval in de beeldvorming op naar links. Hiermee belandt de PVV in het linksonder kwadrant, het links-conservatieve kwadrant, waar zich zo n 40 procent van de kiezers bevindt en waar eigenlijk geen partijpolitiek aanbod voor is. SP en PvdA zouden dit gat kunnen vullen, maar zijn daarvoor te progressief. Te internationaal georiënteerd, te

5 multiculti, te veel begaan met de vluchtelingen die hun heil zoeken in ons land. En de PvdA is ook nog eens te pro-eu. In de ogen van de links-conservatieve kiezers. PvdA-leider Lodewijk Asscher doet met het begrip progressief patriotisme een poging er iets tegenover te zetten: vaderlandsliefde gebaseerd op progressieve waarden. Een diverse maatschappij, waar men om geaccepteerd te worden de ander moet accepteren. Maar ik vrees dat dit niet is wat de links-conservatieve kiezers bedoelen. De SP heeft onder Jan Marijnissen een aantal schijnbewegingen in deze richting gemaakt. In de jaren tachtig schreven de socialisten het rapport Gastarbeid en kapitaal, waarin de rol van gastarbeiders en het gevaar van de islam in Nederland werden benoemd. De partij trok de conclusie dat tot dan toe geen duidelijk immigratiebeleid was gevoerd. Gastarbeiders moesten een duidelijke keuze maken: kies voor Nederland of keer terug naar het land van herkomst. Voor dit laatste zou de Nederlandse staat een premie van gulden moeten betalen. De premie kwam al gauw te boek als oprotpremie, waardoor de partij op haar schreden terugkwam. Hoewel de SP kritisch is en blijft op de Europese Unie en Oost-Europese arbeiders, is men in het vluchtelingen- en islamdebat uitgesproken progressief. Het politieke stelsel draait door: rechtsom De derde linkse partij GroenLinks was altijd al progressief en internationaal georiënteerd en is dat ook in 2017, waarbij de partij van Klaver zelfs een nog iets linkser programma (sociaaleconomisch) heeft dan onder Femke Halsema en Jolande Sap. Met als resultaat dat drie linkse partijen (SP, PvdA en GroenLinks) zich programmatisch dicht bij elkaar in het progressieve kwadrant bevinden, het links-conservatieve kwadrant braak achterlatend. Eigenlijk lijkt het hele Nederlandse politieke stelsel een draai rechtsom te maken: D66 is opgeschoven van links-progressief naar rechts-progressief. De VVD maakt in ieder geval in verkiezingstijd een beweging richting rechts-conservatisme. Waar zich ook het CDA eveneens een voormalig internationaal georiënteerde partij bevindt. De leemte die linksonder is ontstaan wordt handig gevuld door de PVV, met haar anti-immigratie, anti-eu en pro-verzorgingsstaat standpunten. Met dank aan Mark Rutte, die de PVV linkser dan de SP noemt. We hebben dus te maken met een links-conservatief gepercipieerde PVV. En daar tegenover met een VVD die sociaaleconomisch rechts is. De VVD probeert zich conservatief te positioneren, maar is in de regeringspraktijk toch nog behoorlijk internationaal, pro-eu en sober maar humaan in asielzaken opereert. De ideologische afstand tussen VVD en PVV is dus groot genoeg om ons op te kunnen maken voor een tweestrijd tussen PVV en VVD. De VVD kan naar strategische stemmen vissen van primaire CDA- en D66-stemmers. En als de nek-aan-nek-race in het voordeel van de PVV lijkt uit te vallen, kunnen ook sommige PvdA-, ChristenUnie- of zelfs GroenLinks-stemmers Mark Rutte nog wel eens aan een meerderheid willen helpen. De PVV heeft de VVD al van flink wat kiezers beroofd en kan in de strategische strijd stemmen weghalen bij 50 Plus en SP. En dan is er ook nog een groep kiezers die het niet weet of nu uitkomt bij (relatief) nieuwe protestpartijen als de Partij voor de Dieren, VNL, Forum voor Democratie, GeenPeil of Nieuwe Wegen. We leven in tijden waarin dingen gebeuren die we nog niet eerder zagen. Eigenlijk zijn het niet zulke gekke bokkensprongen als we weten dat zoals gezegd maar liefst 40 procent van de kiezers zich

6 in het links-conservatieve kwadrant bevindt en maar zo n 10 procent in het rechts-progressieve kwadrant. Terwijl dit kwadrant het internationaal georiënteerde, neoliberale kwadrant het regeringsbeleid van de afgelopen twee decennia vertegenwoordigt. Een groot deel van de kiezers is dit neoliberale beleid meer dan zat. Als ze zeggen dat ze niet gehoord worden is dat niet geheel uit de lucht gegrepen. Nog maar eens de PVV-er uit Amsterdam-Noord: Grote bedrijven krijgen enorm veel macht. Het gaat ten koste van de consument. De burger heeft betaald en we gaan gewoon zo verder. Ik zou haast blij zijn als er een soort burgeroorlog komt. Er schijnt overal geld voor te zijn behalve voor de mensen die dit land opgebouwd hebben. 4. Wie wordt de grootste op links? Op links komen GroenLinks, D66, SP en PvdA in aanmerking, waarbij D66 niet echt links te noemen is maar wel progressief. Aangevuld met de Partij voor de Dieren, 50 Plus en in (veel) minder mate de PiratenPartij, Nieuwe Wegen en Artikel 1. De echte strijd om het leiderschap op links gaat tussen GroenLinks, D66, SP en PvdA. GroenLinks en D66 staan er in de I&O-peiling, maar ook in de andere peilingen het best voor, met gemiddeld 14 tot 18 zetels. Op de voet gevolgd door SP en PvdA met tussen de 11 en 15 zetels. In percentages scoren deze vier partijen tussen de 8 en 12 procent. Heel dicht bij elkaar dus. Op links twijfelt men meer dan op rechts. De zekerheid waarmee men zegt voor GroenLinks (23 procent), SP (22), D66 (24) of PvdA (33) te kiezen, ligt lager dan bij VVD (41 procent) en PVV (33). Tegelijkertijd zijn D66 (13 procent) en GroenLinks (12 procent) partijen die men als tweede voorkeur vaker overweegt dan SP (10 procent) en PvdA (8 procent). De lijsttrekkers gaan het verschil maken Dat kan dus nog alle kanten op, zou je zeggen. Veel zal afhangen van wie er met de grote debatten mee mogen doen en hoe goed zij daar presteren. Dan komt het aan op de voormannen. Van de vier links-progressieve lijsttrekkers is Jesse Klaver het populairst: hij krijgt gemiddeld een 6,3 van alle kiezers. Onder GroenLinks-kiezers scoort Klaver een 8,2, maar hij doet het ook vrij goed onder D66-kiezers (7,1), PvdA-kiezers (7,0) en SP-kiezers (6,5). Op de vraag hoe betrouwbaar hij zou zijn als minister-president, komt Klaver echter op een vierde plaats met 38% betrouwbaar, achter Rutte (58%), Asscher (49%) en Pechtold (48%). Hier werkt zijn frisse jeugdigheid die hem voor veel kiezers juist zo aantrekkelijk maakt in zijn nadeel. D66-voorman Alexander Pechtold krijgt gemiddeld een 5,9. Van zijn eigen kiezers krijgt hij een 8,0 en daarnaast scoort hij vrij hoog onder de GroenLinks- (6,8), PvdA- (6,7) en VVD-kiezers (6,5). SP-kiezers (5,6) en 50-Plus-kiezers (5,3) zijn niet bijster enthousiast over hem. Dat is minder goed dan Klaver het doet onder de D66-achterban, maar als betrouwbare premier (48%) scoort hij duidelijk beter dan Klaver. PvdA-leider Lodewijk Asscher wordt gemiddeld met een 6,0 gewaardeerd en doet het naast onder zijn eigen achterban (7,7), vrij goed onder D66- (6,9), GroenLinks- (6,6) en VVD-kiezers (6,5). Maar net als Pechtold niet zo goed onder de SP-achterban (5,6). Hij wordt net als Pechtold wel als premierwaardig gezien (49%).

7 Emile Roemer van de SP tenslotte is qua waardering uit de top gevallen, hij scoort nog maar een 5,6. Zijn eigen achterban geeft hem een 7,7 en verder doet hij het redelijk onder de 50 Plus-kiezers (6,3). Kiezers van PvdA, GroenLinks, D66 en PVV geven hem allen een cijfer lager dan een 6. Slechts 23 procent ziet in hem een betrouwbare premier. De SP moet vooral GroenLinks en Jesse Klaver vrezen. Alles overziend hebben D66 en GroenLinks in dit linkse veld de beste papieren en zal veel afhangen van hun overtuigingskracht tijdens de debatten en of de verkiezingsstrijd sociaal-cultureel of sociaaleconomisch geframed gaat worden. 5. Welke partij gaat de verkiezingen winnen? De framing gaat het verschil maken Als de campagne grotendeels gefocust is op de sociaal-culturele thema s nationale identiteit, immigratie, integratie, veiligheid; de verticale as in de figuur zoals op dit moment het geval is, is dat gunstig voor de PVV enerzijds en D66 anderzijds. PVV en D66 zijn op culturele as het duidelijkst geprofileerd. Naast D66 vinden we ook GroenLinks aan de progressieve, internationale kant. De PVV is het scherpst gepositioneerd aan de conservatief, nationale kant. Bij de VVD begrijpen ze dat ook. In de Normaal-Doen-brief aan alle Nederlanders lijkt Mark Rutte vooral op de nieuwe Nederlanders te doelen als hij schrijft: We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. ( ) Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Maar natuurlijk is deze boodschap vooral bestemd voor kiezers die twijfelen tussen VVD en PVV. Dit, in combinatie met het uitsluiten van de PVV in een toekomstige coalitie, is een heel bewuste keuze van de VVD-leiding. En waarschijnlijk een effectieve, waarbij alle kritiek uit de linkse hoek is ingecalculeerd en dankbaar wordt aanvaard. Een betere manier om in de ogen van de kiezers op gelijke hoogte met de PVV te komen is er niet. Als de VVD er in slaagt de PVV op zijn minst te evenaren in het nationale-identiteit-debat en de sociaal-culturele thema s blijven dominant, zal het voor de PVV lastig worden de verkiezingen te winnen. Met name omdat de VVD een troef meeneemt die de PVV node mist: een robuust track record als het gaat over het nationale financiële huishouden. De VVD staat weliswaar op zo n 15 zetels verlies, maar wordt gewaardeerd om de manier waarop het land door de crisis is geloodst en een aantal zware dossiers tot een goed einde is gebracht. Mark Rutte krijgt ook persoonlijk veel waardering: een duidelijke premiersbonus (qua populariteit zit hij net achter Klaver en Gert-Jan Segers met een 6,1), waarbij men zelfs kort na het aftreden van Van der Steur vaak zijn doorzettingsvermogen roemt: Het is de partij die de afgelopen jaren heeft bewezen dingen voor elkaar te krijgen. Waarbij ik veel respect heb voor Rutte die ondanks alle tegenstromen koers weet te houden. Als economische thema s toch weer dominant worden, zoals bij de meeste Tweede Kamerverkiezingen gebeurt, zal de PVV waarschijnlijk wegzakken. Dan zal de VVD tegenover een van de linkse partijen komen te staan. In dat geval zal de uitdager op links waarschijnlijk GroenLinks zijn of als Asscher de ballast van vier jaar regeren met de VVD geloofwaardig van zich af weet te werpen toch weer de PvdA. D66 is hiervoor niet links genoeg en zal waarschijnlijk zetels gaan

8 verliezen aan enerzijds de VVD en anderzijds GroenLinks en/of de PvdA. De SP lijkt me geen kans te maken mee te doen in deze strijd. Roemer zal niet in staat zijn net dat extra duwtje te geven dat een partij in deze cruciale fase nodig heeft. Ook in dit scenario heeft de VVD duidelijk de beste papieren. Maar dit zeg ik vijf weken voor de verkiezingen. Nog niet bekend met de events en bokkensprongen die we tijdens de komende campagne gaan meemaken. En het is dan ook vooral geen voorspelling voor de eindoverwinning. Peter Kanne Opinieonderzoeker I&O Research 6 februari 2017 I&O Research publiceert nog politieke peilingen op: Woensdag 15 februari Woensdag 1 maart Woensdag 8 maart Dinsdag 14 maart: slotpeiling Blijf op de hoogte van onze peilingen Internet: Meest recente I&O-peiling (31 januari): VVD lijdt nauwelijks onder aftreden Van der Steur

De Stemming van 8 januari 2017

De Stemming van 8 januari 2017 De Stemming van 8 januari 2017 Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

De Stemming van 18 december 2016

De Stemming van 18 december 2016 De Stemming van 18 december 2016 Hoewel er wel belangwekkende gebeurtenissen waren op het politieke vlak, zoals de aanvullende verklaring inzake het verdrag met Oekraine en de positieve prognose van het

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

2016 / Maurice de Hond

2016  / Maurice de Hond De NOS heeft aangekondigd zich ten aanzien van de weergave van de peilingen vooral te beperken tot de Peilingwijzer. O.a. met als argument dat pas na het bekend worden van 3 a 4 verschillende peilingen

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP 19 januari 2017 VVD en PVV gelijk aan kop; verschuiving sinds zondagmiddag In vergelijking met een maand geleden levert de PVV 7 zetels in

Nadere informatie

VVD leidt in zetelpeiling

VVD leidt in zetelpeiling VVD leidt in zetelpeiling Waardering Klaver op niveau waardering Pechtold In de nieuwste zetelpeiling van TNS NIPO leidt de VVD, met 27 virtuele zetels. Op enige afstand volgen D66, SP en PVV. Ten opzichte

Nadere informatie

De week waarin alles anders werd (of niet?)

De week waarin alles anders werd (of niet?) De week waarin alles anders werd (of niet?) Er is waarschijnlijk geen week geweest in de Nederlandse politieke geschiedenis waar in een korte tijd zoveel veranderde als de afgelopen 7 dagen. In die periode

Nadere informatie

VVD LIJDT NAUWELIJKS ONDER AFTREDEN V.D. STEUR

VVD LIJDT NAUWELIJKS ONDER AFTREDEN V.D. STEUR POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH VVD LIJDT NAUWELIJKS ONDER AFTREDEN V.D. STEUR 2 februari 2017 VVD en PVV gelijk aan kop; GroenLinks; D66, CDA, SP en PvdA in subtop In de I&O-peiling gaan PVV (net als twee

Nadere informatie

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN 16 maart 2015 VVD, PvdA en SP stijgen PVV en D66 leveren in Aftreden bewindslieden bevestigt kiezers vooral in partijvoorkeur VVD en PvdA tonen licht herstel;

Nadere informatie

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Rapport GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze 16 maart 2018 www.ioresearch.nl Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze Eén op drie kiezers stemt

Nadere informatie

SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING

SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING Veel steun voor regering in Turks-Nederlands conflict Turks-Nederlandse kiezers denken diametraal anders 14 maart 2017 Optreden Rutte in Turkije-conflict helpt VVD aan de

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

PVV levert in; VVD stabiel D66 en GroenLinks vinden aansluiting

PVV levert in; VVD stabiel D66 en GroenLinks vinden aansluiting PVV levert in; VVD stabiel D66 en GroenLinks vinden aansluiting POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH 15 2017 PVV levert in, VVD stabiel; D66, GroenLinks en CDA sluiten aan Ten opzichte van twee weken geleden

Nadere informatie

De Stemming van 15 januari 2017

De Stemming van 15 januari 2017 De Stemming van 15 januari 2017 Deze week zien we een aantal -kleine- bewegingen. De PVV daalt er 1, alsmede 50PLUS en de Partij voor de Dieren. GroenLinks stijgt er 2 en het CDA stijgt er 1. Nog steeds

Nadere informatie

De Stemming van 19 mei 2019

De Stemming van 19 mei 2019 De Stemming van 19 mei Hoewel de bewegingen niet groot zijn, zien we ook deze week wel wat veranderingen binnen het electoraat. Zowel FVD als VVD trekken wat meer kiezers vorige week. Vergelijken we de

Nadere informatie

CDA en GroenLinks aanhang ontevreden The day after de Tweede Kamerverkiezingen 2012

CDA en GroenLinks aanhang ontevreden The day after de Tweede Kamerverkiezingen 2012 CDA en GroenLinks aanhang ontevreden The day after de Tweede Kamerverkiezingen 2012 Bestuurlijk Nederland blikt terug en kijkt vooruit Bijna 2600 benoemde en gekozen bestuurders van het Europees Parlement,

Nadere informatie

TK2017 en de grote invloed van EK2015 op de vorming van een nieuwe regering

TK2017 en de grote invloed van EK2015 op de vorming van een nieuwe regering TK2017 en de grote invloed van EK2015 op de vorming van een nieuwe regering Aan het eind van 2015 zijn we maximaal 15 maanden verwijderd van de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De contouren van die verkiezingen

Nadere informatie

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn?

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Mark Rutte (VVD) 26,1% Diederik Samsom (PvdA) 22,6% Alexander Pechtold (D66) 15,4% Emile Roemer (SP) 12,9% Geert Wilders (PVV) 6,4%

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015 Een politiek systeem in ontbinding De peiling van vandaag laat zien in welke bijzondere electorale situatie Nederland eind 2015 is beland. Deze resultaten kunnen geplaatst worden in het verlengde van het

Nadere informatie

DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN

DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN Rapport DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN Meningen van en over minderheden en hun stemgedrag 8 maart 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam Datum 9 maart 2017 Auteurs

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opdrachtgever Uitvoering veldwerk Etnicon Het Opiniehuis Rotterdam, September 2012 Het auteursrecht

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 In plaats van een nieuwe peiling enkele dagen na de verkiezingen komen we vandaag met een analyse van de verkiezingsuitslag van 12 september. Op de dag

Nadere informatie

IN SURPLACE NAAR DE FINISH

IN SURPLACE NAAR DE FINISH IN SURPLACE NAAR DE FINISH SLECHTS KLEINE VERSCHUIVINGEN IN I&O-PEILING 8 maart 2017 VVD blijft aan kop, achtervolgd door PVV en D66 Al met al zeker als we naar de afgelopen 4 à 5 weken kijken verandert

Nadere informatie

Nog geen gamechangers

Nog geen gamechangers Nog geen gamechangers Kiezers stemmen vooral inhoudelijk POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH 1 maart 20 Nog geen gamechangers In de I&O-peiling van 28 februari (die liep van vrijdagmiddag 18 uur tot en met

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM

ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM Politieke peiling I&O Research ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM 11 november 2016 Asscher beduidend meer kans dan Samsom De PvdA kiest van 24 november t/m 7 december haar lijsttrekker

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

Effecten van de campagne van de TK2012 tot 5 dagen voor de verkiezingen

Effecten van de campagne van de TK2012 tot 5 dagen voor de verkiezingen Effecten van de campagne van de TK tot 5 dagen voor de verkiezingen Hoe de uitslag woensdag a.s. ook zal zijn, we hebben nu al een heel bijzondere periode meegemaakt. In twee weken tijd is de electorale

Nadere informatie

De verkiezing van Trump en wat dit betekent voor TK2017

De verkiezing van Trump en wat dit betekent voor TK2017 De verkiezing van Trump en wat dit betekent voor TK2017 Al lange tijd wijs ik op de twee parallelle werelden, die zowel in Nederland als in andere landen, te zien is onder het electoraat. Er is een groep,

Nadere informatie

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Rapport OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Peiling I&O Research februari 2018 8 februari 2018 www.ioresearch.nl OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER DONORWET Nipte meerderheid voor nieuwe

Nadere informatie

30 oktober 2018 Auteur: Rozemarijn Lubbe. Aantreden Rob Jetten

30 oktober 2018 Auteur: Rozemarijn Lubbe. Aantreden Rob Jetten 30 oktober 2018 Auteur: Rozemarijn Lubbe Aantreden Rob Jetten Samenvatting Nieuwe partijleider Jetten levert D66 in peiling nog geen zetels op Samenvatting Rob Jetten krijgt nog weinig vertrouwen van D66-kiezers.

Nadere informatie

De Stemming van 20 januari 2019

De Stemming van 20 januari 2019 De Stemming van 20 januari 2019 Nog steeds zitten we in een stabiele periode van de electorale voorkeur. De verschuivingen van deze week zijn beperkt. De vier regeringspartijen zijn samen nog weer tw zetels

Nadere informatie

ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE

ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE Vervolganalyse Peiling september 2017 1. Belangrijkste uitkomsten 1.1 Electoraal speelveld Forum voor Democratie is een geduchte concurrent van 50 Plus en PVV en ook van VVD,

Nadere informatie

Bijlage 4: Tot hier en nu verder Simon Otjes

Bijlage 4: Tot hier en nu verder Simon Otjes Bijlage 4: Tot hier en nu verder Simon Otjes 14 December 2012 1. Executive Summary Deze rapportage is geschreven door Simon Otjes in opdracht van het partijbestuur ten bate van het werk van de commissie-van

Nadere informatie

DE VROUWELIJKE KIEZER

DE VROUWELIJKE KIEZER Rapportage DE VROUWELIJKE KIEZER Onderzoek onder de Nederlandse bevolking in opdracht van de Volkskrant Februari/maart 2019 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam

Nadere informatie

PVV STIJGT DOOR; GROENLINKS GROOTSTE OP LINKS

PVV STIJGT DOOR; GROENLINKS GROOTSTE OP LINKS POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH PVV STIJGT DOOR; GROENLINKS GROOTSTE OP LINKS 28 december 20 PVV stijgt door De groei van de PVV, die we een maand geleden zagen, zet door. De partij stijgt van 30 naar 33

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

NAMETING TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 2017

NAMETING TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 2017 Rapport NAMETING TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 20 Een analyse van de I&O slotpeiling en beweegredenen van kiezers bij het stemgedrag op 15 maart 20 April 20 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

It s the economy stupid

It s the economy stupid It s the economy stupid De achtergrond van sterke stijging van SP en daling van PVV in de afgelopen maand De peiling van deze week is een voortzetting van het patroon dat zich aandient sinds half december.

Nadere informatie

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes 26 oktober 2017 Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Rapport Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Slechts zwakke stijging opkomstintentie, meerderheid VVD, PvdA en C3 ver weg De spanning voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag

Nadere informatie

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek?

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? 29 november 2016 Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

omslag FORUM #10/

omslag FORUM #10/ omslag 12 De slag om de verkiezingsborden hebben de eurosceptici gewonnen. Maar hebben ze ook de harten van ondernemers? Tekst: Karin Bojorge en Paul Scheer Foto en Illustraties: Link Design 13 omslag

Nadere informatie

Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019

Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 AOb-ledenenquête januari 2019 Inleiding GroenLinks populairst onder AOb-leden Vier van de tien AOb-leden twijfelen wat ze gaan stemmen op 20 maart

Nadere informatie

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 3e Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Opdrachtgever: RTV Oost maart 2011 Derde Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Bent u ervan op de hoogte dat er begin maart

Nadere informatie

Het oordeel over de politieke partijen in Woordenwolk

Het oordeel over de politieke partijen in Woordenwolk Het oordeel over de politieke partijen in Woordenwolk Naast kwantitatieve methoden in het onderzoek -een vraag stellen met antwoorden waaruit men kan kiezen en de resultaten in percentages worden uitgedrukt-

Nadere informatie

MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER

MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER 22 december 2016 Wensen en verwachtingen met betrekking tot de verkiezingsuitslag lopen uiteen We hebben de kiezers eind november gevraagd welke partij hun eerste

Nadere informatie

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen Gegroeid optimisme over toekomst Europa vertaalt zich niet in afname euroscepsis 15 mei Een week voor de verkiezingen voor

Nadere informatie

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 4 Politieke besluitvorming: de waarde van opiniepeilingen tekst 4 Strategisch kiezen 5 10 15 20 25 30 35 40 Hiermee is echter allerminst gezegd dat peilingen géén invloed zouden hebben op wat mensen

Nadere informatie

13 december Onderzoek: Roemer stapt op

13 december Onderzoek: Roemer stapt op 13 december 2017 Onderzoek: Roemer stapt op Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Hoe zou de Deense aanpak electoraal voor de PvdA kunnen uitwerken?

Hoe zou de Deense aanpak electoraal voor de PvdA kunnen uitwerken? Hoe zou de Deense aanpak electoraal voor de PvdA kunnen uitwerken? Maurice de Hond/Peil.nl De overwinning van de PvdA bij de Nederlandse Europese Parlementsverkiezingen en de uitslag van de Deense parlementsverkiezingen

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Rapport VERKIEZINGSONDERZOEK. Onderzoek over politiek en bestuur onder ambtenaren en niet-ambtenaren 28 februari

Rapport VERKIEZINGSONDERZOEK. Onderzoek over politiek en bestuur onder ambtenaren en niet-ambtenaren 28 februari Rapport VERKIEZINGSONDERZOEK Onderzoek over politiek en bestuur onder ambtenaren en niet-ambtenaren 28 februari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam Rapportnummer

Nadere informatie

Sprongetje PVV - samen met VVD virtueel grootste partij

Sprongetje PVV - samen met VVD virtueel grootste partij Sprongetje PVV - samen met VVD virtueel grootste partij Draagvlak voor (verder) bezuinigen op defensie danig geslonken; Nederlander wil investeringen in zorg en onderwijs 16 september, Prinsjesdag 2014.

Nadere informatie

De Stemming van 26 juni 2016

De Stemming van 26 juni 2016 De Stemming van 26 juni 2016 Ook deze week zijn er geen verschuivingen in politieke voorkeur. Maar de uitslag van het Britse Referendum en de onderzoeken over een mogelijk Nederlands Referendum over een

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De komende 3 weken, 6-8 weken voor de verkiezingen, met de Kamer op reces, zullen we naast de peilingen zelf, elke week op

Nadere informatie

Onderzoek: Politicus van het Jaar

Onderzoek: Politicus van het Jaar Onderzoek: Politicus van het Jaar Publicatiedatum: 16 december 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep

TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep Een aantal partijen in de Tweede Kamer hebben onlangs hun lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen gekozen. Pechtold (D66), Klaver (GroenLinks)

Nadere informatie

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

Verder zien we ook nog een licht herstel bij D66. De 11 waarop deze partij staat is nog steeds 8 minder dan bij TK2017. Versch. t.o.v. 4 aug.

Verder zien we ook nog een licht herstel bij D66. De 11 waarop deze partij staat is nog steeds 8 minder dan bij TK2017. Versch. t.o.v. 4 aug. De Stemming van 25 augustus Bij de eerste peiling na het reces is goed te merken dat de glans wat verdwenen is van FVD. Hoewel 16 zetels nog steeds 14 meer zijn dan de 2, die men nu in de Tweede Kamer

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2013-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2013-I Opgave 4 Zwevende kiezers Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en tabel 1. Inleiding Veel kiezers zijn niet meer trouw aan een partij. Meer dan de helft van de Nederlandse kiezers veranderde tussen

Nadere informatie

POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH

POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH Persbericht 1 februari 2016 PVV en VVD gaan virtueel aan kop Op dit moment zou de PVV 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de VVD (26 zetels). Rekening houdend met statistische

Nadere informatie

Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie

Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie tekst 5 5 Het tweede kabinet-balkenende (CDA, VVD, D66) trad aan op 27 mei 2003. Op 30 juni 2006 bood minister-president Balkenende het ontslag

Nadere informatie

PRINSJESDAGPEILING 2017

PRINSJESDAGPEILING 2017 Rapport PRINSJESDAGPEILING 2017 Forum voor Democratie wint terrein, PVV zakt iets terug 14 september 2017 www.ioresearch.nl I&O Research Prinsjesdagpeiling september 2017 Forum voor Democratie wint terrein,

Nadere informatie

WEERSTAND TEGEN TRUMP TOEGENOMEN

WEERSTAND TEGEN TRUMP TOEGENOMEN WEERSTAND TEGEN TRUMP TOEGENOMEN 4 maart 2017 In deze peiling besteedden we speciale aandacht aan vier gebeurtenissen: twee debatten (RTL- en Radio 1-debat), de manier waarop Henk Krol de verlaging van

Nadere informatie

Kiezersvoorkeuren in Amsterdam

Kiezersvoorkeuren in Amsterdam Kiezersvoorkeuren in Amsterdam In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart peilt OIS in opdracht AT de politieke voorkeur van Amsterdammers. Vooruitlopend daarop is een eerste verkennend onderzoek

Nadere informatie

De Stemming van 23 juni 2019

De Stemming van 23 juni 2019 De Stemming van 23 juni Deze week zien we geen verdere veranderingen in electorale voorkeuren. Het is interessant om 3 maanden na de Provinciale Statenverkiezingen te zien in welke mate de opgekomen kiezers

Nadere informatie

Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden

Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden PRINSJESDAG 2015 Waardering bewindslieden 15 september 2015 Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden Kiezers waarderen PvdA-ministers het meest Dijsselbloem en Asscher beter

Nadere informatie

11 februari Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II

11 februari Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II 11 februari 2017 Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Verkiezingsonderzoek Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2006 in opdracht van NOS en ANP

Verkiezingsonderzoek Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2006 in opdracht van NOS en ANP Verkiezingsonderzoek Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2006 in opdracht van NOS en ANP Deel 4. Stemkeuze naar diverse kenmerken Gewenste kern van de regeringscombinatie CDA+VVD 42% 66% 94% 79% 52% 27%

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

De elite heeft niet geleerd van Fortuyn

De elite heeft niet geleerd van Fortuyn De elite heeft niet geleerd van Fortuyn Onderzoek over artikel Jacques Monasch in De Volkskrant Op pagina Forum van De Volkskrant van 22 juni jl. stond een artikel van Jacques Monasch met als titel De

Nadere informatie

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Ondanks euroscepsis: NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Persbericht I&O Research 14 maart 2016 VVD en PVV grootste partijen Op dit moment zou de VVD 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de PVV (25 zetels).

Nadere informatie

26 december Onderzoek:

26 december Onderzoek: 26 december 2016 Onderzoek: Verwachtingen 2017 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

PRO-EU STEM EN TIMMERMANS BEPAALDEN EP- VERKIEZINGEN

PRO-EU STEM EN TIMMERMANS BEPAALDEN EP- VERKIEZINGEN Rapport PRO-EU STEM EN TIMMERMANS BEPAALDEN EP- VERKIEZINGEN Nameting I&O Research 29 mei 2019 www.ioresearch.nl Pro-EU stem en Timmermans bepalend bij EP-verkiezingen Veel kiezersbewegingen in laatste

Nadere informatie

Peiling Tweede Kamerverkiezingen 2017 stemgedrag en stemmotieven van Nederlanders met een migratie-achtergrond

Peiling Tweede Kamerverkiezingen 2017 stemgedrag en stemmotieven van Nederlanders met een migratie-achtergrond Peiling Tweede Kamerverkiezingen 2017 stemgedrag en stemmotieven van Nederlanders met een migratie-achtergrond Rotterdam, Februari 2017 Versie: 2017-01 Het auteursrecht op dit rapport ligt bij de opdrachtgever.

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK!

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! Wil jij weten welke politieke partij bij jou past? Doe de test op www.stemwijzer.nl. Op woensdag 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen.

Nadere informatie

17 september Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers

17 september Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers 17 september 2014 Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 35.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET

NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET Rapport NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET Peiling I&O Research februari 2018 14 februari 2018 www.ioresearch.nl Nederlanders per saldo nog steeds voor sleepwet TWEEDE KAMER VVD grootste partij,

Nadere informatie

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu?

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? 16 mei 2017 Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Partij van de Arbeid (PvdA) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Christen-democratisch Appèl (CDA) Democraten

Nadere informatie

14 juli Onderzoek: Tussenstand kabinet Rutte III

14 juli Onderzoek: Tussenstand kabinet Rutte III 14 juli 2018 Onderzoek: Tussenstand kabinet Rutte III Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

JONGEREN & DEMOCRATIE

JONGEREN & DEMOCRATIE Rapport JONGEREN & DEMOCRATIE Onderzoek i.o.v. Vrij Nederland Januari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2017/012 Datum Januari

Nadere informatie

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A.

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A. Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 Nummer op stembiljet Logo van de partij Naam van de partij 1 Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 2 Partij van de Arbeid P.v.d.A.

Nadere informatie

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO 6-9-2016 Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO Deze peiling over de huidige opinie van gepensioneerden over de coalitie is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

De Stemming van 8 april 2018

De Stemming van 8 april 2018 De Stemming van 8 april 2018 Om de reactie van de kiezers te meten op de besluitvorming van het kabinet inzake de WIV, hebben we gisteren een apart onderzoek uitgevoerd. De resultaten van vandaag zijn

Nadere informatie

De Stemming van 28 april 2019

De Stemming van 28 april 2019 De Stemming van 28 april 2019 Na de ophef over de clash tussen Henk Otten en Thierry Baudet, zien we vandaag een uitslag, die op diverse manieren een bevestiging is van hetgeen ik al eerder heb vastgesteld.

Nadere informatie

De stemming van 27 april 2012

De stemming van 27 april 2012 De stemming van 27 april 2012 De PvdA heeft ten opzichte van afgelopen zondag 5 zetels verloren en staat nu op 19 zetels. Groen Links stijgt 3 zetels naar 8, D66 2 zetels naar 17 en de ChristenUnie 1 zetel

Nadere informatie

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche?

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche? Landbouw, bosbouw en visserij Industrie Energievoorziening Waterbedrijven en afvalbeheer Handel Vervoer & opslag Horeca Informatie en communicatie (ICT / media) Financiële dienstverlening Verhuur en handel

Nadere informatie

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer Uitslagen Verkiezing Tweede Kamer Inhoud 1 Opkomst in regio iets hoger dan gemiddeld 2 Wie zijn winnaars en wie de verliezers(s)? De opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart was hoog.

Nadere informatie

Verkiezingen. 1. Politieke voorkeur

Verkiezingen. 1. Politieke voorkeur Verkiezingen Voor vijftigplussers staat er de komende jaren veel op het spel. De betaalbaarheid van de zorg staat ter discussie en het niveau van pensioenen en AOW dreigt te worden aangetast. Daarnaast

Nadere informatie