Zwarte Piet en de ontstane commotie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zwarte Piet en de ontstane commotie"

Transcriptie

1 Van: Verzonden: woensdag 7 december :08 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Zwarte Piet en de ontstane commotie Geachte Gemeenteraad, Graag vernemen ik uw standpunt met motivatie op onderstaande. Met een hartelijke groet, Zwarte Piet en de ontstane commotie In verband met de gewenste invoering van nieuwe woorden voor ongewenste woorden zoals allochtoon en autochtoon en in het geval van Zwarte Piet Roetmop; Neger; enz. Noemen we voortaan iedereen die zich daar door gekwetst voelt: Nederlandse gekleurde inboorling. Hoe Zwarte Piet door Nederlandse gekleurde inboorlingen en hun blanke medestanders om zeep geholpen wordt. Dit doen ze door het benaderen van de media, die op hun beurt vanwege de oplage en de kijkcijfers - dit principe toe passen: Geef ze veel media aandacht Leef met hun waandenkbeelden mee, dat houdt de gemoederen bezig. En richt je pijlen ook op het Sinterklaas journaal. Zet het Sinterklaas journaal onder druk zodat ze met jouw waandenkbeelden over het slavernij verleden mee gaan en je hebt de slag gewonnen En zo zet je iedereen tegen elkaar op die een traditioneel, geliefd en eeuwenoud kinderfeest wil vieren. Hoe dan wél om te gaan met dit zelf gecreëerde probleem van de Nederlandse gekleurde inboorlingen? Via het opzetten van een speciaal op hen de Nederlandse gekleurde inboorlingen toegesneden inburgeringcursus. Ook toegankelijk voor hun blanke sympathisanten! Inburgering cursus voor gekleurde Nederlandse inboorlingen en hun sympathisanten. Les 1 Zwarte Piet = ZWART Les 2 Problemen rondom Zwarte Piet bij gekleurde Nederlandse inboorlingen worden niet veroorzaakt door kleine gekleurde Nederlandse inboorlingetjes, maar door hun ouders. Les 3 Gekleurde Nederlandse inboorlingen ouders die een probleem met Zwarte Piet hebben, moeten hun Zwarte Piet fobie niet op hun kindertjes en de samenleving afwentelen, maar een psychiater raadplegen Waarom een psychiater raadplegen nodig is?

2 Praktijkvoorbeeld 1 Ik heb pleinvrees. O.K. we zullen je het wat dragelijker maken en je tegemoet komen door óók op onze pleinen wat gebouwen neer te zetten. Maar is dat de oplossing? Dit noem je symptoombestrijding! Praktijkvoorbeeld 2 Kinderen met rood haar worden niet alleen tijdens de Zwarte Piet periode, maar het hele jaar door uitgescholden voor vuurtoren. Hoe erg wil je het hebben voor je kind? Volgens het gekleurde Nederlandse inboorlingen principe moeten we die kinderen van deze scheldpartijen verlossen en vrijwaren. Want zoiets verschrikkelijks wil je je kind niet aandoen; toch? Wat is volgens het gekleurde Nederlandse inboorlingen principe en hun blanke aanhang dan de oplossing? Zorgen dat er geen kindertjes met rood haar meer hoeven rond te lopen om pesten te voorkomen. Maar hoe doe je dat dan? Zo dus! Controleer tijdens de zwangerschap of het kind met rood haar geboren zal worden. Zo ja; aborteer het dan tijdig, zodat het later niet gepest zal worden door het naroepen van het scheldwoord Vuurtoren. Probleem netjes opgelost toch? Zo werkt de denkwereld van de anti Zwarte Piet maffia. Men wil het vermeende slavernij verleden, wat volgens hen gelijk staat met racisme, uitroeien door Zwarte Piet niet meer Zwart te laten zijn. De nu voorgestelde schoorsteen pieten zijn volgens velen van hen amper toelaatbaar, want het liefste wil men Zwarte Piet helemaal afschaffen. Het gaat zelfs zover, dat de anti Zwarte Piet beweging bij scholen langs gaat en deze onder druk zet om géén Zwarte Piet meer in te zetten bij het Sinterklaasfeest. Hoewel het er naar uitzag dat het officiële Sinterklaas journaal van 2016 wat de toon zet in Nederland waar het gaat om deze materie niet verder zou gaan dan een handreiking te doen aan de anti Zwarte Piet maffia. Dit door schoorsteen Pieten te introduceren. Maar ze hebben tot onze verbijstering de vlucht naar voren genomen door VOLOP HARLEKIJN PIETEN te introduceren. ( zie bijlage ) en Als hier geen paal en perk aan gesteld wordt, hebben wij blanke inboorlingen van Nederland van wie de voorouders al lang voor de tweede wereldoorlog in Nederland leefden, niets meer over ons eigen land en cultuur te zeggen. Vergaat het ons net als de Aboriginals in Australië en de Indianen in Amerika. En wat komt er na het afschaffen van Zwarte Piet? Men wil ook Sint Nicolaas liedjes afschaffen waarin verkeerde woorden voorkomen. Namen van gebouwen, tunnels en straatnamen die een naam hebben die hen doet denken aan hun vermeende slavernij verleden moeten worden vervangen door andere namen.

3 Zo is er nu al een strijd gaande over de Koen tunnel. Deze naam zou herinneren aan Jan Pieters zoon Koen. Onze oorlogheld uit een ver verleden, maar voor hen een slavendrijver. Ook de musea moeten het ontgelden. Kunstcollecties van met name schilderijen moeten het ontgelden als ze een naam hebben die hen aan slavernij doet denken. Het wrange is, dat blanke Nederlandse inboorlingen helemaal géén racisten zijn door de naamgeving van hun kunst en cultuur, maar het door het gedram en gezeur van de gekleurde Nederlandse inboorlingen, dit nu in een razend tempo wél worden! De anti slavernij en racisme acties Deze acties leiden er toe, dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden. De blanke Nederlandse Inboorlingen onrecht wordt aangedaan. En men zeer ondankbaar is voor het feit dat de blanke Nederlandse inboorling de gekleurde mensen in haar midden heeft opgenomen toen ze in nood zaten. ( zie de bijlagen van de maatschappelijke onrust die deze acties veroorzaken ) Als hier geen paal en perk aan gesteld wordt, hebben wij blanke inboorlingen van Nederland van wie de voorouders al lang voor de tweede wereldoorlog in Nederland leefden, niets meer over ons eigen land en cultuur te zeggen. Vergaat het ons net als de Aboriginals in Australië en de Indianen in Amerika. De anti Zwarte Piet demonstranten zijn gewoon een stelletje oproerkraaiers die met hun (onbezonnen) acties ons land destabiliseren. Een taak voor onze Nationale veiligheidsdienst!? Zie Wie hier als gekleurde medemens naar toe komt en met ons wil leven en wonen, past zich aan aan ONZE normen, waarden en cultuur. Wie daar moeite mee heeft en wie dit niet bevalt gaat géén actie voeren tegen ONZE normen, waarden en cultuur, maar vertrekt met stille trom naar zijn of haar geliefde land van herkomst Bijlagen Centrum voor Volkscultuur plaatst Zwarte Piet op erfgoedlijst 'Organisaties bereid tot aanpassing uiterlijk Zwarte Piet' Diverse afbeeldingen w.o. Harlekijn Pieten PS. Waarom denkt u dat zoveel mensen PVV stemmen? Maakt u het er zelf niet naar door het ongenuanceerd toegeven aan de grillen en eisen van nieuwe Nederlanders?

4

5

6

7 Centrum voor Volkscultuur plaatst Zwarte Piet op erfgoedlijst Het Sinterklaasfeest krijgt, met Zwarte Piet en al, een beschermde status. Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is voornemens het Sinterklaasfeest met alle elementen die daar bij horen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te plaatsen. Het Centrum wil aantonen dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm geen negatieve stereotypering is. 8 oktober 2014 Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) presenteerde eerder al de Zwarte Piet anno 2014 (rechts) in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet (links) presenteerden een paarse piet met rood haar (midden). Foto ANP / Evert Elzinga Het Sinterklaasfeest krijgt, met Zwarte Piet en al, een beschermde status. Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is voornemens het Sinterklaasfeest met alle elementen die daar bij horen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te plaatsen. Dat blijkt uit een mailwisseling tussen VIE-directeur Ineke Strouken en advocaat Douwe Linders die als raadsman het Pietengilde bijstaat in een procedure die volgende week voor de Raad van State dient. De correspondentie is te zien op de site van anti-pietenactivist Quinsy Gario en de authenticiteit ervan wordt bevestigd door Linders. Onafhankelijke toetsingscommissie Als de raadsman op 2 oktober aan Strouken vraagt of het VIE inderdaad heeft besloten om het Sinterklaasfeest inclusief de figuur Zwarte Piet als donkere metgezel van Sinterklaas, te plaatsen op de Nationale Inventaris, dan antwoordt Strouken op 6 oktober: De voordracht

8 heeft de gehele procedure al doorlopen en is al goedgekeurd door de onafhankelijke toetsingscommissie. Ze schrijft er ook bij: Omdat wij de plaatsing goed willen voorbereiden, willen wij dit nog even geheim houden en niet naar buiten brengen. VIE door OCW aangewezen om lijst volkstradities aan te leggen Het VIE is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangewezen om een lijst met Nederlandse volkstradities aan te leggen in het kader van het UNESCOverdrag over het behoud van immaterieel erfgoed de onstoffelijke tegenhanger van de Wereld Erfgoedlijst. De Nederlandse inventaris is een soort longlist voor tradities waaruit de minister van OCW er uiteindelijk een of twee zal kiezen om voor te gedragen voor de internationale UNESCO-lijst. Sinterklaasfeest tussen Draaksteken en bloemencorso s Bestuursvoorzitter Willem Bijleveld van het VIE bevestigt dat het Sinterklaasfeest, inclusief cadeautjes, gedichten, surprises en Zwarte Pieten, zal worden geplaatst op een lijst met andere Nederlandse volkstradities. Daar staan verschillende bloemencorso s op, Sint Maarten in Utrecht, Draaksteken in het Limburgse Beesel. De inventaris is een soort longlist voor tradities die uiteindelijk door de minister van OCW kunnen worden voorgedragen om op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed te komen. Sinterklaas is het grootste volksgebruik in Nederland. Het zou vreemd zijn om het níet op de lijst te zetten, zegt Bijleveld. Het nieuws komt op een pikant moment in de doorlopende discussie over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet. Volgende week wordt in de Raad van State het hoger beroep behandeld dat de gemeente Amsterdam heeft aangespannen tegen een uitspraak van de rechtbank in juni. Die oordeelde dat het stadsbestuur zich bij het verlenen van de vergunning voor de intocht, ten onrechte geen rekenschap heeft gegeven van het mogelijk kwetsende effect van de Zwarte Piet-figuur. Geen negatieve stereotypering Dat het hele feest met alle elementen op de nationale traditielijst komt te staan, kan behulpzaam zijn in de procedure om het feest in zijn traditionele karakter te bewaren, zegt advocaat Linders. Wij willen aantonen dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm geen negatieve stereotypering is. Plaatsing op de inventaris is voor ons een ondersteunend argument. Bijleveld zegt niets te weten van geheimhouding van dit nieuws. We wilden het gewoon naar buiten brengen. En op de vraag of de timing goed is, een week voor de zitting, zegt hij: Nu de dagen donkerder worden gaat het weer over Sinterklaas. De timing is juist heel goed.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 'Organisaties bereid tot aanpassing uiterlijk Zwarte Piet' Foto: ANP Gepubliceerd: 18 oktober :17 Laatste update: 18 oktober :10 Verschillende organisaties die Sinterklaasfeesten organiseren zijn bereid om het uiterlijk van Zwarte Piet geleidelijk aan te passen. Dat meldt NRC vrijdag. De laatste weken is er discussie over het uiterlijk van de knechten van de Sinterklaas, vanwege de vermeende verwijzing naar de slavernij. Volgens de organisaties bedreigt de felheid van voor- en tegenstanders in dit debat het kinderfeest. Dominee Henk Leegte, de voorzitter van het comité dat de Sinterklaasintocht in Amsterdam organiseert, wil in januari het gesprek aan gaan met de belangrijkste organisaties. "Langs de weg der geleidelijkheid kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet", zegt Leegte tegen het dagblad. "Ik kan me persoonlijk voorstellen dat we om te beginnen honderd van de vijfhonderd Pieten een ander uiterlijk geven", stelt Leegte, die zegt te zien dat tegenstanders van Zwarte Piet zich ergeren aan diens huidige gedaante. Leegte vindt het te laat om voor de komende Sinterklaasviering nog veranderingen door te voeren.

20 Twee kampen Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, vraagt zich af er tot januari gewacht kan worden. "De weerstand wordt steeds heftiger. Naarmate de protesten tegen Zwarte Piet feller worden, komen er meer aanmeldingen van kinderen die Zwarte Piet willen spelen. Straks hebben we twee kampen in dit land." Ook Strouken wil de Sinterklaasorganisaties aanbevelen om het uiterlijk van Zwarte Piet in stapjes te veranderen. Jan van Wijk, voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap is niet bereid om de kleur van Zwarte Piet te veranderen. "Als het Amsterdamse comité ons uitnodigt, schuiven we meteen aan. Het maakt mij niet uit of hij sluik haar of kroeshaar heeft, maar Zwarte Piet is wel zwart." Bussemaker Minister Jet Bussemaker (Cultuur) wil zich niet mengen in de discussie over de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam. ''De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid. Het Rijk heeft daar geen bemoeienis mee'', schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de PVV. Volgens Bussemaker is ''het sinterklaasfeest onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt dit op verschillende manieren gevierd''. Ze schrijft zich ervan bewust te zijn dat de opvattingen over het feest verschillen. Maar ''tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan.'' In Amsterdam is bezwaar ingediend tegen de intocht met zwarte pieten, omdat dit racistisch zou zijn. Door: NU.nl/ANP

21

22

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Kinderombudsman: Zwarte Piet vraagt om aanpassing

Kinderombudsman: Zwarte Piet vraagt om aanpassing Kinderombudsman: Zwarte Piet vraagt om aanpassing 1. De aanleiding voor dit standpunt De Kinderombudsman is de afgelopen maanden door verschillende verzoekers benaderd met klachten over de figuur van Zwarte

Nadere informatie

HEDEN VERLEDEN TOEKOMST

HEDEN VERLEDEN TOEKOMST Immaterieel Cultureel Erfgoed HEDEN VERLEDEN TOEKOMST Schaatsen op natuurijs Het geeft kleur aan ons leven, dag in en dag uit IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED 5 IEDEREEN HEEFT IMMATERIEEL ERFGOED! ons Immaterieel

Nadere informatie

Inleiding. Wie doet wat?

Inleiding. Wie doet wat? Boekverslag door B. 2517 woorden 15 oktober 2014 6 64 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Inleiding. Brian en Nirvan hebben gekozen om ons werkstuk te doen over het maatschappelijk

Nadere informatie

Beste schoolbestuurders, directieleden, onderwijsteams, ouderraden, medezeggenschapsraden en ouders,

Beste schoolbestuurders, directieleden, onderwijsteams, ouderraden, medezeggenschapsraden en ouders, Op dit moment is de invulling van het Sinterklaasfeest met de lieve Zwarte Piet wellicht helemaal geen issue bij u op school en wordt het dat ook niet. In dat geval kunt u deze lange informatieve mail

Nadere informatie

14 november Onderzoek: De intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet

14 november Onderzoek: De intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet 14 november 2015 Onderzoek: De intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet Over het EenVandaag Het EenVandaag bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Immaterieel Erfgoed. Inspiratiebijeenkomst op vrijdag 20 september 2013 in Culemborg

Immaterieel Erfgoed. Inspiratiebijeenkomst op vrijdag 20 september 2013 in Culemborg Inspiratiebijeenkomst op vrijdag 20 september 2013 in Culemborg Immaterieel Erfgoed Een inspiratiebijeenkomst voor mensen die er over denken om hun traditie voor te dragen voor de Nationale Inventaris

Nadere informatie

9 oktober 2014. Onderzoek: Zwarte Piet

9 oktober 2014. Onderzoek: Zwarte Piet 9 oktober 2014 Onderzoek: Zwarte Piet Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

22 november Onderzoek: Zwarte Piet

22 november Onderzoek: Zwarte Piet 22 november 2017 Onderzoek: Zwarte Piet Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Sinterklaas. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl. 1 Rechte tellingen pagina 2 2 Kruistabel leeftijd pagina 7 3 Kruistabel woonplaats pagina 9

Sinterklaas. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl. 1 Rechte tellingen pagina 2 2 Kruistabel leeftijd pagina 7 3 Kruistabel woonplaats pagina 9 Sinterklaas Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl 1 Rechte tellingen pagina 2 2 Kruistabel leeftijd pagina 7 3 Kruistabel woonplaats pagina 9 1 Rechte tellingen Binnenkort bezoekt Sinterklaas onze gemeente.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 22 december 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Onderzoek: 15 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet en Jeroen Kester. Uiterlijk van Zwarte Piet

Onderzoek: 15 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet en Jeroen Kester. Uiterlijk van Zwarte Piet Onderzoek: 15 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet en Jeroen Kester Uiterlijk van Zwarte Piet Samenvatting Zwarte Piet is genoeg aangepast Zwarte Piet is de afgelopen jaren genoeg veranderd. Voor het

Nadere informatie

7.1 Slavenhandel en abolitionisme.

7.1 Slavenhandel en abolitionisme. 7.1 Slavenhandel en abolitionisme. Hieronder treffen jullie een aantal bronnen aan die betrekking hebben op de kwestie van zwarte Piet. Lees en bekijk de bronnen goed en probeer een antwoord te geven op

Nadere informatie

Doorbraak.eu In twee afgeladen zalen van het Amsterdamse stadhuis woonden gisteren enkele honderden mensen de hoorzitting

Doorbraak.eu In twee afgeladen zalen van het Amsterdamse stadhuis woonden gisteren enkele honderden mensen de hoorzitting Drie van de insprekers. In twee afgeladen zalen van het Amsterdamse stadhuis woonden gisteren enkele honderden mensen de hoorzitting bij over Zwarte Piet. Nadat de kunstenaar en activist Quinsy Gario in

Nadere informatie

Zwarte Piet, of niet?

Zwarte Piet, of niet? voor door midden- en bovenbouw Arda de Boer-van Veen In Nederland komt vrijwel iedereen in aanraking met het Sinterklaasfeest. De laatste jaren wordt er discussie gevoerd over de figuur van Zwarte Piet

Nadere informatie

30 mei 2016. Onderzoek: Racisme in Nederland?

30 mei 2016. Onderzoek: Racisme in Nederland? 30 mei 2016 Onderzoek: Racisme in Nederland? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

7.1 Slavenhandel en abolitionisme.

7.1 Slavenhandel en abolitionisme. 7.1 Slavenhandel en abolitionisme. Hieronder treffen jullie een aantal bronnen aan die betrekking hebben op de kwestie van zwarte Piet. Lees en bekijk de bronnen goed en probeer een antwoord te geven op

Nadere informatie

FKSI: Welke beleid zouden we kunnen voeren ten aanzien van zwarte leerkrachten in het onderwijs?

FKSI: Welke beleid zouden we kunnen voeren ten aanzien van zwarte leerkrachten in het onderwijs? Fred Kulturu Shop Institute (FKSI) verzorgt een radioprogramma bij Radio Stanvaste: ProgrammaZonderNaam (PZN), elke zondagmiddag van 15.00-16.00 uur. Op zondag 30 november had FKSI een interview met wetenschappelijk

Nadere informatie

Oordeel Datum: 4 november 2014 Dossiernummer: Oordeel in de zaak van. [...] wonende te [...], verzoekster.

Oordeel Datum: 4 november 2014 Dossiernummer: Oordeel in de zaak van. [...] wonende te [...], verzoekster. Oordeel 2014-131 Datum: 4 november 2014 Dossiernummer: 2014-0203 Oordeel in de zaak van [....] wonende te [....], verzoekster tegen Stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht gevestigd te Utrecht, verweerster

Nadere informatie

31 augustus Onderzoek: Aanbevelingen VN Zwarte Piet

31 augustus Onderzoek: Aanbevelingen VN Zwarte Piet 31 augustus 2015 Onderzoek: Aanbevelingen VN Zwarte Piet Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Kinderombudsman, neem stelling tegen Zwarte Piet.

Kinderombudsman, neem stelling tegen Zwarte Piet. Kinderombudsman, neem stelling tegen Zwarte Piet. Zo n twintig mensen hebben vandaag actie gevoerd bij het kantoor van de Kinderombudsman in Den Haag, omdat hij nog steeds geen stelling heeft genomen tegen

Nadere informatie

1 Vier je Sinterklaas?

1 Vier je Sinterklaas? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Sinterklaas 90% 1 Vier je Sinterklaas? 80% 70% 81% 60% 40% 30% 20% 0% 17% Ja Nee Weet niet 1% Toelichting 1 Helaas wel. Ik vind dat de kinderen al zoveel hebben!

Nadere informatie

De vele gezichten van Zwarte Piet

De vele gezichten van Zwarte Piet Zwarte Piet heeft deze dagen vele gezichten; van hele lichte tot diepduistere. Soms is hij de geketende zwarte die het lijden vertegenwoordigt van generaties slaven, dan weer de ondeugende zwartgeblakerde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 078 Voorstel van wet van de leden Bosma en Wilders ter bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet) Nr.

Nadere informatie

Zwarte Piet en Witte Klaas

Zwarte Piet en Witte Klaas Zwarte Piet en Witte Klaas Onderzoek naar beeldvorming in de sinterklaastraditie Bianca Berends Kunst en Cultuurwetenschappen Vrije Opleiding Voorwoord Dit is een scriptie over een, volgens velen, oer-

Nadere informatie

Schoolnieuws. Stilte voor de storm?

Schoolnieuws. Stilte voor de storm? Nieuwsbrief November 2014 In deze nieuwsbrief: Schoolnieuws Stilte voor de storm? Kalender Kunst- en cultuurlessen Sinterklaasfeest op De Hoge Raven Verslag bezoek Fort de Bilt Resultaten vragenlijsten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 482 Cultuursubsidies Nr. 92 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

( 1 (D(D 0J3 (D< I%J0. r+(d. -Ii 4_I. -

( 1 (D(D 0J3 (D< I%J0. r+(d. -Ii 4_I. - 4_I. - n - -ç 0J3 J. -Ii < I%J0 r+ -ç 0 0 1 0 0. 0 3 -ç ( 1 bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet) 34 Voorstel van wet van de leden Bosma en Wilders ter Vergaderj

Nadere informatie

Apollolaan 151 1077 AR Amsterdam The Netherlands +31 (0)20 7606 505 info@bureaubrandeis.com bureaubrandeis.com

Apollolaan 151 1077 AR Amsterdam The Netherlands +31 (0)20 7606 505 info@bureaubrandeis.com bureaubrandeis.com Apollolaan 151 1077 AR Amsterdam The Netherlands +31 (0)20 7606 505 info@bureaubrandeis.com bureaubrandeis.com PER KOERIER Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State Postbus 20019 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

samen met onze Kanjers

samen met onze Kanjers agenda Versieren Sint vrijdag 16 november Ouderavond Kanjertraining donderdag 22 november Surprises bovenbouw bekijken maandag 3 december Sinterklaasviering dinsdag 4 december Versieren Kerst OR donderdag

Nadere informatie

Fort Lunet 1 in Utrecht

Fort Lunet 1 in Utrecht Overal waar kinderen en jongeren voor elkaar en voor de aarde zorgen, is vrede. Overal waar mensen in verzet komen tegen onrecht, tegen pesten en uitsluiten, is vrede. Vrede is een lange reeks van conflicten

Nadere informatie

Voetbalwet - de maatregelen: Gebiedsontzegging (max jaar) Groepsverbod Meldingsplicht. Bevoegdheid van burgemeester en OvJ

Voetbalwet - de maatregelen: Gebiedsontzegging (max jaar) Groepsverbod Meldingsplicht. Bevoegdheid van burgemeester en OvJ Voetbalwet Voetbalwet Parool Mei 2008 - Na vijftien jaar heen en weer praten is het langverbeide voetbalwetje bedoeld om relschoppers uit de omgeving van stadions te weren vrijdag door het kabinet goedgekeurd.

Nadere informatie

Jaargang 22, Maand: November 2015 INFO

Jaargang 22, Maand: November 2015 INFO Jaargang 22, Maand: November 2015 Basisschool De Schare INFO Met de maand november in het vooruitzicht, maken we een eerste pas op de plaats als het gaat om de vorderingen tot op heden. Naast enkele toetsen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 078 Voorstel van wet van de leden Bosma en De Graaf ter bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet) Nr.

Nadere informatie

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Een opinieonderzoek onder het Nederlandse publiek, met uitsplitsingen naar autochtone Nederlanders en Surinaamse- en Antilliaanse-Nederlanders meting 4 November 2017

Nadere informatie

Pieter de Witte. het verhaal van Sint Nicolaes. Merel van Gaalen

Pieter de Witte. het verhaal van Sint Nicolaes. Merel van Gaalen Pieter de Witte Pieter de Witte het verhaal van Sint Nicolaes Merel van Gaalen Tekst & illustraties: Merel van Gaalen Foto auteur : Jan Boeve ISBN: 9789402124156 Merel van Gaalen 1. Het is gewoon een

Nadere informatie

HOOFDDOEL LEZEN. Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen.

HOOFDDOEL LEZEN. Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen. 45 2016 HOOFDDOEL LEZEN Je leert in deze les hoofdletters en leestekens op de juiste plek in een zin te plaatsen. NEDERLANDS Strijd tegen kindbruiden A Bekijk de twee hulpschema s over hoofdletters en

Nadere informatie

TWEE OP DRIE NEDERLANDERS: ZWARTE PIET MOET BLIJVEN

TWEE OP DRIE NEDERLANDERS: ZWARTE PIET MOET BLIJVEN TWEE OP DRIE NEDERLANDERS: ZWARTE PIET MOET BLIJVEN Opleiding wederom splijtzwam Ouders kunnen veranderende Zwarte Piet prima uitleggen aan hun kinderen 1 december 2016 Meerderheid vindt maatschappelijke

Nadere informatie

Voorstel van wet van de leden Bosma en Wilders ter bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet)

Voorstel van wet van de leden Bosma en Wilders ter bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet) 34 078 Voorstel van wet van de leden Bosma en Wilders ter bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

MENINGEN OVER ZWARTE PIET VERSCHUIVEN

MENINGEN OVER ZWARTE PIET VERSCHUIVEN MENINGEN OVER ZWARTE PIET VERSCHUIVEN Helft Nederlanders wil nog steeds zwarte Zwarte Piet Draagvlak voor alternatieven gegroeid Oplossingen: zoek de dialoog 30 november 2018 www.ioresearch.nl Belangrijkste

Nadere informatie

Datum 5 april 2012 Betreft Kamervragen van het lid Çelik (PvdA) over een voorwaarde die de ABN/Amro verbindt aan sponsoring

Datum 5 april 2012 Betreft Kamervragen van het lid Çelik (PvdA) over een voorwaarde die de ABN/Amro verbindt aan sponsoring a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

DECEMBER 2016 / JANUARI 2017 NIEUWSBRIEF. Een soepele overgang van groep 2 naar groep 3

DECEMBER 2016 / JANUARI 2017 NIEUWSBRIEF. Een soepele overgang van groep 2 naar groep 3 DECEMBER 2016 / JANUARI 2017 NIEUWSBRIEF Een soepele overgang van groep 2 naar groep 3 Een soepele overgang van groep 2 naar groep 3 Kinderen die in groep 3 komen, zijn gewend om zelfstandig of in groepjes

Nadere informatie

Pietendiscussie. Peiling CNV Onderwijs en Algemeen Dagblad

Pietendiscussie. Peiling CNV Onderwijs en Algemeen Dagblad Pietendiscussie Peiling CNV Onderwijs en Algemeen Dagblad Pietendiscussie Het maatschappelijk debat over de Pieten tijdens het Sinterklaasfeest is in volle gang. Ook scholen staan voor de keuze hoe zij

Nadere informatie

Tweede nieuwsbrief december Schoolnieuws. Tweede nieuwsbrief december 2016 obs De Hoge Raven

Tweede nieuwsbrief december Schoolnieuws. Tweede nieuwsbrief december 2016 obs De Hoge Raven Tweede nieuwsbrief december 2016 In deze nieuwsbrief: Schoolnieuws 2016 Kalender Sinterklaas Invallers Wc-actie leerlingenraad Nieuws van de Brede School Presentatieles Brede School Activiteiten Nieuws

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EH Den Haag. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

> Retouradres Postbus EH Den Haag. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Operationele Aangelegenheden Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat 200 mensen aangehouden

Nadere informatie

Regeling klokkenluiders

Regeling klokkenluiders Regeling klokkenluiders Een klokkenluider is een medewerker die (al dan niet anoniem) misstanden in zijn bedrijf of organisatie naar buiten brengt. Klokkenluiders moeten vermoedens van misstanden naar

Nadere informatie

De Commissie is niet bevoegd om een oordeel te geven over een besluit van het samenwerkingsverband over toelating tot een Talentklas.

De Commissie is niet bevoegd om een oordeel te geven over een besluit van het samenwerkingsverband over toelating tot een Talentklas. 107216 - De Commissie is niet bevoegd om een oordeel te geven over een besluit van het samenwerkingsverband over toelating tot een Talentklas. in het geding tussen: verbeterd* ADVIES de heer en mevrouw

Nadere informatie

Dyhamische traditi s. Hans Bennis. Cultuur van vissers en boeren

Dyhamische traditi s. Hans Bennis. Cultuur van vissers en boeren Hans Bennis Dyhamische traditi s Enkele jaren geleden liep ik door de Königstrasse in Stuttgart. Tussen het winkelende publiek zat een Turkse man op de grond met een accordeon. Hij speelde op een virtuoze

Nadere informatie

123 Zing Vormselviering groep 8

123 Zing Vormselviering groep 8 Nieuwsflits 10 november 2016 Fietsverlichting Kwink 123 Zing Vormselviering groep 8 Sinterklaas groep 5 t/m 8 Kalender website Donderdag 17 november: 123 Zing groepen 2 en 4 Vrijdag 25 november: Vormselviering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2019Z01613 Datum 21 maart 2019 Betreft

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Taaljournaal 2 Handleiding groep 6/7/8 Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema Sinterklaas. schrijven hun gedicht dan werkelijk voor de viering

Nadere informatie

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G Dr. H. Colijnstraat 2 1067 CG Amsterdam tel: 020 6135296 fax: 020 6137119 info@troelstraschool.nl

Nadere informatie

Landelijk Platform Slavernijverleden

Landelijk Platform Slavernijverleden Aan de Burgemeesters van de Nederlandse gemeenten Door tussenkomst van de voorzitter Mevrouw Drs. A. Jorritsma Via Directeur Mr. R. Pans Postbus 30435 2500 GK Den Haag Bijlage: 2 Datum 7 december 2012

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

De groepen 7 gaan van 11 t/m 13 nov. op pad. Zij gaan drie dagen naar Baarn, naar Schoolbuitenhuis De Stulp.

De groepen 7 gaan van 11 t/m 13 nov. op pad. Zij gaan drie dagen naar Baarn, naar Schoolbuitenhuis De Stulp. In dit nummer: Uitstapje groep 7: Leerzaam en leuk. Uitstapje groep 7 Herfstfeest groep 1 en 2 Inloopochtend Voorlichting VO groep 8 LeerKRACHT Website MaxClass Lesvrije dag groep 1 en 2 Van de MR Van

Nadere informatie

Vluchtelingenproblematiek: Je bent beschaafd of racistisch

Vluchtelingenproblematiek: Je bent beschaafd of racistisch Björn, Aardig betoog, waarin je de lijn van je redenering aardig weet vast te houden. Ook belangrijk: je staaft die redenering met een behoorlijk aantal voorbeelden en met hier en daar zelfs een theoretische

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Advies: De RIB 'Gemeentelijke BZK rapportage 2014' vast te stellen en ter kennisname te sturen aan de Raad

Advies: De RIB 'Gemeentelijke BZK rapportage 2014' vast te stellen en ter kennisname te sturen aan de Raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Stam Tel nr: Nummer: 15A.00335 Datum: 30 maart 2015 Team: Onderwijs, Welzijn en Zorg Tekenstukken: Ja Bijlagen: 4 Afschrift aan: n.v.t.

Nadere informatie

BESTUURLIJKE VERNIEUWING?

BESTUURLIJKE VERNIEUWING? BESTUURLIJKE VERNIEUWING? De rol van de provincie en de Eerste Kamer 11 maart 2015 Nederlanders willen leden Eerste Kamer direct kunnen kiezen 1 I&O Research vroeg in haar laatste peiling 2 naar een aantal

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

C.B.S. Willem Alexander TK Dalerpeel Sinterklaas dinsdag 5 december. Staken dinsdag 12 december?

C.B.S. Willem Alexander TK Dalerpeel   Sinterklaas dinsdag 5 december. Staken dinsdag 12 december? No. 12, 30 november 2017 C.B.S. Willem Alexander 0524-57 19 56 Oranjestraat 2 info@waschooldp.nl 7753 TK Dalerpeel www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s) van de Willem Alexanderschool,

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Bezoekadres Blikkenburgerlaan 2 3703 CV Zeist Postadres Postbus 16 3700 AA Zeist T 030 698 21 40 F 030 698 21 80 www.osgs.nl info@osgs.nl KvK 30250155 Datum Onderwerp Protocol Contactpersoon P. van de

Nadere informatie

Een spirituele blik op Zwarte Piet (en waarom zijn critici een punt hebben)

Een spirituele blik op Zwarte Piet (en waarom zijn critici een punt hebben) Een spirituele blik op Zwarte Piet (en waarom zijn critici een punt hebben) Zwarte Piet is meer dan een negerkarikatuur. De Zwartepietfiguur is in feite niet uitgevonden door Jan Schenkman in 1850, maar

Nadere informatie

[Geef de titel van het document op] Leerlingen krijgen een stem. Anita Verweij Schoolleider

[Geef de titel van het document op] Leerlingen krijgen een stem. Anita Verweij Schoolleider Nieuwsbrief 7 [Geef de titel van het document op] KBS De Catharijnepoort november 017 1 Leerlingen krijgen een stem Ontdek en ervaar je kracht! Vorige week woensdag is onze leerlingenraad voor het eerst

Nadere informatie

Badminton Club Roermond

Badminton Club Roermond Social Media Protocol Badminton Club Roermond 1 Ingangsdatum social media protocol Dit protocol gaat in op 18 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Richtlijnen voor het gebruik van sociale media

Nadere informatie

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek: Nederlandse identiteit Samenvatting Tweederde vindt dat Nederlandse identiteit onder druk staat De Nederlandse identiteit staat onder druk. Dat zegt tweederde

Nadere informatie

Zwarte Piet Verkennend onderzoek naar een toekomstbestendig sinterklaasfeest

Zwarte Piet Verkennend onderzoek naar een toekomstbestendig sinterklaasfeest Zwarte Piet Verkennend onderzoek naar een toekomstbestendig sinterklaasfeest Pharos Zwarte Piet Verkennend onderzoek naar een toekomstbestendig sinterklaasfeest Colofon CIP-gegevens Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Sinterklaas. in Nederland. een traditie onder vuur

Sinterklaas. in Nederland. een traditie onder vuur Sinterklaas in Nederland een traditie onder vuur Inhoud Colofon CIP-gegevens Koninklijke Bibliotheek Den Haag Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed Sinterklaas in Nederland een traditie

Nadere informatie

Woede om reactie Rutte op VN-rapport Zwarte Piet

Woede om reactie Rutte op VN-rapport Zwarte Piet Essaywedstrijd 2016 Oefenopdracht Achtergrondinformatie Pre-University College Humanities Radboud Universiteit Woede om reactie Rutte op VN-rapport Zwarte Piet Door: Eefje Oomen en Tobias den Hartog 29-8-15-09:45

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

22 november 2018 Schooljaar Nr. 11

22 november 2018 Schooljaar Nr. 11 22 november 2018 Schooljaar 2018-2019 Nr. 11 Vervanging In de vorige nieuwsbrief is een stukje geschreven over ziekte en vervanging van leerkrachten. We zijn blij mee te kunnen delen dat zowel Sjoertje

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK MigratieWeb ve07001323 200607474/1. Datum uitspraak: 11 juli 2007 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op het hoger beroep van: A., wonend te Breda, appellant, tegen de uitspraak in zaak no. 05/5140

Nadere informatie

Pietengym groep 1 tot en met groep 4

Pietengym groep 1 tot en met groep 4 Pietengym groep 1 tot en met groep 4 Afgelopen donderdag hadden de groepen 1 tot en met 4 pietengym. Alle kinderen zagen er prachtig uit in hun mooie pietenpak. Er waren zelfs kinderen als piet geschminkt.

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BY5138

ECLI:NL:RVS:2012:BY5138 ECLI:NL:RVS:2012:BY5138 Instantie Raad van State Datum uitspraak 05-12-2012 Datum publicatie 05-12-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201110184/1/A3 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

Tekst en inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de inzender

Tekst en inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de inzender Tekst en inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de inzender Vind jij voetbal leuk? Heb je zin om te bewegen? Samen met andere jongens en meisjes uit de buurt? Kom dan voetballen bij eendracht 30. Onder

Nadere informatie

WEEKBRIEF 30ste jaargang nr november Reijmerweg HG Renkum Tel

WEEKBRIEF 30ste jaargang nr november Reijmerweg HG Renkum Tel WEEKBRIEF 30ste jaargang nr. 11 25 november 2016 www.prinsesbeatrixrenkum.nl Reijmerweg 92 6871 HG Renkum Tel. 0317-315130 0317-843525 JARIGEN Sven, groep 8 Beau, groep 8 BEZOEK VAN..SINT NICOLAAS EN ZIJN

Nadere informatie

Immaterieel erfgoed, heb ik dat? VAN ONZE OUDERS CULTUUR VAN NU VOOR ONZE KINDEREN

Immaterieel erfgoed, heb ik dat? VAN ONZE OUDERS CULTUUR VAN NU VOOR ONZE KINDEREN NOVEMBER 2013 CULTUUR VAN NU VAN ONZE OUDERS VOOR ONZE KINDEREN SPECIAL JONGEREN TRADITIES, ROOTS, ERFGOED, HERINNERINGEN, LEVENSSTIJL, FOLKLORE, PASSIE, VERBONDENHEID, IDENTITEIT, FAMILIE, WERELD IE_jeugd_omslag

Nadere informatie

AAMU: Insider/Outsider. The art of Gordon Bennett

AAMU: Insider/Outsider. The art of Gordon Bennett W E R K M A P Art & ArguMENT is een artistiek debatproject van het AAMU, museum voor hedendaagse Aboriginal kunst en IDEA, International Debate Education Association. Een van de kenmerken van hedendaagse

Nadere informatie

3. Op 26 juni 2007 diende verzoekster een klacht in omdat zij tot op dat moment het verschuldigde bedrag nog niet had ontvangen.

3. Op 26 juni 2007 diende verzoekster een klacht in omdat zij tot op dat moment het verschuldigde bedrag nog niet had ontvangen. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster, advocate, klaagt erover dat het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer de vergoeding proceskosten en griffierecht ten bedrage van 360,- niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 december 2016

Nieuwsbrief 2 december 2016 Nieuwsbrief 2 december 2016 Schoolnieuws Beste ouders / verzorgers, Hierbij ontvangt u de zevende nieuwsbrief van het schooljaar 2016-2017. Kerstvieringen Samen met de leerlingen werken we toe naar onze

Nadere informatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie 20 maart 2014.................................................................. Gebruik social media W. Broos/werkgroep PR en communicatie Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Gebruik

Nadere informatie

Op weg naar een rookvrij Scoutingterrein

Op weg naar een rookvrij Scoutingterrein Op weg naar een rookvrij Scoutingterrein Stappenplan Wil jij dat jouw Scoutinggroep rookvrij wordt? Zet dan de eerste stap en gebruik het stappenplan om op weg te gaan naar een rookvrije Scoutinggroep.

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie Opdracht Maatschappijleer Integ en immig Opdracht door een scholier 1899 woorden 21 januari 2004 6,6 90 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Integ en immig 1. Wat is het probleem? -Historische schets Tussen

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 638 Vragen van het lid

Nadere informatie

Nieuws van Alex november 2018

Nieuws van Alex november 2018 School Alex Prins Willem Alexander Park 600 3905 DR Veenendaal 0318-514015 info@schoolalex.nl www.schoolalex.nl Beste ouders/verzorgers, Hoewel het volop herfst is en de blaadjes vallen, voelt het buiten

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II BEOORDELINGSMODEL Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. MASSAMEDIA 1 maximumscore 2 Juiste antwoorden zijn (twee van de volgende redenen): De opera s (programma s) zijn

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Sint, mag ik u iets vragen? inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 5 december? 3. Waarom stopt Sint iets in je schoen? 6 4. Kwam Sinterklaas vroeger

Nadere informatie

Landelijk Platform Slavernijverleden

Landelijk Platform Slavernijverleden Aan de AAD gemeenschap in Nederland en alle anderen van Goede Will Betreft Aanmoedigingsbrief na uitspraak door de Rechtbank Amsterdam over het verzoek tot voorlopige voorziening Datum 9 november 2013

Nadere informatie

Onderzoek: 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Nederlandse identiteit

Onderzoek: 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Nederlandse identiteit Onderzoek: 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk Nederlandse identiteit Samenvatting Tweederde vindt dat Nederlandse identiteit onder druk staat De Nederlandse identiteit staat onder druk. Dat zegt tweederde

Nadere informatie

December Zieke collega. Safeschool. Sinterklaas. Schoolbel. Safeschool 2. Kerstvakantie. Safeschool 3. Geachte ouders en verzorgers,

December Zieke collega. Safeschool. Sinterklaas. Schoolbel. Safeschool 2. Kerstvakantie. Safeschool 3. Geachte ouders en verzorgers, December 2014 05 Geachte ouders en verzorgers, De laatste maand van het 2014 is aangebroken. December is een maand van bezinning en van feesten. Een maand van verlichting in donkere dagen. Al eeuwen wordt

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Verbeek. drs T. van der Wal. Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost INTERN

PROVINCIE FLEVOLAND. Verbeek. drs T. van der Wal. Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost INTERN Postbus 55 8200 AB Lelystad Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost Telefoon (0320)-265265 Fox (0320)-265260 E-ma;7 provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl INTERN Verzenddafum

Nadere informatie

Nieuwsbrief KERSTVIERING OP DE STAPPEN SINT EN PIETEN OP DE STAPPEN.

Nieuwsbrief KERSTVIERING OP DE STAPPEN SINT EN PIETEN OP DE STAPPEN. Nieuwsbrief Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers Jaargang 4 no. 4 December 2016 Samen maken wij ons voor het kind! KERSTVIERING OP DE STAPPEN Sinterklaas is nog maar net vertrokken of de kerstbomen staan

Nadere informatie