Kennismaking. met. Rumesta. Geschiedkundige Kring Rumesta. Hoe het begon 4. Hoe het verder ging 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennismaking. met. Rumesta. Geschiedkundige Kring Rumesta. Hoe het begon 4. Hoe het verder ging 5"

Transcriptie

1 - 2 - IN DEZE BROCHURE VINDT U Hoe het begon 4 Kennismaking met Rumesta Hoe het verder ging 5 Activiteiten van Rumesta 10 - 's heerenkille 10 - genealogische activiteiten 10 - geschiedkundige activiteiten 12 - cursus 13 - overige activiteiten 14 Het werk van Rumesta 14 Jaarboek 23 Uitbouw van het archief 23 Communicatie 24 Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 11de editie, oktober 2011 Praktische informatie Postadres: Geschiedkundige Kring Rumesta - Kerkstraat Rumst Bezoekadres: Home Van der Taelen - Zaal 's Heerenkille - Vissersstraat Rumst rumesta@skynet.be website:

2 Beste, HOE HET BEGON We danken u voor uw belangstelling voor onze kring. Met deze brochure wil Rumesta u laten kennismaken met onze vereniging. De historiek van Rumesta, de structuur, het geleverde werk, de activiteiten, passeren op de volgende pagina s voor u de revue. Met deze korte publicatie is het uiteraard slechts mogelijk u een oppervlakkig beeld te geven van het reilen en zeilen binnen de kring. Maar er is meer. Kijk bijvoorbeeld regelmatig op de website Daar vind u trouwens ook steeds een actuele versie van deze brochure. Zijn er nog vragen, onduidelijkheden, suggesties of zijn er items waarover u meer uitleg wenst, stuur dan een mailtje naar rumesta@skynet.be of wend u tot het bestuur van Rumesta. Het bestuur van Rumesta, oktober 2011 Dat het toeval veel impact heeft op allerlei gebeurtenissen weten we allemaal. Zo bracht het toeval in de zomer van 1984 drie mensen samen die reeds geruime tijd bezig waren met de geschiedenis van Rumst. Het waren Karel Swenden, Herman Marckx en Jules Reusens. Jules was al van in de jaren 40 bezig met geschiedenis en familiekunde, Karel Swenden sinds zijn opruststelling in het begin van de jaren 80. Herman Marckx had een aangeboren interesse voor geschiedenis en familiekunde. Later werd hij beroepshalve geconfronteerd met archeologische vondsten in Rumst, wat zijn interesse nog aanwakkerde. Het trio hield regelmatig bijeenkomsten, besprak de schaarse bronnen over de geschiedenis van de streek en voegde hierbij de resultaten van hun individuele onderzoeken. Eind 1984 kwam de echtgenote van Edward Van Reeth op bezoek. Edward Van Reeth bewerkte in 1972 de parochieregisters van Rumst uit de periode Mevrouw Van Reeth kwam de bewerkte parochieregisters van haar man verkopen Hierdoor drong zich de noodzaak op om een vereniging op te richten. Het feit dat de parochieregisters van Rumst mochten vermenigvuldigd en verspreid worden, versterkte deze noodzaak nog. Zo werd de feitelijke vereniging Rumesta opgericht. Rumesta was de oude naam van Rumst. Op 26 maart 1985 werd het eerste vergaderingsverslag

3 - 5 - geschreven. Op de dagorde: 18 inschrijvingen voor de parochieregisters en er wordt gezocht naar nieuwe medewerkers. En het aantal medewerkers groeide inderdaad! Ze gingen individueel of in groep op tocht en doorzochten de archieven, op zoek naar oude en modernere bronnen. Ook legden zij hun oor te luisteren bij de oudste Rumstenaars, om hun verhalen over vroeger te leren kennen. Archiefstukken werden bewerkt, boeiende gesprekken werden opgenomen. De meest interessante bewerkingen werden klaargemaakt voor uitgave. Zo zagen «Het manuaal van 1611» en «Volkstelling 1693 van Rumst» respectievelijk in 1985 en 1986 het levenslicht. Er werden tentoonstellingen gehouden en nog meer publicaties werden voorbereid. De bekendheid bij het plaatselijke publiek groeide. Dit resulteerde in 1987 tot de omvorming van de feitelijke vereniging tot VZW. HOE HET VERDER GING Even tussendoor Leden betalen 14 en ereleden 25. De ledengroep bestaat uit ongeveer 110 personen. In ruil voor uw lidgeld: * wordt u persoonlijk en als eerste op de hoogte gebracht telkens Rumesta een nieuw werk uitgeeft; * wordt u speciaal uitgenodigd wanneer Rumesta activiteiten inricht; * ontvangt u regelmatig een nieuwsbrief, schriftelijk en/of via ; * krijgt u korting op de cursussen die Rumesta organiseert; * kan u elke eerste en derde donderdag van de maand deelnemen aan de genealogische en geschiedkundige avonden; * ontvangt u rond de jaarwisseling een jaarboek met hierin meer dan 50 pagina s nieuwe onderzoeksresultaten van de werkende leden, aangevuld met praktische informatie over de werking van de kring. De omvorming van de feitelijke vereniging Rumesta tot VZW, in 1987, bracht met zich mee dat Rumesta een overzichtelijke structuur moest krijgen, zoals bepaald in de oprichtingsstatuten in het staatsblad van 21 januari 1988 en aangepast op 29 april Een gevolg van deze structurering is dat Rumesta is samengesteld uit leden en werkende leden. Iedereen kan lid worden. Dan zijn er de werkende leden. Sommigen zijn specialisten in het vak en brengen regelmatig, al dan niet in samenwerking met anderen, publicaties op de markt, publiceren hun onderzoeksresultaten in het Jaarboek of zijn actief in een werkgroep. Anderen doen naast specifiek geschiedkundig of genealogisch werk ook nog werk van praktische aard. Daardoor maken zij het mogelijk dat de publicaties van Rumesta tijdig, foutloos en verzorgd verschijnen, dat het materiaal waarover Rumesta beschikt goed beheerd wordt of dat het lokaal onderhouden wordt. De werkende leden zorgen ook voor de ondersteuning en de uitbouw van de activiteiten.

4 - 7 - Even tussendoor * Wil u nader betrokken worden bij de werking van onze kring? * Of wil u meewerken aan de uitbouw van onze activiteiten en ons hierbij praktisch ondersteunen? * Of heeft u interesse voor geschiedenis, archieven en oude documenten en wil u het vak leren? * Of heeft u bepaalde voorstellen rond de werking van de vereniging? Als u op één of meer van deze vragen positief hebt geantwoord, dan neemt u best zo snel mogelijk contact op met iemand van het bestuur of mailt u naar rumesta@skynet.be. Zij zullen u volledig vrijblijvend meer uitleg geven. U kan zich dan eventueel inschakelen in de werking van Rumesta. Uiteraard zijn de werkende leden tot niets verplicht en werkt ieder naar eigen vermogen en op eigen tempo. Hopelijk mogen we u snel begroeten! Ongeveer maandelijks richt het bestuur een bestuursvergadering in. Hierop worden alleen praktische en organisatorische zaken behandeld. Indien een groep van werkende leden zich met een specifiek geschiedkundig onderwerp bezighoudt, is het mogelijk dat zij ook nog aparte bijeenkomsten houden teneinde hun werk te volbrengen Hetgeen iedereen die ooit in contact kwam met Rumesta ongetwijfeld kent, is het symbool. Het prijkt op de omslagen van de vereniging, illustreert de briefhoofden en staat vooraan op de uitgaven en publicaties van Rumesta. Het is natuurlijk niet zomaar een «hand». Het is een bronzen offerhand die beantwoordt aan volgende beschrijving: «Deze hand is hol en meet 14,7 cm en men ziet dat ze nooit deel heeft uitgemaakt van een arm. Duim, wijs- en middenvinger staan opgeheven, waarschijnlijk als teken van aanroeping; de twee laatste vingers zijn geplooid». De hand schijnt een godsdienstig voorwerp te zijn, bestemd om het kwade oog te verwijderen of de tovenaars te bezweren. Van deze hand, welke door een of andere oosterse zeeman van de Romeinse vloot hier werd gebracht, bestaan er ongeveer 35 exemplaren. De hand werd gevonden door de heer De Meester de Ravestein in 1823 op het Molenveld te Rumst. De hand omklemt een schepenzegel. Het is het schepenzegel waarvan het charter van 1332, dat op de pastorij wordt bewaard, voorzien is. Het draagt een dwarsbalk en in het hoofd een barelsteel met vijf hangers. Alles laat veronderstellen dat dit schepenzegel, het oudst gekende van Rumst, verleend werd door Filips van Vianden na zijn aanstelling als heer van Rumst in Zo werd een combinatie van de votiefhand en het oudst gekende schepenzegel van Rumst het sprekende symbool van Rumesta. Weer even tussendoor : wat vertelt ons symbool?

5 ACTIVITEITEN VAN RUMESTA Heden ten dage biedt Rumesta een ruim gamma aan activiteiten en publicaties. Enkele mijlpalen in de historiek van Rumesta: * sinds 1996 organiseert Rumesta Genealogische Avonden; * sinds 1999 beschikt Rumesta over een eigen lokaal, 's Heerenkille; * In 2001 werd gestart met maandelijkse praatcafés (in 2005 omgevormd tot Geschiedkundige Avonden); * in 2003 vond de eerste basiscursus "Maak je stamboom" plaats; * in 2004 gaf Rumesta zijn 50ste boek uit; * in 2005 verscheen de website * in 2007 werd de eerste vervolmakingscursus "Lezen en begrijpen van oude documenten" georganiseerd; - in 2010 werd het vijfentwintig jarig bestaan van de vereniging gevierd. Over verscheidene van deze items leest u meer hierna. De activiteiten vinden plaats in het lokaal van Rumesta: 's Heerenkille «s Heerenkille» is gelegen nabij de samenvloeiing van Nete en Dijle, waar deze twee rivieren de Rupel vormen. De naam werd ontleend aan de gelijknamige aanlegplaats voor schepen die er eertijds lag. Het is een gezellige ruimte waar al het materiaal van Rumesta een veilige haven heeft gevonden en waar de leden thuis zijn. Adres: Vissersstraat 87, Rumst (ingang witte deur naast 85). Genealogische activiteiten Wie graag zijn of haar voorouders wil kennen en veel te weten wil komen over hun leven, die moet aan de genealogische activiteiten deelnemen! Alle publicaties uit het gebied met volgende grenzen worden op deze op de genealogische avonden ter beschikking gesteld : - ten noorden de stad Antwerpen; - ten oosten de lijn Antwerpen - Lier - Rijmenam; - ten zuiden de grens met de provincie Vlaams-Brabant; - ten westen de Schelde. Kijk even mee op de volgende pagina welke gemeenten dit gebied precies omvat.

6 De genealogische activiteiten vinden steeds plaats tussen en 22 u. in lokaal «s Heerenkille», Home Van der Taelen, Vissersstraat 87 te Rumst. De toegang is gratis voor leden. De "te raadplegen werken" zijn overzichtelijk ingedeeld in een aantal thematische categorieën. Zo onderscheiden we: - burgerlijke stand en parochieregisters; - volkstellingen; - oud- en hedendaags gemeentearchief; - notariaat; - genealogieën; - varia. Geschiedkundige activiteiten Welke geschiedkundige activiteiten worden er ontwikkeld? Dat hangt af van de interesse van de aanwezigen. Zo werd er al gewerkt rond kaarten uit de 19de eeuw van Rumst. De huizen, straten, velden en pleinen werden gelokaliseerd; er werd nota van genomen en op die manier zijn veel "verdwenen" plaatsnamen van Rumst en Terhagen opnieuw vanonder het stof gehaald. Ook een serie boeken uit het gemeentelijk archief van Rumst uit vroegere tijden kwam al aan de beurt om doorgenomen te worden. U bent natuurlijk ook welkom om zelf voorstellen in te dienen, om te snuisteren in de bibliotheek of om gewoon eens bij te praten. De geschiedkundige avonden vinden eveneens plaats tussen en 22 u. in lokaal «s Heerenkille», Home Van der Taelen, Vissersstraat 87 te Rumst. En natuurlijk is de toegang ook gratis voor leden. De genealogische / geschiedkundige avonden vinden plaats op de eerste en derde donderdag van de maand. De jaarkalender wordt bij het begin van het jaar aan de leden bezorgd en is eveneens te raadplegen op de website van Rumesta. De volledige catalogus van de te raadplegen werken bij Rumesta wordt regelmatig aangepast en is ter inzage of te koop in het lokaal. Op is de catalogus gratis te downloaden.

7 Cursus De basiscursus "Maak je stamboom" omvat een 5-tal lessen en wordt regelmatig georganiseerd. Heb je nu al interesse, laat het dan weten aan rumesta@skynet.be. Dan wordt er alvast een plaatsje voor je vrijgehouden Overige activiteiten Verder is de kring regelmatig present op heemkundige of boekenbeurzen en worden er tentoonstellingen of opendeurdagen gehouden (b.v. bij Open- Monumentendag, Erfgoeddag). Een greep uit het aanbod: 1. Terug in de tijd tot Terug in de tijd voor Verdere verkenning van de bronnen 17de en 18de eeuw 4. Bronnenverkenning 19de eeuw 5. Hoe schrijf ik mijn familiegeschiedenis? 6. (facultatief) bezoek aan het rijksarchief De cursus is uiterst praktisch gericht. U leert niet alleen namen en data zoeken, maar ook nadere bijzonderheden over het leven van uw voorouders. Enkele reacties van cursisten van de vorige jaren:? Grote hoeveelheid leerstof erg duidelijk en bondig overgebracht, overzichtelijk.? Proficiat met dit prachtig en geslaagd initiatief!? Na het volgen van de cursus zit men in een gunstige startpositie om zelf aan de slag te kunnen. In de vervolmakingscursus staat lezen en begrijpen van oude documenten centraal. Deze cursus bestaat uit een 6-tal lessen en richt zich tot deelnemers die de basiscursus hebben gevolgd.

8 HET WERK VAN RUMESTA Aanvankelijk was het vooral het verleden van Rumst en Terhagen dat de werkende leden bestudeerden. In de voorbije jaren werden deze grenzen steeds meer overschreden, zodat tegenwoordig het verleden van de hele Rupelstreek en haar bewoners het onderzoeksterrein van Rumesta is. Concreet betekent dit dat binnen Rumesta heel wat mensen werken aan kwartierstaten en stambomen om het verleden van bepaalde families te achterhalen of hun verspreiding in kaart te brengen. Er wordt ook gewerkt aan de geschiedenis van interessante gebouwen in Rumst en omstreken. Anderen onderzoeken documenten betreffende een bepaalde periode of onderwerp dat interessant is voor de regio en verwerken de inhoud tot geschiedkundige uitgaven. Nog anderen werken aan het toegankelijk maken van documenten zoals "schepenbrieven", notariaat of andere bescheiden door ze te inventariseren of door ze samen te vatten en om te zetten in hedendaags schrift, omdat bij het lezen van oude documenten niet alleen de taal en zinswendingen problemen opleveren, maar ook het oud schrift op zichzelf. De lijst van onderwerpen waarmee de werkende leden zich bezig houden is hiermee niet af. Nog regelmatig komen er nieuwe zaken bij, zoals een onderzoek rond bijnamen, informatie over duivenliefhebbers van weleer, interviews met ouderen, fotoarchief, Rumesta heeft door de jaren heen zelf een rijke bibliotheek opgebouwd met werken over plaatselijke geschiedenis en geschiedkundige werken van algemene aard. Deze vormen samen met de archiefdocumenten de basis voor ons eigen werk Indien een werkend lid of een groep van werkende leden klaar is met een omvangrijk werk dat interessant is voor een breder publiek, dan wordt het werk klaargemaakt voor publicatie in een aparte uitgave of in het Jaarboek. Met veel zorg en toewijding gaat een team van werkende leden aan de slag om het werk zo foutloos en volledig mogelijk op de markt te brengen. De eerste publicatie, het manuaal van 1611, verscheen in In 2004 gaf Rumesta zijn 50ste boek uit en in 2010 zijn 75e! Hieronder geven we u een beknopt overzicht. Een gedetailleerder en actueel overzicht, met prijslijst, is te vinden op onder de rubriek "publicaties", en is ook te raadplegen in het lokaal. Genealogische publicaties Deze werken richten zich naar mensen die hun stamboom maken. Parochieregisters In de parochieregisters vindt u basisgegevens als doop-, huwelijks- en begraafdatum. Zij zijn noodzakelijk om een stamboom op te bouwen. Bij Rumesta verschenen meerdere bewerkte parochieregisters van Rumst en andere gemeenten uit de Rupelstreek Sommige behandelen een oud tijdvlak, andere geven recentere gegevens.

9 Burgerlijke stand Vanaf omstreeks 1800 is de burgerlijke stand de uitgelezen bron om gegevens betreffende geboorte, huwelijk en overlijden te vinden. De akten zijn doorgaans zeer volledig en precies. Volkstellingen van Rumst in de 17de en in de 18de eeuw Rumesta publiceerde in jaarboeken en in een aparte uitgave 9 volkstellingen, in een periode van 1693 tot Al deze volkstellingen zijn ook gebundeld in een uitgave die op CD te verkrijgen is en die in het lokaal ook in boekvorm is te raadplegen. In deze volkstellingen leren we heel wat over het dagelijks leven de Rumstenaars uit de betrokken periode: de samenstelling van hun gezin, aantal meiden en knechten, hun bezittingen, hun beroepen enz Een globale index laat u toe om in de diverse volkstellingen op zoek te gaan naar bepaalde namen of families. Schepengriffie / oud gemeentearchief Deze boeken hebben betrekking op het dorpsleven van voor Deze uitgaven bieden de lezer een onbescheiden kijk in de huizen van onze voorouders. In de processtukken worden dorps- en familievetes beschreven en in de dorpsrekeningen vindt u de verslagen van de toenmalige dorpsregeerders, inclusief de rekeningen van hun vertier Leo Vermeulen publiceerde de Schepengriffie van Rumst (11 delen); Luk Du Mont bewerkte het oud-gemeentearchief van Waarloos. Uitgebreide indexen laten u toe om vlot te vinden wat u zoekt Notariaten uit Boom 18de eeuw. Aan de hand van testamenten, nalatenschappen, contracten, scheidingen en delingen, verkopen, worden vele gegevens van de grote families uit de Rupelstreek prijsgegeven. Volgende notariaten zijn gepubliceerd: - Michiel Frans Parijs, (door Christian Verstrepen en Tom De Loenen) - Jan Frans Mommen, (3 boekdelen: 1 van Christian Verstrepen, 2 van Tom De Loenen); - Petrus Josephus Swiggers, (door Tom De Loenen) 19de eeuw. In de 19de eeuw kwam het notariaat tot volle wasdom. Nog een grotere bron aan gegevens en veel meer details dan voorheen zijn te vinden. Volgende notariaten zijn reeds verschenen: - Carolus Joannes Antonius Vermeulen, ; - Florent Vermeulen, ; - Louis Leclef, ; - Jacobus Oeyen, Al deze notariaten zijn bewerkt door Tom De Loenen. Genealogieën Van Reeth. Leo Lindemans publiceerde in 1995 bij Rumesta zijn Genealogie Van Reeth. Hierin het relaas van de in de Rupelstreek zeer sterk verspreide familie Van Reeth tot ca Een herdruk verscheen in 2004.

10 Oude geslachten omtrent de Rupel. Dit boek, eveneens van de hand van Leo Lindemans, bevat 35 «genealogische schetsen» van families uit de Rupelstreek. Volgende families worden in dit boek behandeld : Aerts, Asselbergh, Bal, Ceuppens, Coeckelbergh, Coveliers, De Herde, De Munter, De Roeck, De Wachter, De Weerdt, Elhof, Eijckmans, Hallemans, Le Page, Nicaesen, Piroens, Schuerweghe, Spillemaeckers, Stuijck, Taeijaert, Van Boven, Van Camp, Van Dapel, Van den Bril, Van der Hoeven, Van Hoomissen, Van Linden, Van Poppel, Van Put, Van Tongeren, Verbeke, Verelst, Weckers en Wils. Genealogie Van Bulck in de Rupelstreek. De familie Van Bulck is wijd verspreid in de Rupelstreek. De oudste gegevens dateren uit de jaren Alle leden zijn terug te brengen tot 1 stamvader. Het boek geeft 15 generaties en bevat vele uitgewerkte levenslopen. geheel vlot toegankelijk. Publicaties over de geschiedenis van Rumst Rumst, van Romeinse nederzetting tot nijverheidsgemeente Een index maakt het Dit boek wordt beschouwd als «de geschiedenis van Rumst». Het is een synthese van al wat voor de oprichting van Rumesta al bekend was over de geschiedenis van Rumst en Terhagen, zowel op kerkelijk als op wereldlijk vlak. De quaeie jaeren Dit werk geeft u een overzicht van Rumst tijdens de tachtigjarige oorlog ( ). De proloog wordt gevormd door de plundertocht van Maarten Van Rossum in onze gewesten. De oprichting van de schansen komen aan bod Ook Rumst blijft niet gespaard van de troebelen. Een boeiend relaas over een beroerde tijd. Dit werk is de vrucht van doorgedreven onderzoek in oude archiefteksten. De werkgroep stond onder leiding van lid Chris Verbruggen. De Boerenkrijg te Rumst In 1998 was het 200 jaar geleden dat de Boerenkrijg plaatsvond. Voor Rumesta was dit de aanleiding om in de archieven van die tijd te gaan snuisteren naar sporen van de Boerenkrijg te Rumst. Walter Frans verwerkte de resultaten tot een boek. Een boeiende evocatie op het scharnier van de 18de en 19de eeuw. Het manuaal van is een belangrijk jaar voor het kerkelijk archief van Rumst. In dat jaar stelde pastoor Bernard Knest een handgeschreven bundel samen met hierin de kerkelijke verplichtingen en de inkomsten of «vruchten» van het pastoraat van Rumst. Het manuaal biedt een inzicht in de organisatie van het parochiewezen tijdens de 17de eeuw en toont de manier waarop onze voorouders hun vroomheid beleefden. Deze bewerking werd ook voorzien van een index op de namen. Pastoors en onderpastoors van Rumst Sint-Pieter Voor de totstandkoming van deze uitgave documenteerden de werkende leden zich uitvoerig over het leven van de geestelijken van weleer. In talrijke archieven werd gezocht naar vermeldingen van pastoors en

11 onderpastoors die Rumst Sint-Pieter gekend heeft. Ook talrijke visitatieverslagen werden geraadpleegd. Dit alles resulteerde in deze rijk gedocumenteerde en geïllustreerde uitgave. Cijnsboek van de tafel van de Heilige-Geest van 1469 De Heilige-Geest is de verre voorganger van het huidige OCMW. Deze instelling beschikte over aanzienlijke inkomsten maar deed ook jaarlijks grote uitgaven ten dienste van de behoeftigen van de parochie. Dit werk geeft u een overzicht van deze «boekhouding» van de parochie inclusief alle aanvullingen van de opeenvolgende verantwoordelijken. Vele namen van onze voorouders en hun bezittingen komen erin voor. Een ware schat aan informatie uit een zeer vroege periode! On-line publicaties Op vind je in het fotohoekje oude beelden van Rumst en zijn bewoners. Deze reeks wordt regelmatig uitgebreid door onze webmaster. Op dezelfde website vind je bij de downloads enkele publicaties uit het Jaarboek en diverse andere interessante bestanden. Gelegenheidspublicaties Brochures Hof Tibur, Drossaardhuis en Sint-Pieterskerk Deze werken werden samengesteld onder redactie van Jozef Vandenrijdt naar aanleiding van de tentoonstellingen die Rumesta organiseerde ter gelegenheid van Open-Monumentendagen. Ze geven u een beknopte geschiedenis van de hoger vermelde gebouwen en hun eigenaars. Alle werken zijn geïllustreerd en voorzien van een kleuromslag. Brochure Zusters van Vorselaar te Rumst Gedurende bijna 150 jaar verbleven er zusters van Vorselaar in Rumst. Naar aanleiding van hun vertrek stelden Karel Swenden en Jules Reusens in het voorjaar van 2005 een brochure samen met fragmenten uit hun archief.

12 HET JAARBOEK Elk jaar omtrent de jaarwisseling wordt aan de leden het jaarboek bezorgd. Hierin staan om en bij de 50 pagina's met interessante en gevarieerde artikels over het verleden van de streek, over genealogie of over de geschiedkundige kring. Het jaarboek wordt samengesteld door Tom De Loenen. Indien u zelf een interessante bijdrage heeft om te publiceren, dan kunt u bij hem terecht. Een lijst van de tot op heden gepubliceerde artikels vindt u op onder de rubriek "Jaarboeken", en ligt ook ter inzage in het lokaal. Enkele artikels zijn te bekijken in de rubriek downloads van genoemde site. UITBOUW VAN HET ARCHIEF Rumesta beschikt over een uitgebreide bibliotheek met genealogische en geschiedkundige werken. Daarnaast verzamelt de kring ook doodsprentjes en -brieven, krantenartikels van weleer, oude foto's, interessant heemkundig materiaal (iemand bracht ons zelfs nagels uit de nu verdwenen molen van Rumst!) enz Indien u of iemand anders erover beschikt, laat het ons maar weten COMMUNICATIE Wie over beschikt kan de vereniging bereiken op rumesta@skynet.be. Schriftelijk en telefonisch Wie liever op een traditionele manier contact neemt, kijkt naar de adressen en telefoonnummers van het bestuur en de werkende leden op onze website. Website Op vindt u de meest actuele informatie van de kring. Deze site wordt voortdurend geactualiseerd en uitgebreid door onze webmaster. Nieuwsbrief Zoals reeds hoger in deze brochure vermeld, publiceert Rumesta op regelmatige basis nieuwsbrieven, zowel schriftelijk als via . Leden krijgen deze nieuwsbrieven automatisch, maar ook niet leden kunnen zich inschrijven voor de e-nieuwsbrieven. Daartoe volstaat het een mail te sturen naar rumesta@skynet.be.

13 DE UITGAVEN VAN RUMESTA Onderstaand overzicht is dat van september De actuele lijst vindt u steeds op bij "publicaties". Genealogische werken 1. Parochieregisters Parochieregisters van Rumst dopen huwelijken overlijdens Parochieregisters van Terhagen Huwelijken Parochieregisters van Boom dopen ,50 huwelijken overlijdens Parochieregisters van Niel gezinssamenstellingen dopen dopen ,50 huwelijken huwelijken overlijdens Parochieregisters van Willebroek huwelijken ,50 2. Burgerlijke stand Burgerlijke stand van Terhagen ,50 Burgerlijke stand van Boom Burgerlijke stand van Schelle Volkstellingen Rumst een eeuw volkstellingen (CD) 6 4. Schepengriffie / Oud gemeentearchief Schepengriffie van Rumst Uitgaven 1992 tot 2006 (10 delen) per stuk: 15 uitgave 2009 per stuk: 16 Oud gemeentearchief van Waarloos ,00 5. Notariaat Notariaat te Boom 18de eeuw Michiel Frans Parijs, akten Jan Frans Mommen, akten Jan Frans Mommen, akten Jan Frans Mommen, akten Petrus Josephus Swiggers, akten Notariaat te Boom 19de eeuw CJA Vermeulen, repertorium CJA Vermeulen, repertorium Florent Vermeulen, repertorium Louis Leclef, repertorium Jacobus Oeyen, repertorium

14 Genealogieën Genealogie Van Reeth 13 Oude geslachten omtrent de Rupel 24 Genealogie Van Bulck in de Rupelstreek 19 Werken over de geschiedenis van Rumst Rumst, van Romeinse nederzetting tot nijverheidsgemeente 18 De quaeie jaeren ( ) 11 De Boerenkrijg te Rumst 13 Pastoors, onderpastoors en kapelrijbeneficianten te Rumst Sint-Pieter 13 Manuaal van ,50 Cijnsboek van de Tafels van de Heilige Geest van ,50

Kennismaking. met. Rumesta IN DEZE BROCHURE VINDT U. Geschiedkundige Kring Rumesta. Hoe het begon 4. Hoe het verder ging 5

Kennismaking. met. Rumesta IN DEZE BROCHURE VINDT U. Geschiedkundige Kring Rumesta. Hoe het begon 4. Hoe het verder ging 5 - 2 - IN DEZE BROCHURE VINDT U Kennismaking met Rumesta Hoe het begon 4 Hoe het verder ging 5 Activiteiten van Rumesta 10 - 's heerenkille 10 - genealogische avonden 10 - geschiedkundige avonden 12 - cursus

Nadere informatie

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Haags Gemeentearchief onder auspiciën van Geschiedkundige Vereniging Die Haghe Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Algemene informatie 4 Cursussen Cursus paleografie

Nadere informatie

Familiekunde. Vlaanderen

Familiekunde. Vlaanderen Familiekunde Vlaanderen Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis Van Heybeeckstraat 3, 2170 Merksem, België +32 (0)3 646 99 88 administratie@familiekunde-vlaanderen.be www.centrumfamiliegeschiedenis.be

Nadere informatie

Stamboomonderzoek !"#$%&'((")*+,)"#-*."#$&'((")/#0)"#12"#.345"6'4/7(* Dit document bevat tips voor de beginnende genealoog.

Stamboomonderzoek !#$%&'(()*+,)#-*.#$&'(()/#0)#12#.3456'4/7(* Dit document bevat tips voor de beginnende genealoog. !"#$!%&'()*+,-*+,./*01**2345''6')7'61* 8889:;;?@;9?A* Stamboomonderzoek!"#$%&'((")*+,)"#-*."#$&'((")/#0)"#12"#.345"6'4/7(* Dit document bevat tips voor de beginnende genealoog. Eén van de doelstellingen

Nadere informatie

Genealogie voor Beginners. Ik wil mijn familiegeschiedenis onderzoeken. Hoe doe ik dat?

Genealogie voor Beginners. Ik wil mijn familiegeschiedenis onderzoeken. Hoe doe ik dat? O C G L Genealogie voor Beginners O C G Ik wil mijn familiegeschiedenis onderzoeken. Hoe doe ik dat? Even voorstellen: Jo Schiffelers, voorzitter Heemkundevereniging Landgraaf L Systemen en termen Genealogie/Stamboom

Nadere informatie

Catalogus. genealogische avonden. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 16de editie 2017

Catalogus. genealogische avonden. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 16de editie 2017 Catalogus genealogische avonden 16de editie 2017 Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. - 2 - INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 1. Parochieregisters en burgerlijke stand 7 2. Indices 22 3. Volkstellingen 23 4.

Nadere informatie

Beginnen. met. Genealogie

Beginnen. met. Genealogie Beginnen met Genealogie Wim van t Einde Beginnen met genealogie Veel mensen zijn geïnteresseerd in hun voorouders. Het is voor veel van hen echter lastig om te beginnen. Doordat ze niet weten waar ze

Nadere informatie

De volgorde van de hieronder vermelde stappen hoef je niet per definitie te volgen.het zijn de belangrijkste bronnen voor familieonderzoek.

De volgorde van de hieronder vermelde stappen hoef je niet per definitie te volgen.het zijn de belangrijkste bronnen voor familieonderzoek. HET BEGIN Hieronder korte handleiding voor familiegeschiedenis- onderzoek Voor familieonderzoek kunnen verschillende modellen worden gekozen. Zelf vind ik het gemakkelijks om eerst alle rechtstreekse voorvaders

Nadere informatie

Catalogus. genealogische avonden

Catalogus. genealogische avonden Catalogus genealogische avonden 11de editie 2011 - 2 - INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 1. Parochieregisters en burgerlijke stand 7 2. Indices 16 3. Volkstellingen 17 4. Schepengriffie 18 5. Notariaat 20 6.

Nadere informatie

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland Vroeger en Nu Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland De Erfgoedcel Waasland maakt deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) en wordt ondersteund

Nadere informatie

Catalogus. genealogische avonden. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 14de editie 2015

Catalogus. genealogische avonden. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 14de editie 2015 Catalogus genealogische avonden 14de editie 2015 Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. - 2 - INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 1. Parochieregisters en burgerlijke stand 7 2. Indices 19 3. Volkstellingen 20 4.

Nadere informatie

Geraadpleegde bronnen bij genealogische opzoekingen # nr # Type Titel Auteur / Bron Uitgever Editie

Geraadpleegde bronnen bij genealogische opzoekingen # nr # Type Titel Auteur / Bron Uitgever Editie 9000 Kiezerslijst Kiezerslijst der Gemeente Willebroek (1 mei 1906-30 april 1907) Deze kiezerslijst is opgesteld volgens het sinds 193 geldende algemeen meervoudig kiesstelsel: iedere man van minstens

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 december 2016

Nieuwsbrief 1 december 2016 Nieuwsbrief 1 december 2016 Nieuwsbrief 1 december 2016 De werkgroep Oud-Castricum wil graag meer contact met de dona teurs en belangstellenden. Via de uitgifte van een nieuwsbrief, in samenhang met onze

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Plaatsingslijst van de verzameling Soete J.

Plaatsingslijst van de verzameling Soete J. BE-A0516_109108_107881_DUT Plaatsingslijst van de verzameling Soete J. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium This finding aid is

Nadere informatie

Bij ons in de Familie! Valt daar dan wat over te vertellen?

Bij ons in de Familie! Valt daar dan wat over te vertellen? Bij ons in de Familie! O C G L Valt daar dan wat over te vertellen? Hoe doe ik dat dan? Waar leg ik dat dan in vast? En nog belangrijker waar kan ik dat dan vinden? Mag ik doen wat ik wil? Genealogie voor

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van de Domaniale Hoofdbank van Befferen.

Plaatsingslijst van het archief van de Domaniale Hoofdbank van Befferen. BE-A0511_108667_107414_DUT Plaatsingslijst van het archief van de Domaniale Hoofdbank van Befferen. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives

Nadere informatie

Mijn doel is zover als mogelijk is de voorouders vanuit onze kinderen terug te zoeken.

Mijn doel is zover als mogelijk is de voorouders vanuit onze kinderen terug te zoeken. Genealogie, het uitzoeken van je familiegeschiedenis: http://members.ziggo.nl/fklerkx/brabantsegenen/index.html Een jaar nadien, begin het jaar 2014 getotaliseerd en uitgewerkt, om niet tegen iedereen

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Mijn stamboom opmaken: hoe begin ik er aan? Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde

Mijn stamboom opmaken: hoe begin ik er aan? Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde Mijn stamboom opmaken: hoe begin ik er aan? 1. Uw familiearchief Stamboomonderzoek begint altijd dicht bij huis. Zoek je familiearchief, of begin er zelf een, en draag er goed zorg voor. Verzamel trouwboekjes,

Nadere informatie

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN. STADSARCHIEF s-hertogenbosch

DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN. STADSARCHIEF s-hertogenbosch DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN AANWEZIG BIJ HET STADSARCHIEF s-hertogenbosch OVERZICHT ROSMALEN Versie juli 2012 WOORD VOORAF Genealogisch onderzoek in de registers van de burgerlijke stand levert voor

Nadere informatie

GENEALOGIE Vroeger de status van de elite, nu de hobby van het volk

GENEALOGIE Vroeger de status van de elite, nu de hobby van het volk GENEALOGIE Vroeger de status van de elite, nu de hobby van het volk Hans Nagtegaal Erfenissen zijn in de loop der eeuwen oorzaak geweest van vele ruzies en zelfs van oorlogen. Wie is familie van wie en

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken

Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken In 1811 werd in de meeste delen van Nederland de Burgerlijke Stand ingevoerd. De overheid had op dat moment nauwelijks gegevens over de inwoners. Er werden

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F - december

N I E U W S B R I E F - december N I E U W S B R I E F - december 2017 - Redactioneel Deze keer een nieuwsbrief met vooral 'inkijkjes' in verschillende zaken die voorbij komen bij Baduhenna. Wij houden u graag op de hoogte. Spectaculaire

Nadere informatie

De nakomelingen van Nicolaus Keuleers

De nakomelingen van Nicolaus Keuleers een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Nicolaus Keuleers door 12 december 2016 De nakomelingen van Nicolaus Keuleers Generatie 1 1. Nicolaus Keuleers. Hij is getrouwd met Catharina Leemans.

Nadere informatie

Archivering Hoe begin ik eraan? Tweede bijeenkomst Archiefgroep Zaterdag 23 maart 2019

Archivering Hoe begin ik eraan? Tweede bijeenkomst Archiefgroep Zaterdag 23 maart 2019 Archivering Hoe begin ik eraan? Tweede bijeenkomst Archiefgroep Zaterdag 23 maart 2019 Een archief inventariseren is geen enorm moeilijke opdracht, maar er kruipt wel wat tijd in. Wanneer men geïnteresseerd

Nadere informatie

Genealogische bijdragen Leiden en omgeving Jubileumuitgave van NGV Rijnland Boek en usb-stick, uitgave A4 formaat.

Genealogische bijdragen Leiden en omgeving Jubileumuitgave van NGV Rijnland Boek en usb-stick, uitgave A4 formaat. Genealogische bijdragen Leiden en omgeving Jubileumuitgave 1985 2015 van NGV Rijnland Boek en usb-stick, uitgave 2015. A4 formaat. Afdeling Rijnland bestaat nu al weer ruim dertig jaar. In november 2015

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

Catalogus. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. van de biblioheek van Rumesta. 15de editie 2016

Catalogus. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. van de biblioheek van Rumesta. 15de editie 2016 Catalogus van de biblioheek van Rumesta 15de editie 2016 Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. - 2 - INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 1. Parochieregisters en burgerlijke stand 7 2. Indices 20 3. Volkstellingen

Nadere informatie

Historische Vereniging Warder Bedrijfsplan 2011

Historische Vereniging Warder Bedrijfsplan 2011 Historische Warder Bedrijfsplan 2011 februari 2011 1 van 7 samenvatting Op 21 januari is de Historisch Warder opgericht. De vereniging heeft tot doel om: de geschiedenis van Warder vast te leggen en zo

Nadere informatie

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Voorkant Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Zaandam centrum Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek is bij het Gemeentearchief Zaanstad aan het

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

Catalogus. genealogische avonden. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 12de editie 2013

Catalogus. genealogische avonden. Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. 12de editie 2013 Catalogus genealogische avonden 12de editie 2013 Geschiedkundige Kring Rumesta v.z.w. - 2 - INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 1. Parochieregisters en burgerlijke stand 7 2. Indices 16 3. Volkstellingen 17 4.

Nadere informatie

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Inhoud Inleiding... 1 Indeling van bevolkingsregisters... 2 Registers die zijn ingedeeld op huis, wijk en straat... 2 Registers met een alfabetische indeling... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Erfgoedhuis Kortenberg. samen werk samen sterk

Erfgoedhuis Kortenberg. samen werk samen sterk Erfgoedhuis Kortenberg Wat vooraf ging 2002 4 heemkringen (1 per deelgemeente) + archeologische werkgroep - de Cultuur-Historische Vereniging van Erps-Kwerps ( 1971) - het Comité 1000 jaar Meerbeek ( 1978)

Nadere informatie

STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2013

STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2013 STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2013 1 Inhoudsopgave Jaarverslag 2013 Bestuurlijke ontwikkelingen... 3 Konmakandra... 3 In 2013 bereikte resultaten... 3 Aantal donateurs en sponsoren...

Nadere informatie

Handleiding Stamboomonderzoek

Handleiding Stamboomonderzoek Handleiding Stamboomonderzoek versie 1.0 Een eigen stamboom Steeds meer mensen vinden elkaar in een zelfde interesse: hun stamboom uitzoeken. De aanleiding kan divers zijn: een jubileum, een mooi familieverhaal,

Nadere informatie

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Peter François (Conservator AST Stad Halle) Wie ben ik? Historicus en musicoloog Conservator van een museum en medewerker van een

Nadere informatie

HET NOTARIELE LANDSCHAP TE AARTSELAAR, BOOM, HEMIKSEM, NIEL EN KONTICH IN DE NIEUWSTE TIJD

HET NOTARIELE LANDSCHAP TE AARTSELAAR, BOOM, HEMIKSEM, NIEL EN KONTICH IN DE NIEUWSTE TIJD Verschenen als: De Loenen, T. (2001) Het notariële landschap te Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel en Kontich in de nieuwste tijd. In: Jaarboek 2001. Rumst: Geschiedkundige Kring Rumesta. HET NOTARIELE LANDSCHAP

Nadere informatie

Agenda 2015. Overzicht activiteiten 2015.

Agenda 2015. Overzicht activiteiten 2015. Overzicht activiteiten 2015. Studiecentrum Het studiecentrum is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In overleg met H. Dortants is het regelmatig mogelijk om eerder toegang

Nadere informatie

DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN. STADSARCHIEF s-hertogenbosch

DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN. STADSARCHIEF s-hertogenbosch DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN AANWEZIG BIJ HET STADSARCHIEF s-hertogenbosch HANDLEIDING EN OVERZICHT Versie mei 2014 WOORD VOORAF Genealogisch onderzoek in de registers van de burgerlijke stand levert

Nadere informatie

Inventaris. Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria,

Inventaris. Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Inventaris Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, 1902-2008 Turnhout, 2012 Referentie 28 Titel Datering 1902-2008 Beschrijvingsniveau Omvang Naam archiefvormer Institutionele

Nadere informatie

De Borcht Nieuwsbrief

De Borcht Nieuwsbrief De Borcht Nieuwsbrief Baarloos Verleden LENTE/ZOMER 2016 Nr 37 ISSN: 1568 1939 http://deborcht.baarlo.com BAOLDERS WAORDEBOOK Het Baolders Waordebook is onder grote belangstelling op 22 maart gepresenteerd

Nadere informatie

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015.

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. Door een vraag van Hendrik Baes, ook op zoek naar zijn voorouders, konden wij de vermoedens van Vincent van der Heijden versterken én bewijzen met enkele gegevens

Nadere informatie

Titel Depot nr. PRIJS

Titel Depot nr. PRIJS Titel Depot nr. PRIJS Lier dopen 1697 1750 A - L D/2004/4797/7 Lier dopen 1697 1750 M - Z D/2004/4797/8 Wezemaal 1585 1801 Dopen + D/2004/4797/9 B.S. Geboorten 1802-1885 Huwelijken en begraven 1802-1885

Nadere informatie

Kopen, verkopen en erven van onroerend goed. Wat vind je in archieven van registratie- en hypotheekkantoren? (19de-20ste eeuw)

Kopen, verkopen en erven van onroerend goed. Wat vind je in archieven van registratie- en hypotheekkantoren? (19de-20ste eeuw) Kopen, verkopen en erven van onroerend goed. Wat vind je in archieven van registratie- en hypotheekkantoren? (19de-20ste eeuw) Marij Preneel Algemeen Rijksarchief (Brussel) Inleiding > Onroerend goed overdragen

Nadere informatie

Inventarissen van het notariaat Vlaams-Brabant Notaris Bols Guilielmus, Erps

Inventarissen van het notariaat Vlaams-Brabant Notaris Bols Guilielmus, Erps BE-A0518_110561_109304_DUT Inventarissen van het notariaat Vlaams-Brabant Notaris Bols Guilielmus, Erps Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Onderzoek naar onveiligheid

Onderzoek naar onveiligheid Onderzoek naar onveiligheid Onderzoek naar onveiligheid Iemand uit uw omgeving maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van u, uw partner en/of uw kinderen. Daarom hebben zij contact gezocht met Veilig

Nadere informatie

Library Edition. De vertrouwde bron voor familiegeschiedenis voor uw ledenkring. Over MyHeritage Library Edition. Over MyHeritage NEW!

Library Edition. De vertrouwde bron voor familiegeschiedenis voor uw ledenkring. Over MyHeritage Library Edition. Over MyHeritage NEW! NEW! Library Edition De vertrouwde bron voor familiegeschiedenis voor uw ledenkring. Over MyHeritage Library Edition Met meer dan 7,2 miljard historische aktes en archiefstukken uit Europa, de Verenigde

Nadere informatie

** BELGIE Set van 18 microfiches: inventaris van filmen, die door de Mormoonse Kerk werden gefilmd in België

** BELGIE Set van 18 microfiches: inventaris van filmen, die door de Mormoonse Kerk werden gefilmd in België Varia F: set van microfiches M: microfilmen - opnamen op initiatief van Familiekunde Vlaanderen Getal bestaande uit 7 cijfers: filmnummer, waaronder dezelfde gegevens te raadplegen zijn in de rijksarchieven.

Nadere informatie

'--3: t;m. I!Iz. CC Om ~~ %C .. ~--':'3'"! % Z N ~~~,' ~ ~~ 0 C-I. ",,"'..t,..". C. _"'-\'"... \ m % m% ::am ...,. ~. --:;..

'--3: t;m. I!Iz. CC Om ~~ %C .. ~--':'3'! % Z N ~~~,' ~ ~~ 0 C-I. ,,'..t,... C. _'-\'... \ m % m% ::am ...,. ~. --:;.. N o O "",.- ". ~~.,.~ -"'.., ',,'.". : ::,."...,. ~. --:;.. " ",,"'..t,..". C. _"'-\'"..... \ m % m% ::am t;m l '--3: ~~ %C I!Iz CC Om O~ ~ ~M.. ~--':'3'"! % Z N ~~~,' ~ ~~ 0 C-I Met een aantaluitgekiendedienstenpakkettenverzorgen

Nadere informatie

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Het onderzoeksgebied vanuit de lucht bekeken (Foto: Birger Stichelbaut). De

Nadere informatie

De vereniging heeft ten doel; De kennis en zorg te bevorderen omtrent de cultuur, historie en natuur van Ootmarsum en omgeving.

De vereniging heeft ten doel; De kennis en zorg te bevorderen omtrent de cultuur, historie en natuur van Ootmarsum en omgeving. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING HEEMKUNDE OOTMARSUM EN OMSTREKEN DOELSTELLING VERENIGING De vereniging heeft ten doel; De kennis en zorg te bevorderen omtrent de cultuur, historie en natuur van

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar Proeven en ontdekken in het eerste jaar Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je onze brochure leest. Hierin ontdek je wat onze

Nadere informatie

Het Paayenborchsteegje in Utrecht

Het Paayenborchsteegje in Utrecht Het Paayenborchsteegje in Utrecht Het Paayenborch steegje is een van de steegjes tussen de Oude Gracht en de Lange Nieuwstraat. De toegang aan de Oude Gracht lag tussen de Smeebrug en Geertebrug, ten noorden

Nadere informatie

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling NAAR GENT OP STAP MET DE JARIGE PROF door Jozef Goderis 21.02.09. Deze keer is het vooral een treinreis geworden. In de namiddag sluiten nog drie deelnemers aan met eigen personenwagen. De talrijkste groep

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

De nakomelingen van Henricus Hannes

De nakomelingen van Henricus Hannes een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Henricus Hannes door 13 augustus 2017 De nakomelingen van Henricus Hannes Generatie 1 1. Henricus Hannes. Hij is getrouwd op 25 juli 1726 te Kasterlee

Nadere informatie

Archief van het dorpsbestuur van Kessel,

Archief van het dorpsbestuur van Kessel, BE-A0511_106702_106748_DUT Archief van het dorpsbestuur van Kessel, 1367-1815. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium This finding

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het klooster Luithagen of Sint-Annadal te Antwerpen

Inventaris van het archief van het klooster Luithagen of Sint-Annadal te Antwerpen BE-A0511_106763_104767_DUT Inventaris van het archief van het klooster Luithagen of Sint-Annadal te Antwerpen Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State

Nadere informatie

HEURISTIEK TOERISME VLAANDEREN. cursus. module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u.

HEURISTIEK TOERISME VLAANDEREN. cursus. module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u. TOERISME VLAANDEREN cursus HEURISTIEK module voorbereidingsproces (40 u.) component Informatieverwerving en verwerking (12 u.) Jos van Dooren Jos van Dooren Pagina 1 BRONNENSTUDIE VOOR GIDSEN EN REISLEIDERS

Nadere informatie

INHOUD. Nooit meer oorlog 1914-1944-2014 7. De Groote Oorlog in Balen 9. Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog 35

INHOUD. Nooit meer oorlog 1914-1944-2014 7. De Groote Oorlog in Balen 9. Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog 35 3 INHOUD Nooit meer oorlog 1914-1944-2014 7 De Groote Oorlog in Balen 9 Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog 35 "Ach! God, wij gaan in ballingschap!" 95 Balen in 1915 125 Den Alcazar 137 De kerkfabriek

Nadere informatie

Archief van de schepenbank en dorpsbestuur van Bouwel

Archief van de schepenbank en dorpsbestuur van Bouwel BE-A0511_106470_106702_DUT Archief van de schepenbank en dorpsbestuur van Bouwel. 1571-1938. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium

Nadere informatie

Inventarissen van het notariaat Vlaams-Brabant Notaris Stroobant Eugeen Eduard, Sint-Pieters- Leeuw

Inventarissen van het notariaat Vlaams-Brabant Notaris Stroobant Eugeen Eduard, Sint-Pieters- Leeuw BE-A0518_111814_110483_DUT Inventarissen van het notariaat Vlaams-Brabant Notaris Stroobant Eugeen Eduard, Sint-Pieters- Leeuw Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv

Nadere informatie

Van Der Kelen. Een familie in Gooik met geschiedenis. Serge Moonens. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik

Van Der Kelen. Een familie in Gooik met geschiedenis. Serge Moonens. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Van Der Kelen Een familie in Gooik met geschiedenis Serge Moonens Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Van der Kelen Een familie in Gooik met geschiedenis Serge Moonens, Veerle Maebe Uitgave

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2013 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

Welkom! Stadsarchief Sint-Niklaas. Hendrik Heymanplein 3 - Sint-Niklaas derde verdieping van de Bib

Welkom! Stadsarchief Sint-Niklaas. Hendrik Heymanplein 3 - Sint-Niklaas derde verdieping van de Bib Stadsarchief Sint-Niklaas WWW.SINT-NIKLAAS.BE Welkom! Hendrik Heymanplein 3 - Sint-Niklaas derde verdieping van de Bib 03 778 33 80 archief@sint-niklaas.be Het geheugen van de stad Het archief vormt een

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Dopen of opdragen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Dopen of opdragen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Ouders kunnen naar elkaar verwoorden wat en waarom ze geloven. Ouders onderzoeken wat ze van hun eigen geloof aan hun kinderen mee willen geven. Ouders doen bij elkaar inspiratie op voor

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F - augustus 2017 - Redactioneel Deze keer vooral een nieuwsbrief over de drukke periode van september en oktober. U leest over uiteenlopende evenementen in en om ons archeologisch

Nadere informatie

Guido & Cordelia. persdossier. Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap

Guido & Cordelia. persdossier. Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap persdossier Guido & Cordelia Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap tentoonstelling 14/09/2013 > 19/01/2014 Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge info: www.museabrugge.be

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 1 Algemene vergadering 1.1. Toetreding en ontslag Huishoudelijk reglement 1.1.1. Elke aanvraag voor toetreding tot Heemkunde Oost-Vlaanderen vzw dient gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Werking van de website van de Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi

Werking van de website van de Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi Werking van de website van de Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi. Opgelet: Als u een onderlijnd woord ziet, dan kunt u door erop te klikken de plaats openen waarnaar het onderlijnde woord verwijst.

Nadere informatie

Archief De Van Kempen Stichting

Archief De Van Kempen Stichting Nummer Toegang: NL-HaRKD-0792 Archief De Van Kempen Stichting Irene Meyjes, 2013 RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis 2013 This finding aid is written in Dutch. 2 Kempen Stichting, Van NL-HaRKD-0792

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Genealogie Café in Meijel

Genealogie Café in Meijel Genealogie Café in Meijel Wanneer je bezig bent met het bouwen van je stamboom is het belangrijk om vanaf het begin alle informatie die je vindt goed vast te leggen. Dat kan in papieren vorm, maar er zijn

Nadere informatie

THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken

THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken De heilige deken van Sittard; Deken Tijssen. Op 20 februari 1929 stierf Louis Tijssen, de toenmalige deken van Sittard. In de 10 jaren dat hij deken

Nadere informatie

20 jaar Heemkring ter Ham

20 jaar Heemkring ter Ham N IEUWS VAN DE HEEMKRING TER HAM SEPTEMBER 17 1997 2017 20 jaar Heemkring ter Ham Voor elk wat (heemkundig) wils... 3 september MELSBROEK WOI WANDELING Info bladzijde 2 10 september OPEN MONUMENTENDAG

Nadere informatie

STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH

STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH SECUNDAIRE GENEALOGISCHE BRONNEN AANWEZIG IN HET STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH HANDLEIDING EN OVERZICHT Versie 14 april 2013 Woord vooraf Voor stamboomonderzoek zijn er als het ware twee soorten bronnen:

Nadere informatie

Een nieuw boek van Ter Palen!

Een nieuw boek van Ter Palen! Een nieuw boek van Ter Palen! In bedrijf : Ter Palen beschrijft industrieel verleden Het is al een tijdje geleden, maar we hebben voor u weer een publicatie klaar: In bedrijf. Onze ondervoorzitter dompelde

Nadere informatie

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief 1-2019 In dit nummer 1. Open dag 2. Website 3. Genealogische software 3. Boek de Niet 3. Alg. ledenvergadering 4. Wout van Zeeland 5. Donateurs/vrienden

Nadere informatie

Archiefnummer 0702. Voorlopige inventaris van het archief van de DAGTEEKEN- EN KUNSTAMBACHTSSCHOOL VOOR MEISJES 1878-1923

Archiefnummer 0702. Voorlopige inventaris van het archief van de DAGTEEKEN- EN KUNSTAMBACHTSSCHOOL VOOR MEISJES 1878-1923 Archiefnummer 0702 Voorlopige inventaris van het archief van de DAGTEEKEN- EN KUNSTAMBACHTSSCHOOL VOOR MEISJES 1878-1923 Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes Deel I Klaas de Jong Amsterdam 2

Nadere informatie

SCHADUWARCHIEF PAROCHIEREGISTERS VAN DE PAROCHIES UIT DE GEMEENTE WESTERLO

SCHADUWARCHIEF PAROCHIEREGISTERS VAN DE PAROCHIES UIT DE GEMEENTE WESTERLO HEEMKRING ANSFRIED WESTERLO V.Z.W. ARCHIEF GENEALOGIE: SCHADUWARCHIEF PAROCHIEREGISTERS UIT HET RIJKSARCHIEF, GEMEENTEARCHIEVEN OF PAROCHIEARCHIEVEN. VERSCHILLENDE BEWERKINGEN HIEROP, VOORNAMELIJK UIT

Nadere informatie

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE COMMISSIE INZAKE HUISHOUDELIJKE VOORLICHTING RESP.

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE COMMISSIE INZAKE HUISHOUDELIJKE VOORLICHTING RESP. G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M TOEGANGSNUMMER 612 INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE COMMISSIE INZAKE HUISHOUDELIJKE VOORLICHTING RESP. DE STICHTING VOOR HUISHOUDELIJKE EN GEZINSVOORLICHTING

Nadere informatie

De Ronde Venen, december 2014 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Ronde Venen, december 2014 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nieuwsbrief Historische Vereniging De Proosdijlanden Door middel van deze nieuwsbrief willen wij u met enige regelmaat een aanvulling geven op het verenigingsnieuws in ons kwartaalblad de Proosdijkoerier.

Nadere informatie

De nakomelingen van Henricus Petri Waals

De nakomelingen van Henricus Petri Waals een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Henricus Petri Waals door 11 november 2016 De nakomelingen van Henricus Petri Waals Generatie 1 1. Henricus Petri Waals, zoon van Petrus Waals. Hij is

Nadere informatie

magazine Only for artists Interne nieuwsbrief #3 22 I 23 I 29 I 30 AUG 5 I 6 I 12 I 13 SEP 2009 Locatie wordt expowaardig

magazine Only for artists Interne nieuwsbrief #3 22 I 23 I 29 I 30 AUG 5 I 6 I 12 I 13 SEP 2009 Locatie wordt expowaardig Interne nieuwsbrief #3 4 Locatie wordt expowaardig Eerste aanpassingswerken worden uitgevoerd Mandelart.be is ONLINE! Spano steunt onze Zwitserse kunstenaars Media- en sponsornieuws mandelart.be is ONLINE!

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE SCHUTTERSGILDE SINT-SEBASTIAAN ( )

INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE SCHUTTERSGILDE SINT-SEBASTIAAN ( ) INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE SCHUTTERSGILDE SINT-SEBASTIAAN (1886-2013) 7/3/2016 1 1. Inleiding Op 1 oktober 2015 sloot de schuttersgilde Sint-Sebastiaan voor haar archief een bewaargevingscontract

Nadere informatie

Archief van de schepenbank en dorpsbestuur van Merksem 1ste reeks,

Archief van de schepenbank en dorpsbestuur van Merksem 1ste reeks, BE-A0511_106715_106778_DUT Archief van de schepenbank en dorpsbestuur van Merksem 1ste reeks, 1440-1818. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives

Nadere informatie

1 Ontstaan en doelstelling

1 Ontstaan en doelstelling BELEIDSPLAN 2012-2016 1 1 Ontstaan en doelstelling De Historische Vereniging Barendrecht is opgericht op 13 december 1976 met als doel: het wekken van belangstelling voor de plaatselijke en regionale geschiedenis;

Nadere informatie

HISTORISCHE WERKGROEP ZWAMMERDAM

HISTORISCHE WERKGROEP ZWAMMERDAM HISTORISCHE WERKGROEP ZWAMMERDAM Secretariaat: Historische Werkgroep Zwammerdam Grutto 55 2411LR Bodegraven Telefoon : 0172-612280 E-mail : HistorischeWerkgroepZwammerdam@gmail.com Bank : NL91ABNA0538428171

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Kartuizers te Antwerpen

Inventaris van het archief van de Kartuizers te Antwerpen BE-A0511_106751_104755_DUT Inventaris van het archief van de Kartuizers te Antwerpen Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium This

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. Nr. 1 (augustus 2012)

NIEUWSFLITS. Nr. 1 (augustus 2012) NIEUWSFLITS Nr. 1 (augustus 2012) Nieuwsflits is een elektronisch berichtenblad uitgaande van de vzw Werkgroep Genealogie Melle (WGM) en wil iedereen die zich verbonden weet met de werking van het genealogische

Nadere informatie