Vogelkrant 41e jaargang nr. 1 Januari 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vogelkrant 41e jaargang nr. 1 Januari 2012"

Transcriptie

1 Vogelkrant 41e jaargang nr. 1 Januari 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering De rijstvogel,koningsparkiet Verslag feestavond, Staartmees Ringenbestelformulieren Badwater jmz Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom Opgericht 24 oktober 1961 W17 Vogelliefhebbers Wieringermeer W17

2 Rijstvogel (Padda Oryzivora) Verspreiding: Indonesië, Zuid-China en de Filipijnen. Grootte: ongeveer 13 tot 14 cm. Geslachtsonderscheid. Het is erg moeilijk de geslachten van elkaar te onderscheiden. Een geoefend oog ziet het verschil aan de snavel, die bij de mannetjes wat forser en roder van kleur is. Soms is ook de oogring bij de mannetje wat opvallender. Om echt zekerheid te hebben, zult u de vogels wat langer moeten observeren; de mannetjes van deze vogelsoort zingen, de vrouwtjes niet. Deze vogels zijn bij uitstek geschikt voor de gezelschapsvoliere. U kunt een paartje van deze vogels aanschaffen, maar het verdient aanbeveling om een klein groepje samen te houden. Wanneer ze ruim gehuisvest zijn, zodat er voldoende ruimte is voor alle vogels hoeft u geen problemen te verwachten. Andere vogelsoorten worden doorgaans met rust gelaten. Rijstvogels kunnen zowel in een buiten als kamervolière gehouden worden en doen het ook als kooivogel in een ruime kooi goed. Om te voorkomen dat de vogels vervetten, moeten de zitstokken in de kooi zo ver van elkaar geplaatst worden, dat de dieren moeite moeten doen om van de ene naar de andere zitstok te komen. Begroeiing wordt op prijs gesteld, maar is niet noodzakelijk. Deze populaire volièrevogels zijn doorgaans sterk en gehard. Het is voldoende wanneer u ze de beschikking geeft over een vorstvrij nachthok, waarin ze zich bij koude kunnen terugtrekken. Alleen tijdens erg strenge winter kan verwarming of huisvesting binnenshuis nodig zijn. Vo edsel: Als basisvoer kunt u ze een zaadmengsel voor tropische vogels geven, met daarbij paddy en wat gebroken witte rijst. Ook insecten, eivoer en trosgierst worden van tijd tot tijd graag opgenomen. Maagkiezel en grit horen altijd in voldoende mate aanwezig te zijn, zodat de vogels ze naar behoefte kunnen opnemen.

3 Rijstvogels zijn levendige vogels die gebruik maken van alle lagen van de volière. Ze nemen tijdens warme dagen graag een bad. Een aardewerkenschaal, gevuld met fris water, is hiervoor ideaal. Haal de schaal na enkele uren weg, zodat er geen kans bestaat dat de vogels van het inmiddels vervuilde water drinken. Rijstvogels maken niet vaak een vrijstaand nest. Ze geven doorgaans de voorkeur aan een gesloten of halfopen broedhokje. Geschikte afmetingen hiervoor zijn een bodemoppervlak van ongeveer l5 vierkante cm. bij een hoogte van ongeveer 20 cm. Het nest wordt voornamelijk door het mannetje gebouwd van grof materiaal, zoals hooi grashalmen, kokosvezel en stro. Als bekleding komen zachte veertjes en dierenhaar in aanmerking. U kunt ongeveer 4 tot 6 witte eitjes verwachten. Zowel het mannetje als het vrouwtje bemoeit zich met het uitbroeden van de eitjes. Na ongeveer 13 dagen broeden komen de jongen uit het ei. De jongen worden door beide ouders gevoerd met zaden, maar ook veel insecten in diverse stadia en eivoer. De jongen vliegen na ongeveer 28 tot 32 dagen uit, ze kunnen dan nog niet voor zichzelf zorgen en worden nog gedurende een week of twee in afnemende mate door beide ouderdieren gevoerd en begeleid. Na ongeveer drie maanden hebben de jongen hun volwassen kleuren. Ouder dieren in goede conditie kunnen per seizoen meerdere legsels grootbrengen Kleurslagen: Wildkleur (Grijs), Mokkabruin, Roodbruin, Pastel Wildkleur, Opaal Wildkleur, Opaal Isabel, Opaal Pastel, Opaal Pastel Isabel, Wit

4 Badwater onmisbaar voor uw vogels! Het badwater bij onze vogels moet een vast patroon zijn bij het houden van vogels, het mag gewoonweg niet ontbreken.de vogel is in zijn leven sterk afhankelijk van zijn bevedering, en zal er dus van alles aan doen om dit zo goed mogelijk te verzorgen. Wij vogelliefhebbers moeten er dan ook voor zorgen dat zij regelmatig goed en zuiver badwater ter beschikking hebben. Badwater in de volières Als vogels na de kweek in grotere ruimte geplaatst worden, om zich beter te kunnen ontwikkelen, en ruien, zal een van de belangrijkste zaken zijn het regelmatig 2 a 3 maal per week badwater aan deze vogels te geven, u zult zien hoe snel en regelmatig zij hier van gebruik maken, doe een maal per week wat badzout in het water dit zal zowel de bevedering ten goede komen, en ook de vedermijt zo goed als weghouden.leg onder de schotel met badwater enkele kranten zodat de bodem van het hok niet door en door nat wordt, je weet vocht is een vijand voor onze vogels. Je kunt natuurlijk ook de schotel in een grotere opvangbak plaatsen, ook om het nat worden van de bodem te voorkomen. Geef badwater in de namiddag zodat de vogels ruim de tijd hebben om te drogen, en hun veren op te poetsen. Laat badwater nooit langer staan dan nodig is om de vogels te tijd te geven om zich te wassen dan direct wegnemen.

5 Badwater in de kweekkooien: ( tijdens de kweek ) Ook hier mag weer geen badwater ontbreken, het is op diverse fronten nodig op de eerste plaats kan de broedende pop zelf het vocht gehalte regelen van de eieren, en het afsterven van het jong in het ei zo voorkomen door gebrek aan vocht, en ook het te hard worden van de eischaal wordt zo voorkomen, uiteraard dient het ook nog voor de verzorging van de broeden de pop zijn verenkleed. Kortom in de kweek ook 2 a 3 maal per week badwater geven, hiervoor zijn in de handel prachtige wasbakjes te koop, die je voor aan de kweekkooi kunt hangen, zonder de kooi klets nat te maken. Laat badwater nooit langer staan dan nodig is om de vogels te tijd te geven om zich te wassen dan direct wegnemen. Badwater aan tentoonstelling vogels: Ook hier is het weer onmisbaar, TT vogels moeten en dat zal duidelijk zijn een goede mooie verzorgde bevedering hebben, dit kan alleen als men de vogels regelmatig badwater geeft men kan dit doen door de vogels over te plaatsen in een wat grotere kooi bv kweekkooi laat ze daar wassen, je kunt een oudere TT kooi gebruiken zonder bodem die je in een bakje met water zet, en de vogel kent dit zo en zal zich volop gaan wassen, ook een oude TT kooi, met daaraan gemonteerd in de deuropening van een wasbakje die je ook gebruikt aan je kweekkooien is handig om de vogels te laten wassen, keuze genoeg dus. In het badwater van de TT vogels kan men nog wat toevoegen, Bijv. Birdyll en of plumspray, ieder maakt zijn keuze. Ook de vogels regelmatig benevelen met water komt de bevedering ten goede, maar ook zal dit de vogel snel rustiger maken. Laat badwater nooit langer staan dan nodig is om de vogels te tijd te geven om zich te wassen dan direct wegnemen. Besluit: Je ziet dat het badwater op alle fronten onmisbaar is,en in alle tijden van het jaar, het zal natuurlijk wel duidelijk zijn dat je in de winter als het vriest,geen badwater mag verstekken dit kan aanvriezen van de natte bevedering geven, met alle gevolgen van dien.verder geeft het wassen door de vogels zelf een goede indicatie over de gezondheid van de vogels, vogels die vuil zijn, geen glans vertonen, vuile pootjes hebben enz, en die geen of nauwelijks gebruik willen maken van badwater zijn meestal niet in goede conditie, en veranderd dit niet snel dan is het aan te raden deze vogels niet in te zetten in de komende kweek, of tentoonstelling. Kortom badwater geeft de vogels alles, en geeft ons een goede indicatie over de gezondheid toestand van de vogels zelf.

6 Januari 2012 Verslag(je) feestavond 10 december 2011 Eindelijk was het dan zover: de feestavond. Rond drup[pelden de eerste gasten naar binnen en konden genieten van een gelagje. De afgevaardigde van het District NoordHolland Wil Groot was ook aanwezig met een speciale taak. Omdat tijdens de opening dhr. Kistemaker niet aanwezig kon zijn (vakantie Australië) voor zijn huldiging 50 jaar LIDMAATSCHAP van de NBvV moest hij er nu aan geloven om de erepenning van de NBvV in ontvangst te nemen! Tijdens de afgelopen show werd dhr. Alberda al gehuldigd voor zijn 50 jarig LIDMAATSCHAP van de NBvV. Nu samen met dhr. Bouwman hebben we 3 stuks leden die 50 jaar lid zijn van de Bond. Tevens zijn 2 van deze leden Kistemaker en Bouwman ook al 50 jaar lid van onze vereniging! Omdat we als vereniging 50 jaar bestaan kregen we van het District en van de Bond ook 2 waardebonnen die we weer kunnen verzilveren bij de Bond. Deze werden overhandigd aan de voorzitter.

7 Januari 2012 Na deze huldigingen konden we aan tafel, dachten we Er was 1 iemand die in het zonnetje moest worden gezet meende een deel van het bestuur (Bert en Rene). Die ene was de secretaris himself (een grote verassing!!) Vanwege zijn inzet voor de vereniging werd hij beloond met de titel Lid van verdienste Geweldig, dank u, misschien te veel eer. Nu konden we dus echt aan tafel! Vooraf ouderwetse snert en het hoofdgerecht 4 overheerlijke stamppotten met diverse soorten vlees. Het was overheerlijk! En natuurlijk ijs toe. Na deze avond bedanken we natuurlijk de geweldige bediening van het personeel van de Maaier, Wil Groot van het District en natuurlijk alle leden die aanwezig waren om er een prachtige avond van te maken. Ik zou zo zeggen zeer geslaagd, op naar het volgende jubileum! Hier nog enkele foto s van de stamppot-avond:

8 Januari 2012

9 Staartmees (Aegithalos caudatus) De staartmees is een zangvogel uit de familie staartmezen (Aegithalidae) en behoort niet tot de familie van de echte mezen (Paridae). Ze worden ongeveer 14 cm groot, ongeveer even groot als de koolmees. De staartmees (Aegithalos caudatus) valt erg op door de zeer lange staart (8 tot 10 cm). Ze vertoeven meestal in groepjes. Eens je deze mooie vogeltjes gezien hebt, vergeet je hun naam nooit meer. Het mannetje en het vrouwtje zijn met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden. Zwart, wit en roze zijn de kleurtinten van deze mees. De staartmees komt voor in bosrijke omgevingen en in parken en tuinen. Ze leven in groepen tot 40 stuks. Ze bouwen gedurende drie weken met beide ouders aan het nest dat voornamelijk bestaat uit geweven mos, spinrag, pluizen en korstmossen met een ingangsopening van circa 3 cm aan de bovenzijde. Het feitelijke nest waarin de eieren komen te liggen wordt extra zacht gemaakt met haren en donsveertjes. Deze nesten bevinden zich tussen 1 en 3 meter hoogte in de struiken. De staartmees maakt dus geen gebruik van natuurlijke holten, zoals andere mezensoorten wel doen. Het vrouwtje moet haar staart over of naast haar rug vouwen als ze op de eitjes zit. Het staartmezenmannetje zal tussendoor ook wel eens op de eieren zitten, maar veel minder dan het vrouwtje die je in die periode makkelijk kan herkennen aan de verhakkelde staart. De eerste nesten worden bebroed vanaf begin april en een tweede broedsel kan volgen in juni. In het eerste nest komen 8 tot 12 eieren te liggen, bij het tweede legsel zijn dat er 6 tot 8 stuks. De broedduur is ongeveer 2 weken en na nog eens 2 weken verlaten de jongen het nest. Deze worden dan door beide ouders gevoederd. Zijn zang bestaat uit korte kreten en roepgeluiden. Het zijn echte insectenvangers die constant op zoek zijn in struiken, bomen,... naar hun voedsel. De staartmees voedt zich het gehele jaar door met insecten en is als gevolg daarvan gevoelig voor strenge vorst. Vetbollen zijn dan ook ideale voedselpakketjes tijdens koude periodes. Staartmees is tevens een verzamelnaam van allerlei moeilijk te herkennen ondersoorten, welke een behoorlijk complexe groep vormen. In Nederland komt de ondersoort europaeus voor, welke een samenraapsel is van vogels met een grote variatie in verenkleed. Van witkoppig tot donkerkoppig. Deze verzamelgroep komt voor in het grootste deel van Europa.

10 Koningsparkiet (Alisterus scapularis) De Koningsparkiet is de koning onder de parkieten. Koningsparkieten zijn eerder grote, robuuste vogels met een overwegend rode en groene kleur. De brede, wigvormige staart is nagenoeg net zo lang als de vleugels. Hij komt voor langs de kust en aangrenzende berggebieden van oostelijk Australië, van noordelijk Queensland tot zuidelijk Victoria. Lengte: 43 cm. Bij de Koningsparkiet man zijn de kop en het onderlichaam scharlakenrood; de groenachtig zwarte staartveren zijn breed scharlakenrood gerand. De mantel, bovenrug en vleugels zijn donkergroen; de schouders helder bleekgroen. Er is een smalle blauwe band over de bovenmantel. De bovenste staartdekveren, stuit en lagere rug zijn diep blauw. De dekveren onder de vleugels zijn groen doch blauw omrand; de van boven groenachtig zwarte zijdelingse staartveren zijn blauw omrand. De onderkant van de staart is grijs zwart. De zwarte bek is aan de basis van de bovenbek oranjerood. De iris is geel. De poten zijn grijs. Bij de Koningsparkiet pop is de kop groen. De keel en borst zijn dof grijsachtig groen; op de keel een roodachtige tint. De buik en lagere borst zijn scharlakenrood. De dekveren onder de staart zijn groen doch breed scharlakenrood gerand. De schouders zijn donkergroen, af en toe boven donkergroen, de middelste staartveren van boven donkergroen, de zijdelingse van boven blauwachtig groen, van onderen grijs, zwart en ternauwernood rozerood omrand. De bek is geheel bruinachtig zwart. De iris is bleekgeel. De jongen lijken op de volwassen pop. De bek is bleekbruin. De iris is bruin. De mannen verkrijgen hun volwassen verenkleed door een langzame rui, die wanneer ze iets over de 16 maanden oud zijn begint en dan verder veertien of zestien maanden duurt. Huisvesting Ik kweek met twee koppels koningsparkieten. Ze zijn per paar gehuisvest in een voliere die bestaat uit een binnenhok met volgende afmetingen: hoogte 2,5 m, breedte 1 m en diepte 2,4 m en een buitenvlucht van 2,6 m diep en 2 m hoog. De voliere is volledig overdekt en dit met eternitplaten op het binnenhok en plastiek golfplaten op het buitenhok. In het binnenhok zijn twee zitstokken geplaatst De ene stok is geplaatst op 1 m van de achterwand op een hoogte van 1,70 m. De ander stok is geplaatst in het midden van het hok op 2 m hoogte (wordt gebruikt als slaapstok). In het buitenhok is een zitstok geplaatst op 1 m van de voorkant en een hoogte van 1,70 m.

11 In het binnenhok is er een voederplank waarop het zaad voor grote parkieten en het zachtvoer geplaatst zijn. Zij beschikken ook over grit, maagkiezel en mineralen. Aan de achterdeur van het binnenhok is een aluminium drinkwaterbad met diameter 20 cm en een diepte van 7cm. Koningsparkieten nemen graag een bad en het badwater wordt dagelijks ververst. Verder beschikken zij geregeld over verse wilgentakken die zij graag afknagen. Eens per week krijgen ze zachtvoer aangevuld met stukjes appel, en of rozebottels en of gekiemde mungobonen. Kweek Koningsparkieten kweken niet zo gemakkelijk; Men moet over een goed koppel beschikken om jongen te krijgen. Het probleem is meestal dat het niet klikt tussen man en pop. Ik ben daarom gestart met drie koppels onverwante jonge koningsparkieten. Zij konden vrij hun partner kiezen en van zodra er zich een stel vormde werden ze in een aparte voliere geplaatst. Ik heb zo twee paar kunnen samenstellen. Vanaf het derde jaar zijn de vogels kweekrijp. Mijn koningsparkieten beschikken over een broedblok met volgende afmetingen 30 cm breed, 30 cm diep en een hoogte van 60 cm. Een schuine blok van 60 cm is geplaatst boven op de blok en doet dienst als aanloopblok. Het invlieggat bevindt zich bovenaan de schuine blok. De blok is gevuld met beukensnippers en vermomd hout van knotwilgen. De broedblok is opgehangen in het binnenhok. De kweek start meestal in de maand april. De pop inspecteert dan de blok en knaagt het hout in stukjes. In mei worden 4 tot 6 witte eieren gelegd en gedurende 20 dagen door de pop bebroedt. Na 10 dagen worden de jongen geringd met een harde aluminiumring 7 mm. Na vijftig dagen vliegen de jongen uit en daarna blijven ze nog gedurende een maand bij de ouders. Tijdens de kweek krijgen de koning dagelijks vers zachtvoer aangevuld met gekiemde mungo bonen en rozebottels of appel. Meestal wordt een ronde gekweekt. Vorig jaar heeft, tot mijn verbazing, een koppel twee keer jongen grootgebracht.

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis)

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) Van de koningsparkieten zijn drie soorten, met elk weer één of meerdere ondersoorten, bekend. Onder de vogelliefhebbers in Europa is de Australische

Nadere informatie

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Vogelkrant 41 e jaargang nr. 3 April 2012 Spitsstaart Bronzeman jmz Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom. Opgericht 24 oktober 1961. W17 Vogelliefhebbers

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings. De kweek met de kleine Putter, Carduelis carduelis in voliere en broedkooi We begonnen dit jaar de kweek met 3 koppels. Eén koppel in een volière van 3m bij 0,8m. Eén koppel in een broedkooi buiten van

Nadere informatie

Lid Zanglust Zuidwolde

Lid Zanglust Zuidwolde Lid Zanglust Zuidwolde Even voorstellen Ik ben Richard Bekelaar, 34 jaar oud. Ben inmiddels zo'n 15 jaar lid van Zanglust Zuidwolde. Ben kweker van de standaard grasparkiet, in de volksmond ook wel Engelse

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Kanarie Serinus canarius domesticus

Nadere informatie

Voorzitter van de Keurmeestersvereniging,

Voorzitter van de Keurmeestersvereniging, VOORWOORD KEURMEESTERSVERENIGING A.N.B.v.V. Het is voor mij als voorzitter van de keurmeesters vereniging een grote eer deze STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS bij u te introduceren. Om bij te blijven is het noodzakelijk

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Handleiding voor de verzorging van vogels

Handleiding voor de verzorging van vogels Dierenhandel Hoogendoorn Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van vogels Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst(en). Het Hoogendoorn Team = HANDLEIDING Bij de aanschaf

Nadere informatie

STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS K.B.O.F. K.B.O.F.

STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS K.B.O.F. K.B.O.F. STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS UITGAVE 2012 Voorwoord. Gezien de ontwikkeling die de kweek van rijstvogels de laatste jaren heeft ondergaan is door de Technische Commissie Exoten KBOF beslist de bestaande

Nadere informatie

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Gouldamadine Chloebia gouldiae

Nadere informatie

De Pimpelmees (Parus Caeruleus)

De Pimpelmees (Parus Caeruleus) De Pimpelmees (Parus Caeruleus) Inleiding Wie is er niet bekent met dit zeer acrobatische vogeltje. Hij is zo gewoon geworden voor de mens dat ze de fantastische kleuren van dit vogeltje niet eens meer

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer

Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelkrant 38 e jaargang nr. 2 Maart 2009 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Pennant Rosella Koolmees

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie vogelgroepen Prachtvinken Estrildidae

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

TT-PRIMEUR MET.. Aymara parkiet. kromsnavels. door Mark Jansen

TT-PRIMEUR MET.. Aymara parkiet. kromsnavels. door Mark Jansen kromsnavels TT-PRIMEUR MET.. Aymara parkiet door Mark Jansen Voor de Rayontentoonstelling van december 2005 werden door de familie Jansen drie Aymara parkietjes ingezonden. Hoewel ze voor de eerste keer

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Aanschaf & verzorging

Aanschaf & verzorging Konijnen Nooit één, maar twee minimum leeftijd: 8 weken Huisvesting Aanschaf & verzorging Voor je een konijn in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Net als

Nadere informatie

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC.

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC. De vorm van de vogels. FYSIEKE KENMERKEN DWERGPAPEGAAIEN. (geslacht Forpus) 01. Het voorhoofd, vanaf de snavel licht gewelfd naar achter toe. 02. Bovenkop (kruin), licht gewelfd. 03. De omgebogen snavel

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta Keurmeestervereniging T&P. ALGEMEEN: Nederlands: Duits: Engels: Frans: Geschilderde astrilde. Gemalter astrild. Painted Firetail. Embleme peint. De Geschilderde astrilde

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

Tijgervink (Amandava amandava amandava)

Tijgervink (Amandava amandava amandava) Tijgervink: (Amandava amandava amandava) ---- Algemeen: --- De Tijgervink behoort tot de groep Afrikaanse Prachtvinken, maar dat is niet het gebied waar deze kleurige vogeltjes voorkomen. Het verspreidingsgebied

Nadere informatie

Heggemus (prunella modularis)

Heggemus (prunella modularis) Heggemus (prunella modularis) Beknopte inleiding: De heggenmus is een vrij onopvallende verschijning die vrijwel in geheel Europa voorkomt. Daarbuiten komen zij ook voor in grote gedeeltes van Azië, ook

Nadere informatie

Streptopelia roseogrisea domestica

Streptopelia roseogrisea domestica Serie vogels Lachduif Streptopelia roseogrisea domestica Lachduifjes zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Ze werden door de zeelieden van de VOC in Europa geïntroduceerd

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

PAASBINGO. IEDEREEN IS WELKOM OOK UW VRIENDEN IEDEREEN EEN PAASPRIJS VRIJDAG AVOND 30 Maart UUR

PAASBINGO. IEDEREEN IS WELKOM OOK UW VRIENDEN IEDEREEN EEN PAASPRIJS VRIJDAG AVOND 30 Maart UUR s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA Maandblad voor APRIL PAASBINGO IEDEREEN IS WELKOM OOK UW VRIENDEN IEDEREEN EEN PAASPRIJS VRIJDAG AVOND 30 Maart 20.00 UUR Afzender Koninklijk Goedgekeurd

Nadere informatie

Standaard. Brotogeris

Standaard. Brotogeris Standaard Brotogeris Uitgave 2012 INHOUDSOPGAVE: Inhoud 2 Voorwoord: 3 Bij het genus Brotogeris: 4 Soortbeschrijving: 5 Brotogeris tirica - Tiricaparkiet: 5 Brotogeris versicolorus Witvleugelparkiet: 7

Nadere informatie

Carduelis flammea cabaret

Carduelis flammea cabaret DE BARMSIJS Carduelis flammea D. Birkenzeisig E. Common Redpoll F. Sizerin flamé Dit kleine vogeltje leeft in Europa, Azië en Amerika. Het is vooral terug te vinden in de naald- en berkenbossen. Wanneer

Nadere informatie

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! Het kweken van vijgpapegaaien in Weltvogelpark Walsrode Door: Anne Hoppmann, Norbert Neumann (Duitsland) Met hun maximum grootte van 20 cm, behoren vijgpapegaaien (Tribe Cyclopsittacini)

Nadere informatie

De Braamsluiper (Sylvia Curruca)

De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De braamsluiper Inleiding De braamsluiper is een insectenetende vogel die ongeveer 14 cm groot is. Zowel man als pop dragen hetzelfde verenpak en zijn mijn inzien niet

Nadere informatie

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics vzw in samenwerking met MUTAVI en de technische comités van: AOB, BVA International en KBOF 2015 heden: Ornitho-Genetics

Nadere informatie

Standaardeis Catharina parkiet

Standaardeis Catharina parkiet Pagina 1 Inhoudsopgave : pagina Inhoudsopgave 2 Toelichting keurbrief 3 en 4 Keurbrief 4 Algemene standaardeis Catharina parkiet 5 en 6 Mutatie beschrijving Groen 7 D. groen 8 D.D. groen 9 Turquoise 10

Nadere informatie

Artikel 1. Uitgangspunten.

Artikel 1. Uitgangspunten. Uitvoeringsbesluit van het Reglement van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers ten aanzien van de gezondheid en het welzijn van volière- of kooivogels. Artikel 1. Uitgangspunten. De NBvV stelt zich

Nadere informatie

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag jaarvergadering Uitgelicht: de Frater, Raapzaad De Ceresamadine,Monniksparkiet Ringenbestelformulieren Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011 jmz Aangesloten

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 215425 XX De theoenjosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties Rabo

Nadere informatie

De zwarte mees (Parus Ater)

De zwarte mees (Parus Ater) De zwarte mees (Parus Ater) I Koppeltje Zwarte Mezen Inleiding De zwarte mees is een echte bosbewoner en zijn voorkeur gaat uit naar naaldbomen en berkenbomen. Het verspreidingsgebied is enorm, het beslaat

Nadere informatie

Deel 6a VERZORGING VAN DE LACHDUIF. Tekst en foto s: Hein van Grouw

Deel 6a VERZORGING VAN DE LACHDUIF. Tekst en foto s: Hein van Grouw Deel 6a VERZORGING VAN DE LACHDUIF Tekst en foto s: Hein van Grouw De lachduif is een erg makkelijke vogel en één vaste 'gebruiksaanwijzing' voor het houden en verzorgen is er dan ook niet. Er zullen daarom

Nadere informatie

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

standaardeisen DIAMANTDUIVEN standaardeisen DIAMANTDUIVEN Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgave voorjaar 990 INHOUDSOPGAVE: Voorwoord... 2 Standaard... 3 Keurtechnische aanwijzingen... 4 Kleurstandaard Bruin... 5 Bruinpastel...

Nadere informatie

Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer

Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelkrant 38 e jaargang nr. 6 November 2009 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Pauw, Maskeramadine

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Contactblad oktober 2015

Contactblad oktober 2015 Hierbij nodigen wij u uit voor onze clubavond op maandag 19 oktober 2015. Wijkcentrum De Groene Hoven Koninginnelaan 280 Apeldoorn. Aanvang 20.00 uur. Agenda: 1. Opening. 2. Verslag vorige vergadering.

Nadere informatie

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Inleiding Dit kweekverslag beslaat een periode van twee kweekseizoenen met de Japanse nachtegaal (leiothrix lutea) als ook met de zilveroornachtegaal

Nadere informatie

Bosbroedende vogelsoorten

Bosbroedende vogelsoorten Groen: Werkzaamheden mogelijk. Oranje: Werkzaamheden mogelijk: ja, mits na overleg met ecoloog en eventuele mitigerende maatregelen. Rood: Werkzaamheden mogelijk: nee, tenzij toestemming van de ecoloog

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Voorwoord:...1. Het genus Brotogeris:...2

Voorwoord:...1. Het genus Brotogeris:...2 INDEX: blz Voorwoord:...1 Het genus Brotogeris:...2 Soortbeschrijving: B. tirica, Tirica parkiet...3 B. versicolorus, Witvleugelparkiet...4 B. versicolorus chiriri, Kanarievleugelparkiet....5 B. versicolorus

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

Vogelkrant 43 e jaargang nr

Vogelkrant 43 e jaargang nr Vogelkrant 43 e jaargang nr. 1 2014 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Mozambique sijs,rode kanarie Jungle Bush kwartel, DTT 2013 Ringenbestelformulieren. Aangesloten bij

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Introductie. Mussen Huismus Inventarisatie. Pauze. Zwaluwen Gierzwaluw Inventarisatie. Soort. Mussen. Ringmus

Introductie. Mussen Huismus Inventarisatie. Pauze. Zwaluwen Gierzwaluw Inventarisatie. Soort. Mussen. Ringmus sen en gierzwaluwen Herkenning en Inventarisatie Avondprogramma Mussen Inventarisatie Pauze Inventarisatie April 2013 R. Schols Carola van den Tempel Soorten Aanleiding; Stevig fundament voornatuurbeleid

Nadere informatie

3B Voeding vogel en hoender

3B Voeding vogel en hoender Naam Klas Datum Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3B Voeding vogel en hoender De leerling weet wat volièrevogels en hoenders eten. De leerling weet waarvoor koolhydraten zijn. De leerling weet

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

In dit nummer: Vogelkrant 36 e jaargang nr. 6 December 2007

In dit nummer: Vogelkrant 36 e jaargang nr. 6 December 2007 In dit nummer: Vogelkrant 36 e jaargang nr. 6 December 2007 Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Princess of Wales Verslag/Uitslag TT In het kort: de witte kwikstaart. Aangesloten

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4)

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4) HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4) Bram Rijksen In de voorgaande delen is ingegaan op specifieke leeftijdskenmerken en het verschijnsel rui bij grote meeuwen. In het derde deel is aangegeven hoe

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis taranta

Standaardeis van Agapornis taranta Standaardeis van Agapornis taranta Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoud: Standaardeis van Agapornis

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

[Beuk] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Beuk. Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica. Levenscyclus. Gebruik: Wist-je-dat

[Beuk] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Beuk. Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica. Levenscyclus. Gebruik: Wist-je-dat [Beuk] Algemene Naam: Beuk Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica Een beuk kan wel 300 jaar oud worden en groeien tot hij 45 meter hoog is. Zijn stam is meestal glad en grijs. Zijn blaadjes zijn ei-vormig,

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Lachduif Streptopelia roseogrisea

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei 2004 5.9 89 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud 1. Inleiding 2. Waar leven ze? 3. Een sterke snavel en klimpoten de ara 4. De kaketoe 5. De parkiet 6.

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 27 mei 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 27 mei 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 27 mei 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was zonnig, er stond een stevige wind en voor in de loop van de dag werd er regen verwacht. Ik ging daarom iets eerder

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Sierduiven: Herkomst en aanschaf.

Sierduiven: Herkomst en aanschaf. Sierduiven: Herkomst en aanschaf. De relatie tussen mensen en duiven is al heel oud. In het verre oosten waren de duiven al voor de komst van de beschaving in de omgeving van mensen te vinden. Oude geschriften

Nadere informatie

Snacks: mini-lesjes. Groep Wat gebeurt er in een ei? 2. Wie is pa en wie is moe? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 1-4

Snacks: mini-lesjes. Groep Wat gebeurt er in een ei? 2. Wie is pa en wie is moe? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 1-4 Snacks: mini-lesjes Groep 3-4 1. Wat gebeurt er in een ei? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 1-4 Je hebt vast weleens iemand een ei zien bakken. Uit het ei komen snotterige slierten en een gele dooier. Maar

Nadere informatie

De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS.

De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS. De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS. Tijdens de Clubshow in september 2011, viel het enkele leden van Technische Commissie en het bestuur op, dat er ondanks jarenlange promotie van de W.B.O. standaard

Nadere informatie

Mijn kweek met de BLAUWVLEUGEL BERGTANGARA (Anisognathus Somptuosus / Blue winged mountain tanager).

Mijn kweek met de BLAUWVLEUGEL BERGTANGARA (Anisognathus Somptuosus / Blue winged mountain tanager). Mijn kweek met de BLAUWVLEUGEL BERGTANGARA (Anisognathus Somptuosus / Blue winged mountain tanager). DE AANSCHAF In 2014 is het mij gelukt om twee koppels aan te schaffen. Dat was in eerste instantie nog

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis lilianae

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis lilianae 1 Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis lilianae Opgesteld door de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA, KBOF, ONZE PARKIETEN, Parkietenspeciaalclub ANBvV, PSC, Psittacula Holland, NBvV,

Nadere informatie

De staartmees ( Aegithalos caudatus)

De staartmees ( Aegithalos caudatus) De staartmees ( Aegithalos caudatus) Mart Rousseau In een van de vorige nummers heb ik een algemeen artikel geschreven over de kweek met de staartmees. Ik heb toen beloofd mijn verdere ervaringen over

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn Pinguïns Inhoud Waarom de naam? bouw van een pinguïn leefgebied wat eet een pinguïn? paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen soorten nawoord literatuurlijst Waarom de naam? Sommige soorten

Nadere informatie

Deze maand aandacht voor de Zwarte Lori en Loro Parque Nieuws..

Deze maand aandacht voor de Zwarte Lori en Loro Parque Nieuws.. Deze maand aandacht voor de Zwarte Lori en Loro Parque Nieuws.. Soortbeschrijving Formaat: 32 cm. Man en pop: algemene lichaamskleur zwart, overgoten met een paars- tot purperachtige gloed. Stuit en bovenstaartdekveren

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKEELANOLIS

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Kleine zwaan. Reuzenstern. Orde: Anseriformes Familie: Eenden (Anatidae) Lengte: cm

Kleine zwaan. Reuzenstern. Orde: Anseriformes Familie: Eenden (Anatidae) Lengte: cm Kleine zwaan Anseriformes Eenden (Anatidae) 115 127 cm Het verenkleed is geheel wit van kleur De poten zijn zwart De snavel is zwart met een gele basis Reuzenstern Sterns (Sternidae) 48 55 cm De bovenzijde

Nadere informatie