Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen"

Transcriptie

1 Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Inleiding Dit kweekverslag beslaat een periode van twee kweekseizoenen met de Japanse nachtegaal (leiothrix lutea) als ook met de zilveroornachtegaal (leiothrix argentauris). Over beide soorten als ook de soortbeschrijving is in diverse boeken als ook in o.a. onze vogels het nodige beschreven en ik ben zo vrij om dit dan ook maar achterwegen te laten. De foto s zullen u ook nog de nodige gegevens tonen te aanzien van de kleuren. Beide soorten zaten zonder elkaar te zien in afzonderlijke vluchten welke de afmetingen hadden van 2,3 m diep,2 m hoog en 1,25 m breed. De volières waren beplant met elk een grote conifeer van het soort thuya brabantia en deze vulde de gehele achterkant van de vlucht. Dus met andere woorden genoeg schuil en nestel mogelijkheden. In een later stadium werden de nachtegalen ook ingezet in wat ik noem de broedkooi kweek. De kweek met de Japanse Het koppel wat direct na aankoop vanuit de importhandel in mijn volière terecht kwam was een over duidelijk koppel want er waren zoveel kleurverschillen te zien dat er verder geen twijfel mogelijk was. De aankoop tijd van de vogels was half september. De gehele winter verbleven de vogels buiten en hadden ook geen nachthok tot hun beschikking. De vogels deden het perfect en al het voer wat aangeboden werd graag opgenomen door de vogels.

2 Op 23 maart zie ik de pop met kokosvezel in haar snavel en na nadere inspectie zie ik een half gemaakt nest in een door mij aangeboden tenen mandje wat ik in de conifeer tegen de stam aan had gebonden. Twee april is het eerste ei gelegd van ronde een. In totaal werden er 4 eitjes gelegd welke vaalwit met diverse roodbruine spatjes gekleurd waren. Op 20 april nest gecontroleerd en toen zag ik dat alle 4 de eitjes onbevrucht waren en ik had deze toen gelijk maar verwijderd. Het eerste ei van ronde 2 zag ik op 25 april in het oude nest. Ook nu weer was het legsel compleet met 4 eieren. Man en pop broeden goed om beurten en zo kwamen er op 10 mei 4 jongen uit. De jongen waren lichtroze van kleur en naarmate de jongen ouder werden,werd de kleur donkerder. Man en pop voerden de jongen uitstekend van het door mij aan geboden voedsel wat bestond uit meelwormen, Buffalo wormen, was motten, krekels,sprinkhanen en het weideplankton. Het altijd zo graag gegeten ei voer werd pas rond de vijfde dag oud aan de jongen gevoerd.

3 Op 15 mei heb ik de vier jongen geringd met een 3,2 mm ring welke was voorzien van een ventielslangetje. Negen dagen later op 24 mei vliegen/klauteren de jongen uit het nest, de jongen zijn op deze leeftijd gelijk van kleur hetzij wel matter en de staart is ook nog beduidend korter. Op 3juni vind ik het eerste ei van ronde drie in weer hetzelfde nest als in de voorgaande rondes. Het voeren van de jongen uit ronde twee ligt nu bij de man want de pop kijkt niet meer om naar de jongen. Ook in deze derde ronde liggen er weer 4 eieren in het nest. Vrijdag 11 juni verwijder ik de inmiddels al zelfstandige jongen uit de vlucht, ze waren op een leeftijd van 32 dagen gekomen en de man vond het tijd dat de jongen hun geluk ergens anders maar moesten gaan beproeven. Op 18 juni waren er weer 4 jongen uitgekomen welke op 23 juni vervolgens weer werden geringd. Het vervolg wat aan ronde drie werd gegeven was gelijk aan ronde twee. Ronde vier werd ook weer een succes met drie groot gebrachte jongen en toen deze waren uitgevlogen had ik het nest als ook al het eventueel te gebruiken nestmateriaal verwijderd want ik vond dat 11 jongen nachtegalen een fantastisch resultaat was en ik wilde graag dit koppel heel houden. De pop was het hier niet geheel mee eens want niet veel later vond ik in de voerbak een ei, gelukkig bleef het wel bij dit ene ei en vielen beide vogels in de rui. D.m.v. ruilen met andere e.k. jongen kon ik voor de eventuele kopers weer niet verwante koppels maken zodat deze mensen ook weer op een goede manier verder konden. Mijn maatje raymond had al meerdere malen aan mij laten weten dat hij geïnteresseerd was in het oude kweekkoppel want hij weet als geen ander van mijn eigen gemaakte regel af welke luid: brengt een koppel jongen groot dan gaan deze eruit om plaats te maken voor een mij nieuw te kweken vogelsoort. Mensen er zijn zoveel mooie vogels in de wereld en zolang ik het nog kan, de inheemse soorten gekweekt mogen worden en de import van uitheemse vogels blijft bestaan heb ik mij te doel gesteld om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten gekweekt te hebben. De vogels verhuisde dus. Op deze manier heeft mijn maatje ook beslag weten te leggen op kweekoppels van Europese hop, maskergoudvink en nog wat andere soorten. Alle jongen vonden ook zeer snel hun weg naar nieuwe eigenaren op een koppel na want deze werden niet opgehaald na afspraak met de betreffende persoon. Dit koppel heb ik aan gehouden voor de broed kooi kweek in het daar op volgende kweekseizoen.

4 Van dit koppel kreeg ik in de broedkooi van ongeveer 1m breed,60cm hoog en 50 cm diep 6 jongen op stok. Dit kweekverslag beslaat dus een periode van twee kweekseizoenen welke mij dus 17 jongen Japanse nachtegalen opleverde en die zonder problemen zowel binnen als buiten groot kwamen. Nu terug kijkend op mijn beëindigde Japanse nachtegaal kweek kan ik concluderen dat de kweek ervan niet overdreven moeilijk is. De kweek met de zilveroren Het onderscheid tussen man en pop was mijn inzien zeer goed te zien en toch had de man die deze vogels aan mij wilde verkopen DNA analyse van de beide vogels laten uitvoeren. Het was toch gewoon een koppel volgens de papieren. De man had deze vogels al wat jaren in bezit maar had in deze tijd nooit enig teken van broedgedrag opgevangen van de vogels, wat ik hierbij wel moet schrijven is dat de vogels in een enorme kooi met ook een enorm aantal soorten vogels was gehuisvest. Ik besloot om het toch te proberen en kocht de vogels. Onderweg in de auto gaan er wat scenario s door mijn hoofd: had de man gewoon de verkeerde kooi, had de man teveel vogels, was het een koppel wat niets in elkaar zag zitten of was het een koppel wat wel nestbouw pleegde en eitjes lag maar die vervolgens door hun zelf of door andere vogels werden opgegeten? Ik dacht bij mezelf we zullen het wel zien het is tenslotte juli en ik laat de vogels maar eerst eens rustig wennen.

5 Ik had het toch al heel druk met het verzorgen van o.a. de Japanse nachtegalen die af en aan jongen grootbrachten. Tijdens het observeren van de zilveroren ziet ik wel degelijk dat de vogels genegenheid voor elkaar vertonen. Na ongeveer een week wennen begon de man keihard te zingen en ik zag ook een paring. Wat mij opviel was het feit dat als de jappen begonnen te zingen er als het waren een zang oorlog uit brak tussen de nachtegalen, wellicht had dit het innerlijke vuur bij de zilveroren doen ontbranden want op 10 juli vind ik het eerst gelegde ei in een kaal tenenmandje welke ik in de conifeer gebonden had. Dus er was geen nestbouw gepleegd door de vogels. Het ei wat geleek op een Japanse nachtegaal ei liet ik liggen om te kijken wat er verder zou gebeuren. Op 12 juli in het nest gekeken en daar lag nog steeds 1 ei in ik heb dit ei gemarkeerd met een viltstift en teruggelegd want ik wist niet of dat er een ei verdwenen was dan wel er geen ei was bij gelegd. Het laatste bleek juist want na een dag of 5 lag het gemarkeerde ei nog steeds in het nest, dus het waren geen eieren pikkers. Bij dit ene ei bleef het dit seizoen want de pop viel niet veel later in de rui. Dit is iets wat te verwachten was want je haalt de vogels ergens vandaan en ze komen in een geheel andere situatie terecht, denk aan o.a. omgeving, licht, voeding die anders zijn. Positief waren de bevindingen van dit gelopen broedseizoen dat het een echt koppel was dat elkaar zag zitten en dat het geen eieren pikkers waren. Gedurende de herfst en de winter hebben ze buiten vertoefd zonder een nachthok. Op 15 mei vind ik in de conifeer een vrijstaand gemaakt nest van alleen kokosvezel. Op 17 mei vind ik het eerste van de vier in deze ronde gelegde eieren. Na 12 dagen broeden zag het eerste jong in de ochtend het levenslicht en het jong leek op een jong van de Japanse nachtegaal.

6 In de avond nog even gecontroleerd of dat het jong er nog in lag wat het geval was en ook zijn broertjes of zusjes waren allen uitgekomen. Op een leeftijd van vijf dagen oud heb ik de jongen geringd met een 3,2 mm ring wat was voorzien van een ventielslangetje. Deze eerste vijf dagen werden door de ouders de jongen alleen gevoerd met was motten en diepvries pinky s welke werden bepoederd met insecten strooipoeder van Aves en wat Sperulina. Later kregen de jongen van het gehele menu te eten wat bestond uit: was motten, pinky s, meelwormen, Buffalo wormen, ei-voer en het door mij gevangen weideplankton. Wat ik alle nachtegalen (jappen en zilveroren) ook aanbood buiten het broedseizoen was fruit en universeel voer. De jongen vlogen uit op een leeftijd van 15 dagen oud. De jongen zijn op deze leeftijd gelijk van kleur als de ouders hetzij wel matter en de staart is ook nog een stuk kleiner. Drie dagen na het uitvliegen van de jongen ligt er weer het eerste ei van ronde twee De jongen uit ronde een hadden een leeftijd bereikt van 34 dagen en waren zelfstandig, ik heb ze uitgevangen en gezamenlijk in een kooi geplaatst. Van de vier gelegde eieren in ronde twee kwamen er drie uit. Ook deze drie en drie jongen uit ronde drie kwamen op stok en zo kwamen 10 jongen tot volledig wasdom. Zoals u in het bovenstaande verslag heeft kunnen heb ik dus in twee kweekseizoen met twee koppels Japanse en een koppel zilveroren 27 goed geringde en 100% natuurbroed jongen op stok gekregen, ik weet dat het allemaal wat ongelofelijk klinkt maar de mensen die mij kennen weten wat ik er allemaal voor doet en hoe ik elke vrij besteedbare minuut van de dag met de vogels in de weer ben.

7 Uit dit verslag en andere verslagen is het u misschien wel duidelijk geworden dat ikzelf nooit hand opfok toepast op mijn gekweekte jongen dit uit eigen principe, maar dat ik er ook niet op tegen ben als iemand anders dit wel toepast(we leven tenslotte in een vrij land). Gelukkig worden alle vogels die bij mij verblijven en/of gekweekt worden op een schitterende manier op de gevoelige plaat vastgelegd. Dus bewijzen zijn aan te leveren. Het is altijd een feestje als de heren fotografen komen en al zien zij erg veel vogels en kwekers, is het toch ook weer voor hun iets moois om te zien wat er allemaal kan,mag en mogelijk is bij mij. Ik krijg dan ook elke keer weer die spreekwoordelijke veer op een bepaalde plek voor het feit dat ik na het voor de zoveelste keer helemaal op nieuw te beginnen met een voor mij nieuwe te kweken vogelsoort weer eens is gelukt. Uitgevlogen zilveroren jongen Deze heren, kwekers, keurmeesters, fotografen JAN DENIJS en PIET ONDERDELINDEN maken toch altijd weer schitterende foto s die altijd wel te vinden zijn in de diverse vogelbladen, en dat mag ook wel eens geschreven worden. Voor mij geld ook nu weer dat ik met deze geslaagde kweekresultaten weer veel van de vogels en alles wat daar mee samen hangt heeft kunnen genieten alsook weer dingen heb kunnen leren. TEKST: ARIE BAKKER te DORDRECHT FOTO S: JAN denijs / PIET ONDERDELINDEN. VOGELSPORT een SCHITTERENDE SPORT.

De Braamsluiper (Sylvia Curruca)

De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De braamsluiper Inleiding De braamsluiper is een insectenetende vogel die ongeveer 14 cm groot is. Zowel man als pop dragen hetzelfde verenpak en zijn mijn inzien niet

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

De Pimpelmees (Parus Caeruleus)

De Pimpelmees (Parus Caeruleus) De Pimpelmees (Parus Caeruleus) Inleiding Wie is er niet bekent met dit zeer acrobatische vogeltje. Hij is zo gewoon geworden voor de mens dat ze de fantastische kleuren van dit vogeltje niet eens meer

Nadere informatie

Heggemus (prunella modularis)

Heggemus (prunella modularis) Heggemus (prunella modularis) Beknopte inleiding: De heggenmus is een vrij onopvallende verschijning die vrijwel in geheel Europa voorkomt. Daarbuiten komen zij ook voor in grote gedeeltes van Azië, ook

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

De zwarte mees (Parus Ater)

De zwarte mees (Parus Ater) De zwarte mees (Parus Ater) I Koppeltje Zwarte Mezen Inleiding De zwarte mees is een echte bosbewoner en zijn voorkeur gaat uit naar naaldbomen en berkenbomen. Het verspreidingsgebied is enorm, het beslaat

Nadere informatie

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven Kweek met de KEEP Soms heeft een vogelkweker een uitdaging nodig. Omdat ik hoofdzakelijk sijzen, baardmannen en goudvinken kweek, viel mijn aandacht 3 jaar terug op de Keep. Deze vogel zie je 1, 2, 3 niet

Nadere informatie

Mijn kweek met de BLAUWVLEUGEL BERGTANGARA (Anisognathus Somptuosus / Blue winged mountain tanager).

Mijn kweek met de BLAUWVLEUGEL BERGTANGARA (Anisognathus Somptuosus / Blue winged mountain tanager). Mijn kweek met de BLAUWVLEUGEL BERGTANGARA (Anisognathus Somptuosus / Blue winged mountain tanager). DE AANSCHAF In 2014 is het mij gelukt om twee koppels aan te schaffen. Dat was in eerste instantie nog

Nadere informatie

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings. De kweek met de kleine Putter, Carduelis carduelis in voliere en broedkooi We begonnen dit jaar de kweek met 3 koppels. Eén koppel in een volière van 3m bij 0,8m. Eén koppel in een broedkooi buiten van

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het zaad tot op de bodem op te laten eten en geen eivoer

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

Een kweekverslag van Gerrit Brinkman. De Roodkopkardinaal, Paroaria gularis gularis.

Een kweekverslag van Gerrit Brinkman. De Roodkopkardinaal, Paroaria gularis gularis. Een kweekverslag van Gerrit Brinkman De Roodkopkardinaal, Paroaria gularis gularis. Beschrijving: De Roodkoppen zijn ongeveer 16 cm lang, ze hebben een geheel rode kopbevedering welke naar achter doorloopt

Nadere informatie

De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae

De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae Het geluid, de lachende roep is overal ter wereld bekend. Oorspronkelijk komt de Kookaburra uit het oosten van Australië. Maar hij

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

Holenduif. Zes eieren

Holenduif. Zes eieren Weer nieuwe kasten In februari is er weer een aantal nieuwe kasten opgehangen. Ook is er een aantal kasten vervangen omdat ze van ouderdom uit elkaar vielen. Tevens zijn enkele kasten verhangen omdat de

Nadere informatie

Mijn kweekervaring met de witwang mutatie.

Mijn kweekervaring met de witwang mutatie. Mijn kweekervaring met de witwang mutatie. Ik kweek al verschillende jaren zebravinken en vooral in de zwartwang blackface grijs. In 2013 ben ik begonnen om in een aparte bloedlijn de mutatie bleekrug

Nadere informatie

25 jaar Grijskaplijster.

25 jaar Grijskaplijster. 25 jaar Grijskaplijster. In 1981 kreeg ik mijn eerste grijskaplijster. Het was een man, maar het duurde een jaar voordat ik achter de naam was. Toen duurde de zoektocht naar een pop nog eens een jaar.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 3 e jaargang Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: Broedresultaten Steenuil 2013 Assistent-ringers Braakballen! LOVO Opvallende zaken Veilige drinkbak voor de steenuil in het

Nadere informatie

DE SLECHTVALKEN in Liempde, 2017

DE SLECHTVALKEN in Liempde, 2017 DE SLECHTVALKEN in Liempde, 2017 Sinds eind 2015 is er een koppel slechtvalken aanwezig op de Sint- Jans OnthoofdingsKerk van Liempde. In 2016 had het koppel drie eieren en bracht het één jong vrouwtje

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2018 Walter Van Kerkhoven In het kader van de volledige broedvogelinventarisatie werd tijdens het broedseizoen

Nadere informatie

Lid Zanglust Zuidwolde

Lid Zanglust Zuidwolde Lid Zanglust Zuidwolde Even voorstellen Ik ben Richard Bekelaar, 34 jaar oud. Ben inmiddels zo'n 15 jaar lid van Zanglust Zuidwolde. Ben kweker van de standaard grasparkiet, in de volksmond ook wel Engelse

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: * Verslag broedseizoen 2014 * Broedresultaten steenuil 2014 * Terugmeldingen geringde vogels * Oorkonde vijf jaar broeden

Nadere informatie

Vogelwacht Akkerwoude e.o.

Vogelwacht Akkerwoude e.o. NESTKASTINVENTARISATIE FERMANJEBOSK 2010 Tijdens de gure sneeuwwinter waren er in dit bos twee grote zilverreigers aanwezig, welke bij de opengebleven plekken in de sloten (bij de duikers) hun dagelijkse

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

STICHTING IT EIBERTSHIEM

STICHTING IT EIBERTSHIEM 4/6/2013 WWW.OOIEVAARS.NL STICHTING IT EIBERTSHIEM Jaarverslag 2012 H.Folkertsma TOP. Van stadsmensen wordt vaak beweerd dat ze geen verstand van de natuur hebben. Of dat zo is waag ik te betwijfelen,

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

De kuifmees aan het hakkuh!

De kuifmees aan het hakkuh! Mart Rousseau De kuifmees aan het hakkuh! Kweekverslagen Van de kuifmees zijn een aantal kweekresultaten bekend. Een beperkt aantal, niet te uitvoerige, kweekverslagen zijn er op internet te vinden. René

Nadere informatie

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Het broedseizoen 2017 is voor de vier vogelsoorten waarvoor we nestkasten geplaatst hebben een succesvoljaar geweest. Het meest trots zijn we op het feit dat

Nadere informatie

(Zoothera citrina cyanotus)

(Zoothera citrina cyanotus) Witmasker Damalijster (Zoothera citrina cyanotus) Damalijster man woensdag 25-04-2007 in bezit gekregen via een collega. Is minimaal 4jaar oud, niet geringd. Deze kwam uit een ruime buitenvolière met vorstvrij

Nadere informatie

Natuur- en Vogelvrienden

Natuur- en Vogelvrienden Maandblad van Natuur- en Vogelvrienden Maart 2015 Opgericht 25 januari 1947 Bestuur van de Natuur- en Vogelvrienden: Voorzitter: John Vergouwen / Stoopstraat 72, Roosendaal / 06-29 10 86 39 Secretaris:

Nadere informatie

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis)

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) Van de koningsparkieten zijn drie soorten, met elk weer één of meerdere ondersoorten, bekend. Onder de vogelliefhebbers in Europa is de Australische

Nadere informatie

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn 2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn De Flamingo's komen al zo'n 20 jaar in het Zwillbröcker Venn voor. De eerste jaren kwamen er maar enkele. De grootste aantallen komen er in de maanden april

Nadere informatie

TT-PRIMEUR MET.. Aymara parkiet. kromsnavels. door Mark Jansen

TT-PRIMEUR MET.. Aymara parkiet. kromsnavels. door Mark Jansen kromsnavels TT-PRIMEUR MET.. Aymara parkiet door Mark Jansen Voor de Rayontentoonstelling van december 2005 werden door de familie Jansen drie Aymara parkietjes ingezonden. Hoewel ze voor de eerste keer

Nadere informatie

KWEEK RESULTATEN. Wanneer U kweekresultaten inzendt, wilt U dat dan s.v.p. doen met behulp van het speciale kweekmeldingsfornrulier,

KWEEK RESULTATEN. Wanneer U kweekresultaten inzendt, wilt U dat dan s.v.p. doen met behulp van het speciale kweekmeldingsfornrulier, KWEEK RESULTATEN Wanneer U kweekresultaten inzendt, wilt U dat dan s.v.p. doen met behulp van het speciale kweekmeldingsfornrulier, dat U bij mij kunt aanvragen? Graag per ki.jeek één formulier. Ook mislukte

Nadere informatie

Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd.

Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd. Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd. 2 mei 2014 3 mei, de eerste gierzwaluwen kast 10 en 13 4 mei 5 mei, 5.25 Gierzwaluw

Nadere informatie

Geslaagde kweek van een kleur afwijkende heggenmus. Door Robert Paul Naeff

Geslaagde kweek van een kleur afwijkende heggenmus. Door Robert Paul Naeff Geslaagde kweek van een kleur afwijkende heggenmus Door Robert Paul Naeff Inleiding Als we naar de totale populatie van Europese cultuurvogels kijken dan zijn de Europese vinkachtigen zoals putters, sijzen

Nadere informatie

Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver

Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver Vandaag een interview met de spontane Ludo Vaganée uit het Belgische Sint Katelijne Waver. Het contact loopt meest via facebookvriend Emiel Boschmans die voor Ludo veel

Nadere informatie

Pyrrhura Cruentata (Blauwkeelparkiet)

Pyrrhura Cruentata (Blauwkeelparkiet) Pyrrhura Cruentata (Blauwkeelparkiet) Een zeldzaam stukje schoonheid Van alle Pyrrhura s is de Cruentata de grootste en zeker ook één van de mooiste. Wie het geluk heeft gehad om deze vogels eens in het

Nadere informatie

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen zeer

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal NESTKASTENVERSLAG 2014 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Door een combinatie van factoren

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

De staartmees ( Aegithalos caudatus)

De staartmees ( Aegithalos caudatus) De staartmees ( Aegithalos caudatus) Mart Rousseau In een van de vorige nummers heb ik een algemeen artikel geschreven over de kweek met de staartmees. Ik heb toen beloofd mijn verdere ervaringen over

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2013

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2013 NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2013 1 2013 Was een moeilijk Kerkuilen jaar In dit jaar waren er 7 broedparen op Texel 3 minder dan in 2012. In het begin van het jaar was het erg stil op Texel wat betreft kerkuilen.

Nadere informatie

Zaad- of insecteneters??????????????????????

Zaad- of insecteneters?????????????????????? Zaad- of insecteneters?????????????????????? Mart Rousseau Dit jaar heb ik de overstap gewaagd van zaadeters naar insecteters. Waarom doe je zoiets? Vogelvriend John Huijnen, zoon van Wereldkampioen Toes

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Met o.a. feestavond vrijdag 24 januari a.s. in zaal TTV Smash laatste mogelijkheid ringenbestelling 3 e ronde 2014 terugblik tentoonstelling

Met o.a. feestavond vrijdag 24 januari a.s. in zaal TTV Smash laatste mogelijkheid ringenbestelling 3 e ronde 2014 terugblik tentoonstelling Met o.a. feestavond vrijdag 24 januari a.s. in zaal TTV Smash laatste mogelijkheid ringenbestelling 3 e ronde 2014 terugblik tentoonstelling Januari 2014 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Nadere informatie

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE KERKUILEN WERKGROEP TWENTE Broedseizoen kerkuil De start van het broedseizoen kerkuilen was zeer verrassend. Rond half maart werd er op een locatie in Oud-Ootmarsum een nestkast aangetroffen met daarin

Nadere informatie

en da's plat riessens. mear da's ook wier nit hellemoals woar want panurus biarmicus is toch wal latijns en steet vuur:

en da's plat riessens. mear da's ook wier nit hellemoals woar want panurus biarmicus is toch wal latijns en steet vuur: Het Baardmannetje Let op! het volgende artikel is géén kweekverslag!!! Bij de verkoop van de jonge vogels afgelopen jaar vroegen de mensen aan mij hoe of ze de vogels verzorgen moesten, en hoe het in zijn

Nadere informatie

Vaalborstlijster Turdus leucomelas.

Vaalborstlijster Turdus leucomelas. Vaalborstlijster Turdus leucomelas. Inleiding Een op het oog weinig opvallende Lijster die in zijn leefgebied,grofweg het Noorden en het Oosten van Z.Amerika, een gewone verschijning is.enkele landen waar

Nadere informatie

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Vogelkrant 41 e jaargang nr. 3 April 2012 Spitsstaart Bronzeman jmz Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom. Opgericht 24 oktober 1961. W17 Vogelliefhebbers

Nadere informatie

Bruine kiekendieven in 2005

Bruine kiekendieven in 2005 Bruine kiekendieven in 2005 Het goede muizenjaar 2004 kreeg in 2005 een vervolg waardoor het ook voor de bruine kiekendief een uitstekend jaar werd. Dit zien we onmiddellijk aan het aantal broedgevallen.

Nadere informatie

HELP BLOEDLUIZEN!!! Er was eens

HELP BLOEDLUIZEN!!! Er was eens HELP BLOEDLUIZEN!!! Er was eens een flink bruin popje van de spitsstaart amadine familie; ze noemt Brownie. Ze werd geboren in de kweekkooi van de garage in de maand februari 2013. Zij was de enige van

Nadere informatie

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap (nestkastenproject) Golfbaan Welschap 4 Nestkastenverslag Golfbaan Welschap, 27 Wil de Veer In het voorjaar werd samen met diverse vrijwilligers begonnen met de noodzakelijke schoonmaak van de nestkasten.

Nadere informatie

TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE

TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE Door: Jürgen Vielguth, Kerstin Kirchhöfel, Timo Allner en Anne Hoppmann Toekans zijn kleurrijke vogels uit Zuid-Amerika. Ze behoren tot de familie Ramphastidae,

Nadere informatie

Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers

Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers Het broedseizoen verliep na een aarzelend begin goed. Steenuil en vooral kerkuil hebben voor een mooi nageslacht gezorgd. Bij de torenvalk viel het broedresultaat

Nadere informatie

Kopieerbladen Cirkelkalender

Kopieerbladen Cirkelkalender Kopieerbladen Cirkelkalender bovenste cirkel: kopiëren op 100% op A-4 formaat middelste cirkel: vergroten tot 141% op A-3 formaat onderste cirkel: vergroten tot 141% op A-3 formaat Het maken van de cirkelkalender

Nadere informatie

Europese vogels kweken Deel 1

Europese vogels kweken Deel 1 Europese vogels kweken Deel 1 De tijd dat het in Nederland illegaal was om bepaalde Europese vogelsoorten in gevangenschap te houden ligt gelukkig al weer een hele poos achter ons. Inmiddels heeft een

Nadere informatie

Vogelringstation Oud Valkeveen 1 e periode 2013

Vogelringstation Oud Valkeveen 1 e periode 2013 Vogelringstation Oud Valkeveen 1 e periode 2013 Rudy Schippers Na bijna 17 jaar vogels te hebben kunnen ringen op landgoed Oud Naarden, is daar een eind aan gekomen zoals beschreven in de Korhaan van april

Nadere informatie

Sprookjes. groep 5. les 15. Bijlage 1: Het lelijke jonge eendje. 3 de leerjaar. Het lelijke jonge eendje (Afbeelding 1)

Sprookjes. groep 5. les 15. Bijlage 1: Het lelijke jonge eendje. 3 de leerjaar. Het lelijke jonge eendje (Afbeelding 1) Bijlage 1: Het lelijke jonge eendje Het lelijke jonge eendje (Afbeelding 1) Er was eens een eendenmoeder. Ze kreeg veel eieren en zat op haar nest te broeden. Ze was blij toen de eieren uitkwamen. De eendenkuikens

Nadere informatie

De zangtraining. Vanaf half augustus treffen we de voorbereidingen voor de eerste selectie: het samenstellen van groepen.

De zangtraining. Vanaf half augustus treffen we de voorbereidingen voor de eerste selectie: het samenstellen van groepen. 1 De zangtraining De Timbrado moet zingen op de dag en op het moment dat hij voor de keurmeester wordt neergezet. De vogel heeft dan een klein halfuur om zijn volledige repertoire te laten horen; zo mogelijk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.20 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36%

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36% Nationale Week van de Nestkast 2010 de resultaten! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten aan ons doorgegeven. Aan de hand van deze informatie kunnen wij volgende

Nadere informatie

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Roofvogelonderzoek Mahlerlaan Amsterdam Opdrachtgever: O.G.A Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Onderzoek : drs. Lex van Groningen, dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Onderwerpen: De voorzitter aan het woord: De voorzitter aan het woord. Uitje in september. De leden aan het woord. Nieuwsbrief juli 2016

Onderwerpen: De voorzitter aan het woord: De voorzitter aan het woord. Uitje in september. De leden aan het woord. Nieuwsbrief juli 2016 Nieuwsbrief juli 2016 View this email in your browser Onderwerpen: De voorzitter aan het woord Uitje in september De leden aan het woord De voorzitter aan het woord: Zomaar een overweging Sommige van jullie

Nadere informatie

Antoinette brengt olifanten THUIS

Antoinette brengt olifanten THUIS foto s Antoinette v/d Water Antoinette brengt olifanten THUIS In Thaise steden lopen de laatste weken steeds meer olifanten op straat te bedelen. Nu het droge seizoen in Surin begint, trekken de honderden

Nadere informatie

Natuur- en Vogelvrienden

Natuur- en Vogelvrienden Maandblad van Natuur- en Vogelvrienden Oktober 2015 Opgericht 25 januari 1947 Bestuur van de Natuur- en Vogelvrienden: Voorzitter: John Vergouwen / Stoopstraat 72, Roosendaal / 06-29 10 86 39 Secretaris:

Nadere informatie

Afgaande op het gedrag vermoeden we dat te maken hadden met hetzelfde mannetje als in 2011, maar omdat het niet geringd is, weten we dat niet zeker.

Afgaande op het gedrag vermoeden we dat te maken hadden met hetzelfde mannetje als in 2011, maar omdat het niet geringd is, weten we dat niet zeker. De prooiaanvoer bij de Steenuil in het zesde Beleef de Lente-jaar. In 212 is voor de zesde achtereenvolgende jaar de prooiaanvoer bij de webcamuilen van Beleef de Lente geregistreerd door een grote schare

Nadere informatie

Mijn BATTLE of BALTS met.de boomklever??????????????????????

Mijn BATTLE of BALTS met.de boomklever?????????????????????? Mijn BATTLE of BALTS met.de boomklever?????????????????????? Mart Rousseau BATTLE of BALTS We zij nogal in de weer met onze vogels. We halen alles uit de kast om ze zover te krijgen dat ze kweken, mooi

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK VERSLAG 2018

WETENSCHAPPELIJK VERSLAG 2018 WETENSCHAPPELIJK VERSLAG 2018 OPERATIONELE DIRECTIE NATUURLIJK MILIEU KONINKLIJK BELGISCH INSTITUUT VOOR NATUURWETENSCHAPPEN XPERIBIRD.BE WETENSCHAPPELIJK VERSLAG 2018 OPERATIONELE DIRECTIE NATUURLIJK

Nadere informatie

Visdag in Leidsche Rijn Terwijde

Visdag in Leidsche Rijn Terwijde Visdag in Leidsche Rijn Terwijde 25-02-2017 Nog geen twee weken geleden was de doodaas visdag in Utrecht in de sneeuw en vandaag stond er weer een dagje vissen in Utrecht gepland. Gelukkig was het warmer

Nadere informatie

K.N.N.V. afd. Vriezenveen

K.N.N.V. afd. Vriezenveen K.N.N.V. afd. Vriezenveen Project: Torenvalk 2017 (foto: G. Schepers) Contactadres: Johan Nipuis Westeinde 230 7671 CJ Vriezenveen Tel. 0546-565872 Verslag activiteiten en resultaten van het Torenvalkproject

Nadere informatie

De eerste stap naar geluk in je leven

De eerste stap naar geluk in je leven De eerste stap naar geluk in je leven Is dit e-book wat voor mij? Ben jij overwerkt of voel je dat jouw grens bijna bereikt is? Heb jij idealen en geloof jij nauwelijks dat het nog mogelijk is om jouw

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

3B Voeding vogel en hoender

3B Voeding vogel en hoender Naam Klas Datum Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3B Voeding vogel en hoender De leerling weet wat volièrevogels en hoenders eten. De leerling weet waarvoor koolhydraten zijn. De leerling weet

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! Het kweken van vijgpapegaaien in Weltvogelpark Walsrode Door: Anne Hoppmann, Norbert Neumann (Duitsland) Met hun maximum grootte van 20 cm, behoren vijgpapegaaien (Tribe Cyclopsittacini)

Nadere informatie

Nieuwe huisvesting voor Gierzwaluwen.

Nieuwe huisvesting voor Gierzwaluwen. Nieuwe huisvesting voor Gierzwaluwen. Drie weken nadat leden van de VWG Losser de oeverzwaluwwand op de Oelemars in gereedheid hadden gebracht voor het nieuwe broedseizoen, was het de beurt aan een nieuwe

Nadere informatie

Uitnodiging voor de Kaartavond die wordt gehouden op vrijdag 24 mei 2002 in Party-centrum De Lantaarn aan de Grote Kerkstraat 13

Uitnodiging voor de Kaartavond die wordt gehouden op vrijdag 24 mei 2002 in Party-centrum De Lantaarn aan de Grote Kerkstraat 13 Uitnodiging voor de Kaartavond die wordt gehouden op vrijdag 24 mei 2002 in Party-centrum De Lantaarn aan de Grote Kerkstraat 13 De eerstvolgende ledenbijeenkomst op 2 mei komt te vervallen. Op 24 mei

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een tabel en berekenen

Nadere informatie

De enquête over de prijs van Poicephaluspapegaaien.

De enquête over de prijs van Poicephaluspapegaaien. De enquête over de prijs van Poicephaluspapegaaien. Door Arno Ooms / Rein Schoonderwoerd Enige tijd geleden heb ik U middels een enquête gevraagd naar uw ervaringen met betrekking tot de prijsstelling

Nadere informatie

De Europese Torenvalk ( Falco Tinnunculus) Frans : Fancon crécerelle Duits : Turmfalke Engels : Eurasian Kestrel

De Europese Torenvalk ( Falco Tinnunculus) Frans : Fancon crécerelle Duits : Turmfalke Engels : Eurasian Kestrel Technische steekkaart : De Europese Torenvalk ( Falco Tinnunculus) Frans : Fancon crécerelle Duits : Turmfalke Engels : Eurasian Kestrel Orde : Falconiformes - Familie : Falconidae - Geslacht : Falco Soort

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Artikel 1. Uitgangspunten.

Artikel 1. Uitgangspunten. Uitvoeringsbesluit van het Reglement van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers ten aanzien van de gezondheid en het welzijn van volière- of kooivogels. Artikel 1. Uitgangspunten. De NBvV stelt zich

Nadere informatie

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus e jaargang.

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus e jaargang. Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee Opgericht 10 augustus 1949 januari 2015 29 e jaargang 1 Verenigingsinfo ERELEDEN P.C. Hagenaars en J.A. Plokker BESTUUR:

Nadere informatie