Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer"

Transcriptie

1 Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelkrant 38 e jaargang nr. 2 Maart 2009 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Pennant Rosella Koolmees en Rode Rotsduif Jaarverslag Aangesloten bij de N.B.v.V. Opgericht 24 oktober 1961 te Bergen op Zoom W17 Vogelliefhebbers Wieringermeer W17

2 De kweek Vroeg in het voorjaar en soms zelf al in de winter worden de vogels broedrijp. Bij een goede verzorging en onder invloed van het licht en de temperatuur raken de vogels in conditie. De voeding mag, na een rustperiode in het najaar en winter, weer wat rijker zijn. Wat meer proteïnen, gekiemde zaden of levend voer geven. Ook de hoeveelheid daglicht is belangrijk en moet geleidelijk verlengd worden van 12 tot 16 uur ( mag een halfuur verlengen per week). Ook de temperatuur mag wat lekkerder worden. Deze laatste is de minst belangrijke maar moet boven de 14 º C zijn. Veel hangt af van de vogelsoort. Dan moeten de nestplaten worden opgehangen. Het juiste nestmateriaal moeten worden verstrekt. En uiteraard de juiste man bij de juiste pop. Met een beetje geluk, aandacht en kennis kun je dan een paar aardige vogels bij elkaar kweken. Veel hangt natuurlijk wel af van de kennis en aandacht van de kweker. En vergeet natuurlijk niet je kweekvogels moeten in topconditie zijn... Bij de meeste soorten moeten de voor de kweek ingezette vogels minstens 12 maanden oud zijn. Pas wanneer de mannen en poppen in de juiste broedconditie verkeren, kunnen we ze bij elkaar plaatsen in broedkooien. Het is moeilijk om echt te wachten tot de vogels in een goede broedconditie zijn. Maar wanneer de vogels nog niet in goede broedconditie zijn zullen de kweekresultaten tegenvallen. De tijd die je wint door de vogels vroeg bij elkaar te zetten zul je dan ook ruimschoots weer verliezen. Een ander gegeven is dat dit vrijwel altijd gepaard gaat met een veel kleiner aantal groot gebrachte jonge vogels. In de praktijk zal blijken dat niet alle vogels op dezelfde dag broedrijp zijn. Het is daarom ook onzinnig alle broedparen op dezelfde dag in de broedkooien onder te brengen. We dienen dan ook slechts vogels in broedkooien te plaatsen die in een prima broedconditie verkeren. Veel topkwekers, plaatsen eerst de man in de broedkooi. Als reden hiervoor geldt dat de man dan eerder wordt geaccepteerd door de pop. De man is dan de baas in de broedkooi en de pop zal zich daar naar schikken. Een gast heeft zich immers te schikken naar de gastheer! Als de vogels elkaar accepteren zullen ze spoedig overgaan tot de paring. Veel poppen die in een juiste broedconditie verkeren, laten zich binnen enkele minuten treden als ze bij een man geplaatst worden. Soms komt het voor dat de vogels elkaar in het begin niet accepteren. Meestal kijk ik zoiets twee weken aan. Accepteren de vogels elkaar dan nog niet dan is het beter één van beide vogels weg te halen. Meestal accepteren beide vogels elkaar binnen een paar weken.

3 Vanaf de eerste paring tot het leggen van de eerste eieren kan men gewoonlijk 8-14 dagen rekenen. Voor poppen die eerder gebroed hebben geldt ca. 8 dagen en voor poppen die voor het eerst broeden ca. 14 dagen. Soms kan het echter voor komen dat het bij een jonge pop nog langer duurt. Reeds één tot twee dagen voor het leggen van het eerste ei produceert het popje grotere uitwerpselen. Een teken voor de op handen zijnde ei productie. Dit blijft zo gedurende de gehele broedtijd. Popjes met een dikker geworden, gedeeltelijk onbevederde cloaca-omgeving en een voortdurend op en neer bewegende staart staan even voor het leggen van een eitje. Het leggen van de eitjes gebeurt bij de kromsnavels in het algemeen om de dag, terwijl de tropische soorten over het algemeen elke dag een ei leggen. Vaak beginnen de popjes bij het tweede ei te broeden (dit kan echter per soort verschillen). Na een dag of vier, vijf kunt u al zien of de eerste eitjes bevrucht zijn. Daartoe houdt u het ei tegen het licht. Als u goed kijkt ziet u dan duidelijk een aantal rode adertjes zitten. Het is beter de eitjes niet met de handen aan te raken. Er bestaat namelijk het vermoeden dat bacteriën via de handen van de kweker overgebracht worden op de eieren. Zo is door onderzoek komen vast te staan dat de eitjes waarin de embryo's in een vroeg stadium (voor de zevende of achtste dag) gestorven zijn, vaak geïnfecteerd zijn met bacteriën, die via de poriën in de eierschaal, het ei zijn binnengedrongen. De bacteriën kunnen, zo luidt de theorie, op de eieren zijn overgebracht door de handen van de kweker. Genoeg reden dus om de eieren zo weinig mogelijk aan te raken. Beter is het daarom gebruik te maken van een zogenaamd schouwlampje, dat tegen het eitje kan worden gehouden en waarmee op een simpele wijze gekeken kan worden of een eitje al of niet bevrucht is. Zo'n schouwlampje heeft veelal de vorm van een ballpoint en is bij de vakhandel te verkrijgen. Bij de tropische soorten zal het eerste jong na ± 10 tot 14 dagen geboren worden terwijl Het piepen is voor de pop het signaal de krop van het jong voor de eerste maal te vullen. Als de krop gevuld is, is dat bij de meeste vogelsoorten van buiten af door een lichte, geelachtige verdikking aan de hals te zien. In het algemeen vliegen de jonge vogels na de drie of vier weken uit. Het popje is dan vaak al weer aan een tweede legsel begonnen. De man blijft de jongen nog een tijdje voeren. Over het algemeen zijn de jongen op een leeftijd van 6 weken in staat voor zich zelf te zorgen. Indien mogelijk kunt u de zelfstandig geworden jongen het beste in een aparte kooi of vlucht zetten. Geef hun hetzelfde voedsel als waarmee ze door de ouders gevoerd werden. Grit (voor de mineralen), scherpe maagkiezel (voor het vermalen van de zaden in de maag), water e.d. dienen natuurlijk ook aanwezig te zijn!!

4 Vogelkrant Vogelliefhebbers Wieringermeer Koolmees Klasse: Aves (vogels) Orde: Passeriformes (zangvogels) Familie: Paridae (mezen) Geslacht en soort: Parus major (koolmees) Kenmerken: Zwarte kruin en zwarte band over de borst. Witte wangvlek. Gele buik, blauwgroen van boven. Bij het mannetje loopt de zwarte band door tot ver tussen de poten, bij het vrouwtje is hij veel korter. Biotoop: Komt voor in bossen, parken en tuinen. Verspreidingsgebied: Europa, Azië en Noord Afrika Lengte en gewicht: 14 cm; 20 gram Paartijd: April tot juni Aantal jongen: 8-10 Leefgewoonte: Is een holenbroeder, het hele jaar door te vinden, in de winter komen hier ook koolmezen uit andere landen. Kan acrobatische toeren uithalen op vetbol en pindaslinger. Slapen graag in lege nestkasten. Leeftijd: 1-2 jaar Voedsel: In de zomer insecten, rupsen en als er weinig voedsel is ook wel plantaardig voedsel (oliehoudende zaden, beukenootjes, bessen en hazelnoten). Ze kunnen strenge winters doorkomen door het bezoeken van voedertafels (vetbollen en pindaslingers). Bekende vogels De Koolmees is in Europa zeer talrijk, hoewel de dichtheid soms kan variëren. Afhankelijk van het voedselaanbod wisselen jaren met enorme aantallen koolmezen elkaar af met jaren van betrekkelijke schaarste. Aan de andere kant is de sterfte erg groot. De meeste koolmezen gaan dood voor ze één jaar zijn. De meeste koolmezen zijn min of meer standvogels. Afhankelijk van het weer en voedselaanbod maken ze korte reizen, Zo houden die uit het hoge noorden een korte trek naar het zuiden. In de winter leven de mezen voornamelijk van zaden. Holenbroeders Is een holenbroeder. Zijn aantal hangt af van de hoeveelheid beschikbare natuurlijke of kunstmatige holen, die onmisbaar zijn voor de nachtrust en de voortplanting van deze vogel. De koolmees maakt graag gebruik van nestkastjes, brievenbussen en ongebruikte regenpijpen. Het broeden vindt plaats van eind maart tot eind juni en het legsel bestaat uit gemiddeld 8 tot 10 eieren. Broedduur: 13 of 14 dagen. De jonge meesjes krijgen 30 tot 70 keer per dag een portie voedsel, meestal rupsen. Als ze 18 dagen oud zijn, goed in de veren zitten en al kunnen vliegen, verlaten ze de nestkast. De koolmees heeft meestal één broedsel per jaar.

5 Rode rotsduif(columbina Talpacoti) Grootte: 17 cm Broedtijd: 14 dagen Ringmaat: 4 mm Snavelkleur: donkerbruin tot hoornkleurig Poten: licht vleeskleurig Iris: donkerbruin tot rood De Rode rotsduifjes hebben hun verspreidingsgebied in Midden-Amerika en het oostelijk deel van Zuid-Amerika, van Guyana tot Paraguay en Argentinië. Door de primitieve landbouw in de regenrijke tropen en aangrenzende blootgelegde gebieden, kan dit duifje er de grond als het ware cultiveren wanneer hij voedsel zoekt. Het verschil tussen doffer en duivin is goed waar te nemen. De doffer is roodbruin van kleur met een blauwachtige kop, tegenover grijsachtig van de duivin. De doffer heeft een zwarte bovensnavel terwijl de duivin alleen een zwarte snavelpunt heeft. Deze duifjes zijn zeer goed te houden in een volière. Ze zijn niet geheel winterhard, dus een vorstvrij binnenhok is gewenst. Een droge bodem is wel belangrijk omdat ze zich veel op de bodem bevinden. Ze zijn zeer verdraagzaam tegenover andere duiven. Enkel de doffer kan zich wel eens agressief gedragen tegenover z n jongen. Er is speciaal tortelduivenvoer, maar een fijnere exotenmengeling voldoet wellicht beter. Ook groenvoer en tussendoor wat bessen en vruchten zullen ze zeker op prijs stellen. Verder vooral vers drinkwater, wat mineralen, grit en een piksteen beschikbaar stellen. In het broedseizoen hoeft u zich geen zorgen te maken over nesten want die maken deze duiven zelf in een struik of boom. Ze maken hun nest ook wel in een halfopen nestkast. U kunt het beste de jongen van de ouders scheiden als ze uitgevlogen zijn, omdat de doffer ze anders zal opjagen. De ouders zullen vlug aan een nieuw nest beginnen. Een vijftal broedronden per jaar is op deze manier niet uitzonderlijk. Nestcontrole verdragen ze helaas niet zo goed, dus u kunt ze beter hun gang laten gaan.

6 Vogelkrant Vogelliefhebbers Wieringermeer maart 2009 PENNANT ROSELLA Verspreiding: Zuid en Oost-Australië. Pennanten zijn aan te treffen in zowel bergen, heuvels als vlakten, als er maar sprake is van goed bebost terrein. Ze zijn daar algemeen tot talrijk en bevinden zich veel op de grond op zoek naar voedsel. Het zijn voornamelijk bosvogels die daar in kleine groepen rondvliegen. Grootte: Ongeveer 33 tot 36 centimeter. Gewicht: Man gram, Pop gram. Geslachtsonderscheid: Dat is bij deze vogel moeilijk te bepalen. Over het algemeen zijn de vrouwtjes wat kleiner en hebben een minder brede kop en snavel. Omdat er echter nogal wat verschil in grootte binnen de soort voorkomt is het het veiligst een vogel te kopen die nog samen met zijn/haar broers en zusters rondvliegt. Als dat het geval is, is er normaal gesproken met volledige zekerheid een man of pop uit te halen. Let er daarbij op dat de kop van de man meer afgeplat en hoekig is en dat van bovenaf gezien de snavel breder is. Het jeugdkleed kan sterk variëren van bijna geheel rood tot bijna geheel groen. Laat u bij uw keuze leiden door het uiterlijk van de ouders en door het formaat van de jongen. Sociale eigenschappen: In de natuur zijn Pennant rosella s sociale vogels. Buiten de broedtijd leven ze in groepen. In de Volière echter is het beter slechts 1 paartje onder te brengen, eventueel met het gezelschap van niet-verwante soorten. Geschikte behuizing: Pennanten doen het uitstekend in een buitenvolière, maar ook een ruime kamervolière voldoet doorgaans goed. De behuizing moet stevig genoeg zijn om langdurig weerstand te kunnen bieden aan hen sterke snavels. Omgevingstemperatuur: Deze kleurrijke vogel zijn gehard en kunnen zonder problemen de wintermaanden doorkomen, mits ze zich terug kunnen trekken in een vorstvrij nachthok. Voedsel: Pennant rosella s eten een zaadmengsel voor grote parkieten en lusten daarnaast ook graag kleine beetjes fruit, bessen en verse onkruiden. Een gritmengsel mag niet ontbreken. In de natuur eet de Pennant rosella vooral zaden, vruchten, bloemen, insecten en insectenlarven. Hij gaat op de bosbodem op zoek naar voedsel, pikt aan graszaden en plukt de bloemen van de eucalyptus en andere bomen. Bovendien eet hij vruchten en bessen uit de lagere struiken. Handig dopt de parkiet de zaden en eet alleen de inhoud. Met zijn dikke tong houdt hij een zaadje tegen de onderkant van zijn bovensnavel en raspt het met de snijrand van zijn ondersnavel af. Zo verwijdert hij de schil en houdt de inhoud over. Op akkers en fruitplantages is de Pennant rosella geen graag geziene gast, maar wordt eerder als plaagdier gezien. Toch weegt de schade die de Pennant rosella veroorzaakt lang niet op tegen de hoeveelheid schadelijke insecten die hij eet en die anders toch ook een deel van de oogst vernield zouden hebben.

7 Activiteiten: Pennant rosella s zijn levendige en beweeglijke vogels die zowel vliegen als klimmen. Ze nemen graag een bad, zeker tijdens de warme zomerdagen. Voor binnenshuis gehuisveste vogels strekt het tot aanbeveling ze dagelijks met een plantenspuit te besproeien. Wanneer ze op een rustige manier benaderd worden, kunnen ze behoorlijk tam worden. Hun stemgeluid is gevarieerd en niet onaangenaam. Het zijn geen schreeuwers, maar ze knagen wel erg graag. Kweek: Pennant rosella s gaan vrij eenvoudig over tot kweken. Het beste huisvest u een paartje in een aparte volière en biedt u het een gesloten broedblok aan met een doorsnede van 30 centimeter en een hoogte van ongeveer 40 tot 50 cm. Het mannetje maakt het vrouwtje hof door voor haar te baltsen. Zodra de broedtijd nadert, baltst het mannetje met hangende vleugels, opgerichte schouders en opgezette borstveren. Hij draait zijn uitgewaaierde staart naar beide kanten en houdt zijn kop of hoog en naar achter gericht of licht naar voren gebogen. Hij kwettert en biedt het vrouwtje voedsel aan. Ze is aanvankelijk nog tamelijk schuw en klaar om te vluchten. Het mannetje kiest een nestplaats waarin opvallend gekleurde vogels goed verborgen zijn. Eitjes: het gemiddelde aantal witte eitjes per legsel bedraagt 4 tot 6. Ze worden ongeveer 21 dagen bebroed door het vrouwtje. Het voeren van het kroost wordt door beide ouders gedaan. Wanneer de dieren ongeveer vijf weken zou zijn, verlaten ze het nest. De ouders blijven hun jongen voeren en begeleiden totdat ze ongeveer acht weken oud zijn. De jongen hebben nog niet dezelfde kleur als de ouderdieren en zijn overwegend groen. De uiteindelijke kleur zal ongeveer anderhalf jaar op zich laten wachten. Mutaties: Er zijn diverse mutaties van deze vogel bekend. Een bijzonder aantrekkelijke en populaire variëteit is de blauwe pennant rosella. Minder bekend zijn de gele dieren en de cinnamons.

8 Duivensoep Bereidingstijd: langer dan 1 uur Aantal personen: 6 Krachtige bouillon (oma s recept tegen de griep) Ingrediënten 4 wilde duifjes of houtduifjes, Klein preitje Takje verse tijm 1 eetlepel peterselie Versgemalen peper 2 kipbouillontabletten Bereidingswijze 1. Was de duifjes en doe ze in een grote pan met ruim water, breng dit aan de kook, en temper het vuur, laat vervolgens de duifjes minimaal 2 uur trekken. 2. Snijd de kruiden, en voeg ze toe aan de bouillon. 3. laat nogmaals een half uur trekken. 4. Haal de duifjes uit de pan en haal de duivenborstjes van de botten. Snijd het vlees in kleine stukjes. voeg de helft van het vlees bij de soep. bewaar de andere helft voor het volgende overheerlijke recept: pasteitje met duivenragout! (zie recept) Voeg de bouillonblokken bij de soep en laat nog een kwartiertje trekken. Voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Serveertips Voeg eventueel een scheut witte wijn aan de soep toe.

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis)

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) Van de koningsparkieten zijn drie soorten, met elk weer één of meerdere ondersoorten, bekend. Onder de vogelliefhebbers in Europa is de Australische

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

De Braamsluiper (Sylvia Curruca)

De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De braamsluiper Inleiding De braamsluiper is een insectenetende vogel die ongeveer 14 cm groot is. Zowel man als pop dragen hetzelfde verenpak en zijn mijn inzien niet

Nadere informatie

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings. De kweek met de kleine Putter, Carduelis carduelis in voliere en broedkooi We begonnen dit jaar de kweek met 3 koppels. Eén koppel in een volière van 3m bij 0,8m. Eén koppel in een broedkooi buiten van

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het zaad tot op de bodem op te laten eten en geen eivoer

Nadere informatie

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Vogelkrant 41 e jaargang nr. 3 April 2012 Spitsstaart Bronzeman jmz Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom. Opgericht 24 oktober 1961. W17 Vogelliefhebbers

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

De Pimpelmees (Parus Caeruleus)

De Pimpelmees (Parus Caeruleus) De Pimpelmees (Parus Caeruleus) Inleiding Wie is er niet bekent met dit zeer acrobatische vogeltje. Hij is zo gewoon geworden voor de mens dat ze de fantastische kleuren van dit vogeltje niet eens meer

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2014 Hoi! Spreeuwen zijn druktemakers. Ze kwetteren, fluiten en piepen. Ze kletsen samen heel wat af. En ze apen de gekste geluiden na. Denk je dat je een kikker

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

Vogelkrant 37 e jaargang nr. 3 April 2008

Vogelkrant 37 e jaargang nr. 3 April 2008 Vogelkrant 37 e jaargang nr. 3 April 2008 In dit nummer: Uitnodiging Jaarvergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Het Oranjekaakje, Ara Macao, Jacobskruid. Jaarverslag, uit het nest werpen. Aangesloten

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

flamingo Klasse vogels

flamingo Klasse vogels flamingo Klasse vogels Orde flamingoachtigen In ZOO en Planckendael vind je drie verschillende flamingosoorten: (Planckendael) Dwergflamingo (Planckendael) (ZOO) Dwergflamingo Familie flamingo s flamingo

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Vogelwacht Akkerwoude e.o.

Vogelwacht Akkerwoude e.o. NESTKASTINVENTARISATIE FERMANJEBOSK 2010 Tijdens de gure sneeuwwinter waren er in dit bos twee grote zilverreigers aanwezig, welke bij de opengebleven plekken in de sloten (bij de duikers) hun dagelijkse

Nadere informatie

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

standaardeisen DIAMANTDUIVEN standaardeisen DIAMANTDUIVEN Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgave voorjaar 990 INHOUDSOPGAVE: Voorwoord... 2 Standaard... 3 Keurtechnische aanwijzingen... 4 Kleurstandaard Bruin... 5 Bruinpastel...

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Vogelkrant 41e jaargang nr. 1 Januari 2012

Vogelkrant 41e jaargang nr. 1 Januari 2012 Vogelkrant 41e jaargang nr. 1 Januari 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering De rijstvogel,koningsparkiet Verslag feestavond, Staartmees Ringenbestelformulieren Badwater jmz Aangesloten bij de N.B.v.V.

Nadere informatie

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber infoblad Flamingo Phoenicopterus ruber Je kent ze vast wel, die mooie grote knalroze vogels die je heel vaak ziet lopen door het water van binnenwateren en zoutpannen. Als je bijvoorbeeld bij Jan Kok komt

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Kraaiachtigen. Inleiding

Kraaiachtigen. Inleiding Kraaiachtigen Inleiding De hieronder vermelde Kraaiachtigen zijn predatoren omdat zij als jagend dier prooien (eieren, jonge vogels en wild) vangen en doden om voedsel te verwerven. Kraai Zwarte vogel

Nadere informatie

3B Voeding vogel en hoender

3B Voeding vogel en hoender Naam Klas Datum Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3B Voeding vogel en hoender De leerling weet wat volièrevogels en hoenders eten. De leerling weet waarvoor koolhydraten zijn. De leerling weet

Nadere informatie

Contactblad oktober 2015

Contactblad oktober 2015 Hierbij nodigen wij u uit voor onze clubavond op maandag 19 oktober 2015. Wijkcentrum De Groene Hoven Koninginnelaan 280 Apeldoorn. Aanvang 20.00 uur. Agenda: 1. Opening. 2. Verslag vorige vergadering.

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

De zwarte mees (Parus Ater)

De zwarte mees (Parus Ater) De zwarte mees (Parus Ater) I Koppeltje Zwarte Mezen Inleiding De zwarte mees is een echte bosbewoner en zijn voorkeur gaat uit naar naaldbomen en berkenbomen. Het verspreidingsgebied is enorm, het beslaat

Nadere informatie

Jaargang 29, no.2. De Notenkraker. officieel orgaan van vogelliefhebbers vereniging. HARDENBERG e.o. Aangesloten bij :

Jaargang 29, no.2. De Notenkraker. officieel orgaan van vogelliefhebbers vereniging. HARDENBERG e.o. Aangesloten bij : Jaargang 29, no.2 De Notenkraker officieel orgaan van vogelliefhebbers vereniging VOGELVRIENDEN HARDENBERG e.o. Aangesloten bij : 1 2 Kontaktblad van Vogelliefhebbersvereniging "Vogelvrienden" Hardenberg

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

Sierduiven: Herkomst en aanschaf.

Sierduiven: Herkomst en aanschaf. Sierduiven: Herkomst en aanschaf. De relatie tussen mensen en duiven is al heel oud. In het verre oosten waren de duiven al voor de komst van de beschaving in de omgeving van mensen te vinden. Oude geschriften

Nadere informatie

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Gouldamadine Chloebia gouldiae

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Agapornissen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 41 In informatie 1 worden enkele eigenschappen

Nadere informatie

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven Kweek met de KEEP Soms heeft een vogelkweker een uitdaging nodig. Omdat ik hoofdzakelijk sijzen, baardmannen en goudvinken kweek, viel mijn aandacht 3 jaar terug op de Keep. Deze vogel zie je 1, 2, 3 niet

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM

SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KORTSTAARTOPOSSUM

Nadere informatie

Vogelhuis. Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat?

Vogelhuis. Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat? Vogelhuis Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat? 1 Symbolen Techniek Wiskunde Biologie P.O. I.C.T. Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Tuinvogels... 3 Hoofdstuk 2: Nestkastje bouwen... 6 Inleiding De mens is

Nadere informatie

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd:

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd: Siervogels Wat zijn siervogels Wat siervogels precies zijn is moeilijk uit te leggen. Het woord zul je niet in een woordenboek vinden. In het woordenboek staat wel omschreven wat sierduiven en siervissen

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

BRUINE BEER. Grote alleseter

BRUINE BEER. Grote alleseter BRUINE BEER Grote alleseter Een bruine beer ziet er schattig uit, maar vergis je niet. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa! Wist jij dat er veel kinderen zijn die wel eens met een

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Criteria bij het tot stand komen van vruchtbaarheid van zaadetende vogels en het uitkomen van de eieren.

Criteria bij het tot stand komen van vruchtbaarheid van zaadetende vogels en het uitkomen van de eieren. Criteria bij het tot stand komen van vruchtbaarheid van zaadetende vogels en het uitkomen van de eieren. (Noot redactie KvVV; Dit artikel is gericht op vogelliefhebbers die hun vogels in broedkooien in

Nadere informatie

Flora en fauna. Flora

Flora en fauna. Flora Flora en fauna Flora De bomen in Australië zijn het hele jaar groen. Niet altijd het mooie groen zoals bij ons, maar meer het grijze groen. Zoals de eucalyptus, waarvan de meeste soorten nooit hun bladeren

Nadere informatie

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE KERKUILEN WERKGROEP TWENTE Broedseizoen kerkuil De start van het broedseizoen kerkuilen was zeer verrassend. Rond half maart werd er op een locatie in Oud-Ootmarsum een nestkast aangetroffen met daarin

Nadere informatie

Tijgervink (Amandava amandava amandava)

Tijgervink (Amandava amandava amandava) Tijgervink: (Amandava amandava amandava) ---- Algemeen: --- De Tijgervink behoort tot de groep Afrikaanse Prachtvinken, maar dat is niet het gebied waar deze kleurige vogeltjes voorkomen. Het verspreidingsgebied

Nadere informatie

Psilopsiagon & overige Bolborhynchus

Psilopsiagon & overige Bolborhynchus Standaard: Psilopsiagon & overige Bolborhynchus Uitgave zomer 2014 Standaard Psilopsiagon en overige Bolborhynchus soorten Pagina 1 van 18 Inhoud: 2 Voorwoord: 3 Bij het genus Psilopsigon: 4 Citroenparkiet,

Nadere informatie

`s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA. Maandblad Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6

`s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA. Maandblad Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6 `s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA Maandblad Afzender: Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM 29 27 December 1921 No 6 1 Voorzitter: W.H.Stoop Perponcherstraat 48 2518 SW Den Haag Tel. 070-3461831

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Kanarie Serinus canarius domesticus

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 24 april Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 24 april Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 24 april 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De weersverwachting was niet best. Het zou koud zijn en er werd 6 mm regen verwacht. Gelukkig viel het mee. Het heeft heel

Nadere informatie

Lid Zanglust Zuidwolde

Lid Zanglust Zuidwolde Lid Zanglust Zuidwolde Even voorstellen Ik ben Richard Bekelaar, 34 jaar oud. Ben inmiddels zo'n 15 jaar lid van Zanglust Zuidwolde. Ben kweker van de standaard grasparkiet, in de volksmond ook wel Engelse

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een tabel en berekenen

Nadere informatie

Standaard. Brotogeris

Standaard. Brotogeris Standaard Brotogeris Uitgave 2012 INHOUDSOPGAVE: Inhoud 2 Voorwoord: 3 Bij het genus Brotogeris: 4 Soortbeschrijving: 5 Brotogeris tirica - Tiricaparkiet: 5 Brotogeris versicolorus Witvleugelparkiet: 7

Nadere informatie

Inventarisatie ketelhuis

Inventarisatie ketelhuis Inventarisatie ketelhuis 2013 1 Inventariseren van gierzwaluwen kan op 3 verschillende manieren. Het zien in- en uitvliegen van gierzwaluwen tijdens het broedseizoen, door camera s in de kast te plaatsen

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag jaarvergadering Uitgelicht: de Frater, Raapzaad De Ceresamadine,Monniksparkiet Ringenbestelformulieren Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011 jmz Aangesloten

Nadere informatie

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! Het kweken van vijgpapegaaien in Weltvogelpark Walsrode Door: Anne Hoppmann, Norbert Neumann (Duitsland) Met hun maximum grootte van 20 cm, behoren vijgpapegaaien (Tribe Cyclopsittacini)

Nadere informatie

[Beuk] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Beuk. Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica. Levenscyclus. Gebruik: Wist-je-dat

[Beuk] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Beuk. Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica. Levenscyclus. Gebruik: Wist-je-dat [Beuk] Algemene Naam: Beuk Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica Een beuk kan wel 300 jaar oud worden en groeien tot hij 45 meter hoog is. Zijn stam is meestal glad en grijs. Zijn blaadjes zijn ei-vormig,

Nadere informatie

Vuursalamander. Vuursalamander

Vuursalamander. Vuursalamander Vuursalamander Trouw aan huis Met een lengte tot wel 25 cm is de vuursalamander vrij opvallend. Als vuursalamanders kleiner waren geweest, vielen ze nog steeds op door hun zwart met felgele of knaloranje

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 1 Januari 2011

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 1 Januari 2011 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: de Melba Astrilde, Bonte Boertje, Appelvink Klein hoefblad Vogelkrant 40 e jaargang nr. 1 Januari 2011 jmz Aangesloten bij

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk?

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk? Lees de uitleg over de eik en de vlaamse gaai. Dit is een Vlaamse gaai, zie jij het eikeltje in zijn bek? Zie jij ook zijn dikke nek? Zijn keel zit ook vol eikels! De Vlaamse gaai is dol op eikels. In

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

[Meidoorn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna. Levenscyclus

[Meidoorn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna. Levenscyclus [Meidoorn] Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna De meidoorn is een kleine boom of struik, maar heeft grote doornen. De bloemen hebben een lekkere geur en zijn mooi wit met

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-12-2-b Lepelaars - informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Inleiding Dit kweekverslag beslaat een periode van twee kweekseizoenen met de Japanse nachtegaal (leiothrix lutea) als ook met de zilveroornachtegaal

Nadere informatie

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody)

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody) Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco Geschreven door: Sonja (Pasody) Wetenschappelijke naam: Chaetostoma CF. thomsoni. Afwisselende Namen: Rubber Lip Plecostomus, Bulldog Plecostomus, Rubber neus Plecostomus.

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Afgelopen dinsdag begon nogal miezerig, maar in de loop van de middag werd het toch nog aangenaam voorjaarsweer. Een

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie