VOORDRACHT SIGNATURE. Geachte collega s, Dames en Heren,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORDRACHT SIGNATURE. Geachte collega s, Dames en Heren,"

Transcriptie

1 VOORDRACHT SIGNATURE Geachte collega s, Dames en Heren, Ik wil U vandaag een innovatieve nieuwe techniek voorstellen die wij vanaf nu invoeren in het Waasland en die een revolutionaire omwenteling betekent in de kniechirurgie en meer bepaald in het plaatsen van Totale Knieprothesen. Het systeem wordt nog slechts in enkele andere centra in België toegepast en wij zijn dan ook trots dat we deze medische spitstechnologie in AZ Nikolaas en in het Waasland nu reeds kunnen aanbieden. Signature is inderdaad een systeem dat ons zal toelaten om een TKP meer op de correcte maat van de individuele patiënt aan te passen, de operatieve tijdsduur en het operatieve trauma sterk te verminderen en de postoperatieve revalidatie duidelijk te vergemakkelijken. Voor we hier verder op ingaan wil ik toch even schetsen - als orthopedisch chirurg met - helaas - reeds 20 jaar ervaring in de kniechirurgie van waar we komen met de knieprothese en waar we heen willen. Het plaatsen van een TKP is een zeer veeleisende chirurgie, zowel voor chirurg als patiënt! Voor de chirurg is het een fysiek zware operatie, zeker bij obese of sterk gespierde patiënten. Het is bovendien een ingreep die technische perfectie vraagt! Immers ieder klein peroperatief foutje wordt genadeloos afgestraft! Wanneer een rotatiefout wordt gemaakt loopt patiënt met de voet in exo- of endorotatie, zoals Charlie Chaplin! Voor iedereen duidelijk zichtbaar! Als er een Varus of valgusafwijking is staat de knie scheef en als de ligamentaire balancing inadekwaat is wordt de knie instabiel en zakt de patiënt door de knie. Voor de patiënt betekent een operatie voor TKP een majeure chirurgische ingreep met een pijnlijke en zware postoperatieve revalidatie. Wat wij dus nu in de kniechirurgie nastreven is het beperken van het operatieve trauma en het vergemakkelijken van de postoperatieve revalidatie. Dit is wat SIGNATURE voor ons en onze patiënten zal verwezenlijken. In het begin van de knieprothese-chirurgie werden scharnierprothesen geplaatst bij gevorderde gonarthrose. Hierbij werd eigenlijk het kniegewricht totaal opgeofferd en verwijderd samen met de ligamentaire structuren. Deze prothesen boden wel flexie extentie mogelijkheid en inherente stabiliteit ter vervanging van de opgeofferde knieligamenten, maar in de knie zit ook een rotatiecomponente en deze werd onvoldoende aangeboden door deze scharnierprothesen waardoor deze door de torsie krachten op de prothesestelen na 10 jaar loskwamen en heroïsche revisie operaties noodzakelijk maakten.

2 Als gevolg hiervan werden de scharnierprothesen verlaten ( worden alleen nog gebruikt voor zware revisie chirurgie en tumoren) en stapte men over naar de Resurfacing Knieprothese. Hierbij wordt enkel het beschadigde gewrichtsoppervlak van de knie vervangen en wordt het ligamentair apparaat van de knie behouden of hersteld. In den beginne hadden we helaas slechts 3 maatjes van prothesen : small, medium en large. De knie van de patiënt diende dus te worden aangepast aan de beschikbare prothese. Het werd gaande weg duidelijk dat het functioneel resultaat postoperatief dus de mate waarin patiënt zijn knie kon normaal gebruiken en goed plooien en strekken sterk in relatie stond met de mate waarin de prothese correct was aangepast aan de individuele knie van de patiënt. Er werden dan ook systemen op de markt gebracht met tientallen maten van prothesen zowel femoraal als tibiaal om zo goed mogelijk de anatomie van de patiënt te benaderen. Tegelijkertijd deed de Computernavigatie haar intrede en peroperatoir werd de best mogelijke maat en fitting bepaald voor de TKP bij de individuele patiënt. Alleen maakte deze peroperatoire computersizing de operatieduur veel langer, het operatieve trauma zwaarder en de narcose meer belastend. Door de langere duur van de operatie en de garrottijd nam de hypoxie van de spieren toe met toegenomen postoperatieve fibrose als gevolg. Met de computernavigatie hadden we dus wel een mooie RX-foto postoperatief met een goed aansluitende prothese maar het functioneel resultaat qua flexie/extentie was slechter dan tevoren. De computernavigatie werd dan ook snel verlaten! De idee van het plaatsen van een perfect aan de knie van iedere individuele patiënt aangepaste prothese bleef echter levendig en hier kwam dan het Signature project de oplossing bieden. Wat is Signature? Wat is de technologie die er achter zit en wat zijn de voordelen ervan? Dat wil ik nu voor U verduidelijken. SIGNATURE betekent eigenlijk het vervaardigen, op maat van de individuele patiënt, van richtapparaten die de op de millimeter correcte plaatsing van de op de patiënt geïndividualiseerde knieprothese mogelijk maken.

3 Ik verduidelijk dit voor u: Aan de hand van 3 NMR opnames : van heup knie en enkel, wordt een 3-D reconstructie van de knie gemaakt en hierop wordt een pre-operatieve planning van de knie gemaakt met correctie van varus / valgus rotatie-afwijkingen flexie-extentie deficit Het resectie niveau van femur en tibia wordt bepaald en de perfecte maat van de prothese wordt uitgemeten. Hierop worden dan de op de patiënt gepersonaliseerde richtapparaten gemaakt die zullen gebruikt worden om de op de patient gepersonaliseerde prothese te plaatsen. Deze richtapparaten laten de plaatsing toe van de geleide-pinnen die de cuttingblocks voor femur en tibia in de juiste stand en positie plaatsen. Dit betekent dat we na het openen van het kniegewricht geen richtapparaten met intramedullaire staven meer moeten plaatsen etc maar dat we direct de cutting blocks kunnen plaatsen, de resecties doen van de beschadigde gewrichtsvlakken en de juiste maat van prothese plaatsen. Dit gaat het operatieve trauma voor de patiënt sterk verminderen en dus de postoperatieve revalidatie significant makkelijker maken. Wie maakt nu deze op de patiënt gepersonaliseerde richt-apparaten? De Firma MATERIALISE werkt reeds sinds 20 jaar met 3-D reconstrueren van NMR en CT-Scan data en verzorgt deze gegevens voor meerdere medische firma s wereldwijd. Het is de enige firma met dergelijke ervaring op dat gebied. De bedoeling van het systeem SIGNATURE is om een adekwate planning te maken preoperatief BUITEN het operatiekwartier, waarbij op voorhand de adekwate resectie vlakken worden bepaald om de mechanische as van knie en been te herstellen, de resectievlakken worden bepaald volgens dewelke varus/ valgus en exo/endorotatie worden gecorrigeerd en de juiste maat van de prothese wordt bepaald. Tegelijkertijd laat Signature een optimale peroperatoire flexibiliteit toe omdat op gelijk welk moment van de procedure kan worden overgeschakeld naar de conventionele techniek aangezien er altijd wordt gewerkt met de conventionele cutting blocks. Dit is een determinerend voordeel ivm andere systemen die dit niet mogelijk maken.

4 Signature geeft ons dus de voordelen van een preoperatieve planning zonder de nadelen van de computernavigatie: Zware financiële belasting langdurige learning curve sterk verlengde operatie duur (narcose, bloedleegte, ) groter operatief trauma (bloedverlies, embolen, extra pinnen in cortex, ) meer instrumentarium operatieve planning alleen tijdens operatie Falen van de software tijdens de operatie Wat de technologie betreft hebben we voor Signature 3 NMR scans nodig van knie, enkel en heup, om de anatomie van de knie in beeld te brengen en tegelijk de as en rotatie van de knie tov enkel en heup te bepalen. Op die manier kan dan de correcte positionering van de TKP worden uitgemeten en kunnen de resectievlakken worden bepaald om de prothese te plaatsen. Op basis van deze gegevens worden dan de richtapparaten aangemaakt om de resectievlakken in de knie bij de operatie uit te voeren. Hierbij moeten we dus onderstrepen dat deze evolutie in de kniechirurgie alleen mogelijk is door multidisciplinaire samenwerking met de collega s en verpleegkundigen van het departement NMR in AZ Nikolaas, zonder wiens medewerking en ondersteuning en extra inzet deze ontwikkeling zonder meer onmogelijk is. Inderdaad de fundamentele basis en conditio sine qua non voor dit systeem is een NMR van knie heup en enkel genomen lege artis en tijdig doorgestuurd naar MATERIALISE in de USA. Dus zonder de medewerking van de dienst NMR en dienst informatica is deze ontwikkeling zonder meer onmogelijk! Vandaar mijn specifieke dank aan de collega s en medewerkers van de dienst NMR AZ Nikolaas die naast hun drukke bezigheden in de hectische NMR-activiteit nog de tijd en de bereidheid vonden om deze extra-belasting erbij te nemen. Vooraleer echter de op de patiënt geïndividualiseerde richtapparaten worden aangemaakt worden de gegevens doorgestuurd naar de chirurg ter verificatie. Op dit ogenblik kunnen nog indien gewenst aanpassingen of correcties worden aangepast aan alle parameters: slope tibia resectie niveau resectie tibia en femur ( extentie deficit) maat femur en tibia etc Na nazicht en eventuele aanpassingen wordt door de chirurg het fiat doorgestuurd voor het aanmaken van de gepersonaliseerde richtapparaten en pas daarna worden deze effectief geproduceerd.

5 Tussen het maken van de NMR en het leveren van de gepersonaliseerde richtapparaten verlopen minimaal 4 weken. Mede ivm het feit dat de gegevens eerst ter goedkeuring naar de chirurg worden doorgestuurd. Op de peroperatoire beelden zie je dat de richtapparaten een perfecte pasvorm op de femur en tibia hebben. Na het openmaken van de knie kan je dadelijk de richters plaatsen en je resectievlakken maken. Er worden dus een groot aantal operatie-handelingen uitgespaard: geen boorkanaal maken in de femur geen IM geleidingspin in femurschacht ( risico vetembolie!) geen varus/valgus richter geen meet apparaat voor juiste maat prothese geen richter voor bepalen van de rotatiestand van de prothese geen EM richter voor de tibia-resectie Al deze metingen zijn PRE-OPERATIEF gebeurd via Signature en ingebouwd in de gepersonaliseerde richtapparaten die we op de knie plaatsen. Dit betekent een tijdsbesparing peroperatoir van meer dan een half uur! Als men weet dat bij een snelle chirurg een niet gecompliceerde primaire TKP een uur en een kwartier duurt, dan betekent dit bijna een halvering van de operatietijd. Dus wordt met dit systeem niet alleen een perfect op de patiënt gepersonaliseerde prothese geplaatst, maar door het feit dat de operatieduur sterk vermindert, gaat ook het infectierisico sterk dalen en doordat de garrottijd vermindert gaat de hypoxietijd van de spieren beperkt worden en dus de postoperatieve fibrose afnemen. Dit betekent een veel vlottere postoperatieve revalidatie. Voor het ziekenhuis betekent Signature een duidelijke besparing op manuren OK en Sterilisatie. Kortere operatieduur Veel minder materiaal om te steriliseren.

6 Samenvatting van de voordelen van Signature : Chirurg: Pre-operatieve planning buiten OK Perfecte bepaling van maat en oriëntatie van prothese Minder instrumentarium nodig Kortere operatietijd Klassieke chirurgische techniek zonder extra handelingen Geen problemen mogelijk met extra-materiaal ( navigatie) Op elk moment is correctie met conventionele techniek mogelijk Ziekenhuis: Tijdbesparende procedure Minder instrumenten : minder belasting voor sterilisatie Maat van prothese is op voorhand geweten, kan reeds worden klaargelegd Patiënt: Perfecte maat van prothese aangepast aan de individuele geometrie van de knie van iedere individuele patient Perfecte plaatsing volgens individuele mechanische as van de knie Significant verminderde narcose en operatietijd, dus verminderde operatieve belasting Verminderd operatief trauma door overslaan van een aantal operatieve handelingen : IM geleidingspin in de femur, etc Als besluit zou ik hier willen aan toevoegen dat deze toepassing van Signature slechts het begin is van een wellicht zeer snelle evolutie op dit gebied. Inderdaad, binnenkort zullen wij ook starten met een zelfde project voor UKP chirurgie, wellicht als eerste centrum in België (heup, schouder,?). En naar de toekomst toe voorzien we dat binnen 24 tot 36 maanden een TKP met Signature wordt geplaatst met 1 set disposable instrumentarium met daarbij geleverd de TKP custom made op maat van de patiënt. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

7

PATIËNTSPECIFIEK PLANNEN EN UITLIJNEN VAN EEN KNIEPROTHESE

PATIËNTSPECIFIEK PLANNEN EN UITLIJNEN VAN EEN KNIEPROTHESE PATIËNTSPECIFIEK PLANNEN EN UITLIJNEN VAN EEN KNIEPROTHESE Dankzij 3D-printen kan een knieprothese optimaal gepland worden. Benige resecties van het femur en de tibia kunnen worden uitgevoerd met conventionele

Nadere informatie

Signature Vanguard. Gepersonaliseerde patiëntenzorg voor knieprotheses Patiëntenvoorlichting

Signature Vanguard. Gepersonaliseerde patiëntenzorg voor knieprotheses Patiëntenvoorlichting Signature Vanguard Gepersonaliseerde patiëntenzorg voor knieprotheses Patiëntenvoorlichting Inzicht in patiëntenzorg op maat U bent uniek en uw lichaamsbouw (ofwel anatomie) is dat ook. Daarom biedt Zimmer

Nadere informatie

Signature Vanguard. Gepersonaliseerde Patiëntenzorg voor Knieprotheses. Patiënten informatie brochure. www.biomet.nl

Signature Vanguard. Gepersonaliseerde Patiëntenzorg voor Knieprotheses. Patiënten informatie brochure. www.biomet.nl Gepersonaliseerde Patiëntenzorg voor Knieprotheses Patiënten informatie brochure www.biomet.nl Artrose Inzicht in Patiëntenzorg op maat U bent uniek en uw lichaamsbouw (ofwel anatomie) is dat ook. Daarom

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Patiënt specifiek instrumentarium

Patiënteninformatie. Patiënt specifiek instrumentarium Patiënteninformatie Patiënt specifiek instrumentarium Dr. T. De Baets Heup, enkel en voetchirurgie Dr. M. Mombert Hand-, pols- en elleboogchirurgie Dr. J. De Wachter Enkel en voetchirurgie Dr. J. Roos

Nadere informatie

Signature Oxford. Gepersonaliseerde patiëntenzorg voor uni knieprotheses Patiëntenvoorlichting

Signature Oxford. Gepersonaliseerde patiëntenzorg voor uni knieprotheses Patiëntenvoorlichting Signature Oxford Gepersonaliseerde patiëntenzorg voor uni knieprotheses Patiëntenvoorlichting Inzicht in patiëntenzorg op maat U bent uniek en uw lichaamsbouw (ofwel anatomie) is dat ook. Daarom biedt

Nadere informatie

Bijdrage en uitdagingen van de industrie teneinde de optimale behandeling van de patient te garanderen Jean-Pierre Willems

Bijdrage en uitdagingen van de industrie teneinde de optimale behandeling van de patient te garanderen Jean-Pierre Willems Bijdrage en uitdagingen van de industrie teneinde de optimale behandeling van de patient te garanderen Jean-Pierre Willems 1 Mission statement Oplossingen aanbieden aan Chirurgen teneinde de noden van

Nadere informatie

VISIONAIRE PMCB. Patient matched cutting blocks

VISIONAIRE PMCB. Patient matched cutting blocks VISIONAIRE PMCB Patient matched cutting blocks Inhoud: Wat Waarom Design Designvereisten Mal fabricage Eindprodukt Voordeel Literatuur Take home message Wat is het Waarom -Knieprothese zou nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

Joint Care. Joint Care. Hoe blijf je nummer 1. Overheid. Joint Care Nederland De Stoel 22-12-2009. nu alweer? Hoe blijf je nummer 1

Joint Care. Joint Care. Hoe blijf je nummer 1. Overheid. Joint Care Nederland De Stoel 22-12-2009. nu alweer? Hoe blijf je nummer 1 Joint Care Hoe blijf je nummer 1 Drs. JJ van Os, Orthopedisch Chirurg Joint Care nu alweer? De Filles de la Divine Providence Maaslandziekenhuis OrbisMedisch Centrum Ziekenfonds Overheid Ziekenhuis Collega

Nadere informatie

Week van de Orthopedie

Week van de Orthopedie Week van de Orthopedie De knieprothese Woensdag 26/02/2014 Dienst Orthopedie AZ DAMIAAN Dr. Backaert, Dr. Willaert: knie- en sportletsels Dr. De Loore, Dr. De Geest: heup- en rugletsels Dr. Van Oyen: schouder-,

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe knie operatie

Revalidatie nieuwe knie operatie Afdeling: Fysiotherapie Datum: Januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels 8 7 Oefeningen 9 3 1 Inleiding Jaarlijks krijgen zo n

Nadere informatie

PROMs in de orthopedie. Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017

PROMs in de orthopedie. Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017 PROMs in de orthopedie Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017 Inhoud Introductie LROI PROMs meten in de orthopedie Implementatie van PROMs Eerste resultaten PROMs Inhoud Introductie LROI

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Het leven zoals het is.. Van leven met een versleten knie tot leven met een kunstknie

Het leven zoals het is.. Van leven met een versleten knie tot leven met een kunstknie Het leven zoals het is.. Van leven met een versleten knie tot leven met een kunstknie Dr. Geert Leirs Orthopedisch chirurg Mariaziekenhuis Overpelt Indeling voordracht Wat is slijtage van een gewricht?

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20432 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Linden- van der Zwaag, Henrica Maria Jannetta van der Title: CAOS & TKA. A critical

Nadere informatie

Gonarthrose: van scharnierprothese tot uni-compartimentele prothese

Gonarthrose: van scharnierprothese tot uni-compartimentele prothese Gonarthrose: van scharnierprothese tot uni-compartimentele prothese Conservatieve therapie Operatieve therapie Slotbeschouwing Dr. Dirk Vanlommel GEWICHTSREDUCTIE Bewegen, niet belasten Fysiotherapie NSAID,

Nadere informatie

Financiering vs kost van de CSA een kwaliteitsbedreigend onevenwicht

Financiering vs kost van de CSA een kwaliteitsbedreigend onevenwicht Financiering vs kost van de CSA een kwaliteitsbedreigend onevenwicht V.S.Z. Salons De Waerboom Groot-Bijgaarden 27 oktober 2005 Jos Bessemans Info@besco.be 011 48 53 10 Programma Wijziging van medische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI) Factsheet en Knieprothese (LROI) - 12 november 2014 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale knieprothesen en unicondylaire knieprothesen

Nadere informatie

K lit wa it e i, servi ce en lh sne id e Zesti ti h en oven

K lit wa it e i, servi ce en lh sne id e Zesti ti h en oven Signature Kwaliteit, service en snelheid Zestienhoven Een versleten knie, wat nu? Orthopedisch team Kliniek Zestienhoven Rotterdam Verwijzing naar de orthopedisch chirurg Voorlichting over Knie vervangende

Nadere informatie

ARTHROSCOPIE VAN DE KNIE. Dr. Ameloot Ivan - Dr. Kegels Lore Dr. Van Asch Yves - Dr. Veldeman Guy

ARTHROSCOPIE VAN DE KNIE. Dr. Ameloot Ivan - Dr. Kegels Lore Dr. Van Asch Yves - Dr. Veldeman Guy ARTHROSCOPIE VAN DE KNIE Dr. Ameloot Ivan - Dr. Kegels Lore Dr. Van Asch Yves - Dr. Veldeman Guy Arthroscopie U krijgt binnenkort een kijkoperatie van de knie, een zogenaamde arthroscopie. Deze folder

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

Passantentarieven 2014

Passantentarieven 2014 29399003 dagbehandeling bij Kanker van bot / gewrichtskraakbeen / weke delen 611,86 517,19 94,67 29399019 Consult op de polikliniek bij Kanker van bot / gewrichtskraakbeen / weke delen 157,47 109,57 47,90

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI) Factsheet en Heupprothese (LROI) 9 september 2015 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale heupprothesen en kop-halsprothesen in de LROI

Nadere informatie

SAMENVATTING 149 Samenvatting In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven omtrent biomateriaal-gerelateerde infecties in de Orthopedie. Als doelstelling van dit proefschrift wordt geformuleerd

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Reconstructie van de voorste kruisband RECONSTRUCTIE VAN DE VOORSTE KRUISBAND INLEIDING Uw knie is niet stabiel. De orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van de knie te vervangen

Nadere informatie

4-4-2012. traumatology. M.Holla orthopaedisch chirurg. doel van het onderwijs: - kennis van veelvoorkomende termen bij traumatologie

4-4-2012. traumatology. M.Holla orthopaedisch chirurg. doel van het onderwijs: - kennis van veelvoorkomende termen bij traumatologie orthopaedisch chirurg traumatology UMC St Radboud doel van het onderwijs: - kennis van veelvoorkomende termen bij traumatologie - inzicht in de behandeling van fracturen en luxaties: - van de bovenste

Nadere informatie

Sinds de jaren zeventig heeft het ontwerp van de totale knieprothese zich verder ontwikkeld dankzij de incorporatie van het low-friction concept en

Sinds de jaren zeventig heeft het ontwerp van de totale knieprothese zich verder ontwikkeld dankzij de incorporatie van het low-friction concept en Samenvatting 221 Sinds de jaren zeventig heeft het ontwerp van de totale knieprothese zich verder ontwikkeld dankzij de incorporatie van het low-friction concept en de materialen die gebruikt werden bij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Handleiding LROI PROMs digitaal meten bij uw patiënt

Handleiding LROI PROMs digitaal meten bij uw patiënt Handleiding LROI PROMs digitaal meten bij uw patiënt Datum: 4 september 2017 1 Digitaal PROMs meten bij uw patiënten U kunt de PROMs digitaal bij uw patiënten afnemen. Dit kan zowel op de poli, maar de

Nadere informatie

heupsymposium jessa afscheid dr. Paul Cuyvers.

heupsymposium jessa afscheid dr. Paul Cuyvers. heupsymposium jessa afscheid dr. Paul Cuyvers. resurfacing THP waarom? wat is dat? voor wie? waarom resurfacing? THP bij jonge patienten is en blijft een orthopedische uitdaging. hoge falingsgraad bij

Nadere informatie

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Artrotische knie / correctie kniestand 1 Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw

Nadere informatie

NIET TRAUMATISCHE LETSE LSTHV DE KNIE DR. JORIS PECK ORTHOPEDIE AZ NIKOLAAS SINT-NIKLAAS

NIET TRAUMATISCHE LETSE LSTHV DE KNIE DR. JORIS PECK ORTHOPEDIE AZ NIKOLAAS SINT-NIKLAAS NIET TRAUMATISCHE LETSE LSTHV DE KNIE DR. JORIS PECK ORTHOPEDIE AZ NIKOLAAS SINT-NIKLAAS Patient met kniepijn zonder traum Etiologie zal verschillen naargelang de leeftijd : a - pubers en adolescenten

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Schouderprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Schouderprothese Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Schouderprothese SCHOUDERPROTHESE KOPJE De orthopedisch chirurg heeft u een schouderprothese geadviseerd. In deze folder krijgt u informatie over de aandoening, de voorbereiding

Nadere informatie

Het is belangrijk dat U beseft dat deze problemen zich kunnen voordoen onafhankelijk van de chirurg of het ziekenhuis waar U zich laat opereren.

Het is belangrijk dat U beseft dat deze problemen zich kunnen voordoen onafhankelijk van de chirurg of het ziekenhuis waar U zich laat opereren. Mogelijke verwikkelingen tijdens en na het plaatsen van een TKP Het is belangrijk dat U beseft dat deze problemen zich kunnen voordoen onafhankelijk van de chirurg of het ziekenhuis waar U zich laat opereren.

Nadere informatie

Sport Specifieke Blessure Begeleiding

Sport Specifieke Blessure Begeleiding Sport Specifieke Blessure Begeleiding Week 8. Knierevalidatie Acute knie 300.000 knie letsels per jaar Aandoeningen contusie / distorsie hydrops heamartros meniscus kruisbanden / collaterale banden Acute

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA)

Factsheet Indicatoren Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) Factsheet en Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) DUCA 2015 [ ; 05-11- 2015] Registratie gestart: 2011 pagina 1 van 15 Nr. Type Uitvraag over Bron WV indicator (jaar) 2. Aantal geopereerde patiënten met een

Nadere informatie

Schouderprothese. De schouder

Schouderprothese. De schouder Schouderprothese De schouder De schouder is een van de meest beweeglijke gewrichten in ons lichaam. Het schoudergewricht verbindt de bovenarm met de romp. Het is een kogelgewricht waarbij de bol (humeruskop)

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Resectie laterale/distale clavicula

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Resectie laterale/distale clavicula Resectie laterale/distale clavicula RESECTIE LATERALE/DISTALE CLAVICULA INLEIDING U wordt binnenkort geopereerd aan de schouder. Deze operatie heet een laterale/distale clavicularesectie (= weghalen van

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING In het eerste gedeelte van dit proefschrift worden verschillende coagulatie instrumenten tijdens laparoscopische ingrepen geëvalueerd ter voorkoming van bloedingen en gerelateerde

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese

Factsheet Indicatoren Knieprothese Deze indicatorenset is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland waarmee het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens in 2017 over verslagjaar 2016 wettelijk verplicht is. Colofon Internet: OmniQ

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Samenvatting hoofdstuk 2 hoofdstuk 3

Samenvatting hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 132 Postoperatieve periprothetische fracturen van het femur vormen een groot probleem na totale heup prothesechirurgie (THP). Daarnaast is de verwachting dat het aantal van dit type fracturen zal toenemen.

Nadere informatie

Standscorrectie van de artrotische knie

Standscorrectie van de artrotische knie Standscorrectie van de artrotische knie STANDSCORRECTIE VAN DE ARTROTISCHE KNIE INLEIDING U hebt artrose (slijtage) aan uw knie. De orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand van uw knie

Nadere informatie

De Totale Knieprothese

De Totale Knieprothese pagina 1/12 De Totale Knieprothese Patiënteninformatie pagina 2/12 Patiëntenvoorlichting Knievervanging Inleiding Deze brochure helpt u om enige basiskennis te verkrijgen met betrekking tot uw kniegewricht,

Nadere informatie

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het Reuma Knieoperaties Het kniegewricht Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het onderbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat

Nadere informatie

Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA)

Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) Beschrijving Dit overzicht toont de kwaliteitsindicatoren welke per 1 april 2014 ontsloten zullen worden in het kader van het getrapte transparantiemodel van DICA.

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI) Factsheet en Knieprothese (LROI) 5 november 2015 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale knieprothesen en unicondylaire knieprothesen in

Nadere informatie

Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding

Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om uw schouderklachten operatief te behandelen met behulp van een kijkoperatie

Nadere informatie

Knieletsels. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Knieletsels. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Knieletsels T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

PROMs in de orthopedie

PROMs in de orthopedie PROMs in de orthopedie Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI NFU symposium 7 november 2014 LROI Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten 2007: Start registratie van heup- en knieimplantaten 2013:

Nadere informatie

Geschreven door Martijn Raaijmaakers woensdag, 04 november 2009 22:05 - Laatst aangepast maandag, 19 augustus 2013 07:51

Geschreven door Martijn Raaijmaakers woensdag, 04 november 2009 22:05 - Laatst aangepast maandag, 19 augustus 2013 07:51 Heupartrose (coxartrose) Een gezond heupgewricht heeft gladde kraakbeenoppervlakten die vrij over elkaar glijden en een soepele en pijnvrije beweeglijkheid van de heup toe laten. Slijtage van gewrichtskraakbeen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN TOTALE KNIEPROTHESE NAAM PATIENT: Datum:

KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN TOTALE KNIEPROTHESE NAAM PATIENT: Datum: KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN TOTALE KNIEPROTHESE NAAM PATIENT: Datum: Aantal sessies:60 Sessies per week: 3-5/week DAG 0: Operatie DAG 1: Kinetec minstens 0-50 Extensiecontrole Circulatie-oefeningen

Nadere informatie

Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten voor patiënten met een heup- of knieprothese

Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten voor patiënten met een heup- of knieprothese Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten voor patiënten met een heup- of knieprothese De NOV heeft haar leden geadviseerd om patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs) te meten bij alle patiënten die een

Nadere informatie

Sciatica MED Trial resultaten na 1 jaar

Sciatica MED Trial resultaten na 1 jaar Sciatica MED Trial resultaten na 1 jaar Micro endoscopische operatie (buisjesmethode) voor lage rughernia minder effectief U doet mee aan de Sciatica MED Trial, het doelmatigheidsonderzoek naar de behandeling

Nadere informatie

Enkel artrose (bovenste spronggewricht)

Enkel artrose (bovenste spronggewricht) Enkel artrose (bovenste spronggewricht) Artrose (slijtage) is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Bij enkel artrose is er sprake van slijtage in het bovenste spronggewricht (ook wel tibiotalaire

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten

Nadere informatie

ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht.

ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht. ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht. Opzet. Inleiding. Epidemiologie. Fasen van behandeling. Weegfactoren behandeling. Algemene

Nadere informatie

Pre-operatieve consultatie versie 2.0

Pre-operatieve consultatie versie 2.0 Pre-operatieve consultatie versie 2.0 AZ Alma Ringlaan 15 9900 Eeklo vzw AZ Alma, maatschappelijke zetel Ringlaan 15 9900 Eeklo Ond.nr. 0463.862.908. Preoperatieve consultatie VOORSTELLING POC = preoperatieve

Nadere informatie

Totale heupprothesen Een stap naar kwaliteit? Resultaten van de CM-studie Wat hebben wij ermee gedaan?

Totale heupprothesen Een stap naar kwaliteit? Resultaten van de CM-studie Wat hebben wij ermee gedaan? Totale heupprothesen Een stap naar kwaliteit? Resultaten van de CM-studie Wat hebben wij ermee gedaan? Structuur van de presentatie 1. Welke data? 2. Nieuwe inzichten van de studie in 2011 3. Wat hebben

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie. Oorzaken van de klachten. Artrose. Reuma. Fracturen. Onherstelbare rotator cuff-scheuren. Anatomie van de schouder

Schouderprothese. Orthopedie. Oorzaken van de klachten. Artrose. Reuma. Fracturen. Onherstelbare rotator cuff-scheuren. Anatomie van de schouder Orthopedie Schouderprothese Bij slijtage van de schouder kan het schoudergewricht worden vervangen door een prothese. Wat zijn de oorzaken van de klachten en welke soorten prothesen kunnen worden ingezet.

Nadere informatie

Knie Artrose. Saskia Wiersma- Tuinstra. Orthopedisch chirurg. www.rijnlandorthopedie.nl

Knie Artrose. Saskia Wiersma- Tuinstra. Orthopedisch chirurg. www.rijnlandorthopedie.nl Knie Artrose Saskia Wiersma- Tuinstra Orthopedisch chirurg 1 Inleiding q Artrose meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland q Gonartrose meest voorkomende beroepsziekte aan de onderste extremiteit

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol PIP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een PIP resectie-artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Orthopedie/Chirurgie Kijkoperatie van de knie Arthroscopie

Patiënteninformatie. Orthopedie/Chirurgie Kijkoperatie van de knie Arthroscopie Patiënteninformatie Orthopedie/Chirurgie Kijkoperatie van de knie Arthroscopie 2 Inleiding Knieproblemen kunnen tegenwoordig in verreweg de meeste gevallen behandeld worden met een operatie die veel minder

Nadere informatie

De Schouder. Schouderartroscopie en de rotator-cuff. Artrose en breuken. Eenmalige of recidiverende luxatie. Schouder artroscopie.

De Schouder. Schouderartroscopie en de rotator-cuff. Artrose en breuken. Eenmalige of recidiverende luxatie. Schouder artroscopie. De Schouder Schouderartroscopie en de rotator-cuff. Artrose en breuken. Eenmalige of recidiverende luxatie. Schouder artroscopie. Behandeling van de schouder. Pagina 1 van 8 Schouderartroscopie en de rotator-cuff

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Knobben, B. A. S. (2006). Intra-operative bacterial contamination: control and consequences s.n.

Citation for published version (APA): Knobben, B. A. S. (2006). Intra-operative bacterial contamination: control and consequences s.n. University of Groningen Intra-operative bacterial contamination Knobben, Bas Albertus Stefanus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI) Factsheet en Heupprothese (LROI) - 12 november 2014 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale heupprothesen en kop-halsprothesen in de LROI

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) Registratie gestart: 2011

Factsheet Indicatoren Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) Registratie gestart: 2011 Factsheet en Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) 2016 Registratie gestart: 2011 Nr. Type Uitvraag over Bron WV indicator (jaar) 1. Aantal nieuwe patiënten met een slokdarm- of maagcarcinoom. Structuur 2016*

Nadere informatie

Preoperatieve onderzoeken

Preoperatieve onderzoeken Preoperatieve onderzoeken Dr.Veerle Dirckx Anesthesie mariaziekenhuis.be Mensen zorgen voor mensen Preoperatieve evaluatie: overzicht Voorgeschiedenis medisch en chirurgisch KOZ Medicatie Allergie met

Nadere informatie

Behandelingsmogelijkheden heupfracturen

Behandelingsmogelijkheden heupfracturen Behandelingsmogelijkheden heupfracturen Dr. W. De Weerdt Dienst Orthopedie en Traumatologie AZ Sint-Trudo, Sint-Truiden Friday 5 february 2010 Take home message - anatomische reductie - goede fixatie -

Nadere informatie

totale heup prothese(thp) en totale knie prothese(tkp)

totale heup prothese(thp) en totale knie prothese(tkp) totale heup prothese(thp) en totale knie prothese(tkp) Physician assistant (PA) orthopedie Petra Roosenboom 22-11-2016 PA( physician Assistant) Dus géén : personal assistant of physical assistant Maar

Nadere informatie

Handleiding LROI PROMs portaal

Handleiding LROI PROMs portaal Handleiding LROI PROMs portaal Datum: 4 september 2017 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Systeemeisen... 3 Digitaal PROMs meten bij uw patiënten... 4 PROMs afnemen op de poli...

Nadere informatie

TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016

TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016 De nummering van de indicatoren is gebaseerd op de documenten te vinden op: DICA/Transparantieportaal TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016 Structuurindicatoren 1. patiënten

Nadere informatie

HALLUX VALGUS OPERATIE

HALLUX VALGUS OPERATIE DR J DE VOS HALLUX VALGUS OPERATIE Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie voor hallux valgus en bevat alle informatie over de voorbereiding, het verloop en de

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA)

Factsheet Indicatoren Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) Factsheet en Slokdarm- en maagcarcinoom (DUCA) DUCA 2014 [2.5; 14-11- 2014] Registratie gestart: 2011 Nr. Type Uitvraag over Bron indicator (jaar) 1. Aantal nieuwe patiënten met een slokdarm- of maagcarcinoom.

Nadere informatie

Antibiotica profylaxis in de orthopedie. Apr. Eva Van de Putte

Antibiotica profylaxis in de orthopedie. Apr. Eva Van de Putte Apr. Eva Van de Putte 5 10-2013 Casus (2010 ) vanuit ZH - Apotheek Patiënt werd opgenomen op onze dienst orthopedie voor de plaatsing van een nieuwe knieprothese. Patiënt met een gekende penicilline allergie

Nadere informatie

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van de Alysis Zorggroep. Auteur: Dr. C.J.M. van Loon 1. De anatomie Het

Nadere informatie

Innovations in primary unicompartmental knee surgery and unicompartmental to total knee revision surgery. Bart Kerens

Innovations in primary unicompartmental knee surgery and unicompartmental to total knee revision surgery. Bart Kerens Innovations in primary unicompartmental knee surgery and unicompartmental to total knee revision surgery Bart Kerens Unicompartimentele artrose van de knie Unicompartimentele prothese Verankering Ingroeiprothese

Nadere informatie

Een knieprothese speciaal ontworpen voor vrouwen:

Een knieprothese speciaal ontworpen voor vrouwen: Een knieprothese speciaal ontworpen voor vrouwen: Ten aanzien van de kleren die we dragen en het type films waarvan we houden is het duidelijk dat man en vrouw verschillend zijn. Onderzoek wijst uit dat

Nadere informatie

Heup- en kniepathologie: 1ste lijnsaanpak. Dr Mike Tengrootenhuysen

Heup- en kniepathologie: 1ste lijnsaanpak. Dr Mike Tengrootenhuysen Heup- en kniepathologie: 1ste lijnsaanpak Dr Mike Tengrootenhuysen Inleiding Heup Knie FAI Coxartrose Meniscusscheur Voorste kruisband Bursitis ruptuur Patellofemorale klachten Gonartose trochanterica

Nadere informatie

Fast track THP What s new?

Fast track THP What s new? h.-hartziekenhuis vzw Fast track THP What s new? Dr Jan Myncke Orthopedie Lier 12/2016: Werkgroep Orthopedie Anesthesie Verpleegkundigen Raadpleging OK verblijfsafdeling Revalidatie kine ergo Microbiologie

Nadere informatie

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose?

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose? Enkelinstabiliteit Het enkelgewricht bestaat uit 3 botdelen: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten,

Nadere informatie

Orthopedie Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek)

Orthopedie Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Orthopedie Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om uw schouderklachten operatief te behandelen met behulp van een

Nadere informatie

Minimaal invasieve aortaklepchirurgie NVHVV Het hart in handen, van klein tot groot

Minimaal invasieve aortaklepchirurgie NVHVV Het hart in handen, van klein tot groot Minimaal invasieve aortaklepchirurgie NVHVV Het hart in handen, van klein tot groot Idserd Klop Arts-onderzoeker Cardio-Thoracale Chirurgie St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein 9 April 2019 2 Anatomie 3

Nadere informatie

Als je een operatie moet ondergaan vragen die je kunt stellen

Als je een operatie moet ondergaan vragen die je kunt stellen Als je een operatie moet ondergaan vragen die je kunt stellen Waarom moet ik een operatie ondergaan? Er zijn veel redenen mogelijk om een operatie te ondergaan. Sommige operaties herstellen lichaamsfuncties,

Nadere informatie

Borstreconstructie. na een borstverwijdering. Poli Plastische Chirurgie

Borstreconstructie. na een borstverwijdering. Poli Plastische Chirurgie 00 Borstreconstructie na een borstverwijdering Poli Plastische Chirurgie 1 Inleiding Het verwijderen van een borst is voor een vrouw een emotioneel moment. Aan de ene kant geeft het de mogelijkheid tot

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Perifere zenuwschade postoperatief: is het nu de anesthesist of de chirurg? Leen CARDON, M.D., LL.M.

Perifere zenuwschade postoperatief: is het nu de anesthesist of de chirurg? Leen CARDON, M.D., LL.M. Perifere zenuwschade postoperatief: is het nu de anesthesist of de chirurg? Leen CARDON, M.D., LL.M. I. ALGEMEEN OVERZICHT II. CONCRETE CASUS I. ALGEMEEN OVERZICHT BEWIJSLAST VAN DE BENADEELDE SCHADE OORZAKELIJK

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De chirurgische reconstructie van een gescheurde voorste kruisband resulteert in een aanzienlijk betere klinische uitkomst dan de conservatieve behandeling van patiënten. Er blijft echter

Nadere informatie

NABON Breast Cancer Audit (NBCA)

NABON Breast Cancer Audit (NBCA) NABON Breast Cancer Audit (NBCA) Beschrijving Dit overzicht toont de kwaliteitsindicatoren welke per 1 april 2014 ontsloten zullen worden in het kader van het getrapte transparantiemodel van DICA. De ontsluiting

Nadere informatie

TRADITIES. Hennie Verburg. Orthopedisch Chirurg Reinier de Graaf Groep Delft

TRADITIES. Hennie Verburg. Orthopedisch Chirurg Reinier de Graaf Groep Delft TRADITIES Hennie Verburg Orthopedisch Chirurg Reinier de Graaf Groep Delft TRADITIES Hennie Verburg Orthopedisch Chirurg Reinier de Graaf Groep Delft TRADITIES Zo doen we het hier altijd Dit is in de literatuur

Nadere informatie

Unicompartimentele knieprothese

Unicompartimentele knieprothese Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Bij u is er arthrose vastgesteld van uw knie. In het dagelijks leven wordt het ook wel slijtage of een versleten knie genoemd. Deze arthrose is aanwezig aan de binnenkant

Nadere informatie

Poorter honorarium. Kosten instelling. Declaratiecode Zorgproduct

Poorter honorarium. Kosten instelling. Declaratiecode Zorgproduct Declaratiecode Zorgproduct Kosten instelling Poorter honorarium Omschrijving 15A249 29499005 1055,2 88,71 Lichttherapie bij Huidkanker of voortekenen hiervan 15A259 29499016 809,85 133,12 Operatie bij

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

Operatie van een TFCC letsel

Operatie van een TFCC letsel Operatie van een TFCC letsel TFCC staat voor Triangulair Fibrocartilagineus Complex. Dit is een structuur bestaande uit meerdere ligamenten (een band die botten of kraakbeen met elkaar verbindt) en uit

Nadere informatie