Voor het ontwerponderzoek hebben wij onderzocht hoe een buitenstander de kwestie zal ervaren, daarbij niet kijkend naar de betreffende steeg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor het ontwerponderzoek hebben wij onderzocht hoe een buitenstander de kwestie zal ervaren, daarbij niet kijkend naar de betreffende steeg."

Transcriptie

1 RESEARCH FOR DESIGN

2 Jeroen Müller De structuur van deze omgeving is erg dicht en heeft smallle hoge gebouwen. Tussen deze dichte bebouwing bevind zich een lege strook. Stel hier gebeurt een misdrijf en daarbij valt een gewonde. Kan de ambulance dan snel ter plekke zijn en te hulp schieten? Ik denk persoonlijk als iemand hier tussen ligt dat dat al erg lastig gaat. Daarbij kunnen de ambulancebroeders er niet makkelijk bij. De draaihoek voor hun ambulance is ook erg lastig en zal enorm klem komen te zitten. Wanneer een ambulance broeder hier belaagd wordt, dan zal hij in een hoek worden gedreven en zal hij niet snel hulp kunnen halen. Dus ik denk dat die ambulancebroeder zich ook niet snel op zijn gemak gaat voelen als hij hier komt.

3 Liesbeth van Dalen Deze smalle steeg bevindt zich aan de Oudegracht en is via twee kanten toegankelijk. Voor een ambulance is deze steeg te smal daarom kan de ambulance alleen aan het begin van de steeg komen en verder moet de ambulancebroeder met de brancard verder om ter plaatsen te komen. Doordat de steeg met afstapjes naar beneden afloopt is het niet handig om een brancard te moeten duwen laat staan om in zo n smalle steeg een persoon te helpen die vervolgens op een brancard gelegd moet worden.

4 Niels Geerts Voor het ontwerponderzoek hebben wij onderzocht hoe een buitenstander de kwestie zal ervaren, daarbij niet kijkend naar de betreffende steeg. Daartoe heb ik onderzocht hoe een ambulancemedewerker zal kijken naar een rustige steeg tenmidden van het drukke centrum van Den Bosch. De steeg is vanuit twee kanten te bereiken, maar is waarschijnlijk te smal om er met de ambulancewagen doorheen te rijden: dan kunnen de deuren niet meer open. Ook staan er standaard veel fietsen tegen de muren. Mòcht de wagen er toch doorheen kunnen, dan moet men via beide kanten een paaltje (obstakel) passeren. Maar vermoedelijk blijft de ambulancewagen in één van de twee drukke straten staan en laadt men het noodzakelijkem uit. Toch biedt zo n steeg een voordeel. Er zullen weinig mensen doorlopen en hij is eenvoudig af te zetten, waardoor de ambulancemedewerkers gemakkelijker hun werk zullen kunnen doen.

5 Atalia Ryffranck

6 De meest voorkomende ongevallen bevinden zich vaak op het platteland. Waarbij deze het mogelijk maakt de ambulance in te zetten. In de meeste gevallen kan deze het slachtoffer bereiken in minder dan 20 minuten. Maar wat als er nu een slachtoffer vast komt te zitten tussen 2 rotsen? Stel er zijn geen redders op het strand aanwezig en de medereizigers van het slachtoffer in kwestie bellen in alle paniek naar de 100. De ambulanciers weten niet wat hen te wachten zal staan. Eenmaal de ambulanciers zich ter plaatse bevinden komen ze tot de conclusie dat een helikopter ook geen mogelijkheid is. De rotsen bevinden zich namelijk te dicht bij elkaar waarbij de helikopter zelf vast te komen zal zitten. Wat verder op ligt wel een bootje ter beschikking. De ambulanciers besluiten als volgt dat 2 van hen het water betreden in het bootje en richting het slachtoffer varen. Aangezien zij de enige verpleegkundigen zijn die in de buurt aanwezig zijn. Want volgens de wet: Niemand mag de functie van hulpverlener-ambulancier in het kader van de dringende geneeskundige hulpverlening uitoefenen zonder houder te zijn van het brevet van hulpverlener-ambulancier dat door een opleidings- en vervolmakingscentrum werd uitgereikt volgens de voorwaarden en regels bepaald bij koninklijk besluit. De eerste hulp aan en het transport van slachtoffers in het raam van de dringende medische hulpverlening kunnen enkel uitgevoerd worden door hulpverleners-ambulanciers die titularis zijn van het voornoemde brevet. Deze verplichting geldt dus zowel voor de hulpverleners-ambulanciers zelf als voor de ambulancediensten. Plus wanneer men nog hulp moet inschakelen kan dit eventueel dodelijk gevolgen hebben. Gelukkig bevind er zich reeds een metalen onderdeel aan de zijkant van de rotsen. Het slachtoffer kan zich hier aan vasthouden. Eenmaal ter plaatse is de doorgang te smal om het bootje volledig door te krijgen. Ze bevestigen het bootje aan het metalen uiteinde dat zich aan de rots bevind. Beiden bevrijden ze het slachtoffer. Plaatsen hem/ haar in het bootje met behulp van hun verplegende kennis. Ze varen terug naar het platteland. Waar de brancard en al hun gereedschap al klaar staat om deze zo snel mogelijk te kunnen gebruiken.

7 We weten dat een brancard +/- 2m lang en 60 cm breed is. Voor hen is dit de minimale afstand om het slachtoffer te verplaatsen. Bij reanimatie is er naast de breedte nog minstens 1m nodig om het reanimeren mogelijk te maken. En om het slachtoffer te bereiken is er voldoende ruimte nodig voor het voertuig. De lengte en breedte verschilt van voertuig tot voertuig Wanneer we als zwemmer tussen de rotsen kan dit een bovenmenselijk gevoel creëren. Het wauw gevoel van mooi, prachtig Maar wanneer de situatie veranderd en paniek uitbreekt kan dit opeens heel het tegenovergestelde zijn. De ambulanciers komen tot de conclusie dat zelf al zijn ze ervoor opgeleid niet alles voor de hand liggend is. Verwacht het onverwachte. In deze situatie wordt hun kennis achterwege gelaten en hun creativiteit op de proef gesteld. De doorgang kan naar sfeer en gevoel verschillen aan de hand van de functie of de situatie. In vele gevallen zien de ambulanciers smalle doorgangen als een obstakel. Wanneer men met grote snelheden zich op de wegen bevinden, moeten zij zich verplaatsen tussen de smalle doorgangen tussen andere voertuigen. Deze kunnen het slachtoffer alleen maar hinderen of leiden tot andere problemen. Een smalle doorgang moet een bepaalde afstand hebben om praktisch te zijn.

8 Chantal Beltman RESEARCH FOR DESIGN LOCATIE: VENETIE DOOR DE OGEN VAN EEN AMBULANCEMEDEWERKER Ik heb gekeken om in een totaal andere context en met een totaal ander oog te kijken naar deze plek. Door de smalle straten/grachten van Venetie is het bijna een onmogelijke klus om snel op plaats van ongeval te komen. Deze plek is per boot het gemakkelijkst te bereiken. Het bijkomende probleem is dat op deze plek weinig zonlicht valt. In Venetie willen de straten nog wel is overlopen met water dus de wegen zijn vaak glad en de bestrating heeft een relief structuur. Er moet goed gecommuniceerd worden met elkaar om de patient zo snel mogelijk uit deze steeg te krijgen. dit vergt enige structuur en ervaring.

9 Jarich Haantjes Research for Design De Hamsteeg vanaf de oude gracht aan de werf De patiënt is op de Hamsteegeen alleen per brancard, te vervoeren. Onderzoek: Open ruimte De Hamsteeg Vanuit perspectief: De ambulancebroeder De Hamsteeg is een rustige doorgang, maar is wel gelegen in het drukste deel van Utrecht stad. Het is een smalle steeg waar de ambulance niet in kan rijden. Wel is het mogelijk de patiënt per brancard te verplaatsen. De Hamsteeg is via de volgende twee straten te bereiken. De oude gracht aan de werf: Bij deze straat moet er tussen winkeltijden rekening worden gehouden met winkelend publiek en de kraampjes op de weg. Deze straat tevens onbereikbaar per ambulance auto,. Deze straat is wel bereikbaar per motor ambulance. Lange Elisabethstraat: De Hamsteeg is het beste te bereiken vanaf de westkant van de Lange Elisabethstraat. Bij codes A1, A2, AAA en AAAA is het raadzaam via deze straat de Hamsteeg te bereiken, vanwege relatief goede toegankelijkheid per ambulance. Let wel op dat er op de Vredenburg een bewegbare paal in de weg is aangebracht. Ook is er op de woensdag, vrijdag en zaterdag extra veel winkelend publiek aanwezig, vanwege de markt. Houdt rekening met vertraging, vanwege beweegbare palen, vij Vredenburg. Betekenis codes A1 = Ambulance Melding Prioriteit 1; zie Prioriteiten voor verdere uitleg (Hoge Urgentie) A2 = Ambulance Melding Prioriteit 2; zie Prioriteiten voor verdere uitleg (Normale Urgentie) AAA = Aneurysma Aorta Abdomen, verwijding van grote slagader in de buik (AMBULANCE) AAAA = Acute Aneurysma Aorta Abdomen, acuut onstane verwijding van grote slagader in de buik (AMBULANCE)

10 De Hamsteeg vanaf de Lange Elisabethstraat Veel winkelend publiek aan de Lange Elisabethstraat Houdt rekening met de markt op Vredenburg

2010 Buizingen. door Alain Habils Elmar De Geyter. Bron: GVA

2010 Buizingen. door Alain Habils Elmar De Geyter. Bron: GVA 2010 Buizingen door Alain Habils Elmar De Geyter Bron: GVA Geschiedenis 1927-11 doden, 49 gewonden 1982-25 gewonden 1985-8 gewonden 1988-1 dode, 33 gewonden 2006 Rampoefening HaRaSpo Oefening 2006 Brandweer

Nadere informatie

Beste Allemaal, Groeten, Joep Jongman

Beste Allemaal, Groeten, Joep Jongman Beste Allemaal, Hierbij het resultaat van mijn verslag wat ik moest maken voor school, van de meldkamer, waar ik woensdag 2 oktober geweest ben. Ik heb het heel erg fijn, leuk en leerzaam gevonden en ga

Nadere informatie

Foto-analyse Twijnstraat

Foto-analyse Twijnstraat Foto-analyse Twijnstraat Inhoudsopgave Inleiding p. 3 1. Terras bij De Poort p. 4 2. Laad- en losvakken Ekoplaza p. 5 3. Laad- en losvak Albert Heijn p. 6 4. Doorloop hoek Twijnstraat en Nicolaasstraat

Nadere informatie

Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur

Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur Regelgeving 1. De kandidaat kan de inhoud van de volgende op het moment van examen geldende regelgeving beschrijven en op voorbeeldsituaties toepassen die specifieke

Nadere informatie

Brugvoorstel Fietsers en fietsen

Brugvoorstel Fietsers en fietsen Brugvoorstel Fietsers en fietsen SamenZeedijk.nl Secretariaat: Zeedijk 49 (1) 1012 AS Amsterdam E-mail: metzijnallen@samenzeedijk.nl Fietsers en fietsen De Zeedijk wordt steeds drukker en al jaren is er

Nadere informatie

De comfortabele mobiele werkplek

De comfortabele mobiele werkplek De comfortabele mobiele werkplek Veilig en eenvoudig gemonteerd De mobiele werkplek De auto veranderd meer en meer in een mobiele werkplek. Na de telefoon gaat nu ook de laptop zijn plaats hierin opeisen.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

~ 91 ~ Noordwijkerhouts Weekblad Vervolgles Eerste Hulp aan Kinderen

~ 91 ~ Noordwijkerhouts Weekblad Vervolgles Eerste Hulp aan Kinderen Noordwijkerhouts Weekblad Vervolgles Eerste Hulp aan Kinderen De vervolgles Eerste Hulp aan Kinderen op maandag 28 november 2011 werd druk bezocht. Hulp bij ziekten en ongevallen van kinderen stond centraal;

Nadere informatie

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Zaterdag 18 oktober 2003 Om 5 uur loopt de wekker af. Gisteravond hebben we de camper al ingepakt dus blijft vanmorgen

Nadere informatie

Gedrags- & Veiligheidsprotocol Loopsport Specifiek

Gedrags- & Veiligheidsprotocol Loopsport Specifiek Gedrags- & Veiligheidsprotocol Loopsport Specifiek Gooise Atletiek Club Arenapark 1 - Arena 103 1213 NZ Hilversum www.gach.nl INLEIDING GAC heeft een gedrags- & veiligheidsprotocol dat van toepassing is

Nadere informatie

Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6

Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6 Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6 1 1 Colofon Dit lesboekje is uitgegeven door: Ambulancezorg Nederland Veerallee 68 Postbus 489 8000 AL Zwolle T 038 422 57 72 F 038 422 26 47 info@ambulancezorg.nl

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Gedrags- & Veiligheidsprotocol

Gedrags- & Veiligheidsprotocol Gedrags- & Veiligheidsprotocol Loopsport Specifiek Gooise Atletiek Club Arenapark 1 - Arena 103 1213 NZ Hilversum www.gach.nl INLEIDING GAC heeft een gedrags & veiligheidsprotocol dat van toepassing is

Nadere informatie

Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari

Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari 2012 1 Inspiratie voor het college Leiden heeft een prachtige historische binnenstad. Sfeervolle hofjes, pittoreske stegen en prachtige grachten. Er zijn maar weinig

Nadere informatie

Het schip dient uiterlijk om 13.00 uur terug te zijn in de haven!

Het schip dient uiterlijk om 13.00 uur terug te zijn in de haven! Rode route Nieuwegein, Utrecht (alleen voor schepen met een hoogte tot 2.85 mtr), Maarssen, Breukelen, Loosdrechtse Plassen, Weesp, Muiden-IJsselmeer (alleen met toestemming van Hatenboer Yachtcharter),

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte

Specialisten van de VRU. Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte Specialisten van de VRU Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte Nederland gaat de lucht in. Figuurlijk althans. De druk op de beschikbare ruimte wordt steeds groter en dus wordt er steeds hoger

Nadere informatie

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL Dolium, plan Kerkebogten Eersel HUIDIGE SITUATIE - DOLIUM (PLAN KERKEBOGTEN

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Bijlage 6 Redding uit besloten ruimte 1. BHV en redding uit besloten ruimten 1.1 De rol van de BHV bij hulpverlening in besloten ruimten Werkzaamheden in

Nadere informatie

even wat meer uitleg!

even wat meer uitleg! Een speelstraat in uw straat even wat meer uitleg! Speelstraat, ook bij jou in de buurt Een speelstraat kan zo leuk zijn, dat je als kind of jongere wel eens een steekje laat vallen. Het project kan sommige

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Medische wacht- en hulpdiensten zijn er steeds voor mensen die medische zorgen nodig hebben. De realiteit leert echter dat men vaak niet

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle!

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle! Een k is geeruispunt n jung le Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

HANDBOEK VOOR DE HULPVERLENER AMBULANCIER. campus VESTA. augustus 2010. multidisciplinair opleidingscentrum provincie Antwerpen. versie augustus 2010

HANDBOEK VOOR DE HULPVERLENER AMBULANCIER. campus VESTA. augustus 2010. multidisciplinair opleidingscentrum provincie Antwerpen. versie augustus 2010 HANDBOEK VOOR DE HULPVERLENER AMBULANCIER campus VESTA. augustus 2010 versie augustus 2010 multidisciplinair opleidingscentrum provincie Antwerpen Colofon Verantwoordelijke uitgever Redactiesecretarissen

Nadere informatie

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle Rapportage toegankelijkheidsonderzoek Plug-in bibliotheek Dienstencentrum Goverwelle Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking maart 2012 1. Inleiding In november 2011 heeft de Goudse Adviesraad

Nadere informatie

Bij voldoende deelname starten wij een cursus bedrijfshulpverlening twee dagen of vier dagdelen morgens van uur tot 13.

Bij voldoende deelname starten wij een cursus bedrijfshulpverlening twee dagen of vier dagdelen morgens van uur tot 13. Cursus BHV Bij voldoende deelname starten wij een cursus bedrijfshulpverlening twee dagen of vier dagdelen morgens van 08.30 uur tot 13.00 uur CURSUS BEDRIJFSHULPVERLENING De cursus is bestemd voor personen,

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

Calamiteitenplan Golfbanen het Woold.

Calamiteitenplan Golfbanen het Woold. Calamiteitenplan Golfbanen het Woold. Doel. Het calamiteitenplan heeft tot doel bij kleine en grote ongevallen en acute ziekten hulp te bieden. Uitvoering. Het calamiteitenplan is opgesteld door de secretaris

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval

Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval Bewerking van een Engelse tekst gemaakt door Janet Castro (RLSS en lid internationale ILS Sportcommissie) over trainingsmodules voor SERC.

Nadere informatie

Aanvullende regelgeving en belangrijke bestuursbesluiten

Aanvullende regelgeving en belangrijke bestuursbesluiten Aanvullende regelgeving en belangrijke bestuursbesluiten Goedkeuring benodigd! Voor alle wijzigingen of uitbreidingen aan bestaande bouwwerken of nieuwbouw van welke aard dan ook is schriftelijke goedkeuring

Nadere informatie

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders Aanbevelingen van de Belgische Reanimatieraad (BRC) voor Cardiopulmonaire Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie, uitgevoerd door de eerste hulpverleners ter plaatse opgeleid in de technieken

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Er doen heel wat vooroordelen de ronde als het aankomt op vrouwen achter het stuur. Op deze internationale

Nadere informatie

WETGEVING DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING 100 SYSTEEM. Dr. Koen Bronselaer. Dienst Urgentiegeneeskunde Universitaire Ziekenhuizen K. U.

WETGEVING DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING 100 SYSTEEM. Dr. Koen Bronselaer. Dienst Urgentiegeneeskunde Universitaire Ziekenhuizen K. U. WETGEVING DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING 100 SYSTEEM Dr. Koen Bronselaer Dienst Urgentiegeneeskunde Universitaire Ziekenhuizen K. U. Leuven Inhoud Ontstaan Wet 08-06-1964 en verfijningen Mobiele

Nadere informatie

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord #1 Gestart: zondag 12 juli 2015 13:28:37 Laatst gewijzigd: zondag 12 juli 2015 13:44:01 Bestede tijd: 00:15:24 Helaas is bij alle varianten tot nu steeds een onhaalbare ingang getekend vanaf het pleintje

Nadere informatie

Verslag Campertrip Tour de France 2012.

Verslag Campertrip Tour de France 2012. Verslag Campertrip Tour de France 2012. Het leek ons wel leuk om eens een etappe van de Tour van nabij mee te maken. We hebben gekozen voor de eerste bergetappe, van Macon naar Bellegarde sur Valserine.

Nadere informatie

Highlights Ambulances in-zicht 2011

Highlights Ambulances in-zicht 2011 Highlights Ambulances in-zicht 2011 Ambulancezorg Nederland brengt ieder jaar een sectorrapport uit waarmee breed inzicht geboden worden in de sector ambulancezorg. Het sectorrapport, Ambulances in-zicht,

Nadere informatie

1. IMAGINE IT 4 MAGAZINES SMART POCKETS 2. MAGAZINE RAIL SMART POCKET RAIL 14

1. IMAGINE IT 4 MAGAZINES SMART POCKETS 2. MAGAZINE RAIL SMART POCKET RAIL 14 WWW.ARTITEQ.COM 1. IMAGINE IT 4 MAGAZINES SMART POCKETS 2. MAGAZINE RAIL 12 3. SMART POCKET RAIL 14 LAAT JE INSPIREREN. ERVAAR HET GEMAK. ZIE WAT HET DOET. Als het gaat om presentatiesystemen heb je vaak

Nadere informatie

Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen

Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ingewikkelde en tijdrovende veiligheidsprocedures, persoonlijke

Nadere informatie

Enquêteresultaten Esdoornlaan Soest-Zuid

Enquêteresultaten Esdoornlaan Soest-Zuid Enquêteresultaten Esdoornlaan Soest-Zuid Inhoud Vertegenwoordiging respondenten. Enquêteresultaten: Autovoorzieningen. Voetgangersvoorzieningen. Fietsvoorzieningen. Opmerkingen. Algemeen. Resumé bevindingen.

Nadere informatie

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 Eerste deel van de cursus: HANDLEIDING OM LETSELS T.G.V. VALPARTIJEN TE HERKENNEN EN EVT. TE HANDELEN Tweede deel van de cursus: KUNNEN HANDELEN BIJ ONWELWORDING/

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche

Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche Auteur: Edwin Petersen Veiligheidskundige (MVK) Versie: Solar Solutions 2017 Inleiding Voorstellen

Nadere informatie

DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN

DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN Artikel Mensen op straat (1980) (Voorjaar): 27 R-80-13 Voorburg, 1980 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV -2- Inleiding Zal een verlaging van de maximumsnelheid

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

Handleiding Max Fun 25.

Handleiding Max Fun 25. Handleiding Max Fun 25. Deze handleiding is opgezet om snel de Max Fun 25 te leren kennen, en is gericht aan zowel beginnende en min-of-meer ervaren Max Fun zeilers. Het zou zonde zijn om elke keer opnieuw

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda Rapportage Toegankelijkheidsonderzoek Jeu de Boules Vereniging Gouda Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking Februari 2013 1. Inleiding 2. JBV Gouda beschikt over een prachtig clubhuis, 2 speelvelden

Nadere informatie

Informatie over (niet)-reanimeren

Informatie over (niet)-reanimeren Informatie over (niet)-reanimeren iet-reanimerenpenning Wat is reanimatie? Wat is de overlevi ans? Wat merkt het slachtoffer? Hoe groot is de kans op (blijv chade? Wel of niet reanimeren? Uw wens telt

Nadere informatie

Obstakels in de wijk moeten wijken. door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013.

Obstakels in de wijk moeten wijken. door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013. Obstakels in de wijk moeten wijken door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013. Wat doet het GPPA? GPPA behartigt de belangen van mensen met een lichamelijke

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1 NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: niet goed: 13 geen mening: 1 14 12 Fietsproject, een goed project? 13 8 6 4 1 2 0 ja nee geen mening Reden: Positief: - Minder verkeer aan schoolpoort

Nadere informatie

Supersized muurkalender

Supersized muurkalender Supersized muurkalender Supersized muurkalender Materialen Gereedschap tesa klevende spijker voor behang en pleister - 2 x 1 kg tesa montagetape voor metaal en tegels - 1 x 100 kg/m Worx snoerloze schroefboormachine

Nadere informatie

Gebruik van een douche

Gebruik van een douche Gebruik van een douche Een douche kan zowel in een sanitaire cel als in een gemeenschappelijke badkamer voorzien worden. Ruimtelijk verschillen zij niet sterk van elkaar. In een sanitaire cel zal de douche

Nadere informatie

De Amsterdamse ambulancedienst Hulp in nood?

De Amsterdamse ambulancedienst Hulp in nood? De Amsterdamse ambulancedienst Hulp in nood? Een onderzoek onder het personeel van Ambulance Amsterdam 26 november 2013 SP-fractie Amsterdam Amstel 1, 1011 PN Amsterdam Tel 020-5523430 www.amsterdam.sp.nl

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische & Geluidssignalen

Brancherichtlijn Optische & Geluidssignalen Brancherichtlijn Optische & Geluidssignalen Reddingsbrigade Nederland april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Toepassingsbereik... 4 3 Omschrijving dringende taak... 5 4 Prioriteitstelling meldingen...

Nadere informatie

BETONPLATEN. Betonplaten, van zware industrie tot design verharding.

BETONPLATEN. Betonplaten, van zware industrie tot design verharding. BETONPLATEN Betonplaten, van zware industrie tot design verharding. Architecten en ingenieurs kennen als geen ander de functionele kwaliteit van betonplaten. SIMbeton heeft door de jaren veel ervaring

Nadere informatie

Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec

Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doel... 3 3. Samenwerking... 3 4. AED s... 4 5. Alarmeringssysteem... 5 6. Trainingen... 6 7. Financiën... 6 8. Communicatie...

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Aantal deelnemers per leeftijdsgroep:

Aantal deelnemers per leeftijdsgroep: Resultaten enquête Symen Halbeswei Mevrouw Bertineke Sikkema-Algra heeft in 14 een burgerinitiatief ingediend. De bedoeling van het initiatief is om de Symen Halbeswei in Suwâld veilig te maken voor fietsers,

Nadere informatie

MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI

MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI Academiejaar 2015-2016 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten DOCENT: Vandenhende

Nadere informatie

Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling. Situatie 1 - invoegen GOED FOUT. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl

Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling. Situatie 1 - invoegen GOED FOUT. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling Situatie 1 - invoegen Als we er van uitgaan dat je even hard rijdt als het verkeer op de doorgaande rijbaan, dan heb je te weinig afstand tot je voorligger als

Nadere informatie

Ongevallen met voorrangsvoertuigen

Ongevallen met voorrangsvoertuigen Hans Godding Ongevallen met voorrangsvoertuigen voorkomen met het KAR Priority Request System De praktijk http://www.youtube.com/v/bfjyqcoj6yi Onderzoek IFV 2010-2013 http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/paginas/kenniscentrum-voorrangsvoertuigen.aspx

Nadere informatie

AANGIFTE VAN ONGEVAL

AANGIFTE VAN ONGEVAL AANGIFTE VAN ONGEVAL A. IDENTIFICATIE VAN HET SLACHTOFFER (Vul in of plak een kleefzegel) 1. Inschrijvingsnummer bij het ziekenfonds: 2. Naam en voornaam: 2. Adres:. 4. Geboortedatum:... 5. Beroep of gewone

Nadere informatie

Reglement voor de aanleg van groenslingers

Reglement voor de aanleg van groenslingers Reglement voor de aanleg van groenslingers Goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 februari 2018 Bekendgemaakt op 20 februari 2018 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Definities... 1 Artikel 3.

Nadere informatie

De vaatverpleegkundige

De vaatverpleegkundige De vaatverpleegkundige Het Lievensberg ziekenhuis heeft een vaatpoli om patiënten met een aandoening aan de bloedvaten optimale zorg te kunnen bieden. De vaatverpleegkundigen spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

Grachtengordel Amsterdam

Grachtengordel Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Door AnnaRosa Klaver, Dorian Rijsdijk, Isaac Blom en Yvonne Dijksterghuis, 2B Klas van mr. Van Montfoort Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw,

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook

De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook 36 Fietser rijdt vaak te dicht bij geparkeerde wagens maak daarom parkeerstroken breed genoeg 37 4. Goede maten voor gemengd

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een schaafwonde door te vallen, een verstuikte voet bij het sporten, of een bloedneus op

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

3M Traffic Safety Systems. Diamond Grade Contourmarkering. Zichtbaar beter. zichtbaar veiliger

3M Traffic Safety Systems. Diamond Grade Contourmarkering. Zichtbaar beter. zichtbaar veiliger 3M Traffic Safety Systems Diamond Grade Contourmarkering Zichtbaar beter zichtbaar veiliger Alles over de invoering van ECE Reglement 48 vanaf 10 juli 2011 Retroreflecterende contourmarkering Minder ongevallen

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447

Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447 Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447 Email : leboatstrandhorst.com@gmail.com Base Manager:

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

FILEBEVEILIGINGSSYSTEMEN BIJ WEGENWERKEN

FILEBEVEILIGINGSSYSTEMEN BIJ WEGENWERKEN FILEBEVEILIGINGSSYSTEMEN BIJ WEGENWERKEN Nele Gheysens 11-09-2013 Overzicht Buurlanden Vlaanderen Raamcontract filebeveiligingssystemen Minder hinder aanpak van AWV Waar ingezet? Nederland SWOV: In 2000

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Willem de Zwijger. Roermond

Calamiteitenplan. Willem de Zwijger. Roermond Calamiteitenplan Willem de Zwijger Roermond Cbs Willem de Zwijger Calamiteitenplan Algemene gegevens: Naam school: Cbs Willem de Zwijger Adres: Minister Beversstraat 7 6042 BL Roermond Telefoon: 0475-315665

Nadere informatie

Voorgestelde Projecten NOTITIE. Van : Bruno van Moerkerken Aan : D66 fractie Amsterdam-Centrum Datum : 27 juni 2008 Status : indienen deelraad

Voorgestelde Projecten NOTITIE. Van : Bruno van Moerkerken Aan : D66 fractie Amsterdam-Centrum Datum : 27 juni 2008 Status : indienen deelraad NOTITIE BvM-2008-06 Van : Bruno van Moerkerken Aan : D66 fractie Amsterdam-Centrum Datum : 27 juni 2008 Status : indienen deelraad Onderwerp : Afgesloten stegen openen Achtergrond en inleiding Het DB heeft

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger.

Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger. Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger. Be noticed. Stand out from the crowd. Waarom retroreflecterende contourmarkering? Een derde van alle ongelukken met vrachtwagens doet zich

Nadere informatie

1. IMAGINE IT 4 MAGAZINES SMART POCKETS 2. MAGAZINE RAIL SMART POCKET RAIL 14

1. IMAGINE IT 4 MAGAZINES SMART POCKETS 2. MAGAZINE RAIL SMART POCKET RAIL 14 WWW.ARTITEQ.COM 1. IMAGINE IT 4 MAGAZINES SMART POCKETS 2. MAGAZINE RAIL 12 3. SMART POCKET RAIL 14 LAAT JE INSPIREREN. ERVAAR HET GEMAK. ZIE WAT HET DOET. Als het gaat om presentatiesystemen heb je vaak

Nadere informatie

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs Dode hoek Doelgroep Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs VOET en Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18, 19 Context 1: 11, 13, 14 Context 2: 3 Lesthema Jaarlijks gebeuren er in ons land

Nadere informatie

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde Florine Meijer, Wisknutsels Inleiding Creativiteit en wiskunde, gaat dat samen? Kan je wiskunde doen en tegelijk knippen en plakken, of haken, breien en borduren?

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Arnhem. Datum: 24 november 2014 Rapportnummer: 2014/184

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Arnhem. Datum: 24 november 2014 Rapportnummer: 2014/184 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Arnhem. Datum: 24 november 2014 Rapportnummer: 2014/184 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Arnhem zijn

Nadere informatie

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen In deze casus wordt de student geconfronteerd met een patiënt die door een elektrische schok een adem- en hartstilstand heeft opgelopen. Door adequaat

Nadere informatie

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek.

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. Lesbrief: vrachtverkeer en de dode hoek Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. N31 Harlingen: In november 2015 start Ballast

Nadere informatie

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt?

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? 2 april 2009 initiatiefgroep raambuurt raam 62 2801 vm gouda t+f 0182.526925 initiatiefgroep@raambuurtgouda.nl Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? of de automobilist zich tenminste aan max.

Nadere informatie

Advies Toegankelijkheid Heereplein en trap winkelcentrum het Anker

Advies Toegankelijkheid Heereplein en trap winkelcentrum het Anker Auteur Els Smith Onderwerp Toegankelijkheid gemeente Geertruidenberg Advies Toegankelijkheid Heereplein en trap winkelcentrum het Anker Door Visio Zicht op Toegankelijkheid: Els Smith In opdracht van en

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

HAVERSTRAAT 34 UTRECHT // RVLMAKELAARS.NL //

HAVERSTRAAT 34 UTRECHT // RVLMAKELAARS.NL // HAVERSTRAAT 34 UTRECHT INFO@RVLMAKELAARS.NL // RVLMAKELAARS.NL // 030-210 04 01 ADRES HAVERSTRAAT 34 TE UTRECHT VRAAGRPRIJS 399.000,00 K.K. WOONOPPERVLAKTE CIRCA 75M2 INHOUD CIRCA 336M3 BOUWJAAR 0 AANVAARDING

Nadere informatie

Vaarreglement RV de Waal

Vaarreglement RV de Waal Versie: 1.2 (CONCEPT) Datum: 24-09-2016 Algemeen Ploegen op het water dienen zoveel mogelijk stuurboordwal te houden. Ook wanneer zij stilliggen (om bijvoorbeeld instructies van de kant te krijgen) dienen

Nadere informatie

Hoe maak je een tuinhuisje?

Hoe maak je een tuinhuisje? Hoe maak je een tuinhuisje? Hoe maak je een tuinhuisje? Materialen Gereedschap Schroeven Scharnieren Lat Houten plaat Schroefboor Hamer Schaar Watervaste stift http://bit.ly/2993 www.praxis.nl Page 1 of

Nadere informatie

De Trap Assistent Gebruikershandleiding

De Trap Assistent Gebruikershandleiding De Trap Assistent Gebruikershandleiding AssiStep - Gebruikershandleiding 3 1 Introductie van de Assistep Gefeliciteerd met uw Assistep We weten dat veel mensen zich onzeker voelen en moeite hebben met

Nadere informatie

Overvalpreventie. module 4. Sport, dienstverlening en veiligheid

Overvalpreventie. module 4. Sport, dienstverlening en veiligheid Overvalpreventie module 4 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 WAT IS EEN OVERVAL EN WIE PLEGEN OVERVALLEN?...4 Welke soorten dader(s) plegen een overval?... 4 Wat wil een dader?... 4 Wanneer worden overvallen

Nadere informatie

Gehandicapten Sportclub Groningen

Gehandicapten Sportclub Groningen Gehandicapten Sportclub Groningen Locatie: Sportcentrum Kardinge Groningen 1 Inhoudsopgave *Algemeen gedeelte *Maatregelen vooraf Stel u op de hoogte Wie is er verantwoordelijk *Maatregelen tijdens calamiteiten

Nadere informatie