Belgische Energie en- Milieuprijs 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belgische Energie en- Milieuprijs 2013"

Transcriptie

1 Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni de 8de prijsuitreikingsceremonie plaats. De uitreiking van de Awards 2013 werd georganiseerd in hartje Brussel in Tour&Taxis, en werd dit jaar geopend met een toespraak van mevrouw Evelyne Huytebroeck, minister van Leefmilieu en Energie voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, van de heer Alain Hubert Voorzitter van de International Polar Fondation, van de vertegenwoordigers van de ministers de heer Philippe Henry en de heer Jean-Marc Nollet. Dit jaar zullen, weer eens, niet minder dan 8 prijzen belonen. Sinds de eerste editie in 2006 kwamen al meer dan initiatieven van hoge kwaliteit in aanmerking voor de Prijs. Het gaat om initiatieven van burgers, ondernemingen, openbare instellingen en non-profitorganisaties die stuk voor stuk op opmerkelijke wijze bijdragen tot het beheer en de bescherming van het milieu, de energie en het klimaat in ons land. De Prijs krijgt de steun van meer dan 100 organisaties. Dit jaar is deze nationale wedstrijd eveneens mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Ethias, International Polar Foundation, PEFC, het BIM, de Waalse minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, en de Waalse minister voor Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken belast met Energie, Huisvesting en Wetenschappelijk onderzoek.

2 Resultaten van de Editie 2013 Laureaten en genomineerden 2013 Volgende personen en organisaties hebben zich onderscheiden door hun inzet voor de komende generaties. De resultaten zijn terug te vinden op de officiële website van de wedstrijd: Eco-Citizen Award Deze Prijs wordt uitgereikt aan een burger van wie de opmerkelijke realisaties hebben geleid tot een duidelijke verbetering van de kwaliteit van het milieu in zijn leefomgeving, zijn buurt, zijn stad.. De laureaat : Familie Fauconnier-Nowicki, «low impact family» (Luik) Een Luikse familie bevestigt dat het mogelijk is om in België te leven op een comfortabele wijze en zonder hoog ontwikkelde technieken. Met als resultaat slechts 1/5 de van de vroegere CO2 uitstoting.

3 Zijn genomineerd : Mevrouw Maïté Navez-Peeters (Geldenaken) Een boerderij op 125 m²? Mogelijk door de principes van Biodynamica, Permacultuur en overgang die de Pico Boerderij geholpen heeft om half stedelijke autonomie te bereiken. Het project werd verrijkt met een blog die een illustratie is van de haalbaarheid van het project. Mevrouw Natacha Sensique (Ukkel) De ascensibilisateur De ascensibilisateur is een bewustmakingsactie op basis van humor om energie te verbruiken op een rationele manier. Het decor: een verborgen camera, gebruikers van een kantoorgebouw in een lift Na de verbazing en het gelach eindigt de video met afbeeldingen van dagelijkse handelingen om het energieverbruik te verminderen en het milieu te bewaren. Public Sustainable Development Award

4 Deze prijs beloont steden, gemeentes en openbare instellingen die zich onderscheiden op het vlak van bescherming van het milieu en zuinig omspringen met energie en/of natuurlijke rijkdommen. De laureaat : Stad Antwerpen Kleinschalig Groen, Grootschalige aanpak De stad wil samen met haar bewoners kleinschalig groen veilig stellen en opwaarderen. Geveltuinen en samen tuinen raken allebei aan verscheidene aspecten van het stadsleven : het klimaat, biodiversiteit, participatie, gezonde voeding, samenwerking en ontmoeting tussen bewoners... Met de actie Minder grijs, meer groen worden buren door geveltuinvrijwilligers, opgeleid door het EcoHuis, begeleid bij het samen geveltuinen aanleggen in ondertussen meer dan dertig straten in de stad.

5 Zijn genomineerd: INASEP (Naninne) Dynamisch en ecologische dynamiek van een intercommunale. Sinds 2004 vermindert INASEP zijn elektrisch verbruik dankzij een ambitieus programma: zuurstof sensoren, beheer van slib, keuze van propere technologieën. De vrucht van teamwerk die uitgevoerd werd dankzij de interne vaardigheden. Dit programma heeft het mogelijk gemaakt om aanzienlijke besparingen te maken. Gemeente Villers-le-Bouillet Van een gemeentehuis die werkte als een energiezeef tot een passief en duurzaam gemeentehuis. Het project werd volgens twee prioriteiten gepland: Een laag energieverbruik in verband met hernieuwbare energieën. (zonne-en warmtepompen) en Een innovaterende constructietechnologie die kalk-hennep beton op een houten frame gebruikt. Dit gebouw is ook ontworpen om passieve constructies en het gebruik van natuurlijke materialen te sensibiliseren.

6 Business Sustainable Project Award Deze Prijs richt zich tot bedrijven en social profit ondernemingen die binnen de maatschappij of hun organisatie bijdragen aan het uitwerken van een duurzame ontwikkeling. Worden o.a. beloond: bijdragen om energie- en grondstofverbruik te verminderen (ecoconstructie, energieprestatie, duurzame energie productie, recyclage, enz.), mobiliteit, biodiversiteit, eco-consumptie maar ook sensibilisatieen promotiecampagnes. De laureaten : Prayon (Engis) Wedden op het menselijke Geconfronteerd met een probleem van energieprestatie op haar inplanting te Engis heeft het bedrijf Prayon gekozen voor een participatieve aanpak van haar operatoren. Een creatieve oplossing met onmiddellijke resultaten: bespaard in minder dan vijf maanden op natuurgasfactuur en een vermindering van 3600 ton C02. Het bewijs dat in plaats van de klassieke oplossing om te kiezen voor een nieuwe technologie-investering, inspelen op de bewustmaking bij de verschillende acoteren en een andere menselijke aanpak, eveneens doeltreffend kan zijn.

7 Enerwood (Dison) Waste to energy, the green way! Een hoog en efficiënt energie en milieu project. Deze unieke centrale in Wallonië herwaardeert lokale houtafval om op die manier duurzame warmte en elektriciteit te produceren. Enerwood wil met dit project de ontwikkelingspolitiek van biomassacentrales met warmte netwerkten in België bevorderen. Zijn genomineerd: Ecocable Sports (Marcinelle) The Spin (Solar Power Innovates Navigation) Cablepark. De eerste waterski ter wereld 100% aangevoerd op zonneenergie! Dankzij deze uitvinding kan men watersporten zoals ski en wakeboard zonder boot en met elektrische energie uitoefenen. Een mooi voorbeeld dat een toeristische en sportieve ontwikkeling mogelijk en economisch rendabel is. Delhaize (Brussel) Naar een multimodaal en groenere logistiek Sinds drie jaar is het logistieke team een nieuwe en meer economisch gerichte aanpak aan het uitproberen. Het idee? In een uniek vervoer alle verschillende bestellingen van dezelfde regio groeperen. Sinds 2011 heeft Delhaize zijn multimodaalvervoer uitgebreid. Resultaat: een positieve impact op het milieu met als gevolg een vermindering van 1 ton van CO2 per vervoer.

8 Business Product Innovation Award Deze prijs beloont bedrijven en onderzoekscentra die een vernieuwend product of dienst op de markt hebben gebracht. Een product of dienst dat in zijn gebruik of vervaardiging bijdraagt aan de bescherming van het milieu en zuinig omspringt met energie en/of natuurlijke rijkdommen De laureaat : OPAL-Systems (Arlen) Een unieke oplossing voor het verwarmen en koelen van de grond. Met zijn afmeting van slechts 2cm en een gewicht van 12kg/m² past dit systeem in elk huis. Op een reactieve wijze kan transmissiekracht onmiddellijk veranderd worden om op die manier het beste thermische comfort te geven en terzelfder tijd energie te besparen. Ontwerp, productie, verkoop en installatie: Made in EUROPA

9 Zijn genomineerd: Syreg (Soumagne) Eco-RF, een draadloos systeem om te verwarmen en terzelfder tijd te sparen. Bij haar oprichting in 1988, specialiseerde Syreg zich in smart grids en ontwikkelde zich snel naar verminderd energieverbruik. In 2013 werd deze nieuwe technologie Eco-RF genoemd. Zijn innoverende concepten zoals de regulatie per kamer, zijn antiverspillingssysteem, de radiofrequentie en de energieboekhouding bepalen acties om het milieu te beschermen en energie te besparen. Air Liquide (Luik) De brandstofcel oplossing In januari 2013 hebben Locquet Motors en Air Liquide hun eerste geisoleerd inplanting gestart. Een brandstofsysteem die werkt op waterstof. Deze oplossing is een alternatief voor de voeding via aflossings antennes. Van de productie van waterstof tot het gebruik kan de vermindering 35 ton CO2 per jaar bedragen ten opzichte van een klassieke generatoren.

10 Education Eco-Award Deze prijs is speciaal bedoeld voor de onderwijssector : scholen van alle niveaus en alle richtingen, hogescholen, universiteiten, onderwijzers, leraars en professoren, leerlingen en studenten. De laureaat : Het technische college Saint-Henri (Moeskroen) Van het voorlopig definitief tot het definitief duurzaam. Een project van de leerlingen die zelf vier klassen en een bureau bouwden via een houten frame van lage energie met als bedoeling een bewustmaking van de leerlingen voor de innovaterende eco-constructietechnieken zowel vanuit het milieuoogpunt als van de marktkansen voor hun toekomstige job. Een ambitieus, lang en complex project die finaal een zeer rijke ervaring was.

11 Zijn genomineerd: Het college du Biéreau (Louvain-la-Neuve) Een passieve school voor actieve kinderen Deze school innoveerde door het eerste onafhankelijke schoolgebouw in Wallonië te bouwen die voldoet aan de standaard normen van een passief huis. Naast het bouwen is dit eveneens een educatief project waar de kinderen van de kleuterschool en de lagere school zich konden ontplooien. De wens van allen die het project droegen, was dat deze succesvolle ervaring inspirend kan zijn voor anderen. L Athénée Royal du Condroz (Ciney) De Plastimobile De plastimobile is een mobiele recyclering en verwerkingsinstallatie van plastiek die uitgevonden werd door de studenten uit het vijfde technische voor kunststoffen in het atheneum van Ciney. Het doel was aan te tonen dat plastiek en het milieu niet onverenigbaar zijn. Zij zijn niet te vermijden in ons dagelijkse leven maar moeten geen wildafval worden.

12 International Polar Foundation Award Deze prijs gaat naar een kandidaat die een goede eindbalans voorstelt en van wie de actie een gunstige invloed heeft op de strijd tegen klimaatveranderingen. De laureaat : Het college Onze Lieve Vrouw ten Doorn ( Eeklo) Act for the Climate "De leerlingen van het 2de beroepsvoorbereidend leerjaar van het College O.L.V.- Ten Doorn te Eeklo werkten het project Act for the Climate uit. De vijf klassen werden uitgedaagd door Bekende Vlamingen tot een duurzame ingreep op school. Alle klassen slaagden in hun opzet en zo veroverden ze samen de duurzaamheidstrofee die overhandigd werd door Vlaams minister van Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege. Tijdens de slotshow stelden ze hun project, met hulp van standupcomedian Bart Cannaerts, voor aan de andere leerlingen van de school."

13 Premium Ethias Award Deze prijs is uitgereikt door de hoofdsponsor Ethias. De laureaat : INASEP (Naninne) Dynamisch en ecologische dynamiek van een intercommunale. Sinds 2004 vermindert INASEP zijn elektrisch verbruik dankzij een ambitieus programma: zuurstof sensoren, beheer van slib, keuze van propere technologieën. De vrucht van teamwerk die uitgevoerd werd dankzij de interne vaardigheden. Dit programma heeft het mogelijk gemaakt om aanzienlijke besparingen te maken. Speciale vermelding van de jury Ecocable Sports (Marcinelle) The Spin (Solar Power Innovates Navigation) Cablepark. De eerste waterski ter wereld 100% aangevoerd op zonne-energie! Dankzij deze uitvinding kan men watersporten zoals ski en wakeboard zonder boot en met elektrische energie uitoefenen. Een mooi voorbeeld dat een toeristische en sportieve ontwikkeling mogelijk en economisch rendabel is. Infos : Nathalie Nicosia nathalie.nicosia@reference-media.be 0477/

Belgische Energie en- Milieuprijs 2013

Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni de 8de prijsuitreikingsceremonie plaats. De

Nadere informatie

De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers!

De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers! De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers! In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van

Nadere informatie

NIEUWE VISIE OP ZONREGELING

NIEUWE VISIE OP ZONREGELING NIEUWE VISIE OP ZONREGELING Zon en daglicht regeling als deel van de energieprestaties in gebouwen Peter Winters President of the European Solar Shading Organization Director Shading & Building Dickson

Nadere informatie

Belgian energy & environnement awards

Belgian energy & environnement awards In aanwezigheid van meer dan 300 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni jl. de vierde uitreikingsceremonie van de Awards plaats. De ceremonie van de uitreiking

Nadere informatie

WIN ALS EERSTE THE BLUE HOUSE

WIN ALS EERSTE THE BLUE HOUSE WIN ALS EERSTE THE BLUE HOUSE PRIJS VOOR DUURZAAM & BETAALBAAR BOUWEN THE BLUE HOUSE / PRIJS VOOR DUURZAAM & BETAALBAAR BOUWEN Duurzaam bouwen gaat verder dan wat zonnepanelen hier en wat warmtepompen

Nadere informatie

Belgische Energie en- Milieuprijs 2014

Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Op 5 juni vond de 9de prijsuitreikingsceremonie plaats, in aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving.

Nadere informatie

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE ENERGIE 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Energieverbruik gemeentelijke gebouwen Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Energieverbruik gemeentelijke

Nadere informatie

Belgische Energie en- Milieuprijs 2014

Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Op 5 juni vond de 9de prijsuitreikingsceremonie plaats, in aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving.

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 16 april 2010 Bezoek Deceuninck (Hooglede-Gits) - duurzaam materialenbeheer Geachte aanwezigen, Dames en heren,

Nadere informatie

Belgische Energie en- Milieuprijs 2012

Belgische Energie en- Milieuprijs 2012 Belgische Energie en- Milieuprijs 2012 In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni de 7de prijsuitreikingsceremonie plaats. De

Nadere informatie

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!»

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» PERSCONFERENTIE 17 JANUARI 2007 Evelyne Huytebroeck Brusselse Minister van Leefmilieu en Energie Nieuwe Energiepremies 2007 «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» 1 Context

Nadere informatie

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck De potentiële verbetering van de energie- en milieuprestaties van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Hernieuwbare elektriciteitsproductie voor woningen met maximum 10 eenheden Gregory Neubourg APERe Doelstellingen van de presentatie Kennis van de belangrijke

Nadere informatie

2013-2015 TECHNOLOGIE IN EEN EXTREEM KLIMAAT PRINCESS ELISABETH ANTARCTICA STATION AAN DE SLAG

2013-2015 TECHNOLOGIE IN EEN EXTREEM KLIMAAT PRINCESS ELISABETH ANTARCTICA STATION AAN DE SLAG 2013-2015 TECHNOLOGIE IN EEN EXTREEM KLIMAAT PRINCESS ELISABETH ANTARCTICA STATION AAN DE SLAG VRAAG 01 / 10 WAT MAAKT DAT DE PRINCESS ELISABETH ANTARCTICA STATION DE EERSTE ZERO EMISSIE POOLSTATION IS?

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE 1 Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Hernieuwbare elektriciteitsproductie voor woningen met maximum 10 eenheden Gregory Neubourg APERe Doelstellingen van de presentatie Kennis van de

Nadere informatie

HENRAD PREMIUM ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR TOT 10,5 %

HENRAD PREMIUM ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR TOT 10,5 % HENRAD PREMIUM ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR TOT 10,5 % ECO brochure 2013 België - Nederland ISSO CERTIFIED WAAROM GROENE WARMTE? WE KUNNEN ER NIET MEER NAAST KIJKEN: HET KLIMAAT KREUNT ONDER

Nadere informatie

Samen investeren in hernieuwbare energie. Daan Creupelandt Dirk Vansintjan

Samen investeren in hernieuwbare energie. Daan Creupelandt Dirk Vansintjan Samen investeren in hernieuwbare energie Daan Creupelandt Dirk Vansintjan Even opwarmen Wie kent Ecopower? Zijn er coöperanten? Zijn er klanten? 2 Overzicht 1. Ecopower 2. Coöperatief ondernemen 3. REScoop.eu

Nadere informatie

18/10/2013. Arch. Christophe Debrabander voor Bostoen. De woning van 2020 werfbezoek. 17 oktober 2013, de woning van 2020

18/10/2013. Arch. Christophe Debrabander voor Bostoen. De woning van 2020 werfbezoek. 17 oktober 2013, de woning van 2020 Arch. Christophe Debrabander voor Bostoen De woning van 2020 werfbezoek 1 onze MISSIE: Omdat comfortabel wonen een behoefte is van iedereen, (ver-)bouwt Bostoen betaalbare, energiezuinige wooneenheden

Nadere informatie

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride.

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. minimaal 50% minder co 2 -uitstoot door halvering van uw gasverbruik Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. Verwarm uw huis zoals u altijd gedaan heeft. Maar

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningscriteria

Nadere informatie

Energizing the city: Almere energy axis

Energizing the city: Almere energy axis Inhoud Energizing the city: Almere energy axis... 3 Van Noord/West naar Zuid/Ooost... 4 Energie die stroomt door de as... 5 Focus on knowledge & education... 6 Focus on innovation & experiments... 7 Focus

Nadere informatie

1. D U U R Z A A M B O U W E N. Charline Boyer 02 545 58 35 charline.boyer@confederatiebouw.be

1. D U U R Z A A M B O U W E N. Charline Boyer 02 545 58 35 charline.boyer@confederatiebouw.be 1. D U U R Z A A M B O U W E N Charline Boyer 02 545 58 35 charline.boyer@confederatiebouw.be E CO- C O N S T R U C T I E We leven in een wereld waarin natuurlijke hulpbronnen niet onuitputtelijk blijken,

Nadere informatie

HENRAD PREMIUM ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR TOT 10,5 %

HENRAD PREMIUM ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR TOT 10,5 % ECO brochure 2017 België - Nederland HENRAD PREMIUM ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR TOT 10,5 % WAAROM GROENE WARMTE? WE KUNNEN ER NIET MEER NAAST KIJKEN: HET KLIMAAT KREUNT ONDER ONS ENERGIEVERBRUIK.

Nadere informatie

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel I. Algemene principes 1. Duurzame ontwikkeling vanuit humanistische waarden 2. Een holistische en interdisciplinaire

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel Wat motiveert ons? Catherine MASSART Architecture et Climat Wat motiveert ons?... Hoe kunnen we zin geven aan onze acties? 2 Wat

Nadere informatie

Nulenergie in Brussel: perspectieven?

Nulenergie in Brussel: perspectieven? Nulenergie in Brussel: perspectieven? Seminarie Duurzaam Gebouw 22 maart 2013 Ir. Ismaël Daoud Politiek adviseur, Duurzaam bouwen en Energie Kabinet d'evelyne Huytebroeck, Brussels Minister voor Leefmilieu,

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Zaal ATELIER Slim ontwerp in de duurzame wijk: case Waregem

Zaal ATELIER Slim ontwerp in de duurzame wijk: case Waregem Zaal ATELIER +1 3.5. Slim ontwerp in de duurzame wijk: case Waregem Slim ontwerp in de duurzame wijk Case Waregem Namens Wienerberger Scope Consulting Innovation Solar Grids & markets Wind Buildings &

Nadere informatie

Dinsdag 19 januari 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Uitreiking OVAM Ecodesign Award PRO

Dinsdag 19 januari 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Uitreiking OVAM Ecodesign Award PRO Dinsdag 19 januari 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR (uitgesproken door kabinetsadviseur Hugo Geerts) Uitreiking OVAM Ecodesign Award PRO Mijnheer de

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

Brutopia wint THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen!

Brutopia wint THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen! PERSBERICHT20/11/2013 Brutopia wint THEBLUEHOUSE/prijs voor duurzaam enbetaalbaarbouwen! Zopas(20novembernvdr)reiktendeStichtingvoorToekomstigeGeneratiesenhaarpartnersvoor het tweede jaar op een rij THE

Nadere informatie

BESTELFORMULIER FACSIMILE TRANSMITTAL SHEET. Revue E tijdschrift

BESTELFORMULIER FACSIMILE TRANSMITTAL SHEET. Revue E tijdschrift KBVE - SRBE C/o VUB - IrW - ETEC Pleinlaan 2, Avenue de la Plaine 1050 Brussel / Bruxelles Tel: 02 / 629.28.19. Fax: 02 / 629.36.20. E-Mail: srbe-kbve@vub.ac.be URL: http://www.kbve-srbe.be BESTELFORMULIER

Nadere informatie

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040?

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040? Klimaatneutraal Beersel 2040? 2013-2014: participatief traject 100 acties voor klimaatplan 2014-2015: inspelen op bestaande initiatieven en acties 2017-2018: Beersel wekt op De zon is van iedereen Zonnelaan

Nadere informatie

Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3 e Editie van de belgische Landschapsprijs Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Gelet op de Conventie met betrekking tot het landschap door het Comité van Ministers

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation Oproep voor projecten 2014 Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden http://foundation.bnpparibasfortis.be Gelieve deze brochure

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Inplanting van windmolens Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning vzw

Inplanting van windmolens Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning vzw Inplanting van windmolens Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning vzw Energie in België EHA! 8 mei 2008 Nieuwerkerken 25 oktober 2007 Dirk Knapen Projectmedewerker energie en klimaat Inplanting van

Nadere informatie

Titre. Duurzaam gebruik van energiehout in de Benelux

Titre. Duurzaam gebruik van energiehout in de Benelux Titre Duurzaam gebruik van energiehout in de Benelux Een gezamenlijk product van de Benelux werkgroep «Bossen & Hout» Conferentie «Bossen & Klimaat» van 30/09/2011 ALGEMEEN KADER De Benelux ondersteunt

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Caro De Brouwer 27/11/2013

Caro De Brouwer 27/11/2013 Caro De Brouwer 27/11/2013 Caro De Brouwer 2e Master Irw Energie, KUL Erasmus Imperial College London Thesis: Solvent storage for postcombustion CCS in coal fired plants Voorzitter YERA Young Energy Reviewers

Nadere informatie

30 % Nieuwe beleidsmaatregelen voor nieuwe ontwikkelingen. Warmtekrachtkoppeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ir.

30 % Nieuwe beleidsmaatregelen voor nieuwe ontwikkelingen. Warmtekrachtkoppeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ir. Warmtekrachtkoppeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Nieuwe beleidsmaatregelen voor nieuwe ontwikkelingen Ir. Ismaël Daoud Beleidsadviseur voor Duurzaam Bouwen en Energie Cel Energie, Lucht, Klimaat,

Nadere informatie

Luminus Groen : 100% Belgische, groene energie

Luminus Groen : 100% Belgische, groene energie Luminus Groen : 100% Belgische, groene energie Een leader in windenergie in België We houden momenteel 53 windmolens draaiende. In 2004 bouwde Luminus haar eerste windmolenpark in Villers-le-Bouillet.

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 1769 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2009/36222] 7 DECEMBER 2009. Ministerieel besluit houdende vastlegging van de sjablonen en toelichtingen voor het melden van een ingrijpende abnormale

Nadere informatie

Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club

Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve evenementen V.

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Jos Geysels

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Jos Geysels Stuk 634 (1996-1997) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1996-1997 18 april 1997 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Jos Geysels houdende wijziging van het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd

Nadere informatie

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve infrastructuur en ruimte

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom Bouwen als een boom Materialen en Energie Stadskantoor in Venlo gebouwd volgens Cradle to Cradle principes Wortels zijn de fundering Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest & de uitdagingen rond passief 2015

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest & de uitdagingen rond passief 2015 Het Brussels Hoofdstedelijk gewest & de uitdagingen rond passief 2015 Confederatie Bouw Brussels Hoofdstad 30 mei 2013 Ir. Ismaël Daoud Politiek adviseur, Duurzaam bouwen en Energie Kabinet d'evelyne Huytebroeck,

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond.

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Verbeter uw comfort met de ideale zonwerende en isolerend glasfolie. Verbeter de isolatie tot 41% (K-waarde), bespaar energie, hou overdreven warmte buiten

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Kandidatuuroproep Adviseur worden in eco-renovatie In Europa is de bouwsector een van de grootste verbruikers van de natuurlijke rijkdommen, de energie en het

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

TD ECOBOUWEN EN DUURZAME ONTWIKKELING IN HET BRUSSELS GEWEST

TD ECOBOUWEN EN DUURZAME ONTWIKKELING IN HET BRUSSELS GEWEST TD ECOBOUWEN EN DUURZAME ONTWIKKELING IN HET BRUSSELS GEWEST 2008-2010 Laurent Thijs Technologisch Adviseur WTCB Afdeling Duurzame Ontwikkeling en Renovatie Bouw & Milieu Belang van de bouwsector inzake

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van Foundation Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden Oproep voor projecten 2015 http://foundation.bnpparibasfortis.be Oproep voor projecten 2015 Awards-programma

Nadere informatie

Actief in heel België

Actief in heel België Uw partner voor een duurzame toekomst Steun aan duurzame en innoverende burgerinitiatieven De brug tussen burgerinitiatieven en de bedrijfswereld Actief in heel België Wie is Be Planet? Be Planet is de

Nadere informatie

Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen

Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen Page 1 of 5 Een snel oplaadbaar mobiele batterijsysteem een Mobile Green Energy System (MGES) is modulair inzetbaar in een stedelijke

Nadere informatie

FACTCHECKER OVER MORGEN

FACTCHECKER OVER MORGEN FACTCHECKER OVER MORGEN De druk op onze leefomgeving neemt toe. Met dezelfde ruimte willen we steeds meer doen. De hoogste tijd om in beweging te komen. Werk te maken van de leefbare stad, van elektrisch

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering 1. vooraf In 2014 organiseert de VRP de Vlaamse Ruimtelijke

Nadere informatie

LYDOS HYBRID, DE EERSTE HYBRIDE BOILER OP DE MARKT, KLASSE A BESPAAR ELKE DAG OP UW WARM WATER FACTUUR.

LYDOS HYBRID, DE EERSTE HYBRIDE BOILER OP DE MARKT, KLASSE A BESPAAR ELKE DAG OP UW WARM WATER FACTUUR. LYDOS HYBRID, DE EERSTE HYBRIDE BOILER OP DE MARKT, KLASSE A BESPAAR ELKE DAG OP UW WARM WATER FACTUUR. LYDOS HYBRID, DE ECONOMISCHE OPLOSSING Dankzij zijn hybride technologie die het rendement van een

Nadere informatie

DE ENERGIEPRESTATIES EN HET BINNENKLIMAAT VAN GEBOUWEN (EPB)

DE ENERGIEPRESTATIES EN HET BINNENKLIMAAT VAN GEBOUWEN (EPB) DE ENERGIEPRESTATIES EN HET BINNENKLIMAAT VAN GEBOUWEN (EPB) Nieuwe ordonnantie aangenomen op 1 juni 2007, van kracht in de loop van 2008 1. WAAROM EEN ORDONNANTIE OVER EPB? In Europa is de bouw verantwoordelijk

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

25/03/2013. Overzicht

25/03/2013. Overzicht Micro-WKK: basisbegrippen en toepassingsmogelijkheden Tine Stevens, Vlaams Energieagentschap Regiovergadering Provincie West-Vlaanderen 12 en 14/03/2013 2 Warmte-krachtkoppeling (WKK) De gelijktijdige

Nadere informatie

Wat vraagt de energietransitie in Nederland?

Wat vraagt de energietransitie in Nederland? Wat vraagt de energietransitie in Nederland? Jan Ros Doel/ambitie klimaatbeleid: Vermindering broeikasgasemissies in 2050 met 80 tot 95% ten opzichte van 1990 Tussendoelen voor broeikasgasemissies Geen

Nadere informatie

Regelgeving: een jungle?

Regelgeving: een jungle? Elektriciteitswet 1998 Gefundeerd op het traditionele systeem Grootschalige productie, transport naar passieve consumenten Kosten van transport collectief gemaakt Project Stroom: - integratie gas en elektriciteitswet

Nadere informatie

Belfius Smart City Award 2015

Belfius Smart City Award 2015 Belfius Smart City Award 2015 «Stadslab2050 Energie voor het Antwerpse hart» Stad Antwerpen Stadslab2050 (http://stadslab2050.be/) is een stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen

Nadere informatie

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN 1. CONTEXT Infofiche Energie DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de productie van groene stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer AUTEURS Jonathan Desdemoustier, onderzoeker-doctorandus, Smart City Institute, HEC-Liège, Universiteit van Luik (België)

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel ILOT PICARD: PROJECT PRESENTATIE Antoine HUPIN, Patrimoniumverantwoordelijke URBANI Doelstelling(en) van de presentatie/tour Laten

Nadere informatie

P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing

P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten INHOUDSOPGAVE Wat is P.L.A.G.E.? Balans van de eerste reeks P.L.A.G.E. Eerste resultaten van de overige P.L.A.G.E. Vooruitzichten Wat is P.L.A.G.E.? Wat is P.L.A.G.E.?

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

DE DUURZAME WIJK. Het summum van ecologisch en economisch wonen.

DE DUURZAME WIJK. Het summum van ecologisch en economisch wonen. DE DUURZAME WIJK Het summum van ecologisch en economisch wonen. 3E Marianne.lefever@3E.eu www.3e.eu Een toekomstvisie VANDAAG Focus op energie TOEKOMST REFERENTIEEL B Focus op brede duurzaamheid 2 De 8

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Gebouw

Seminarie Duurzaam Gebouw Seminarie Duurzaam Gebouw Een duurzaam energiebeheer voor iedereen Leefmilieu Brussel 31/01/13 PLAGE Scholen 2009-2013 St-Hubertuscollege Pierre URBAIN & Marc LEMYE SeGEC Secrétariat Général de l Enseignement

Nadere informatie

Natuurnetwerk in Wallonië

Natuurnetwerk in Wallonië Natuurnetwerk in Wallonië Catherine Hauregard, Waalse Overheidsdienst Afdeling Natuur en Bos «Networking event over de Nationale biodiversiteitsstrategie» 19 mei 2014, KBIN Biodiversiteit in Wallonië Ecologische

Nadere informatie

HENRAD: WAAR WARMTE GROEN KLEURT

HENRAD: WAAR WARMTE GROEN KLEURT HENRAD: WAAR WARMTE GROEN KLEURT HENRAD PREMIUM M ECO RADIATOR VERLAAGT UW ENERGIEFACTUUR WAAROM GROENE WARMTE? We kunnen er niet meer naast kijken: het klimaat kreunt onder ons energieverbruik. Met zijn

Nadere informatie

Hernieuwbare energie in Brussel

Hernieuwbare energie in Brussel Hernieuwbare in Brussel Achtergrond en vooruitzichten Hernieuwbare in Brussel: welke opportuniteiten voor de bouwbedrijven? Afdeling Energie, Lucht, Klimaat en Duurzame gebouwen F. Cornille 19/10/2017

Nadere informatie

Een nieuw tijdperk van intelligente warmtepompen: flexotherm & flexocompact Green iq

Een nieuw tijdperk van intelligente warmtepompen: flexotherm & flexocompact Green iq Warmtepompen Een nieuw tijdperk van intelligente warmtepompen: flexotherm & flexocompact Green iq Het goede gevoel de juiste keuze te maken. Duurzaam genieten van extra comfort. Elke tijdperk kent zijn

Nadere informatie

HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS.

HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS. IN EEN WERELD IN VERANDERING, HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS. OPROEP VOOR PROJECTEN 2017 AWARDSPROGRAMMA IN EEN WERELD IN VERANDERING, HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN

Nadere informatie

BIKE BRUSSELS 2017 HET EERSTE BRUSSELSE SALON VOOR DE STEDELIJKE FIETS. Persdossier

BIKE BRUSSELS 2017 HET EERSTE BRUSSELSE SALON VOOR DE STEDELIJKE FIETS. Persdossier BIKE BRUSSELS 2017 HET EERSTE BRUSSELSE SALON VOOR DE STEDELIJKE FIETS Persdossier BIKE BRUSSELS 2017 : HET EERSTE BRUSSELSE SALON VOOR DE STEDELIJKE FIETS Van 15 tot en met 18 september vindt de eerste

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 677 van 24 juni 2013 van PAUL DELVA

ANTWOORD. Vraag nr. 677 van 24 juni 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vraag nr. 677 van 24 juni 2013 van PAUL DELVA Milieuzorg Op School Brussel Eind april 2013 keurde

Nadere informatie

Leefmilieu Brussel - BIM. Hernieuwbare energie

Leefmilieu Brussel - BIM. Hernieuwbare energie Hernieuwbare energie 1 1 Leefmilieu Brussel - BIM Gesticht in 1989, Leefmilieu Brussel - BIM is de administratie voor energie en leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is de gesprekspartner

Nadere informatie

Resultaten van de Editie 2012. Individuele Prijzen

Resultaten van de Editie 2012. Individuele Prijzen Resultaten van de Editie 2012 Laureaten en genomineerden 2012 Volgende personen en organisaties hebben zich onderscheiden door hun inzet voor de komende generaties. De resultaten zijn terug te vinden op

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen 3/12/13 Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Mieke Houwen Horizon 2020 : klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Agenda n Horizon 2020 algemeen n

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENIGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling project De Boom In

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling project De Boom In Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling project De Boom In Basisschool t Lessenaartje in Essene Geachte mevrouw Buelens (Tetra

Nadere informatie

DE MEEST EFFICIËNTE OPLOSSING OM TE GENIETEN VAN MAXIMAAL COMFORT

DE MEEST EFFICIËNTE OPLOSSING OM TE GENIETEN VAN MAXIMAAL COMFORT DE MEEST EFFICIËNTE OPLOSSING OM TE GENIETEN VAN MAXIMAAL COMFORT VERWARMING, KOELING EN WARM WATER IN ÉÉN SYSTEEM DE RVL- l PLUS WARMTEPOMP VAN FERROLI IS ENERGIE VOOR DE TOEKOMST: Schoon Duurzaam Geen

Nadere informatie

Inhoud. Schüco 2 Systeem

Inhoud. Schüco 2 Systeem Inhoud Schüco 2 Systeem Seite 1 Huidige situatie Om de klimaatopwarming te beperken tot 2 C, moet de CO 2 uitstoot met 60 à 80 % verminderd worden. Seite 2 2010 1850 Gemiddeld 1960-1990 Seite 3 Energieverliezen

Nadere informatie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboilers SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboiler Eindeloos profiteren van de zon Thermische zonne-energie is noodzakelijk voor een duurzame toekomst.

Nadere informatie