2e Polygrow generatie: Uitgebreide proeven in kassen van verschillende Europese landen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2e Polygrow generatie: Uitgebreide proeven in kassen van verschillende Europese landen"

Transcriptie

1

2 Polygrow is een polyurethaan (PU) schuim die doelgericht ontwikkelt word als groeimedium (substraat). Met zijn unieke eigenschappen ondersteunt Polygrow professionele telers de uitdagingen van de huidige glastuinbouw te overwinnen. Her verhaal van de nieuwe schuimfamilie Polygrow begon voor Recticel 1e Polygrow generatie: eerste praktijkproeven in Nederlandse glastuinen 2e Polygrow generatie: Uitgebreide proeven in kassen van verschillende Europese landen 3e Polygrow generatie: 70 telers onderstrepen dat Polygrow met recht het schuim voor de nieuwe generatie substraat genoemd mag worden Polygrow is op de markt gebracht Recticel heeft proeven uitgezet om Polygrow voor groene daken aan te passen 2005 was het jaar waar het verhaal van de nieuwe schuimfamilie begon voor Recticel. Op dat moment was er de behoefte om een product te ontwikkelen die een nieuwe markt zou kunnen bedienen onafhankelijk van de bestaande takken van de groep: Bedding, Insulation, Automative en Flexible Foams. Het idee om een nieuw groeimedium voor planten te ontwikkelen werd toen geboren. De vraag was of de markt zat te wachten op een substraat van polyurethaan. Het antwoord was ja. Zo was de weg vrij om een schuim te ontwikkelen die voldoet aan de behoefte van de professionele teler. Na grondig onderzoek en diverse praktijk proeven werd in 2007 het eerste generatie substraatschuim geïntroduceerd. Drie Nederlandse telers waren bereid om op dit materiaal te telen. Vanaf nu werd het schuim getest en geoptimaliseerd in de praktijk. In het jaar 2009 kon Recticel een volwaardig substraat in de markt uit zetten die aan hun eisen voldoet: 70 telers over de hele wereld onderstrepen dat dit product met recht het schuim voor de nieuwe generatie substraat genoemd mag worden. Het schuim dat zijn geboorte had in 2005 en aangepast is naar de behoeften van de professionele telers is genaamd Polygrow.

3 Wat is polyurethaan (PU) schuim? Polyurethaan (PU) is een groep producten binnen de polymeren en plastic familie. Het is de algemene naam voor een grote reeks van schuimtypen. De structuur van PU schuim bestaat uit een netwerk van dodecaëder cellen die zich gedragen als microveren. De cel is een twaalfvlak, gevormd door 12 vijfhoekige vensters en 30 ribben. De morfologie en de chemische samenstelling van de ribben bepalen samen de uiteindelijke eigenschappen van het schuim. Daarom is de studie van de cel een belangrijke benadering bij het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe soorten schuim volgens bepaalde specificaties en eisen net als bij Polygrow. De basis van de productie van polyurethaanschuim wordt gevormd door de grondstofgroepen: polyol, diisocyanaten en water. Als hulpstoffen worden nog katalysatoren en stabilisatoren gebruikt. Verder is het mogelijk bepaalde additieven toe te voegen om specifieke eigenschappen te verkrijgen. Voor Polygrow is er een unieke combinatie van grondstoffen ontwikkelt die zorgdragen voor de optimale eigenschappen die nodig zijn voor een goed substraat waaronder snel opnemen van water en het goed kunnen bufferen van water. Hoe gaat de schuim productie? De emulsie die na het krachtig mengen van de grondstoffen ontstaat wordt op een rollende transportband met verticaal variabele wanden gegoten. Na een paar seconden vormt zich een crèmeachtige emulsie. Het volume zet uit en het schuim bereikt in ongeveer één tot drie minuten de maximale hoogte.

4 Polygrow voor groente telers In 2007, maakte de ontwikkeling van Polygrow een grote stap voorwaarts: de samenwerking tussen Recticel en BVB Substrates kwam tot stand. Dit nieuwe substraat is op de markt te verkrijgen onder de naam BVB Sublime. Voor meer informatie over Sublime of BVB substraten kijk op of De laatste tijd is de tuinbouwsector continue in beweging. Consumenten vragen om een veilig en gezond product en een groot assortiment. Overheden leggen striktere milieu regels op. Afhankelijk van de regio worden tuinders geconfronteerd met stijgingen van energiekosten, beperkte beschikbaarheid van water of slechte water kwaliteit... Er zijn vele factoren die de tuinders onder druk zetten.. Polygrow helpt hun deze uitdagingen te overwinnen: Het is een makkelijk stuurbaar substraat, door zijn goede vochtopname. Daarbij is het totaal veilig voor de plant en vrucht, dit hebben diverse groeitesten, chemische analyses en vruchtcontroles bewezen. Het substraat is luchtig, waterminnend en vormvast. Daarnaast hebben verschillende productie testen bij tuinders veel belovende resultaten gegeven met een verhoogde opbrengst. Polygrow voor bloemen telers Op grond van zijn eigenschappen kan Polygrow ook worden gebruikt om bloemen te telen. Eerste proeven met rozen zijn al geïnitieerd en wijzen op veelbelovende resultaten. Polygrow voor groene daken CO2 emissies, overstroming, fijnstof vooral in steden komen mensen in contact met milieu problemen. Groene daken zijn een goede mogelijkheid om deze tegen te gaan. Op dit moment test Recticel verschillende alternatieven om Polygrow aan deze groene oasen aan te passen.

5 Wat zijn de product eigenschappen van Polygrow? Polyurethaan schuim beschikt over een reeks eigenschappen die het mogelijk heeft gemaakt Polygrow te ontwikkelen. Dit zijn de flexibiliteit, inertheid (geen reactie met andere chemicaliën zoals meststoffen), schoon (bevat geen schadelijke stoffen) en de vormvastheid. Percentage 100% 80% 60% 40% 20% 0% Air Water Pressure Head [cm] Deze voordelen zorgden al voor een goede basis. Maar om een schuim geschikt te maken als substraat moest er meer gebeuren: Polygrow kan uitstekend water opnemen en bufferen. Daarnaast is het ook weer makkelijk her te bevochtigen na uitdroging. Polygrow heeft een goede capillariteit door zijn celstructuur en zorgt ervoor dat er altijd voldoende zuurstof aanwezig is. Test in Sint-Katalijne-Waver (B) Polygrow s voordelen in een notendop: In 2009 een doorteelt tomaat op Polygrow eindigde met 7% meerproductie vergeleken met steenwol. De productiecijfers bij de komkommerteelten laten hetzelfde beeld zien:1e teelt + 3,2%, 2e teelt + 7,2% en de 3e teelt + 4,8%. In 2010 wordt de komkommer proef herhaald en resulteerde in een 6.1% hoger opbrengst. Tomatenonderzoeker Lieve Timmermans van de Belgische proeftuin Sint- Katalijne-Waver verwoordt het zo: Onze conclusie is dat de mat generatiever is. altijd herverzadigbaar vormvast groter generatief effect inert en industrieel geproduceerd maximale opbrengst breekt niet: flexibel materiaal optimale stuurbaarheid minder kans op wortelrot goede vochtigheidscontrole 100% thermisch recyclebaar constante structuur altijd voldoende zuurstof aanwezig

6 Wat denken telers over Polygrow? Rochus van der Meer: Ik ben er wel voor in om een alternatief substraat te testen. Rochus van der Meer, tomatenteler uit Nederland, heeft Polygrow tussen steenwol getest, onder hetzelfde waterregime. Polygrow heeft het hele seizoen dezelfde structuur, is degelijk en lijkt gemakkelijker droog te telen in het najaar. Na de langste dag is het lastiger om voldoende droog te telen op steenwol. Op regenachtige dagen blijft de mat te nat, waardoor de wortels onvoldoende zuurstof krijgen. Dan verspelen we haarwortels. Daarom ben ik wel in voor een nieuw substraat. Een groot voordeel van Polygrow vind ik verder dat de structuur van de mat het hele jaar hetzelfde is. Dat is met steenwol niet zo. Bovendien is Polygrow gemaakt van flexibel materiaal. Handelingsschade is hierdoor uitgesloten. Jack Alblas: De mat reageert razendsnel en de herverzadiging is heel goed. In het najaar van 2009 legde paprikateler Jack Alblas zijn hele tuin vol met Polygrow. Omdat hij het materiaal al twee jaar op proef had, durfde hij dat aan. Wat er zo goed is aan de mat? Het gewas is makkelijk stuurbaar, omdat de mat zo snel reageert. Zo zie je een lagere EC in de watergift snel terug in een lagere EC in de drain. Er is bijna geen naijleffect. Dat is vooral voordelig in de zomer. Het lijkt verder op dat je met Polygrow bij hoge temperaturen makkelijker meer water kunt geven. Je verzuipt het gewas niet snel. Aan de andere kant hoeven telers niet te vrezen voor een te droge mat. Ook bij calamiteiten gaat het met Polygrow niet snel mis.

7 Wie is Recticel? Onder de kernspreuk The passion for comfort claimt Recticel als producent van polyurethaan schuim producten een verschil in de dagelijkse comfort van iedereen te creëren. Takken: Flexible Foams, Bedding, Insulation, Automotive Medewerkers en bedrijven: in 120 bedrijven in 27 landen Omzet 2009: EUR 1,276 miljoen Recticel heeft het doel een duurzame, uitgebalanceerde waardetoevoeging en een constante, opbrengst oriënteerde groei voor zijn klanten en vennoten te bereiken. De bedrijf is aan de NYSE Euronext TM in Brussel genoteerd. Wat zijn Recticel s inspanningen in de milieubescherming? Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid zijn sleutelfactoren in de huidige business. Toenemend vragen consumenten om producten die veiligheid, gezondheid en hoge kwaliteit garanderen. Dit vereist een gebalanceerde interactie tussen het ecologische gebruik van materialen, winstgevende economische groei, verantwoord partnerschappen en een goede gezondheid en welzijn van het personeel Recticel s visie van Corporate Social Responsibility (CSR). Ook bij Polygrow denkt Recticel aan het milieu. Bijvoorbeeld een natuurlijke chemische reactie zorgt ervoor dat de vloeistoffen worden omgezet in schuim. Doordat het proces exotherm is en geen externe warmtebron nodig heeft, komt er geen extra CO2 vrij. Omdat Polygrow een synthetisch-organisch materiaal is, kan het gemakkelijk thermisch gerecycled worden. Nadat de afvalverwerker het bij de tuinders afgehaald heeft, wordt het samen met andere afvallen als brandstof voor de afvalverbranding gebruikt. De vrijgekomen energie wordt voor de stadsverwarming gebruikt of aan het energienet geleverd voor algemeen gebruik. Daarnaast is er een uitgebreid onderzoek hoe Polygrow na de teelt weer te gebruiken.

8

BVB Sublime is hét nieuwe substraat voor de tuinbouw

BVB Sublime is hét nieuwe substraat voor de tuinbouw special optimale stuurbaarheid maximale Altijd herverzadigbaar uitgebreid onderzocht DUURZAAM BVB Sublime is hét nieuwe substraat voor de tuinbouw Het heet BVB Sublime. En het is een compleet nieuw substraat

Nadere informatie

Toepassing op platte daken en bij licht hellende daken

Toepassing op platte daken en bij licht hellende daken NIEUW LASTENBOEK 2 LAGIG EXTENSIEF GROENDAK Aanleg van daktuinen, parkeerdaken en groene gevels Toepassing op platte daken en bij licht hellende daken A. OPBOUW GROENDAK Voordelen: zeer licht in gewicht,

Nadere informatie

Reciclean. Bespaart en desinfecteert water.

Reciclean. Bespaart en desinfecteert water. Reciclean Bespaart en desinfecteert water. Kurt Verhelst Dees van Kruijssen Business Development Manager Product Manager Horti Division Prayon Kemira GSM 0032-497 57 23 28 GSM 0031 622 803 743 31 May 2012

Nadere informatie

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen.

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen. Vidi Parva Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen www.koppert.nl Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie

Nadere informatie

POLYMER INSULATION PRODUCTS

POLYMER INSULATION PRODUCTS POLYMER INSULATION PRODUCTS >> POLYMER INSULATION PRODUCTS Polymer Insulation Products is gespecialiseerd in de fabricatie, marketing en verkoop van draagbare autonome polyurethaansystemen. Met hoofdzetel

Nadere informatie

De meest milieuvriendelijke PVC Vloer

De meest milieuvriendelijke PVC Vloer De meest milieuvriendelijke PVC Vloer THERDEX PVC VLOEREN het milieu is topprioriteit Bioweekmakers en Ftlaten zijn twee totaal verschillende zaken. Je kunt ftlaatvrij zijn, zonder bioweekmakers te gebruiken.

Nadere informatie

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Februari 2013 Programma

Nadere informatie

Emissieloos Telen 2017 Update 31/08/2017 nummer 4

Emissieloos Telen 2017 Update 31/08/2017 nummer 4 Emissieloos Telen 17 Update 31/8/17 nummer 4 De overheid en de sector hebben afspraken gemaakt over het verminderen van de lozingen van drainwater, met als eindpunt een (nagenoeg) emissieloze glastuinbouw

Nadere informatie

Eindrapportage project Zuurstofvoorziening substraten

Eindrapportage project Zuurstofvoorziening substraten Eindrapportage project Zuurstofvoorziening substraten Opdrachtgever: Productschap Tuinbouw Projectnummer:.97 Uitvoerder: TNO, afdeling Toegepaste Plantwetenschappen Projectleider: W.L. Holtman. / S. Heimovaara

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

Nestaan Holland B.V. www.nestaan.nl. Quality insulation with a personal touch

Nestaan Holland B.V. www.nestaan.nl. Quality insulation with a personal touch Nestaan Holland B.V. www.nestaan.nl Quality insulation with a personal touch Nestaan Holland Nestaan Holland is een in 1968 opgericht familiebedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

Dubai. Krachtige prestaties, meer zekerheid. - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit

Dubai. Krachtige prestaties, meer zekerheid. - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit Dubai Krachtige prestaties, meer zekerheid - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit www.deruiterseeds.nl Dubai Krachtpatser in opbrengst Dubai is een

Nadere informatie

het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 18. 19 volg ons. contacteer ons 21

het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 18. 19 volg ons. contacteer ons 21 het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 7 9 11 13 15 16 18. 19 volg ons. contacteer ons 21 het begin... Nathalie Gubin en haar echtgenoot Bernard Gustot

Nadere informatie

Met CLIMAFLEX op basis van NMC Naturefoam samen tegen klimaatverandering

Met CLIMAFLEX op basis van NMC Naturefoam samen tegen klimaatverandering Met CLIMAFLEX op basis van NMC Naturefoam samen tegen klimaatverandering De eerste flexibele buisisolatie voor technische inrichtingen met duurzame grondstoffen Dezelfde technische eigenschappen als de

Nadere informatie

Teelt de grond uit en substraat. 17 Januari 2013, Henk van Reuler

Teelt de grond uit en substraat. 17 Januari 2013, Henk van Reuler Teelt de grond uit en substraat 17 Januari 2013, Henk van Reuler Inhoud Aanleiding Substraat Water en lucht Alternatieven voor veen Slotopmerkingen substraat Teelt op de grond uit 2013 Aanleiding Nederland

Nadere informatie

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie begint bij de wortels. Een

Nadere informatie

Nutramist. Innovatieve tuinbouw / Ultrasonic telen

Nutramist. Innovatieve tuinbouw / Ultrasonic telen Nutramist. Innovatieve tuinbouw / Ultrasonic telen Contact gegevens: Tel. : 0162-520747 Fax. : 0162-522637 E-mail: info@condarmatic.net Web : www.condarmatic.net 1 De Ultrasonic gewasproductie behoort

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie

VERTICAL FARMING. Artechno Growsystems B.V. Pastoor Verburghlaan 20a 2678 NE, De Lier, Nederland +31 (0)

VERTICAL FARMING. Artechno Growsystems B.V. Pastoor Verburghlaan 20a 2678 NE, De Lier, Nederland +31 (0) VERTICAL FARMING Artechno Growsystems B.V. Pastoor Verburghlaan 20a 2678 NE, De Lier, Nederland Info@Artechno.nl +31 (0)174 512 051 2018 ARTECHNO GROWSYSTEMS B.V., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN COMPANY PROFILE

Nadere informatie

Supersnelle weggroei en vegetatieve groeikracht

Supersnelle weggroei en vegetatieve groeikracht Supersnelle weggroei en vegetatieve groeikracht Supersnelle weggroei en vegetatieve groeikracht Als onderdeel van een nieuwe generatie substraatoplossingen introduceert Grodan een sterk verbeterde versie

Nadere informatie

1 Water Water in de plant Soorten water en waterkwaliteit Verbeteren van de waterkwaliteit Afsluiting 27

1 Water Water in de plant Soorten water en waterkwaliteit Verbeteren van de waterkwaliteit Afsluiting 27 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Water 9 1.1 Water in de plant 9 1.2 Soorten water en waterkwaliteit 12 1.3 Verbeteren van de waterkwaliteit 18 1.4 Afsluiting 27 2 Watervoorziening 29 2.1 Watergeefsystemen

Nadere informatie

GETACKELD WORDEN ZONDER BLAUWE PLEKKEN?

GETACKELD WORDEN ZONDER BLAUWE PLEKKEN? GETACKELD WORDEN ZONDER BLAUWE PLEKKEN? EEN VERBETERD DRAAGCOMFORT VAN EEN SHOULDERPAD VOOR AMERICAN FOOTBALL M. van der Griendt, H.M. Hendriks, T.A. LeGrand, A.M. van Manen & M.A. Zomer American Football

Nadere informatie

Ontwikkelingen analyses weerbaar substraat. Natasja Poot - Productmanager Bodemgezondheid

Ontwikkelingen analyses weerbaar substraat. Natasja Poot - Productmanager Bodemgezondheid Ontwikkelingen analyses weerbaar substraat Natasja Poot - Productmanager Bodemgezondheid 1 Weerbaar substraat belangrijk? Biologische substraatkwaliteit wordt steeds belangrijker Meer belangstelling en

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Kassen en tuinbouw 4 3. Soorten kassen 6 4. In de kas 8 5. Voor en nadelen Het Westland 13 7.

inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Kassen en tuinbouw 4 3. Soorten kassen 6 4. In de kas 8 5. Voor en nadelen Het Westland 13 7. In de kas inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Kassen en tuinbouw 4 3. Soorten kassen 6 4. In de kas 8 5. Voor en nadelen 12 6. Het Westland 13 7. Bijzondere kassen 14 8. Filmpjes 16 Pluskaarten 17 Bronnen en

Nadere informatie

TELEN MET ORGANISCHE MESTSTOFFEN OP ORGANISCH SUBSTRAAT; EEN MAKKIE OF TOCH NIET ZO EVIDENT?

TELEN MET ORGANISCHE MESTSTOFFEN OP ORGANISCH SUBSTRAAT; EEN MAKKIE OF TOCH NIET ZO EVIDENT? TELEN MET ORGANISCHE MESTSTOFFEN OP ORGANISCH SUBSTRAAT; EEN MAKKIE OF TOCH NIET ZO EVIDENT? Proefcode: GG11 TOTT01 en 02 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

Betere gebouwprestaties met Kingspan. Het zit m in de grijze cellen

Betere gebouwprestaties met Kingspan. Het zit m in de grijze cellen Betere gebouwprestaties met Kingspan Het zit m in de grijze cellen Het zit m in de grijze cellen QuadCore is de nieuwste generatie isolatie, een door Kingspan zelf ontwikkelde hybride isolatietechniek.

Nadere informatie

GREENCARE INTERIOR PLANTS

GREENCARE INTERIOR PLANTS GREENCARE INTERIOR PLANTS Index Inhoud Introductie 5 Hydrocultuur 7 Welke plant kiest u? 10 Een plantenbak voor elk interieur 12 Totale ontzorging 15 Een gepersonaliseerde oplossing 16 Speciale projecten

Nadere informatie

Dit is Chemours in Dordrecht

Dit is Chemours in Dordrecht Dit is Chemours in Dordrecht Dit is de Chemours fabriek, die sinds 1959 in Dordrecht staat. Het is de belangrijkste productielocatie in Europa voor fluorpolymeren: kunststoffen zoals Teflon en Viton. Een

Nadere informatie

The more you know the better you grow

The more you know the better you grow The more you know the better you grow DEZE WEEK 1,6 kg/m VERLAGING VAN HET WG 31 mei 01 10,1 % 6-31 mei 04: 06: 08: 10: 1: 14: A 31 MEI 01 1,6 Meest recente oogst Week 1 1,6 kg/m kg 48.750 kg kg/m Oogst

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Met CLIMAFLEX op basis van NMC Naturefoam samen tegen klimaatverandering

Met CLIMAFLEX op basis van NMC Naturefoam samen tegen klimaatverandering Met CLIMAFLEX op basis van NMC Naturefoam samen tegen klimaatverandering De eerste flexibele buisisolatie voor technische inrichtingen met duurzame grondstoffen nmc-naturefoam.com Het internationaal klimaatbeleid

Nadere informatie

thema: Snel en eenvoudig te sturen

thema: Snel en eenvoudig te sturen thema: Snel en eenvoudig te sturen Groeikrachtige, vegetatieve start Supersnelle inworteling en weggroei Sturing in alle seizoenen Eenvoudiger oogsten door vaste schijf Duurzaam gebruik van water en voedingsstoffen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses

Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses Landelijke Glasgroente dag De toekomst van de tuinbouw Sjoerd Smits, HortiNova Joan Timmermans NovaCropControl Even voorstellen Sinds 003 bezig met plantsapmengen

Nadere informatie

ELITE De volgende stap in Precision Growing

ELITE De volgende stap in Precision Growing De GRODAN Groep levert innovatieve en duurzame steenwolsubstraatoplossingen aan de professionele tuinbouw. Deze oplossingen, die gebaseerd zijn op het Precision Growingprincipe, worden vooral toegepast

Nadere informatie

HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven

HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven HVAC en Koeling HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven Huizen, commerciële en industriële gebouwen

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

Slim omgaan met water en meststoffen door toepassing van sensoren: More Crop per Drop

Slim omgaan met water en meststoffen door toepassing van sensoren: More Crop per Drop Slim omgaan met water en meststoffen door toepassing van sensoren: More Crop per Drop NVTL Studiedag 1 maart 2011 Jos Balendonck, Wageningen UR Glastuinbouw Overzicht Irrigatie trends Doelstellingen van

Nadere informatie

Transporteren en plaatsen van de matten

Transporteren en plaatsen van de matten Transporteren en plaatsen van de matten Voorbereiden voor de nieuwe teelt 3-3 Levering 1 Het wordt afgeraden de matten buiten op te slaan. Sla ze op een schone en droge plek op, gescheiden van het productiegebied.

Nadere informatie

Rockfit Maak kennis met de nieuwe generatie. rockwool.nl/rockfit

Rockfit Maak kennis met de nieuwe generatie. rockwool.nl/rockfit Maak kennis met de nieuwe generatie rockwool.nl/rockfit Met trots stellen we voor: de nieuwe generatie Maak kennis met de nieuwe generatie: Mono, Mono silver, Duo, Premium en Premium silver. ROCKWOOL ontwikkelde

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

De Meerwaarde van Diffuus Licht voor Gewas & Tuinder

De Meerwaarde van Diffuus Licht voor Gewas & Tuinder De Meerwaarde van Diffuus Licht voor Gewas & Tuinder Zicht op Licht, 29 oktober 2013, Wageningen Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw Inleiding Natuurlijk zonlicht is gratis! Gratis licht voor groei,

Nadere informatie

VOORUITGANG DOOR INNOVATIE

VOORUITGANG DOOR INNOVATIE THERMO TWIN TILE : de onmiskenbare vernieuwing! Met deze nieuwste innovatie van Europe Twin Tile, kunt u heel wat energiekosten besparen! Vandaag de dag besteedt onze overheid veel aandacht aan energieverlies.

Nadere informatie

The more you know the better you grow.

The more you know the better you grow. Part of the ROCKWOOL Group The more you know the better you grow. DEZE WEEK 65.000 kg 1,6 kg/m VERLAGING VAN HET WG 31 mei 019 10,1 % 9 6-31 mei 04: 06: 08: 10: 1: 14: Gewas A 31 MEI 019 1,6 65.000 kg

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Culterra. Sport Prills. Nieuw : Rho technologie. Special Prills

Inhoudsopgave. Culterra. Sport Prills. Nieuw : Rho technologie. Special Prills Inhoudsopgave Culterra 3 Sport Prills 4 Nieuw : Rho technologie 6 Special Prills 7 2 Culterra Het produceren van hoogwaardige organische meststoffen voor meer dan 70 jaar in één van de twee fabrieken in

Nadere informatie

van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I

van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I LUIER RECYCLING in NEDERLAND NVRD meeting, Utrecht 7 september 2016 van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I 1. SUEZ in Nederland In Nederland bedienen wij meer dan 80.000 bedrijven en 545.000

Nadere informatie

Royal Groendaken. Een groen dak in een handomdraai. www.royalroofingmaterials.com

Royal Groendaken. Een groen dak in een handomdraai. www.royalroofingmaterials.com Royal Groendaken Een groen dak in een handomdraai www.royalroofingmaterials.com Duurzame Royal groendaken Groendaken zijn een steeds vaker voorkomende verschijning op daken. Dat is natuurlijk niet zonder

Nadere informatie

AUTEUR TECHNISCH DEPARTEMENT

AUTEUR TECHNISCH DEPARTEMENT 1/7 BESCHRIJVING: Watergedragen polyurethaan vrij van broeikasgassen Het product TECNOFOAM G-2040 is een twee componenten systeem (polyol en isocyanaat).bij de verwerking ontstaat er een schuim met een

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengeldichtheid en bladplukfrequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengeldichtheid en de frequentie van bladplukken

Nadere informatie

Schoon eindigen voor een schone start

Schoon eindigen voor een schone start Schoon eindigen voor een schone start Reinigen en Ontsmetten Najaar 2013 Om een goede en vooral schone start met uw nieuwe teelt te maken is het van belang om op het gebied van ziekten en plagen zo schoon

Nadere informatie

SOLIDpower. Presentatie ISSO New Business event J.W. Tolkamp 5 november 2015

SOLIDpower. Presentatie ISSO New Business event J.W. Tolkamp 5 november 2015 SOLIDpower Presentatie ISSO New Business event J.W. Tolkamp 5 november 2015 Decentraal stroom opwekken Huidige Situatie: Centrale opwekking Toekomstige situatie: Decentrale flexibele opwekking 2 3 Huidige

Nadere informatie

Technisch handboek. Akoestische corrector. Bestemd voor de PLAMECO-Franchisenemer. Technische specificatie. Dikte Eenheid Lengte max.

Technisch handboek. Akoestische corrector. Bestemd voor de PLAMECO-Franchisenemer. Technische specificatie. Dikte Eenheid Lengte max. Akoestische corrector 1cm Technische specificatie Materiaal Dikte Eenheid Lengte max. (rol) Toepassing Polyester 1 cm 3,1 m 30 m ALLEEN wandmontage Omschrijving: Plamecoestiek is een geluidsabsorberend

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

Nieuwe teeltsysytemen in de boomkwekerij Irrigatiesystemen en sensoren

Nieuwe teeltsysytemen in de boomkwekerij Irrigatiesystemen en sensoren Nieuwe teeltsysytemen in de boomkwekerij Irrigatiesystemen en sensoren BOGO project Nieuwe teeltsystemen December, 2013 Henk van Reuler Inhoud Teelt uit de grond U systeem (teelt in goten) Laanbomen in

Nadere informatie

Het onderhoud van groene daken en gevels in professionele handen

Het onderhoud van groene daken en gevels in professionele handen Het onderhoud van groene daken en gevels in professionele handen De groene daken en gevels van LooHorst Dak- & Gevelgroen Daktuinen staan volop in de belangstelling. Zowel in het kader van verfraaiing,

Nadere informatie

Dit mag u heel letterlijk nemen: tuinen die aan een muur hangen.

Dit mag u heel letterlijk nemen: tuinen die aan een muur hangen. Bomen en planten hebben altijd al structureel onderdeel uitgemaakt van onze leefomgeving. Echter op veel plaatsen is het groen verdwenen of heeft het nooit een duidelijke en belangrijke plek kunnen krijgen,

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Geeft bodemziekten geen ruimte!

Geeft bodemziekten geen ruimte! Geeft bodemziekten geen ruimte! Een gezonde plant begint bij een gezond wortelstelsel Trianum is een nieuw middel dat de wortels van tal van gewassen versterkt en beschermt tegen ziekten als Fusarium,

Nadere informatie

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw 2-takt en 4-takt brandstof Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw De keuze van de juiste brandstof De kant-en-klare speciale brandstoffen van Oest voor 2- en 4-takt motoren hebben

Nadere informatie

Het energiezuinige alternatief voor daglichtverlenging

Het energiezuinige alternatief voor daglichtverlenging Horticulture LED Solutions GreenPower LED flowering lamp 220-240 V Het energiezuinige alternatief voor daglichtverlenging Laat uw bedrijf floreren Philips GreenPower LED flowering lamp 2 Philips GreenPower

Nadere informatie

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO ProSafe PROSAFE CLEAN AIR SOLUTIONS DIE ALLE PROCESSEN BESCHERMEN, VAN MELK TOT MEDICIJNEN PROCESVEILIGHEID, HOE GARANDEREN WIJ DIE?

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie GT-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. NATUURBEHEER & LANDBOUW www.hydrorock.com Natuurbeheer en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen

Nadere informatie

Koop, huur of lease. Verrassend natuurlijk binnenklimaat. kantoren horeca winkels. Planttotaal Naaldwijkseweg PA Wateringen

Koop, huur of lease. Verrassend natuurlijk binnenklimaat. kantoren horeca winkels. Planttotaal Naaldwijkseweg PA Wateringen Planttotaal Naaldwijkseweg 61 2291 PA Wateringen 0174-629311 06-53708385 info@planttotaal.info www.planttotaal.info KvK 62445421 BTW NL215684928B01 planttotaal planttotaal planttotaal Verkoopbemiddeling

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengelheid en frequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengelheid en de frequentie van ken op de arbeidsduur en

Nadere informatie

Scotchcast. Kabelhars 2160. Productomschrijving. Toepassing. Eigenschappen. RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC

Scotchcast. Kabelhars 2160. Productomschrijving. Toepassing. Eigenschappen. RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC Scotchcast Kabelhars 2160 RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC Productomschrijving Scotchcast 2160 is een ongevulde, koud hardende, 2-componenten polyurethaan hars. De hars is ontwikkeld voor elektrische

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

Slim omgaan met water en meststoffen door toepassing van sensoren: More Crop per Drop. NVTL Studiedag - 1 maart 2011

Slim omgaan met water en meststoffen door toepassing van sensoren: More Crop per Drop. NVTL Studiedag - 1 maart 2011 Slim omgaan met water en meststoffen door toepassing van sensoren: More Crop per Drop NVTL Studiedag - 1 maart 2011 Jos Balendonck, Wageningen UR Glastuinbouw Overzicht Irrigatie trends Doelstellingen

Nadere informatie

2.2 krafton kwaliteitscontrole en kwaliteitssysteem

2.2 krafton kwaliteitscontrole en kwaliteitssysteem 1. Over ons: Krafton (voorheen Bijl Profielen) Krafton is ruim 40 jaar geleden begonnen als Bijl Profielen en is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde producent van glasvezelversterkte polyester

Nadere informatie

Gewasgezondheid in relatie tot substraatsamenstelling (Input-output Fase IV)

Gewasgezondheid in relatie tot substraatsamenstelling (Input-output Fase IV) Gewasgezondheid in relatie tot substraatsamenstelling (Input-output Fase IV) Effect twee vulgewichten op opbrengst en kwaliteit Johan Baars, Anton Sonnenberg & Pieter de Visser & Chris Blok Dit project

Nadere informatie

Pro Foam Flexible NBS Combibox. Product. Volumes. Eigenschappen

Pro Foam Flexible NBS Combibox. Product. Volumes. Eigenschappen Product Set van:10 Pro Foam Flexible NBS + NBS Pistool Compact + PUR Cleaner NBSPro Foam Flexible is specifiek ontwikkeld voor: Afdichting van PVC en ALU schrijnwerk: vangt beweging van deze materialen

Nadere informatie

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Toepassing van moleculaire technieken voor monitoring van bodemschimmels in de glastuinbouw: van droom naar werkelijkheid Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Monitoring schimmels in

Nadere informatie

Gialte (E20B.0132) Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen

Gialte (E20B.0132) Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen Teeltrichtlijnen Gialte (E20B.0132) Raseigenschappen Lichtgeel geblokte paprika Tm:0-3 resistent Niet gevoelig voor gedegenereerde planten Vrij open, maar relatief compact gewas Eenvoudige zetting Uniforme

Nadere informatie

Behoud effectief middelenpakket: verantwoord gebruik en risico van einde toelating. Arjan de Bever Berkel Enschot 27 maart 2013

Behoud effectief middelenpakket: verantwoord gebruik en risico van einde toelating. Arjan de Bever Berkel Enschot 27 maart 2013 Behoud effectief middelenpakket: verantwoord gebruik en risico van einde toelating Arjan de Bever Berkel Enschot 27 maart 2013 Inhoud presentatie Emissie oppervlaktewater Normen & waarden Kaderrichtlijn

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT Bladnr. 1 van 7 2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS Bladnr. 2 van 7 PAR 01 TEKENINGEN... 02 PEILEN EN HOOFDAFMETINGEN... 03 KWALITEITSBORGING Bij het opstellen van een kwaliteitsplan, zoals bedoeld in

Nadere informatie

Onderzoek naar CARC CHEMICAL AGENT RESISTANT COATING

Onderzoek naar CARC CHEMICAL AGENT RESISTANT COATING Onderzoek naar CARC CHEMICAL AGENT RESISTANT COATING Onderzoek naar het gebruik van gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS-locaties, chroom-6 en CARC, en de gevolgen voor de gezondheid van (ex-)medewerkers

Nadere informatie

SLA DE GROND UIT. Duurzame, industriële, jaarrond teelt van sla in kassen. 10 maart 2015, Peter van Weel en Jan Janse

SLA DE GROND UIT. Duurzame, industriële, jaarrond teelt van sla in kassen. 10 maart 2015, Peter van Weel en Jan Janse SLA DE GROND UIT Duurzame, industriële, jaarrond teelt van sla in kassen 10 maart 2015, Peter van Weel en Jan Janse De wereld verandert en zo ook de eisen van de afnemers ten aanzien van sla Jaarrond belevering

Nadere informatie

Checklist gedrag ph in Organische Substraten

Checklist gedrag ph in Organische Substraten Checklist gedrag ph in Organische Substraten Met deze checklist kan inzicht worden gekregen hoe de ph zich gedraagt in een organisch substraat en waarom deze eventueel afwijkt van de verwachte waarde.

Nadere informatie

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product M. Kersten, L. Voorbij en W. Verkerke Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw april 2002 PPO nr 420029 2002 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Gialte (E20B.0132) enzazaden.nl. Teeltrichtlijnen. Raseigenschappen

Gialte (E20B.0132) enzazaden.nl. Teeltrichtlijnen. Raseigenschappen Gialte (E20B.0132) Teeltrichtlijnen Raseigenschappen Lichtgeel geblokte paprika Tm:0-3 resistent Niet gevoelig voor gedegenereerde planten Vrij open, maar relatief compact gewas Eenvoudige zetting Uniforme

Nadere informatie

Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen

Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen www.icl-sf.nl Meer met minder Gecontroleerd vrijkomende meststoffen Gecontroleerd vrijkomende meststoffen zijn meststofkorrels met daaromheen

Nadere informatie

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT

2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS CONCEPT Bladnr. 1 van 6 2. BESCHRIJVING 2.1 ALGEMENE GEGEVENS Bladnr. 2 van 6 PAR 01 TEKENINGEN... 02 PEILEN EN HOOFDAFMETINGEN... 03 KWALITEITSBORGING Bij het opstellen van een kwaliteitsplan, zoals bedoeld in

Nadere informatie

UGro, premium kwaliteit kokos

UGro, premium kwaliteit kokos UGro, premium kwaliteit kokos UGroCoco is een gamma van hoge kwaliteit kokos substraten, veenvrij, biologisch afbreekbaar en ecovriendelijk. Het is ontworpen om u te helpen de beste resultaten te verkrijgen

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

APPENDIX. Nederlandse samenvatting

APPENDIX. Nederlandse samenvatting APPENDIX Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting SAMENVATTING Therapeutische eiwitten zijn veelbelovende geneesmiddelen voor de behandeling van ernstige en levensbedreigende ziekten. De ingewikkelde

Nadere informatie

Precision Growing Emissie-vrij telen

Precision Growing Emissie-vrij telen LTO waterdagen - GRODAN - 2015 Precision Growing Emissie-vrij telen Gert-Jan Goes oktober november 2015 1 Agenda In perspectief Emissie-vrij Eigenschappen substraat Meten = Weten Precision Growing tijdens

Nadere informatie

Verslag Switch proef najaar 2009

Verslag Switch proef najaar 2009 Verslag Switch proef najaar 2009 De enige reden waarom deze proef is opgezet is het eenvoudige feit dat fabrikant Syngenta aangeeft dat Switch onder drogende omstandigheden gespoten zou moeten worden.

Nadere informatie

Biologische grondontsmetting met alternatieve grondstoffen BO

Biologische grondontsmetting met alternatieve grondstoffen BO Biologische grondontsmetting met alternatieve grondstoffen BO 12.10 007.04 Daniël Ludeking, Pim Paternotte Wageningen UR Glastuinbouw Willemien Runia, Leendert Molendijk PPO AGV Wat is biologische grondontsmetting?

Nadere informatie

Betere gebouwprestaties met Kingspan. Het zit m in de grijze cellen

Betere gebouwprestaties met Kingspan. Het zit m in de grijze cellen Betere gebouwprestaties met Kingspan Het zit m in de grijze cellen Het zit m in de grijze cellen QuadCore is de nieuwste generatie isolatie, een door Kingspan zelf ontwikkelde hybride isolatietechniek.

Nadere informatie

OVER LANO MARKTSEGMENTEN LANO LANO LANDSCAPING LANO SPORTS MILIEU VEILIGHEID. Marc Vanslambrouck SHEQ Manager Prebes 10 december 2013

OVER LANO MARKTSEGMENTEN LANO LANO LANDSCAPING LANO SPORTS MILIEU VEILIGHEID. Marc Vanslambrouck SHEQ Manager Prebes 10 december 2013 OVER LANO MARKTSEGMENTEN LANO LANO LANDSCAPING LANO SPORTS MILIEU VEILIGHEID Marc Vanslambrouck SHEQ Manager Prebes 10 december 2013 GESCHIEDENIS De huidige structuur van Lano dateert uit 1970 toen drie

Nadere informatie

Na-isolatie, Yello-by-Isover Maximaal rendement met minimale inspanningen.

Na-isolatie, Yello-by-Isover Maximaal rendement met minimale inspanningen. Na-isolatie, Yello-by-Isover Maximaal rendement met minimale inspanningen. Waarom uw bestaande muur na-isoleren? EVIDENTE VOORDELEN Met spouwmuurisolatie geniet een gebouw in de eerste plaats van alle

Nadere informatie

BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT

BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT NATUURLIJKE KRACHT Als producent van bomen en planten maakt u de wereld mooier. Het kweken hiervan wordt echter een steeds grotere

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie GT-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Chemische industrie in Duitsland

Chemische industrie in Duitsland Chemische industrie in Duitsland 1. Actuele situatie van de chemische industrie in Duitsland In vergelijking met het vorige kwartaal steeg de productie in het derde kwartaal van 2012 met 1,5 procent, terwijl

Nadere informatie

Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact

Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact Food Safety Conferentie Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact Introductie Voorstelling Federatie NRK Algemeen kader voedselcontact wetgeving Wat brengt de toekomst? Federatie

Nadere informatie

Resultaten proeven 2017/2018. Sonsation bijeenkomst 29 augustus 2018

Resultaten proeven 2017/2018. Sonsation bijeenkomst 29 augustus 2018 Resultaten proeven 2017/2018 Sonsation bijeenkomst 29 augustus 2018 Inhoud Monitoring: Trayplantopkweek 2017 Productie verse teelt 2018 Monitoring trayplantopkweek 2017 Monitoring Sonsation & Sonata Drie

Nadere informatie