VEILIG VLUCHTEN ONDER DRUK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIG VLUCHTEN ONDER DRUK"

Transcriptie

1 VEILIG VLUCHTEN ONDER DRUK

2 VEILIG VLUCHTEN ONDER DRUK Het doel van een trappenhuis overdruksysteem is het rookvrij houden van vluchtwegen (trappenhuizen) door het creëren van drukverschillen tussen de vluchtweg en de ruimte waarin de brand heerst. Door dit drukverschil wordt voorkomen dat rook het trappenhuis in stroomt en kan men via een rookvrije vluchtweg veilig het pand verlaten. HC TS heeft het beste passieve systeem in de markt gevonden en in eigen huis een actief systeem ontwikkeld. De kracht van het HC TS trappenhuis overdruksysteem is ontstaan uit de uitgebreide kennis en ervaring van HC S op het gebied van veiligheidinstallaties in parkeergarages, van HC Barcol-Air op het gebied van luchtverdeeltechniek en brandkleppen en van HC RT op het gebied van regeltechniek. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van het passieve en actieve overdruksysteem waarvan het laatste uitblinkt in betrouwbaarheid, extra veiligheid voor de brandweer en gebruiksgemak voor de gebouwbeheerder. Door het samenwerkingsverband met de toonaangevende, Duitse firma Eichelberger is een compleet productenpakket toegevoegd voor passieve overdruksystemen. Eichelberger heeft een jarenlange ervaring in het adviseren, engineeren, uitvoeren en begeleiden van overdruksystemen en is een begrip in diverse Europese landen. Deze opgedane kennis en ervaring zijn een voordeel voor het samenstellen van overdruksystemen conform de Nederlandse regelgeving en de implementatie in een gebouw. Nieuwe regelgeving Het nieuwe Bouwbesluit 2012 stelt zwaardere eisen aan de veiligheid: - Trappenhuizen hoger dan 20 meter (voorheen 50 meter) dienen voorzien te worden van sluizen. - De toegang tot een trappenhuis die in een veiligheidsvluchtroute ligt mag alleen via een niet-besloten ruimte worden bereikt. - Bij een gebouw met één vluchtroute waar meer dan 150 personen op aangewezen zijn, mag deze alleen worden bereikt via een niet-besloten ruimte. - Gebouwen hoger dan 70 meter of dieper dan 8 meter dienen hetzelfde veiligheidsniveau te hebben als andere gebouwen. De overdruksystemen van HC TS kunnen hiervoor als gelijkwaardige oplossing worden toegepast. De overdruksystemen worden ontworpen volgens de geldende nationale of internationale normen en richtlijnen. Een overdruksysteem bevat de volgende onderdelen: Een luchttoevoersysteem Een overdrukcompensatie Een luchtafvoersysteem Aangesloten op de overdrukruimte (trappenhuis of sluis) om een overdruk te kunnen creëren. Bij een te groot drukverschil kunnen deuren niet geopend worden door gebruikers. Een overdrukcompensatie voorkomt dit. Een toerenregeling of overdrukuitlaat kan dit realiseren. Opdat rook en warmte uit het brandcompartiment kan worden afgevoerd en er een bepaalde luchtsnelheid kan worden gegarandeerd over de deur tussen het trappenhuis en brandcompartiment.

3 VEILIG VLUCHTEN ONDER DRUK Belangrijke ontwerpcriteria Bij een eventuele brand dienen trappenhuizen en voorruimten vrij te blijven van rook. Om dit te realiseren zijn de trappenhuizen voorzien van een overdrukinstallatie die verse buitenlucht toevoert na een melding van de automatische brandmeldinstallatie. Daarbij zijn de volgende ontwerpcriteria opgesteld bij gesloten deuren en geopende deuren in het trappenhuis: Drukcriterium: indien alle deuren gesloten zijn, dient er over alle kieren en naden een drukverschil gehandhaafd te worden tussen het trappenhuis en het aansluitende rookcompartiment. Een extra randvoorwaarde daarbij is dat de kracht om een deur te openen (de kracht op een deurklink) niet hoger mag zijn dan 100 Newton. Dat betekent dat de druk op de deur in het trappenhuis samen met de kracht van de deurdranger de 100 Newton niet mag overschrijden. Over het algemeen kan worden gekozen voor een ontwerpdruk van 50 a. Luchtsnelheidcriterium: wanneer er op de laag waar brand heerst een deur geopend is tussen het trappenhuis en het rookcompartiment, dient er een minimale luchtsnelheid gehandhaafd te worden. Voor evacuatiedoeleinden varieert de ontwerpluchtsnelheid tussen de 0,5 en 1,0 m/s (afhankelijk van voorgeschreven norm). Voor repressieve doeleinden is een ontwerpsnelheid van 2,0 m/s benodigd. assief of actief? assief systeem Een passief systeem bestaat uit een toevoerventilator en -afhankelijk van de bouwkundige situatie- drukafhankelijke zelfregelende klep of kleppen. De ventilator voert op vol vermogen lucht toe in het trappenhuis. De kleppen worden vooraf ingesteld op de gewenste druk. Bij dichte deuren wordt overtollige lucht door de zelfregelende klep afgevoerd. De druk in het trappenhuis wordt gehandhaafd door de drukafhankelijk zelfregelende klep. Kenmerkend voor dit systeem is dat er geen elektronische besturing of sensoren aanwezig zijn die de actuele druk meten.

4 VEILIG VLUCHTEN ONDER DRUK Actief systeem Over het algemeen zijn overdrukinstallaties opgebouwd uit druksensoren die aangesloten zijn op een regelkast met frequentieomvormer die -afhankelijk van de gemeten druk- het toerental regelt van de ventilatoren in het trappenhuis. Eventuele kleppen worden motorisch aangestuurd vanuit dezelfde regelkast. Dit is een actief systeem omdat een meet- en regelsysteem sturingen verricht, zoals bijvoorbeeld een toerenregeling, op basis van de actueel gemeten drukken met behulp van sensoren. Dit leidt tot kostenbesparing voor service en onderhoud en vergemakkelijkt de verplichte periodieke testen die de gebruiker maandelijks dient uit te voeren. Kenmerken passief systeem Kenmerken actief systeem Kenmerken ACTIEF+ systeem Geen sensoren Snelle reactietijd Gepatenteerde drukontlastklep Combinatie met natuurlijke ventilatie mogelijk Combinatie met daglicht mogelijk Eenvoudig en doeltreffend van opzet Ventilator met gestabiliseerde curve Actief regelend Besturing op basis van sensoren Geen drukontlastklep nodig Combinatie met dagelijkse ventilatie mogelijk Automatisch aanpassend aan veranderende omstandigheden Groot regelbereik en instelbare bandbreedte Geschikt voor intern gelegen trappenhuizen Verhoogde veiligheid en betrouwbaarheid eriodieke zelftest van alle componenten Alle componenten zijn bewaakt op functioneren Monitoren op afstand: via GBS en via internet (onderhoudsbedrijf) Melden storingen: visueel, akoestisch en via Combinatie met dagelijkse ventilatie mogelijk Kostenbesparing service en onderhoud EICHELBERGER Voorbeeld van een passief overdruksysteem met zelfregelende kleppen. In het trappenhuis wordt buitenlucht toegevoerd met een ventilator. Bij gesloten deur(en) wordt door de overdruk die ontstaat de zelfsluitende- en drukinstelbare klep geopend. Hierdoor kan overtollige lucht uit de ruimte ontsnappen, waardoor de druk in de ruimte binnen de gestelde eisen blijft. Als de deur wordt geopend, zal de lucht door de deur ontsnappen en de zelfregelende klep sluiten.

5 Overzicht passief overdruksysteem: Eenvoudig en doeltreffend Rookmelder Luchttoevoersysteem Drukcompensatie met optioneel: - Dagelijkse ventilatie - Dakunit met daglichtvoorziening Luchtafvoersysteem Open deur BMC RK Brandmeldcentrale met bekabeling naar rookmelders en regelkast Compartiment Trappenhuis Overzicht actief overdruksysteem: Intelligent management & monitoring Regelkast Toevoerventilator Luchtafvoersysteem Rookmelder Brandventilator conform NEN-EN Open deur Luchttoevoersysteem Rookklep conform NEN-EN en stalen rooster Brandschacht BMC Compartiment RK Trappenhuis Drukverschilopnemer Regelsnelheid Brandmeldcentrale met bekabeling naar rookmelders en regelkast Regelkast Toevoerventilator In een overdruksysteem kunnen fluctuerende en te hoge drukverschillen optreden. De mate van fluctuatie hangt af van de hoogte van het trappenhuis en het aantal deuren. De geselecteerde componenten dienen op deze drukverschillen te kunnen reageren. De snelheid waarmee dit gebeurt, heeft invloed op deze drukverschillen. Is de regelsnelheid te langzaam, dan kan dit leiden tot kortstondige hoge drukverschillen. Is de regelsnelheid te snel, dan kan dit leiden tot het pendelen van de ventilator waardoor de overdrukinstallatie instabiel wordt. HC TS heeft de regelsnelheid voor de passieve en actieve overdruksystemen onderzocht en de oplossing gevonden in een gepatenteerde overdrukcompensatie. HC TS heeft technologieën ontwikkeld waardoor de betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid worden verhoogd ten opzichte van de conventionele systemen. Daarbij wordt het systeem niet alleen beter beheersbaar, maar is door toepassing van digitale technieken het systeem zeer flexibel en volledig programmeerbaar. Inbedrijfstellen is hierdoor sneller en eenvoudiger uit te voeren. Doordat het systeem volledig adresseerbaar is en alle onderdelen communiceren met hetzelfde protocol, kan worden volstaan met een eenvoudige communicatiekabel die fail-safe wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op kabelkosten ten opzichte van conventionele systemen. Het regelsysteem voldoet daarbij aan de huidige stand met betrekking tot de geldende regelgeving en is volledig autonoom.

6 HC TS ACTIEF+ overdruksysteem Brandveiligheidsinstallaties dienen te functioneren bij een calamiteit. Betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid verhogen de veiligheid en geven aanwezige personen de bescherming die men mag verwachten van een brandveiligheidsinstallatie. Dit wordt bereikt als de stilstandstijd door het falen van componenten tot een minimum wordt beperkt. Met deze uitgangspunten is het ACTIEF+ overdruksysteem ontwikkeld. Dit systeem informeert de gebruiker over de status van de installatie. Het systeem bestaat uit de volgende modules: Een nieuwe dimensie in Fire Safety! FSI Fire Safety Interface Alle onderdelen van de overdrukinstallatie worden gevisualiseerd in processchema s en voorzien van actuele meetwaarden. Door een koppeling met het gebouwbeheersysteem kan een beheerder direct de actuele stand aflezen. In combinatie met een internetmodule heeft de afdeling service en onderhoud inzage bij een eventuele storing. FSS Fire Security Signal Onder alle omstandigheden heeft de sturing vanuit de brandmeldcentrale de eerste prioriteit en voorrang op de overige protocollen. er verdieping is een FSS-protocol programmeerbaar. Functionele meetwaarden worden bewaakt, zodat de druk bij dichte deuren de openingkracht niet overschrijdt en bij open deuren voldoende lucht door de deuropening stroomt. IMRS Intelligent Monitor and Reporting System Alle onderdelen worden bewaakt op hun functies. Meetwaarden en stuursignalen worden 20 keer per minuut verwerkt en vergeleken op hun functionaliteit. Bij afwijkingen of een eventuele storing wordt dit direct gemeld worden aan het FSI en aan de AMS module (optioneel). Het IMRS heeft een logfunctie waardoor alle storingen, handelingen en toegang van gebruikers geregistreerd worden. AMS Automatic Mail Support Genereert automatisch een naar één of meerdere adressen en wordt toegepast in combinatie met module IMRS. Het is mogelijk om een tijds afhankelijke, aanvullende te sturen, mocht de storing na bijvoorbeeld 24 uur niet verholpen zijn. De mogelijkheid is aanwezig om hier andere adressen aan te koppelen. AC Access Control er gebruiker is het toegangsniveau met daarbij behorende bevoegdheden in te stellen. Op deze manier kan alleen voor dat deel toegang verkregen worden waar de desbetreffende persoon verantwoordelijk voor is. Een servicemedewerker zal meer bevoegdheid hebben dan een gebouwbeheerder. Verantwoordelijkheden worden schriftelijk vastgelegd in het logboek. SMART Self Monitoring Analysis and Reporting Technology Zorgt ervoor dat alle functionele componenten zoals ventilatoren, kleppen en sensoren automatisch periodiek worden getest op hun werking. Er wordt een analyse gemaakt van de afwijkingen en gerapporteerd aan de beheerder of opgeleid persoon. Tevens kan er een automatisch gegenereerd bericht inclusief rapport naar een vooraf afgesproken adres worden gestuurd. Dit kan bijvoorbeeld service en onderhoud of een ander tussenpersoon betreffen Afhankelijk van het gewenste veiligheidsniveau kan een dergelijke testcyclus wekelijks, maandelijks of per kwartaal ingesteld worden. ostbus AD Waalwijk T +31 (0) I E hcts-info@hcgroep.com

HC GROEP LUCHTPOST DE NIEUWSTE DIVISIE VAN HC GROEP: HC TS. HC TS Trappenhuis overdruksystemen. Februari 2012

HC GROEP LUCHTPOST DE NIEUWSTE DIVISIE VAN HC GROEP: HC TS. HC TS Trappenhuis overdruksystemen. Februari 2012 HC GROEP LUCHTPOST HC TS Trappenhuis overdruksystemen Februari 2012 Met de oprichting van HC TS worden trappenhuis overdruksystemen aan het portfolio van de HC Groep toegevoegd. Het doel van een trappenhuis

Nadere informatie

OVERDRUK INSTALLATIES NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM. Building & Industry

OVERDRUK INSTALLATIES NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM. Building & Industry NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM Building & Industry WERKING VAN HET SYSTEEM VOOR GEBOUWEN Overdrukinstallaties worden ontworpen om vluchtroutes en brandweerschachten te beschermen. Dit wordt bereikt door het

Nadere informatie

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing)

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) EVEN VOORSTELLEN Daniek de Jager Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en inspectie

Nadere informatie

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo. Overdrukinstallaties Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.nl Whitepaper 2015 Colt International Licensing Ltd. Overdrukinstallaties:

Nadere informatie

Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen. Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International

Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen. Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International Even voorstellen Alcedo Roy Hendriks, adviseur brandveiligheid & bouwfysica Colt

Nadere informatie

Rookbeheersing. Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden. Ronald Driessens. rookbeheersingsdeskundige

Rookbeheersing. Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden. Ronald Driessens. rookbeheersingsdeskundige Rookbeheersing Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden Ronald Driessens rookbeheersingsdeskundige Inhoud presentatie Rookbeheersing: Wat is rookbeheersing? Wanneer wordt het toegepast? Waaruit

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Overdrukinstallatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Overdrukinstallatie VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING Overdrukinstallatie (Nieuwbouw) Versie: 01-11-2010 Pagina 1 van 11 1 Handleiding Rapport van Oplevering Overdrukinstallaties Dit rapport van oplevering

Nadere informatie

1200 Serie Brandmeldcentrale van Bosch Beveiliging van het meest dierbare

1200 Serie Brandmeldcentrale van Bosch Beveiliging van het meest dierbare 1200 Serie Brandmeldcentrale van Bosch Beveiliging van het meest dierbare 2 1200 Serie Brandmeldcentrale Installatie van een veilig gevoel Volledige bescherming aangepast aan uw wensen De 1200 Serie Brandmeldcentrale

Nadere informatie

Service en onderhoud. Wat ons betreft begint service en onderhoud al bij het nadenken over de techniek.

Service en onderhoud. Wat ons betreft begint service en onderhoud al bij het nadenken over de techniek. Service en onderhoud Wat ons betreft begint service en onderhoud al bij het nadenken over de techniek. Erkend installatie- en onderhoudsbedrijf voor sprinklers en brandmeldinstallaties Eén aanspreekpunt

Nadere informatie

Regel omschrijving: Ventilatie regeling Kampmann

Regel omschrijving: Ventilatie regeling Kampmann Regel omschrijving: Ventilatie regeling Kampmann Doel: De regeling regelt de cv klep, lucht inlaat klep en de ventilator van de mengluchtheater(s) en geeft een recirculatie groep vrij. De mengluchtregeling

Nadere informatie

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 2 U hoeft zich geen zorgen meer te maken met de 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Het systeem wordt gedefinieerd door uw wensen

Nadere informatie

Sjaak Taal. Omgevingsvergunning. Gecertificeerde BMI/OAI (BIO) Inspectiecertificaat

Sjaak Taal. Omgevingsvergunning. Gecertificeerde BMI/OAI (BIO) Inspectiecertificaat Page 1 Sjaak Taal Portfoliomanager Fire Safety Siemens Building Technologies 55 jaar 34 jaar actief in de brandmeldtechniek 10 jaar brandweer Den Haag (Haaglanden) 24 jaar Siemens NL Vertegenwoordiger

Nadere informatie

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid Rudolf van Mierlo www.efectis.nl 1 Inhoud o 18.30-19.00 Inloop o 19.00-19.40 Achtergrond: Bouwbesluit o 19.40-19.50 Pauze + aansturing van NEN 6075 o 19.50-20.30 Bepaling

Nadere informatie

ABLOY Nederland Deuren in vluchtroutes bouwbesluit 2012

ABLOY Nederland Deuren in vluchtroutes bouwbesluit 2012 ASSA Vluchtwegtechniek ABLOY Nederland Deuren in vluchtroutes bouwbesluit 2012 Ruud Leijser Project adviseur ASSA ABLOY is the global leader in door opening solutions, dedicated to satisfying end-user

Nadere informatie

Veilig, flexibel en intelligent EMKA Rack Management.

Veilig, flexibel en intelligent EMKA Rack Management. Veilig, flexibel en intelligent EMKA Rack Management www.emka-electronics.com Monitoring Service Toegangscontrole 2 Veiligheid voor alles Rack Management van EMKA Electronics De verscherpte voorschriften

Nadere informatie

CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES

CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES Hefas Branddetectie BV biedt u een breed spectrum aan diensten en service om brandmeld-en ontruimingssystemen in gebruik te stellen,

Nadere informatie

Rapport van Onderhoud

Rapport van Onderhoud 1. Gegevens Werkbonnummer: 2M131688 Datum opmaak: 11-12-2013 Bouwwerk: Soort: School, onderwijsfunctie Adres: Sportstraat 3, 1767CD, Kolhorn Eigenaar / Beheerder: Adres: Stichting Surplus, Postbus 1740AJ

Nadere informatie

Helvar in Nederland. Helvar in Nederland. Helvar & Lighting Controls. Wat is DALI. Stand-alone systeem. Netwerk systeem. Gebouwbeheersysteem

Helvar in Nederland. Helvar in Nederland. Helvar & Lighting Controls. Wat is DALI. Stand-alone systeem. Netwerk systeem. Gebouwbeheersysteem Helvar in Nederland Helvar & Lighting Controls Wat is DALI Helvar in Nederland Stand-alone systeem Netwerk systeem Gebouwbeheersysteem Noodverlichting Helvar Oy, Finland Onafhankelijke fabrikant van componenten

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid.

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid. ADVIES Registratienummer: Betreft: Adviesaanvraag upgrade tweede vluchtmogelijkheid of enkele vluchtroute op galerij Trefwoorden: Verbouw, handhaving, zorgplicht, vluchtroute, beschermde route, enkele

Nadere informatie

Technische fiche Healthconnector

Technische fiche Healthconnector v01 - mei 2015 De RENSON Healthconnector regelt per lokaal de afgevoerde (verontreinigde) binnenlucht in gecentraliseerde ventilatiesystemen. Toepassingsgebied Geschikte oplossing om vraaggestuurde ventilatie

Nadere informatie

Wat is DALI? VSA s of LED drivers van elk merk/ fabrikaat kunnen in een installatie doorelkaar toegepast worden. (Osram, Philips, Helvar)

Wat is DALI? VSA s of LED drivers van elk merk/ fabrikaat kunnen in een installatie doorelkaar toegepast worden. (Osram, Philips, Helvar) Wat is DALI? DALI is een intelligent systeem waarin verschillende componenten met elkaar communiceren, gericht op verlichting, energiebesparing en bedieningsgemak. Digital Addressable Lighting Interface

Nadere informatie

Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN

Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN VOORZIENINGEN Bestaande preventieve voorzieningen en maatregelen dienen in kaart te worden gebracht en te worden geanalyseerd. In een aantal gevallen, b.v. bij brandblusmiddelen,

Nadere informatie

Memo. Inleiding. blad 1 van 5

Memo. Inleiding. blad 1 van 5 Memo memonummer 2 datum 29 mei 2017 aan D.de Bruin CWT Europe van ir. Klaas Jan de Boer Antea Group kopie ing. Henk Jan Schuurman Antea Group project Nieuwbouw Latexweg op-en overslag Dutch Cacao projectnr.

Nadere informatie

Beheer en onderhoud RWA installatie parkeergarage

Beheer en onderhoud RWA installatie parkeergarage Beheer en onderhoud RWA installatie parkeergarage - 1 - Inhoud 1. Inleiding 2. Aansturing systeem in normaalbedrijf 3. Aansturing systeem in brandbedrijf 4. Beheer en onderhoud Bijlage Bijlage I Checklist

Nadere informatie

BEDIENINGSINSTRUCTIE. BRANDMELDCENTRALE TYPE FlexES control. Inhoudsopgave: Hfst Onderwerp Blz. 1 Inleiding 2

BEDIENINGSINSTRUCTIE. BRANDMELDCENTRALE TYPE FlexES control. Inhoudsopgave: Hfst Onderwerp Blz. 1 Inleiding 2 Inhoudsopgave: Hfst Onderwerp Blz 1 Inleiding 2 2 Status Indicaties 3 2.1 Aanzicht bedieningsgedeelte 3 2.2 Status normaal bedrijf 4 2.3 Status brandalarm en vooralarm 4 2.4 Status storing en systeemstoring

Nadere informatie

NOTA VAN AANVULLING (2) OP PROGRAMMA VAN EISEN

NOTA VAN AANVULLING (2) OP PROGRAMMA VAN EISEN NOTA VAN AANVULLING (2) OP PROGRAMMA VAN EISEN T.B.V. BRANDMELD- EN ONTRUIMINGSINSTALLATIE (VERVANGT NOTA VAN AANVULLING (1) D.D. 24 NOVEMBER 2014) SOM-GEBOUW GUSTAV MAHLERLAAN 24-48 / C. DEBUSSYLAAN 5-29

Nadere informatie

DOCK EQUIPMENT & INDUSTRIAL DOORS. Advanced Control Centre.

DOCK EQUIPMENT & INDUSTRIAL DOORS. Advanced Control Centre. DOCK EQUIPMENT & INDUSTRIAL DOORS Advanced Control Centre Advanced Control Centre Met het Advanced Control Centre van Loading Systems kunt u het vrachtwagenverkeer en de producten rondom uw laad- en losperron

Nadere informatie

Regelgeving BMI / OAI. Restricted Siemens Nederland 2015 All rights reserved.

Regelgeving BMI / OAI. Restricted Siemens Nederland 2015 All rights reserved. Regelgeving BMI / OAI Restricted Siemens Nederland 2015 All rights reserved. www.siemens.nl Agenda 1. Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) 2. NEN2654-1:2015 / Regeling BMI2011, versie 4 3. NEN2654-2:2018

Nadere informatie

NEN 6075: Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten

NEN 6075: Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten NEN 6075:2019 Rudolf van Mierlo (RMI@dgmr.nl) 12 juni 2019 1 NEN 6075 NEN 6075: Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten Rookverspreiding wordt steeds belangrijker vanwege: Toenemend

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

Nunu Modulentechniek Serie FM2000 Technische documentatie

Nunu Modulentechniek Serie FM2000 Technische documentatie Nunu Modulentechniek Serie FM2000 Technische documentatie t f w nunu bv besturingstechniek cybernetics postbus 5173, 3295 zh s-gravendeel mijlweg 51, 3295 kg s-gravendeel 078 6739311 078 673 4360 www.nunu.nl

Nadere informatie

Plena Public Address en gesproken woord ontruimingssysteem De snelste weg naar veiligheid

Plena Public Address en gesproken woord ontruimingssysteem De snelste weg naar veiligheid Plena Public Address en gesproken woord ontruimingssysteem De snelste weg naar veiligheid 2 Plena Public Address en gesproken woord ontruimingssysteem De snelste weg naar veiligheid Het Plena Public Address

Nadere informatie

AMS1 Schiphol-Rijk. Brandveiligheid in het kader van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen

AMS1 Schiphol-Rijk. Brandveiligheid in het kader van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen AMS1 Schiphol-Rijk Brandveiligheid in het kader van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen Rapportnummer G 18007-5-RA-001 d.d. 28 februari 2017 AMS1 Schiphol-Rijk Brandveiligheid in het kader

Nadere informatie

BNA Roadshow Bouwbesluit Programma. Nieuwe en gewijzigde begrippen Gebruiksfuncties Algemene begrippen Personenbenadering

BNA Roadshow Bouwbesluit Programma. Nieuwe en gewijzigde begrippen Gebruiksfuncties Algemene begrippen Personenbenadering BNA Roadshow Nieuwe terminologie en brandveiligheidsconcept in het Adviesburo Nieman B.V. Programma Nieuwe en gewijzigde begrippen Gebruiksfuncties Algemene begrippen Personenbenadering Brandveiligheid

Nadere informatie

Ontruimingsalarmering. Professionele ontruimingsalarmering met gesproken woord VARIODYN D1

Ontruimingsalarmering. Professionele ontruimingsalarmering met gesproken woord VARIODYN D1 Ontruimingsalarmering Professionele ontruimingsalarmering met gesproken woord VARIODYN D1 Het toepassingsgebied van ontruimingsalarmeringssystemen omvat niet enkel gebouwen waar bezoekers in groten getale

Nadere informatie

HVAC-Infobrief Toepassing van brandroosters in Nederland

HVAC-Infobrief Toepassing van brandroosters in Nederland HVAC-Infobrief: Toepassing van brandroosters in Nederland Het gebruik van brandroosters is in Nederland volledig ingeburgerd. Toch bestaan er heel wat misverstanden over de juiste toepassingen en mogelijkheden.

Nadere informatie

DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM

DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM Webeasy is wereldwijd het eerste bedrijf dat producten en applicaties voor gebouw- en industriële automatisering ontwerpt en aanbiedt

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012 De wijzigingen

Bouwbesluit 2012 De wijzigingen De wijzigingen Even voorstellen. Wie is Dijkoraad Viavesta? Gecertificeerd inspectie- en advies bureau op het gebied van brandveiligheid Even voorstellen. Ingrid Heffels RSE Dijkoraad Viavesta Werkzaam

Nadere informatie

Productinformatie. ORION-VS Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS)

Productinformatie. ORION-VS Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) Productinformatie Hotraco Agri BV Stationsstraat 142 5963 AC Hegelsom Tel +31 (0)77 327 50 20 Fax +31 (0)77 327 50 21 info@hotraco.com www.hotraco.com Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) Klimaatcomputer

Nadere informatie

BEM1403270. Omschrijving : Toetsing bebouwing t.b.v. het houden van een Agrarische Kinderopvang aan De Zeeweg 4 te Nieuw-Vossemeer (Gem. Steenbergen).

BEM1403270. Omschrijving : Toetsing bebouwing t.b.v. het houden van een Agrarische Kinderopvang aan De Zeeweg 4 te Nieuw-Vossemeer (Gem. Steenbergen). BEM1403270 gemeente Steenbergen Stoofweg 3 4681 RK Nieuw-Vossemeer Telefoon 0167 56 05 09 Telefax 0167 56 09 10 e-mail info@kraakbv.nl Projectnummer : 14056 Onderdeel : Eisen brandveiligheid, daglicht,

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages (Nieuwbouw) Versie: 18-10-2010 Pagina 1 van 12 Rapport van Oplevering

Nadere informatie

Overdruksystemen MTK wegtunnels V e r i f i c a t i e e n v a l i d a t i e

Overdruksystemen MTK wegtunnels V e r i f i c a t i e e n v a l i d a t i e Overdruksystemen MTK wegtunnels V e r i f i c a t i e e n v a l i d a t i e - ir. N.J. van Oerle - brandveiligheidsadviseur sinds 1989 (TNO, Peutz) - brandveiligheid tunnels - brandproeven - Beneluxtunnel

Nadere informatie

Programma van Eisen Brandmeldinstallatie conform NEN C1-2010

Programma van Eisen Brandmeldinstallatie conform NEN C1-2010 conform NEN 2535-2009+C1-2010 Risico Object Naam : Zorg- en recreatieboerderij De Bult Adres : Beekstraat 13 Postcode : 7227 NC Plaats : TOLDIJK Opdrachtgever PvE Naam : Zorg- en recreatieboerderij De

Nadere informatie

Syncro AS. Analoge Brandmeldcentrale. Gebruikershandleiding. Man V1.0NL

Syncro AS. Analoge Brandmeldcentrale. Gebruikershandleiding. Man V1.0NL Syncro AS Analoge Brandmeldcentrale Gebruikershandleiding Man-1100 030209V1.0NL Index Section Page 1. Inleiding...2 2. Bediening...2 3.1 Bedieningsniveau 1...2 3.2 Bedieningsniveau 2...2 3. Alarmen...2

Nadere informatie

Besam automatische deuren

Besam automatische deuren Besam automatische deuren EN16005 Veiligheid van automatische deuren voor personenverkeer ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions De EN16005 Per 10 april 2013 geldt de nieuwe EN16005 richtlijn.

Nadere informatie

OmegaLegic van NEMEF is de intelligente sluitoplossing voor beheerders en gebruikers

OmegaLegic van NEMEF is de intelligente sluitoplossing voor beheerders en gebruikers Omega Legic OmegaLegic van NEMEF is de intelligente sluitoplossing voor beheerders en gebruikers Grote sluitsystemen zorgen veelal voor een ingewikkeld, moeilijk beheersbaar en bovendien kostbaar toegangsbeheer.

Nadere informatie

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel Afdeling 2.18. Vluchtroutes 2.18.1. Nieuwbouw Artikel 2.153 Stuurartikel 1. Een te bouwen bouwwerk heeft voldoende vluchtroutes waarlangs bij brand een veilige plaats kan worden bereikt. 2. Voorzover voor

Nadere informatie

VEBON. VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties

VEBON. VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties VEBON VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties VEBON-NOVB 2016 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten

Nadere informatie

Managed CPE (Customer Premise Equipment)

Managed CPE (Customer Premise Equipment) Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING Managed CPE (Customer Premise Equipment) Classificatie: Extern Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voordelen Managed CPE... 4 3 Managed CPE oplossing...

Nadere informatie

Engineered for you. Uw toonaangevende leverancier van klimaatapparatuur

Engineered for you. Uw toonaangevende leverancier van klimaatapparatuur klimaat apparatuur Engineered for you Uw toonaangevende leverancier van klimaatapparatuur H ettich Benelux is uw toonaangevende leverancier van klimaatapparatuur, afgestemd op uw specifieke toepassingen

Nadere informatie

-Initiële inspectie- + -Vervolginspectie- -Bouwkundige voorzieningen-

-Initiële inspectie- + -Vervolginspectie- -Bouwkundige voorzieningen- Inspectieschema CCV t.b.v. AudiMAX Inspectie brandbeveiligingssysteem (VBB-BMI-OAI-RBI) op basis van afgeleide doelstellingen Versie 11.0 En Goed- en afkeurcriteria brandbeveiligingssystemen Versie 5.0

Nadere informatie

Catalogus 2016 Brandkleppen Brandventielen

Catalogus 2016 Brandkleppen Brandventielen Catalogus 2016 Brandkleppen Brandventielen Januari 2016 Eerste uitgave Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave. 2. Mercor 3. Mercor 4. ZIPP ventielen 5. FID PRO brandkleppen 6. FID S brandkleppen rond 7. FID S

Nadere informatie

Beëindiging directe doormelding naar Regionale Alarmcentrale

Beëindiging directe doormelding naar Regionale Alarmcentrale 122 brandveiligheids INFO Beëindiging directe doormelding naar Regionale Alarmcentrale Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweer kazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID EN VLUCHTWEGEN

BRANDVEILIGHEID EN VLUCHTWEGEN BRANDVEILIGHEID EN VLUCHTWEGEN VOORWOORD Dit document is opgesteld als klein onderzoek ten behoeve van een technische verdieping voor het eigen ontwerp. Mijn ontwerp bestaat uit een hoogbouw toren voor

Nadere informatie

Alle in deze catalogus aangegeven prijzen zijn exclusief BTW

Alle in deze catalogus aangegeven prijzen zijn exclusief BTW Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Mercor 3. Mercor 4. ZIPP ventielen 5. FID PRO brandkleppen 6. FID S brandkleppen rond 7. FID S brandkleppen rechthoekig 8. Astroflame plafondkleppen 9. Astroflame plafondkleppen

Nadere informatie

Gelijkwaardige oplossing brandveiligheid voor woongebouw aan de Torenstraat/Statenlaan te Drunen

Gelijkwaardige oplossing brandveiligheid voor woongebouw aan de Torenstraat/Statenlaan te Drunen College Onderwerp: V200900620 Gelijkwaardige oplossing brandveiligheid voor woongebouw aan de Torenstraat/Statenlaan te Drunen Samenvatting: Inleiding: De bouwaanvraag van Stichting Woonveste voor een

Nadere informatie

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014)

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014) Brandpreventie Project: Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 Camping Oranjezon HOOFDGEBOUW (2014) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Indeling brandcompartimenten Hoofdstuk 3 Indeling beschermde

Nadere informatie

rand rapport Project: Herinrichting 't Klooster Rilland Werknummer:ZF15-06 Datum:

rand rapport Project: Herinrichting 't Klooster Rilland Werknummer:ZF15-06 Datum: rand rapport Project: Herinrichting 't Klooster Rilland Werknummer:ZF15-06 Datum:31 03 2015 Buro Toetz Postbus 230, 4460 AE Goes burotoetz@zeelandnet.nl Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen 1.1 Projectgegevens

Nadere informatie

TA-Slider Smart Digital Control

TA-Slider Smart Digital Control Tijdbesparing bij het inbedrijfstellen Houdt de laatste 10 storingen bij voor snelle foutopsporing 10 x zoveel instelling mogelijkheden als met conventionele motoren Flexibele installatie mogelijkheden

Nadere informatie

Conventionele Brandmeldcentrale 500 Serie Zo eenvoudig als tellen tot drie

Conventionele Brandmeldcentrale 500 Serie Zo eenvoudig als tellen tot drie Conventionele Brandmeldcentrale 500 Serie Zo eenvoudig als tellen tot drie 2 Een brandmeldcentrale die eenvoudig is te installeren, configureren, te onderhouden en te gebruiken. LCD-scherm met statusindicatie

Nadere informatie

Doorbraak in communicatie

Doorbraak in communicatie Doorbraak in communicatie Naam: Woelders Voornaam: Gerjan Turck B.V. Straat: Ruiterlaan 7 Postcode: 8019 BN Plaats: Zwolle Telefoon: (+31) (38) 4227750 Fax: (+31) (38) 4227451 E-mailadres: gerjan.woelders@turck.com

Nadere informatie

Rapport van Onderhoud

Rapport van Onderhoud Rapport van Onderhoud Handleiding Het Rapport van Onderhoud is onderverdeeld in een viertal blokken, te weten: 1. Gegevens 2. Bevindingen 3. Oordeel 4. Prestatie-eisen en beheer Tevens vormt een aantal

Nadere informatie

Bosch Modulaire Plafondluidspreker De slimme geluidsoplossing voor alle plafonds

Bosch Modulaire Plafondluidspreker De slimme geluidsoplossing voor alle plafonds Bosch Modulaire Plafondluidspreker De slimme geluidsoplossing voor alle plafonds 2 Modulaire Plafondluidspreker Het ontwerp is afgestemd op de installateur Perfect voor praktisch alle plafondsituaties

Nadere informatie

Compacte brandveiligheid voor kleine tot middelgrote gebouwen. ES Line

Compacte brandveiligheid voor kleine tot middelgrote gebouwen. ES Line Compacte brandveiligheid voor kleine tot middelgrote gebouwen Dit noem ik nu veiligheid! F. de Visser, installateur Het concept Professionele technologie voor veiligheid in kleine/middelgrote gebouwen.

Nadere informatie

Brandmeld en Ontruiming Regelgeving en certificering

Brandmeld en Ontruiming Regelgeving en certificering Siemens Nederland Brandmeld en Ontruiming Regelgeving en certificering Restricted Siemens Nederland 2015 All rights reserved. www.siemens.nl Laat ik mij eerst even voorstellen.. Siemens Nederland N.V.

Nadere informatie

Rookwerendheid FSS congres 03/11/2016

Rookwerendheid FSS congres 03/11/2016 FSS congres 03/11/2016 Rudolf van Mierlo Efectis Nederland www.efectis.nl 1 Inhoud o Achtergrond: Bouwbesluit en NEN 6075 o Bepaling rookdoorlatendheid S a en S 200 Consequenties van invoering www.efectis.nl

Nadere informatie

Brandmeldcentrale BMC M12

Brandmeldcentrale BMC M12 Brandmeldcentrale BMC M12 Beknopte gebruikers handleiding Gebruiksaanwijzing voor brandmeldcentrale Handleiding / gebruik Logboek Handleiding onderhoud Versie 0805-1 Beknopte gebruiksaanwijzing voor microprocessor

Nadere informatie

Levens redden met licht.

Levens redden met licht. Levens redden met licht www.lightsavereurope.com LIGHTSAVER ORIGINAL Losse stand alone unit Werkt met iedere standaard rookmelder Voor woningen voorzien van standaard rookmelders Maatwerk advies en installatie

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE Bestemd voor een brandmeldinstallatie zonder doormelding naar de RAC (Dus zonder eis tot certificering) Pagina 1 van 7 Toelichting

Nadere informatie

Het managementsysteem voor intelligente veiligheid. FlexES Guard

Het managementsysteem voor intelligente veiligheid. FlexES Guard Het managementsysteem voor intelligente veiligheid naast overzicht ook inzicht De overvloed aan informatie die we Het modulaire beschikt tegenwoordig moeten verwerken, is over de volgende functionaliteiten:

Nadere informatie

RAPPORT VAN ONDERHOUD. Brandmeldsystemen

RAPPORT VAN ONDERHOUD. Brandmeldsystemen RAPPORT VAN ONDERHOUD Brandmeldsystemen. Branddetectiebedrijf en Brandmeldonderhoudsbedrijf Pagina: 1 van 9 1. Gegevens Naam: Straat: Plaatsnaam: Eigenaar / gebruiker: Naam: Straat: Plaatsnaam: Leger des

Nadere informatie

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen.

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen. ADVIES Registratienummer: 1002 Betreft: Voorruimte veiligheidstrappenhuis al dan niet besloten Trefwoorden: : Februari 2010 Status: 2.169, niet besloten ruimte, atrium, vide, veiligheidstrappenhuis Definitief

Nadere informatie

BEM Ontruimingsplan. Tijdelijke huisvesting de Lindenburgh De Ambacht CV Nieuw-Vossemeer

BEM Ontruimingsplan. Tijdelijke huisvesting de Lindenburgh De Ambacht CV Nieuw-Vossemeer BEM1600789 gemeente Steenbergen Ontruimingsplan Tijdelijke huisvesting de Lindenburgh De Ambacht 18 4681 CV Nieuw-Vossemeer Ontruimingsplan tijdelijke huisvesting de Lindenburgh, CA, februari 2016 1 1.

Nadere informatie

Beleid bestaande bouw - beleidspakket. Kwaliteit brandveiligheid

Beleid bestaande bouw - beleidspakket. Kwaliteit brandveiligheid Beleid bestaande bouw - beleidspakket Kwaliteit brandveiligheid 1 Voorwoord In dit rapport zijn de door het gemeentebestuur vastgestelde pakketten met de brandveiligheidseisen voor bestaande gebouwen weergegeven.

Nadere informatie

Conformiteitslijst behorende bij het Informatieblad OMS-leveranciers d.d. 21 november 2018

Conformiteitslijst behorende bij het Informatieblad OMS-leveranciers d.d. 21 november 2018 Conformiteitslijst behorende bij het Informatieblad OMS-leveranciers d.d. 21 november 2018 Nummer Omschrijving 1. Uitgangspunten OMS 1.1. Voor het functioneel Programma van Eisen OMS geldt dat de prestatie-eisen

Nadere informatie

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Notitie: Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Opdrachtgever : Projects & Development B.V. Kenmerk : notmbu_ventilatie parkeergage_11042014-d01 Datum : 11 april 2014 Auteur : M. Burggraaf Behoort bij

Nadere informatie

Bedieningshandleiding GTC-II

Bedieningshandleiding GTC-II Bedieningshandleiding GTC-II Frico BV van Leeuwenhoekstraat 2 3846 CB Harderwijk Uitgave 020419 Inhoudsopgave 1. Toegang tot het Home menu... 4 2. Handmatig instellen... 4 2.1 Ventilatorstand instellen...

Nadere informatie

Logboek. Alle storingen die niet kunnen worden opgeheven moeten direct worden gemeld aan het branddetectiebedrijf / onderhouder.

Logboek. Alle storingen die niet kunnen worden opgeheven moeten direct worden gemeld aan het branddetectiebedrijf / onderhouder. Logboek In dit logboek dient door de beheerder (Opgeleid Persoon) en het Branddetectiebedrijf (Deskundig Persoon) s wat betrekking heeft op de brandmeldinstallatie, zoals alarmmeldingen, storingen, uitgevoerde

Nadere informatie

Bouwen buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit. Ir Ruud van Herpen Adviesburo Nieman Zwolle

Bouwen buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit. Ir Ruud van Herpen Adviesburo Nieman Zwolle Bouwen buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit Ir Ruud van Herpen Adviesburo Nieman Zwolle Brandveiligheid hoge gebouwen Geen gelijkwaardigheid artikel 1.5 Bouwbesluit, maar invulling geven aan

Nadere informatie

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning GEBOWEN SCHOLEN BERSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS HRWTW Hoog Rendement Warmteterugwinning Ventileren Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en daardoor hermetisch zijn

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht :

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : Infobrief 2: Onderhoud van doorvoeringen Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : In gebouwen dient aan diverse installaties, zoals een lift, een brandmeldinstallatie en een rook-

Nadere informatie

Vitotherm Technische informatie. www.vitotherm.nl

Vitotherm Technische informatie. www.vitotherm.nl Vitotherm Technische informatie www.vitotherm.nl Deze folder informeert u over de producten en dienstverlening van Vitotherm B.V. Soms moet je iets durven investeren om vervolgens veel te besparen. Dit

Nadere informatie

uw portaal voor technisch facilitair management unica online

uw portaal voor technisch facilitair management unica online uw portaal voor technisch facilitair management unica online , Altijd en overal inzicht in uw technische installaties Snel en eenvoudig een storing melden? Inzicht in het energiegebruik van uw installaties?

Nadere informatie

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Nieuwehaven 310 2801 EG Gouda Belangrijke telefoonnummers Landelijk alarmnummer Brandweer Telefoonnummer Dribbel algemeen Politie (niet spoedeisende meldingen) GGD

Nadere informatie

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan:

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Het bouwbesluit NEN 2535 / NEN 2575 Dacht ik altijd Jurgen Lankamp, adviseur brandveiligheid. 6 oktober 2016 DGMR Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer,

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht :

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : Infobrief 5: Normen over rookwerend doorvoeren van leidingen, kabels en ventilatiekanalen In de voorgaande 2 artikelen zijn de normen behandeld over het brandwerend doorvoeren van leidingen, kabels en

Nadere informatie

Brandmeldcentrale BMC-V

Brandmeldcentrale BMC-V Brandmeldcentrale BMC-V Beknopte gebruikers handleiding Gebruiksaanwijzing voor brandmeldcentrale Handleiding / gebruik Logboek Handleiding onderhoud Versie 0805-1 Beknopte gebruiksaanwijzing Brandmeldcentrale

Nadere informatie

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe generatie Hydrovar drukverhogingssets brengt pompen naar een hoger niveau van flexibiliteit en efficiëntie. Montage op de

Nadere informatie

Beheer brandmeldinstallaties

Beheer brandmeldinstallaties Beheer brandmeldinstallaties Nieuwe technieken en Certificering Siemens Fire Detection Brandrisico en de mogelijke consequenties Branddetetctie Automatisch blussen Evacuatie management Gevaren meldsysteem

Nadere informatie

Veilig vluchten uit gebouwen: wegwijs worden in de regel-geving

Veilig vluchten uit gebouwen: wegwijs worden in de regel-geving Veilig vluchten uit gebouwen: wegwijs worden in de regel-geving Probleem Wat zijn in de wet- en regelgeving de algemene uitgangspunten voor het ontwerp van een in de praktijk goed bruikbaar vluchtplan?

Nadere informatie

WAAR BLIJFT HET ONDERHOUDSPLAN?

WAAR BLIJFT HET ONDERHOUDSPLAN? WAAR BLIJFT HET ONDERHOUDSPLAN? en andere NEN2654 zaken NEN2654-1:2018 Beheer en onderhoud van brandmeldinstallaties Rob Verbiest Adviseur Brandbeveiliging Incendio BV 1 2018 Nationaal Congres Brandpreventie

Nadere informatie

Wat is een veiligheidstrappenhuis?

Wat is een veiligheidstrappenhuis? Wat is een veiligheidstrappenhuis? Probleem Het benoemen en hanteren van een veiligheidstrappenhuis en aan de hand van het Bouwbesluit bepalen welke eisen er van toepassing zijn op zo n trappenhuis. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status:

Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status: Definitief Beschrijving Een nieuw te bouwen woongebouw bestaat uit

Nadere informatie

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Raam 60-62 2801 VM Gouda Belangrijke telefoonnummers Landelijk alarmnummer 112 Brandweer via 112 Politie (niet spoedeisende meldingen) 0900-8844 GGD Hollands Midden

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Branddetectie in gemeenschappelijke vluchtroute Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie

Nadere informatie

HYBRIDAIR klimaateiland

HYBRIDAIR klimaateiland HYBRIDAIR klimaateiland Fotografie: Hori Adviseurs Project: Overgoo SIG Air Handling Nederland, bestaat uit bedrijven die gespecialiseerd zijn in klimaatbeheersing, klimaatplafonds, luchtbehandelingsapparatuur,

Nadere informatie

Hoogbouw en Brandveiligheid

Hoogbouw en Brandveiligheid Hoogbouw en Brandveiligheid Even voorstellen... Björn Peters 1 Hoogbouwrichtlijn Hoogbouwrichtlijn Brandveiligheidsvoorzieningen bepaald aan de hand van een drietal aspecten: ontruimingsconcept A, B, C

Nadere informatie

Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique

Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique 20 10 2011 1 Vanbever Bart 2 RWA in parkeergarages Bart Vanbever bvanbever@vincotte.be Antwerpen, 22 februari Wetgeving

Nadere informatie

Cadis Consumption Reporter

Cadis Consumption Reporter Geautomatiseerde verbruiksmonitoring: Cadis Consumption Reporter Eenvoudig en zorgeloos! Energie-transparantie bespaart u tijd en geld Nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas zijn een belangrijke

Nadere informatie