Digital Signage Techniek, toepassingen, trends, voordelen en een praktijk case

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digital Signage Techniek, toepassingen, trends, voordelen en een praktijk case"

Transcriptie

1 Digital Signage Techniek, toepassingen, trends, voordelen en een praktijk case Erwin Hout BIS BV

2 Inhoud 1. Inleiding Wat is digital signage Toepassingen De techniek Actueel: digital signage as a service Trends De voordelen BIS ID, de BIS oplossing voor digital signage Digital signage in de praktijk: de Center Parcs case Copyright 2014: BIS BV. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze whitepaper mag op enigerlei wijze door derden worden gebruikt in commerciële uitingen of trajecten. Verspreiden van deze whitepaper is toegestaan op voorwaarde dat de BIS-kenmerken in het document gehandhaafd blijven.

3 1. Inleiding Informatie lijkt overal en altijd beschikbaar en up-to-date. Want, zeg nu zelf: waar we ook zijn en welk moment van de dag het ook is via onze smartphone of tablet achterhalen we in no-time en met een paar schermaanrakingen precies die informatie, die we op dat moment nodig hebben. De techniek maakt het allemaal mogelijk. Toepassingen die tien jaar geleden ondenkbaar waren, zijn nu niet meer uit ons leven (en uit onze manier van werken) weg te denken. Toch wordt in de eerste zin met opzet het woordje lijkt gebruikt. Want ondanks de enorme technologische vlucht en de daarmee gepaard gaande mogelijkheden, is het nog niet zo dat iedereen precies die informatie krijgt gepresenteerd, die op dat moment voor hem of haar relevant is. En dat ligt dan in veruit de meeste gevallen niet aan de ontvangende partij, maar aan de zendende. Veel organisaties zijn simpelweg nog niet ingericht met de juiste infrastructuur om snel en eenvoudig visueel aantrekkelijke informatie te verspreiden. Met alle gevolgen van dien: verdwaalde bezoekers, mededelingen die niet bij alle werknemers aankomen, strategische informatie die te lang onbekend blijft, etc. Weinig zaken zijn zo vervelend als lange communicatielijnen, slechte bewegwijzering binnen een pand en/of het missen van belangrijke vergaderingen en memo's. En dat, terwijl er inmiddels talloze mogelijkheden zijn om klanten, bezoekers, medewerkers en andere belangstellenden wel op het juiste moment van de juiste informatie te voorzien op de juiste locatie. Met digital signage! Digital signage maakt het mogelijk om gerichte informatie te leveren aan een gericht publiek! In deze whitepaper wordt dieper ingegaan op de techniek, toepassingen, trends en voordelen van digital signage.

4 2. Wat is digital signage Digital signage (ook wel: narrowcasting, digital out of home, dynamic signage, electronic signage) is volgens Wikipedia: Het door middel van audiovisuele displays benaderen van een of meer specifieke doelgroepen, op een specifieke plaats en op specifieke momenten, waarbij het de bedoeling is dat de content zo veel mogelijk op maat is gesneden voor de ontvanger. Voor een beter begrip van digital signage is het goed om enkele elementen uit deze definitie tegen het licht te houden. Audiovisuele displays Met de term audiovisuele displays worden digitale beelddragers (in de breedste zin van het woord) - bedoeld. Een aantal jaren geleden waren dit met name data/videoprojectoren (beamers) en plasmaschermen, maar tegenwoordig zijn het vooral grootformaat LED/LCD schermen, die in digital signage oplossingen worden geïntegreerd. Vaak zijn dit statische beeldschermen, maar interactieve beeldschermen de zgn. touch screens worden in toenemende mate toegepast. De term grootformaat staat op dit moment voor beeldschermen van 46 inch t/m 108 inch (= 117 cm t/m 274 cm), maar we zien steeds vaker dat complete videowalls van bv. 3x3, 5x1 of 5x5 schermen binnen digital signage oplossingen een plaats krijgen. Specifieke doelgroepen Hoewel het woord specifiek anders doet vermoeden, kan deze term breed worden ingevuld. Praktisch iedere doelgroep die een afzender wil bereiken, kan met digital signage worden bereikt. Of het nu gaat om medewerkers van een organisatie, studenten in een hogeschool, bezoekers van een museum of klanten in een supermarkt iedere groep kan met een op maat gemaakte boodschap bereikt worden; maar het is evengoed mogelijk om via een digital signage systeem meerdere specifieke doelgroepen te bereiken met meerdere specifieke boodschappen. De modulaire opbouw van infrastructuur, hardware componenten en software maakt een flexibele inzet eenvoudig mogelijk. Specifieke plaats Ook hier geldt dat de term specifiek vrij generiek is in te vullen. Op welke locatie een afzender zijn publiek ook wil bereiken, het kan met digital signage. Het is daarbij wel belangrijk dat vooraf goed wordt geïnventariseerd op welke locaties de informatie gevisualiseerd moet worden. Dat kan in een winkel zijn, in een productiehal, op een verkoopafdeling, in een centrale entree, bij de coffee corner, op werkplekken alle plekken waar u informatie wilt delen, zijn met digital signage bereikbaar. En inmiddels maakt de modernste technologie het ook mogelijk om remote locaties te integreren en om remote de te tonen informatie aan te passen; waar de gebruiker zich ook bevindt.

5 Specifieke momenten Timing! Er zijn veel situaties denkbaar waarin de timing van bepaalde communicatie essentieel is. Dat is natuurlijk het geval met commerciële boodschappen, waarbij de adverteerder flexibel en snel moeten kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen (denk bv. aan inhakers tijdens een WK voetbal), maar timing kan evengoed van groot belang zijn bij de communicatie van bedrijfsinformatie, strategische ontwikkelingen en/of tactische beslissingen. Kortom: de juiste timing kan een cruciale rol spelen in het succes cq effect van een communicatiecampagne. De moderne oplossingen voor digital signage maken een exacte timing mogelijk. Specifieke informatie Digital signage is geschikt voor de communicatie van veel verschillende soorten informatie in veel verschillende formats. Video s, foto s, plaatjes, tekst, audio, streaming media, RSS, HTML het kan allemaal via digital signage worden gedeeld en op een visueel aantrekkelijke manier worden gepresenteerd. Sommige digital signage leveranciers bieden daarnaast de mogelijkheid om de digital signage oplossing te koppelen met een intern informatiesysteem of een interne database bij de gebruiker. Denk hierbij bv. aan de mogelijkheid om geautomatiseerd planningen te laten zien, roosters, resultaten, informatie uit FMIS systemen etc.

6 Natuurlijk doet de gebruiker er goed aan om er rekening mee te houden dat niet iedere vorm van informatie zich leent voor distributie via digital signage. Pagina s met ellenlange teksten kunnen bv. beter op een andere manier worden gedeeld. De informatie die geschikt is voor distributie via digital signage is over het algemeen kort, overzichtelijk, to the point en strak te visualiseren.

7 3. Toepassingen In de vorige hoofdstukken is al kort aan de orde gekomen dat digital signage geschikt is om te worden ingezet voor de optimalisatie van de interne en externe communicatie van organisaties; ongeacht het type organisatie. Overal waar mensen moeten worden voorzien van accurate en specifieke informatie kan dat effectief en tegen relatief lage kosten worden gerealiseerd met digital signage. De kracht en flexibele mogelijkheden van digital signage worden door steeds meer organisaties ontdekt. Gespecialiseerde system integrators realiseren digital signage oplossingen in o.a. kantooromgevingen, fabriekshallen, logistieke centra, scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen, hotels, congrescentra, winkels en de openbare ruimte. Enkele van de meest toegepaste mogelijkheden zijn: - Organisatie-informatie delen - Doen van HR mededelingen - Verwelkomen gasten en bezoekers - Weergeven planningen en roosterinfo - Visualiseren (productie)statistieken - Informeren over veiligheid en calamiteiten - Wachttijden en wachtrij-informatie tonen - Wachtverzachting en infotainment - Effectieve bewegwijzering (wayfinding) - Delen van facilitaire informatie - Impactvolle in-store reclame Een goed digital signage systeem is modulair opgebouwd en kan relatief eenvoudig worden uitgerold naar meerdere vestigingen. Verder bieden - dankzij moderne cloud technologieën - steeds meer digital signage pakketten naast de centrale beheerfunctie de mogelijkheid om remote content te beheren en in te plannen. Een aanvullende en aantrekkelijke mogelijkheid die door meerdere digital signage pakketten wordt ondersteund, is de koppeling met verschillende social media (o.a. met Twitter, Linkedin, Facebook) en met zogenaamde widgets, waarmee service-informatie wordt verspreid, die zowel leuk als nuttig kan zijn. Denk aan weer- en verkeersinformatie, file-info, OV vertrektijden, beurskoersen, (inter)nationaal en regionaal nieuws etc.

8 4. De techniek Om te zorgen voor eenvoudig beheer van een geavanceerde digital signage omgeving is het belangrijk dat de infrastructuur goed is aangelegd, met daarin een technisch goede afstemming van de verschillende onderdelen. Daarom is het dan ook aan te raden om al in een vroeg stadium van het oriëntatie- en aanschafproces de juiste aandacht te geven aan de integratie van de digital signage oplossing in een bestaand of nieuw aan te leggen netwerk. Om die reden is een soepele integratie van iedere digital signage oplossing erbij gebaat dat de reeds aanwezige ICT infrastructuur in kaart wordt gebracht en dat de ICT verantwoordelijken bij de opdrachtgever al in de beginfase bij het project worden betrokken. Alleen zo kan de leverancier zorgen voor een vlekkeloze integratie, gebruikersgemak, afstemming op de bestaande configuratie en betrouwbare back-up voorzieningen. Een digital signage bestaat uit een meerdere onderdelen, variërend van displays tot software. Software Plan software: hiermee bepaalt de gebruiker wanneer en waar welke informatie moet komen. Design software: de gebruiker kan hiermee zelf een presentatietemplate maken en wijzigen. Server software: nodig om de digital signage software binnen het eigen netwerk te hosten. Viewer software: speelt de content af op de in de oplossing geïntegreerde beelddragers.

9 Hardware Viewer controller: om de content te kunnen tonen, is een viewer controller (PC/content player) nodig. Deze kan direct achter de beelddrager of boven het zwevend plafond geplaatst worden, maar kan ook worden ingebouwd in een 19 inch rack. Ook zijn er flatpanel displays op de markt met ingebouwde viewer controller. Beelddrager: een digital signage systeem kan niet zonder beelddrager(s). Dit zijn in de meeste gevallen flatpanel displays (grootformaat beeldschermen), maar ook beamers, videowalls, digitale abri s en interactieve touch screens. Belangrijk bij de keuze voor de juiste beelddrager is dat rekening wordt gehouden met de toepassing en met de soort informatie die getoond gaat worden (bv. in verband met de leesbaarheid van de tekst). Content Dit is een belangrijk (zo niet hét belangrijkste) onderdeel van iedere digital signage oplossing. Immers, iedere opdrachtgever investeert in digital signage om informatie te delen, om iets te laten zien! Het gaat in eerste instantie om de informatie, die op de beelddragers zichtbaar is en niet om de beelddragers zelf. Daarom is het van groot belang dat er veel aandacht aan de content besteed wordt. Redactioneel, maar zeker ook visueel. Welke soorten informatie verspreid worden via digital signage is eerder in deze whitepaper beschreven. Vaak kiezen opdrachtgevers ervoor om de verschillende soorten informatie te tonen binnen een template (sjabloon), dat in de huisstijl van de organisatie is opgemaakt. Daardoor wordt direct duidelijk wie de afzender van de informatie is en wordt de informatie krachtig neergezet wat zorgt voor impact. Actueel en aantrekkelijk zijn twee begrippen, die noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat medewerkers, bezoekers en/of passanten de via digital signage getoonde informatie met meer dan normale belangstelling bekijken en lezen; zodat de informatie de aandacht krijgt die het verdient. Er zijn digital signage leveranciers, die hun klanten contentabonnementen aanbieden. Doel van zo n abonnement is dat de leverancier het beheer en onderhoud van de content van de opdrachtgever overneemt, zodat deze altijd actueel en aantrekkelijk is.

10 5. Actueel: digital signage as a service De sterke opkomst van cloud based oplossing heeft tot gevolg dat steeds meer grote en kleine organisaties hun ICT infrastructuur buiten hun fysieke locaties in de cloud hosten. Ook in het geval van digital signage is deze trend waarneembaar en zien we dat digital signage as a service wint aan populariteit. Met digital signage as a service kiezen organisaties ervoor om zorgeloos van hun digital signage systeem gebruik te maken voor een vast bedrag per maand. Doordat de leverancier de aanschaf, installatie, implementatie en het onderhoud van de complete digital signage oplossing voor zijn rekening neemt, worden organisaties ontzorgd. Organisaties mogen met deze benadering rekenen op een goed werkende, goed onderhouden en up-to-date digital signage oplossing. De enige tegenprestatie die verwacht wordt, is de tijdige betaling van het afgesproken maand- of jaarbedrag. Voordelen van digital signage as a service: - Realisatie oplossing zonder investeringen - Snel implementatietraject - Minimale belasting van uw interne ICT afdeling - Applicaties zijn online beschikbaar via een beveiligd web portaal - Geen eigen server en complexe ICT inrichting - Volledig gemanaged hosted platform - Met back-up functionaliteit voor veiligheid gegevens - Hoge betrouwbaarheid en beveiliging - Content wordt regelmatig geactualiseerd - Flexibel schaalbaar zonder capaciteitsproblemen - Op contractbasis, vaste maandlasten

11 6. Trends Naast de in het vorige hoofdstuk beschreven trend dat meer en meer organisaties kiezen voor een cloud based digital signage oplossing (digital signage as a service), is er nog een aantal ontwikkelingen die mede bepalend zullen zijn voor het digital signage landschap van de (nabije) toekomst. We laten ze kort de revue passeren. Toenemende interactiviteit Interactiviteit en touch zijn 'hot'. Op scholen is het digibord gemeengoed en in vergaderruimtes is steeds vaker een interactief touch screen te vinden. Ook binnen andere organisaties en in de openbare ruimte worden oplossingen gerealiseerd, waarmee de gebruiker op een interactieve manier informatie tot zich kan nemen. Digital signage is volop onderdeel van deze trend. Interactie met mobiele devices Er zijn intelligente digital signage oplossingen op de markt, die via slimme apps op maat gemaakte content pushen naar geïnteresseerde bezoekers of het winkelend publiek. Zo is er een aanbieder, die samenwerkt met Shazaam. Als een bezoeker van een winkel via Shazaam het nummer opzoekt dat hij of zij op dat moment in de winkel hoort, pusht de app gelijk informatie of een aanbieding van de betreffende retailer. Beheer vanaf mobiele devices Het is vandaag de dag al met veel digital signage oplossingen heel eenvoudig om vanaf een telefoon of tablet aanpassingen te doen in de digital signage presentatie. Deze wijzigingen kunnen grafisch van aard zijn, maar ook tekstueel of qua planning. Zo kan bijvoorbeeld een onaangekondigde bezoeker ad-hoc en vanaf elke locatie toch verwelkomd worden.

12 Integratie van bewegingsensoren Moderne technieken maken het mogelijk om bewegingsensoren te integreren in een digital signage omgeving. Dit biedt de mogelijkheid om informatie over een bepaald object te tonen (bv. door het starten van een voorlichtingsfilm) op het moment dat een bezoeker of passant in de buurt van het beeldscherm of de informatiezuil komt. De praktijk toont aan dat deze mate van just-in-time interactie leidt tot meer aandacht en als gevolg daarvan meer impact. Content o.b.v. profielherkenning Een bijzonder interessante ontwikkeling op het gebied van digital signage is het feit dat dit type oplossingen kunnen worden gecombineerd met camera s, die in staat zijn te bepalen wat het profiel is van degene die naar het informatiedisplay kijkt. Is een man of vrouw? Jong of oud? De camera herkent deze eigenschappen en de software zorgt er voor dat de content, die wordt getoond exact op het profiel van de kijker wordt afgestemd. Doelgroepregistratie en gedragsherkenning Naast de in de vorige alinea beschreven mogelijkheid van de combinatie van digital signage software met intelligente camera s, is het mogelijk om bepaalde doelgroepen met camera s te registreren (clusteren) en hun gedragingen vast te leggen en te analyseren. Op deze manier kan worden bepaald wat het effect van een bepaalde uiting is op een zekere doelgroep, door welk type reclame een doelgroep wordt aangetrokken en hoe men reageert op interactiviteit. HTML 5 Met de komst van HTML5 is het gebruikersgemak en de interactiviteit van digital signage oplossingen verder vergroot. Zo biedt HTML5 eenvoudig de mogelijkheid om onder andere dynamische content te tonen, die gekoppeld is aan cq afkomstig is van een database (zoals roosterinformatie). daarnaast biedt HTML5 meer mogelijkheden en meer dynamiek rondom live feeds, zoals weer, verkeer, sport en nieuws.

13 7. De voordelen Tussen de regels door bent u in de voorgaande hoofdstukken van deze whitepaper al heel wat voordelen van digital signage tegengekomen. Voor uw gemak en overzicht sommen wij alle voordelen in dit hoofdstuk voor u op. Samengevat komt het er op neer dat digital signage u de mogelijkheid biedt om vanachter uw bureau of vanaf een remote locatie te bepalen welke informatie u laat zien aan welke doelgroep, op welk tijdstip én op welke plaats; ongeacht de branche waar u actief bent. Uw voordelen: - Meer aandacht voor uw informatie, meer interactie, meer impact - Snel en efficiënt stakeholders bereiken, creëer meer betrokkenheid - Snel en eenvoudig digitaal communiceren vanuit een centraal punt - Design- en planningsoftware remote benaderbaar - Geavanceerde software, eenvoudig in gebruik - Geschikt voor alle mogelijke content: data, video en audio - Professioneel en aantrekkelijk communiceren in uw eigen huisstijl - Uw boodschap tonen op 1 tot beelddragers - Combinatie met o.a. (touch) displays, videowalls, informatiezuilen, outdoor displays - Informatie verspreiden binnen één locatie of naar meerdere locaties - Combinatie met slimme camera s en bewegingsensoren voor extra mogelijkheden - Geschikt om lokaal, nationaal of internationaal te gebruiken - Veranderingen kunnen real time worden doorgegeven - Overzichtelijke planning van interne en externe communicatie - Eenvoudige integratie in uw bestaande netwerk - Tijd- en kostenbesparend: verspreiden van informatie gebeurt automatisch - Verlagen van de druk op communicatieafdelingen, kortere communicatielijnen Let op: de hierna genoemde voordelen gelden voor digital signage in zijn algemeenheid. Het is niet zo dat iedere digital signage oplossing al deze voordelen biedt. Om er zeker van te zijn dat uw digital signage oplossing de mogelijkheden biedt, die u voor ogen heeft, is het raadzaam bij uw (beoogd) leverancier na te vragen welke mogelijkheden zijn digital signage oplossing biedt.

14 8. BIS ID, de BIS oplossing voor digital signage Audiovisueel & ICT marktleider BIS de uitgever van deze whitepaper heeft zelf ook een veelzijdig inzetbare digital signage oplossing: BIS ID (ID = Informatie Distributie), die zich kenmerkt door de optimale balans tussen veelzijdige software, stijlvolle hardware én aantrekkelijke content. BIS ID werkt simpel, snel en efficiënt en biedt alle in deze whitepaper beschreven mogelijkheden en voordelen. De BIS ID software is grotendeels in eigen huis ontwikkeld, waardoor het systeem op brancheniveau is afgestemd op de behoeftes van gebruikers, geschikt is voor het weergeven van alle denkbare bestandtypen en gekoppeld kan worden met ieder type informatiesysteem, informatiescherm en database. Het onderliggende CMS is zeer gebruiksvriendelijk en biedt tal van voordelen. Kortom: BIS levert met BIS ID een totaaloplossing die door middel van simpele handelingen de interne en externe communicatie van organisaties een flinke boost geeft.

15 9. Digital signage in de praktijk: de Center Parcs case Let s get closer! De slogan waarmee Center Parcs aangeeft waar ze voor staan. Op vakantie in een van de prachtige vakantieparken komen mensen tot elkaar. De rust doet goed. Er is tijd om te ontspannen, om samen te zijn, om te genieten. Voor de kinderen is er volop gelegenheid zich te vermaken. Ouderen en jongeren, volwassenen en kinderen ze komen tot rust bij Center Parcs. Let s get closer! De slogan Let s get closer is ook van toepassing voor de wijze waarop Center Parcs betrokken wil zijn bij de gasten op de verschillende parken. Dichtbij, bereikbaar, betrokken. Niet verwonderlijk dat ze de informatievoorziening op hun vakantieparken wilden innoveren. Doel was en is om een systeem te implementeren waarmee allerlei vormen van visueel aantrekkelijke informatie heel eenvoudig en dynamisch verspreid kan worden naar gasten en werknemers; via grote beeldschermen in de plaza s en het Cottage TV-kanaal in de cottages. Na een intensieve selectieprocedure heeft Center Parcs BIS de opdracht gegeven om hun BIS ID systeem over meerdere parken uit te rollen. Dankzij deze innovatie is het mogelijk om zowel vanuit het hoofdkantoor als lokaal prachtig gevisualiseerde informatie te verspreiden. Parknieuws, aanbiedingen en bv. excursies, afgewisseld met het menu van de dag en fraaie video s. Samengevat: Center Parcs innoveert met dynamische content distributie. Inmiddels is de BIS ID oplossing al geïmplementeerd in het nieuwe park aan de Bostalsee. Meerdere parken zullen volgen.

Audiovisuele & ICT Systeem Integratie + Hoogwaardige Ruimte-inrichting

Audiovisuele & ICT Systeem Integratie + Hoogwaardige Ruimte-inrichting Audiovisuele & ICT Systeem Integratie + Hoogwaardige Ruimte-inrichting Inhoudsopgave Introductie 4-9 Voorwoord 4 Divisies 4 BIS Concepten 6 Disciplines 8 Paketten 9 Maatwerkoplossingen 9 BIS Room Concepts

Nadere informatie

BIS Videoconference: Visueel vergaderen zonder reistijd of files

BIS Videoconference: Visueel vergaderen zonder reistijd of files BIS Videoconference: Visueel vergaderen zonder reistijd of files De grootste voor presentatie, informatie en communicatieruimtes advies installatietechniek inrichting onderhoud STAP UIT DE FILE MET BIS

Nadere informatie

Trendrapport PO en VO

Trendrapport PO en VO Trendrapport PO en VO Technologieën van de toekomst Trendrapport mbo 1 2 Trendrapport PO en VO 3D bril te gebruiken voor voorkant Voorwoord Beam me up, Scotty De kracht van science fiction is dat het ons

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Online Wereld voor Commercie en Groothandel 1 EDUFOCUS SELL BUY. Home Contact Blog. Samen

Inkijkexemplaar. Online Wereld voor Commercie en Groothandel 1 EDUFOCUS SELL BUY. Home Contact Blog. Samen EDUFOCUS Home Contact Blog Ontdek Ontdek de Online Wereld achter de groothandel. Online Wereld voor Commercie en Groothandel 1 Samen Werk samen en deel je ervaringen. SELL BUY Doe Ontdek aan de hand van

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV en SharePoint: de integratie mogelijkheden

Microsoft Dynamics NAV en SharePoint: de integratie mogelijkheden Microsoft Dynamics NAV en SharePoint: de integratie mogelijkheden Veel gebruikers van Microsoft Dynamics NAV (voorheen: Navision) geven aan hun informatievoorziening te willen verbeteren. Na de invoering

Nadere informatie

Cloud computing in het onderwijs

Cloud computing in het onderwijs SURFnet Kennisnet Innovatieprogramma SURFnet bv Postbus 19035 3501 DA Utrecht Telefoon 030 2 305 305 Fax 030 2 305 329 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Stichting Kennisnet Postbus 778 2700 AT Zoetermeer

Nadere informatie

Integrale communicatie

Integrale communicatie Marketing voor retailers: Media 1. Media De hier behandelde media vormen een uitbreiding en een aanvulling op wat in het boek Marketing voor retailers in hoofdstuk 5 ('Van winkelformule tot merk') wordt

Nadere informatie

Effectief inzetten! Praktijkgids en inspiratieboek voor de ondernemer/marketeer die de ware kracht van QR codes wil ontdekken

Effectief inzetten! Praktijkgids en inspiratieboek voor de ondernemer/marketeer die de ware kracht van QR codes wil ontdekken QR codes Effectief inzetten! Praktijkgids en inspiratieboek voor de ondernemer/marketeer die de ware kracht van QR codes wil ontdekken QR codes Effectief inzetten! Frans Hendrikx Schrijver: Frans Hendrikx

Nadere informatie

Het maken van een recruitmentsite. Wervingsvisie Whitepaper. Een recruitmentsite is de enige plek waar je precies jouw verhaal kunt vertellen.

Het maken van een recruitmentsite. Wervingsvisie Whitepaper. Een recruitmentsite is de enige plek waar je precies jouw verhaal kunt vertellen. Wervingsvisie Whitepaper Het maken van een recruitmentsite Inhoud Inleiding Vijf aspecten 2 1. Eisen en wensen 2 2. Techniek 3 3. Design 5 4. Content 6 5. Het sollicitatieproces 8 Tot slot 9 Inleiding

Nadere informatie

Succesvol inzetten! Praktijkgids en inspiratieboek voor de marketeer die de ware kracht van QR codes wil ontdekken

Succesvol inzetten! Praktijkgids en inspiratieboek voor de marketeer die de ware kracht van QR codes wil ontdekken QR codes Succesvol inzetten! Praktijkgids en inspiratieboek voor de marketeer die de ware kracht van QR codes wil ontdekken QR codes Succesvol inzetten! Frans Hendrikx Schrijver: Frans Hendrikx Coverontwerp:

Nadere informatie

Inspireren en strategisch adviseren

Inspireren en strategisch adviseren Visie PQR op de IT van Morgen 2 Inspireren en strategisch adviseren Productivity-as-a-Service vormt de huidige uitdaging Verder in dit nummer: IT-Galaxy 2014: Start IT now! Strategie eerst, features later

Nadere informatie

Slimmer worden dan de technologie; kansen voor de financiële wereld. Toekomstvisie op de financiële wereld in 2018

Slimmer worden dan de technologie; kansen voor de financiële wereld. Toekomstvisie op de financiële wereld in 2018 Slimmer worden dan de technologie; kansen voor de financiële wereld. Toekomstvisie op de financiële wereld in 2018 Inhoud Voorwoord 5 Hoe wordt de financiële wereld slimmer dan de technologie? 6 Onze visie:

Nadere informatie

Digital Signage-wijzer 2015

Digital Signage-wijzer 2015 Digital Signage-wijzer 2015 De hulp om wegwijs te worden in Digital Signage Digital Signage Toepassingen Cloud Kosten ROI Digital Signage Monitor is onderdeel van EKCIT European Knowledge Center for Information

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

E-Book Het Nieuwe Werken in de Bouw

E-Book Het Nieuwe Werken in de Bouw E-Book Het Nieuwe Werken in de Bouw Hoe kunnen we slimmer samenwerken? Met teksten van: Nienke Ris Hans van de Meer Rogier den Boer Inhoud De tijd van waarin productiviteit werd gemeten aan de hand van

Nadere informatie

Whitepaper Het klantcontactmodel. De weg naar onderscheidend klantcontact

Whitepaper Het klantcontactmodel. De weg naar onderscheidend klantcontact Whitepaper Het klantcontactmodel 1 Inleiding Hoe belangrijk is klantcontact voor uw organisatie? Hebt u uw klantcontactproces dik voor elkaar of hebt u het gevoel dat het beter kan? Hoe doen andere organisaties

Nadere informatie

ILLUSTRATIE VOORZIJDE

ILLUSTRATIE VOORZIJDE uitgave 3 juni 2014 ILLUSTRATIE VOORZIJDE Open for Support, afgekort O4S, is een leverancier van datacenter diensten. O4S levert geen individuele diensten of producten. Wij leveren een uniek totaalconcept

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie

De Y-Generatie. en het bedrijfsnetwerk. Peter Hartman André Poeltuyn Edwin Vos Erik Vollers

De Y-Generatie. en het bedrijfsnetwerk. Peter Hartman André Poeltuyn Edwin Vos Erik Vollers De Y-Generatie en het bedrijfsnetwerk Peter Hartman André Poeltuyn Edwin Vos Erik Vollers Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

WieWasWie Communicatie -en Marketingstrategie

WieWasWie Communicatie -en Marketingstrategie WieWasWie Communicatie -en Marketingstrategie Thonik, 03 augustus 2009 WieWasWie Communicatie Plan, Strategie en Middelen Thonik, 03 augustus 2009 Inhoudsopgave Deel 1. Algemeen Aanleiding WieWasWie 5

Nadere informatie

Minor: Create Your Future Klas 3MU (Sport & Media) Marketinginnovatie & marktonderzoek. Docent: Hugo Gruijters Erwin Mortier.

Minor: Create Your Future Klas 3MU (Sport & Media) Marketinginnovatie & marktonderzoek. Docent: Hugo Gruijters Erwin Mortier. Minor: Create Your Future Klas 3MU (Sport & Media) Marketinginnovatie & marktonderzoek Docent: Hugo Gruijters Erwin Mortier Groep 1 Pim Broere Marije Leijenaar 2152187 2147392 Paul Jacobs Jacky Buijnsters

Nadere informatie

Virtual Fitness by First Impression

Virtual Fitness by First Impression Virtual Fitness by First Impression De Virtual Fitness Mediaplayer van First Impression is het meest geavanceerde systeem op de markt voor het inplannen en afspelen van virtuele groepslessen. De combinatie

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Anybase Modulair IT platform

Anybase Modulair IT platform Infodatek 1 Op weg naar de cloud De afgelopen jaren is de manier waarop organisaties naar hun ITomgeving kijken erg veranderd. IT moet de business doelstellingen ondersteunen en de IT-infrastructuur moet

Nadere informatie

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Content marketing bouwen aan een nieuwe klantrelatie nieuwe bomen BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Inhoudsopgave Inleiding 4 Over nieuwe bomen 4 01. Ontwikkelingen online 5 Peer to peer communicatie 6 Zoekmachine

Nadere informatie

Informatieset Uw ICT, altijd en overal

Informatieset Uw ICT, altijd en overal Informatieset Uw ICT, altijd en overal Tendenz ICT is aangesloten bij: Wie zijn wij? TendenZ ICT is uw ervaren ICT-partner die u adviseert, ondersteunt en volledig kan ontzorgen op het gebied van al uw

Nadere informatie