Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick"

Transcriptie

1 Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick 1. Stop de USB stick in de computer 2. Open de bestanden op de USB stick 3. Dubbelklik op Start ClaroRead 4. ClaroRead zal nu opgestart worden.

2 Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het werken met tekst. Dankzij de krachtige spraakfuncties van ClaroRead wordt elke informatie die op het beeldscherm is weergegeven uitgesproken. Het programma bevat bovendien diverse mogelijkheden om tekst duidelijker weer te geven waardoor de leesbaarheid wordt vergroot. ClaroRead is ook voorzien van handige tekstcontroletools voor het creëren van accurate documenten. ClaroRead ondersteunt elke toepassing en elk softwareprogramma op uw pc. U kunt de duidelijke werkbalk van ClaroRead vastzetten op een bepaalde positie van het beeldscherm, of naar wens wijzigen in een zwevende werkbalk. ClaroRead Werkbalk Overzicht ClaroRead ClaroRead is voorzien van een duidelijk leesbare zwevende werkbalk die kan worden gekoppeld aan geopende en actieve softwareapplicaties van Windows. Het toevoegen of verwijderen van knoppen op de werkbalk is eenvoudig. Het volgende hoofdstuk bevat een overzicht van alle knoppen. ClaroRead beschikt over krachtige spraakfuncties. Een van de belangrijke voordelen van ClaroRead is dat het programma menu's, tekst op knoppen, tooltips en alle op het beeldscherm weergegeven tekst uitspreekt. Geselecteerde tekst wordt bovendien direct uitgesproken. ClaroRead spreekt ook tekens, woorden en zinnen uit op het moment dat ze worden getypt. ClaroRead Werkbalk

3 Werkbalkknoppen ClaroRead De menubalk van ClaroRead heeft een aantal duidelijke knoppen voor de diverse functies. Knoppen die u niet zo vaak gebruikt, kunnen eenvoudig worden verwijderd door op Instellingen te klikken en vervolgens de Weergave-instellingen te wijzigen. Afspelen en Stoppen Klik voor het lezen van Microsoft Word-documenten op het begin van de tekst die u wilt lezen. Klik op de groene knop Afspelen om tekst uit een willekeurig Microsoft Worddocument voor te laten lezen met de vooraf geselecteerde tekst-naar-spraak-stem. Klik op Stoppen om het uitspreken van de tekst te stoppen. Klik op Spraakinstellingen om woorden en zinnen in Microsoft Word-documenten te markeren terwijl ze worden uitgesproken. Gebruik deze knop ook voor het wijzigen van de spreekstijl. Bij andere softwareapplicaties zoals internetpagina's en s (geen Worddocumenten) hoeft u alleen maar de tekst die u wilt laten uitspreken te selecteren. Zodra u klaar bent met selecteren, spreekt het programma de tekst direct uit. Druk op de groen knop Afspelen om de tekst nogmaals af te luisteren. Lettertype Met de knop Lettertype kunt u snel het lettertype van een Microsoft Word-document wijzigen in een van de drie beter leesbare en populairdere lettertypes Times New Roman, Trebuchet MS en Microsoft Sans Serif. U kunt de tekengrootte eenvoudig wijzigen door het gehele document en Interner Explorer of een tekstgedeelte te selecteren. Het is ook mogelijk de tekstkleur in het gehele document of voor bepaalde tekstgedeeltes te wijzigen. Afstand Met ClaroRead kunt u eenvoudig de afstand tussen tekens, regels en alinea's wijzigen. Gebruik de knop Afstand om de gewenste tekststijl te selecteren. Controleren ClaroRead bevat een geïntegreerde controlefunctie voor woorden en documenten. De spellingcontrole en thesaurus zijn samengevoegd tot een afzonderlijke knop Controleren.

4 Knop opslaan Het is mogelijk de tekst te converteren in een Microsoft document of een webpagina in een audio of videobestand om deze op te slaan op uw computer. De opslaan naar audio functie is ook eenvoudig te gebruiken via the taakbalk of binnen de Spraak instellingen. Extra knop De Extra knop geeft een handige link naar andere hulp software programma's. Instellingen De knop Instellingen bevat het instellingenmenu met de belangrijkste instellingen: Spraak, Bekijken, Controleren en Scannen. Verplaatsen en vastzetten van de ClaroRead werkbalk De werkbalk aan het actieve scherm koppelen De ClaroRead taakbalk wordt gekoppeld aan het actieve scherm en gaat mee wanneer u van applicatie wisselt. Zwevende Taakbalk Misschien wilt u de werkbalk "zwevend"gebruiken zodat u deze kunt verplaatsen op uw scherm als u dat wilt. Dit kunt u instellen in het menu Bekijken. U kunt eenvoudig het vinkje weghalen bij de optie "Werkbalk koppelen aan actief venster".

5 Veranker de werkbalk bovenin het scherm U kunt de zwevende werkbalk bovenin het scherm verankeren. Om dit te doen moet u eerst de ClaroRead werkbald zwevend maken door het vinkje weg te halen in het menu Bekijken. Eenmaal zwevend, klikt u op de titelbalk boven ClaroRead en sleep deze naar de bovenkant van uw scherm. Sleep hem weer naar beneden om hem zwevend te maken. Werkbalk minimaliseren U kunt de ClaroRead werkbalk geheel verbergen door deze te "minimaliseren", maar toch nog de meeste spraak en predictie mogelijkheden tot uw beschikking hebben (wanneer ingeschakeld). Om te minimaliseren moet u eerst weer de ClaroRead werkbalk zwevend maken door het vinkje weg te halen in het menu Bekijken.

6 Wanneer de werkbalk in "zwevende" mode is zal er een Minimaliseren knopje verschijnen (hieronder omcirkeld).klik hierop en de ClaroRead werkbald zal verdwijnen. Echter, geavanceerde spraak mogelijkheden, zoals Tekst onder muis uitspreken zullen nog steeds werken. ClaroRead zal nog steeds actief zijn, bevestiging hiervan is het kleine ClaroRead icoontje in het Systeemvak bij uw klok, meestal rechts onderin uw PC scherm. Als u met de rechter muisknop op het ClaroRead icoontje klikt, zal de werkbalk weer verschijnen. Een andere manier om de werkbalk te minimaliseren is door met de rechter muisknop op het icoontje van ClaroRead te klikken. Als de werkbalk niet verschijnt wanneer u ClaroRead opstart, controleer dan even of u wel het icoontje in het Systeemvak ziet staan, klik er vervolgens met de rechter muisknop op en de ClaroRead werkbalk zal weer actief worden. Spraakfuncties ClaroRead laat computers praten, wat één van de belangrijkste innovatieve eigenschappen van het programma is. ClaroRead gebruikt Realspeak-stemmen van ScanSoft. Dit zijn hoogwaardige, menselijk klinkende gesynthetiseerde stemmen. ClaroRead kan ook worden gebruikt in combinatie met andere gesynthetiseerde tekstnaar-spraak-stemmen die wellicht zijn geïnstalleerd op uw computer. ClaroRead biedt u een uitgebreid scala aan spraakfuncties: U kunt alle tekst in Microsoft Word laten uitspreken door met de muisknop op de plek te klikken vanwaar u wilt starten en vervolgens op Afspelen te drukken. In Word kunt u tevens de cursortoetsen gebruiken voor het laten uitspreken van zinnen of afzonderlijke woorden. Met deze software wordt door u geselecteerde tekst onmiddellijk uitgesproken. Dit is ideaal voor het maken van 'pratende' webpagina's en het afluisteren van uw berichten. In de meeste toepassingen kunt u letters, woorden of zinnen terwijl u ze intypt herhalen. Ideaal ter bevestiging dat u de juiste tekst hebt ingetypt. U ontvangt automatisch een melding dat de Tooltips zijn gelezen als u hier met de muisaanwijzer overheen gaat. U ontvangt automatisch een melding dat de Menu-items en "objecten" zijn gelezen als u hier met de muisaanwijzer overheen gaat. ClaroRead herhaalt woorden en uitdrukkingen die zijn gedicteerd in elke tekstverwerker of applicatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking Preferred of Professional.

7 Dit vergroot het vertrouwen dat de spraakherkenning heeft herkend wat u heeft gezegd, of vestigt uw aandacht op woorden die op een later tijdstip moeten worden gecorrigeerd. Het is mogelijk geluidsbestanden (.wav) te creëren van Word-documenten die u later op uw computer kunt beluisteren. U kunt ook de geluidsbestanden op uw computer overzetten naar een draagbaar audioapparaat (gebruik hiervoor de bij het audioapparaat geleverde software). ClaroRead beschikt over een pratende rekenmachine. Een pauze tussen woorden zorgt ervoor dat de duidelijkheid eventueel wordt vergroot. Met de Demp-knop kunt u de computer op ieder moment laten stoppen met praten door op de CTRL-toets te drukken of op de muisknop te klikken. Veel van deze spraakfuncties kunnen worden uitgeschakeld via het menu Spraakinstellingen als u ze niet nodig heeft. Worddocumenten laten voorlezen Open Microsoft Word en open het document waarvan u wilt dat het programma aan u voorleest. U kunt ook een stuk tekst typen. Klik met de muis op de plaats in het document waar de computer de tekst moet gaan voorlezen. Druk op de groene knop Afspelen of op. De tekst wordt nu uitgesproken en gemarkeerd. Lees hier hoe u de Markeerinstellingen kunt veranderen. Ctrl+Aanwijzen gebruiken Door in Spraak Instellingen, de optie "Spreek woord uit bij Ctrl+ aanwijzen" aan te vinken, kunt u één specifiek woord laten uitspreken. Om het woord te horen plaatst u uw muisaanwijzer op dit woord en drukt u de CTRL toets in. ClaroRead zal het woord vervolgens uitspreken. Stop na zin gebruiken Door in Spraak Instellingen de optie "Stop na zin" te activeren speelt ClaroRead één zin per keer af. Om de volgende zin af te spelen moet u opnieuw op de knop Afspelen klikken.

8 Wanneer u de optie "Stop na zin" niet heeft geactiveerd kunt u ook de volgende zin laten afspelen met Ctrl + F7. Het gebruik van de toetsenbordpijltjes Wanneer u met de toetsenbordpijltjes omhoog/omlaag/links/rechts (in plaats van met de muis) door de tekst heen gaat, kunt u er voor kiezen om ClaroRead de tekst te laten uitspreken. Dit doet u door het vakje "Toetsenbordpijltjes in Word" te selecteren. Wanneer u de pijltjes Omhoog of Omlaag gebruikt, spreekt ClaroRead de volledige regel tekst uit. Door het pijltje Omlaag te gebruiken, wordt de tekst regel voor regel voor u uitgesproken. Door tegelijkertijd op CTRL en het pijltje Links of Rechts te drukken, wordt het volgende woord na de cursor uitgesproken. Door op de pijltjes Links/Rechts te drukken, wordt de volgende letter van het woord uitgesproken. Als u CTRL ingedrukt houdt terwijl u op de pijltoetsen omhoog of omlaag drukt, laat u de vorige of de volgende alinea voorlezen. Webpagina's laten voorlezen Met ClaroRead kunt u makkelijk webpagina's aan u laten voorlezen. Laad met Internet Explorer de webpagina die u wilt laten voorlezen en open ClaroRead.

9 Wanneer u op de groene knop Afspelen of op drukt, wordt de webpagina van boven naar beneden en in de volgorde waarop de webpagina is opgebouwd, aan u voorgelezen. Wanneer u met de muis aan het begin van het artikel van de webpagina dat u wilt laten voorlezen, klikt, verschijnt er een 'virtuele cursor'. Zie hieronder: Door op de groene knop Afspelen of op te drukken, wordt de regel tekst voorgelezen en roodgemarkeerd. ClaroRead leest de hele webpagina voor, totdat u op Stoppen of op drukt. Een andere manier om in Internet Explorer links en teksten op webpagina's te laten voorlezen, is door met de muis over de tekst te bewegen. Indien u geen Internet Explorer heeft, of de webpagina's niet worden voorgelezen, selecteer dan de tekst met de muis en druk op de knop Spelen. ClaroRead leest dan alles voor wat u met de muis selecteert. Bij Geavanceerde Spraakinstellingen zijn een aantal instellingen die de spraak controleert wanneer u met de muis de tekst selecteert en wanneer u met Internet Explorer met de muis over de tekst gaat.

10 PDF bestanden laten spreken Middels de knop Scannen (alleen Plus) Voor beveiligde of Image PDFs, Kunt u de optie Scannen > Scannen van PDF/Bestand gebruiken om van elk gekozen PDF bestand de tekst in Microsoft Word in te voegen. Eenmaal in Microsoft Word zal ClaroRead de tekst voor u kunnen voorlezen middels de Afspelen knop zoals in een gewoon document. Accessible PDF lezer gebruiken Accessible PDF is een gratis extra van ClaroRead 2008 welke u PDF documenten in een leesbaar format laat importeren. Om accessible PDF documenten te lezen, klikt u op de Extra's knop in de ClaroRead werkbalk en kies "Accessible PDF". Accessible PDF zal geopend worden en u kunt uw PDF bestand kiezen. Eenmaal geopend kan het PDF bestand als platte tekst of als webpagina weergegeven worden. U kunt dan ClaroRead gebruiken om de tekst te lezen. Tekst van PDF uitspreken bij selecteren met de muis ClaroRead zal elke tekst die u met uw muis selecteerd in een accessible PDF uitspreken. Om dit te doen selecteert u een stuk tekst met uw muis. De tekst wordt direct voorgelezen wanneer u de muis loslaat. Wanneer u de tekst nogeens wilt laten uitspreken klikt u op de Afspelen knop op de ClaroRead werkbalk. Met sommige PDF bestanden, moet u mogelijk eerst de tekst kopiëren (CTRL+C) voordat u de Afspelen knop gebruikt. Sommige PDF bestanden kunnen beveiligd zijn of niet toegankelijk, dan adviseren we de optie Scannen van PDF te gebruiken zoals hierboven uitgelegd. Ctrl+C met de knop Afspelen gebruiken

11 Door in het menu Spraak instellingen de optie "Spreek woord uit bij Ctrl+aanwijzen" te activeren kunt u 1 woord per keer laten uitspreken. Om het woord te laten uitspreken wijst u het woord aan met de muis en druk dan de Ctrl toets in. ClaroRead zal dan het woord uitspreken. Andere computerprogramma's laten voorlezen Uitspreken bij aanwijzen met muis ClaroRead leest alle tekst die u met de muis selecteert aan u voor. Selecteer hiervoor een stuk tekst met de muis. Wanneer u de muis loslaat, wordt de tekst gelijk aan u voorgelezen. Als u wilt dat de tekst nog een keer aan u wordt voorgelezen, druk dan op de groen knop Spelen of op op de menubalk van ClaroRead. Het programma leest de tekst dan nog een keer aan u voor. Als u niet wilt dat de geselecteerde tekst aan u wordt voorgelezen, kunt u het programma onder Gevorderde Spraakinstellingen uitzetten..

12 Wanneer u wilt dat de tekst die u met de muis selecteert niet wordt voorgelezen, schakelt u het selectievakje "Voorlezen wanneer de muis de tekst selecteert" uit. Wanneer deze optie uitstaat, kan de geselecteerde tekst nog steeds aan u worden voorgelezen. Om de tekst te kunnen horen, moet u echter op de groene knop Spelen of op op de menubalk van ClaroRead drukken. U kunt op elk moment het voorlezen stoppen door met de muis op Stop of op. Spreek word bij Ctrl+aanwijzen Het activeren van de "Spreek word bij Ctrl+aanwijzen" optie laat u één specifiek word per keer horen. Om het woord te horen plaatst u de muisaanwijzer op dit woord en houdt u de Ctrl toets ingedrukt. Claroread zal dan het woord uitspreken. Hieronder een lijst met programma's waarin de optie Ctrl+aanwijzen normaalgesproken werkt: Internet Explorer Microsoft Office (inclusief Word en Outlook)

13 Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader 8 NotePad Windows Mail/Outlook Express Lettertype Met ClaroRead kunt u in Microsoft Word zeer eenvoudig de tekengrootte, het lettertype en de kleur van het gehele document wijzigen. De groote van het lettertype kan vergroot of verkleind worden in de Internet Explorer. Zorg ervoor dat de muisaanwijzer in de tekst staat die u wilt wijzigen en de knop Lettertype wordt actief. Door op de knop Lettertype te klikken verschijnt het volgende menu: Selecteer Lettertype vergroten of verkleinen voor het vergroten of verkleinen met twee punten per keer. De minimale tekengrootte is 8 punten en de maximale 100. U kunt het lettertype wijzigen van het gehele document in drie populaire lettertypes (Times New Roman, Trebuchet en Sans Serif) met een klik op de muis. Ook is het mogelijk de drie populairste lettertype-instellingen te wijzigen, maar we adviseren u contact op te nemen voor gedetailleerde instructies hierover. U kunt via het kleurenschema de kleur wijzigen van de tekst in het document. U kunt via het kleurenschema de kleur wijzigen van de achtergrond van het document. Hierdoor wordt de kleur van de Windows-achtergrond gewijzigd.

14 Controle functies ClaroRead heeft een aantal controle functies achter één knop voor gebruik in Microsoft Word welke uw spelling controleert, betekenissen geeft, woordenboek definities, alternatieven biedt en homofonene indentificeerd met hun betekennis De funtie Controleren maakt het conotroleren van uw tekst en documenten makkelijker en uitgebreider door een spellingschecker, homofonen checker en synoniemen lijst te combineren. Om de functie Controleren te gebruiken, plaatst u uw cursor voor of in het woord dat u wilt controleren en klik op de knop Controleren of. Als er een typefout is gemaakt (te herkenning aan de rode onderstreping in Word) zal het volgende Spellingscontrole scherm verschijnen. De lijst "Wijzigen in" bevat suggesties voor alternatieve schrijfwijzen. Klik op een van deze alternatieven om een aantal andere woorden met dezelfde betekenis weer te geven, plus een definitie van het alternatief. Als er een afbeelding aan het alternatief is gekoppeld, wordt deze ook weergegeven. Het alternatief wordt rechtsonder weergegeven in de context van de tekst in het document. Daaronder bevindt zich een knop waarmee u het alternatief op het internet kunt opzoeken. Onder in het venster

15 worden de lettergrepen van het woord weergegeven. U kunt de muiswijzer op de woorden of zinnen plaatsen om deze te laten uitspreken, zodat u kunt bepalen welk woord het meest geschikt is. Wanneer u op Wijzigen klikt, wordt het woord in Word gewijzigd in het gekozen alternatief. Klik op Negeren (of op Sluiten) om terug te keren naar Word zonder iets te veranderen. Als u op Controleren klikt terwijl de cursor zich bevindt op een correct gespeld woord dat een zogeheten homofoon is (dit zijn woorden die min of meer hetzelfde worden uitgesproken maar een andere schrijfwijze en/of betekenis hebben, zoals "wij" en "wei"), wordt het tabblad Homofoon weergegeven. Dit tabblad bevat geen suggesties voor alternatieve schrijfwijzen, maar alternatieve woorden die (bijna) hetzelfde worden uitgesproken. Wanneer u een van deze alternatieven selecteert, wordt de betekenis weergegeven in het onderste vak, samen met een afbeelding en extra definities. Deze teksten worden uitgesproken als u ze met de muis aanwijst. Als u op Controleren klikt terwijl de cursor zich bevindt op een woord dat alternatieven met (bijna) dezelfde betekenis heeft, wordt het tabblad Betekenis geopend. (Afhankelijk van het woord kunnen er meerdere tabbladen worden weergegeven. U kunt elk gewenst tabblad kiezen om te gebruiken.) Klik op de knop "Spellingcontrole (alles)" om het hele document vanaf het begin op spelling te controleren. Afstand Het wijzigen van de teken-, regel- en alinea-afstand in Microsoft Word vereist behoorlijk wat kennis en men moet veel klikken in Word. ClaroRead richt zich voornamelijk op de functies die het meeste worden gebruikt, waardoor het zeer eenvoudig is om een tekst op te maken. Door op de knop Afstand te klikken terwijl u in Word werkt verschijnt het volgende menu: Via Tekenafstand wijzigen kunt u de afstand met 1 punt, daarna 2 punten en vervolgens 3 punten vergroten. Door nogmaals op deze knop te klikken verandert het weer in de normale afstand. Via Regelafstand wijzigen wordt de regelafstand verandert in 1, 1,5 en 2 regels en vervolgens weer in 1 regel. In onderstaand voorbeeld is de regelafstand ingesteld op 2 regels en de tekenafstand op 3 punten.

16 Door te klikken op Alinea-afstand wijzigen wordt het aantal punten (spaties) na het einde van iedere alinea gewijzigd in 0 punten, 6 punten, 12, 18 en 24 punten en vervolgens opnieuw in 0 punten. Homofoon Functies Door op de homofonen knop te klikken wanneer u in Microsoft Word aan het werk bent, zal er een pull-down menu zichtbaar worden. Door op Homofonen laten zien te drukken of worden alle homofonen in de alinea of geselecteerde tekst weergegeven. Homofonen zijn woorden die het zelfde klinken maar anders geschreven worden, of een andere betekennis hebben zoals "ijs" en "eis". ClaroRead geeft dit aan door de homofonen in blauw te markeren, maar u kunt deze kleur aanpassen in het menu Homofonen Instellingen. Deze homofonen kunnen worden aangepast in de tab Homofonen van de Geavanceerde Instellingen Editor. Wanneer de homofonen worden weergegeven, klikt u op een homofoon en vervolgens klikt u op de knop Controleren. Het tabblad Homofoon wordt weergegeven. Met behulp van de knoppen Volgende, Alles negeren en Wijzigen kunt u bladeren door alle homofonen in de alinea of in de geselecteerde tekst. Hierdoor kunt u van meerdere woorden tegelijkertijd de homofonen controleren. U kunt de in blauw weergegeven homofonen weer normaal weergeven door de optie Homofonen herstellen te gebruiken of. Klik eerst met de muis aan het begin van de alinea, kies vervolgens voor Homofonen herstellen op de ClaroRead werkbalk. Woord Predictie functie ClaroRead bevat een woord predictie functie welke voor sommige computergebruikers handig kan zijn. ClaroRead maakt gebruik van een basis woordenboek (welke kan worden aangepast) bestaande uit de 2000 of 5000 meest gebruikte woorden in de Nederlandse taal. U kunt wisselen tussen de basis woordenboeken in het menu Predictie Instellingen. U kunt meer predictie woordenboeken aanmaken middels de Geavanceerde Instellingen Editor.

17 De Woord Predictie functie activeren Woord Predictie is standaard uitgeschakeld wanneer u ClaroRead installeerd. Om Woord Predictie in te schakelen klikt u op de Instellingen knop op de ClaroRead werkblak: Selecteer de Predictie Instellingen tab en markeer de optie Gebruik Predictie Laat de Predictie knop op de ClaroRead werkblak verschijnen in het menu Beeld instellingen. Woord Predictie wordt ook in en uit geschakeld door op de knop Predictie te klikken in de werkbalk. Wanneer Predictie ingeschakeld is, zal de Predictie Lijst automatisch bij uw cursor verschijnen tijdens het typen. De lijst verschijnt alleen wanneer er een Predictie wordt gedaan. Wanneer u dat wilt, kunt u de Predictie Lijst verplaatsen van de tekst welke u aan het typen bent. Zet Predictie aan en begin met typen todat een Predictie Lijst verschijnt. Plaats de muis op één van de mogelijkheden in de Predictie Lijst. Klik dan met de rechtermuisknop. Er zal een Blauwe Titelbalk aan de Predictie Lijst verschijnen. Klik op de Titelbalk en sleep deze naar de gewenste locatie op uw scherm. Om een van de mogelijkheden in de Predictie Lijst te selecteren drukt u op de bijbehorende toets. F1 is het eerst voorgestelde woord en F5 is de vijfde en laatste. Om mogelijke commando's te onderdrukken die door F1 tot F5 gebruikt worden, drukt u eerst op F6 en dan op de Functie toets van uw keuze. Als alternatief kunt u ook met de muis op het woord van uw keuze klikken. Als de muis over één van de woorden beweegt zal ClaroRead het woord uitspreken. Er zijn ook een aantal Predictie Instellingen welke de Predictie aanpassen op basis van de typische inhoud van uw manier van schrijven. De Woord Predictie uitschakelen U kunt Woord Predictie uitschakelen door op de Predictie knop te klikken. Opslaan Met ClaroRead kunt u teksten opslaan in geluids- of videobestanden.

18 Tekst opslaan als geluidsbestand ClaroRead laat u de tekst opslaan in Microsoft Worddocumenten of in andere applicaties die u heeft geselecteerd en naar het klembord van Windows heeft gekopieerd. De formaten waarin u het geluidsbestand kunt opslaan, zijn WMA, WAV en Ogg. Het opslaan van tekst in een geluidsbestand kan een langzaam process zijn en het kunnen grote bestanden worden. Een balkje geeft aan hoeveel tekst de computer al in spraak heeft omgezet. De stem die in het geluidsbestand wordt gebruikt, is de stem van Realspeak die u eerder onder het venster Spraakinstellingen heeft geselecteerd. Het omzetten van tekst in een geluidsbestand: Voor Worddocumenten: Open het Worddocument dat u in een geluidsbestand wilt omzetten. Voor webpagina's en andere teksten: Ga naar de webpagina die u in een geluidsbestand wilt omzetten. Selecteer de tekst die u wilt opslaan met de muis. Druk op Kopieëren, dat gewoonlijk onder het menu Toevoegen staat, of druk tegelijkertijd op de Control-toets (CTRL) en op de letter C. De tekst wordt nu naar het Windows klembord gekopieerd. Dit kunt u niet zien. VERVOLGENS Klik op de ClaroRead werkbalk op de knop Opslaan En kies als geluid opslaan. OF Open het venster Instellingen in ClaroRead, en klik op het tabblad Spraak;

19 Klik op de knop Opslaan als Geluidsbestand >DAN Het dialoogvenster Opslaan Bestand verschijnt. Geef het bestand een naam en kies waar u het op de computer wilt opslaan. Vervolgens kunt u het bestand in PC Media Player openen, of door middel van de software van de audioplayer of andere geschikte software naar een draagbare audioplayer verplaatsen.

20 Instellingen ClaroRead De instellingen Spraak, Weergave, Woorden en toetsenbord controleren en de scaninstellingen kunnen worden gewijzigd in het menu "Tabs" in het Instellingenmenu van ClaroRead. De knop Instellingen is altijd aanwezig op de menubalk van ClaroRead. Spraakinstellingen Het hoofdscherm voor spraakinstellingen biedt u de mogelijkheid een stem te kiezen die de tekst uitspreekt. Ook kunt u de spraaksnelheid en het volume van deze stem instellen. ClaroRead wordt geleverd met Realspeak-stemmen van ScanSoft, maar werkt wellicht ook met andere op uw computer geïnstalleerde stemmen zoals de Microsoft systeemstemmen Sam, Mary of Mike. U kunt contact met ons opnemen voor informatie over het toevoegen van extra Realspeak-stemmen. Stem ClaroRead installeert standaard de Realspeak-stemmen van Scansoft. Klik op het pijltje naast de momenteel geladen stem voor een overzicht van de beschikbare stemmen die kunnen worden gebruikt met ClaroRead.

21 Snelheid en Volume Wijzig de snelheid en het volume door de schuifbalk naar links en rechts te bewegen. Knop Test Wanneer u de steminstelling wijzigt kunt u de nieuwe instelling testen voordat u op OK klikt. Het laden van een nieuwe stem duurt enkele seconden, wees dus geduldig! U kunt deze testen na het laden. U ontvangt de melding "Dit is een test". Uitspreken De knop Uitspraak opent de uitspraaklijst <tekst naar spraak>. De Realspeakstemmen zijn weliswaar bijzonder nauwkeurig, maar soms is de uitspraak niet geheel naar wens. Voorbeelden hiervan zijn namen van mensen of plaatsnamen. De functie Uitspreken "dwingt" de stem woorden uit te spreken op de door u gewenste manier. U kunt dit doen op een "klinkt als" wijze. Lees de helpfunctie Uitspraakinstellingen voor meer informatie. Opslaan als geluidsbestand Het is mogelijk de tekst in een geopend Microsoft Word-document om te zetten naar een geluidsbestand (.wav) zodat deze kan worden opgeslagen op uw computer. De stem die wordt gebruikt voor de omzetting is de reeds geselecteerde Realspeak-stem. U kunt dit geluidsbestand op een later tijdstip beluisteren, naar iemand en of overzetten op een draagbare mp3-speler waarbij u gebruik maakt van de bij het apparaat meegeleverde software. Voor het opslaan van tekst als geluidsbestand dient u het Word-bestand dat u wilt opslaan te openen of aan te maken. (NB. Indien het een enkele regel tekst betreft moet u aan het einde van de regel op Enter drukken). Klik op Instellingen, Spraakinstellingen en Opslaan als geluidsbestand op de ClaroRead-menubalk. Geef de bestandsnaam op van de geluidsbestanden die u wilt opslaan.

22 Het opslaan als geluidsbestand kan enige tijd duren wanneer de verschillende tekstnaar-spraak-stemmen worden gebruikt. We verzoeken u daarom geduld te hebben. Een voortgangsbalk laat zien wanneer de omzetting is afgerond. Geavanceerde Spraak Knop Er zijn een aantal Geavanceerde Spraak-instellingen. Pauze tussen woorden Door het vakje Pauze tussen woorden te selecteren wordt elk woord gescheiden wanneer de computer de tekst uitspreekt met behulp van de software. Dit maakt de tekst begrijpelijker voor bepaalde gebruikers. Indien dit vakje niet is geselecteerd wordt de tekst natuurlijk uitgesproken en wordt rekening gehouden met leestekens, bepaalde afkortingen en andere tekstdetails. Stop aan het einde van de zin Het activeren van de "Stop aan het einde van de zin" optie laat ClaroRead één zin voorlezen in Microsoft Word. Om de volgende zin te lezen moet u opnieuw op de Afspelen knop klikken. Spreek word bij Ctrl+aanwijzen Het activeren van de "Spreek word bij Ctrl+aanwijzen" optie laat u één specifiek word per keer horen. Om het woord te horen plaatst u de muisaanwijzer op dit woord en houdt u de Ctrl toets ingedrukt. Claroread zal dan het woord uitspreken. Hieronder een lijst met programma's waarin de optie Ctrl+aanwijzen normaalgesproken werkt: Internet Explorer Microsoft Office (inclusief Word en Outlook) Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader 8 NotePad Windows Mail/Outlook Express Tekst-naar-spraak uitspraak

23 De Realspeak-stemmen zijn weliswaar bijzonder nauwkeurig, maar soms is de uitspraak niet geheel naar wens. Voorbeelden hiervan zijn namen van mensen of plaatsnamen. Om die reden hebben we een Uitspraaktool gebouwd voor het uitspreken van woorden op de door u gewenste manier. U kunt dit doen op een "klinkt als" wijze. Typ het woord waarvan u de uitspraak wilt wijzigen in het vakje "Te vervangen woord" als u iets wilt toevoegen aan de uitspraaklijst. Door op de knop Test te klikken hoort u hoe de geselecteerde stem het woord uitspreekt. Typ de door u gewenste uitspraak in het vakje Nieuwe uitspraak. Klik op de knop Test voordat u de uitspraak toevoegt. Klik op de knop Toevoegen/Vervangen indien u tevreden bent met de uitspraak zodat deze wordt toegevoegd aan de uitspraaklijst. De oorspronkelijke tekst wordt nu uitgesproken op de door u gewenste wijze. Als u een heel woord wilt vervangen zonder dat dit gevolgen heeft voor andere woorden die met de letters van dit woord beginnen, kunt u een spatie toevoegen aan het tekstvak "Te vervangen woord". Deze spatie wordt weergegeven als een hekje (#), zodat u hem beter kunt herkennen. U mag na het hekje (#) niets meer typen. Als u bijvoorbeeld de naam "Alis" wilt laten uitspreken als "Allee" maar zonder dat "Alison" voortaan wordt uitgesproken als "Allee-on", dan typt u "Alis " (met een spatie aan het eind) in het vak "Te vervangen woord". Alleen "Alis" wordt aangepast, "Alison" niet. De invoer wordt weergegeven als "Alis#".

24 Instellingen Geavanceerde Spraak Het scherm voor de Advanced Speech-instellingen biedt u de mogelijkheid de hoeveelheid en het type spraak te bepalen dat de computer uitspreekt. U kunt tevens de kleur en het type gesynchroniseerde markering wijzigen wanneer Microsoft Worddocumenten door de computer worden uitgesproken. Instellingen voor AutoSpeak De computer spreekt automatisch items onder de muisaanwijzer of door u ingetypte tekst uit. U kunt deze functies in- of uitschakelen.

25 Geselecteerde tekst uitspreken ClaroRead spreekt alle tekst uit die u met de muis selecteert. Dit betekent dat de software vrijwel alles leest en bijzonder effectief is voor gebruik op het internet en bij e- mails. De functie kan eventueel worden uitgeschakeld. Tekst onder muis uitspreken ClaroRead spreekt alle op de computer of website vermelde tooltips, menu-items, links naar websites en tekstobjecten uit. Als u met de muisaanwijzer over een menu-item of plaatje met een tooltip gaat, wordt de betreffende tekst uitgesproken. De functie kan eventueel worden uitgeschakeld. Ticking the "All" box will speak all objects under the mouse, including the Windows Start menu. Ticking the "IE/Firefox" box only, will only speak objects under the mouse from web pages within Internet Explorer and Mozilla Firefox. Uitspraak van tekens, woorden en zinnen Wanneer u tekst intypt, kunt u ClaroRead zo instellen dat: elk teken (letter of toets) wordt uitgesproken nadat het is ingetypt. elk woord wordt uitgesproken nadat het is ingetypt. elke zin wordt uitgesproken nadat het is ingetypt. Dit is erg handig voor het controleren van spelling en grammatica wanneer u tekst intypt en voor het direct bekijken van de tekst. Elke van deze functies kan via dit menu worden uitgeschakeld. Pijltjes toetsen Wanneer u de cursor in uw teksten verplaatst, ook in Microsoft Word, middels de omhoog/omlaag/links/rechts pijltjes op uw toetsenbord (in plaats van met uw muis) kunt u aangeven of ClaroRead moet spreken door de optie "Pijltoetsen" te activeren. Wanneer u de omhoog of omlaag toetsen gebruikt spreekt ClaroRead de gehele regel uit. Op deze manier kunt u uw document regel voor regel lezen middels de omlaag toets. Door de Ctrl toets en pijltje links of rechts in te drukken wordt het volgende woord uitgesproken afhankelijk van de cursor. Door alleen pijltje links of rechts in te drukken wordt het volgende karakter in het woord uitgesproken. Door Shift en pijltje omlaag in te drukken om een aantal regels omlaag te selecteren, laat ClaroRead de geselecteerde regels uitspreken.

26 Instellingen Markering gesproken tekst U kunt ook de tekst uit Microsoft Word-documenten die wordt uitgesproken markeren. De stem wordt gesynchroniseerd met het gemarkeerde woord of de betreffende zin waardoor de tekst beter kan worden gevolgd. U kunt ervoor kiezen elk woord te markeren wanneer deze wordt uitgesproken evenals elke zin of alinea. U kunt tevens de kleur en de achtergrond van de gemarkeerde tekst wijzigen door het menu Instellingen Markering van het instellingenmenu Advanced Speech te gebruiken. De optie "Woord met nasleep" betekent dat het vorige woord gemarkeerd blijft wanneer het volgende woord gemarkeerd wordt. Hierdoor gaat het voorlezen van de woorden gepaard met minder knipperen op het scherm. In plaats van de voorgelezen tekst te markeren, kunt u ook de niet-voorgelezen tekst grijs laten weergeven. Dit is vaak rustiger voor de ogen, terwijl u de tekst nog steeds goed kunt volgen. Selecteer de optie "Focus op zin" om deze functie in te schakelen.

27 Weergave-instellingen Met de Weergave-instellingen kunt u de knoppen op de ClaroRead-menubalk veranderen evenals de grootte van deze knoppen. Voor het toevoegen van een knop klikt u op de betreffende knop in het menu Weergave-instellingen zodat deze wordt "ingedrukt". Voor het verwijderen van een knop klikt u op de betreffende knop zodat deze wordt "verhoogd". U kunt de grootte van de ClaroRead-menubalk wijzigen naar klein, middel of groot. U kunt kiezen of u het tekstbijschrift wilt weergeven dat beschrijft wat de betreffende knop doet. Als u dit verwijderd wordt de menubalk nog kleiner.

28 U kunt er ook voor kiezen de menubalk te laten "zweven" zodat u de menubalk naar elke gewenste plek kunt slepen. Indien de menubalk niet zweeft, koppelt het zich aan de rechterbovenkant van het actieve venster waarin u werkt. Voor het verwijderen van de ClaroRead-menubalk zonder ClaroRead uit te schakelen zie het hoofdstuk "Verplaatsen en vastzetten van de ClaroRead werkbalk". U kunt ook de ClaroRead 'skin' veranderen. U kunt zelf aangeven welke 'skin' u wilt gebruiken door de juiste optie te kiezen. U kunt kiezen tussen Classic, Zilver of Grijs: Classic Grijs Zilver

29 Predictie instellingen Er zijn ook een aantal Predictie Instellingen welke de predictie aanpast op basis van de specifieke inhoud van het document. Predictielijst Instellingen U kunt ervoor kiezen de voorgestelde woorden in alfabetische volgorde, of op volgorde van waarschijnlijkheid te laten weergeven. U kunt ook de door u eerder "overgeslagen" woorden laten weergeven in de Predictie Lijst. Bijvoorbeeld, als er een lijst is met voorgestelde woorden, bijv.: kat, kathode, katholiek, kater, kathedraal - en u kiest ervoor om de overgeslagen woorden te laten weergeven zal het volgende gebeuren; Wanneer u "ka"intypt zullen de bovenstaande vijf woorden weergegeven worden. Wanneer u echter de volgende letter intypt zullen de eerder weergegeven woorden genegeerd worden, omdat u ze niet heeft gekozen. Met "Toon overgeslagen woorden" geactiveerd zullen de bovenstaande 5 woorden nog steeds worden getoont wanneer u een "t" achter "ka" typt. Predictielijst Kleur Instellingen Om de Predictielijst duidelijker zichtbaar en leesbaar te maken kunt u de kleur van de tekst en de achtergrondkleur in de Predictielijst aanpassen. Predictie leren Er zijn een aantal instellingen om het basis Predictie Woordenboek aan te passen op basis van uw eigen gemaakte documenten.

30 U kunt automatisch nieuwe woorden laten toevoegen op basis van de woorden die u typt. We adviseren wel om dan de optie "Spelling controleren voor toevoegen van nieuwe woorden" aan te zetten. Dit vookomt dat er woorden met typefouten in uw woordenboek terecht komen. Wanneer u een woord heeft getypt, of wanneer u de spatiebalk indrukt zal ClaroRead proberen het volgende woord te voorspellen. Als u de optie Woord volgorde leren wordt de volgorde van nieuwe woorden opgelsagen in het Predictie bestand. Dit helpt om de woord Predictie aan te passen wanneer u dit langer gebruikt. Het aangepaste woordenboek wordt opgeslagen wanneer u ClaroRead afsluit wanneer u de optie "Woordenboek opslaan bij afsluiten" geeft geactiveerd. Er zijn misschien momenten dat u dit niet wilt, dan kan het als optie aangeboden worden. Geavanceerde Training van het Predictie Woordenboek Het is mogelijk handmatig woorden toe te voegen en aan te paseen in het Preditie woordenboek op basis van eerder gemaakte Word Documenten. Om van deze optie gebruik te maken opent u de Predtictie Trainen Tab in de Geavanceerde Instellingen Editor. Het Predictie Woordenboek Selecteren Het is mogelijk aan te geven welk Predictie Woordenboek er gebruikt moet worden. Dit kunt u doen door de juiste naam te kiezen uit de Pull-down lijst. Woorden controleren & Keyboard Instellingen Het is mogelijk de instellingen voor de woord controle aanpassen in Woorden controleren & Keyboard instellingen.

31 U kunt ook de Spellingscontrole, Betekenniscontrole en homofooncontrole uitschakelen U kunt ook woorden laten weergeven opgesplist in lettergrepen. Dit kunt u aaneven onderaan in het Betekennissen Controle scherm. Homofoon Instellingen Door op de Homofoon Instellingen knop te klikken zal het volgende instellingen menu tevoorschijn komen;

32 U kunt de kleur waarin de homofonen worden aangegeven aanpassen. U kunt ervoor kiezen homofonen te laten weegeven als deze worden ingetypt in een Microsoft Word document. Er zal ook een pieptoon te horen zijn wanneer een homofoon wordt ingetyped wanneer deze optie is ingeschakeld. Wanneer u bepaalde homofonen wilt negeren uit het ClaroRead homofonen woordenboek kunt u dit doen door op de knop "Toevoegen" te klikken. Dit zal de volgende box tevoorschijn helen: Als u bepaalde homofonen uit de lijst wilt negeren, schakelt u het selectievakje naast het betreffende woord in.

33 U kunt de lijst met homofonen bewerken in de Geavanceerde Instellingen Editor. Toetsbediening Toetsbediening is onderdeel van het menu Woorden en Toetsenbord controleren. Dit is een bijzonder handig functie, waarmee kan worden vermeden dat WOORDEN IN HOOFDLETTERS WORDEN GETYPT aangezien de CAPS LOCK-toets vaak per ongeluk wordt ingedrukt of dat tekens per ongeluk worden ingevoegd omdat de Insert-toets wordt ingedrukt. Vink de vakjes aan indien u de CAPS LOCK-toets en de Insert-toets wilt uitschakelen terwijl ClaroRead actief is. De NumLock-toets kunt u naar wens inschakelen (voor het intypen van nummers) of uitschakelen voor de alternatieve toetsfuncties. Druk op de CTRL-toets voor het op ieder moment dempen van de tekst-naar-spraakstem. Hiermee wordt de spraak gestopt. Sneltoetsen op het toetsenbord Er zijn een aantal sneltoetsen op het toetsenbord die in plaats van de muis kunnen worden gebruikt. Deze sneltoetsen kunnen ook bij spraakherkenningssoftware, zoals de Professionele versie van Dragon NaturallySpeaking, worden gebruikt. Hierdoor wordt de stem van ClaroRead nog beter gecontroleerd. De sneltoetsen zijn: F7 Toets = Knop Spelen F8 Toets = Knop Stop F9 Toets = Knop Controle

34 F10 Toets = Homofonen weergeven F11 Toets = Homofonen wissen F12 Toets = Knop Help CTRL Toets = Spraak stoppen CTRL + F8 Toets = ClaroRead dempen (of dempen opheffen). F6 Toets = Sneltoetsen overschakelen naar Microsoft Word Shift + F7 Toets = Volgende zin afspelen. Shift + F8 Toets = Instellingen

35 Geavanceerde Instellingen Editor In de Geavanceerde Instellingen Editor kunt u de homofonen aanpassen en moeilijke of lastige woorden bewerken, predictie instellingen aanpassen en het Predictie woordenboek trainen. U kunt hem opstarten via Start> Programma's > Claro Software > Claro Geavanceerde Instellingen Editor. We adviseren om ClaroRead te sluiten wanneer u de Geavanceerde Instellingen Editor opent en ClaroRead weer te openen als de wijzigingen zijn opgeslagen. De Geavanceerde Instellingen Editor heeft vier tabbladen: Tabblad Algemeen In het gedeelte Lettertypen en achtergrond kunt u instellen welke lettertypen worden weergegeven in het menu Lettertype van ClaroRead. U kunt bovendien instellen dat de achtergrondkleur bij het afsluiten hersteld moet worden. Als u met behulp van het menu Lettertype de achtergrondkleur wijzigt om de tekst beter leesbaar te maken, wordt de achtergrondkleur na afloop automatisch weer hersteld. In het gedeelte Spraak kunt u instellen of Internet Explorer de functie Click-and-Play ondersteunt. Dit werkt als volgt: wanneer u in Internet Explorer op een deel van een webpagina klikt, verschijnt er een zwarte balk om de selectie aan te geven. Vervolgens kunt u op de knop Afspelen klikken om de pagina te markeren en af te spelen. Als u deze optie uitschakelt, wordt de zwarte balk niet weergegeven. Met de knop Afspelen kunt u dan alleen afspelen wat zich op het klembord bevindt en u kunt webpagina's alleen gebruiken door met de muiswijzer aan te wijzen en te selecteren.

36 In het gedeelte Voorspelling betekent de optie "Venster altijd zichtbaar" dat het voorspellingsvenster altijd wordt weergegeven, ook als er geen suggesties zijn. In combinatie met deze functie kunt u met de rechtermuisknop op het venster klikken om een klein, permanent voorspellingsvenster voor uzelf te maken. De optie "Volgend woord voorspellen" betekent dat ClaroRead een suggestie voor het volgende woord doet wanneer u de spatiebalk indrukt. Met de optie "Alleen voorspellen na tekens" zorgt u ervoor dat het voorspellingsvenster alleen wordt weergegeven na een bepaald aantal specifieke tekens, in plaats van na één teken. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. Homofonen Tab De Homofonen Tab biedt u de mogelijkheid woorden te bekijken, toe te voegen of te verwijderen uit de lijst met homofonen of Lastige woorden. Om een homofoon te bekijken, klik op een woord in de lijst aan de linkerkant, de details worden aan de rechterkant weergegeven. Wanneer u een woord wilt aanpassen selecteerd u deze in de lijst, en klik op de knop "Bewerk selectie", het volgende scherm zal verschijnen. Maak de gewenste wijzigingen en klik op OK. Wanneer u niets wilt wijzigen klikt u op Annuleren. Om een woord toe te voegen klikt u op de knop "Toevoegen" op de Homofonen Tab, vul het scherm in en klik op OK. Om een woord te verwijderen selecteert u deze in de lijst en klik dan op de knop "Woord verwijderen". Klik op de knnop "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan, doet u dit niet, dan worden de wijzigingen niet opgeslagen.

37 Predictie Training Tab De Predictie Training Tab geeft u de mogelijkheid de woorden welke de predictie gebruikt aan te passen en het woordenboek te trainen. ClaroRead heeft standaard twee predictie woordenboeken: 2000-woorden en woorden. U kunt aangeven welke u wilt gebruiken in de keuzelijst rechtsboven in de Predictie Training Tab. De woorden in het geselecteerde woordenboek worden weergegeven in de Predictie Woordenlijst aan de linkerkant en u kunt woorden toevoegen of verwijderen met behulp van de knoppen Toevoegen of Verwijderen daaronder. Om de predictie te trainen met Word, moet u eerst het Word document openen dat u wilt gebruiken. De optie "Nieuwe woorden leren" voegt nieuwe woorden toe uit uw document ini het geselecteerde predictie woordenboek. De optie "Woord frequentie leren" slaat informatie op over de frequentie waarmee dit woord voorkomt in het huidige document. Dit maakt het voor ClaroRead mogelijk bepaalde woorden te laten zien die u vaker gebruikt wanneer u de predictie optie gebruikt. De optie "Woord volgorde leren" slaat informatie op over de volgorde van woorden in uw document. Dit maakt het voor ClaroRead mogelijk woorden voor te stellen die vaak in combinatie gebuikt worden. Wanneer u de huidige predictie instellingen wilt opslaan als een nieuw predictie woordenboek, klikt u op de knop Opslaan Als en kies een naam voor uw bestand.

38 Wanneer u de instellingen wilt opslaan in het huidige predictie woordenboek klikt u op Opslaan. Predictie Bestanden Verwijderen Om een predictie bestand te verwijderen dient u deze op te zoeken en te verwijderen. Klik op de Start knop en kies voor Uitvoeren, type in %appdata% en druk op Enter. Open de map Claro Software\ClaroRead\[version number]resources\prediction. Om te verwijderen opent u het bestand prediction.ini en zoekt u de naam van uw woordenboek op. Verwijder deze en alle relevante verwijzingen. Vervolgens opent u met bijvoorbeeld Kladblok de relevant.xml bestanden en verwijder alle inhoud. Spelling tab Dit tabblad toont spelwijzen die door ClaroRead en Word voor u zijn gedetecteerd en gecorrigeerd. De huidige correcties worden weergegeven in "Uw spellingcorrecties". Als u een van deze woorden in Word invoert en op de knop Controle klikt, wordt het Correctieitem boven aan de lijst met suggesties weergegeven. Met behulp van de knoppen Nieuw en Verwijderen kunt u handmatig woordenparen in deze lijst toevoegen of verwijderen. Bijvoorbeeld: als u het woord "nieuw" vaak per ongeluk typt als "niwue", kunt u "niwue" en "nieuw" aan de lijst toevoegen. In het vervolg wordt het correcte woord dan automatisch gesuggereerd wanneer u een controle uitvoert. U kunt nog een stap verder gaan door op AutoCorrectie te klikken. Hiermee voegt u alle spellingcorrecties toe aan de functie AutoCorrectie van Word en aan een aangepast woordenboek. Wanneer u in het vervolg in Word een woord verkeerd typt, bijvoorbeeld "niwue", dan wordt dit automatisch veranderd in "nieuw" zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. En wanneer u met de rechtermuisknop op "niwue" klikt, wordt "nieuw" gesuggereerd als correctie.

39 Wanneer u met het dialoogvenster Spellingcontrole van Word spelfouten corrigeert, worden deze door ClaroRead onthouden voor later gebruik. Deze correcties worden toegevoegd aan het gedeelte Kandidaten. Zowel het woord als de correcte versie worden weergegeven. Als u een woordenpaar selecteert en op Overbrengen klikt, wordt het woordenpaar verplaatst naar de lijst "Uw spellingcorrecties" en weergegeven in het dialoogvenster Spellingcontrole. Als u het woordenpaar nooit meer wilt gebruiken, klikt u op Verwijderen (of Alles verwijderen). Deze kandidaten worden dan nooit meer weergegeven. Als u meer informatie over de kandidaten wilt opvragen, bijvoorbeeld wanneer u deze correctie voor het laatst hebt uitgevoerd en hoe vaak de correctie wordt toegepast, klikt u op Rapport om een rapport van alle spellingscorrecties weer te geven. U kunt dit rapport afdrukken en sorteren. Trainings- en demonstratievideo's U kunt onze praktische video's online bekijken. Deze video's laten u de mogelijkheden van ClaroRead zien met klik-voor-klik instructies voor het gebruik van de verschillende functies. Dankzij deze video's behaalt u het beste resultaat met ClaroRead: Online trainings- en demonstratievideo's van Claro Software. Om deze video's te kunnen bekijken, moet Adobe Flash op uw computer geïnstalleerd zijn. Technische Support Vragen en antwoorden Q: Ik kan het voorlezen niet horen, wat is er aan de hand? A: Kijk op onze speech support pagina voor mogelijke oplossingen Q: Ik scan naar Word, maar er verschijnt geen tekst, wat is er aan de hand? A: Kijk op onze scanning support pagina voor mogelijke oplossingen Q: Waarom krijg ik de melding 'Error: controleer de verbinding met uw scanner' terwijl mijn scanner wel is aangesloten? A: Dit gebeurt af en toe wanneer u de scanner test in de setup wizard uitvoert wanneer dat niet is aanbevolen. Om dit te corrigeren voert u opnieuw de scanner wizard uit en kiest u de optie "Standaard instellingen herstellen" op het vierde scherm. Q: Hoe kan in de ClaroRead instellingen resetten? A: U kunt het ClaroRead instellingen herstellen programma uitvoeren: Ga met een verkenner naar de ClaroRead Programmamap (Bijv. C:\Program Files\Claro Software\ClaroRead Plus 2008) en voer "Restore Settings.exe" uit. Contact Wanneer u nog andere vragen heeft, bezoekt u dan onze andere help pagina's via of stuurt u ons een

40 Neem contact met ons op We willen u bedanken voor het gebruik van ClaroRead. Bezoek voor meer producten van Claro Software. Voor vragen verzoeken we u contact op te nemen met We stellen feedback zeer op prijs. Opdidakt Supplies Schoonstraat AK Heesch

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het

Nadere informatie

ClaroRead for Mac. User Guide!

ClaroRead for Mac. User Guide! ClaroRead for Mac User Guide! Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead voor de Mac. ClaroRead is bedoeld om het werken met uw computer te vergemakkelijken. ClaroRead is nauw geïntegreerd met Pages en

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead. ClaroRead Pro werkbalk. ClaroRead Plus werkbalk. ClaroRead Standard werkbalk

Welkom bij ClaroRead. ClaroRead Pro werkbalk. ClaroRead Plus werkbalk. ClaroRead Standard werkbalk Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het werken met tekst.

Nadere informatie

Notes. Inhoudsopgave. Neem contact met ons op... Notes

Notes. Inhoudsopgave. Neem contact met ons op... Notes Notes Inhoudsopgave ClaroRead installeren... 1 Overzicht ClaroRead... 2 Werkbalkknoppen ClaroRead... 3 Verplaatsen en vastzetten van de ClaroRead werkbalk... 5 Spraakfuncties Worddocumenten laten voorlezen...

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Dolphin Computer Access

Dolphin Computer Access Dolphin Computer Access EasyTutor 2.0 031TMANP201 Auteursrechten Auteursrecht (c)2007 Claro Software Ltd. Alle Rechten Voorbehouden Alle technische documentatie in print of elektronische vorm die onder

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Handleiding ClaroRead

Handleiding ClaroRead Handleiding ClaroRead Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Spelling en grammatica

Hoofdstuk 12: Spelling en grammatica Hoofdstuk 12: Spelling en grammatica 12.0 Inleiding Het is meestal belangrijk dat elk document dat je maakt vrij is van spellingfouten. Bovendien als je de juiste grammaticaregels toepast, verbetert niet

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01 BrowseAloud Gebruikershandleiding Versie 1.01 Inhoudsopgave BrowseAloud blz. 3 Het opstarten van BrowseAloud blz. 4 Herkennen van websites die met BrowseAloud werken blz. 5 Voorlezen van websites blz.

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een formulier maken

Studio Visual Steps Een formulier maken Studio Visual Steps Een formulier maken Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een formulier maken 2 Een formulier maken Een bijzonder onderdeel van een website is het formulier.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead. De ClaroRead werkbalk

Welkom bij ClaroRead. De ClaroRead werkbalk Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead voor de Mac. ClaroRead is bedoeld om het werken met uw computer te vergemakkelijken. ClaroRead is nauw geïntegreerd met Microsoft Word om u te ondersteunen bij

Nadere informatie

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies ClaroRead Handleiding DVD installatie Opdidakt supplies Inhoudsopgave Installatie pag. 04 Opstarten pag. 06 Eenmalige instellingen pag. 07 Voorlezen van teksten pag. 08 In Word pag. 08 In Adobe Reader

Nadere informatie

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen U kunt de indeling van Internet Explorer 6 eenvoudig aanpassen aan uw manier van werken U kunt veelgebruikte knoppen aan de werkbalk toevoegen, de

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUCT BESCHRIJVING ] [ Dit vernuftige on-screen toetsenbord met virtuele muis klik mogelijkheden en spraak uitvoer maakt snel typen

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig. 1. Teksten laten voorlezen Kurzweil3000 leest alle digitale teksten voor. Teksten die met Word zijn gemaakt, PDF s, gescande teksten, email, teksten op internet, e.a. Manier van lezen, snelheid en leeseenheid

Nadere informatie

Beknopte handleiding Sprint

Beknopte handleiding Sprint Beknopte handleiding Sprint Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingsproblemen, zoals dyslexie 1 Algemene info Dit is een beknopte handleiding in functie van. de Sprinto

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S L2S Help L2S 7 Mikro Værkstedet A/S L2S Help: L2S 7 Mikro Værkstedet A/S Inhoudsopgave Introductie... vii 1. L2S in Windows toepassingen... 1 2. De werkbalk... 3 3. Profielen... 11 3.1. Standaard profielen...

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door "/beheer".

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door /beheer. Handleiding Fluitje van een Klik Snel aan de slag Popelt u om met het beheersysteem (CMS) aan de slag te gaan en wilt u vlug resultaat zien, kijkt u dan hieronder. U krijgt een korte uitleg in 12 stappen.

Nadere informatie

Sneltoetsen. 1. Inleiding

Sneltoetsen. 1. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

ZoomText 10. Magnifier. Verkorte handleiding

ZoomText 10. Magnifier. Verkorte handleiding ZoomText 10 Magnifier Verkorte handleiding Anke Prinsen 2012 ZoomText 10 Magnifier Verkorte handleiding* * Dit is een beknopte versie van de handleiding van ZoomText 10 Magnifier, samengevat door Anke

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint verkennen POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 in het menu Start klikken. Typ anders in

Nadere informatie

Opleiding: Webmail outlook 2007

Opleiding: Webmail outlook 2007 Opleiding: Webmail outlook 2007 1. Inloggen Via de website: 1. http://webmail.hostedexchange.be of via 2. http://www.mpcterbank.be/personeel e-mailadres = voornaam.achternaam@mpcterbank.be wachtwoord:

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact?

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Instructie XUBUNTU Zet het beeldscherm maar aan. Aan en uitknop meestal helemaal rechts. Zet de pc aan. U ziet: Boven in het scherm de werkbalk.

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 2 Word activeren 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 5 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen 8 Het

Nadere informatie

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42 Inhoud 1 Outlook: Aan de slag met Outlook... 3 1.1 Voor u begint... 3 1.1.1 Het Postvak IN... 3 1.1.2 De keyboard shortcuts... 3 2 Mappen... 4 2.1 Mappenstructuur... 4 2.1.1 Map Voltooid... 4 2.1.2 Snelle

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT ICT- coördinator BVL Marc De Waele Sint-Laurens Wachtebeke en Zelzate Sint-Gregorius Gentbrugge Sint-Jozef Gent Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT Werken met Sprint op vier manieren: - in Word:

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Antwoordenboek Tekstverwerken

Antwoordenboek Tekstverwerken Antwoordenboek Tekstverwerken Tekstverwerken 1 Antwoordenboek Opdracht 3 De charms verschijnen. Beweeg je de cursor naar boven, dan gaat de balk met de charms er zo uitzien: Tekstverwerken 2 Antwoordenboek

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland Handicom Symbol for Windows Gold Pl@nner Handicom, 2010, Nederland Inhoud 1 Weergaven... 4 1.1 Wisselen tussen RealTime en Plan-modus... 4 1.2 Dag-, Week- en eenvoudige weergave... 4 2 RealTime modus (de

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen die ZoomText bevelen uitvoeren zonder dat de ZoomText gebruikersinterface geactiveerd dient te worden. Er zijn sneltoetsen voor bijna alle

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Outlook 2010 tips & trucs

Outlook 2010 tips & trucs Outlook 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Snelle stappen... 1 2 E-mail... 2 2.1 Regels... 2 2.2 CC mail onderscheiden... 2 2.3 Verwijderde

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie