Handleiding ClaroRead

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding ClaroRead"

Transcriptie

1 Handleiding ClaroRead

2 Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het werken met tekst. Dankzij de krachtige spraakfuncties van ClaroRead wordt alle informatie die op het beeldscherm wordt weergegeven uitgesproken. Het programma bevat bovendien diverse mogelijkheden om tekst duidelijker weer te geven waardoor de leesbaarheid wordt vergroot. ClaroRead is ook voorzien van handige tekstcontrole-instrumenten voor het creëren van accurate documenten. ClaroRead ondersteunt elke toepassing en elk softwareprogramma op uw pc. U kunt de duidelijke werkbalk van ClaroRead vastzetten op een bepaalde positie van het beeldscherm, of naar wens wijzigen in een zwevende werkbalk.

3 Overzicht ClaroRead ClaroRead is voorzien van een duidelijk leesbare zwevende werkbalk die kan worden gekoppeld aan geopende en actieve softwareapplicaties van Windows. Het toevoegen of verwijderen van knoppen op de werkbalk is eenvoudig. Het volgende hoofdstuk bevat een overzicht van alle knoppen van de ClaroRead werkbalk. ClaroRead beschikt over krachtige spraakfuncties. Een van de belangrijke voordelen van ClaroRead is dat het programma menu's, tekst op knoppen, tooltips en alle op het beeldscherm weergegeven tekst uitspreekt. Geselecteerde tekst wordt bovendien direct uitgesproken. ClaroRead spreekt ook tekens, woorden en zinnen uit op het moment dat ze worden getypt. ClaroRead is verkrijgbaar in drie versies - ClaroRead Standard, ClaroRead Plus een ClaroRead Pro. De Plus en Pro-versies hebben extra functies voor scannen van papier of uit PDF-bestand (Optical Character Recognition of OCR) en het voorlezen van tekst die wordt gedicteerd met de spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking. Met de Pro-versie heeft u meer controle over het scannen. ClaroRead Pro en Plus werkbalk ClaroRead Plus werkbalk ClaroRead Standaard werkbalk

4 Werkbalkknoppen ClaroRead De menubalk van ClaroRead heeft een aantal duidelijke knoppen voor de diverse functies. Knoppen die u niet zo vaak gebruikt, kunnen eenvoudig worden verwijderd door op Instellingen te klikken en vervolgens de Instellingen Weergave te wijzigen. Afspelen en Stoppen Met de knop Afspelen begint ClaroRead voor te lezen: Klik voor het lezen van Microsoft Word-documenten op het begin van de tekst die u wilt laten voorlezen. Klik op de knop Afspelen om het document vanaf de muiscursor te laten voorlezen. Zie Worddocumenten laten voorlezen. Om webpagina's in Internet Explorer te laten voorlezen klikt u met de muis op het punt waar het voorlezen moet beginnen. Klik op de knop Afspelen om het voorlezen te starten vanaf het betreffende punt. Zie Webpagina's laten voorlezen. Om PDF-bestanden in Adobe Reader te laten voorlezen klikt u met de muisaanwijzer op de plek waar het voorlezen moet beginnen. Klik op de knop Afspelen om het voorlezen te starten vanaf het betreffende punt. Zie PDF bestanden laten spreken. Anders leest ClaroRead voor wat zich op het klembord bevindt, dus u kunt tekst selecteren, deze kopiëren en op Afspelen klikken om de tekst te horen. Zie Andere computerprogramma's laten voorlezen. Eigenlijk leest ClaroRead dus voor wat u met de muis selecteert, zodat u s of PDF-bestanden kunt laten voorlezen zonder dat het nodig is om op Afspelen te drukken. Klik op Stoppen om ClaroRead met het uitspreken van de tekst te laten stoppen. U kunt ook met de muis klikken (ongeacht waar) of op de toets Control of F8 drukken om het voorlezen van ClaroRead te stoppen. Bij Spraakinstellingen en Instellingen Geavanceerde Spraak kan worden ingesteld hoe ClaroRead voorleest. Lettertype Met de knop Lettertype kunt u snel het lettertype van een compleet Microsoft Worddocument wijzigen in een van de drie beter leesbare en populairdere lettertypes Trebuchet MS, Microsoft Sans Serif of het speciaal ontworpen lettertype Tiresias. U kunt de tekengrootte eenvoudig wijzigen door het gehele document of een tekstgedeelte te selecteren. De grootte van het lettertype kan in Internet Explorer worden verhoogd of verlaagd. Het is ook mogelijk de tekstkleur in het gehele document of voor bepaalde tekstgedeeltes te wijzigen.

5 Knop Afstand Met ClaroRead kunt u met de knop Afstand eenvoudig de afstand tussen tekens, regels en alinea's wijzigen. Deze functie kan worden gebruikt in Microsoft Word en Internet Explorer. Knop Homofonen Klik tijdens het werken met Microsoft Word met de muisaanwijzer ergens in een alinea, waar u wilt controleren op homofonen. Klik op de knop Homofoon om alle homofonen in de alinea te markeren. Homofonen zijn woorden die identiek klinken maar verschillende betekenissen hebben en verschillend worden gespeld. Een voorbeeld van een paar homofonen is zij en zei. Knop Controleren ClaroRead bevat een geïntegreerde controlefunctie voor woorden en documenten. De spellingcontrole en thesaurus zijn samengevoegd tot een afzonderlijke knop. knop Voorspellen Voorspellen kan erg nuttig zijn voor specifieke schrijfstijlen. De functie Voorspellen in ClaroRead bevat de meest gebruikte Nederlandse woorden. U kunt Voorspellen ook trainen voor gebruik van uw eigen vocabulaire, vanuit een document of terwijl u typt. Knop opslaan Het is mogelijk de tekst te converteren naar een Microsoft document of een webpagina in een audio- of videobestand, om deze op te slaan op uw computer. Klik op de knop Opslaan in Microsoft Word en het huidige document wordt opgeslagen, of selecteer tekst vanuit een andere tekstbron en kopieer deze naar het klembord.

6 Knop Extra Deze vormt een handige koppeling om andere softwareprogramma s te starten. Knop Instellingen Met de knop Instellingen wordt de dialoog Instellingen geopend waarin alle belangrijke opties en instellingen van ClaroRead kunnen worden gewijzigd, waaronder Spraak, Beeld, Voorspellen, Controleren en Scannen (Plus en Pro-versies). Knop Scannen (Alleen ClaroRead Plus en Pro) De knop Scannen is alleen beschikbaar in de ClaroRead Plus en Pro-edities. De knop Scannen maakt het scannen van documenten mogelijk met een geschikte scanner en zet deze automatisch om naar tekst in Microsoft Word (waarbij gebruikt wordt gemaakt van geavanceerde optische tekenherkenningssoftware van OmniPage). De tekst kan daarna worden voorgelezen door ClaroRead en eventueel worden aangepast. U kunt ook PDF (Portable Document Format) documenten scannen, deze toegankelijk maken en laten voorlezen door ClaroRead. U kunt ook bestanden als PDF of Word-documenten van gescande documenten maken.

7 Verplaatsen en vastzetten van de ClaroRead werkbalk De werkbalk aan het actieve scherm koppelen Standaard wordt de ClaroRead taakbalk gekoppeld aan het actieve scherm en gaat mee wanneer u van applicatie wisselt. De werkbalk is altijd rechtsboven in het scherm geplaatst, zodat u de toepassing kunt gebruiken zonder dat ClaroRead in de weg staat, maar wel beschikbaar is via de werkbalk. Dit gedrag kunt u wijzigen bij Instellingen Beeld. Zwevende Taakbalk De werkbalk kan zich gedragen als een normaal venster, maar blijft altijd zichtbaar boven andere vensters, zodat u het altijd kunt gebruiken. De werkbalk kan ook "zweven", waarbij deze een eigen titelbalk krijgt en u de werkbalk kunt verplaatsen. Dit kunt u instellen in het menu Beeld. U kunt het vinkje weghalen bij de optie "Werkbalk koppelen aan actief venster".

8 Veranker de werkbalk bovenin het scherm U kunt de zwevende werkbalk bovenin het scherm verankeren. Om dit te doen moet u eerst de ClaroRead werkbalk zwevend maken door het vinkje bij "Werkbalk koppelen aan actief venster" weg te halen in het menu Beeld. Eenmaal zwevend, klikt u op de titelbalk boven ClaroRead en sleept u deze naar de bovenkant van uw scherm. Laat de werkbalk los en deze zal worden verankerd aan de bovenkant van het scherm. Klik op de knop Ontgrendelen en de werkbalk keert terug in zijn normale zwevende modus. Werkbalk minimaliseren of verbergen U kunt de ClaroRead voelbaar volledig minimaliseren of verbergen. Veel van de spraak- en voorspellen-functies werken nog steeds, zoals voorlezen als u met de muis selecteert of aanwijzen op webpagina's. De meest eenvoudige manier om dit te doen is op de toets Pauze klikken, waardoor de werkbalk verschijnt of wordt verborgen. U kunt ook minimaliseren met de normale knop minimaliseren op de zevende werkbalk: ClaroRead zal nog steeds actief zijn, bevestiging hiervan is het kleine ClaroRead icoontje in het Systeemvak bij uw klok, meestal rechts onderin uw PC scherm. Met dit icoontje kan de werkbalk tevens worden weergegeven of verborgen. Als u op het ClaroRead-icoontje linksklikt, verschijnt de werkbalk. Als u op het icoontje rechts klikt,

9 verdwijnt de werkbalk. Als u op het ClaroRead-icoontje dubbelrechts klikt wordt ClaroRead afgesloten. Spraakfuncties ClaroRead laat computers spreken, wat één van de belangrijkste innovatieve eigenschappen van het programma is. ClaroRead maakt gebruik van hoogwaardige gesynthetiseerde stemmen, zoals RealSpeak of Vocalizer van Scansoft (tegenwoordig Nuance). ClaroRead kan ook worden gebruikt in combinatie met andere gesynthetiseerde tekst-naar-spraak-stemmen die wellicht zijn geïnstalleerd op uw computer, als deze compatible zijn met de SAPI5-standaard. Met de knop Afspelen of de toets F7 wordt voorlezen in Word, Internet Explorer of Adobe Reader gestart. Dezelfde handelingen starten ook het voorlezen van de inhoud van het klembord. Andere spraakactiviteiten worden geactiveerd met de muis of door het indrukken van toetsen. ClaroRead biedt u een uitgebreid scala aan spraakfuncties: Om Microsoft Word documenten te laten voorlezen klikt u gewoon met de cursor op het punt waar u wilt starten en vervolgens op Afspelen. De tekst wordt tijdens het uitspreken ook gemarkeerd. Meer over markering. Laat webpagina's voorlezen door met de muis aan te wijzen of gewoon door op de knop Afspelen [of F7] te drukken. Laat Adobe Reader-bestanden voorlezen door met de muisaanwijzer te klikken op het punt waar u wilt starten en vervolgens op Afspelen te drukken. De tekst wordt tijdens het uitspreken ook gemarkeerd. Meer over markering. In andere programma's kan worden voorgelezen door tekst met de muis te selecteren. Dit is ideaal voor het proeflezen van tekst in tekstverwerkers en het afluisteren van uw berichten. In de meeste toepassingen kunt u letters, woorden of zinnen terwijl u ze intypt herhalen. Ideaal ter bevestiging dat u de juiste tekst heeft ingetypt! Luister automatisch naar menu's, onderdelen en "objecten" die worden voorgelezen als u er met de muis naar wijst. ClaroRead herhaalt woorden en uitdrukkingen die zijn gedicteerd in elke tekstverwerker of applicatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking Preferred of Professional (alleen ClaroRead Plus-editie). Dit vergroot het vertrouwen dat de spraakherkenning heeft herkend wat u heeft gezegd, of vestigt uw aandacht op woorden die op een later tijdstip moeten worden gecorrigeerd. Het is mogelijk geluids- en videobestanden te creëren van Word-documenten of webpagina's die u later op uw computer, telefoon of mediaspeler kunt beluisteren of bekijken. Of u kunt de audio/videobestanden van uw computer naar een draagbaar apparaat overzetten. (met behulp van afzonderlijke audiospelersoftware). Laat de rekenmachine voorlezen. Werk met een Sprekend naslagwoordenboek. U kunt de spraak te allen tijde stoppen door de toets Control of F8 in te drukken of door met de muis te klikken. Zie Spraakinstellingen en instellingen Geavanceerde Spraak.

10 Word-documenten laten voorlezen Afspelen gebruiken Open Microsoft Word en open het document waarvan u wilt dat het programma het aan u voorleest. U kunt ook een stuk tekst typen. Klik met de muis in het document om de tekstcursor te plaatsen op de plaats waar vanaf het spreken moet beginnen. Druk op de groene knop Afspelen op de werkbalk of druk op de toets F7. De tekst wordt nu uitgesproken en gemarkeerd. Zie Instellingen tekstmarkering. Control + aanwijzen gebruiken Door in Spraak Instellingen de optie "Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen" aan te vinken, kunt u één specifiek woord laten uitspreken. Wijs met de muis een woord aan en houd de Control-toets ingedrukt. Met de muis geselecteerde tekst uitspreken Selecteer tekst met de muis om dit zonder markering te laten uitspreken. Dit werkt goed voor het laten uitspreken van een specifiek tekstbereik of tekst in een tekstvak. Zie instellingen Geavanceerde spraak. Stop na zin gebruiken Als bij Spraak Instellingen het selectievakje "Stop na zin" wordt aangevinkt, leest ClaroRead slechts één zin per keer. ClaroRead stopt dan na elke zin. Druk nogmaals op de knop Afspelen om de volgende zin te laten voorlezen. Dit is nuttig als u een document zin voor zin wilt doornemen. Als u "Stop na zin" niet heeft geactiveerd kunt u ClaroRead ook enkele zinnen laten lezen door tijdens het indrukken van F7 of het klikken op de knop Afspelen de Shift-toets ingedrukt te houden. Het gebruik van de pijltoetsen Wanneer u met de pijltoetsen omhoog/omlaag/links/rechts (in plaats van met de muis) door de tekst navigeert, kunt u ervoor kiezen om ClaroRead de tekst te laten uitspreken. Schakel dit in door "Cursorverplaatsingen" aan te vinken in Instellingen Geavanceerde spraak. Als u de omhoog- of omlaag-toetsen gebruikt, spreekt ClaroRead de hele regel uit. Op deze manier kunt u uw document regel voor regel lezen middels de omlaag toets. Met Control in combinatie met Pijl links of Pijl rechts wordt één woord per keer uitgesproken. Door indrukken van Pijl links of Pijl rechts wordt één teken per keer uitgesproken. Als de Control-toets samen met de toetsen Pijl omhoog en Pijl omlaag worden ingedrukt, wordt naar de volgende paragraaf genavigeerd en wordt deze in één keer uitgesproken.

11 Webpagina's laten voorlezen Met ClaroRead kunt u makkelijk webpagina's aan u laten voorlezen. Met de muis aanwijzen U kunt hyperlinks, objecten, afbeeldingen en tekst in webpagina's laten uitspreken in de webbrowser door er met de muis naar te wijzen. Dit werkt in Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari en Opera. Zie instellingen Geavanceerde spraak. Met de muis geselecteerde tekst uitspreken Selecteer tekst met de muis om dit zonder markering te laten uitspreken. Dit werkt goed voor het uitspreken van een specifiek deel van de tekst. Het werkt ook in elke webbrowser - Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari of Opera. Zie instellingen Geavanceerde spraak. Afspelen gebruiken (Internet Explorer) Als u op de groene knop Afspelen klikt of op F7 drukt, wordt de webpagina van "boven naar beneden" voorgelezen in de volgorde waarin de webpagina is geprogrammeerd. Klikken op Afspelen of drukken op F7 start het uitspreken en de betreffende zin wordt gemarkeerd in de gewenste kleur. ClaroRead gaat door met het voorlezen van de webpagina tot u op Stoppen klikt of op F8 of Control drukt. PDF bestanden laten spreken PDF-bestanden in Adobe Reader of Adobe Acrobat werken net als Microsoft Worddocumenten. U kunt tekst selecteren om een specifieke passage te horen, Control + aanwijzen gebruiken om een specifiek woord te horen en op Afspelen klikken om een heel document met markering voor te laten lezen, net als in Word. U kunt alleen niet met de cursor door PDF-bestanden navigeren. Sommige PDF-bestanden zijn zeer complex en dit kan wel eens problemen voor ClaroRead (en alle ondersteunende technologie) veroorzaken. Zie PDF en toegankelijkheid voor een complete gids. Er zijn ook veel manieren om Adobe Reader of Acrobat bruikbaarder te maken. Zie de help van Adobe Reader en Adobe Acrobat voor meer informatie. Accessible PDF lezer gebruiken Accessible PDF is een gratis Extra voor ClaroRead, waarmee u sommige PDFdocumenten als webpagina-indeling kunt importeren. Om accessible PDF-documenten te lezen, klikt u op de knop Extra's in de ClaroRead werkbalk en kiest u "Accessible PDF". Accessible PDF wordt geopend en u kunt uw PDF-bestand kiezen. Eenmaal geopend kan het PDF-bestand als platte tekst of als webpagina weergegeven worden. U kunt dan ClaroRead gebruiken om de tekst te lezen.

12 Andere programma's laten spreken ClaroRead kan bijna elk programma laten spreken. Gebruik een van de volgende technieken. Geselecteerde tekst uitspreken ClaroRead leest alle tekst die u met de muis selecteert aan u voor. Selecteer hiervoor een stuk tekst met de muis: Als u de muis loslaat, wordt de tekst direct aan u voorgelezen. Als u niet wilt dat de tekst wordt uitgesproken als u deze selecteert, kunt u dit uitschakelen bij instellingen voor Geavanceerde spraak. Het klembord uitspreken Als u op Afspelen of op F7 klikt als u niet werkt in Internet Explorer, Microsoft Word of Adobe Reader, leest ClaroRead gewoon voor wat er zich op het Windows Klembord bevindt. U kunt dus altijd tekst selecteren in een programma en dit kopiëren (meestal bevindt deze opdracht zich in het menu Bewerken of u drukt op Control + C) en vervolgens op Afspelen klikken of op F7 drukken in ClaroRead. Zoals altijd klikt u op Stoppen of drukt u op F7 om de spraak te stoppen.

13 Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen Het aanvinken van "Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen" in Instellingen Spraak laat één specifiek woord tegelijk horen. Houd de Controltoets ingedrukt en wijs het woord aan. ClaroRead zal dan het woord uitspreken. Hieronder een lijst met programma's waarin de optie Ctrl + aanwijzen normaal gesproken werkt: Internet Explorer Microsoft Office (inclusief Word en Outlook) Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader 8 Windows Mail/Outlook Express Lettertype Met ClaroRead kunt u in Microsoft Word zeer eenvoudig de tekengrootte, het lettertype en de kleur wijzigen. Binnen Microsoft Word kan ClaroRead het lettertype en kleur van het hele document eenvoudig wijzigen. Zorg ervoor dat de muisaanwijzer in de tekst staat die u wilt wijzigen en de knop Lettertype wordt actief. Door op de knop Lettertype te klikken verschijnt het volgende menu: U kunt de grootte van het lettertype in het document met twee punten tegelijk verhogen of verlagen door op "Lettertype vergroten" of "Lettertype verkleinen" te klikken. De minimale tekengrootte is 8 punten en de maximale 100. U kunt het lettertype wijzigen van het hele Word-document naar één van drie goed leesbare lettertypen door op de lettertypenaam te klikken. Het is mogelijk deze drie lettertypen te wijzigen met behulp van de Advanced Settings Editor. U kunt de kleur wijzigen van de tekst en/of de achtergrond van het hele Worddocument vanuit een kleurenpalet door op Voorgrondkleur of Achtergrondkleur te klikken. Dit wijzigt de instelling voor achtergrondkleur van Windows, dus dit heeft ook invloed op andere programma's, zoals Kladblok.

14 Afstand Het wijzigen van teken-, regel- en paragraafafstand in Microsoft Word vereist specifieke kennis en behoorlijk wat handelingen als u gebruik maakt van de menu's in Word, maar dit kan de leesbaarheid en het gebruiksgemak van documenten sterk verhogen. ClaroRead maakt het wijzigen van afstand in Microsoft Word en Internet Explorer eenvoudig. Als u tijdens het werken in Word of IE de knop Afstand indrukt, verschijnt het volgende menu: Tekenafstand wijzigen verhoogt de afstand met 1 punt, vervolgens 2 punten en daarna 3 punten. Door nogmaals op deze knop te klikken wordt de oorspronkelijke afstand weer hersteld. Regelafstand wijzigen wijzigt de regel afstand van 1 regel, naar 1,5 regels, naar 2 regels en vervolgens weer terug naar 1 regel. In onderstaand voorbeeld is de regelafstand ingesteld op 2 regels en de tekenafstand op 3 punten. Alinea-afstand wijzigen wijzigt het aantal punten (afstand) na elke alinea naar nul punten, 6 punten, 12, 18, 24 en vervolgens weer terug naar nul punten Homofoon-functies Als u op de knop Homofoon klikt tijdens het werken met Microsoft Word, verschijnt er een vervolgkeuzemenu.

15 Klik met de muis in een alinea die u wilt controleren op homofonen, of tekst met de muis. Klik op Homofonen weergeven of druk op F10 en alle homofonen in de betreffende alinea of in de geselecteerde tekst worden gemarkeerd. Homofonen zijn woorden die hetzelfde klinken maar anders geschreven worden, of een andere betekenis hebben zoals "ijs" en "eis". ClaroRead geeft dit aan door de homofonen in blauw te markeren, maar u kunt deze kleur aanpassen in het menu Instellingen Homofonen. U kunt bij Instellingen Homofonen een specifieke homofoon uitsluiten van weergave. Verder kunt u de homofonen die worden herkend door ClaroRead bewerken op het tabblad Homofonen in de Advanced Settings Editor. U kunt de standaardlijst met homofonen bewerken om eigen homofonen toe te voegen en verwarrende woorden toevoegen, waarmee u qua spelling moeite heeft en die u wilt kunnen markeren. Als de homofonen worden weergegeven, klikt u op een homofoon en vervolgens klikt u op de knop Controleren. Het tabblad Homofonen wordt weergegeven. Met behulp van de knoppen "Volgende", "Alles negeren" en "Wijzigen" kunt u bladeren door alle homofonen in de alinea of in de geselecteerde tekst. Hierdoor kunt u van meerdere woorden tegelijkertijd de homofonen controleren. Zie de functie Controleren voor meer informatie. Klik op Homofonen wissen om de gemarkeerde homofonen te verwijderen of druk op F11. Functies Controle ClaroRead heeft één controleknop die tekst controleert op spelling en waarmee betekenissen, woordenboekdefinities, alternatieven en betekenissen van homofonen worden gegeven. Gebruik Selecteer eerst de tekst waarvan u de spelling wilt controleren met de muis, zodat deze is gemarkeerd. U kunt de tekst in elke toepassing selecteren, zoals bijvoorbeeld een web-browser als Internet Explorer of een programma als Outlook. Klik vervolgens op de knop Controleren op de werkbalk van ClaroRead. Als er spelfouten worden gevonden verschijnt de dialoog Controleren:

16 1. Het woord dat momenteel wordt gecorrigeerd wordt weergegeven in het vak "Woord". 2. Gesuggereerde alternatieve spellingmogelijkheden verschijnen in de lijst "Suggesties". Klik op een van deze alternatieven - de bovenste is automatisch voor u geselecteerd. Hiermee wordt de rest van de dialoog bijgewerkt. 3. Onder de lijst "Suggesties" met alternatieven bevindt zich een lijst met "Synoniemen". Dit is een lijst met andere woorden met dezelfde betekenis als het huidige geselecteerde alternatief. 4. Rechts bevindt zich een woordenboekdefinitie van het huidig geselecteerde alternatief. 5. Als er een afbeelding is verbonden met het huidige geselecteerde alternatief wordt deze rechts van de lijst "Suggesties" weergegeven. 6. De geselecteerde tekst wordt weergegeven met het huidige geselecteerde alternatief in vet in het vak "Context" rechtsonder. Hier wordt weergegeven hoe het alternatief in de originele tekst eruitziet. 7. Rechtsonder kan met de knop "Opzoeken" het huidige geselecteerde alternatief op internet worden opgezocht voor meer achtergrondinformatie. U kunt de muiswijzer op de woorden of zinnen plaatsen om deze te laten uitspreken, zodat u kunt bepalen welk woord het meest geschikt is. Als u dit te veel gepraat vindt, kunt u het in- of uitschakelen met de knop Dempen bovenaan: U kunt deze dialoog ook eenvoudiger maken door definities, context en de knop Opzoeken te verbergen, door op de pijl te klikken waarmee de rechterkant van de dialoog wordt weergegeven of verborgen. Hierdoor blijven alleen de "Suggesties" en "Synoniemen" over..

17 Als u op "Wijzigen" klikt wordt het woord in de selectie gewijzigd en gaat u door naar het volgende foutief gespelde woord. Als u alle spelfouten heeft behandeld wordt de dialoog gesloten en worden uw wijzigingen in het programma geplakt. Ze vervangen de tekst die u heeft geselecteerd. Als dit op een of andere manier niet werkt, geen nood: uw gecorrigeerde tekst bevindt zich op het klembord, zodat u deze ook handmatig kunt plakken. Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, klik dan op "Bewerken" en "Ongedaan maken" (of druk op Control + Z) om alle wijzigingen die u heeft aangebracht in de selectie ongedaan te maken. Voor deze functie moet Microsoft Word zijn geïnstalleerd. Extra functies in Microsoft Word In Microsoft Word heeft u enkele extra opties voor spellingcontrole. In plaats van een tekstbereik kunt u ook de tekstcursor in een woord plaatsen en op "Controleren" klikken. Hierdoor verschijnt alle beschikbare informatie over het woord, inclusief informatie over homofonen en betekenissen. Er worden maximaal drie tabbladen weergegeven: Het tabblad Spelling verschijnt als Microsoft Word het woord als foutief gespeld herkent. Suggesties worden op de normale manier weergegeven. Klik op "Wijzigen" of "Sluiten" als u een beslissing heeft genomen. Het tabblad Homofonen verschijnt als het woord een homofonen is - een woord dat net zo klinkt als een woord met een andere betekenis, zoals "ijken" en "eiken". U kunt verschillende homofonen selecteren om het woord te wijzigen. Als u in de huidige alinea homofonen heeft gemarkeerd met de knop Homofonen kunt u ook een homofonencontrole uitvoeren door op de knop Volgende te klikken, waarna u door alle gevonden homofonen bladert. Dit is nuttig als u weet dat homofonen voor u een probleem vormen en u de complete tekst wilt controleren. Zie Instellingen voor homofonen voor meer informatie. Let op: als Word een homofoon als spelfout herkent - Word herkent dat u de verkeerde Homofoon heeft gebruikt - wordt dit getoond op het tabblad Spelling, niet op het tabblad Homofonen. Als Word de verkeerde homofoon heeft gevonden heeft Word het waarschijnlijk bij het rechte eind, zodat het eenvoudiger is voor u om te kijken naar de gesuggereerde juiste homofoon, dan naar alle opties. Als u bijvoorbeeld "baud" gebruikt in plaats van "bout" helpt het niet als u ook nog "bouwt" ziet als derde homofonen, alleen "bout" wordt gesuggereerd. Het tabblad Betekenissen geeft meer informatie over het woord, waaronder meer alternatieven die u zou kunnen gebruiken. En tekstbereik selecteren werkt net als in andere programma's. Als u een tekstbereik selecteert en vervolgens op Controleren klikt, krijgt u alleen de spellingcontrole voor het betreffende bereik, net als altijd. U kunt ook het hele Word-document op spelling controleren. Open de dialoog Spelling door in een woord te klikken en vervolgens op de knop Spellingcontrole (alles) te klikken. U krijgt alle spelfouten in het complete geopende Word-document te zien. Woordenboek-knopinfo ClaroRead genereert een sprekende woordenboek-knopinfo, waarmee u een gesproken definitie voor elk woord in welk programma dan ook krijgt. Houd de Control-toets ingedrukt en richt de muisaanwijzer op een woord. De woordenboekknopinfo verschijnt:

18 Het woord dat u heeft aangewezen wordt hardop uitgesproken zolang Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen is ingeschakeld. De definitie wordt weergegeven en u kunt deze beluisteren door de muisaanwijzer erop te plaatsen, of er delen van te selecteren. U kunt het woord op internet opzoeken door rechtsboven op de knop Opzoeken te klikken. U kunt op een woord in de definitie klikken en dit wordt vervolgens ook gedefinieerd. De knopinfo blijft zichtbaar totdat u op de knop "Sluiten" klikt U kunt de knopinfo ook verslepen. U kunt ervoor kiezen de knopinfo steeds op één plaats te laten weergeven, zodat deze altijd zichtbaar is: klik hiervoor op het selectievakje "Knopinfo altijd zichtbaar" op het tabblad Instellingen Controleren. Als u de woordenboekknopinfo wilt uitschakelen, verwijder dan het vinkje uit het selectievakje "Woordenboekknopinfo" Let op: om ruimte te besparen is de knopinfo beperkt tot drie regels definitietekst: gebruik de schuifbalk rechts om de onderste regels van lange definities te zien. Functie woorden Voorspellen ClaroRead bevat een krachtige woordvoorspellingsfunctie. ClaroRead maakt gebruik van een basiswoordenboek (dat kan worden aangepast) bestaande uit de 2000 of 5000 meest gebruikte woorden in de Nederlandse taal. U kunt wisselen tussen de basiswoordenboeken in het menu instellingen Voorspellen. U kunt meer voorspellingenbestanden aanmaken in de Advanced Settings Editor. Voorspellen activeren Voorspellen is standaard uitgeschakeld als u ClaroRead installeert. Zo schakelt u de Voorspellen in: klik op de knop Instellingen op de werkbalk van ClaroRead, ga naar het tabblad instellingen Voorspellen en schakel "Voorspelling gebruiken" in.

19 Hiermee wordt Voorspellen permanent aan- en uitgeschakeld. U kunt ook een knop Voorspellen op de werkbalk van ClaroRead plaatsen - zie Instellingen Beeld. Deze knop Voorspellen schakelt Voorspellen aan of uit terwijl ClaroRead actief is, maar ClaroRead herstelt de instelling op het tabblad Instellingen Voorspellen als het programma opnieuw wordt gestart. Voorspellen gebruiken Als Voorspellen is ingeschakeld, verschijnt de lijst Voorspellen automatisch bij de cursor terwijl u typt. Hij verschijnt alleen als er suggesties zijn. Om een van de mogelijkheden in de lijst Voorspellen te selecteren drukt u op de bijbehorende toets. F1 correspondeert met het eerst voorgestelde woord en F5 met het vijfde en laatste. Als alternatief kunt u ook met de muis op het gewenste woord klikken. Het woord wordt vervolgens aangevuld. Als de muis over één van de woorden beweegt, zal ClaroRead het woord uitspreken. De lijst Voorspellen configureren U kunt instellen dat de lijst Voorspellen de tekstcursor niet meer volgt terwijl u typt, maar op een vaste positie blijft staan. Schakel Voorspellen in en begin met typen totdat een lijst Voorspellen verschijnt. Rechtsklik op de lijst Voorspellen. Er verschijnt een blauwe titelbalk bij de lijst Voorspellen. Klik op de blauwe titelbalk en sleep de lijst Voorspellen naar de gewenste plaats op het scherm. De lijst blijft daar staan. Er zijn nog veel meer instellingen voor Voorspellen, waaronder het leren van woorden terwijl u typt: zie Instellingen Voorspellen en de Advanced Settings Editor. F1 - F5 in andere programma's gebruiken Als ClaroRead de toetsen F1, F2, F3, F4 en F5 gebruikt voor Voorspellen, kunt u deze toetsen niet meer in andere programma's gebruiken, bijvoorbeeld voor het oproepen van Help. Als u Voorspellen tijdelijk wilt uitschakelen en de functietoets voor het huidige programma wilt gebruiken, druk dan eerst op F6 en vervolgens een van de toetsen F1 tot F5. Deze laatste toets wordt dan naar het programma verzonden.

20 Opslaan Normaliter leest ClaroRead alleen voor. U kunt er echter ook voor kiezen de spraak op te slaan en deze later te beluisteren. Klik op de knop Opslaan op de ClaroRead werkbalk om de beschikbare uitvoerindelingen te zien. Tekst kan worden opgeslagen als audio- of video-bestand of worden verzonden naar itunes. De beschikbare opties zijn afhankelijk van de lokale machine en de versie van ClaroRead. Tekst opslaan als geluidsbestand ClaroRead laat u de tekst in Microsoft Worddocumenten of in andere applicaties die u heeft geselecteerd en naar het klembord van Windows heeft gekopieerd opslaan als audiobestand. De bestandsindelingen voor Opslaan als geluid zijn Windows Media Audio (.wma), wave (.wav) en Ogg Vorbis (.ogg). Wavebestanden zijn groter maar kunnen op meer apparaten en computers worden afgespeeld. Het opslaan van tekst in een geluidsbestand kan een langdurig proces zijn en de bestanden kunnen groot worden. Een balkje geeft aan hoeveel tekst de computer al in spraak heeft omgezet. De stem die wordt gebruikt voor opslaan als audio bestand is dezelfde stem die wordt gebruikt voor spreken en die is gekozen bij Instellingen Spraak. Het omzetten van tekst in een geluidsbestand Voor Microsoft Word-documenten of Adobe Reader PDF-bestanden: Open het Word-document of het PDF-bestand dat u als audio bestand wilt opslaan. Voor webpagina's en andere tekst: Ga naar de webpagina die u wilt converteren naar een audiobestand of open de toepassing om de tekst te bekijken. Selecteer de tekst die u wilt opslaan met de muis. Kopieer deze tekst naar het Windows Klembord (kies Kopiëren, de opdracht is meestal in het menu "Bewerken" beschikbaar, of druk de toetscombinatie Ctrl + C gelijktijdig in.) U kunt controleren of deze tekst is gekopieerd door Kladblok te openen en uit het menu Bewerken de opdracht Plakken te kiezen. Klik vervolgens op de werkbalk van ClaroRead op de knop Opslaan en kies "Opslaan als geluid" of open de instellingen van ClaroRead en klik op de knop Opslaan als. Daarna verschijnt de volgende dialoogbox Opslaan als bestand. Geef het bestand een naam en kies waar u het wilt opslaan. Klik op Opslaan.

Welkom bij ClaroRead. ClaroRead Pro werkbalk. ClaroRead Plus werkbalk. ClaroRead Standard werkbalk

Welkom bij ClaroRead. ClaroRead Pro werkbalk. ClaroRead Plus werkbalk. ClaroRead Standard werkbalk Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het werken met tekst.

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het

Nadere informatie

ClaroRead for Mac. User Guide!

ClaroRead for Mac. User Guide! ClaroRead for Mac User Guide! Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead voor de Mac. ClaroRead is bedoeld om het werken met uw computer te vergemakkelijken. ClaroRead is nauw geïntegreerd met Pages en

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick

Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick 1. Stop de USB stick in de computer 2. Open de bestanden op de USB stick 3. Dubbelklik op Start ClaroRead 4. ClaroRead zal nu opgestart worden. Welkom bij ClaroRead

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead. De ClaroRead werkbalk

Welkom bij ClaroRead. De ClaroRead werkbalk Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead voor de Mac. ClaroRead is bedoeld om het werken met uw computer te vergemakkelijken. ClaroRead is nauw geïntegreerd met Microsoft Word om u te ondersteunen bij

Nadere informatie

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies ClaroRead Handleiding DVD installatie Opdidakt supplies Inhoudsopgave Installatie pag. 04 Opstarten pag. 06 Eenmalige instellingen pag. 07 Voorlezen van teksten pag. 08 In Word pag. 08 In Adobe Reader

Nadere informatie

Aan de slag. Weergeven van of schakelen tussen onlineaccounts Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of te schakelen tussenaccounts.

Aan de slag. Weergeven van of schakelen tussen onlineaccounts Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of te schakelen tussenaccounts. Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Schakelen tussen aanraakbediening en

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Scannen met ClaroRead Pro

Scannen met ClaroRead Pro Scannen met ClaroRead Pro Auteur training: Opdidakt Supplies, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining scannen met ClaroRead 2011, Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384 AK Heesch Alle

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Stappenplan scannen Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Het programma ABBYY Finereader is een programma waarmee makkelijk gescand kan worden. Het zorgt voor de OCR omzetting. Dit wil

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

OneNote 2013 Snelstartgids

OneNote 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Uw notities in de cloud houden Als u

Nadere informatie

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01 BrowseAloud Gebruikershandleiding Versie 1.01 Inhoudsopgave BrowseAloud blz. 3 Het opstarten van BrowseAloud blz. 4 Herkennen van websites die met BrowseAloud werken blz. 5 Voorlezen van websites blz.

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

Aan de slag. Onlineaccounts bekijken of hiertussen schakelen Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of tussen accounts te schakelen.

Aan de slag. Onlineaccounts bekijken of hiertussen schakelen Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of tussen accounts te schakelen. Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. Schakelen tussen aanraken en muis Als u OneNote

Nadere informatie

Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead

Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead Auteur training: Opdidakt Supplies, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining scannen met ClaroRead 2011, Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

Dolphin Computer Access

Dolphin Computer Access Dolphin Computer Access EasyTutor 2.0 031TMANP201 Auteursrechten Auteursrecht (c)2007 Claro Software Ltd. Alle Rechten Voorbehouden Alle technische documentatie in print of elektronische vorm die onder

Nadere informatie

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen U kunt de indeling van Internet Explorer 6 eenvoudig aanpassen aan uw manier van werken U kunt veelgebruikte knoppen aan de werkbalk toevoegen, de

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint verkennen POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 in het menu Start klikken. Typ anders in

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

*Bestelde luisterboeken van reeds aanwezige digitale versie op de laptop, worden niet vergoed.

*Bestelde luisterboeken van reeds aanwezige digitale versie op de laptop, worden niet vergoed. Beste ouder/verzorger. Heeft uw kind moeilijkheden met lezen? Wij kunnen uw kind, ter ondersteuning, het gebruik van gesproken boeken aanbieden. In het verleden verzorgde de school de aanvraag van deze

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 2 Word activeren 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 5 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen 8 Het

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S L2S Help L2S 7 Mikro Værkstedet A/S L2S Help: L2S 7 Mikro Værkstedet A/S Inhoudsopgave Introductie... vii 1. L2S in Windows toepassingen... 1 2. De werkbalk... 3 3. Profielen... 11 3.1. Standaard profielen...

Nadere informatie

Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP

Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP Brother SmartUI Control Center Het Control Center van Brother is een hulpprogramma waarmee u gemakkelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads. Klik op EXE installer. Klik daarna op Download now

Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads. Klik op EXE installer. Klik daarna op Download now PDF-XChange installeren Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads Klik op EXE installer Klik daarna op Download now Boven de website verschijnt nu mogelijk volgende tekst:

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

Documenten scannen met OCR

Documenten scannen met OCR Documenten scannen met OCR Wat betekent OCR eigenlijk? OCR staat voor: "Optical Character Recognition" in het Nederlands optische tekenherkenning. Je kunt er papieren documenten mee scannen, die dan niet

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

1. Teksten maken en bewerken

1. Teksten maken en bewerken 17 1. Teksten maken en bewerken Tekstverwerking is één van de meest gebruikte toepassingen op de computer. Dat geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook steeds meer voor de privégebruiker. Een

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken.

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. POWERPOINT WAT IS POWERPOINT Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. WAAROM POWERPOINT Het wordt gebruikt om mensen te informeren en animeren door middel van

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011.

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Office 2010 Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Werkbalk snelle toegang...1 Het lint...1 Bestand Opties Lint aanpassen...2 Altijd opslaan

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig. 1. Teksten laten voorlezen Kurzweil3000 leest alle digitale teksten voor. Teksten die met Word zijn gemaakt, PDF s, gescande teksten, email, teksten op internet, e.a. Manier van lezen, snelheid en leeseenheid

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Versie: 0.2. Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor

Versie: 0.2. Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Versie: 0.2 Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 31-12-2012 Initiële versie Eric Wijnschenk 0.2 02-01-2013 Wijzigingen nav review Jeroen van Hemert

Nadere informatie

Sneltoetsen. 1. Inleiding

Sneltoetsen. 1. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Verkorte handleiding. 1. Installeren van Readiris TM. 2. Opstarten van Readiris TM

Verkorte handleiding. 1. Installeren van Readiris TM. 2. Opstarten van Readiris TM Verkorte handleiding Deze Verkorte handleiding helpt u bij de installatie en het gebruik van Readiris TM 15. Voor gedetailleerde informatie over alle mogelijkheden van Readiris TM, raadpleeg het hulpbestand

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Spelling en grammatica

Hoofdstuk 12: Spelling en grammatica Hoofdstuk 12: Spelling en grammatica 12.0 Inleiding Het is meestal belangrijk dat elk document dat je maakt vrij is van spellingfouten. Bovendien als je de juiste grammaticaregels toepast, verbetert niet

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een formulier maken

Studio Visual Steps Een formulier maken Studio Visual Steps Een formulier maken Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een formulier maken 2 Een formulier maken Een bijzonder onderdeel van een website is het formulier.

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac

Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac U kunt snel taken uitvoeren met sneltoetsen - een of meer toetsen die u op het toetsenbord indrukt om een taak te voltooien. Bijvoorbeeld, wanneer u met + P het

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen De menu Start Snelkoppelingen beheren. Als je met de rechtermuisknop klikt op een menu-item in het linkse gedeelte van de Start menu, kan je een keuze maken uit de menu-items zoals in de afbeelding hiernaast.

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Beknopte handleiding Sprint

Beknopte handleiding Sprint Beknopte handleiding Sprint Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingsproblemen, zoals dyslexie 1 Algemene info Dit is een beknopte handleiding in functie van. de Sprinto

Nadere informatie

Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor

Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Versie: 0.2 Wijzigingsbeheer Versie 0.1 0.2 Datum 31-12-2012 02-01-2013 Omschrijving Initiële versie Wijzigingen nav review Jeroen van Hemert Auteur(s) Eric Wijnschenk

Nadere informatie