Handleiding ClaroRead

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding ClaroRead"

Transcriptie

1 Handleiding ClaroRead

2 Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het werken met tekst. Dankzij de krachtige spraakfuncties van ClaroRead wordt alle informatie die op het beeldscherm wordt weergegeven uitgesproken. Het programma bevat bovendien diverse mogelijkheden om tekst duidelijker weer te geven waardoor de leesbaarheid wordt vergroot. ClaroRead is ook voorzien van handige tekstcontrole-instrumenten voor het creëren van accurate documenten. ClaroRead ondersteunt elke toepassing en elk softwareprogramma op uw pc. U kunt de duidelijke werkbalk van ClaroRead vastzetten op een bepaalde positie van het beeldscherm, of naar wens wijzigen in een zwevende werkbalk.

3 Overzicht ClaroRead ClaroRead is voorzien van een duidelijk leesbare zwevende werkbalk die kan worden gekoppeld aan geopende en actieve softwareapplicaties van Windows. Het toevoegen of verwijderen van knoppen op de werkbalk is eenvoudig. Het volgende hoofdstuk bevat een overzicht van alle knoppen van de ClaroRead werkbalk. ClaroRead beschikt over krachtige spraakfuncties. Een van de belangrijke voordelen van ClaroRead is dat het programma menu's, tekst op knoppen, tooltips en alle op het beeldscherm weergegeven tekst uitspreekt. Geselecteerde tekst wordt bovendien direct uitgesproken. ClaroRead spreekt ook tekens, woorden en zinnen uit op het moment dat ze worden getypt. ClaroRead is verkrijgbaar in drie versies - ClaroRead Standard, ClaroRead Plus een ClaroRead Pro. De Plus en Pro-versies hebben extra functies voor scannen van papier of uit PDF-bestand (Optical Character Recognition of OCR) en het voorlezen van tekst die wordt gedicteerd met de spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking. Met de Pro-versie heeft u meer controle over het scannen. ClaroRead Pro en Plus werkbalk ClaroRead Plus werkbalk ClaroRead Standaard werkbalk

4 Werkbalkknoppen ClaroRead De menubalk van ClaroRead heeft een aantal duidelijke knoppen voor de diverse functies. Knoppen die u niet zo vaak gebruikt, kunnen eenvoudig worden verwijderd door op Instellingen te klikken en vervolgens de Instellingen Weergave te wijzigen. Afspelen en Stoppen Met de knop Afspelen begint ClaroRead voor te lezen: Klik voor het lezen van Microsoft Word-documenten op het begin van de tekst die u wilt laten voorlezen. Klik op de knop Afspelen om het document vanaf de muiscursor te laten voorlezen. Zie Worddocumenten laten voorlezen. Om webpagina's in Internet Explorer te laten voorlezen klikt u met de muis op het punt waar het voorlezen moet beginnen. Klik op de knop Afspelen om het voorlezen te starten vanaf het betreffende punt. Zie Webpagina's laten voorlezen. Om PDF-bestanden in Adobe Reader te laten voorlezen klikt u met de muisaanwijzer op de plek waar het voorlezen moet beginnen. Klik op de knop Afspelen om het voorlezen te starten vanaf het betreffende punt. Zie PDF bestanden laten spreken. Anders leest ClaroRead voor wat zich op het klembord bevindt, dus u kunt tekst selecteren, deze kopiëren en op Afspelen klikken om de tekst te horen. Zie Andere computerprogramma's laten voorlezen. Eigenlijk leest ClaroRead dus voor wat u met de muis selecteert, zodat u s of PDF-bestanden kunt laten voorlezen zonder dat het nodig is om op Afspelen te drukken. Klik op Stoppen om ClaroRead met het uitspreken van de tekst te laten stoppen. U kunt ook met de muis klikken (ongeacht waar) of op de toets Control of F8 drukken om het voorlezen van ClaroRead te stoppen. Bij Spraakinstellingen en Instellingen Geavanceerde Spraak kan worden ingesteld hoe ClaroRead voorleest. Lettertype Met de knop Lettertype kunt u snel het lettertype van een compleet Microsoft Worddocument wijzigen in een van de drie beter leesbare en populairdere lettertypes Trebuchet MS, Microsoft Sans Serif of het speciaal ontworpen lettertype Tiresias. U kunt de tekengrootte eenvoudig wijzigen door het gehele document of een tekstgedeelte te selecteren. De grootte van het lettertype kan in Internet Explorer worden verhoogd of verlaagd. Het is ook mogelijk de tekstkleur in het gehele document of voor bepaalde tekstgedeeltes te wijzigen.

5 Knop Afstand Met ClaroRead kunt u met de knop Afstand eenvoudig de afstand tussen tekens, regels en alinea's wijzigen. Deze functie kan worden gebruikt in Microsoft Word en Internet Explorer. Knop Homofonen Klik tijdens het werken met Microsoft Word met de muisaanwijzer ergens in een alinea, waar u wilt controleren op homofonen. Klik op de knop Homofoon om alle homofonen in de alinea te markeren. Homofonen zijn woorden die identiek klinken maar verschillende betekenissen hebben en verschillend worden gespeld. Een voorbeeld van een paar homofonen is zij en zei. Knop Controleren ClaroRead bevat een geïntegreerde controlefunctie voor woorden en documenten. De spellingcontrole en thesaurus zijn samengevoegd tot een afzonderlijke knop. knop Voorspellen Voorspellen kan erg nuttig zijn voor specifieke schrijfstijlen. De functie Voorspellen in ClaroRead bevat de meest gebruikte Nederlandse woorden. U kunt Voorspellen ook trainen voor gebruik van uw eigen vocabulaire, vanuit een document of terwijl u typt. Knop opslaan Het is mogelijk de tekst te converteren naar een Microsoft document of een webpagina in een audio- of videobestand, om deze op te slaan op uw computer. Klik op de knop Opslaan in Microsoft Word en het huidige document wordt opgeslagen, of selecteer tekst vanuit een andere tekstbron en kopieer deze naar het klembord.

6 Knop Extra Deze vormt een handige koppeling om andere softwareprogramma s te starten. Knop Instellingen Met de knop Instellingen wordt de dialoog Instellingen geopend waarin alle belangrijke opties en instellingen van ClaroRead kunnen worden gewijzigd, waaronder Spraak, Beeld, Voorspellen, Controleren en Scannen (Plus en Pro-versies). Knop Scannen (Alleen ClaroRead Plus en Pro) De knop Scannen is alleen beschikbaar in de ClaroRead Plus en Pro-edities. De knop Scannen maakt het scannen van documenten mogelijk met een geschikte scanner en zet deze automatisch om naar tekst in Microsoft Word (waarbij gebruikt wordt gemaakt van geavanceerde optische tekenherkenningssoftware van OmniPage). De tekst kan daarna worden voorgelezen door ClaroRead en eventueel worden aangepast. U kunt ook PDF (Portable Document Format) documenten scannen, deze toegankelijk maken en laten voorlezen door ClaroRead. U kunt ook bestanden als PDF of Word-documenten van gescande documenten maken.

7 Verplaatsen en vastzetten van de ClaroRead werkbalk De werkbalk aan het actieve scherm koppelen Standaard wordt de ClaroRead taakbalk gekoppeld aan het actieve scherm en gaat mee wanneer u van applicatie wisselt. De werkbalk is altijd rechtsboven in het scherm geplaatst, zodat u de toepassing kunt gebruiken zonder dat ClaroRead in de weg staat, maar wel beschikbaar is via de werkbalk. Dit gedrag kunt u wijzigen bij Instellingen Beeld. Zwevende Taakbalk De werkbalk kan zich gedragen als een normaal venster, maar blijft altijd zichtbaar boven andere vensters, zodat u het altijd kunt gebruiken. De werkbalk kan ook "zweven", waarbij deze een eigen titelbalk krijgt en u de werkbalk kunt verplaatsen. Dit kunt u instellen in het menu Beeld. U kunt het vinkje weghalen bij de optie "Werkbalk koppelen aan actief venster".

8 Veranker de werkbalk bovenin het scherm U kunt de zwevende werkbalk bovenin het scherm verankeren. Om dit te doen moet u eerst de ClaroRead werkbalk zwevend maken door het vinkje bij "Werkbalk koppelen aan actief venster" weg te halen in het menu Beeld. Eenmaal zwevend, klikt u op de titelbalk boven ClaroRead en sleept u deze naar de bovenkant van uw scherm. Laat de werkbalk los en deze zal worden verankerd aan de bovenkant van het scherm. Klik op de knop Ontgrendelen en de werkbalk keert terug in zijn normale zwevende modus. Werkbalk minimaliseren of verbergen U kunt de ClaroRead voelbaar volledig minimaliseren of verbergen. Veel van de spraak- en voorspellen-functies werken nog steeds, zoals voorlezen als u met de muis selecteert of aanwijzen op webpagina's. De meest eenvoudige manier om dit te doen is op de toets Pauze klikken, waardoor de werkbalk verschijnt of wordt verborgen. U kunt ook minimaliseren met de normale knop minimaliseren op de zevende werkbalk: ClaroRead zal nog steeds actief zijn, bevestiging hiervan is het kleine ClaroRead icoontje in het Systeemvak bij uw klok, meestal rechts onderin uw PC scherm. Met dit icoontje kan de werkbalk tevens worden weergegeven of verborgen. Als u op het ClaroRead-icoontje linksklikt, verschijnt de werkbalk. Als u op het icoontje rechts klikt,

9 verdwijnt de werkbalk. Als u op het ClaroRead-icoontje dubbelrechts klikt wordt ClaroRead afgesloten. Spraakfuncties ClaroRead laat computers spreken, wat één van de belangrijkste innovatieve eigenschappen van het programma is. ClaroRead maakt gebruik van hoogwaardige gesynthetiseerde stemmen, zoals RealSpeak of Vocalizer van Scansoft (tegenwoordig Nuance). ClaroRead kan ook worden gebruikt in combinatie met andere gesynthetiseerde tekst-naar-spraak-stemmen die wellicht zijn geïnstalleerd op uw computer, als deze compatible zijn met de SAPI5-standaard. Met de knop Afspelen of de toets F7 wordt voorlezen in Word, Internet Explorer of Adobe Reader gestart. Dezelfde handelingen starten ook het voorlezen van de inhoud van het klembord. Andere spraakactiviteiten worden geactiveerd met de muis of door het indrukken van toetsen. ClaroRead biedt u een uitgebreid scala aan spraakfuncties: Om Microsoft Word documenten te laten voorlezen klikt u gewoon met de cursor op het punt waar u wilt starten en vervolgens op Afspelen. De tekst wordt tijdens het uitspreken ook gemarkeerd. Meer over markering. Laat webpagina's voorlezen door met de muis aan te wijzen of gewoon door op de knop Afspelen [of F7] te drukken. Laat Adobe Reader-bestanden voorlezen door met de muisaanwijzer te klikken op het punt waar u wilt starten en vervolgens op Afspelen te drukken. De tekst wordt tijdens het uitspreken ook gemarkeerd. Meer over markering. In andere programma's kan worden voorgelezen door tekst met de muis te selecteren. Dit is ideaal voor het proeflezen van tekst in tekstverwerkers en het afluisteren van uw berichten. In de meeste toepassingen kunt u letters, woorden of zinnen terwijl u ze intypt herhalen. Ideaal ter bevestiging dat u de juiste tekst heeft ingetypt! Luister automatisch naar menu's, onderdelen en "objecten" die worden voorgelezen als u er met de muis naar wijst. ClaroRead herhaalt woorden en uitdrukkingen die zijn gedicteerd in elke tekstverwerker of applicatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking Preferred of Professional (alleen ClaroRead Plus-editie). Dit vergroot het vertrouwen dat de spraakherkenning heeft herkend wat u heeft gezegd, of vestigt uw aandacht op woorden die op een later tijdstip moeten worden gecorrigeerd. Het is mogelijk geluids- en videobestanden te creëren van Word-documenten of webpagina's die u later op uw computer, telefoon of mediaspeler kunt beluisteren of bekijken. Of u kunt de audio/videobestanden van uw computer naar een draagbaar apparaat overzetten. (met behulp van afzonderlijke audiospelersoftware). Laat de rekenmachine voorlezen. Werk met een Sprekend naslagwoordenboek. U kunt de spraak te allen tijde stoppen door de toets Control of F8 in te drukken of door met de muis te klikken. Zie Spraakinstellingen en instellingen Geavanceerde Spraak.

10 Word-documenten laten voorlezen Afspelen gebruiken Open Microsoft Word en open het document waarvan u wilt dat het programma het aan u voorleest. U kunt ook een stuk tekst typen. Klik met de muis in het document om de tekstcursor te plaatsen op de plaats waar vanaf het spreken moet beginnen. Druk op de groene knop Afspelen op de werkbalk of druk op de toets F7. De tekst wordt nu uitgesproken en gemarkeerd. Zie Instellingen tekstmarkering. Control + aanwijzen gebruiken Door in Spraak Instellingen de optie "Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen" aan te vinken, kunt u één specifiek woord laten uitspreken. Wijs met de muis een woord aan en houd de Control-toets ingedrukt. Met de muis geselecteerde tekst uitspreken Selecteer tekst met de muis om dit zonder markering te laten uitspreken. Dit werkt goed voor het laten uitspreken van een specifiek tekstbereik of tekst in een tekstvak. Zie instellingen Geavanceerde spraak. Stop na zin gebruiken Als bij Spraak Instellingen het selectievakje "Stop na zin" wordt aangevinkt, leest ClaroRead slechts één zin per keer. ClaroRead stopt dan na elke zin. Druk nogmaals op de knop Afspelen om de volgende zin te laten voorlezen. Dit is nuttig als u een document zin voor zin wilt doornemen. Als u "Stop na zin" niet heeft geactiveerd kunt u ClaroRead ook enkele zinnen laten lezen door tijdens het indrukken van F7 of het klikken op de knop Afspelen de Shift-toets ingedrukt te houden. Het gebruik van de pijltoetsen Wanneer u met de pijltoetsen omhoog/omlaag/links/rechts (in plaats van met de muis) door de tekst navigeert, kunt u ervoor kiezen om ClaroRead de tekst te laten uitspreken. Schakel dit in door "Cursorverplaatsingen" aan te vinken in Instellingen Geavanceerde spraak. Als u de omhoog- of omlaag-toetsen gebruikt, spreekt ClaroRead de hele regel uit. Op deze manier kunt u uw document regel voor regel lezen middels de omlaag toets. Met Control in combinatie met Pijl links of Pijl rechts wordt één woord per keer uitgesproken. Door indrukken van Pijl links of Pijl rechts wordt één teken per keer uitgesproken. Als de Control-toets samen met de toetsen Pijl omhoog en Pijl omlaag worden ingedrukt, wordt naar de volgende paragraaf genavigeerd en wordt deze in één keer uitgesproken.

11 Webpagina's laten voorlezen Met ClaroRead kunt u makkelijk webpagina's aan u laten voorlezen. Met de muis aanwijzen U kunt hyperlinks, objecten, afbeeldingen en tekst in webpagina's laten uitspreken in de webbrowser door er met de muis naar te wijzen. Dit werkt in Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari en Opera. Zie instellingen Geavanceerde spraak. Met de muis geselecteerde tekst uitspreken Selecteer tekst met de muis om dit zonder markering te laten uitspreken. Dit werkt goed voor het uitspreken van een specifiek deel van de tekst. Het werkt ook in elke webbrowser - Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari of Opera. Zie instellingen Geavanceerde spraak. Afspelen gebruiken (Internet Explorer) Als u op de groene knop Afspelen klikt of op F7 drukt, wordt de webpagina van "boven naar beneden" voorgelezen in de volgorde waarin de webpagina is geprogrammeerd. Klikken op Afspelen of drukken op F7 start het uitspreken en de betreffende zin wordt gemarkeerd in de gewenste kleur. ClaroRead gaat door met het voorlezen van de webpagina tot u op Stoppen klikt of op F8 of Control drukt. PDF bestanden laten spreken PDF-bestanden in Adobe Reader of Adobe Acrobat werken net als Microsoft Worddocumenten. U kunt tekst selecteren om een specifieke passage te horen, Control + aanwijzen gebruiken om een specifiek woord te horen en op Afspelen klikken om een heel document met markering voor te laten lezen, net als in Word. U kunt alleen niet met de cursor door PDF-bestanden navigeren. Sommige PDF-bestanden zijn zeer complex en dit kan wel eens problemen voor ClaroRead (en alle ondersteunende technologie) veroorzaken. Zie PDF en toegankelijkheid voor een complete gids. Er zijn ook veel manieren om Adobe Reader of Acrobat bruikbaarder te maken. Zie de help van Adobe Reader en Adobe Acrobat voor meer informatie. Accessible PDF lezer gebruiken Accessible PDF is een gratis Extra voor ClaroRead, waarmee u sommige PDFdocumenten als webpagina-indeling kunt importeren. Om accessible PDF-documenten te lezen, klikt u op de knop Extra's in de ClaroRead werkbalk en kiest u "Accessible PDF". Accessible PDF wordt geopend en u kunt uw PDF-bestand kiezen. Eenmaal geopend kan het PDF-bestand als platte tekst of als webpagina weergegeven worden. U kunt dan ClaroRead gebruiken om de tekst te lezen.

12 Andere programma's laten spreken ClaroRead kan bijna elk programma laten spreken. Gebruik een van de volgende technieken. Geselecteerde tekst uitspreken ClaroRead leest alle tekst die u met de muis selecteert aan u voor. Selecteer hiervoor een stuk tekst met de muis: Als u de muis loslaat, wordt de tekst direct aan u voorgelezen. Als u niet wilt dat de tekst wordt uitgesproken als u deze selecteert, kunt u dit uitschakelen bij instellingen voor Geavanceerde spraak. Het klembord uitspreken Als u op Afspelen of op F7 klikt als u niet werkt in Internet Explorer, Microsoft Word of Adobe Reader, leest ClaroRead gewoon voor wat er zich op het Windows Klembord bevindt. U kunt dus altijd tekst selecteren in een programma en dit kopiëren (meestal bevindt deze opdracht zich in het menu Bewerken of u drukt op Control + C) en vervolgens op Afspelen klikken of op F7 drukken in ClaroRead. Zoals altijd klikt u op Stoppen of drukt u op F7 om de spraak te stoppen.

13 Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen Het aanvinken van "Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen" in Instellingen Spraak laat één specifiek woord tegelijk horen. Houd de Controltoets ingedrukt en wijs het woord aan. ClaroRead zal dan het woord uitspreken. Hieronder een lijst met programma's waarin de optie Ctrl + aanwijzen normaal gesproken werkt: Internet Explorer Microsoft Office (inclusief Word en Outlook) Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader 8 Windows Mail/Outlook Express Lettertype Met ClaroRead kunt u in Microsoft Word zeer eenvoudig de tekengrootte, het lettertype en de kleur wijzigen. Binnen Microsoft Word kan ClaroRead het lettertype en kleur van het hele document eenvoudig wijzigen. Zorg ervoor dat de muisaanwijzer in de tekst staat die u wilt wijzigen en de knop Lettertype wordt actief. Door op de knop Lettertype te klikken verschijnt het volgende menu: U kunt de grootte van het lettertype in het document met twee punten tegelijk verhogen of verlagen door op "Lettertype vergroten" of "Lettertype verkleinen" te klikken. De minimale tekengrootte is 8 punten en de maximale 100. U kunt het lettertype wijzigen van het hele Word-document naar één van drie goed leesbare lettertypen door op de lettertypenaam te klikken. Het is mogelijk deze drie lettertypen te wijzigen met behulp van de Advanced Settings Editor. U kunt de kleur wijzigen van de tekst en/of de achtergrond van het hele Worddocument vanuit een kleurenpalet door op Voorgrondkleur of Achtergrondkleur te klikken. Dit wijzigt de instelling voor achtergrondkleur van Windows, dus dit heeft ook invloed op andere programma's, zoals Kladblok.

14 Afstand Het wijzigen van teken-, regel- en paragraafafstand in Microsoft Word vereist specifieke kennis en behoorlijk wat handelingen als u gebruik maakt van de menu's in Word, maar dit kan de leesbaarheid en het gebruiksgemak van documenten sterk verhogen. ClaroRead maakt het wijzigen van afstand in Microsoft Word en Internet Explorer eenvoudig. Als u tijdens het werken in Word of IE de knop Afstand indrukt, verschijnt het volgende menu: Tekenafstand wijzigen verhoogt de afstand met 1 punt, vervolgens 2 punten en daarna 3 punten. Door nogmaals op deze knop te klikken wordt de oorspronkelijke afstand weer hersteld. Regelafstand wijzigen wijzigt de regel afstand van 1 regel, naar 1,5 regels, naar 2 regels en vervolgens weer terug naar 1 regel. In onderstaand voorbeeld is de regelafstand ingesteld op 2 regels en de tekenafstand op 3 punten. Alinea-afstand wijzigen wijzigt het aantal punten (afstand) na elke alinea naar nul punten, 6 punten, 12, 18, 24 en vervolgens weer terug naar nul punten Homofoon-functies Als u op de knop Homofoon klikt tijdens het werken met Microsoft Word, verschijnt er een vervolgkeuzemenu.

15 Klik met de muis in een alinea die u wilt controleren op homofonen, of tekst met de muis. Klik op Homofonen weergeven of druk op F10 en alle homofonen in de betreffende alinea of in de geselecteerde tekst worden gemarkeerd. Homofonen zijn woorden die hetzelfde klinken maar anders geschreven worden, of een andere betekenis hebben zoals "ijs" en "eis". ClaroRead geeft dit aan door de homofonen in blauw te markeren, maar u kunt deze kleur aanpassen in het menu Instellingen Homofonen. U kunt bij Instellingen Homofonen een specifieke homofoon uitsluiten van weergave. Verder kunt u de homofonen die worden herkend door ClaroRead bewerken op het tabblad Homofonen in de Advanced Settings Editor. U kunt de standaardlijst met homofonen bewerken om eigen homofonen toe te voegen en verwarrende woorden toevoegen, waarmee u qua spelling moeite heeft en die u wilt kunnen markeren. Als de homofonen worden weergegeven, klikt u op een homofoon en vervolgens klikt u op de knop Controleren. Het tabblad Homofonen wordt weergegeven. Met behulp van de knoppen "Volgende", "Alles negeren" en "Wijzigen" kunt u bladeren door alle homofonen in de alinea of in de geselecteerde tekst. Hierdoor kunt u van meerdere woorden tegelijkertijd de homofonen controleren. Zie de functie Controleren voor meer informatie. Klik op Homofonen wissen om de gemarkeerde homofonen te verwijderen of druk op F11. Functies Controle ClaroRead heeft één controleknop die tekst controleert op spelling en waarmee betekenissen, woordenboekdefinities, alternatieven en betekenissen van homofonen worden gegeven. Gebruik Selecteer eerst de tekst waarvan u de spelling wilt controleren met de muis, zodat deze is gemarkeerd. U kunt de tekst in elke toepassing selecteren, zoals bijvoorbeeld een web-browser als Internet Explorer of een programma als Outlook. Klik vervolgens op de knop Controleren op de werkbalk van ClaroRead. Als er spelfouten worden gevonden verschijnt de dialoog Controleren:

16 1. Het woord dat momenteel wordt gecorrigeerd wordt weergegeven in het vak "Woord". 2. Gesuggereerde alternatieve spellingmogelijkheden verschijnen in de lijst "Suggesties". Klik op een van deze alternatieven - de bovenste is automatisch voor u geselecteerd. Hiermee wordt de rest van de dialoog bijgewerkt. 3. Onder de lijst "Suggesties" met alternatieven bevindt zich een lijst met "Synoniemen". Dit is een lijst met andere woorden met dezelfde betekenis als het huidige geselecteerde alternatief. 4. Rechts bevindt zich een woordenboekdefinitie van het huidig geselecteerde alternatief. 5. Als er een afbeelding is verbonden met het huidige geselecteerde alternatief wordt deze rechts van de lijst "Suggesties" weergegeven. 6. De geselecteerde tekst wordt weergegeven met het huidige geselecteerde alternatief in vet in het vak "Context" rechtsonder. Hier wordt weergegeven hoe het alternatief in de originele tekst eruitziet. 7. Rechtsonder kan met de knop "Opzoeken" het huidige geselecteerde alternatief op internet worden opgezocht voor meer achtergrondinformatie. U kunt de muiswijzer op de woorden of zinnen plaatsen om deze te laten uitspreken, zodat u kunt bepalen welk woord het meest geschikt is. Als u dit te veel gepraat vindt, kunt u het in- of uitschakelen met de knop Dempen bovenaan: U kunt deze dialoog ook eenvoudiger maken door definities, context en de knop Opzoeken te verbergen, door op de pijl te klikken waarmee de rechterkant van de dialoog wordt weergegeven of verborgen. Hierdoor blijven alleen de "Suggesties" en "Synoniemen" over..

17 Als u op "Wijzigen" klikt wordt het woord in de selectie gewijzigd en gaat u door naar het volgende foutief gespelde woord. Als u alle spelfouten heeft behandeld wordt de dialoog gesloten en worden uw wijzigingen in het programma geplakt. Ze vervangen de tekst die u heeft geselecteerd. Als dit op een of andere manier niet werkt, geen nood: uw gecorrigeerde tekst bevindt zich op het klembord, zodat u deze ook handmatig kunt plakken. Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, klik dan op "Bewerken" en "Ongedaan maken" (of druk op Control + Z) om alle wijzigingen die u heeft aangebracht in de selectie ongedaan te maken. Voor deze functie moet Microsoft Word zijn geïnstalleerd. Extra functies in Microsoft Word In Microsoft Word heeft u enkele extra opties voor spellingcontrole. In plaats van een tekstbereik kunt u ook de tekstcursor in een woord plaatsen en op "Controleren" klikken. Hierdoor verschijnt alle beschikbare informatie over het woord, inclusief informatie over homofonen en betekenissen. Er worden maximaal drie tabbladen weergegeven: Het tabblad Spelling verschijnt als Microsoft Word het woord als foutief gespeld herkent. Suggesties worden op de normale manier weergegeven. Klik op "Wijzigen" of "Sluiten" als u een beslissing heeft genomen. Het tabblad Homofonen verschijnt als het woord een homofonen is - een woord dat net zo klinkt als een woord met een andere betekenis, zoals "ijken" en "eiken". U kunt verschillende homofonen selecteren om het woord te wijzigen. Als u in de huidige alinea homofonen heeft gemarkeerd met de knop Homofonen kunt u ook een homofonencontrole uitvoeren door op de knop Volgende te klikken, waarna u door alle gevonden homofonen bladert. Dit is nuttig als u weet dat homofonen voor u een probleem vormen en u de complete tekst wilt controleren. Zie Instellingen voor homofonen voor meer informatie. Let op: als Word een homofoon als spelfout herkent - Word herkent dat u de verkeerde Homofoon heeft gebruikt - wordt dit getoond op het tabblad Spelling, niet op het tabblad Homofonen. Als Word de verkeerde homofoon heeft gevonden heeft Word het waarschijnlijk bij het rechte eind, zodat het eenvoudiger is voor u om te kijken naar de gesuggereerde juiste homofoon, dan naar alle opties. Als u bijvoorbeeld "baud" gebruikt in plaats van "bout" helpt het niet als u ook nog "bouwt" ziet als derde homofonen, alleen "bout" wordt gesuggereerd. Het tabblad Betekenissen geeft meer informatie over het woord, waaronder meer alternatieven die u zou kunnen gebruiken. En tekstbereik selecteren werkt net als in andere programma's. Als u een tekstbereik selecteert en vervolgens op Controleren klikt, krijgt u alleen de spellingcontrole voor het betreffende bereik, net als altijd. U kunt ook het hele Word-document op spelling controleren. Open de dialoog Spelling door in een woord te klikken en vervolgens op de knop Spellingcontrole (alles) te klikken. U krijgt alle spelfouten in het complete geopende Word-document te zien. Woordenboek-knopinfo ClaroRead genereert een sprekende woordenboek-knopinfo, waarmee u een gesproken definitie voor elk woord in welk programma dan ook krijgt. Houd de Control-toets ingedrukt en richt de muisaanwijzer op een woord. De woordenboekknopinfo verschijnt:

18 Het woord dat u heeft aangewezen wordt hardop uitgesproken zolang Woord uitspreken bij Ctrl + aanwijzen is ingeschakeld. De definitie wordt weergegeven en u kunt deze beluisteren door de muisaanwijzer erop te plaatsen, of er delen van te selecteren. U kunt het woord op internet opzoeken door rechtsboven op de knop Opzoeken te klikken. U kunt op een woord in de definitie klikken en dit wordt vervolgens ook gedefinieerd. De knopinfo blijft zichtbaar totdat u op de knop "Sluiten" klikt U kunt de knopinfo ook verslepen. U kunt ervoor kiezen de knopinfo steeds op één plaats te laten weergeven, zodat deze altijd zichtbaar is: klik hiervoor op het selectievakje "Knopinfo altijd zichtbaar" op het tabblad Instellingen Controleren. Als u de woordenboekknopinfo wilt uitschakelen, verwijder dan het vinkje uit het selectievakje "Woordenboekknopinfo" Let op: om ruimte te besparen is de knopinfo beperkt tot drie regels definitietekst: gebruik de schuifbalk rechts om de onderste regels van lange definities te zien. Functie woorden Voorspellen ClaroRead bevat een krachtige woordvoorspellingsfunctie. ClaroRead maakt gebruik van een basiswoordenboek (dat kan worden aangepast) bestaande uit de 2000 of 5000 meest gebruikte woorden in de Nederlandse taal. U kunt wisselen tussen de basiswoordenboeken in het menu instellingen Voorspellen. U kunt meer voorspellingenbestanden aanmaken in de Advanced Settings Editor. Voorspellen activeren Voorspellen is standaard uitgeschakeld als u ClaroRead installeert. Zo schakelt u de Voorspellen in: klik op de knop Instellingen op de werkbalk van ClaroRead, ga naar het tabblad instellingen Voorspellen en schakel "Voorspelling gebruiken" in.

19 Hiermee wordt Voorspellen permanent aan- en uitgeschakeld. U kunt ook een knop Voorspellen op de werkbalk van ClaroRead plaatsen - zie Instellingen Beeld. Deze knop Voorspellen schakelt Voorspellen aan of uit terwijl ClaroRead actief is, maar ClaroRead herstelt de instelling op het tabblad Instellingen Voorspellen als het programma opnieuw wordt gestart. Voorspellen gebruiken Als Voorspellen is ingeschakeld, verschijnt de lijst Voorspellen automatisch bij de cursor terwijl u typt. Hij verschijnt alleen als er suggesties zijn. Om een van de mogelijkheden in de lijst Voorspellen te selecteren drukt u op de bijbehorende toets. F1 correspondeert met het eerst voorgestelde woord en F5 met het vijfde en laatste. Als alternatief kunt u ook met de muis op het gewenste woord klikken. Het woord wordt vervolgens aangevuld. Als de muis over één van de woorden beweegt, zal ClaroRead het woord uitspreken. De lijst Voorspellen configureren U kunt instellen dat de lijst Voorspellen de tekstcursor niet meer volgt terwijl u typt, maar op een vaste positie blijft staan. Schakel Voorspellen in en begin met typen totdat een lijst Voorspellen verschijnt. Rechtsklik op de lijst Voorspellen. Er verschijnt een blauwe titelbalk bij de lijst Voorspellen. Klik op de blauwe titelbalk en sleep de lijst Voorspellen naar de gewenste plaats op het scherm. De lijst blijft daar staan. Er zijn nog veel meer instellingen voor Voorspellen, waaronder het leren van woorden terwijl u typt: zie Instellingen Voorspellen en de Advanced Settings Editor. F1 - F5 in andere programma's gebruiken Als ClaroRead de toetsen F1, F2, F3, F4 en F5 gebruikt voor Voorspellen, kunt u deze toetsen niet meer in andere programma's gebruiken, bijvoorbeeld voor het oproepen van Help. Als u Voorspellen tijdelijk wilt uitschakelen en de functietoets voor het huidige programma wilt gebruiken, druk dan eerst op F6 en vervolgens een van de toetsen F1 tot F5. Deze laatste toets wordt dan naar het programma verzonden.

20 Opslaan Normaliter leest ClaroRead alleen voor. U kunt er echter ook voor kiezen de spraak op te slaan en deze later te beluisteren. Klik op de knop Opslaan op de ClaroRead werkbalk om de beschikbare uitvoerindelingen te zien. Tekst kan worden opgeslagen als audio- of video-bestand of worden verzonden naar itunes. De beschikbare opties zijn afhankelijk van de lokale machine en de versie van ClaroRead. Tekst opslaan als geluidsbestand ClaroRead laat u de tekst in Microsoft Worddocumenten of in andere applicaties die u heeft geselecteerd en naar het klembord van Windows heeft gekopieerd opslaan als audiobestand. De bestandsindelingen voor Opslaan als geluid zijn Windows Media Audio (.wma), wave (.wav) en Ogg Vorbis (.ogg). Wavebestanden zijn groter maar kunnen op meer apparaten en computers worden afgespeeld. Het opslaan van tekst in een geluidsbestand kan een langdurig proces zijn en de bestanden kunnen groot worden. Een balkje geeft aan hoeveel tekst de computer al in spraak heeft omgezet. De stem die wordt gebruikt voor opslaan als audio bestand is dezelfde stem die wordt gebruikt voor spreken en die is gekozen bij Instellingen Spraak. Het omzetten van tekst in een geluidsbestand Voor Microsoft Word-documenten of Adobe Reader PDF-bestanden: Open het Word-document of het PDF-bestand dat u als audio bestand wilt opslaan. Voor webpagina's en andere tekst: Ga naar de webpagina die u wilt converteren naar een audiobestand of open de toepassing om de tekst te bekijken. Selecteer de tekst die u wilt opslaan met de muis. Kopieer deze tekst naar het Windows Klembord (kies Kopiëren, de opdracht is meestal in het menu "Bewerken" beschikbaar, of druk de toetscombinatie Ctrl + C gelijktijdig in.) U kunt controleren of deze tekst is gekopieerd door Kladblok te openen en uit het menu Bewerken de opdracht Plakken te kiezen. Klik vervolgens op de werkbalk van ClaroRead op de knop Opslaan en kies "Opslaan als geluid" of open de instellingen van ClaroRead en klik op de knop Opslaan als. Daarna verschijnt de volgende dialoogbox Opslaan als bestand. Geef het bestand een naam en kies waar u het wilt opslaan. Klik op Opslaan.

Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding

Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding In deze Gebruikershandleiding Welkom bij Nitro Reader 3 1 Het gebruik van deze handleiding 1 Snel de juiste informatie opzoeken 1 Zoeken op trefwoorden: 1 Online deelnemen

Nadere informatie

Foxit PhantomPDF Business for HP Gebruikershandleiding Copyright 2014 Foxit Corporation. Alle rechten voorbehouden.

Foxit PhantomPDF Business for HP Gebruikershandleiding Copyright 2014 Foxit Corporation. Alle rechten voorbehouden. Copyright 2014 Foxit Corporation. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit document mag worden gereproduceerd, overgezet, verspreid of op enige wijze opgeslagen zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding J URIDISCHE INFORMATIE Copyright 2011 Nuance Communications, Inc. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag worden overgedragen, bewerkt, gekopieerd, opgeslagen in

Nadere informatie

Sprint Plus. Handleiding

Sprint Plus. Handleiding Sprint Plus Handleiding Sprint Plus Copyright Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 29/11/2010 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 1.1 INLEIDING...9 1.2 WORD OPSTARTEN...9 1.3 GEBRUIKERSINTERFACE... 11 1.3.1 Titelbalk... 11 1.3.2 Het Lint... 12 1.3.3 Tabblad Bestand...

Nadere informatie

Presentatie Windows 7

Presentatie Windows 7 Presentatie Windows 7 Theun Bollema Januari 2011 Al doende leert men * We gaan in vogelvlucht het os windows 7 behandelen. * Het is omwille van de tijd onmogelijk om diep op de materie in te gaan aangezien

Nadere informatie

Nitro Pro 9 Gebruikershandleiding

Nitro Pro 9 Gebruikershandleiding Nitro Pro 9 Gebruikershandleiding In deze Gebruikershandleiding Welkom bij Nitro Pro 9 1 Het gebruik van deze handleiding 1 Snel de juiste informatie opzoeken 1 Zoeken op trefwoorden: 1 Online deelnemen

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Copyright 1981-2015 Netop Business Solutions A/S. All Rights Reserved. Portions used under license from third parties. Please send any comments to: Netop Business Solutions

Nadere informatie

Help gebruiken. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1

Help gebruiken. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1 Help gebruiken Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1 Help gebruiken On line Help gebruiken De Adobe Acrobat Reader-toepassing bevat een volledige documentatie in een toegankelijk, op PDF-gebaseerd Help-systeem.

Nadere informatie

PicoScope 6. PC-oscilloscoopsoftware. Gebruikershandleiding. psw.nl r32 Copyright 2007-2014 Pico Technology Ltd. Alle rechten voorbehouden.

PicoScope 6. PC-oscilloscoopsoftware. Gebruikershandleiding. psw.nl r32 Copyright 2007-2014 Pico Technology Ltd. Alle rechten voorbehouden. PicoScope 6 PC-oscilloscoopsoftware Gebruikershandleiding PicoScope 6 gebruikershandleiding I Inhoudsopgave 1 Welkom...1 2 PicoScope 6...2 overzicht 3 Inleiding...3 1 Wettelijke verklaring...3...4 2 Upgrades

Nadere informatie

WebHare en Microsoft Word

WebHare en Microsoft Word WebHare en Microsoft Word Optimaliseer uw Word documenten voor gebruik met WebHare Werken met alinea s Opmaakprofielen Afbeeldingen Datum: Maart 2010 Aantal pagina's: 26 Versie: 2.6 Doelgroep: Content

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding voor Pinnacle Studio 18

Handleiding voor Pinnacle Studio 18 Handleiding voor Pinnacle Studio 18 Inclusief Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate Inhoud Voordat u begint................................. 1 Afkortingen en conventies...............................

Nadere informatie

Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0

Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0 Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0 voor Microsoft Windows Besturingsystemen Auteursrecht 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel: +44 (0)1905

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding

ipad Gebruikershandleiding ipad Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 7 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 7 Overzicht 8 De knoppen 9 Het beginscherm 14 Het Multi-Touch-scherm 18 Het schermtoetsenbord 23 Zoeken 24 Bluetooth 25 Batterij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding... 3 Leesaanwijzingen... 3 Opmerkingen bij het oefenproject... 4 EPLAN starten... 6 De gebruikersinterface van EPLAN leren kennen... 8 Wat u vooraf moet weten... 9

Nadere informatie

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC Handleiding 2.0 2014 Deze handleiding is geschreven en beschikbaar gesteld door MCC-ModelCarParts.Dit document, dan wel enige informatie hieruit, mag niet geheel

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7 Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail:d.grooters@home.nl WORD:basis,workshops,tips Introductie.... 2 Basishandelingen. 2 Pictogram op Bureaublad zetten: 4 Lettertype kiezen

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Smart Touch gebruiken

Smart Touch gebruiken A-61770_nl Smart Touch gebruiken versie 1.7 De functies van Smart Touch gebruiken Inhoud Overzicht... 2 Smart Touch starten... 2 Smart Touch gebruiken met de standaard functienummers en vooraf gedefinieerde

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

Windows Phone 8X van HTC Handleiding

Windows Phone 8X van HTC Handleiding Windows Phone 8X van HTC Handleiding 2 Inhoud Inhoud Uitpakken Je telefoon 8 SIM-kaart 9 Batterij 11 Het toestel in- of uitschakelen 12 Je telefoon instellen Je pincode invoeren 13 De telefoon voor het

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

HIPIN Desktop Integratie

HIPIN Desktop Integratie HIPIN Desktop Integratie Applicatie Integratie met HIP Telefonie Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 18-11-2013 Pagina 2 van 21 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Installeren... 4

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2011 ha

Inhoud tips en trucs 2011 ha Inhoud tips en trucs 2011 ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Email - Coderen e mail adres 4 E-mail - Mail aan verschillende personen sturen 5 Gebruikersaccountbeheer deel 1 6 Gebruikersaccountbeheer deel 2

Nadere informatie