Presentatie HHCCA Mariaschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie HHCCA Mariaschool"

Transcriptie

1 Presentatie HHCCA Mariaschool De Democratische Republiek Congo is een groot land in Afrika. Er wonen 75 miljoen mensen. Het wordt ook wel Donker-Afrika genoemd. Of Congo-Kinshasa. Het land is zo groot als Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Polen samen! Er woonden al jaar geleden al mensen. (In Nederland wonen er tussen de 6500 en 8000 jaar geleden mensen).

2 De Dieren in Congo Er leven prachtige, maar heel zeldzame dieren in Congo, die je hier in dierentuinen ziet. Berg gorilla Okapi Giraffe Nijlpaard Luipaard Congo-Pauw Groene Mamba, één van de giftigste slangen ter wereld Krokodil

3 Het Oerwoud/Het weer/de Congo-Rivier Congo heeft het op één na van grootste oerwoud ter wereld. Het oerwoud van Congo is heel belangrijk voor de hele wereld. Het zorgt voor lucht, hout, en vruchtbare grond. Het is er het gehele jaar door ongeveer 30 en het regent er vaak. Er zijn eigenlijk 2 jaargetijden: Het regenseizoen en het droge seizoen. Omdat het land zo groot is, is dat per streek verschillend. In Kinshasa duurt het regenseizoen van oktober tot mei. De belangrijkste rivier in Congo heet de Congo-Rivier. De Congo-Rivier stroomt door het hele land, is bijna km lang. Zo kan je per boot van door het hele land varen. In de Congo-Rivier leven hele grote gevaarlijke vissen. Zoals de Goliath Tigerfish Ook leven er ongelooflijk veel vissen die je kunt eten. Congo was vroeger een kolonie van België. Congolezen spreken daarom ook naast hun eigen taal (Lingala) bijna allemaal Frans.

4 Het Geld Congolees geld. 1 euro is 1000 Congolese francs waard, 5000 van deze briefjes.. Als je dus iets wilt kopen in Congo voor 10 euro heb je Congolese francs nodig! Een geldkantoor/wisselkantoor! Pakken met geld, maar het is niet zoveel waard.

5 Het eten Foufou, een mais gemixt met Cassave. Chinkuanga, een soort cassave Mpiodi met groenten Foufou met Soso (kip) Kip Moambe ingredienten Voor 4 personen 1 kip van 1,2 kg 300 g palmnoten 1 dl palmolie 3 knoflookteentjes 5 g pili pili 2 uien 200 g sakasaka (maniokbladeren) 2 bananen. Kip Moambe Bereiding Moambe is de nationale schotel van Congo. Letterlijk betekent moambe 'acht'. Dat verwijst naar de acht ingrediënten die sowieso in deze schotel verwerkt moeten worden. 1. Snij de kip in acht delen en laat deze lichtjes goudbruin kleuren in wat palmolie. 2. Voeg de grof gehakte uien toe en laat dat alles kleuren. 3. Kruiden met grof zout en de pili pili. 4. Giet wat water over de kip tot deze net niet onder het vocht staat. Breng het geheel zachtjes aan de kook en voeg er de moambesaus aan toe. Moambesaus 1. Maal de palmnoten in de mixer-blender tot ze heel fijn zijn en roer er vervolgens de palmolie en de geplette look door. 2. Snij vervolgens de maniokbladeren in fijne reepjes en voeg deze aan de stoofpot toe. 3. Laat het geheel op een zacht vuurtje stoven tot de kip gaar is. 4. Snij de banaan in grove stukken en voeg deze aan de bereiding toe. Nog even laten doorkoken. 5. Opgediend met witte rijst is moambe beslist een ontdekking.

6 De Delfstoffen in Congo/De oorlog In de grond van Congo is er Coltan gevonden, Coltan zit in mobieltjes, tablets, computers. Coltan is zeer zeldzaam. Er zijn 800 zakken grond nodig om 1 zak coltan te krijgen. het wordt uitgehakt in Oost-Congo. Daar wordt al 20 jaar oorlog om gevoerd. De Coltan wordt vaak door kinderen uit de grond gehaald. Die verdienen er bijna niets mee. Een Coltanmijn. De coltan moet met de hand worden uitgehakt. Het is heel zwaar werk. Er is ook diamant in de grond gevonden Daar worden sieraden van gemaakt. In gebieden waar het oorlog is, worden van de opbrengst van de diamant wapens gekocht, om ook oorlog te voeren. Daarom noemen we dat Bloeddiamant. Er is ook olie, gas, goud, uranium (voor kern-energie) en nog veel meer in de grond gevonden. Congo is één van de landen met de meeste, duurste, zeldzaamste grondstoffen ter wereld!

7 Kinshasa De hoofdstad van Congo is Kinshasa. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam. In Amsterdam wonen / achthonderd duizend mensen In Kinshasa wonen / 13 miljoen mensen! 15X zoveel, in 1 stad ongeveer evenveel als in heel Nederland. Er zijn bijna geen asfaltwegen in Kinshasa, laat staan in heel Congo. Er is ook bijna geen elektriciteit, geen stromend water, geen WC Het binnenland van Congo Kinshasa, prachtige woontorens naast sloppenwijken. Naast dure en mooie wijken zijn ook sloppenwijken, die alsmaar groter worden. De dure mooie wijk van Kinshasa De sloppen, mensen koken op kooltjes Dat komt omdat er in het oosten van Congo oorlog is, zijn de mensen naar Kinshasa gevlucht. Om veilig te zijn, en werk te vinden. Maar omdat het er zo druk is, is er in Kinshasa geen werk voor zoveel mensen. De meeste mensen zijn daarom zo arm. 2 op de 10 mensen hebben werk. Veel kinderen krijgen daarom niet zo n goede opvoeding, of te weinig eten. Omdat de ouders geen werk en daarom geen geld hebben worden de kinderen soms te vondeling gelegd of gaan zwerven.. Zo komen de kinderen in een weeshuis terecht. De regering van Congo heeft er geen geld voor over om weeshuizen te bouwen. Daarom is Gustave met zijn Vereniging HHCCA in actie gekomen.

8 Een groepje kinderen van Rijke Ouders. Een groepje kinderen van het weeshuis De vereniging HHCCA heeft een paar belangrijke regels: Ten eerste: De mensen die voor HHCCA iets doen krijgen daar geen geld voor en dat willen we ook niet. We werken met de mensen die er wonen. Die weten immers het beste waar behoefte aan is. er zijn geen tussenpersonen die geld verdienen aan ons werk. Ten tweede: Al het geld wat we krijgen gaat alleen naar het doel van wat we willen bereiken. Geen feestjes voor de vereniging, geen auto s.. niets. Als er een feestje wordt gegeven vragen we entree geld. Ten derde: Onze projecten Hebben te maken met onderdak/scholing/opleiding/werk voor kinderen en jongeren. Ten Vierde: Onze projecten zijn zo bedacht dat de mensen met een beetje hulp van de vereniging zichzelf kunnen redden. Zelf werken, zelf verkopen, zelf investeren met het wat ze hebben verdiend. Niet eindeloos geld blijven geven voor hetzelfde project. Eén van de tientallen markten in Kinshasa, je kunt er van alles kopen!

9 Het werk van HHCCA Het is Gustave met hulp van de Stichting Kind en Toekomst gelukt om een echt stenen weeshuis te bouwen in Kinshasa. Er wonen 80 weeskinderen van 0 tot 16 jaar in het tehuis, de kinderen slapen met zijn allen op de grond. Er is geen geld om goede bedden te kopen. Elektriciteit is er ook niet. Nog eens 200 kinderen krijgen er eten, maken er huiswerk, helpen de allerkleinsten. Het is er wel veilig, en de kinderen hebben te eten. De kinderen krijgen één keer per dag een warme maaltijd, s morgens broodje pindakaas.

10 Om schoon water te halen moesten de kinderen eerst heel ver lopen met emmers en Jerrycans. Het is Gustave met hulp van Kind en Toekomst gelukt om een waterpomp te maken naast het weeshuis. We zijn hard aan het sparen om zonne-energie aan te leggen bij het Weeshuis.

11 In Nederland kennen we leerplicht. Ieder kind in Nederland moet naar school. Dat kennen ze niet in Congo. De ouders kunnen geen schoolgeld betalen. Veel kinderen zwerven, bedelen of gaan stelen om toch aan eten te komen. Natuurlijk gaan de kinderen van ons weeshuis wel naar school. De school waar de kinderen naar toe moeten ligt wel 5 kilometer van het tehuis, die afstand moeten de kinderen elke dag lopen langs een gevaarlijke weg. Gustave en een organisatie in België zijn samen bezig een basisschool te bouwen vlakbij het weeshuis. Een kleine school, die wordt overdag gebruikt voor jonge kinderen en s avonds gebruikt voor de wat oudere kinderen. In Congo is een school pas een school als er 3 lokalen zijn. We hebben er 2. Nog één lokaal en het is gelukt! Er is geen elektriciteit. na s avonds is het echt pikdonker. Geen lantaarnpalen, helemaal geen verlichting. Daarom willen we daar ook zonne-energie, zodat er ook s avonds les kan worden gegeven. Al die kinderen moeten eten, schone kleren en moeten naar school. Dat kost veel geld. Wij proberen op allerlei manieren om aan geld te komen, in Nederland en in Congo. Zoals gezegd, we geven een beetje geld aan de mensen daar, om zelf iets te gaan maken dat ze dan weer kunnen verkopen.

12 Bijvoorbeeld: Pindakaas is een Congolese uitvinding.. Elke dag eten de kinderen een broodje pindakaas. Voordat ze naar school gaan. Pindakaas die ze zelf maken. Een broodje pindakaas is daar net zoiets als een patatje met hier. Toen kregen we een goed idee. We hebben 4 van deze pindamolens gekocht en naar het weeshuis verstuurd. Eén pindamolen staat in het tehuis, de andere 3 staan op de markt. 2 wat oudere kinderen verkopen broodje pindakaas Zo verdient het weeshuis een beetje geld, en de wat oudere hebben een baantje!

13 Boer Het is Gustave gelukt om een stukje grond in de buurt van het weeshuis te kopen. De grond gebruiken we om zelf ons eten op te verbouwen. De oudere kinderen leren de grond bewerken, zodat ze later misschien boer kunnen worden. Op het bord staat: Landbouwgrond van de vereniging HHCCA, met de naam van Gustave De grond is zo vruchtbaar dat er meerdere keren per jaar van geoogst kan worden. Alles wat over is wordt verkocht op de markt. Daar word nieuw zaaigoed en landbouwgereedschap van gekocht. Naaister De wat oudere meisjes kunnen een opleiding als naaister krijgen. Wij hebben Oude Naaimachines in Nederland gekocht en die naar Congo gestuurd. Ze hebben een baan en een salaris!

14 Automonteur De jongens kunnen een opleiding als automonteur krijgen. Dat gaat natuurlijk niet zoals dat in Nederland gaat. Ze leren gewoon het vak al doende, ze krijgen een beetje geld van HHCCA en van de Garage waar ze werken. Vaak zijn Congolese automonteurs beter dan Nederlandse. Nederlandse Garages gooien vaak kapotte onderdelen weg, terwijl die door Congolese automonteurs nog kunnen worden gerepareerd. Er zijn immers geen reserveonderdelen verkrijgbaar! Voor de kenners: Er rijden ford auto s met mercedes motoren ingebouwd! Uitvaart Er komen veel mensen in Congo te overlijden, door het harde leven in armoede. Een Congolees wordt gemiddeld maar 57,5 jaar oud. Geld voor een nette begrafenis is er niet. HHCCA heeft een tent met stoelen naar Kinshasa gestuurd, zodat de nabestaanden toch een soort van plechtigheid kunnen houden voor de overledene. Zoals je ziet, kan je met hele simpele, kleine dingen het leven voor de mensen daar veel beter maken!

15 Met potten en pannen, gereedschap, die wij in Nederland al snel vuilnis vinden, maak je iemand in Congo anders hartstikke blij, geef je iemand anders kans op een betere toekomst. Gustave is een Congolees. Hij spreekt dagelijks met Congolezen die in Congo wonen zodoende weet de Vereniging precies wat er nodig is om arme mensen te helpen. Maar we helpen op zo n manier dat de mensen daar zich in de toekomst zelf kunnen redden. Wij geven hulp, maar zo dat de mensen niet steeds terugkomen om te bedelen. Daar kunnen jullie ons bij helpen! Dank Je Wel! Merci Bien! Tuasakidilla! God zegen Que mon Dieu tout puissant vous bênisse et vous soutienne God bless you all

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal Fijnproefweken in de Markthal Diergaarde Blijdorp en de Markthal, twee iconen van de stad, werken samen. De prachtige okapi is terug in Blijdorp

Nadere informatie

Naam: INDIA EN ARMOEDE

Naam: INDIA EN ARMOEDE Naam: INDIA EN ARMOEDE In India is het verschil tussen arme en rijke mensen erg groot. Een klein deel van de Indiërs is heel rijk. Maar de meeste mensen zijn er erg arm. Ze werken hard voor weinig geld

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia Ik ben minister van landbouw in Kenia Steeds meer bedrijven uit Europa en Azië willen in ons land hun bedrijf zetten. Hier is immers veel grond, er zijn minder regels dan in hun land en de lonen van onze

Nadere informatie

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo,

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo, Tomaten in de puree dag 1 Mijn naam is Valérie en ik woon in Togo, één van de kleinste landen in Afrika. Veel mensen in mijn land zijn arm. Vroeger teelden mijn mama en papa katoen. Maar toen zij het katoen

Nadere informatie

Stichting Hart & Handen in Actie

Stichting Hart & Handen in Actie Stichting Hart & Handen in Actie Postbus 1177, 2302 BD te Leiden KVK: 54128137 Fiscaal nummer: (RSIN) 8511.78.066 www. hhcca.nl JAARVERSLAG 2016 Speerpunt van de organisatie is armoedebestrijding in de

Nadere informatie

Lekker-eten-menu Januari 2019

Lekker-eten-menu Januari 2019 Lekker-eten-menu Januari 2019 Londonderry soep Nasi Goreng Kipsaté met pindasaus Gevulde appel uit de oven Londonderry soep (4 pers.) Ingrediënten 40 gr. boter 1 ui 1 tl. kerrie 40 gr. bloem 1 l. water

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Qlivino. 5 mei Semeki Malumu. Pikant gebakken tonijn-vis hapje. Bakkeljauw met bonen. Kippenmaagjes met uien en limoen

Qlivino. 5 mei Semeki Malumu. Pikant gebakken tonijn-vis hapje. Bakkeljauw met bonen. Kippenmaagjes met uien en limoen Qlivino 5 mei 2010 Semeki Malumu Pikant gebakken tonijn-vis hapje Bakkeljauw met bonen Kippenmaagjes met uien en limoen Zuurgroenten met zoutvlees Gerookte kip met pindasaus Gerookte vis in agushi Bakbanaan

Nadere informatie

Stichting Hart & Handen in Actie JAARVERSLAG. Gustave K. Muteba, Voorzitter Alain Rachidi Oleka, Penningmeester Niek Verhaeghe, Secretaris

Stichting Hart & Handen in Actie JAARVERSLAG. Gustave K. Muteba, Voorzitter Alain Rachidi Oleka, Penningmeester Niek Verhaeghe, Secretaris Stichting Hart & Handen in Actie JAARVERSLAG 2015 Gustave K. Muteba, Voorzitter Alain Rachidi Oleka, Penningmeester Niek Verhaeghe, Secretaris Speerpunt van de organisatie is armoedebestrijding in de Democratische

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt.  Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 eetlepels reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 grote vleestomaat (of tomaten uit blik) 1 paprika 1

Nadere informatie

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar Makkelijk, simpel en superlekker! SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar De lekkerste soep? Die maak je gewoon helemaal zelf! Met de nieuwe soeppakketten van SPAR zet je in een handomdraai lekkere, zelfgemaakte

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

Agricola Novus. (de nieuwe boer) een tentoonstelling van dertien hectare en Atelier Van Lieshout. Dit werkboek is van. ... School... Groep... Datum...

Agricola Novus. (de nieuwe boer) een tentoonstelling van dertien hectare en Atelier Van Lieshout. Dit werkboek is van. ... School... Groep... Datum... Agricola Novus (de nieuwe boer) een tentoonstelling van dertien hectare en Atelier Van Lieshout Dit werkboek is van... School... Groep... Datum... DEEL 1 Inleiding Leestekst Binnenkort ga je met de klas

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen Menu 60. - Marokkaans Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines Soep met lamsvlees en linzen Couscous Bodaoui met 7 groenten Couscouspudding Lhot Dbi Maammer Maa Matischa

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur Puur Gezond, Receptenboek 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Welkom 3 Muesli 5 Waterkerssalade met aardbeien, avocado en rosbief 6 Zalmomelet met bosui en tomaat 7 Spinaziestamppot met gerookte kip 8 Viscurry

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

Bruine Bonen Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl

Bruine Bonen Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Bruine Bonen Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Bruine bonen klaar maken met andere groenten erbij smaakt lekkerder dan alleen maar bruine bonen. Hieronder staat de uitleg

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Gestoomde scholrolletjes

Gestoomde scholrolletjes Gestoomde scholrolletjes 5 stuks scholfilet Garnalen gepeld 3 lente uitjes alleen het groene deel 2 tl maïzena 1 tl sake Snijd de filets in de lengte doormidden. Bak de garnalen en snijd ze heel klein,

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika.

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Niet waar. Nigeria ligt in het westen van Afrika. Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar. In Nigeria moeten kinderen tussen 6 en

Nadere informatie

Taal doet meer college

Taal doet meer college Fabio Italië De Italiaanse keuken is bekend als een van de populairste in de wereld. De recepten zijn simpel, lekker, gezond, en gebruiken ingrediënten van de beste kwaliteit. Laat je niet misleiden door

Nadere informatie

Loempia. Ingrediënten. Stappenplan

Loempia. Ingrediënten. Stappenplan Loempia Witte kool Soja scheuten Champignon Wortelen Look 2 Eieren Zout Suiker Thaise saus Loempia vellen Noodles Varkensgehakt Olie 1. Doe de noodles in koud water en laat weken. 2. Was alle groenten

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Menu 190. Lasagne met rivierkreeftjes en champignons. Lentesoep met n krokantje. Mousse van passievrucht en mango, Bretoense zandkoekjes

Menu 190. Lasagne met rivierkreeftjes en champignons. Lentesoep met n krokantje. Mousse van passievrucht en mango, Bretoense zandkoekjes Menu 190. Lasagne met rivierkreeftjes en champignons Lentesoep met n krokantje Zalm in papillot met venkel, rode ui, zeekraal en courgette Mousse van passievrucht en mango, Bretoense zandkoekjes Lasagne

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Kip & zo. Index. Hete kip Kalkoenstoofschotel Kip in de hoed Kip met boursin Kip met perziken. Kipkerrie. Spitskoolschotel met satésaus

Kip & zo. Index. Hete kip Kalkoenstoofschotel Kip in de hoed Kip met boursin Kip met perziken. Kipkerrie. Spitskoolschotel met satésaus Kip & zo Index Hete kip Kalkoenstoofschotel Kip in de hoed Kip met boursin Kip met perziken Kipkerrie Spitskoolschotel met satésaus Perzische kipschotel Kip New Delhi Hete kip Breng de kipreepjes op samaak

Nadere informatie

Groente die door de. Vlees wat door de. spaghetti kan. Kruiden Zout Pastasaus voor door de spaghetti. Braadboter. Boter voor op brood

Groente die door de. Vlees wat door de. spaghetti kan. Kruiden Zout Pastasaus voor door de spaghetti. Braadboter. Boter voor op brood Spaghetti koken Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Stap 1. Wat heb je nodig van etenswaren Zet het volgende klaar: Ik gebruik: (vul merk en hoeveelheid in) Spaghetti Groente

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Ieder seizoen kent weer andere soorten groente en fruit. In deze tijd van het jaar zijn deze soorten dan extra lekker, of zelfs alleen dan verkrijgbaar. Bovendien is het beter voor

Nadere informatie

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman Cursus Koken 1 Basisvaardigheden met Marceline Paelman Les 10 04-05-2016 Menu Kruidige champignonsoep Kaaskroketten Varkenskotelet blackwell met kroketjes Rijsttaart Kruidige champignonsoep 2 Kruidige

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert Voorgerecht Torentje van ananas en gerookte eendenborst Soep Uienvelouté met spekjes en geitenkaas Hoofdschotel Paddenstoelenrisotto, pastinaakcrème en hazelnoten Dessert Crêpes Suzette Smakelijk Voorgerecht

Nadere informatie

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap Duo van toastjes Krabsla & kipcurry Erwtensoep Sheperd s Pie Rijstpap Smakelijk Toastje met kipcurry Ingrediënten: Aperitief 1 kipfilet ½ fijngehakt teentje look currykruiden mayonaise kurkuma mosterd

Nadere informatie

a cup of soup every day keeps the doctor away

a cup of soup every day keeps the doctor away a cup of soup every day keeps the doctor away SOEP RECEPTEN 2018 Inhoudsopgave Komkommersoep... 2 Champignonsoep... 3 Groentesoep... 4 Kervelsoep... 5 Waterkerssoep... 6 Courgettesoep... 7 Bloemkoolsoep...

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg Werkblad Meander Thema 1: Onderweg 1.1 Vakantiebestemmingen Schrijf 1, 2, 3, 4, 5, en 6 1. De reis start in Nederland 2. België is klein, dat gaat snel 3. Frankrijk is groot, pffff.wat duurt het lang!!

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

GIEL BEELEN door Catherine Keyl

GIEL BEELEN door Catherine Keyl door Catherine Keyl Giel Beelen werkt bij de radio. Bij radio 3 FM. Hij presenteert daar verschillende programma s. Verder is hij regelmatig te zien bij het tv-programma De wereld draait door. Eigenlijk

Nadere informatie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Bereiding: 10 min. 4 roodbaarsfilets met vel (120 g) 100 g zeekralen, geblancheerd 4 inktvisjes olijfolie wat groene verse kruiden boter sap

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld. 18 december 2012 : Midden-Oosten. Onze website:

Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld. 18 december 2012 : Midden-Oosten. Onze website: Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld 18 december 2012 : Midden-Oosten Onze website: www.kwbreet.be SARDIENENFILETS MET COURGETTEN - 10 grote sardienen - 4 teentjes

Nadere informatie

Meetformulier. Naam Receptuur: PL Grootmoeders succade gestoofd in hachee saus met hete bliksem van peer en gestoofde rode kool. Datum: 22 Feb 2011

Meetformulier. Naam Receptuur: PL Grootmoeders succade gestoofd in hachee saus met hete bliksem van peer en gestoofde rode kool. Datum: 22 Feb 2011 Naam Receptuur: PL Grootmoeders succade gestoofd in hachee saus met hete bliksem van peer en gestoofde rode kool Hoofdgerecht Groep en Subgroep: Plated stoofgerecht Ja OPBRENGST: 3 x 3 kg Grootmoeders

Nadere informatie

verzorging CSPE KB 2012 bijlage

verzorging CSPE KB 2012 bijlage verzorging CSPE KB 2012 bijlage PK-0711-b-12-1-b Onderdeel A Activiteitenprogramma revalidatiecentrum Rivierenland ACTIVITEITEN 2012 juli, augustus en september 3D-diashow over Oostenrijk Anton Mombarg

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant! Al het vlees en groenten uit de KOOK-OOK tas zijn biologisch. Maar wat is biologisch ook alweer precies?

Beste KOOK-OOK klant! Al het vlees en groenten uit de KOOK-OOK tas zijn biologisch. Maar wat is biologisch ook alweer precies? Beste KOOK-OOK klant! Al het vlees en groenten uit de KOOK-OOK tas zijn biologisch. Maar wat is biologisch ook alweer precies? Biologische voeding is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd.

Nadere informatie

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein 1.1 de industrie De fabriekshal Aantreffen Allergrootst De voorraad De aanhanger Het industrieterrein Afleveren Overnemen De delfstof Industrieterrein Een industrieterrein is een plaats waar veel fabrieken

Nadere informatie

Witloof in de oven. slim(mer) eten... DE FAVORIETEN VAN DE BELGEN! lekker van bij ons voor. een klein prijsje! Ì recept zie verso 2,60*

Witloof in de oven. slim(mer) eten... DE FAVORIETEN VAN DE BELGEN! lekker van bij ons voor. een klein prijsje! Ì recept zie verso 2,60* slim(mer) eten... DE FAVORIETEN VAN DE BELGEN! 2,60* Witloof in de oven lekker van bij ons voor een klein prijsje! *Prijzen voor 1 persoon met huismerkproducten Ì recept zie verso Witloof in de oven Boodschappenlijstje

Nadere informatie

Dit is ook een zoekboek. Zoek naar letters en woorden. Wijs de naam van Vos aan. Of die van Haas. Zie je Rob? Daar zit de o in van Vos.

Dit is ook een zoekboek. Zoek naar letters en woorden. Wijs de naam van Vos aan. Of die van Haas. Zie je Rob? Daar zit de o in van Vos. Dit is ook een zoekboek. Zoek naar letters en woorden. Wijs de naam van Vos aan. Of die van Haas. Zie je Rob? Daar zit de o in van Vos. Twee keer o wordt de oo van boot en rood. Welke letters van vis zitten

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers KATHOLIEKE HOGESCHOOL SINT-LIEVEN DEPARTEMENT GENT TECHNOLOGIECAMPUS GENT GEBROEDERS DESMETSTRAAT 1 9000 GENT Receptenbundel Van kant - en klaar naar vers Derde bachelor voeding- en dieetkunde Hermelien

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper zout Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw Lesbrief voor het basisonderwijs INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Deze lesbrief hoort bij de Dorcas Voedselactie. Tijdens de Dorcas Voedselactie zamelt Dorcas in heel Nederland producten in voor de allerarmsten

Nadere informatie

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 We zijn 1 week in Gambia geweest, wat natuurlijk vrij kort is. Maar helaas het is niet anders, we waren al lang blij dat we er weer waren en iedereen weer zagen. Natuurlijk

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

Emma - Urubamaba - Peru. Fatima - Ifrane - Marokko

Emma - Urubamaba - Peru. Fatima - Ifrane - Marokko Emma - Urubamaba - Peru Ola! Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Emma. Ik ben 12 jaar en ik woon in Urubambu, een rustig bergdorpje in Peru. Weet jij waar Peru ligt? Juist, in Zuid-Amerika. Ik heb

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5 RECEPTEN In het boek Als slavin geboren lees je wat de hoofdpersonen koken en eten. Ze maken bijvoorbeeld tajer en cassavesoep. Auteur Marian Hoefnagel schreef een paar recepten bij het boek. > Tajer pag

Nadere informatie

Abrikozentaartjes. * Kooktijd: 45 min. Ingrediënten. 250 g bloem 100 g gezouten en gesmolten boter 1 ei 50 ml water.

Abrikozentaartjes. * Kooktijd: 45 min. Ingrediënten. 250 g bloem 100 g gezouten en gesmolten boter 1 ei 50 ml water. Abrikozentaartjes * Kooktijd: 45 min Ingrediënten 250 g bloem 100 g gezouten en gesmolten boter 1 ei 50 ml water 1 blik abrikozen Giet alle ingrediënten voor het deeg in volgorde in de Quick Chef III en

Nadere informatie

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Homemade granola 4+ personen - 45 minuten Gegrilde aubergine met mozzarella Aardappelpannenkoek Maandag energiedag 50 g Spar cashewnoten 75 g Spar amandelen

Nadere informatie

Uitleg over Zuid-Afrika

Uitleg over Zuid-Afrika Uitleg over Zuid-Afrika Thomas: In de tekening zie je de vlag van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika spreken ze veel talen: Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans. Wij hebben in België 308 steden maar in Zuid-Afrika

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Ananas con vinho do porto (ananas met robijnrode portwijn)

Ananas con vinho do porto (ananas met robijnrode portwijn) Ananas con vinho do porto (ananas met robijnrode portwijn) Bereidingstijd: minimaal 4 uur. Voor 8 personen. 1 grote rijpe verse ananas of 1 groot blik ananasschijven 125 milliliter rode portwijn Suiker

Nadere informatie

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Materiaal: Grote soeppan Mesjes en snijplanken Soeplepel Litermaat Ingrediënten

Nadere informatie

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn Risotto Voeg de saffraan toe aan de witte wijn en laat deze even marineren. Maak de paddenstoelen schoon (niet wassen, zo nodig schoonborstelen), scheur ze in grove stukken en bedruppel ze met citroensap.

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Hapje 1 : Zachte kerriesoep met appeltjes

Hapje 1 : Zachte kerriesoep met appeltjes Hapje 1 : Zachte kerriesoep met appeltjes Ingrediënten voor 20 hapjes: g boter 1 à 2 appels ( granni Smit) in brunoise ( hele fijne brunoise overhouden voor de garnituur) 1 ui 20 g bloem 1 thlp Kerriepoeder

Nadere informatie

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen Bouillabaise Reekotelet met spruitjespuree Platte Kaas-wijncrème Ingrediënten (4 pers) 1 kg mosselen 150 gr brood zonder korst 50 gr parmezaan 1 dl witte wijn

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

Bojo. Benodigdheden: Bereiding:

Bojo. Benodigdheden: Bereiding: Bojo - 1 pond cassave - 1/2 pond cocos raspen zonder schil - 0.25 liter melk - 0.25 pak boter - rozijnen - Vanille &amandel essence - Suiker - Kaneelpoeder - Mespuntje zout Cassave en kokos samen roeren

Nadere informatie

Voorwoord. Karin en Paulien. g creatie communicatie. Vermaas & Koning. Grafische vormgeving en productie van

Voorwoord. Karin en Paulien. g creatie communicatie. Vermaas & Koning. Grafische vormgeving en productie van Het Kringkookboek Voorwoord Voor je ligt het enige echte Kringkookboek! Boordevol heerlijke en gezonde recepten zelf bedacht door de bovenbouw ( 2014-15) van de Kring Sparrenlaan uit Driebergen. Wat zijn

Nadere informatie

B R O N N E N B O E K. Arm en Rijk

B R O N N E N B O E K. Arm en Rijk B R O N N E N B O E K Arm en Rijk Hoeden en Petten Den Haag wordt ook wel de stad van de HOEDEN EN PETTEN genoemd. Vergeleken met andere steden wonen hier veel rijke mensen en veel arme mensen. Dat was

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Piemonte Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato Primo: Risotto met pompoen en kaassaus Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Dolci: Panna cotta met vruchtensaus Baci di dama www.martijnpostma.nl

Nadere informatie

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal!

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal! Groep 3t/m5 Zoek mee! Wij hebben 10 tienen in dit nummer verstopt. Kun jij ze allemaal vinden? thema: WIE 10 GEEF JIJ EEN? 2 De Meester bij de meesters Lucee woont in Sierra Leone 4 Lees haar verhaal!

Nadere informatie

Smakelijke en. Aantrekkelijke. Mixgerechten!

Smakelijke en. Aantrekkelijke. Mixgerechten! Smakelijke en Aantrekkelijke Mixgerechten! De Blixer 3, Blixer 3 Plus, Blixer 5 Plus en Blixer 6 V.V. verenigen in één machine alle kwaliteiten van twee alom bekende toestellen: de cutter en de blender

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Deze mooi gekleurde vogels hebben een grote snavel. Niemand weet precies waarom, maar hij lijkt handig om noten open te breken.

Deze mooi gekleurde vogels hebben een grote snavel. Niemand weet precies waarom, maar hij lijkt handig om noten open te breken. Jungle Een paar junglebewoners: Orang-oetang: Deze oranjeachtige apen zijn bijna uitgestorven omdat hun bomen worden gekapt. Ze kunnen dan moeilijk eten vinden en gaan dood. Orang-oetang betekent bosmens.

Nadere informatie

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock wok wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een zeer gezonde manier van koken. Je hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en je kan zoveel groenten en fruit toevoegen als je wil. De

Nadere informatie

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings B & W: Bid en Werk De vakantieperiode is voor bijna iedereen weer voorbij. Een heerlijke

Nadere informatie

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl,

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl, Beste KOOK-OOK klant! Gezond eten en genoeg bewegen zorgen ervoor dat je lekker in je vel komt te zitten. Met deze tas vol gezond lekkers kom je dus al een heel eind. Iedereen kent wel iemand die met z

Nadere informatie