Oefenen met casuïstiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oefenen met casuïstiek"

Transcriptie

1 Naam Inleiding Lesvorm Tijdsinvestering Doelgroep/niveau *** Benodigdheden Casuïstiek Voorbereiding Lesopzet Variatie Alternatief Oefenen met casuïstiek Door te werken met casussen krijgen studenten inzicht in hun vaardigheid en houding m.b.t. de ondersteuning van homo- en biseksuelen. Door het voeren van een gesprek, krijgen ze inzicht in hun professionele houding en handelen (met daarbij blinde vlekken en drempels) en oefenen ze vaardigheden om hier op de juiste manier op in te spelen. Deze oefening kan zo vaak als gewenst worden herhaald. Rollenspel 60 minuten Stappen van professioneel handelen m.b.t. LHB Kies een of meerdere casussen en kopieer deze. Kopieer Stappen van professioneel handelen m.b.t. LHB Bespreek de casus aan de hand van de stappen van professioneel handelen. Organiseer een rollenspel op basis van de casus. Oefenen in twee- of drietallen. Andere casuistiek in portal Monitorlerensignaleren.nl

2 Het verhaal van Ömer Ömer is een 19-jarige jongen. Hij zit op het ROC. Hij is opgegroeid in Nederland. Zijn ouders zijn afkomstig uit Oost Turkije. Het is een vriendelijke en rustige jongeman. Hij heeft een paar vrienden, zij zijn ook van Turkse afkomst. Ömer heeft zich altijd anders gevoeld dan anderen. Maar hij weet niet zo goed hoe dit komt. Op zijn twaalfde voelde Ömer voor het eerst speciale gevoelens voor iemand: voor een jongen uit zijn klas. Hij wist niet zo goed wat hij met deze gevoelens aan moest. Als de klasgenoot naar hem keek, voelde hij zich heel goed en begon het te kriebelen in zijn buik. Bij meisjes had hij deze gevoelens niet. Maar zijn vrienden leken juist de hele dag met meisjes bezig. Ömer wist niet goed hoe hij hierover mee moest praten. Hij hield daarom meestal maar zijn mond, zowel onder zijn vrienden als op school. Op zijn zestiende ontmoette hij Mark, een Nederlandse jongen van zeventien. Dat klikte meteen, ze werden verliefd en ze zagen elkaar veel. Ömer maakte ook kennis met de ouders van Mark. Na een tijdje begon Mark er steeds meer op aan te dringen dat hij ook de ouders van Ömer wilde ontmoeten. Dat kan niet, vertelde Ömer. Dat begreep Mark niet goed. Sindsdien heeft Ömer afstand van Mark genomen en zien ze elkaar nauwelijks meer. Ömer date nu alleen via internet. Een nichtje van Ömer is er een paar weken geleden achter gekomen dat hij seksueel contact heeft met andere jongens. Ze bleek via een Nederlandse kennis de buurvrouw van de ouders van Mark op de hoogte te zijn gesteld. Het nichtje heeft haar moeder (tante) ingelicht en die heeft vervolgens de ouders ingelicht. Toen Ömer thuis kwam, wist hij dat zijn ouders op de hoogte waren. Zijn vader bleef in eerste instantie rustig maar werd daarna kwaad en sloeg Ömer in elkaar. Ömer trok zich terug in zijn kamer. De volgende dag bleken meer familieleden op de hoogte. Ömer schaamde zich diep. De familieleden riepen dat er hard moest worden opgetreden tegen Ömer. Daarop bedreigde vader Ömer: hij moet veranderen of anders is hij zijn zoon niet meer. Ömer mag sindsdien (twee weken geleden) nog maar weinig de deur uit, hij mag alleen nog maar naar school. Hij krijgt regelmatig klappen van zijn vader. Zijn zussen negeren hem. Over twee weken moet hij met zijn ouders mee naar Turkije. Zijn ouders hebben verteld dat het tijd wordt dat hij gaat trouwen. Ömer is bang. Hij slaapt slecht en maakt nauwelijks meer huiswerk. Hij is snel geprikkeld. Een docent met wie Ömer goed contact heeft, ziet dat het niet goed gaat met Ömer. Ze raken in gesprek en stap voor stap wordt bovenstaand verhaal duidelijk. De docent verwijst hem door naar een hulpverlener. Vragen: 1. Welke risico s ten aanzien van het welzijn van Ömer zie je? 2. Welke vragen zouden er (nog) gesteld moeten worden aan Ömer? 3. Wat zijn volgens jou de eerste stappen die gezet moeten worden in het bieden van hulp aan Ömer? 4. Wat zou je vooral niet doen?

3 Het verhaal van Pat Pat is 21 jaar. Ze is op zoek naar een baan en woont zelfstandig. Pat meldt zich bij het wijkteam in verband met schulden. Pat ziet er niet vrouwelijk uit. Ze heeft kort haar en draagt stoere en wijde kleding. Ze zegt dat mensen haar vaak als jongen aanzien. Ze heeft rond de euro schuld maar hoeveel precies weet niet. De huur is nog betaald maar van allerlei online-bedrijven komen er nu de eerste incasso-brieven. Het gaat veel om kleding maar ook om dvd s en muziek. Ook gaat ze veel uit en dat kost ook geld. Pat was gestart met een juridische opleiding op het HBO maar is hier mee gestopt. Haar ouders vonden dat een grote schande. Goede cijfers halen, een goede opleiding en baan zijn thuis erg belangrijk. Sinds ze gestopt is met haar opleiding is het contact erg slecht. De manier waarop Pat zich kleedt keuren haar ouders streng af. Ze zien elkaar daarom nog maar weinig. Pat heeft gewerkt in de horeca maar is ontslagen omdat ze ruzie kreeg met de leidinggevende. Pas geleden werd Pat uitgescholden op straat door een groepje jongeren vanwege haar uiterlijk. Toen de jongeren dichterbij kwamen kreeg ze een duw. Pat heeft toen een van de jongeren terug geslagen. Daarop kreeg zij klappen. Haar oog is nog steeds blauw. 1. Welke verschillende problemen liggen op de loer of spelen er al? 2. Wat heeft prioriteit zie jij voor zijn ondersteuning in het maatschappelijk werk? Wat zou je als eerste aanpakken? 3. Welke vragen heb je? Wat moet nog duidelijker worden? 4. Welke vragen zou je aan de cliënt willen stellen? Op welke manier zou je dat doen?

4 Het verhaal van Nadia Nadia is 26 jaar en gescheiden. Ze is jurist van beroep. Ze woont zelfstandig. Nadia meldt zich bij het maatschappelijk werk met depressieve klachten. De huisarts heeft haar doorverwezen. In het gesprek met het maatschappelijk werk wordt duidelijk dat Nadia op haar zestiende is Nadia getrouwd met haar neef uit een Berberdorp in Marokko. Ze zag het huwelijk eigenlijk niet zitten maar heeft toch ja gezegd. Want toen ze haar twijfels uitte begonnen haar ouders te twijfelen over haar maagdelijkheid. Nadia wilde graag het tegendeel bewijzen. Het huwelijk viel Nadia erg zwaar. Maar scheiden was een schande. Haar ouders werden erg boos als ze vertelde dat ze wilde scheiden. Nadia besloot zelf toch weg te gaan. Het contact met haar familie werd toen verbroken. Nadia ging zelfstandig wonen. Door haar goede opleiding en goede baan kan ze zich zelf financieel goed redden. Het contact met haar familie is langzaam hersteld. Een man in haar leven ziet ze niet zitten. Maar er is wel een vrouw in haar leven. Ze wonen ook samen. Tegen haar familie vertelt ze dat dit haar huisgenoot is. Op haar werk weten haar collega s ervan, maar in haar familie weet niemand het. De ouders van Nadia willen dat Nadia snel opnieuw trouwt. Ze oefenen druk uit op Nadia. Er komen steeds vaker Marokkaanse families om haar hand vragen bij haar vader. Maar Nadia wil absoluut niet trouwen. Haar vriendin wil echter heel graag haar familie de waarheid vertellen. Zij wordt hier regelmatig boos over en krijgen dan ruzie. Nadia is erg verdrietig dat haar vriendin niet begrijpt dat dit niet kan. Tegelijkertijd wil ze het contact met haar familie niet kwijt. Als haar familie erachter zou komen dat Nadia met een vrouw is, wordt mijn leven een hel zegt Nadia. Nadia voelt zich de laatste tijd steeds vaker somber. Op haar werk is ze nu een paar weken ziek. Nadia slaapt veel. Ze zegt tegen de maatschappelijk werker dat ze zou willen slapen en nooit meer wakker worden. Vragen: 5. Welke verschillende problemen liggen op de loer of spelen er al? 6. Wat heeft prioriteit zie jij voor zijn ondersteuning in het sociaal werk? Wat zou je als eerste aanpakken? 7. Welke vragen heb je? Wat moet nog duidelijker worden? 8. Welke vragen zou je aan de cliënt willen stellen? Op welke manier zou je dat doen?

5 Stappen van professioneel handelen m.b.t. LHB Stappen van professioneel handelen m.b.t. LHB Heeft uw cliënt mogelijk moeite hebben met de eigen seksuele voorkeur? Dan volgende acht stappen komen dan van pas! Stap 1: Geef je cliënt ruimte om vragen niet te beantwoorden Maak seksuele voorkeur bespreekbaar door vragen hierover te stellen. Wanneer je cliënt aarzelt of zenuwachtig wordt, kan het helpen om aan te geven dat meteen antwoord geven niet hoeft en jullie er altijd later op terug kunnen komen. Stap 2: Maak je eigen positie duidelijk Vooral jongeren lopen lang alleen rond met hun homo- of biseksuele-gevoelens, gedachten en twijfels. Ze zijn vaak bang voor afwijzing. Maak duidelijk hoe jij hierin staat: - Laat merken dat je op je gemak bent met homo- en biseksuelen. Geef bijvoorbeeld terloops en op een ontspannen manier in het gesprek een voorbeeld van iemand die je kent die homo- en biseksueel is en maak duidelijk dat jij deze persoon accepteert. - Als je zelf homo- en biseksuelen bent, kun je dit in het gesprek aan de orde laten komen. - Wanneer je niet op je gemak bent met homo- en biseksualiteit of dit niet gelijkwaardig acht (bijvoorbeeld vanuit je geloof), is het aan te raden om een collega te vragen de ondersteuning van de cliënt over te nemen. Stap 3: Doe er normaal over Bij homo-, lesbische en bi-cliënten: maak duidelijk dat homo-, bi- en lesbische gevoelens net zo oké zijn als heterogevoelens, maar dat ze alleen minder vaak voorkomen. Dit klinkt als een open deur maar voor veel mensen is dat niet helder. Stap 4: Vertel dat twijfels normaal zijn Zeg dat het heel normaal is dat je soms nog niet precies weet wat je seksuele voorkeur is (bij jongeren), hierover heel open te zijn (bij ouderen) of niet te weten hoe hiermee om te gaan (bij ouders). Vooral jongeren denken namelijk vaak dat ze al zekerheid moeten hebben over hun seksuele voorkeur als ze er met anderen over praten. Geef aan dat er alle ruimte is om hierover te twijfelen of na te denken en dat jij hierbij kan helpen. Laat merken dat je ook kunt praten over de dingen die je nog niet zeker weet. Stap 5: Verken samen de mogelijkheden Voor veel homo s, lesbiennes en bi s is uit de kast komen de meest voor de hand liggende keuze. Maar dat geldt niet voor alle homo- en biseksuelen! Zeker voor homo- en biseksuelen uit religieuze kringen of culturen waarin de familie-eer erg belangrijk is, is dit vaak geen optie. De vraag is wat voor de cliënt zelf mogelijk, prettig én veilig is. Verken daarom samen met je cliënt wat de verschillende mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: wil je het vertellen tegen je familie, op school of werk, op de sportclub of (nog) niet? Bij wie wil je open zijn en bij wie niet? En: in welke situaties wil je het wel vertellen en welke niet? - Bij religieuze homo-, bi- en lesbische cliënten kan de vraag meespelen of je een relatie aan wilt gaan met iemand van hetzelfde geslacht of wil proberen alleen te blijven. Een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht kan betekenen dat de cliënt de band verliest met de familie en de gemeenschap. - Houd rekening met homo- en biseksuelen in traditionele gemeenschappen, voor wie openheid over hun seksuele voorkeur ernstige gevolgen kan hebben voor de eigen veiligheid. Betrek in die situaties niet als vanzelfsprekend de ouders of andere familieleden, want hiermee kan de cliënt in gevaar komen. Stap 6: Help met het opbouwen van een netwerk Het versterken van de eigen kracht van cliënten betekent samen een stevig netwerk opbouwen, zodat jouw cliënten steun ervaren vanuit hun eigen sociale omgeving. Voor homo- en biseksuelen zijn andere homo- en biseksuelen meestal essentieel in hun netwerk: zij spelen een cruciale rol in het vergroten van het gevoel van zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Dit voorkomt dat een cliënt zich eenzaam voelt en alleen rond blijft lopen met gevoelens van wanhoop of depressiviteit. Contacten met anderen met homo- en bi-gevoelens kunnen mensen helpen om te gaan met deze gevoelens en ervaringen te delen. Als een cliënt net zijn of

6 haar seksuele voorkeur heeft ontdekt of het moeilijk heeft met de eigen seksuele voorkeur, kun je hulp bieden bij het opbouwen van een stevig netwerk. Bekijk of het wenselijk en mogelijk is voor de cliënt om stap voor stap een LHB-netwerk te creëren. Stap 7: Maak je cliënt weerbaar Bijna alle homo- en biseksuelen krijgen in hun leven te maken met negatieve reacties. Het is daarom belangrijk dat je leert om je weerbaar te maken tegen deze negatieve reacties. Het kan gaan om pesten of geweld op school, op het werk, in de buurt, in verzorgingstehuizen, in de familie of in de openbare ruimte. Wanneer het gaat om langdurige pest- of geweldsituaties is het weerbaar worden geen makkelijke opgave. Zo kan jij jouw cliënt hier bij ondersteunen: - Maak pesten en geweld bespreekbaar. Vraag aan een cliënt met homo-, lesbische of bi-gevoelens, hoe anderen reageren op hun seksuele voorkeur. Geef de cliënt tips over hoe hij of zij hier zelf mee om zou kunnen gaan. - Geef psycho-educatie over pesten en geweld. Leg bijvoorbeeld uit dat pesters vaak weinig kennis hebben over homo- en biseksuelen en daardoor allerlei vooroordelen hebben. Jongeren die andere jongeren pesten met hun seksuele voorkeur hebben mogelijk zelf twijfels over hun eigen seksuele voorkeur. - In het geval van een jongere: praat eventueel met de school over wat docenten en andere medewerkers tegen pesten kunnen doen, ook preventief. - Stimuleer je cliënt eventueel om een weerbaarheidscursus te volgen. Ook cursussen rond het vergroten van zelfvertrouwen kunnen helpen om steviger in de eigen schoenen te staan. Of organiseer zelf een weerbaarheidcursus voor homo- en biseksuelen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: homo- en biseksuelen bouwen een netwerk op met andere homo- en biseksuelen en werken tegelijk aan hun weerbaarheid. - Zorg dat jouw instelling uitdraagt dat geweld en discriminatie niet getolereerd hoeven te worden. Geef aan dat je daar aangifte van zal doen en ga naar de politie wanneer een cliënt daarmee te maken krijgt. - Als professional is het belangrijk om andere cliënten of collega s er op aan te spreken wanneer zij anti-lhb-leuzen gebruiken of scheldwoorden als homo of pot. Leg uit aan mensen dat dit kwetsend is en waarom. Stap 8: Vraag advies of verwijs door Het kan raadzaam zijn om advies te vragen aan een hulpverlener die veel afweet van de situatie van mensen met homo-, lesbische of bi-gevoelens: - Over de situatie van homo-, lesbische en bi-cliënten kan advies worden gevraagd en doorverwezen worden naar bijvoorbeeld RotterdamV of COC Haaglanden. - Wanneer het gaat om jongeren met een allochtone achtergrond is het verstandig door te verwijzen naar Veilige Haven in Amsterdam of Veilige Haven Oost in Nijmegen. Op de websites van de genoemde instellingen staat verder nuttige informatie. Stap 9: Grijp in bij onveilige situaties Wanneer een cliënt mogelijk te maken heeft met geweld is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. In de buurt: bij pestgedrag in de buurt is vroeg ingrijpen van groot belang om erger te voorkomen. Vaak gaat pesten namelijk van kwaad tot erger. Pak dit op samen met de buurtregisseur en met de politie. Betrek eventueel de lokale LHB-organisatie voor advies. Ook Roze in Blauw het LHB-netwerk van de politie kan om advies worden gevraagd. In de familie: Vermoed je dat er sprake is van verstoting, huwelijksdwang, opsluiting, terugsturen naar land van herkomst, mishandeling, een gedwongen genezingsritueel of (doods)bedreiging vanwege het willen beschermen van de familie-eer? Maak dan een risicotaxatie eergerelateerd geweld, samen met Veilig Thuis en/of de politie. Bekijk op basis van de uitkomsten van de risicotaxatie de mogelijkheden.

Thomas Wormgoor (Transvisie Zorg), Ruth Kaufman (Tranvisie Zorg) en Hanneke Felten (Movisie), 2015

Thomas Wormgoor (Transvisie Zorg), Ruth Kaufman (Tranvisie Zorg) en Hanneke Felten (Movisie), 2015 Naam-titel Oefenen met casuïstiek Te gebruiken bij Handvatten bieden voor hulpverlening Inleiding Door te werken met casussen krijgen studenten inzicht in hun vaardigheid en houding m.b.t. de ondersteuning

Nadere informatie

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen.

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het houdt je misschien je leven lang bezig: Wie vertel

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaan we het hebben over homoseksualiteit en biseksualiteit. Homoseksualiteit heeft te maken met mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn?

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? Juul van Hoof Senior adviseur participatie en inclusie MOVISIE Symposium Roze Ouderenzorg Utrecht, 27 juni 2013 Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? 7/17/2013 Inhoud 1. Wat betekent LHBT? 2. Ontdekking

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Liefde en fijne relaties

Liefde en fijne relaties LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - LIEFDE EN FIJNE RELATIES - 9 Liefde en fijne relaties Programma Doelen Benodigdheden Introductie Opdracht 1 Een fijne relatie Opdracht 2 Verwachtingen

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

TOOLKIT HOLEBI EN TRANSGENDER

TOOLKIT HOLEBI EN TRANSGENDER TOOLKIT HOLEBI EN TRANSGENDER ALS JE NIET OPEN KAN ZIJN OVER JE SEKSUELE ORIËNTATIE. Seksuele diversiteit mag dan wel officieel erkend zijn in onze maatschappij, hetero blijft toch in veel gevallen de

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Naam Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Inleiding Niet alleen LHB-ers zelf vinden het lastig om over hun seksualiteit of seksuele identiteit te praten. Dat geldt ook voor veel studenten en ervaren professionals

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER.

RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER. RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER. 1 Relatieproblemen? Geweld in je gezin? Erover praten is de eerste stap. In heel wat relaties en gezinnen zijn er problemen. In 1 op de 7 relaties is

Nadere informatie

Elkaar leren vertrouwen

Elkaar leren vertrouwen Elkaar leren vertrouwen Duur: 1 uur (De spelletjes zijn ook afzonderlijk te doen) Elkaar kunnen vertrouwen is de basis voor een veilig gevoel in de klas. Hier zijn een heleboel oefeningen/spelletjes voor.

Nadere informatie

Hanneke Felten (Movisie), 2015

Hanneke Felten (Movisie), 2015 Naam Inleiding Lesvorm Tijdsinvestering Met andere woorden Het kiezen van passende woorden en manieren van vragen stellen is belangrijk om aan te sluiten bij een cliënt. Het is soms lastig om passende

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

HOE ZIET LIEFDE ER UIT?

HOE ZIET LIEFDE ER UIT? PRIMAIR ONDERWIJS HOE ZIET LIEFDE ER UIT? Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit vanuit RADAR. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd. Deze toolkit

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS HET ENVELOPPENSPEL

PRIMAIR ONDERWIJS HET ENVELOPPENSPEL PRIMAIR ONDERWIJS HET ENVELOPPENSPEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit vanuit RADAR. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd. Deze toolkit

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsgevoelens Voor homoseksuele en biseksuele inwoners van de gemeenten Delft, Zoetermeer, Leidschendam- Voorburg, Westland

Monitor Veiligheidsgevoelens Voor homoseksuele en biseksuele inwoners van de gemeenten Delft, Zoetermeer, Leidschendam- Voorburg, Westland Monitor Veiligheidsgevoelens Voor homoseksuele en biseksuele inwoners van de gemeenten Delft, Zoetermeer, Leidschendam- Voorburg, Westland Hartelijk dank dat u bereid bent om mee te werken aan de Monitor

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha De weg naar mijzelf Interview met Lana door Ghadisha 'Mijn naam is Lana en ik ben nu 39 jaar. Ik vertel hier over mijn levensverhaal, omdat ik anderen wil laten zien dat het mogelijk is om je leven te

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek?

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? marian hoefnagel De nieuwe buurt niet welkom met een hoofddoek? Verwerkingsmateriaal bij De nieuwe buurt Lees blz. 1,2,3,4,5,6,7,8,

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over homoseksualiteit

Veelgestelde vragen over homoseksualiteit Veelgestelde vragen over homoseksualiteit WAT BETEKENT LHBT? LHBT betekent lesbisch, homo, bi of transgender. Een meisje dat meestal op meisjes valt, noemen we lesbisch. Een jongen die meestal op jongens

Nadere informatie

Huiselijk geweld. Casus 1:

Huiselijk geweld. Casus 1: Huiselijk geweld Casus 1: Jonge vrouw, 32 jaar, meldt zich bij de huisarts. Ze is getrouwd en de man van deze vrouw is ook uw cliënt. Ze hebben 3 kinderen van 6-3 en 1 jaar. Ze heeft duidelijke zichtbare

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Huiselijk geweld is: ruzie maken, schreeuwen, dreigen negeren, vernederen, uitschelden slaan, schoppen, door elkaar schudden dreigen met of

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Vragenlijst Gezondheidscheck

Vragenlijst Gezondheidscheck Vragenlijst Gezondheidscheck Vraag Welk soort onderwijs volg je? In welke klas zit je? Hoe gaat het met je gezondheid? Kun je alles doen zonder lichamelijk klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, rugpijn)?

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 Wil je iets meer vertellen over het pesten? Ik werd vanaf de brugklas gepest op de middelbare school. De leraren wisten het, ze

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Stap 1. Stap2. Stap3. Stap4. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari keer beoordeeld. Nederlands. Stappenplan.

Stap 1. Stap2. Stap3. Stap4. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari keer beoordeeld. Nederlands. Stappenplan. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari 2007 5 18 keer beoordeeld Vak Nederlands Stappenplan. Stap 1 Wat is kindermishandeling? Wat zijn de gevolgen? Wat moet je doen? Bel je de kindertelefoon?

Nadere informatie

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep Kriebels in je buik Jongens en meisjes 1 Jongens en meisjes Groep 2 55 min Begrippen Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep gedrag Benodigheden Digibord Schaar Knutselspullen Werkbladen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat.

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Naam: 1 Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Het is een leuke website die over minder leuke dingen gaat. Die minder leuke dingen zijn: - huiselijk geweld

Nadere informatie

FACTSHEET. Buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel

FACTSHEET. Buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel Resultaten LHBT-Veiligheidsmonitor 2015: Kwart maakte afgelopen jaar een onveilige situatie mee; veiligheidsgevoel onder transgenders blijft iets achter. De resultaten van het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

5. Heb je een vraag over slapen of je fit voelen? 0 Ja 0 Nee Je kunt je vraag hier invullen

5. Heb je een vraag over slapen of je fit voelen? 0 Ja 0 Nee Je kunt je vraag hier invullen Gezondheid 1. Hoe gaat het met je? Goed Soms gaat het goed, soms niet goed Het gaat niet goed 2. Welk cijfer geef jij aan je leven? Geef een cijfer van 1-10 Slecht Heel goed 3. Hoe vaak heb je lichamelijke

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen Kriebels in je buik Ik ben verliefd 1 Ik ben verliefd Groep 4 50 min Begrippen Verliefd, lief, leuk, gevoelens, verkering, vriendschap, diversiteit, homoseksualiteit, homoseksueel, lesbisch, seksuele diversiteit

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

(Uitstel) kinderwens

(Uitstel) kinderwens LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - (UITSTEL) KINDERWENS - 61 (Uitstel) kinderwens Programma Doelen Benodigdheden Introductie Opdracht 1 Gezinsplanning: Wanneer een kind? Opdracht 2 Wat

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Seksuele diversiteit bespreekbaar maken in je klas:

Seksuele diversiteit bespreekbaar maken in je klas: Seksuele diversiteit bespreekbaar maken in je klas: Inleiding: Hieronder vind je vier verschillende werkvormen die je in je klas kunt gebruiken om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken. Uiteraard

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

HOLEBI'S EN TRANSGENDERS: OOG OP WELZIJN. Katrien Vanleirberghe beleidsmedewerker Çavaria Ilse Conserriere CGG-SP medewerker

HOLEBI'S EN TRANSGENDERS: OOG OP WELZIJN. Katrien Vanleirberghe beleidsmedewerker Çavaria Ilse Conserriere CGG-SP medewerker HOLEBI'S EN TRANSGENDERS: OOG OP WELZIJN. Katrien Vanleirberghe beleidsmedewerker Çavaria Ilse Conserriere CGG-SP medewerker INHOUD 1. Stellingen: juist of fout? 2. Cijfers en risicofactoren 3. Casussen

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORWOORD 3

Inhoudsopgave VOORWOORD 3 PAGINA 1 Inhoudsopgave VOORWOORD 3 DRIE GOUDEN TIPS 4 Tip 1: De ritssluiting - oefening 4 Tip 2: Switchingknopjes, wie kent ze niet? 5 Tip 3: Navel met deksel van jampotje 6 ALLE TIPS OP EEN RIJTJE 7 PAGINA

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS VEROORDEEL VOOROORDELEN

VOORTGEZET ONDERWIJS VEROORDEEL VOOROORDELEN VOORTGEZET ONDERWIJS VEROORDEEL VOOROORDELEN 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Vragenlijst Voortgezet Onderwijs. Regio Nijmegen

Vragenlijst Voortgezet Onderwijs. Regio Nijmegen Vragenlijst Voortgezet Onderwijs Regio Nijmegen Vul de onderstaande gegevens in: Naam meisje jongen Klas Geboortedatum Vragenlijst Kruis het vakje voor het juiste antwoord aan. Het is belangrijk dat je

Nadere informatie

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties?

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Webinar 5 maart 2018 Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Opbouw webinar Seksuele ontwikkeling Relaties en seksualiteit bij jongeren + jongeren aan het woord Praten over

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie