Herrekenen en opnieuw berekenen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herrekenen en opnieuw berekenen:"

Transcriptie

1 Herrekenen en opnieuw berekenen Herrekenen en opnieuw berekenen: Belang correcte loonadministratie Maak altijd eerst een backup Wanneer herrekenen? Wanneer niet herrekenen? Wanneer opnieuw berekenen? Na opnieuw berekenen altijd herrekenen Belang goede loonadministratie en herrekenen Sinds de introductie van de aangiften loonheffingen - januari is het van nóg groter belang dat uw salarisadministratie in orde is. Immers, uw salarisadministratie is leidend bij de aangiften. Als uw salarisadministratie in orde is, zijn uw aangiften ook correct. Is uw administratie niet in orde dan zullen uw aangiften dat ook niet zijn. Vóór de introductie van de aangiften loonheffingen deed u de aangiften nog op papier en kon u daarin handmatig wijzigen (hoewel dat officieel niet mocht). Bijvoorbeeld als u vergeten was in mei een bruto bonus te betalen aan een werknemer. Dat draaide u het mei-loon even opnieuw, betaalde u de bonus in november netto uit, en paste u handmatig de aangifte loonbelasting november aan. Sinds 2006 kan dat handmatig wijzigen op papier natuurlijk niet meer. Als u in de maand november een bonus alsnog verloont via het mei-loon, heeft dat invloed op de aangifte van november (door correcties op de maand mei). Bovendien leidt zo'n betaling alsnog tot correcties op de maanden juni tot en met oktober (door het voorschrijdend cumulatief rekenen). Om uw salarisadministratie inderdaad te allen tijde correct te houden, kan de optie 'Herrekenen' belangrijk zijn.

2 Maak altijd eerst een backup Maakt u voor alle zekerheid altijd eerst een backup voordat u gaat herrekenen of opnieuw berekenen. Dan hebt u altijd de 'oude' situatie achter de hand mocht er bij het herrekenen of opnieuw berekenen iets misgaan. Een backup maakt u via: 'Extra' 'Maak backup'. Een backup herstellen gaat via: 'Extra' 'Herstel backup'. Wanneer 'Herrekenen' Verzoek tot herrekenen na installeren update Als u een nieuwe Loon-update installeert, kunt u de melding krijgen dat u lonen moet herrekenen. Dit zal gebeuren als er met terugwerkende kracht iets in de bedrijfstakeigen premies is gewijzigd. Bijvoorbeeld een wijziging in het premiepercentage, het franchisebedrag of de 'startleeftijd'. In dat soort situaties gaat u vanuit het hoofdmenu naar 'Extra', 'Herrekenen'. Daar vinkt u eventueel de werknemers uit voor wie het herrekenen niet geldt. Loon geeft in de melding na de installatie van de update aan voor wie u moet herrekenen. U herrekent altijd voor het gehele jaar, dus laat '0101' en '3112' ongewijzigd: Afbeelding: Het dialoogvenster Herrekenen De gevolgen van herrekenen in dit geval: 1) De betreffende bedrijfstakeigen premies worden opnieuw berekend. 2) Hierdoor kunnen ook de bedragen voor de landelijk verplichte premies (WW, ZVW, WAO) en de loonheffing wijzigen. Immers, een pensioenpremie is een inhouding vóór alle heffingen. 3) Per 2006 is het Voorschrijdend Cumulatief Rekenen (VCR) verplicht. Hierdoor bestaat de kans dat de herrekening van een premie in bijvoorbeeld januari ook de lonen van maand(en) daarna wijzigt. 4) De wijzigingen gaan automatisch mee in de volgende aangifte loonheffingen.

3 Verhoging afdrachtvermindering onderwijs met terugwerkende kracht Een concreet voorbeeld dat eraan zit te komen is de verhoging van de afdrachtvermindering onderwijs per 2007, met terugwerkende kracht tot 1 januari Ook in dat geval biedt herrekenen u uitkomst. Loon rekent dan de kosten werkgever opnieuw voor u uit. En ook dan gaan natuurlijk de wijzigingen (lagere afdracht loonheffing) automatisch mee in de volgende aangifte loonheffingen. Wat moet u zelf doen na herrekenen? U moet zelf een nieuwe journaalpost draaien voor de herrekende perioden. Het verschil met de jp vóór de herrekening legt u vast in uw boekhouding. U moet het netto loonverschil na het herrekenen salderen in de volgende loonronde. Het verschil berekent u uiteraard door de netto lonen vóór de herrekening te vergelijken met de netto lonen ná de herrekening. In 2007 willen we ervoor zorgen dat Loon de correctie jp automatisch voor u draait. En automatisch aangeeft wat het netto loonverschil is. Herrekenen omdat u zelf loondata wilt wijzigen Het kan zijn dat u gedurende het jaar 'ontdekt' dat u in de reeds verloonde perioden iets vergeten bent. Bijvoorbeeld dat een werknemer al sinds een paar maanden een auto van de zaak heeft. Dan hoeft u niet alle betreffende lonen opnieuw te berekenen. Dat is veel werk, met herrekenen kan het een stuk sneller. U corrigeert eerst de data. In dit voorbeeld 'auto van de zaak' geeft u via het tabblad 'Auto's' bij de werkgever alsnog aan dat een werknemer een auto van de zaak heeft. Daarna herrekent u de lonen via 'Extra', 'Herrekenen'. Dat corrigeert u in één klap de lonen voor deze werknemer. Let er wel op dat u alleen deze ene werknemer selecteert voor de herberekeningen. Ook nu geldt het VCR, de automatische correctie in de eerstvolgende aangifte loonheffingen en dat u zelf de jp en het netto loon moet corrigeren. In welke gevallen kan ik herrekenen gebruiken? bij een correctie 'auto van de zaak', dus. Maar ook bij: correctie in de scholierenregeling correctie in premies, bijvoorbeeld de premie WAO-gedifferentieerd. Wat wijzigt herrekenen niet? Met herrekenen wijzigt u met terugwerkende kracht niet de toeslagen en inhoudingen die u (later) hebt ingevoerd. Dus als u per mei een vaste bruto toeslag hebt ingevoerd, laat Loon die bij de herrekening v.w.b. de verloningen januari tot en met april ongemoeid. Met andere woorden: de waarden van 'destijds' laat Loon ongewijzigd. En dat is terecht. Ook als u een loon met - naar nu blijkt - een verkeerd bruto-bedrag hebt gedraaid, kan dat niet worden opgelost met herrekenen. Dan moet u zelf het loon opnieuw berekenen. Het volgende hoofdstukje gaat daarover. Wanneer 'Opnieuw berekenen'? Het kan zijn dat u een oud loon opnieuw wilt berekenen omdat u met een verkeerd bruto-bedrag hebt gerekend.

4 Voorbeeld: in januari had u eigenlijk geen vol bruto maandloon moeten betalen omdat de werknemer pas eind januari in dienst kwam, zo blijkt nu pas. U verwijdert dan de oude januari-strook, en draait de nieuwe januari-strook met het veel lagere bedrag. Ook dan rekent Loon volgens het VCR. Dus Loon kijkt naar alle opgeslagen lonen ná januari en berekent aan de hand daarvan de nieuwe januari-strook. Dit kan in sommige gevallen tot een 'rare' strook leiden, bijvoorbeeld met een teruggave van de WW-premie door het VCR voor de WWfranchise: Afbeelding: Het resultatenvenster Loonberekening, oud loon opnieuw berekend Voordelen van alleen 'opnieuw berekenen' Het voordeel van deze methode is dat er slechts één loonstrook wijzigt (die van januari). U hoeft dus maar voor één maand een correctie jp door te voeren, en maar voor één strook het netto verschil in de eerstvolgende periode te verrekenen.

5 Nadelen van alleen 'opnieuw berekenen' Deze opnieuw berekende strook ziet er 'raar' uit. Een belangrijker nadeel is echter dat uw loonadministratie eigenlijk niet meer in orde is. Want als u januari direct correct zou hebben verloond, dan had de januaristrook zelf er anders uit gezien, maar ook de lonen erna! In simpele bewoordingen: bij opnieuw berekenen worden de correcties door het VCR (in dit voorbeeld) allemaal in januari 'gegooid', en niet juist over de diverse maanden verdeeld. Als u over één of twee jaar die januari-strook terugziet, is de kans groot dat u die niet meer begrijpt. En dat zal ook gelden voor de controleur van de Belastingdienst. Daarom na 'opnieuw berekenen' alsnog 'herrekenen' Als u na de nieuwe berekening van januari alsnog alle lonen herrekent, zet Loon ze in de 'goede volgorde' en verdeelt de correctie in januari over januari zelf én de maand(en) erna. Zo ontstaan dus alsnog de loonberekeningen zoals ze zouden zijn geweest als januari gelijk al goed was verloond. De januaristrook uit ons voorbeeld ziet er na herrekenen van alle lonen als volgt uit: Afbeelding: Het resultatenvenster Loonberekening, oud loon opnieuw berekend, daarna herrekenen Zo is uw loonadministratie weer op orde, en kan dus 'leidend' blijven.

6 Conclusies Als u achteraf lonen automatisch door het pakket wilt laten wijzigen, dan is herrekenen de juiste keuze. Dat scheelt u werk, en het voortschrijdend cumulatief rekenen wordt automatisch toegepast. Uw loonadministratie blijft correct 'leidend'. Let er dan wel zelf op dat u de wijzigingen in de journaalpost doorvoert en het verschil in netto loon in de volgende periode verrekent. Als er een verloning is geweest met een verkeerd bruto dan brengt herrekenen geen oplossing. Bereken dan het loon opnieuw en kies daarna alsnog voor herrekenen van alle lonen. Dan blijft ook in dat geval uw loonadministratie in orde en dus correct 'leidend'.

1. Starten of beëindigen bestaande administratie gedurende het jaar...2 Starten bestaande administratie...2 Eindigen bestaande administratie...

1. Starten of beëindigen bestaande administratie gedurende het jaar...2 Starten bestaande administratie...2 Eindigen bestaande administratie... Inhoud 1. Starten of beëindigen bestaande administratie gedurende het jaar...2 Starten bestaande administratie...2 Eindigen bestaande administratie...3 2. Wijziging door verkeerd of oud nummer gedurende

Nadere informatie

Overnemen of overdragen Loonadministratie tijdens jaar

Overnemen of overdragen Loonadministratie tijdens jaar Overnemen of overdragen Loonadministratie tijdens jaar Inhoud Wacht tot 1 januari!...1 Drie varianten...1 Zelf aan de slag met Loon. Huidige verloner werkt daar niet mee...1 U hebt administratiekantoor.

Nadere informatie

HANDLEIDING 2015. Loon Salarissoftware B.V. Zuideinde 17B 1121 CJ Landsmeer

HANDLEIDING 2015. Loon Salarissoftware B.V. Zuideinde 17B 1121 CJ Landsmeer HANDLEIDING 2015 Loon Salarissoftware B.V. Zuideinde 17B 1121 CJ Landsmeer Telefoon: 0900-766 77 66 (30 cpm) Telefax : 020-633 11 72 E-mail : http://www.mijnloon.nl/helpdesk.aspx Internet : www.loon.nl

Nadere informatie

Reserveringen in Uitzendbedrijven ABU en NBBU I en II

Reserveringen in Uitzendbedrijven ABU en NBBU I en II Reserveringen in Uitzendbedrijven ABU en NBBU I en II Inhoud In het kort...1 Standaard reserveringspercentages (jaar 2014)...1 Reserveringen in de loonberekeningen...2 Reserveringen in de journaalpost...4

Nadere informatie

Fiets van de zaak. Meer dan de helft van de werkdagen. Inhoud

Fiets van de zaak. Meer dan de helft van de werkdagen. Inhoud Fiets van de zaak Inhoud De fietsregeling in het kort...1 Meer dan de helft van de werkdagen...1 Kosten i.v.m. de fiets...1 Twee varianten...2 Variant 1) Werknemer krijgt fiets. Betaalt niet terug...2

Nadere informatie

Uniformering loonbegrip 2013

Uniformering loonbegrip 2013 Uniformering loonbegrip 2013 Inhoud In het kort...1 Doelstellingen: simpeler, korter en goedkoper...1 Situatie anno 2012...2 Maatregelen uniformering loonbegrip...3 Resultaat: in 2013 nog maar twee grondslagen...4

Nadere informatie

Inhoud. 5.1 Als u particulier verzekerd bent 14 5.2 Als u ziekenfondsverzekerd bent 15 5.3 Als u meeverzekerd bent bij uw partner 16

Inhoud. 5.1 Als u particulier verzekerd bent 14 5.2 Als u ziekenfondsverzekerd bent 15 5.3 Als u meeverzekerd bent bij uw partner 16 Inhoud 1 Voor wie is deze brochure? 4 2 De ziekenfondsverzekering voor zelfstandigen 6 3 Voorwaarden voor ziekenfondsverzekering in 2004 7 3.1 Drijft u in 2004 feitelijk voor eigen rekening een onderneming?

Nadere informatie

Stappenplan CashLonen. CashLonen. Dit stappenplan helpt Microloon Online klanten bij de overstap op CashLonen! juli 2013. CASH. U telt!

Stappenplan CashLonen. CashLonen. Dit stappenplan helpt Microloon Online klanten bij de overstap op CashLonen! juli 2013. CASH. U telt! Stappenplan CashLonen CashLonen Dit stappenplan helpt Microloon Online klanten bij de overstap op CashLonen! juli 2013 CASH. U telt! INHOUDSOPGAVE 1. STAPPENPLAN CASHLONEN.... 2 1.1 ALGEMEEN... 2 1.2 CASHLONEN

Nadere informatie

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor :

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor : Ouderschapsverlof Inhoud Ouderschapsverlof vastleggen in Loon...1 Wat is ouderschapsverlof?...3 Hoe lang mag ik ouderschapsverlof opnemen?...4 Gevolgen voor uw socialezekerheidsrechten bij verlof...4 Ouderschapsverlof

Nadere informatie

Toelichting diverse onderdelen ORIfin december 2008 Investeringen en afschrijvingen blad 1

Toelichting diverse onderdelen ORIfin december 2008 Investeringen en afschrijvingen blad 1 Investeringen en afschrijvingen blad 1 INVESTERINGEN EN AFSCHRIJVINGEN... 2 Algemeen.... 2 De automatismen van investeringen / afschrijvingen.................................... 2 De volledige koppelcode

Nadere informatie

UITVOERINGSHANDLEIDING EIGENRISICODRAGER WGA. Versie 2.0 oktober 2008

UITVOERINGSHANDLEIDING EIGENRISICODRAGER WGA. Versie 2.0 oktober 2008 UITVOERINGSHANDLEIDING EIGENRISICODRAGER WGA Versie 2.0 oktober 2008 INHOUD 1 MIJN WERKNEMER IS ZIEK. WAT BETEKENT DAT VOOR MIJ ALS EIGENRISICODRAGER? 3 2 ZIEK EN BETER MELDEN 4 3 RE-INTEGRATIE TIJDENS

Nadere informatie

Ik neem een werknemer met een ziekte of handicap in dienst. Voordelen van het in dienst nemen van deze werknemers

Ik neem een werknemer met een ziekte of handicap in dienst. Voordelen van het in dienst nemen van deze werknemers Ik neem een werknemer met een ziekte of handicap in dienst. Voordelen van het in dienst nemen van deze werknemers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen

Nadere informatie

Hoe zit dat met de IOW?

Hoe zit dat met de IOW? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de IOW? Informatie over de IOW-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Beschrijving: Dossier werkkostenregeling Versie: 1.0, 28 oktober 2013 DOSSIER WERKKOSTENREGELING

Beschrijving: Dossier werkkostenregeling Versie: 1.0, 28 oktober 2013 DOSSIER WERKKOSTENREGELING DOSSIER WERKKOSTENREGELING 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Achtergrondinformatie... 4 Wat valt onder het begrip loon?... 5 De werkkostenregeling in de loonaangifte... 6 Drie methoden

Nadere informatie

Import in Loon vanuit extern pakket (HRM en tijdsregistratie)

Import in Loon vanuit extern pakket (HRM en tijdsregistratie) Import in Loon vanuit extern pakket (HRM en tijdsregistratie) Inhoud In het kort... 1 Waarom import vanuit een extern pakket?... 1 Kan het externe pakket wel exporteren naar Loon?... 2 Identificatie van

Nadere informatie

ORIfinside information

ORIfinside information ORIfinside information Nummer 20 - november 2012 IN DIT NUMMER: REDACTIONEEL Over de inhoud van nieuwsbrief 20.......................... 3 BOEKINGEN PER GROOTBOEK: VERDICHTEN De oude situatie (tot en met

Nadere informatie

De bv blijvend onder de loep

De bv blijvend onder de loep Checklist Administratie Onafhankelijk nieuwsmagazine Jaargang 8 8 maart 2011 De bv blijvend onder de loep De overheid gaat strenger controleren op misbruik van bv s. Niet alleen bij de oprichting van een

Nadere informatie

Betreft: informatie met betrekking tot wetswijzigingen, fiscale tips en andere aandachtspunten

Betreft: informatie met betrekking tot wetswijzigingen, fiscale tips en andere aandachtspunten Nieuwegein, 15 november 2005 Betreft: informatie met betrekking tot wetswijzigingen, fiscale tips en andere aandachtspunten Geachte heer/mevrouw, Het zal u vast niet ontgaan zijn. Per 1 januari 2006 staat

Nadere informatie

Wegwijzer Wet Uniformering Loonbegrip

Wegwijzer Wet Uniformering Loonbegrip Wegwijzer Wet Uniformering Loonbegrip adp.nl HR. Payroll. Benefits. Voorwoord Op 1 januari 2013 wordt met de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip een nieuwe stap gezet in het eenvoudiger maken

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Opgave Loon en Premie

Opgave Loon en Premie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche Opgave Loon en Premie Hoe draag ik premies af?

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Voorwaarden Arbeidsongeschiktheidsverzekering 3-12 jaar. Inhoudsopgave

Voorwaarden Arbeidsongeschiktheidsverzekering 3-12 jaar. Inhoudsopgave Voorwaarden Arbeidsongeschiktheidsverzekering 3-12 jaar Basismodule Arbeidsongeschiktheid In uw polis, de algemene voorwaarden en deze voorwaarden leest u welke rechten en plichten u kunt ontlenen aan

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

Opgave Loon en Premie

Opgave Loon en Premie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid mede namens de bedrijfstakeigen regelingen in uw sector Opgave Loon en Premie Hoe draag ik premies af? De uitvoering van de pensioen- en bedrijfstakeigen

Nadere informatie

STAPPENPLAN JAARAFSLUITING

STAPPENPLAN JAARAFSLUITING STAPPENPLAN JAARAFSLUITING Copyright Visma Software B.V. Postbus 747 3800 AS Amersfoort Alle rechten voorbehouden. Verveelvoudiging of openbaarmaking, geheel of gedeeltelijk, is niet toegestaan dan met

Nadere informatie

info Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012

info Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012 Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012 Deze MINOX-Info informeert u over de consequenties van de BTW-verhoging, die 1 oktober 2012 ingaat. De bijbehorende MINOX-programmatuur kunt

Nadere informatie

datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420

datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420 Aan: alle actieve deelnemers alle gewezen deelnemers alle pensioengerechtigden datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420 Betreft: de risico s van het pensioenfonds voor

Nadere informatie

Voorwaarden Inkomensaanvulverzekering. Inhoudsopgave

Voorwaarden Inkomensaanvulverzekering. Inhoudsopgave Voorwaarden Inkomensaanvulverzekering Basismodule WGA-gat Uitgebreid In uw polis, de algemene voorwaarden en deze voorwaarden leest u welke rechten en plichten u kunt ontlenen aan de module WGA-gat Uitgebreid.

Nadere informatie