INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. dag. chirurgisch centrum. Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. dag. chirurgisch centrum. Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR PATIËNTEN dag chirurgisch centrum U Z L E U V E N Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM

2 2 INHOUD INLEIDING WAAROM DE GALBLAAS VERWIJDEREN? LAPAROSCOPIE VOORBEREIDING OP DE INGREEP DE OPNAME DE OPERATIE ZORGEN NA DE OPERATIE HET ONTSLAG TERUG THUIS PROBLEMEN: WIE CONTACTEREN? ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN

3 INLEIDING 3 Geachte mevrouw, Geachte heer, U wordt op opgenomen in het chirurgisch dagcentrum voor het wegnemen van de galblaas. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving met behulp van een laparascoop; dit is een toestel dat via de buikwand wordt ingebracht. Deze brochure wil u wegwijs maken in het verloop van deze ingreep. Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen, aarzel dan niet een arts of verpleegkundige te contacteren. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden. U kunt altijd contact opnemen met het secretariaat abdominale heelkunde: het chirurgisch dagcentrum: Wij wensen u alvast een goed verblijf en een spoedig herstel. Namens de medewerkers van het chirurgisch dagcentrum.

4 4 WAAROM DE GALBLAAS VERWIJDEREN? De aanwezigheid van steentjes in de galblaas veroorzaakt pijn en ligt vaak aan de oorsprong van andere bijkomende aandoeningen, zoals een ernstige of een chronische ontsteking van de galblaas. Mogelijk komt een steentje vanuit de galblaas in de galweg terecht. Dit kan geelzucht, een infectie van de galwegen of een ontsteking van de pancreas of aalvleesklier veroorzaken. In deze gevallen zal de arts u een chirurgische ingreep voorstellen. Hierbij wordt de galblaas samen met de galstenen verwijderd. De chirurg zal de ingreep bij voorkeur uitvoeren door middel van een laparoscopie.

5 LAPAROSCOPIE 5 In normale toestand is de buikinhoud in nauw contact met de buikwand. Om een ruimte te creëren die het mogelijk maakt de videocamera naar binnen te brengen, moet de buikholte eerst als een soort "luchtbel" worden opgeblazen. Daarom begint de operatie met het inspuiten van koolzuurgas in de buikholte. Dit gas is niet prikkelend; aan het eind van de ingreep laat men het gas terug ontsnappen. Wanneer deze werkruimte is aangelegd, gebruikt de chirurg " trocars", dit zijn holle buisjes met sluitkleppen die het gas in de buik houden. Deze trocars worden ingebracht via kleine insneden in de buik. Vervolgens brengt men door de trocars de videocamera en de chirurgische instrumenten naar binnen. De ingreep gebeurt in de gesloten buik. De chirurg hanteert de instrumenten aan de buitenkant van de buik en volgt op een televisiescherm de operatie binnenin de buik.

6 6 VOORBEREIDING OP DE INGREEP Breng uw huisarts op de hoogte van de geplande ingreep. U dient de voorgeschreven medicatie verder in te nemen, zoals afgesproken werd op de consultatie Anesthesie. Als u medicatie neemt die de bloedstolling regelt of geregeld aspirine neemt, dient u dat minstens tien dagen voor de ingreep aan uw chirurg mee te delen. Voor de ingreep, die altijd onder algemene verdoving gebeurt, dient u nuchter te zijn. Dit wil zeggen niet eten en drinken vanaf middernacht voor de ingreep. De ochtend van de ingreep neemt u thuis nog een bad of douche, zodat de ingreep in de meest hygiënische omstandigheden kan plaatsvinden. Meld u aan op het afgesproken uur bij de onthaalbalie van het chirurgisch dagcentrum, gelegen naast de spoedgevallendienst. Dit tijdstip wordt u de dag voor de ingreep meegedeeld door de opnameplanner van het chirurgisch dagcentrum. U kunt ook zelf contact opnemen, liefst tussen 16 uur en 19 uur om het juiste tijdstip van opname te kennen. De opnameplanners zijn te bereiken op telefoonnummer: Zorg dat u op het afgesproken uur in het chirurgisch dagcentrum bent. Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? SIS-kaart (kaart ziekenfonds) Opnamebrief van het ziekenhuis Patiëntenkaartje van het ziekenhuis

7 VOORBEREIDING OP DE INGREEP 7 Comfortabele kledij, liefst geen nauwsluitende kledij. Pantoffels en kamerjas Wat u best niet meebrengt Geld of waardevolle voorwerpen (u hoeft immers de dag van de ingreep niets te betalen) gsm-telefoon: het gebruik is in het ziekenhuis niet toegelaten Het is absoluut noodzakelijk dat u door een volwassen persoon begeleid wordt bij het verlaten van het chirurgisch dagcentrum. De dag van de ingreep mag u, na de ingreep, geen wagen besturen. Openbaar vervoer is eveneens af te raden.

8 8 DE OPNAME U kunt met de wagen tot aan het chirurgisch dagcentrum komen.volg hiervoor de wegwijzers naar de spoedgevallendienst. Het chirurgisch dagcentrum bevindt zich vlak naast de spoedgevallendienst. De wagen kan en mag hier niet blijven staan.wenst u uw wagen te parkeren tijdens de duur van de opname, maak dan gebruik van de bezoekersparking. Neem uw parkeerticket mee naar het chirurgisch dagcentrum want s avonds dient u parkeergeld te betalen aan een van de betaalautomaten in de glazen wandelgang voor u naar de parking gaat. Na de ingreep kan en mag u aan de ingang van het chirurgisch dagcentrum worden afgehaald. Meld u rechtstreeks aan bij de onthaalbalie van het chirurgisch dagcentrum. Houd uw SIS-kaart en oproepbrief bij de hand. Nadat u ingeschreven bent, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Wacht hier tot de ingreep plaats vindt. Eten, drinken en roken is hier niet toegelaten, ook niet voor uw begeleiders. Ongeveer een half uur voor de ingreep zal de verpleegkundige u in de wachtkamer komen halen, en kunt u zich klaarmaken voor de ingreep. Verwijder juwelen, tandprothese en bril. In de vestiaire krijgt u een kastje toegewezen en kunt u zich omkleden. Geef het sleuteltje in bewaring aan de verpleegkundige. Trek het operatiehemdje aan en zet de witte muts op om uw haar te bedekken. Alleen uw slip, operatiehemdje, kamerjas en pantoffels mag u aanhouden. Vervolgens wordt u naar een voorbereidingskabine gebracht waar de

9 DE OPNAME 9 verpleegkundige u klaarmaakt voor de verdoving en de ingreep. De verpleegkundige heeft een kort overleg met u. Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust. Daarna plaatst de verpleegkundige een infuus; hiervoor wordt er een naald in de arm gebracht waarop het infuus wordt aangesloten. Er worden nog drie elektrodes op uw borstkast gekleefd om tijdens de ingreep uw hart te kunnen controleren. Als u erg zenuwachtig bent, krijgt u nog een pilletje om wat te kalmeren. In de voorbereidingskabine kunt u nog even naar het toilet gaan.

10 10 DE OPERATIE De verpleegkundige van de operatiezaal komt u halen en zal u vergezellen naar de operatiezaal. In de operatiezaal is het fris, vraag gerust nog een extra deken als u het te koud heeft. Tijdens de ingreep bent u volledig onder verdoving en zal de chirurg de galblaas verwijderen via een laparoscopie. Na de ingreep wordt u, liggend op een brancard naar de ontwaakruimte van het chirurgisch dagcentrum gebracht. De verpleegkundige zal enkele functies controleren zoals bloeddruk, pols en temperatuur. Uw hart wordt gevolgd door een monitor. Bezoek is hier nog niet toegelaten. De verpleegkundige zal regelmatig controleren of u niet te veel pijn hebt, last van braken of braakneiging. Bij het ontwaken kunt u pijn voelen aan de schouders. Deze pijn kan een gevolg zijn van de operatie. Zodra u goed wakker bent, brengt de verpleegkundige u naar een andere ruimte binnen het chirurgisch dagcentrum. Hier kunt u nog enkele uren bekomen van de ingreep, bovendien is hier wel bezoek toegelaten.

11 ZORGEN NA DE OPERATIE 11 Misselijkheid en braken zijn niet uitzonderlijk, het verwijderen van de galblaas is immers een ernstige abdominale ingreep. Na de ingreep mag u eten en drinken. U mag zodra u goed wakker bent wat water drinken. Twee tot drie uur na de ingreep krijgt u, indien u wenst, een versnapering aangeboden (yoghurt, frisdrank, koffie of een koekje). Bovendien zal de verpleegkundige u vragen om op te staan en wat in de zetel te zitten.

12 12 HET ONTSLAG U mag het ziekenhuis verlaten als de anesthesist en de chirurg akkoord gaan met uw ontslag. De volgende zaken krijgt u mee naar huis: 1. Twee brieven voor uw huisarts: één van de anesthesist en één van de chirurg. 2. De datum voor een controle-afspraak bij uw chirurg. Ongeveer 4 weken na de ingreep. 3. Een attest voor werkonbekwaamheid (twee weken). 4. De nodige pijnmedicatie of eventueel een voorschrift. Het spreekt voor zich dat u het ziekenhuis niet mag verlaten in geval van complicaties of ernstige ongemakken. Deze ongemakken, die echter niet veel voorkomen, kunnen zijn: te veel pijn te veel braken of braakneigingen wondproblemen In dit geval zult u best gedurende korte tijd in het ziekenhuis blijven. Hiervoor zal er dan een kamer in het ziekenhuis worden gereserveerd. U mag bovendien het ziekenhuis alleen verlaten in gezelschap van een volwassen begeleider. Bovendien moet u tot 24 uur na de ingreep ook thuis in gezelschap zijn van een volwassen persoon.

13 TERUG THUIS 13 Verwittig uw huisarts van uw thuiskomst. De wondjes zijn bedekt met een verbandje. Laat bij de huisarts de tweede dag na de ingreep deze verbandjes verwijderen en laat de wondjes reinigen. Daarna kan de huisarts een doorschijnend verbandje, dat u meekrijgt in het chirurgisch dagcentrum, aanbrengen. De steristrips, gebruikt in de plaats van een hechting, moeten ter plaatse blijven. Na een week mag de huisarts de wonde controleren en de steristrips verwijderen. U mag thuis gewoon eten en drinken. Werkhervatting is toegelaten na twee weken. De dag na de ingreep contacteert een verpleegkundige van het chirurgisch dagcentrum u thuis. Ze zal vragen of u geen problemen of vragen hebt.

14 14 PROBLEMEN: WIE CONTACTEREN? Bij problemen dient u steeds uw huisarts of het ziekenhuis te contacteren. Mogelijke problemen: Te veel pijn Braken of braakneigingen Problemen met de wonde: roodheid, zwelling of het blijven doorsijpelen van vocht uit de wonde Koorts Constipatie of diarree die langer duurt dan drie dagen Niet kunnen wateren Wie contacteren? Uw huisarts of BINNEN DE KANTOORUREN Het chirurgisch dagcentrum : BUITEN DE KANTOORUREN Contacteer het ziekenhuis , en vraag naar de dokter met wachtdienst van de dienst Abdominale heelkunde. U kunt zich bovendien steeds dag en nacht aanmelden op de Spoedgevallendienst in het UZ Gasthuisberg.

15 ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN 15 Arbeidsongeschiktheid Hebt u een attest van arbeidsongeschiktheid nodig, meld dit dan best aan de verpleegkundige van het chirurgisch dagcentrum. Zij zal de arts vragen om voor u een attest te schrijven. De arbeidsongeschiktheid duurt meestal een tweetal weken. Uitstellen ingreep Als u verhinderd bent om op de afgesproken datum de ingreep te ondergaan, neem dan zo vlug mogelijk contact op met de opnameplanner van het chirurgisch dagcentrum op nummer Betaling Bij het verlaten van het ziekenhuis hoeft u niets te betalen. De rekening wordt naar uw ziekenfonds gestuurd.voor uw persoonlijk aandeel krijgt u een rekening thuis gestuurd. Met vragen over uw factuur kunt u terecht op het secretariaat van de dienst Medische Administratie, op nummer Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren op nummer Wij zullen u graag helpen.

16 2003 Universitaire Ziekenhuizen Leuven Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Algemeen Directeur van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. No part of this book may be reproduced in any form by micrograph, film or other means without permission in writing from the Director of the University Hospitals Leuven. Verantwoordelijke uitgever: Dienst Communicatie Universitaire Ziekenhuizen Leuven Herestraat 49, 3000 Leuven tel.: oktober 2003

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. dag. chirurgisch centrum VOORSTE KRUISBAND

PATIËNTENINFO. dag. chirurgisch centrum VOORSTE KRUISBAND PATIËNTENINFO dag chirurgisch centrum U Z L E U V E N VOORSTE KRUISBAND INHOUD INLEIDING 3 INLEIDING..................................................3 ANATOMIE VAN DE KNIE........................................4

Nadere informatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Schildklier- en bijschildklieroperatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Schildklier- en bijschildklieroperatie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Schildklier- en bijschildklieroperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

Appendectomie d.m.v. LAPAROSCOPIE

Appendectomie d.m.v. LAPAROSCOPIE Appendectomie d.m.v. LAPAROSCOPIE Uzelf (uw kind) wordt weldra geopereerd : appendectomie (en dit d.m.v. laparoscopie) zal weldra worden uitgevoerd. Dit document heeft tot doel u uit te leggen : wat deze

Nadere informatie

De chirurgie van de galblaas d.m.v. LAPAROSCOPIE

De chirurgie van de galblaas d.m.v. LAPAROSCOPIE De chirurgie van de galblaas d.m.v. LAPAROSCOPIE U wordt weldra geopereerd, waarbij een laparoscopische cholecystectomie zal worden uitgevoerd, d.w.z. een ingreep waarbij een verwijdering van de galblaas

Nadere informatie

Voorste kruisband. informatie voor patiënten

Voorste kruisband. informatie voor patiënten Voorste kruisband informatie voor patiënten INLEIDING 3 ANATOMIE VAN DE KNIE 4 De voorste kruisband LETSEL VAN DE VOORSTE KRUISBAND 5 Wat gebeurt er? Hoe stelt men de diagnose? VERLOOP VAN DE OPERATIE

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neusamandel (adenoid) Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Gynaecologie: laparascopie

PATIËNTEN INFORMATIE. Gynaecologie: laparascopie PATIËNTEN INFORMATIE Gynaecologie: laparascopie Mevrouw Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt,

Nadere informatie

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis tel Informatie voor patiënten

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis  tel Informatie voor patiënten Chirurgisch dagcentrum Voor een dag naar het ziekenhuis www.uzleuven.be/cdc tel. 016 34 23 24 Informatie voor patiënten WELKOM 3 BEREIKBAARHEID 4 Adres Parkeren Openingsuren Verantwoordelijken verpleegkundig

Nadere informatie

Welkom op de C-lounge

Welkom op de C-lounge Welkom op de C-lounge 057 35 63 25 C-lounge@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2e verdieping Y Route 54 1 HOE VERLOOPT EEN OPNAME? Binnenkort word je in ons ziekenhuis opgenomen via het traject van

Nadere informatie

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld.

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. SINUSOPERATIE Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. In deze brochure wordt een aantal aspecten van de ingreep

Nadere informatie

Verwijderen galblaas via kijkoperatie

Verwijderen galblaas via kijkoperatie Verwijderen galblaas via kijkoperatie In overleg met uw behandelend arts is besloten tot het operatief verwijderen van de galblaas via een kijkoperatie. De behandeling vindt plaats op de Chirurgische

Nadere informatie

Neusamandel (adenoïd)

Neusamandel (adenoïd) Neusamandel (adenoïd) informatie voor patiënten INLEIDING 3 DE NEUSAMANDEL 4 KLACHTEN EN BEHANDELING 4 DE DAG VAN DE OPNAME 4 DE OPERATIE 6 ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS 7 VERHINDERD? 8 PRAKTISCHE INFORMATIE

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Sinusoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie 00 Galblaas verwijderen Poli Chirurgie 1 In deze folder vindt u informatie over problemen met de galblaas en de behandeling hiervan. U heeft met uw arts besloten om via een operatie uw galblaas te laten

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Blinde darmoperatie (Appendectomie)

Blinde darmoperatie (Appendectomie) Blinde darmoperatie (Appendectomie) Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Welkom in het Sint-Andriesziekenhuis. U bent opgenomen voor het verwijderen van de blinde darm of appendectomie op de dienst

Nadere informatie

U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie.

U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie. Welkom Geachte patiënt Geachte familie U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie. Wellicht roept deze behandeling bij u toch wel wat vragen op. Met deze brochure

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Appendectomie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN U wordt opgenomen voor een appendectomie of een blindedarmoperatie. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Heeft u na het lezen van deze folder toch

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Trommelvliesbuisjes. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Trommelvliesbuisjes. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Trommelvliesbuisjes Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n trommelvliesbuisjes

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE

PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE Mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet

Nadere informatie

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie 2 Tese: testiculaire sperma-extractie 3 INLEIDING 5 Wat houdt een teelbalbiopsie in 6 Ingreep Verdoving

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Stereotaxie

Patiënteninformatie. Stereotaxie Patiënteninformatie Stereotaxie Inhoud Inhoud... 2 Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat dient u aan uw chirurg te vertellen voor u de ingreep ondergaat?...

Nadere informatie

Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70

Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70 Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70 Inhoudsopgave Wat brengt u mee? 2 De opname 3 Bij opname de dag vóór de operatie 3 Bij opname de dag van de operatie zelf 4 Net vóór

Nadere informatie

Cholecystectomie. Infobrochure

Cholecystectomie. Infobrochure Cholecystectomie Infobrochure Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat 84 8700 Tielt T 051 42 51 11 F 051 42 50 20 info@sintandriestielt.be www.sintandriestielt.be April 2017 Vragen & info Hebt u nog vragen?

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie 00 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over galsteenlijden en de behandeling hiervan. U heeft ingestemd met het operatief verwijderen van de galblaas

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsen Verwijderen OSM

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsen Verwijderen OSM PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsen Verwijderen OSM Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Vlot herstel na een darmoperatie

Vlot herstel na een darmoperatie Vlot herstel na een darmoperatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 DE OPNAME...5 1.1 Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? 1.2 Wat gebeurt er de dag van de opname? 2 DE OPERATIE...6 2.1 Voor

Nadere informatie

Liesbreuk. Informatiebrochure

Liesbreuk. Informatiebrochure Liesbreuk Informatiebrochure 2 Geachte heer/mevrouw, Binnenkort wordt u opgenomen op de dienst heelkunde voor herstel van een liesbreuk. U leest informatie over de definitie van een liesbreuk behandeling

Nadere informatie

Cholecystectomie. Patiënteninformatie. Algemene en Abdominale heelkunde

Cholecystectomie. Patiënteninformatie. Algemene en Abdominale heelkunde Cholecystectomie Patiënteninformatie Algemene en Abdominale heelkunde Inhoudstafel 1. Chirurgie van de galblaas: Laparoscopische cholecystectomie... 3 1.1. De galsteenziekte... 4 1.2. De behandeling van

Nadere informatie

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Dr. B. Molenaers Raadpleging mogelijk

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INHOUD 01 Inleiding 4 02 De galblaas 4 03 Redenen om de galblaas te laten verwijderen 5 04 De operatie 6 05 Mogelijke complicaties 8 06 Pijn 9 07 Verloop van de

Nadere informatie

Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten

Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten informatie voor patiënten 2 Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten 3 InLeIdIng 5

Nadere informatie

Liesbreukherstel. Infobrochure

Liesbreukherstel. Infobrochure Liesbreukherstel Infobrochure Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat 84 8700 Tielt T 051 42 51 11 F 051 42 50 20 info@sintandriestielt.be www.sintandriestielt.be April 2017 Beste mevrouw, meneer Welkom in

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag Laparoscopisch verwijderen van de galblaas Uw opname van dag tot dag Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ligging en functie van de galblaas... 1 Galstenen... 1 Complicaties... 3 Dag 1: opnamedag en operatiedag...

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN

PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

Heelkunde 2. informatiebrochure

Heelkunde 2. informatiebrochure Heelkunde 2 informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verloop van de operatie 5. Verpleegkundige verzorging 6. Medische opvolging

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Onthaalbrochure G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE LETZ

PATIËNTEN INFORMATIE LETZ PATIËNTEN INFORMATIE LETZ Mevrouw Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet deze

Nadere informatie

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot UROLOGIE Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot BEHANDELING Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u nierkanker

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Informatiebrochure. Appendectomie

Informatiebrochure. Appendectomie Informatiebrochure Appendectomie Informatiebrochure Appendectomie Beste patiënt, Je bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie omdat je een appendectomie zal ondergaan. We geven jou met deze brochure

Nadere informatie

ziekenhuis maas en kempen

ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis Maas en Kempen

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Patiënteninformatie. Algemene en Abdominale heelkunde

Galblaasoperatie. Patiënteninformatie. Algemene en Abdominale heelkunde Galblaasoperatie Patiënteninformatie Algemene en Abdominale heelkunde Inhoudstafel 1. Chirurgie van de galblaas: Laparoscopische cholecystectomie... 3 1.1. De galsteenziekte... 3 1.2. De behandeling van

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste)

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) Patiënteninformatie Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) 2 Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?...

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) 1 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie 01. Galblaasoperatie Binnenkort wordt tijdens een operatie uw galblaas verwijderd. Deze ingreep noemen we ook een cholecystectomie.

Nadere informatie

Voor een dag naar het ziekenhuis

Voor een dag naar het ziekenhuis Voor een dag naar het ziekenhuis Chirurgisch dagcentrum Informatie voor patiënten Ingrepen onder anesthesie Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Beste patiënt Binnenkort

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF

ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF AFDELING A1 - Patiëntinformatie - 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 1 1. Concept Kortverblijf 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Preoperatieve aandachtspunten. 3 3.1 Nuchter.

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. (cholecystectomie) Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Galblaasverwijdering. (cholecystectomie) Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie en hoe uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ingreep in het dagziekenhuis: CYSTE

PATIËNTEN INFORMATIE. Ingreep in het dagziekenhuis: CYSTE PATIËNTEN INFORMATIE Ingreep in het dagziekenhuis: CYSTE 2 Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien

Nadere informatie

Galblaasoperatie (Cholecystectomie)

Galblaasoperatie (Cholecystectomie) Galblaasoperatie (Cholecystectomie) Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Welkom in het Sint-Andriesziekenhuis. Binnenkort wordt u opgenomen op de dienst heelkunde voor een galblaasoperatie (= cholecystectomie).

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. DIRECTE laryngoscopie

PATIËNTEN INFORMATIE. DIRECTE laryngoscopie PATIËNTEN INFORMATIE DIRECTE laryngoscopie Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

> Laparoscopische galblaaswegname Informatiebrochure

> Laparoscopische galblaaswegname Informatiebrochure www.azstlucas.be 1 > Informatiebrochure 2 Binnenkort ondergaat u een galblaasoperatie in het AZ Sint Lucas te Gent. Met deze brochure willen wij u graag informatie geven over de verschillende aspecten

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE CYSTE

PATIËNTEN INFORMATIE CYSTE PATIËNTEN INFORMATIE CYSTE 2 Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie. Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Maatschap Chirurgie. Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Maatschap Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Algemeen Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het gaat hierbij om algemene informatie. Het is goed

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis

informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak:

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Curettage

PATIËNTEN INFORMATIE. Curettage PATIËNTEN INFORMATIE Curettage Mevrouw Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet

Nadere informatie

Chirurgisch dagziekenhuis

Chirurgisch dagziekenhuis HHZH/INF/139.01(0716) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Chirurgisch dagziekenhuis Voorwoord Uw behandelend arts heeft

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een hydrocoele-spermatocoele? 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

HHZH/INF/005.01(0703) h.-hartziekenhuis vzw. Mechelsestraat Lier tel fax INFORMATIEBROCHURE

HHZH/INF/005.01(0703) h.-hartziekenhuis vzw. Mechelsestraat Lier tel fax INFORMATIEBROCHURE HHZH/INF/005.01(0703) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 INFORMATIEBROCHURE DAGZIEKENHUIS Geachte, U komt weldra naar het dagziekenhuis voor een onderzoek,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Cholecystectomie

Informatiebrochure. Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Beste patiënt, Je bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie omdat je een cholecystectomie (wegname van de galblaas) zal

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Trepanatie

Patiënteninformatie. Trepanatie Patiënteninformatie Trepanatie 2 Inhoud Inhoud... 3 Praktische informatie... 4 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 5 Breng uw arts steeds voor de operatie op de hoogte van:... 6 Voorbereiding

Nadere informatie

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De dagkliniek bevindt zich op de 3e verdieping van het AZ. St. Jan Brugge- Oostende, campus Henri Serruys. De dienst is open van maandag tot en met vrijdag van

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde

Dagziekenhuis heelkunde Dagziekenhuis heelkunde Infofolder daghospitalisatie Zorg dragen 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname

Nadere informatie

Urethrotomie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Urethrotomie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Urethrotomie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Chirurgische dagkliniek kinderen

Chirurgische dagkliniek kinderen Chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling De chirurgische dagkliniek voor kinderen bevindt zich op de 1 e verdieping van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Henri Serruys. De dienst is open

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE FIMOSIS

PATIËNTEN INFORMATIE FIMOSIS PATIËNTEN INFORMATIE FIMOSIS Mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Kijkoperatie (laparoscopie) bij kinderen

Kijkoperatie (laparoscopie) bij kinderen Kijkoperatie (laparoscopie) bij kinderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten een kijkoperatie te laten uitvoeren bij uw kind. Een kijkoperatie wordt ook wel laparoscopie genoemd. Voor

Nadere informatie

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure Verwijderen van wijsheidstanden Informatiebrochure Inhoud 1 Wat u vooraf moet weten en/of doen 3 2 Voorbereiding op de narcose 5 2.1 Verpleegafdeling 2.2 Opname-uur 2.3 Nuchter zijn 2.4 Preoperatieve vragenlijst

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname Patiënteninformatie Branchiogene cyste wegname 2 Inhoud Praktische informatie... 4 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?... 7 Het

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas INFORMATIE OVER DE OPERATIE VOOR HET VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS INLEIDING Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

De galblaasoperatie. Kijkoperatie of open operatie

De galblaasoperatie. Kijkoperatie of open operatie De galblaasoperatie Kijkoperatie of open operatie Uit onderzoek is gebleken dat uw klachten veroorzaakt worden door galstenen. Dit betekent dat een operatie noodzakelijk is. Over het hoe en waarom kunt

Nadere informatie

INFO LAPAROSCOPISCHE GALBLAASOPERATIE

INFO LAPAROSCOPISCHE GALBLAASOPERATIE INFO LAPAROSCOPISCHE GALBLAASOPERATIE Nederrij 133 2200 Herentals T.: 014/ 24 61 11 website: www.azherentals.be Wat is een galblaasoperatie? (cholecystectomie) Een cholecystectomie is het verwijderen van

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Navelbreuk INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN 1. WAT IS EEN NAVELBREUK? Met een breuk (hernia) wordt in de abdominale heelkunde een onderbreking in de buikwand bedoeld. In het geval van een navelbreuk bevindt

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. Chirurgie. alle aandacht. (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering. Chirurgie. alle aandacht. (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Chirurgie alle aandacht Galblaasverwijdering Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie en

Nadere informatie