UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie"

Transcriptie

1 UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

2

3 I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

4 2 Inhoud Inleiding...3 De neus...4 Klachten en behandeling...5 Voor u naar het ziekenhuis vertrekt...6 De dag van de opname...8 De operatie...9 Ontslag uit het ziekenhuis...12 Verhinderd?...13 Praktische informatie...14

5 Inleiding 3 Uw neus-, keel- en oorarts heeft u als behandeling voor uw klachten een operatie aan de neus aangeraden. Met deze folder willen wij u inlichten over deze ingreep en over de nazorg ervan. Daarnaast geeft deze informatie u een globaal beeld over uw verblijf op onze dienst. Als u nog vragen hebt na het lezen van deze folder, zal de arts of de verpleegkundige deze graag beantwoorden. Wij wensen u een spoedig herstel en een aangenaam verblijf in ons ziekenhuis. Het medisch en verpleegkundig team van de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

6 4 DE NEUS De belangrijkste functie van de neus is de ingeademde lucht te reinigen, te bevochtigen en op te warmen vooraleer deze in de longen terecht komt. Daarnaast heeft de neus nog andere functies: hij is het reukorgaan, draagt bij tot de stemvorming en bepaalt in grote mate het uiterlijk van het gelaat.

7 KLACHTEN EN BEHANDELING 5 De werking van de neus kan op vele manieren verstoord worden, bijvoorbeeld door een verkoudheid of door een scheefstaand neustussenschot (septum). Wanneer het neustussenschot niet in het midden staat en sterk afwijkt naar een zijde, kan je minder goed door de neus ademen en moet je soms door de mond ademen. Bijkomende klachten kunnen optreden zoals hoofdpijn, oorproblemen, ontsteking van de neusbijholten (sinusitis) en keelpijn. Als medicijnen niet (meer) helpen, kan het nodig zijn om een operatie uit te voeren. Het doel van de ingreep is het verbeteren van de neusfunctie door het neustussenschot recht te zetten. Wanneer u ook de vorm van de uitwendige neus wilt laten veranderen, een zogenaamde neusplastie, bespreekt u dit met de arts. Hij zal u uitleggen wat mogelijk is en wat u kunt verwachten.

8 6 VOOR U NAAR HET ZIEKENHUIS VERTREKT Medicatie U neemt uw voorgeschreven medicatie verder in. Als u medicatie neemt die de bloedstolling regelt of als u regelmatig aspirine neemt, meldt u dit aan uw behandelende arts bij de planning van de operatie. Breng uw huisarts op de hoogte van uw geplande opname en ingreep. Dagziekenhuis Als de ingreep onder algemene verdoving plaatsvindt, moet u nuchter zijn als u naar het ziekenhuis komt. Dit wil zeggen dat u vanaf middernacht niets meer mag eten of drinken. Ook als de ingreep onder lokale verdoving plaatsvindt, is het aangeraden om nuchter naar het ziekenhuis te komen. De ingreep gebeurt dan vaak s ochtends. U mag het ziekenhuis dezelfde dag tussen en 18 uur verlaten. Na de ingreep mag u geen wagen besturen. We raden ook het gebruik van het openbaar vervoer af. Probeer ervoor te zorgen dat u kunt worden afgehaald door een familielid of een begeleider. Kort verblijf (1 overnachting) Als de ingreep onder algemene verdoving plaatsvindt, moet u nuchter zijn als u naar het ziekenhuis komt. Dit wil zeggen dat u vanaf middernacht niets meer mag eten of drinken. Na de ingreep verblijft u een nacht in het ziekenhuis. U wordt van het chirurgisch dagcentrum overgebracht naar eenheid 450. Probeer ervoor te zorgen dat u de dag nadien rond het middaguur kunt worden afgehaald door een familielid of een begeleider.

9 7 Wat moet u meenemen? uw opnamebericht; uw SIS-kaart; pantoffels en kamerjas; in geval van overnachting: nachtkledij en toiletgerief. Wat brengt u best niet mee? geld; waardevolle voorwerpen.

10 8 DE DAG VAN DE OPNAME Zorg dat u op het afgesproken uur in het chirurgisch dagcentrum van campus Gasthuisberg aanwezig bent. Het juiste uur van opname wordt u de werkdag voor de ingreep telefonisch meegedeeld. Als u niet te bereiken bent, kunt u het chirurgisch dagcentrum zelf contacteren tot 19 uur op het telefoonnummer Wegbeschrijving U kunt met de wagen tot aan het chirurgisch dagcentrum rijden. Volg hiervoor de wegwijzers spoedgevallendienst. Het chirurgisch dagcentrum bevindt zich vlak naast de spoedgevallendienst. Uw wagen mag hier niet blijven staan, u kunt hem tijdens de duur van uw opname parkeren in de bezoekersparking.

11 De operatie 9 Voor de operatie Ongeveer een half uur voor de ingreep komt de verpleegkundige u halen. In de vestiaire krijgt u een kastje toegewezen en daar kunt u het operatiehemd aandoen. Uw slip en pantoffels mag u aanhouden. De verdoving Het is vaak moeilijk vooraf te zeggen hoe laat u precies zal worden geopereerd. Een neustussenschotoperatie wordt meestal onder algemene narcose uitgevoerd, maar af en toe ook onder plaatselijke verdoving. Vooraf zal de specialist uitleggen wat voor u het beste is. Bij een volledige narcose krijgt u vooraf een rustgevend pilletje. Zodra u in de operatiezaal bent, wordt een infuus aangebracht waarlangs de slaapmedicatie wordt toegediend. U slaapt tijdens de operatie, na afloop wordt u naar de ontwaakruimte gebracht waar u rustig wakker wordt. Bij een plaatselijke verdoving wordt u naar een voorbereidingslokaal gebracht, waar u ongeveer drie kwartier voor de operatie een prik in de bil krijgt. U zult zich hierdoor beter ontspannen voor de ingreep. Zodra u in de operatiezaal bent, wordt de binnenzijde van de neus gevoelloos gemaakt met medicatie die in de neus wordt aangebracht met watjes en enkele prikjes. Dat kan even wat pijn doen. U blijft wakker tijdens de operatie en kunt nog wat voelen. De chirurg probeert u vooraf te verwittigen wanneer u iets gaat voelen en vraagt u om het zeker te melden als u pijn hebt.

12 10 De operatie Tijdens de operatie wordt aan de binnenzijde van de neus een kleine snede gemaakt die uitwendig onzichtbaar zal blijven. Het kraakbenig en benig gedeelte van het neustussenschot komt dan vrij. De scheve, de kromme en de uitstekende delen worden weggenomen of recht geplaatst. De snede wordt gehecht met een draadje dat later vanzelf oplost. Het neustussenschot wordt recht op zijn plaats gehouden met plaatjes, hechtingen en/of wieken. Op de buitenzijde van de neus komen enkele pleisters. Als tijdens de operatie ook de vorm van de neus wordt veranderd, zullen enkele bijkomende sneden gemaakt worden aan de binnenzijde van de neus en soms ook onder de bovenlip. Er zullen geen zichtbare littekens achterblijven. Af en toe is het toch noodzakelijk om aan de buitenzijde een snede te maken. De arts zal dit vooraf met u bespreken. Die kleine snede is later vrijwel onzichtbaar. Wanneer de neusbeenderen zelf worden geopereerd, wordt de neus gespalkt met een kunstgips aan de buitenzijde. Na de operatie zult u nog ongeveer een uur in de ontwaakruimte van het operatiekwartier blijven tot u voldoende wakker bent.

13 11 Na de operatie Als de ingreep onder algemene verdoving heeft plaatsgevonden en u nog een nacht in het ziekenhuis moet blijven, wordt u van de ontwaakruimte naar een kamer op verpleegeenheid 450 gebracht. Als de ingreep onder lokale verdoving heeft plaatsgevonden, blijft u na de operatie nog enkele uren in het chirurgisch dagcentrum. Na de operatie is het vooral hinderlijk dat u de eerste dagen niet of moeilijk door de neus kunt ademen omdat hij met wieken opgevuld is. Omdat u door de mond moet ademen, kunt u last hebben van droge lippen, een droge mond en een droge keel. Regelmatig drinken, de lippen en de mond bevochtigen, kunnen deze ongemakken verhinderen. Achteraf kunt u ook wat last hebben van hoofdpijn en een neiging tot niezen voelen. Daarvoor zult u aangepaste medicatie krijgen. Uit de neus kan wat kleurloos tot roodgeel vocht druppen. Dat neemt geleidelijk af. Na een tot twee dagen worden de wieken uit de neus verwijderd. Plaatjes zullen na een week worden verwijderd. Vooral na een operatie aan het uitwendig gedeelte van de neus, kunnen de wangen opzwellen en het gebied rond de ogen blauw verkleuren door onderhuidse bloeduitstortingen. Die verkleuring zal na enkele weken verdwijnen. In de neus, de bovenlip en de bovenste snijtanden treedt vaak een voos gevoel op. Dat gevoel verdwijnt na enkele weken tot maanden.

14 12 ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS U mag het ziekenhuis verlaten zodra de neus-, keel- en oorarts u daarvoor toestemming heeft gegeven. Het gips blijft een tot twee weken op de neus. Het kan nog wel enkele weken duren voordat de neus zijn normale functies herneemt en u geen klachten meer hebt. Als de ingreep onder algemene verdoving heeft plaatsgevonden, mag u het ziekenhuis ofwel de dag zelf tussen en 18 uur ofwel de dag na de ingreep vanaf 14 uur verlaten. Als de ingreep onder lokale verdoving heeft plaatsgevonden, mag u het ziekenhuis verlaten tussen en 18 uur. Wat krijgt u mee naar huis? een medicatievoorschrift, indien nodig. Arbeidsongeschiktheid De werkonbekwaamheid duurt meestal een tweetal weken bij een operatie van het tussenschot en ongeveer drie weken bij een neusplastie. Als u een attest nodig hebt, meldt u dit aan de arts op de verpleegafdeling. Betaling Bij het verlaten van het ziekenhuis hoeft u niets te betalen. De rekening wordt rechtstreeks naar uw ziekenfonds gestuurd. Voor uw persoonlijk aandeel wordt een factuur naar u gestuurd. Met vragen over uw ziekenhuisfactuur kunt u terecht op het secretariaat van de dienst medische administratie, tel , medische.administratie@uzleuven.be.

15 VERHINDERD? 13 Als u om een of andere reden verhinderd bent of gedwongen bent de operatie uit te stellen, verwittigt u zo snel mogelijk op het telefoonnummer Er wordt een nieuwe datum voor uw operatie afgesproken.

16 14 P R A K T I S C H E I N F O R M AT I E Adres UZ Leuven campus Sint-Rafaël dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie Kapucijnenvoer Leuven UZ Leuven campus Gasthuisberg chirurgisch dagcentrum Herestraat Leuven Afspraken en uitstellen van operaties Op werkdagen tussen 8 en 17 uur: dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie tel. consultatie Vragen over of problemen na de operatie Op werkdagen tussen 8 en 17 uur: dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie tel. consultatie Na 17 uur en tijdens het weekend: via de telefooncentrale: tel Vraag naar de wachtdienst van neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie. U kunt dag en nacht terecht op de spoedgevallendienst van UZ Leuven campus Gasthuisberg: tel

17 Medicatie Notities 15

18 16 Notities

19

20 april 2009 UZ Leuven Overname van deze tekst is enkel mogelijk na toestemming van de dienst communicatie UZ Leuven. Ontwerp en realisatie: Deze tekst werd opgesteld door de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie in samenwerking met de dienst communicatie. Verantwoordelijke uitgever UZ Leuven Herestraat Leuven Tel

patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Sinusoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i

Nadere informatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Schildklier- en bijschildklieroperatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Schildklier- en bijschildklieroperatie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Schildklier- en bijschildklieroperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Neusoperatie

neus-keel-oor informatiebrochure Neusoperatie neus-keel-oor informatiebrochure Neusoperatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. De neus 4 3. Waarom een operatie? 5 4. Voorbereiding 5 5. De operatie 5 6. Pijnmedicatie 6 7. Na de operatie 7 8. Mogelijke

Nadere informatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Trommelvliesbuisjes. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Trommelvliesbuisjes. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Trommelvliesbuisjes Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n trommelvliesbuisjes

Nadere informatie

Neusamandel (adenoïd)

Neusamandel (adenoïd) Neusamandel (adenoïd) informatie voor patiënten INLEIDING 3 DE NEUSAMANDEL 4 KLACHTEN EN BEHANDELING 4 DE DAG VAN DE OPNAME 4 DE OPERATIE 6 ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS 7 VERHINDERD? 8 PRAKTISCHE INFORMATIE

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neusamandel (adenoid) Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r

Nadere informatie

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld.

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. SINUSOPERATIE Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. In deze brochure wordt een aantal aspecten van de ingreep

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT

PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT

PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog

Nadere informatie

SINUSSEN. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper. gelaats- en halschirurgie

SINUSSEN. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper. gelaats- en halschirurgie SINUSSEN Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie 62.013N-150301 Diensthoofd neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Nadere informatie

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie 2 Tese: testiculaire sperma-extractie 3 INLEIDING 5 Wat houdt een teelbalbiopsie in 6 Ingreep Verdoving

Nadere informatie

Neusoperatie. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst D2

Neusoperatie. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst D2 Neusoperatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst D2 E-mail: myriam.jamaer@jessazh.be Tel: 011 33 90 70... zó gaan we met u op pad Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Patiënteninformatie

Trommelvliesbuisjes. Patiënteninformatie Trommelvliesbuisjes Patiënteninformatie Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 f 013 31 34 53 post@azdiest.be www.azdiest.be Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 5 2 Het oor... 6

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Neusseptumcorrectie

Patiënteninformatie. Neusseptumcorrectie Patiënteninformatie Neusseptumcorrectie Praktische informatie Opname Datum: Uur: Campus:../../.. u Aandachtspunten NUCHTER d.w.z. niet meer eten of drinken vanaf 24u s nachts Vooronderzoek door uw huisarts

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Neuscorrectie

Patiënteninformatie. Neuscorrectie Patiënteninformatie Neuscorrectie Praktische informatie Opname Datum: Uur: Campus:../../.. u Aandachtspunten NUCHTER d.w.z. niet meer eten of drinken vanaf 24u s nachts Vooronderzoek door uw huisarts Raadpleging

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. dag. chirurgisch centrum. Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. dag. chirurgisch centrum. Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM INFORMATIE VOOR PATIËNTEN dag chirurgisch centrum U Z L E U V E N Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM 2 INHOUD INLEIDING....................................3 WAAROM DE GALBLAAS VERWIJDEREN?....................4

Nadere informatie

Correctie van het neustussenschot Septumcorrectie

Correctie van het neustussenschot Septumcorrectie Correctie van het neustussenschot Septumcorrectie Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0645 Inleiding De KNO arts heeft vastgesteld dat uw neustussenschot scheef staat en heeft met u besproken om

Nadere informatie

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus patiënteninformatie neus-keel-oor Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

Operatie aan de neus. Keel-Neus- en Oorheelkunde

Operatie aan de neus. Keel-Neus- en Oorheelkunde Operatie aan de neus Keel-Neus- en Oorheelkunde Uw Keel-Neus-Oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om uw neusklachten te behandelen met een operatie. Deze folder geeft u informatie over zo n operatie. U

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

INWENDIGE EN UITWENDIGE NEUSCORRECTIE

INWENDIGE EN UITWENDIGE NEUSCORRECTIE INWENDIGE EN UITWENDIGE NEUSCORRECTIE INWENDIGE EN UITWENDIGE NEUSCORRECTIE Binnenkort ondergaat u een neuscorrectie in AZ Sint-Lucas. Met deze brochure willen wij u zo goed mogelijk informeren over de

Nadere informatie

OPERATIE NEUSTUSSENSCHOT EN NEUSSCHELPEN

OPERATIE NEUSTUSSENSCHOT EN NEUSSCHELPEN OPERATIE NEUSTUSSENSCHOT EN NEUSSCHELPEN OPERATIE NEUSTUSSENSCHOT EN NEUSSCHELPEN Binnenkort ondergaat u een operatie van het neustussenschot en/of een operatie van de neusschelpen in AZ Sint-Lucas. Met

Nadere informatie

Correctie van het neustussenschot

Correctie van het neustussenschot Correctie van het neustussenschot Septumcorrectie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De KNO arts heeft vastgesteld dat uw neustussenschot scheef staat en heeft

Nadere informatie

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis tel Informatie voor patiënten

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis  tel Informatie voor patiënten Chirurgisch dagcentrum Voor een dag naar het ziekenhuis www.uzleuven.be/cdc tel. 016 34 23 24 Informatie voor patiënten WELKOM 3 BEREIKBAARHEID 4 Adres Parkeren Openingsuren Verantwoordelijken verpleegkundig

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Operaties aan de neus

Operaties aan de neus KNO Operaties aan de neus BEHANDELING Operaties aan de neus U komt binnenkort naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een operatie aan uw neus. In deze folder leest u meer over de reden voor deze ingreep,

Nadere informatie

Operaties aan de neus

Operaties aan de neus Operaties aan de neus Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over diverse operaties, die aan de neus kunnen worden uitgevoerd. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u zo'n

Nadere informatie

Septumcorrectie. Het neusschot wordt operatief rechtgezet

Septumcorrectie. Het neusschot wordt operatief rechtgezet Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Welke functie heeft de neus... 1 3 Waarom wordt er een septumcorrectie uitgevoerd... 2 4 De operatie... 2 5 Na

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste)

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) Patiënteninformatie Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) 2 Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?...

Nadere informatie

Welke functie heeft de neus? Storingen in de functie van de neus

Welke functie heeft de neus? Storingen in de functie van de neus Neusoperatie Uw Keel-Neus-Oorarts heeft voorgesteld om uw neusklachten te behandelen met een operatie. Deze folder heeft tot doel om u wat informatie te geven over zo n operatie. U kunt het thuis dan nog

Nadere informatie

Correctie van het neusseptum (septumcorrectie) Afdeling KNO

Correctie van het neusseptum (septumcorrectie) Afdeling KNO Correctie van het neusseptum (septumcorrectie) Afdeling KNO De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u een operatie aan het neustussenschot, een neusseptumcorrectie, voorgesteld. U hebt al de nodige

Nadere informatie

Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet

Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Welke functie heeft de neus... 1 3 Waarom wordt er een septumcorrectie uitgevoerd... 2 4 De operatie... 2 5 Na

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname Patiënteninformatie Branchiogene cyste wegname 2 Inhoud Praktische informatie... 4 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?... 7 Het

Nadere informatie

Operaties aan de neus

Operaties aan de neus KNO Operaties aan de neus BEHANDELING Operaties aan de neus U komt binnenkort naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een operatie aan uw neus. In deze folder leest u meer over de reden voor deze ingreep,

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

Septumcorrectie Radboud universitair medisch centrum

Septumcorrectie Radboud universitair medisch centrum Septumcorrectie 1 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een septumcorrectie te ondergaan. Deze operatie vindt plaats tijdens een dagopname op de Chirurgische Dagbehandeling (CDB) van

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Inwendige neuscorrectie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Inwendige neuscorrectie Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Plaats Op de dag van de ingreep meldt u zich bij de receptie (hoofdingang). U wordt naar de verpleegafdeling gebracht. Een verpleegkundige houdt met u een opnamegesprek

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. GEDEELTELIJK WEGSNIJDEN VAN HET NEUSSLIJMVLIES (neusschelpstaarten)

PATIËNTEN INFORMATIE. GEDEELTELIJK WEGSNIJDEN VAN HET NEUSSLIJMVLIES (neusschelpstaarten) PATIËNTEN INFORMATIE GEDEELTELIJK WEGSNIJDEN VAN HET NEUSSLIJMVLIES (neusschelpstaarten) Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder

Nadere informatie

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus neus-keel-oor informatiebrochure Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Sinussen of neusbijholten 4 3. Waarom een operatie? 5 4. Voorbereiding 5 5. De operatie

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Verkleinen van de neusschelpen (conchareductie) Afdeling KNO

Verkleinen van de neusschelpen (conchareductie) Afdeling KNO Verkleinen van de neusschelpen (conchareductie) Afdeling KNO De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u een operatie aan de neusschelpen (concha), een conchareductie, voorgesteld. U hebt al de nodige

Nadere informatie

Verwijderen van een afwijking uit de borst. Afdeling Heelkunde, locatie AZU

Verwijderen van een afwijking uit de borst. Afdeling Heelkunde, locatie AZU Verwijderen van een afwijking uit de borst Afdeling Heelkunde, locatie AZU Inleiding Na de diagnose is besloten om de afwijking in uw borst te verwijderen. In deze folder vindt u specifieke informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een lipofilling.

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het neustussenschot

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het neustussenschot kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het neustussenschot Wanneer? Stoornissen in de functie van de neus kunnen vaak verergerd worden door een afwijkende vorm van

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Operatie van het neustussenschot. Septumcorrectie. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Operatie van het neustussenschot. Septumcorrectie. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Operatie van het neustussenschot i Patiënteninformatie Septumcorrectie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft in overleg met u een operatie aan het neustussenschot

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Correctie van het neustussenschot

Keel- Neus- Oorheelkunde Correctie van het neustussenschot Keel- Neus- Oorheelkunde Correctie van het neustussenschot 2 Inleiding Na overleg met uw KNO-arts heeft u ingestemd met een neustussenschotcorrectie. Deze operatie wordt een septumcorrectie genoemd en

Nadere informatie

Operatie aan neustussenschot en neusschelpen neusseptumcorrectie en conchotomie

Operatie aan neustussenschot en neusschelpen neusseptumcorrectie en conchotomie Operatie aan neustussenschot en neusschelpen neusseptumcorrectie en conchotomie Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde In deze folder krijgt u informatie over: de functie van de neus pagina 2 wanneer is

Nadere informatie

> Eén dag in het ziekenhuis Dagziekenhuis campus Volkskliniek campus Sint-Lucas

> Eén dag in het ziekenhuis Dagziekenhuis campus Volkskliniek campus Sint-Lucas www.azstlucas.be > Eén dag in het ziekenhuis campus Volkskliniek campus Sint-Lucas Eén dag in het ziekenhuis Binnenkort ondergaat u een behandeling in het dag ziekenhuis op campus Sint-Lucas of op campus

Nadere informatie

Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten

Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten informatie voor patiënten 2 Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten Uw verblijf op het chirurgisch dagcentrum oogziekten 3 InLeIdIng 5

Nadere informatie

Operaties aan de neus

Operaties aan de neus Deze brochure geeft informatie over verschillende operaties die aan de neus kunnen worden uitgevoerd. De functies van de neus Een belangrijke functie van de neus is de reuk. Maar dit is niet de enige functie.

Nadere informatie

Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie.

Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Neuscorrectie Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. De neus is een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Onthaalbrochure G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis

Nadere informatie

Operaties aan de neus (de in- en uitwendige neuscorrectie)

Operaties aan de neus (de in- en uitwendige neuscorrectie) Operaties aan de neus (de in- en uitwendige neuscorrectie) Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de operatie, die aan uw neus wordt uitgevoerd. Welke functie heeft de neus? De neus is

Nadere informatie

Gelieve deze brochure mee te brengen bij uw opname in het ziekenhuis.

Gelieve deze brochure mee te brengen bij uw opname in het ziekenhuis. Inhoud Inleiding... 2 Praktische informatie... 2 Voorbereiding op de ingreep... 3 Verloop tijdens de ingreep... 3 Verloop na de ingreep... 3 Ontslag uit het ziekenhuis... 4 Richtlijnen en aandachtspunten

Nadere informatie

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis

informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch dagziekenhuis Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak:

Nadere informatie

Operaties aan de neus Septumcorrectie

Operaties aan de neus Septumcorrectie Operaties aan de neus Septumcorrectie 2 Deze folder geeft heeft tot doel u informatie te geven over een operatie, die aan de neus wordt uitgevoerd, namelijk de septumcorrectie (= neustussenschot operatie).

Nadere informatie

Onderzoek en operatie van de schildwachtklier bij borstkanker

Onderzoek en operatie van de schildwachtklier bij borstkanker Onderzoek en operatie van de schildwachtklier bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat vóór de verwijdering van de borstkanker eerst de schildwachtklier wordt onderzocht. Deze folder geeft

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

Operatie aan de neus, de in- en uitwendige neuscorrectie. Afdeling KNO

Operatie aan de neus, de in- en uitwendige neuscorrectie. Afdeling KNO Operatie aan de neus, de in- en uitwendige neuscorrectie (rhinoplastiek) Afdeling KNO De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u een operatie aan de neus, een in- en uitwendige neuscorrectie of ook

Nadere informatie

Verkleinen van de neusschelpen

Verkleinen van de neusschelpen Verkleinen van de neusschelpen (conchareductie) Afdeling KNO Locatie Purmerend/Volendam De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u een operatie aan de neusschelpen (concha), een conchareductie, voorgesteld.

Nadere informatie

Kinderen in het Dagziekenhuis Heelkunde

Kinderen in het Dagziekenhuis Heelkunde Kinderen in het Dagziekenhuis Heelkunde T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Bij u is een afwijking in een bot gevonden, die behandeld kan worden met CT-geleide radiofrequente ablatie. Dit is een kleine

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Labiacorrectie (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Neuscorrectie. Rhinoplastiek door de KNO-arts

Neuscorrectie. Rhinoplastiek door de KNO-arts Neuscorrectie Rhinoplastiek door de KNO-arts Inleiding Binnenkort wordt bij u een neuscorrectie gedaan. In deze folder leest u meer over deze behandeling. De neus Uw neus is één van de belangrijkste uiterlijke

Nadere informatie

Neustussenschotoperatie

Neustussenschotoperatie Neustussenschotoperatie Uw KNO-arts heeft bij u een afwijking aan het neustussenschot (neusseptum) vastgesteld en u geadviseerd een neustussenschotoperatie te ondergaan. Deze folder heeft tot doel u informatie

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Conchotomie. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Conchotomie. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Conchotomie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Welke functie hebben de neusschelpen?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 Voorbereiding... 5 De opname... 5 De operatie...

Nadere informatie

Chirurgisch dagziekenhuis

Chirurgisch dagziekenhuis HHZH/INF/139.01(0716) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Chirurgisch dagziekenhuis Voorwoord Uw behandelend arts heeft

Nadere informatie

Heelkunde. trajectopname. C-plateau

Heelkunde. trajectopname. C-plateau Heelkunde trajectopname C-plateau Inhoud C-plateau 3 Heelkunde 1 3 Heelkunde 2 3 Dag-hospitalisatie 3 Preoperatieve consultatie 4 Wachtzaal 4 Voorbereiding 5 Dagopname 5 Verblijfsopname 5 Verblijf 6 Bezoekuren

Nadere informatie

NEUSSEPTUMCORRECTIE NEUSSCHELPOPERATIE. - Patiëntinformatie -

NEUSSEPTUMCORRECTIE NEUSSCHELPOPERATIE. - Patiëntinformatie - NEUSSEPTUMCORRECTIE NEUSSCHELPOPERATIE - Patiëntinformatie - Neusseptumcorrectie / Neusschelpoperatie Wat is of zijn het neustussenschot en neusschelpen? Het neustussenschot is het schot in het midden

Nadere informatie

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Dr. B. Molenaers Raadpleging mogelijk

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie Inleiding Uw gynaecoloog heeft beslist dat u een curettage nodig heeft. Een curettage is een ingreep waarbij er weefsel uit de

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

Cystectomie. informatie voor patiënten

Cystectomie. informatie voor patiënten Cystectomie informatie voor patiënten inleiding 3 Wat is een CysteCtomie? 4 VeRLoop Van De ingreep 5 Voorbereiding De dag van de ingreep nazorg BiJWeRKinGen Van De ingreep 11 WanneeR neemt U Best ContaCt

Nadere informatie

ziekenhuis maas en kempen

ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis Maas en Kempen

Nadere informatie

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Kinderen Voorbereiding op een operatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

KNO. Septumcorrectie. Afdeling: Onderwerp:

KNO. Septumcorrectie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: KNO Septumcorrectie 1 Septumcorrectie Na overleg met uw arts heeft u ingestemd met een neuscorrectie. In deze folder krijgt u informatie over de ingreep waarbij het neustussenschot

Nadere informatie

Vaatoperatie. Voor uw opname

Vaatoperatie. Voor uw opname Vaatoperatie Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten die een vaatoperatie zullen ondergaan. Om u voor te bereiden op wat komen gaat, schetsen wij hier een algemeen beeld van de gebeurtenissen rondom

Nadere informatie

Welkom op de C-lounge

Welkom op de C-lounge Welkom op de C-lounge 057 35 63 25 C-lounge@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2e verdieping Y Route 54 1 HOE VERLOOPT EEN OPNAME? Binnenkort word je in ons ziekenhuis opgenomen via het traject van

Nadere informatie

Het tijdstip waarop u verwacht wordt:

Het tijdstip waarop u verwacht wordt: Dagbehandeling 2 Met uw behandelend specialist is afgesproken dat u een onderzoek of kleine ingreep zult ondergaan. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling. Op de afdeling dagbehandeling worden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Wenkbrauw- of voorhoofdslift. Wenkbrauw- of voorhoofdslift

Patiënteninformatie. Wenkbrauw- of voorhoofdslift. Wenkbrauw- of voorhoofdslift Patiënteninformatie Wenkbrauw- of voorhoofdslift Wenkbrauw- of voorhoofdslift 1 Wenkbrauw- of voorhoofdslift Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon (050) 524 59 80 Algemeen Neemt u bij ieder

Nadere informatie

Sneldiagnostiek huidkanker

Sneldiagnostiek huidkanker Sneldiagnostiek huidkanker In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het verwijderen van huidkanker door middel van sneldiagnostiek. Dat wil zeggen dat de patholoog binnen enkele uren kan

Nadere informatie

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN DR J DE VOS INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling bij een operatie voor de ziekte van dupuytren en beval alle

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde. Informatiebrochure

Dagziekenhuis heelkunde. Informatiebrochure Dagziekenhuis heelkunde Informatiebrochure 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname zal beperkt worden tot

Nadere informatie

Plastische Chirurgie Dr. Lommen NEUSCORRECTIE WANNEER EEN NEUSCORRECTIE?

Plastische Chirurgie Dr. Lommen NEUSCORRECTIE WANNEER EEN NEUSCORRECTIE? Plastische Chirurgie Dr. Lommen NEUSCORRECTIE WANNEER EEN NEUSCORRECTIE? Een neuscorrectie is een veel voorkomende operatie. De operatie kan worden uitgevoerd ter correctie van de uitwendige vorm van de

Nadere informatie

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN DR J DE VOS INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling bij een operatie voor de ziekte van dupuytren en beval alle

Nadere informatie

Vrijleggen van een ingesloten hoektand. informatie voor patiënten

Vrijleggen van een ingesloten hoektand. informatie voor patiënten Vrijleggen van een ingesloten hoektand informatie voor patiënten INLEIDING 3 WAT IS EEN INGESLOTEN HOEKTAND? 4 VERLOOP VAN DE INGREEP 5 Voorbereiding De ingreep Nazorg BIJWERKINGEN VAN DE INGREEP 11 WANNEER

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Stereotaxie

Patiënteninformatie. Stereotaxie Patiënteninformatie Stereotaxie Inhoud Inhoud... 2 Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat dient u aan uw chirurg te vertellen voor u de ingreep ondergaat?...

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde

Dagziekenhuis heelkunde Dagziekenhuis heelkunde Infofolder daghospitalisatie Zorg dragen 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname

Nadere informatie

Daghospitaal Pediatrie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Pediatrie

Daghospitaal Pediatrie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Pediatrie Daghospitaal Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Welkom op pediatrie In samenspraak met uw geneesheer hebt u afgesproken dat uw kind een behandeling zal ondergaan in het dagziekenhuis

Nadere informatie