UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Schildklier- en bijschildklieroperatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Schildklier- en bijschildklieroperatie"

Transcriptie

1 UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Schildklier- en bijschildklieroperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

2

3 I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Schildklier- en bijschildklieroperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

4 2 Inhoud Inleiding...3 De schildklier en bijschildklieren...4 Klachten en behandeling...5 Voor u naar het ziekenhuis vertrekt...6 De dag van de opname...7 De operatie...8 Ontslag uit het ziekenhuis Verhinderd? Praktische informatie... 13

5 Inleiding 3 Welkom op de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie. U bent opgenomen voor een operatie onder algemene verdoving aan de schildklier of de bijschildklier. Met deze folder willen wij u inlichten over deze ingreep en de nazorg ervan. Daarnaast geeft deze informatie u een globaal beeld over uw verblijf op onze dienst. Als u nog vragen hebt na het lezen van deze folder, zal de arts of verpleegkundige die graag beantwoorden. Wij wensen u een spoedig herstel en een aangenaam verblijf in ons ziekenhuis. Het medisch en verpleegkundig team van de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie.

6 4 DE SCHILDKLIER EN BIJSCHILDKLIEREN De schildklier ligt in de hals net onder het strottenhoofd. Zij bestaat uit twee lobben die door een middenstuk zijn verbonden. De schildklier produceert het schildklierhormoon dat de groei en de stofwisseling van het hele lichaam beïnvloedt. De bijschildklieren zijn kleine kliertjes die vlak tegen de schildklier liggen: twee rechts en twee links. Zij produceren het bijschildklierhormoon dat het calciumgehalte in het bloed regelt.

7 KLACHTEN EN BEHANDELING 5 Oorzaken die aanleiding kunnen geven tot het geheel of gedeeltelijk wegnemen van de schildklier zijn: de schildklier produceert te veel hormoon en medicatie kan dit niet voldoende genezen. de schildklier is zo groot geworden dat ze andere organen (zoals luchtpijp of slokdarm) verdrukt of esthetische bezwaren oplevert. een deel van de schildklier vertoont tekenen van ontaarding. Een operatie om de bijschildklieren weg te nemen, is nodig als die te veel bijschildklierhormoon produceren. Hierdoor komt er te veel calcium in het bloed, wat leidt tot ontkalking van het bot. Ook nierstenen kunnen hierdoor ontstaan.

8 6 VOOR U NAAR HET ZIEKENHUIS VERTREKT U wordt de dag voor de operatie opgenomen in campus Gasthuisberg op de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie. U verblijft drie tot vijf dagen in het ziekenhuis. Medicatie U neemt uw voorgeschreven medicatie verder in. Als u medicatie neemt die de bloedstolling regelt of als u regelmatig aspirine neemt, moet u hier vijf tot acht dagen voor de ingreep mee stoppen. Breng uw huisarts op de hoogte van uw geplande opname en ingreep. Wat moet u meenemen voor de inschrijving? uw opnamebericht; uw SIS-kaart. Wat moet u meenemen voor de opname? nachtkledij; toiletgerief; andere persoonlijke spullen. Wat brengt u best niet mee? geld; waardevolle voorwerpen.

9 de Dag van de opname 7 Zorg dat u op het afgesproken uur in campus Gasthuisberg aanwezig bent. Meld u aan bij de dienst inschrijvingen in de ontvangsthal voor alle administratieve regelingen en informatie. Men zal u ook de weg tonen naar eenheid 450. Wegbeschrijving Volg vanuit de ontvangsthal de gele pijlen. Deze leiden u naar de eerste verdieping en verder tot aan de lift. Neem deze tot op de vijfde verdieping. Als u uit de lift komt, gaat u naar rechts en bent u onmiddellijk op de juiste dienst. Meld u aan bij de receptie van de eenheid 450. Hier hebt u geen SISkaart meer nodig. De verpleegkundige zal u naar uw kamer begeleiden. Als u nog vragen hebt, aarzel niet om ze te stellen. U maakt ook kennis met de afdelingsarts aan wie u alle vragen kunt stellen over de ingreep. Formulieren die nog moeten ingevuld worden, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid of hospitalisatieverzekering, kunt u aan de arts afgeven.

10 8 de operatie voor de operatie Vaak is het moeilijk om op voorhand te zeggen hoe laat de operatie precies plaatsvindt. Het is altijd mogelijk dat om medische redenen een andere operatie eerst moet plaatsvinden. Ongeveer 45 minuten voor de operatie laat de verpleegkundige u weten dat u zich mag klaarmaken. Ze zal u vragen een operatiehemdje aan te trekken, uw slipje mag u aanhouden. U kunt gerust nog eens naar het toilet. Voor u naar het operatiekwartier wordt gebracht, krijgt u een rustgevend pilletje. U zult zich beter ontspannen voor de ingreep. Daarna wordt u in uw bed naar het operatiekwartier gereden door een medewerker van het patiëntenvervoer. Deze persoon kan u geen informatie geven over de ingreep. Als u nog vragen hebt, stelt u deze beter aan de verpleegkundige. Verdoving en operatie In het operatiekwartier moet u wellicht nog even wachten voor u naar de operatiezaal wordt gebracht. De operatie begint zodra de anesthesist u via een infuus de algemene verdoving heeft toegediend. Het wegnemen van één, anderhalve of beide schildklierlobben of van bijschildklieren, gebeurt langs een horizontale snede in de hals. Na de operatie Na de operatie zult u nog een tot drie uur in de ontwaakruimte van het operatiekwartier liggen. De verpleegkundige zal enkele gegevens controleren zoals pols, bloeddruk, temperatuur en wondvocht. Zodra u voldoende wakker bent, brengt men u naar de verpleegafdeling. Het infuus in uw arm blijft meestal zitten tot de volgende dag. Er zitten ook een of twee buisjes in de hals om het overtollig bloed af te voeren. Deze buisjes worden meestal de tweede dag weggenomen.

11 9 Na de operatie voelt u wat pijn bij het slikken. In samenspraak met de anesthesist krijgt u systematisch pijnmedicatie toegediend om deze klacht onder controle te houden. Uw stem kan in het begin wat hees zijn. Tijdens uw verblijf wordt het calciumgehalte in uw bloed dagelijks opgevolgd. Het calciumgehalte kan tijdelijk verlaagd zijn waardoor u tintelingen en soms krampen in de vingers kunt voelen. Indien nodig zal de arts u extra calcium voorschrijven. U kunt het ziekenhuis verlaten vanaf de tweede dag tot de vierde dag na de operatie. Dat hangt af van de uitgebreidheid van de operatie, het kalkgehalte in uw bloed en uw herstel.

12 10 ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS U mag het ziekenhuis verlaten zodra de neus-, keel- en oorarts u daarvoor toestemming heeft gegeven. De arts schrijft nog voor enige tijd geneesmiddelen voor. U moet, wellicht blijvend schildklierhormoon innemen. Door de ingreep produceert de schildklier dit hormoon onvoldoende of niet meer. U neemt een tabletje eenmaal per dag, bij voorkeur op een vast tijdstip (bijvoorbeeld elke ochtend nuchter). De arts zal u waarschijnlijk ook calciumtabletten voorschrijven. Die neemt u totdat het calciumgehalte in uw bloed terug normaal is. De vierde dag na de operatie moeten de huidhechtingen verwijderd worden. Als u dan al thuis bent, neemt u hiervoor contact op met uw huisarts. De operatiewonde vraagt geen extra verzorging. Na een week mag u de huid rond de genezende operatiewonde wassen met lauw water. De volgende maanden vermijdt u best intensieve blootstelling aan felle zon of zonnebank. Lasten tillen of ander zwaar werk kunt u de eerste drie weken beter vermijden. Wat krijgt u mee naar huis? een brief voor de huisarts; een medicatievoorschrift; een afspraak voor een controleconsultatie in UZ Leuven campus Sint-Rafaël op de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie. Deze consultatie zal plaatsvinden twee weken na uw ingreep. Daarna wordt uw toestand verder opgevolgd door de endocrinoloog van UZ Leuven campus Gasthuisberg, door de internist of door uw huisarts die u heeft doorverwezen. De eerste opvolging gebeurt zes weken na de operatie.

13 11 Arbeidsongeschiktheid De arbeidsongeschiktheid duurt ongeveer drie weken, de opnameduur inbegrepen. Als u een attest nodig hebt, meldt u dit aan de arts op de verpleegafdeling. Betaling Bij het verlaten van het ziekenhuis, hoeft u niets te betalen. De rekening wordt rechtstreeks naar uw ziekenfonds gestuurd. Voor uw persoonlijk aandeel wordt een factuur naar u gestuurd. Met vragen over uw ziekenhuisfactuur kunt u terecht op het secretariaat van de dienst medische administratie, tel , medische.administratie@uzleuven.be.

14 12 VERHINDERD? Als u om een of andere reden verhinderd bent of gedwongen bent om de operatie uit te stellen, verwittigt u zo snel mogelijk op het telefoonnummer Er wordt dan een andere operatiedatum met u afgesproken.

15 PRAKTISCHE INFORMATIE 13 Adres UZ Leuven campus Sint-Rafaël dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie Kapucijnenvoer Leuven UZ Leuven campus Gasthuisberg eenheid 450 Herestraat Leuven Afspraken en uitstellen van operaties Op werkdagen tussen 8 en 17 uur: dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie tel. consultatie tel. eenheid 450: Vragen over of problemen na de operatie Op werkdagen tussen 8 en 17 uur: dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie tel. consultatie Na 17 uur en tijdens het weekend: via de telefooncentrale: tel Vraag naar de wachtdienst van neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie. U kunt dag en nacht terecht op de spoedgevallendienst van UZ Leuven campus Gasthuisberg: tel

16 april 2009 UZ Leuven Overname van deze tekst is enkel mogelijk na toestemming van de dienst communicatie UZ Leuven. Ontwerp en realisatie: Deze tekst werd opgesteld door de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie in samenwerking met de dienst communicatie. Verantwoordelijke uitgever UZ Leuven Herestraat Leuven Tel

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Trommelvliesbuisjes. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Trommelvliesbuisjes. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Trommelvliesbuisjes Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n trommelvliesbuisjes

Nadere informatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie

Nadere informatie

Neusamandel (adenoïd)

Neusamandel (adenoïd) Neusamandel (adenoïd) informatie voor patiënten INLEIDING 3 DE NEUSAMANDEL 4 KLACHTEN EN BEHANDELING 4 DE DAG VAN DE OPNAME 4 DE OPERATIE 6 ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS 7 VERHINDERD? 8 PRAKTISCHE INFORMATIE

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neusamandel (adenoid) Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r

Nadere informatie

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE

UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE UZ LEUVEN GYNAECOLOGIE Fertiliteitscentrum I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Sinusoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Schildklieroperatie

Patiënteninformatie. Schildklieroperatie Patiënteninformatie Schildklieroperatie Praktische informatie Opname Datum: Uur: Campus:../../.. u Aandachtspunten NUCHTER d.w.z. niet meer eten of drinken vanaf 24u s nachts Vooronderzoek door uw huisarts

Nadere informatie

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld.

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. SINUSOPERATIE Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. In deze brochure wordt een aantal aspecten van de ingreep

Nadere informatie

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad.

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad. Schildklieroperatie zó gaan we met u op pad. Brochure bestemd voor patiënten die een schildklieroperatie ondergaan. (gehele of gedeeltelijke verwijdering van de schildklier) Dienst C2 Neus-, Keel-, Oorheelkunde

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Infobrochure schildklier

Infobrochure schildklier Infobrochure schildklier Wat is de schildklier? De schildklier is een vlindervorming orgaan dat laag in de hals ligt juist voor de luchtpijp. De schildklier bestaat uit twee zijkwabben, een links en een

Nadere informatie

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad.

Schildklieroperatie. zó gaan we met u op pad. Schildklieroperatie zó gaan we met u op pad. Brochure bestemd voor patiënten die een schildklieroperatie ondergaan. (gehele of gedeeltelijke verwijdering van de schildklier) Dienst D2 Neus-, Keel-, Oorheelkunde

Nadere informatie

SCHILDKLIEROPERATIE. Redenen voor operatie. Bouw en functie van de schildklier

SCHILDKLIEROPERATIE. Redenen voor operatie. Bouw en functie van de schildklier SCHILDKLIEROPERATIE SCHILDKLIEROPERATIE Binnenkort ondergaat u een operatie van de schildklier op de dienst neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde van AZ Sint-Lucas. Met deze brochure willen

Nadere informatie

Schildklieroperatie. Afdeling D2, Neus-, keel- en oorheelkunde. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw.

Schildklieroperatie. Afdeling D2, Neus-, keel- en oorheelkunde. ... zó gaan we met u op pad. Jessa Ziekenhuis vzw. Schildklieroperatie Afdeling D2, Neus-, keel- en oorheelkunde Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst D2 E-mail: myriam.jamaer@jessazh.be Tel: 011 33

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bijschildklieroperatie

Patiënteninformatie. Bijschildklieroperatie Patiënteninformatie Bijschildklieroperatie Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 5 Hoe verloopt de ingreep?... 6 Het verloop na de ingreep... 7 Algemeen...

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Patiënteninformatie

Trommelvliesbuisjes. Patiënteninformatie Trommelvliesbuisjes Patiënteninformatie Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 f 013 31 34 53 post@azdiest.be www.azdiest.be Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 5 2 Het oor... 6

Nadere informatie

> Schildklieroperatie

> Schildklieroperatie > Informatiebrochure www.azstlucas.be Binnenkort ondergaat u een schildklier in AZ Sint-Lucas. Met deze brochure willen we u graag informatie geven over de verschillende aspecten bij deze. In de brochure

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste)

Patiënteninformatie. Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) Patiënteninformatie Ductus thyreoglossuscyste (halscyste) 2 Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?...

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Schildklier 4 3. Waarom een operatie? 4 4. De voorbereiding 5 5. De operatie 5 6. Pijnmedicatie 6 7. Na de operatie

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname

Patiënteninformatie. Branchiogene cyste wegname Patiënteninformatie Branchiogene cyste wegname 2 Inhoud Praktische informatie... 4 Inleiding... 5 Informatie over het ziektebeeld... 6 Voorbereiding op de ingreep... 7 Hoe verloopt de ingreep?... 7 Het

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis tel Informatie voor patiënten

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis  tel Informatie voor patiënten Chirurgisch dagcentrum Voor een dag naar het ziekenhuis www.uzleuven.be/cdc tel. 016 34 23 24 Informatie voor patiënten WELKOM 3 BEREIKBAARHEID 4 Adres Parkeren Openingsuren Verantwoordelijken verpleegkundig

Nadere informatie

Wegname van amandelen en poliepen

Wegname van amandelen en poliepen Wegname van amandelen en poliepen Uw kind wordt opgenomen op pediatrie (kinderafdeling) voor een dagopname. Zeker meebrengen ID-kaart of ISI+kaart of SIS-kaart Thuismedicatie van uw kind Formulieren of

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier(en)

Operatie aan de bijschildklier(en) Operatie aan de bijschildklier(en) Waarom een operatie Een operatie aan de bijschildklieren wordt gedaan, omdat één of meerdere bijschildklier(en) te hard werken, omdat deze vergroot zijn of omdat er sprake

Nadere informatie

SINUSSEN. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper. gelaats- en halschirurgie

SINUSSEN. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper. gelaats- en halschirurgie SINUSSEN Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie 62.013N-150301 Diensthoofd neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

Inleiding. Administratie. Inschrijving. Toestemming narcose

Inleiding. Administratie. Inschrijving. Toestemming narcose Inhoud Inleiding... 2 Administratie... 2 Inschrijving... 2 Toestemming narcose... 2 Verzekeringsformulieren... 3 Voorbereiding spoedingreep onder narcose... 3 Spoedingreep... 3 In de operatiekamer... 4

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Schildklieroperatie. Chirurgie. alle aandacht

Schildklieroperatie. Chirurgie. alle aandacht Schildklieroperatie Chirurgie alle aandacht Schildklieroperatie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schildklier. Deze folder geeft u informatie over verschillende schildklieraandoeningen, de

Nadere informatie

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De dagkliniek bevindt zich op de 3e verdieping van het AZ. St. Jan Brugge- Oostende, campus Henri Serruys. De dienst is open van maandag tot en met vrijdag van

Nadere informatie

Schildklieroperatie. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Schildklieroperatie. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Schildklieroperatie Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Schildklieroperatie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schildklier. Deze folder geeft u informatie over verschillende schildklieraandoeningen,

Nadere informatie

Infobrochure. Niet - Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Niet - Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Niet - Chirurgisch dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Wij directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis.

Nadere informatie

Urethrotomie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Urethrotomie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Urethrotomie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Heelkunde. trajectopname. C-plateau

Heelkunde. trajectopname. C-plateau Heelkunde trajectopname C-plateau Inhoud C-plateau 3 Heelkunde 1 3 Heelkunde 2 3 Dag-hospitalisatie 3 Preoperatieve consultatie 4 Wachtzaal 4 Voorbereiding 5 Dagopname 5 Verblijfsopname 5 Verblijf 6 Bezoekuren

Nadere informatie

Vlot herstel na een darmoperatie

Vlot herstel na een darmoperatie Vlot herstel na een darmoperatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 DE OPNAME...5 1.1 Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? 1.2 Wat gebeurt er de dag van de opname? 2 DE OPERATIE...6 2.1 Voor

Nadere informatie

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Kinderen Voorbereiding op een operatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

HHZH/INF/005.01(0703) h.-hartziekenhuis vzw. Mechelsestraat Lier tel fax INFORMATIEBROCHURE

HHZH/INF/005.01(0703) h.-hartziekenhuis vzw. Mechelsestraat Lier tel fax INFORMATIEBROCHURE HHZH/INF/005.01(0703) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 INFORMATIEBROCHURE DAGZIEKENHUIS Geachte, U komt weldra naar het dagziekenhuis voor een onderzoek,

Nadere informatie

CHIRURGIE. Schildklieroperatie BEHANDELING

CHIRURGIE. Schildklieroperatie BEHANDELING CHIRURGIE Schildklieroperatie BEHANDELING Schildklieroperatie U ondergaat binnenkort in ons ziekenhuis een schildklieroperatie. In deze folder leest u meer over welke operaties er mogelijk zijn en waarom

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: Afdeling: kinderafdeling (2

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Onthaalbrochure G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: o Eerst inschrijven op dienst

Nadere informatie

B i j s c h i l d k l i e r

B i j s c h i l d k l i e r B i j s c h i l d k l i e r Deze folder geeft u informatie over operaties aan de bijschildklier en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: o Eerst inschrijven op dienst

Nadere informatie

Dagziekenhuis Heelkunde

Dagziekenhuis Heelkunde Dagziekenhuis Heelkunde Infofolder Daghospitalisatie Dagziekenhuis heelkunde 051/425 017 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt www.sintandriestielt.be info@sintandriestielt.be 12 Mei

Nadere informatie

Spataders: foam echosclerose. Informatie voor patiënten

Spataders: foam echosclerose. Informatie voor patiënten Spataders: foam echosclerose Informatie voor patiënten Spataders: foam echosclerose 2 Spataders: foam echosclerose 3 Inleiding 5 Wat zijn spataders 6 Mogelijke klachten 7 Risicofactoren 7 Gevolgen 8 Behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier

Operatie aan de bijschildklier Chirugie Operatie aan de bijschildklier Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over de bijschildklieroperatie (parathyreoidectomie).

Nadere informatie

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie 2 Tese: testiculaire sperma-extractie 3 INLEIDING 5 Wat houdt een teelbalbiopsie in 6 Ingreep Verdoving

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF

ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF AFDELING A1 - Patiëntinformatie - 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 1 1. Concept Kortverblijf 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Preoperatieve aandachtspunten. 3 3.1 Nuchter.

Nadere informatie

Interventie bronchoscopie

Interventie bronchoscopie Interventie bronchoscopie 2 U heeft een afspraak met de longarts gemaakt voor een interventie bronchoscopie. Wat is een interventie (starre) bronchoscopie? Een interventie bronchoscopie vindt plaats onder

Nadere informatie

Schildklieroperatie. Afhankelijk van de reden waarom u geopereerd moet worden kan het nodig zijn de schildklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen.

Schildklieroperatie. Afhankelijk van de reden waarom u geopereerd moet worden kan het nodig zijn de schildklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Schildklieroperatie U wordt binnenkort geopereerd aan uw schildklier. Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie over aandoeningen, waarvoor een schildklieroperatie

Nadere informatie

Thyroidectomie. Wegname van de schildklier. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID )

Thyroidectomie. Wegname van de schildklier. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID ) Thyroidectomie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Wegname van de schildklier Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Chirurgisch Dagziekenhuis. Campus Henri Serruys

Chirurgisch Dagziekenhuis. Campus Henri Serruys Voorstelling van het chirurgisch dagziekenhuis Volg route 274 voor de dagkliniek van het AZ. St. Jan Brugge-Oostende, campus Henri Serruys. De dienst is open van maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot

Nadere informatie

Welkom op de C-lounge

Welkom op de C-lounge Welkom op de C-lounge 057 35 63 25 C-lounge@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2e verdieping Y Route 54 1 HOE VERLOOPT EEN OPNAME? Binnenkort word je in ons ziekenhuis opgenomen via het traject van

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis)

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie 4 3. Voorbereiding van de operatie 5 4. Uitleg over de ingreep

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier(en)

Operatie aan de bijschildklier(en) Centrumlocatie Deze folder geeft u algemene informatie geven over een operatie aan de bijschildklier(en). Voor specifieke vragen over uw persoonlijke situatie kunt u bij uw behandelend arts of de nurse

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SCHILDKLIER- EN BIJSCHILDKLIER- CHIRURGIE

INFO VOOR PATIËNTEN SCHILDKLIER- EN BIJSCHILDKLIER- CHIRURGIE INFO VOOR PATIËNTEN SCHILDKLIER- EN BIJSCHILDKLIER- CHIRURGIE INHOUD 01 Inleiding 4 02 De schildklier en bijschildklier 4 03 Waarom opereren? 5 04 Mogelijke operaties 6 05 Verloop van de operaties 7 06

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

Daghospitaal Pediatrie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Pediatrie

Daghospitaal Pediatrie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Pediatrie Daghospitaal Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Welkom op pediatrie In samenspraak met uw geneesheer hebt u afgesproken dat uw kind een behandeling zal ondergaan in het dagziekenhuis

Nadere informatie

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Dr. B. Molenaers Raadpleging mogelijk

Nadere informatie

De chirurgische dagkliniek kinderen

De chirurgische dagkliniek kinderen De chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De chirurgische dagkliniek bevindt zich op de 3 e Brugge-Oostende, campus Henri Serruys.. verdieping van het St. Jan De dienst

Nadere informatie

Vaatoperatie. Voor uw opname

Vaatoperatie. Voor uw opname Vaatoperatie Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten die een vaatoperatie zullen ondergaan. Om u voor te bereiden op wat komen gaat, schetsen wij hier een algemeen beeld van de gebeurtenissen rondom

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. dag. chirurgisch centrum. Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. dag. chirurgisch centrum. Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM INFORMATIE VOOR PATIËNTEN dag chirurgisch centrum U Z L E U V E N Galblaasoperatie IN HET CHIRURGISCH DAGCENTRUM 2 INHOUD INLEIDING....................................3 WAAROM DE GALBLAAS VERWIJDEREN?....................4

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek Beste ouder, Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een dagopname.

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

www.azstlucas.be > Laminectomie Dienst neurochirurgie

www.azstlucas.be > Laminectomie Dienst neurochirurgie www.azstlucas.be > Dienst neurochirurgie Uw verblijf in het ziekenhuis De dag voor de operatie U heeft waarschijnlijk al een spiertest of radiografisch onderzoek van de rug ondergaan (CT/NMR-scan, dikwijls

Nadere informatie

Schildklieroperatie. Strumectomie. Poli Chirurgie

Schildklieroperatie. Strumectomie. Poli Chirurgie 00 Schildklieroperatie Strumectomie Poli Chirurgie U wordt binnenkort geopereerd aan uw schildklier. In deze folder leest u meer over welke operaties mogelijk zijn en waarom ze nodig kunnen zijn. De schildklier

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Ingreep: AV fistel 5 4. Preoperatieve onderzoeken 5 5. Voorbereiding op de operatie 5 6. De operatie

Nadere informatie

E 437 cardiale heelkunde tel

E 437 cardiale heelkunde tel E 437 cardiale heelkunde tel. 016 34 43 70 informatie voor patiënten VOORSTELLING TEAM Medische staf cardiale heelkunde prof. dr. Bart Meyns prof. dr. Paul Herijgers prof. dr. Bart Meuris prof. dr. Filip

Nadere informatie

OPERATIE AAN DE BIJSCHILDKLIER PARATHYREOIDECTOMIE FRANCISCUS VLIETLAND

OPERATIE AAN DE BIJSCHILDKLIER PARATHYREOIDECTOMIE FRANCISCUS VLIETLAND OPERATIE AAN DE BIJSCHILDKLIER PARATHYREOIDECTOMIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over een operatie aan de bijschildklier. Het is goed u te realiseren dat voor u

Nadere informatie

I NFORMATIE VOOR PATIËNTEN HEELKUNDIGE BEHANDELING VERNAUWDE OF VERSTOPTE NIERSLAGADER OF SLAGADER VAN HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL

I NFORMATIE VOOR PATIËNTEN HEELKUNDIGE BEHANDELING VERNAUWDE OF VERSTOPTE NIERSLAGADER OF SLAGADER VAN HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN I NFORMATIE VOOR PATIËNTEN VERNAUWDE OF VERSTOPTE NIERSLAGADER OF SLAGADER VAN HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL HEELKUNDIGE BEHANDELING DIENST VAATHEELKUNDE 2 3 INLEIDING Welkom

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Plastische Chirurgie Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen in het Diaconessenhuis, omdat u een operatie zal ondergaan,

Nadere informatie

E 452 Neurochirurgie Tel

E 452 Neurochirurgie Tel E 452 Neurochirurgie Tel. 016 34 45 20 informatie voor patiënten Medische staf Prof. dr. Johan Van Loon, diensthoofd Prof. dr. Jan Goffin Prof. dr. Bart Depreitere Prof. dr. Steven De Vleeschouwer Dr.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e S c h i l d k l i e r o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een schildklieroperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE. - Patiëntinformatie -

PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE. - Patiëntinformatie - PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE - Patiëntinformatie - Geachte ouders, Binnenkort wordt uw kind opgenomen op de afdeling daghospitalisatie van de kinderafdeling van Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde. Deze afdeling

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

S t r u m e c t o m i e

S t r u m e c t o m i e S t r u m e c t o m i e Deze folder geeft u informatie over een strumectomie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Schildklieroperatie (strumectomie) bij kinderen

Schildklieroperatie (strumectomie) bij kinderen Schildklieroperatie (strumectomie) bij kinderen In overleg met de behandelend specialist is besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.

Nadere informatie

E 641 geriatrie Tel informatie voor patiënten

E 641 geriatrie Tel informatie voor patiënten E 641 geriatrie Tel. 016 34 64 10 informatie voor patiënten VOORSTELLING TEAM Artsen prof. dr. Evelien Gielen dr. Liesbeth Vander Weyden Hoofdverpleegkundige Raf Beneens Sociaal werkster Katrien Keppens

Nadere informatie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie Inleiding Uw gynaecoloog heeft beslist dat u een curettage nodig heeft. Een curettage is een ingreep waarbij er weefsel uit de

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Chirurgische dagkliniek kinderen

Chirurgische dagkliniek kinderen Chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling De chirurgische dagkliniek voor kinderen bevindt zich op de 1 e verdieping van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Henri Serruys. De dienst is open

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het algemeen dagziekenhuis (inwendige)

Patiënteninformatie. Welkom in het algemeen dagziekenhuis (inwendige) Patiënteninformatie Welkom in het algemeen dagziekenhuis (inwendige) 2 Inhoud Praktische informatie... 4 Inleiding... 4 Waar vindt u ons?... 4 Administratie bij uw opname... 5 Inschrijving... 5 Wat brengt

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

Schildklierchirurgie

Schildklierchirurgie Schildklierchirurgie - 1 - Deze folder heeft tot doel de procedure bij operatieve ingrepen aan de schildklier te beschrijven en te verduidelijken. Waarom moet de schildklier of een deel van de schildklier

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bronchoscopie

Patiënteninformatie. Bronchoscopie HHZH_INF_100.01(0215) Patiënteninformatie Bronchoscopie een hart voor zorg Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat er een bronchoscopie wordt uitgevoerd. Als aanvulling op de uitleg die

Nadere informatie

Welkom. in het kinderdagziekenhuis

Welkom. in het kinderdagziekenhuis Welkom in het kinderdagziekenhuis Beste ouders, Het kinderdagziekenhuis van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius heet u van harte welkom. Uw kind komt weldra naar het kinderdagziekenhuis voor een onderzoek,

Nadere informatie

E 660 en E 661 urologie. E 660 tel E 661 tel informatie voor patiënten

E 660 en E 661 urologie. E 660 tel E 661 tel informatie voor patiënten E 660 en E 661 urologie E 660 tel. 016 34 66 00 E 661 tel. 016 34 66 10 informatie voor patiënten VOORSTELLING TEAM Medische staf Prof. dr. Dirk De Ridder (diensthoofd) Prof. dr. Guy Bogaert Prof. dr.

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE

Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE Uw behandelend specialist heeft voor u een nucleair geneeskundig onderzoek aangevraagd. Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken bij dit onderzoek.

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

Radiografie (RX) informatie voor patiënten

Radiografie (RX) informatie voor patiënten Radiografie (RX) informatie voor patiënten 2 WAT IS EEN RADIOGRAFIE? Met een radiografie maken we beelden met behulp van röntgenstralen of RX-stralen. Wanneer RX-stralen door het menselijk lichaam gaan,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN

PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie