preek Marcus 3 Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "preek Marcus 3 Gemeente van Jezus Christus, gasten,"

Transcriptie

1 preek Marcus 3 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Ik herinner me nog dat toen ik klein was, dat ik op een gegeven moment hoorde van de zonde tegen de Heilige Geest. Als je die had gedaan, was er geen vergeving voor je. Dit heeft me nooit echt losgelaten. En ik heb er eens over nagedacht hoe dat komt. Het komt denk ik omdat de omschrijving op het eerste gezicht vaag is: zonde tegen de Heilige Geest. Als je niet precies weet wat dat is, dan weet je dus ook niet waar je voor moet oppassen. En geen vergeving, dat is nogal wat. Ik ken ook iemand die er een tijdlang van overtuigd is geweest dat hij die zonde had begaan. En dat er voor hem dus geen vergeving bestond. Hij had op een keer God en alles wat met de kerk te maken heeft, vervloekt. Een moment van woede. En sindsdien was hij er van overtuigd dat het voor hem te laat was. Hij sloot zich hoe langer hoe meer af van Gods genade. Stopte met bidden, ging nog wel naar de kerk maar de boodschap van het evangelie raakte hem niet. Het werd voor hem een soort noodlot: ik heb iets gedaan dat zo erg is, daar is geen vergeving voor. In Marcus 3 komen, net als dat vandaag zo is, drie soorten mensen voor. Twijfelaars (de grote massa), tegenstanders (de Farizeeën) en leerlingen. Hoe komt het, dat de één gelooft, terwijl anderen aan de zijlijn blijven staan. Of erger nog, bewust tegen Jezus kiezen. Hoe kan het, dat mensen zo verschillend reageren op het evangelie. Maar vooral: hoe ga je ermee om. Daar gaat de preek vanochtend over.

2 We lopen het hoofdstuk door in drie blokken en beginnen bij de eerste 6 verzen. Jezus gaat volgens zijn gewoonte naar de synagoge. In Kafarnaüm. Reken maar dat daar veel mensen geweest zijn. Er was ook een man, met een verschrompelde hand, maar zoals vaak het geval is bij de genezingen waarvan we tot nu toe hebben gelezen, gaat het hier niet speciaal om deze man. Het gaat om, vers 2 begint ermee ze. Dat zijn de Farizeeën. Marcus vertelt dat ze met één doel naar de synagoge gekomen waren. Om Jezus te kunnen aanklagen en om dáárvoor bewijs te verzamelen. Heel bewust. Maar wat gebeurt er. Jezus doorziet dit plan direct. Valt het je op dat Jezus eigenlijk nooit overvallen wordt door de gebeurtenissen van het moment? Jezus neemt zelf het initiatief: Hij zegt tegen de man met de verschrompelde hand: kom eens in het midden staan. En dan stelt Jezus die merkwaardige vraag. Aan de menigte. Hij vraagt aan de mensen: wat mag je op sabbat doen, goed of kwaad? Een leven redden of vernietigen? Als ik dat zo hier zou vragen, wat zou je dan zeggen? (Hand opsteken) Geen moeilijke vraag dus. Waarom zwijgen de mensen dan? Zijn ze verlegen? Ik denk het niet. De mensen zijn met stomheid geslagen omdat in één klap voor iedereen duidelijk is wat hier gebeurt. Ik zal uitleggen wat ik bedoel. De Farizeeën zijn speciaal gekomen om bewijs tegen Jezus te verzamelen. Om te kijken of Hij op sabbat iemand zou genezen. Mag dat niet dan? Volgens Rabbijns recht mocht je alleen als iemands leven in gevaar was de sabbatsregels omzeilen. Maarja, een verschrompelde hand, dat is bepaald geen 112 moment. Wat gebeurt er? Waarom zijn de mensen stil?

3 Jezus houdt de Farizeeën, terwijl iedereen erbij staat een pijnlijke spiegel voor. Kijk eens, zegt Jezus, waar de Farizeeën mee bezig zijn. Zij vallen over een genezing op sabbat. Terwijl zij bezig zijn met het voorbereiden van een moord. Jullie vragen wat ik doe? Maar ik vraag jullie: waar zijn jullie mee bezig? Jezus legt bloot wat er van binnen gebeurt. En het is iedereen duidelijk. De mensen zwijgen. En de Farizeeën. Wat gebeurt er met hen in deze pijnlijke situatie? Vallen ze op de knieën? Slaan ze zich op de borst? Nu zien we, dat U de Messias bent. Heb medelijden met ons, omdat we zo hardleers zijn. Zo koppig. We verdienen het niet, maar alstublieft, vergeef ons. Nee. De Farizeeën verlieten de synagoge en gaan meteen met de Herodianen de machthebbers overleggen hoe ze Hem uit de weg zouden kunnen ruimen. Zij laten zich niet corrigeren. Omdat ze hun keuze al gemaakt hebben. Tegen Jezus. Zij kunnen alleen nog maar de beweging naar buiten maken. Ze verdwijnen. Letterlijk, uit het verhaal van Marcus 3. Toch staan, stonden moet ik zeggen, zij op dat moment nog voor een keus. Hun levensbestemming was geen noodlot. Het is veelzeggend het je daar wel eens over nagedacht dat Jezus ook Judas geroepen heeft. Geroepen en verdragen in het midden van de leerlingen. God weet alles en Jezus wordt nooit verrast door mensen. God geeft aan sommigen het geloof geeft en anderen laat in hun keuze tegen Hem, waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn (let op hoe genuanceerd de belijdenissen van de kerk hierover spreken). Maar vanuit ons perspectief betekent dit: God roept je. Of je er wel of niet bij hoort is geen noodlot: geen film die alleen maar zoals die is opgenomen afgespeeld kan worden. Ja, als je gelooft mag je zeker weten dat je erbij hoort. Daar komen we straks nog op. Maar als je twijfelt, blijft

4 God roepen. God roept mensen voortdurend op het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid. Zelfs Judas stond voor de keus. Je ziet in Marcus 3, dat het evangelie zich ook verbreidt. We zetten een volgende stap in de tekst. Jezus wijkt noodgedwongen uit. Let erop dat nu niet alleen mensen uit Galilea Hem volgen, maar mensen uit heel Israël. Er gaat een nieuwe fase in. Jezus stelt 12 van zijn leerlingen speciaal aan als apostel om het goede nieuws bekend te maken. Net als de 12 zonen van Jakob, uit wie het oude volk Israël voortkwam. Zo groeit Gods volk - het vernieuwde Israël nu geestelijk uit de verkondiging van de boodschap van Jezus Christus door de 12 apostelen. We hebben net stilgestaan bij Jezus tegenstanders, die inmiddels van het toneel verdwenen zijn. Laten we eens stilstaan bij die andere groep. De leerlingen van Jezus. Ik zei net dat ongeloof geen noodlot is. Dat je daarbij niet stil kunt blijven zitten. Let erop dat als je leerling van Jezus bent, dat dat ook niet betekent dat je stil kunt zitten. Zij worden geroepen om van Jezus te getuigen. Heb je belijdenis gedaan, zit je in de kerk als leerling van Jezus, dan is dat je opdracht. Het goede nieuws moet verder. Dát is de reden dat je erbij mag horen. Jij, u, en jij. Ik ben niet de enige, die hoort te preken in de kerk. Het evangelie verder vertellen. Dat is geen hobbyactiviteit van een paar mensen die Jezus maar toevallig uitkiest. Daar is de boodschap veel te ernstig voor. Die boodschap moet verder, ook vandaag. Lees het Kerknieuws, en denk goed na over de oproep die zij doen om jou toe te rusten het evangelie ook in je eigen leven verder te vertellen. Niet dat wij mensen kunnen trekken en kiezen, dat doet God. Wij mogen en moeten wel getuigen. Die opdracht is niet vrijblijvend. Die is veel te mooi om binnen de muren van de Kruiskerk te blijven.

5 De 12 apostelen, voor de andere leerlingen gold dat niet in het bijzonder, krijgen de macht om demonen uit te drijven. Als teken van de boodschap van verzoening. Maar we moeten geen valse tegenstelling maken tussen de boodschap toen en de boodschap nu. Wat is het verkondigen van de boodschap van verzoening anders, dan het verjagen van onreine geesten. Wat is evangelisatie anders dan getuigen van de soevereine macht van God over alle terreinen van het leven. Wij zijn niet speciaal aangesteld met deze macht. Wij moeten daar ook niet ook gefocust zijn. Het gaat om geloof. maar als je gelooft in het wonder van verzoening tussen de Heilige God en onreine mensen, dan kijk je niet op van een wonder meer of minder, zou ik zeggen. Jezus is bezig een nieuw volk te verzamelen. In Marcus 3 zien we, dat Jezus bezoekers trekt uit heel Israël. Maar niet iedereen hoort erbij. Er zijn mensen die komen uit nieuwsgierigheid, maar die niet blijven. Dat zijn de twijfelaars. Het volk dat komt is nog geen gemeente, die blijft. Er zijn ook vandaag mensen die komen, en die gaan. Wees daar niet verbaasd over. We gaan verder en kijken naar het laatste blok. Wanneer Jezus teruggaat naar Kafarnaüm denken de mensen dat Hij gek aan worden was. Dat Hij zij verstand had verloren. De Farizeeën zijn uit beeld, maar nu verschijnen ineens de Schriftgeleerden uit Jeruzalem. Ze zijn er als de kippen bij om dat vermoeden theologisch te onderbouwen, te bevestigen: Ja, inderdaad, het is Beëlzebul. Dankzij de vorst van de demonen kan Hij demonen uitdrijven. Maar Jezus geeft weer antwoord door een tegenvraag waarmee hij hun intenties blootlegt. Denken jullie dat ik bezeten ben door de duivel? Dat ik bezield wordt door Beëlzebul? Wat zijn jullie hardleers en ongelovig. Ik drijf onreine geesten uit. Zou een duivel dat doen? Is satan tegen zichzelf in opstand gekomen? Ik ben bezig van satan te stelen, te roven: mensen die bezeten zijn, ziek, die maak ik beter.

6 Dat kan toch alleen, als ik tegen de duivel vecht? Als ik de sterkere, dat is satan zelf vastgebonden heb? Het is duidelijk aan wiens kant ik sta, zegt Jezus tegen de Schriftgeleerden. Maar aan wiens kant staan jullie eigenlijk? Jezus waarschuwt de Schriftgeleerden: wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbaar vergrijp. Lastertaal spreken tegen de Heilige Geest, dat is dus concreet in Marcus 3: Jezus ervan beschuldigen bezield te worden door Beëlzebul. Bewust tegen Jezus kiezen. Hem lasteren. Jezus waarschuwt hier niet de twijfelaars. Maar de Schriftgeleerden. Zijn wij daarmee af van de waarschuwing voor de zonde tegen de Heilige Geest? Zouden er mensen die bewust tegen Jezus kiezen, in de kerk zitten? Misschien is het goed om te bedenken dat de Schriftgeleerden vooraanstaande mensen waren in de kerk van toen. Naar de kerk gaan en tegen Jezus kiezen, dat kan. Paulus waarschuwt, vaak aangehaald in verband met het Heilige Avondmaal, 1 Korintiërs 11 leden van de gemeente van Korinte niet op onwaardige wijze van het brood te eten en uit de beker van te drinken, want zo iemand, schrijft Paulus, maakt zich schuldig tegenover het lichaam en het bloed van de Heer. Dat is een boodschap die niet gaat over outsiders maar over insiders. En die niet alleen gaat over hoe je avondmaal moet vieren. Maar hoe je met elkaar omgaat, met de kerk. Onwaardig met elkaar omgaan. Je eigen gelijk zoeken. Op zoek gaan naar bewijs dat er iets mis is, in de kerk. Zoals de Farizeeën dat deden tegen Jezus. Natuurlijk kan er iets mis zijn in de kerk of met de kerk. Maar het gaat om de instelling, de houding waarmee je in de kerk zit. Je houding tegenover het lichaam van Christus. Want de kerk is niet zomaar een club. Maar de plaats waar Christus woont, door de verkondiging van het Woord. Zijn lichaam.

7 Laten we er is even vanuit gaan dat je een twijfelaar bent. Zoals heel veel mensen in Marcus 3. Wat moet je dan? Mooi, hier in de kerk. Maar is dit het? Vergeving, eeuwig leven. Haast te mooi om waar te zijn. Is het ook voor mij? Misschien denk je: ik ben daar eigenlijk, trouwens net als veel mensen die ik om me heen zie in de kerk, veel te gewoon voor. Dubbel. Schijnheilig. Nietperfect. Het kan goed zijn dat je twijfelt. Of het ook wat voor jou is. Dat je de beslissing om echt deel uit te gaan maken, voor je uitschuift. Of dat je wel belijdenis hebt gedaan, maar weer opnieuw bent gaan twijfelen. Als je twijfelt, kijk dan naar wat er gebeurt aan het slot van hoofdstuk 3. Het nieuws dat Jezus moeder en broers zijn gekomen gaat, terwijl Jezus vanuit Kafarnaüm de mensen toespreekt, als een lopend vuurtje door de menigte. Maar dan richt Jezus zich de menigte. Wie is mijn familie? En dan zegt Jezus niet: die wel en die niet. Hij zegt: jullie zijn het. En hij maakt het concreet: wie de wil God doet, is mijn broer en zus en moeder. Jezus zegt niet, dat Hij met zijn moeder en broers niets te maken heeft. Ook zij mogen, als ze in Hem geloven en de wil van God doen, bij Jezus horen. Maar dan niet via Jozef. Maar via Jezus. Wat moet je er eigenlijk voor doen, om van een twijfelaar een leerling te worden? En is het niet makkelijker, om van twijfelaar tegenstander te worden en moet ik daarom niet alsnog bang zijn voor die ene zonde, waarvoor geen vergeving is, de zonde tegen de Heilige Geest? Laten we, voor een antwoord op deze vraag tot slot nog eens terugkijken naar die man, uit de eerste zes verzen. Die man met de verschrompelde hand. Van die man weten we niks, behalve dan dat hij een hand had die niet goed werkte. Er staat niet dat hij om vergeving vroeg. Er staat niet waarom hij daar was. Er staat niet, dat hij Jezus volgde.

8 Hoe wordt je van een twijfelaar een gelovige? Misschien denk je, door mijn leven aan te passen totdat ik goed genoeg ben om bij God te horen. Misschien denk je: door God te bidden om geloof en om vergeving. Maar wat doet de man met die verschrompelde hand? Niets. Van zijn leven weten we niets! Hij vroeg niets! En toch werd hij genezen. Hij hoefde alleen maar op de stem van Jezus -- zijn hand, zijn verschrompelde hand in die van Jezus te leggen. Geloof! Dat is niet: wacht totdat je goed genoeg bent. Dat is niet: wacht totdat jij de moed kunt opbrengen om God te vragen, te bidden, naar Hem toe te stappen. Geloof! Dat is: gehoorzaam Jezus. Steek de hand die je uit eigen beweging niet eens uit kunt steken, uit en leg hem in die van Jezus. Eén waarschuwing: wacht niet tot het te laat is. Misschien denk je, ik ben niet goed genoeg. Of ik pas niet bij de club. Of ik heb iets heel ergs gedaan. Let dan op vers 28. De nadruk ligt op de vergaande en ongelofelijke boodschap van vers 28 die ingeleid wordt door die plechtige verzekering van Jezus zelf: Ik verzeker u: alle wandaden en godslasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven Letterlijk staat het er nog sterker. Er staat: zullen de mensen worden vergeven Heb je God ooit de rug toegekeerd? Zijn er zonden uit je jeugd, die je achtervolgen in je dromen? Seksuele zonden, verslavingen? Heb je God vervloekt? Zijn er zonden waar je nu mee vecht. Ze zullen worden vergeven. Het zál gebeuren. Als je je verschrompelde hand in die van Jezus legt. Voor het eerst of weer opnieuw. In Jezus naam. [amen]

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We volgen in de preek de tekst en we maken zo gaandeweg de balans op van wat we hebben

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

WORLDWIDE BROTHERHOOD

WORLDWIDE BROTHERHOOD Ambassadors of a WORLDWIDE BROTHERHOOD LECTIO / LEZING: (MARKUS 2, 1-12) MEDITATIE 5: GENEZING VAN DE LAMME 1 Toen Jezus enige dagen later in Kafarnaum was teruggekeerd en men hoorde dat Hij thuis was,

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

De Bijbel Open (09-03)

De Bijbel Open (09-03) 1 De Bijbel Open 2013 10 (09-03) Vanmorgen openen we de bijbel bij een gedeelte waarin het gaat over de zonde van de lastering van de Heilige Geest. Daarover lezen we in Lukas 12. Daar staat van die lastering

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Preek over Marcus 5 vers 1 tot 20. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over Marcus 5 vers 1 tot 20. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Marcus 5 vers 1 tot 20 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen door te vertellen welke oproep ik in de preek van vanochtend ga doen. Wij,

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen.

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen. Paulus en Korinte Apostel en gemeente in gesprek Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI 2015 Overzicht college 1. Paulus en Korinte 2. Apostel en gemeente in gesprek 3. En wij? 1. Paulus en Korinte a. Bestemming:

Nadere informatie

Ik heb nog een appeltje te schillen met drie jongens uit de bovenbouw van de basisschool. Of een appeltje, ik kan beter zeggen een sneeuwbal.

Ik heb nog een appeltje te schillen met drie jongens uit de bovenbouw van de basisschool. Of een appeltje, ik kan beter zeggen een sneeuwbal. Preek en avondmaalsoverdenkingen bij Marcus 2 Marcus 2 vers 1 tot 12 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Ik heb nog een appeltje te schillen met drie jongens uit de bovenbouw van de basisschool. Of een

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Sunday 29 January 12 EUSTACE (EUSTAAS)

Sunday 29 January 12 EUSTACE (EUSTAAS) EUSTACE (EUSTAAS) I I Volg mij, Levi, we gaan mensen vrij zetten. Jezus Marcus 2:13-17 Jezus vertrok en ging weer naar het meer. Een grote mensenmenigte kwam naar hem toe, en hij onderwees hen. Toen

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Tongentaal. Wat moet ik daarmee?!

Tongentaal. Wat moet ik daarmee?! Tongentaal Wat moet ik daarmee?! Tongentaal Raar, onbekend, eng, niet echt, niet meer nodig, evangelisch... Wat is tongentaal? Voor wie is het bedoeld? Hoe moet je ermee omgaan? Wat moet ik ermee? Voor

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 150A: 1, 2 en 4

Wij zingen voor de dienst: Lied 150A: 1, 2 en 4 Wij zingen voor de dienst: Lied 150A: 1, 2 en 4 Wij zingen als Intochtslied: Lied 116: 1, 3, 5 en 8 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 1010: 1 en 2 Kyrie gebed Wij zingen: Lied 868:

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Weet je wel hoeveel God van je houdt? Het evangelie, het optreden van Jezus, laat ons dat steeds weer opnieuw zien. Een paar weken geleden zijn we begonnen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd

Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Eigenlijk vind ik wat er gebeurt in Jona ongelofelijk. Ongemakkelijk,

Nadere informatie

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek Preek Gemeente van Christus, We hebben er in het Nederlands een uitdrukking voor. Met een mond vol tanden staan. Ken je dat gevoel? Dat kan je op de gekste momenten gebeuren natuurlijk. Iemand maakt een

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Zondag 7 juni - Van je familie moet je het hebben?

Zondag 7 juni - Van je familie moet je het hebben? Zondag 7 juni - Van je familie moet je het hebben? Bij Marcus3 : 20-35 Van je familie moet je het maar hebben. Zo kunnen we het evangelie van vandaag kort en bondig samenvatten. Jezus zorgt met zijn optreden

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : mw. F. Tuinenga : dhr. J. van der Leij : dhr. P. de Jong Lied voor de dienst: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied voor de dienst:

Nadere informatie

Ouderling v. dienst. : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer. Welkom in de Menorah

Ouderling v. dienst. : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer. Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : Ds. E. van Gulik : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer : dhr. H. Dorsman Welkom in de Menorah Lied voor de dienst: Lied 8b (NLB) Lied voor de dienst: Lied

Nadere informatie

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST.

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. In de loop van jaren vroegen mensen ons regelmatig iets over dit onderwerp, tevens ontvangen we nog vaak e-mails van mensen die ons om uitleg vragen. Soms heeft men er

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Voor 16 jaar en ouder! Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28, vraag en antwoord 75,76 en 77. Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

gehoorzaamheid volbreng tot de dood, de dood aan het kruis. Ik, Die Mij als Lam zal geven in plaats van zondaren. Ik ben het Brood des Levens. Brood.

gehoorzaamheid volbreng tot de dood, de dood aan het kruis. Ik, Die Mij als Lam zal geven in plaats van zondaren. Ik ben het Brood des Levens. Brood. Johannes 6:37 Al wat Mij de Vader geeft, zal tot Mij komen. En die tot Mij komt, zal Ik geenszins uitwerpen. 1 komen (de zondaar) 2 geven (de Vader) 3 nemen (de Zoon) Gemeente, Tot Jezus komen. Daar gaat

Nadere informatie

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf?

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Zondag 27 Zondag 27 gaat over gedoopte kinderen Lees de tekst van Zondag 27 Vraag 72 : Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Antw : Neen het; want alleen het bloed van Christus

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Geliefde mannen,

Inhoudsopgave. Geliefde mannen, Geliefde mannen, De mannenconferentie van 2014 staat voor de deur. En het gekozen thema roept bij mij gelijk vragen op en bij jullie wellicht ook. Heb ik wel hart voor Koning Jezus?, Is Hij wel de Koning

Nadere informatie