QuaWonen Huurder. H Zie ook: ZAV-beleid.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "QuaWonen Huurder. H Zie ook: ZAV-beleid."

Transcriptie

1 UAWONEN ONDEROUDS ABC uawonen uurder Algemeen Onderhoud en reparaties in of aan woning, als gevolg van slijtage door normaal gebruik, ouderdom, verzakking of bouwfouten. Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning, moedwillige vernieling of onjuist gebruik door de huurder. et op eerste aanwijzing in oorspronkelijke staat terugbrengen van niet goedgekeurde woningaanpassingen of verbouwingen. et onderhouden, herstellen, vervangen en eventueel verwijderen van door de huurder aangebrachte voorzieningen. et verhelpen van storingen en gebreken veroorzaakt door voorzieningen en/of veranderingen, die door de huurder zelf zijn aangebracht. et onderhouden, herstellen, vervangen en eventueel verwijderen van voorzieningen waarvoor de huurder zich bij aanvang van de huur verantwoordelijk heeft gesteld. Zie ook: ZAV-beleid. Zie ook: ZAV-beleid. A Aanrecht Zie keuken Aanpassingen gehandicapten Deuropeners, trapliften, douchezitje, verhoogd toilet, beugels, verbouwing en dergelijke. (mengkranen met één hendel en thermostaatmengkranen voor eigen rekening). Afvoeren Reparatie van dakafvoeren en goten Schoonhouden van dak-/balkonafvoeren en goten van niet gestapelde en ééngezinswoningen. Schoonmaken en schoonhouden van goten, dakafvoeren en regenpijpen van flatportiek- en gestapelde woningen. Voor zover dit wordt gefinancierd via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

2 Ontstoppen van alle afvoeren, zoals die van douche, toilet, wastafel en keuken. et vernieuwen van sifons c.q. leidingen die stuk zijn gegaan door ondeskundige behandeling of door gebruik van bijtende middelen zoals caustic soda en dergelijke. Zie ook riolering. Afzuigkap Onderhouden, repareren en schoonhouden van door huurder aangebrachte afzuigkappen. Antenne Aansluiting Centrale Antenne Inrichting (CAI), snoer en contactdoos. Plaatsing, onderhoud, verzekering, schade, etc van aangebrachte schotelantennes en buitenantennes (27 MC) Gevolgschades veroorzaakt door of vanwege de geplaatste antennes B Bad Zie sanitair Balkons Onderhoud en reparatie. Balkonschermen en Schoonhouden. balustrades Beglazing Lekke dubbele beglazing, vocht er tussen, isolatie verlies Vervangen van beschadigde of gebroken (dubbele) ruiten in gevels Vervangen van beschadigde of gebroken ruiten in de woning Repareren van zelf aangebrachte ruiten van sierglas, glas in lood, gekleurd glas en dergelijke. Voorwaarde dat haar- en zeepresten regelmatig worden verwijderd; oordeel van de ter plekke aanwezige onderhoudsmedewerker is bindend. Bij een aantal complexen van oud PWS onderhoudt W de afzuigkap. Contact opnemen met kabelexploitant. Voor het plaatsen van deze antenne is schriftelijke toestemming van uawonen vereist. Zie ZAV-beleid. Tenzij een glasverzekering bij uawonen is afgesloten. Direct contact opnemen met J. van Wijnen. Tenzij een glasverzekering bij uawonen is afgesloten. Direct contact opnemen met J. van Wijnen. Behang Aanbrengen en verwijderen van behang Bel erstellen van een individuele installatie, zoals drukknop en schel/zoemer. Beltransformator Geldt voor de standaard transformator. Onderhoud en reparatie van bel en belinstallatie bij gemeenschappelijk gebruik, Behoudens ondeugdelijke montage van de huistelefoon door de huurder. inclusief huistelefoon, intercominstallatie en bellentableau. Bergingsgangen Onderhoud Beplanting Zie tuinen. Bestrating bij woning Onderhouden, herstellen, ophogen en bij de woning vernieuwen van paden of terrassen. Zie voor verkrijgen van zand en/of grond Tuinen.

3 erbestraten en ophogen van paden en terrassen tot een maximum van de oorspronkelijk aanwezige verharding in de oorspronkelijke verhardingssoort. Indien er algehele ophoging plaats vindt van de gemeentelijke eigendommen. Mits de tuin geheel vrij is van alle niet bij het gehuurde behorende zaken en mits als gevolg van ophoging door gemeente en/of uawonen de waterhuishouding in gevaar komt. Deze werkzaamheden worden in overleg met de bewoners afgesproken. Tenzij verwijtbaar aan verhuurder. Ophogen en repareren van zelfaangebrachte bestrating. erstellen van bestrating bij ernstige Tot 1 meter vanaf de gevel. verzakking als gevolg van een gebroken riolering of hemelwaterafvoer en bij calamiteiten Onderhoud van door verhuurder aangebrachte stoepen bij voor- en achterdeur. (opgehangen aan de fundering) Bestrating Geheel ophogen en heraanleggen van gemeenschappelijk gemeenschappelijke paden en bestrating. Plaatselijk herstellen van gemeenschappelijke paden en bestrating. Beton- Reparatie aan loszittend beton- Vervangen door stucwerk o.i.d. erstel van schade aan beton- als gevolg van gaten boren, aanbrengen van pluggen, ondeskundig gebruik e.d. door of namens huurder. Betonwerk Onderhoud en reparatie. Bevriezing Zie ook waterleiding. Reparatie van gesprongen leidingen als gevolg van nalatigheid van huurder. Binnendeuren Zie deuren. Boiler Zie warmwaterinstallatie. Bomen en struiken Zie tuinen. Brandmelders Totale onderhoud en werking Vervangen van batterijen door huurder. Brandschade Brandschade aan opstallen eigendom uawonen Brandschade inboedel en ZAV eigendom DENK AAN INBOEDELVERZEKERING. bewoner Brandschade inboedel als gevolgschade (derden) Briefkast, brievenbus erstel en onderhoud van briefplaat erstel en onderhoud van briefkasten in portiek en gemeenschappelijke ruimten Buitendeur Zie deuren. Buitentrap Onderhoud en reparatie. Buitenverlichting Installaties bijv. verlichting op galerijen, gemeenschappelijke traphuizen, portieken, gangen en entreeruimten: Vervangen van en onderhoud aan lampen en armaturen van buitenverlichting aangebracht door uawonen in het kader van het Politie et vervangen van de bolletjes en het schoonhouden van de sensor is voor rekening van de huurder. Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) C Centrale antenne Zie antenne Centrale verw. en Algemeen onderhoud, keuring, reparaties, combi warmwater. opheffen van storing bij normaal gebruik. Schade als gevolg van verkeerde bediening, bevriezing e.d., inclusief gevolgschade. Storing als gevolg van nalatigheid van de huurder. Storing als gevolg van het door de huurder niet opvolgen van instructies in de gebruiksaanwijzing. Instructie, aansteken, bijvullen en Niet van toepassing bij blokverwarming. ontluchten. Onderhouden en/of vervangen van vulslang, Niet van toepassing bij blokverwarming. wartels, vul- en ontluchtingssleutels. Schilderen van radiatoren en leidingen.

4 Closet D Dak Dakgoot Dakraam, dakkapel Deurbel Deuren Deurkruk Deuropener Onderhouden van verroeste radiatoren. Lekke doorgeroeste radiatoren vervangen. Onderhoud en reparatie van dakconstructie, dakbedekking en dakisolatie (indien standaard aanwezig) Reparaties aan het dak als gevolg van het betreden van het dak door bewoner(s). Zie afvoeren. Onderhoud en vervanging van dakramen en dakkapellen. Onderhoud en vervanging van door huurder aangebrachte dakramen en dakkapellen. Zie bel. Schilderen en repareren van geveldeuren aan de buitenzijde. Schilderwerk van deuren in woning. Vervangen van deuren bij normaal gebruik, bijv. houtrot of slijtage Vervangen of onderhouden van uitgewaaide van deuren. Repareren van niet sluitende deur of wanneer kier in sluitzijde groter is dan 8 mm. erstel/vervangen deur na openbreken door politie i.v.m. levensbedreigende situatie huurder. erstel/vervangen deur na inval politie; bijv. bij vermoedens van een wietplantage. Zie ook hang- en sluitwerk. Onderhoud en reparatie van elektrische deuropeners. Dorpels Onderhoud van buitendorpels. Onderhoud van binnendorpels. Douche E Elektraleidingen Onderhoud van elektraleidingen buiten de woning. Onderhoud van elektraleidingen, bedrading en aarding binnen de woning. Elektrische Zie deuropener. deuropener Elektrische Onderhoud en reparatie van de elektrische installaties installatie met groepenkast, bedrading en aarding. Reparaties van gebreken aan de installatie die zijn ontstaan door ondeskundige aanpassingen door de huurder en/of overbelasting van de installatie. Aansluitingen van armaturen en toestellen. Onderhoud en reparatie van schakelaars, en wandcontactdozen. Erfafscheidingen Onderhoud van bij de woning behorende erfafscheidingen (ook op dakterrassen), behorend bij het gehuurde. Plaatsing, onderhoud en/of wijziging van erfafscheidingen. F Filters Zie ventilatie. Fontein Fundering Onderhoud en herstel van funderingen. G Galerij Onderhoud en reparatie. Schoonhouden. Garage Reparatie aan vloer, wanden en dak. Zie ZAV-beleid. Wordt planmatig uitgevoerd. Mits behorend bij het gehuurde. et vervangen van de zekeringen is voor de huurder. Doe dit vooral in goed overleg met uw buren. Informeer ook naar gemeentelijke regelgeving. Mogelijk uitvoering via verhuurder, kosten via servicekosten aan huurder doorberekend.

5 Reparatie aan draai- en kantelsysteem/deur. Gaskraan Gaskraan in de keuken t.b.v. eigen gastoestel; reparatie of vervanging. Gasleidingen Onderhoud en reparatie aan gasleidingen. Onderhoud en reparatie van door de bewoner zelf aangebrachte binnengasleiding(en). Zie voor voorwaarden: ZAV beleid uawonen! Gastoestellen Onderhoud en reparatie van gastoestellen inclusief bijbehorende toestelhoofdkranen en Denk aan regelmatige controle door een erkend bedrijf van gas- en gevelkachels. de benodigde veiligheidsslangen (bijvoorbeeld kooktoestellen, gevelkachels, gaskachels). Geiser Zie warmwaterinstallatie. Via energiebedrijf. Gevel Onderhoud aan de buitengevels zoals schilderwerk, herstel van rothout, metsel- en voegwerk. Glas Zie beglazing. Gootsteen Zie afvoeren. Goten Zie afvoeren. Groenvoorziening Zie tuinen. Grond Zie tuinen. ang- en sluitwerk Aanbrengen van extra sluitwerk of vervanging hiervan. Vernieuwen van zoekgeraakte sleutels. Onderhoud en reparatie van hang- en sluitwerk van binnendeuren en vaste kastdeuren. Service geldt onder voorwaarde dat hang- en sluitwerk standaard behoort bij het gehuurde. Onderhoud aan alle toegangssloten tot de woning zoals de voordeur- en achterdeursloten, balkondeurslot. Vervanging bij verval en ouderdom van voornoemde sloten. et repareren of vernieuwen van zich in de woning bevindende accessoires zoals bijvoorbeeld afdekplaatjes (rozetten), deurveren plankendragers, stootdoppen, handgrepen en dergelijke. Sleutels en naamplaatjes. Onderhoud of vervanging van versleten Tenzij zelf aangebracht. tochtprofielen of tochtstrippen. Slot uitboren en vervangen door buitensluiting (sleutel in de woning achtergelaten) emelwaterafvoer Zie afvoeren. uistelefoon Zie bel. I Intercom Zie bel. Inbraak erstelkosten aan de woning en berging. Mits proces-verbaal is overlegd aan uawonen. Bij de politie een proces-verbaal op laten Afgegeven bij opgeven reparaties. maken. K Kasten (vast) Zie ook deuren, kozijnen en hang- en sluitwerk. Kasten (losstaand) Reparatie, onderhoud en vervanging. Losse kasten zijn in eigendom aan de huurder overgedragen, daarom niet meer in onderhoud bij verhuurder. Keuken Reparatie en vervanging van bovenkastjes, keukenblok en aanrechtblad ten gevolge van slijtage en/of verval bij normaal gebruik: GELDT VOOR DE STANDAARD KEUKEN. Voor uitbreidingen aan de keuken, aangeschaft via het keukenprogramma van uawonen geldt: Onderhoud (dus niet vervanging) aan uitbreidingen voor rekening W. Dit geldt niet voor inbouwapparatuur e.d. Zie ZAV-beleid. Scharnieren, sluitingen, deurtjes bijstellen en smeren, tegelstrips, ladegeleiders, handgrepen onderhouden en herstellen. Onderhoud door vochtinwerking van lekkages die de huurder niet tijdig heeft gemeld. Zie Service geldt uitsluitend voor onderdelen die standaard behoren bij de woning.

6 ook afvoeren. Kitvoegen Repareren en vernieuwen. Schimmelvorming Oorzaak verhelpen/voorkomen door voldoende te ventileren om het overtollige condensvocht uit de ruimte af te voeren. Kooktoestellen Zie gastoestellen. Kozijnen (binnen) Kleine reparaties en schilderen van kozijnen, ramen en deuren in de woning. Kleine reparaties en schilderen van gevelkozijnen aan binnenzijde van de woning. Kozijnen (buiten) Repareren en schilderen van kozijnen, ramen en deuren aan de buitenzijde. Kranen Klein onderhoud en vervanging van rozetten, leertjes en knoppen. Krimpscheuren Zie plafonds, wand, stuc- en tegelwerk. Kruipruimte et toegankelijk houden van de kruipruimte. Vloerluik vrij houden. Kruipruimteluik Zie vloeren. L Lekkage Reparatie daklekkage. erstel waterschade aan inboedel (ook via DENK AAN INBOEDEL-VERZEKERING derden) Leuningen Onderhoud en reparatie van leuningen en leuningdragers in de woning. Liften Onderhoud, reparaties, keuringen, liftstoringen. Lucht- en ventilatieroosters Onderhoud en herstel van lucht- en ventilatieroosters en vervanging ten gevolge Service geldt niet voor dagelijkse schoonhoudwerkzaamheden. van slijtage. M Mechanische Zie ventilatie. ventilatie Metselwerk Onderhoud en reparatie van buitenmetselwerk. Muren Zie wanden. N Naamplaatjes Nummerplaatjes Aanschaffen, plaatsen, onderhouden en verwijderen van naamplaatjes bij ééngezinswoningen en enkele gestapelde bouw Aanschaffen, plaatsen en onderhouden van individuele nummerborden bij belbord, briefkast, voordeur, garagedeur en berging. Bij diverse portiek- en flatwoningen zal levering door uawonen worden verzorgd, voor rekening van de nieuwe huurder. O Ongedierte Bestrijding van ongedierte. Dit zijn: wespen (inpandig en in de spouw), kakkerlakken, muizen bij appartementencomplexen. Ontluchten Zie centrale verwarming. Ontsmetten et zodanig reinigen van de woning dat deze in een aanvaardbare hygiënische staat verkeert. Ontstoppen Zie afvoeren. Open haard Onderhoud, reparatie en vervanging van open haarden. Voor voorwaarden plaatsing: zie ZAVbeleid uawonen!! Ophoging Zie bestrating, tuinen. P Paden Zie bestrating. Pannen Zie dakpannen en dak. Parket en plavuizen Onderhoud, reparatie en vervanging van parket- en plavuizenvloeren. Bij gestapelde bouw zijn plavuizen niet toegestaan. Zie ZAV-beleid. Plafonds Onderhoud en reparatie van plafonds in gemeenschappelijke ruimten. Onderhoud en reparatie van plafondconstructies, onder andere loslatende gipsplaten en loslatend stucwerk, waardoor een ongelijk plafond ontstaat. Reparaties aan plafonds door bijvoorbeeld

7 beschadiging, gaten, pluggen, kleine krimpscheurtjes en dergelijke, veroorzaakt door of door toedoen van de huurder. Schilderen en/of sauzen van plafonds. Planchet Vervangen bij beschadigingen. Plavuizen Zie parket. Plakplaatjes / stickers Bij het verlaten van de woning dienen alle stickers en plakplaatjes afdoende te worden verwijderd, met uitzondering van stickers aangebracht door installateurs. Plinten Onderhoud en reparatie van plinten. R Radiatoren Zie centrale verwarming. Ramen Aan buitenzijde gevelramen schilderen, vervangen en/of repareren. Aan binnenzijde gevelramen schilderen, alsmede schilderwerk aan overige ramen binnen de woning. erstel na uitwaaien van ramen, dakramen, ramen van dakkapellen en dergelijke. erstel na uitwaaien kunststof dakramen Tenzij aantoonbaar ontstaan door nalatigheid van huurder. Reparaties bij kieren van ramen groter dan 6 mm in de sluitzijde. Regenpijp Zie afvoeren. Riolering Onderhouden, repareren en vernieuwen van riolering, putten en dergelijke. et ontstoppen van balkondoorvoeren, hemelwaterafvoeren en het gehele rioleringssysteem van toilet, wastafels, aanrecht, douche, bad tot aan de hoofdriolering in de straat. Schoonhouden van putjes, sifons, roosters, balkondoorvoeren en dergelijke. Zie ook afvoeren. Rookkanalen Zie schoorstenen. Roosters Zie lucht- en ventilatieroosters. S Sanitair Vervanging van sanitaire toestellen zoals wastafels, fonteintjes, stortbakken, toiletpotten en sanitairtoebehoren (in geval van slijtage, verval en ouderdom bij normaal gebruik). Vervanging van spiegels, klemmen, planchetten, dragers, spatschermen, kettingen, plugstoppen, zeepbakjes en toiletrolhouders (in geval van slijtage, verval, ouderdom bij normaal gebruik). Vervanging van vlotterkraan, vlotter, valpijp en hoekstopkraan. Bij normaal gebruik. Vervangen van trekker, toiletsok en toiletbril (in geval van slijtage, verval, ouderdom bij normaal gebruik). Vervangen van kranen i.v.m. slijtage. Onderhoud en dagelijkse reparaties van sanitair zoals wastafels, fonteintjes, stortbakken, toiletpotten, lavet en sanitairtoebehoren. Onderhoud, herstelwerkzaamheden aan handdouche, doucheslang, opsteekhaak en doucheglijstang. Sauswerk Sauzen en/of schilderen van plafonds en wanden. Schakelaars Zie elektrische installatie. Scharnieren en sloten Zie hang- en sluitwerk. Schilderwerk Al het schilderwerk binnen de woning. Schoonmetselwerk, tegels (inclusief voegwerk), sanitair, wandcontacten, schakelaars, vinyl, wandbekleding en

8 Schimmelvorming Schoonhouden Schoorstenen Schutting Sleutels Sloten Spiegels Stickers Stopcontacten Stortbak Stuc- en tegelwerk Al het schilderwerk aan de buitenzijde van de woningen en de gemeenschappelijke ruimten. Schilderwerk van erfafscheidingen. Problemen aan plafonds en wanden in de vorm van een bruin/zwarte schimmel aangroei (inclusief kitranden). Alle schoonhoudwerkzaamheden zowel binnen als buiten de woning. Onderhoud, reparatie en vervanging van schoorstenen en ventilatiekanalen. Vegen en schoonmaken van gemeenschappelijke verwarmingsinstallaties. Vegen en schoonhouden van gemetselde schoorsteenkanalen waar bewoners een eigen warmtevoorziening op hebben aangesloten (ook openhaard). Reparaties aan schutting die niet standaard bij de woning horen. Zie ook erfafscheidingen. Vervanging van sleutels bij verlies of beschadiging. Onder beschadiging valt tevens het afbreken van een sleutel in het slot. Zie hang en sluitwerk Zie plakplaatjes. Zie elektrische installaties. Grote reparaties aan loszittend stuc- en tegelwerk. dergelijke mogen niet geschilderd worden Zie ZAV-beleid. Schilderwerk aan de buitengevel door bewoners is in principe niet toegestaan. Uitzonderingen uitsluitend in overleg met uawonen mogelijk. Zie ook ZAV beleid. Oorzaak verhelpen/voorkomen door voldoende te ventileren om het overtollige condensvocht uit de ruimte af te voeren. Plafond met schimmelvreter behandelen en schilderen met synthetische verf. Schoonhoudwerkzaamheden van gemeenschappelijke ruimten worden mogelijk via servicekosten aan de huurder doorberekend. Denk aan gezondheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De huurder moet schuttingen in goede staat houden. Plaats een schutting vooral in goed overleg met uw buren. Informeer bij de gemeente. Sleutels worden bij verhuur van de woning eenmalig verstrekt. Bij afbreken van een sleutel in het slot zijn alle kosten van zowel vervanging van de sleutel als het oplossen van problemen van het slot voor rekening van de huurder. Als dezelfde tegels niet meer verkrijgbaar zijn worden tegels in een zo goed mogelijke bijpassende kleur en vorm toepast. Reparaties aan stuc- en tegelwerk als gevolg van beschadiging, gaten, pluggen, krimpscheurtjes en dergelijke, veroorzaakt door of door toedoen van de huurder. T Tegelvloer Zie parket en plavuizen. Tegelwerk Reparaties aan loszittend tegelwerk. Als dezelfde tegels niet meer verkrijgbaar zijn worden tegels in een zo goed mogelijke bijpassende kleur en vorm toepast. Reparaties door beschadiging. Telefoonaansluiting Onderhoud van standaard telefoonaansluiting. Tot aan ISRA-punt in meterkast voor KPN. Bij oude complexen zónder ISRApunt is voor rekening huurder. Contact opnemen met KPN. Terras Zie bestrating. Terrasscherm Zie schuttingen en erfafscheidingen. Tochtstrippen Zie hang- en sluitwerk. Toiletten Trappen Reparaties aan (houten) binnentrappen en vlizotrappen. (constructief) Van niet constructieve aard voor kosten bewoners (bijv. schilderen). Onderhoud en reparatie van zelf aangebrachte vaste trapafwerking. Zie ook leuningen/leuningdragers.

9 Tuinen Verwijderen van zichzelf geleidende klimplanten tegen de bebouwing en door bewoner geplante bomen voor zover deze overlast bezorgen. Plant geen te hoog opgaande bomen, of kap /snoei deze op tijd terug erstelschade door klimplanten aan de constructie. Onderhoud aan gras, planten, struiken, bomen en hagen in gemeenschappelijke tuinen. et onderhouden en herstellen van bij de woning behorende tuin, inclusief de inrichting. et ophogen van bij de woning behorende tuin en toegangspad na bijv. straat- en grond verhogingen door gemeente. Zie ook bestrating, erfafscheiding en tuinhekjes. Tuinhekjes Onderhoud en reparatie van tuinhekjes. V Vandalisme Reparatie van vernielde goederen en verwijderen graffiti Vensterbanken Onderhoud en reparatie van vensterbanken (binnen). Vervanging van vensterbanken als gevolg van verval, slijtage en ouderdom. erplaatsen van vensterbanken of verrichten van herstelwerkzaamheden aan vensterbanken, als gevolg van door huurder aangebrachte veranderingen of ondeugdelijk gebruik Ventilatie Reinigen van ventilatiekanalen van de mechanische ventilatie. Schoonhouden van de ventilatieroosters en ventilatieventielen Schoonmaken of vervangen van filters afzuigkap. Onderhoud en reparatie van mechanische ventilatie-inrichting. Ventilatiekanalen Reinigen van ventilatiekanalen (natuurlijke werking). Verlichting Zie elektrische installatie/buitenverlichting. Verstoppingen Zie afvoeren/rioleringen. Vlizotrappen Zie trappen. Vloeren et verwijderen van door de huurder aangebrachte vloerbedekking inclusief lijmen kitlagen in de woning. Door bewoner veroorzaakte beschadigingen aan cementvloeren, terrazzovloeren en dergelijke. Vuilcontainers Onderhoud Reparaties aan verrotte vloerbalken, vloerluiken en vloerdelen. Reparatie en onderhoud aan vloeren in gemeenschappelijke ruimten. Reparaties aan losliggende cementdekvloeren en tegelvloeren die niet door bewoners zijn aangebracht. W Wandcontactdozen Zie elektrische installatie. Via uawonen kan, indien noodzakelijk, een kapvergunning aangevraagd worden. Wij zullen in sommige gevallen directe verwijdering van klimplanten verlangen in verband met beschadiging aan de constructie. Eventueel via servicekosten aan huurder doorberekend. uawonen levert op verzoek zand en grond, levering per woning kosteloos éénmaal per jaar ten behoeve van het op hoogte houden van de, bij het gehuurde behorende tuin/straatwerk ongeacht de hoeveelheid bestelde zand en/of grond. Meerdere keren per jaar bestellen is mogelijk. In dat geval zijn de voorrijkosten voor rekening van de huurder. Alléén leveren en aanbrengen van zand/grond + aanbrengen tegelpad tot woning met bestaand materiaal. Overige goederen in de tuin moeten de bewoners zelf tijdelijk opslaan en eventueel opnieuw aanbrengen. Waar uawonen verantwoordelijk voor is. Onderhoud is voor uawonen.

10 Wanden erstel aan stuk geboorde wandtegels. erstelwerkzaamheden aan stukadoorswerk na ondeskundig verwijderen van behang en dergelijke. erstelwerkzaamheden als gevolg van verwijdering door bewoners van plinten. Verwijderen van oude behanglagen en aanbrengen van nieuw behang. erstelwerkzaamheden aan krimpscheuren voor zover niet aan te merken als grote storende scheurvorming (tot en met 2 mm breed). Saus- en schilderwerk binnen de woning. Reparatie en onderhoud aan wanden in gemeenschappelijke ruimten. Reparatie van grote, storende scheurvorming (groter dan 2 mm breed). Warmtemeters Reparatie en indien nodig vervanging van door de huurder toegebrachte schade, zoals zegelverbreking, breuk en demontage. Warmwaterinstallatie erstel- en schoonmaakkosten aan wamwaterapparatuur (geiser, boilers en combi) indien installatie eigendom is of gehuurd is van uawonen. erstel aan (elektrische) boiler, geiser of combiketel als gevolg van ondeskundig gebruik of nalatigheid. Wasmachineaansluiting Onderhoud en reparatie. Wastafel WC Waterleiding erstelwerkzaamheden als gevolg van bevroren leidingen, voor zover bevriezing door voorzorgsmaatregelen voorkomen had kunnen worden (mits het nemen van maatregelen om bevriezing te voorkomen redelijkerwijs mogelijk was). Onderhoud en reparatie van warm- en koudwaterleidingen en hoofdkranen. Z Zand Zie tuinen Zeepbakjes Zekeringen (stoppen) Zie elektrische installatie. Zonwering De- en monteren van zonwering bij herstelwerkzaamheden gevels. Ook indien nodig voor schilderwerkzaamheden Elektrische boilers (in de Park-, Vijver- en Middenweteringflats) en geisers zijn in eigendom van energiebedrijf. Bij gemeenschappelijke ruimten en bij onverhuurde woningen voor rekening uawonen. Aanbrengen en repareren van zonwering. Voor gestapelde woningen kunnen regels gelden voor type en/of kleur. Neem vooraf contact op met uawonen. Zie ZAVbeleid.

Onderhouds ABC. glasverzekering

Onderhouds ABC. glasverzekering Onderhouds ABC Staat de bol in de eerste kolom? Herstel en kosten zijn dan voor SCW. U kunt de klacht daar melden. Staat de bol in de tweede kolom? Herstel en /of kosten zijn dan voor u als huurder. U

Nadere informatie

Onderhoud en reparaties in of aan woning, als gevolg van slijtage door normaal gebruik, ouderdom, verzakking of bouwfouten

Onderhoud en reparaties in of aan woning, als gevolg van slijtage door normaal gebruik, ouderdom, verzakking of bouwfouten 4. ONDEROUDS-ABC Iedereen wil graag in een goed onderhouden woning wonen. Daarom wil de woningbouwvereniging ervoor zorgen dat de woningen in goede staat blijven. et is echter niet te voorkomen dat er

Nadere informatie

QuaWonen OnderhoudsABC versie 2014

QuaWonen OnderhoudsABC versie 2014 uawonen OnderhoudsABC versie 2014 Algemeen Reparaties en vervanging als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning, moedwillige vernieling of onjuist gebruik door de huurder. et op

Nadere informatie

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Onderhoud ABC - wie onderhoudt wat? Huurder A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Rentree Afvoeren reparatie afvoeren van aanrecht, wastafel, wasmachine, douche, gootsteen

Nadere informatie

QuaWonen OnderhoudsABC versie 2015

QuaWonen OnderhoudsABC versie 2015 uawonen OnderhoudsABC versie 2015 Algemeen uawonen uurder Reparaties en vervanging als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning, moedwillige vernieling of onjuist gebruik door de

Nadere informatie

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage Wie doet wat? lijst Afvoeren Repareren en schoonmaken van sifons van wastafels, wasmachine, cv ketel, douche, gootsteen, schrobputje e.d. Ontstoppen van binnenriolering Ontstoppen van het hoofdriool Vervangen

Nadere informatie

Voor al het onderhoud in en rondom uw huis. Service contract. Service A.B.C. Tel : 06-286 723 61. waardservice@gmail.com. www.waardservice.

Voor al het onderhoud in en rondom uw huis. Service contract. Service A.B.C. Tel : 06-286 723 61. waardservice@gmail.com. www.waardservice. Voor al het onderhoud in en rondom uw huis. ervice contract ervice A.B.C. Tel : 06-286 723 61 waardservice@gmail.com www.waardservice.nl ervicecontract ABC Algemeen A Aanrecht Afvoeren Afzuigkap Omschrijving

Nadere informatie

AANRECHT EN AANRECHTBLAD

AANRECHT EN AANRECHTBLAD Volgens het huurrecht verantwoordelijk voor deze werkzaamheden AANRECHT EN AANRECHTBLAD zie kasten AFVOER - vervangen van afvoersifons - reparatie aan dakafvoeren - schoonmaken van dakgoten - ontstoppen

Nadere informatie

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst In het volgende overzicht wordt bij elke reparatie aangegeven voor wie

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder komt. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder is. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking het

Nadere informatie

Wie doet wat van A tot Z

Wie doet wat van A tot Z Accolade Servicefonds Bewoner Wie doet wat van A tot Z A Aanrecht afvoerstop blad handgrepen ladegeleider scharnieren Aardlekschakelaar Afvoer ontstoppen reparatie / vervanging schoonhouden Afzuiging centrale

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning rekening Zeeuwland of rekening? Zeeuwland Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor rekening van de is. Al het overig onderhoud

Nadere informatie

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement Thuis in goed Overzicht serviceabonnement Verdeling kosten per actie aanrecht Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door

Nadere informatie

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud servicekosten

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud servicekosten Onderhoud aan uw woning Bij de wet is geregeld dat huurder en verhuurder beide verplichtingen hebben ten aanzien van het onderhoud van een huurwoning. Als huurder wilt u ongetwijfeld precies weten welke

Nadere informatie

voor rekening van huurder

voor rekening van huurder Werkzaamheden aanrecht huurder Brederode Wonen Serviceabonnement Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door ouderdom/slijtage

Nadere informatie

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE ET ABC AN SERICEONDEROUD EN REPARATIE Wie doet wat? In deze lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt volgens alfabet.

Nadere informatie

Onderhouds ABC rekening WoM

Onderhouds ABC rekening WoM Onderhouds ABC rekening WoM balkon balkonvloerafwerking ter bescherming van het beton balkonplafond afwerking ter bescherming van het beton balkonhek bel voordeurbel en belinstallatie individuele woning

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Versie Schouwen-Duiveland Onderhoud aan uw woning op Schouwen-Duiveland In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de komt. Al

Nadere informatie

Onderhouds-ABC Waardwonen

Onderhouds-ABC Waardwonen aardwonen A AANRECT Onderhouden en herstellen van aanrechtblok, - blad, - deurtjes, scharnieren en sluitingen Onderhouden en herstellen van kraan, stop, sifon en roostertje KO aardwonen uurder KO Ontstoppen

Nadere informatie

Onderhoud van de woning. Wie doet wat?

Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Wie doet wat Bij een huurwoning hebben de huurder en de verhuurder allebei verplichtingen op het gebied van onderhoud. De verhuurder moet zorgen dat de woning in

Nadere informatie

Onderhoud - Wie betaalt wat?

Onderhoud - Wie betaalt wat? Onderhoud - Wie betaalt wat? In de wet is geregeld wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan een huurwoning. Als ver is de Noordwijkse Woningstichting verantwoordelijk voor het groot onderhoud en

Nadere informatie

Van der Heijden Beheer 07-02-08

Van der Heijden Beheer 07-02-08 Van der Heijden Beheer 07-02-08 A Aanrecht - Zie Keuken Achtergebleven goederen afvoeren - Achtergebleven goederen in lege ruimten afvoeren. O - Achtergebleven goederen in gemeenschappelijke ruimten O

Nadere informatie

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER?

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? VERSIE JANUARI 2017 ONDERHOUD VAN A TOT Z WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? streeft ernaar haar woningen technisch in goede staat te houden. Het kan echter voorkomen dat er iets stuk gaat en reparatie noodzakelijk

Nadere informatie

A Afvoer/riolering Reparatie/vervanging van afvoersystemen binnen de woning

A Afvoer/riolering Reparatie/vervanging van afvoersystemen binnen de woning ONDEROUDS ABC In ons Onderhouds-ABC leest u bij elk onderdeel wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden. In het Onderhouds-ABC vindt u informatie bij de trefwoorden. Onder Sanitair

Nadere informatie

L Bestrijding van wespen. L Bestrijding van mieren en muizen in de woning of bedrijfsruimte

L Bestrijding van wespen. L Bestrijding van mieren en muizen in de woning of bedrijfsruimte In dit overzicht wordt reparatie en onderhoud weergegeven. Er is met de letter aangegeven wat EBO onderhoudt en met de letter wat de huurder zelf dient te onderhouden. et is natuurlijk mogelijk dat een

Nadere informatie

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Reparaties en onderhoud

Reparaties en onderhoud Reparaties en onderhoud Ook bij normaal gebruik gaan dingen kapot en moeten ze gewoonweg vervangen worden. iervoor kunt u altijd een reparatieverzoek indienen via (0180) 49 49 00. Wij maken dan, indien

Nadere informatie

Wie doet wat? gewoon goed wonen

Wie doet wat? gewoon goed wonen Wie doet wat? gewoon goed Wie doet wat? Alles heeft onderhoud nodig. Ook uw woning. Een groot deel van dit onderhoud is voor rekening van. Een ander deel is voor rekening van de. Volgens de wet hebben

Nadere informatie

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER A Aanrecht (zie ook keukenblok) Repareren of vervangen Aardlekschakelaar (zie elektrische installatie) Onderhoud, repareren of vervangen Afvoer (zie riolering) Repareren

Nadere informatie

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling De verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan de woning is verdeeld tussen huurder en verhuurder. Wij geven in de onderstaande lijst per onderdeel (van het gehuurde) aan of het onderhoud voor u of voor

Nadere informatie

Viveste Onderhouds-ABC

Viveste Onderhouds-ABC = rekening iveste = rekening uurder iveste Onderhouds-ABC Afvoer iveste uurder Serviceabonnement Glas- of Ontstoppingsfonds Repareren of vervangen afvoeren en sifons van wastafels, douche, gootsteen e.d.

Nadere informatie

Samen onderhouden we uw woning

Samen onderhouden we uw woning Onderhoudswijzer 2 onderhoudswijzer onderhoudswijzer 3 Samen onderhouden we uw woning Als eigenaar is verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan uw woning. Daar hoeft u zelf niets aan te doen. Wel bent

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN A TOT Z

ONDERHOUD VAN A TOT Z ONDERHOUD VAN A TOT Z Er gaat wel eens iets kapot in uw woning. U wilt dan weten wie dat repareert en wie de reparatie moet betalen. Het onderhoud van de woning is een zaak die huurder en verhuurder beiden

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. et is echter mogelijk dat zaken veranderen of tot misverstanden kunnen leiden. U kunt daarom aan de inhoud van deze informatie geen

Nadere informatie

Onderhoud, wie betaalt wat?

Onderhoud, wie betaalt wat? A Aanrecht Herstel aanrechtblok, -blad en keukenkastjes Bijstellen, smeren en vervangen van scharnieren / sluitingen Herstellen of vernieuwen van planken, dragers, laden Aardlekschakelaar Herstellen en

Nadere informatie

regionaal & betrokken Reparatie uitvoeren

regionaal & betrokken Reparatie uitvoeren regionaal & betrokken Reparatie uitvoeren Reparatie uitvoeren Een groot deel van het onderhoud aan uw woning wordt voor van R&B Wonen uitgevoerd, daar hoeft u zich niet mee bezig te houden. Onze filosofie

Nadere informatie

Trefwoordenlijst wie doet wat?

Trefwoordenlijst wie doet wat? Trefwoordenlijst wie doet wat? voor rekening van en uit te voeren door 30 augustus 2012 voor rekening van en uit te voeren door huurder kosten/uitvoering vallen onder door huurder af te sluiten onderhoudsabonnement

Nadere informatie

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot onderhoudsoverzicht woningen Oirschot Vanaf 1 oktober beheert Wooninc. alle huurwoningen van Laurentius in de gemeente Oirschot. Voor u als huurder verandert er vooralsnog niet zoveel. In onderstaand overzicht

Nadere informatie

Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en het te zwaar belasten van kasten en laden

Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en het te zwaar belasten van kasten en laden A Aanrecht Onderhouden en vervangen van het keukenblok, werkblad en keukenkastjes bij normale slijtage Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en

Nadere informatie

Wie onderhoudt wat: overzicht

Wie onderhoudt wat: overzicht Wie onderhoudt wat: overzicht Omschrijving werkzaamheden Afvoeren Ontstoppen van gootsteen, wastafel en toilet Ontstoppen standleidingen en horizontale hoofdleiding hoogbouw Schoonmaken sifons Schoonmaken

Nadere informatie

Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis!

Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis! // Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis! Voor bijna alle klussen in en om het huis kunt u bij ons terecht. Onderstaande lijst geeft de meest voorko Zie hieronder een een greep van de klussen

Nadere informatie

De bedragen die wij hiervoor in rekening brengen zijn vaste bedragen. Informeer hier gerust naar.

De bedragen die wij hiervoor in rekening brengen zijn vaste bedragen. Informeer hier gerust naar. In deze brochure geven we antwoord op een aantal vragen over het onderhoud van uw woning. Wat kunt u op dit gebied verwachten: waar bent u zelf verantwoordelijk voor en waar is Destion verantwoordelijk

Nadere informatie

Uitgave 1 April Reparatiewijzer

Uitgave 1 April Reparatiewijzer Uitgave 1 April 2017 Reparatiewijzer Algemeen Graag zorgen wij er samen voor dat uw woning in goede staat blijft. Maar hoe weet u nou wat uw en onze verantwoordelijkheid is? Wij hebben daarvoor deze reparatiewijzer

Nadere informatie

Onderhoud en reparaties

Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties aan uw huurwoning Als huurder heeft u het voordeel dat Openbaar Belang het onderhoud van uw woning verzorgt. Dat proberen wij op de beste manier te doen.

Nadere informatie

Wij staan klaar voor iedereen

Wij staan klaar voor iedereen Wij staan klaar voor iedereen Openbaar Belang is er voor alle mensen die een geschikte huurwoning nodig hebben. Onze medewerkers helpen mensen graag. In elke individuele situatie is er serieuze aandacht

Nadere informatie

Lek en Waard Wonen. Onderhoud. Wie doet wat?

Lek en Waard Wonen. Onderhoud. Wie doet wat? Lek en Waard Wonen Onderhoud Wie doet wat? Onderhoud bij Lek en Waard Wonen In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Lek en Waard Wonen onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw

Nadere informatie

Onderhouds ABC Wie doet wat?

Onderhouds ABC Wie doet wat? Onderhouds ABC Wie doet wat? Iedere woning heeft onderhoud nodig. Wat doet u zelf en wat doet 3B Wonen? Om het voor u allemaal wat duidelijker te maken hebben we in dit Onderhouds ABC zoveel mogelijk reparaties

Nadere informatie

Nalatigheid Brand en waterschade Instandhoudplicht van Beter Wonen Vechtdal Schade die u veroorzaakt Zorgplicht van u als huurder

Nalatigheid Brand en waterschade Instandhoudplicht van Beter Wonen Vechtdal Schade die u veroorzaakt Zorgplicht van u als huurder ONDEROUD - ABC Als iets in of aan uw huis kapot gaat, is reparatie nodig. et meeste onderhoudswerk komt voor rekening van Beter Wonen echtdal. Maar ook u als hebt plichten. In de wet staat precies geregeld

Nadere informatie

Schoonmaken en houden van dakdoorvoeren en goten; W Ontstoppen van doucheafvoer; W Vernieuwen van sifons c.q. leidingen die stuk zijn gegaan

Schoonmaken en houden van dakdoorvoeren en goten; W Ontstoppen van doucheafvoer; W Vernieuwen van sifons c.q. leidingen die stuk zijn gegaan Onderhouds-ABC OMSCRIJVING = V = uurder S 1 = V-Servicepakket Algemeen Alle reparaties, die het gevolg zijn van slijtage, ouderdom, verzakking, bouwfouten of nalatigheid van V; Alle reparaties, die het

Nadere informatie

Uw woning onderhouden

Uw woning onderhouden Uw woning onderhouden aan uw woning U bent als zelf verantwoordelijk voor een deel van de reparaties of onderhoudklussen in uw woning. In deze brochure leest u welke klussen voor zijn voor en welke u zelf

Nadere informatie

ONDERHOUD ABC. AANBOUW / BIJBOUW Reparatie van de aanbouw die eigendom is van Huis & Erf.

ONDERHOUD ABC. AANBOUW / BIJBOUW Reparatie van de aanbouw die eigendom is van Huis & Erf. ONDERHOUD ABC Er gaat iets kapot en in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? Hieronder staat op alfabetische volgorde per item aangegeven of u hiervoor verantwoordelijk

Nadere informatie

QUAWONEN ONDERHOUDS ABC. QuaWonen Huurder

QUAWONEN ONDERHOUDS ABC. QuaWonen Huurder UAWONEN ONDEROUDS ABC uawonen uurder Algemeen Reparaties en vervanging als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning, moedwillige vernieling of onjuist gebruik door de huurder. et

Nadere informatie

Reparatie uitvoeren. Openingstijden maandag t/m donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur

Reparatie uitvoeren. Openingstijden maandag t/m donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur Reparatie uitvoeren R&B Wonen Van der Biltplein 4 Postbus 30 4450 AA Heinkenszand T (0113)396400 F (0113)562081 E-mail: info@renbwonen.nl internetsite: www.renbwonen.nl Openingstijden maandag t/m donderdag

Nadere informatie

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER?

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? VERSIE JUNI 2014 ONDERHOUD VAN A TOT Z WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? RWS streeft ernaar haar woningen technisch in goede staat te houden. Het kan echter voorkomen dat er iets stuk gaat en reparatie noodzakelijk

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z aston Wonen informatie Onderhoud van a tot z Wie doet wat? Wie doet wat? In de lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt

Nadere informatie

Onderhouds ABC. Herstellingen t.g.v. (grove) nalatigheid, slordigheid of ruwe bewoning.

Onderhouds ABC. Herstellingen t.g.v. (grove) nalatigheid, slordigheid of ruwe bewoning. Onderhouds ABC Wie betaalt welk onderhoud? en verhuurder hebben volgens de wet een aantal verplichtingen bij het onderhoud. Viveria Woonservice zorgt ervoor dat de basis van de woning in orde is. Dit betreft

Nadere informatie

Het onderhoud van uw woning. Wie doet wat?

Het onderhoud van uw woning. Wie doet wat? Het onderhoud van uw woning Wie doet wat? Om prettig te kunnen (blijven) wonen is het noodzakelijk uw woning goed te onderhouden. Daarbij maken onderscheid tussen klein en groot onderhoud. Denk bij klein

Nadere informatie

Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf?

Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? Januari 2012 Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van uis & Erf? Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf

Nadere informatie

en reparaties. Omdat daarin slechts de hoofdlijnen beschreven zijn, is niet altijd even duidelijk bij wie de onderhoudsverplichting

en reparaties. Omdat daarin slechts de hoofdlijnen beschreven zijn, is niet altijd even duidelijk bij wie de onderhoudsverplichting Wie betaalt wat? Vraag en antwoord We hebben een groot aantal zaken over onderhoud en met name antwoorden op de vraag wie betaalt wat? op een rij gezet. Mogelijk hebben we een bepaald defect niet genoemd

Nadere informatie

Klacht Omschrijving Voor rekening van Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning.

Klacht Omschrijving Voor rekening van Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning. Klacht Omschrijving Voor rekening van Algemeen Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning. (moedwillig) vernieling of onjuist gebruik door huurder Onderhoud

Nadere informatie

Vervangen van alle zoekgeraakt of afgebroken sleutels

Vervangen van alle zoekgeraakt of afgebroken sleutels ONDEROUDS ABC UURDERS = huurder = verhuurder Algemeen Alle kosten voor onderhoud c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen, vernielingen, ondeskundigheid en/of onjuist gebruik zijn altijd

Nadere informatie

Onderhoud. Onderhouds ABC

Onderhoud. Onderhouds ABC Onderhoud Onderhouds ABC BrabantWonen 10 e druk december 2014 Onderhoud van A tot Z Op de volgende pagina s staat een lijst met trefwoorden, woorden die te maken hebben met onderhoud en herstel. Deze woorden

Nadere informatie

Het onderhoudsboekje. Wie betaalt wat? Onderhoud en reparaties

Het onderhoudsboekje. Wie betaalt wat? Onderhoud en reparaties et onderhoudsboekje Wie betaalt wat? Inleiding In de huurovereenkomst zijn rechten en plichten vastgelegd. an de huurders en van WSG als verhuurder. Onderhoud aan de woning hoort daar ook bij. In elke

Nadere informatie

De Goede Woning DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW

De Goede Woning DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW uurder Afvoer Repareren of vervangen afvoeren en sifons van wastafels, douche, gootsteen e.d. door slijtage bij normaal gebruik Vervangen van de stop van wastafel of gootsteen Vervangen van het rooster

Nadere informatie

je welkom voelen Onderhoud en reparaties Wie zorgt voor wat? Huren bij De Zes Kernen betekent

je welkom voelen Onderhoud en reparaties Wie zorgt voor wat? Huren bij De Zes Kernen betekent Wie zorgt voor wat? Bijlage bij de folder Onderhoud, reparaties en serviceabonnement Huren bij De Zes Kernen betekent je welkom voelen Inhoudsopgave > Gemak in huis 5 > Overzicht Onderhoud en reparatie

Nadere informatie

Onderhouds-ABC. In het kort. Reparatieverzoeken

Onderhouds-ABC. In het kort. Reparatieverzoeken 1 Onderhouds-ABC In dit onderhouds-abc staat van A tot Z beschreven welke reparaties en welk onderhoud voor rekening van t Heem of voor uzelf komen. Hoe zit het met de lekkende sifon, een kapotte boiler

Nadere informatie

Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? Onderhouds A-B-C

Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? Onderhouds A-B-C Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? Onderhouds A-B-C Helpt Elkander doet er alles aan om uw woning in een goede conditie te houden. Iedere woning heeft op zijn tijd onderhoud nodig. Bovendien kunnen dingen

Nadere informatie

BOG ONDERHOUDS ABC. Onderhouds ABC woningen Stichting BOG. Aanrecht (zie keuken)

BOG ONDERHOUDS ABC. Onderhouds ABC woningen Stichting BOG. Aanrecht (zie keuken) ONDERHOUDS ABC Onderhouds ABC woningen Stichting BOG Aanrecht (zie keuken) BOG Verhuurder Huurder Afvoeren * Reparaties aan regenpijpen en dakgoten * Schoonmaken van dakgoten * Reparaties aan afvoersifons

Nadere informatie

Samen houden we uw woning in orde

Samen houden we uw woning in orde Samen houden we uw woning in orde 1 Service Hoe houden we samen uw woning in orde? U wilt graag een goede woning. Daarom besteden we aandacht aan het onderhoud van uw woning. En aan reparaties als iets

Nadere informatie

Klacht Omschrijving Rekening

Klacht Omschrijving Rekening Klacht Omschrijving Rekening Algemeen Aanrecht Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning, (moedwillige) vernieling of onjuist gebruik door huurder. Onderhoud

Nadere informatie

Onderhoud van A t/m Z

Onderhoud van A t/m Z Onderhoud van A t/m Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden Aanrecht W A H Bijstellen en vervangen van scharnieren en sluitingen van aanrechtdeurtjes en of bovenkastjes Vervangen aanrechtblok

Nadere informatie

Onderhouds ABC. Afvoeren Repareren en vervangen. Schoonmaken en ontstoppen van gootsteenafvoeren, douche- en wasmachine afvoeren.

Onderhouds ABC. Afvoeren Repareren en vervangen. Schoonmaken en ontstoppen van gootsteenafvoeren, douche- en wasmachine afvoeren. In onderstaande trefwoordenlijst is per onderdeel aangegeven wie voor welke reparatie verantwoordelijk is. Als er een staat in de kolom van verhuurder dan verzorgt vb&t namens de eigenaar het onderhoud,

Nadere informatie

KOOPGARANT ONDERHOUDS ABC

KOOPGARANT ONDERHOUDS ABC KOOPGARANT ONDERHOUDS ABC Nieuwbouw Wat is...? In deze folder informeren wij u over de werkzaamheden toelichting aan uw woning. Wat regelt u zelf en wat regelt Woningbouwvereniging. Woningbouwvereniging

Nadere informatie

Telnr: 0475 33 73 23 Email: info@wsdomus.nl Website: www.wsdomus.nl

Telnr: 0475 33 73 23 Email: info@wsdomus.nl Website: www.wsdomus.nl A AANRECHT zie keuken AFVOER Sifon vervangen Stop met ketting vervangen Onstoppen afvoer: via ontstoppingsfonds ALGEMENE RUIMTEN zie: Gemeenschappelijke ruimten ANTENNE zie ook: CAI (TV) Altijd eigendom

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding blz. 3. Onderhoudsreglement blz. 4. Trefwoordenlijst blz. 5. Naschrift blz. 14. Handige adressen blz. 15

INHOUD. Inleiding blz. 3. Onderhoudsreglement blz. 4. Trefwoordenlijst blz. 5. Naschrift blz. 14. Handige adressen blz. 15 INHOUD Inleiding blz. 3 Onderhoudsreglement blz. 4 Trefwoordenlijst blz. 5 Naschrift blz. 14 Handige adressen blz. 15 Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 2 INLEIDING U

Nadere informatie

Aanbouw (bijbouw) Aanbouw die eigendom is van de huurder X. Aanbouw die eigendom is van Maaskant Wonen. Afvoer Ontstoppen in de woning X X

Aanbouw (bijbouw) Aanbouw die eigendom is van de huurder X. Aanbouw die eigendom is van Maaskant Wonen. Afvoer Ontstoppen in de woning X X Onderhouds ABC Melden van klachten Tijdens kantooruren 046-4203535 Buiten kantooruren (dringend) 046-4203535 (u wordt automatisch doorgeschakeld naar de wachtdienst) Glasbreuk Indien u een glasverzekering

Nadere informatie

Uitgave juli 2005. Het Onderhouds ABC. www.portaal.nl

Uitgave juli 2005. Het Onderhouds ABC. www.portaal.nl Uitgave juli 2005 et Onderhouds ABC www.portaal.nl et Onderhouds ABC Uitgave juli 2005 et huis waar u woont heeft onderhoud nodig, van vloer tot plafond. Er kan namelijk wel eens iets kapot gaan. Dan

Nadere informatie

ABC-wijzer Onderhoud kosten voor individuele eigenaar of voor VvE VvE De Kroon

ABC-wijzer Onderhoud kosten voor individuele eigenaar of voor VvE VvE De Kroon A Afvoer reparatie en vervanging van de deksel van de doucheput, afvoer van de wastafel, douche en gootsteen, inclusief eventuele kettingen en afvoerstoppen ontstoppen van stankafsluiter (sifon), toilet,

Nadere informatie

Reparatie uitvoeren en Onderhoud Wie betaalt wat

Reparatie uitvoeren en Onderhoud Wie betaalt wat Welke reparatiewerkzaamheden betaalt de huurder? En welke de verhuurder? Dit is vastgelegd In het Burgerlijk Wetboek. Soms is het moeilijk in te schatten wie verantwoordelijk is voor de herstelkosten van

Nadere informatie

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt?

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? www.woldwaard.nl december 2014 Onderhoud We vinden het belangrijk dat uw huurwoning goed wordt onderhouden. Daarom zorgen we dat reparaties op tijd worden uitgevoerd.

Nadere informatie

De onderhoudsverdeling in de aangegane huurovereenkomst is altijd leidend.

De onderhoudsverdeling in de aangegane huurovereenkomst is altijd leidend. Onder houds ABC Een bedrijfsruimte heeft onderhoud nodig. Het is prettig om te weten wie er verantwoordelijk is voor een reparatie. Het onderhoud van een pand is verdeeld tussen huurder en verhuurder.

Nadere informatie

Het onderhoud van uw woning

Het onderhoud van uw woning Het onderhoud van uw woning Inhoud Wie doet wat? 3 Wat doet Vesteda voor u? 3 Wat verwachten wij van u? 3 Kosten van ongelijk 4 Meldpunt storingen 4 Omschrijving werkzaamheden 5 Trefwoordenregister 15

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN A T/M Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden

ONDERHOUD VAN A T/M Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden ONDERHOUD VAN A T/M Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden Trefwoord Welbions Abonnement Huurder Aanrecht Bijstellen en vervangen van scharnieren en sluitingen van aanrechtdeurtjes en of bovenkastjes

Nadere informatie

Wie doet wat? Wat doet u bij schade?

Wie doet wat? Wat doet u bij schade? Samen houden we uw woning in orde Service Hoe houden we samen uw woning in orde? In deze brochure staat wie welke werkzaamheden uitvoert. Verder leest u hoe u reparaties kunt aanvragen. En we vertellen

Nadere informatie

ONDERHOUD. Van A tot Z

ONDERHOUD. Van A tot Z ONDERHOUD Van A tot Z Onderhoud Van A tot Z Bouwvereniging Onze Woning Rotterdam Uitgave: september 2011 Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend 2 Onderhoud van A tot Z Bouwvereniging Onze

Nadere informatie

Zorgeloos wonen. Service, reparatie en onderhoud

Zorgeloos wonen. Service, reparatie en onderhoud Zorgeloos wonen Zorgeloos wonen Service, reparatie en onderhoud De woning waarin u woont moet worden onderhouden. Voor dit onderhoud zijn huurder en verhuurder samen verantwoordelijk. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Fonds Huurdersonderhoud. Sprengenland Wonen

Fonds Huurdersonderhoud. Sprengenland Wonen Fonds Sprengenland 2 Breng het lastige onderhoud onder in het Fonds Een groot voordeel van het huren van een woning is dat u voor veel onderhoudswerkzaamheden in en om uw woning niet verantwoordelijk bent.

Nadere informatie

Afzuigkap afzuigkap eigendom won.st. schoonmaken x repareren. Antenne's (schotel) antenne plaatsen na schriftelijke toestemming x

Afzuigkap afzuigkap eigendom won.st. schoonmaken x repareren. Antenne's (schotel) antenne plaatsen na schriftelijke toestemming x A Aanrecht aanrechtblok vervangen bij slijtage/verval aanrechtblok: lade en hang/sluitwerk repareren bovenkastjes onderhoud en reparatie wijzigingen door na schriftelijke toestemming Afvoeren wastafel/keuken/douche

Nadere informatie

LEXIS V ASTGO ED B E H EER. Onderhoudswijzer: wie betaalt wat?

LEXIS V ASTGO ED B E H EER. Onderhoudswijzer: wie betaalt wat? LEXIS ASTGO ED B E EER Onderhoudswijzer: wie betaalt wat? De onderstaande opsomming is een richtlijn voor de rechten en plichten van zowel de huurder als verhuurder met betrekking tot het onderhoud van

Nadere informatie

Afzuigkap * aanschaf, plaatsing, onderhoud (met uitzondering van De Angstel, daar is verhuurder verantwoordelijk)

Afzuigkap * aanschaf, plaatsing, onderhoud (met uitzondering van De Angstel, daar is verhuurder verantwoordelijk) Algemeen: zaken die huurder stukmaakt: huurder betaalt. Algemeen: zaken die er horen maar verdwenen zijn: huurder betaalt. Algemeen: vervangen komt alleen voor rekening van verhuurder bij einde levensduur

Nadere informatie

Onderhoud-ABC. voor rekening van. Omschrijving werkzaamheden

Onderhoud-ABC. voor rekening van. Omschrijving werkzaamheden A aanrecht Zie keuken afval Vuilkokerinstallatie Vuilstortkokerinstallatie ontstoppen Achtergebleven goederen na verhuizing verwijderen afvoeren Repareren van afvoeren en sifons van wastafels douche, gootsteen,

Nadere informatie

Verkort overzicht onderhoud huurder/verhuurder

Verkort overzicht onderhoud huurder/verhuurder Verkort overzicht onderhoud huurder/verhuurder Verplichtingen van huurder en verhuurder en verhuurder zorgen er gezamenlijk voor dat de woning in goede staat is en blijft. In dit voorlichtingsblad vindt

Nadere informatie

reparatieverzoeken A - Z

reparatieverzoeken A - Z reparatieverzoeken A - Z 2 Onderhoud U huurt een woning van. Om prettig te kunnen wonen dient onderhoud aan de woning gepleegd te worden. voert daarom onderhoud uit aan uw woning. Daarnaast heeft u ook

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Onderhoud van a tot z. Wie doet wat?

Baston Wonen. informatie. Onderhoud van a tot z. Wie doet wat? aston Wonen informatie Onderhoud van a tot z Wie doet wat? Wie doet wat? In een goed onderhouden woning is het prettig wonen. Samen met aston Wonen kunt u aan het onderhoud van uw huis een steentje bijdragen

Nadere informatie

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT 2 Wie betaalt wat? U huurt uw woning van Woningstichting Woensdrecht. Dat houdt in dat het meeste onderhoud voor u wordt gedaan. Toch zijn er nog zaken die

Nadere informatie

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud service-abonnement

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud service-abonnement Onderhoud aan uw woning Bij de wet is geregeld dat huurder en verhuurder beide verplichtingen hebben ten aanzien van het onderhoud van een huurwoning. Als huurder wilt u ongetwijfeld precies weten welke

Nadere informatie

Woonwijzer. Reparatiewijzer

Woonwijzer. Reparatiewijzer Reparatiewijzer Onderhoud aan een woning is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen huurder en verhuurder. Soms bestaat er onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden.

Nadere informatie

WONINGONDERHOUD : Wie betaalt wat?

WONINGONDERHOUD : Wie betaalt wat? Woningonderhoud: wie betaalt wat? De onderstaande opsomming is een richtlijn voor de rechten en plichten van zowel de huurder als verhuurder met betrekking tot het onderhoud van een bepaalde woning of

Nadere informatie

Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot?

Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot? 58 Gids voor goed wonen Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot? Groot onderhoud aan uw woning wordt gedaan door Stadgenoot. Klein onderhoud doet u zelf. U kunt een serviceabonnement afsluiten,

Nadere informatie