QuaWonen Huurder. H Zie ook: ZAV-beleid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "QuaWonen Huurder. H Zie ook: ZAV-beleid."

Transcriptie

1 UAWONEN ONDEROUDS ABC uawonen uurder Algemeen Onderhoud en reparaties in of aan woning, als gevolg van slijtage door normaal gebruik, ouderdom, verzakking of bouwfouten. Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning, moedwillige vernieling of onjuist gebruik door de huurder. et op eerste aanwijzing in oorspronkelijke staat terugbrengen van niet goedgekeurde woningaanpassingen of verbouwingen. et onderhouden, herstellen, vervangen en eventueel verwijderen van door de huurder aangebrachte voorzieningen. et verhelpen van storingen en gebreken veroorzaakt door voorzieningen en/of veranderingen, die door de huurder zelf zijn aangebracht. et onderhouden, herstellen, vervangen en eventueel verwijderen van voorzieningen waarvoor de huurder zich bij aanvang van de huur verantwoordelijk heeft gesteld. Zie ook: ZAV-beleid. Zie ook: ZAV-beleid. A Aanrecht Zie keuken Aanpassingen gehandicapten Deuropeners, trapliften, douchezitje, verhoogd toilet, beugels, verbouwing en dergelijke. (mengkranen met één hendel en thermostaatmengkranen voor eigen rekening). Afvoeren Reparatie van dakafvoeren en goten Schoonhouden van dak-/balkonafvoeren en goten van niet gestapelde en ééngezinswoningen. Schoonmaken en schoonhouden van goten, dakafvoeren en regenpijpen van flatportiek- en gestapelde woningen. Voor zover dit wordt gefinancierd via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

2 Ontstoppen van alle afvoeren, zoals die van douche, toilet, wastafel en keuken. et vernieuwen van sifons c.q. leidingen die stuk zijn gegaan door ondeskundige behandeling of door gebruik van bijtende middelen zoals caustic soda en dergelijke. Zie ook riolering. Afzuigkap Onderhouden, repareren en schoonhouden van door huurder aangebrachte afzuigkappen. Antenne Aansluiting Centrale Antenne Inrichting (CAI), snoer en contactdoos. Plaatsing, onderhoud, verzekering, schade, etc van aangebrachte schotelantennes en buitenantennes (27 MC) Gevolgschades veroorzaakt door of vanwege de geplaatste antennes B Bad Zie sanitair Balkons Onderhoud en reparatie. Balkonschermen en Schoonhouden. balustrades Beglazing Lekke dubbele beglazing, vocht er tussen, isolatie verlies Vervangen van beschadigde of gebroken (dubbele) ruiten in gevels Vervangen van beschadigde of gebroken ruiten in de woning Repareren van zelf aangebrachte ruiten van sierglas, glas in lood, gekleurd glas en dergelijke. Voorwaarde dat haar- en zeepresten regelmatig worden verwijderd; oordeel van de ter plekke aanwezige onderhoudsmedewerker is bindend. Bij een aantal complexen van oud PWS onderhoudt W de afzuigkap. Contact opnemen met kabelexploitant. Voor het plaatsen van deze antenne is schriftelijke toestemming van uawonen vereist. Zie ZAV-beleid. Tenzij een glasverzekering bij uawonen is afgesloten. Direct contact opnemen met J. van Wijnen. Tenzij een glasverzekering bij uawonen is afgesloten. Direct contact opnemen met J. van Wijnen. Behang Aanbrengen en verwijderen van behang Bel erstellen van een individuele installatie, zoals drukknop en schel/zoemer. Beltransformator Geldt voor de standaard transformator. Onderhoud en reparatie van bel en belinstallatie bij gemeenschappelijk gebruik, Behoudens ondeugdelijke montage van de huistelefoon door de huurder. inclusief huistelefoon, intercominstallatie en bellentableau. Bergingsgangen Onderhoud Beplanting Zie tuinen. Bestrating bij woning Onderhouden, herstellen, ophogen en bij de woning vernieuwen van paden of terrassen. Zie voor verkrijgen van zand en/of grond Tuinen.

3 erbestraten en ophogen van paden en terrassen tot een maximum van de oorspronkelijk aanwezige verharding in de oorspronkelijke verhardingssoort. Indien er algehele ophoging plaats vindt van de gemeentelijke eigendommen. Mits de tuin geheel vrij is van alle niet bij het gehuurde behorende zaken en mits als gevolg van ophoging door gemeente en/of uawonen de waterhuishouding in gevaar komt. Deze werkzaamheden worden in overleg met de bewoners afgesproken. Tenzij verwijtbaar aan verhuurder. Ophogen en repareren van zelfaangebrachte bestrating. erstellen van bestrating bij ernstige Tot 1 meter vanaf de gevel. verzakking als gevolg van een gebroken riolering of hemelwaterafvoer en bij calamiteiten Onderhoud van door verhuurder aangebrachte stoepen bij voor- en achterdeur. (opgehangen aan de fundering) Bestrating Geheel ophogen en heraanleggen van gemeenschappelijk gemeenschappelijke paden en bestrating. Plaatselijk herstellen van gemeenschappelijke paden en bestrating. Beton- Reparatie aan loszittend beton- Vervangen door stucwerk o.i.d. erstel van schade aan beton- als gevolg van gaten boren, aanbrengen van pluggen, ondeskundig gebruik e.d. door of namens huurder. Betonwerk Onderhoud en reparatie. Bevriezing Zie ook waterleiding. Reparatie van gesprongen leidingen als gevolg van nalatigheid van huurder. Binnendeuren Zie deuren. Boiler Zie warmwaterinstallatie. Bomen en struiken Zie tuinen. Brandmelders Totale onderhoud en werking Vervangen van batterijen door huurder. Brandschade Brandschade aan opstallen eigendom uawonen Brandschade inboedel en ZAV eigendom DENK AAN INBOEDELVERZEKERING. bewoner Brandschade inboedel als gevolgschade (derden) Briefkast, brievenbus erstel en onderhoud van briefplaat erstel en onderhoud van briefkasten in portiek en gemeenschappelijke ruimten Buitendeur Zie deuren. Buitentrap Onderhoud en reparatie. Buitenverlichting Installaties bijv. verlichting op galerijen, gemeenschappelijke traphuizen, portieken, gangen en entreeruimten: Vervangen van en onderhoud aan lampen en armaturen van buitenverlichting aangebracht door uawonen in het kader van het Politie et vervangen van de bolletjes en het schoonhouden van de sensor is voor rekening van de huurder. Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) C Centrale antenne Zie antenne Centrale verw. en Algemeen onderhoud, keuring, reparaties, combi warmwater. opheffen van storing bij normaal gebruik. Schade als gevolg van verkeerde bediening, bevriezing e.d., inclusief gevolgschade. Storing als gevolg van nalatigheid van de huurder. Storing als gevolg van het door de huurder niet opvolgen van instructies in de gebruiksaanwijzing. Instructie, aansteken, bijvullen en Niet van toepassing bij blokverwarming. ontluchten. Onderhouden en/of vervangen van vulslang, Niet van toepassing bij blokverwarming. wartels, vul- en ontluchtingssleutels. Schilderen van radiatoren en leidingen.

4 Closet D Dak Dakgoot Dakraam, dakkapel Deurbel Deuren Deurkruk Deuropener Onderhouden van verroeste radiatoren. Lekke doorgeroeste radiatoren vervangen. Onderhoud en reparatie van dakconstructie, dakbedekking en dakisolatie (indien standaard aanwezig) Reparaties aan het dak als gevolg van het betreden van het dak door bewoner(s). Zie afvoeren. Onderhoud en vervanging van dakramen en dakkapellen. Onderhoud en vervanging van door huurder aangebrachte dakramen en dakkapellen. Zie bel. Schilderen en repareren van geveldeuren aan de buitenzijde. Schilderwerk van deuren in woning. Vervangen van deuren bij normaal gebruik, bijv. houtrot of slijtage Vervangen of onderhouden van uitgewaaide van deuren. Repareren van niet sluitende deur of wanneer kier in sluitzijde groter is dan 8 mm. erstel/vervangen deur na openbreken door politie i.v.m. levensbedreigende situatie huurder. erstel/vervangen deur na inval politie; bijv. bij vermoedens van een wietplantage. Zie ook hang- en sluitwerk. Onderhoud en reparatie van elektrische deuropeners. Dorpels Onderhoud van buitendorpels. Onderhoud van binnendorpels. Douche E Elektraleidingen Onderhoud van elektraleidingen buiten de woning. Onderhoud van elektraleidingen, bedrading en aarding binnen de woning. Elektrische Zie deuropener. deuropener Elektrische Onderhoud en reparatie van de elektrische installaties installatie met groepenkast, bedrading en aarding. Reparaties van gebreken aan de installatie die zijn ontstaan door ondeskundige aanpassingen door de huurder en/of overbelasting van de installatie. Aansluitingen van armaturen en toestellen. Onderhoud en reparatie van schakelaars, en wandcontactdozen. Erfafscheidingen Onderhoud van bij de woning behorende erfafscheidingen (ook op dakterrassen), behorend bij het gehuurde. Plaatsing, onderhoud en/of wijziging van erfafscheidingen. F Filters Zie ventilatie. Fontein Fundering Onderhoud en herstel van funderingen. G Galerij Onderhoud en reparatie. Schoonhouden. Garage Reparatie aan vloer, wanden en dak. Zie ZAV-beleid. Wordt planmatig uitgevoerd. Mits behorend bij het gehuurde. et vervangen van de zekeringen is voor de huurder. Doe dit vooral in goed overleg met uw buren. Informeer ook naar gemeentelijke regelgeving. Mogelijk uitvoering via verhuurder, kosten via servicekosten aan huurder doorberekend.

5 Reparatie aan draai- en kantelsysteem/deur. Gaskraan Gaskraan in de keuken t.b.v. eigen gastoestel; reparatie of vervanging. Gasleidingen Onderhoud en reparatie aan gasleidingen. Onderhoud en reparatie van door de bewoner zelf aangebrachte binnengasleiding(en). Zie voor voorwaarden: ZAV beleid uawonen! Gastoestellen Onderhoud en reparatie van gastoestellen inclusief bijbehorende toestelhoofdkranen en Denk aan regelmatige controle door een erkend bedrijf van gas- en gevelkachels. de benodigde veiligheidsslangen (bijvoorbeeld kooktoestellen, gevelkachels, gaskachels). Geiser Zie warmwaterinstallatie. Via energiebedrijf. Gevel Onderhoud aan de buitengevels zoals schilderwerk, herstel van rothout, metsel- en voegwerk. Glas Zie beglazing. Gootsteen Zie afvoeren. Goten Zie afvoeren. Groenvoorziening Zie tuinen. Grond Zie tuinen. ang- en sluitwerk Aanbrengen van extra sluitwerk of vervanging hiervan. Vernieuwen van zoekgeraakte sleutels. Onderhoud en reparatie van hang- en sluitwerk van binnendeuren en vaste kastdeuren. Service geldt onder voorwaarde dat hang- en sluitwerk standaard behoort bij het gehuurde. Onderhoud aan alle toegangssloten tot de woning zoals de voordeur- en achterdeursloten, balkondeurslot. Vervanging bij verval en ouderdom van voornoemde sloten. et repareren of vernieuwen van zich in de woning bevindende accessoires zoals bijvoorbeeld afdekplaatjes (rozetten), deurveren plankendragers, stootdoppen, handgrepen en dergelijke. Sleutels en naamplaatjes. Onderhoud of vervanging van versleten Tenzij zelf aangebracht. tochtprofielen of tochtstrippen. Slot uitboren en vervangen door buitensluiting (sleutel in de woning achtergelaten) emelwaterafvoer Zie afvoeren. uistelefoon Zie bel. I Intercom Zie bel. Inbraak erstelkosten aan de woning en berging. Mits proces-verbaal is overlegd aan uawonen. Bij de politie een proces-verbaal op laten Afgegeven bij opgeven reparaties. maken. K Kasten (vast) Zie ook deuren, kozijnen en hang- en sluitwerk. Kasten (losstaand) Reparatie, onderhoud en vervanging. Losse kasten zijn in eigendom aan de huurder overgedragen, daarom niet meer in onderhoud bij verhuurder. Keuken Reparatie en vervanging van bovenkastjes, keukenblok en aanrechtblad ten gevolge van slijtage en/of verval bij normaal gebruik: GELDT VOOR DE STANDAARD KEUKEN. Voor uitbreidingen aan de keuken, aangeschaft via het keukenprogramma van uawonen geldt: Onderhoud (dus niet vervanging) aan uitbreidingen voor rekening W. Dit geldt niet voor inbouwapparatuur e.d. Zie ZAV-beleid. Scharnieren, sluitingen, deurtjes bijstellen en smeren, tegelstrips, ladegeleiders, handgrepen onderhouden en herstellen. Onderhoud door vochtinwerking van lekkages die de huurder niet tijdig heeft gemeld. Zie Service geldt uitsluitend voor onderdelen die standaard behoren bij de woning.

6 ook afvoeren. Kitvoegen Repareren en vernieuwen. Schimmelvorming Oorzaak verhelpen/voorkomen door voldoende te ventileren om het overtollige condensvocht uit de ruimte af te voeren. Kooktoestellen Zie gastoestellen. Kozijnen (binnen) Kleine reparaties en schilderen van kozijnen, ramen en deuren in de woning. Kleine reparaties en schilderen van gevelkozijnen aan binnenzijde van de woning. Kozijnen (buiten) Repareren en schilderen van kozijnen, ramen en deuren aan de buitenzijde. Kranen Klein onderhoud en vervanging van rozetten, leertjes en knoppen. Krimpscheuren Zie plafonds, wand, stuc- en tegelwerk. Kruipruimte et toegankelijk houden van de kruipruimte. Vloerluik vrij houden. Kruipruimteluik Zie vloeren. L Lekkage Reparatie daklekkage. erstel waterschade aan inboedel (ook via DENK AAN INBOEDEL-VERZEKERING derden) Leuningen Onderhoud en reparatie van leuningen en leuningdragers in de woning. Liften Onderhoud, reparaties, keuringen, liftstoringen. Lucht- en ventilatieroosters Onderhoud en herstel van lucht- en ventilatieroosters en vervanging ten gevolge Service geldt niet voor dagelijkse schoonhoudwerkzaamheden. van slijtage. M Mechanische Zie ventilatie. ventilatie Metselwerk Onderhoud en reparatie van buitenmetselwerk. Muren Zie wanden. N Naamplaatjes Nummerplaatjes Aanschaffen, plaatsen, onderhouden en verwijderen van naamplaatjes bij ééngezinswoningen en enkele gestapelde bouw Aanschaffen, plaatsen en onderhouden van individuele nummerborden bij belbord, briefkast, voordeur, garagedeur en berging. Bij diverse portiek- en flatwoningen zal levering door uawonen worden verzorgd, voor rekening van de nieuwe huurder. O Ongedierte Bestrijding van ongedierte. Dit zijn: wespen (inpandig en in de spouw), kakkerlakken, muizen bij appartementencomplexen. Ontluchten Zie centrale verwarming. Ontsmetten et zodanig reinigen van de woning dat deze in een aanvaardbare hygiënische staat verkeert. Ontstoppen Zie afvoeren. Open haard Onderhoud, reparatie en vervanging van open haarden. Voor voorwaarden plaatsing: zie ZAVbeleid uawonen!! Ophoging Zie bestrating, tuinen. P Paden Zie bestrating. Pannen Zie dakpannen en dak. Parket en plavuizen Onderhoud, reparatie en vervanging van parket- en plavuizenvloeren. Bij gestapelde bouw zijn plavuizen niet toegestaan. Zie ZAV-beleid. Plafonds Onderhoud en reparatie van plafonds in gemeenschappelijke ruimten. Onderhoud en reparatie van plafondconstructies, onder andere loslatende gipsplaten en loslatend stucwerk, waardoor een ongelijk plafond ontstaat. Reparaties aan plafonds door bijvoorbeeld

7 beschadiging, gaten, pluggen, kleine krimpscheurtjes en dergelijke, veroorzaakt door of door toedoen van de huurder. Schilderen en/of sauzen van plafonds. Planchet Vervangen bij beschadigingen. Plavuizen Zie parket. Plakplaatjes / stickers Bij het verlaten van de woning dienen alle stickers en plakplaatjes afdoende te worden verwijderd, met uitzondering van stickers aangebracht door installateurs. Plinten Onderhoud en reparatie van plinten. R Radiatoren Zie centrale verwarming. Ramen Aan buitenzijde gevelramen schilderen, vervangen en/of repareren. Aan binnenzijde gevelramen schilderen, alsmede schilderwerk aan overige ramen binnen de woning. erstel na uitwaaien van ramen, dakramen, ramen van dakkapellen en dergelijke. erstel na uitwaaien kunststof dakramen Tenzij aantoonbaar ontstaan door nalatigheid van huurder. Reparaties bij kieren van ramen groter dan 6 mm in de sluitzijde. Regenpijp Zie afvoeren. Riolering Onderhouden, repareren en vernieuwen van riolering, putten en dergelijke. et ontstoppen van balkondoorvoeren, hemelwaterafvoeren en het gehele rioleringssysteem van toilet, wastafels, aanrecht, douche, bad tot aan de hoofdriolering in de straat. Schoonhouden van putjes, sifons, roosters, balkondoorvoeren en dergelijke. Zie ook afvoeren. Rookkanalen Zie schoorstenen. Roosters Zie lucht- en ventilatieroosters. S Sanitair Vervanging van sanitaire toestellen zoals wastafels, fonteintjes, stortbakken, toiletpotten en sanitairtoebehoren (in geval van slijtage, verval en ouderdom bij normaal gebruik). Vervanging van spiegels, klemmen, planchetten, dragers, spatschermen, kettingen, plugstoppen, zeepbakjes en toiletrolhouders (in geval van slijtage, verval, ouderdom bij normaal gebruik). Vervanging van vlotterkraan, vlotter, valpijp en hoekstopkraan. Bij normaal gebruik. Vervangen van trekker, toiletsok en toiletbril (in geval van slijtage, verval, ouderdom bij normaal gebruik). Vervangen van kranen i.v.m. slijtage. Onderhoud en dagelijkse reparaties van sanitair zoals wastafels, fonteintjes, stortbakken, toiletpotten, lavet en sanitairtoebehoren. Onderhoud, herstelwerkzaamheden aan handdouche, doucheslang, opsteekhaak en doucheglijstang. Sauswerk Sauzen en/of schilderen van plafonds en wanden. Schakelaars Zie elektrische installatie. Scharnieren en sloten Zie hang- en sluitwerk. Schilderwerk Al het schilderwerk binnen de woning. Schoonmetselwerk, tegels (inclusief voegwerk), sanitair, wandcontacten, schakelaars, vinyl, wandbekleding en

8 Schimmelvorming Schoonhouden Schoorstenen Schutting Sleutels Sloten Spiegels Stickers Stopcontacten Stortbak Stuc- en tegelwerk Al het schilderwerk aan de buitenzijde van de woningen en de gemeenschappelijke ruimten. Schilderwerk van erfafscheidingen. Problemen aan plafonds en wanden in de vorm van een bruin/zwarte schimmel aangroei (inclusief kitranden). Alle schoonhoudwerkzaamheden zowel binnen als buiten de woning. Onderhoud, reparatie en vervanging van schoorstenen en ventilatiekanalen. Vegen en schoonmaken van gemeenschappelijke verwarmingsinstallaties. Vegen en schoonhouden van gemetselde schoorsteenkanalen waar bewoners een eigen warmtevoorziening op hebben aangesloten (ook openhaard). Reparaties aan schutting die niet standaard bij de woning horen. Zie ook erfafscheidingen. Vervanging van sleutels bij verlies of beschadiging. Onder beschadiging valt tevens het afbreken van een sleutel in het slot. Zie hang en sluitwerk Zie plakplaatjes. Zie elektrische installaties. Grote reparaties aan loszittend stuc- en tegelwerk. dergelijke mogen niet geschilderd worden Zie ZAV-beleid. Schilderwerk aan de buitengevel door bewoners is in principe niet toegestaan. Uitzonderingen uitsluitend in overleg met uawonen mogelijk. Zie ook ZAV beleid. Oorzaak verhelpen/voorkomen door voldoende te ventileren om het overtollige condensvocht uit de ruimte af te voeren. Plafond met schimmelvreter behandelen en schilderen met synthetische verf. Schoonhoudwerkzaamheden van gemeenschappelijke ruimten worden mogelijk via servicekosten aan de huurder doorberekend. Denk aan gezondheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De huurder moet schuttingen in goede staat houden. Plaats een schutting vooral in goed overleg met uw buren. Informeer bij de gemeente. Sleutels worden bij verhuur van de woning eenmalig verstrekt. Bij afbreken van een sleutel in het slot zijn alle kosten van zowel vervanging van de sleutel als het oplossen van problemen van het slot voor rekening van de huurder. Als dezelfde tegels niet meer verkrijgbaar zijn worden tegels in een zo goed mogelijke bijpassende kleur en vorm toepast. Reparaties aan stuc- en tegelwerk als gevolg van beschadiging, gaten, pluggen, krimpscheurtjes en dergelijke, veroorzaakt door of door toedoen van de huurder. T Tegelvloer Zie parket en plavuizen. Tegelwerk Reparaties aan loszittend tegelwerk. Als dezelfde tegels niet meer verkrijgbaar zijn worden tegels in een zo goed mogelijke bijpassende kleur en vorm toepast. Reparaties door beschadiging. Telefoonaansluiting Onderhoud van standaard telefoonaansluiting. Tot aan ISRA-punt in meterkast voor KPN. Bij oude complexen zónder ISRApunt is voor rekening huurder. Contact opnemen met KPN. Terras Zie bestrating. Terrasscherm Zie schuttingen en erfafscheidingen. Tochtstrippen Zie hang- en sluitwerk. Toiletten Trappen Reparaties aan (houten) binnentrappen en vlizotrappen. (constructief) Van niet constructieve aard voor kosten bewoners (bijv. schilderen). Onderhoud en reparatie van zelf aangebrachte vaste trapafwerking. Zie ook leuningen/leuningdragers.

9 Tuinen Verwijderen van zichzelf geleidende klimplanten tegen de bebouwing en door bewoner geplante bomen voor zover deze overlast bezorgen. Plant geen te hoog opgaande bomen, of kap /snoei deze op tijd terug erstelschade door klimplanten aan de constructie. Onderhoud aan gras, planten, struiken, bomen en hagen in gemeenschappelijke tuinen. et onderhouden en herstellen van bij de woning behorende tuin, inclusief de inrichting. et ophogen van bij de woning behorende tuin en toegangspad na bijv. straat- en grond verhogingen door gemeente. Zie ook bestrating, erfafscheiding en tuinhekjes. Tuinhekjes Onderhoud en reparatie van tuinhekjes. V Vandalisme Reparatie van vernielde goederen en verwijderen graffiti Vensterbanken Onderhoud en reparatie van vensterbanken (binnen). Vervanging van vensterbanken als gevolg van verval, slijtage en ouderdom. erplaatsen van vensterbanken of verrichten van herstelwerkzaamheden aan vensterbanken, als gevolg van door huurder aangebrachte veranderingen of ondeugdelijk gebruik Ventilatie Reinigen van ventilatiekanalen van de mechanische ventilatie. Schoonhouden van de ventilatieroosters en ventilatieventielen Schoonmaken of vervangen van filters afzuigkap. Onderhoud en reparatie van mechanische ventilatie-inrichting. Ventilatiekanalen Reinigen van ventilatiekanalen (natuurlijke werking). Verlichting Zie elektrische installatie/buitenverlichting. Verstoppingen Zie afvoeren/rioleringen. Vlizotrappen Zie trappen. Vloeren et verwijderen van door de huurder aangebrachte vloerbedekking inclusief lijmen kitlagen in de woning. Door bewoner veroorzaakte beschadigingen aan cementvloeren, terrazzovloeren en dergelijke. Vuilcontainers Onderhoud Reparaties aan verrotte vloerbalken, vloerluiken en vloerdelen. Reparatie en onderhoud aan vloeren in gemeenschappelijke ruimten. Reparaties aan losliggende cementdekvloeren en tegelvloeren die niet door bewoners zijn aangebracht. W Wandcontactdozen Zie elektrische installatie. Via uawonen kan, indien noodzakelijk, een kapvergunning aangevraagd worden. Wij zullen in sommige gevallen directe verwijdering van klimplanten verlangen in verband met beschadiging aan de constructie. Eventueel via servicekosten aan huurder doorberekend. uawonen levert op verzoek zand en grond, levering per woning kosteloos éénmaal per jaar ten behoeve van het op hoogte houden van de, bij het gehuurde behorende tuin/straatwerk ongeacht de hoeveelheid bestelde zand en/of grond. Meerdere keren per jaar bestellen is mogelijk. In dat geval zijn de voorrijkosten voor rekening van de huurder. Alléén leveren en aanbrengen van zand/grond + aanbrengen tegelpad tot woning met bestaand materiaal. Overige goederen in de tuin moeten de bewoners zelf tijdelijk opslaan en eventueel opnieuw aanbrengen. Waar uawonen verantwoordelijk voor is. Onderhoud is voor uawonen.

10 Wanden erstel aan stuk geboorde wandtegels. erstelwerkzaamheden aan stukadoorswerk na ondeskundig verwijderen van behang en dergelijke. erstelwerkzaamheden als gevolg van verwijdering door bewoners van plinten. Verwijderen van oude behanglagen en aanbrengen van nieuw behang. erstelwerkzaamheden aan krimpscheuren voor zover niet aan te merken als grote storende scheurvorming (tot en met 2 mm breed). Saus- en schilderwerk binnen de woning. Reparatie en onderhoud aan wanden in gemeenschappelijke ruimten. Reparatie van grote, storende scheurvorming (groter dan 2 mm breed). Warmtemeters Reparatie en indien nodig vervanging van door de huurder toegebrachte schade, zoals zegelverbreking, breuk en demontage. Warmwaterinstallatie erstel- en schoonmaakkosten aan wamwaterapparatuur (geiser, boilers en combi) indien installatie eigendom is of gehuurd is van uawonen. erstel aan (elektrische) boiler, geiser of combiketel als gevolg van ondeskundig gebruik of nalatigheid. Wasmachineaansluiting Onderhoud en reparatie. Wastafel WC Waterleiding erstelwerkzaamheden als gevolg van bevroren leidingen, voor zover bevriezing door voorzorgsmaatregelen voorkomen had kunnen worden (mits het nemen van maatregelen om bevriezing te voorkomen redelijkerwijs mogelijk was). Onderhoud en reparatie van warm- en koudwaterleidingen en hoofdkranen. Z Zand Zie tuinen Zeepbakjes Zekeringen (stoppen) Zie elektrische installatie. Zonwering De- en monteren van zonwering bij herstelwerkzaamheden gevels. Ook indien nodig voor schilderwerkzaamheden Elektrische boilers (in de Park-, Vijver- en Middenweteringflats) en geisers zijn in eigendom van energiebedrijf. Bij gemeenschappelijke ruimten en bij onverhuurde woningen voor rekening uawonen. Aanbrengen en repareren van zonwering. Voor gestapelde woningen kunnen regels gelden voor type en/of kleur. Neem vooraf contact op met uawonen. Zie ZAVbeleid.

Het onderhoudsboekje. Wie betaalt wat? Onderhoud en reparaties

Het onderhoudsboekje. Wie betaalt wat? Onderhoud en reparaties et onderhoudsboekje Wie betaalt wat? Inleiding In de huurovereenkomst zijn rechten en plichten vastgelegd. an de huurders en van WSG als verhuurder. Onderhoud aan de woning hoort daar ook bij. In elke

Nadere informatie

en reparaties. Omdat daarin slechts de hoofdlijnen beschreven zijn, is niet altijd even duidelijk bij wie de onderhoudsverplichting

en reparaties. Omdat daarin slechts de hoofdlijnen beschreven zijn, is niet altijd even duidelijk bij wie de onderhoudsverplichting Wie betaalt wat? Vraag en antwoord We hebben een groot aantal zaken over onderhoud en met name antwoorden op de vraag wie betaalt wat? op een rij gezet. Mogelijk hebben we een bepaald defect niet genoemd

Nadere informatie

Onderhoud van A tot Z Wie doet wat?

Onderhoud van A tot Z Wie doet wat? Onderhoud van A tot Z Wie doet wat? Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? U huurt een woning van Woontij. Samen zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud aan en in de door u gehuurde woning. Maar wie

Nadere informatie

2.2 ONDERHOUD AAN DE WONING: EEN ZAAK VAN VERHUURDER EN HUURDER

2.2 ONDERHOUD AAN DE WONING: EEN ZAAK VAN VERHUURDER EN HUURDER 2.2 ONDEROUD AAN DE ONING: EEN ZAAK VAN VERUURDER EN UURDER Algemeen et huis waarin u woont moet onderhouden worden. In het onderhouds-abc is aangegeven welk onderhoud voor rekening van V is en welk onderhoud

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Onderhouds A B C

Huurdersinformatie. Onderhouds A B C uurdersinformatie Onderhouds A B C uurdersinformatie Onderhouds A B C U heeft zojuist een huurcontract met Laurens Wonen afgesloten voor een woning in één van onze woongebouwen. Wij heten u hartelijk welkom

Nadere informatie

Wie doet wat? Uitleg over onderhoud

Wie doet wat? Uitleg over onderhoud Wie doet wat? Uitleg over onderhoud Besteed deel eigen onderhoud uit met servicepakket Inhoudsopgave Inleiding...........................................................................................................................................................................................

Nadere informatie

Uitleg over onderhoud

Uitleg over onderhoud Uitleg over onderhoud Wie doet wat? Besteed deel eigen onderhoud uit met servicepakket Inhoudsopgave Inleiding...........................................................................................................................................................................................

Nadere informatie

Uw woning onderhouden

Uw woning onderhouden Uw woning onderhouden aan uw woning U bent als zelf verantwoordelijk voor een deel van de reparaties of onderhoudklussen in uw woning. In deze brochure leest u welke klussen voor zijn voor en welke u zelf

Nadere informatie

Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder?

Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder? Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder? Algemeen: Alle onderhoud c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen, vernielingen, ondeskundigheid en/of onjuist gebruik zijn

Nadere informatie

Onderhouds-ABC. Woningstichting Brummen. Wie doet wat?

Onderhouds-ABC. Woningstichting Brummen. Wie doet wat? Onderhouds-ABC Woningstichting Brummen Wie doet wat? Over onderhoud Rechten en plichten Als huurder van Woningstichting Brummen hoeft u zich geen zorgen te maken over onderhoud aan dak of muren van uw

Nadere informatie

Kolom huurder Staat er in de kolom huurder een H, dan bent u als huurder verantwoordelijk voor het uit te voeren onderhoud.

Kolom huurder Staat er in de kolom huurder een H, dan bent u als huurder verantwoordelijk voor het uit te voeren onderhoud. Pagina 1/13 Dit formulier is bedoeld om de rechten en plichten van zowel de huurder als de verhuurder met betrekking tot het dagelijkse onderhoud aan een gehuurde woning uiteen te zetten. Zoals vernoemd

Nadere informatie

Poort6 Huurder Serviceabonnement. www.poort6.nl

Poort6 Huurder Serviceabonnement. www.poort6.nl POORT6 Onderhouds-ABC Informatieblad In dit Onderhouds-ABC staan vrijwel alle onderdelen van de woning alfabetisch op een rijtje. In de laatste kolom is met een bolletje aangegeven wie voor welk onderhoud

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en schade. Help schade voorkomen! Samen houden wij uw woning in orde!

Onderhoud, reparaties en schade. Help schade voorkomen! Samen houden wij uw woning in orde! Onderhoud, reparaties en schade Samen houden wij uw woning in orde! elp schade voorkomen! Sluit ramen en deuren als het stormt. Draai radiatoren open als het vriest en maakt kaarsen uit als u de kamer

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning woonwijzer Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning! Maar wie doet wat? Het spreekt voor zich dat uw huis onderhoud nodig heeft. Dat is een zaak van huurder en verhuurder

Nadere informatie

Wie doet wat bij het onderhoud van uw woning

Wie doet wat bij het onderhoud van uw woning Adres Telefoon Nijverheidsstraat 8 7213 DB Gorssel (0575) 49 27 73 Fax (0575) 49 11 20 E-mail info@degroenewaarden.nl Ga eens naar onze website www.degroenewaarden.nl Wie doet wat bij het onderhoud van

Nadere informatie

Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf?

Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? September 2012 Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? Vanzelfsprekend wilt u, net als iedereen, in een goed onderhouden woning

Nadere informatie

Servicepakket. Uitleg servicepakket Melding gebreken Tips Aanmeldingskaart En nog veel meer!

Servicepakket. Uitleg servicepakket Melding gebreken Tips Aanmeldingskaart En nog veel meer! Servicepakket Uitleg servicepakket Melding gebreken Tips Aanmeldingskaart En nog veel meer! Servicewijzer ooraf U wilt graag in een goed onderhouden huis wonen. Dat is een zaak van u en ons samen. Ook

Nadere informatie

Trefwoordenlijst ONDERHOUDS- VERDELING HUURDER-RHIANT

Trefwoordenlijst ONDERHOUDS- VERDELING HUURDER-RHIANT ONDERHOUDS- VERDELING HUURDER-RHIANT Trefwoordenlijst Trefwoordenlijst Rhiant Deze trefwoordenlijst beoogt geen afwijking te zijn van het Besluit kleine herstellingen. Het betreft een handvat voor huurders

Nadere informatie

Onderhouds ABC en reglementen Servicefonds en Glasfonds

Onderhouds ABC en reglementen Servicefonds en Glasfonds Onderhouds ABC en reglementen en 1 Inleiding Het Onderhouds ABC biedt u een overzicht van veel voorkomende onderhoudswerkzaamheden aan uw woning. In deze brochure kunt u lezen welke reparaties Goed Wonen

Nadere informatie

Informatie over de verdeling van onderhoudswerkzaamheden tussen huurder en verhuurder.

Informatie over de verdeling van onderhoudswerkzaamheden tussen huurder en verhuurder. Onderhoud van uw woning wie betaalt wat? (deze onderhoudswijzer is onderdeel van de huurovereenkomst) Informatie over de verdeling van onderhoudswerkzaamheden tussen huurder en verhuurder. Als huurder

Nadere informatie

Onderhoud voor de huurder of verhuurder?

Onderhoud voor de huurder of verhuurder? Onderhouds ABC Onderhoud voor de huurder of verhuurder? Bij het sluiten van een huurcontract voor een woning gaat u als huurder en Waterweg Wonen als verhuurder een aantal verplichtingen aan. et onderhoud

Nadere informatie

Als u een reparatieverzoek heeft

Als u een reparatieverzoek heeft Als u een reparatieverzoek heeft et huis waarin u woont, heeft regelmatig onderhoud nodig. et is de bedoeling, dat we leurrijkwonen én u daar samen voor zorgen. De vraag is alleen: wie doet wat en wie

Nadere informatie

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT 2 Wie betaalt wat? U huurt uw woning van Woningstichting Woensdrecht. Dat houdt in dat het meeste onderhoud voor u wordt gedaan. Toch zijn er nog zaken die

Nadere informatie

Onderhoud en Reparaties.. Wie doet wat?

Onderhoud en Reparaties.. Wie doet wat? Onderhoud en Reparaties.. Wie doet wat? 100% wonen Onderhoud en reparaties.wie doet wat? Wij willen niets liever dan dat u zich als bewoner(s) van onze huurwoning helemaal thuis voelt. De conditie van

Nadere informatie

Onderhoud & reparaties. Wie doet wat?

Onderhoud & reparaties. Wie doet wat? Onderhoud & reparaties Wie doet wat? Onderhoud & reparaties Het grootste deel van het onderhoud en de reparaties aan uw woning voeren wij voor u uit. Maar u bent zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud

Nadere informatie

Wie moet wat betalen. Onderhoudsverplichtingen voor huurder en verhuurder

Wie moet wat betalen. Onderhoudsverplichtingen voor huurder en verhuurder Wie moet wat betalen Onderhoudsverplichtingen voor huurder en verhuurder Claassen astgoedbeheer B p o s t a d r e s Postbus 25 5760 AA Bakel b e z o e k a d r e s Auerschootseweg 36 5761 E Bakel tel 0492

Nadere informatie

Serviceabonnement en woningonderhoud. huurdersinfo

Serviceabonnement en woningonderhoud. huurdersinfo Serviceabonnement en woningonderhoud sinfo 5 Gemak in huis 5 Aanmelden 5 Niet voor iedere woning 6 Wat valt er onder het 6 Wat valt niet onder het 6 Kosten 7 Hoe werkt het 8 Overzicht en woningonderhoud

Nadere informatie

Een nieuwe huurwoning Gefeliciteerd... en nu?

Een nieuwe huurwoning Gefeliciteerd... en nu? Een nieuwe huurwoning Gefeliciteerd... en nu? Uw handleiding om zorgeloos te genieten D u m la v Ne l n! 123Wonen heet u welkom De overeenkomst is getekend: op naar de sleutel! an harte gefeliciteerd met

Nadere informatie

Een nieuwe huurwoning

Een nieuwe huurwoning Een nieuwe huurwoning Gefeliciteerd... en nu? uw handleiding om zorgeloos te genieten 123Wonen heet u welkom an arte gefeliciteerd met uw nieuwe woning of appartement! U heeft de huurovereenkomst getekend,

Nadere informatie

HET ABC VAN HET ONDERHOUD

HET ABC VAN HET ONDERHOUD ET ABC VAN ET ONDEROUD Voor uw woonplezier en voor oedestede is het belangrijk dat de woning die u huurt in goede staat van onderhoud is. uurders en verhuurder hebben allebei een aantal verplichtingen

Nadere informatie