D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G"

Transcriptie

1 D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2015 Q Economische analyse Door de opnieuw gedaalde olieprijzen, die in december het laagste niveau sinds elf jaar bereikten, was er het afgelopen kwartaal geen sprake van inflatie. Desondanks besloot de Amerikaanse Federal Reserve na lang aarzelen haar beleidsrente met 25 basispunten te verhogen. In een context van wereldwijde economische vertraging en krappere liquiditeit wordt het model dat gebaseerd is op een actieve houding van de centrale banken, die de markten al jaren ondersteunen, ernstig op de proef gesteld. Globale visie Drie maanden geleden schreven we: «Ondanks zes jaar van ongebreidelde monetaire verruiming wordt de wereldeconomie nog steeds geconfronteerd met een zwakke groei en een onverbiddelijke stijging van de wereldwijde schuldenlast. Door de zwakke economische activiteit en lage inflatie kunnen we vraagtekens plaatsen bij de structurele houdbaarheid van de schuldenlast op wereldschaal, nu de conjunctuur van de Amerikaanse economie tekenen van zwakte vertoont».

2 Er is maar weinig veranderd aan deze constatering, behalve dan dat er door de opnieuw gedaalde olieprijzen, die in december het laagste niveau sinds elf jaar bereikten, zeker geen sprake van inflatie was. Desondanks besloot de Amerikaanse Federal Reserve na lang aarzelen haar beleidsrente met 25 basispunten te verhogen. Betekent dit dat de marktpartijen, met een zekere mate van bewuste zelfgenoegzaamheid, geloven in de fundamenten van het nieuwe economische model dat door de centrale banken wordt aangestuurd en uiteindelijk in staat zal blijken te zijn een autonome groei te genereren en het zelfstandig functioneren van de economische cyclus te herstellen? Begin dit jaar zal dit geloof, zoals we al aangaven in ons vorige verslag, naar verwachting "ernstig op de proef worden gesteld": nu de normalisering van het monetair beleid in volle gang is, zal een terugval van de Amerikaanse groei het kwetsbare evenwicht waarin de markten sinds 2009 verkeren, zeker in twijfel trekken.

3 Verenigde Staten We zijn nog steeds sceptisch over de positieve dynamiek van de Amerikaanse economie waar de consensus nog altijd op anticipeert. De Fed rechtvaardigde de verhoging van haar beleidsrente door te wijzen op de duurzame verbetering van de arbeidsmarkt, het hoge investeringspeil en de stijgende consumptie. De bank gaf ook aan dat het overmatig gebruik van hefboomfinanciering zoals dat in bepaalde segmenten van de kredietmarkt voorkomt, moet worden aangepakt. Ook de vlaag van fusies/overnames en het grote aantal terugkooptransacties van eigen aandelen wijzen erop dat de huidige kredietvoorwaarden bepaalde financieringsmogelijkheden creëren die productievere beleggingen soms in de weg staan. Dergelijke potentiële zeepbellen moeten natuurlijk voorkomen worden.

4 Wat betreft de diagnose van de Amerikaanse economie hebben we echter een andere visie dan de Fed. Hoewel de situatie op de arbeidsmarkt steeds beter wordt, wijst de aanhoudend zwakke loonstijging erop dat de participatiegraad van de beroepsbevolking het laagste punt sinds halverwege de jaren zeventig is genaderd en dat er nog altijd veel deeltijdbanen worden gecreëerd. Toch sluiten we niet uit dat de lonen, en dus de inflatie als gevolg van de kostenverhoging, uiteindelijk iets omhoog zullen gaan omdat bedrijven moeite hebben met het vinden van gekwalificeerd personeel. Een stabilisatie van de olieprijzen zou een stijging van de inflatie niet in de hand werken. verwachting nog omlaag gaan. De bedrijfswinsten - de eerste voorspellende indicator van de investeringen - zijn in het derde kwartaal op jaarbasis met 4% gedaald. De groei van de benuttingsgraad is op jaarbasis met 3% gedaald en de voorspellende indicatoren voor de industriële bedrijvigheid, zoals de PMI voor de verwerkende industrie, liggen op het laagste niveau sinds Het niveau van de voorraden ten opzichte van de verkoopcijfers stijgt voortdurend en is sinds 2002, m.u.v. de Lehman-crisis, niet zo hoog geweest. Dit wijst op een vertraging van de productie. De groei van de industriële productie op jaarbasis was in november voor het eerst sinds 2009 negatief. Wat de consumptie betreft is het onwaarschijnlijk dat de huishoudens een tweede keer kunnen profiteren van een halvering van de energieprijzen. Ondanks deze enorme duw in de rug bleef de groei van de consumptie onder de 3% steken. De voornaamste factoren die van invloed zijn op het vertrouwen van huishoudens - de jaarlijkse waardering van de aandelenkoersen en de prijzen op de woningmarkt - gaan achteruit. De spaartegoeden van huishoudens liggen nog altijd op een zeer laag niveau (5,5%) dankzij de recente positieve prijsontwikkeling op de woningmarkt, maar omdat nu al blijkt dat deze prijsstijging vertraagt, zou de consument meer kunnen gaan sparen. Wij hebben dus een aanzienlijk negatiever beeld van de Amerikaanse conjunctuur dan de consensus en de Fed. Deze terughoudendheid ten aanzien van de dynamiek in de Verenigde Staten is niet nieuw bij ons: al zes jaar lang is onze prognose aan het begin van het jaar terecht behoudender dan die van de consensus. De afgelopen

5 jaren leden de financiële markten dankzij een buitensporige monetaire versoepeling niet onder de macro-economische tegenvallers. Dit keer brengen we onze visie naar buiten op het moment dat het monetair beleid in de VS genormaliseerd wordt. Als deze vertraging, die we met een vrij hoge graad van zekerheid verwachten, zich daadwerkelijk voordoet, zal de reactie van de markten ook worden "genormaliseerd". Een daling van de markten zou in een economische recessie kunnen uitmonden. Om geloofwaardig over te komen zou de Fed dit risico eerst moeten laten toenemen alvorens haar monetair beleid weer te versoepelen.

6 Opkomende landen De situatie in de opkomende landen hangt meer dan ooit af van de olieprijzen, die sinds hun hoogtepunt in maart 2012 al met 75% zijn teruggevallen. De exportinkomsten van de opkomende landen zijn gedaald door de stagnerende wereldeconomie, de verschuiving van de Chinese economie naar een grotere dienstensector en het feit dat de Verenigde Staten voor hun energievoorziening minder afhankelijk zijn geworden van de rest van de wereld. De grondstoffenproducenten zijn als eerste slachtoffer geworden van deze trage groei van de wereldeconomie. Maar verder lijdt de hele internationale olie-industrie onder deze crash. De toenemende financiële kwetsbaarheid van veel producerende, hoofdzakelijk Noord-Amerikaanse, bedrijven is al even veelzeggend als verontrustend omdat hier duidelijk sprake is van een besmettingsgevaar. Dit blijkt uit de forse terugval van de Amerikaanse hoogrentende obligaties naar aanleiding van de klappen die producenten van schaliegas te verwerken kregen. Deze hebben veel vreemd vermogen aangetrokken om hun hoge investeringen te financieren, wat een versterkende factor van de oliecrash is. De daling van de olieprijs als reactie op de toenemende politieke spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran is een tekenend voorbeeld van de deflatoire logica die de markten op dit moment hanteren. Deze laatste maken zich meer zorgen over het feit dat het voor de producerende landen steeds moeilijker wordt om het met elkaar eens te worden over een daling van de quota's, dan over een eventuele onderbreking van de aanvoer in het kruitvat van het Midden-Oosten als gevolg van een diplomatieke en militaire escalatie van het conflict tussen twee landen in het kruitvat van het Midden-Oosten die tot de grootste producenten ter wereld behoren. Door deze scherpe en langdurige daling van de olieprijzen blijft de deflatoire druk hoog, wat bijdraagt aan een verdere daling van de yuan ten opzichte van de dollar. Aangezien de vertraging van de Chinese economie samenvalt met de normalisering van het Amerikaanse monetair beleid, moest de centrale bank van China de yuan loskoppelen van de dollar om de kapitaaluitstroom te beperken en de neerwaartse druk op de Chinese munt begeleiden met een aantal

7 opeenvolgende devaluaties van beperkte omvang. Maar gelet op de daling van de valuta tot nu toe (-6% tegenover de dollar sinds augustus 2015) lijkt de devaluatie te beperkt om het vertrouwen terug te winnen, terwijl de reserves van de Chinese centrale bank alleen al in december met 100 miljard dollar zijn geslonken. Gezien de schuldenlast van de Chinese bedrijven en de toch al hoge reële rente is een renteverhoging niet mogelijk. Het lijkt erop dat een devaluatie het enige stuurmiddel is. De hele wereldeconomie gaat al gebukt onder een door de oliecrash veroorzaakte deflatoire druk en een dergelijke devaluatie, die de andere Aziatische valuta's ook omlaag zal trekken, maakt de situatie alleen nog maar erger. Dat de wereldeconomie het nu al meer dan drie jaar zonder groei moet stellen, is een enorm probleem voor het universum van de opkomende landen en het lijkt erop dat ze daar vooralsnog geen oplossing tegenoverstellen. Het is een heterogeen universum. India blijft het goed doen dankzij een economisch beleid dat gericht is op het (langzaam) doorvoeren van hervormingen, een lucide centrale bank en vooral zijn status van olie-importerend land. Brazilië, Rusland en de Aziatische tijgers daarentegen, die meesurften met de grondstoffenboom, de bloeiende wereldhandel en de groei van grote buur China, hebben het nu moeilijk. Maar laten we ons niet vergissen: ook al lijdt de hele wereld nu onder de structurele hervorming van China en de geleidelijke (en onhandig uitgevoerde) liberalisering van zijn financiële markten, toch wordt hiermee de weg vrijgemaakt voor een nieuwe periode van expansie van de Chinese economie, die internationale beleggers zal aantrekken zodra de yuan voldoende is gedaald.

8

9 Europa Wat de dynamiek van de economie betreft, staat Europa er op het eerste gezicht beter voor. Het oude continent ondervindt de positieve invloed van de dalende olieprijzen, het monetair beleid blijft soepel, in een aantal landen wordt er iets minder bezuinigd en de euro handhaaft zich op een niveau dat de concurrentiepositie van de zone niet aantast. De voorspellende indicatoren voor de bedrijvigheid zijn over het algemeen positief, maar beginnen langzaam te dalen, vooral in Duitsland. De export- en importcijfers laten dezelfde trend zien. Het geleidelijke herstel van de zuidelijke landen houdt aan en Frankrijk sluit zich daarbij aan. Maar het risico bestaat dat de bijzonder hoge temperaturen aan het begin van de winter de consumptie negatief beïnvloeden en ons een vertekend beeld van de conjuncturele werkelijkheid voorspiegelen.

10 Toch staat de eurozone er niet bijzonder florissant voor:de groei bedraagt er slechts 1,6% en voor 2016 wordt een zeer lichte stijging tot 1,7% verwacht. De bijdrage van de investeringen blijft zwak en stagneert en de consumptie lijkt te verslappen. Uiteraard ontsnapt Europa niet aan de wereldwijde deflatoire druk: de inflatie op jaarbasis bedraagt slechts 0,2% (0,9% ex energie). We staan trouwens versteld van de geleidelijke neergang van het regeringsbeleid in Europa. Na Griekenland hebben ook de kiezers in Portugal, Spanje en Frankrijk zich in toenemende mate uitgesproken tegen een politiek van hervorming en sanering van de overheidsuitgaven. Angela Merkel, de ware hoeksteen waarop het bestuur van de Europese Unie rust, is door de vluchtelingenstroom zelf ook in een zeer moeilijke situatie beland. Beleggingsstrategie De normalisatie van het monetair beleid in de VS was tijdens het afgelopen kwartaal een vernieuwende factor. Hierdoor blijven de risicovolle activa onder druk staan, niet alleen vanwege het risico dat de door ons verwachte vertraging van de Amerikaanse economie uitloopt in een recessie, maar ook door de wereldwijd opnieuw hoge deflatoire druk en de opdrogende liquiditeit. Zolang de vrees voor een recessie de Fed nog niet heeft aangezet tot een verdere versoepeling van haar beleid, of de beleggers tot het anticiperen hierop, blijft het naar onze mening zaak om te kiezen voor een minimale aandelenblootstelling, gericht op bedrijven met goed voorspelbare resultaten. Eersterangsstaatsobligaties zullen naar verwachting profiteren van het vooruitzicht op vertraging en deflatoire druk, al zal de waardering ervan meteen dalen zodra er overschotten op de lopende rekening worden herbelegd of als opkomende landen hun valuta gaan devalueren. De bedrijfsobligaties zouden kunnen dalen door de lagere winstverwachtingen en de beperkte liquiditeit. Wat de valutamarkt betreft verwachten we dat de valuta's van de opkomende landen verder

11 zullen dalen in het kielzog van de geleidelijke devaluatie van de Chinese yuan, die zal worden voortgezet. Door de Chinese munt tegen dollars in te wisselen hebben we een positie ingenomen die ons, in ieder geval gedeeltelijk, moet beschermen tegen de negatieve gevolgen van een lagere wereldwijde liquiditeit die het gevolg is van die devaluatie. Wat de valuta's betreft blijven we door de steeds minder dreigende taal van de Fed op korte termijn uitgaan van een aanhoudend zwakke dollar. Op langere termijn zal er door de tegenvallende Europese groei en de concretisering van het door ons verwachte angstwekkende klimaat een wereldwijde kapitaalstroom naar de dollar ontstaan, die dan als veilige haven dienst zal doen. Disclaimer

12 De hier verstrekte informatie is niet contractueel bindend en vormt geen beleggingsadvies. Deze informatie is mogelijk niet volledig en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. De resultaten zijn netto na aftrek van kosten (inclusief mogelijke in rekening gebrachte instapkosten door de distributeur). De toegang tot de fondsen kan beperkt zijn voor bepaalde personen of in bepaalde landen. Zij mogen met name direct noch indirect aangeboden of verkocht worden ten gunste of voor rekening van een 'U.S. person', zoals gedefinieerd in de Amerikaanse 'Regulation S' en/of de FATCA. De fondsen houden een risico op kapitaalverlies in. De risico's en kosten staan beschreven in de EBI-documenten (essentiële beleggersinformatie). De prospectussen, de EBIdocumenten en de jaarverslagen van de fondsen zijn te vinden op deze website of kunnen worden aangevraagd bij de beheermaatschappij. De belegger dient over de EBI-documenten te beschikken voordat hij op de fondsen inschrijft.

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 04.03.2016 BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2015 Q4 2015 04.03.2016 Economische analyse Door de opnieuw gedaalde olieprijzen, die in december het laagste niveau sinds

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 25.01.2016 BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2015 Q4 2015 door Frédéric LEROUX Fund Manager 25.01.2016 Economische analyse Door de opnieuw gedaalde olieprijzen, die

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 25.04.2016 BEHEERVERSLAG 1E KWARTAAL 2016 Q1 2016 25.04.2016 Macro-economische analyse Door de gezamenlijke maatregelen van de grote centrale banken en de

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 18.05.2016 BRAZILIË - AFZETTINGSPROCEDURE TEGEN DILMA ROUSSEFF 18.05.2016 De springplank van Brazilië naar economische en politieke vooruitgang is in aantocht, maar het land staat voor

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 12.02.2017 II. CARMIGNAC PATRIMOINE - DE COMPONENTEN Een gediversifieerde strategie ontwikkelen met behulp van duurzame rendementsmotoren 12.02.2017 Langetermijnovertuigingen Voor

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Internationale Economie Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Wim Boonstra, 27 november 2014 Basisscenario: Magere groei wereldeconomie, neerwaartse risico s De wereldeconomie

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 29.10.2015 BEHEERVERSLAG - 3E KWARTAAL 2015 Q3 2015 29.10.2015 Economische analyse De devaluatie van de Chinese munt en het getreuzel van de Fed, dat te maken

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Economie en financiële markten

Economie en financiële markten Economie en financiële markten Bob Homan ING Investment Office Den Haag, 11 oktober 2013 Vraag 1: Begraafplaats Margraten gesloten vanwege. 1. Bezuinigen bij de Nederlandse overheid 2. Op last van Europese

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Januari 2016

Maandbericht Beleggen Januari 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 24 december 2015 Maandbericht Beleggen Januari 2016 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 19.04.2016 BEHEERVERSLAG 1E KWARTAAL 2016 Q1 2016 door Frédéric LEROUX Fund Manager 19.04.2016 Macro-economische analyse Door de gezamenlijke maatregelen van

Nadere informatie

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7 Outlook 2016 Inleiding 2016 is in China het jaar van de aap. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. Als het wel

Nadere informatie

Licht op energie (2013 - november)

Licht op energie (2013 - november) PMI index Licht op energie (2013 - november) Macro-economische ontwikkelingen De indicator van Markit voor economische bedrijvigheid in de Eurozone ligt sinds enkele maanden net boven de 50 punten. In

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 18.11.2016 CARMIGNAC PATRIMOINE: WAT GAAT ER GEBEUREN NU TRUMP IS GEKOZEN? 18.11.2016 Er zijn grenzen aan de impact van monetair beleid. Ondanks de jarenlange monetaire verruiming en

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen September 2015

Maandbericht Beleggen September 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2015 Maandbericht Beleggen September 2015 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 24.07.2017 BEHEERVERSLAG TWEEDE KWARTAAL 2017 K2 2017 24.07.2017 De wereldeconomie groeit in een gematigd tempo en de tijd lijkt dan ook stilaan rijp voor

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

Voorjaarsprognose : naar een licht herstel

Voorjaarsprognose : naar een licht herstel EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Voorjaarsprognose 2012-13: naar een licht herstel Brussel, 11 mei 2012 Na de productiekrimp eind 2011 wordt de EU-economie nu geacht in een milde recessie te verkeren.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Vierde kwartaal 2017-1 oktober 2017 t/m 31 december 2017 Samenvatting: De (12 maands)beleidsdekkingsgraad is gestegen van 112,7% eind september 2017 naar 115,3%

Nadere informatie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de Belgische economie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de Belgische economie Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Perscommuniqué Brussel, 15 september 2000 Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de

Nadere informatie

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU?

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Als gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis heeft de EU met een laag investeringsniveau te kampen. Alleen met gezamenlijke gecoördineerde

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind september 2017 is 117,8% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Europese Commissie - Persbericht Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Brussel, 05 mei 2015 De economie in de Europese Unie profiteert dit jaar van een

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 3 mei 2013 Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie Na in 2012 in een recessie te hebben verkeerd, zal de EU-economie

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's IP/11/565 Brussel, 13 mei 2011 Voorjaarsprognoses 2011-2012: Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's Het geleidelijke herstel van de EU-economie zet door, zo blijkt uit de vooruitzichten voor

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de afgelopen kwartalen, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik afgelopen

Nadere informatie

Vraag & antwoord Beurscorrectie

Vraag & antwoord Beurscorrectie ING Investment Office Publicatiedatum: 29 september 2015 (update van 2 september) Vraag & antwoord Beurscorrectie Beleggers beducht voor groeivertraging China September begon met een wereldwijde daling

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Vraag & antwoord. Update: koersen opnieuw lager

Vraag & antwoord. Update: koersen opnieuw lager ING Investment Office Publicatiedatum: 20 januari 2016 Vraag & antwoord Update: koersen opnieuw lager Door Simon Wiersma, Investment Manager Twee weken geleden publiceerden we al een Vraag & antwoord naar

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,0% naar 123,6% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2016-1 januari 2016 t/m 31 maart 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 106,3% naar 98,1%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 25.04.2016 BEHEERVERSLAG 1E KWARTAAL 2016 Q1 2016 25.04.2016 Macro-economische analyse Door de gezamenlijke maatregelen van de grote centrale banken en de

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Conjunctuur - nulgroei in 2015

Conjunctuur - nulgroei in 2015 Conjunctuur - nulgroei in 2015 De cijfers die wijzen op een groei van meer dan 3 % in 2014 en een aantal vergunde woningen dat 10 % hoger ligt, geven de illusie van een stevig herstel voor de bouw. Maar

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK Geert Gielens, Ph.D. hoofdeconoom 19 mei 2015 Agenda Het verschil met vorig jaar De euro zone De VS De ECB & haar beleid Besluit 2 Het verschil met vorig

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 02.12.2015 VIVE LA LIBERTÉ! December 2015 door Didier SAINT-GEORGES Head of Portfolio Advisors 02.12.2015 Zeven jaar na 2008, de groei blijft middelmatig... Nadat de vrijheid

Nadere informatie

MaandJournaal. Special Positieve vooruitzichten voor EMD. Fonds onder de aandacht

MaandJournaal. Special Positieve vooruitzichten voor EMD. Fonds onder de aandacht Januari 2019 MaandJournaal Special Positieve vooruitzichten voor EMD Fonds onder de aandacht NN (L) Emerging Markets Debt (Hard Currency) NN (L) Frontier Markets Debt (Hard Currency) www.nnip.nl EMD: klaar

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk oktober 2015 Welkom Wij heten u van harte welkom in Van der Valk Hotel 2 Programma 19.00 uur Ontvangst 19.30 uur Opening 19.40 uur Chinese groeivertraging 20.00

Nadere informatie

Beursupdate september 2015 Is het weer net zo erg als in 2008?

Beursupdate september 2015 Is het weer net zo erg als in 2008? Beursupdate september 2015 Is het weer net zo erg als in 2008? Karel Mercx Sinds september weer terug bij Beleggers Belangen Beleggingsspecialist RTL Z Beursspel (2015) Beurstwitteraar van het jaar (2014)

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht maart 2018

Terugblik. Maandbericht maart 2018 Maandbericht maart 2018 Terugblik Aandelenbeurzen onder druk, veilige havens worden gezocht De economie draait op volle toeren, maar beleggers zijn terughoudend. De ontwikkelingen in het handelsconflict

Nadere informatie

Belangrijkste overwegingen voor beleggers dit kwartaal zijn onder meer:

Belangrijkste overwegingen voor beleggers dit kwartaal zijn onder meer: Beleggers zijn terecht optimistisch over Europa, aldus J.P. Morgan Asset Management Bedrijfswinsten moeten wel aan hogere verwachtingen voldoen, wil de rally aanhouden Luxemburg, 21 april 2015: Beleggers

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor het vierde kwartaal 2013

Economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor het vierde kwartaal 2013 Persbericht Parijs, 14 november 2013 Economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor het vierde kwartaal 2013 De markten profiteren van de overvloedige liquiditeit en de gematigde groei van de wereldeconomie

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen November 2015

Maandbericht Beleggen November 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 21 oktober 2015 Maandbericht Beleggen November 2015 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

Olie en opkomende markten: Een tweesnijdend zwaard

Olie en opkomende markten: Een tweesnijdend zwaard Olie en opkomende markten: Een tweesnijdend zwaard Date : december 29, 2014 De olieprijs stortte dit jaar in elkaar als gevolg van de volatiliteit op de meeste markten en een tijdelijke onbalans tussen

Nadere informatie

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Inleiding Lorette Ford De economische ontwikkeling van een land kan door middel van drie belangrijke economische indicatoren

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland Conjunctuur enquête Technologische Industrie Nederland Gunstig beeld met internationale onzekerheden Het CBS kopt donderdag 16 februari dat het ondernemersvertrouwen in Nederland nog nooit op zo n hoog

Nadere informatie

De economische omgeving. Een cruciaal jaar voor Nederland en Europa

De economische omgeving. Een cruciaal jaar voor Nederland en Europa De economische omgeving Een cruciaal jaar voor Nederland en Europa Inhoud Wereldeconomie Traag herstel Verengde Staten Europa Nederland Ook 2017 een conjunctureel goed jaar Ons land staat er heel goed

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen April 2015

Maandbericht Beleggen April 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 22 april 2015 Maandbericht Beleggen April 2015 maart april + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 01.03.2016 DE SLAAPWANDELAARS Maart 2016 by Didier SAINT-GEORGES Managing Director, Member of Investment Committee 01.03.2016 We schermen onze beleggingen in groeisectoren

Nadere informatie

27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report

27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report 27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report Door Wim-Hein Pals, Head Robeco Emerging Markets Equities Vanwege hogere economische groei en sterkere financiële balansen, zijn de opkomende markten aantrekkelijker

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 11.01.2019 50 TINTEN ZWART Januari 2019 11.01.2019 Sinds onze Note "2019 of de eindfase van de kop-staartbotsing" van afgelopen december is ons oordeel over de markten voor

Nadere informatie

smartphones.) Deze factor zou een bijzonder dynamische stimulans kunnen zijn voor de ontwikkeling in

smartphones.) Deze factor zou een bijzonder dynamische stimulans kunnen zijn voor de ontwikkeling in Januari 9, 2015 Bij Templeton Emerging Markets Group zijn wij van mening dat de hoge economische groeipercentages een belangrijk aantrekkingspunt voor veel opkomende markten in 2015 zullen blijven. Hoewel

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 12.02.2017 II. CARMIGNAC PATRIMOINE - DE COMPONENTEN Een gediversifieerde strategie ontwikkelen met behulp van duurzame rendementsmotoren 12.02.2017 Langetermijnovertuigingen Voor

Nadere informatie

Investments. Verontrustende signalen op de oliemarkt. December 2018

Investments. Verontrustende signalen op de oliemarkt. December 2018 Investments December 2018 Verontrustende signalen op de oliemarkt Na heel even boven 80 dollar per vat te zijn gestegen, de eerste keer in meer dan vier jaar, is de prijs van Noordzee-olie (Brent) sinds

Nadere informatie

Economie in 2015 Kans of kater?

Economie in 2015 Kans of kater? Economie in 2015 Kans of kater? Nico Klene Economisch Bureau Doorwerth 6 november 2014 Wat verwacht ú: - kans? - kater? 2 Opbouw - Buitenland: mondiale groei houdt aan - Nederland 3 VS: groei weer omhoog

Nadere informatie

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher The beat goes on (1967), Sonny & Cher Inleiding Zorgen over de houdbaarheid van de economische groei dicteerden de financiële markten in het eerste kwartaal van 2016. Wederom kwamen centrale banken met

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Update april 2015 Beleggen

Update april 2015 Beleggen Update april 2015 Beleggen Laag, lager, laagst In mijn vorige column schreef ik over de actie van de ECB, die 22 januari jongstleden werd aangekondigd, om maandelijks 60 miljard Euro aan obligaties op

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Maart 2015

Maandbericht Beleggen Maart 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 25 maart 2015 Maandbericht Beleggen Maart 2015 februari maart + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Ongewijzigde

Nadere informatie

Kans op Amerikaanse dubbele dip is klein

Kans op Amerikaanse dubbele dip is klein Kans op Amerikaanse dubbele dip is klein De Verenigde Staten gaan meestal voorop bij het herstel van de wereldeconomie. Maar terwijl een gerenommeerd onderzoeksburo recent verklaarde dat de Amerikaanse

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal juli 2017 t/m 30 september Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal juli 2017 t/m 30 september Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 113,6% naar 116,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Economische vooruitgang

Economische vooruitgang #EURoad2Sibiu Economische vooruitgang Mei 219 NAAR EEN MEER VERENIGDE, STERKERE EN DEMOCRATISCHERE UNIE De ambitieuze EU-agenda voor banen, groei en investeringen en de versterking van de eengemaakte markt

Nadere informatie

Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten. Trends Finance Day 01-06-2013

Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten. Trends Finance Day 01-06-2013 Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten Trends Finance Day 01-06-2013 Samenvatting wereldeconomie Economie Monetair Aandelen Obligaties EMU Core* - + + - EMU PIIGS** - - 0 - USA 0

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015 Samenvatting: dalende euro en dalende rente door monetair beleid De beleidsdekkingsgraad is gedaald

Nadere informatie

CPB Notitie. Economierapportage maart De wereldeconomie. Datum : 27 maart 2003 Aan : De Minister van Economische Zaken

CPB Notitie. Economierapportage maart De wereldeconomie. Datum : 27 maart 2003 Aan : De Minister van Economische Zaken CPB Notitie Datum : 27 maart 2003 Aan : De Minister van Economische Zaken Economierapportage maart 2003 1 De Nederlandse economie blijft ondermaats presteren. Dit geldt zelfs indien door een voorspoedig

Nadere informatie

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Economie en onderneming De macro-economische vooruitzichten 2006-2012 voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Meyermans, E. & Van Brusselen, P. (2006).

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie Zeer Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente 1,5 VS EMU 1,5 0,5 0,5 11-2010 11-2011 11-2012 11-2013 11-2014 11-2015 11-2016 Ontwikkeling en vooruitzichten

Nadere informatie

Licht op energie (2014 - januari)

Licht op energie (2014 - januari) Licht op energie (2014 - januari) Macro-economische ontwikkelingen De AEX heeft op de laatste handelsdag van 2013 evenals veel andere handelsbeurzen de hoogste stand in 5 jaar bereikt. Het optimisme onder

Nadere informatie

November MaandJournaal. Special Outlook Aantrekkelijke aandelenmarkten.

November MaandJournaal. Special Outlook Aantrekkelijke aandelenmarkten. November 2017 MaandJournaal Special Outlook 2018 - Aantrekkelijke aandelenmarkten www.nnip.nl Beleggingsvooruitzichten 2018 De wereldeconomie staat er goed voor. Het economisch vertrouwen, winstgroei en

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Januari MaandJournaal. Special Licht op groen voor cyclische aandelen.

Januari MaandJournaal. Special Licht op groen voor cyclische aandelen. Januari 2018 MaandJournaal Special Licht op groen voor cyclische aandelen www.nnip.nl Licht op groen voor cyclische aandelen Cyclische aandelen hoorden in 2017 tot de uitblinkers op de financiële markten.

Nadere informatie