PREMIES 2015 WONEN EN MILIEU

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PREMIES 2015 WONEN EN MILIEU"

Transcriptie

1 PREMIES 2015 WONEN EN MILIEU

2 1

3 2 1. Van wie mag u premies verwachten? In Vlaanderen kunt u via vijf kanalen premies en voordelen krijgen als u energiebesparende investeringen of andere werken aan uw woning uitvoert. uw netbeheerder; de fiscus; de Vlaamse gewest; uw gemeentebestuur; uw provinciebestuur. 2. Inhoudstabel Netbeheerder... 3 Bestaande woningen... 3 Algemene voorwaarden... 3 Dakisolatie of zoldervloerisolatie... 3 Buitenmuur- of spouwmuurisolatie... 3 Vloer- en kelderisolatie... 4 Hoogrendementsbeglazing... 4 Combinatiepremie muur + raamvervanging... 5 Warmtepomp... 5 Zonneboiler sanitair warm water... 5 Nieuwbouwwoning... 7 E-peil... 7 s beschermde klanten... 7 Algemeen... 7 Condensatieketel... 7 Koelkast of wasmachine... 8 Sociale dakisolatieprojecten huurwoningen... 8 Fiscus... 9 Dak- of zoldervloerisolatie... 9 Vlaamse gewest Renovatiepremie Verbeteringspremie Aanpassingspremie Vermindering van de onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning Gemeentebestuur Herent Hemelwaterinstallatie Infiltratie en/of buffering hemelwater Afkoppeling hemelwater en afvalwater Individuele waterzuivering Dak- en zoldervloerisolatie Spouwmuur- en buitenmuurisolatie Duurzaam bouwadvies Aanpassingspremie Goedkope leningen (FRGE) Provincie Vlaams Brabant Superisolerende beglazing Aanpassingspremie Dak- of zoldervloerisolatie kwetsbare doelgroepen s extra info... 19

4 3 Netbeheerder Bestaande woningen Algemene voorwaarden De premies zijn enkel geldig voor bestaande woningen, wooneenheden of woongebouwen, aangesloten op het elektriciteitsnet van Eandis vóór 01/01/2006 of met een bouwaanvraag vóór 01/01/2006 voor wat de isolatiemaatregelen betreft. Herbouw, uitbreiding van een bestaande bouw en grondige verbouwingen die aan de E-peileisen moeten voldoen, komen niet in aanmerking. De aanvraag is enkel geldig voor eindfacturen vanaf 01/01/2014. De aanvraagformulieren dienen ons te bereiken uiterlijk 12 maanden na factuurdatum en kunnen tot 6 maanden na de aanvraag worden uitbetaald. Dakisolatie of zoldervloerisolatie De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle aankoop facturen van het isolatiemateriaal met vermelding van het merk, de soort, de dikte, het type, Rd-waarde en het aantal m², de kostprijs van het materiaal en de datum van de werken. De premie is geldig voor dakisolatie of voor zoldervloerisolatie, niet voor beide, binnen hetzelfde beschermt volume. De Rd-waarde van het nieuw geplaatste materiaal moet minimum 3,5 m²k/w bedragen. Dit mag in meerdere lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag niet mee worden verrekend. Zoldervloerisolatie wordt alleen als dakisolatie beschouwd wanneer het de vloer van een onverwarmde zolder betreft. Als het de isolatie van een hellend dak betreft, moet er ook een dampscherm aanwezig zijn langs de binnenzijde van de woning. Rd -waarde Uitvoering door aannemer Uitvoering doe-het-zelf Rd-waarde 3,5 m²k/w 6 euro per m² 3 euro per m² Rd waarde 4 m²k/w 7 euro per m² 3,5 euro per m² Rd waarde 4,5 m²k/w 8 euro per m² 4 euro per m² Buitenmuur- of spouwmuurisolatie De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle voor de levering en plaatsing van het isolatiemateriaal met vermelding van het merk, het type, de soort, het aantal m², de Rd-waarde of warmteweerstand, de dikte, de lambdawaarde (spouwmuur), de datum van uitvoering (indien spouwmuurisolatie) en de kostprijs van de isolatie en plaatsing. De spouwmuur- of de buitenmuurisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer. Eisen voor spouwmuurisolatie: De spouw heeft een minimale breedte van 50 millimeter; De volledige spouwbreedte moet opgevuld worden met het isolatiemateriaal. Enkel na-isolatie van bestaande spouwmuren komt in aanmerking.

5 De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal mag hoogstens 0,065 W/mK bedragen. Voor werken die werden uitgevoerd na 30 juni 2012 moeten de gebruikte materialen, plaatsingstechnieken en plaatsers volledig voldoen aan de STS, bedoeld in artikel 13 van het ministerieel besluit van 6 september 1991 tot inrichting van de technische goedkeuring en opstelling van typevoorschriften in de bouwsector voor wat betreft het plaatsen van isolatie in spouwmuren. Voor werken die na 30 juni 2012 werden uitgevoerd, kan de premie slechts worden toegekend nadat het Vlaams Energieagentschap of de netbeheerder heeft vastgesteld dat is voldaan aan de STS. Eisen voor buitenmuurisolatie: De Rd-waarde (warmteweerstand) van het nieuw geplaatste materiaal moet minimum 2,0 m²k/w bedragen. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag niet mee verrekend worden. Enkel na-isolatie aan de buitenkant van een al bestaande buitenmuur wordt aanvaard. Uitvoering door aannemer Spouwmuurisolatie in een bestaande spouw 6 euro per m² 4 Muurisolatie aan de buitenzijde van een bestaande buitenmuur 15 euro per m² Vloer- en kelderisolatie De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle facturen voor de levering en plaatsing van het isolatiemateriaal met vermelding van de soort, het merk, het type, de dikte, aantal m², de Rd-waarde of warmteweerstand en de kostprijs van de isolatie en de plaatsing. De vloer- of kelderisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer. Het isolatiemateriaal dient een Rd-waarde of warmteweerstand van minimum 1,2 m²k/w te halen. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag mag niet mee verrekend worden. Vloerisolatie op volle grond Uitvoering door aannemer Isolatie op het plafond van een kelder of verluchte ruimte onder een verwarmde ruimte 6 euro per m² Hoogrendementsbeglazing De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle facturen voor de levering en plaatsing van de beglazing met vermelding van het merk, het type, het aantal m² en de U- waarde. Hoogrendementsbeglazing dient geplaatst te worden door een aannemer. De aanvraag dient vergezeld te zijn van een attest van een aannemer, dat vermeldt of het gaat over het plaatsen van: - hoogrendementsglas (U-waarde van max. 1,1 W/m²K) ter vervanging van enkel glas en/of plaatsen van - hoogrendementsglas (U-waarde van max. 0,8 W/m²K) ter vervanging van enkel of dubbel glas. Vervanging van transparante kunststofplaten (polycarbonaat) en lichtkoepels komen eveneens in aanmerking indien voldaan wordt aan de overige eisen.

6 5 Vervangen door max. 1,1 W/m²K max. 0,8 W/m2K Dubbel glas Niet van toepassing 15 euro per m² Enkel glas 12 euro per m² 15 euro per m² Combinatiepremie muur + raamvervanging Bij gelijktijdige uitvoering van de na-isolatie van buitenmuren en raamvervanging kunt u de combinatiepremie muur + raamvervanging aanvragen. Om als gelijktijdig te worden beschouwd en om in aanmerking te komen, mogen de eindfacturen van de investeringen in enerzijds muurisolatie en anderzijds raamvervanging niet meer dan 12 maanden uit elkaar liggen; De combinatiepremie is enkel van toepassing indien alle enkel of dubbel glas met een U- waarde van 2,9 W/m²K of slechter, worden vervangen in de gevels of geveldelen die u naisoleert. Om in aanmerking te komen voor de combinatiepremie mogen alle werken (muurisolatie en raamvervanging) pas worden aangevat vanaf 1 januari MUURISOLATIE Uitvoering door aannemer Spouwmuurisolatie in een bestaande spouw 6 euro per m² Muurisolatie aan de buitenzijde van een bestaande buitenmuur 15 euro per m² RAMEN Enkel glas Dubbel glas Vervanging door nieuwe ramen met Uw-waarde van max. 1,7 W/m²K en Ug-waarde van max. 1,1 W/m²K 48 euro per m², max euro (of 35 m²) Niet van toepassing Vervangen door Vervanging door nieuwe ramen met Uw-waarde van max. 1,7 W/m²K en Ug-waarde van max. 0,8 W/m²K 60 euro per m², max euro (of 35 m²) 60 euro per m², max euro (of 35 m²) Warmtepomp De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle aankoopfacturen voor de levering en plaatsing van de warmtepomp met vermelding van het merk en het type, het compressorvermogen of het geïnstalleerd gasvermogen en de COP. De plaatsing dient te gebeuren door een aannemer. De aanvraag is enkel geldig indien vergezeld van een attest van de aannemer. Dit attest bevat minstens de gegevens zoals opgegeven in het attest bijgevoegd aan dit aanvraagformulier. De COP s voldoen minstens aan de criteria vermeld in de bijlage van de Beschikking van de Europese Commissie van 9 november 2007, tot vaststelling van de milieucriteria voor de toekenning van de Europese milieukeur aan elektrische, gas- of gasabsorptie warmtepompen. De warmtepomp is geïnstalleerd volgens de bestaande Belgische en internationale richtlijnen normen, wetten en codes van goede praktijk en voldoet aan de relevante vereisten van de geharmoniseerde EU Directieven EU-Safety Standards en EU Product Standards. De warmteafgifte moet gebeuren via lage temperatuur radiatoren/convectoren of vloer- of muurverwarming op een maximumtemperatuur van 40 C. Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking. De warmtepomp kan niet gebruikt worden als actieve koeling.

7 1. elektrische warmtepompen: 270 euro x ((0,87 x COP) - 2,5) x het nominaal elektrisch compressorvermogen bij verwarmen uitgedrukt in kwatt en vervolgens beperkt tot euro; 2. gaswarmtepompen: 270 euro x ((0,87 x COP) - 1) x het geïnstalleerd gasvermogen uitgedrukt in kwatt en vervolgens beperkt tot euro. Zowel de hoogte van de premie als het maximum van de premie worden verdubbeld als de plaatsing van de warmtepomp het gevolg is van de volledige vervanging van de bestaande elektrische weerstandsverwarming, indien het betreffende gebouw al voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet is aangesloten met toepassing van het uitsluitend nachttarief. 6 Zonneboiler sanitair warm water De premie is geldig bij woningen, wooneenheden of woongebouwen aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2014, of met een bouwaanvraag die dateert van vóór 1/1/2014 (het bewijs hiervan meeleveren). Indien de eindfactuur van de zonneboiler dateert van vóór 2014 en het energieprestatiecertificaat in 2014 werd opgeleverd (met bouwaanvraag van vóór 1 januari 2012), vraagt u de zonneboilerpremie aan via het E-peilpremieformulier. De premieaanvraag is enkel geldig samen met een kopie van alle facturen (geen offerte, leveringsbon, kasticket of pro-forma factuur). Hierop moet vermeld staan: datum van levering en plaatsing, het merk, het type, het aantal m² apertuuroppervlakte, de inhoud van het opslagvat en de prijs van de zonneboiler en collectoren. De aanvraag is enkel geldig indien vergezeld van een gedateerde foto van de geïnstalleerde thermische zonnecollectoren waarbij ook het gebouw waarop de collectoren werden geplaatst duidelijk in beeld wordt gebracht. De aanvraag is enkel geldig indien vergezeld van een kopie van de schriftelijke rapportering van de technische controle die door het installatiebedrijf bij de indienstneming van de installatie werd uitgevoerd en een kopie van de opbrengstberekeningen van het installatiebedrijf. De plaatsing dient te gebeuren door een aannemer. De aanvraag is enkel geldig indien vergezeld van een attest van de aannemer. De inhoud van de boiler moet minstens 40 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van vlakkeplaatcollectoren en minstens 55 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van buiscollectoren. De premie geldt enkel voor een zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming. Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking. De collector heeft een systeemtest (volgens EN of volgens EN/TS 12977) ondergaan of bezit een Solar KeyMark. Het fabrieksmatig geproduceerd systeem is gemarkeerd conform EN Komen niet in aanmerking Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk. Uitbreiding van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem. Vervanging van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem door een nieuw thermisch zonnecollectorsysteem. De premie bedraagt 550 euro/m² nieuw geplaatste thermische zonnecollectoren die voor de productie van sanitair warm water worden gebruikt eventueel in combinatie met woningverwarming. De premie bedraagt maximum euro per geplaatste installatie. Indien de premie wordt aangevraagd door een vereniging van mede-eigenaars of door de syndicus in naam van deze vereniging, voor meerdere wooneenheden, dan kan deze premie nooit hoger zijn dan euro per installatie voor een woongebouw. Indien het over meerdere afzonderlijke installaties voor een woongebouw gaat, dan kan de premie per afzonderlijke installatie nooit hoger zijn dan euro.

8 7 Nieuwbouwwoning E-peil Indien de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning dateert van voor 01/01/2010 is de premie van toepassing voor een E-peil 80 of lager. Indien de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning dateert vanaf 01/01/2010 tot en met 31/12/2011 is de premie enkel van toepassing voor een E-peil 60 of lager. Indien de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning dateert vanaf 01/01/2012 tot en met 31/12/2013 krijgt u enkel een premie bij een E-peil van 50 of lager. Indien de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning dateert vanaf 01/01/2014 tot en met 31/12/2014 krijgt u enkel een premie bij een E-peil van 40 of lager. Indien de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning dateert vanaf 01/01/2015 krijgt u enkel een premie bij een E-peil van 30 of lager. Nieuwbouw woning - E80 tot E61: 400 euro + 30 euro x (E80 - E-peil van de woning) - E60 tot E41: euro + 40 euro x (E60 - E-peil van de woning) - E40 tot E0: euro + 50 euro x (E40 - E-peil van de woning) Nieuwbouw wooneenheden (appartement) - E80 tot E61: 200 euro + 10 euro x (E80 - E-peil van de wooneenheid) - E60 tot E41: 400 euro + 20 euro x (E60 - E-peil van de wooneenheid) - E40 tot E0: 800 euro + 30 euro x (E40 - E-peil van de wooneenheid) Als de nieuwe woning of het woongebouw het gevolg is van een volledige afbraak en heropbouw van een bestaande woning of woongebouw, zonder wijziging van de aard en de bestemming van de woning of het woongebouw, worden de premies, verdubbeld. De extra premie voor zonneboiler wordt niet verdubbeld. Indien een zonneboiler werd geplaatst wordt het premiebedrag verhoogd met 300 euro, zowel voor woning als voor een wooneenheid. Dat is enkel van toepassing voor woningen of wooneenheden met een aanvraag van stedenbouwkundige vergunning uiterlijk op 31/12/2011 en een eindfactuur voor de zonneboiler van voor 1/1/2014. s beschermde klanten Algemeen Voor beschermde afnemers wordt het premiebedrag met 50 % verhoogd. Voor beschermde afnemers wordt de premie voor een zonneboiler verhoogd tot 825 euro per m². De premie bedraagt maximum 75 % van de factuur incl. BTW met een maximum van euro per geplaatste installatie. Voor beschermde afnemers wordt de premie voor E-peil verhoogd met 20%. Beschermde klanten/afnemer: iedereen die van het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas kan genieten (enkel attesten gedateerd 2013/2014 komen in aanmerking): Personen aan wie een inkomen van de sociale integratie (leefloon) wordt toegekend door het OCMW van hun gemeente - Attest: OCMW Personen aan wie een financiële maatschappelijke dienstverlening gelijkwaardig aan het leefloon wordt toegekend door het OCMW van hun gemeente - Attest: OCMW Personen die een voorschot op het gewaarborgde inkomen voor bejaarden, op een tegemoetkoming voor personen met een handicap of op een tegemoetkoming voor hulp aan

9 bejaarden genieten van het OCMW van hun gemeente - Attest: OCMW Personen die genieten van een tegemoetkoming aan personen met een handicap ingevolge een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 65 % - Attest: FOD Sociale Zekerheid of RVP Personen die genieten van een inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een handicap - Attest: FOD Sociale Zekerheid Personen die genieten van een integratietegemoetkoming aan personen met een handicap - Attest: FOD Sociale Zekerheid Personen die genieten van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden - Attest: FOD Sociale Zekerheid Personen die genieten van een tegemoetkoming voor hulp van derden - Attest: FOD Sociale Zekerheid Personen die genieten van een bijkomende kinderbijslag voor kinderen die getroffen zijn door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66 % - Attest: FOD Sociale Zekerheid Personen die genieten van het gewaarborgde inkomen voor bejaarden - Attest: RVP Personen die genieten van de inkomensgarantie voor ouderen - Attest: RVP Huurders van een appartement in een appartementsgebouw waarvan de verwarming op aardgas wordt verzekerd door een gemeenschappelijke installatie en waarbij de woningen verhuurd worden voor sociale doeleinden door een sociale huisvestingsmaatschappij - Attest van de sociale huisvestingsmaatschappij vereist. 8 Condensatieketel Enkel beschermde afnemers komen in aanmerking. De premies zijn enkel geldig voor bestaande woningen, wooneenheden of woongebouwen, aangesloten op het elektriciteitsnet van Eandis vóór 01/01/2006 of met een bouwaanvraag vóór 01/01/2006 voor wat de isolatiemaatregelen betreft. Herbouw, uitbreiding van een bestaande bouw en grondige verbouwingen die aan de E-peileisen moeten voldoen, komen niet in aanmerking. De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle facturen voor het leveren en plaatsen van de condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie met vermelding van het merk, het type, het vermogen en de plaatsingskosten. De plaatsing dient te gebeuren door een aannemer. De condensatieketel op gas moet voorzien zijn van een CE-markering en voldoen aan de rendementseisen voor nieuwe gasgestookte condenserende centrale verwarmingsketels zoals opgenomen in het KB van 18 maart De installatie is in overeenstemming met de norm NBN B De condensatieketel op stookolie moet voorzien zijn van een CE-markering en voldoen aan de rendementseisen voor nieuwe oliegestookte condenserende centraleverwarmingsketels (type I of II) zoals opgenomen in NBN EN De schoorsteen moet in overeenstemming zijn met het nieuwe systeem van de verwarming. De premie bedraagt 800 euro per individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie. Sociale dakisolatieprojecten huurwoningen = extra hoge dakisolatiepremie tot 23 euro per m² voor huurwoningen bewoond door prioritaire doelgroepen. prioritaire doelgroepen: beschermde afnemers, personen voor wie een verzoek tot afsluiting van elektriciteit of gas is ingediend bij de lokale adviescommissie (LAC), personen met een actieve budgetmeter, personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, personen die recht hebben op het Omnio-statuut, personen die in schuldbemiddeling zitten, personen die het OCMW begeleidt omdat ze hun energiefactuur niet kunnen betalen, personen die huren bij een sociaal verhuurkantoor, een OCMW of een lokaal bestuur, huurders met een geregistreerde huurovereenkomst van minstens 1 jaar met een (geïndexeerde) huurprijs van maximaal 450 euro. een projectpromotor begeleidt zowel de verhuurder als huurder bij de voorbereiding en uitvoering van de werken, stelt een vakbekwame aannemer aan en vraagt achteraf de premie aan bij de netbeheerder.

10 van de verhuurder wordt verwacht dat hij de huurprijs niet verhoogt en het lopend huurcontract niet voortijdig opzegt conform de bepalingen van de geldende huurwetgeving; de verhuurder betaalt het restbedrag. 9 Fiscus Dak- of zoldervloerisolatie De federale overheid geeft een belastingvermindering wanneer u investeert in dakisolatie. Investeringen die in 2014 gebeurt zijn krijgen een vermindering van 30% van het factuurbedrag, begrensd tot een maximumbedrag. U moet de energiebesparende maatregelen inbrengen op uw belastingaangifte. De aangifte in de personenbelasting bevat een specifieke rubriek voor de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven. De dakisolatie moet worden geplaatst door een aannemer. Uw woning moet minimum 5 jaar in gebruik zijn als woning bij de start van de werken. Uw isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van minimum 2,5 m²k/w. De belastingvermindering geldt voor iedereen die belastingplichtig is in België. Het maakt niet uit of u eigenaar of huurder bent. Het is niet vereist dat u zelf in de woning woont. Als de zolder onbewoonbaar is, dan mag u ook de zoldervloer of het plafond van de bovenste verdieping isoleren.

11 10 Vlaamse gewest Renovatiepremie De renovatiepremie is gewijzigd op 1/12/2014. De voorwaarden blijven hetzelfde maar de manier van uitbetalen verandert. De premie wordt omgevormd tot een belastingvermindering. Tussen 1/12/2014 en de zomer van 2015 kan u geen aanvraag indienen. U houdt uw facturen bij en doet de aanvraag zodra de formulieren ter beschikking zijn. Meer informatie vindt u op Opgelet: de wijzigingen zijn onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse overheid. De renovatiepremie kan aangevraagd worden door de eigenaar-bewoner of de verhuurder van een woning. o De eigenaar-bewoner is de meerderjarige particulier, en in voorkomend geval de persoon met wie hij gehuwd is of wettelijk of feitelijk samenwoont, die de woning waarop de aanvraag betrekking heeft op de aanvraagdatum zelf bewoont op grond van een zakelijk recht. o De verhuurder is de meerderjarige particulier, en in voorkomend geval de persoon met wie hij gehuwd is of wettelijk of feitelijk samenwoont, die de woning waarop de aanvraag betrekking heeft met het oog op de onderverhuring ervan op de aanvraagdatum verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor de duur van minstens negen jaar. De woning waarvoor de renovatiepremie wordt aangevraagd, moet minstens 25 jaar oud zijn en gelegen zijn in het Vlaamse Gewest. Voor aanvragen in 2014 mag het aan de personenbelasting onderworpen inkomen van de bewoner niet meer bedragen dan: o euro voor alleenstaanden zonder persoon ten laste o euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste, te verhogen met euro per persoon ten laste vanaf de tweede o euro voor gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden, te verhogen met euro per persoon ten laste Er wordt gekeken naar het belastbaar inkomen van de bewoner van het derde jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum. Voor renovatiepremies die worden aangevraagd in 2015 wordt dus het belastbaar inkomen van 2012 in aanmerking genomen. Voor de verhuurder geldt geen inkomensgrens. De renovatiepremie wordt berekend op basis van voorgelegde facturen. Deze facturen moeten betrekking hebben op werkzaamheden die uitgevoerd zijn door een aannemer of op de aankoop van materialen of uitrustingsgoederen die door de aanvrager zelf zijn verwerkt of geplaatst. o De totale kostprijs van de werkzaamheden die in aanmerking kunnen worden genomen, moet minstens euro bedragen, exclusief btw. U moet dus minstens voor dat bedrag aan facturen bij uw aanvraag voegen. o De facturen mogen op de aanvraagdatum niet ouder zijn dan 3 jaar. Ze mogen evenmin dateren van voor de datum waarop u een zakelijk recht kreeg op de woning waarvoor u de premie aanvraagt. o Belangrijk: sommige facturen kunnen (gedeeltelijk) geweigerd worden omdat de werkzaamheden waarop ze betrekking hebben niet in aanmerking komen. Daarom is het aangeraden om alle facturen die u heeft en die binnen de geldige periode vallen, bij de aanvraag te voegen. Op die manier kan u maximaal gebruik maken van de renovatiepremie. o Kastickets, bestelbonnen en dergelijke worden niet aanvaard. Als u daarover beschikt, raden wij u aan om bij uw leverancier hiervan een factuur te vragen vooraleer een aanvraag in te dienen voor de renovatiepremie. o Als het weigeren van sommige facturen tot gevolg heeft dat het vereiste minimumbedrag van euro niet bereikt wordt, dan zal u gevraagd worden of u akkoord gaat met een omzetting van uw aanvraag in een verbeteringspremie, voor zover u voldoet aan de voorwaarden van dat stelsel.

12 Welke werkzaamheden komen in aanmerking? De renovatiepremie wordt toegekend voor een algemene renovatie, dus voor structurele werkzaamheden die de toestand van de woning grondig verbeteren. - Funderingen en binnen- en buitenmuren (tot euro facturen): funderingen, waterdicht maken van kelders, bestrijding van kelder- en huiszwam, afbraak en heropbouw van muren, behandelen van optrekkend vocht, vernieuwing voegwerk, bepleistering binnenmuren, bekleden of bepleisteren van buitenmuren. - Draagvloeren (tot euro): afbraak en vervanging van draagvloeren, behandeling tegen huiszwam en insecten. - Dak (tot euro facturen): afbraak en vervanging van draagstructuur en dakbedekking, elementen voor afvoer van het hemelwater, dak(vlak)ramen, koepels, schouwen en bestrijding van huiszwam en insecten. - Buitenschrijnwerk (tot euro facturen): vervangen van ramen en buitendeuren met hoogrendementsbeglazing (Ug=max.1,3W/m²K). Vanaf 2015 gelden bijkomende eisen voor ventilatie. - Trap (tot euro facturen): vervangen van een binnentrap. - Elektriciteit (tot euro facturen): vernieuwen van de elektrische installatie volgens de normen van het AREI. - Sanitair (tot euro facturen):er moet minstens 1 toestel (bad, WC, douche, lavabo) geplaatst worden om de kosten van andere werken aan het sanitair in te brengen. Installatie of vervanging van een badkamer en/of toilet komt in aanmerking alsook de leidingen en toebehoren voor aan-en afvoer, en toestellen voor de productie van warm water. Bad of douche met gestuwde watertoevoer of met stoomtoevoer, badkameraccessoires en -meubilair komen niet in aanmerking. - Centrale verwarming (tot euro facturen): installatie of vervanging van onderdelen voor centrale verwarming, de installatie van een hoogrendementsketel (minstens HR+ of Optimaz), de plaatsing van CO- of rookmelder. De kosten kunnen enkel ingebracht worden als ook de verwarmingsketel vervangen wordt. 30% van de goedgekeurde facturen als: 1. u de aanvraag indient als bewoner en uw gezamenlijk belastbaar inkomen van het derde jaar voor de aanvraag niet meer bedraagt dan euro, te verhogen met euro per persoon ten laste; 2. u de aanvraag indient als verhuurder. In dit geval moet u de woning die u renoveert voor minstens 9 jaar verhuren via een sociaal verhuurkantoor. 20% van de goedgekeurde facturen als: u de aanvraag indient als bewoner en uw gezamenlijk belastbaar inkomen van het derde jaar voor de aanvraag meer bedraagt dan euro, te verhogen met euro per persoon ten laste. Belangrijk: het maximuminkomen dat hierboven wordt vermeld, wordt enkel gebruikt om te bepalen welk subsidiepercentage op uw aanvraag van toepassing is. Daarnaast moet u ook nog altijd voldoen aan de algemene voorwaarden van de renovatiepremie. Dit houdt in dat uw inkomen als bewoner voor aanvragen in 2014 nooit meer mag bedragen dan: euro voor alleenstaanden zonder persoon ten laste euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste, te verhogen met euro per persoon ten laste vanaf de tweede euro voor gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden, te verhogen met euro per persoon ten laste Indien u een aanvraag indient met facturen voor buitenschrijnwerk die dateren vanaf 1 januari 2012, zal de premie verhoogd worden met 10% op het bedrag van de aanvaarde facturen buitenschrijnwerk als het buitenschrijnwerk voldoet aan volgende U-waarden: Uw (isolatiewaarde van het geheel: profiel en glas) van maximaal 1,7 W/m²K en Ug (isolatiewaarde van het glas) van maximaal 0,9 W/m²K. De premie blijft maximaal euro bedragen. 11

13 12 Verbeteringspremie Voor aanvragen in 2015 mag het aan de personenbelasting onderworpen inkomen van de bewoner en de persoon met wie hij of zij wettelijk of feitelijk samenwoont niet meer bedragen dan euro. Dit maximum wordt verhoogd met euro per persoon ten laste. Het maximuminkomen van de verhuurder (enkel verhuurders die hun woning verhuren via een SVK) en de persoon met wie hij of zij wettelijk of feitelijk samenwoont bedraagt maximum euro. Er is in dit geval geen verhoging voor personen ten laste. Er wordt gekeken naar het belastbaar inkomen van het derde jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum. Voor verbeteringspremies die worden aangevraagd in 2015 wordt dus het belastbaar inkomen van 2012 in aanmerking genomen. De aanvraagdatum is de datum waarop u de aanvraagdocumenten verstuurt naar Wonen- Vlaanderen (de postdatum geldt als bewijs) of de datum waarop u deze documenten persoonlijk afgeeft op een dienst van Wonen-Vlaanderen. Een persoon ten laste is een inwonend kind dat ofwel jonger is dan 18 jaar, waarvoor u de kinderbijslag of wezentoelage ontvangt, of dat na voorlegging van bewijzen wordt beschouwd als persoon ten laste. Inwonende gezinsleden die erkend zijn als persoon met een ernstige handicap worden eveneens beschouwd als persoon ten laste. In al deze gevallen is de situatie op de aanvraagdatum doorslaggevend. De woning waarvoor de verbeteringspremie wordt aangevraagd moet: o in het Vlaamse Gewest gelegen zijn; o als hoofdverblijfplaats bewoond worden; o minstens 25 jaar oud zijn De verbeteringspremie wordt berekend aan de hand van ingediende facturen van de uitgevoerde werkzaamheden. Deze facturen mogen op de aanvraagdatum niet ouder zijn dan 1 jaar. Per bouwonderdeel waarop de verbeteringswerkzaamheden betrekking hebben, is een vast premiebedrag voorzien. U moet facturen kunnen voorleggen voor een bedrag (inclusief btw) dat minstens het dubbele is van de premie. Als het gaat om verbouwingswerkzaamheden om overbewoning op te lossen, geldt dat voor minstens euro (inclusief btw) aan facturen moet kunnen voorgelegd worden. Welke werkzaamheden komen in aanmerking? dakwerk buitenschrijnwerk gevelwerkzaamheden het behandelen van optrekkend muurvocht de plaatsing of aanpassing van een sanitaire installatie de gehele of gedeeltelijke vernieuwing van de elektrische huisinstallatie. werkzaamheden om de risico's op co-vergiftiging te verhelpen: o het plaatsen van één warmwatertoestel op gas voor de productie van sanitair warm water. o het plaatsen van maximaal drie individuele verwarmingstoestellen op gas van het type C, met gesloten verbrandingsruimte, of het vervangen van een bestaande centrale verwarmingsketel door een hoogrendements verwarmingsketel met het label HR+ of HR Top (gas) of het label Optimaz of Optimaz Elite (stookolie). o Het plaatsen van Co- of rookmelders kan hier eveneens in aanmerking genomen worden voor zover dat niet in een ander deel gebeurde. o de installatie of omschakeling naar centrale verwarming. Hieronder wordt verstaan: de levering en plaatsing van een centrale warmteproductie-eenheid met een verdeling naar verwarmingslichamen in alle woon-, kook- en slaapvertrekken en in alle sanitaire lokalen. o het bouwen, verbouwen, herstellen of aanpassen van een rookkanaal. verbouwingswerkzaamheden om overbewoning tegen te gaan.

14 13 werken minimumkosten premiebedrag Dakwerken euro euro Buitenschrijnwerk euro euro Gevelwerken euro euro Behandeling stijgvocht euro 750 euro Sanitaire installatie euro 750 euro Elektrische installatie euro 750 euro Plaatsing waterverwarmingstoestel op gas met gesloten verbrandingsruimte Plaatsing verwarmingstoestel op gas of mazout met gesloten verbrandingsruimte Installatie van of overschakeling op centrale verwarming 500 euro 250 euro 500 euro/toestel (max.3) 250 euro/toestel (max.3) 2000 euro 1000 euro Bouwen, herstellen of aanpassen van een rookafvoerkanaal of plaatsing Co- of rookmelder 1000 euro 500 euro Aanpassingspremie : De woning moet in het Vlaamse gewest liggen en uw hoofdverblijfplaats zijn. De facturen mogen maximaal een jaar oud zijn op de aanvraagdatum. 1 van de inwoners moet minimum 65 jaar zijn. Uw netto belastbaar inkomen mag drie jaar voor de aanvraag niet meer bedragen dan euro. Per persoon ten laste mag u daar euro bijtellen. Welke werken? - Technische installaties en hulpmiddelen: badkamer die aangepast is aan de noden van een bejaarde, aangepast toilet of tweede toilet op andere woonverdieping, installeren van traplift of rolstoelplateaulift, electro-mechanische hulpmiddelen om zich te verplaatsen, steunmiddelen en handgrepen in sanitaire lokalen, automatiseren van bestaande toegangsdeur, garagepoort of rolluik. - Verbouwingswerkzaamheden voor voldoende ruimte en veilig beloopbare vloeren en trappen: aanbrengen van hellende vlakken, verbreden van de toegangsdeur, wegwerken van hinderlijke toegangsdrempels, aanpassen van de gangbreedte en deuropeningen, functioneel herschikken of vergroten woonvertrekken of sanitaire lokalen, verhogen of verlagen van vloeren, veilige trappen plaatsen, verbouwingswerken voor inrichting entiteit waar bejaarde zelfstandig en afzonderlijk kan wonen. bedrag De premie bedraagt 50% van het bedrag van de goedgekeurde facturen. De premie bedraagt maximaal euro. Vermindering van de onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning Het toegekende E-peil moet betrekking hebben op het volledige gebouw/woning. De vermindering kan enkel toegekend worden voor: nieuwbouw (een nieuw gebouw met een stedenbouwkundige vergunning verkregen na 1 januari 2006 en met EPB-aangifte bij het Vlaamse Energieagentschap (VEA) vanaf 1 januari 2008) herbouw na volledige afbraak. casco verbouwing (= een specifiek type verbouwing van een gebouw groter dan 3000 m³ waarvan de HVAC-installaties en 75% van de gevels vervangen worden). De termijnen starten in het jaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil wordt toegekend.

15 14 Aanvraag stedenbouwkundige vergunning E-peil Vermindering Periode voor 1/1/2013 E60 of E70* 20% 10 jaar E40 40% 10 jaar tussen 1/1/2013 en 31/12/2013 E50 50% 5 jaar E30 100% 5 jaar vanaf 1/1/2014 E40 50% 5 jaar E30 100% 5 jaar *E60 voor een woning en E70 voor een gebouw dat geen woning is (vb. een kantoor)

16 15 Gemeentebestuur Herent Hemelwaterinstallatie enkel voor bestaande eengezinswoningen met een bouwvergunning verkregen vóór Indien het een nieuwbouw of een grondige verbouwing van een bestaande woning betreft én in de afgeleverde bouwvergunning wordt de plaatsing van een hemelwaterput met hergebruik verplicht opgelegd, dan kan er geen subsidie bekomen worden. het tankvolume moet in verhouding staan tot grootte van aangesloten dakoppervlakte: 55 liter per m² dakoppervlakte, afgerond naar het hoger duizendtal, met een minimum van liter. minstens 1 WC + buitenkraan of wasmachine + buitenkraan moeten aangesloten zijn op de pompinstallatie voor hergebruik van het hemelwater; er mag geen directe verbinding zijn tussen het drinkwaternetwerk en het hemelwaternetwerk de aanvraag dient te gebeuren vóór de aanleg van installatie het voorleggen van de facturen van de installatie na de aanleg en controle. subsidie: max. 0,15 euro per liter putinhoud met maximum tot 90% van het factuurbedrag (= hemelwaterput en pompinstallatie). Infiltratie en/of buffering hemelwater = voorziening voor het doorsijpelen van hemelwater, afkomstig van verharde oppervlakten, in de bodem. Dit kan door middel van een open (bovengrondse) infiltratievoorziening of door middel van een ondergrondse infiltratievoorziening. enkel voor bestaande eengezinswoningen met een bouwvergunning verkregen vóór Indien het een nieuwbouw of een grondige verbouwing van een bestaande woning betreft én in de afgeleverde bouwvergunning wordt de plaatsing van een infiltratieen/of buffer voorziening de voor hemelwaterput verplicht opgelegd, dan kan er geen subsidie bekomen worden. Het infiltratie- en/of buffervolume dient in verhouding te zijn tot het afvoerdebiet. De aanvraag dient te gebeuren vóór de aanleg van installatie voorleggen van de facturen van de installatie na aanleg. Het premiebedrag voor een infiltratievoorziening bedraagt 0,15 euro/liter buffervolume met een maximum van 90 % van het factuurbedrag. Afkoppeling hemelwater en afvalwater = het gescheiden afvoeren van hemelwater en afvalwater Afvalwater: - afvalwater wordt verplicht aangesloten op de openbare riolering (indien aanwezig) of lokaal gezuiverd (zie ook plaatsing individuele waterbehandelingsinstallatie ). - indien in de openbare weg een gescheiden riolering aangelegd wordt, moet het huishoudelijk afvalwater aangesloten worden op de droogweerafvoer. Hemelwater: - Hemelwater wordt zoveel mogelijk afgekoppeld. - Er wordt een hemelwaterinstallatie aangelegd. Hergebruik van hemelwater is verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een minimale aansluiting van één toilet (of wasmachine) en een buitenkraan. Overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten: - Op een infiltratievoorziening, met buffervolume in functie van de infiltratiecapaciteit van de bodem en de grootte van het verharde oppervlak (volgens provinciale verordening). - Via een buffer, op een openbare infiltratievoorziening, kunstmatige afvoerweg voor hemelwater of oppervlaktewater.

17 16 - Op dat deel van de gescheiden riolering dat bestemd is voor de afvoer van hemelwater. De bestaande woning heeft een stedenbouwkundige vergunning verkregen zonder de verplichting het hemelwater en afvalwater gescheiden af te voeren. De subsidieaanvraag wordt ingediend vóór de aanvang van de werken samen met een afkoppelingsplan (ontwerpplan en kostenraming) dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan het college van burgemeester en schepenen. De werken worden uitgevoerd volgens het goedgekeurde ontwerpplan en beëindigd binnen de gestelde termijn. Na de werken legt de aanvrager een afschrift van de facturen voor. Leidingen 30,00 /lm + meerprijs wanneer de leidingen lopen door gras/grond siergrind asfalt beton/kasseien 3,75 /lm 4,75 /lm 21,00 /lm 35,00 /lm De subsidie bedraagt maximaal 90% van het factuurbedrag (incl. BTW) voor de aanleg van de leidingen (incl. hulpstukken en putjes). Individuele waterzuivering = installatie voor de sanering van huishoudelijk afvalwater bij een particuliere woning, gelegen in het individueel te optimaliseren buitengebied. Het betreft de sanering van huishoudelijk afvalwater waarbij het een verdergaande zuivering dan een septische put betreft. Het betreft een installatie bij een bestaand gebouw het individueel te optimaliseren buitengebied*. De installatie dient gebouwd en geëxploiteerd te worden conform de code van goede praktijk. Het hemelwater dient maximaal afgekoppeld te worden. *Opmerking: op kan u het zoneringsplan van de gemeente Herent raadplegen. Op dit plan kan u nagaan of uw woning gelegen is in centraal gebied, collectief geoptimaliseerd buitengebied, collectief te optimaliseren buitengebied of individueel te optimaliseren buitengebied. Een éénmalige subsidie van 500 euro. Dak- en zoldervloerisolatie enkel voor bestaande woningen met een bouwvergunning verkregen vóór Indien het een grondige verbouwing van een bestaande woning betreft en de verbouwing dient volgens de EPB regelgeving aan de E-peil eisen te moeten voldoen, dan wordt dit beschouwd als een nieuwbouw (zie en komt dit niet aanmerking. De Rd-waarde van de isolatie moet minimum 3,5 m²k/w zijn. Geïsoleerde oppervlakte tot en met 50 m² tussen 51 m² en 100 m² tussen 101 en 150 m² tussen 151 m² en 200 m² meer dan 201 m² Bedrag 50 euro 100 euro 150 euro 200 euro 200 euro

18 17 Spouwmuur- en buitenmuurisolatie enkel voor bestaande woningen met een bouwvergunning verkregen vóór Indien het een grondige verbouwing van een bestaande woning betreft en de verbouwing dient volgens de EPB regelgeving aan de E-peil eisen te moeten voldoen, dan wordt dit beschouwd als een nieuwbouw (zie en komt dit niet aanmerking. De Rd-waarde van de buitenmuurisolatie moet minimum 2 m²k/w zijn. De lamda-waarde van de spouwmuurisolatie mag hoogstens 0,65 W/m²K, de volledige spouw moet opgevuld zijn en de dikte moet minstens 5 cm zijn. Geïsoleerde oppervlakte tot en met 50 m² tussen 51 m² en 100 m² tussen 101 en 150 m² tussen 151 m² en 200 m² meer dan 201 m² Bedrag 50 euro 100 euro 150 euro 200 euro 200 euro Duurzaam Bouwadvies Gaat u grondig verbouwen of plant u een nieuwbouw? Dan kan u bij DuboVlaamsBrabant terecht voor duurzaam bouwadvies op vlak van oriëntatie, isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarmingssystemen, waterbesparing, gebruik van hemelwater, duurzaam materiaalgebruik,. Het advies is persoonlijk, op maat, helder en duidelijk, kwalitatief en onafhankelijk advies, gebaseerd op de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen. Het vervangt geenszins het werk van de architect (geen diepgaande technische berekeningen of detailuitwerkingen). De adviessessie duurt maximum 3 uur. Praktisch situatie 1: U hebt ontwerpplannen voor een nieuwbouw of grondige verbouwing? Vanaf het ogenblik dat de eerste ontwerpplannen op tafel liggen kan u duurzaam bouwadvies vragen. U maakt een afspraak en komt langs. Uw architect is eveneens welkom. De adviseur neemt samen met u uw plannen kritisch onder de loep en geeft extra advies en tips. Advies op basis van plannen vindt plaats in het Provinciehuis te Leuven, het P.I.V.O. te Asse of op een locatie in afspraak met uw gemeente. Situatie 2: U wilt uw huis verbouwen maar hebt geen bouwplannen op papier? Vaak gaat het bij verbouwingen om plaatselijke ingrepen, die zonder vergunning of architect uitgevoerd worden en waarvoor geen plannen beschikbaar zijn. In dit geval kan een adviseur bij u thuis langs komen. Uw ideeën worden besproken en u krijgt bijkomende suggesties voor een duurzame verbouwing. Kostprijs? Gratis aangezien de gemeente de kosten op zich neemt. Afspraak U kan een afspraak maken via Telefonisch reserveren kan op het nummer 016/ In samenwerking met Dialoog vzw en met de steun van de Vlaamse overheid. Aanpassingspremie = een aanvullende premie van de gemeente Herent bovenop de provinciale aanpassingspremie. Wie een aanpassingspremie van de provincie Vlaams-Brabant ontvangt, krijgt automatisch ook een premie van de gemeente Herent. zijn dus dezelfde als bij de provincie

19 18 De premie bedraagt 50% van het bedrag dat door de provincie Vlaams-Brabant wordt uitgekeerd voor de aanpassingswerken. De premie bedraagt maximaal 500 euro per adres. Om voor uitbetaling in aanmerking te komen moet het restbedrag minstens 50 euro bedragen. Goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen (FRGE) als eigenaar of huurder van een woning en die dient als hoofdverblijfplaats. Ook verhuurders en rechtspersonen met een sociale doelstelling kunnen een aanvraag indienen. Werken dienen uitgevoerd te worden door een aannemer. Welke investeringen komen in aanmerking? Energieaudits, dak-, muur- en vloerisolatie, vervanging van een oude stookketel door een condensatieketel, stookketels op hout met automatische voeding, een microwarmtekrachtkoppeling, een warmtepomp, thermostatische kranen en kamerthermostaten met tijdschakeling, hoogrendementsbeglazing, zonneboilers en eventueel ook andere investeringen die een duidelijke energiewinst opleveren, komen in aanmerking. De lening bedraagt maximum euro, de terugbetalingsperiode is ten hoogste 5 jaar en de rentevoet is 2% (jaarlijks kostenpercentage 2%). Lagere bedragen en kortere looptijden zijn mogelijk.

20 19 Provincie Vlaams Brabant Superisolerende beglazing = aanvullende premie voor superisolerende beglazing in bestaande woningen, bovenop de premies van de netbeheerder. Wie een premie ontvangt van de netbeheerder ontvangt automatisch een aanvraagformulier van de provincie. De premie bedraagt 20 euro/m². Wanneer uw gezamenlijk belastbaar inkomen van het aanslagjaar 2013, inkomsten 2012 lager ligt dan euro kan u maximaal 500 euro krijgen. Wanneer uw gezamenlijk belastbaar inkomen van het aanslagjaar 2013, inkomsten 2012 tussen euro en euro ligt kan u maximaal 250 euro krijgen. Wanneer de huurprijs van de verhuurde woning lager ligt dan 500 euro kan u maximaal 500 euro krijgen. Wanneer de huurprijs van de verhuurde woning tussen 1000 euro en 500 euro ligt kan u maximaal 250 euro krijgen. Procedure U dient een aanvraag in bij uw netbeheerder (EANDIS). De netbeheerder doet controle en betaalt u de premie uit. De netbeheerder bezorgt de lijst met de uitbetaalde aanvragen aan de provincie. U ontvangt van de provincie een vooringevuld formulier. U stuurt binnen een termijn van 6 maanden het formulier ondertekend terug, samen met de gevraagde bewijsstukken (kopie van het huurcontract of het aanslagbiljet van de belastingen). De provincie betaalt u de premie uit. Aanpassingspremie Voor woningen van gezinnen waarbij minstens 1 gezinslid: - ofwel 60 jaar of ouder is - ofwel erkend is als een persoon met een handicap door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Inkomensvoorwaarde: uw gezamenlijk belastbaar inkomen mag niet hoger liggen dan euro voor een alleenstaande en euro voor een gezin van minimum twee personen (aanslagjaar 2013-inkomsten 2012). Deze bedragen worden verhoogd met euro per persoon ten laste. Niet beschikken over andere onroerende goederen met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen hoger dan 125 euro. Welke werken? Alle mogelijke aanpassingswerken zoals automatische deuropener met parlofoon, lift, vergroten van deuropeningen en aanpassen gangbreedte, aanpassing van sanitair en keuken, communicatie-, signalisatie- en alarmsystemen, hellende vlakken en wegwerken drempels, installatie centrale verwarming, steunhulpmiddelen en automatische rolluiken. Ook werken die niet in deze lijst voorkomen mogen worden aangegeven. De deputatie beslist dan welke werken noodzakelijk waren voor de aanpassing van de woning aan de leeftijd of handicap. 50% van de kostprijs met een maximum van euro. 75% van de kostprijs met een maximum van euro indien u het Omnio-statuut bezit of over een Verhoogde Tegemoetkoming beschikt.

Dakwerken (geen isolatie)

Dakwerken (geen isolatie) Dakwerken (geen isolatie) - Draagstructuur - Dakbedekking - Goten & randaansluitingen - Dak(vlak)ramen - Werken uitgevoerd door aannemer - Verhuurders: 57.460 (verhoging met 1.500 per persoon ten laste)

Nadere informatie

PREMIES 2015 WONEN EN MILIEU

PREMIES 2015 WONEN EN MILIEU PREMIES 2015 WONEN EN MILIEU 1 2 1. Van wie mag u premies verwachten? In Vlaanderen kunt u via vijf kanalen premies en voordelen krijgen als u energiebesparende investeringen of andere werken aan uw woning

Nadere informatie

Infofiche wonen. Hoogrendementsbeglazing

Infofiche wonen. Hoogrendementsbeglazing Infofiche wonen Hoogrendementsbeglazing Inhoud 1. Een woordje uitleg 2. Premies 3. FRGE-lening 4. Contactgegevens 1. Een woordje uitleg Hoogrendementsglas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en twee

Nadere informatie

ZORGELOOS VERHUREN. Premies en steunmaatregelen voor verhuurders. Katja Calsyn projectcoördinator Beter Wonen aan de Gete

ZORGELOOS VERHUREN. Premies en steunmaatregelen voor verhuurders. Katja Calsyn projectcoördinator Beter Wonen aan de Gete ZORGELOOS VERHUREN Premies en steunmaatregelen voor verhuurders Katja Calsyn projectcoördinator 9 oktober 2014 CC De Kruisboog Sint-Jorisplein20, 3300 Tienen Premies en Steunmaatregelen Particulier verhuurder

Nadere informatie

Premies. Stad Brugge Eandis Vlaanderen belastingaftrek

Premies. Stad Brugge Eandis Vlaanderen belastingaftrek Premies Stad Brugge Eandis Vlaanderen belastingaftrek woondienst opknappremie 2016 Infoavond: Van eerste steen tot laatste euro 24 november 2016 OPKNAPPREMIE 2016 WELKE WONINGEN KOMEN IN AANMERKING? -

Nadere informatie

Verbeterings en aanpassingspremie (VAP)

Verbeterings en aanpassingspremie (VAP) Verbeterings en aanpassingspremie (VAP) Besluit van de Vlaamse regering: 18 12 1992 Ministerieel besluit: 27 09 2007 vanaf 01 01 2009 Toelichting 12 mei 2015 Dirk Pairoux VAP De VAP is een premie voor

Nadere informatie

SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN

SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN RENOVEREN ENERGIEZUINIG MAKEN AANPASSEN Fiscaal voordeel Verbeterings- en aanpassingspremie Renovatiepremie Vlaamse dakisolatiepremie Infrax-premies Fiscaal voordeel

Nadere informatie

Gemeente Langemark-Poelkapelle. Overzicht subsidies. Milieu Huisvestiging Ruimtelijke Ordening

Gemeente Langemark-Poelkapelle. Overzicht subsidies. Milieu Huisvestiging Ruimtelijke Ordening Gemeente Langemark-Poelkapelle Overzicht subsidies Milieu Huisvestiging Ruimtelijke Ordening Versie dd. 27/10/2014 Versie dd. 27/10/2014 Wonen, bouwen, verbouwen of een huis kopen in Langemark- Poelkapelle?

Nadere informatie

Dakenscan Wevelgem / Kortrijk

Dakenscan Wevelgem / Kortrijk Dakenscan Wevelgem / Kortrijk Kortrijkse renovatiestrategie voor private woningen / premiebeleid Uitgangspunten De woningen Eerder oud patrimonium 100 % diversiteit Het beleid Steeds strengere voorwaarden

Nadere informatie

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1 8 Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen door niet-belastingbetalers Inleiding Komt u in aanmerking? Algemene voorwaarden De Vlaamse overheid wil dat elke woning tegen beschikt over een geïsoleerd

Nadere informatie

de woonkantoren van de stad Antwerpen

de woonkantoren van de stad Antwerpen de woonkantoren van de stad Antwerpen Woonkantoor stad Antwerpen A. Wie zijn wij? B. Wie is onze klant? C. Wat doen wij? D. de Groene Lening E. verbouwingspremies voor eigenaar-bewoner F. verbouwingspremies

Nadere informatie

PREMIES 2014 WONEN EN MILIEU

PREMIES 2014 WONEN EN MILIEU PREMIES 2014 WONEN EN MILIEU 1 1. Van wie mag u premies verwachten? In Vlaanderen kunt u via vijf kanalen premies en voordelen krijgen als u energiebesparende investeringen of andere werken aan uw woning

Nadere informatie

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro REG-premieaanvraag 2013 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro Een premie aanvragen in 5 stappen ➀ Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden.

Nadere informatie

PREMIES 2016 WONEN EN MILIEU

PREMIES 2016 WONEN EN MILIEU PREMIES 2016 WONEN EN MILIEU 1 1. Van wie mag u premies verwachten? In Vlaanderen kunt u via vijf kanalen premies en voordelen krijgen als u energiebesparende investeringen of andere werken aan uw woning

Nadere informatie

editie januari 2016 4 5 4. Premies netbeheerder Infrax 7 5. Fiscaal voordeel 9 6. Duwolim 10 7. Gemeentelijke premies Vergunningen?

editie januari 2016 4 5 4. Premies netbeheerder Infrax 7 5. Fiscaal voordeel 9 6. Duwolim 10 7. Gemeentelijke premies Vergunningen? Premieoverzicht v e r b o u w e n, r e n o v e r e n, a a n p a s s e n editie januari 2016 1. Vlaamse renovatiepremie 2 2. Restauratie en onderhoudspremie 3. Vlaamse Verbeterings- en Aanpassingspremie

Nadere informatie

Vlaamse renovatiepremie

Vlaamse renovatiepremie Vlaamse renovatiepremie Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Voorwaarden voor de Vlaamse renovatiepremie... 2 Wat en voor wie is de Vlaamse renovatiepremie?... 2 Wie kan de Vlaamse renovatiepremie aanvragen?...

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK GROTE INGREPEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK GROTE INGREPEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK GROTE INGREPEN Artikel 1 Definities en begrippen Bestaande woning: een woning die voor 2006 aan het elektriciteitsnet werd gekoppeld. Lambdawaarde

Nadere informatie

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro REG-premieaanvraag 2012 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro Een premie aanvragen in 5 stappen ➀ Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden.

Nadere informatie

PREMIES/VOORDELEN LANGEMARK-POELKAPELLE

PREMIES/VOORDELEN LANGEMARK-POELKAPELLE Gemeente Langemark-Poelkapelle (Kasteelstraat 1) Ma-di-vr 09.00 12.00 Wo 09.00 12.00 en 14.00 16.00 Do 09.00 12.00 en 14.00 18.30 Heleen Haghedooren - 057 49 09 34 heleen.haghedooren@langemark-poelkapelle.be

Nadere informatie

Vlaamse renovatiepremie

Vlaamse renovatiepremie gids Vlaamse renovatiepremie gids Vlaamse renovatiepremie www.batiportaal.be 1 Inhoudstafel Voorwaarden voor de Vlaamse renovatiepremie 3 Wat en voor wie is de Vlaamse renovatiepremie? 3 Wie kan de Vlaamse

Nadere informatie

Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek

Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek Zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad van 22 november 2011 Premie voor fotovoltaïsche zonnepanelen Voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen kan u van de gemeente

Nadere informatie

Artikel 1 Definities Artikel 2 Subsidiebedragen

Artikel 1 Definities Artikel 2 Subsidiebedragen SUBSIDIEREGLEMENT Subsidie voor de plaatsing van een thermische zonne-installatie, vloerisolatie, muurisolatie, dak- en zoldervloerisolatie, superisolerende beglazing, een condensatieketel op aardgas of

Nadere informatie

Woonpremies en voordelen in Roeselare

Woonpremies en voordelen in Roeselare Woonpremies en voordelen in Roeselare Adres:, 8800 ROESELARE Datum: / /207 (bouwjaar:..) AAN TE VRAGEN VÓÓR DE WERKEN. Roeselare: gemeentelijke premie levenslang wonen WAT? - Woning aanpassen ifv inwonende

Nadere informatie

De vernieuwde Vlaamse renovatiepremie

De vernieuwde Vlaamse renovatiepremie De vernieuwde Vlaamse renovatiepremie Vlaamse Regering keurt nieuwe renovatiepremie definitief goed Vrijdag 30 oktober 2015 keurde de Vlaamse Regering de nieuwe renovatiepremie definitief goed. Er komt

Nadere informatie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Art.nr. 43983 : REGpremie buitenmuurisolatie2012 REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2012 Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

Premies voor energiebesparende investeringen in 2014

Premies voor energiebesparende investeringen in 2014 Premies voor energiebesparende investeringen in 2014 Inhoud Premies voor energiebesparende investeringen in 2014... Een overzicht van de premies die sinds 1 januari van kracht zijn.... Nieuw in 2014...

Nadere informatie

REG-premies 2011. REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik. Verkleinen. Meerdere premies voor éénzelfde investering. Soms maak je winst!

REG-premies 2011. REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik. Verkleinen. Meerdere premies voor éénzelfde investering. Soms maak je winst! REG-premies 2011 Dries Bruyneel Duurzaamheidsambtenaar Stad Deinze Infoavond V.T.I. Deinze 06.10.2011 REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik Verkleinen Investering Terugverdientijd Meerdere premies

Nadere informatie

Renovatiepremie (Vlaams Gewest)

Renovatiepremie (Vlaams Gewest) Achter de Hoven 69 2230 Herselt Tel: 014 / 540 430 GSM: 0476 / 550 430 BTW: BE-0880347848 Registratienr: 02 26 10 Erk.nr FodBin: 20 1582 10 KBC: 733-0340703-69 www.sensec.be Renovatiepremie (Vlaams Gewest)

Nadere informatie

De nieuwe Renovatiepremie. Besluit van de Vlaamse regering van 30 oktober 2015 Publicatie Belgisch Staatsblad 12 november 2015

De nieuwe Renovatiepremie. Besluit van de Vlaamse regering van 30 oktober 2015 Publicatie Belgisch Staatsblad 12 november 2015 De nieuwe Renovatiepremie Besluit van de Vlaamse regering van 30 oktober 2015 Publicatie Belgisch Staatsblad 12 november 2015 Voor Wie? De bewoner De meerderjarige particulier die de premiewoning op aanvraagdatum

Nadere informatie

Dakwerken (geen isolatie)

Dakwerken (geen isolatie) Dakwerken (geen isolatie) - Draagstructuur - Dakbedekking - Goten & randaansluitingen - Dak(vlak)ramen - Werken uitgevoerd door aannemer of doe-het-zelf (verhoging met 1.570 per persoon 1.250 Factuurbedrag

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro REG-premieaanvraag 2015 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Is uw dossier compleet? Controleer of u alle vakjes kunt aanvinken op de checklist op pagina 5 van

Nadere informatie

REG. Energieprestatiepeil. REG-premieaanvraag 2013 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid. Afhandeling premie

REG. Energieprestatiepeil. REG-premieaanvraag 2013 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid. Afhandeling premie Art.nr. 43655 : REGpremie E-peil 2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid REG 2013 Energieprestatiepeil Een premie aanvragen in 4 stappen

Nadere informatie

550/m 2 - max. 2750, tot 50% van het factuurbedrag Voor beschermde afnemers: 825/m 2 - max. 4125, tot 75% van het factuurbedrag

550/m 2 - max. 2750, tot 50% van het factuurbedrag Voor beschermde afnemers: 825/m 2 - max. 4125, tot 75% van het factuurbedrag Art.nr. 45751: REGpremie zonneboiler 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Nieuwe en bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2014 Plaatsing zonneboiler 550/m 2 - max. 2750, tot 50% van het factuurbedrag

Nadere informatie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Art.nr. 43651 : REGpremie buitenmuurisolatie2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2013 Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro REG-premieaanvraag 2014 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Is uw dossier compleet? Controleer of u alle vakjes hieronder kunt aanvinken. Onvolledige dossiers

Nadere informatie

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen Art.nr. 43652 : REGpremie zonneboiler 2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2013 Plaatsing zonneboiler 550 /m 2 - max. 2 750, tot 50% van het factuurbedrag Voor

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Premieaanvraag 2017 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Is jouw dossier compleet? Controleer of je alle vakjes kunt aanvinken op de checklist op pagina 5 van

Nadere informatie

Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis:

Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis: REG-premieaanvraag 2014 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren Vervanging van enkel of dubbel glas Combinatiepremie voor gelijktijdige investering in muurisolatie

Nadere informatie

Premies en voordelen Hooglede. Inhoud. Zitdag Woondienst: elke vrijdag van 8u30 tot 12u, Sociaal Huis Hooglede Contact: Stephi Dumolein 0474 933 558

Premies en voordelen Hooglede. Inhoud. Zitdag Woondienst: elke vrijdag van 8u30 tot 12u, Sociaal Huis Hooglede Contact: Stephi Dumolein 0474 933 558 Premies en voordelen Hooglede Zitdag Woondienst: elke vrijdag van 8u30 tot 12u, Sociaal Huis Hooglede Contact: Stephi Dumolein 0474 933 558 Inhoud Premies Infrax Energie... 1 Dak- en zoldervloerisolatie...

Nadere informatie

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017 Studiedag energie Energielening en sociale isolatie huurwoningen 18 september 2017 REG-maatregelen: historiek Energierenovatieprogramma 2020: geen energieverslindende woningen in Vlaanderen in 2020 (dakisolatie,

Nadere informatie

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen Art.nr. 43652 : REGpremie zonneboiler 2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2013 Plaatsing zonneboiler 550 /m 2 - max. 2 750, tot 50% van het factuurbedrag Voor

Nadere informatie

Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis:

Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis: REG-premieaanvraag 2015 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren Vervanging van enkel of dubbel glas Combinatiepremie voor gelijktijdige investering in muurisolatie

Nadere informatie

Nieuwe beglazing met een Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K

Nieuwe beglazing met een Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass. Je vindt hier meer info over in de informatiefolder op www.eandis.be Nieuwe beglazing met

Nadere informatie

Premies en voordelen Moorslede. Inhoud. Zitdag Woondienst: elke dinsdag van 8u30 tot 12u, Sociaal Huis Moorslede Contact: Stephi Dumolein 0474 933 558

Premies en voordelen Moorslede. Inhoud. Zitdag Woondienst: elke dinsdag van 8u30 tot 12u, Sociaal Huis Moorslede Contact: Stephi Dumolein 0474 933 558 Premies en voordelen Moorslede Zitdag Woondienst: elke dinsdag van 8u30 tot 12u, Sociaal Huis Moorslede Contact: Stephi Dumolein 0474 933 558 Inhoud Premies Eandis... 1 Dak- en zoldervloerisolatie... 1

Nadere informatie

Infogids zonneboiler

Infogids zonneboiler Infogids zonneboiler Inhoudstabel Inhoudstabel... 1 Wat is een zonneboiler?... 2 De werking van een zonneboiler... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van een zonneboiler... 3 Overzicht

Nadere informatie

Renovatiepremie. besluit van de Vlaamse regering: ministerieel besluit: vanaf tot

Renovatiepremie. besluit van de Vlaamse regering: ministerieel besluit: vanaf tot Renovatiepremie besluit van de Vlaamse regering: 02 03 2007 ministerieel besluit: 09 03 2007 vanaf 26 3 2007 tot 30 11 2014 Toelichting 12 mei 2015 Dirk Pairoux Vooraf De renovatiepremie is afgeschaft

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Afhandeling premie Is jouw dossier compleet? Controleer of je alle vakjes kunt aanvinken op de checklist

Nadere informatie

REG-premieaanvraag 2015 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2015

REG-premieaanvraag 2015 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2015 Art.nr. 46369: REGpremie E-peil 2015 REG-premieaanvraag 2015 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2015 Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

Info gids. Infogids zonneboiler. Info gids. Zonneboiler www.zonneboilersite.be 1

Info gids. Infogids zonneboiler. Info gids. Zonneboiler www.zonneboilersite.be 1 Zonneboiler www.site.be 1 Inhoudstafel Wat is een? 2 De werking van een 3 Waarmee moet u rekening houden? 3 De kostprijs van een 4 Overzicht premies van een 4 Premie van de netbeheerder 5 Terugverdientijd

Nadere informatie

Vlaamse en Federale premies. Federale subsidies

Vlaamse en Federale premies. Federale subsidies Vlaamse en Federale premies Federale subsidies Fiscaal voordeel bij de plaatsing van isolatie Vanaf inkomstenjaar 2014 is er enkel een belastingvermindering voor dakisolatie van toepassing in een woning

Nadere informatie

Zoom in op uw dak: voor verhuurders

Zoom in op uw dak: voor verhuurders Zoom in op uw dak: voor verhuurders Thermografische foto stad Antwerpen Met 20 buurgemeenten De warmteverliezen van woningen kunnen zichtbaar gemaakt worden U krijgt een indicatie van de warmteverliezen

Nadere informatie

REG. Energieprestatiepeil. REG-premieaanvraag 2013 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid

REG. Energieprestatiepeil. REG-premieaanvraag 2013 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Art.nr. 43655 : REGpremie E-peil 2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid REG 2013 Energieprestatiepeil Een premie aanvragen in 4 stappen

Nadere informatie

REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier

REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier Gegevens aanvrager Naam... Straat en nummer... Postcode en gemeente... Telefoon of GSM.. E-mail... Bankrekening nr.... EAN-nummer (zie factuur

Nadere informatie

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen Art.nr. 43985 : REGpremie zonneboiler2012 REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2012 Plaatsing zonneboiler Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken:

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE voorwaarden De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: - een gemeentelijke aanvullende premie op de verbeterings-

Nadere informatie

Fiscale vermindering voor de plaatsing van dakisolatie Fiscale vermindering voor de beveiliging van woningen tegen inbraak en brand

Fiscale vermindering voor de plaatsing van dakisolatie Fiscale vermindering voor de beveiliging van woningen tegen inbraak en brand INHOUDSTABEL OVERZICHT WERKZAAMHEDEN Dakwerken (Geen isolatie) Dakisolatie Vloerisolatie Funderingen binnen en buitenmuren Muurisolatie Gevelwerken Vocht (behandeling) Hoogrendementsbeglazing Rolluiken

Nadere informatie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie Art.nr. 45755: REGpremie Combinatiepremie 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2014 Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren of Vervanging van enkel of dubbel

Nadere informatie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie Art.nr. 45755: REGpremie Combinatiepremie 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2014 Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren of Vervanging van enkel of dubbel

Nadere informatie

REG-premieaanvraag 2016 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2016

REG-premieaanvraag 2016 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2016 Art.nr. 47459: REGpremie E-peil 2016 REG-premieaanvraag 2016 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2016 Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

zonne-installatie, aanbrengen vloerisolatie,

zonne-installatie, aanbrengen vloerisolatie, SUBSIDIEREGLEMENT Subsidie voor het plaatsen van een thermische zonne-installatie, aanbrengen vloerisolatie, latie, muurisolatie, dak- en zoldervloerisolatie, hoogrendementsglas, en de plaatsing van een

Nadere informatie

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis:

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis: Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Combinatiepremie voor gelijktijdige investering in muurisolatie en raamvervanging waarvan één investering met eindfactuur in 2016 en één

Nadere informatie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie Art.nr. 45755: REGpremie Combinatiepremie 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2014 Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren of Vervanging van enkel of dubbel

Nadere informatie

De nieuwe energiepremies

De nieuwe energiepremies De nieuwe energiepremies PERSBERICHT 23/1/2012 VLAANDEREN VERNIEUWT PREMIEAANBOD De Vlaamse regering heeft op 1 januari nieuwe premies ingevoerd voor energiebesparende investeringen in woningen. Dankzij

Nadere informatie

REG. Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning of wooneenheid

REG. Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning of wooneenheid Art.nr. 43874 : REGpremie condensatieketel besch.kl.2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning of wooneenheid REG 2013 Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie Een premie aanvragen

Nadere informatie

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie.

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie. REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen Hoogrendementsbeglazing Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden. 2. Vul het aanvraagformulier

Nadere informatie

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Afhandeling premie. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Afhandeling premie. Een premie aanvragen in 5 stappen REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden. 2.

Nadere informatie

Online aangevraagd is sneller uitbetaald! Lees aandachtig alle voorwaarden op de premieformulieren.

Online aangevraagd is sneller uitbetaald! Lees aandachtig alle voorwaarden op de premieformulieren. Lees aandachtig alle voorwaarden op de premieformulieren. Vul het aanvraagformulier duidelijk en volledig in en onderteken het. Laat, indien gevraagd, de geregistreerd aannemer of verkoper het attest op

Nadere informatie

U vindt in deze brochure ook informatie rond lenen en verzekeren. Wij hebben deze informatie met grote zorg voor u verzameld.

U vindt in deze brochure ook informatie rond lenen en verzekeren. Wij hebben deze informatie met grote zorg voor u verzameld. Vooraf U vindt in deze brochure informatie over premies rond renoveren en aanpassen, met hun specifieke voorwaarden. Deze brochure is een hulpmiddel om u wegwijs te maken in de bestaande premies. Wij kunnen

Nadere informatie

Overzicht woonpremies en tegemoetkomingen 2016

Overzicht woonpremies en tegemoetkomingen 2016 Overzicht woonpremies en tegemoetkomingen 2016 Intergemeentelijke samenwerking Woonbeleid Zennevallei Vanden Eeckhoudtstraat 11 1500 Halle 02/361 50 91 Pastorijstraat 21-1600 Sint-Pieters-Leeuw (Gemeentehuis)

Nadere informatie

REG. Dakisolatie of zoldervloerisolatie. REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Dakisolatie of zoldervloerisolatie. REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen Art.nr. 43950 : REGpremie dak-of zoldervloerisolatie2012 REG-premieaanvraag 2012 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2012 Dakisolatie of zoldervloerisolatie Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

Verbeteringspremie Particuliere Huurwoningen

Verbeteringspremie Particuliere Huurwoningen Verbeteringspremie Particuliere Huurwoningen Artikel1 Het stadsbestuur wenst met de invoering van een gemeentelijke verbeteringspremie voor particuliere huurwoningen voor eigenaar-verhuurders, een algemene

Nadere informatie

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 7 februari 2012 Geert Flipts Energierenovatieprogramma 2020 Prioriteiten: dak/glas/verwarming/muur Premies 2011 bestaande woningen Ruim 60.000 dakisolatiepremies

Nadere informatie

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen (nieuwe en bestaande gebouwen) Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Plaatsing zonneboiler. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen (nieuwe en bestaande gebouwen) Een premie aanvragen in 5 stappen REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen (nieuwe en bestaande gebouwen) Plaatsing zonneboiler Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden.

Nadere informatie

2014-2015 Gemeentebestuur Waasmunster Dienst Huisvesting

2014-2015 Gemeentebestuur Waasmunster Dienst Huisvesting Gemeentelijke subsidiereglement betreffende premies voor bepaalde werken bij nieuwbouw of renovatie van een woning Zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 16/09/2014 2014-2015 Gemeentebestuur Waasmunster

Nadere informatie

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Buitenmuurisolatie

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Buitenmuurisolatie Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass. Je vindt hier meer info over in de informatiefolder op www.eandis.be Buitenmuurisolatie

Nadere informatie

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis:

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis: Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass. Je vindt hier meer info over in de informatiefolder op www.eandis.be Combinatiepremie voor

Nadere informatie

PREMIES/VOORDELEN VOOR VERHUURDERS

PREMIES/VOORDELEN VOOR VERHUURDERS Gemeente Langemark-Poelkapelle (Kasteelstraat 1) Ma-di-vr 09.00 12.00 Wo 09.00 12.00 en 14.00 16.00 Do 09.00 12.00 en 14.00 18.30 Heleen Haghedooren - 057 49 09 34 heleen.haghedooren@langemark-poelkapelle.be

Nadere informatie

PREMIES/VOORDELEN LANGEMARK-POELKAPELLE

PREMIES/VOORDELEN LANGEMARK-POELKAPELLE Gemeente Langemark-Poelkapelle (Kasteelstraat 1) Ma-di-vr 09.00 12.00 Wo 09.00 12.00 en 14.00 16.00 Do 09.00 12.00 en 14.00 18.30 Heleen Haghedooren - 057 49 09 34 heleen.haghedooren@langemark-poelkapelle.be

Nadere informatie

REG. Dakisolatie of zoldervloerisolatie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Dakisolatie of zoldervloerisolatie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen Art.nr. 43654 : REGpremie dak-of zoldervloerisolatie2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2013 Dakisolatie of zoldervloerisolatie Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

Premie van 200 euro tot 4 100 euro

Premie van 200 euro tot 4 100 euro Huishoudelijke premie 2010 Nieuwbouwwoning of appartement Premie van 200 euro tot 4 100 euro Energieprestatiepeil lager dan of gelijk aan E80 voor woningen waarvan de aanvraagdatum van de stedenbouwkundige

Nadere informatie

Uitvoeringsadres (Indien verschillend van adres aanvrager) Straat:... Nr.:... Busnr.:... Postcode:... Gemeente:...

Uitvoeringsadres (Indien verschillend van adres aanvrager) Straat:... Nr.:... Busnr.:... Postcode:... Gemeente:... Premie voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing Maatschappelijk kwetsbare doelgroepen AANVRAAGFORMULIER PREMIE Dit document volledig in BLOKLETTERS invullen, ondertekenen en terugsturen naar: Dienst

Nadere informatie

Vooraf. U vindt in deze brochure ook informatie rond lenen en verzekeren.

Vooraf. U vindt in deze brochure ook informatie rond lenen en verzekeren. Vooraf U vindt in deze brochure informatie over premies rond renoveren en aanpassen, met hun specifieke voorwaarden. Deze brochure is een hulpmiddel om u wegwijs te maken in de bestaande premies. Wij kunnen

Nadere informatie

REG REG-premieaanvraag 2017 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw

REG REG-premieaanvraag 2017 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Art.nr. 48083: REGpremie Combinatiepremie 2017 REG-premieaanvraag 2017 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2017 Combinatiepremie voor gelijktijdige investering in muurisolatie en raamvervanging

Nadere informatie

Art.nr. 43653 : REGpremie hoogrendementsbeglazing2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Hoogrendementsglas

Art.nr. 43653 : REGpremie hoogrendementsbeglazing2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Hoogrendementsglas Art.nr. 43653 : REGpremie hoogrendementsbeglazing2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2013 Hoogrendementsglas Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig

Nadere informatie

Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut

Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut Agenda 1. Wetgeving en visie 2. Overzicht premies 2012 3. Rol van de netbeheerder 2 REG premies 2012 Waarom een REG-premie? Rationeel Energie Gebruik.

Nadere informatie

REG 2015. REG-premieaanvraag 2015 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie

REG 2015. REG-premieaanvraag 2015 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie Art.nr. 46370: REGpremie Combinatiepremie 2015 REG-premieaanvraag 2015 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2015 A. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren B. Vervanging van enkel of dubbel

Nadere informatie

REG. Individuele condensatieketel. op aardgas, propaan of stookolie. enkel voor beschermde klanten

REG. Individuele condensatieketel. op aardgas, propaan of stookolie. enkel voor beschermde klanten Art.nr. 45746: REGpremie condensatieketel besch. kl. 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Bestaande woning of wooneenheid REG 2014 Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie enkel voor beschermde

Nadere informatie

premiemagazine alle premies onder één dak Powered by

premiemagazine alle premies onder één dak Powered by premiemagazine alle premies onder één dak Powered by Als je er voor kiest om je woning energiezuiniger te maken, dan kom je in aanmerking voor heel wat premies die je aardig wat geld kunnen opleveren.

Nadere informatie

DAKISOLATIE AANVRAAGFORMULIER

DAKISOLATIE AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE PREMIE VAN JETTE DAKISOLATIE AANVRAAGFORMULIER Voor wie? Voor alle natuurlijke personen (huurders, erfpachters of eigenaars) die dakisolatie plaatsen in een bestaand gebouw gelegen op het

Nadere informatie

Warmtepomp. geplaatst door aannemer. Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis:

Warmtepomp. geplaatst door aannemer. Afhandeling premie. Bezorg alles tijdig aan Eandis: Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Warmtepomp Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass. Je vindt hier meer info over in de informatiefolder op www.eandis.be geplaatst

Nadere informatie

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Buitenmuurisolatie

Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Buitenmuurisolatie Premieaanvraag 2017 Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass. Je vindt hier meer info over in de informatiefolder op www.eandis.be Buitenmuurisolatie

Nadere informatie

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik (Gemeenteraadsbeslissing: 21.02.2011) Afdeling 1 : Aanwending van alternatieve energievormen. Artikel 1: Definities Voor toepassing in afdeling 1 gelden

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00305 Onderwerp: Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019 - Wijziging Beknopte

Nadere informatie

REG. Energieprestatiepeil. REG-premieaanvraag 2012 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid

REG. Energieprestatiepeil. REG-premieaanvraag 2012 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Art.nr. 43988 : REGpremie E-peil 2012 REG-premieaanvraag 2012 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid REG 2012 Energieprestatiepeil Een premie aanvragen in 4 stappen

Nadere informatie

REG 2016. REG-premieaanvraag 2016 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie

REG 2016. REG-premieaanvraag 2016 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie Art.nr. 47460: REGpremie Combinatiepremie 2016 REG-premieaanvraag 2016 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2016 A. Na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren B. Vervanging van enkel of dubbel

Nadere informatie

REG. Vloerisolatie of kelderisolatie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen

REG. Vloerisolatie of kelderisolatie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw. Een premie aanvragen in 5 stappen Art.nr. 43657 : REGpremie vloer-of kelderisolatie2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning, wooneenheid of woongebouw REG 2013 Vloerisolatie of kelderisolatie Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

Verbeterings- en aanpassingspremie: aanpassing gemeentenlijke reglementering aan nieuwe reglementering Vlaams gewest.

Verbeterings- en aanpassingspremie: aanpassing gemeentenlijke reglementering aan nieuwe reglementering Vlaams gewest. Verbeterings- en aanpassingspremie: aanpassing gemeentenlijke reglementering aan nieuwe reglementering Vlaams gewest. Gelet op de noodzaak de kwaliteit van het woningbestand te stimuleren; Gelet op de

Nadere informatie

REG-premieaanvraag 2017 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2017

REG-premieaanvraag 2017 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2017 Art.nr. 48082: REGpremie E-peil 2017 REG-premieaanvraag 2017 (*) Nieuwbouw, volledige herbouw, ontmanteling van een woning of wooneenheid Energieprestatiepeil REG 2017 Een premie aanvragen in 5 stappen

Nadere informatie

U vindt in deze brochure ook informatie rond lenen en verzekeren. Wij hebben deze informatie met grote zorg voor u verzameld.

U vindt in deze brochure ook informatie rond lenen en verzekeren. Wij hebben deze informatie met grote zorg voor u verzameld. Vooraf U vindt in deze brochure informatie over premies rond renoveren en aanpassen, met hun specifieke voorwaarden. Deze brochure is een hulpmiddel om u wegwijs te maken in de bestaande premies. Wij kunnen

Nadere informatie

Premies voor eigenaarverhuurders

Premies voor eigenaarverhuurders Premies voor eigenaarverhuurders 08/05/2017 infoavond zorgeloos verhuren Renoveren Premies van de netbeheerder (Eandis) Premies voor energiebesparende maatregelen Niet afhankelijk van het inkomen Vooral

Nadere informatie