PICOBELLO. HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. september- oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PICOBELLO. HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. september- oktober 2015"

Transcriptie

1 september- oktober 2015 PICOBELLO DE AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND 2 1 jaar inzameling kurk en plastic dopjes 3-5 Zwerfvuil en statiegeld: wat is de link? jaar Haviland 8-9 Workshops en infoavonden 10 Maak van minder zwerfvuil jouw sport HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE 11 Sorteerinfo: Isomo 12 Vergis je nooit meer van ophaaldag dankzij de Recycle! app Brusselsesteenweg Zellik Tel Fax

2 2 1 jaar inzameling kurk en plastic dopjes Sinds een jaar kan je in alle recyclageparken (containerparken) kurk en plastic dopjes binnenbrengen. Waarom doen we dit weer? De ingezamelde kurk gaat naar de sociale werkplaats De Vlaspit. Daar wordt kurk gesorteerd en vermalen om daarna te verwerken als isolatiemateriaal of andere nuttige toepassingen. De plastic dopjes zamelen we apart in voor het BCG, een organisatie die blindengeleidehonden opleidt. Met jouw ingezamelde dopjes sponsor je de opleiding van een blindengeleide hond. De balans na 1 jaar: Op één jaar tijd hebben we met z n allen (19 gemeenten) 154 zakken kurk (meer dan 2 ton) verzameld en 318 zakken plastic dopjes (= 3,5 ton). Niet slecht hé! Vincent Jonckheere, Milieuschepen van Wemmel, geeft het goede voorbeeld Laat de warmte van de feestdagen eeuwig duren De feestdagen komen er stilaan weer aan: de champagne- of schuimwijnflessen zullen binnenkort in vele woonkamers en restaurants duchtig knallen! Laat dus binnenkort de feestvreugde langer duren door: - de kurkstoppen apart te houden voor het recyclagepark i.p.v. ze bij het restafval te laten gooien; - het metalen omhulsel rond de kurk in de PMD-zak te stoppen; - de fles in de glasbol te werpen of ze naar het recyclagepark te brengen. Wat gebeurt ermee? - van het kurkenstopsel wordt bijvoorbeeld isolatiemateriaal gemaakt of gebruikt voor andere nuttige toepassingen; - van het metalen omhulsel worden nieuwe metalen omhulsels gemaakt of andere metalen voorwerpen; - glazen flessen worden opnieuw gesmolten tot nieuwe glazen flessen. Kurk, metaal en glas zijn materialen die gemakkelijk en efficiënt gerecycleerd kunnen worden.

3 3 Gemeenten plaatsen openbare vuilbakken, zetten straatvegers en veegwagens in, organiseren opruimacties en peter- en meterschappen met vrijwilligers. Indevuilbak voert campagnes tegen zwerfvuil en ondersteunt projecten rond zwerfvuil en toch blijft zwerfvuil zowat overal jammer genoeg een groot probleem. Zwerfvuil en statiegeld: wat is de link? Een analyse De afvalintercommunale IOK heeft in 2014 in de gemeente Mol een analyse van het zwerfvuil uitgevoerd. Het zwerfvuil van bijna 270 kilometer bermen werd opgeruimd, gewogen en gesorteerd in de fracties restafval en PMD. Dit project werd financieel ondersteund door indevuilbak. Pepingen heeft 42 openbare vuilbakken; organiseert opruimacties met scholen, verenigingen en de milieuraad; organiseert een peter en meterwerking Halle heeft 400 openbare vuilbakken; een 5-tal werknemers houden voltijds de gemeente proper; er worden opruimacties gehouden Het resultaat van de analyse: door scholen, vrijwilligers e.a.; IOK heeft 4259 kilogram zwerfvuil opgeruimd. 19% hiervan is PMD, dus plastic fles- organiseert een peter en meterschap sen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. 19% PMD in gewicht komt overeen met 40% PMD in volume. Dus het beeld van de netheid wordt toch wel sterk beïnvloed door het aandeel blikjes, flesjes en drankkartons.

4 4 Is statiegeld op PET-flessen en blikjes een oplossing? Minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, laat momenteel onderzoeken of een statiegeldsysteem voor plastic flesjes en blikjes een (deel van de) oplossing kan bieden en of dit een haalbare kaart is. Want dit zou bijvoorbeeld betekenen dat we al onze flesjes en blikjes (ook diegene die je nu in de blauwe zak stopt) dan niet bij elkaar gedrukt naar de winkel moeten terugbrengen en dat alle winkels plaats moeten hebben om deze op te slaan. Drogenbos heeft 30 openbare vuilbakken; een 4-tal werknemers houden voltijds de gemeente proper; organiseert opruimacties. Beersel heeft 120 vuilbakken; een 7-tal werknemers houden voltijds de gemeente proper; organiseert opruimacties met scholen, verenigingen en vrijwilligers; organiseert een peter en meterschap (34 vrijwilligers). Asse heeft 162 vuilbakken; een 8-tal werknemers houden voltijds de gemeente proper; organiseert opruimacties met verenigingen en de jeugdbeweging. Cijfers van dit voorjaar: 269 zakken restafval van 60L 111 zakken PMD van 60L (en 6,5 m³ grofvuil) Maar kunnen wij zelf niet meer doen? Afval trekt afval aan. Het blijft belangrijk om zwerfvuil regelmatig op te ruimen. Niet enkel door jaarlijkse opruimacties in de gemeenten te organiseren. Maar door zelf ook in het dagelijks leven te laten zien aan kinderen, buren, passanten, collega s dat zwerfvuil geen plaats heeft in onze leefomgeving.

5 5 Daarom zouden we aan iedereen willen vragen om: - Een zak mee te nemen als je gaat wandelen en het zwerfvuil dat je tegenkomt mee te nemen naar huis. Op die manier geef je aan jullie kinderen en andere wandelaars mee dat zwerfvuil niet thuis hoort in de natuur of op straat. - Als je iemand iets op de grond ziet gooien, raap het op en geef het terug aan die persoon terwijl je bijvoorbeeld zegt excuseer, je hebt iets laten vallen. Dat is een beleefde manier om te zeggen dat je dit niet oké vindt. - Maak zelf op een creatieve manier duidelijk dat je geen zwerfvuil in jouw buurt wilt. Dit kan bijvoorbeeld door een zelfgemaakte affiche te maken en voor jouw venster te hangen. Of je kan van de opgeraapte flesjes of blikjes zelf een vuilbak maken en die plaatsen op een plek waar veel zwerfvuil te vinden is. RECYCLEER JE FRITUUROLIE TOT BIODIESEL. Merchtem heeft 80 vuilbakken; vrijwilligers en verenigingen organiseren opruimacties Wist je dat gebruikte frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp? Want als je ze naar het recyclagepark brengt, wordt ze verwerkt tot biodiesel. Jou kost het niets en je bent in één moeite door verlost van je afvalprobleem. Terwijl je zorgt voor een schoner milieu. Over een tankbare oplossing gesproken. Breng je gebruikte frituurolie of -vet gratis naar het recyclagepark voor recyclage. Een initiatief van uw afvalintercommunale in samenwerking met Interafval en Valorfrit.

6 6 50 jaar Haviland Samen helpen we afval de wereld uit Je hebt ongetwijfeld al gezien dat er iets veranderd is aan onze afvalwagens Juist, het logo op onze wagens is vernieuwd. Dat is niet toevallig. Op 20 mei 2015 werd in het Cultureel Centrum van Asse namelijk het vijftig jarig bestaan van Haviland gevierd. De apotheose van die avond was de onthulling van ons nieuwe logo. Onze nieuwe huisstijl staat symbool voor de vernieuwde professionele werking van Haviland. Samen met jullie kijken we vol vertrouwen de toekomst tegemoet. We willen er alles aan doen om van onze streek een duurzame en aangename leefomgeving te maken. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Samen helpen we afval de wereld uit! De medewerkers van Haviland kregen als eerste het nieuwe logo te zien

7 7 Debat Tijdens de wervelende show, die professioneel aaneen gepraat werd door Wim De Vilder en doorspekt werd met sappige stukjes acteerwerk van Inspinazie, werden levendige debatten gehouden. Enkele schepenen en secretarissen hielden een geanimeerd gesprek om het afvaltoerisme in onze regio aan te pakken.

8 8 Workshops en infoavonden Infoavond Koken met restjes 7 oktober om 19u Infoavond kringlooptuinieren 28 oktober om 19u30 Jaarlijks wordt in de hele keten van boer tot bord een paar miljard euro aan voedsel weggegooid... Kom naar de gratis infoavond als je er zelf wat aan wilt doen. De lesgever geeft je tips voor het plannen en bewaren van voeding, hoe je de houdbaarheidsdata interpreteert en maakt een viertal gerechtjes op basis van restjes. Heb je thuis nog brood over? Breng dan 5 sneden oud brood mee en kom zelf proeven welke gerechten de lesgever hiermee bereidt. Kringlooptuinieren is een manier van tuinieren waarbij je ervoor zorgt dat je minder tuinafval creëert en waar mens, bijen, vogels en andere gewenste dieren zich thuis voelen. Wil je meer weten over mulchmaaien, hakselen, bodembedekkers of composteren of heb je nog nooit gehoord van traag groeiend gras? Kom dan naar de gratis infoavond over de verschillende kringlooptuintechnieken. Praktisch: Infoavond Koken met restjes : 7 oktober van 19u tot 21u, CC Strombeek, Gemeenteplein, Strombeek Infoavond kringlooptuinieren : 28 oktober van 19u30 tot 22u30, raadzaal gemeentehuis Grimbergen De infoavonden zijn gratis maar om organisatorische redenen is vooraf inschrijven verplicht. Vermeld je naam en adres of telefoonnummer. via mail: afvalpreventie@haviland.be of telefonisch: 02/

9 9 Workshop bouwen en vlechten met snoeihout In deze workshop ga je actief aan de slag met snoeihout. Je leert eerst hoe je snoeihout kan vermijden. Vervolgens komen verschillende technieken aan bod om snoeihout te verwerken tot een mooie tuinconstructie, zoals een takkenwal en een vlechtwerk. Welk snoeihout is bruikbaar voor welke constructie? Waar pas je deze bouwsels best toe in de tuin en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om tot een mooi en stevig resultaat te komen? Al deze vragen komen uitgebreid aan bod. Je steekt tijdens deze voormiddag de handen uit mouwen om de basistechniek voor vlechtwerk te oefenen. Een snoeischaar, handschoenen en aangepaste kledij met lange mouwen zijn nodig. De workshop is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven is dan ook verplicht. via mail: of telefonisch: 02/ Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer. Deze workshop wordt georganiseerd op: zaterdag 3 oktober 2015 van 10 tot 12u demosite aan het recyclagepark van Ternat, Assesteenweg 336 zaterdag 24 oktober 2015 van 10 tot 12u Parkvilla, Parklaan 24 te Asse zaterdag 10 oktober van 10 tot 12u pastorijtuin Gaasbeek, Donkerstraat 21 zaterdag 14 november van 10 tot 12u pastorijtuin Strijtem, Pastoor Cuylitsweg 2 zaterdag 12 december van 10 tot 12u pastorijtuin Leerbeek, Sint-Pietersplein 8 Het programma: 9u45: ontvangst 10u: start workshop. Kan je er niet bij zijn die avond, of vind je je gading niet direct terug? Op heel regelmatige basis organiseert Haviland nog meer van deze infoavonden en workshops. In het voorjaar van 2016 staan er al evenementen gepland in Sint-Genesius-Rode (voor Nederlands- en Franstaligen), Lennik, Grimbergen en mogelijk nog een heleboel andere locaties. Deze zullen door de gemeente worden aangekondigd in het gemeenteblad en op de website. In de nieuwsbrief en op de website van Haviland kan je deze ook steeds terugvinden.

10 10 Maak van minder zwerfvuil jouw sport Wat is zwerfvuil precies? Zwerfvuil is klein afval dat we vaak nonchalant of zonder dat we er bij stil staan op straat gooien of achterlaten in een park of een berm. En ja hoor, ook een bananenschil of een klokhuis dat niet in de gft-zak of compostvat belandt, wordt beschouwd als zwerfvuil. Het duurt immers 1 tot 3 jaar alvorens een bananenschil helemaal verteerd is. De afgelopen twee jaar heeft Haviland samen met haar gemeenten ingezet op het voorkomen van zwerfvuil bij fietsers. Met de steun van OVAM werd een proefproject voor wielertoeristen opgezet, die de slogan meekreeg maak van minder zwerfvuil jouw sport. En met succes. Na een (lang) vooronderzoek zijn we gekomen tot een tweeledige aanpak: - afvalpreventie - een oplossing voor het afval tijdens het fietsen in de vorm van een fietsvuilbakje! Afvalpreventie: infoavonden Het grote misverstand bij fietsers is dat je altijd een massa voedsel moet meenemen tijdens een training of rit. Daarom werden er verschillende infoavonden georganiseerd met een sportdiëtiste om de grootste mythes te doorprikken. Tijdens een normale training tot anderhalf uur heb je bijvoorbeeld geen extra voeding nodig. Door de fietsers hierover juist te informeren kan een hoop afval vermeden worden. Ook geïnteresseerd? De presentatie kan je terugvinden op Zwerfvuilpreventie: fietsvuilbakje Uiteraard is eten en drinken wel nodig bij lange ritten. En dan is het bijhouden van de verpakking en bananenschillen in de achterzak van het fietstruitje niet altijd de ideale oplossing. Om hieraan iets te doen, ging Haviland op zoek naar een handig vuilbakje voor op de fiets. Enkele sportliefhebbers

11 11 Sorteerinfo: Isomo waren bereid om verschillende modellen uit te testen. Er werd uiteindelijk gekozen voor één model dat aan zowat alle eisen van de wielertoerist voldoet. Op verschillende fietsevenementen (Brussel-Opwijk, Pajotse 400) waren we aanwezig met een infostand om de wielertoeristen kennis te laten maken met dit fietsvuilbakje. En de meningen waren onverdeeld positief! Bij de aankoop van een nieuw toestel krijg je vaak een heleboel isomo mee als verpakking. Dat beschermingsmateriaal verdwijnt vaak in de restafvalzak. Zonde, want isomo is makkelijk recycleerbaar en kan je bovendien gratis naar het recyclagepark brengen. Isomo wordt ook piepschuim, EPS of geëxpandeerd polystyreen genoemd. Typisch aan isomo is dat het bestaat uit witte kleine bolletjes die samengeperst zijn in een bepaalde vorm. Je kan de bolletjes altijd zien en herkennen. Schaaltjes van vleeswaren of charcuterie en schuimchips die gebruikt worden om breekbare voorwerpen te vervoeren, worden vaak verward met isomo. Deze voorwerpen bestaan uit schuimplastic en horen niet thuis bij isomo maar wel bij het restafval. Dat is niet recycleerbaar. Het blijft niet bij dit proefproject. Alle gemeenten kunnen nog steeds op ons beroep doen. Via de infostand sensibiliseren wij de wielertoeristen verder rond zwerfvuil. Wat gebeurt ermee? De isomo wordt vermalen in EPS-korrels. Deze korrels worden als isolatiemateriaal verwerkt in beton voor in de bouwsector.

12 12 Vergis je nooit meer van ophaaldag dankzij de Recycle! app De digitale afvalkalender Recycle! voor tablet of smartphone is al geruime tijd gratis te downloaden via de Apple Store (ios) en de Google Playstore (Android). En vanaf nu is hij ook gratis voorhanden voor de Windows Phone! Download Recycle! Deze digitale afvalkalender heeft veel voordelen: - de handige kalender geeft je per week of per maand het overzicht van alle ophalingen in je gemeente of straat; - vergeet nooit meer om je afval buiten te zetten, want via de app kan je ook herinneringen instellen voor de ophalingen in uw straat. Je krijgt de avond voordien of s morgens vroeg een reminder op je smartphone; - tot slot kan je ook alle recyclageparken, Bebat-inzamelpunten of kringwinkels bij jou in de buurt raadplegen, inclusief hun openingsuren, en de snelste weg ernaartoe. Recycle! weet alles van afval. Waar staat de dichtstbijzijnde glasbol? Wanneer zet ik het oud papier buiten? Waar blijf ik met mijn oude batterijen? De antwoorden zitten in je broekzak, dankzij Recycle! Samen > Goed sorteren > Beter recycleren In samenwerking met Bebat en Recupel V.U.: Haviland Intercommunale Brusselsesteenweg Zellik

4.000 euro voor Grenzeloos Milieu

4.000 euro voor Grenzeloos Milieu Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/4-000-euro-voor-het-milieu-nl-37/ 4.000 euro voor Grenzeloos Milieu 4.000 euro voor

Nadere informatie

MACHELEN CENTRALISEERT DIENSTEN IN NIEUWE LOODS

MACHELEN CENTRALISEERT DIENSTEN IN NIEUWE LOODS Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/prettige-feestdagen-nl-68/ EINDEJAARREGELING Onze kantoren in Zellik zijn gesloten

Nadere informatie

PICOBELLO. minder is beter: minder afval, beter voorkomen en recycleren. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND.

PICOBELLO. minder is beter: minder afval, beter voorkomen en recycleren. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. PICOBELLO DE AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND 2 Ervaringsdag 3 Properestraat 2016 4-5 Nieuw bij Haviland 6-7 Kringlooptuinieren 8 Kringloopweekend 2016 9 De infostand van Haviland 10 Afval

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies De milieu krant Nr. 3 - September 2014 -Driemaandelijks Inhoud PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies 3 Voorwoord PMD PMD neemt in deze editie van de Milieukrant

Nadere informatie

PICOBELLO. Haviland helpt afval mee de wereld uit! AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND

PICOBELLO. Haviland helpt afval mee de wereld uit! AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND AFVAL informatie blad Haviland helpt afval mee de wereld uit! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2014 2/3 4/5 6/7 8/9 10/11 12 Even terugblikken Nieuw vanaf oktober: Wij doppen mee

Nadere informatie

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen:

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen: Da' s proper Wat is Da s proper!? Da s proper! is een educatieve workshop voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De workshop maakt hen bewust van afvalbeheer, zwerfvuil en duurzame consumptie en

Nadere informatie

PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor!

PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! AFVAL informatie blad Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2011 10 3 4 6 Hoeveel batterijen zijn er in uw huishouden terug te

Nadere informatie

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL Kinderen bewust leren omgaan met afval Leren Afval Beheren Op school (LABO) is een educatieve workshop die leerlingen uit de tweede en derde

Nadere informatie

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012 AFVAL informatie blad Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2012 2/3 4 4 5/8 9 Win schitterende prijzen tijdens de grote inzamelmaand! Zwerfvuil is

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

TRANSPARANTIE OVER VERGOEDINGEN DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR

TRANSPARANTIE OVER VERGOEDINGEN DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/mediastorm-rond-vergoedingen-bij-intercommunales-haviland-reageert-transparant-nl-75/

Nadere informatie

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Grof Karton Dit sorteren wij in de stad Antwerpen Meer info op: GFT Groente-, Fruiten Tuinafval Plantaardig afval + koffiefilters,

Nadere informatie

PICOBELLO. Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. mei-juni 2014

PICOBELLO. Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. mei-juni 2014 AFVAL informatie blad Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND mei-juni 2014 2/3 4 5 5 6/7 8 9 10/11 12 Kringloop fe(e)stival Waalborrepark borrelt opnieuw!! Workshop

Nadere informatie

PICOBELLO. De compostmeesters dagen je uit. zie pagina 6 en 7. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. september-oktober 2013

PICOBELLO. De compostmeesters dagen je uit. zie pagina 6 en 7. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. september-oktober 2013 AFVAL informatie blad De compostmeesters dagen je uit zie pagina 6 en 7 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2013 2/3 4 5 6/7 8/9 Breng uw frituurolie binnen en trakteer uw vrienden op

Nadere informatie

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE Briekhoekstraat Vanaf 6 september 06 enkel toegang met je identiteitskaart Ook bedrijfsafval toegelaten PROEFPERIODE Voor particulieren tot december 06 Voor badge-gebruikers

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Voor zijn klanten organiseert Net Brussel afvalophalingen in containers. Per afvaltype worden containers in eenzelfde kleur voorzien (blauw voor PMD - geel voor papier-karton

Nadere informatie

November krant. De afvalkrant van Intradura. Respect zit in de kleine dingen. Afval goed aanbieden/snoeihout vlechten/peuk in de pocket

November krant. De afvalkrant van Intradura. Respect zit in de kleine dingen. Afval goed aanbieden/snoeihout vlechten/peuk in de pocket November 2018 ID De afvalkrant van Intradura krant Respect zit in de kleine dingen Afval goed aanbieden/snoeihout vlechten/peuk in de pocket Oproep Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter Je afval

Nadere informatie

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE Kortekeerstraat 1 NIEUW weeg- en registratiesysteem op het recyclagepark Vanaf 1 december 2015 heb je jouw identiteitskaart nodig om toegang te krijgen tot het nieuwe recyclagepark

Nadere informatie

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak!

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Ophaling pmd van start Vanaf december wordt in de hele provincie Limburg en Diest pmd (plastic flessen

Nadere informatie

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. 5336230_sorteergids_nederlands.indd 1 29/09/14 15:16 Dit sorteren wij in de stad Antwerpen GFT Groente-, Fruit- en Tuinafval PMD

Nadere informatie

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Openingsuren recyclagepark maandag: gesloten dinsdag: 12.00u - 16.00u 17.00u - 19.30u woensdag: 8.15u - 11.45u 12.30u - 16.00u donderdag: gesloten 12.30u - 16.00u vrijdag:

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

De verandering zit vanbinnen.

De verandering zit vanbinnen. De verandering zit vanbinnen. NIEUW JUNI VANAF Belangrijk bericht voor de inwoners Binnenkort kan u nog meer sorteren in de blauwe zak. Vroeger was het neen, nu is het ja. Vroeger was het neen, nu is het

Nadere informatie

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Gids voor de evaluatie van de kwaliteit Samen Goed sorteren Beter recycleren pagina 1 Waarom deze gids? Deze gids is bedoeld voor iedereen die controles moet

Nadere informatie

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn.

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. MIROM Roeselare, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare. Tel: 051/26 03 50 of e-mail: info@mirom.be een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. Enkele definities:

Nadere informatie

ontwerp tot aanleg Kunstgras(voetbal)velden: van ontwerp tot aanleg Groepsaanbestedingen in de lift Nieuwe werkliedenloods Ternat mag gezien worden

ontwerp tot aanleg Kunstgras(voetbal)velden: van ontwerp tot aanleg Groepsaanbestedingen in de lift Nieuwe werkliedenloods Ternat mag gezien worden Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/haviland-sterke-speler-in-kunstgrasvelden-nl-77/ Kunstgras(voetbal)velden: van ontwerp

Nadere informatie

Naam activiteit. Werkvorm. Materiaal. Wat is afval?

Naam activiteit. Werkvorm. Materiaal. Wat is afval? Technische fiche Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Wat is afval? De leerlingen kunnen afval omschrijven als zaken die je niet meer kan gebruiken en die je weggooit. Ze kunnen opsommen wat mensen

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

REST 2014 HOUTHULST PMD PAPIER & KARTON KALENDER. www.houthulst.be. Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart. Recycle! Volg ons op

REST 2014 HOUTHULST PMD PAPIER & KARTON KALENDER. www.houthulst.be. Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart. Recycle! Volg ons op 0, 0, A F V A L KALENDER HOUTHULST www.houthulst.be Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart REST PAPIER & KARTON AFVALSTICKER 0, Volg ons op Recycle! Scan deze code of download de gratis Recycle! app voor

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Uitsluitend in bruine containers 240 l in plastic vergelijkbaar met 3 zakken van 80 l Hoogte : 1.100 mm Breedte : 740 mm Lengte : 580 mm Gewicht : 15 kg Net Brussel stelt u

Nadere informatie

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK Werkblad (meenemen naar het containerpark en daar invullen) 1. Om welk uur vertrekken we naar het containerpark?. 2. Wanneer komen we aan op het containerpark?.. 3. Welke zijn

Nadere informatie

De milieu. krant. Win een fiets. Inhoud. 10 jaar diftar PMD-wedstrijd. Kijk vlug binnenin! Nr. 3 - September 2015 - Driemaandelijks

De milieu. krant. Win een fiets. Inhoud. 10 jaar diftar PMD-wedstrijd. Kijk vlug binnenin! Nr. 3 - September 2015 - Driemaandelijks De milieu krant Nr. 3 - September 2015 - Driemaandelijks Inhoud 10 jaar diftar PMD-wedstrijd Win een fiets Kijk vlug binnenin! 3 10 jaar Recyclageparken Voorwoord De zomer zit er op! Na een deugddoende

Nadere informatie

Het containerpark let voortaan op uw gewicht.

Het containerpark let voortaan op uw gewicht. Belangrijk bericht voor u, lees dit! nieuw - diftar containerpark gemeente maasmechelen Het containerpark let voortaan op uw gewicht. VANAF 6 MEI 2008 Maasmechelen start met vernieuwd containerpark Het

Nadere informatie

Sorteernieuws / Bezoek aan Eco Oh / Kringlooptuinieren

Sorteernieuws / Bezoek aan Eco Oh / Kringlooptuinieren Mei 2018 ID De afvalkrant van Intradura krant Sorteernieuws / Bezoek aan Eco Oh / Kringlooptuinieren KGA Sorteernieuws Uitbreiding PMD-zak nog niet aan de orde De PMD-zak kennen we al meer dan 20 jaar.

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? 1. Probleemstelling 1. Als we in de zomer buiten in de tuin spelen of een lekkere barbecue organiseren hebben we wel eens last van opdringerige wespen. De wespen worden aangetrokken door zoetigheid zoals

Nadere informatie

2-3 We maken van afval een Fata Morgana!

2-3 We maken van afval een Fata Morgana! AFVAL informatie blad Afval is geen afval PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND april-mei 2015 2-3 We maken van afval een Fata Morgana! 4 Afval is geen afval 5 Pmd-zakken aan een appartementsgebouw 6 Winnaars

Nadere informatie

NIEUWE INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENT DEELT EXPERTISE

NIEUWE INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENT DEELT EXPERTISE Nieuwe informatieveiligheidsconsulent deelt expertise NIEUWE INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENT DEELT EXPERTISE De hogere overheid verplicht alle lokale besturen om een informatieveiligheidsplan op te stellen.

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

koffie, tandpasta, appels, choco, aardappelen, water, plakband,

koffie, tandpasta, appels, choco, aardappelen, water, plakband, AFVALTAAL Zoek de 5 namen van afval Een boom - een klokhuis - spelen - een leeg blik - nooit - koeien - oude kranten - een kapot glas - sorteren - doosje van fruitsap Zoek het juiste woord en vul in :

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan INFORMATIEBROCHURE Verhuizen handige tips & stappenplan Verhuizen Je verhuist naar een andere woning. Dat wil zeggen dat je oude appartement helemaal leeg & proper moet zijn. Maar hoe begin je daar aan?

Nadere informatie

DOE MEE AAN DE GROEPSAANBESTEDING DUURZAAM WEGENONDERHOUD EN BELIJNING 2016

DOE MEE AAN DE GROEPSAANBESTEDING DUURZAAM WEGENONDERHOUD EN BELIJNING 2016 Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/doe-mee-aan-onze-groepsaanbesteding-2016-nl-32/ DOE MEE AAN DE GROEPSAANBESTEDING

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuwe openingsuren! MIROM Oostnieuwkerksesteenweg 121 8800 Roeselare T: 051 26 03 50 E: info@mirom.be www.mirom.be Nieuw recyclagepark open vanaf 20 september

Nadere informatie

Ondergrondse afvalcontainers. = een propere oplossing voor jouw afval

Ondergrondse afvalcontainers. = een propere oplossing voor jouw afval Ondergrondse afvalcontainers = een propere oplossing voor jouw afval Gedaan met het bijhouden van afval tot de vuilniswagen komt. Met de ondergrondse afvalcontainers kies je zelf wanneer je jouw afval

Nadere informatie

Belangrijk bericht! Restafval aanbieden in gele IVAGO-zakken en glas in de glasbol vanaf maandag 12 oktober 2015

Belangrijk bericht! Restafval aanbieden in gele IVAGO-zakken en glas in de glasbol vanaf maandag 12 oktober 2015 o ref.: Comm/KVC/ldi/14.10.2015 tel.: 09 240 81 11 fax: 09 240 81 99 e-mail: info@ivago.be Belangrijk bericht! Restafval aanbieden in gele IVAGO-zakken en glas in de glasbol vanaf maandag 12 oktober 2015

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

www.horizonnet.be www.knokke-heist.be

www.horizonnet.be www.knokke-heist.be www.horizonnet.be www.knokke-heist.be Goed nieuws... De forfaitaire milieubelasting van 160 EUR per jaar werd door de gemeenteraad afgeschaft. Knokke-Heist werkt sinds kort met het DIFTAR systeem. DIFTAR

Nadere informatie

Afvalintercommunale intradura in de maak

Afvalintercommunale intradura in de maak Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/intradura-in-de-steigers-nl-63/ Afvalintercommunale intradura in de maak Afvalintercommunale

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente OPHAALKALENDER 2016 LONDERZEEL Toffe gemeente Telefoon dienst milieu: 052 39 92 63 INCOVO Intercommunale voor afvalbeheer Cyriel Buyssestraat 5 1800 Vilvoorde Tel. : 02 255 94 70 Fax : 02 251 74 05 www.incovo.be

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

KUNSTSTOFFEN: DE WATERRAKET

KUNSTSTOFFEN: DE WATERRAKET KUNSTSTFFEN: DE WATERRAKET Tuinhuis Kerstboom Stoel Bloempot Vak: Techniek Waterraket Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Als we naar de winkel gaan, zijn er glazen- en plastiek flessen.

Nadere informatie

Wat is PMD? PMD staat voor huishoudelijke verpakkingen gemaakt van plastic en metaal en drankkartons.

Wat is PMD? PMD staat voor huishoudelijke verpakkingen gemaakt van plastic en metaal en drankkartons. Veelgestelde vragen nieuwe afvalinzameling Algemeen Waarom is er een nieuwe afvalinzameling? Momenteel zamelen we in Krimpen aan den IJssel 41% van het totale afval als gesorteerde grondstoffen in. Ons

Nadere informatie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden informatiedocument klaar voor de grondstoffenrevolutie de aarde ziet er niet meer uit als in atlassen en op wereldbollen Met een steeds grotere wereld bevolking

Nadere informatie

Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST 057/ DIENST OMGEVING 058/ afvalkalender 2018

Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST 057/ DIENST OMGEVING 058/ afvalkalender 2018 Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST DIENST OMGEVING afvalkalender 2018 RESTAFVAL GFT (GROENTE-, FRUIT-, TUINAFVAL) Januari 2018 PAPIER EN KARTON PMD GROFVUIL & OUDE METALEN De afvalophalers zijn vroege

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Opdracht Afvalspel. afval. Afval, wat is dat eigenlijk? Je ziet hier het woord afval staan met daar omheen een aantal vakjes.

Opdracht Afvalspel. afval. Afval, wat is dat eigenlijk? Je ziet hier het woord afval staan met daar omheen een aantal vakjes. Opdracht Afvalspel voor de leerling groep 3 en 4 Afval, wat is dat eigenlijk? Je ziet hier het woord afval staan met daar omheen een aantal vakjes. Schrijf in elk vakje woorden die met afval te maken hebben.

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces.

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces. 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen. Alle

Nadere informatie

Een speciaal geval: elektro-afval! Afval sorteren is de boodschap

Een speciaal geval: elektro-afval! Afval sorteren is de boodschap Wat doe je met een kapotte laptop? Een mooiere wereld begint bij je thuis Recyclage: de cirkel is rond Afval sorteren is de boodschap Lege wijnflessen moeten naar de glasbak. Papier en karton worden apart

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu.

Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu. Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu. Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018 Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak 3 mei 2018 Wat is er gaande rond plastics? EU: Circulaire economie met wetgevend pakket EU: Plastics Strategy BE: Uitbreiding

Nadere informatie

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Infobrochure GFT- en restafvalophaling Heuvelland GFT-ophaling, Fitness voor je vuilnis! GFT-ophaling vanaf 1

Nadere informatie

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart!

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Dit ziet er prima uit! goed bezig! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij jezelf! Het gaat bijna beginnen;

Nadere informatie

OPHAALKALENDER Moorslede NIEUWE. REGELING GROOT HUISVUIL! Zie achterkant voor meer info

OPHAALKALENDER Moorslede NIEUWE.  REGELING GROOT HUISVUIL! Zie achterkant voor meer info OPHAALKALENDER 2009 Moorslede > www.mirom.be www.moorslede.be www.fostplus.be NIEUWE REGELING HUISVUIL! Zie achterkant voor meer info JANUARI FEBRUARI NIEUWJAAR ZO 01 VR 02 MA 02 ZA 03 DI 03 ZO 04 WO 04

Nadere informatie

Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST 057/ GEMEENTELIJKE MILIEUDIENST 057/ afvalkalender 2018

Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST 057/ GEMEENTELIJKE MILIEUDIENST 057/ afvalkalender 2018 Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST GEMEENTELIJKE MILIEUDIENST afvalkalender 2018 RESTAFVAL GFT (GROENTE-, FRUIT-, TUINAFVAL) Januari 2018 PAPIER EN KARTON PMD RECYCLAGEPARK Heirweg 24, 8950 Heuvelland

Nadere informatie

afvalkalender 2018 Download Recycle! GEMEENTELIJKE MILIEUDIENST 057/ Klachten inzake gft: IVVO Klantendienst 057/

afvalkalender 2018 Download Recycle! GEMEENTELIJKE MILIEUDIENST 057/ Klachten inzake gft: IVVO Klantendienst 057/ Download Recycle! Klachten inzake gft: IVVO Klantendienst Klachten IVVO KLANTENDIENST inzake huisvuil, pmd, papier 057/21 & karton: 41 60 Netheidsbeheerder 0498/92 92 83 of 0498/92 92 88 Algemene inlichtingen:

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE. www.lichtervelde.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE. www.lichtervelde.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE www.lichtervelde.be PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen

Nadere informatie

Glas 1. Jullie zitten nu mooi per kleur in de glasbol gesorteerd. Wat is jullie volgende stap? dit kraslot ligt op post 1

Glas 1. Jullie zitten nu mooi per kleur in de glasbol gesorteerd. Wat is jullie volgende stap? dit kraslot ligt op post 1 Glas 1 Jullie zitten nu mooi per kleur in de glasbol gesorteerd. Wat is jullie volgende stap? Met de vrachtwagen naar de recyclagefabriek Wassen Smelten De vrachtwagen haalt jullie op aan post 2! Waag

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER KORTEMARK. www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER KORTEMARK. www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER KORTERK www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op REST = RESTAFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. CNG tankstation PMD: dop er op Welkom op 15 recyclageparken. Nr. 1 - Maart 2015 -Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. CNG tankstation PMD: dop er op Welkom op 15 recyclageparken. Nr. 1 - Maart 2015 -Driemaandelijks De milieu krant Nr. 1 - Maart 2015 -Driemaandelijks Inhoud CNG tankstation PMD: dop er op Welkom op 15 recyclageparken 1 CNG Voorwoord ILvA en Electrabel hebben een samenwerking opgestart onder de naam

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER STADEN. www.staden.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER STADEN. www.staden.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER STADEN www.staden.be PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen waar staat.

Nadere informatie

inzamelen, sorteren en recycleren

inzamelen, sorteren en recycleren Alles wat u moet weten over inzamelen, sorteren en recycleren van huishoudelijk verpakkingsafval Samen Goed sorteren Beter recycleren Correct sorteren, we hebben er alles bij te winnen... De Belgen staan

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 Sint-amands

ophaalkalender 2015 Sint-amands ophaalkalender 2015 Sint-amands IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

Jeroen Winckers. Communicatieadviseur

Jeroen Winckers. Communicatieadviseur Jeroen Winckers Communicatieadviseur 12 juni 2014 De organisatie Milieu Centraal Onafhankelijk kennisinstituut én voorlichtingsorganisatie Bestuur met bedrijven en maatschappelijke organisaties Validatieproces

Nadere informatie

Keukenafval uit het restafval? Het kan! Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel

Keukenafval uit het restafval? Het kan! Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel Keukenafval uit het restafval? Het kan! Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel Samenwerking 6 gemeenten (stedelijkheidsklasse D) Inzameling van huishoudelijk

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Wat was er aan de hand met je PMD? Stort Vlierzele gesloten Download Recycle! ILvA heeft nieuwe afvalwagens

De milieu. krant. Inhoud. Wat was er aan de hand met je PMD? Stort Vlierzele gesloten Download Recycle! ILvA heeft nieuwe afvalwagens De milieu krant Nr. 1 - Maart 2014 - Driemaandelijks Inhoud Wat was er aan de hand met je PMD? Stort Vlierzele gesloten Download Recycle! ILvA heeft nieuwe afvalwagens 1 Nieuwe milieukrant De eerste milieukrant

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Inzamelregels Overslag gepoetst Zakken van 30 liter. Nr. 1 - Maart Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. Inzamelregels Overslag gepoetst Zakken van 30 liter. Nr. 1 - Maart Driemaandelijks De milieu krant Nr. 1 - Maart 2016 -Driemaandelijks 1 Inhoud Inzamelregels Overslag gepoetst Zakken van 30 liter Handig: Voorwoord De eindejaarsperiode verliep voor ILvA niet helemaal zonder zorgen. Test-Aankoop

Nadere informatie

PICOBELLO INHOUD # 08 09-10 DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor!

PICOBELLO INHOUD # 08 09-10 DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor! Haviland Intercommunale igsv Brusselsesteenweg 617 1731 Zellik tel 02 466 51 00 fax 02 466 49 81 # 08 09-10 DIT IS GEEN RECLAMEDRUK Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT

Nadere informatie

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Dames en heren, Beste aanwezigen, Vandaag voelen we niet

Nadere informatie

Handleiding Afvalspel groep 3 en 4

Handleiding Afvalspel groep 3 en 4 Handleiding Afvalspel groep 3 en 4 voor de leerkracht groep 3 en 4 Hoe speel je het spel Verdeel de klas in groepjes van 3 leerlingen. Het spel bestaat uit 5 opdrachten. Elk groepje kan dus, afhankelijk

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

nieuw recyclagepark Wevelgem

nieuw recyclagepark Wevelgem nieuw recyclagepark Wevelgem Facelift van de recyclageparken Onze manier van consumeren levert een berg afval op. Al dit afval moet op één of andere manier verwerkt worden (hergebruik, recycleren, verbranden).

Nadere informatie

Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST 057/ OMGEVINGSDIENST POPERINGE 057/ afvalkalender 2018

Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST 057/ OMGEVINGSDIENST POPERINGE 057/ afvalkalender 2018 Download Recycle! IVVO KLANTENDIENST OMGEVINGSDIENST POPERINGE afvalkalender 2018 RESTAFVAL GFT (GROENTE-, FRUIT-, TUINAFVAL) Januari 2018 PAPIER EN KARTON PMD RECYCLAGEPARK POPERINGE Vlaanderenlaan 16-057/33

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

of door hen laten ophalen ( ). Bedrijven en handelszaken zijn niet welkom in De Breker. KGA

of door hen laten ophalen ( ). Bedrijven en handelszaken zijn niet welkom in De Breker. KGA gemeente Schoten Download de afvalkalender als Recycle!-app of via OPHAALGEGEVENS SCHOTEN 2018 Afval in Schoten: wat, waar en hoe? gemeentelijk recyclagepark De Breker Wat bij verhuis? De Kringwinkel Sluizenstraat

Nadere informatie

Verhuisfolder. Afval is grondstof! Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt.

Verhuisfolder. Afval is grondstof! Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt. Verhuisfolder Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt. Afval is grondstof! In de gemeente Veenendaal vinden we afval scheiden heel

Nadere informatie

dat loont! Ooststellingwerf scheidt het afval;

dat loont! Ooststellingwerf scheidt het afval; AFVALWIJZER Ooststellingwerf scheidt het afval; dat loont! Afval scheiden loont! Voor het milieu, de maatschappij en voor uw portemonnee. Want hoe beter u het afval scheidt, hoe minder er terecht komt

Nadere informatie

Opinie onderzoek verpakkingen

Opinie onderzoek verpakkingen Opinie onderzoek verpakkingen Uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Schuttelaar & Partners op verzoek van het Ministerie van VROM Den Haag, juni 2007 juni 2007 Opinie onderzoek verpakkingen 1/3 Opinie

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie