2-3 We maken van afval een Fata Morgana!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2-3 We maken van afval een Fata Morgana!"

Transcriptie

1 AFVAL informatie blad Afval is geen afval PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND april-mei We maken van afval een Fata Morgana! 4 Afval is geen afval 5 Pmd-zakken aan een appartementsgebouw 6 Winnaars wedstrijd 6-9 Restafvalzak op dieet 9 Restafval en grofvuil in dalende lijn 10 GFT+ 11 Infoavonden en workshops + agenda 12 Dode hoekongevallen vermijden Brusselsesteenweg Zellik Tel Fax

2 2 We maken van afval een Fata Morgana! In de scholen van Sint-Pieters-Leeuw gonsde het van de bedrijvigheid. De burgemeester en schepenen van de gemeente Sint-Pieters- Leeuw daagden de leerlingen van alle basisscholen uit om drie opdrachten rond afval tot een goed einde te brengen De uitdagingen zijn: b Verzamel 100 batterijen c Hou de buurt rond de school zwerfvuilvrij gedurende 1 maand d Maak met afval kledij voor een modeshow Alle scholen van Sint-Pieters-Leeuw kregen een grote enveloppe in de bus. Daarin zat een filmpje van het gemeentebestuur. Dit was het startschot van het project Fata Morgana. Alle scholen gingen meteen aan de slag en maakten niet alleen werk van de drie uitdagingen maar verdiepten zich ook in het thema afval. De leerlingen konden de scholententoonstelling Afval is geen Afval bezoeken, kregen het bezoek van de prinses van Viesvuilland én de vuilniswagen kwam langs op school. Het waren met andere woorden ook drukke tijden voor de afvalpreventiedienst van Haviland Als afsluiter zongen de leerlingen uit volle borst het heuse afvallied Help, wij moeten sorteren! Filmpje met de uitdaging

3 3 De 'fata morgana Trofee Hoe het allemaal begon Vorig jaar werd er op het gemeentehuis een brief bezorgd van de basisschool Ave Maria. De leerlingen hadden duidelijk het afvalprobleem onder de loep genomen. In hun brief stonden een heleboel opmerkingen en verzoeken opgelijst om van Sint-Pieters-Leeuw een propere gemeente te maken. Ze vonden bijvoorbeeld dat de netheid van de straten in de gemeente best wel beter kon. Het gemeentebestuur deelt de bezorgdheid van de kinderen maar vond dat de kinderen zelf best wel kunnen meehelpen om hun school en buurt proper te houden. Dus, daagden de burgemeester en schepenen op hun beurt alle leerlingen uit in een Fata Morgana.

4 4 Afval is geen afval Recycleerbaar afval dat gewoon in de vuilbak verdwijnt, dat is niet meer van deze tijd. Maar kent iedereen wel de sorteerregels én wat er achteraf met het afval gebeurt? Afval is geen afval is de titel van de gloednieuwe reizende tentoonstelling voor leerlingen van het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar. Op een interactieve manier leren de leerlingen hoe ze hun afval juist sorteren en wat er achteraf mee gebeurt. De afvalstoffen die gebruikt worden komen rechtstreeks uit de leefwereld van de leerlingen. Wist je trouwens dat je met 670 drankblikjes een nieuwe fiets kan maken? En drankblikje is dus eigenlijk geen afval maar een materiaal dat nuttig is om nieuwe voorwerpen van te maken. De tentoonstelling wordt voor enkele weken opgesteld in elk van de 19 gemeenten, in een door je eigen gemeente gekozen locatie. Elke school krijgt een uitnodiging om de tentoonstelling te komen bezoeken wanneer deze neerstrijkt in de gemeente.

5 5 aan een appartementsgebouw Pmd-zakken worden enkel meegenomen als ze juist gesorteerd zijn. De niet correct gesorteerde zakken krijgen een weigeringssticker. Als jouw zak geweigerd is, moet je deze terug in huis nemen, de foute voorwerpen eruit halen en je zak de volgende ophaling terug aanbieden. Maar dit systeem werkt niet bij een appartementsgebouw. Daar worden alle zakken samen voor het gebouw aangeboden. De geweigerde zakken komen ook op een hoop terecht voor het gebouw maar zijn ondertussen eigenaarloos geworden. Wat doe je hieraan? De afvalpreventiedienst van Haviland heeft met Fost Plus als partner rond dit probleem een proefproject uit- gevoerd aan een appartementsblok in het Borrekensveld in Grimbergen. Om het probleem van de eigenaarloze zakken op te lossen, kreeg elke bewoner 8 pmd-zakken met een uniek nummer. Gedurende drie maanden zijn we elke ophaalbeurt de pmd-zakken gaan controleren. Door het unieke nummer (enkel wij kenden het bijhorende adres) konden we de eigenaar van de zak persoonlijk aanspreken. Niet om hen met de vinger te wijzen of hen te beboeten natuurlijk, maar om de pmd-regels nog eens persoonlijk te kunnen uitleggen. De resultaten Vóór het proefproject waren er maar 20% juist gesorteerde zakken. Na drie maanden waren al 80% van de zakken correct. Zes maanden na het proefproject hebben we nog eens een nacontrole uitgevoerd om te kijken of onze inspanningen nog steeds zijn effect heeft: nog meer dan 70% van de zakken waren juist gesorteerd. Blijft het bij dit ene project? Haviland en Fost Plus hebben dit project uitgewerkt om tegemoet te komen aan een probleem waar al onze gemeenten wel mee te maken hebben. De gemeenten in ons werkingsgebied kunnen nu met onze ondersteuning dit project zelf toepassen op plaatsen waar het nodig is.

6 6 Wedstrijd 31 deelnemers hadden alle vragen juist beantwoord. Proficiat allemaal! Twee onschuldige handen mochten 10 gelukkige winnaars uitloten. Winnaars wedstrijd: Bart Caulier (Roosdaal) Oscar De Vos (Ternat) Luc Duyck (Lembeek) Greet Huyghe (Asse) Isabel Logie (Merchtem) Piet Nerinckx (Halle) Linde Roex (Wemmel) An Steylemans (Dilbeek) Giuseppe Storzillo (Wemmel) Joke Tyberghien (Dilbeek) Restafvalzak op dieet Deze 10 winnaars winnen een duo ticket voor de voorstelling Ecodiva van Veerle Malschaert op 23/4/2015 in De Zandloper, Wemmel. Veel plezier! De juiste antwoorden kan je vinden op onze website: afvalpreventie/wedstrijd-ecodiva/ Waar horen afgedankte dia s en negatieven, cd s en videocassettes thuis? Dia s en negatieven van foto s horen bij het KGA. Cd s en videocassettes bevatten geen gevaarlijke stoffen maar zijn niet recycleerbaar omdat ze uit gemagnetiseerd materiaal bestaan. Deze horen dus thuis in de restafvalzak. Als je de filmband uit de cassette van de videocassette haalt, kan je de cassette zelf wel in de container harde plastic of gemengde plastic werpen.

7 7 Restafvalzakken zijn duur. Dus hoe minder we restafval moeten buiten zetten, hoe beter. Maar hoe doe je dat? Hoe zorgen we ervoor dat er minder afval in de restafvalzak terecht komt? We deden de test bij Wim die bereid was om zijn restafvalzakken te laten analyseren. Wim woont samen met zijn vrouw en 2 kinderen in Ternat en zet om de twee weken zo n 3 restafvalzakken voor zijn deur. Plastic folie - De folies die je rond verschillende artikelen uit de winkel vindt, zijn perfect recycleerbaar, en dus zonde dat zij in de restafvalzak terecht komen. Deze nemen bovendien veel plaats in je zak. Je kan deze apart houden en naar het recyclagepark brengen We bekijken samen met Wim wat er zoal in deze zakken zit, en wat er eventueel kan voorkomen worden of niet thuishoort in de restafvalzak. Mogen plastic schroefdoppen niet meer in de pmd-zak? Jawel, Als je de schroefdoppen op de fles laat, mogen ze zeker nog in de pmd-zak. Met het apart inzamelen van de dopjes willen we gewoon graag het BCG (blindengeleidehonden) steunen. Aluminium schaaltjes - Wanneer deze schaaltjes leeg zijn, mogen deze in de pmdzak. Deze kunnen perfect gerecycleerd worden.

8 8 We hebben in Wim zijn restafvalzakken heel wat voeding gevonden. Als je deze afvalstroom uit je restafvalzak houdt, maak je hem lichter maar vooral geur- en vliegjesvrij. gezin van Wim was dit echter geen optie, een tuin én voldoende plaats zijn hier inderdaad een vereiste - Gft-zak: ook gekookt voedsel kan in de gft-zak (maar niet op de composthoop!), lees zeker het artikel GFT+ op pagina 10 voor meer info Gekookt voedsel: - Restjes kan je gerust de volgende dag nog opeten of verwerken in een nieuw gerechtje. Bewaar restjes niet in de kom of pan waarin het gerecht werd bereid, maar in een afgedekt doosje. Dek warme restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel. Gekookt voedsel kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Ook invriezen is een mogelijkheid, om op een druk moment toch snel een warme maaltijd op tafel te toveren! - Kippen: onze alleseters lusten zeker en vast dat restje spaghetti! Voor het Groenteafval - Composteren: thuis kan je in een compostvat of bak je eigen resten van groente-, fruit- en tuinafval composteren. En als beloning krijg je gratis meststof voor je tuin! - Gft-zak: alle afval van groenten, fruit en de tuin mogen ook in de gft-zak, lees het artikel GFT+ op pagina 10 voor meer info Vervallen producten Je kan op heel wat manieren voorkomen dat producten vervallen - Plan vooraf: met bijvoorbeeld een weekmenu weet je wat je allemaal nodig hebt. Check dan ook de voorraadkast alvorens naar de winkel te gaan. Maak dan een boodschappenlijstje, en wees best kritisch: wat heb ik de komende dagen werkelijk nodig? - Bewaarregels: elk product heeft zijn ideale bewaarmethode. Als je die respecteert, blijft elk product het langst goed. Wist je bijvoorbeeld dat wat in het grootwarenhuis in de koelkast werd bewaard ook best thuis in de koelkast wordt bewaard? - Organisatie koelkast: sorteer je producten op datum wanneer je nieuwe waren in je koelkast plaatst. Dat helpt je om de oudste producten eerst te consumeren. INFO Wil je hier nog meer over weten, kijk dan zeker eens op de website campagne-bewust-consumeren. Daar kan je nog veel meer tips en filmpjes vinden!

9 9 Als ze dan toch vervallen zijn, heb je toch nog enkele mogelijkheden: - Kippen lusten best veel, wat voor ons niet meer OK is, kan misschien wel nog door onze lieve vrienden worden opgegeten - Gft (geen vlees- of visresten): indien bepaalde voeding vervallen is, kan deze ook in de gft-zak worden gegooid In de zomer hebben we al een nieuwe afspraak met Wim gepland. We gaan dan kijken of onze tips ervoor gezorgd hebben dat hij minder restafval heeft. Een verzoek van Michel: Als je in een gemeente woont waar er verschillende soorten afval op dezelfde dag wordt opgehaald, vraagt Michel om ze naast elkaar aan de straat te plaatsen. Soms liggen de verschillende zakken en dozen op een hoop en dan kan het gebeuren dat men niet alles meegenomen heeft omdat de ophalers het niet gezien hebben. Restafval en grofvuil in dalende lijn. De ophaalcijfers van 2014 zijn bekend. In 2014 heeft Haviland kg minder restafval en grofvuil opgehaald tegenover Dat is een daling van maar liefst 8,17%. Deze daling is een gevolg van het nieuwe materialendecreet dat sinds 2012 in voege is. Dit decreet steunt op het principe de vervuiler betaalt. Restafval en grofvuil zijn de afvalstromen die niet meer bruikbaar zijn en dus verbrand moeten worden. Deze afvalberg wil men zo klein mogelijk maken. Eén van de maatregelen die men aan een gemeente oplegde, is om de werkelijke en volledige kostprijs van de verwerking van bepaalde afvalstromen door te rekenen aan de vervuiler. Daarnaast zet het gemeentelijk beleid volop in op afvalpreventie- en sensibiliserings-campagnes rond beter sorteren en afvalvoorkoming. Zo heeft Haviland al jaren een afvalpreventiedienst die de gemeenten in hun afvalbeleid ondersteunt met infostands, campagnes, een educatief aanbod voor scholen,

10 10 GFT+ Er mag meer in jouw GFT-zak dan enkel Groente- Fruit- en Tuinafval. Waarom mag zilverpapier niet in de pmd-zak? Zilverpapier is te dun om te kunnen recycleren. Aluminium wordt tijdens het recyclageproces in een oven gesmolten. Maar doordat aluminium te dun is, brandt het in de oven op. We geven het toe, het is verwarrend. Maar in je GFT-zak mag meer dan enkel het groentefruit- en tuinafval dat je ook in een compostvat of bak in je tuin mag gooien. Hoe komt dit en waarom heet het dan GFT? GFT is de standaard naam die men over heel Vlaanderen gebruikt. Maar het is de verwerker, het bedrijf dat uiteindelijk jouw GFT-afval verwerkt, die bepaalt wat ze allemaal aanvaarden en wat niet. Technieken evolueren ook en men kan vandaag dikwijls meer en beter bepaalde zaken verwerken tegenover vroeger. Het proces van een industriële composteerinstallatie, is vandaag heel anders dan het composteerproces in je compostbak. Men verwarmt, belucht en mengt op een gecontroleerde en berekende manier waardoor men meer en ander organisch afval kan verwerken. Wat mag er dan volgens de verwerker in? - Plantaardig keukenafval: etensresten (ook gekookt voedsel), broodresten, eierschalen, loof, schillen en resten groenten, fruit en aardappelen, snijbloemen en kamerplanten (zonder pot en aarde), papieren koffiezakjes en koffiedik, theezakje en theebladeren, papieren zakdoekjes, servetten en keukenrolpapier, doppen van pinda s en noten. - (Plantaardig) tuinafval: gras, stro, bladeren, klein snoeiafval en plantenmateriaal uit de tuin (geen grond), plantsoen- en snoeiafval waarvan de grove delen (boomstronken, wortels, ) verhakseld zijn. Wat mag er niet in: - Vleesresten, dierlijk afval (uitwerpselen van vleeseters bijv. katten, ), zand, grond, niet organisch afval.

11 Infoavond/workshops kringlooptuinieren 11 Kringlooptuinieren is een manier van tuinieren waarbij je ervoor zorgt dat je minder tuinafval creëert en dat klein en grotere dieren er zich thuis voelen. Kortom, kringlooptuinieren is een duurzame manier van met je tuin omgaan. Wil je er meer over te weten komen of wil je praktisch kringlooptechnieken leren toepassen, dan kan je gratis een infoavond kringlooptuinieren of een workshop rond dit onderwerp volgen. Infoavond kringlooptuinieren Workshop kringlooptechnieken Tijdens de infoavonden worden de 7 thema s waaruit kringlooptuinieren bestaat uit de doeken gedaan. Je ontdekt hoe je je tuin onderhoudsvriendelijk kan aanleggen en onderhouden. 21/04 Beersel 19u30-21u De Lambiek, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg 29/04 Lennik 20u-21u30 raadzaal gemeentehuis, Markt 18, 1750 Lennik Tijdens een workshop ga je zelf concreet aan de slag. Onder het motto al doende leert men leer je composteren, vlechten met snoeihout en andere kringlooptechnieken. 25/04 Beersel snoeihout vlechtwerk 9u-12u Plein Lobbos, 1650 Beersel 09/05 Lennik Zelf tuinresten composteren 9u45-12u30 Parking Zonnestraal, Kroonstraat 44, 1750 Lennik Wil je graag deelnemen? Dat kan, volledig gratis! Voor een goede organisatie moet je je wel vooraf inschrijven via mail: compostcursus@haviland.be of telefonisch: 02/ met vermelding van naam, adres, telefoonnummer, naar welke infoavond of workshop je wenst te komen en het aantal personen die wensen te komen.

12 12 Dodehoek ongevallen vermijden... Als werkgever is Haviland zeer begaan met de veiligheid van zijn werknemers en de weggebruikers. Wist je dat al onze vrachtwagens uitgerust zijn met een snelheidsbegrenzing? Zodra een lader op de trede staat kan de vrachtwagen maximum 30 km per uur. De werksnelheid van onze wagens is dus maximum 30 km per uur. al onze vrachtwagens uitgerust zijn met een achteruitrijbeveiliging? Zodra iemand op de trede staat kan de vrachtwagen niet achteruit rijden. al onze vrachtwagens uitgerust zijn met een camera met zicht op de laadtrog en de volledige achterzijde van de vrachtwagen al onze vrachtwagens uitgerust zijn met dodehoekspiegel of dodehoekcamera al onze vrachtwagens uitgerust zijn met een frontspiegel zodat hindernissen vlak voor de vrachtwagen kunnen opgemerkt worden al onze vrachtwagens uitgerust zijn met een fietsbeschermer zodat motorijders of fietsers niet onder het voertuig kunnen belanden de vrachtwagens, als controle, geregeld gevolgd worden door anonieme wagens om de dienstverlening en de veiligheid steekproefsgewijs te controleren Nu weet je het. De zwaailichten op de vrachtwagens en de bijkomende signalisatie had je zeker al gezien. Zij dienen om de aandacht te trekken van de medeweggebruikers, want ondanks al deze beveiligingen, de voortdurende bijscholing en de ervaring van onze chauffeurs, blijft er een risico. Dit risico kan alleen weggewerkt worden als jij ook rekening houdt met onze vrachtwagens. Onze chauffeurs en laders zullen er je dankbaar voor zijn. V.U.: Haviland Intercommunale - Brusselsesteenweg Zellik

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Het sorteren van afval is goed ingeburgerd. Jaar na jaar worden goede inzamelcijfers genoteerd. Toch kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo zit in het

Nadere informatie

TRANSPARANTIE OVER VERGOEDINGEN DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR

TRANSPARANTIE OVER VERGOEDINGEN DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/mediastorm-rond-vergoedingen-bij-intercommunales-haviland-reageert-transparant-nl-75/

Nadere informatie

GFT-inzameling in historische binnenstad van Mechelen

GFT-inzameling in historische binnenstad van Mechelen Proefproject GFT-inzameling in historische binnenstad van Mechelen 6 juni 2016 27 december 2017 Om zoveel mogelijk Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) uit het restafval te houden, starten Stad Mechelen

Nadere informatie

PICOBELLO. minder is beter: minder afval, beter voorkomen en recycleren. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND.

PICOBELLO. minder is beter: minder afval, beter voorkomen en recycleren. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. PICOBELLO DE AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND 2 Ervaringsdag 3 Properestraat 2016 4-5 Nieuw bij Haviland 6-7 Kringlooptuinieren 8 Kringloopweekend 2016 9 De infostand van Haviland 10 Afval

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Gids voor de evaluatie van de kwaliteit Samen Goed sorteren Beter recycleren pagina 1 Waarom deze gids? Deze gids is bedoeld voor iedereen die controles moet

Nadere informatie

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak!

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Ophaling pmd van start Vanaf december wordt in de hele provincie Limburg en Diest pmd (plastic flessen

Nadere informatie

4.000 euro voor Grenzeloos Milieu

4.000 euro voor Grenzeloos Milieu Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/4-000-euro-voor-het-milieu-nl-37/ 4.000 euro voor Grenzeloos Milieu 4.000 euro voor

Nadere informatie

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen:

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen: Da' s proper Wat is Da s proper!? Da s proper! is een educatieve workshop voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De workshop maakt hen bewust van afvalbeheer, zwerfvuil en duurzame consumptie en

Nadere informatie

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Grof Karton Dit sorteren wij in de stad Antwerpen Meer info op: GFT Groente-, Fruiten Tuinafval Plantaardig afval + koffiefilters,

Nadere informatie

PICOBELLO. HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. september- oktober 2015

PICOBELLO. HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. september- oktober 2015 september- oktober 2015 PICOBELLO DE AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND 2 1 jaar inzameling kurk en plastic dopjes 3-5 Zwerfvuil en statiegeld: wat is de link? 6-7 50 jaar Haviland 8-9 Workshops

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL Kinderen bewust leren omgaan met afval Leren Afval Beheren Op school (LABO) is een educatieve workshop die leerlingen uit de tweede en derde

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

MACHELEN CENTRALISEERT DIENSTEN IN NIEUWE LOODS

MACHELEN CENTRALISEERT DIENSTEN IN NIEUWE LOODS Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/prettige-feestdagen-nl-68/ EINDEJAARREGELING Onze kantoren in Zellik zijn gesloten

Nadere informatie

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. 5336230_sorteergids_nederlands.indd 1 29/09/14 15:16 Dit sorteren wij in de stad Antwerpen GFT Groente-, Fruit- en Tuinafval PMD

Nadere informatie

ZES SOORTEN, ÉÉN OPHALING.

ZES SOORTEN, ÉÉN OPHALING. ZES SOORTEN, ÉÉN OPHALING. VANAF 1 JANUARI 018 NIEUWE AFVALOPHALING IN UW DORP. NIEUWE AFVAL- OPHALING IN UW DORP! Vanaf 1 januari 018 zal de afvalophaling in uw dorp anders verlopen. In Koninksem en Lauw

Nadere informatie

DOE MEE AAN DE GROEPSAANBESTEDING DUURZAAM WEGENONDERHOUD EN BELIJNING 2016

DOE MEE AAN DE GROEPSAANBESTEDING DUURZAAM WEGENONDERHOUD EN BELIJNING 2016 Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/doe-mee-aan-onze-groepsaanbesteding-2016-nl-32/ DOE MEE AAN DE GROEPSAANBESTEDING

Nadere informatie

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen.

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Verpakkingen: plastic, blik, sap- en Plastic Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

ZES SOORTEN, ÉÉN OPHALING.

ZES SOORTEN, ÉÉN OPHALING. ZES SOORTEN, ÉÉN OPHALING. VANAF 1 JANUARI 018 NIEUWE AFVALOPHALING IN UW WIJK. NIEUWE AFVAL- OPHALING IN UW WIJK! Vanaf 1 januari 018 zal de afvalophaling in uw wijk anders verlopen. In Ellikom en Wijshagen

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE Kortekeerstraat 1 NIEUW weeg- en registratiesysteem op het recyclagepark Vanaf 1 december 2015 heb je jouw identiteitskaart nodig om toegang te krijgen tot het nieuwe recyclagepark

Nadere informatie

REST 2014 HOUTHULST PMD PAPIER & KARTON KALENDER. www.houthulst.be. Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart. Recycle! Volg ons op

REST 2014 HOUTHULST PMD PAPIER & KARTON KALENDER. www.houthulst.be. Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart. Recycle! Volg ons op 0, 0, A F V A L KALENDER HOUTHULST www.houthulst.be Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart REST PAPIER & KARTON AFVALSTICKER 0, Volg ons op Recycle! Scan deze code of download de gratis Recycle! app voor

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

nieuw recyclagepark Wevelgem

nieuw recyclagepark Wevelgem nieuw recyclagepark Wevelgem Facelift van de recyclageparken Onze manier van consumeren levert een berg afval op. Al dit afval moet op één of andere manier verwerkt worden (hergebruik, recycleren, verbranden).

Nadere informatie

1. WAT DOEN WE MET ONS AFVAL? 4 MANIEREN OM MET AFVAL OM TE GAAN

1. WAT DOEN WE MET ONS AFVAL? 4 MANIEREN OM MET AFVAL OM TE GAAN Leerlingenfiche - p.1 1. WAT DOEN WE MET ONS AFVAL? 4 MANIEREN OM MET AFVAL OM TE GAAN 1. VERMIJDEN (ZIE FICHE 2) Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk afval hebt. Slimmer kopen. 3. SORTEREN & RECYCLEREN

Nadere informatie

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuwe openingsuren! MIROM Oostnieuwkerksesteenweg 121 8800 Roeselare T: 051 26 03 50 E: info@mirom.be www.mirom.be Nieuw recyclagepark open vanaf 20 september

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

November krant. De afvalkrant van Intradura. Respect zit in de kleine dingen. Afval goed aanbieden/snoeihout vlechten/peuk in de pocket

November krant. De afvalkrant van Intradura. Respect zit in de kleine dingen. Afval goed aanbieden/snoeihout vlechten/peuk in de pocket November 2018 ID De afvalkrant van Intradura krant Respect zit in de kleine dingen Afval goed aanbieden/snoeihout vlechten/peuk in de pocket Oproep Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter Je afval

Nadere informatie

sorteerpunt Breng je huisvuil naar jouw sorteerpunt. BelangRIJK BERICHT!

sorteerpunt Breng je huisvuil naar jouw sorteerpunt. BelangRIJK BERICHT! sorteerpunt Breng je huisvuil naar jouw sorteerpunt. BelangRIJK BERICHT! Wat is een sorteerpunt? Op een sorteerpunt vind je inwerpzuilen voor vijf verschillende soorten huishoudelijk afval. Onder elke

Nadere informatie

NIEUWE INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENT DEELT EXPERTISE

NIEUWE INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENT DEELT EXPERTISE Nieuwe informatieveiligheidsconsulent deelt expertise NIEUWE INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENT DEELT EXPERTISE De hogere overheid verplicht alle lokale besturen om een informatieveiligheidsplan op te stellen.

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling In de periode van 12 januari tot en met 31 januari 217 is een vragenlijst over afvalscheiding uitgezet onder de leden van het

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

Sorteernieuws / Bezoek aan Eco Oh / Kringlooptuinieren

Sorteernieuws / Bezoek aan Eco Oh / Kringlooptuinieren Mei 2018 ID De afvalkrant van Intradura krant Sorteernieuws / Bezoek aan Eco Oh / Kringlooptuinieren KGA Sorteernieuws Uitbreiding PMD-zak nog niet aan de orde De PMD-zak kennen we al meer dan 20 jaar.

Nadere informatie

FAQ s - diftar Inhoud

FAQ s - diftar Inhoud FAQ s - diftar Inhoud Wat is Diftar?... 2 Waarom Diftar?... 2 Welk afval wordt via het diftarsysteem opgehaald?... 2 Hoe gebeurt de aanrekening?... 2 Wanneer krijg ik een betalingsuitnodiging?... 3 Waarom

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies De milieu krant Nr. 3 - September 2014 -Driemaandelijks Inhoud PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies 3 Voorwoord PMD PMD neemt in deze editie van de Milieukrant

Nadere informatie

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE Briekhoekstraat Vanaf 6 september 06 enkel toegang met je identiteitskaart Ook bedrijfsafval toegelaten PROEFPERIODE Voor particulieren tot december 06 Voor badge-gebruikers

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

PICOBELLO. Haviland helpt afval mee de wereld uit! AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND

PICOBELLO. Haviland helpt afval mee de wereld uit! AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND AFVAL informatie blad Haviland helpt afval mee de wereld uit! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2014 2/3 4/5 6/7 8/9 10/11 12 Even terugblikken Nieuw vanaf oktober: Wij doppen mee

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN!

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! Hoe en waarom? DIA 1 Doelen van deze les: Je leert welke soorten afval er zijn en waar je deze moet weggooien. Je leert waarom afvalscheiding belangrijk is. Je leert wat grondstoffen

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Een vlot bezoek aan het recyclagepark Naaldcontainers Zwerfvuilactie. Nr. 2 - Juni 2015 -Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. Een vlot bezoek aan het recyclagepark Naaldcontainers Zwerfvuilactie. Nr. 2 - Juni 2015 -Driemaandelijks De milieu krant Nr. 2 - Juni 2015 -Driemaandelijks Inhoud Een vlot bezoek aan het recyclagepark Naaldcontainers Zwerfvuilactie 2 Naaldcontainertjes ruilbaar op recyclagepark Voorwoord De zomer is in aantocht.

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel!

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Hallo. Ik ben Jerom de compostworm. Ik eet alles wat in de natuur groeit. Ik ben verlekkerd op overschotjes uit de tuin en de keuken. Ik sabbel en

Nadere informatie

OOK BEDRIJVEN MOETEN SORTEREN

OOK BEDRIJVEN MOETEN SORTEREN OOK BEDRIJVEN MOETEN SORTEREN 1 VLAREMA Bedrijven moeten afval- en materiaalstromen sorteren Voor KMO s gelden dezelfde preventive- en recyclageinspanningen als voor huishoudens Scheiding aan de bron resulteert

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Wat is afval? Hoeveel is dat per dag? 538 / 365 dagen = 1,47 kilo per dag Hoeveel gooien we samen thuis elk jaar weg? 538 x 2,2 = 1183,6 per gezin

Nadere informatie

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Werkboekje afval en de Ladder van Lansink De leerlingen kennen de eerste drie treden van de ladder van Lansink. Ze kennen oplossingen om afval te voorkomen,

Nadere informatie

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012 AFVAL informatie blad Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2012 2/3 4 4 5/8 9 Win schitterende prijzen tijdens de grote inzamelmaand! Zwerfvuil is

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Belasting op de ophaling en verwerking van afval - diftar huis-aan-huis 2014-2019

Belasting op de ophaling en verwerking van afval - diftar huis-aan-huis 2014-2019 gemeenteraad Belasting op de ophaling en verwerking van afval - diftar huis-aan-huis 2014-2019 goedgekeurd door de gemeenteraad op maandag 16 december 2013 gepubliceerd op de website op woensdag 18 december

Nadere informatie

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente OPHAALKALENDER 2016 LONDERZEEL Toffe gemeente Telefoon dienst milieu: 052 39 92 63 INCOVO Intercommunale voor afvalbeheer Cyriel Buyssestraat 5 1800 Vilvoorde Tel. : 02 255 94 70 Fax : 02 251 74 05 www.incovo.be

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

OGEN OPEN VOOR VOEDSELAFVAL?

OGEN OPEN VOOR VOEDSELAFVAL? OGEN OPEN VOOR VOEDSELAFVAL? Voedselafval: niet in de restafvalbak Hoe pak je het praktisch aan in de zorg- en medische sector, onderwijs, overheden? Wat zet je in een bestek? 8 mei 2018 Ann Braekevelt

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE

INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE 2014-2015 Beste school, directie en compostleerkrachten, Tot vorig jaar gaf IVAREM de opdracht aan IGEMO (Ik leef verstandig) om het aanbod over afval voorkomen en

Nadere informatie

PICOBELLO. Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. mei-juni 2014

PICOBELLO. Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. mei-juni 2014 AFVAL informatie blad Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND mei-juni 2014 2/3 4 5 5 6/7 8 9 10/11 12 Kringloop fe(e)stival Waalborrepark borrelt opnieuw!! Workshop

Nadere informatie

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig?

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? In Nederland, en zeker ook in Het Hogeland, produceren we veel huishoudelijk afval. 200 kilo per persoon per jaar... dat is veel. Een stuk meer dan

Nadere informatie

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw,

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw, ieldrop-mierlo uw brief ons behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste mer, mevrouw, Momenteel onderzoeken wij de uitvoering en waardering

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Belasting op ophalen en verwerken afval - diftar huis-aan-huis aanslagjaren 2010, 2011 en 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2009

Belasting op ophalen en verwerken afval - diftar huis-aan-huis aanslagjaren 2010, 2011 en 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2009 Belasting op ophalen en verwerken afval - diftar huis-aan-huis aanslagjaren 2010, 2011 en 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2009 Artikel 1 Vanaf de inwerkingtreding van onderhavige beslissing

Nadere informatie

Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu.

Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu. Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu. Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind

Nadere informatie

1. Aanleiding en achtergrond van GFT gescheiden inzamelen

1. Aanleiding en achtergrond van GFT gescheiden inzamelen 1. Aanleiding en achtergrond van GFT gescheiden inzamelen Waarom zamelt de gemeente Rotterdam GFT gescheiden in? Allereerst omdat dat beter is voor het milieu. Maar ook omdat de kosten lager zijn en omdat

Nadere informatie

Iedere Leerling Voorkomt Afval Ilva Educatief Team Afvaltaal

Iedere Leerling Voorkomt Afval Ilva Educatief Team Afvaltaal Iedere Leerling Voorkomt Afval Ilva Educatief Team Afvaltaal Tekst : De zieke vuilniszak o Dokter, ik ben zo ziek! Ik heb buikpijn Ik voel me zo misselijk - Wat heb je vanmorgen gegeten? o Vanmorgen? Koffiedik,

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100% 15 AFVALINZAMELING EN KRINGLOOPWINKEL Om het scheiden en hergebruik van huishoudelijk restafval te stimuleren, wordt regelmatig onderzocht hoe de bewoners van Leiden met hun afval omgaan. Het is inmiddels

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE. www.lichtervelde.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE. www.lichtervelde.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE www.lichtervelde.be PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen

Nadere informatie

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Team Onderzoek & Statistiek Maart 2015 1 Inleiding Zaanstad wil in de komende jaren nog meer en op een betere manier afval gescheiden inzamelen. Gemiddeld mag elke

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces.

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces. 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn.

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. MIROM Roeselare, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare. Tel: 051/26 03 50 of e-mail: info@mirom.be een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. Enkele definities:

Nadere informatie

ontwerp tot aanleg Kunstgras(voetbal)velden: van ontwerp tot aanleg Groepsaanbestedingen in de lift Nieuwe werkliedenloods Ternat mag gezien worden

ontwerp tot aanleg Kunstgras(voetbal)velden: van ontwerp tot aanleg Groepsaanbestedingen in de lift Nieuwe werkliedenloods Ternat mag gezien worden Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/haviland-sterke-speler-in-kunstgrasvelden-nl-77/ Kunstgras(voetbal)velden: van ontwerp

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER STADEN. www.staden.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER STADEN. www.staden.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER STADEN www.staden.be PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen waar staat.

Nadere informatie

AFVAL SCHEIDEN? Kijk voor meer info op de achterkant van de kalender!

AFVAL SCHEIDEN? Kijk voor meer info op de achterkant van de kalender! AFVAL SCHEIDEN? Kijk voor meer info op de achterkant van de kalender! 2018 Voor al uw meldingen/vragen inzake onderhoud aan de openbare ruimte of reiniging kunt u bellen met de gemeente: 140299 Of kijk

Nadere informatie

Ervaringsdag alweer een succes. Haviland surft mee met laatste mediatrends. Geslaagde kick-off meeting van de werkgroep Werk en economie

Ervaringsdag alweer een succes. Haviland surft mee met laatste mediatrends. Geslaagde kick-off meeting van de werkgroep Werk en economie Ervaringsdag alweer een succes Ervaringsdag alweer een succes Haviland surft mee met laatste mediatrends Op vrijdag 23 september 2016 vond voor de tweede keer een ervaringsdag plaats. Tijdens die ervaringsdag

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Oosterzele Restfractie wegen

Oosterzele Restfractie wegen Oosterzele 2018 Restfractie wegen 1. Doel 2. Kostprijs 3. Hoe werkt dat in de praktijk: Chippen Wegen Gegevens Betalen Online 4. Meest gestelde vragen 5. Minder afval 1. Doel 2016: Oosterzele: 127 kg /

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER HOUTHULST. www.houthulst.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER HOUTHULST. www.houthulst.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER HOUTHULST www.houthulst.be REST PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op REST = RESTAFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op

Nadere informatie

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Infobrochure GFT- en restafvalophaling Heuvelland GFT-ophaling, Fitness voor je vuilnis! GFT-ophaling vanaf 1

Nadere informatie

Belangrijk bericht! Restafval aanbieden in gele IVAGO-zakken en glas in de glasbol vanaf maandag 12 oktober 2015

Belangrijk bericht! Restafval aanbieden in gele IVAGO-zakken en glas in de glasbol vanaf maandag 12 oktober 2015 o ref.: Comm/KVC/ldi/14.10.2015 tel.: 09 240 81 11 fax: 09 240 81 99 e-mail: info@ivago.be Belangrijk bericht! Restafval aanbieden in gele IVAGO-zakken en glas in de glasbol vanaf maandag 12 oktober 2015

Nadere informatie

PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor!

PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! AFVAL informatie blad Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2011 10 3 4 6 Hoeveel batterijen zijn er in uw huishouden terug te

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 voor minder afval Recycle! www.ophaalkalender.be smartphone? Raadpleeg de ophaalkalender op Zet je afval correct buiten dankzij de

ophaalkalender 2016 voor minder afval Recycle! www.ophaalkalender.be smartphone? Raadpleeg de ophaalkalender op Zet je afval correct buiten dankzij de ophaalkalender 2016 Tel. dienst milieu: 052 39 92 63 Incovo Intercommunale voor afvalbeheer Cyriel Buyssestraat 5 1800 Vilvoorde Tel. : 02 255 94 70 Fax : 02 251 74 05 www.incovo.be Recycle! Download nu

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER KORTEMARK. www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER KORTEMARK. www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER KORTERK www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op REST = RESTAFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald

Nadere informatie

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart!

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Dit ziet er prima uit! goed bezig! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij jezelf! Het gaat bijna beginnen;

Nadere informatie

De verandering zit vanbinnen.

De verandering zit vanbinnen. De verandering zit vanbinnen. NIEUW JUNI VANAF Belangrijk bericht voor de inwoners Binnenkort kan u nog meer sorteren in de blauwe zak. Vroeger was het neen, nu is het ja. Vroeger was het neen, nu is het

Nadere informatie

APRIL ZA 1 ZO 2 MA 3 DI 4 WO 5 DO 6 VR 7. pmd ZA 8 ZO 9 MA 10 DI 11. gft+ WO 12 DO 13. p&k VR 14 ZA 15 PASEN ZO 16. rp gesloten MA 17 DI 18

APRIL ZA 1 ZO 2 MA 3 DI 4 WO 5 DO 6 VR 7. pmd ZA 8 ZO 9 MA 10 DI 11. gft+ WO 12 DO 13. p&k VR 14 ZA 15 PASEN ZO 16. rp gesloten MA 17 DI 18 JANUARI FEBRUARI MAART APRIL 1 8 3 6 9 0 1 NIEUWJAAR 3 3 1 2 9 0 7 PASEN Enkel plastic flessen & flacons metalen verpakkingen Alle andere plastic verpakkingen (potjes, bakjes, vlootjes, zakken en folies)

Nadere informatie