PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor!"

Transcriptie

1 AFVAL informatie blad Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober Hoeveel batterijen zijn er in uw huishouden terug te vinden? Grote inzamelmaand van frituurolie en -vetten! Elektro hoort niet thuis bij het restafval! Recyclage: alles begint bij goed sorteren Minder werk, minder afval, meer natuur Afvalarme evenementen Zoek je werk? zie p 11 Brusselsesteenweg Zellik Tel Fax

2 2 Inleiding Sorteren, recycleren, hergebruiken het komt allemaal aan bod in deze editie van onze afvalkrant. Batterijen, frituurolie- en vetten, afgedankte elektrische en elektronische apparaten: al deze fracties moeten apart gehouden worden en kan je gratis aanleveren op het containerpark (als je enkel deze fracties bij hebt). Als je je frituurolie binnenbrengt tijdens de maand oktober, kan je zelfs een mooie prijs winnen. Plastic flessen en flacons, metaalverpakkingen en drankkartons verzamel je in de blauwe zak. Maar nog steeds belandt er af en toe iets anders in de zak, daarom kan je verderop nogmaals de sorteerregels terugvinden. In je tuin kan je heel wat kringlooptechnieken toepassen, zodat afval kan voorkomen worden of bepaalde materialen kunnen hergebruikt worden. Tot slot kan je met je vereniging in de toekomst zelf je steentje bijdragen bij het verminderen van de afvalberg: Haviland stelt een kit ter beschikking zodat jij een afvalarm evenement kan organiseren! Ook uw gemeente kan inspanningen leveren. Sinds 1 juli van dit jaar hebben verschillende gemeenten zich aangesloten bij onze dienst P & D (Preventie & Duurzaamheid). Samen met deze gemeenten zullen wij, teneinde onze afvalberg te verkleinen, initiatieven ontwikkelen om de hoeveelheid afval in uw restafvalzak (= te verbranden afval) te verminderen. Deze initiatieven zullen vanaf midden 2012 merkbaar zijn op het terrein. Een eerste initiatief werd reeds, samen met de provincie Vlaams-Brabant, ontwikkeld rond Bouwafval. De voordrachten die hierover in uw regio, in de loop van de maand mei ll., werden gegeven lokte een zeer geïnteresseerd publiek en werd als zeer positief ervaren.

3 3 Hoeveel batterijen zijn er in uw huishouden terug te vinden? Nederlandse onderzoeken telden gemiddeld bijna 100 batterijen per gezin, waarvan er een aanzienlijk deel niet eens gebruikt werden! We kennen allemaal de wegwerpbatterijen (zinkkoolstof- en alkalinebatterijen) en herlaadbare batterijen (Nikkelcadmium- (NiCd), nikkelmetaalhydride- (NiMH) en lithium-ionbatterijen (Li-ion)). Zowel wegwerp- als herlaadbare batterijen kunnen zeer gevaarlijke stoffen bevatten die best niet in het milieu en/of in uw restafvalzak terechtkomen. 1. Ga na of uw gewenste aankoop niet bestaat zonder batterijen. Speelgoed is daarbij een voor de hand liggend voorbeeld, maar ook voor een aantal andere toestellen bestaan alternatieven. Zo kunt u een rekenmachine met zonnecellen, een opwindbaar polshorloge, mechanische weegschalen... kopen. Ook elektriciteit uit het stopcontact is een betere keuze! 2. Indien er geen alternatief zonder batterij bestaat voor uw aankoop, kiest u best voor herlaadbare batterijen. Deze zijn wel wat duurder dan wegwerpbatterijen, maar ze gaan veel langer mee. Hierdoor moet u zich van minder (lege) wegwerpbatterijen ontdoen. Binnen de groep van de herlaadbare batterijen zijn vanuit milieuoogpunt NiMH-batterijen te verkiezen boven NiCd-batterijen. Ook financieel doet u uw voordeel: de elektriciteit uit het stopcontact waarmee de herlaadbare batterijen opgeladen worden, kost relatief weinig ten opzichte van wegwerpbatterijenergie. 3. Bedenk ten slotte dat het, door de schadelijke stoffen die ze bevatten, zeer belangrijk is dat batterijen selectief ingezameld en gerecycleerd worden. Dit kan via de BEBAT-inzamelpunten en uw containerpark. Het spreekt dan ook vanzelf dat u best zo weinig mogelijk batterijen gebruikt. Hoewel een huishouden zonder batterijen wellicht onrealistisch is, zijn er toch heel wat mogelijkheden om uw batterijgebruik te beperken.

4 4 GROTE INZAMELMAAND VAN FRITUUROLIE EN -VETTEN! Van 1 t.e.m. 31 oktober organiseert Valorfrit in samenwerking met Haviland de tweede editie van de Grote Inzamelmaand. Breng tijdens de maand oktober je gebruikte frituurolie of -vet naar het containerpark. Wie weet, win je wel één van de tien fietsen! Of een gloednieuwe friteuse, of andere schitterende prijzen!

5 5 Doe mee en Win! Kom, deponeer en win. Breng tijdens de Grote Inzamelmaand zeker een bezoekje aan het containerpark. Per liter gebruikte frituurolie of -vet die je tijdens deze periode correct binnenbrengt, krijg je één tombolabiljet. Dus hoe meer je binnenbrengt, hoe meer kans je hebt om te winnen! Op het tombolabiljet vind je een unieke code. Verstuur deze code per sms naar 6019 of geef ze in op inzamelmaand. Met een beetje geluk win je een prachtige prijs. Nog een goede reden om mee te doen. In oktober breng je je gebruikte frituurolie of -vet naar het containerpark om kans te maken op een mooie prijs. Maar er is nog een andere goede reden! Alle gebruikte frituuroliën en vetten die correct worden ingezameld via het containerpark, kunnen nuttig worden gerecycleerd en hergebruikt, kijk maar eens naar het schema hiernaast. Dus niet alleen jij wint erbij, maar ook het milieu! Voor meer informatie over de Grote Inzamelmaand en voor het volledig wedstrijdreglement kan je terecht op

6 6

7 7 Elektro hoort niet thuis bij het restafval Iedereen komt wel eens op het containerpark met oud papier, groenafval, glas Maar met afgedankte elektrische en elektronische apparaten? Nog te weinig mensen hebben de juiste reflex. Al te vaak verdwijnen toestellen zoals een elektrische tandenborstel of mixer bij het restafval. Nochtans bevatten elektro-apparaten gevaarlijke stoffen. Die moeten we absoluut uit onze leefomgeving houden. De inzameling via het containerpark is de beste garantie hiervoor, zo zijn we zeker dat de verdere verwerking en recyclage 100% correct en volgens de wet verlopen. Daar zijn recipiënten beschikbaar om de elektrische toestellen te deponeren, of het nu gaat om een klein apparaat, een computer of zelfs een grote diepvriezer. Uiteraard kan iedereen hun oude toestellen ook meegeven aan de winkelier wanneer ze een nieuw gelijkaardig toestel kopen. Of als het toestel nog behoorlijk functioneert, blijft ook de kringwinkel een mogelijkheid. Recupel is de organisatie die voor heel België de inzameling, verwerking en recyclage van de afgedankte elektrische en elektronische apparaten organiseert.

8 8 Recyclage: alles begint bij goed sorteren Goed sorteren is belangrijk als we plastic flessen en flacons, drankkartons en metalen verpakkingen op een efficiënte manier willen recycleren. Dat begint bij jou thuis. Sommige materialen maken het recyclageproces een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk. Op dit ogenblik hoort ongeveer 15% van het gewicht in de blauwe zak daar niet thuis. Hoe beter je de sorteerinstructies volgt, hoe zuiverder de materialen die naar de recyclagebedrijven gaan en hoe gemakkelijker de recyclage zal verlopen.

9 9 Waarom plastic recycleren? De recyclage van PET-flessen en HDPE-flacons is een goede zaak, zowel economisch als ecologisch. Er wordt minder energie verbruikt dan bij de productie van nieuw plastic en er zijn minder grondstoffen nodig, waaronder aardolie. Bovendien komen de plastic flessen niet langer bij het restafval terecht. Een dubbel voordeel dus: we betalen minder én we vervuilen minder! Waarom staal en aluminium recycleren? Staal is een grondstof die oneindig kan gerecycleerd worden, zonder het minste kwaliteitsverlies. Dat bespaart niet alleen grondstoffen zoals steenkool en ijzererts, maar ook tot 75% energie. De recyclage van aluminium bespaart zelfs tot 95% energie in vergelijking met de productie van nieuw aluminium. Waarom drankkartons recycleren? Drie materialen, meerdere bestemmingen Drankkartons zijn heel bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, polyethyleen (plastic) en meestal een fijn laagje aluminium. De drie bestanddelen worden gescheiden en meestal afzonderlijk gerecycleerd. Goed sorteren = Beter recycleren

10 10 Een afvalarme kringlooptuin! Al deze folders kan u online bekijken op de website of kunnen aangevraagd worden op de gemeente Minder werk, minder afval, meer natuur Snoeien, maaien, wieden, werken, naar het containerpark rijden... voer jij deze klusjes liever niet of minder uit? Wil je iets prachtigs van je tuin maken en niet langer tegen de natuur vechten? Dat kan met een afvalarme kringlooptuin! Een slimme tuinier laat de natuur immers voor zich werken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Daarom ontwikkelde de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met onze intercommunales, een reeks praktische folders uit die je aardig op weg kunnen helpen. In al deze folders krijg je tips hoe je je tuin afvalarm(er) kan maken.

11 Afvalbeleid werft aan 11 Op regelmatige basis zijn wij op zoek naar nieuwe collega s (M/V) voor onze site te Drogenbos: lader/chauffeur parkwachter op een containerpark mechanieker voor vrachtwagens in onze eigen garage Thuiscomposteren: bij composteren zetten kleine organismen (wormen, bacteriën, schimmels, ) tuin- en keukenresten om tot compost. Hakselen: in plaats van uw snoeihout af te voeren, kan u het verhakselen en hergebruiken in uw tuin. Kringloopwanden: takken die te dik zijn voor het hakselen, zijn meestal wel een goede basis voor de verschillende soorten kringloopwanden. Gazon: in deze folder vind je aanwijzingen om een mooi gazon aan te leggen en een bestaande grasmat te onderhouden met minder tuinresten. Mulchmaaien: bij mulchmaaien vangt u het grasmaaisel niet op, maar brengt het fijnversnipperd opnieuw tussen het gras. Bodembedekkers: in plaats van naakte grond of ter vervanging van een ongebruikt deel van het gazon zijn bodembedekkers ideaal. In deze folder vind je voor elke standplaats een beperkte selectie van planten die goed dichtgroeien zonder te woekeren. Onderhoudsvriendelijk planten: u kunt planten kiezen die minder snel groeien. Ook door uw planten de nodige ruimte te geven, heeft u minder snoeiwerk en snoeiresten. Bladeren: in deze folder vind je aanwijzingen om uw tuinwerk te beperken en de verzamelde bladeren nuttig te verwerken in uw tuin. Hou zeker de website van Haviland, in de gaten. Daar verschijnen onze vacatures en kan men meer info vinden over de jobinhoud en arbeidsvoorwaarden. Hebt u echter nog andere vragen, neem dan contact met Filip Cardon (Dorent 5 te 1620 Drogenbos) of filip.cardon@haviland.be Misschien tot binnenkort!

12 12 Organiseert u een activiteit met uw club of vereniging? ORGANISEER Afvalarme evenementen Zoals u hebt kunnen lezen in onze inleiding starten wij vanaf 2012 met een dienstverlening P & D (Preventie & Duurzaamheid) voor onze gemeenten. Een van de activiteiten zal er in bestaan de gemeenten te begeleiden bij de organisatie van afvalarme evenementen. Iedereen weet dat een markt, een braderie of een sportevenement organiseren geen lachertje is. Als organisator moeten er heel wat zaken gecoördineerd worden en met verschillende partners samengewerkt worden die elk hun deelverantwoordelijkheid dragen. Milieuaspecten krijgen daardoor vaak niet de aandacht die ze verdienen. Met de handleiding Afvalarme evenementen wil Haviland aan organisatoren een praktisch overzicht bieden van mogelijke maatregelen om een evenement proper en afvalarm te organiseren. Bovendien zullen wij heel wat ondersteunend materiaal (bvb afvaleilandjes, herbruikbare bekers, ) gratis ter beschikking stellen. Dit kan aangevraagd worden via uw gemeentebestuur. Alvast veel (afvalarm) feestplezier! V.U.: Haviland Intercommunale - Brusselsesteenweg Zellik

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen:

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen: Da' s proper Wat is Da s proper!? Da s proper! is een educatieve workshop voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De workshop maakt hen bewust van afvalbeheer, zwerfvuil en duurzame consumptie en

Nadere informatie

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL Kinderen bewust leren omgaan met afval Leren Afval Beheren Op school (LABO) is een educatieve workshop die leerlingen uit de tweede en derde

Nadere informatie

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012 AFVAL informatie blad Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2012 2/3 4 4 5/8 9 Win schitterende prijzen tijdens de grote inzamelmaand! Zwerfvuil is

Nadere informatie

PICOBELLO. De compostmeesters dagen je uit. zie pagina 6 en 7. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. september-oktober 2013

PICOBELLO. De compostmeesters dagen je uit. zie pagina 6 en 7. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. september-oktober 2013 AFVAL informatie blad De compostmeesters dagen je uit zie pagina 6 en 7 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2013 2/3 4 5 6/7 8/9 Breng uw frituurolie binnen en trakteer uw vrienden op

Nadere informatie

Het containerpark let voortaan op uw gewicht.

Het containerpark let voortaan op uw gewicht. Belangrijk bericht voor u, lees dit! nieuw - diftar containerpark gemeente maasmechelen Het containerpark let voortaan op uw gewicht. VANAF 6 MEI 2008 Maasmechelen start met vernieuwd containerpark Het

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

Een speciaal geval: elektro-afval! Afval sorteren is de boodschap

Een speciaal geval: elektro-afval! Afval sorteren is de boodschap Wat doe je met een kapotte laptop? Een mooiere wereld begint bij je thuis Recyclage: de cirkel is rond Afval sorteren is de boodschap Lege wijnflessen moeten naar de glasbak. Papier en karton worden apart

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Alleen maar goed nieuws voor u en uw klanten.

Alleen maar goed nieuws voor u en uw klanten. Het RECYCLAGEmagazine juli 2015 Nog geen inzamelpunt of RecyclePunt? Registreer nu. Alleen maar goed nieuws voor u en uw klanten. In dit magazine: inzamelpunt en RecyclePunt worden - de voordelen voor

Nadere informatie

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 REGIONS FOR R4R RECYCLING Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 R4R = INTERREG IV C project Interregionale samenwerking binnen Europa Uitwisseling van ervaringen Doel: effectiviteit regionale beleid verbeteren

Nadere informatie

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Openingsuren recyclagepark maandag: gesloten dinsdag: 12.00u - 16.00u 17.00u - 19.30u woensdag: 8.15u - 11.45u 12.30u - 16.00u donderdag: gesloten 12.30u - 16.00u vrijdag:

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

PICOBELLO. Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. mei-juni 2014

PICOBELLO. Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. mei-juni 2014 AFVAL informatie blad Het groene verhaal: zie pagina 2 t.e.m. 5 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND mei-juni 2014 2/3 4 5 5 6/7 8 9 10/11 12 Kringloop fe(e)stival Waalborrepark borrelt opnieuw!! Workshop

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK Werkblad (meenemen naar het containerpark en daar invullen) 1. Om welk uur vertrekken we naar het containerpark?. 2. Wanneer komen we aan op het containerpark?.. 3. Welke zijn

Nadere informatie

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016 Deze vragenlijst peilt naar de kwalitatieve gegevens van uw gemeentelijk afval- en materialenbeleid. De informatie uit deze vragenlijst willen we gebruiken om het Vlaams afval- en materialenbeleid verder

Nadere informatie

De zilveroxidebatterij (primaire knoopbatterij) is de meest gebruikte knoopbatterij voor bijvoorbeeld polshorloges, rekenmachines, snuisterijen,...

De zilveroxidebatterij (primaire knoopbatterij) is de meest gebruikte knoopbatterij voor bijvoorbeeld polshorloges, rekenmachines, snuisterijen,... 1. In welke apparaten gebruikt men batterijen? Batterijen worden gebruikt voor tal van toepassingen: GSM s, draagbare computers, uurwerken, rekenmachines, elektronische spelletjes, draagbare CD-spelers,

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

nieuw recyclagepark Wevelgem

nieuw recyclagepark Wevelgem nieuw recyclagepark Wevelgem Facelift van de recyclageparken Onze manier van consumeren levert een berg afval op. Al dit afval moet op één of andere manier verwerkt worden (hergebruik, recycleren, verbranden).

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

PICOBELLO INHOUD # 07 11-09 DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor!

PICOBELLO INHOUD # 07 11-09 DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor! Haviland Intercommunale igsv Brusselsesteenweg 617 1731 Zellik tel 02 466 49 81 # 07 11-09 DIT IS GEEN RECLAMEDRUK Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND DIT

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces.

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces. 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

De gratis groene lijn

De gratis groene lijn Horebeke 2017 De gratis groene lijn I.VL.A. haalt bij meer dan 100.000 inwoners afval op. Dit vraagt heel wat organisatie, en soms kan er iets mislopen. Hebt u een probleem? Hebt u een klacht? Bel dan

Nadere informatie

De verandering zit vanbinnen.

De verandering zit vanbinnen. De verandering zit vanbinnen. NIEUW JUNI VANAF Belangrijk bericht voor de inwoners Binnenkort kan u nog meer sorteren in de blauwe zak. Vroeger was het neen, nu is het ja. Vroeger was het neen, nu is het

Nadere informatie

De Milieukrant PMD. Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks. Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019

De Milieukrant PMD. Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks. Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019 De Milieukrant PMD Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks 1 Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019 Voorwoord Bij het verschijnen van deze Milieukrant ben ik een drietal maanden voorzitter van ILvA. Ik volg daarmee

Nadere informatie

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Gids voor de evaluatie van de kwaliteit Samen Goed sorteren Beter recycleren pagina 1 Waarom deze gids? Deze gids is bedoeld voor iedereen die controles moet

Nadere informatie

ondergronds collectief

ondergronds collectief Zo werkt het! in een nieuw jasje: ondergronds collectief systeem Uw IVAREM vervangt de systemen voor restafval en PMD door nieuwe modellen. De nieuwe modellen hebben hun degelijkheid al bewezen in o.a.

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL GRATIS Infolijn: 0800 90 441 Geachte ondernemer De gemeente waar u gevestigd bent, heeft beslist om over te schakelen op een DIFTAR-inzameling

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Alles wat u moet weten om uw oude elektro-apparaten te recycleren.

Alles wat u moet weten om uw oude elektro-apparaten te recycleren. Alles wat u moet weten om uw oude elektro-apparaten te recycleren. U SORTEERT UW OUD PAPIER, GLAS EN PMD? PRIMA! MAAR WAT MET UW ELEKTRO-AFVAL? Deze brochure vertelt u hoe eenvoudig het is om uw elektro-afval

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer OVAM Dimitri Strybos Nieuw Duurzaam Materialenbeleid Een eerste grote stap is gezet grondstoffen productie distributie burgers afvalverwerking 2011

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 2. Sorteren van afval

1. Probleemstelling. 2. Sorteren van afval 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

ondergronds collectief systeem in een nieuw jasje: Zo werkt het!

ondergronds collectief systeem in een nieuw jasje: Zo werkt het! Uw ondergronds collectief systeem in een nieuw jasje: Zo werkt het! IVAREM vervangt de systemen voor restafval en PMD door nieuwe modellen. De nieuwe modellen hebben hun degelijkheid al bewezen in o.a.

Nadere informatie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden informatiedocument klaar voor de grondstoffenrevolutie de aarde ziet er niet meer uit als in atlassen en op wereldbollen Met een steeds grotere wereld bevolking

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

Samen kunnen meer met afval

Samen kunnen meer met afval Samen we kunnen meer met In 2020 willen we in heel Nederland 75% van ons afval scheiden. Samen kunnen we meer met afval Afval, we hebben er dagelijks mee te maken. Niet alleen thuis, maar ook op het werk,

Nadere informatie

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn.

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. MIROM Roeselare, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare. Tel: 051/26 03 50 of e-mail: info@mirom.be een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. Enkele definities:

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 75-2019 Datum : 21 mei 2019 B&W datum : 14 mei 2019 Beh. Ambtenaar : J. ten Klooster Portefeuillehouder : M.J. Veldhuizen Onderwerp : Pilot infoquête afvalscheiding

Nadere informatie

Factsheet: Communicatie Verbetering kwaliteit inzameling kunststof verpakkingsafval / PMD door gemeenten. Juli 2016

Factsheet: Communicatie Verbetering kwaliteit inzameling kunststof verpakkingsafval / PMD door gemeenten. Juli 2016 Factsheet: Communicatie Verbetering kwaliteit inzameling kunststof verpakkingsafval / PMD door gemeenten Juli 2016 Inhoud 1. Kwaliteit van ingezameld kunststof verpakkingsafval 3 2. Communicatie richting

Nadere informatie

1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin

1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin 1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin verzameld wordt. 2. Maak het puzzelblad over afvalscheiding

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Welkom op het containerpark

Welkom op het containerpark Infowijzer Welkom op het containerpark Ooit was het simpel. In 1883 verplichtte de Parijse prefect Eugène Poubelle de inwoners van de lichtstad om het afval in drie verschillende fracties aan te bieden.

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan INFORMATIEBROCHURE Verhuizen handige tips & stappenplan Verhuizen Je verhuist naar een andere woning. Dat wil zeggen dat je oude appartement helemaal leeg & proper moet zijn. Maar hoe begin je daar aan?

Nadere informatie

In dit nummer: Rode sticker op de PMD-zak! p 2 Grote Inzamelmaand p 4 Selectief slopen p 5 Afvalweetjes p 6 Gemeentelijke pagina p 8

In dit nummer: Rode sticker op de PMD-zak! p 2 Grote Inzamelmaand p 4 Selectief slopen p 5 Afvalweetjes p 6 Gemeentelijke pagina p 8 ivmmagazine INTEGRAAL VERANTWOORD MILIEUBEHEER - DRIEmaandelijkse uitgave - nr. 3/2012 - september 2012 In dit nummer: Rode sticker op de PMD-zak! p 2 Grote Inzamelmaand p 4 Selectief slopen p 5 Afvalweetjes

Nadere informatie

WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL?

WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL? WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL? WEET U DAT UW VERPAKKINGSAFVAL GELD WAARD IS? TE MOOI OM WAAR TE ZIJN? LEES SNEL VERDER! Afval is in vele sectoren een onvermijdelijk gevolg van

Nadere informatie

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018 Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak 3 mei 2018 Wat is er gaande rond plastics? EU: Circulaire economie met wetgevend pakket EU: Plastics Strategy BE: Uitbreiding

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Beestenbende SLODDERVOSSEN

Beestenbende SLODDERVOSSEN Naam: Beestenbende SLODDERVOSSEN Bekijk het clipje: Sloddervossen Groep: LES 7 - WERKBLAD 1 a) Wat heb je in je schooltas om te eten of te drinken? Haal het uit je tas en zet het op je tafeltje. b) Wat

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen 2. 1. Lessuggesties Oriënterende en activiteiten op klasniveau 1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen Dit kwartet is een syntheseactiviteit. De meeste aspecten van energie die aan bod zijn gekomen,

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 HOEZO AFVAL?

GROEP 7 EN 8 HOEZO AFVAL? GROEP 7 EN 8 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

PICOBELLO. HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. september- oktober 2015

PICOBELLO. HAVILAND in een NIEUW KLEEDJE. AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND. september- oktober 2015 september- oktober 2015 PICOBELLO DE AFVAL informatie blad AFVALKRANT VAN HAVILAND 2 1 jaar inzameling kurk en plastic dopjes 3-5 Zwerfvuil en statiegeld: wat is de link? 6-7 50 jaar Haviland 8-9 Workshops

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2.

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2. 1 1. Bent u een man of een vrouw? Aantal respondenten: 405 Antwoord Aantal Percentage 1. Vrouw 238 59% 2. Man 167 41% 2 2. Wat is uw leeftijd? Aantal respondenten: 414 1. 20 jaar en jonger 0 0% 2. 20-29

Nadere informatie

IVOOmagazine IN DIT NUMMER. PMD: ja of nee? PMD-wedstrijd. Glas en P&K AEEA. Containerpark. Afvalpreventie. Frituurolie NR. 1/2012

IVOOmagazine IN DIT NUMMER. PMD: ja of nee? PMD-wedstrijd. Glas en P&K AEEA. Containerpark. Afvalpreventie. Frituurolie NR. 1/2012 duurzaam afvalbeheer regio Oostende NR. 1/2012 IN DIT NUMMER V.U.: Willy Labens (voorzitter IVOO), Klokhofstraat 2, 8400 Oostende 2 3 4 5 6 7 8 PMD: ja of nee? PMD-wedstrijd Glas en P&K AEEA Containerpark

Nadere informatie

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Infobrochure GFT- en restafvalophaling Heuvelland GFT-ophaling, Fitness voor je vuilnis! GFT-ophaling vanaf 1

Nadere informatie

TRANSPARANTIE OVER VERGOEDINGEN DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR

TRANSPARANTIE OVER VERGOEDINGEN DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/mediastorm-rond-vergoedingen-bij-intercommunales-haviland-reageert-transparant-nl-75/

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank

Nadere informatie

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente OPHAALKALENDER 2016 LONDERZEEL Toffe gemeente Telefoon dienst milieu: 052 39 92 63 INCOVO Intercommunale voor afvalbeheer Cyriel Buyssestraat 5 1800 Vilvoorde Tel. : 02 255 94 70 Fax : 02 251 74 05 www.incovo.be

Nadere informatie

Instructie aanvoerreglement containerpark

Instructie aanvoerreglement containerpark 1 van 6 Beoordeeld: Inge Makelberge Goedgekeurd: Fons Doms Geldig vanaf: 29/04/2015 Afdeling 1 - Algemeen Artikel 1 Het containerpark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van mogelijk

Nadere informatie

Elektriciteit. Inlage

Elektriciteit. Inlage Elektriciteit Inlage Proef 1 Batterijen - Werkblad 1 - Potlood - Verschillende batterijen Bekijk de verschillende batterijen. Maak nu je werkblad. Proef 2 Brandend lampje - 1 Lampje (nr. 14) - Hittedraad

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2018

Toelichting afvalcijfers 2018 VVDC1x00xxx datum-201x Toelichting afvalcijfers 2018 1. Termen en definities Om de cijfers correct te interpreteren, is het nodig te weten wat met een bepaalde term bedoeld wordt. Huisvuil Huisvuil omvat

Nadere informatie

Alles wat u moet weten

Alles wat u moet weten Alles wat u moet weten om uw oude elektroapparaten te recycleren. 2 U SORTEERT UW OUD PAPIER, GLAS EN PMD? PRIMA! MAAR WAT MET UW ELEKTRO-AFVAL? Deze brochure vertelt u hoe eenvoudig het is om uw elektro-afval

Nadere informatie

ECO REVOLUTION! Eco Natural Lucart: de nieuwe generatie 100% gerecycleerd papier vervaardigd uit kartonnen drank en voedsel verpakkingen.

ECO REVOLUTION! Eco Natural Lucart: de nieuwe generatie 100% gerecycleerd papier vervaardigd uit kartonnen drank en voedsel verpakkingen. = ECO REVOLUTION! Eco Natural Lucart: de nieuwe generatie 100% gerecycleerd papier vervaardigd uit kartonnen drank en voedsel verpakkingen. PROFESSIONAL HET TWEEDE LEVEN VAN DE KARTONNEN DRANK EN VOEDSELVERPAKKINGEN

Nadere informatie

Dampkappen NIEUW label Ovens VERNIEUWD label. Alles over de energielabels voor keukentoestellen

Dampkappen NIEUW label Ovens VERNIEUWD label. Alles over de energielabels voor keukentoestellen Dampkappen NEUW label Ovens VERNEUWD label lles over de energielabels voor keukentoestellen nhoudstafel Onmisbare argumenten voor uw verkoopgesprek - 5 Energielabel voor dampkappen 6-7 Energielabels voor

Nadere informatie

Inzameling en verwerking van vlakglas

Inzameling en verwerking van vlakglas Inzameling en verwerking van vlakglas Vlaanderen gebruikt en verbruikt heel wat materialen, grondstoffen en energie. In tijden van toenemende schaarste dringt de vraag zich op hoe we ze zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Op zoek naar de recyclagekampioen

Op zoek naar de recyclagekampioen Op zoek naar de recyclagekampioen Even voorstellen NAAM: eur twagenchauff h c ra V : P E O R E B gt ze ren op en bren Hij haalt goede ebedrijf. ag naar een recycl Mijn naam is. Ik sta momenteel in mijn

Nadere informatie

Afvalintercommunale intradura in de maak

Afvalintercommunale intradura in de maak Kan je deze nieuwsbrief niet correct lezen? Bekijk hem dan via de volgende link http://www.haviland.be/newsletterpreview/intradura-in-de-steigers-nl-63/ Afvalintercommunale intradura in de maak Afvalintercommunale

Nadere informatie

Composteren en kringlooptuinieren

Composteren en kringlooptuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Composteren en kringlooptuinieren Iedereen wil graag een mooie tuin. Vlaco vzw, www.vlaco.be 1 Maar smaken verschillen. Bent u meer voor de wat wilde tuin? En zegt

Nadere informatie

PICOBELLO INHOUD # 08 09-10 DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor!

PICOBELLO INHOUD # 08 09-10 DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor! Haviland Intercommunale igsv Brusselsesteenweg 617 1731 Zellik tel 02 466 51 00 fax 02 466 49 81 # 08 09-10 DIT IS GEEN RECLAMEDRUK Een prettige leefomgeving, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN ------------------------------------------------------------------------------- POLITIEVERORDENING BETREFFENDE HET ORGANISEREN VAN EVENEMENTEN -------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen.

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Verpakkingen: plastic, blik, sap- en Plastic Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken

Nadere informatie

De milieu. krant. Win een fiets. Inhoud. 10 jaar diftar PMD-wedstrijd. Kijk vlug binnenin! Nr. 3 - September 2015 - Driemaandelijks

De milieu. krant. Win een fiets. Inhoud. 10 jaar diftar PMD-wedstrijd. Kijk vlug binnenin! Nr. 3 - September 2015 - Driemaandelijks De milieu krant Nr. 3 - September 2015 - Driemaandelijks Inhoud 10 jaar diftar PMD-wedstrijd Win een fiets Kijk vlug binnenin! 3 10 jaar Recyclageparken Voorwoord De zomer zit er op! Na een deugddoende

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding bij het klasspel voor de 2de en 3de graad basisonderwijs

Leerkrachtenhandleiding bij het klasspel voor de 2de en 3de graad basisonderwijs Leerkrachtenhandleiding bij het klasspel voor de 2de en 3de graad basisonderwijs Afval sorteren en recycleren loont! De vzw Recupel moedigt gezinnen en organisaties aan om een actieve rol op te nemen in

Nadere informatie

HET STARTFORFAIT U SORTEERT UW KARTONAFVAL? WIJ STEUNEN U HIERIN!

HET STARTFORFAIT U SORTEERT UW KARTONAFVAL? WIJ STEUNEN U HIERIN! HET STARTFORFAIT U SORTEERT UW KARTONAFVAL? WIJ STEUNEN U HIERIN! Versie 2015 Afval is, zowel in uw sector als in een andere, een onvermijdelijk gevolg van de economische activiteit. Een gevolg dat echter

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak!

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Ophaling pmd van start Vanaf december wordt in de hele provincie Limburg en Diest pmd (plastic flessen

Nadere informatie