FORESTS FOR ALL FOREVER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FORESTS FOR ALL FOREVER"

Transcriptie

1 FSC Nederland Jaaroverzicht 2015 FORESTS FOR ALL FOREVER

2 Foto: IFSC Italië Dit jaaroverzicht kijkt terug. Het laat u in een notendop zien waar FSC Nederland in 2015 voor stond. De rode draad en stuwende kracht bij al deze activiteiten zijn onze partners. Zij maakten dit jaarverslag, wij schreven het op. Het resultaat mag er zijn! Beproefd en nieuw U leest hoe we als FSC-netwerk in 2015 opnieuw stappen hebben gezet in lopende, succesvolle projecten zoals het Bouw&Houtconvenant en Retailconvenant. Met ons rapport Het bos verdient beter prikkelden we opdrachtgevers om duurzaam inkopen echt in praktijk te brengen. Door de Forest50 voor duurzame bedrijven te publiceren daagden we ook de bouwsector uit was bovendien het jaar van nieuwe doelgroepen en projecten. Zoals de Design Award, waarbij jonge ontwerpers de pracht en functionaliteit van hout in een bijzonder ontwerp mochten uitdrukken. Tropisch hout Een toename van het gebruik van tropisch FSC-hout, om daarmee duurzaam beheer van onze kwetsbaarste bossen te stimuleren, blijft een van onze grootste uitdagingen. Daar hebben we in 2015 hard aan gewerkt door de waarde van FSC-bosbeheer voor het klimaat nog beter in kaart te brengen. We deden onderzoek naar de waarde van tropisch hout in de GWW-sector. De promotie van minder bekende tropische houtsoorten kwam in de pilotfase, zodat we binnenkort in projecten kunnen zien hoe gevarieerd het aanbod is. Communicatie Verantwoord bosbeheer neemt toe als FSC-producten worden toegepast én erover wordt gecommuniceerd. Dat hebben veel partners helemaal begrepen. Op FSC Friday en op andere momenten is het verhaal van organisaties die investeren in Forests For All Forever verteld. Op de volgende pagina s leest u ook waar we samen voor staan in 2016 en de jaren daarna. Laat dit jaarverslag een inspiratiebron zijn! Met vriendelijke groet, Namens het hele team van FSC Nederland, Liesbeth Gort Directeur

3 FSC : MEER DAN 20 JAAR BESCHERMING VAN HET BOS EN HAAR BEWONERS Het is een paradox: hoe meer hout we gebruiken, hoe meer bossen wereldwijd beschermd worden. Dan hebben we het natuurlijk wel over hout uit FSC-bossen. Behoud van biodiversiteit en betere omstandigheden van arbeiders en lokale bevolking horen daar ook bij. Dit is vooral in tropische bossen erg belangrijk. Als we in 2015 na ruim 20 jaar de balans opmaken zijn er grote stappen gezet: 187 MILJOEN HECTARE bos wordt duurzaam beheerd. Op deze interactieve tijdlijn ziet u hoe dat is gerealiseerd. Van de eerste bijeenkomst van een groep houtgebruikers, -handelaren en vertegenwoordigers, via de FSC-pollepel, naar waar we nu staan! Ook in Nederland hadden we in 2015 wat te vieren. Onze directeur Liesbeth Gort: We bestaan als kantoor 15 jaar en werken al die tijd samen met partners vanuit markt en overheid om de bossen te beschermen. En we bereiken veel. Het gebruik van FSC-hout in Nederland groeide VAN 4% NAAR RUIM 40%. Richting 2020 proberen we de vraag verder te vergroten, want: we zijn er nog niet! Foto: Mark van Benthem, Probos Uit de assessment tool van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat FSC DÉ STANDAARD is voor verantwoord bosbeheer. Arzien Wels, WNF: Bossen zijn van levensbelang voor onze aarde! Met de unieke aanpak van een gelijke stem voor de ecologische, sociale en economische belangen is het FSC-certificeringssysteem de beste manier om bossen verantwoord te beheren en zo het hout als grondstof te kunnen gebruiken. Koop je hout met dit keurmerk, dan zit je goed! We zijn koploper als het gaat om het verduurzamen van de houtmarkt. Die ervaring delen we ook INTERNATIONAAL met het wereldwijde FSC-netwerk. Binnen het STTC-project van Initiatief Duurzame Handel vergroten we samen met overheden en bedrijven de Europese vraag naar FSC-tropisch hout.

4 Daarom is FSC -bosbeheer belangrijk Casus: Sarmiento, Kalimantan, Indonesië ( hectare) SO C I ALE ASPE C TE N 6x SCHOOL NATUURB ESCHERMING 291 mensen werken in het bos C0 2 E CO N O M I SC H E WAARD E Bankirai: o.a. tuinmeubelen Meranti: o.a. kozijnen Keruing: o.a. parket en vloeren FSC-certificering van bossen op Borneo is mogelijk dankzij ondersteuning van het Wereld Natuur Fonds en The Borneo Initiative (TBI). Onder de vlag van TBI is op Borneo inmiddels 1,4 miljoen hectare FSC-bos gerealiseerd. TBI wordt hierin financieel ondersteund door Initiatief Duurzame Handel. VIZIER OP 2020: MEER TROPISCH BOS CERTIFICEREN We zijn trots op wat we hebben gerealiseerd in 20 jaar, we zijn van ver gekomen. Maar er is veel meer te bereiken, de strijd tegen ontbossing wordt alleen maar belangrijker, zegt directeur van FSC-International Kim Carstensen. 187 miljoen hectare bos is FSC-gecertificeerd, 10% daarvan ligt in de tropen. Ons doel is om naar 400 miljoen hectare te groeien, waarvan een aanzienlijk deel in de tropen. Maar dat kunnen we alleen samen met organisaties die hout en papierproducten verhandelen of toepassen. Foto: WWF Indonesië Verantwoord bosbeheer is cruciaal voor het behoud van biodiversiteit. In een FSC-bos op BORNEO werd de uiterst zeldzame Sumatraanse neushoorn gesignaleerd, die daar veilig kan leven. Bovendien profiteren bewoners van de bossen van een beter inkomen en betere zorg, onderwijs en watervoorzieningen.

5 SAMENWERKEN OM DUURZAAM HOUT VANZELFSPREKEND TE MAKEN Wij zijn een netwerkorganisatie met bijna 300 partners. Dit zijn bedrijven uit de sectoren hout, papier, bouw en retail; opdrachtgevers zoals gemeenten, waterschappen en woningcoöperaties, maar ook organisaties als WNF, Greenpeace, FNV en Oxfam/Novib. Allemaal organisaties die FSC steunen en sterk houden. Zij gaan een stapje verder om duurzaam bosbeheer te stimuleren en zoeken daarin ook de samenwerking op. De deelnemers van het BOUW & HOUT CONVENANT hebben in twee jaar tijd hun houtinkoopketens grotendeels verduurzaamd. In 2014 kochten de aangesloten bouwbedrijven m3 duurzaam hout in, waarvan 91 procent duurzaam. Hiermee was de doelstelling voor 2015 reeds behaald. Lars van der Meulen (VolkerWessels) noemt het convenant ambitieus en duidelijk: Het heeft in korte tijd geleid tot een resultaat waar we trots op zijn. We gaan de aanpak van dit convenant dan ook kopiëren naar andere belangrijke grondstofstromen. Door gezamenlijk naar oplossingen te zoeken streven de bedrijven die meedoen naar een volledig duurzame houtinkoop in Ook de RETAILSECTOR werkte in 2015 hard om te zorgen dat alleen duurzaam hout wordt aangeboden. Zo kiest de consument gemakkelijk het goede hout. Bij het retailconvenant zijn inmiddels twaalf bedrijven aangesloten. Maarten Ramp (Praxis): "Al vele jaren hebben we inkoop van duurzaam hout in ons inkoopbeleid opgenomen. Hiermee willen we ook een signaal naar onze klanten geven. Dit wordt verder ondersteund door communicatie bij de schappen, training van winkelmedewerkers en de samenwerking met FSC in Nederland en België." In 2016 hopen we meer tuincentra te verwelkomen. THANK GOD IT S FSC Spread the word! Iedereen moet weten dat je direct de bossen helpt als je een FSC-product koopt. En dat doen we ieder jaar in september op FSC FRIDAY samen met onze partners. Zo ook in 2015! Een week vol communicatieactiviteiten met als rode draad het vieren van duurzaam bosbeheer. Samen met Staatsbosbeheer riepen we de bezoekers van de première van HOLLAND NATUUR IN DE DELTA in september op tot het gebruik van goed hout en papier. Bezoekers konden als celebritree op de foto met een speciale houten stand in van het welbekende Gouden Kalf. Op FSC Friday mochten wij de allereerste DESIGN DISPENSER van partner My Satino Black vergeven via social media. My Satino Black verkoopt FSC-hygiënepapier van onder meer lokaal opgehaald oud papier. Een goede manier om consumenten te informeren over FSC en elkaar te helpen met publicitaire acties.

6 SECTOREN HELPEN ÉN PRIKKELEN We zoeken samenwerking, maar we dagen ook uit! Onze focus lag in 2015 op de Nederlandse overheid vanwege haar ambitie om 100% duurzaam in te kopen. Ook vermogensbeheerders en de bouwsector kregen in 2015 extra aandacht. De inhoud van de brief van Staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer op 26 januari 2016 loog er niet om: de overheid kan en moet meer doen aan de toepassing van duurzaam hout door te werken met gecertificeerde leveranciers. Dijksma verwijst in haar brief naar ons RAPPORT HET BOS VERDIENT BETER, waarvoor we meer dan honderd overheidsprojecten in de GWW-sector onderzochten. Het onderzoek werd in september 2015 aangeboden aan de VNG en de Unie van Waterschappen en leidde tot publicaties in onder meer Binnenlands Bestuur en Land en Water. Kamerlid Liesbeth van Tongeren benadrukte de voorbeeldfunctie van de overheid door op Prinsjesdag de FSC-creatie van designer Eudia te dragen. VERMOGENS- EN FONDSBEHEERDERS kunnen veel invloed uitoefen op bedrijven waarin zij beleggen, ook als het gaat om de strijd tegen ontbossing. Reden voor FSC Nederland om in 2015 een partnerschap aan te gaan met koploper ACTIAM. Dennis van der Putten (ACTIAM) ziet de mogelijkheden: Met de expertise van FSC kunnen wij bedrijven helpen bij concrete verbeteringen in beleid en gedrag op het gebied van verantwoord bosbeheer en houtinkoop was ook het jaar dat we met partner DuurzaamGebouwd voor het eerst de FOREST50 publiceerden. Dat gaan we vaker doen! VolkerWessels en Heijmans werden gedeeld winnaar. Robert Koolen (Heijmans): Deze winst is een mooi voorbeeld van onze resultaten binnen het structurele duurzaamheidsbeleid. We laten de branche zien dat het uitsluitend toepassen van duurzaam hout goed mogelijk is. Om de bouwsector goed te ondersteunen organiseerden we bovendien druk bezochte CONSULTATIERONDES over chainof-custody certificering. Dankzij die input kunnen we FSC International voeden bij het verbeteren van de standaard. VIZIER OP 2020: WERKEN MET GECERTIFICEERDE BEDRIJVEN VANZELFSPREKEND Iedereen kan zijn steentje bijdragen als het gaat om de toepassing van duurzaam hout en papier, opdrachtgevers voorop. De toepassing van FSC-producten groeit als ze er niet alleen om vragen, maar ook de toepassing goed controleren. Het werken met gecertificeerde leveranciers moet een vanzelfsprekendheid zijn voor overheden, corporaties en andere opdrachtgevers. Er is immers aanbod genoeg! We helpen FSC-aanbiedende bedrijven door de standaarden voor certificering goed te laten aansluiten op praktijksituaties.

7 FSC-HOUT: HET BOUWMATERIAAL VAN DE TOEKOMST Hout is een geweldig bouwmateriaal. Mits uit verantwoord beheerde bossen, kunnen we er zo vaak en zo lang gebruik van maken als we willen. Of het nou gaat om toepassing in gebruiksvoorwerpen, in gebouwen of in de grond-, weg- en waterbouw. Maar veel projectleiders, beleidsmakers en zelfs circulaire denkers zien die meerwaarde onvoldoende. Daar hebben we in 2015 dan ook flink in geïnvesteerd. MKI (Milieukostenindicator) fietsbrug hout staal beton composiet Ons onderzoek onder overheidsprojecten (Het bos verdient beter) wijst uit dat in projecten duurzaam hout vaak plaatsmaakt voor andere materialen. De nieuwe KLIMAATPAGINA op onze website geeft daarom informatie over de milieu- en klimaatvoordelen van hout. Veel kennis over de relatie klimaat en duurzaam hout is er al, denk maar aan het onderzoek van de rijksoverheid over bouwmaterialen voor fietsbruggen. Die informatie hebben we in 2015 actief uitgedragen in meer dan dertig VOORLICHTINGSESSIES voor medewerkers van waterschappen, gemeenten en andere opdrachtgevers. Foto: GWW Houtimport We deden zelf ook onderzoek. Zo gaven we in 2015 het startsein voor een LEVENSCYCLUSANALYSE (LCA) van de toepassing van hout, staal en kunststof in damwanden. We werkten hierbij samen met Centrum Hout en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). De studie is uitgevoerd door EY en werd opgeleverd in maart Eric de Munck, secretaris bij de VVNH: Hout is een veelzijdig bouwmateriaal, met hele goede prestaties. Haar waarde op het gebied van milieu en specifiek klimaat wordt nog wel eens onderschat. Het is daarom goed discussies hierover te onderbouwen met feiten en cijfers. Foto: Koninklijke Dekker Hout Het is voor een FSC-bos goed dat niet één houtsoort maar een variëteit aan bomen wordt geoogst. Samen met partner-houtbedrijven in het project LESSER KNOWN TIMBER SPECIES lieten we in 2015 via tests en proefprojecten zien dat ook nieuwe, minder bekende tropische houtsoorten beschikbaar komen op de markt. Frans van Nunen (Dekker Hout/LKTS Consortium): Er zijn veel onbekendere houtsoorten op de markt met zelfs betere kwaliteiten dan de gangbare soorten. Door te blijven hangen in de bekende namen worden kansen gemist, zowel voor het bos als voor de bouwprojecten zelf.

8 Last but not least de waarde van FSC-hout voor bos en klimaat is helder, maar laten we elkaar niets wijsmaken: we hebben het ook nog eens over het meest prachtige, charismatische bouwmateriaal dat we hebben. Dat bewijst ook het winnende project van de FSC KETEN AWARD die we in 2015 uitreikten aan de fietsbrug over de A28 bij Harderwijk. Dit project van onder andere de gemeente Harderwijk en Wijma Kampen is letterlijk een uithangbord voor het gebruik van FSC-hout in de GWW-sector. VIZIER OP 2020: DUURZAAM HOUT KRIJGT DE PLEK DIE HET VERDIENT FSC-hout heeft enorme potentie als bouwmateriaal, dat mag nog meer tot uiting komen in projecten. We pakken hierin onze rol door het leveren van goede informatie zoals LCA s en mooie impacttools. Vervolgens is het aan opdrachtgevers en gebruikers om de juiste afwegingen te maken. Anders gezegd: vul uw duurzaamheidsbeleid serieus in door zoveel mogelijk gebruik te maken van het oudste bouwmateriaal dat we hebben.. én het bouwmateriaal van de toekomst!

9 NIEUWE SECTOREN BENADEREN MET HET FSC-VERHAAL Er zijn sectoren waar je niet direct aan denkt bij het promoten van duurzaam bosbeheer, maar die juist veel kunnen betekenen voor onze bossen, nu en in de toekomst. In 2015 kropen wij daarom uit onze comfort zone en zochten we contact met jonge creatieven, kinderen, natuurliefhebbers en ondernemers. En met succes! Iedereen mag weten dat hout een materiaal is met eindeloze mogelijkheden. In de tweede helft van 2015 daagden we designstudenten in Nederland daarom uit tot het ontwerpen van een product met FSC-hout voor de FSC DESIGN AWARD. Ruim veertig deelnemers vanuit acht verschillende opleidingsinstituten zetten hun creativiteit in voor een bosrijke toekomst. Op ons FSC Event in februari 2016 riep de jury Zsofia Kollár van het KABK Den Haag uit tot winnaar. Haar ontwerp? Voedselcontainers van gerookt hout om de geur en smaak van voedsel te beïnvloeden. In mei 2016 bezoekt zij een FSC-concessie in Bolivia en maakt daar een prototype van haar ontwerp met lokale materialen. Met de Design Award willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design door het materiaal hout in de schijnwerpers te zetten. We hebben het bij duurzaamheid vaak over het nalaten van een mooie wereld voor toekomstige generaties. Dan is het natuurlijk ook zaak om die generaties zelf bij dit doel te betrekken! De FSC JUNIOR FOTOCOMPETITIE voor kinderen past daar goed bij. Uit de meer dan 150 inzendingen werden tien fotografen-in-de-dop geselecteerd voor de finale op het Wildlife Film Festival in oktober De winnaar fotografeerde een gecamoufleerde slak. Iets heel anders: FSC-partners komen sinds november 2015 in aanmerking voor een IMPACTLENING van de Europese Investeringsbank (EIB) en Rabobank. Mooie initiatieven om Nederlandse ondernemers aan te zetten tot duurzame investeringen. Die hebben immers impact op mens, milieu en maatschappij. VIZIER OP 2020: EEN BREDER DRAAGVLAK CREËREN VOOR DUURZAAM BOSBEHEER We willen samenwerkingen met financiële partijen voortzetten in de komende jaren. Immers: de financiële markt verandert en duurzaamheid wordt steeds meer een voorwaarde. Ook geven we een vervolg aan de Design Award en verdiepen we ons verder in de doelgroep millennials. De beslissers van de toekomst!

10 IEDEREEN KENT HET FSC-LOGO 78 procent van de Nederlanders herkent het FSC-logo! En: 24 procent weet FSC zelfs spontaan te noemen wanneer er gevraagd wordt naar een keurmerk voor duurzaam hout en papier. Daar hebben wij en onze partners dan ook hard voor gewerkt. Veel mensen kennen het FSClogo door de vele duurzame VERPAKKINGEN in bijvoorbeeld de supermarkt. In februari bespraken we met FSC-verpakkings-koplopers Philips, FrieslandCampina, Bel Leerdammer, SuperUnie, PostNL en HEMA de nationale en internationale mogelijkheden en uitdagingen voor FSC. Eén van de grootste kansen is dat steeds meer leveranciers, waaronder partners DS Smith en Tetra Pak, volledig overschakelen op FSCverpakkingen. De wil om kennis en ervaringen met elkaar te delen is groot. Het FSC-label is ook te vinden in het colofon van de ALLERHANDE, het klantenmagazine van Albert Heijn waarvan jaarlijks zo n 24 miljoen exemplaren worden gedrukt. Goed voor het bos en de bekendheid van FSC! De lente is natuurlijk het klusseizoen bij uitstek, en dus zochten we in mei van 2015 de doe-het-zelver op met de boodschap KOOP HOUT MET JE HART! Deze campagne bereikte in de lente van 2015 zo n 1.4 miljoen luisteraars van Qmusic. Niet zo n radiofan? Wie weet hoorde u tot de 1.7 miljoen mensen die m voorbij zagen komen op een abri-poster. In 2015 lanceerden we onze nieuwe MARKETINGTOOLKIT. De toolkit bevat ons promotionele logo met de pay-off Forests For All Forever. Daarnaast zijn er kant-enklare promotiemiddelen en losse elementen voor communicatie op maat in de toolkit te vinden. Die kunnen gebruikt worden voor promotiecampagnes, maar ook als aanvulling op het logo op bijvoorbeeld verpakkingen. FSC-partner Stiho ging met de toolkit aan de slag en voorzag de leden van de STIHO-FSC-NETWERKCLUB van prachtig materiaal, waaronder koffiebekertjes, kantoorartikelen, stickers en banners voor op de bouwplaats. Zo kunnen de aannemers niet alleen profiteren van het dankzij Stiho behaalde certificaat, maar krijgen bovendien alle hulp en middelen om de certificering bij klanten onder de aandacht te brengen. VIZIER OP 2020: HET VERHAAL ACHTER HET LOGO NOG ZICHTBAARDER MAKEN FSC is één van de bekendste duurzaamheidskeurmerken in Nederland. Naamsbekendheid alleen is echter niet genoeg. We gaan daarom het verhaal van duurzaam bosbeheer nog sterker uitdragen en de impact van FSC nog beter laten zien. We roepen u op dat samen met ons te doen, zodat FSC in 2020 voor consument en bedrijfsleven een vanzelfsprekende keuze is!

11 OOK DIT JAAR WAS NIET MOGELIJK GEWEEST ZONDER ONZE PARTNERS. BEDANKT!

12

13 ZES REDENEN OM OOK PARTNER VAN FSC NEDERLAND TE WORDEN U ontvangt advies en ondersteuning bij de groei in toepassing van duurzaam hout en papier We ondersteunen u in uw communicatie over FSC en de door u genomen stappen Als partner laat u zien zorg te dragen voor bossen wereldwijd U komt in direct contact en deelt kennis met andere partijen uit het FSC-netwerk Foto: Mark van Benthem, Probos U werkt samen met andere bedrijven en organisaties aan verantwoord bosbeheer We werken samen aan het oplossen van knelpunten binnen uw markt Wilt u weten hoe deze punten voor uw organisatie kunnen worden ingevuld? Neem contact met ons op via of info@fsc.nl.

14 FINANCIEEL Wij zijn een stichting. Op deze pagina geven we u inzicht in de inkomsten en uitgaven over 2015 en de verdeling daarvan. De balans van euro wordt in 2016 ingezet voor de promotie van FSC. Onze continuiteitsreserve heeft de omvang van 50% van de jaarlijkse vaste lasten. INKOMSTEN % 24% 10% 4% 3% PARTNERBIJDRAGEN BIJDRAGE FSC INTERNATIONAL BIJDRAGE WNF BIJDRAGE EUROPEAN STTC / IDH OVERIGE INKOMSTEN TOTALE INKOMSTEN: % 4% 3% 6% UITGAVEN % 4% 3% 6% DIENSTVERLENING-, PROJECT- EN PROMOTIEKOSTEN KANTOORKOSTEN HUISVESTINGKOSTEN ADMINISTRATIEKOSTEN TOTALE UITGAVEN: TEAM EN BESTUUR 2015 Ben Romein Cloë Petit Arjan Alkema Roel Nozeman Denise Briggen Mark Kemna Liesbeth Gort Vera Tomberg Juul Zwinkels b.romein@fsc.nl c.petit@fsc.nl a.alkema@fsc.nl r.nozeman@fsc.nl d.briggen@fsc.nl m.kemna@fsc.nl l.gort@fsc.nl v.tomberg@fsc.nl j.zwinkels@fsc.nl Netwerkmanager houtsector Marketing en communicatie Adjunct-directeur Netwerkmanager bouwsector Stagiaire communicatie Netwerkmanager opdrachtgevers Directeur Officemanager Netwerkmanager papier & verpakkingen Ons bestuur is, naast de voorzitter, samengesteld uit een evenredige vertegenwoordiging van de drie FSCkamers: sociaal, ecologisch en economisch. De heer R.J. Dekker (voorzitter) Mevrouw S. Borren De heer R. Koolen Mevrouw M. Grooten De heer L. van der Vlist De heer H. Wanningen De heer A.A. van Wijngaarden (Koninklijke Dekker BV) (Stichting Greenpeace Nederland) (Heijmans NV) (Wereld Natuur Fonds) (NCIV) (Staatsbosbeheer) (CNV Vakmensen)

15 FSC WERELDWIJD FSC IN NEDERLAND HECTARE GECERTIFICEERD HECTARE GECERTIFICEERD COC-CERTIFICATEN BOSMANAGEMENT-CERTIFICATEN COC-CERTIFICATEN hieronder vallen FSC-GECERTIFICEERDE BEDRIJVEN MISSIE Forests For All Forever FSC promoot verantwoord bosbeheer wereldwijd. Met oog voor natuurbescherming, sociale aspecten en economische waarde. Huidige economische systemen op veel plekken op de wereld zijn vaker een aanjager van ontbossing, bosdegradatie en de daarmee samenhangende sociale ongelijkheid, dan van verantwoord bosbeheer. UITDAGING KERN! 2050 BAKEN Een nieuw bossenmodel is gerealiseerd De echte waarde van bossen is erkend en volledig geïntegreerd in de wereldwijde samenleving. Het streven voor 2020: het tij keren FSC is de drijfkracht van beter bosbeheer en veranderingen in de markt. We verschuiven de wereldwijde bossentrend naar duurzaam gebruik, behoud, herstel en respect voor iedereen. Doelstelling 20 IN 2020 Het aandeel FSC in de houtverwerkende industrie wereldwijd is 20 procent. Neem contact met ons op! FSC Nederland Wilhelminapark NK Utrecht T +31 (0) E info@fsc.nl FSC F000222

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

FSC COMMUNICATIE-BROCHURE KIES VOOR HOUT RED HET WOUD

FSC COMMUNICATIE-BROCHURE KIES VOOR HOUT RED HET WOUD FSC COMMUNICATIE-BROCHURE KIES VOOR HOUT RED HET WOUD COMMUNICEERT U MEE? Bij FSC Nederland vinden we het belangrijk dat u als partner of certificaathouder onze FSC-boodschap goed en eenvoudig kunt uitdragen.

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout Bewust met hout Overstappen naar verantwoord hout Hout is een belangrijk bouwmateriaal. Bovendien komt het uit een onuitputtelijke bron: onze bossen. Maar als we op lange termijn verzekerd willen blijven

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

FSC JAARVERSLAG 2012 1

FSC JAARVERSLAG 2012 1 JAAROVERZICHT 2 0 1 2 S A M E N S TA P P E N Z E T T E N V O O R V E R A N T W O O R D B O S B E H E E R F S C N E D E R L A N D FSC JAARVERSLAG 2012 1 VOORWOORD Als je vooruit wilt, moet je samenwerken.

Nadere informatie

Convenant Duurzaam Bosbeheer

Convenant Duurzaam Bosbeheer Convenant Duurzaam Bosbeheer Rene Boot VTB Utrecht 16 Mei 2017 Convenant Duurzaam Bosbeheer In afgelopen 25 jaar veel aandacht voor duurzaam bosbeheer in de tropen ( daar ) maar minder voor het stimuleren

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U.

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC DRUKWERK WAT KUNT U ER ALLEMAAL MEE? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

WIJ REGELEN HET VOOR U.

WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC Drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden.

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Hout kom je overal tegen... 2 Nog wel ja. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout

Nadere informatie

Uw bedrijf en FSC. FSC-SECR-0010 1996 Forest Stewardship Council A.C. Contactgegevens FSC Nederland Cornelis Houtmanstraat 17

Uw bedrijf en FSC. FSC-SECR-0010 1996 Forest Stewardship Council A.C. Contactgegevens FSC Nederland Cornelis Houtmanstraat 17 FSC-SECR-0010 1996 Forest Stewardship Council A.C. Contactgegevens FSC Nederland Cornelis Houtmanstraat 17 3572 LT Utrecht Cert no. SCS-COC-001221 T: 030 276 7220 F: 030 271 6365 www.fsc.nl info@fscnl.org

Nadere informatie

Duurzame inkoop van hout Het bos verdient beter. Onderzoek naar duurzame keuzes bij honderd overheidsprojecten in de grond-, weg- en waterbouw

Duurzame inkoop van hout Het bos verdient beter. Onderzoek naar duurzame keuzes bij honderd overheidsprojecten in de grond-, weg- en waterbouw Duurzame inkoop van hout Het bos verdient beter Onderzoek naar duurzame keuzes bij honderd overheidsprojecten in de grond-, weg- en waterbouw 2 Voorwoord Hout, een van de weinige hernieuwbare grondstoffen

Nadere informatie

Programma, na de excursie

Programma, na de excursie Programma, na de excursie 15.00 15.20 Mark van Benthem (Probos) Opening & Fabels omtrent duurzaam bosbeheer 15.20 15.40 Mark Diepstraten (Wijma) De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen 15.40 16.00

Nadere informatie

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Heereweg 1a 2161 AB Lisse 0252-417788 DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.0 Status Versie/ Datum Opgesteld Geautoriseerd Akkoord (werkvoorbereider)

Nadere informatie

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social Media voor bedrijven is, waarom dit zo is én welke kansen

Nadere informatie

De FSC convenant. Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten

De FSC convenant. Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten De FSC convenant Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten FSC convenant.indd 1 18/02/2009 9:36:02 Waarom een FSC convenant? Jaarlijks verdwijnt meer dan 13 miljoen hectare

Nadere informatie

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier.

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. NAAM ADRES WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om

Nadere informatie

MVO lijkt onbelangrijk bij houten pallets en verpakkingen

MVO lijkt onbelangrijk bij houten pallets en verpakkingen Blog / Expertartikel 25-septmeber-2012 MVO lijkt onbelangrijk bij houten pallets en verpakkingen Mark van Benthem Functie: Expert duurzame logistiek Mark van Benthem is senior adviseur bosbeheer en houtketen.

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van FSC- producten onder Nederlandse gemeenten

Onderzoek naar het gebruik van FSC- producten onder Nederlandse gemeenten Bureau De Uitkomst De Lairessestraat 125 Rapportage 1075 HH Amsterdam www.bureaudeuitkomst.nl De bomen en het bos Onderzoek naar het gebruik van FSC- producten onder Nederlandse gemeenten auteur Dennis

Nadere informatie

Kijken bij Collega s Excursie

Kijken bij Collega s Excursie Kijken bij Collega s Excursie 20 april 2010 Nut en noodzaak van CoC-certificering Annemieke Winterink, Probos Opbouw presentatie 1. Probos 2. Hout 3. Certificering (FM & CoC) 4. Duurzaam inkoopbeleid 5.

Nadere informatie

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010)

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010) Actieve deelname aan initiatieven Dit document beschrijft de actieve deelname van Pilkes aan het initiatief Duurzame Leverancier, Nederland CO2 neutraal en het initiatief van SKAO (CO2-Prestatieladder).

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud: 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Betrokkenen 3 1.3 Doelstelling 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven 4 3 Rapportage management overleg 5 3.1. Algemeen

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0211 d.d. 2-3-2010 BB 10.018 d.d. 2-3-2010 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Ondertekening van het Convenant voor het stimuleren van het gebruik van FSC-gecertificeerde producten

Nadere informatie

Hét kenmerk van perfect houtwerk

Hét kenmerk van perfect houtwerk Zekerheid inbouwen Hét kenmerk van perfect houtwerk Bouwen en wonen zonder zorgen Zorgeloos bouwen. Zorgeloos wonen. Zekerheid is waar we naar streven. Zorgeloos bouwen, snel, soepel, op tijd en volgens

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2014 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2014 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Betrokkenen...3 1.3 Doelstelling...3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven...4 3 Rapportage management overleg...5 3.1.

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2015 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2015 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Betrokkenen... 3 1.3 Doelstelling... 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven... 4 3 Rapportage management overleg...

Nadere informatie

voor een woning-leven-lang Bovinci Naaldhouten Gevelelementen

voor een woning-leven-lang Bovinci Naaldhouten Gevelelementen voor een woning-leven-lang Bovinci Naaldhouten Gevelelementen Waarom de naam Bovinci? De naam Bovinci is gekozen met een knipoog naar Da Vinci vanwege zijn bijzondere talent voor architectuur en schilderkunst.

Nadere informatie

Green Deal. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel

Green Deal. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel Doelstelling Green Deal Het bevorderen van duurzaam bosbeheer in het algemeen door het vergroten van het aandeel hout uit

Nadere informatie

De boom staat voor groen, leven & groei

De boom staat voor groen, leven & groei De boom staat voor groen, leven & groei Trees For All Trees for All heeft als doel om wereldwijd bos te herstellen, middels het aanplanten en beschermen van bomen, en het daarmee teweegbrengen van zowel

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

MVO JAARVERSLAG korte versie

MVO JAARVERSLAG korte versie MVO JAARVERSLAG 2017 korte versie MVO BIJ SAINT-GOBAIN DISTRIBUTION THE NETHERLANDS B.V. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een vanzelfsprekendheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is al lang

Nadere informatie

De branchevereniging van de emballage- en palletindustrie (EPV) zoekt nieuwe leden!

De branchevereniging van de emballage- en palletindustrie (EPV) zoekt nieuwe leden! De branchevereniging van de emballage- en palletindustrie (EPV) zoekt nieuwe leden!?? Samen zijn we sterk Wat doet de EPV voor haar leden? Onze missie De EPV werkt aan een duurzame houtketen. Wij willen

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

KIES PEFC Redenen die hout snijden

KIES PEFC Redenen die hout snijden KIES PEFC Redenen die hout snijden Hout kom je overal tegen Hout is ook grondstof voor producten die je niet zo snel met hout zou associëren. Zoals lipstick, donuts en zelfs kleding. Andere grondstoffen

Nadere informatie

Deelnemers Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Kernboodschappen en Q&A

Deelnemers Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Kernboodschappen en Q&A Memo VOOR Deelnemers Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer DATUM 18 juni 2013 BETREFT Kernboodschappen en Q&A Op 20 juni wordt de Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer ondertekend. Om te zorgen voor

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEMEENTERAAD CONFORM ART. 7.1 REGLEMENT VAN ORDE

SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEMEENTERAAD CONFORM ART. 7.1 REGLEMENT VAN ORDE SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEMEENTERAAD CONFORM ART. 7.1 REGLEMENT VAN ORDE Naam gemeenteraadsfractie Senioren Hollands Kroon Datum 6 juli 2015 Volgnummer SV 1517 Onderwerp: Waddenzeegemeenten aanjagen Geachte

Nadere informatie

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier HET PEFC-LABEL als verantwoorde aankoop van hout en papier PEFC is een milieuvriendelijk label dat u vindt op hout en papier. Het toont aan dat het hout in het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 3.C.2. 23 juni 2015. Voorbij Prefab. Voorbij Prefab Siciliëweg 61 1045 AX Amsterdam Nederland

Communicatieplan. Conform 3.C.2. 23 juni 2015. Voorbij Prefab. Voorbij Prefab Siciliëweg 61 1045 AX Amsterdam Nederland Conform 3.C.2 23 juni 2015 Voorbij Prefab Voorbij Prefab Siciliëweg 61 1045 AX Amsterdam Nederland INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie...

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Marketing & design Marketing & design Ketendenken: Marketing is de kunst van het bereiken en verleiden van uw klant. is in staat om met u mee te denken over hoe u uw klanten kunt bereiken, maar ook in

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Ondernemerschap. Nummer 12, december 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Ondernemerschap. Nummer 12, december 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Dit is de laatste P8 nieuwsbrief van 2012 en staat ook deze maand weer vol met nieuws. In de nieuwsbrief wordt kort teruggeblikt op de P8 kick-off marketing 2013 die op woensdag 19 december 2012

Nadere informatie

Echt #vanhout is toch het mooist

Echt #vanhout is toch het mooist Echt #vanhout is toch het mooist HOUT0006-Brochure A5.indd 1 Dit is een uitnodiging om uw ogen te openen. Kijk om u heen. Zoek het hout in uw omgeving. Heel goed mogelijk dat uw tafel of bureau van hout

Nadere informatie

Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling

Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland stimuleren welvaart en welzijn in Nederland Versterken lokale economie Verstrekte leningen en kredieten Rabobank

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA Wat is FSC? Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC weegt de verschillende belangen

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

Ik ben Royal FloraHolland

Ik ben Royal FloraHolland Ik ben Royal FloraHolland Ik ben Royal FloraHolland Een leidraad voor al onze medewerkers Terug naar de basis Die kern hebben we gevangen in een nieuwe visuele stijl. Royal FloraHolland is een wereld vol

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/ duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/30-01-01 De uitdaging voor hout en papier Consumenten willen steeds vaker bewijs zien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Echt #vanhout is toch het mooist

Echt #vanhout is toch het mooist Echt #vanhout is toch het mooist Hout is om te koesteren Dit is een uitnodiging om uw ogen te openen. Kijk om u heen. Zoek het hout in uw omgeving. Heel goed mogelijk dat uw tafel of bureau van hout is.

Nadere informatie

Communicatieplan. Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen. Conform 3.C.2. 05 Mei 2015

Communicatieplan. Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen. Conform 3.C.2. 05 Mei 2015 Conform 3.C.2 05 Mei 2015 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie... 4 2 DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 3.C.2. Juli 2013. BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen;

Communicatieplan. Conform 3.C.2. Juli 2013. BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen; Conform 3.C.2 2012 Juli 2013 BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen; de Waard Grondverzet b.v. de Waard Transport & Overslag b.v. Baardmeesweg 20 Professor Zernikestraat 18 3899 XS ZEEWOLDE 8606

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

HANDLEIDING FSC-HOUT TOEPASSING VAN FSC-HOUT DOOR PARTIJEN UIT DE BOUWBRANCHE. Deze cover is gedrukt op 215 grams Chro-

HANDLEIDING FSC-HOUT TOEPASSING VAN FSC-HOUT DOOR PARTIJEN UIT DE BOUWBRANCHE. Deze cover is gedrukt op 215 grams Chro- HANDLEIDING FSC-HOUT TOEPASSING VAN FSC-HOUT DOOR PARTIJEN UIT DE BOUWBRANCHE Deze cover is gedrukt op 215 grams Chro- HANDLEIDING FSC-HOUT TOEPASSING VAN FSC-HOUT DOOR PARTIJEN UIT DE BOUWBRANCHE inhoud

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 3.C juli BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen;

Communicatieplan. Conform 3.C juli BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen; Conform 3.C.2 14 juli 2017 BR Holding BV Waaronder de werkmaatschappijen; BRControls Products BRControls Projects Telfordstraat 47 Bezoekadres: Paxtonstraat 17 8013 RL Zwolle 8013 RP Zwolle Hambakenwetering

Nadere informatie

Groen-Punt Groep B.V.

Groen-Punt Groep B.V. Conform 3.C.2 Oktober 2014 Groen-Punt Groep B.V. Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. Groen Punt Uitzendorganisatie B.V. Chroomstraat 1d 3067 GN Rotterdam INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne

Nadere informatie

revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie

revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie Hoge isolatie waarde λ D 0,095 W/(m 2.K) - λ 90/90 0,092 W/(m 2.K) Onderhoudsvriendelijk, 15 jaar onderhoudsvrij 2 Duurzaamheidklasse

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

VOF Van der Heijden & Zn

VOF Van der Heijden & Zn Conform 3.C.2 April 2014 VOF Van der Heijden & Zn VOF Van der Heijden & Zn. Roodakker 4 4016 DB Kapel-Avezaath INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie...

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Doe waar je goed in bent Wij zorgen voor de communicatie

Doe waar je goed in bent Wij zorgen voor de communicatie Doe waar je goed in bent Wij zorgen voor de communicatie Aangenaam Hoe bereik je de juiste doelgroep? Arxx adviseert, zodat jouw klanten je snel vinden Arxx startte in 1998 als communicatieadviseur voor

Nadere informatie

Wie zijn wij? Overal leesbaar

Wie zijn wij? Overal leesbaar Wie zijn wij? Metaal360 is hét kennisplatform op het gebied van metaalbewerking, innovaties en verspaning in Nederland en België. Wij houden u altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland,

Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland, Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland, 1988-2011 Indicator 6 februari 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC Belgium vzw Laatste update oktober 2015 1 www.pefc.be 2 Het belang van de bossen + boscertificatie Belang van het bos Forests, trees, farms and agroforestry

Nadere informatie

De workshop Zakelijke flirten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Zakelijke flirten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Zakelijk flirten Zakelijk flirten, de magie van flirten zakelijk inzetten Zakelijk flirten is een term die de laatste jaren veel voorbij komt. Maar wat is zakelijk flirten eigenlijk? Met zakelijk

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling

Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland stimuleren welvaart en welzijn in Nederland Versterken lokale economie Verstrekte leningen en kredieten Rabobank

Nadere informatie

Door : Merel Vermijs. Het platform voor de Nederlandse vouwkartonnageindustrie. Presentatie Packaging Innovations Fair 27 november 2013

Door : Merel Vermijs. Het platform voor de Nederlandse vouwkartonnageindustrie. Presentatie Packaging Innovations Fair 27 november 2013 Het platform voor de Nederlandse vouwkartonnageindustrie Presentatie Packaging Innovations Fair 27 november 2013 Door : Merel Vermijs Packaging Innovations 2014 1 Vouwkarton Platform Nederland Hét platform

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout

Duurzaam inkopen van hout Duurzaam inkopen van hout Tips en de meest gestelde vragen over het inkopen van duurzaam geproduceerd hout door de overheid Overheid en bedrijfsleven hebben samen de ambitie om duurzaam geproduceerd hout

Nadere informatie

Wie zijn wij? Overal leesbaar

Wie zijn wij? Overal leesbaar Wie zijn wij? Facade360 is de digitale bestemming voor de gevelbouw, architectuur en design in Nederland en België. Ons online kennisplatform belicht alle facetten op het gebied van gevelbouw. De redactie

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW Opbouw van ons actieplan Speerpunten: Acties: Samenwerking voortzetten en uitbouwen Iedereen bewust maken Verder vooruit kijken Wat blijven

Nadere informatie

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING Ontwikkelingen die ons bezighouden Het Oranje Fonds verbindt Er zijn in ons land te veel mensen die zich buitengesloten voelen. Mensen

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. Auteurs: De heer R.J.M. de Boer (Schilderwerken De Boer Obdam B.V.) De heer R.J. van Stralen (Schilderwerken De Boer

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

De dip duurt niet eeuwig

De dip duurt niet eeuwig De dip duurt niet eeuwig Remko Nods (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl De dip duurt niet eeuwig De Nederlandse bouw is in crisis door bezuinigingen van overheden en de problemen op de woningmarkt.

Nadere informatie

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 2 Het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 ontwikkelt een aantal transitieagenda s om de circulaire economie vorm te geven. Wat is de rol van gemeenten

Nadere informatie

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland 2 Banking for Food 3 Onze bedrijfsvoering Verdienvermogen vergroten Optimale levensloop stimuleren

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag over 2018 BlijWerkt gaat, na het behalen van het MVO certificaat in 2018, in 2019 haar MVO beleid steviger verankeren in

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STICHTING HERGEBRUIK KARTONNEN DRANKVERPAKKINGEN Stichting HEDRA is de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten. Wij werken voortdurend

Nadere informatie

Als u zaken doet met de overheid...

Als u zaken doet met de overheid... Als u zaken doet met de overheid... Het duurzame inkoopbeleid van de overheid Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Om de markt voor duurzame producten te stimuleren, geeft zij zelf het

Nadere informatie

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Rabobank Foundation Hoe help je mensen om zelfred zaam te worden? Dat is een vraagstuk waar Rabobank Foundation zich al ruim 40 jaar mee bezig houdt. Zelfredzaamheid bete

Nadere informatie

Convenant. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. > Start: 22 maart > Looptijd: Het convenant is geldig t/m 31 december 2020

Convenant. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. > Start: 22 maart > Looptijd: Het convenant is geldig t/m 31 december 2020 Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer > Start: 22 maart 2017 > Looptijd: Het convenant is geldig t/m 31 december 2020 > Partijen: 24 partijen en steunbetuigers FSC Nederland (Forest Stewardship Council)

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Communicatieplan Conform 3.C juli BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen;

Communicatieplan Conform 3.C juli BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen; - 2019 Conform 3.C.2 05 juli 2019 BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen; de Waard Grondverzet b.v. de Waard Transport & Overslag b.v. Baardmeesweg 20 Professor Zernikestraat 14 3899 XS ZEEWOLDE

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO CO 2 Prestatieladder (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) ❽ Van de Haar Groep Publicatie website & SKAO Wekerom, 06-11- 18 - geactualiseerd Inhoudsopgave 1 - Doel, inhoud en structuur keten-initiatief...

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V.

Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V. Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V. Actief sturen op CO 2 en het verder verduurzamen van de eigen organisatie Versiebeheer Datum Versie Naam Wijzigingen 01-07-2013 1.0 Djoera Eerland Initiële

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Een blik op onze identiteit en onze toekomst Informatie voor medewerkers 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest UW BRIEF

Nadere informatie